Lehetett volna-e jobb

Sziasztok! És immár 1997-bõl is boldog új évet mindenkinek!
Bár úgy alakult, hogy itt nem kezdünk új évet, hanem a régit folytatjuk. Egész pontosan ott folytatjuk, ahol abbahagytuk, vagyis a magyarországi állapotoknál. Nem én döntöttem így, hanem a miniszterelnök naptára: amikor Nyírõ András meghívta, még jócskán tavaly, Horn Gyula szerdára, január 8-ára talált benne egy üres órát, amikor el tud jönni hozzátok beszélgetni. A szokásos módon, tehát délután kettõtõl- háromig a címlapon. Nem itt, a rovatban, a címlapon! Az interjút nem én csinálom, Lantos Gabriellát kértem meg rá, aki a Magyar Rádió újságírója, hogy kérdezze szerdán a miniszterelnököt. De a ti kérdéseiteket és másokéit is - mármint ha lesznek - mi szerkesztjük majd Nyírõvel. Remélem, senki sem fogalmaz majd puhábban a szokásosnál, durvábban meg nem érdemes, már csak a szerkesztés miatt sem. És ha nem tudtok jönni szerdán, a kérdéseiteket itt, a rovatban is feltehetitek, megígérem, hogy továbbítom õket. Hát, és kivételesen most magázódás lesz, mármint a miniszterelnökkel. Így rendeli a protokoll.
Na, eme hosszas technikai bevezetõ után jöhet a heti kérdés, amely ehhez az interjúhoz kapcsolódik, ha csak távolról is.
Szóval: lehetett volna-e jobb a választások óta eltelt két év, vagy a rendszerváltozás óta eltelt hét - immár hét - év?
Tudom, a kérdés - lehetett volna-e jobb - történetietlen, de minthogy elég régen csinálom már veletek ezt a beszélgetõsdit, azt is tudom, hogy rengeteg kritika, megjegyzés, észrevétel van a fejetekben: ezeket kéne most valahogy összegyûjteni, ha van kedvetek hozzá. És valahogy racionalizálni azt a rengeteg elégedetlenséget, a rossz közérzetet, az indulatot, ami olykor elõ szokott belõletek törni egy-egy heti kérdés kapcsán. De azt se bánom, ha a fantáziátokat eresztitek el: ez a kérdés - lehetett volna- e jobb - tényleg van annyira történetietlen, hogy a válaszba még a jó tündér is belefér. Én csak néhány szempontot tudok adni a kérdéshez.
- Különösen az elsõ négy évben merült fel sokszor a 89 elõtti rendszer teljes felszámolásának, és az elõzõ politikai garnitúra teljes kiszorításának az igénye. Erre mondta azt Antall József, hogy "tetszettek volna forradalmat csinálni" - mert hogy anélkül nem megy. És erre mondták mások, hogy egy országnak csak egy politikusi- gazdasági-értelmiségi és egyáltalán vezetõ garnitúrája van, azzal kell beérni. Szerintetek ebbõl a szempontból lehetett volna-e radikálisabb a rendszerváltás, és ez szükséges lett volna-e?
- Ez már csak azért is fontos kérdés, mert sokan ennek a hiányára vezetik vissza a mai közállapotokat. Biztosan ti is sokszor hallottátok már azokat a véleményeket, amelyek a Kádár-rendszer restaurálást tartják az elmúlt két év legfõbb jellemzõjének - elsõsorban személyi szinten, és a régi politikai-gazdasági kapcsolatrendszerek újjáéledésének a szintjén. Amit 88-89-ben hatalomátmentésnek neveztek, azt most az átmentett gazdasági-politikai hatalom megerõsítésének nevezik. Szerintetek igaz-e ez a vélekedés, miért igen, miért nem, ha meg igen, akkor azzal a nézettel is egyetértetek-e, hogy ennek ráadásul a mentális vetületei is meglehetõsen súlyosak. Mármint hogy ezek a jelenségek a közemberben is általában azokat a vonásokat erõsítik fel újra, amelyek a Kádár-korszakban jellemezték: az ügyeskedés, a sunyiság, a képmutatás, a cinizmus felerõsödése, a közélet megkettõzõdése - tehát hogy amit otthon elmondunk, azt a nyilvánosságban már nem merjük elmondani -, a társadalmi aktivitás (önszervezõdés) leértékelõdése, a törvényesség iránti bizalom csökkenése stb.
- Szerintetek ki vethet többet a másik szemére: a "népnek" van több szemrehánynivalója a politikusokkal szemben, vagy a politikusoknak a közemberrel szemben? Ti is többen elmondtátok már az elmúlt hetekben, hogy mi magyarok egy állandóan morgolódó, nyûglõdõ, nyavalygó, elégedetlenkedõ, siránkozó társaság vagyunk, akik mindig mindenben csak a rosszat látják. Ha így van, nem lehet könnyû velünk. Más heteken meg azt mondtátok el, hogy a politikusokat csak az önérdek vezérli, hogy ostobák, pénzhajhászok, erkölcstelenek - a szó közéleti értelmében -, vagyis semmiféle bizalomra és megbecsülésre nem méltók. Ha így van, nekünk se könnyû. Arról nem beszélve, hogy ha én ezt a két véleményt összerakom, nekem ebbõl az jön ki, hogy a zsák meg a folt. Lehet ez?
- Egyáltalán, ti szeretnétek befolyásolni a politikát, a politikusok ténykedését és magatartását? Úgy értem, azon az alapon, hogy õk intézik a sorsunkat, legalábbis õk szabják meg annak a kereteit. Miért igen, miért nem? Ha igen, hogyan, és van-e rá mód szerintetek - mármint a négyévenkénti választásokon túl?
- Mit hiányoltok az elmúlt két, illetve hét évbõl? Beszélhettek itt persze a jólétrõl is, ami egyelõre nincs, vagy csak keveseknek van, de jobban szeretném, ha azokról a feltételekrõl beszélnétek, amelyek szerintetek a jóléthez és a jó állampolgári közérzethez szükségesek lettek volna, és mód is lett volna a megteremtésükre.
Nem folytatom, ezek tényleg csak szempontok. Ezektõl függetlenül is eldöntheti mindenki a saját feje szerint, hogy mitõl lett volna jobb.
Ha meg nemcsak válaszoltok, hanem kérdeztek is, ne felejtsétek el, hogy Horn Gyula nemcsak miniszterelnök, hanem a mai Szocialista Párt elnöke is, és politikus is. Mindhárom szinten lehet kérdezni tõle. Sõt, múltja is van. Úgyhogy a múltra vonatkozó ügyekben is kompetens válaszoló. Nem beszélve a jövõrõl - mármint arról a két évrõl, ami a választásokig hátra van.
Hát akkor, hajrá, kezdjük el itt is az évet!
zs.
Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


A válaszok:Egy ápolónő nap mint nap úgy kezdi meg munkáját, hogy szaktudása javát adva embereket gyógyítson. Ha netán hibázna akár börtönbe is csukhatják érte.
Ez az ő személyes kockázata azért a havi 20.000 forint nettóért. Horn úr, Ön a 100.000 forint feletti havi nettóért milyen személyes kockázatot vállal, ha esetleg hibázik?


1997. január 13. - hétfõ, 2 óra 4 perc
Hogyan dolgozhat felelősségteljesen az az országgyűlési képviselő, akinek nincs vagyona?

1997. január 13. - hétfõ, 1 óra 57 perc
Mikor kezd el már a szoftverrendőrség dolgozni? Ahhoz képest, hogy az országban használt szoftverek 90%-a nem jogtiszta elég kevés felgöngyölt esetről tudunk. Lehet, hogy ingyenélők?

1997. január 13. - hétfõ, 1 óra 55 perc
mikor lesz már a népszavazáz arról, hogy akarnak-e az emberek NATO-t? A a tárgyalások már eléggé előrehaladottak, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy már késő!

1997. január 13. - hétfõ, 1 óra 52 perc
három kérdésem van:
1. Mit kockáztatott saját környezetében azzal Elnök úr, hogy elvállalta a miniszterelnöki posztot?
2. Milyen felelősségrevonás eszközölhető Ön ellen,
ha netán valamit elrontana?
3. Egykori főnököm mindig azt mondta: Fiam, ne csak munkaidőben legyél mérnök ember. Ön a nap 24 órájában mennyit miniszterelnök és mennyit pártelnök?


1997. január 13. - hétfõ, 1 óra 48 perc
Kedves Gszor !

Nagy érték a szociális érzékenység, ami neked van, becsüllek érte;
DE azért olyanokat írni, hogy aki svarcol az tulajdonképp "tüntet" a magas járulék ellen, meg hogy az "alsó- és középosztály számára a TB...hülyeség", az azért erős.
Könyörgöm mi lenne, ha mindenki azt mondaná:
én úgyis ritkán vagyok beteg stb. fizet a fene TB-t. Inkább elmegyek svarcolni...Hát jobb bele sem gondolni. Nincs igy is elég feketemunkás? Legalább ne bíztassuk őket !!
Nem mondom, rossz ez így ahogy van, de az a legnagyobb baj, hogy nincs pénz egy teljes TBreformhoz, szegény az ország, ismerjük el. A régit még valahogy fenn lehet tartani, drágán és rosszul, de egyelőre ez van. Viseljük el.

Ja és még csak annyit: attól eltekintve, hogy szegény ember úgy boldogul ahogy tud, az hogy lassan a GDP harmada a fekete gazdaságból származik az azért kicsit aggasztó. És ez ellen tenni kell, igenis szigorúbb törvényekkel, igenis ellenőrzésssel. És akkor mindenki kénytelen lesz megtalálni a hivatalos utat, és legalább a minimálbér után adót, TB-t fizetni (mint szegény vállalkozók, ugyi.). Sajnálom azokat akiket ez még rosszabb helyzetbe hoz, de egyelőre nem vagyunk jóléti állam, és ha most nem lépünk nem is leszünk soha. Sajnos vesztesek mindig lesznek.
jobblétben bízva üdvözöl: Zimi (ravi@vhsz.bme.hu)1997. január 12. - vasárnap, 23 óra 39 perc
Mit szóltok, hogy bekerültetek a Népszabadság szombati számába?!
Azért ez nem semmi! (Igaz, alig több)
F.G.


1997. január 12. - vasárnap, 19 óra 0 perc
Sziasztok!

Kedves Gszor! Nem akarok vitatkozni, sok mindenben igazad van szerintem is, de ha masnak mas a velemenye, az meg nem biztos, hogy barnainges. De tudtommal a fasisztak voltak barnaingesek.
Villanypaztornak: a kommunizmusban is masok mondtak meg, hogy mit kell gondolni. En a definiciom mellett kitartok.
Udv!


1997. január 12. - vasárnap, 1 óra 46 perc
En az egyszeru, buta fejemmel sokmindent nem ertek. Nem hiszem, hogy az Internetto szerkesztosegeben nincs egy epkezlab ember, aki leult volna beszelgetni az illusztris(?) vendeggel es emiatt kulsos zsurnalisztat kellett
felkerni e feladatra. Semmi problemam a Lantos Gabriellaval, de ezen a forumon o bizony nincs otthon. Ezzel aztan sikerult az egesz interjubol pont azt az atmoszferat kiirtani, amitol talan a megkerdezett is maskepp nyilt volna meg es amit e forum rendszeres olvasoi es hasznaloi elvarnak. Hiszen az Internetto is egy ujsag, de maskent, mas kozegben. Nem?

Tibor


1997. január 11. - szombat, 17 óra 5 perc
Igazabol nem ertem mire volt jo ez a Horn-cirkusz...
Talan nem megy tul jol az Internettonak, hogy ilyen rossz szellemeket idez meg?!
Ugy erzem (ha egy kis politikai taktika nem volt mogotte), hogy nagyon olcso trukk volt...remelem, azert novelte az olvasottsagot (es a kasszat)!
Legkozelebb valami kellemesebbet, ha kerhetem!

MetER


1997. január 11. - szombat, 11 óra 0 perc
Csalás

318.§ (1)Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a
szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

a) bűnszövetségben,

b) közveszély színhelyén,

c) üzletszerűen,

d)

követik el.

(3)

(4)A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a csalás nagyobb kárt okoz,

b) a kisebb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott módon

követik el.

(5)A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a csalás jelentős kárt okoz,

b) a nagyobb kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott módon

követik el.

(6)A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

a) a csalás különösen nagy kárt okoz,

b) a jelentős kárt okozó csalást a (2) bekezdés a)–c) pontjában meghatározott módon

követik el.


1997. január 11. - szombat, 8 óra 52 perc
1. matkópetinek- Öreg Isten az iNteRNeTTo színpadán! A nép kérdez, Isten válaszol. Még az Ifj. Sátán becenevén CyberSatao is belekottyan, és akkor a szerver teljesen váratlanul, nem hal hősi halált...na ilyen szerver kellenék. Köszi!
2. Violetta! Hé! Hahó! Szabad a kis kacsódat? Ugye nem fox beperelni zaklatás miatt? Megpüsztülök ha megin' kilences trolival kell hazajárnom a Csillagból.
3. A fasizmus az amikor mások mondják meg, hogy mit kell gondolnod.
4. Zsófi! Legközelebb beszélgess (te) a Presser Pici-bácsival, vagy egy tuti ismeretlen arccal, és akkor nem rokkanna bele a gépezet. Feladásnak pesze ez szerintem nagyon megfelelt, sokan höbörögtek a szerver miatt, engem nem érintett érzékenyen, a PC színvonala miatt. (Pornográfiával múlattam az időt, hátha kidobnak az egyetemi laborból...) Azért néhány hangvétel furcsán hatott rám. Nehéz megszokni, hogy a való életben ritkábban küldik el az embert az annyába, mint a világhálón. Egyébként a beszélgetés jó. Kell.
Üdv
-VIC, a villanypásztor-


1997. január 10. - péntek, 18 óra 19 perc
Nos. Ha az Internet összeomlott volna, akkor most mindenki az egész világról, aki Internetet használ, beperelte volna az Internettot, vagy mást. Az egész Internet nem bénult le!

1997. január 10. - péntek, 15 óra 58 perc
Kedves Jozsó!

A BTK. 318. § -a az illegális software felhasználást bünteti 9-től 15 évig terjedő gályarabsággal, súlyosabb esetben karóbahúzással, amely méltányossági okokból esetleg kerékbetörésre változtatható.

Géza


1997. január 10. - péntek, 15 óra 58 perc
Ki tudja, miről szól BTK. 318. § -a ?
Írjatok róla valamit!

Jozsó


1997. január 10. - péntek, 14 óra 36 perc
Bocsásd meg neki, Uram, nem tudja mit beszél!

Pater Angelicus


1997. január 10. - péntek, 14 óra 29 perc
Tisztelt Pater Angelicus!

Tudtommal a főnőkötök (II. János Pál) is akar valamit mondani az elkövetett disznóságokról.
Vagy őt is megszúrkálja a nem létező helyen,
a nem létező valaki, így nem is létező valamivel?
Az iszlám vallás dolgai sem jobb mint a keresztény.Mi történt pl. Amerika meghódításakor?
Kiírtották az indiánokat, a perui nagykövetséget
elfoglalók névadóját négy lóval szaggatták szét, stb. A BTK. 318. § -át is érdemes tanulmányozni
nem csak a mi..-t, hi..-t !


1997. január 10. - péntek, 10 óra 39 perc
Kedves Gen
Nem akarnám tovább gerjeszteni a vitát. Álláspontomat a kérdésről már úgyis kifejtettem a presszóban. Most csak álljon itt egy idézet, egyenesen Horn Gyulától:

„Egyébként, több mint 50 éve dolgozom, és amikor a legszegényebbek voltunk, gyermekként is MEGTETTEM MINDENT AZÉRT, HOGY A TESTVÉREIM NE ÉHEZZENEK.

AKI KÉPES MOZOGNI, TALÁN TUD OLYAN KERESETI LEHETŐSÉGET TALÁLNI, HOGY A GYERMEKÉT TÁPLÁLJA, ÉTKEZTESSE."

Kell ehhez kommentár? Keresnek és néha találnak. Ha a fekete gazdaságban, hát ott. Miniszterelnöki áldással.

F.T.


1997. január 10. - péntek, 9 óra 27 perc
Kedves Sanya!
Ezt írtam: "Nekem ez egy kicsit barnainges." Gent már megkövettem, ha esetleg megbántódott volna. Ne kezdd már te is.
gszor


1997. január 10. - péntek, 7 óra 39 perc
Kedves mindenki!
Ez most a javitott valtozat.

Egy kicsit elterek a tematol, de szokasomtol elteroen fogadatlan prokator leszek. Unom mar ugyanis, hogy egyesek (es ez most egy jelenseg, es konkretan senki ellen nem iranyul), szoval, hogy egyesek ha vitatkoznak, es nem tudnak egy ertelmes ervvel elojonni, akkor el kezdenek fastisztazni. Tenyleg egyesek azt hiszik pl. hogy Gen ki akar irtani masokat, el akar torolni egyes ugymond alacsonyabb rendu fajokat? Mert a fasiszta szerintem ezt jelenti. Ez csak arra utal, hogy az illeto kenyelmes es/vagy nem tud ervelni. Errol az a pasztor jut eszembe, aki addig kiabalt poenbol, hogy jon a farkas, hogy amikor tenyleg jott, senki nem hitt neki. Szoval igy el fog kopni a szo. Hara ennyi, es bocs ha valakinek belegazoltam a lelkivilagaba, nem volt szandekomban.
Udv, es BUEK
Kikapcs...
Sanya1997. január 10. - péntek, 6 óra 9 perc
Kedves mindenki!

Egy kicsit elterek a tematol, de szokasomtol elteroen fogadatlan prokator leszek. Unom mar ugyanis, hogy egyesek 9es ezmost egy jelenseg, es konkretan senki ellen nem iranyul), szoval, hogy egyesek ha vitatkoznak, es nem tudnak egy ertelmes ervvel elojonni, akkor el kezdenek fastisztazni. Tenyleg egyesek azt hiszik pl. hogy Gen ke akar irtani masokat, el akar torolni egyes ugymond alacsonyabb rendu fajokat? Mert a fasiszta szerintem ezt jelenti. Ez csak arra utal, hogy az illto kenyelmes es/vagy nem tud ervelni. Errol aki addig kiabalt poenbol, hogy jon a farkas, hogy amikor tenyleg jott, senki nem hitt neki. Szoval igy el fog kopni a szo. Hat ennyi, es bocs ha valakinek belegazoltam a lelkivilagaba, nem volt szandekomban.
Udv, es BUEK
Kikapcs...
Sanya1997. január 10. - péntek, 6 óra 6 perc
Sziasztok!
Munkanélküliség-ügyben a gond szerintem az, hogy a munkanélkülieket homogén rétegnek kezeljük. Pedig dehogy... Igen, sokan, nagyon sokan vannak, akik de facto nyomorognak, és nem lopnak ki semmit a zsebemből azzal, hogy nem fizetnek adót. Az érem másik oldalán azonban azt láthatjuk, hogy szintén rengeteg az "ügyes munkanélküli" is. Tény, hogy messze nem annyi, mint ahányan a fennmaradásért küzdenek, de társadalmilag jelentős réteg ez. Elgondolkodtató pld. az, hogy hogyan lehetséges, hogy nyilvánosan meghirdetett, nem alávaló, általános iskolai tanár szintjén fizető munkára sokszor gyakorlatilag nincs jelentkező!

Tanulmányaim során rövid ideig, de igencsak intenzíven foglalkoztam az egész EU szociálpolitikájával és TB jogrendszerével, elméleti összehasonlítási alapom tehát van. Már 4 éve sem akarták a külföldiek elhinni, hogy milyen a magyar TB, mindenki csak social insecurity-nak nevezte. Azóta nem biztos, hogy minden pozitív irányban változott... Külföldi barátaim, kollégáim, -- köztük egyetemi oktatók -- akik igencsak értenek a TB-hez, egyszerűen nem hiszik el, hogy egy kormányzat ilyen politikát folytathat. Tucatnyian figyelmeztettek az elmúlt években arra, hogy ebből gazdasági és morális összeomlás lesz, társadalmi hiperpolariáció, elszegényedés, és ami a legérdekesebb, mindenki óvva int attól, hogy az amerikai önerős antiTB-t hozzuk be, pedig a jelek arra utalnak. Az még rosszabb lenne, mint az APEH svéd adókulcsai a hazai fizetésekkel... :-(

Kedves K. Balázs!
Eddig sokmindenben egyetértettünk, most azonban hadd feddjelek meg! Mi bajod a transzcendentális meditációval??? Tudod egyáltalán, hogy mi az? Vagy nem gondolod, hogy ha társadalmi léptékben lehetne az emberek kedélyállapotát legalább egy kicsit stabilizálni, annak fantasztikus hatásai lehetnek? Becsszó!

Üdv: MaCS


1997. január 10. - péntek, 1 óra 25 perc
Kedves Gen!
Nem akartalak lefasisztazni, mondom megint, nem teged, csak az altalad felvazolt megoldast tartom megalazónak(?), érzéketlennek(?), nemmegoldásnnak. Nem vagyok gazdasági, vagy politikai szakember, sőt, még újságot sem nagyon olvasok, nem is hallagatok híreket, nem is nagyon nézek híradót. Csak dumálgatok így emberekkel. Meg amit látok az utcán. Szép, szép ez amit mondasz, de te egy kicsit tényleg agresszívebbre veszed a figurát, mint tennéd ha neked is lenne közöd ilyen emberekhez. Most nem az, hogy menj el szociális munkásnak. Azok a képzett emberek a feketegazdaságban ezzel tulajdonképpen tüntetnek. Felfoghatjuk így is. Vagy lopnak, így is. Én inkább dzsungelharcosként tekintek arra, aki úgy tartja el a családját, hogy nem költ hülyeségre. Az adó, és a TB szerintem egy közép-, vagy alsó kategóriás ember számára hülyeség. Semmi hasznát nem láthatja. Soha nem magyarázod (szerintem) meg nekik, hogy azért fizessenek valami 50%-ot, hogy úgy bánjanak velük az orvosok ahogy bánnak, és még így is plusz fizetniük kelljen. Hogy olyan legyen a falusi iskola, amilyen. Hogy igy basszanak ki a nyugdíjasokkal, és még komolyan is gondolják. Nem istenítem a csalókat, tolvajokat, ha arcátlanok. Ha azonban jóhiszeműek, és szerintem azok a százezrek, akikről te is beszélsz, többnyire jóhiszeműek, akkor nem ítélem el őket. Talán nem a szigorúbb kontroll a megoldás, hanem egy jobb megoldás a megoldás. Én például nem tudok most ilyet, ezért nem lettem most miniszterelnök. Majd lefgközelebb.
Mennyit tud összeirkálni az ember olyasmiről, ami nem is érdekli.

Kedves Juli!
Miről gondolod azt, hogy politikamentes?

zs.!
Szerinted sem válaszolt, ugye?

gszor@geometria.hu1997. január 9. - csütörtök, 17 óra 49 perc
I LOVE MATKOPETI!:))
meg akkor is ha Te a Gyulat szereted!

Zsofi!
Amugy nekem mar lassan sok ez az allando politizalgatas, nem lehetne valamilyen politikamentes temara valtani? Elore is nagyon koszi!
Juli


1997. január 9. - csütörtök, 13 óra 36 perc
Kedves Kardos Balázs!

Nem vagy egy kicsit paranoiás?

MuzX


1997. január 9. - csütörtök, 13 óra 4 perc
Kedves "Meeg nem MSZP-ees tag,de raajuk szavazoo" gyermekem!

Ha ilyen véleményt hangoztatsz az Egyházról, a pokolban az ördögök tüzes vasvillával fogják böködni a hátsó fertályodat.
Kilenc miatyánk, három hiszekegy, reggel, délben, este.
Ego te absolvo, via internetto, etc.

Pater Angelicus


1997. január 9. - csütörtök, 12 óra 42 perc
Sikerült meggyőznötök, hogy máslépp nem lehet. Horn úr az interneten is kijelentő módban beszél és nem válaszol, az "újságíró" pedig fél.

newsee@hotmail.com

p.s.:...pedig még reménykedtem, hogy itt talán másképp...


1997. január 9. - csütörtök, 11 óra 47 perc
gszor: barnainges nem voltam es nem is szeretnek lenni, es most megint behozod ebbe a temaba a fasizmust amikor semmi koze sincs hozza. Amikor valaki valtozasokat surget, miert kell rogton lefasiztazni? Nagyon konnyu utat valasztottal, remenyeid szerint most mar mindenki retteg a gondolataimtol? Tudod te mi az a fasizmus? Hogy kerult ez most ide? Ha diktaturat mondtal volna esetleg jobban ertheto lett volna mondokad.
Kar, hogy tegnap nem jartal a presszo fele ugy del korul. Errol folyt a vita. Szeretnem megismetelni az egyik ott elhangzott ervemet. Mindenkit megertek aki diktatorikusnak, embertelenek, stb. tartja az otletemet, valoszinuleg tenyleg az elismerem. DE! Szerintem itt a nagysagrendekkel van gond. Amig egy ilyen korfaju orszagban (csak az eletkorok miatt nagyon sok eltartott jut egy dolgozora) a fekete munkavallalok szama tizezres nagysagrendu lenne, nem is okozna ekkora gondokat. De itt szazezrekrol van szo! Es ennek a szazezres letszamnak nagyresze szakkepzett munkaero, aki a szakkepesitesenek megfelelo tevekenyseget folytat feketen. Ha egy ekkora letszamot vonnanak ki a fekete gazdasagbol, mivel a fekete munkaltatok elemi erdeke, hogy vagyonukat tovabb noveljek, minimum szurkeve valna ez a reteg, mivel dolgozokra akkor is szukseguk lesz (minimalberre bejelentve, stb, stb). En azt hittem rajottok, hogy nem a Moszkva teri, egy tal levesert dolgozni hajlandokrol irogatok!
Zaraskepp elmondom, hogy jelenleg nekem is munkahelyi problemaim vannak, de erdekes en talaltam masik helyet. A szakadek szelerol pedig annyit, hogy a feheren dolgozokra haritani mindent azt jelenti, hogy ok fognak a szakadekba zuhanni rovid idon belul. Es azert a korhazakat, iskolakat, stb. eddig megis csak az o penzukbol uzemeltettek. Mi lesz ezekkel az intezmenyekkel, ha kinyirjak a rendesen adozo, TBzo reteget?
Gen
gszor, barti es tobbiek:javaslom, hogy a tovabbiakban keruljuk a szemelyeskedest, hasznaljUNK gazdasagi, politologiai, stb erveket. Piszokul unom mar, hogy mindig ugy kell megneznem a 7kerdest, hogy ma ki fasisztazott le megint, es a mondanivalom fele arra megy el, hogy itt magyarazom nektek, hogy mi a fasizmus, es eleg messze allok tole.


1997. január 9. - csütörtök, 11 óra 35 perc
Kedves gen!
Megint elolvastam az eredeti felvetésedet a svédekről, meg az azóta írt szólásaidat is, libabőrös dumák. Van bennük logika. Azoknak a logikája, akik a maguk részéről biztonságban vannak, és elhajtanák a faszba ezt az egész léha munkanélküli csürhét, mer' aki akar, az talál munkát, meg mer' az ő pénzén ne rúgjonak be a tetvek, mittudomén. Nekem ez egy kicsit barnainges. Bocs', ha ezzel megbántlak, nem ez a szándékom. De kedves Gen, a karhatalom nem tud mindent megoldani.

Kedves gcross!
Az a baj ezzel a svéd izével nekem, hogy adókedvezményt annak lehet adni, akinek van adózó jövedelme. Igazad van (mindnannyiótoknak), a segély nem megoldás mindenre, újraelosztás, meg korrupció melegágya, meg lustító hatású, de az a baj, hogy ennél jobbat csak egy egészséges gazgaságban lehet kitalálni. Amint azt sikeresen elrejtettem valamelyik beírásomban, nekem az a bajom, hogy:
Ha valaki munkanélküli lesz, azt nyilván úgy küldték. Aki maga lép ki, az tudtommal nem kap segélyt.
Aki ezután el akar helyezkedni, teljesen természetes, hogy olyan helyet keres, ahol sokat fizetnek.
És keveset adózik.
És mindenki hagyja békén, van neki elég baja ennyi pénzből megélni.
Szerintem így fekegazdálkodik a többség. Nem aljas számításból, hanem mert semmi értelmét nem látja a fehérnek. Ott keveset fizetnek, még abból is adózni kell, és nem kap érte semmi többletet.
És ha most azt mondod, Gen, hogy ezeket te tartod el, és ne dolgozzanak, ha már egyszer munkanélküliek, és viselkedjenek megalázkodóan, jelentkezzenek naponta, menjenek közmunkára, akkor azzal csak azt bizonyítod, hogy te olyan messze vagy már a szakadék szélétől, hogy el sem tudod képzelni, hogy valaki a szélén egyensúlyoz, vagy épp zuhan.

Kedves zsófi!
Semmi baj, ez így is érdekes volt, a gyógyfürdős különösen. Visszajött egy csomó figura, meg minden. Pezsgés, ilyenek. És most mi lesz?
gszor


1997. január 9. - csütörtök, 10 óra 43 perc
Kedves Szerkesztők!

Gratulálunk! Igazi médiavirtuózokhoz illően a sajtónyilvánosság Mount Everest-i csúcsaira hágtak! Nem lesz bajuk bátor, szinte vakmerő kérdéseik miatt? Gondolok itt csak a kátyúkérdés szinte agresszív, de politikailag korrekt feszegetésére. Nyugtassanak meg, nagyon aggódom.

TSM


1997. január 9. - csütörtök, 9 óra 29 perc
Már egyszer írtam, de valahogy kicenzúrázódótt:
I LOVE GYULA!
Hiszen a miénk, mi választottuk magunknak!
matkópeti
peter@jaguar.dote.hu


1997. január 9. - csütörtök, 8 óra 54 perc
-VIC-a villanypásztornak:
Milyet akarsz? Ami bírja Gyuszit is?
matkópeti
peter@jaguar.dote.hu


1997. január 9. - csütörtök, 8 óra 51 perc
Gratulálok !

Tessenek csak bátran írni, és kérdezni. Majd az illetékes helyett a helyettes helyettese fog válaszolni, ha éppen az is ráér. MONDJÁTOK MEG BÁTRAN ÚGYSEM VÁLTOZIK SEMMI

Ezaz ELVTÁRSAK előre a helyettes "DEMOKRÁCIÁÉRT"

egy BIRKA


1997. január 9. - csütörtök, 8 óra 11 perc
Kedves törzstagok és újonnan jöttek!
Két dolog miatt szeretnék tőletek elnézést kérni.
Az egyik: őszintén megmondom, nem számítottam rá, hogy ennyi kérdés jön, sőt, azoknak a politikáról alkotott véleményét ismerve, akik a hétkérdésben beszélgetni szoktak, azt hittem, hogy jószerivel egyáltalán nem is lesz kérdés. Nem gondoltam végig, mit jelent az, hogy ez az interjú szerte a világban meg van hirdetve, tehát olyanok is írnak majd, akik egyébként sohase jönnek a rovatba. Ha ugyanis ezt megteszem, nem hétfőn jutott volna eszembe először, hogy a kérdéseket külön helyen kellene gyűjteni, mert ez itt egy beszélgetőhely, és nem lerakat. Sajnálom, ezt elrontottam. De nagyon szeretném, ha ma reggeltől visszaminősülnénk a klasszikus hétkérdés-rovattá. És azt se bánom, ha a beszélgetés nem a heti kérdés nyomán kibontakozó vitából áll majd, hanem abból, hogy elmondjátok a véleményeteket erről a tegnapi akcióról.
A másik, amiben nem érzem magam ennyire bűnösnek: aki hétfőn este bejött a rovatba, már annak a számára is világos kellett hogy legyen, hogy a kérdések kicsike töredékét se lehet majd feltenni a miniszterelnöknek. Ő ugyanis nem a megszokott interjúalanyunk, aki, ha kell, rátesz még fél vagy háromnegyed órát a tervezett egyórás időtartamra. És ennyi kérdéssel még akkor sem boldogultunk volna, ha nincs ez a technikai őrület, ami ráadásul majd negyed órát elvitt (az az "előnye" viszont kétségkívül megvolt, hogy élőben nem érkeztek újabb kérdések, amelyek még tovább csökkentették volna az itteniek esélyeit). Szóval, úgy hiszem, józan paraszti ésszel, az egyébként is lassú technika átkainak figyelembevétele nélkül is belátható volt, hogy nagyon-nagyon kevesen férnek majd bele az egy órába. Mégis elnézést kérek azoktól, akikben ez az élő interjú olyan reményeket ébresztett, hogy a kérdéseik nyomán itt majd valami másfajta dolog születik, másfajta igazság derül ki, mint a szokványos miniszterelnöki interjúkból. Csodára mi sem vagyunk képesek.
Köszönöm a kérdéseket; mint az a címlapról már kiderült, a miniszterelnöki hivatalban megpróbálnak majd minél többre válaszolni. A válaszok itt, az iNteRNeTToban is olvashatók lesznek.

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


1997. január 9. - csütörtök, 2 óra 6 perc
Tisztelt Miniszter Elnök Úr!
Arra lennék kiváncsi, hogy a leváltott r.tábornokokat felelösségre vonják e az elkövetett sikkasztásokért.
Egy öreg zsaru.


1997. január 8. - szerda, 23 óra 35 perc
Ez az egesz csak megint egy liberalis-bolsevik propaganda.
Kardos Balazs


1997. január 8. - szerda, 23 óra 16 perc
Kedves Csanyi Istvanne!
Az efele transzcendentalis baromsagok, jogik meg az asztrologia stb. legalabb annyi kart okoznak mint a kommunistak. Persze 2 elemivel nem csoda!
Kardos Balazs


1997. január 8. - szerda, 23 óra 5 perc
Kedves L.Violetta!
Ha kapna tanacsokat nem venne fel feher zoknit sotet oltonyhoz.
Kardos Balazs


1997. január 8. - szerda, 22 óra 56 perc
T.Miniszter Elnök Úr!

A C-etnikum "kisebbség" létszáma a falusi óvodákban elérte az 50%-ot. Még nem késő a szociális törvényeket úgy alakítani, hogy ne csak a potyát várják a kedves polgártársaink. Szerintem az utolsó előtti pillanatban vagyunk. Ha többen lesznek mint mi(kb 10-éven belül), kénytelenek leszünk új kisebbségi önkormányzatokat létrehozni. A kérdésem csak az, hogy minek fogjuk nevezni? (Magyar-kisebbségi kisebbség)

Tisztelettel:
Egy Falusi Ember


1997. január 8. - szerda, 18 óra 0 perc
1. matkópeti szervert veszel? Vegyél nekem is!
2. Violetta, leszel a feleségem?
3. A hejessiras a fasisztaak talalmanya az embery önkifejezés megnyomorittasáára

-VIC-a villanypásztor


1997. január 8. - szerda, 17 óra 33 perc
Hát mit mondjak úgy 45 perces próbálkozás után. Azért lehetett volna számítani a nagy érdeklődésre. Egy kicsit égő lett, pedig őrülten jó ez a kezdeményezés. Mikor lesz folytatás. És mikor tudom legalább utólag elolvasni az interjút. Még így is érdekel!

-Pinke-


1997. január 8. - szerda, 17 óra 18 perc
Én inkább üzennék ha lehetne.

Nem dicsekedni akarok, de én már jártam nyugaton, és úgy gondolom, amíg a Hegyeshalomról Budapestre vezető autóutat autópályának nevezik, addig csak körberöhög bennünket Európa. Az autópálya azért volna lényegi kérdés szerintem, mivel a személyes szabadság felülről is jól látható objektív mércéje a mozgási szabadság.<(Eme mondat erősen sűríti a mondanivalómat)Fontos volna tehát a benzinárból levont útalapba befolyó pénzt nem más célokra sikkasztani, hanem tényleg megépíteni néhány alapvető utat. Persze a nyugdíjasok, meg a gyerekek...Nekem már nincsenek nagyszüleim pedig húsz vagyok. Lehet hogy többet melóztak mint kellett volna. Én pedig fizetem a tandíjat. (Amiért a HÖKöt kéne felgyújtani tudom.)Szóval az élet igazságtalan, már Darwin is megmondta. Hulljon a férgese, és épüljenek autópályák! Fukuyama szerint a Dél-Amerikai országok ott bukták el, hogy túlzottan nagy hangsúlyt fektettek a fizetések egyensúlyának fenntartására. Újabban olyan hangokat is hallok amelyek Magyarországot Dél-Amerikával hozzák kapcsolatba. Azt egyébként tényleg megkérdezném, hogy erről mit gondol a t.M.e. Úr? Az ellen egyébként, hogy Dél-Amerikához csatlakozzunk semmi kifogásom, mert imádom a FOCIT!!! Kac-kac.
Good morning H.A.L.! This is Dave, Dave Bowman. Baromira tetszett amit írtál. Ne hagyd abba. Mennyi idős a lányod?

Az Úr legyen veletek
from
-VIC-

U.I.: a Mr.e. Úrnak:
Hajrá magyarok! Aki kapja marja, akárcsak jómagam.


1997. január 8. - szerda, 17 óra 17 perc
Netkaloz,
kosz a biztatast, rank fer.
zs.


1997. január 8. - szerda, 17 óra 1 perc
Ez nem volt jo reklam a szervereteknek. Milyen marka is? Nehogy olyat vegyek.
matkópeti
peter@jaguar.dote.hu


1997. január 8. - szerda, 16 óra 46 perc
szerintem nem tudtok hejjesirni.
nem-e volna-e jobb-e meg-e tanulni?
(az "-e" kérdő végződést az ige mögé kell tenni, itt a címben ez a "lehetett"...) Okos Kolbásznak adok igazat.

Torpedó


1997. január 8. - szerda, 16 óra 32 perc
Kedves Zsófi és NyírőA!

Ne szomorkodjatok. Nem ti tehettek a gép összeomlásáról.
Máskor vigyázzatok, hogy a szerveretek ne
kerüljön a meghívott Nagy Ember aurájába!

Üdv: Netkalóz

Ui: Jól hallottam? A jövő héten a Clinton
ül be a szerkesztőségbe?


1997. január 8. - szerda, 15 óra 57 perc
Már vagy 20 perce próbálok felkapaszkodni a címlapra!!!
GrrrMrrr


1997. január 8. - szerda, 14 óra 29 perc
Jan. 8-a, fel harom.
En meg itt a Gyulat varom.

T


1997. január 8. - szerda, 14 óra 28 perc
Már vagy 20 perce próbálok felkapaszkodni a címlapra!!!
GrrrMrrr


1997. január 8. - szerda, 14 óra 28 perc
Kardos Balazs 1997. január 8. - szerda, 13 óra 9 perc

ezeknek utana tudsz jarni az orszaggyules vagy a miniszterelnoki hivatal internet oldalain. ott nem csak a horn gyula adatait lelheted fel, hanem az osszes kepviseloet is.
www.mkogy.hu
www.meh.hu
ha jol emlekszem, de inkabb nezz utana a magyar honlapon.

gyurkaKardos Balazs 1997. január 8. - szerda, 13 óra 9 perc

ezeknek utana tudsz jarni az orszaggyules vagy a miniszterelnoki hivatal internet oldalain. ott nem csak a horn gyula adatait lelheted fel, hanem az osszes kepviseloet is.
www.mkogy.hu
www.meh.hu
ha jol emlekszem, de inkabb nezz utana a magyar honlapon.

gyurka


1997. január 8. - szerda, 14 óra 9 perc
Kardos Balazs 1997. január 8. - szerda, 13 óra 9 perc

ezeknek utana tudsz jarni az orszaggyules vagy a miniszterelnoki hivatal internet oldalain. ott nem csak a horn gyula adatait lelheted fel, hanem az osszes kepviseloet is.
www.mkogy.hu
www.meh.hu
ha jol emlekszem, de inkabb nezz utana a magyar honlapon.

gyurka


1997. január 8. - szerda, 14 óra 8 perc
Miniszterelnök Úr'
Kap-e valakitôl tanácsokat, hogy miként öltözködjön.
L.Violetta, Vecsés


1997. január 8. - szerda, 14 óra 6 perc
Miniszterelnök Úr'
Kap-e valakitôl tanácsokat, hogy miként öltözködjön.
L.Violetta, Vecsés


1997. január 8. - szerda, 14 óra 5 perc
Mr Prime Minister,

what is, in your opinion, the responsibilities for the hungarian government concerning building a stabile IT infrastructure (Internet) in your country? Is this something that will be left to the market forces or will the state make contributions?

Johan Gustafson
Editor, Corporate Computing, Stockholm, SwedenTiszelt Miniszterelnök úr!
Vállalna-e nyilvános vagyonnyilatkozatot? Mennyi a havi jövedelme összesen (... millió Ft)?
Gueth Kristóf, Pápai Csaba


1997. január 8. - szerda, 13 óra 58 perc
Tiszelt Miniszterelnök úr!
Bízik-e a '98-as választásokon pártja és személye sikerében?
Káplár Tamás


1997. január 8. - szerda, 13 óra 56 perc
Tiszelt Miniszterelnök úr!
Mit szándékoznak tenni a budapesti maffiamerényletek ellen?
Nagy Zoltán


1997. január 8. - szerda, 13 óra 55 perc
Tisztelt Horn Elvtárs!
Nem gondolt maar arra,hogy hagyni kell a koer-
nyezoe orszaagokat beleepni a NATO-ba (Szlo-
vaaki,Szloveenia,Romaania,Ukrajna ees Szerbia)
iigy megvaloosul a koer-koeros veedelem.
Olcsobb lenne minden NATO kompatibilitaassal
szembeni eroelkoedeessel szemben. Kialakulna
egy Svaajc,Ausztria,Magyarorszaag (semleges)
tengely , toebb energia,peenz jutna a baloldali
eerteekek eerveenyre juttataasara ami a koali-
cioos partner, lobbyk miatt nem megy szerin-
tem.Az ateista meggyoezoedees haatteerbe
szoorult, a hazugsaagok (vallaas) terjeszke-
deese felhaaboriitoo, az egyhaazat nem kaar-
potolni kell, hanem arra kell felhiivni a
figyelmeet, hogy oe kaarpotolja a embereket,
mivel eevezredek alatt sok igazsaagtalansaa-
gokat koevetett el az emberiiseeg ellen.
Elneezeeset keerem, nem muekoedik az eekezetes
billentyuezet.
Meeg nem MSZP-ees tag,de raajuk szavazoo

.


1997. január 8. - szerda, 13 óra 54 perc
Tiszelt Miniszterelnök úr!
Mi a véleménye arról, hogy Magyarországon több ember megfagyott?
Gősi Zalán


1997. január 8. - szerda, 13 óra 54 perc
Tiszelt Miniszterelnök úr!
Teljesen hidegen hagyta-e a szilveszteri paródia?
Szabó Zsófia


1997. január 8. - szerda, 13 óra 53 perc
Mit tenne, ha valaki azt mondana, hogy ajanl egy tudomanyosan es tanulmanyok szazaival igazolt modszert arra vonatkozolag, hogy hogyan szuntethetok meg a bunozes, a korrupcio, a munkanelkuliseg, a betegsegek, es mindazok a problemak, amelytol jelenleg az egesz kormany es orszag szenved.
Ajanlom hogy hallgassa meg januar 12-en 12 es 15 ora kozott az obudai kabelteve csatornajan keresztul Maharisi-Mahesh jogit, vedikus tudost, fizikust.

Csanyi Istvanne, Szeged
a transzcendentalis meditacio tanara


1997. január 8. - szerda, 13 óra 53 perc
Tiszelt Miniszterelnök úr!
Megcsalta-e valaha a feleségét?
Szakály Róbert


1997. január 8. - szerda, 13 óra 53 perc
Tiszelt Miniszterelnök úr!
Mikor szándékozik lemondani?
Pápai Csaba


1997. január 8. - szerda, 13 óra 52 perc
Tisztelt Miniszterelnök úr!
Hajlandó lenne-e lemondani, ha nyilvánvaló hazugságon kapnák?

Kincses László


1997. január 8. - szerda, 13 óra 39 perc
Horn ur!
Megvarja a kormany a Hagai per veget, vagy megegyezik a szlovakokkal, felepitik a vizlepcsot, es porba tapossa tobb ezer kornyezetvedo, tobb szaz szakerto velemenyet es az en 'fiatalsagom celjat'?
Vero Levente


1997. január 8. - szerda, 13 óra 37 perc
T. Miniszterelnök Úr!
Meddig nézik még a ,,Munkásosztályt" hülyének?
Hogyan készül a Kisgazdák győzelmi ünnepére?


1997. január 8. - szerda, 13 óra 37 perc
Kedves Gyula!
Jól csinálod, szívasd meg Őket, de kegyetlenül /mármint a népet/- sok számla nincs még itt lerendezve.
Üdvözlettel
Dr.Kivovics Péter


1997. január 8. - szerda, 13 óra 32 perc
Hi !

Kerésem, hogy nem kellene-e több figyelmet fordítani az egyetemekre.
Én a Műszaki Egyetemen tanuló diák vagyok, és úgy érzem , hogy az egyetem (és gondolom úgy általában a többi is) problémákkal küzd.
Ennek egyeik része anyagi, de más szempontok is vannak.
Jó lenne, ha a jövőban odafigyelnének a felsőoktatásra jobban.


1997. január 8. - szerda, 13 óra 26 perc
Nem izgul-e miniszterelnok Ur ?
Suchman Tamas Ugyanis szilveszter napjan , nem kevesebbet allitott a Nepszavaban , minthogy Bekesi es Kore - amalyet o egyszeruen csak teli dolgozatiroknak nevez - februarra kituzte a miniszterelnok elleni puccsot.
Van-e valamilyen elharito hadmuvelete ?

16 Ora Nej Gyorgy


1997. január 8. - szerda, 13 óra 25 perc
Elobb vallasi temaban kerdeztem es elfelejtettem izgalmamban alairni.Bocs.
Ronaszegi Ferenc
Sopron


1997. január 8. - szerda, 13 óra 20 perc
Miniszterelnök úrhoz a következő kerdesem az lenne, hogy milyen modon probaljak segiteni a vallalkozasokat vagy talan ez nem is cel?! A korhazak bezarasaval, a fiatalsag "eroteljes" tamogatasaval (gondolok itt a diszkriminacios felsooktatasra vagy a konnyo lakasszerzesre) mi lenne a kormanyzat celja? Csak nem a nepszaporulat novelese vagy talan pont az ellenkezoje!?
Kardos Balazs


1997. január 8. - szerda, 13 óra 19 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Nevem Zsákai Tamás Budapesti diák vagyok,és engedje meg, hogy néhány kérdést tegyek fel Önnek

1. Mivel magyarázza azt, hogy a amíg hivatalos vélemények szerint az Önök megszorító intézkedései a társadalmi "túlfogyasztás" miatt voltak szükségesek, addig az EU gazdasági elemzői szerint a Magyarországinál nagyobb növekedési rátával és GDP-val rendelkező posztkommunista országok esetében pont a növekvő lakossági fogyasztás a fejlőés motorja?

2. Miként értékeli a Financial Times decemberi elemzését, amely szerint a kelet-európai országok gazdasági teljesétményei alapján felállított rangsorban hazánk már a negyedik helyre csúszott vissza, Észtország mögé. Ez volna a nyugati országok által elismert gazdaságpolitika? Nem gondolja, hogy elhibázott lépések sorozata az, hogy pénzügyi technokratizmus alapján kormányozzák az országot, amíg Magyarország lassan 4 millió koldus országává válik?

3. Ön igen sokszor hangoztatta, hogy személyesen is ismeri a nyomort, és meg tudja érteni a szegények súlyos mindennapi problémáit. Sőt, az MSZP programjában is első helyen áll(t) a szociális biztonság kérdése. Tudjuk, hogy az átalakulás óriási terhet ró mindenkire. Ezt még csak el lehetne viselni valahogy, hiszen sok megpróbáltatáson és veszedelmen jutott át már ez az ország, és meggyőződésem hogy a jelenlegi válságból is kilábalunk majd. De azt már rendkívül igazságtalannak tartom, hogy ezt az irdatlan terhet kizárólag a társadalom legkissebb jövedelmü rétegeire hárítsák rá. Tudom hogy Önöknek ez nem céljuk, de jelenleg az a helyzet, hogy a vállalkozók alig adóznak, hiszen a "vállalkozásbarát adótörvények" lehetővé teszik, hogy még a lélekzetvételt is leírhassák költségként. Legyen valódi közteherviselés!
Nemrég e problémán polemizálva egy válallkozó ismerősöm kacagva jegyezte meg: "Ugyan,aki ebben az országban adót fizet, az hülye!" Nem gondolja, hogy kőkemény büntetésekkel, és a feketegazdaság elleni valóságos harccal nemcsak egy vékony réteg miatt elszegényedő társadalmon is könnyíteni lehetne, hanem a válságból is könnyebben ki lehetne jutni?

Tisztelettel: Zsákai Tamás
100263.2061@compuserve.com


1997. január 8. - szerda, 13 óra 15 perc
Tisztelt Miniszterelnok Ur!
Miert kell ilyen mertekben tamogatni az egyhazakat?
Hogy megijedtek az 1%-tol is, tudjak hogy ha csak abbol kene-bar tudom hogy az allami tamogatas nem maradna el- megelniuk akkor most kezdhetnek eladni a templomjaikat.
On hisz Istenben?
A TV-ben tobb vallasi musor van mint amikor a keresztenyek voltak a hatalmon.


1997. január 8. - szerda, 13 óra 10 perc
szerintem a cim helyesen:

"Lehetett-e volna jobb?"

figyeljetek oda...

udv
Okos Kolbasz


1997. január 8. - szerda, 13 óra 10 perc
Miniszterelnök úr!
En csak azt szeretnem megkerdezni, hogy mi a legmagasabb vegzettsege, hol vegzett, milyen nyelveket beszel?
Kardos Balazs


1997. január 8. - szerda, 13 óra 9 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Kérem, adjon nekem tippet, hogyan tudnék két panel lakás árából (némi megtakarítással) azon a környéken házat venni, ahol Ön lakik.
Garami Gábor, Budapest


1997. január 8. - szerda, 13 óra 9 perc
Kedves Gyula,

kerdeseim:

1. Szerinte(d) a sok szemelycsere kovetkezteben defragmentalodik-e az MSZP-SZDSZ particio?

2. Tervezi(ed)-e, hogy jo peldaval eloljarva, lemond(asz) a cigarettarol?

BUEK
Patkos Adam


1997. január 8. - szerda, 13 óra 7 perc
Miniszterelnök Úr!
Nem gondolja, hogy fel kellene oldani a titkosszolgálatokat felügyelô miniszterének az olajgate ügy nyolcvan évre szóló titkosítását.Enélkül ugyanis az érintett politikusok továbbra is gyanúsak a közvéleménynek.
Hegedűs Tibor, Kispest


1997. január 8. - szerda, 13 óra 7 perc
Miniszterelnök Úr!
36 évet dolgoztam vízvezetékszerelôként egy munkahelyen. Állásom megszűnt, most itt állok 55 évesen munka nélkül. Ilyen korú embert ugyanis már sehova sem vesznek fel dolgozni. Milyen ötlete van, hol helyezkedjem el, mibôl éljek.
Bába Ferenc


1997. január 8. - szerda, 13 óra 4 perc
Mr. President!

Nem átallottak önök (a kormányra gondolok) olyan könnyelmű kijelentéseket tenni, hogy 97-re minden közép és általános iskolának rendelkeznie kell inet hozzáféréssel? Ideje lenne belehúzni...

Jóbi Attila alias -=case=- case@mars.arts.u-szeged.hu
Ózd Vasvár út 4 IX/3 3600

Egy kiváncsi ateista...:
Jóbi Attila alias -=case=- case@mars.arts.u-szeged.hu
Ózd Vasvár út 4 IX/3 3600


1997. január 8. - szerda, 13 óra 3 perc
Tisztelt Gyulus,

en semmit nem kerdeznek, orulok, hogy ilyen is van, marmint miniszterelnok online! ez cool! BUEK!

udv,
Bey


1997. január 8. - szerda, 13 óra 2 perc
Mr. President!

Do u believe in GOD?

Egy kiváncsi ateista...:
Jóbi Attila alias -=case=- case@mars.arts.u-szeged.hu
Ózd Vasvár út 4 IX/3 3600


1997. január 8. - szerda, 12 óra 58 perc
Miniszterelnök Úr!

Ön többször is dohányzik a nyilvánosság előtt. Szerintem ez nem csak ön PR-ja, hanem az egész ország szempontjáéból káros. A kérdés:
- Ön a szigorúbb vagy a puhább törvényi korlátozást támogatja dohányzás ügyben?

majorg


1997. január 8. - szerda, 12 óra 56 perc
Mr. President!

"What about going to the hell and let the people take control of their life?"

Mit gondol, meddig lesz még az embereknek szüksége a politikusokra általában? Mit gondol, mikor döbbenek már rá, hogy drága politikusaink (nyugodjon meg, nemcsak ön, mindegyik szarik arra, mit gondolnak azok, akik megválasztották önöket illetve két év múlva meg fogják választani a mi nemzeti kormányunkat [HURRÁ]) tocsikolnak, leépítenek ezt-azt, meg úgy általában, mikor veszik észre, hogy az űn. plurális demokráciák a fejlődés zsákuccái (sic) vagy legalabbis a legnagyobb hazugság amit valaha is sikerült kitalálnia az emberiségnek saját ámítására? Rousseau már kéccáz (sic) évvel ezelőtt rájött erre, de a "világ hülye, nem ön" IMST gyk. In Memorian Suchmann Tamás...

Jóbi Attila alias -=case=- case@mars.arts.u-szeged.hu
Ózd Vasvár út 4 IX/3 3600

(bocs, hogy az előbb elfelejtettem beírni a nevem meg a címem...)

AnArCHy IS THE ONLY WAY TO BE FREE!!!!!!


1997. január 8. - szerda, 12 óra 52 perc
Mr. President!

"What about going to the hell and let the people take control of their life?"

Mit gondol, meddig lesz még az embereknek szüksége a politikusokra általában? Mit gondol, mikor döbbenek már rá, hogy drága politikusaink (nyugodjon meg, nemcsak ön, mindegyik szarik arra, mit gondolnak azok, akik megválasztották önöket illetve két év múlva meg fogják választani a mi nemzeti kormányunkat [HURRÁ]) tocsikolnak, leépítenek ezt-azt, meg úgy általában, mikor veszik észre, hogy az űn. plurális demokráciák a fejlődés zsákuccái (sic) vagy legalabbis a legnagyobb hazugság amit valaha is sikerült kitalálnia az emberiségnek saját ámítására? Rousseau már kéccáz (sic) évvel ezelőtt rájött erre, de a "világ hülye, nem ön" IMST gyk. In Memorian Suchmann Tamás...


1997. január 8. - szerda, 12 óra 48 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr !

Teljesen igaza van a kormánynak és a parlamentnek, mert egy ilyen "BIRKÁKBÓL" álló országal ezt meg lehet tenni, de az ÉHES BIRKA egyszer csak FARKAS lesz és akkor Önöknek az egész parlamenttel vége lesz. A rendőrök és a katonák is éhesek. Tessék végig gondolni !

Birka


1997. január 8. - szerda, 12 óra 34 perc
Miniszterelnök Úr!
A kormány csúnyán elbánt a hadiárvákkal, nem kapja meg mindenki az ötvenezer forintot. Ön igazságosnak tartja ezt?
Tôke Józsefné, Székesfehérvár


1997. január 8. - szerda, 12 óra 33 perc
Miniszterelnök Úr!
Önt hogy szólítja a felesége, gyermeke, esetleg a barátnôje (ha van)?
B. Csaba, Budapest


1997. január 8. - szerda, 12 óra 28 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az új munkatörvénykönyv és a bevezetés előtt álló új nyugdíjrendszer igen hátrányosan érinti a diplomásokat. Azzal, hogy az egyetemi éveket - mint járulékmentes időszakot - eltörölték a munkában töltött időnél figyelembe vehető időszakból - e korosztály, különösen a nők - számára elérhetetlenné válik a teljes nyugdíjhoz szükséges 40 éves munkaviszony megszerzése.

Tudatában vannak-e annak, hogy a korábbi jogszabály utólagos megváltoztatása nem fair. Aggályosnak tartjuk e széles rétegeket érintő jogfosztást és hátrányos megkülönböztetést.

Korrektebb lenne, hogy a tanulmányaikat még ilyen feltételekkel elvégzettek számára a korábbi elvek lennének irányadók. Amennyiben erre még sem nyílik mód, akkor lehetővé kell tenni az érintettek számára azt, hogy - ha kérik és módjuk van rá - egyetemi éveikre vonatkozó, és az akkori árakon számolt járulékot pótlólagosan befizessék, s így tanulmányaik ideje a munkában eltöltött idő és így a nyugdíj szempontjából is számításba vehető legyen.

Bárdos Attila
MTI Közalkalmazotti Tanács elnöke
(sab@mti.hu)


1997. január 8. - szerda, 12 óra 23 perc
Miniszterelnök Úr!
Nem értem, hogy a nyugdíjintézet miért nem ismeri el az Erdélyben ledolgozott éveket. A férjem 40 évet dolgozott kint, Magyarországon pedig két évet és csak ez utóbbit vették figyelembe.
Csibi Karolina, Erdélybôl áttelepült


1997. január 8. - szerda, 12 óra 20 perc
nekem is van kerdesem.

1997. január 8. - szerda, 12 óra 17 perc
Infláció követő bérek?

Több csoportnak (pl. belügyi dolgozók) infláció követő jövedelmet igér a kormány.

Számoljunk: Bruttó 17% -> nettó 8-9%

Ennyi lesz az infláció, vagy csak ilyen messziről követi?

Vagy ez csak a képviselőkre vonatkozik?


1997. január 8. - szerda, 12 óra 16 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Szégyellem, hogy egykor ugyanannak a pártnak, az MSZMP-nek voltunk tagjai. Az MSZP ugyanis nem baloldali értékeket képvisel, és az Ön nézetei is hatalmasat változtak az elmúlt hét-nyolc évben. Egyébként pedig az a véleményem, hogy azért kellene Önnek és a kormányának lemondaniuk, mert mára bebizonyosodott, hogy alkalmatlanok az ország bajainak orvoslására. Kíváncsian várom a véleményét.
Tóth László, Nyírmada


1997. január 8. - szerda, 12 óra 15 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Hazánk mindig is mezôgazdasági ország volt. A mostani kormány azonban az agráriumot háttérbe szorítja. A parasztoknak, a mezôgazdasági termelôknek jóval nagyobb támogatást, exportlehetôséget kellene kapniuk. Miként vélekedik Ön errôl?
Szakács László, Kapuvár


1997. január 8. - szerda, 12 óra 8 perc
Miniszterelnök Úr!
Ön a Szovjetunióban ingyen szerezte meg a diplomáját. A mai fiatalok szüleinek azonban nagyon sokat kell azért fizetniük, hogy taníttassák gyermeküket. Ön helyesnek tartja ezt?
Juhász Ferenc, Csepel


1997. január 8. - szerda, 12 óra 5 perc
Tisztelt Horn úr!

Tudom elcsépelt dolgok ezek, mégsem vagyok képes megállni, hogy meg ne kérdezzem: Nem tartja nevetségesnek egy állami kutatóintézet egyetemi diplomás kutatójának (aki hét éve közalkalmazott) 38 ezer Ft-os bruttó fizetését, ami már tartamazza a munkahelyi pótlékot (sugárveszélyes munkahely)?
Természetesen ez a saját példám, de tudom sokan vannak így. Ebből kb. 26 ezer forintot kapok kézhez, ez mire elég? Így már lehet, hogy indokolható az oktatás egyre nagyobb mértékű elhanyagolása (államilag), hiszen ezért valóban nem érdemes tanulni. Ön szerint?
Egyébként:
Egy korábbi levélíró jó magyar fizetésnek
(mint átlagszerű mennyiségnek)titulált 40000 Ft-ot. Még ha ezt bruttóban értette, akkor is jóval magasabb a magyar átlagnál azt hiszem.
Az is megemlíthető, hogy a lakosság jó része (talán a nagyobb) a hivatalos létminimum alatt él.
(Mi is az a létminimum, ha ez alatt kell élni? Talán más nevet kéne adni neki, ez ugyanis ingyen van, pl. "érdekes gazdasági mutató".)
A gazdasági kérdésekhez nem értek, lehet, hogy mindez szükségszerű rossz, mint ahogy mondják, de nem hiszem, hogy megengedhető (őszintén szólva inkább gusztustalan), hogy ilymértékű elszegényedés mellett a "főemberek" (pl. az ön) fizetése olyan magas (sőt az inflációt talán meghaladó mértékben emelkedik is). Ez még jó
politikai érzékre sem vall, bár úgy fest, hogy megtehető (ilyen birka ez a nemzet, vagy mi...). Még akkor is, ha mint mondják, kevesen dolgoznak annyit, mint pl. a miniszterelnök. Ez nyilván igaz, de 20-szor annyit már fizikailag is
képtelenség dolgozni az átlagpolgárnál (Persze nem a mennyiség a fontos...). Igaz, ez felelősséggel járó hivatás, és ezt biztosan meg kell fizetni (de járjunk csak utána, miben is áll ez a felelősség, hibázás esetén... Tudom-tudom, tévedni emberi dolog, de az átlagember meg is fizet érte többnyire).
Sajnos levelem már elég hosszúra nyúlt, kétlem, hogy lesz idő végigrágni. Még megkérdezhetném, miért fizetnek utánam a fizetésemnél nagyobb TB-t, mikor az egyre kevesebb jutattatással járó
szolgáltatásokból egész eddigi életemben öszzesen, ha százezer forintot költöttem el (persze vannak pechesebbek is, meg nem tudom mit hoz a jővő, de azért gyanús).
Szóval még elmerülhetnék a részletekben, de nem teszem. Lehet, hogy itt-ott kissé demagóg voltam, de a polgár(-ok egy része) így gondolkodik.
Jó volna nem általános, semmitmondó válaszokat kapni arra, hogy a fenti dolgok miért vannak így, mikor lesznek (s mitől) nem így. De már ettől is jobban érzem magam, hogy kijött belőlem mindez.
Ha másra nem is, erre mindenképpen jó ez a fórum.

Üdv,
G. Nándor (27), Budapest, glava@hp.osski.hu1997. január 8. - szerda, 11 óra 54 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy mint Embernek, milyen érzés , fáj-e, az a sok bántás, szidalom, amit nap mint nap hallania kell.
Hogy egy-egy ehhez hasonló fórum alkalmával, mikor azt tapasztalja, hogy támogatás helyett állandó számonkérésnek, bántásnak van kitéve, mind a lakosság, mind az újságirók részéről elgondolkodik-e ezen és hogyan dolgozza fel önmagában? Igazságtalannak érzi-e, ezeket a támadásokat?

Sopánka


1997. január 8. - szerda, 11 óra 26 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Miként tudna hazánk a NATO-hoz csatlakozni, amikor a hivatásos katonák életszínvonala a nullával egyenlô?
Demeter József (45) Nagytarcsa


1997. január 8. - szerda, 11 óra 3 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
1994-ben a nyugdíjasok nagy része a szocialistákra szavazott. Az elmúlt két és fél évben azonban éppen ez a korosztály szenvedte el a legtöbbet. Nincsenek álmatlan éjszakái emiatt?
Nemes Ferencné (69)


1997. január 8. - szerda, 11 óra 2 perc
Miniszterelnök Úr!
A kormány meddig fogja tűrni, hogy Demszky Gábor szétzilálja a fôváros közlekedését.
Hollós György hivatásos sofôr


1997. január 8. - szerda, 11 óra 0 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tervezik-e, hogy azoknak a fôállású anyáknak, akik több gyermeket nevelnek, a jelenleginél jóval több fizetést adnak.
Szankó Istvánné (262-8951)


1997. január 8. - szerda, 10 óra 59 perc
Kedves Gen
Igazad van. Én is ismerek ilyen megátalkodott gaz csalókat. Az egyik pl. fekete munkával keres 18.000 Ft.-ot és képzeld emelett a hatalmas összeg mellett nem átalja felvenni még a munkanélküli segély irdatlan összegét. És a többi is, akit ismerek hasonló módon gazdagszik a fekete gazdaságban. Szóval tényleg szörnyű ez.
Nekem lenne egy javaslatom az ilyen gazemberek ellen. Létre kellene hozni egy munkanélkülieket ellenőrző hivatalt. Azzal kezdeném, hogy épitenék nekik egy szép új székházat. Aztán kiosztanám a cimeket, rangokat. Tán még egy tárca nélküli miniszter is jó lenne. És akkor minden év végén, amikor kimutatják, hogy mennyit spórolt az állam a csaló munkanélküliek kiszűrésén, akkor ezt az összeget a MEH (Munkanélkülieket Ellenőrző Hivatal) vezető munkatársai között sikerdijként szét lehetne osztani.
Na mit szólsz? Igy mindenki jól járna és akkor az a sok csaló is legalább éhenhalna, mert minek is éljen az ilyen. És akkor még egy csomó nyugdijat, meg kórházi költséget is meg lehetne spórolni.
De komolyan. Én nem hinném, hogy emberek azért vállalnak feketemunkát a segély mellett, mert ilyen módon az állam kijátszásával akarnak meggazdagodni. Azért a néhány ezer forintért a valóban jómóduak nem fognak kuncsorogni, csak azok, akiknek tényleg szüksége van rá. És azt sem hiszem, hogy pont ők azok, akik miatt itt tart ez az ország. Azt viszont lehetségesnek tartom, hogy ha bármelyikünknek a családja, gyermeke nem jutna megfelelő ellátáshoz (élelem, ruházat, stb.) akkor aligha gondolkodnánk azon, hogy most mennyire erkölcsös a fekete munka. Talán ha az elherdált milliárdokból munkahelyek létesültek volna, emberi fizetéssel, meg megfelelő támogatás a családoknak, akkor lehetne gondolkodni az erkölcsökön, meg a lelkiismereten.
Kiváncsi lennék, ha neked nem lenne relativ jó munkahelyed, viszont lenne 2 gyereked, akkor elnéznéd-e, hogy nincs cipőjük, rendes ruhájuk csak mert az erkölcs mindenek előtt.
Lehet, hogy ez is demagóg, mint minden olyan felszólalás, ami szóvá meri tenni a nyomort, az oktatás, az egészségügy, stb. gondjait és főként az a legdemagógabb, amelyik az elherdált, vagy isten tudja hová lett milliárdok sorsa felől kérdezősködik. Tiszta szerencse, hogy az ilyen demagóg beszéd nem ér el dicső kormányunk fülébe.

Először úgy gondoltam, nem kérdezek semmit a T. Miniszterelnök úrtól, egyetértve HAL-al annyiban, hogy úgyis előre tudható a válasz. De meggondoltam magam.
Ha lehet ilyen személyes dolgot is kérdezni és talán belefér az időbe is én -hű maradva önmagamhoz - a következőt kérdezném:

Tisztelt Miniszterelnök úr.
Szokott Ön álmodni? És ha igen, álmaiban üldözik-e szörnyek, gonosz lények? Vagy szokott-e zuhanni, csak zuhanni minden kapaszkodó, minden kilátás nélkül? Szokott-e álmain elgondolkodni? Én úgy tudom érdemes.

F.T.


1997. január 8. - szerda, 10 óra 58 perc
A következő koalíció
MSZP-SZDSZ-FIDESZ, vagy
MSZP-FIDESZ legyen-e inkább?
Ez egy tesztkérdés, ha csak ez a két lehetőség lenne..., akkor melyik,
de tényleg melyik?
(ero@moha.szikszi.hu)


1997. január 8. - szerda, 10 óra 58 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az idei költségvetés mekkora összeget fordít:

1. általános iskolai, középiskolai, könyvtári Internet-hozzáférés fejlesztésére, ill. oktatására;
2. magyar "kultúrális" content, a szellemi vagyon digitalizálására?

A jogi szabályozás mikor fogja követni az amerikai-európai jogfejlődést e területen?

Milyen időközönként olvas Ön mailt?

Tisztelettel,

msg


1997. január 8. - szerda, 10 óra 58 perc
Miniszterelnök Úr!
Milyen elôzetes felmérések alapján engedélyezték, hogy ennyi pontyot exportálhassunn?
A tervezett mennyiségnek ugyanis csupán 60-70 százalékát képesek a halgazdaságok elôállítani, így a hazai piacra már nem lesz elegendô hal.
Urbán József halkereskedô


1997. január 8. - szerda, 10 óra 57 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Meddig kell még tűrnünk a nélkülözést?
K. Katalin rokkantnyugdíjas


1997. január 8. - szerda, 10 óra 51 perc
Kedves Gyula!
Mondja már ki valaki, hogy a katolikus egyház azért nem akarja az 1%-os címzett adót, mert
tudja, hogy a polgárok nem adnának pénzt az egyházának, csak úgy van esélye a finanszírozásra,
ha minket megkerülve, az állammal szedeti el
tőlünk a pénzünket!
Én hívő katolikus vagyok, de szerintem a plébánosunk jól meglenne kert alá süllyesztett,
csempézett, üvegpiramis-megvilágítású garázs nélkül is,
vagyis elég lenne az egyháznak kevesebb
pénz is, hogy ne pazarolják gyermekded színvonalú
társadalmi tanulmány megjelentetésére!
(ero@moha.szikszi.hu)


1997. január 8. - szerda, 10 óra 50 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Nem szégyellik-e magukat, hogy a saját fizetésüket harminc százalékkal felemelték, miközben a nép nyomorog?
Földi Imre1997. január 8. - szerda, 10 óra 47 perc
Dear Mr. Prime Minister
According to the Romanian-Hungarian Treaty, both countries pledged to back each other in theEuropean integration process.
Did you figure out specific forms for this backing?
Did you spot areas or punctual matters on which Hungary could use Romania's help?

Thank you very much,

Ioana Avadani
Deputy Editor-in-Chief
News Agency MEDIAFAX, Bucharest

ioana@mediafax.ro


1997. január 8. - szerda, 10 óra 34 perc
Dear Mr. Prime Minister
According to the Romanian-Hungarian Treaty, both countries pledged to back each other in theEuropean integration process.
Did you figure out specific forms for this backing?
Did you spot areas or punctual matters on which Hungary could use Romania's help?

Thank you very much,

Ioana Avadani
Deputy Editor-in-Chief
News Agency MEDIAFAX, Bucharest

ioana@mediafax.ro


1997. január 8. - szerda, 10 óra 32 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Valahol olvastam, hogy egy országnak akkor van igazán jöv‘je, ha az agyelszívás mechanizmusában nem a donor, hanem a recipiens oldalon áll. Magyarország tradicionálisan a donor szerepét tölti be, habár bizonyos országokból ide is jönnek szakemberek (f‘leg Romániából, meg egy pár fejl‘d‘ országból). Az utóbbi években az agyelszívás felgyorsult, amiért az Ön kormányát is felel‘sség terheli. Eddig els‘sorban a külföldi t‘ke becsalogatásával tör‘dtek (ami önmagában nem baj), a szellemi potenciál megtartása, javítása, becsalogatása másodlagos szerepet kapott. Miért? Ez nem csak anyagi kérdés.

Tapasztalataim szerint sok külföldön él‘ szakember hazajönne illetve csak id‘legesen menne külföldre, ha 1) itthon meg tudna tisztességesen élni, 2) "alkotó munka várna tehetségére" (Cseh Tamás).

Van-e, lesz-e kormányprogram az agyelszívás csökkentésére? Elképzelhet‘nek tartja-e olyan reformok véghezvitelét az oktatás, kutatás, egészségügy területén, aminek eredménye hosszabb távon az újabb generációk szellemi kapacitásának megtartása lehet? Van-e erre vonatkozó elképzelése a kormánynak? Ha van, ez mit jelent?

Sz. László
Szeged


1997. január 8. - szerda, 10 óra 13 perc
barti:
Nem tunik fel, hogy ezek a feketemunkaltatok es feketemunkasok a "normal" berbol es fizetesbol elo atlaglakossagot terhelik tovabb? A mi zsebunkbol veszik ki a TB-juket es az osszes tobbi olyan befizetesuket amit nekik kene fizetni a munkajuk utan. Most nem a munkanelkuliekrol, hanem a feketemunkasokrol beszelunk (csak, hogy nehogy belekoss ebbe is). Az egesz iromanyodban az a legszomorubb, hogy szokasodhoz hiven demagog modon, nem is probalsz megerteni, csak a sajat egyetlen peldadat tartod ervenyesnek. Azzal, hogy a fekemunkasokat es munkaltatokat tamogatod, a legrosszabbat teszed azoknak akik igazan raszorulnanak a segelyekre es a lakossagnak arra a reszere haritod a terheket akik "kenytelenek" bevallani jovedelmuk egeszet. A "nehany" csalorol pedig annyit, hogy nem is olyan nehanyrol van szo, mint azt te hiszed, vagy akarod hinni.
Az altalam emlitett modszerrol (napi jelentkezes), lehet vitatkozni, es ha valaki jobbat tud akkor nyugodtan ismertetheti, de azert Svedorszagban egy kicsit regebb ota van demokracia mint nalunk es ott megsem tiltakoznak ilyen hevesen.
A fo baj az volt, hogy nem olvastam el figyelmesen az elottem irok velemenyeit, mert akkor megtudhattam volna, hogy szerinted a torvenyszeges elnezendo dolog, ha a zsebedrol van szo. Elhiheted nekem, hogy nem mindenki csalo ebben az orszagban. Az atlag berbol es fizetesbol elo nem csal egyenlore. Nekik meg van egy kis erkolcsi tartasuk, de ha minden terhet tovabbra is nekik kell viselni akkor sem az erkolcsuket vesztik el hanem a turelmuket egy ilyen vezetessel szemben es akkor BUMM!
Gen


1997. január 8. - szerda, 10 óra 9 perc
Ide lehet irni?
Nos, ha igen, akkor:
Tisztelt Miniszterelnok Ur!

1. mint maganember elfogadna a halozaton kialakult
tegezodest a megszolitasokban?
2. 1996-ban az orszag ket legnagyobb egyetemenek halozatfelugyeleterol 50%-os volt az elvandorlas a kb. haromszoros fizeteseket ado maganszferaba...
sokan nem mertek nyilatkozni a tavozasuk egyeb okairol, de egy ember a BME-rol kulfoldre tavozott, igy o mereszebb volt es elmeselte, hogy
nem azoke a dontes, akik az Internet honi bolcsojenel orkodtek, hanem azoke, akik a koltsegvetesi penzek felett orkodnek!
Kerdesem ezzel kapcsolatban:
Eljutott-e mar Onhoz olyan informacio, miszerint a koltsegvetesi penzek felett orkodo szervezet sok szakmai vitat hatalmanal fogva nyer meg?
3. milyen ellenorzest tartana elfogadhatonak az Internet halozaton, es mivel indokolna?

4. On szerint 10 ev mulva hogyan fognak az emberek Onre gondolni, es mit szeretne, hogy mikent gondoljanak majd Onre?

5. a kerdesek megvalaszolasa utan szeretnem, ha feltenne sajat kerdese(i)t nekunk, a kerdezoknek!

Tisztelettel:
Zoli, aki egy pesszimista ember azt illetoen, hogy az itt feltett kerdesektol barmi megvaltozik


1997. január 8. - szerda, 10 óra 8 perc
MIKOR LESZ MÁR VÉGRE NYOMASEK BOBÓ AZ MTV KURATÓRIUMÁNAK ELNÖKE?!?!?!?!

1997. január 8. - szerda, 9 óra 39 perc
Lehetett volna jobb? Persze hogy lehetett volna, ha az előző kormány nem csak saját pozícióival lett volna elfoglalva, ha nem nyomnak át milliárdokat a Lakitelek Alapítványba, ha nem herdálják el fillérekért a volt állami vagyon jó részét politikai megfontolásból. Vagy ha Horn Gyula nem azért teszi meg Békesit pénzügyminiszterré, hogy utána jól kigolyózza, és még sorolhatnám. Azért én még bizakodó vagyok- lévén 22 éves -, bár hozzáteszem, hogy van még feladat bőven.
Nyilvánvaló, hogy aki 98-ban megnyeri a választásokat, az nem csak egy ciklusra nyeri meg. A következő kormány fogja learatni a babérjait a gazdasági megszorító intézkedéseknek, ő fogja az országot bevezetni Európába. A 98-as választásoknak tehát sokkal nagyobb lesz a tétje, mint a 94-esnek. Indul a nagy szkander! Persze jó volna, ha nem kampánycélokból maradna szinten idén a reáljövedelem. Bízom benne, hogy ez nem is ezért van.
Na mindegy, irány 98! Most már akárki akármit csinál, minden politikai cselekvésnek ez a tétje. Nem hiszem, hogy Deutsch Tamás azért vette vállára a Tocsik-ügyet, mert olyan nagy Grál-lovag lenne (egyébként nekem 88-ban KISZ-táborban ő volt a csoportvezetőm, tehát tudnia kellene, hogy mi az ábra), hanem azért, hogy ezzel is jól beverjen egyet a kormánynak. Érthető. 98. Most már minden erről szól. Azért én még bízom az MSZP győzelmében. Rajtam nem múlik, én úgyis rájuk szavazok. De azért jó lenne egy kicsit többet tudni arról, hogy mit hol miért.

Demeter Bence
406958@pager.easycall.hu
Demeter.Szilvia@mkogy.hu


1997. január 8. - szerda, 9 óra 22 perc
MIKOR LESZ MÁR VÉGRE KOVÁCS JÓZSEF AZ MTV KURATÓRIUMÁNAK ELNÖKE?!?!?!?!1997. január 8. - szerda, 9 óra 5 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Milyen érzés szétverni egy országot? Jó?

Péterffy Tamás
petta@mail.datanet.hu


1997. január 8. - szerda, 9 óra 2 perc
Horn úr!
Hosszú távon milyen elképzelései vannak az adótáblákkal kapcsolatban?
And the second one:
A következő választáson is meg kívánják tartani a koalíciót az SZDSZ-el?
Üdv
Speter


1997. január 8. - szerda, 9 óra 1 perc
Tisztelt Miniszterelnok Ur!

Beindult a Palyakezdok Elhelyezkedesi Programja. Ideje volt vegre uttoro modon kezelni a fiatalok munkanelkuliseget. Kerdesem csupan az lenne, hogy van-e mar a programnak kezzelfoghato eredmenye, valamint hogy tervezik-e a munkanelkuliseg kezelesenek eme uj modjat kiterjeszteni esetleg mas teruletekre is (gondolok itt elsosorban a kozmunkakra, stb.)?

Egy BITnyik


1997. január 8. - szerda, 8 óra 50 perc
Politikai elitünknek a magyar lakosság érdekeit kéne szolgálni, azokét, akik megválasztották őket. Akik pedig bűncselekményeket követnek el, azoknak a bíróságokon és a börtönökben a helyük, nem pedig a közéletben a titkosított akták szereplőiként. Tehát lehetett, lehetne jobb is a helyzet, ha a törvényességet minden szinten betartanák, a bűnösök pedig vétkességük mértékében bűnhődnének.

Kincses László


1997. január 8. - szerda, 8 óra 40 perc
Először is hadd köszöntsem a miniszterelnök urat:
- Jónapot Uram, remélem, ha már elfogadtad a Netto
meghívását, felkészültél ütödöttebb kérdésekre is
mint amilyen az enyém lesz, amelyik így hangzik:
"A szocialista párt győzelmekor mi volt a legégetőbb
kérdés, amelyiket Te, Uram és a párt is úgy tartotta,
hogy mindenképpen megoldásra vár és ma milyen stádiumban
áll ez az ügy?" A második kérdésem pedig:
"Mi volt az, ami a szocialistákban a legnagyobb felhábo-
rodást keltette az előző kormány ügyvitelében és helyre-
állította-e, megszüntette-e a kormányod a kérdéses
antiszocialistának tartott rendelkezést."
Köszönettel;
ecoke@yesic.com
Imre


1997. január 8. - szerda, 8 óra 27 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
MInt győztes pártvezetőtől kérdezem meg:
A szlogen ami a szakértelemre utalt az enyi?
Vagy az igazi szakértők a második félidőre lettek tartalékolva?
Tisztelettel:
bernad@titasz.hu


1997. január 8. - szerda, 5 óra 48 perc
T. Miniszterelnok ur !

Kerem ne engedjenek a nyomasnak az ado 1%-nak felhasznalasa ugyeben.Nem ertem,hogy a Vatikan
milyen jogon fenyegetozik a targyalasok megszakitasaval.Kulonben nem baj,ha a papa nem jon
olyan surun,hiszen csak oriasi penzeket emeszt fel
a latogatasa,arrol nem is szolva,hogy kezenfekvo
hasznunk nem nagyon van az esetbol.Legalabbis a
mi szamunkra lathato nincs.
Egyebkent meg nem kell az egyhaznak mindent lenyulnia,mivel ez az intezkedes nem erinti az egyhazak allami tamogatottsagat.

Tisztelettel :

Kiralyfi


1997. január 8. - szerda, 5 óra 40 perc
Vegig olvastam a kerdeseket, de elmerulnek a reszletekben: furdoarak, adok, TB, stb. Nekem egy kerdesem lenne: hogy van Horn Gyulanak es az egesz brigadjanak a huszadik szazad vegen meg mindig jelen lennie a kozeletben, sot kormanyon ennyi csalas, rablas, gyilkolas, hazaarulas utan? A tobbi ebbol kovetkezik Tisztelt kerdezo Urak es Holgyek!
RAdamcik@aol.com


1997. január 8. - szerda, 3 óra 17 perc
Zsófi: mégegyszer nem illik megszólalni, de, Bocs. Csak azért írtam az elébb postacímet, mert még nem bírt adni a MATÁV egy E-mail címet. Pedig azért az sokkal erotikusabb, nem? Szóval közben elolvastam az Andrawsew cikkét, vagy miféle írását... Jó volt (???) Talán ezen már a Ti dolgoztok, vagy nem??

Én egy két valakmmel itt élek Kaposváron(2male+2famela), és nem tudok jegyet szerezni a, " MINISZTER FÉLRELÉP"-re. Postacím eggyel feljebb... KÖSZI...

Zsófi, ez nem a tied volt...E-mail címeme még azért nincs, mert a MATÁV csak megígérte, hogy van... NO COMMENT

Én nem szégyenlem a hagyományost se...1997. január 8. - szerda, 2 óra 46 perc
Zsófi: nekem először is az jut eszembe, hogy boldog Új Évet kívánjak neked és szerkesztő társaidnak, mert ez talán fontosabb, miint más...

Végig olvastam a Miniszterelmöki kéréseket és egy kérdésem lenne feléjük: ki volt az aki igazán kérdezett? Egyéni, vagy csoportos, vélt vagy valós (egyébként mindenki szíve szerint felettéb jogos) problémák panaszhalmaza árasztott el minket. Illetve ezen túl, az: "Én a másik pártot támogatom, te meg kapd be..." stílusú, hozzászólást nem igénylő reflekciók. Válogasd ki ha van, és légyszíves közöld a végeredményt; Vajon hány cikk írt javaslaltot? (Na persze a kapja be ... -n kí vül ). Talán tulságosan hozzászoktunk az eltartáshoz? Nem akarnék itt hosszan írni. Adok inkább egy létező posta címet, hátha a hiba nem is a hatalaomban van, hanem a hatalomelviselőkben...

Bloch Tamás
7400 Kaposvár, Németh István u. 10.

Zsófi: van egyáltalán ilyen kategória, hogy "hatalomelviselők"?


1997. január 8. - szerda, 2 óra 7 perc
Great idea.

1997. január 8. - szerda, 1 óra 58 perc
Kérdésem:

Horn Gyula Miniszterelnök Úrhoz.

Noha a magyarországi árak gyorsan közelednek a nyugat-európai árakhoz, Magyarország és az Európai Unió bérrendszere, a bérek értéke, a nyugdíjak, létminimum értéke jelentős eltérést mutat.
A miniszterelnök úr bizonyos abban, hogy 2000 körül Magyarország EU. teljes jogú tagja lesz.
Mivel magyarázza optimizmusát arra nézve, hogy Magyarország a fenti súlyos különbségek ellenére is felvételt nyerhet az Európai Unió tagjai
sorába?
Tisztelettel:
Szolga József
Szolga.Jozsef@mail.datanet.hu


1997. január 8. - szerda, 1 óra 41 perc
Komolyan gondolja-e Miniszterelnök Úr,hogy a janu-
ártól bevezetett gyógyfürdő árakat meg tudja fizet
ni a rászorulók (főként rokkant és nyugdíjas)szé-
les rétege?Egy három hetes kezelés ugyanis kb.7500
forintjábakerülne!!!!!Tisztelettel:
shmbt@titasz.hu


1997. január 8. - szerda, 0 óra 28 perc
Gen,
na jo, latom, hogy itt az uj ev, folytathatjuk. Szoval: te azokat az embereket akarod buntetni nehany ocsmany es pitianer csalo miatt, akiknek mar amugy is tonkrement vagy tonkremenofelben van az elete. Es jo esellyel a gyerekeie is. A munkanelkulikent fekete munkat vallalokat. Mint akarmelyik letunt magyar rendszerben, kmk-s kent vagy munkaszolgalatoskent, ellenorizned, egyfajta REF ala helyezned, kivezenyelned oket. En javaslom meg a kasztraltatasukat is, mert minek szaporodjon az olyan, amelyik nem tudja eltartani a gyereket. Es vannak meg modszerek... Szoval Gen, ha meg nem kerultel igazi munkanelkuliek kozelebe, menj el Ozdra, az egykori szocialista nagyipar dicsoseges fellegvaraba, es csak nezd meg azokat a munkanelkuli segely nelkul vagy mellett feketen munkat vallalo embereket - nem kivanom neked, hogy ugy elj, csak nezd meg oket. Es ha megnezed azokat is, akik fekete munkaltatokent foglalkoztatjak oket, meg azon is el fogsz gondolkozni - elvileg, mert nalad ebben nem lehet biztos az ember -, hogy minden "vallalkozo", aki fekete munkavallalokat alkalmaz, gazember-e. Ennek ellenere, ha netan azt mondanad, hogy talan megis inkabb a munkaltatoknal kell megfogni a fekete munkaeropiacot, egyetertenek veled. Csak azt ne mondd, hogy a valoban raszorulokat kell meg tovabb gyotorni azert, hogy hozzajussanak ahhoz a hatalmas osszeghez, amelybol aztan, immar igazoltan raszorulokent, akar ehen is halhatnak.

gszor,
bolcsen beszeltel. Osszes szimpatiam!

barti


1997. január 7. - kedd, 23 óra 42 perc
Kedves Kelen Csaba!
Az abortusz koruli kerdest hadd dontsek el azok a nok, anyak, akik mar ezen atmentek es akiknek sokkal fajdalmasabb errol beszelni, mint nekunk, hozongo mitugraszoknak.

Koszonettel,
Barabas Balazs
reve@csomalungma.csoma.elte.hu


1997. január 7. - kedd, 22 óra 27 perc
Tisztelt miniszterelnök úr,

Ön szerint ki volt a XX. század legnagyobb európai politikusa, miért?

Takács Viktor
Délmagyarország


1997. január 7. - kedd, 22 óra 25 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
1., Van-e bármi valóságalapja anmak, hogy az SZDSZ-nek a kormánykoalícióból való kipenderítése után a FIDESZ lépjen a szabad demokraták helyébe. Ezzel magyarázható-e, hogy az MSZP parlamenti képviselői között köröztetett dokumentum szerint a szocialisták vigyázó szemeiket a FIDESZ-re vessék?
2., Bűnös mulasztás vagy cinikus tétlenség eredménye-e az a financiális és szakmai állapot, amibe a médiatörvény sodorta a közszolgálati televíziót és rádiót?
Orosz József
Magyar Rádió
oj@mail.datanet.hu


1997. január 7. - kedd, 22 óra 8 perc
Tisztelt Miniszterelnok Ur!

Mi a velemenye arro hogy Magyarorszagon a szuletendo gyermekek hozzavetolegesen 40 %-at foleg anyagi/egzisztencialis indokok alapjan meggyilkoljak? A jelenseget kulturnyelven abortusznak hivjak es akik elkovetik figyelmen kivul hagyjak az elethez valo elemi jogokat, es azt az etikai dilemmat hogy csak az csinalhat abortuszt aki szerencses volt elegge ahhoz hogy rajta ezt ne kovessek el. Tisztelettel varom hozzaszolasat!

Kelen Csaba

kele0005@gold.tc.umn.edu


1997. január 7. - kedd, 21 óra 53 perc
Kerdesem Horn Gyula urhoz:

Mi a magyar kormany allaspontja a magyarorszagi informacios rendszerek fejlesztesevel kapcsolatban, kulonos tekintettel az iskolak ingyenes internetbe valo bekapcsolasara?

Szlanko Balint


1997. január 7. - kedd, 21 óra 20 perc
Hogy fordít az anyukám?

1997. január 7. - kedd, 21 óra 4 perc
Kerdesim Horn Gyulahoz:

1. Kedves kormanyunk gazdasagpolitikaja miert kenyszeriti bele az embereket a fekete gazdasagba illetve a maffiaba? Miert kell ket mernoki diplomaval benzint, szeszt (v. mikor mit) csempeszni Romaniabol, vagy a nyugati
hatarszelen lako hasonszuro tarsamnak embert (!) csempesznie es Ausztriaban hullat mosnia ill.
sirt asnia? Kozgazdazdasz ismerosom - aki egy olajmaffiozo adocsalasait inteziv - angol es nemet felsofoku nyelvtudasat jol kamatoztatja fonoke
svajci bankmuveletei intezese kozben. Magamrol csak annyit, hogy koztisztviselokent dolgozom, de ilyen fantasztikus dijazasok mellet a csuszopenzeket en sem utasitanam vissza.

2. Miert kell az oktatast szetnyirbalni? Miert kell a koltsegek emelesevel a csorobb diakoktol gyakorlatilag elvenni a lehetoseget a tanulastol?

Igazabol lenne meg jonehany kerdesem, de belefaradtam a gepelesbe.

Mindenesetre tovabbra is lopok, csalok es ez a mentalitasom nem fog megvaltozni addig meg vezetoinktol is nyiltan vagy burkolt formaban
ezt latom.

Udvozlettel.
Sax620

sax620@hotmail.com1997. január 7. - kedd, 20 óra 35 perc
Üdvözlöm!
Nekem a következő lenne a kérdésem a Miniszterelnök úrhoz.
Mi a véleménye arról, hogy a közalkalmazottaknak igért 1996 év elejei béralku alapján előirányzott 19,5%-os bérfejlesztés az év végére ennél jóval kevesebb lett (a feleségem munkahelyén 10% körüli) pénzhiányra hivatkozva. Persze tudom, hogy a pedagógusok kaptak egyszeri 10 ezer forint BRUTTÓ fizetéskiegészítést (ami a fentebb említett oktatási intézménynél 8058 Ft BRUTTO azaz bizonyos személyeknél pl. a feleségemnél NETTO 3586 Ft), de ez az összeg, és az egész „népámítás" szerintem nem áll arányban a képviselői fizetések tervezett 30% körüli mértékével. Elnézést amiért a képviselői tervezett emelés mértékét nem tudtam teljesen pontosan. Tehát a kérdésem ez és szeretném erről a Miniszterelnök úr véleményét olvasni az internettó „hasábjain". Köszönöm a Miniszterelnök úrnak, hogy fordított ránk időt, és remélem hogy ennek kapcsán világosabban látja az állampolgárok gondjait.

Üdvözlettel: Eftimiu Andronikos (eftimiu@mail.matav.hu)

ui. Az internettó stábjának elismerésem az élő párbeszéd lehetőségének megteremtéséért, bár én csak utólag fogom olvasni a válaszokat. Legyen még több ehhez hasonló!


1997. január 7. - kedd, 20 óra 30 perc
Kedves László Pál, tiltakozott volna, amikor a Varsói Szerződés tagja lettünk! Ha van kedve, nézzen ki Moszkvába, majd szerzünk repülőjegyet Groznijba is.
Üdvözlettel, Horváth Gábor és Molnár János


1997. január 7. - kedd, 20 óra 14 perc
Tisztelt M.elnök Úr!
1. Az induláskor a kormányprogram része volt a keleti piacok visszaszerzése. Most viszont kifejezetten hűvösek a magyar-orosz kapcsolatok, főleg, ha a NATO-bővitéséről esik szó. Módosultak-e az elképzelések?

Horváth Gábor, Népszabadság
Molnár János, Magyar Rádió
Moszkva


1997. január 7. - kedd, 20 óra 5 perc
Nem kilencvennyolcban vannak (lesznek) a választások? Mer' akkor csak 1 év van már! (És 3 múlt már el stb.)
Vagy te már tudsz valamit (valami egyebet), Zsófi?
BAck


1997. január 7. - kedd, 19 óra 47 perc
Kerdes:

Latta e mar es mit szol a Miniszterelnoki Hivatal Web oldalaihoz?


1997. január 7. - kedd, 19 óra 21 perc
Gszer!

Igaza van Gen-nek a Sved pelda nagyon jo.
A munkanelkuli vitaba nem akarok beleszolni, de mig nalunk a sokgyerekes csaladok kapjak a -csaladi potlekot, -lakasepitesi szoc-pol-t, -ilyen potlek, olyan potlek,
vagy hogy a francba hivjak most ezeket, addig a svedeknel ugyanezek ADOKEDVEZMENYT kapnak.
Figyeled a kulonbseget?
Es az "etnikumrol" meg nem is beszeltem.
(fajgyulolet vitat kerem mellozni, unom mar)

Tenyleg miniszterelnok ur, miert utasitottak el par pillanat alatt ezt a dolgot?(tamogatas helyett adokedvezmeny)

gcross@mail.datanet.hu


1997. január 7. - kedd, 18 óra 46 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Kérdéseim:
1. Nem tartja-e sokatmondónak azt a tényt, hogy minden polgári kezdeményezésű népszavazási indítványt elutasítottak a rendszerváltozás óta 4 évre "bebetonozott" parlamenti képviselők ?

2. A jelenlegi jogszabályok jogbizonytalanságot okoznak, mert túlbonyolítottak és gyakran változnak. ( a magyar nyelv árnyaltsága és a többértelmű megfogalmazás miatt, szinte mindenki másképpen értelmezi azokat)
Ön mit tud tenni azért, hogy mandátuma idején ez a helyzet javuljon?

3. Mi a véleménye arról, hogy alkotmányosan legyen rögzítve, hogy parlamenti választáson csak olyan párt indulhasson, amelyiknek a teljes választási ciklusra előre kidolgozott és a választók által is ismert (érthető) adótörvénye legyen. Megválasztása esetén a kormányba kerülő legtöbb mandátummal rendelkező párt tervezetét kéne végrehajtani. Az adótörvényt módosítani a ciklus ideje alatt nem lehetne, mert úgy a párt mandátuma is megszűnne, érvényét vesztené. (mint a választóinak tett igérete :-))

4. Elképzelhetőnek tartja-e, egy olyan adó- és társadalombiztosítási rendszer életbeléptetését, melyek a jövedelemfüggő elvonás szintjét összevonva 50%-ban maximálják?

Ön szerint polgári kezdeményezésre, alkotmányban rögzíthető lenne-e az állami jövedelemelvonási korlát?
Ehhez milyen törvényesen is járható utat javasol ;-))))) ?

Válaszát várja tisztelettel:

Bessy
bessy@usa.net


1997. január 7. - kedd, 18 óra 43 perc
Zsófi, te nem kérdezel semmit, vagy majd szóban?
gszor


1997. január 7. - kedd, 17 óra 54 perc
Kedves Gen!
Nekem csak olyan ismerősöm van, aki dolgozik munkanélküliként, mert egyébként éhkoppolna. No jó, olyan is van, aki azért munkanélküliként csinálja, amit csinál, mert rühellte a bejelentett munkahelyén a főnökét. Olyan ismerősöm nincs, aki munkanélküli, és jól él. Ebben a kategóriában szerintem nincs kevésbé-, meg inkább rászoruló. Kategórián kívülinek lenni, az tényleg csípős. De azokkal úgysem foglalkozik senki, dögöljenek meg, miért nem vigyáztak. Ilyen ismerősöm is van, és nem szereti, hogy havi tízezerből élnek ketten, és ezért még közmunkára is kell járnia, betonozni az önkormányzatnak, meg ilyenek. No, ezt az ismerősömet például szívesen összehoznám a gyaluval szerda délután, kíváncsi lennék mi sül ki belőle. Nem azért van szociális segélyen ugyanis, mert hülye, vagy lusta, hanem mert negyvenöt éves, és már nem veszi fel senki. Azt szokta mondani, hogy ő csak abból a pénzből szeretne látni valamit, amit a kommunista szombatokon felépített létesítményekért kaptak az elvtársak, mikor privatizálták azokat. Demagóg, tudom. De nincs szegénynek internete.
Szóval véleményem szerint ez a dolog, hogy a munkanélküliek rászorultként kapják-e a segélyt semmi ahhoz képest, hogy miért jobb az nekik, ha munkanélküliként dolgoznak. Nem a segélyt kell megvonni, hanem a bejkelentett munkahelyhez kell előnyöket kötni. Már szerintem, úgy értem.

Elolvastam, mit írtam az előbb. Hosszú. Megkérdem rövidebben.

Miniszterelnök úr!
Ön szerint azért lop az ország mert ilyenek itt az emberek, vagy mert önök meg a kollégáik rászoktatták őket?

gszor


1997. január 7. - kedd, 17 óra 54 perc
Tisztelt Miniszterelnok Ur!
1. Ha jol ertettem, nehany heten belul Magyarorszag es Romania kozott megszuletik a szabadkereskedelmi egyezmeny. Mit fog ez jelenteni konkretan? Nagy lepes-e ez a ket orszag kozott, vagy csupan egy hetkoznapi, mondjuk rutin-egyezmeny? Mennyiben fogja ez segiteni a romaniai magyarok - elsosorban gazdasagi - megerosodeset?
2. A legnagyobb peldanyszamu bukaresti napilap vezercikke szerint Adrian Severin roman kulugyminiszter budapesti latogatasa alkalmaval
"bizarr dolgok mentek vegbe". Azt tudjuk, hogy a
szerzo (egyebkent ertelmes ember) maskor is irt
paranoia-gyanus dolgokat, megis, vajon mire gondol
Cristoiu ur? A magyar kormany/diplomacia fog-e
reagalni a felvetett roman aggalyokra?

Barabas Balazs


1997. január 7. - kedd, 17 óra 29 perc
Dear Prime Minister,
Seeing the world from the Finnish point-of-view I would like to ask you:
1) Why is the membership of NATO so important to Hungary? Experiences from your southern border (Bosnia) show that international help in crisis has its price. Help is given and peace maintained only if great powers behind international corps will benefit of it.
2) Our society is under heavy polarization. We have the better-lotted or new-rich people and "growing masses" of lesser-lotted people, part of them already outside the society. During my visits to Hungary I have seen the same tendency. Which is more important: to strengthen the economy of the country and its productivity at the expence of the welfare of common people or to make the country better place to all citizens to live without fear of internal tension or even explosion. How to find and define the safe way for social and economic development in eastern Middle Europe and especially in Hungary?

Tenho Takalo


1997. január 7. - kedd, 17 óra 13 perc
Igaz-e, hogy az MDF és a FIDESZ násztáncához az MSZP húzza a talpalávalót?

Jozsó


1997. január 7. - kedd, 17 óra 7 perc
Igaz-e, hogy Toller László az MDNP-be való átlépését fontolgatja?

Jozsó


1997. január 7. - kedd, 17 óra 5 perc
Tisztelt Miniszerelnök Úr!

Milyen a kapcsolata Németh Miklóssal ?


1997. január 7. - kedd, 17 óra 3 perc
Komolyra fordítva a szót:

T. Miniszterelnök Úr!
Egészségügy - oktatás - kutatás.
Mindezek állítólag egyenes arányosságban állnak egy ország fejlettségével.
Vagy nem?
De ha mégis, akkor Magyarország fejlődése miképpen zajlik?
Mit gondol a lakosság hangulatáról?
Ki az ön példaképe?

GrrrMrrr


1997. január 7. - kedd, 16 óra 59 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr !
Szerintem csak most kezdenek bemelegedni a munkába (mármint a kormányzati tevékeny- ségbe). Most kezd összeállni egy jó csapat: Népjóléti miniszter , Fm miniszter , Ipari miniszter , Apeh elnök , Főrendőrök , Kultusz miniszter . A jó kapitány egyrészt jó csapatot küld a pályára , másrészt nem vár a 2. félidőre a cserékkel. Miért kellett 2 évet várni ?

Kecskeméti polgár


1997. január 7. - kedd, 16 óra 56 perc
Sajnalom, hogy nem vehettem reszt a privatizacio lebonyolitasaban, mert akkor most vigan interneteznek a 100 millios villaim egyikenek nappalijabol az osszeharacsolt vagyonom altal nyujtott anyagi biztonsagban.

Miniszterelnok ur, on mindenkinek mindent megbocsat ?

Legba
(U.I.: tisztelet a kivetelnek)


1997. január 7. - kedd, 16 óra 51 perc
Tiltakozom az ellen, hogy valaki itten a NATO ellen tiltakozzon!
Az ellen is tiltakozom, hogy egyesek (mindenki) minden ellen tiltakoznak!
Asszem az nem gilt, hogy mindent szegény kisember nyakába zudítanak, csak kapkodja majd a fejét. Még eltörik neki megint.
Nem csak a kormány hülye, bár az nem vitás.
Ennyi kitűnő ember nincs, amennyi itten most okostojás. Aztán meg ha majd miniszterelnök lesz mindenikből, egyből hülye az illető?
Elszakadt a zsilip?
Tudniillik, ha a várható átlagélettartam példul mondjuk 65 év, én akkor sem lehetek 66, ha különben jól vagyok?
Mert a NATO-ellenes tiltakozó nem látott hetvenéven felülit, akkor szóljak anyámnak, apámnak, anyósomnak, nagymamámnak, szomszédildinéninek, meg a többieknek, hogy mind együtt látogassák meg a doktorlászlópált, aki biztos nem statisztikából doktor?

Mondjátok meg a miniszterelnöknek, hogy én nem akarok semmi sem kérdezni tőle. Az utolsó húsz évben minden kérdést feltettek neki, mindegyikre válaszolt, magamtól is kitalálom, mit mondana.
Egész nyugodt vagyok.
Nekem a HornGyula nem tudja felemelni a fizetésem. Nem tudja elintézni, hogy mást adjanak a tévében. Nem tudja elintézni, hogy a lányom legyen kevésbé nagyszájú.
Nem tudja elintézni, hogy felférjek a buszra, amikor sietek.
Nem tudja elintézni a doktorlászlópált sem, ennek viszont borzasztóan örülök, mert ragaszkodom hozzá, hogy a doktorlászlópál bármikor ne értse meg a világot, és emiatt fontosnak tartsa kijelenteni, hogy ő egy NATO-ellenzéki, meg hogy ő egy doktor, és egyúttal tiltakozzon a hatvanötévet túlélők ellen. (Persze az ő tiltakozása kiváltja az enyémet, de ez is rendjén való.)
Úgyhogy üdvözlöm a Horn Gyulát, de továbbra sem szeretem. Ha üzenhetnék általa a parlamentnek, meg az egész politikus díszes társaságnak, akkor azt üzenném, hogy csináljanak azt amit akarnak, mert úgyis azt csinálnak, meg én is, akármit is találnak ki.
Ha szabad itt elferdíteni a költőt: "csókolom őket, ha van még arcuk." (Tudom, hogy nincs nekik)

H.A.L. - Vácról


1997. január 7. - kedd, 16 óra 44 perc
Van-e bármilyen realitása annak, hogy a SZDSZ, a koalícióból való kiválása után a FIDESZ lépne a szabad demokraták helyébe. Ennek tulajdonítható-e, hogy egy, az MSZP belső köreiben köröztetett dokumentum szerint a szocialisták vigyázó szemeiket a fiatal demokratákra vessék?

1997. január 7. - kedd, 16 óra 22 perc
Tisztelt Miniszerelnök Úr!

Meghallgatva a rádió január 1-ei híreit elgondolkoztam a kivándorláson.

Miniszterelnök Úr melyik országba vándorolna ki szívesen?

Csaba
m_ryan@hotmail.com


1997. január 7. - kedd, 16 óra 8 perc
Dear Prime Minister:

1. What role do you think information technology can play in helping your economic and social growth as a country?

2. Do you think the Internet will change the relationship between government and its citizens? For the better? How?

With best regards,

Patrick J. McGovern
Chairman
International Data Group, Inc. U.S.A.


1997. január 7. - kedd, 16 óra 5 perc
Az egyik haverom azt mondja, hogy ő nem akar a Miniszterelnök úrral az Interneten keresztül beszélgetni. Ő csakis face to face: ő leül egy székre, a Miniszterelnök meg áll.

: )

GrrrMrrr


1997. január 7. - kedd, 16 óra 0 perc
Tisztelt Miniszterelnok Ur!

Kerdeseink:

Milyen infrastrukturalis fejleszteseket terveznek rovid ill. hosszutavon Baranya megyeben, kulonosen az autopalyakat tekintve?

Milyen projekteket dolgoz(ott) ki a kormany Baranya fejlettsegi szintjenek az Eszak-Dunantulira valo emelesere?

Nem tart-e az EU-ba valo belepes utan tomeges munkaerokivandorlastol?

Brachmann Ferenc
fbrachmann@hotmail.com

Kiss Viktor
vkiss@hotmail.com


1997. január 7. - kedd, 15 óra 53 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

1. Ön gyakran szerepel a médiákban. Mennyivel nehezebb (könnyebb) itt, a kevésbé kötött, (nem tudom, hogy moderált-e) kérdésekre válaszolnia?

2. Mióta saját e-mail címe van, többet zaklatják? Vagy az erre rendszeresített emberek már szűrnek?
Válaszolt-e meg már e-mail-ben elküldött levelet?

Nyírő András:

Nehéz volt rábeszélni?

Bognár László
dino@edasz.hu


1997. január 7. - kedd, 15 óra 53 perc
Tisztelt Miniszterelnok Ur!

Kerdeseink:

Milyen infrastrukturalis fejleszteseket terveznek rovid ill. hosszutavon Baranya megyeben, kulonosen az autopalyakat tekintve?

Milyen projekteket dolgoz(ott) ki a kormany Baranya fejlettsegi szintjenek az Eszak-Dunantulira valo emelesere?

Nem tart-e az EU-ba valo belepes utan tomeges munkaerokivandorlastol?

Brachmann Ferenc
fbrachmann@hotmail.com

Kiss Viktor
vkiss@hotmail.com


1997. január 7. - kedd, 15 óra 50 perc
En azt nem ertem,hogy miert nem szamolnak el az
allamadossaggal?
A regi komcsik se mondtak meg,hogy hova lett
a penz,
antall jozsi se mondta meg,hogy hova tettek
a felvett milliardokat,
es a mostani koalicio se mondja meg.
Ismetlem:nem azt kerem,hogy mondjak meg,hogy
hova lett,hanem azt,hogy miert nem mondjak meg ?
Alternativ javaslat:
azt mondjak meg,hogy jelenleg kinek fizetik vissza.
Ezt mar csak tudjak ?
En majd levelben megkerdezem toluk,hogy hajdanan
kinek hiteleztek?


1997. január 7. - kedd, 15 óra 45 perc
Elnézést nem a Miniszterelnökhöz szóló kérdés lesz.
gszor:csak a barátod példáját olvashattuk tőled, de a véleményed nem. Szóval szerinted nem kéne szigorítani a munkanélküliek ellenőrzését, hogy a valóban rászorulók juthassanak a segélyekhez? A te ismerőseid között nincs olyan aki munkanélküli létére jobban él mint te, és van pofája a segélyt is felvenni?
Gen


1997. január 7. - kedd, 15 óra 41 perc
Hogy oszlik meg az esz-ero a mostani
Asterix-Obelix koalicioban ?


1997. január 7. - kedd, 15 óra 19 perc
Horn Gyula, Miniszterelnok!

Kerdeseim:

1. Miert kell elvenni a csaladi potlekot a letminimum hataran (kb. 21000 HUF/fo) elo 2+2 csaladtol?
2. A berbol es fizetesbol elok realbere 1989-ota folyamatosan csokken, elotte sem eltek tul fenyesen, meddig kivanjak ezt folytatni?
Tudomasom szerint ez a legjobb adofizeto reteg, kenytelen mivel jovedelme kimutatott, es konnyen ellenorizheto. Meg akarjak szuntetni a tarsadalomnak ezt a kozepreteget?
3. A kozalkalmazotti bertablazat, amihez annak idejen nagy remenyeket fuztunk, inflacio kovetes, videk es budapesti berek kozotti kiegyenlitodes, mara mar nevetsegesse valt, senki sem torodik vele. Tervezik-e ennek a tarsadalmi reteg anyagi dotaciojanak megoldasat?
4. Hogy lehet a minimalber kevesebb mint a letminimum? Erdemes-e (szabadna-e) legalabb napi nyolc orat dolgozni azert, hogy az ember ehen dogoljon?
5. Miert elhet jobban (csaladi haz, nyugati auto, kulfoldi nyaralas ...) egy valalkozo kevesebb jovedelembol, mint en a "jol fizetett kozalkalmazott" (55nm a harmadikon, Trabant, Debrecen - Hajduszoboszlo retur)?
Ennek ellenere tamogatjak a "vallalkozokat", a kozalkalmazottak adojabol!
6. A nyugdij reformja, az elotakarekossag - azok szamara kedvezo akik tudnak erre aldozni, ugy gondolom a fizetesbol eloknek mar erre nem futja. Igy ezek lesznek oreg korukban is a szegenyek, mivel az allam altal biztositott nyugdij, a jelenlegi helyzetet alapul veve, az ehenhalashoz eleg. Amely reteg mar most tud elotakarekoskodni nyugdijas eveire, az remeli, hogy a ket helyrol folyo nyugdijbol majd csak megel, s adddig is fizeti a minimalber utan jaro minimal jarulekot. Es az ollo nyilik egyre tovabb.
7. Tudomasom szerint Magyarorszagon jelenleg a ferfiak varhato elettartama 65 ev. Az uj nyugdijkorhatart, 62 ev, figyelembe veve keves gondunk lesz oregkorunkban, tudniillik meghalunk. Igy kivanjak megoldani a nyugdijintezet problemait?
Az ingyenes utazasi kedvezmenyek 70 eves korhoz kotottek. Az atlageletkort figyelembe veve, nem sok eselyunk van az allam altal "nyujtott" kedvezmenyt igenybe venni! Kivannak-e eselyeink novelese erdekeben ezen valtoztatni? - Most meg csak 36 eves vagyok, remelem idoben szoltam!

8. Tiltakozom az ellen, hogy Magyarorszag a NATO tagja legyen!

Koszonettel fogadnam valaszait es kommentarjait megjegyzeseimmel kapcsolatban!

Dr. Laszlo Pal
palasz@lib.dote.hu
4032 Deberecen Mikszath K. u. 57. III/10.


1997. január 7. - kedd, 14 óra 57 perc
Kedves Gen!
Van egy barátom. Munkanélküli. A központ, ahová be kéne utazni, háromszázforintnyi járásra van. Nem gondoltad komolyan, ugye?
Kedves zs.
Az jutott eszembe, hogy ez itt most olyan, mint egy siratófal. Mindenki bedugdozza a cetlijét a résekbe, és reméli hogy majd lesz valami. barti legalább reagál.

Kedves Miniszterelnök úr!
Azt szeretném tudni, hogy ön szerint az eredeti mentalitás miatt, vagy az utóbbi rendszerek és kormányok szívós jellemformáló tevékenysége nyomán alakult ki az a helyzet, hogy ma Magyarországon senkinek nincs lelkiismeretfurdalása ha adócsal, vagy feketegazdálkodik, vagy ügyeskedik?
Az biztos, hogy ennek rendbehozatala még felemészt egy-két kormányt, de ha legalább normálisan elmondanákk néha, hogy mire lehet számítani, jobban érezném magam. Volt már néhány előttem szóló, akik a PR munka lehetőségeiről, és az önétől eltérő köznyelvről írt. Ezekhez én is csatlakozom.
gszor@geometria.hu


1997. január 7. - kedd, 14 óra 45 perc
Miniszterelnök Ur.Ön országos gondokkal küzd országos fizetéssel.Én családi gondokkal családi fizetéssel.De arra ön is és én is nagy gondot forditunk hogy a megoldást jó fizikummal tudjuk végrehajtani.Ezért tisztelettel meghivom egy teniszpartira.
Láng Imre Sopron


1997. január 7. - kedd, 14 óra 34 perc
Tisztelt Miniszterelnök úr !
Tudomásom szerint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete múltkori ülését követő levelében a Kormány családpolitikáját kimondatlanul a népírtással tette egyenlővé.
Magyarország mai népesedési statisztikái háborús évekre emlékeztetnek.
Miként vélekedik Ön erről ?
Tisztelettel:
GT


1997. január 7. - kedd, 14 óra 27 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Első kérdésem az lenne, hogy mit ért Ön azon, hogy egy párt baloldali? Mit tart Ön ma balodali értékeknek, s mit tartott erről néhány évvel ezelőtt?
Második kérdésem az lenne, hogy mennyiben képviseli az Ön által vezetett kormány és párt (MSZP) a baloldali értékeket?
Harmadik és egyben utólsó kérdésem az lenne Önhöz, hogy milyen iskolában tanulta illetve tanulták Ön és vezető gazdaságpolitikusai azt a matematikát mely szerint csak az év elején bevezetett kemény és szinte mindenkit érintő áremelkedések mellett és a tervezett bruttó bérfejlesztésekkel a reáljövedelem és a fogyasztás 1997-be növekedhet?

Zinner György
mp100@elender.hu


1997. január 7. - kedd, 13 óra 44 perc
Miniszterelok ur!
Vannak a kormanyban olyanok akik aktivan haszaljak
az internetet, es nem csak a titkarnok es az NBH olvassak leveleinket?
Es :on szokott szorfozni a halon?
udv
gvass


1997. január 7. - kedd, 13 óra 1 perc
T. Miniszterlenök úr!
1. A HVG egy cikkében statisztikai részadatokat közölt az MHP (Magyar Háztartás Panel) 1996-os felmérésébôl. Ebben egy furcsa adat szerpelt: a munkavállalók közül a tisztán külföldi tulajdonban lévô vállalatok alkalmazottai nagyobb biztonságban érzik magukat az állásukat illetôen, mint az egészben vagy felerészben állami tulajdonú vállalatok dolgozói. Ön mivel magyarázná ezt a bizalmatlanságot?
2. Az ún. fejlôdô országok a világon mindenhol azzal kezdték a "fejlôdést", hogy hatalmas összegeket költöttek az oktatásra-egészségügyre. Mi pont fordítva tesszük. Miért?
3. A híradók nagy részét a külhoni magyarokról (cseh, román, stb.) szóló hirek foglalják el. Itthoni híreink a magyarországi nemzetiségekkel foglalkoznak kb. 70 %-ban. Hol vannak a magyarországi magyarok? A legutóbbi választáskor hallottam a rádióközvetítésben, hogy egy nagyrészt nemzetiségi falu jobb anyagi helyzetben van, mert nálunk nagyobb a fejkvóta összege. Miért ér egy nemzetiségi több pénzt, mint egy magyar? Miért van több joguk, lehetôségük pl. az oktatásban? (Ha ôk állami költségen tanulnak +1 nyelvet, egy magyar miért nem élvezi ezt a lehetôséget?) Önnek mi a véleménye?

Üdvözlettel:Bohn Andrea


1997. január 7. - kedd, 12 óra 12 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ha Horn úrnak 45.000 Ft-os brutto fizetése lenne akkor is így kormányozná ezt az országot?

Mert ha jól tudom most kb. 450.000 Ft-os brutto fizetése van.

Udvozlettel: Chris


1997. január 7. - kedd, 12 óra 1 perc
Kedves Miniszterelnök Úr!

Csupán egy kér(d)ésem van:

1. Sorolja fel, legyen szíves, azokat a hangulatjavító intézkedéseket, idéreteket, amelyeket a választások közeledtével várhatunk (én pl. ide sorolom a karácsony elôtti könnyebb-évet-ígérek tévés perceket is.)

Köszönettel:
Jónás Tamás
jtamas@fsd.bdtf.hu


1997. január 7. - kedd, 11 óra 5 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ma már a fejlett világ országaiban felismerték a PR és a marketing szükségességét, erejét. Nem kell messze menni: a velünk egy kategóriába (?) sorolt országok közül Csehország sokkal jobban adja el magát, mint a volt "tábor" többi résztvevője. Ennek komoly gazdasági kihatásai vannak (pl.: befektetés megítélés). A határon belüli hatás a napi közérzetben jelentkezik, egy kis jó hangulat többet segíthet, mint az infláció x %-os mérséklésének szakszerű bejelentése.(monetáris, reálkamat, nominális, GDP). Vajon az átlagember mennyit ért meg a kormányzat kommunikációjából? Egy-egy kormányzati megnyilvánulás kapcsán az az érzésem támad, mintha a megszólaló egy egészen más világban élne, más nyelvet beszél, és azt várja, hogy ezt a nyelvet a reá figyelők tökéletesen értsék. Tudomásul kell venni, hogy az ország lakosságának (sajnos) csak kis hányada végzett egyetemet, szerzett nemzetközi tapasztalatokat és beszél idegen nyelveket. Velük ezen a nyelven nem lehet fél szavakból is megértetve kommunikálni!
A kérdésem tehát a következő: miért nem használja ki a kormány azt a lehetőséget, amit a PR és a marketing kínál, és amit a h a z a i szakemberek mára kíválóan megtanultak, és hatékonyan alkalmaznak?

Tisztelettel:

Fejes Zoltán
fejes@balatel.hu


1997. január 7. - kedd, 10 óra 35 perc
Tisztelt Miniszterelnok ur!

Elso (jovobepillanto) kerdesem:
Erdekelne, hogy on szerint amikor a jelenlegi pillanatnyi "sikerek" erdekeben hozott, szerintem a jovore vonatkozo hatasaiaban atgondolatlan torvenyek-rendeletek az egeszsegugy es oktatas teruleten beernek, azaz az orszag lakossaga a totalis egeszsegugyi es szellemi nyomor allapotaba jut es mar mindenki (aki akkor meg fel tudja fogni) szamara nyilvanvalo lesz, hogy a mostani kormanynak koszonhetoen nehany evtizeddel gyorsult a lakossag kihalasa, mi lesz a velemeny munkajarol? Konkretabban miert nem merik fel alaposabban a rendeletek tavolabbi jovore gyakorolt hatasat?

Masodik (helyi idosiku) kerdesem:
A bunozest, mint "tudjuk" a tarsadalmi korulmenyek generaljak. Megis nem elkepzelheto, hogy a bunteto torvenykonyv modositasaval, az eletellenes es eroszakos buncselekmenyek buntetesi teteleinek drasztikus novelesevel, ha nem is a buncselekmenyek szamat, de legalabb az elkovetesek brutalitasat csokkenteni lehetne?

Harmadik (szinten helyi idosiku) kerdesem:
En roppantul sajnalom az "igazi" munkanelkulieket, de az azt hiszem senki szamara nem titok, hogy a munkanelkuliek kepezik a fekete gazdasag munkaerejet. Ha jol tudom szocialisan roppant erzekeny orszagokban pl. Svedorszag a munkanelkulieknek naponta jelentkezniuk kell a munkaugyi kozpontokban, ezzel lehetetlenne teve a "fekete" munkavallalasukat. Ha nem is ezt kovetve, de legalabb a kozmunkarol szolo torvenyben foglalt lehetosegeket kiaknazna a kormany (tudnillik a munkanelkulieket gyakran rendelne kozmunkak vegzesere) a munkanelkuliseg mintegy "varazsutesre" egyik naprol a masikra szerintem kb. a felere csokkenne. Ezzel a fekete gazdasagra is "csapast lehetne merni" es nagy osszegeket lehetne megtakaritani a "feleslegesen" kifizetett munkanelkuli segelyeken, amit azok kaphatnanak akik tenyleg raszorulnak.

Gen


1997. január 7. - kedd, 10 óra 23 perc
Dear Editors,

I would like to ask the Prime Minister for his sense of how the economy will perform over the next six months & what impact he sees the Internet having on it.

Regards, Jim Casella COO IDG Inc. U.S.A.


1997. január 7. - kedd, 10 óra 1 perc
A kérdés helyesebben így szólna:
Lehetett volna-e rosszabb?
...és akkor jöhetne a válasz, hogy nem valószínű.
Félreteve a megvalaszolhatatlanságokat:
Mit fogunk majd csinálni, ha nem tudunk hol lakni, mert nem létezik MEGVALÓSÍTHATÓ lakásvásárlási koncepció.(Tessék 20%-os inflációval végigszámolni a mostani OTP "kínálatot".)
Tételezzük fel, hogy valakinek van hol laknia.Mit csinál majd, ha nem tudja kifizetni a rezsit? (Ha kell elküldöm a rezsiszámláimat, meg a fizetésemet.) Természetesen eladja a lakását, és visszaérkezik az első kérdéshez...
Tételezzük fel, hogy van lakás, van pénz rezsire, miből fedezzük létszükségleteinket? Természetesen ...?
Ha most adott az én helyzetem, hogy nincs lakásom, tehát még albérletet is fizetnem kell, már több kérdést fel sem kellene tennem, mert
lakni nics hol-lehetőség sem
melegedni nincs hol-lehetőség sem
enni...
Na ezek után jönnének a komolyabb kérdések, de én csak egy átlagfizetésből élő? nagyonsok ember vagyok akinek az utóbbi években (Horn Úrhoz szólva) csak sokasodtak a problémái, és a családjának sincs évszázados soktízmilliós megtakarítása villaépítésre.

newsee@hotmail.com


1997. január 7. - kedd, 10 óra 1 perc
Dear Prime Minister:

1. By what date will at least 50% of schools in Hungary have Internet access?
2. Would he be interested in selecting a school in Hungary that would partner with a school in America in sharing information via the Internet on a regular basis?

Gary Beach Computerworld Magazine, U.S.A.


1997. január 7. - kedd, 9 óra 57 perc
Dear Mr. Horn,

1. How did you come to the idea to set up for this Press Conference?

2. Why did you choose IDG's Webzine specifically?

3. Is it true that you have made "history" by that and other party leaders/politicians may follow suit?
Kathy Day PR Manager U.S.


1997. január 7. - kedd, 9 óra 51 perc
Tisztelt Miniszterelnök úr !

Már évek óta foglalkoztat az a gondolat, hogy Önök, mint baloldali párt, miért nincs - felső szinten - semmiféle kapcsolatuk - a szintén baloldali párttal, a Munkáspárttal. Vajon csak nem attól félnek, hogyha esetleg - nem csak alapszervezeti szinteken - netán szorosabb lenne az együttműködésük, a választásokon kevesebb lenne az Önökre szavazók száma ?

Szíves válaszát előre is köszönöm !

Tisztelettel:

Pigniczky Mihály


1997. január 7. - kedd, 9 óra 51 perc
Harnos Jenő:
Véleményem szerint az Antall-kormány főleg a múlttal, a jelenlegi főleg a jelennel kell hogy foglalkozzon. Ön szerint mikor lesz a magyar vezetés abban a helyzetben, hogy a jövőre koncentráljon?
harnjehu@bbraun.com


1997. január 7. - kedd, 9 óra 41 perc
Kérdésem: hány óra van most?
(Valahol ottfelejtettem az órámat. ;)
Üdvözlettel: Galine


1997. január 7. - kedd, 8 óra 9 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Egy korábbi hozzászólást kissé átfogalmazva: ugye oda tetszenek majd egy kicsit jobban figyelni az oktatásra? Fontos lenne, mert tényleg innen indulnak a dolgok!
És egy egész más téma: amikor 90-ben ez a választási szisztéma került bevezetésre (egyéni+listás), tetszett, mert igazságosnak találtam (nem vesznek el a töredékszavazatok, stb.). Most azonban egyre jobban az a benyomásom, hogy ha kizárólag egyéni körzetekből lehetne a Parlamentbe kerülni, értelmesebb emberek lennének ott, mert a választók nem szavaznának néhány jelenlegi képviselőre, akiket csak a pártja juttatott be (lásd néhány jelenlegi ellenzéki pártvezér kétszeres vereségét is egyéni körzetében). Van ám ilyen rendszer, pl. Angliában, nem lenne jobb itt is, nem hitelesebb személyiségek kerülnének így be? Tudom, nincs terítéken a rendszer megváltoztatása, de mi az Ön véleménye?

Máthé Elek
mathelek@westel900.net
http://www.geocities.com/~elek


1997. január 7. - kedd, 0 óra 10 perc
Üdvözletem!
Amikor Horn úr emil címe nyilvánosságot kapott, éppen az Internetről készítettem egy televízióműsort, az ABLAK mellékletét. (Elég régen volt.) Akkor egy keretet terveztem a riporthoz. Egy levélet intéztem a miniszterelnökhöz: mire használja az Internetet ill. használja-e? Nem kaptam választ - azóta sem. De a miniszterelnöki hivatalból megtudtam, hogy az emileket pontosan ugy kezelik, mint más papiros alapu leveleket. Iktatják, felelős válaszolót keresnek stb. Szerintem ez hiba, bár nyilván munkaerő problema van a háttérben. Ugyanakkor érdekelne, hogy remélhetek-e még választ, most már nem a Televízió számára, hanem a Weblapokban való közlésre.

Eöri Szabó Zsolt
weblapok@hungary.net
tari@hungary.net
http://www.hungary.net/weblapok/


1997. január 6. - hétfő, 22 óra 48 perc
Zsofi,
azt nem mondtad, hogy ezt a beszelgetohelyet kerdezohellye alakitjatok at! De hat vegso soron kerdesekkel is lehet vitatkozni, plane, ha allitasok is vannak bennuk. Szoval:

Karaszy Endre,
szerintem se jo a fekete gazdasag, de abban az osszefuggesben, amirol te beszelsz, egyenesen kivalo. Nemcsak a "rablok" fekete gazdalkodnak ugyanis, hanem boldog, boldogtalan, te is, meg en is. A letbiztonsagat az emberek nem kis resze az eltitkolt jovedelmeibol szerzi, a feketemunkabol. Amit feketemunkaltatoktol kap. Szoval a feketemunka letbiztonsagot teremt. De Zsofinak igaza volt abban a kerdeseben, hogy ez nemcsak a gazdasagra, a szocialis szferara, a dolgok atlathatatosagara nezve karos, hanem a meglevo "ugyeskedo" szellemet is ujra felerositi.

P.A.,
en akkor tartanam ingyeneloknek a demokratikusan megvalasztott kepviselo urainkat es holgyeinket, ha allandoan ott ulnenek a parlamentben. Az egy teljesen szajtepo, formalis resz. Az igazi munka a szinfalak mogott folyik. Lattal mar te torvenytervezetet? Na, mert ha lattal, tudohatod, hogy megerteni napokba telik, hat meg megtalalni a buktatoit meg a sumaksagait! Az ilyen munkat nemigen lehetne elvegezni ugy, hogy kozben valaki a fuledbe uvoltozik a parlamentben. Persze, aztan a rossz torvenyekre meg mi panaszkodunk!

GTM,
az individualizmus jo dolog. Az individuum autonom embert jelent, aki tisztaban van a sajat erdekeivel, es ezen erdekei alapjan kepes mas hasonlo erdeku emberekkel ertelmes szovetsegre lepni. Te az egoizmusrol akartal nyilvan beszelni, es abban igazad van. Az bornirt, torteto, es keptelen felismerni, hogy egyedul nem megy semmire. Ja, es ram szamithatsz -:)!

gszor,
szerintem nem par anorak miatt van ez, nem olvastad az internetto hirlevelben, hogy nemetul meg angolul is kozvetitik az interjut? Meg hogy az ujsagokban is meg van hirdetve? Meglatod, lesz itt nagy pr-felhajtas. Amugy a tobbiben egyetertunk.

Bocs a sok szovegert, csak sok volt a kerdes is.

barti


1997. január 6. - hétfő, 22 óra 48 perc
Én mindenekelőtt a sok kérdés ellenére csak annyit szeretnék üzenni: hogy, gratulálok a miniszterelnök úrnak!
Mindezt pedig, ha többen nem is teljesen értitek, azért kell megtennem, mert azt el kell ismerni, hogy mi még ilyen jól sem tudtuk volna végigcsinálni mindezt az elmúlt két évet.
A kérésem viszont az lenne, már ha lehet ilyen, hogy az oktatásra tessék nagyon odafigyelni!!!
Csak így tudunk kimászni a slamasztikából!!!

Tisztelettel:
Koltányi Gergely
geri@mail.digitel2002.hu


1997. január 6. - hétfő, 22 óra 35 perc
Tisztelt Horn Úr!

Kérem, hogy Ön fogalmazzon meg kérdéseket az alábbi tényekböl.
De már az elején kijelentem, hogy ez amit az alábbiakban megpróbálok
erzékeltetni, a Magyar élet egy igen apró szeletkéje, mert amerre
csak néz és jár az ember mindenhol a káosz tömegével találkozik !
Egyszer jó lenne csak úgy kettesben elbeszélgetni, mivel én Önt
képesnek tartom ennél jobb politikára is.Sajnos ilyen formában ezen
kijelentésemet nem tudom indokolni.
Tehát azokra a tényekre gondolok itt melyek 1997 január 01-töl
a lakosságot súlytják:

Egy jó Magyar átlagkereset 40.000,-Ft/hó(HUF). A számításaim
alapján egy Magyar átlag család (3 fös )többlet kiadásai január 01-töl.

LAKÁS BIZTOSÍTÁS: 300,-Ft ÉLET BIZTOSÍTÁS: 2000,-Ft/2FÖ
ELÖFIZETÉSEK : 400,-Ft(UJSÁG,RTV...) SZEMÉTDÍJ : 140,-Ft
GÁZ :1100,-Ft VILLANY : 900,-Ft
VIZ, CSATORNA : 500,-Ft BENZIN : 1900,-Ft
ÉLELMISZER :5000,-Ft VEGYIÁRÚ : 2000,-Ft
VASUT, BUSZ :1000,-Ft AMIT ELFELEJTETTEM :
: 1000,-Ft
GK. KÖT.BIZT. : 450,-Ft (16.690,-Ft összesen)
Nem számoltam luxust pl: mozi, szinház, kirándulás, stb... !

......... TEGYE FEL KÉRDÉSEIT ! MOST VÁLASZOLJA MEG !!!
De mégjobbat ajánlok. Kóstoljon bele, mert csak akkor érzi az ember
ha a börén érzi. Ha megérti az nagyon kevés...
A nagyok így kormányoznak !!!

Tisztelettel:
Csáfordi Ferenc


1997. január 6. - hétfő, 22 óra 9 perc
Milyen dontest var a magyar kormany a Hagai Nemzetkozi Birosagtol a
Bos-Nagymarosi vizlepcso ugyeben, vagy megprobal megegyezni a
szlovak fellel a hagai dontes elott?

Jyrki Halonen


1997. január 6. - hétfő, 21 óra 57 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Ön véleménye egyezik-e a Köztársasági Elnök Úréval, miszerint a magyar privatizáció története sikertörténet? Az Ön véleménye szerint sem volt ennek a privatizációs politikának illetve az ebből beszedett bevételek elosztási elvének alternatívája?

Tisztelettel:
BP


1997. január 6. - hétfő, 21 óra 55 perc

Tisztelt Miniszterelnok Ur!

Ha a Magyar Koztarsasag valasztopolgarai - a parlamenti valasztasok utan ket evvel, de a parlament mandatumahoz hasonloan 4 eves idoszakra - a donthetnenek a Koztarsasag Szenatusanak osszetetelerol, tovabba kozvetlen
szavazassal valaszthatnak meg a Koztarsasag Elnoket, akkor a valasztopolgaroknak lehetosege lenne a hatalmi agak kozotti egyensuly ketevenkenti korrekcioira, ezzel csillapithato lenne a valasztoi inga lengese. Hasonlo valasztasi rendszerben pl. az USA allampolgarainak lehetosege van demokrata elnok es republikanus tobbsegu torvenyhozas, szenatus megvalasztasara is, a politikai partok eroviszonyainak keteventi modositasara.

Helyeselne-e On a hatalmi agak fenti, a jelenlegi
Magyarorszagi helyzetnel fokozottabb szetvalasztasat?

Tamogatna-e annak a lehetosegnek a Magyar Koztarsasag Alkotmanyaba iktatasat, hogy a valasztopolgarok az Orszaggyules, a Szenatus es a Koztarsasagi Elnok hatalmi haromszogenek eroegyensulyat ketevente, szavazataikkal befolyasolhassak?

Tisztelettel udvozli

Csorgo Tamas
MTA KFKI RMKI
csorgo@sunserv.kfki.hu


1997. január 6. - hétfő, 19 óra 21 perc
Zsofi!

Kerdezzetek meg a MinEln. urat, hogy mit fog szolni '98-ban, mikor nem valasztjak ujra az MSZP-t?

Szerintem lenyegesen jobb lenne a helyzetunk, ha Bokros, Zukman, es a mogottuk allok helyett kompetensebb emberek dontottek volna a teendokrol.

T


1997. január 6. - hétfő, 19 óra 15 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

- Ha kimegyek az utcára, manapság már több nyugati autót látok mint keletit. Némelyikből luxusgépből olyan arcok néznek ki hogy megrendül az emberiségbe vetett bizalmam. Egészében véve olyan benyomások érnek, hogy nehezemre esik elhinni, hogy nehéz helyzetben van a gazdaság. Tulajdonképpen most a gazdaság van nehéz helyzetben, vagy az állam? Mindkettő vagy egyik sem?
- Melyik a Miniszterelnök Úr kedvenc regénye?
Más hirtelen nem jut az eszembe.
Köszönöm
-Vic-
h430972@stud.u-szeged.hu


1997. január 6. - hétfő, 17 óra 23 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Valahol azt olvastam, hogy Ön nem szereti a számítógépet. Igaz ez?

Sokan úgy tartják, hogy az informatika, a szoftveripar HÚZÓÁGAZAT lehetne Magyarországon. Gondoljunk csak arra, hogy a világpiacon is életképes magyar cégek egy jelentős része a számítástechnikával foglalkozik.
Tisztelettel:
Szilágyi Árpád
Petőfi Rádió


1997. január 6. - hétfő, 15 óra 50 perc
Igyekszem tömören fogalmazni. Két egymáshoz kapcsolódó kérdésem van.
1. Gazdasági célunk a felzárkózás az Európai közösség országaihoz. Mivel ők nálunk jóval fejlettebbek, nagyságrenddel gyorsabban kéne fejlődnünk náluk, hogy érzékelhető legyen a közeledés. Mikor láthatjuk ennek valamilyen jelét?
2. Szinte minden szakember szerint a gazdasági fejlődéshez a legjobb befektetés a műszaki-természettudományos felsőoktatásra és kutatásra költött pénz. Miért nem követi ezt az utat a kormány?
Czap Zoltán
zczap@epito.bme.hu


1997. január 6. - hétfő, 15 óra 24 perc
Mi a véleménye Miniszterelnök Úrnak a következőkröl:

Vállalkozás barát politika - elmondva gyönyörű, megélve ? Tessék kipróbálni, és a családját fenntartani ezen állandóan módosuló szabályok alapján, cseréljünk!

Miért szakadt el az ország vezetése a tömegektől, pedig azért szavaztunk, hogy jobb legyen, DE NEKÜNK IS !

Kinek volt sikeres a privatizáció ?
Azt a bizonyos "ollót " mely a szegények és gazdagok között nyílik be lehetett volna zárni a bevételekből, új munkahelyeket és polgári Magyarországot teremteni. Lassan nem lesz aki fenntartsa az Országot, és így Önök sem tudnak kiknek törvényeket hozni, mert a fekete gazdaság az egész országot zsebre teszi, a maga törvényei alapján, és erről csak Önök tehetnek.
A hátralévő idö alatt tessenek az országnak LÉTBIZTONSÁGOT teremteni mert ez így nem mehet tovább.

Tessenek a TB üvegpalotáit értékesiteni, a munkatársak kifizetett jutalmait visszavonni, mert egy rosszul működő cégnél nincs lehetőség jutalomra, a vezetőket szigorúan felelőségre vonni, és akkor nem kell a becsületes népet újabb %-okkal sújtani.

Tisztelt Miniszterelnök Úr !
Magyarország nem csak Budapest, tessék rá nézni a térképre, és az ORSZÁGRA, megérné !

Tisztelettel :
Karászy Endre Debrecen


1997. január 6. - hétfő, 14 óra 48 perc
Miniszterelnok ur!
Nem gondolja-e, hogy a mediatorveny szellemevel es a sajtoszabadsag eszmejevel ellentetes, hogy szemelyes befolyast gyakorol a Magyar Televizio vezetoinek kinevezeseben? Gondolok itt arra, hogy az MTV elnokenek Thurzo Tibor alelnoki kinvezeset javasolta es hogy a felkerest Thurzo nem Petak Istvan teveelnoktol, hanem ontol kapta.
Balazsi Gyorgy
Nepszava


1997. január 6. - hétfő, 14 óra 46 perc
Zsófi !
Én nagyon kíváncsi vagyok a Miniszterelnök Úrnak az elmúlt heti kérdésekre adott válaszaira:
- Díszítsen-e a Coca-Cola Lánchidat ?
- Miért nem kellenek Feldebrőnek a Gyermekek ?
- Be kell-e tiltani a szélsőjobbos szervezeteket ?
- Támogassuk-e az Egyházakat jövedelmünk 1%-val ?
- Milyen a mai férfi ?
- Mit hozzon '97-re a Mikulás ?
- Stb. stb.
Ezzel ő is véleményt nyílvánítana olyan kérdésben, amiket már mindenki ismer.
Üdv, GT


1997. január 6. - hétfő, 13 óra 49 perc
T.M.E.U!

Kb. fel eve On ellatogatott egy ujpalotai alt.iskolaba. meglepetten tapasztaltam, hogy a latogatas elott egy hettel, az osszes katyut befoltoztak az uton, rendberaktak a parkot es lehet, hogy a leveleket is zoldre festettek volna, ha gazdagabb az onkormanyzat.

- Ez a protokoll resze, vagy a helyi apparat tulbuzgosaga?

- Felesegem az emlitett iskolaban dolgozik, es naponta szembesul azzal, hogy elsos masodikos gyerekek eheznek, alultaplaltak. Lassan kulon csomagolunk nekik is. Elhiszem, hogy demagogia, de nem lehet, hogy csak 1 icipicit, de rajuk is figyelni kene ?

- Mit erez akkor, amikor arrol hall hireket, hogy fizetni kell az autopalyak hasznalataert ? Mit gondol mit fognak erezni pl a Miskolcra autozok, amikor az O penzukbol Ertuk epult utert ujra es ujra fizetniuk kell ? On szerint egeszseges allapot az, ha egy orszag nem kepes onerobol ket legnagyobb varosa kozt megfelelo kozuti osszekottetest biztositani ?

Gondolom szamtalan kerdes gyulik ossze szerdara, ezert a szamomra legfontosabbal fejeznem be:

/cenzura ON

- Mikor szokik le a 'Nezze' kezdetu mondatokrol? :)

/Cenzura OFF

asoka@altf4.banki.hu


1997. január 6. - hétfő, 13 óra 40 perc
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Az én kérdésem a vidék elhagyatottságára vonatkozik.Mit tud -ha akar- a kormányzat
tenni azért, hogy ez a rettenetes szakadék amely Bp.és a vidék között van minden téren valahogy kisebb legyen.Pl:Nekem a kórházi ellátáshoz 3 órát kell utaznom,Bp-en ugyanez? Nekem ugyanazért a vízért 1.5 szörös díjat kell fizetnem, miért?Talán ez már nem Magyarország? Miért van az,hogy én a társadalmat biztosítom és nem magamat?Apropó,ha én ugyanúgy vezetném a saját pénzügyeimet mint a TB. már régen nem lennék szabadlábon.
Aztán a demokratikusan megválasztott képviselő uraink és hölgyeink hol vannak a parlament ülésein amit persze a mi pénzünkből közvetít a MTV.Ezzel mit tud kezdeni egy Miniszterelnök.
Tisztelettel: P.A.


1997. január 6. - hétfő, 13 óra 24 perc
Miniszterelnök Úr!

1./ Mit próbál tenni azért, hogy újra ne törjön ki a médiaháború, hisz erre most minden esély meg van.
2./ Milyen elképzelései vannak a regionális és a helyi sajtóval kapcsolatban? Miért nem hagyják, hogy ezek az orgánumok megerősödjenek és betöltsék szerepüket.

Pinke
1997. január 6. - hétfő, 12 óra 52 perc


Tisztelt Miniszterelnok Ur!
Decemberben Magyarorszagon jart a vilag 5. legnagyobb vallalatanak a vezerigazgatoja. Ezzel kapcsolatban szeretnem megkerdezni, hogy: Nem gondolja, vagy erzi ugy, hogy nem kapott kello hangsulyt az ittlete? Ugy tudom (a napi sajtobol olvastam) lemondott egy talalkozott vele. Mi volt az oka? Nem gondolja, hogy legalabb olyan fogadasra lett volna szukseg, mint a Microsoft vallalat vezetojenek ittletekor?
Tisztelettel:

Sasvari Peter
iitsasi@gold.uni-miskolc.hu
1997. január 6. - hétfő, 12 óra 38 perc

Gszor,
a miniszterelnök valoban ellatogat hozzank, vagyis eljon a szerkesztosegbe, es itt fog valaszolni a kerdesekre. A beszelgetesrol ha nem is mozgokepet, de percenket frissitett fotokat fogunk kozvetiteni.

Nyiro:A


1997. január 6. - hétfő, 12 óra 24 perc
Es honnan tudhassuk, hogy nem egy titkar fog valaszolni a gyalu helyett. Altalaban nem vagyok bizalmatlan, de ezt nagyon hihetetlennek tartom, hogy a part es az orszag vezetoje, itt, par anorakra szentelje az idejet?
Egyebkent meg az a baj ezzel, hogy amire valoban kivancsi lennek vele kapcsolatban, azt ugysem valaszolja meg. Hogy hisz-e abban, amivel minket etet. Mert a pozicio kotelez, ugye. Meg hogy csak a sajat hatalma erdekli-e, vagy csak jatssza a kedvenc "sakkjatekat" (idezet zsofitol, bocs), esetleg van-e benne idealizmus is. Szoval az ember.
Meg hogy lehetett-e volna-e jobb-e. Szerinte persze hogy nem, vagy csak akkor, ha mar elejibe ot valasztjuk meg. Szoval nem varom, hogy oszinte lesz, cafoljon meg, ha akar.
gszor


1997. január 6. - hétfő, 12 óra 16 perc
When His Excellency, Mr. Horn, comes for the interview on January 8th with you, please ask him the following, very painful, question for me.

Mr. Prime Minister. I am a 55 year old survivor of the 1956 Revolution. I, along with my family, took part in the fighting against the forces of the Russian backed government. I did not leave until November 9, 1956 when the Russian and the Hungarian Communist government was in total control of my beloved Budapest and indeed, all of Hungary.
I have lived in the USA for forty years now and would love to come to
visit. I am hesitant to do so. My mother's family was killed during the
1919 Communist takeover. My family was killed in 1956 during the fight
for our independence. I, at 15, was the only survivor. I would like to
be reassured that as a US citizen NO HARM will come to me if I come for
a visit. Please, Sir, do not be insulted by this question. I know that
Hungary's government is now democratically elected and the Hungarian
Constitution guarantees the freedom of speech and movement of all
Hungarians. Will I, as a combatant who was involved in the killing of
our aggressors in 1956, be guaranteed the same freedoms and be allowed
to return to the USA without the intervention of the US Department of
State.
I thank Your Excellency for considering an answer to the above and wish
you and my beloved Hungary a Boldog Uj Ev and a bright future
illuminated by the God given light of Freedom !!

With kind regards,

Joseph von E Posch


1997. január 6. - hétfő, 12 óra 14 perc
Tisztelt Miniszterenok Ur!

A mai ujsagban olvastam(Nepszabadsag 97.jan.06) ,hogy a Kisgazdak kiadtak a sajat kozvelemeny kutatasukat ,miszerint a legtobben rajuk fognak szavazni , ill. a legtobben Torgyan urat szeretnek latni a barsonyszekben.!
Ezt On elhiszi?
(egyebkent az en szavazatomra szamithat a kovetkezo valasztasokon.
Patocs Gergely
panfarm@mail.elender.hu


1997. január 6. - hétfő, 12 óra 6 perc
Kérdések:

Mi lett az 1987 -ben felvett egymilliárd márka sorsa? Igaz -e, hogy szétosztották az MSZMP tagok között?

A Tocsik ügy kapcsán engem nemcsak az érdekel, hogy a Márta visszaadja a pénzt, hanem, hogy milyen felelősségrevonás követi a kiutalást, valamint egy kérdés, hogy mit tesznek a hasonló ügyek elkerülése érdekében?

A koalíciós kérdést általánosítanám: mely pártokkal lépne koalícióra az MSZP és itt most ne szoritkozzunk a jelenlegi hat parlamenti pártra, mert az nem biztos, hogy 98 -ban ezt a hat párt lesz a parlamentben.

Zoli


1997. január 6. - hétfő, 11 óra 56 perc
A kérdésem a következő a miniszterelnök Úrhoz?

1. Mit szólt -mint magánember- Kuncze Gábor belügyminiszter úr Torgyán Józsefhez intézett szavaihoz, miszerint: "Magával is lefényképeztek már és azt is nagyon szégyelem."
2. Ki a kedvenc humoristája?

A válaszokat előre is köszönöm szépen.
P.P.


1997. január 6. - hétfő, 11 óra 24 perc
Persze hogy lehetett volna jobb.
De sajnos bal lett. ;)
Káoszt akarunk és nem anarchiát!
Lya, ezt már mondtam.
/-/

1997. január 6. - hétfő, 9 óra 56 perc
Te Jó Ég - mennyi kérdés ! Csak győzzük a gépelést !

Az én 7kérdéseim Horn Gyulához:
1. Amennyiben a következő választásokon az Mszp győz, de nem szerez többséget a parlamentben, mely pártokkal képzelné el koalíciós kormányzását ?
2. Mihez kezdene személy szerint, ha pártja nem kerülne kormányra '98-ban
Az elmúlt 2 év számomra kettő igazságot bizonyított be (erről is szívesen hallanám a véleményét):
1. Az emberi kapcsolatok kezdenek elértéktelenődni. A társadalom atomizálódik, az individualizmus érdekei meghatározóbbak mint a csoportérdekek.
2. Ennek következménye: Az ember ma már csak magára számíthat, másra már kevésbé.
Üdv, GTM

1997. január 6. - hétfő, 9 óra 47 perc
En vagyok az elso...
hihihi

1997. január 6. - hétfő, 8 óra 23 perc