Van-e Matáv-birodalom, és jó-e az nekünk


Még egy hét türelmet kérek azoktól, akik - velem együtt - "közönséges emberi dolgokról" szeretnének beszélgetni a hétkérdésben. Csak biztatásul mondom, hogy néhány ifjú - remélem jövendõbeli iNteRNeTTó-s - kollégával már hetek óta készítünk elõ egy nagyobb összeállítást a féltékenységrõl (remélem, nem kiabáltam el), amely természetesen heti kérdés is lesz majd, jön aztán a dohányzás, jön az euthanázia, meg talán ennél kellemesebb dolgok is. Ezen a héten azonban a hétkérdés még a gazdaságé, a gazdaságpolitikáé, még ha a téma profilba vág is. Mert a rovatnak ismét vendége van, és ismét kettõ: a szerdai interjúalany Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója, a heti kérdést pedig Uj Péter teszi fel nektek, és õ készíti szerdán az interjút is.

A kérdés:

"A Matáv megtalálta a netfüggõség gyógyszerét. Január elsején másnaposan és büdösen arra ébredtek a nyomorult kis magyar dialupok, hogy 72 százalékkal van megemelve nekik az éjszakai telefontarifa. Jobbat Bokros Lajos se bírt volna kitalálni.
Vajon hogyan számolta ki a nagy és bölcs Matáv az emelés mértékét? Hogyan jön ki a kormány által elõírt 19,5 százalék? Aztán ott van a kísérletibõl lassan végleges szolgáltatássá váló Matávnet, az Internet-szám, a tozsdei bemutatkozás, a monopóliumvádak, a delirációk a kelet-közép-európai térség telekommunikációs szuperhatalmáról. Mit gondol az egészrõl az informatikai csúcsmenedzserbõl lett Matáv-vezér?
Szerda délután 2 és 3 között az inTeRNeTTo szerkesztõségének vendége Straub Elek lesz. Ha jól sejtjük, a világháló magyar részén a Matáv vezérigazgatójának népszerûsége vetekszik szerverfagyasztó Horn Gyuláéval, de mindent elkövetünk, hogy ezúttal tényleg élõben lehessen vallatni Straub urat.

Uj Péter"

A rovat természetesen újfent nyitva áll a kérdések elõtt - az eltelt egy hétben ugyanis nem sikerült megoldani, hogy külön helyen gyûjtsük õket. De ha a kérdéseiteket netán az élõ interjúra tartalékoljátok, véleményetek, gondolom, van a Matávról is, az áremelésrõl is. Ha igen, annak itt a helye!

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


A válaszok:F I G Y E L E M ! !

UGY-E TE IS TUDOD, HOGY MONOPOLIUMMAL VAGY ÁLLAMI HATÓSÁGGAL SZEMBEN EGYETLEN VÉDEKEZES A SZERVEZETT TÁRSADALMI ELLENŐRZÉS, MELY A NYILVÁNOSSÁGOT ÉS A JOGOT FELHASZNÁLVA SZEREZ ÉRVÉNYT AZ EGYEDÜL VÉDTELEN POLGÁRNAK.
AZ INFORMÁCIÓ HATALOM ÉS NEM ENGEDHETŐ MEG EGYEDURALOM A HOZZÁFÉRHETŐSÉGBEN.

MA CSAK A MATÁV A TÉT, DE HOLNAP...?

MEGALAKULÁSÁRÓL, INFORMÁCIÓKRÓL TÁJÉKOZTATÁST KÉRVE JELENTKEZZ:
atan@magix.saturnus.vein.hu

F I G Y E L E M ! !


1997. január 27. - hétfõ, 1 óra 39 perc
No de Tenyleg, miert fizetek a vonalert vagy a
vezetekert (a bekoteskor)? Es akkor miert A MATAVe
a vezetek? Ezekszerint penzel szallok be a, mashol
ezert reszvenyt adnek.


1997. január 26. - vasárnap, 22 óra 31 perc
Na de 5 es fel milla.
Ennyibol en is telefonalgatnek +80%-ert, de
6 rongy minusz 2, igy mar kicsit nehezebb.
Raadasul vonalat se kapok.
MATAV Suck!!!


1997. január 26. - vasárnap, 22 óra 14 perc
Na de 5 es fel milla.


1997. január 26. - vasárnap, 22 óra 12 perc
Zsófi! Nem gondollak ideológiai konstrukciónak, magam sem vagyok ideológiailag elfogult. Egyszerűen nem ismertem Internettós munkásságodat. Nem tudtam, hogy kérdéseid valóságos esszék. Most utána néztem az archívumon. Minden ok. Tetszik. Csak azt nem értem miért a legnagyobb érték errefelé a "pártsemlegesség"? Ha valaki SZDSZ, vagy FKgP szimpatizáns kevesebbet ér? Talán egyszer megbeszélhetjük ezt is.
Papaja: nem kevertem a vitába semmit sem, csak egy már folyó Karászi-Mihancsik vitához tettem egy megjegyzést. Tartom, hogy ez nem meríti ki az anyázás fogalmát. Pgy: talán olvas minket a Straub úr. Talán megfontol. Talán mi vagyunk többen, és talán egyszer elég okosak is leszünk.
Kösz a vitát. Jól esett. Remélem nekem is sikerül bizonyítanom, hogy jobbító szádékom nagyobb "elfogultságomnál".Ha kiszállok, annak csak anyagi okai lehetnek. Üdv, Rezső az elefántmacska. De lehet, hogy bagoly.


1997. január 26. - vasárnap, 22 óra 11 perc
A Matáv most egyesíti egy szocialista nagyvállalat és egy kapitalista monopólium "előnyeit". Azokkal viszont nem értek egyet, aki szerint hazánk kicsi. És Dánia mekkora? Norvégiában hányan laknak? Ott megéri? Persze, ott van belsőpiac és fizetőképes kereslet. Arról viszont nem a Matáv tehet, hogy a ránk szabadított ultraliberális gazd.pol. hazai változata minden terhet a csórókra rak, illetőleg hárít. Ezzel már ott is vagyunk a megkerülhetetlen politikánál. Azokkal is vitatkoznék, akik szerint nem lehet és nem éri meg az önszerveződés. Pincehely mit tett? Mi lenne, ha megszerveznénk (mi lakosok) figyelmeztetésként, hogy egy hétig csak életveszély esetén telefonálunk? Talán mégis kellene egy matávos forródrótot hagyni az Internetton. Üdv, elefántmacska

1997. január 26. - vasárnap, 21 óra 59 perc
Mit gondoltok én honnan tudom, hogy a volt NDK területről leszerelt vonalsokszorosítókat
most nekünk adták el. A különbség csak annyi, hogy ott ideiglenes volt, nálunk pedig végleges.legalábbis a koncesszió végéig. Utána meg az özönvíz. (Gábor kedvéért: potop.) Az amerikai tulajdonos pedig a pénzügyi és jogi kérdésekkel foglalkozik. Minisztériumi barátaim mesélik, hogy a Matávval kapcsolatos rendeletek némely paragrafusát csak ott írták nálunk csak lefordították. (Mint a B.Banknál.)Azelőtt csak kapcsolás után lehetett a díjat felszámolni. Most nincs ilyen rendelkezés. Tehát a csengetés után kezdenek számolni. Az impulzusokkal is úgy variáltak, hogy mindig többet fizessünk, bár nem hirdettek áremelést. Aztán kitalálták, hogy minden megkezdett impulzusért fizetni kell. Ki hitelesítette a Matáv mérőműszereit? Miért ő ellenőrzi az ellene irányuló panaszokat, miért nem egy tőle független intézet?
folyt. köv. Elefántmacska


1997. január 26. - vasárnap, 20 óra 6 perc
Kínos zárszó után szólni, de mások is megtetették. Örülök tehát, hogy - akaratomon kívül - hozzájárultam a vita folytatásához és egy belső ember is megszólalt. Nem hamisítás, mert mindenkinek lahat matávos ismerőse, aki hasonlókat mesél.Az elefántmacska

1997. január 26. - vasárnap, 19 óra 49 perc

Teljesen felesleges barmilyen szoszaporitas amig a
MATAV monopolhelyzetben van addig ugy viselkedik
mint az elozo rendszerben 90 millio forintot kellett nekik uj butorokra,szonyegre, egyebekre az
ev vegen elkoltenie. teljesen termeszetes, hogy ezeket a penzeket az iden is meg kell keresniuk,pl
az ejszakai tarifa gatlastalan emelesevel.Ami azert is kulon erdekes, mert azok aberendezesek amelyek a nappali telefonforgalom kiszolgalasara
keszultek, uzemben allnak ejszaka is.Ha nincs internet ki a franc hasznalna ki oket.Egyszoval
minden ugyanugy megy ,mint regen.


1997. január 26. - vasárnap, 17 óra 35 perc
lezártátok?

1997. január 26. - vasárnap, 3 óra 40 perc
A péntek 0 óra 28 perc tipikus hamisitásnak tűnik,
noha sok igazsagot tartalmaz.
A stílusa és a helyesirási hibái alapján az elkövető Kiss János /alias Johannes/
számítástechnikai újságíró, aki bizonyos kérdésekben valóban jól ismeri a Matv belső életét.
Aki nem hiszi, járjon utána...


1997. január 25. - szombat, 8 óra 57 perc
Kedves Hali!
Igazad van, Magyarorszag nem nagy falat a nagy tarsasagoknak, kb mint Indiana itt az USA-ban.
De ha keletre nezel es ellatsz Kamcsatkaig, ahol
piszokul beindult ez a kapitalizmus, akkor mindjart vilagossa valik, hogy MO kivalo hidfo ezeknek a multiknak. Egyebkent minek kellett volna az Egyesult Izzo a General Electric-nek. Meg aztan ezek a multik nem annyira kicsinyesek, nekik a kis falat is izletes. Bar nem ide tartozik, de en az
osszes allami TV-t, radiot inkabb ingyen odaadnam
a Turnernek, a FOX-nak, vagy barkinek es mindjart vege lenne ennek az izlestelen vacakolasnak a
" mediakok" korul. Meg egy: sokan panaszkodtak a MATAV halozatra, hogy szetkapcsol, draga, stb. Az
AT&T, a Bellsouth itt Louisianaban 20 dollarert nyujt korlatlan ideju Internet hozzaferest havonta, es mukodik, de ugyanezt megkaphato a COX Cable helyi kabeltv tarsasagtol is ugyanennyiert.
Laci


1997. január 25. - szombat, 4 óra 51 perc
F.G.:
ok, valószínüleg félreértettelek.
Gen


1997. január 24. - péntek, 20 óra 13 perc
Csak egy megjegyzés, a magam részéről zárszónak: nem jelent semmiféle örömöt számomra, ha rólam szól a beszélgetés, nem a heti kérdésről (mellesleg szerintem nem rólam szólt, mert az az ember, akiről dr Orass beszelt, nem én vagyok, hanem egy ideológiai konstrukció, de ez mindegy.) Csak hát én itt nem magánember vagyok, hanem ennek a rovatnak a szerkesztője, akinek akkor is végig kell hallgatnia a tevékenységéről (és ezek szerint a személyéről) szóló nyilvános megjegyzéseket, ha semmi kedve hozzá, mert inkább a menekültügyről vitatkozna - és ezáltal, sajnos, nektek sincs más választásotok. Nem ürügyként használtam tehát a dolgot az új heti kérdés elszabotálására, és remélem, egy időre megint valóban "túlestünk" rajtam. Legfőbb hasznát azonban abban látom ennek a plusz hétnek, hogy megérkezett a pénteki 0:28-as hozzászólás, amelynek kivételesen a névtelenségét is elfogadom. Úgyhogy mindenképpen megérte. És köszönöm a védelmemben érkezett hozzászólásokat.

zs.
De azért még valamit drRezsőről: hogy kizárólag ideológiai elfogultságok mozgatják velem kapcsolatban, arra mi sem jobb bizonyíték, mint hogy abból a két mondatból, amelyet az elmaradt heti kérdésről a szokásos másfél flekk helyett írtam, eleve feltételezte, hogy a belügyminisztériumot (SZDSZ-es miniszterével együtt) nyilvánvalóan kihagytam volna az ügyből, hiszen egy "pártkatona" csak így járhat el (csütörtök, 16:05). Sajnos, ha megfeszülök, sem tudom elképzelni, hogyan kerülhettem volna meg a BM-et a menekültekről szóló vitaindítómban (mint ahogy nem is tettem). És remélem, drRezső kivételével talán ismer annyira mindenki, hogy ezt elhiggye, mert hát én abban a hiszemben csinálom ezt a rovatot, hogy nem pusztán humánus csecsemőkönnyek hullatására szoktam használni a heti kérdést, hanem a magyar abszurditásokról való vitára. Még akkor is, ha az ügy a Kuncze-minisztériumot érinti. Remélem, dr Orass itt marad velünk, és ha eddig nem is volt, ezentúl módja lesz pontosabban felmérni az elfogultságaimat.


1997. január 24. - péntek, 15 óra 6 perc
Nem unjátok még ezt a politikai ki kicsodát?
A MATÁV téma sokkal érdekesebb. Bár Straub úr
és környezete valószinűleg nem olvassa.
Pgy.


1997. január 24. - péntek, 13 óra 55 perc
Ugyan, Gen!
Ki a búbánat sértegetne téged? Pusztán jeleztem, hogy egy olyan vitában mely arról szólna, hogy mi az érv és mi a közhely, én már nem vennék részt, mert azt Veled egyszer már lejátszottuk. Bocsánat, ha ez sértésszámba megy, nem annak szántam.
Mindenkinek, akiket illet:
Egyetértek legutóbbi vitapartneremmel, a derék etológussal abban, hogy mostanában itt mintha mindenki túlérzékeny lenne. Ez legalábbis ahhoz képest feltűnő, hogy mimózalelkű barátaink milyen határozottan fogalmaznak akkor, amikor nem ők a célpont. Ez itt vita, nem kötelező egy-egy meccsbe beszállni, de ha megtesszük, akkor minek ez a primadonna-duma.
Belenéztem az archívumba. Nyár elején - sajnos akkor még nem ismertem a dolgot - sokkal irónikusabb, önirónikusabb, és sokágúbb volt egy-egy vita. Humor és játékosság szőtte át a vitákat, most mintha mindenki fásult morgós vénemberként reagálna, azonnal égbe kiáltó sértésként panaszolva az őt ért támadást.
F.G.


1997. január 24. - péntek, 13 óra 38 perc
G.T.!
Te fenyegetsz, vagy ígérgetsz? Mindenesetre ha jössz, várlak.
F.G.


1997. január 24. - péntek, 13 óra 10 perc
Dr. Úrnak
Anyázás alatt azt értettem, hogy belekeverted Zsófi pártállását, régebbi tetteit egy MATÁV körkérdésbe. Szerintem ennek a dolognak itt semmi keresnivalója nem volt. A fórum ettől még lehet pártsemleges.
papaja


1997. január 24. - péntek, 9 óra 17 perc
Szerintem ennek a fórumnak akkor van a legtöbb értelme, ha vannak ilyenek benne, mint a január 24. - péntek, 0 óra 28 perc. Szóval ha kívülről-belülről láthatjuk a helyzetet. Eddig ez az egész Matáv ügy nem érdekelt, de ezen most elgondolkodtam X-O
Az a baj, hogy nem hiszek a békés magyar polgári önszerveződés erejében. Szerintem ehhez még mindig nem elég rossz nekünk. Szóval sokkal inkább pofon vágok valakit, vagy szabotálok, vagy robbantok fel egy buszt, mint hogy egy gittegylet tagjaként leveleket fogalmazzak. Nem úgy értem, de valami igazit.
gszor


1997. január 24. - péntek, 9 óra 14 perc
Na tessék, tisztelt Straub Elek Úr !
érdemes elolvasni a MATÁV dolgozó ma hajnali levelét. Elég elszomorító.
A Rendszer -bár eddig is jól tudtuk- belűlről fog szétrohadni. A rövid távon való életbentartása finanszírozással, politikai támogatással balgaság, értelmetlen. Egy állam és kommunikációs stratégiája nem lehet ennyire felelőtlen.
Ha egy monopólium szétesik, -mert ezirányba tendál- sokkal veszélyesebb helyzet alakul ki. Talán éppen ez a célja azoknak, akik most a Status Quo fenntartásáért harcolnak ?
Ugyan már ! A részvényesek nem csak rövid távon akarnak kaszálni.
A fejős tehén korszak még nem jött el.
Üdv, GT


1997. január 24. - péntek, 8 óra 46 perc
Persze, hogy az lett volna a megoldás: beengedni a nagy társaságokat, de akkor állam bácsi nyakán maradt volna a MATÁV, aztán hová lennének a privatizációs eredmények ?

1997. január 24. - péntek, 8 óra 4 perc
A Matáv napjai meg vannak számlálva, mert az igazi üzlet a távközlésben nem az, hogy Mari néni telefonál-e Makkoshotykán hanem a nagy cégek kiszolgálása. És a béret vonali összeköttetések megszerzésére már elég sok magyar cég is (MolTelecom, Máv, Áramszolgáltatók) megtették az első lépéseket az optikai gerinchálózatuk kiépítését. Azokat akik azt hiszik, hogy a nagy cégek megjelenésével fillérekért fogunk telefonálni el kell keserítsém azzal a tényel, hogy Magyarország túl kicsi egy multinacionális cégnek és nem fog befekteni legalább 100 Milliárd forintot új központok építésére és gerinchálózat kialakítésára. Nem fogja Mari nénit győzködni, hogy adja vissza Matáv vonalát -dobjon ki az ablakon 37500 Ft- és fizesen be legalább ugyanennyit és ezért ismét "csak" telfonálhat. Bármennyire is egyszerű ember Mari néni ezt a tranzakciót nem fogja végrehajtani még akkor sem ha féláron telefonálhatna, "havi 25 percet". Tehát szerintem a nagy telekommunikációs cégek megjelenéséből a nagy cégek (bankok, biztosító társaságok, kiterjedt űgyfélhálózattal rendelkező társaságok)húzhatják a legnagyobb hasznot. A Matáv túl behemót és magán hordozza a "átkos rendszerből" rámaradt negatív jegyeket. Bűrokrácia, pazarló gazdálkodás, túl sok "sógor és koma" a külőnféle projektek, beszerzések elbírálásakor. A fiatal tehetséges mérnökök elvándorlása egy jobban fizető, vagy csak ugyanannyi pénzt adó de jobb körülményeket teremtő,az egyéni munkát jobban értékelő - és most nem csak anyagiakban értem - céghez a Matáv elvérzését fogja jelenteni. Ha ezen nem változtat sürgősen és hatékonyan a vezetés, tanúi lehetünk egy 100 Milliárdos alaptőkéjű óriáscég ősszeomlásának. Megfelelő menedzseléssel és a lépéselőny kihasználásával a külföldieknek esélyük se lenne. De egy ilyen bürokrata cég ellen még középvállalkozások is jó eséllyel indulhatnak.
Üdvözlettel Hali.


1997. január 24. - péntek, 8 óra 4 perc
Egyszeruen meg lehet oldani az egesz MATAV mizeriat. Be kell engedni a nagy tarsasagokat, mint AT&T, MCI, Sprint, stb minden korlatozas nelkul. Ezek a nagy, tokeeros tarsasagok pillanatokon belul ki tudnak epiteni a sajat halozatukat es el lehet felejteni a MATAV-ot.
Laci


1997. január 24. - péntek, 4 óra 52 perc
Kedves MaCS. Kösz. Ami meg a doktorságot illeti, már mondtam, hogy bocs, de miért nem szóltatok ugyanezen "hiba" miatt dr. László Pálnak és dr. Kivovics Péternek, akik a Horn-vitában vettek részt, valamint dr. Pósvári Sándornak, aki alant olvasható? FT: MIÉP ügyben is visszavonulok. Félreértettelek. De amit írtál az idei évről,meg a szervezkedési lehetőségekről, már reagálásra ingerel. Nagyobb politikai jellegű kritikát nem mondhattál volna az MSZP-SZDSZ kormányról. Hiszen akkor rosszabb a helyzet, mint 3, vagy 6 éve volt. No de elvtársak, a peresztrojka után, no de polgártársak,a liberális individulista szabadság eszme győzelme,valamint Fukuyama látomása után, no de urambátyáim, a rendszerváltó nemzeti középosztály színrelépése és rövid regnálása után? (Elég pársemleges voltam?)Lehet, hogy igazad van. De akkor mi a fészkes fenéről beszélünk itt feleslegesen a MATÁV-ról, meg a menekültekkel való bánásmódról, hiszen ez mind csak folyománya ennek. Mégis igaz lenne a felvetés, hogy tetszettek volna forradalmat csinálni? Vagy akkor is ilyen lenne a helyzet? Erre válaszolj kedves FT.
Üdv. Rezső, az elefánt, de lehet, hogy macska.


1997. január 24. - péntek, 1 óra 1 perc
MaTav, TegnapTav, HolnapTAV tavlat (egy dolgozo szemevel)

Most, hogy vegigolvastam a dolgokat az a velemenyem, ami Nemetorszagban a Telecomrol. Cinanozni kellene, vagy egy kis politikai becsulet, hogy korlatozzak a rendszert.A TB is mutatja a rendszer keptelen onmaga mohosaga korlatozasara. Mint a Nagy Kormanyos ;s Kalauz, aki kifizette orszaga adossagat es ehenhalt az orszag fele, masik fele megma is kozepkori eszmekkel cimboral. A sok sok szidalom, mind keves, tevolegesen meg senki sem mer a MATAV ellen fellepni. Tisztesseges erdekvedelem egy ilyen szervezet ellen - ha felretesszuk a terrorista eszkozoket meg a tomeges dijmegtagadas sem lehet, mert mindig lesz vagy 40 szazalek aki fizet, es akkor nincs ertelme az egesznek.

Mekk Elek - most sajnaljuk csak szegeny Jeszenszky-t, amikor ekeppen neveztuk- egy jotet lelek volt a Vezerigaztao Urhoz kepest. De emberei sem jobbak. A nemet menedzserek szerte hangoztatjak, hogy penz nincs, csalad nincs es aludni csak az asztal alatt szabad, hazamenni nem. Ennek viszont nincsen meg az ugyfelek szamara az eredmenye. A mukodes egyre rosszabb, a kiszolgalas katasztrofalis - olvastam itt egy levelben, hogy a kisasszonyok azt mondtak: eleg nekik a telefonokat felvenni, de intezkedni nem tudnak...Ugyanakkor egyes MATAV rendszerek az utolso pillanatban kapjak meg a licenszes szoftvereket - UNIX es SUN rendszerekrol van szo - hogy az ingyenes hasznalat utolso perceig hasznaljak a demo verziot. A MATAV jelenleg egyetlen dolgot csinal: a beruhazasainak extraprofitjat folozi le. A dijakat igen magasan tartja es szabalyosan zsarolja a felhasznalokat. Ugy banik sok esetben veluk mint a kutyaval.

A hangulat nagyon rossz, hiszen senki sem tudja, mikor vagjak el a torkat. Ezert azutan a beosztottaket igyekszik idoben elvagni, minel gatlastalanabb minel butabb beosztott fonokoket kinevezni maga ala. Ugyanakkor a nemet gyakorlat alapjan mindenutt ott ulnek a nemet "TANACSADOK' akiknek nem csak halovany fogalmuk sincsen a magyar helyzetrol, hanem ugyanazokat az alluroket is folytatjak, mint az oroszok. Csak nemetul beszelnek.

Ne haragudjatok ram, hogy nem nevezem meg magamat, de a fenntiekbol lathato, hogyha rajonnenek ki vagyok, egy percem sem lenne a munkahelyen. Azert jotem ide dolgozni, mert eyt tanultam, szerettem amit csinalok. Most pedig azert nem megyek mashova, mert a kenyeremet feltem. Es sokan vannak, akik turnek es felnek. Itt a RT-nel.

Egy dolog vigasztal: fatalista vagyok. Magyarorszagon bukott meg a torok, az osztrak, a nemet es az orosz rendszer is. Talan megerjuk, hogy egy orszagos szolgaltato nem csak a reklamjaiban hallozik es akar kapcsolatot teremteni azokkal akikbol el, hanem erdekeiket is figyelembe veszi. Ha legalabb ez lenne, akkor minden durvasagot jobban turnenk....

A MATAV strategiai szolgaltato. Olyan helyzetben van, hogy akar az allamhatalmi szerveket - rendorseget, katonasagot allambiztonsagot - is kepes megzsarolni, ha akarja. Hiszen o adja peldaul azon nem kivanatos szolgaltatasokat is mint a vonalak figyelese illetve annak technikai lehetosege. Tudom a MATAV ezt torvenyesen csinalja. De olyan hatalomra tett szert, amire csak a privatizelt energiaszektor tehet.


Az MATAVCOM alkozponti koncentracios feladata is egy monopol foleny, illetve a meglevo kiszolgattatottsaggal szembeni ellanallas megtorese az ugyfelek reszerol. Ne feledjuk a ceg meg ott is terpeszkedik, ahol szerencsesen egy jol mukodo ceg kicianozta legalabb a helybeni szolgaltatasbol a MATAV-ot. A Monortel pelda egy jol mukodo cegre, ami nem mATAV es a magyar viszonyokkal ellentetben ugyfelbarat is. Sot igyekszik ha lehet egy kicsit olcsobb lenni. Ezt nem nagyon teheti, hiszen a nagygerman MATAV ilyenkor a becsatlakozasi es egyeb dijak emelesevel mindig meg tudja rendszabalyozni kitorni keszulo rabjait.

Hol szolgasag van, az mindegy hogy allami vagy eppen monopol erdekeket szolgal. Lassan mindenki mindent fejostehennek nez, a TB, a VAM az APECH az autopalyafelugyeletek es Tegnapelottav is. Ne bantsatok szegeny Eleket. O csak azt teszi, amiert felveszi a penzet: maximalisan kiszolgalni gazdijait. Csak ne jarjon ugy, mint az elozo vezerigazgato, vagy a Westeltol Papp Miklos, aki szinten vezerigazgato volt, es legalabb kicsit ember probalt lenni. Labon es percek alatt megbuktattak kirugtak. Most itt a gauleiterek es kiszolgaloik ideje. Volt egy rossz miniszterunk, aki kozott meg rosszabb szerzodeseket, amit kovetett egy szakertoi kormany, aki csak rontott a helyzeten. A MATAv megodasainak nagy resze - a radios vonalhosszabbito berendezesek - csak latszatmegoldasok. Minoseguk adat atvitelre alkalmatlan es hasznalatuk az ezeredfordulora lehetetlenne valik. Mily erdekes, eppen akkor lezunk megint itt alsogatyaban, amikor a MATAV nagybacsi koncesszioja lejar.


1997. január 24. - péntek, 0 óra 28 perc
F.G.:Ügyes, intelligens, férfias dolog olyanokat sértegetni akik ehhez a vitához nem szóltak, így nem számitanak rá, hogy valaki "előveszi" öket.
Gen


1997. január 23. - csütörtök, 19 óra 48 perc
Kedves Rezső!
Na látod milyen jó, hogy itt vagy, sokaknak kedve kerekedett a vitához. Nekem is. Bár most nem vitázni fogok veled, csak néhány dolgot észrevételezni. Ugyanis sehogy sem jövök rá, hogy miből gondoltad, hogy a MIÉP-es és az analfabéta közé egyelőségjelet tettem. Csupán arra céloztam volt, hogy függetlenül Zsófi valós, vagy vélt pártállásától itt minden véleménynek helye van. Ha pedig helye van, attól fogva teljesen mindegy, hogy a kérdés feltevője minek az elkötelezettje.
Más. A szerveződésről elég hosszas vitát nyithatnánk, de inkább ezt most mellőzöm. Csak annyit fűzok hozzá, hogy ez itt és most (ti. 1997. Mo.) még a borsó falraszórásánál is reménytelenebb vállalkozás. Viszont legalább jókat vitakozunk.
MaCs
Lőnék rád szivesen, de nem adtál céltáblát. Azért ne szomorkodj, talán majd más. :-)
üdv. F.T.


1997. január 23. - csütörtök, 19 óra 43 perc
Gyerekek!
Kár, hogy eltértünk a témától, most én is ehhez csatlakozom. Hadd védjem meg Rezsőt.
Tény, hogy első bejelentkezése nem volt túl szerencsés, különösen a dr. vonatkozásában. Ő azonban szerintem nem tett mást, mint kimondta a véleményét, amivel lehet vitatkozni és egyetérteni. Ő azonban kultúráltan és tisztelettel szólt, ami a reakciókban nem volt minden esetben elmondható. Úgy látom, ez az eset egy kicsit amolyan más szemében a szálkát... dolog. Például az alapján, ami a rovatban megjelent, szerintem, kedves Zsófi, nem volt okod őrá megsértődni.
Ugyanez vonatkozik Bélára. Rezső nem említett olyasmit, ami Béla reflekciójában megjelent. Ez amolyan csúsztatásféle vót, mégpedig meglehetősen vehemens formában.
Kár lenne, ha Rezső távozna, mert milyen az a vitakör, ahol mindenki egyetért.

Mindezzel nem szeretném a szóban forgó üzenetek tartalmát véleményezni, csupán a stílus és a forma az, ami kicsit zavart.
Mostantól lehet rám is lőni, szívesen veszem, de mindenképpen tiszteljük egymást!

Üdv: MaCS
mcs@mail.matav.hu


1997. január 23. - csütörtök, 16 óra 42 perc
Kedveseim. Úgy látszik mindenkinek - beleértve magam is - túl porcelán a lelke ebben az internettós boltban. Milyen vita az, ahol sport mindent félreérteni. Bela: ki mondta, hogy az otthoni vélemény többet ér? FT: ki mondta, hogy bárki pártsemleges maradhat - beleértve magamat is -, ebben a túlzottan pártpolitizált hazai világban? Éppen erre utaltam első jelentkezésemkor. ("vizsgámkor", ahogy toleráns vitapartnerem írta.) De mi az, hogy miépes? Az hasonlít az analfabétához, hogy olyan meglepő jelentkezése az interneten? Papaja: ez a médium is olyan, mint a legtöbb hazánkban. Másutt is rögtön orrára csapnak annak, aki másként gondolkozik. De ki anyázott? Speter: azt írtam lengyelül, hogy én még Lengyelországban olvastam valaha az Internettot, de akkor másképp nézett ki. Gábor erre azt válaszolta, hogy messziről minden másképp néz ki. (válasza második része jól esett, ezért maradtam. Ha akarja, lefordítja.) Gábor: közelről, még másképpen néz.
Könyörgöm, miért nem arra reagáltok, amit szerdán öt órakor írtam a MATÁV-al kapcsolatban? Nem lenne ugyanis reménytelen borsódobálás amit teszünk, ha megszerveznénk magunkat. Ha nem, akkor egy ilyen rovatnak nincs más szerepe, mint lehetőség, hogy kisistereghessük magunkat.
Egyre inkább egy angol filmsorozathoz hasolítunk. Folytassa Zsó! De kedves Zsó, ne csak azt kérdezd meg mi a véleményünk a menekültekkel való bánásmódról - az ugyanis egértelmű, ha csak egy kicsit is humanisták vagyunk - hanem azt is, hogy mit tehetünk az ellen a BM ellen, amelyik így bánik velük. Addig ajánlanám, hogy egy teljesen külön rovatot hagyjatok meg a MATÁV-nak és számítógépezésünket érintő társainak.
Mivel tényleg nehéz kiszáll, még mindig Rezső, az elefánt


1997. január 23. - csütörtök, 16 óra 5 perc
Zsófi,
én elhiszem, hogy Téged érdekel amikor Rólad beszélnek, de,
1. erről lehetne máshol is vtázni. Eddig a 7kérdések érdekes témákat vetettek föl, sok érdeklődő volt.
2. Milyen "végeredményt" vagy "döntést" vársz meg ? Volt ilyen már a 7kérdésekben ?
GT

3. F.G.! itt vagyok, nem felejtettelek el, jövök !


1997. január 23. - csütörtök, 14 óra 45 perc
kvikkendízi. hogy ez mijen djorzsan mejjelenthetett e helyen! A legpromptabb publikácijó. Eemenntem moziba. Kibe-kibe amit szeret. Sziasztok.
gszor


1997. január 23. - csütörtök, 14 óra 20 perc
Nemár, ezt nem szeretem. Én nem tudok lengyelül. Ne pazaroljátok erre a helyet. Kedves Rezső doktor! Szerintem nem kéne megsértődnöd, bár én sem tartóztatlak, ha menni akarsz. Ha tényleg miattunk(tatok) nem tett be új hétkérdést a zsófi, akkor mindenkitől bocs. Zsófi, zserintem ezt nem volt fair ránk(rájuk) kenni. Attól, hogy itt más a téma, mi még elvitatkozgathatunk itt mindenféléről, nem? Egyébként tényleg beragasztják a szájukat?
gszor


1997. január 23. - csütörtök, 14 óra 3 perc
Dear F.G!
Na mostan tessék ezt lefordítani right now!
Meg azt is, amire irtad.
Speter1997. január 23. - csütörtök, 13 óra 53 perc
Dr. Rezső!
Z daleko wszystko inaczej wyglada. Nie obrazaj sie, bo to jest snak slabosci. Zastanow sie, gdzie popelniles bledy i jesli ja bylem zbyt agresywny, to przepraszem Cie za to.
Nie rezygnuj z nas Rezső!
F.G.


1997. január 23. - csütörtök, 11 óra 51 perc
Sziasztok!
Matáv ügyben nem akartam szólni, mert ez éppen a falra hányt borsó esete, amiről tudva levő hogy lepereg és aztán söprögethetünk. Ellenben most olvastam, hogy miért is ez a hétkérdés még ma is.
Zsófi!
Miért hagynád abba? Ez egy nagyon jó kis fórum és jól csinálod. Nem akarok (és nem is tudok) a fejekbe látni, de azt hiszem ez most itt nem csak az én véleményem, hanem mindenkié. (na jó, MAJDNEM mindenkié :-) ) Ez akkor is igy van, ha nem mindig, nem mindenben és nem mindenki ért veled egyet. Néha én sem, de ez senki sem zavar. Unalmas is lenne, ha mindig egy követ fújnánk. Szóval csináld csak! Én rád szavazok.
Dr Rezső
Most mi a baj? Ez egy jó kis vita, nem? Vagy azt vártad, hogy mindenki lelkesen bólógat majd? Én nem hinném, hogy Te pártsemleges lennél. Mintahogy itt általában senki. (tisztelet a kivételnek, nekem :-) ) Sőt, akár hiszed, akár nem, vannak itt MIÉP-esek is. És akkor mi van? Jól megfér mindenki és jókat vitáznak(vitázunk). Én nem tudom, hogy Zsófi SZDSZ-es e. De ha az, szive joga. Ha nem, az is. Vitázz csak nyugodtan. Attól jó a hétkérdés. Ha viszont sértődötten kivonulsz, akkor tényleg bizonyitványt állitasz ki magadról. Hogy milyet, annak eldöntését rád bizom.
üdv. F.T.
u.i. Meg lehet a véleményt előre irni és csak akkor kell belépni, amikor elküldöd. Akkor van idő "stilizálni".


1997. január 23. - csütörtök, 10 óra 36 perc
Hülye vicc ez az elekezés, meg straub levélcím irogatás. Ha gyerekesek vagyunk, akkor a MATÁV is úgy kezel.

1997. január 23. - csütörtök, 7 óra 31 perc
Tessék má mondani itt több kaszt lessz ?? Aki otthonró nyomul annak a a véleménye többet ér??? :-( Nagy része a hozzászólóknak egyetemi internetes környezetbő jön. Az mér baj, hogyha netán vállalati vonalon levelezik a szerencsétlen?? Ha valaki fizeti a telefonszámláját akkor nyomósabb érvei vannak?
bela@BMK.HU


1997. január 23. - csütörtök, 7 óra 28 perc
Azt hiszem most már muszáj nekem is beleszólnom.
Ez a szerencsétlen dr.rezsó belelépett, de nem tudja mibe.
Úgy viselkedik mint elefánt a porcelánboltban, csak az lepi meg hogy ezt azonnal észreveszik és az orrára csapnak. Ez egy új média itt kissé mások a szabályok, itt nem lehet büntetlenül anyázni, itt visszaanyáznak.
Zsófinak pedig azt üzenem, hogy eszébe ne jusson abbahagyni, csak most kezdett érdekes lenni ez az egész.
Hol is tartanánk, ha egy két ilyen kisebb támadás után mindenki feladná?
Az tény, hogy a keményebb kérdéseket a válaszolók kikerülik, nem őszinték, de folyamatosan bombázni kell őket, szokják csak a gyűrődést.
papaja


1997. január 23. - csütörtök, 7 óra 17 perc
Látom első számú közellenség lettem. Meg magyartalan. Igaz. Én is sietek, nem stilizálok, mert nem a cégem pénzén, hanem a sajátomon internetezek. Bocs, ha belepottyantam egy összetartó társaságba és akaratomon kívüli indulatokat gerjesztettem egyesekben. De, hogy belegázoltam valaki becsületébe? Kiről írtam, hogy sunyi, magyartalan, ostoba, belegázol mások becsületébe? Nem érdekel már senkit a MATÁV és a monopóliumok uralma? Mindig erre terelném vissza szót - mégha néha magyartalanul is -,de egyesek nem hagyják. Emlékezetem szerint Karászy úr kritizálta Zsófit, én csak a válaszára reflektáltam, korábbi rádiós tevékenységére utalva, amelyről nekem olyan benyomásom volt, amit leírtam, Tévedtem? Lehet. De ez nem érinti az itteni tevékenységét, már csak azért sem, mert csak a Horn sztori óta követem, tehát nem is ismerhetem. Sajnálnám Zsófi, ha éppen ezért akarnád abbahagyni. A rovatot, ha jól emlékszem dicsértem és ajánlottam témát is, tehát magam részéről pártolom, akkor ha ezennel ki is szállok belőle. Nem hiányzik ez nekem amit itt kapok. Éleg nekem a Bokros, a Gyula meg a Matáv. Még ti is? Azért arra kiváncsi lennék, mi a véleménytek, arról amit utoljára a MATÁV-al kapcsolatban írtam. Ja jeszcze w Polsce czitalem Internetto. Wtedy inaczej wyglodal.
Bucsúüdvözlet. Rezső, aki ezentul nem szivesen létezne ez Internetton, tehát ne sértegessetek nagyon.


1997. január 23. - csütörtök, 0 óra 26 perc
Na mi van birkak? Fizetni fogtok!
Oruljetek ,hogy nem 172%-os az emeles!!!


vezerigazgato@mail.matav.hu
estraub@cc.matav.hu

tisztelettel :
Straub Elek - MATAV


1997. január 22. - szerda, 19 óra 42 perc
Rezső mondá:
"Gábor, nem valami liberális véleményed van."

Doktor Rezső Úr:
Ez mondat lenni írva magyar ?

HGy (nem, nem Horn Gyula, hanem Horváth György, aki nem Dr.)


1997. január 22. - szerda, 19 óra 42 perc
De tisztelem a véleményedet Rezső - mindaddig, amíg nem gázolsz mások becsületébe. Hogy nem csak én éreztem úgy, annak bizonyítására ott áll Zsófi levele. És hogy miről kellene itt most vitatkoznunk, azt én is tudom. Ám ajánlom figyelmedbe január 21. kedd 1 óra 2 perc-et. Dr. Orass ott vizsgázott először.
Ahogy írod: etológiából.
F.G.


1997. január 22. - szerda, 18 óra 57 perc
Kedves G.T.és Juli,
valóban, múlt hétfő óta matávozunk, de tegnap valóban lett volna új kérdés (azt szerettem volna tőletek megkérdezni, hogy szerintetek mi a teendő a Magyarországra érkező, elsősorban harmadik világbeli menekültekkel, meg hogy le kell-e ragasztani ragtapasszal a szájukat, miközben kitoloncolják őket), ha közben ki nem tör a vita rólam. De kitört, és úgy gondoltam, nem lenne helyes azokba belefojtanom a szót egy új kérdéssel, akik úgy érzik, nyilvános kritika alá kell venniük a tevékenységemet, a meggyőződésemet, az értékrendemet - egyáltalán az alkalmasságomat ennek a rovatnak a szerkesztésére. Úgy gondoltam, helyes, ha megvárom, hogy a végeredmény igen-e vagy nem, még akkor is, ha láthatóan csak egy kisebbség véli úgy - eddig legalábbis -, hogy értékrendem, meggyőződésem, személyiségem csak 1989 óta van, mióta van egy párt (netán több is?), amelyik megmondja nekem, hogyan gondolkozzak, mit csináljak, és hogyan verjek át ügyesen másokat a hétkérdésbeli pártsemlegesség "látszatával". Én annak a demokráciának vagyok a híve, amelyik mindenkor szem előtt tartja a kisebbségek véleményét és érdekeit is, ezért szeretném, ha a kritikusaim ezen a héten meghoznák a döntésüket, és akkor vagy távozom, vagy megint lesz legalább egy nyugodt fél évünk a hétkérdésben (utoljára ugyanis tavaly júniusban folytatták le néhányan ugyanezt a vitát).
Egyszóval új kérdés vasárnap estétől. Azt meg még majd meglátjuk, hogy ki teszi fel.
zs.


1997. január 22. - szerda, 17 óra 14 perc
Egyre kevésbé kedves Gábor! Először is elnézést mindenkitől, legutóbb melléütöttem. Természetesen a liberalizmus jelenti magyarul a szabadelvűséget. Azt írod, hogy a véleményem magánügyem. Persze, de akkor miért van ez a rovat. Inkább tartsuk meg mindannyian a MATÁV-ról való véleményünket? Gábor, nem valami liberális véleményed van. Te nem tiszteled a másságot, a véleményt? Az pedig, hogy sunyi lennék, mennyire tény, mennyire érv? Az ostobasággal cimkézni valakit, az nem skatulya? Nem azokat írtam ugyanis a Zsófiról, amit nekem tulajdonítasz. Örülök neki, hogy lehetőséget ad erre a vitára, ezért vissza is térnék az eredeti témára. Megfontolandónak tartom amit valaki ajánlott a próbaperekről, illetve az érdekvédelmi szövetségről. Gábor, megszervezed? Vagy arról kellene eszmét csrélnünk, hogyan lehetne felhasználni a monopólium ellenes harcban a már meglevő gerinchálózatokat.(Máv, Vízügy.) netán azt kellene kitárgyalnunk, hogy mi éretelme van annak a magánosításnak, amelyben az a fő érv, hogy azért kell eladnunk, mert tőkebvonásra van szükség a fejlesztéshez. A tőkét aztán tőlünk, vonják el. Ha valami módon mégis kibújunk alóla (autósztráda), akkor az állam garanciálisan kifizeti az elmaradt hasznot. Vagyis ismét mi fizetünk. Más. A személyes adatok védelméről és a közérdekű nyilvánosságról szóló 1992 LVIII törvény 12 paragrafusa szerint ingyen kellene megkapnunk azt a telefonálási listát, amelyért most pénzt számít fel a Matáv. Erre kérném inkább a reagálásodat. Ami a doktori címet illeti, igazad volt. Bár úgy érzem mégis használnom kell ebben a vitában, ugyanis etológiából írtam. Kedves Zsófi! Ajánlhtanám következő témának például a baromian fontos euthenázia helyett az autósztrádák ügyét? Üdv Rezső, a létező.

1997. január 22. - szerda, 17 óra 7 perc
Kedves Zsofi!
Mikor lesz mar uj tema?? Nem vagyok turelmetlen, de...

Juli


1997. január 22. - szerda, 15 óra 49 perc
Bocs, asszem kétszer küldtem el velőtrázóan fontos üzenetemet, az egyik ugyanaz mint a másik, a másik pedig dettó.
Dr. Rezső dr. választ.
F.G.


1997. január 22. - szerda, 14 óra 42 perc
Dr. Rezső dr.!
A helyzet az, hogy alig látom értelmét újabb levélváltásnak, ám ha Zsófit eddig fogadatlan prókátorként igyekeztem megvédeni, akkor egy pár sor még ide kívánkozik.
Azt írod: "Mihancsikkal sincs semmi bajom, de szeretem, ha valaki vállalja nézeteit. Ezért tartom nagyra, ahogy Te vitatkozol velem."
Hogy mit tartasz nagyra, az a magánügyed, (én, ha nem haragszol, ezt inkább nem igénylem Tőled) ám az első mondatod sunyi állítás, azt sugallja, hogy Zs. nem vállalja a nézeteit. Nem gondolod, hogy ez baromi ostobán hangzik egy olyan helyen, ahol ő névvel és címmel ellátva számtalanszor kifejtette a saját véleményét? Ha ő nem kéri ki magának, én megteszem helyette.
KIKÉREM NEKI.
F.G.


1997. január 22. - szerda, 14 óra 36 perc
Az egy dolog, hogy a MATAV milyen helyzetben van, mit tehet meg. De ezen kár siránkozni, az üzlet az üzlet. És a MATÁV nagyon is jól üzletel.
Csak éppen,
Jelen korunkban, és az ország jelenlegi helyzetében az informatikai fejlődés ( lenne ) a legfontosabb. Szupersztráda mint tudjuk. Tőke nincs, ész az lenne, csak a nem létező 'Superhighwayon' sehova se jut. A jelen felhasználóinak alátesznek, és a jövő felhasználói ? 'Location is no longer a barrier' ( A lakóhely többé nem korlát ), olvastam valahol NET-ről, és sajnos mégis az marad ...

Elf


1997. január 22. - szerda, 12 óra 27 perc
Dr. Rezső dr.!
A helyzet az, hogy alig látom értelmét újabb levélváltásnak, ám ha Zsófit eddig fogadatlan prókátorként igyekeztem megvédeni, akkor egy pár sor még ide kívánkozik.
Azt írod: "Mihancsikkal sincs semmi bajom, de szeretem, ha valaki vállalja nézeteit. Ezért tartom nagyra, ahogy Te vitatkozol velem."
Hogy mit tartasz nagyra, az a magánügyed, (én, ha nem haragszol, ezt inkább nem igénylem Tőled) ám az első mondatod sunyi állítás, azt sugallja, hogy Zs. nem vállalja a nézeteit. Nem gondolod, hogy ez baromi ostobán hangzik egy olyan helyen, ahol ő névvel és címmel ellátva számtalanszor kifejtette a saját véleményét? Ha ő nem kéri ki magának, én megteszem helyette.
KIKÉREM NEKI.
F.G.


1997. január 22. - szerda, 11 óra 39 perc
Próbáljátok mán szeretni szegény MATÁV-ot. Mindenki csak csupálja. Lassan szimpatikus lesz. A sok sündisznó mint is csinálna a szegín MATÁV helyében? Osszuk ki a szegények közt? Urak, itt a pénz beszél, meg extra profit meg ilyenek. Azt a kápitálisták is csak a múlt század végén vették észre, hogy, nem kóser a profitot maximálni, mert nem nagyon fognak szeretni és akkor fuccs a jó üzletnek. Még van 100 éve szegény MATÁV-nak, hogy utóérje Mc Culloch-t.

leninfiú


1997. január 22. - szerda, 10 óra 35 perc
Tisztelt "jan.21.kedd.15.15"! Köszi az építő jellegű kritikát.
MÁS. Ahogy olvasom ezt a kilométer hosszú szövegelést MATÁV testvérünkről, kissé boldogtalan kifejezés ült az arcomra. Kedvem lenne fikázni is egy kicsit, ha látnám értelmét (de nincs rám jó hatással, nem vezeti le fölös agresszív energiáimat, csak gerjeszti). Szomorú, hogy velünk akármit meg lehet csinálni (ti. magyar népnemzet). Az addig rendben van, hogy ezt a tőke felismerte, mert a tőke ravasz, és abból él. De, hogy már a síkagyú politikusok is rájöttek, az már durva.
Mindegy! Úgy is jönnek a kínaiak! Tibet már az övék!

Lai-se


1997. január 22. - szerda, 9 óra 32 perc
Török Lászlónak elsősorban

Már egyszer próbáltunk létrehozni egy fogyasztói érdekvédelmi szervezetet, ezt MATÁV ÜLDÖZÖTTEINEK
SZÖVETSÉGÉNEK akartuk hívni. Sajnos sokan nem mertek közénk állni, mert féltek a CÉG bosszújától.
Támogatnám egy olyan laza klub létrehozását, amelyiknek intenetes fóruma is lenne, és esetleg néha egy-egy matávos is odatéved és visszaanyáz.

Látok egyébként itt-ott a hálón ilyen fórumokat, elsösorban az IIF környékén.
Legjobb lenne, ha egy lehetőleg független szolgáltató vállalná a fórum fenntartását.
Jó lenne folyamatosan fenntartani áttekinthetően a
teljes üzenetsort.
A szervezett fellépés egyébként sokkal hatékonyabb lenne, mert egyenként a matáv leszerel mindenkit.
Az egyéni partizánakciók nem sokat jelentenek (pl. küldjünk 2 M-s levelet, stb.) . Majd küldünk ezren -lásd Belgrád- ez már hatékonyabb.
De komolyan meg kéne ezt fontolni !

papaja


1997. január 22. - szerda, 8 óra 18 perc
Miért nem lehet pontos időarányos számlát kiállítani és elszámolni, hiszen erre képes a MATÁV a részletes számlát megnézve. A másodperceket is mérik. tehát ha valaki csak éppen túllép egy impulzust akkor már a megkezdett imp. árát is fizeti. Ez főleg azokat érinti akik rőviden beszélnek.
wizes@mail.matav.hu


1997. január 22. - szerda, 6 óra 57 perc
Az 72%-os emelesbol befolyo sok penzbol mit csinaljunk? Meg nem tudjuk, de ha van egy otleted ird meg az alabbi ket cimre!

vezerigazgato@mail.matav.hu
estraub@cc.matav.hu

tisztelettel :
Straub Elek - MATAV


1997. január 21. - kedd, 21 óra 29 perc
Ha belépünk az EU-ba olcsóbb lesz a telefonálás? Spanyolország: Telefónica - éppen most privatizálják, egyébként állami monopólium - egy óra telefonálás 139 pezeta /150 Ft/, este 10-töl reggel 8-ig, ill. hétvégén a fele. Olé.

Amigo


1997. január 21. - kedd, 21 óra 8 perc
Ha belépünk az EU-ba olcsóbb lesz a telefonálás? Spanyolország: Telefónica - éppen most privatizálják, egyébként állami monopólium - egy óra telefonálás 139 pezeta /150 Ft/, este 10-töl reggel 8-ig, ill. hétvégén a fele. Olé.

Amigo


1997. január 21. - kedd, 21 óra 8 perc
Kedves Gábor! Lemaradtam. Azt hittem, hogy a Fidesz is liberális. A szabadelvű, az idegenszavak szótára szerint szabadelvűt jelent magyarul. Persze más a szabadgonolat, meg a gondolatszabadság, de ez túlvezet a MATÁV problémán. Összeesküvés meg - ha van is - másképp, mint elhíresült "leleplezője" kifejtette. A MATÁVOT például az MDF ajándékozta oda a külföldieknek. De az már az SZDSZ-es Lotz Károlyon múlik, hogy így működik. Például megengedi, hogy a MATÁV az NDK-ból leszerelt vonalsokszorosítokat szereljen fel a valódi bővítés helyett. Ezután ne csodálkozzon senki, hogy még faxolni sem tud a vonalán. Még egy tévedés. Soha nem mondtam, hogy a rovat nem pártsemleges. Mihancsikkal sincs semmi bajom, de szeretem, ha valaki vállalja nézeteit.Ezért tartom nagyra, ahogy Te vitatkozol velem. A paranoia viszont nem jó tanácsadó. A bölcsész egyébként stimmel. Nem én tértem el a MATÁV témától, csak reagáltam. Sajnos, a monopoliumok léte alaposan összefonódik a hazai politikával, tehát a pártokkal is. Sajnos. Üdv. Rezső, a létező

1997. január 21. - kedd, 21 óra 5 perc
Kedves Rezsö, Gábor, gszor! Legyetexivesek odakint ordítozni, mert nem hallom elég jól a matávos szövegeket… Egyre többet köll szkrollozni lefele, hogy témánál legyek…

1997. január 21. - kedd, 20 óra 56 perc
Na még egyszer, doktor Rezső, élőlény.
Azért a 18 óra 43-as üzenetemben nem lőttem mellé, amikor arra kértelek, hogy mit ne válaszolj. "A kört nem szükséges megnevezni" -ez jó. Olyan dokis. Ugye-ugye kiderül az emberről, ha nem bölcsész...
Gszort keresd 15 óra 5-nél.
Úgy látszik, ő sem érti, 15 óra 23-nál, lehet, hogy mégis "meg kell nevezni"
Hogy ha már kérdezed, válaszolnék arra az álnaív szemforgatásra (nem áll jól Neked, modemen keresztül sem), hogy honnan tudom, hogy az SZDSZ-re gondoltál. Ha többet olvasnál, (az Új Maot legalább) talán ismernéd a pártok önmeghatározását. Jelenleg egy nevezi magát liberálisnak, a többi úgy írtózik ettől a szótól, mint az ördög a tömjénfüsttől, vagy mint például Te az egyenes beszédtől. Ismerek olyan pártot is aki egyszerűen szabadelvűnek titulálja magát (ne tördd a fejed, a Fidesz az) egyszer még talán a nagy forgolódásban azt is bevallva, hogy mi a különbség.
Szóval, az a helyzet, dokikám, hogy élőlény ide - élőlény oda, azért lapos egy duma, ez a "nemszükségesmegnevezni",
F.G.


1997. január 21. - kedd, 19 óra 23 perc
Hát ez tündéri. Kedves Rezső, te készültél belőlem, hát ez megható. De nem vagy te egy kicsit gyanakvó természetű? Amennyire tudom, zs. már elég régóta nem rádiózik. Vagy tévedek, mittudomén, de hogy a barátaiból állna a rádió, hát azt nem hiszem. Néha feltűnnek ilyen emberek, akik szerint az egész mindenség összeesküszik. Szerintem hülyék hozzá, mondd, hogy én mondtam, ha elővesznek érte. Mindenkit szeretek, legyetek jók, most hazamegyek. És most már ne idegeskedjetek, jó?
gszorkukacgeometriaponthu


1997. január 21. - kedd, 19 óra 15 perc
Kedves F. Gábor! gszor levelét nem olvastam az "álnevemről",amire reagáltál. Hol találhat? De ha jól emlékszem éppen ő írta a Horn-interjúval kapcsoatban, hogy lesz itt pr-kampány. Lett. Televizótól a Népszabadságon keresztül a 16 Óráig. Erre, és ezeknek a tartalmára gondoltam amikor a sztárolásról írtam. A kör nem szükséges megnevezni, mert rajtuk kívül "más" szamélyek szinte nincsenek is a rádióban. Egyébként miért éppen az SZDSZ-re gondoltál? Ezt a nevet le sem írtam. Üdv Rezső, mint létező élőlény

1997. január 21. - kedd, 18 óra 48 perc
Dr. Rezső!
Most, hogy Gszor saját bevallása szerint nem genyózni akar, igazán megmondhatnád - legalább neki - , hogy kiket "fémjelez a Zsófi". Úgy látom ő sem tudja, most tényleg. Ne várd meg, amíg mégis genyózni kezd, szerintem feltétlen válaszolj. Csak könyörgöm, nehogy azt írd: "amint köztudott" ,vagy hogy "minden mozdulatán érződik", vagy "olyan az arcéle", "a haja színe", esetleg "a Mérleg (utca) jegyében született".
Zs. biztosan csípné, ha megmondanád neki az őszintét.
F.G.


1997. január 21. - kedd, 18 óra 43 perc
Bocs' tolattam.
gszor


1997. január 21. - kedd, 18 óra 26 perc
Persze,hogy emeli a tarifakat a MATAV.Kulonben hogyan pakolnanak meg a legfoloslegesebb beosztasban levo,leghulyebb dolgozo ele is Pentiumokat.
B


1997. január 21. - kedd, 16 óra 46 perc
Kedves Rezső!
Bár önözni méltóztatott, ha megengedi, én tegezném tovább, itt ez a kialakult szokás.
Magam egyébként a Fisch Gábor nevet használom, ezen a néven születtem, ez van a személyimben is. Az F.G. ennek a röviditése, ezen a fórumon többször kiírtam teljes hosszában, így ismerhető, elegendő a rövidités. Most már Te is ismered.
1. A "Zsófi nevével fémjelzett társaság" izgalmas kód, ezt nem ismerem, így az MDF-bérenc, vagy MIÉP zsoldos kifejezés használata is igen mélyen ködbe vész. Úgy bizony, De ha esetleg megneveznéd azt a társaságot, amiben Zsófi lendületes karlengetésssel lapátolja az általad olyan nagyon nem kívánt párt malmára a vizet, vagy ahol ő valakit a fent említett jelzőkkel illetett volt, kicsit visszavonulnék.
2. Ennek a fórumnak a pártsemlegességét kedves Rezső azzal gondoltad cáfolni, hogy Zs.-t az SZDSZ leglelkesebb és legügyesebb támogatójaként aposztrofáltad. Erre gondolom én, hogy nem érv, (legalábbis nem arra, amit állítasz) hanem címkézés, skatulya, buzogány. Védhetetlen, mert nem azt igyekszel bizonyítani, hogy a pártsemlegességet az Internettó ezzel és ezzel megszegte, hanem azt, hogy a Zsófi izé. (eszdéeszes, miépes, cigány, akármimás)
3. Az a pártsemleges, ahol Horn Gyula nem kérdezhető? Hány párt jelent meg szerinted eddig az Internettó-n, és milyen formában? Ugye nem nagy meglepi, ha azt mondom, H.Gy. (nem álnév, rövidítés) nem pártelnöki minőségében, hanem miniszterelnökként lett meghívva. És még melyik párt nyílvánított itt véleményt? Ha ezzel van vitád, mint állítod, akkor erről beszélj, sorolva a tényeket, ne skatulyázz. Ja, azt a sztárolást is kifejthetnéd, van itt hely bőven. Nálad az mit jelent? Interjút?
4. Ami a doktorságot illeti, úgy tapasztalom, hogy a cím használata olyan helyeken, ahol annak nincs érdemi információs tartalma, nagyképűség. A szavak súlya nem változik tőle, csak hiszik egyesek. Ami pedig a szégyent illeti,pontosítanék: természetesen nem a doktori cím a szégyen, hanem az én véleményem szerint annak funkciótlan használata.

Gszor:
röviden: álnév voltát az érintett sem cáfolta, csak azt írta, hogy nem szégyelli a nevét.
Igen, érv. Részletesebben kifejtve lásd fenn. (Esetleg Gen majd beszáll, miszerint a vele ellentétes állítás csak közhely, de azt a menetet már lejátszottuk egyszer, nem térnék vissza rá.)
Fisch Gábor


1997. január 21. - kedd, 16 óra 43 perc
Nemtudom ti, hogy vagytok vele,de en haromszor befonom a hajam ettol az oruletes atviteli sebessegtol amit a MATAV produkal.
Gaga


1997. január 21. - kedd, 16 óra 33 perc
Gyerekek!Most probaljatok telefonalni, ha tudtok!


1997. január 21. - kedd, 15 óra 34 perc
Kiket fémjelez a nevével a zsófi? Most tényleg, nem genyózni akarok.
gszor


1997. január 21. - kedd, 15 óra 23 perc
Jól megmondtam nekik.A poén az hogy én ingyen használom a NETet
nemecsek


1997. január 21. - kedd, 15 óra 18 perc
hülye lai-se

1997. január 21. - kedd, 15 óra 15 perc
F.G.-nek. Ön milyen nevet használ? Ez a rendes neve? Nem irigylem a Zsófit, és pártkatonának sem neveztem. Sem nevemet, sem doktori címemet nem szégyenlem. Ha például a Zsófi nevével fémjelzett társaság a rádióban x y-t MDF bérencnek, vagy MIÉP zsoldosnak nevezte, akkor én miért nem írhatok csak annyit, hogy az Ő munkássága is bizony, bizony használ az egyik pártnak. Nem baj az, legalább van meggyőződése,és színvonalasan csinálja. Vitám csak azzal van, hogy ezt pártssemlegességnek nevezzük. Pártsemleges az iNteRNeTTo, amikor - nem elöszőr - sztárolja Horn Gyulát? Ugyan. Ettől még örülhetünk annak ami tesz, de ne keverjük össze a cenzúra-mentességet a pártsemlegességgel! Rezső

1997. január 21. - kedd, 15 óra 12 perc
Szerintem pénzéhes patkányok mind...
nemecsek


1997. január 21. - kedd, 15 óra 9 perc
De kedves F.G.! Hisz te sem írtad ide a neved. Egyébként miből gondolod, hogy nincs Orass Rezső? Meg ez a skatulya is, ez most észérv?
gszor@geometria.hu


1997. január 21. - kedd, 15 óra 5 perc
Tulajdonképpen mi a f...nak kell nekünk ez az interizé? Suszter maradjon a kaptafájánál, magyar a pálinkánál. Az etilszármazékoknál inteligenciaigényesebb bódítószerekre vágyók pedig kapcsolják be a parlamenti közvetítést... ha van még erő a gombnyomó ujjukban!

Lai-Se, Magyarország ázsiai régiójából. (kelet)


1997. január 21. - kedd, 14 óra 25 perc
Ha az ember valaki más tevékenységét nem csodálattal, hanem inkább irigykedéssel szemléli, és képtelen arra, hogy az érvekre érvekkel válaszoljon, nos akkor teljesen célszerű azt a "mást" skatulyába tenni. A skatulya leköpködéséhez ugyanis nem kellenek érvek, a skatulya nem vág vissza, a skatulyát zsebre lehet vágni. Aki egy mihancsikzsófiát (bocs, Zs.) képtelen észérvekkel sarokba szorítani, az - úgy tűnik - azonnal meglóbálhatja az "eszdéeszes pártkatona" feliratú buzogányt.
Gusztus dolga. Ha Orass Rezső álnevű játszópajtásunk a valódi nevét alighanem szégyelli is, azért a doktorságát nem felejtette el hangsúlyozni.
Én a helyében azt szégyellném inkább.
Üdv. F.G.


1997. január 21. - kedd, 13 óra 52 perc
Megtalaltam a csekkemet, be volt fizetve idoben. Azt hiszem, uj anyazast mar nem tudok Mataveknak kitalalni, a tobbiek mar elmondtak helyettem - inkabb csondben maradok.

GG


1997. január 21. - kedd, 12 óra 42 perc
Zsófi,
Nem lesz új 7kérdés ?!
A MATÁV már másfél hete is kérdés volt.
GT


1997. január 21. - kedd, 11 óra 46 perc
Slusszpoénnak:

MatávNet kollegánk szerint nem fizettem be egy régebbi számlájukat. Egyébként befizettem. Addig is, míg megkeresem az igazolást, elôzékenyen letiltottak. De hülyék is ôk, és csak a budapesti számról tiltottak le, a kék számon vidáman nyomulhatok.

GG


1997. január 21. - kedd, 11 óra 4 perc
estraub@cc.matav.hu

GlooMy


1997. január 21. - kedd, 10 óra 47 perc
Miert jo az emeles?
Ird meg nekem!!
Meg ma! Es holnap is!!

Irj!Sokszor sokat!!

vezerigazgato@mail.matav.hu


1997. január 21. - kedd, 9 óra 1 perc
Még sok ilyen pengeváltást, ezt öröm nézni!
szőrgé


1997. január 21. - kedd, 7 óra 20 perc
nálunk hungarotel van nem matáv
csak onnan tudom , hogy olvastam .
működik , mindíg és elvétve sem krepál be
nemrég lépett le innen a matáv
és magával vitte a tizenévnyi fővonal előfizetési
díjat , ugyanis telepítettek egy ikret a vonalunkra , onnan tudom , hogy elromlott az ikerrelé ,és javítani kellett .
aki gyanaxik az hívja fel a sajátszám +,- 10-et
nálam így lehetett kikeresni .
monopólium suxx . csúcsmenedzser-nek hívják azt
a csókát is aki ingyen adja a drogot az iskolásoknak . de ha bevételt akarsz növelni
kit vágsz meg ? aki épp hogy él . max a vonalát veheted el ?
vagy azt aki olcsón használja az éjszakai vonalat ? ez olyan lenne mintha a földutakon vezetnék be
az autópályadíjat .
timothy&bekes.hungary.net


1997. január 21. - kedd, 2 óra 18 perc
Kedves zs.! Én elhiszem, hogy Uj Péter és Lantos Gabriella egyébként... De ebben a két interjúban konkrétan nem a kemény kérdésekre kaptunk puha válaszokat, hanem példát arra, hogyan lehet a többé-kevésbbé kemény kérdések közül a legpuhábbakat kiválasztani és azokat "feltenni". Így már nem is olyan nehéz mellébeszélni... Pártsemlegességről pedig furcsa olyan embernek a tollából - pardon, klaviaturájából olvasni, aki évek óta egyik leglelkesebb és legügyesebb támogatója munkásságával az egyik - magát egyébként teljesen érthetetlen módon liberálisnak nevező -, pártnak. (Bár el kell ismerni, hogy színvonalasan teszi ezt.) Magam sem értek egyet sem ezzel a párttal, sem Veled. Ettől függetlenül ez a kezdeményezés kíváló, de az érthető technikai akadályok ellenére még javítható. Lassan egy új, exluzív szamizdat születik itt. Csak észre ne vegyék a nemlétező cenzorok.
üdv. Dr. Orass Rezső


1997. január 21. - kedd, 1 óra 2 perc
Elegem van a Matavbol! Hogy jon ahhoz a matavnet szerver hogy szo nelkul LEDOBJON?????? Persze nem impulzushataron... ;) Ja, es kicserelnek vegre a hibas modemeket? Ok, hogy jo uzlet de ami sok az sok!

1997. január 21. - kedd, 0 óra 32 perc
Macsnak: jo neked (hogy mindig bejon). Nekem volt hogy csak a kicsongesre 1 percet kellett varni es egesz ejjel foglalt volt... De korabban olyan hiba is volt hogy usernamenek beirta hogy '18', az autodial passnak irta be a loginomat.... stb. (es tenyleg erosen kopogd le:))

steer@usa.net


1997. január 21. - kedd, 0 óra 27 perc
Mi indokolja a MATÁV extra profitján kívül azt, hogy egész Kelet-Európában Magyarországon a legmagasabbak - abszolút és relatív értékét tekintve is (tehát munkaóróra lebontva) - a telefon használati díjak?
Milyen racionális oka van annak, hogy míg más országok az infrastruktúra fejlesztése és a tőke becsalogatása miatt telefonhálózatukat fejlesztik és igyekeznek annak tarifáit alacsonyan tartani, addig nálunk a díjakat igyekszik a MATÁV minél magasabban tartani, de még ezen felül is rendszeresen túlszámlázás is történik?
Mi az oka, hogy miközben mi az Európai Únió felé tartunk és az Európai Únióban éppen az idei évben liberalizálják a telefonos szolgáltatók igénybe vételét eközben a MATÁV saját monopóliumával folyamatosan visszaél?
Miért nem fogadja el a MATÁV a saját maga által hitelesített számláló készülékekeket?
Miért van az, hogy több ezer légvezeték van még mindig Budapesten és ezeknél a vonallopást a MATÁV képtelen kivizsgálni?
Mikorra tervezi a MATÁV azt, hogy a szolgáltatást igénybe vevő - a mai árak mellett - csak azért a szolgáltatásért fizessen, amelyet ténylegesen igénybe vesz?
Milyen alapon kapcsolja ki a MATÁV a szolgálatatást, ha az előfizető vitatja a számlát és nem hajlandó azt kiegyenlíteni?
Egyáltalán mit gondol a MATÁV, hogy ki fogja igénybe venni a szolgáltatásait, ha az előfizetőnek lehetősége lesz más szolgáltatóval szerződni?
adame@mail.elender.hu


1997. január 20. - hétfõ, 23 óra 15 perc
Sziasztok,
elnézést kérek mindazoktól, akik ma hiába keresték az új kérdést, hogy elsők legyenek a hétfőnként megszokott nemes versenyben, mely az Első Válaszadó bizonyára kitüntető címének megszerzéséért folyik, de új kérdés csak holnap lesz, mindenféle bonyolult okokból.
Van viszont itt alább egy nyílt levél, amelyre addig is szeretnék válaszolni. Tehát:

Kedves Karaszy Endre,
az iNteRNeTTo-interjúk, illetve maga a hétkérdés két dologra szoktak vállalkozni, s így volt ez az elmúlt két hétben is: hogy nyilvánosságot adnak a kérdéseknek és véleményeknek, illetve hogy interjú formájában megbeszélik őket a meghívott vendégekkel. Az első vállalt feladat megítélésem szerint maradéktalanul teljesült: minden vélemény, kritika, kérdés nyilvánosságot kapott, elolvashatta őket bárki, egyetlenegy kérdés és vélemény elől sem "dugtuk homokba a fejünket", noha különösen a Straub-heti megnyilvánulások hangvétele sokaknak nem tetszett. Én ezzel szemben úgy gondolom, hogy ez itt nem egy országos napilap, hanem egy beszélgetőhely, és én kifejezetten örültem neki, hogy a Horn Gyulához és Straub Elekhez címzett hozzászólások sem tartalmukban, sem stílusukban nem voltak mások, mint az itt megszokott lazább (és olykor valóban élesebb) hangvétel, pusztán attól, hogy most nem egymással vitatkoztunk, hanem a kormány meg a Matáv - két nagyhatalom - tevékenységéről beszéltünk. Ami az interjút illeti: sokszor elmondtam már, hogy a kérdezés szakma, amelynek megvannak a maga szabályai. Jó interjút akkor lehet készíteni, ha az interjúvoló nem engedi kicsúszni, mellébeszélni, diplomatikusan fogalmazni az alanyát, hanem, ha kell, hatszor visszakérdez ugyanarra a dologra, mindaddig, amíg úgy nem ítéli meg, hogy kielégítő és kimerítő választ kapott a kérdésére. Ezt a szabályt Lantos Gabriella és Uj Péter is pontosan tudja, és egyéb munkáiban alkalmazza is. De most azt is tudta, hogy ha az egyórás szerdai interjúban elkezd visszakérdezni, akkor körülbelül két kérdés megtárgyalása fér bele az időbe. És bár arra a két kérdésre így valószínűleg érdemi válaszokat sikerült volna kicsikarniuk, nem hinném, hogy bárkit boldoggá tett volna, ha a száz beérkezett kérdés közül kettőn lovagolnak egy órán át. Ez itt, így, ebben a formában megoldhatatlan volt eddig is, és az is marad. Ezek az interjúk tehát sohasem fognak másról szólni, mint arról, hogy kemény kérdésekre hogyan lehet puha és diplomatikus válaszokat adni. Ez sem tanulság nélkül való.
Egyéb megjegyzéseivel most nem szeretnék részletes vitába bocsátkozni, sem a képviselői visszahívhatóságról, amellyel mélyen nem értek egyet, sem Fock Jenőről, akiről én száz éve nem hallottam, ennélfogva azt sem tudom, hogy hol forgatná a köpönyegét, sem Budapestről, amelyet hamarosan körülzár az ország (?). De volna két megjegyzésem:
A hétkérdés pártsemleges fórum. Nem hiszem, hogy Ön valaha is nyomát találta itt bármilyen pártnak, az meg egyenesen fel kellett volna hogy tűnjön Önnek, hogy pártszimpátiától, politikai és világnézeti meggyőződéstől függetlenül minden véleményt elolvashat hétről-hétre (kivéve természetesen azokat, amelyek a BTK-ba ütköznek, illetve túllépnek minden ízléshatárt). Mint ahogy az Ön véleménye sem először jelenik meg itt, noha én például általában nemigen találok a hozzászólásaiban olyan mondatot, amellyel egyetértenék. De gondolom, Ön is így van velem.
A másik: a fent kifejtettek értelmében arra kérem, ne az iNteRNeTTó-t és a hétkérdést vádolja gyávasággal, manipulációval, mi több, "az ország ingerlésével", hanem inkább Ön gondolkozzon el azon, hogyan találhatna vagy szervezhetne olyan valóságos fórumokat, szervezeteket, intézményeket, amelyekben ellenőrizhetné és számonkérhetné a politikusok működését, ami azzal az előnnyel járna, hogy Ön nem kiszolgáltatott országlakónak, hanem állampolgárnak érezhetné magát. És mellesleg az állampolgári aktivitás iránti vágyát sem kizárólag évente egyszer, az itteni egyórás interjúban kívánná kiélni.

Üdvözli
Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


1997. január 20. - hétfõ, 14 óra 36 perc
Tisztelt Mihancsik Zsófia és Internettó !

Nagyon jó ez a hét kérdése rovat addig, míg csak teljesen közömbös kérdések és válaszok hangzanak el. Ha valaki egy kicsit jobban szeretne tudni valamit és keményebben kérdez az Internettó a homokba dugja a fejét. Ki kellene ebből már nőni, mert ha ez egy olyan fórum lenne, amire nem mer vállalkozni, akkor az ország vezetői is komolyabban vennék az itt elhangzottakat.
Mivel a választásokkor a képviselőket MI választottuk, bízva abban, hogy nekünk is jó lesz, Ők megcsinálták azt, hogy NE lehessen visszahívni őket, bár mit is cselekszenek. Tehát azt csinálnak az ORSZÁGGAL amit csak akarnak és nekünk nincs mit tenni. Ezen a helyzeten már nem tudnak és nem is akarnak a politikusok változtztni, mert csak igy biztos a megélhetésük. Lásd Fok Jenőt aki már az őskortól ott ül, csak éppen köpönyeget váltogat. Most az ország fogja a kezébe venni a dolgokat és ez el is kezdődött azzal, hogy a kórház miatt elzárták az utat. Ez még csak a kezdet. De mi lesz akkor, ha Budapestet zárják körül, akkor is ilyen nyugodt lesz mindenki? EZT AZ ORSZÁGOT NEM BUDAPEST TARTJA EL ! El kell ezen gondolkozni és úgy alakítani az Internettó kérdéseit, hogy egy teljesen pártsemleges fórumon mindenki TÉNYLEGESEN IS választkapjon azokra a kérdésekre amiket feltettek és önök nem mertek vagy nem akartak továbbítani. Ezért kár ingerelni az ORSZÁGOT még Önöknek is.

Tisztelettel : Karászy Endre


1997. január 20. - hétfõ, 8 óra 43 perc
Kedves vasárnap, 0 óra 23 perc!

Mivel a nevedet sajnos nem írtad meg, csak így szólíthatlak meg.
Lehet, hogy a kék szám ma már mindenhonnan elérhető, az azonban tény, hogy pár hónapja Veszprémből és a többi nem MATÁV koncessziós területről nem volt hívható. Ezt két helyről tudom:
1. Többbször is előfordult, hogy merő kíváncsiságból ráeresztettem az auto dialt a 0640-re, és volt, hogy 28 órán át percenként próbálkozott, de mindig foglalt jel volt a válasz. Ezzel szemben az onnan 15 kilométerre levő, de más körzetbe tartozó állomásról általában 10, de legrosszabb esetben is 30 percen belül mindig összejött a kapcsolat.
2. Egy MATÁV technikus mondta.

Amúgy én is tudok egy lentebb emített vonalellenőrzésről. A fickó szintén kapta a százezres számlákat. Általában a szomszédok is. A vonalak egy lakótelepi épület KÜLSŐ FALÁN, a park felől, a bokrok takarásában, éjjel tök sötétben futottak 140 cm magasban kb. 80 m hosszon egy olyan kábelcsatornában, amin már egy méter felső burkolat nem volt. Több vonal úgy csatlakozott a köteghez, hogy a hivatalos szerelők egyszerűen kilógatták a drótokat az ablakokon. Volt olyan, ami a hatodikról lógott le! A drótokon itt-ott szigszalagos toldások. Reklamáció beó, huzavona, ellenőrzés. Végeredmény: vonallopásra utaló jelet nem találtunk, a vonallopás nem bizonyítható. Esetleg tessenek bírósághoz fordulni, mi kivárjuk, de az igényünket végrehajtjuk!
No comment.

Amúgy nálam mindig bejön a MATÁVNET, és hasít mint állat. Lekopogom.

Üdv: MaCS


1997. január 19. - vasárnap, 23 óra 7 perc
Zombi! Milyen gyorsak voltak a vonalellenőrzésnél? (Mert nálunk kb. 5 perc alatt megállapították, hogy itt aztán senki sem nyúl semmit.)

Straub Úr!
Hogy duplájára nő a telefonszámla, az még elviselhető lenne, de nem így. Otthon éjszakánként átlag 6-8 hívás után van sikeres modem-kapcsolat. Az előző irodából egyszerűen nem lehetett modemet használni (hacsak nem lett volna jó a 300 baud-os kapcsolat). A bejelentést úgy 20-szor tettük meg, kínomban még a Dialcom modemet is (Matáv-engedélyes, _magyar_ gyártmány) feltettem, az többnyire már a vonalat sem ismerte meg. Ez időszak alatt a telefonszámlánk kb. 80%-a sikertelen hívások díjait tartalmazta, aztán inkább elköltöztem. Nem gondolja, hogy ez egyszerűen röhejes? Nem érné meg jobban, ha havi átlag 150-200 óra (hétvégi-éjszakai) díját fizetném, és nem egyszer 15ezret a próbálkozásokért? Amióta bérelt vonali hozzáférésem van, általában kevesebbet fizetek a telefonért és a vonalért, mint ha szenvednék egy modemmel. A GSM számlámmal jobban járok, mint a régi Matáv számláimmal, mivel a díj magasabb, de a kapcsolat biztos. Márpedig ennek nem csak a számlán megjelenő összegben jelenik meg a hatása, hanem abban is, hogy általában elérem azt akit akarok, és kommunikálni tudok vele. Az idő pénz, tehát végső soron jobban járok a valamivel mint ha szenvednék a Matáv vonalán. Apropó: hogy lehetséges az, hogy számlaproblémánk jelzésekor figyelmen kívül hagyták azt a tényt, hogy a részletes számlán jelzett időpontok jó részén a telefonunk használhatatlan volt (kb. 2 hónapig). Nemhogy kedvezményt adtak volna, hogy egy cég munkáját lehetetlenné tették erre az időre, de még arra sem méltattak, hogy normális vonalvizsgálatot tartsanak. Műszaki ember lévén, elképzelhetetlennek tartom, hogy ez 5 perc alatt végbemehessen. Találkoztam már olyannal, akivel szintén közölték, hogy a vonala érintetlen, rá egy héttel saját maga kapta el a vonallopót, amint a ház alatti elosztón csücsül egy telefonnal...

Üdvözlettel, egy (most már) Matáv-telefontalan


1997. január 19. - vasárnap, 18 óra 44 perc
Elnézést mindenkitôl, figyelmetlen voltam. Feltették a levelemet csak én nem vattem észre.

Ezt a levelet NE tegyék fel!

Most tajékoztatom Onoket, hogy mivel en issok levelet kapok az olvasoktol ezert az alabbi levelemet kuldtel el a MATAV ugyfelszolgalatanak. Kivancsi vagyok a valaszra:

Idezem:

Tisztelt Holgyem, Uram!

Olvasoimtol sok levelet kaptam arra a kerdesre vonatkozolag, hogy az
arvaltozasok utan mennyibe kerul a telefonalas, mikor es milyen minosegi
javitast kivan eszkozolni a MATAV, mely vonalminosege
komoly kivannivalot hagy maga utan. Mivel az Interneten
jelenlevok minimum havi 10-15000 forintot fizetnek a MATAV-nak,
igy ez az informacio a kozosseg szamara donto fontossagu.

Tovabbi kerdesem, hogy mit kivan tenni a jovoben a MATAV, hogy
megszuntesse rendszeres "karokozasat", mely az allando
vonalszakadasbol adodik es melyet a felhasznalokkal fizettet meg.

Ha a vonali szolgaltatast csak ilyen balkani minosegben tudjak
biztositani - ilyen emelt arak mellett -, akkor talan be lehetne
vezetni az internetezok reszere azt az uj szolgaltatast, melyben a
30 mp-en beluli vonalszakadasokat nem szamlazzak le, eleget
teve a tisztessegnek melyet monopolhelyzetuk okoz, megkimelve
a felhasznalok penztarcajat es kisebb tamadasi feluletet biztositva
sajat presztizsuknek.

Olvasoim tulnyomo reszenek reszletes szamlajaban tomegesen
fordulnak elo a kapcsolatfelepitest koveto 5-20 masodperces
idoszakon beluli vonalszakadasok. Nekem szemely szerint
a hivasaim 2/3-a ilyen! Ez havonta 40-6000 forintomba kerul.

Mivel olvasoim minden korulmenyek kozott szeretnenek valaszt
kapni kerdeseikre, ezert ezt a levelet es az Onoktol erkezo valaszt
(vagy valasz nelkul hagyast) olvasoim es az Internet Magyarorszagi
felhasznaloi szamara is elerhetove teszem a kulonbozo forumokon.


Udvozlettel, Torok Laszlo, HPC Online


1997. január 19. - vasárnap, 17 óra 30 perc
Egyszer mar elkuldtem, de nem tettek fel :( Nem lehet? :))

---------------------------

Meg egy gondolat...

A felhasználók minôség iránti igénye rtelemszerűen vonatkozik a telefonvonalakra
és az Internet szolgáltató modemen történô korrekt lérhetôségére. Kevés kivételtôl
eltekintve, ez azonban nem így volt - és tisztelet a kivételnek - a helyzet azóta
sem sokat változott, mivel lenyegeben a MATAV rendelkezik a vonalak felett.

Hiába vannak digitális vonalak, ha egyebekben alig van változás. (emberi tenyezo...)
Ki tudná megmondani,hány embernek okoznak bosszúságot az állandóan megszakadó
telefonvonalak, a foglaltságot jelzô modemek, a vonali túlterheltséget közlô nôi
hang altalunk fizetett osszege, az adatátvitel lassúsága, és még számtalan olyan
apró trükk, melyek költségeit velünk fizettetik meg. Az istennek sem lehet meggyozni
oket, regebben az ABLAK-ban is tobb tortenet szolt errol.

Ezek a hibák nem csak az analóg vonalak sajátosságai, a digitális vonalakkal való
duplex stb. technikai megoldások hasonlóan gyatra eredményt biztosítanak. A lassú
elérhetôség tehát nem csak az adott szerver túlterheltségének következménye, bár
ebben is van igazság, de ez semmit nem von le a MATAV felelossegebol.

Egyszeru javaslatom van. Hozzunk letre egy forumot, ismertessuk meg mindenkivel
hogy letezik, es irjunk fel ra minden olyan problemat amit tapasztalunk, legyen
az rendszeres vonalszakadas, csigatempo, a napszakonkent hullamzo atviteli sebesseg
(tudom, a tulterheltseg kovetkezmenye)stb... Igy legalabb a mar meglevo internet
felhasznalok is tiszta kepet kaphatnanak akar keruletekre lebontva, általunk
tapasztalt hibajelenségekrol es térképet csinálhatnánk a telefónia mai helyzetérôl.
Így mielött egy bátor ember úgy dönt, hogy igénybeveszi a Magyarországi "információs
szupersztráda" szolgáltatásait, képet nyerhetne, mely városban,településen,
kerületben milyen technikai kockázattal kell számolnia.

Az oldalakon termeszetesen lehetoseget kapna a MATAV vagy barmely hozza kapcsolodo,
de tole fuggo szolgaltato, hogy megmagyarazza bizonyitvanyat. Vegre orulnek, ha
magyarazat helyett tennenek is valamit. Azert a fizetesert.

Nyilvanvaloan e publikacio hatasara, mely kinossaga nyilvanvalo, raszorithatnank
oket arra, hogy korrekt szolgaltatast biztisitsanak. Ezert a penzert ez a minimum.
Ha keptelenek egy minosegi szolgaltatasra, csokkentsek az araikat ennek megfeleloen.

Reakciokat a postaladamba kerem, mert Andrasnak lefagy a szervere :)

Elnezest a sok beszedert.

Török László, hpconline@mail.datanet.hu


1997. január 19. - vasárnap, 17 óra 23 perc
kill /matav /diszno /veres /all /b*rbie
Gandalf


1997. január 19. - vasárnap, 17 óra 2 perc
Miert, egy racionalis monopolium nem pofatlan?
(Igaz, nem ertek hozza, vannak mindenfele gorbek meg miegymas bizonyara...)

Azon kivul hogy felzudul a nep, semmit sem tehet a MATAV ellen. (A bojkott otlet nevetseges volt) A kozhangulat meg ugyis rossz, ugyhogy ez mar igazan nem szamit.


1997. január 19. - vasárnap, 15 óra 39 perc
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Matáv előfizető, aki egy szép reggelen talált egy igen könnyű borítékot egy igen súlyos számlával. Nem találjátok ki, kitől jőhetett, ugye? Mivel az előfizető egy igen tiszteséges magyar állampolgár volt ( szexuális energiáit nem 06-90-es hölgyeken (urakon) vezette le), és mellesleg balek sem volt, így hát elvándorolt a legközelebbi Matáv Station-re, és kért egy vonalellenőrzést. (Meg is tőrtént. Ebben gyorsak!) Mivel eredménytelen volt + a következő hónapban is kijőtt egy magyar átlagkeresetet tízszer meghaladó számla + kijött a nemfizetésért beigért vonalkibekapcsolgatásiteddideteddoda, a magyar és nem balek állampolgár úgy döntött, hogy mivel úgyis külföldre megy nyaralni, megkéri jegyző barátját, pecsételje le a lakást. Mikor viszajött, együtt nyitották ki az ajtót, amiről jegyzőkönyvet készítettek. A nyaralás alatti és ismét habkönnyű számlával (kb:150000 Ft) és a jegyzőkönyvvel elbarangolt a Matávhoz, ahol ezt leadta. Azóta a Matávtól nem érkezett több követelés, sőt, eltűntek a hatalmas számlák is.
Kérdés?
Megéri-e nekünk egy hónapra mondjuk a telefon tárcsáját-gomjait egy közjegyzővel leragasztatni,
(saccperkábé 5.000-10.000 Ft), majd egy lakáson belüli vezetékellenőrzést kérni, majd ezt a két dokot elküldeni hozzájuk, mintsem hetente eljárni a Matávhoz, és pókerarcú hivatalnokaikat arról meggyőzni, hogy pervezitásunkat nem a buja vágyak forró vonalán éljük ki.
Ez nem kérdés!

Ps.És aztán minden költségünket rájuk verni.

zombi
dropout@mail.elender.hu


1997. január 19. - vasárnap, 12 óra 59 perc
Magyar Bélintnak csak másodállás, hogy rászoktassa a középiskolásokat a másságra, meg az internetre. Fős állásban mélygarázsoknak a brókere. Egy kis mélygarázs az erzsébet térre (egye fene egy kis Nemzeti Szinháznak nevezett épület is lehet felette, egy kis mélygarázs a várba a Szent györgy térre, egy kis pénzjuttatás a "liberális" értelmiségnek, jó sok pénz a multiknak. A Matáv ugyanis nem úgy viselkedik, mint egy racionális monopólium, hanem úgy mint egy pofátlan monopólium Horn és magyar támogatásával. keszi ingrid

1997. január 19. - vasárnap, 4 óra 14 perc
Magyar Bélintnak csak másodállás, hogy rászoktassa a középiskolásokat a másságra, meg az internetre. Fős állásban mélygarázsoknak a brókere. Egy kis mélygarázs az erzsébet térre (egye fene egy kis Nemzeti Szinháznak nevezett épület is lehet felette, egy kis mélygarázs a várba a Szent györgy térre, egy kis pénzjuttatás a "liberális" értelmiségnek, jó sok pénz a multiknak. A Matáv ugyanis nem úgy viselkedik, mint egy racionális monopólium, hanem úgy mint egy pofátlan monopólium Horn és magyar támogatásával. keszi ingrid

1997. január 19. - vasárnap, 4 óra 13 perc
Atyaeg! Ez komolyan vette a Bill Gates-es kerdest!

1997. január 19. - vasárnap, 0 óra 26 perc
Macsnak: mindegy hogy honnan elerheto a KEK SZAM, ugyse tudsz bejutni.... vagy ha igen akkor 1000% hogy a hibas modem(ek) veszi(k) fel...

AMUGY ENGEM IS ERDEKELNE STRAUB ELEK EMAIL CIME!
Kapna tolem egy par 2-3 megas fajlt (csak nem otthonrol nyomnam fel :)
A vezerigazgato@mail.matav.hu tenyleg letezik?


1997. január 19. - vasárnap, 0 óra 23 perc
Senki nem gondol bele a MATAV helyzetebe?
Ha nekem 200x-ig monopoliumom lenne, en is ugyanezt csinalnam, sot meg jobban emeltem volna az arakat mert en meg pofatlanabb vagyok.

Az megint logikus, hogy Magyar Balint jol bevezeti a kozepiskolakba a kabitoszert, utana a sok diak majd otthon ugyis kisirja maganak a szuloknel +72%-ert az internetet. Tutti uzlet, en is ezt a korosztalyt celoztam volna meg.

Masreszt Straub Ur gentleman is, a magas internet tarifaval galansan utat enged mas adatatviteli szolgaltatoknak. Megalakult peldaul a PanTel, a MAV es MolRt. adatatviteli szolgaltasa, akinek nem tetszik a MATAV talan odamehet hamarosan.

A MATAV nem tehet semmirol, egyszeruen egy racionalisan mukodo monopolium. Az egeszet nyilvan a kormany szurta el, amikor elvetette az 1998-as tavkozlesi deliberalizaciot. Magyar Balint ezutan ontogetheti a milliardokat a kozepiskolakba (ami ellen semmi kifogasom, szukseg van ra), de atfogo informatikai kormanyprogram kell, nem csak az MKM-nek kell latnia, hogy az orszag lemarad, ha nem lep az informacios tarsadalom fele.

ISDN - Szemelyes tapasztalatom, hogy meg az USA-ban is ket-harom honapos hercehurca privat ISDN vonalat (2B+D) bevezettetni, amit mezei ember (nem szakmabeli) nyilvan nem var ki. Egyeduli kivetel Kalifornia. Kokemeny igazsag az, hogy szamos tekintetben egyaltalan nem vagyunk lemaradva informatika teren Amerikatol egyszeruen magyar mentalitas, hogy mindenert sirunk. Egyszeruen ledobbentem, hogy hogyan mehetett 25000 ember szerdan munkaidoben az Internettora - az 50%-os TB meg miegymas mellett azert rengeteg ember internetezik. Mibol? Megis ott vannak.

Ket kerdesem lenne Straub Urhoz:
- Fel fullel hallottam, hogy a MATAV kijelentette, hogy 2003-ban az elofizetesi alapdijban vegtelen helyi hivas lesz. Valoban igaz ez?
- Hogyan latja az alternativ (nem koncesszios) adatszolgaltatok, pl. a fent emlitett MAV es MOL-os ProTel helyzetet a MATAV-hoz viszonyitva?


1997. január 19. - vasárnap, 0 óra 18 perc
Igen tisztelt Straub elvtars!

Meg tudna mondani miert kerult tobb mint fel evbe hogy kiszedjek az 50 Hz-es halozati brummot a telefonunkbol? Mindegy, legalabb a hangszalaink megerosodtek meg a hallasunk is megjavult, de nem semmi allandoan orditozva telefonalni. Persze adatatvitelre hasznalhatatlan volt...


1997. január 19. - vasárnap, 0 óra 15 perc
Még jó, hogy nem a MATÁV-nál vagyok!

Zsozso


1997. január 18. - szombat, 23 óra 14 perc
A mindenki altal kivan cim egyszeruen megtalalhato a MATAV lapjan.

http://www.matav.hu/Company/message_h.html

Kemenyen, mert megerdemlik, de kulturaltan, ha lehet!

mailto:vezerigazgato@mail.matav.hu

Torok Laszlo, HPC online


1997. január 18. - szombat, 23 óra 11 perc
valaki azt irta, hogy a Westel 50%-ban a Matave. Ma azt olvastam, hogy a Westel adozas utani nyeresege 2,1 milliard ft volt.
szoval a matavnak csak kb 1 millard tisztan ez.
magyarorszag, szegeny orszag


1997. január 18. - szombat, 15 óra 7 perc
Nem lehetne az elso 5-10 masodperc helyi hivas
ingyenes? A Matav vonalait akkor is foglalom, ha csak
csorgetem a hivott szamot, de ott nem veszik fel.
Ha felvette a hivott fel, az a plusz 5 mp vonalhasznalat
igazan nem sok. Ez egy jo hangulatjavito intezkedes
lehetne. Ave/Majic 12 (100324.353)


1997. január 18. - szombat, 13 óra 13 perc
Tisztelt Straub úr és a vidám csapat a MATÁVnál!

Nem értem, miért vontak le 6700 Ft-t szó nélkül a decemberi számlámról? Az biztos, hogy azt én telefonáltam le, mert rajta volt a kimutatáson. Vagy nem???

Maradok tisztelettel


1997. január 18. - szombat, 2 óra 11 perc
Meg egy gondolat...

A felhasználók minôség iránti igénye rtelemszerűen vonatkozik a telefonvonalakra és az Internet szolgáltató modemen történô korrekt lérhetôségére. Kevés kivételtôl eltekintve, ez azonban nem így volt - és tisztelet a kivételnek - a helyzet azóta sem sokat változott, mivel lenyegeben a MATAV rendelkezik a vonalak felett.

Hiába vannak digitális vonalak, ha egyebekben alig van változás. (emberi tenyezo...)Ki tudná megmondani,hány embernek okoznak bosszúságot az állandóan megszakadó telefonvonalak, a foglaltságot jelzô modemek, a vonali túlterheltséget közlô nôi hang altalunk fizetett osszege, az adatátvitel lassúsága, és még számtalan olyan apró trükk, melyek költségeit velünk fizettetik meg. Az istennek sem lehet meggyozni oket, regebben az ABLAK-ban is tobb tortenet szolt errol.

Ezek a hibák nem csak az analóg vonalak sajátosságai, a digitális vonalakkal való duplex
stb. technikai megoldások hasonlóan gyatra eredményt biztosítanak. A lassú elérhetôség
tehát nem csak az adott szerver túlterheltségének következménye, bár ebben is van igazság, de ez semmit nem von le a MATAV felelossegebol.

Egyszeru javaslatom van. Hozzunk letre egy forumot, ismertessuk meg mindenkivel hogy letezik, es irjunk fel ra minden olyan problemat amit tapasztalunk, legyen az rendszeres vonalszakadas, csigatempo, a napszakonkent hullamzo atviteli sebesseg (tudom, a tulterheltseg kovetkezmenye)stb... Igy legalabb a mar meglevo internet felhasznalok is tiszta kepet kaphatnanak akar keruletekre lebontva, általunk tapasztalt hibajelenségekrol es térképet csinálhatnánk a telefónia mai helyzetérôl. Így mielött egy bátor ember úgy dönt, hogy igénybeveszi a Magyarországi "információs szupersztráda" szolgáltatásait, képet nyerhetne, mely városban,településen, kerületben milyen technikai kockázattal kell számolnia.

Az oldalakon termeszetesen lehetoseget kapna a MATAV vagy barmely hozza kapcsolodo, de tole fuggo szolgaltato, hogy megmagyarazza bizonyitvanyat. Vegre orulnek, ha magyarazat helyett tennenek is valamit. Azert a fizetesert.

Nyilvanvaloan e publikacio hatasara, mely kinossaga nyilvanvalo, raszorithatnank oket arra, hogy korrekt szolgaltatast biztisitsanak. Ezert a penzert ez a minimum. Ha keptelenek egy minosegi szolgaltatasra, csokkentsek az araikat ennek megfeleloen.

Reakciokat a postaladamba kerem, mert Andrasnak lefagy a szervere :)

Elnezest a sok beszedert.

Török László, hpconline@mail.datanet.hu


1997. január 18. - szombat, 1 óra 43 perc
Október végén kértem, hogy már nem kérem a részletező számlát.
Ma, jan17-én megjött a levél, tisztelt ügyfél
kérelmét "előjegyzésbe vettem".
Aláírás XY Osztályvezető

1. Nagyon megtisztelő, de ez miért osztályvezetői szintű kérdés ?
2. Mi az, hogy októberi kérésemet januárban előjegyzésbe vette?

Grrr, brrr, de mérges vagyok a MATÁVra

Trixie


1997. január 17. - péntek, 23 óra 2 perc
HALESZ rulez ;)

1997. január 17. - péntek, 22 óra 22 perc
straub elek E-MAIL CIMET AKAROM!!!!!!

1997. január 17. - péntek, 21 óra 35 perc
Tudjátok az egész MatávNetben az a legdurvább, hogy kisérleti időszak címén kérnek csak ötezer forintot az állítólagos korlátlan hozzáférésért, holott valójában én már közel egy hónapja be sem bírok lépni este 10-tól minimum hajnali 1-ig, ami persze a Matváv esetében a vacak kis Széchenyi arcképes bankómért cserébe nem is csoda! Ez korlátlan hozzárférés? Ez volna hazánk elsőszámú kommunikációs vállalatának világszinvonalú szolgáltatása? Amúgy bizonyára nagyon bonyolult dolog az Internet, de annyira, hogy tavaly május óta még mindig csak kisérleti időszak van? Hát ami tény az tény, ez tényleg még csak kisérleti.... Legalábbis úgy, ahogy a Matáv csinálja, úgy igen!


1997. január 17. - péntek, 21 óra 6 perc
Pupákok! Ha már Matáv-birodalomról van szó: Idézet az Internetto híreiből...

(Népszabadság) Szakmai körökben szóbakerült a Matáv esetleges részvételea két országos, földfelszíni sugárzásútévécsatorna műsorszolgáltatásijogosultságára kiírt pályázaton,mely tegnap jelent meg a Művelődési Közlönykülönszámában. A feltételek szerinta tíz évre szóló koncessziósdíj alsó határa nyolcmilliárd forint.

Ennyi.

Hanu


1997. január 17. - péntek, 18 óra 10 perc
Fijug!

Ne ringassatok magatokat alomba azzal, hogy a koncesszios szerzodes megszinese utan csostol jonnek ide az olcsobbnal olcsobb szolgalatok.
10 megalakosert nem erdemes senkinek kiepitenie orszagos gerinchalozatot + elofizetoi drotokat kihuzni.

Szabi


1997. január 17. - péntek, 15 óra 53 perc
Bizonyára a mostani extraprofitból fogja a MATÁV kiépíteni azokat a szolgáltatásokat, amellyel a koncessziós idő lejárta után minden más új szolgáltatót lesöpörhet a piacról. A most fölhalmozott tőkét senki sem lesz képes túllicitálni. Ilyen hatalmas anyagi bázissal a MATÁV bármely ár alá tud majd menni.

1997. január 17. - péntek, 15 óra 0 perc
Felhivas!!!!
Valaki irja meg straub elek e-mail cimet ide !!!!!
Es mindenki kuldjon neki egy 1 megas e-mailt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


1997. január 17. - péntek, 12 óra 48 perc
Sziasztok!
Még egy a sok édi kis történet közül, amik valahol jól mutatják, hogy MATÁVéknál milyen a szervezés.
A munkahelyemen rendszeresen részletes számlát kapunk. A minap feltűnt, hogy az elmúlt hónapban a faxos vonalunkról igen sokszor, mintegy 500 forint értékben hívtuk a következő kék színű számot: 0640211111. A dolog némileg furcsa volt, felhívtam hát a tudakozót. Ott ketten is közölték, hogy 40-es körzetszám nem létezik!!! Miután elmeséltem nekik, hogy mi az a 0640, először meglepődtek, aztán pedig adtak egy másik számot, hogy esetleg ott érdeklődjek.
Felhívtam.
Egy kedves hölgy meghallgatott, majd némi várakozás után közölte, hogy azon a számon egy fax veszi fel. Ennek nagyon örültem, mégsem ez volt igazán az, amire gondoltam. Azt pedig, hogy milyen fax és kinek a faxa az, és legfőképpen, hogy hogyan kerül a mi számlánkra, már nem tudta megmondani, viszont megygérte, hogy utánanéz, és elkérte a számunkat.
Pár óra múlva vissza is hívott, és közölte, hogy, nem lehet tudni, hogy kié a szám, mert a kék számokat a MATÁV kiadja, de senki sem tudja megmondani, hogy kinek.
A dolog érdekessége, hogy miután végigböngésztük a faxunk hívásnaplóját, egyetlen hívást sem találtunk erre a számra. Ez amúgy nem is csoda, hiszen négyfős cégünknél senki sem tud erről a számról.
Amúgy meglepő, hogy az ügyfészolgáltatások mennyire nem tudnak a kék számokról. Fél éve azt tapasztaltam, hogy Veszprémből, ahol kétlaki életem jelentős részét töltöm, nem tudom a MatávNetet hívni. Felcsörgettem hát a hibabejelentőt, és megkérdeztem, hogy vajon mi a baj. Először ők is közölték, hogy 40-es körzetszám nem létezik, majd kiderült, hogy a MAtávNetről sem tudnak.
Ezek után a loginképernyőről leolvasott számon próbálkoztam, némi fejtörést okozva az ottaniaknak, de választ ott sem kaptam. Megkérdezték, hogy különben jó-e a telefon, jó-e a modem stb., de semmit sem tudtak kitalálni, majd tekintettel arra, hogy a hiba abból állt, hogy a kék szám eleve mindig foglaltat jelzett, visszaküldtek a 03-ra. A kör bezárult.
Most már tudom, hogy a dolog azért nem működik, mert Veszprém nem MATÁV koncessziós terület, és ott nem érhetőek el a kék számok. DE ERRŐL MIÉRT NEM TUD A MATÁV, ÉS MIKOR BELÉPTEM A MATÁVNETBE, MIÉRT MONDTÁK AZT, HOGY A KÉK SZÁM AZ ORSZÁG EGÉSZ TERÜLETÉRŐL HÍVHATÓ???

Amúgy azt is meg kell mondanom, hogy azok az emberek, akikkel a mindeféle ügyfélszolgálatoknál kapcsolatba kerültem, mindig nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Nem ők a szemetek, ők is áldozatok.

Straub Úr!
Mikor lesz végre megfelelő a tájékoztatás, és szűnik meg a félreinformálás?

Üdv: MaCS


1997. január 17. - péntek, 11 óra 33 perc
Melyek a matáv stratégiai céljai? (szerintem nincsenek)
Ha vannak ilyenek milyen ütemben kívánják ezeket megvalósítni?
Ha nincsenek, miért? (OK, tudom, hogy biztosan lesznek). Csak éppen nem igazán tapasztaljuk őket.

Egyébként semmi közöm a MATÁV-hoz, más szolgáltatóhoz kerültem (szerencsére vagy sajnos?).

Én ezt a szolgáltatók nagyrészénél így látom.

Radeczki István
radeczki@moha.szikszi.hu


1997. január 17. - péntek, 8 óra 41 perc
Nyugat-európai árszint, az van. Ugyanolyan színvonalú szolgáltatás és ügyintézés mikor várható - ha várható?
A cégemnél az egyes boltjaink között az adatátvitel azért szokott "megdögleni", mert ezeken a csodálatos vonalakon nem lehet 9600 bps-nél gyorsabban modemezni. Utána próbáljuk meg az elrontott adatátvitelek eredményét a raktárkészletben helyrehozni...


1997. január 17. - péntek, 7 óra 44 perc
A Mtatav semmi mast nem csinalt, es Stravb ur sem: amit elvartak tole a nemet urak. Megvalositotta azt a nemet artstrategiat, ami miatt a emet telekom kenytelen volt visszakozni es gyakorlatilag hirdetesek sorbana bocsanatot kerni az ugyfelektol.

Az internet hasznalokat megzsarolta az ejszakai tarifa emelesevel. Nemetorszagban az idei az utolso esztendejuk, utana nem lesznek egyedul. Hala igen rosszul megkotott provatizacios szerzodesunknek, itthon 2002 ig vagyunk kenytelenek elvezni (ki)szolgaltatasait. Magam most kapcsolatban lennek a MATAVVAl, de egy telefonszam cseret - mivel a Krisztina kozpont hasznalhatalan adatatavitelre es a Virnet Bp mar szinte hivhatalna - ket honap ota intezgetik. Az ugyfelszolgalat elerhetetlen, es amikor eleri az ember, akkor azt mondjak, ok a telefonokat kapkodjak intezkedesre nincs ido. Az OTP folyoszamla tuljadonosknak artatlanul kikuldtek fenyegeto levelet. Ez valodi kiszolgaltatottsag, mert nem mehet mashoz. A berelt vonali dijai a csillagos eget suroljak, eppen Straub ur - tavkozlesi nyersanyagot nem adunk berbe - cimu MATAV iranyelvenek megfeleloen. En nekem semmi kofgasom a szolgaltatokkal szemben, ha azok valoban szolgaltatnbak es nem a regi modon kiszolgaltatnak, mikent a MATAV teszi. Magam sok szakemberrek barati kapcsolatba vagyok, de a ceg szellemeben egy amolyan dance macabre jellegu valtozast lattam az utobbi ket evben: szerezzunk amig monopolhelyzetben vagyunk. Es ezzel a penztarcam ilyen nyugati merekhez kepest megcsapolasaval nem vagyok kepes megbekulni. Mert szolgaltatasert az ember jovedelem aranyosan normalisan fizet. De azert legalabb minoseget es emberi hangnekt elvarna...
Johannes@mail.datanet.hu


1997. január 17. - péntek, 3 óra 51 perc
Gyerekek! Ketchup-bombát a MATÁV-nak!

1997. január 17. - péntek, 0 óra 48 perc
Tisztelt Straub Ur!

Tudom, ezt az eges cecot el fogja felejteni, es jot mosolyog magaban a sok felhaborodott emberen.

Van egy fogadasom! On biztosan le fogja vezetni, hogy jon ki az atlagos 19,6 %-os aremeles, amit Onok vegrehajtottak. Az egeszbe az a pofatlansag, hogy azt mondta valami fomufti a matav-tol, hogy eltekintenek a 23,3%-os emelestol, amit az inflacio merteke tenne lehetove! Koszi! Gondolom, ha kihasznaltak volna a 23,3-at akkor az ejszakaira meg ralapatoltak volna egy cseppet.

Viccen kivul, komolyan! Kerem vezesse le, hogy jott ki az atlagos 19,6% ???????????????????


Groszman Andras Matavnet elofizeto


1997. január 16. - csütörtök, 23 óra 22 perc
Mindent, ami az ország fejlődését szolgálja, a lehető legolcsóbbá kell tenni. Különösen fontos ez azokon a területeken ahol a világ gyors fejlődést mutat, hogy elmaradásunkat csökkentsük.
A napi bevételnél fontosabb a jövő, és vigaszként: - egy magasabb szintről nagyobb lesz a bevétel is.


1997. január 16. - csütörtök, 22 óra 16 perc
T. Straub úr!
Nem értem az Önök /mint információs közvetítő hatalom/ filozófiáját. Hogyan lehet ilyen mértékben emelni a tarifát,- főleg az éjszakai NETezésre használt időben -. Úgy járunk: minél jobban elzárják az embert tőle annál jobban lemarad a fejlődő világtól, hiszen egyre kevesebben tudják megfizetni. Végre egy lehetőség melynél már a kezdeteknél ott lehetnénk, de megint el próbálnak zárni tőle?
Nem értem a számláikat: a részletes számla mintegy 25%-nyi része 6-12 mp. közötti időket regisztrál. Ezeket összeadva mint 1-1 impulzus, tekintélyes összeget kaszál a Matáv.
Nem értem a részletes számlát. Mióta kapom, ez kb. 4-5 egyoldalas lapot tesz ki. Ezt beteszik1-2 laponként 1-1 borítékba és így mindig 3-4 levelet kapok. Ez plusz postaköltség. Ezt is én fizetem meg. / kb. 400 Ft / És ez miért ennyi????
Nem értem, hogy amikor saját telefonom használom, miért kezd a Matáv egyszercsak Matáv tulajdonú készülékért használati díjat felszámítani, mikor semmi sem változott az előző időszakhoz képest. Már nem az első eset, több hónap után többszöri reklamálás után rendezik.
Abban bíznak, hogy nem veszi észre az ember és így plusz bevételre tesznek szert?? Ez mind jó trükk egy kis plusz bevételre.
A MatávNet műszaki ügyeleti kollektívája egyébként részemre mindig segítő- és szolgálatkész volt. Műszakilag szinte semmi bajom
a NET-tel. Jól működik, mindig létrejön a kapcsolat.
wizes@mail.matav.hu


1997. január 16. - csütörtök, 21 óra 56 perc
Koszontok mindenkit! Olvasoim leveleibol tudom es en is a sajat boromon tapasztalom, hogy pl a VIII. keruletben katasztrofalisak a vonalak. ezen gondolataimat olvasoimmal is megosztottam, hat volt is reakcio :((

Megis (hogy el ne kiabaljam) par napra ra, hogy a forumon megirtam velemenyemet, szorgos kis szerelok kezdtek el dolgozni hazunkban. A tobb mint 3 honapig tarto 4800-as csucssebessegu kapcsolatom tekintelyesen megemelkedett es kevesbe szall el a vonalam.

Magyarazza meg nekem valaki, miert kell ezert tartalomszolgaltatonak lenni, mi lesz a tobbiekkel?

Egy szereny gondolatom szerint a MATAV bevetelenek legalabb 1/3-a a vonalszakadasokbol adodik. Ha ezek nem lennenek - csodbemenne???

Torok Laszlo, a hpc online tulajdonosa


1997. január 16. - csütörtök, 21 óra 35 perc
Kivancsi vagyok, hogy ezen a heten miert maradt el az alairasok elsopro tobbsege ?
Talan a gazdaik nem merik vallalni velemenyuket ?

Ivan Miki


1997. január 16. - csütörtök, 20 óra 57 perc
Kedves Matav!

1. Miert van az, hogy a legnagyobb osszegu szamlakat 'veletlenul' duplan szamoljak fel? (40 rugo kornyeken ez mar huzos dolog)
2. Mi kerul annyiba a Matav fennttartasaban, hogy ennyire kell emelni a tarifakat?
3. Miert van az, hogy nem birnak a jovobe nezni, es meglatni ott (a jelenlegi gazdasagpolitikajuk mellett) a sajat halalukat?
4. Miert fizetnek majd elo egy olcsobb szolgaltatohoz az emberek?
5. Miert sz****jak itt az embert, amikor mas orszagokban ingyen van a helyi hivas?

hp@spiderweb.hu


1997. január 16. - csütörtök, 20 óra 40 perc
En elhiszem, hogy sok a technikai nehezseg, de az, hogy Gereb Janos Internet termekmenedzser meg egyetlen az uzenetrogzitojere mondott keresunkre se volt reagalni, valamint meg egyetlen E-mail-ra sem volt kepes valaszolni, nem egeszen ennek tudhato be.(Lehet talalgatni.) repa@speed.eik.bme.hu

1997. január 16. - csütörtök, 20 óra 16 perc
Csak ugy sulytalanul, mellekesen, mindenfele elfogultsag nelkul.
Itt Japanban, a vilag egyik legdragabb telefontarsasaga, a helyi hivasok teren a mai napig monopolium, a dicsero jelzokkel ritkan emlegetett NTT nappal, csucsidoben 10 yent (mennyi most, ugy 15 Ft?) ker el 3 percenkent egy helyi hivasert. (Fulkebol viszont percenkent ennyi.)
Este 7 utan 20, este 11-reggel 7 kozott 40 szazalek a kedvezmeny.
Viszont havi 1800 yenert lehet kotni egy szerzodest: ket helyi szamot az esti olcso idoszakban (11-7) annyit hivok, amennyit akarok.
Ez meg mindig messze van az amiktol, de talan erdekes, hogy a hiresen a vilagon a legdragabbnak tartott NTT mintha megsem a legdragabb lenne...

- sabolc -


1997. január 16. - csütörtök, 15 óra 43 perc
Cégünknél több MATÁV-tól bérelt adatátviteli vonalat használunk és pontosan fizetjük a megállapított díjakat a Helyközi Távközlési Igazgatóság számlái alapján.
A tél elején átszervezték a MATÁV díjfizetését, és a Budai Igazgatóság is számlázni kezdte az egyik vonal havi előfizetési díjait 96. 06. 01-től visszamenőleg. Kétszer levélben kértük a jogtalan követelés törlését, törlés helyett a MATÁV Dijelszámoló Iroda "hitelezői igény"-t nyújtott be a cég ellen.
Bevett szokás-e a MATÁV-nál jogtalan követeléseket támasztani; rászoktatni az ügyfeleket, hogy akkor megy rá kevesebb idejük az ügyintézésre, ha befizetik a jogtalan követelést és megvárják, míg a reklamációra valamikor megérkezik a jóváírás (addig a pénzt a MATÁV használhatja); vagy a fentiek csak a véletlenek szerencsétlen egybeesésének következményei? :-(

Harnos Jenő
harnjehu@bbraun.com


1997. január 16. - csütörtök, 14 óra 57 perc
Igen melyen Straub u(h)r!
Remelem othon on-line olvasgatja ezt a levelhalmot, es ketyeg a szamlaja...
Igaz van mibol ;(( Don Pepe


1997. január 16. - csütörtök, 12 óra 14 perc
Valaki irta:"Éredkes módon az otthoni részletes számla tele van 0:06 ... 0:11 mp. es hívásokkal.. csak nem számlázzák véletlenül a sikertelen hívásokat is??" Ezek a telefon szerelo altal `generalt` forgalmak. A vonalrendezon az On kontojara ellenorzi a tobbi vonalat ket keszulek segitsegevel.

1997. január 16. - csütörtök, 11 óra 6 perc
Én csupán annyit kívánok a Straub Elek bácsinak, hogy próbáljon meg a saját vonalain egyben letölteni egy 2 megás fájlt. Mert én akkor szoktam erősen elgondolkodni azon, hogy mi a fütyiért is fizetek ennyit, amikor egymás után négyszer bont vonalat 1.5 és 1.8 mázsa közt a központ. :-\

A lényeg tehát röviden annyi, hogy ha van pofája ennyit elkérni a semmiért, akkor vajon mennyit kellene fizetni akkor, ha rendesen működnének is a dolgok. :-o

Egy lelkes felhasználó


1997. január 16. - csütörtök, 3 óra 20 perc
Egyszer már megírtam a történetemet @lexxra reagálva.nekem több ezer forintnyit tett ki a számlámon a néhány másodpercnyi, soha le nem folytatott beszélgetés. Az ellenőr elismerte panaszom, majd a központ nem. Az ügyvédek reménytelennek tartják a prt, az újságok nem közölnek matávot kritizáló cikket, mert mindegyikben hirdet. Éljen a matáv, éljenek a monopóliumok. Éljen a magyar nép, aki állítólag ezt akarta.
Kesz Ingrid


1997. január 16. - csütörtök, 0 óra 32 perc
Sziasztok!
A MATÁV állítólag azért reklámozza magát, mert már arra az időszakra gondol, amikor véget ér a koncessziós monopóliuma (asszem 2003), és így akarja megszilárdítani a helyzetét. Csak azt nem értem, hogy miért nem a fogyasztók szájízét próbálja javítani mondjuk némi jó minőségű szolgáltatással.

Az optikai kábelről én is hallottam. Ha minden igaz, akkor ez egy világszerte folyó project. A lényeg egy csillagszerű (!!!) optikai hálózat kiépítése, ami a tervek szerint max. 2 éven belül egész Bp. kábeltévével ellátott területén elérhető lesz. Állítólag ezért lépett bele hatalmas részesedéssel a fővárosi önkormányzat a kábeltévés hálózatokba. Azt, hogy a MATÁVnak van-e hozzá köze azt nem tudom, de az egész nem biztos, bár nagyon valószínű.

Üdv: MaCS


1997. január 16. - csütörtök, 0 óra 8 perc
Tisztelt (miket beszelek) Straub Ur!

1. Meg tudna mondani miert van az hogy nem tudok bemenni a MatavNetre mert foglalt egesz ejjel, ha meg felveszi valami akkor az biztos a "rekedt" modem lesz? Ugye egy kis extra bevetel... egy-egy este ez nekem potom 100 ft-ot is jelenthet...
2. Egyebkent ne nagyon szamitson arra hogy tul sok penzt fogok hozni a Matavnak az uj evben.. Ha az arat novelik miert nem tudnak ezzel parhuzamosan a MINOSEGEN is javitani???
3. Minek reklam egy monopolhelyzetben levo "(ki)szolgaltatonak"?
4. Az arnovekedes: 306 forint helyett 450 orankent az 20%? 187 forint helyett 368 orankent az 20%?

UI. MINDENKI SZIVASSA AHOL ERI A MATAVOT!!!!

SteeR


1997. január 15. - szerda, 22 óra 53 perc
Szucs Peter:
A '96.decemberi telefonszla is eleg sokk lesz az anyamnak, akinek magas a vernyomasa...
...de nem baj: IDE FIGYELJ MATAVNET! NEKEM 8 LOGIN VAN A KEZEMBEN, ES EGYERT SE FIZETEK!


1997. január 15. - szerda, 22 óra 48 perc
Miért van az, hogy hetek óta már este fél tízkor sem tudok bejelentkezni a MatávNethez, a 06-40-es számon, mert állandóan foglalt a vonal??? Rendben van ez így??? Úgy érzem, csak napok választanak el attól, hogy visszamondjam ezt a fantasztikus színvon alú szolgáltatást. A kisszolgáltatókénál alacsonyabb ár tényleg nem minden! Leendő MatávNetesek, óvakodjatok!

Feri


1997. január 15. - szerda, 21 óra 3 perc
***** Azt mondja Straub: "De a helyzet már úgy alakult, hogya vezetékek a Matáv tulajdonában vannak." Nos, hogy alakult így a helyzet? 6 éve az ország egyik legdrágább önerös telefonfejlesztését finanszíroztam Pesthidegkúton, ha jól emlékszem 80 ezer/vonal. Az ÉN pénzemen a matáv MAGÁNAK épített egy vonalat, és azóta is kaszál ha használom.
Straub úr! Ha leadom a vonalat, visszakapom a suskát??????? Ha nem, akkor MIT is kaptam valójában a pénzemért??????? Mintha ez a polgári joggal ütközne... Juhász Gyuri *****


1997. január 15. - szerda, 20 óra 16 perc
Allitolag majusig bekotik a XIII. kerulet egy reszebe az optikai kabeleket. Vajon ebren vagyok-e, vagy csak almodom?

1997. január 15. - szerda, 18 óra 22 perc
Mi Straub ur velemenye a MATAV RLL Projektjerol? Szerintem ez a MATAV Legnagyobb atverese. Adatatvitelre alkalmatlan, telefonalasra is csak ritkan, hol itt az elorelepes?

1997. január 15. - szerda, 16 óra 25 perc
Fekete Vajk: Tisztelt MATAVNet vitazok! Elnezest a MATAVNet neveben felszolalo nem elegge kulturalt hangveteleert, ime egy ujabb MATAVNet hiba. Szeretnem megegyszer hangsulyozni, hogy a MATAV elsosorban elegedett ugyfeleket szeretne latni mar csak a sajat jol felfogott uzleti erdekeben is. Nagyon jol tudjuk, hogy Internet ugyben sem ulhetunk a baberainkon (tudom sokak szerint ilyenek nincsenek) mert iden szamitani lehet a konkurencia erosodesere is, azaz lesz valodi valasztasi lehetoseg. Igen, van egy-ket rossz kek szamos modemunk, holnap mar nem lesz. Igen mar megint szuk a kek szamos kapacitasunk, holnap mar Internet szam lesz. Es megis van Internet szolgaltatasunk. Termeszetesen nem hagyjuk igy, intenziven fejlesztunk. Barmily hihetelen is, itt nem arrol van szo, hogy direkt elfelejtunk bekapcsolni, vagy kikapcsolni valamit egy kis joleso ugyfel bosszantas celjabol. Egy ekkora halozatot osszerakni azert nem nem teljesen trivialis feladat. Eleg sok ember eleg kemenyen dolgozik azon, hogy "OK" legyen a szolgaltatasunk. Termeszetesen nem akarom hibatlannak feltuntetni magunkat, de kerem ne essunk egyik vegletbe sem. Ezuton kerek ismetelten elnezest a hianyossagokert. Minden epito jellegu, ujat mondo kritikat szivesen fogadunk. Tisztelettel Gereb Janos Internet termekmenedzser a hivatalos MATAVNet Nem igaz, hogy a Matávnál ennyire buta emberek dolgoznak. Ez szerintem csak valami ugratás volt... Back

1997. január 15. - szerda, 16 óra 11 perc
Straub ur! Szerintem a Matav a Magyarorszagon mukodo legcukibb MONOPOLIUM. Mary Jane

1997. január 15. - szerda, 15 óra 6 perc
sziasztok, ne felejtsetek el, hogy 2-től Straub Elek-interju a cimlapon! zs.

1997. január 15. - szerda, 13 óra 35 perc
Tisztelt Straub Elek ur! Bevezetonek talan ennyit, hogy egy pecsi cegnel vagyok rendszergazda. A MATAV, amint azt bizonyara on is erzekelheti, nem igazan nepszeru ceg... Hogy ennek mi az oka, most ne firtassuk, de van egy valami, ami meg a legrosszabb hiru ceget is munkara serkenti es es a penz... A MATAV eseteben a fenti megallapitas sajnos ugy tunik nem ervenyes... Egyik tisztelt kollegajatol kozel 2 honapon keresztul kertem informaciot bizonyos problemank megoldasara... Az illeto tobbszor is megigerte, hogy nehany oran belul ir E-mail-t... Ez m ind a mai napig nem tortent meg. Miutan vegunknek a tobb honapos keses akkora veszteseget jelentett, amit mar tovabb nem tudtunk megfinanszirozni, ezert elofizettunk egy berelt vonali internet kapcsolatra onknel. Ez megoldoja a problemankat... Erre biztat ott bennunket az On cegenek teruleti kepviseloje es az cege internetes reszenek vezetoje Gereb ur is... Miutan az anyagi fedezetet eloteremtettuk megrendeltun a berelt vonalat... Gondolom mondanom sem kell, hogy a tobb honapi keses miatt mara mar egeto szuksegunk lenne a megfelelo internet kapcsolatra. Az on cege biztositott is bennunket, hogy mindent megt esznek, hiszen berelt vonalrol van szo, amire havi 150 ezer forint koruli penzt kell kifizetnunk... Gyors intezkedest igertek, es a szokasos vallalasi hatarido helyett 2-3 hetet kertek csak... Nos a megrendeles 1 honapos hatarideje ma jar le es mind a mai napig gyakorlatilag semmi nem tortent. Ezekutan kerdeseim: 1. Miert annyira rugalmatlan az On cege az internet szolgaltatas teruleten? (meg egy jelentektelen problema megoldasaval kapcsolatban sem tudtak segiteni, sot meg valaszra sem meltattak tobb tucatszori keres utan sem) 2. Ha mar ennyire rugalmatlanok es mindenkit be szeretnenk skatulyazni az onok elore kidolgozott megoldasaikba, akkor ha mar az illeto raal valamire, ami tobb szazezres nagysagrendu, akkor miert nem lehet legalabb igy teljesiteni az ugyfelek kereseit? Tisztelettel: Decsi Miklos

1997. január 15. - szerda, 13 óra 32 perc
Remek ötlet volt az áremelés, a telefonos ISP-k alatt vágja a fát. A jövő úgyis a kábeltévés Internet-elérésé. Adi, aki már csak munkahelyről Internetezik

1997. január 15. - szerda, 13 óra 32 perc
T. Straub Úr ! Miért van az, hogy a MATÁV nem képes egy használható ügyfélszolgálatot kiépíteni az Internet és a béreltvonali szolgáltatásokhoz. Többször fél napomba került az illetékes megtalálása. A Matávnet nem használható semmire, a cégünk megrendelte, és még egy tájékoztatót sem kaptunk arról, hogyan kell bekötni, milyen szoftverrel, milyen beállítással stb. megy. Én értek hozzá ennek ellenére sem jött össze.(más is járt már így) Ezzel szemben a konkurrencia elérhető, ingyen kapunk szoftvert is a beállítások részles leírásával stb. Egy rendszergazda

1997. január 15. - szerda, 13 óra 30 perc
Erre ugyan a kutya sem fog valaszolni, plane nem az Elek, de azert: Jon nekem a Matav 20 ronggyal mert rosszul szamlaztak, kb 1 eve. Most bemehetek a szerkesztosegbe, elkerni az Elektol? Speter

1997. január 15. - szerda, 13 óra 26 perc
Csak annyi a kerdesem, hogy ezek mellett az arak mellet miert nem tudjak megcsinalni, amit azok a nyeszlett amerikaiak, hogy az egy varoson beluli hivasok (no mivel mi kis orszag vagyunk, teszem azt bizonyos korzeteken belul) ingyenesek legyenek? A tavols agi hivasok mar igy is iszonyat dragak, abbol mar amugy is igggen jol meg tudnanak elni... Hmmm? Beno

1997. január 15. - szerda, 13 óra 17 perc
Tobb mint egy eve varok arra, hogy vonalat es telefonszamot kapjak. Ehhez kepest miert buntet azzal a MATAV, hogy fulkebol majd' masfelszer annyiert telefonalhatok, mint a hon ahitott elofizetoi keszulekrol? atzs@ns.univet.hu

1997. január 15. - szerda, 12 óra 36 perc
T. Straub Elek ! Az áremelés egy nagy átbaszás, mivel pl. csúcsidőben 50% az engedélyezett 20 körülivel szemben, de erről már mások is irtak. De egy kérdésem lenne : hogy van az, hogy előzetes értesités nélkül 21(!) napra kikapcsolják(központ csere miatt) az ember telefon ját, és utána még van pofájuk előfizetési dijat kérni??? Ja, az egyik szomszéd küldött Önnek ezzel kapcsolatban egy faxot, de a válasz az volt, hogy sajnálják, és dijat természetesen nem kell fizetni. Vagy ez csak a süket duma?? Érdeklődve várom válaszát... Gaba from Zugló

1997. január 15. - szerda, 12 óra 35 perc
Straub ur! Hogy erzi magat egy olyan sajtoorganum kepviseloi kozott, amelynek oszlopos tagjai nyiltan es elfogultan es mindenfele kompromisszumra valo hajlam nelkul folyamatosan az On altal vezetett ceget szidjak? ZM

1997. január 15. - szerda, 12 óra 15 perc
Kedves Straub Elek ur! Az ejszakai tarifat 72 szazalekkal megemelni, rossz szolgaltatast nyujtani, olcso trukkokkel atverni az elofizetoket, visszaelni a monopolhelyzet szabalyozatlansagaval, ez persze megy. Azert vallalati udulore (bocs, "Menedzserkepzo Kozpontra") is telik Kenesen, minden loszarral, Multimedia es Internet-szobaval, szaunaval, uszodaval, tokkal-vonoval, az ev 80 szazalekaban kihasznalatlanul, tobb milliard forintert megepitve 3 evvel ezelott ? Nem lett volna jobb ezt a zsetont is fejlesztesre forditani? Persze nagyon szep az udulo, a kulon kis vezetoi rezidenciaval stb, de a telefonszolgaltatas ar/minoseg aranyahoz viszonyitva elgondolkoztato, hogy mive lesz az elofizetesi dij, es hogy milyen hatasos a menedzserkepzes.

1997. január 15. - szerda, 12 óra 6 perc
Straub úr kiteszi-e az ablakba amit idáig olvasott? Szeretném tudni, hogy szerinte mi volna az a passzív ellenállási módszer amivel jobb belátásra lehetne téríteni őt? Hogyan tudnák a kedves előfizetők gatyába rázni a MATATÁVÓt? Lehet-e itt élni? Mi szere tne lenni Tomóceuszkakatit vagy Gyugyu? Olyan jó újságírósat nem tudok (akarok, akarunk) kérdezni. Szeretem ezt az oldalt. Most jutott eszembe, elfelejtettem megetetni az elektromos angolnáimat. -Villanypásztor-

1997. január 15. - szerda, 11 óra 54 perc
Straub ur, lenne egy javaslatom: a fulkebol valo telefonalas legyen a mostani 10 forint helyett 100 Ft, viszont kartyakbol csak 3000 Ft-os ertekut lehessen kapni, es legyenek gyakoribbak azok kozul is a hibak, mert legutobbi tapasztalaim szerint 4-bol csak ketto volt rossz, s mindezt azert kene csinalni, hogy a bejovo penzbol kialakithassak a futott utcai fulkeket, hogy szegeny hajlektalanoknak legyen talponallo melegedojuk. Egyebkent gratulalok. De legyenek resen, mert van meg nehany forint a zsebemben -- azt hogyan fogjak kihuzni?

1997. január 15. - szerda, 11 óra 53 perc
Tisztelt vezerigazgato Ur! Mi a velemenye az alabbi levelrol, amit egy dolgozoja irt egy nyilvanos listara. Gondolok a holnap szo mult rendszerben honos ertelmu hasznalatara (talan egyszer), arra, hogy egy profi szolgaltato technikai nehezsegekre hivatkozik. Nem erzi ugy, hogy elismeri szakmai hozza nem ertesuket? Fekete Vajk Tisztelt MATAVNet vitazok! Elnezest a MATAVNet neveben felszolalo nem elegge kulturalt hangveteleert, ime egy ujabb MATAVNet hiba. Szeretnem megegyszer hangsulyozni, hogy a MATAV elsosorban elegedett ugyfeleket szeretne latni mar csak a sajat jol felfogott uzleti erdekeben is. Nagyon jol tudjuk, hogy Internet ugyben sem ulhetunk a baberainkon (tudom sokak szerint ilyenek nincsenek) mert iden szamitani lehet a konkurencia erosodesere is, azaz lesz valodi valasztasi lehetoseg. Igen, van egy-ket rossz kek szamos modemunk, holnap mar nem lesz. Igen mar megint szuk a kek szamos kapacitasunk, holnap mar Internet szam lesz. Es megis van Internet szolgaltatasunk. Termeszetesen nem hagyjuk igy, intenziven fejlesztunk. Barmily hihetelen is, itt nem arrol van szo, hogy direkt elfelejtunk bekapcsolni, vagy kikapcsolni valamit egy kis joleso ugyfel bosszantas celjabol. Egy ekkora halozatot osszerakni azert nem nem teljesen trivialis feladat. Eleg sok ember eleg kemenyen dolgozik azon, hogy "OK" legyen a szolgaltatasunk. Termeszetesen nem akarom hibatlannak feltuntetni magunkat, de kerem ne essunk egyik vegletbe sem. Ezuton kerek ismetelten elnezest a hianyossagokert. Minden epito jellegu, ujat mondo kritikat szivesen fogadunk. Tisztelettel Gereb Janos Internet termekmenedzser a hivatalos MATAVNet

1997. január 15. - szerda, 11 óra 18 perc
KPBP ( colmen@mail.datanet.hu ) Ha lenne egy Matáv zöld szám, havi fix 12000-ért, tuti, hogy én se szállnék le egy perc
re sem. És ugyanígy lenne vele minden előfizető. Gondolod, hogy ez technikailag megvalósítható? Ha igen, az qrva jó lenne... Miért nem csinálja már a Matáv? andersen

1997. január 15. - szerda, 11 óra 2 perc
Tisztelt Straub Ur! Csak egy kérdésem van Önhöz: Véleménye szerint meddig lesz a Matáv monopólium helyzetben és addig ez kinek az érdekeit szolgálja ? J'rmy

1997. január 15. - szerda, 10 óra 52 perc
Kedves Straub Elek! 1. annak idejen az ELTE-t is behaloztak allami penzen mATAV kabelekkel, de a rendszarvaltaskor a mATAV-bol kilepett KFT most berleti dijat akar szedni! On szerint ez jogos? Nem szabadrablasa ez az allami vagyonnak? 2. a telefonkartya osztaly vezetoje mexokta nezni az arlistan a kartya neveket, vagy csak az arakat? elkepeszto neveket tudnak kitalalni az illetekesek (pl. a Freddy Mercury-s kartyanak AIDS nevet adni...), vagy a Horoszkop Hal brrrrr konyorgom: HALAK!!! es nem Hal!!! a BigMac menu-t se tudjak helyesen leirni! Ki a keresztapa a kartyanevek kitalalasanal? 3. megnezte-e mar a mATAV 7 Page lapot? hanyszor? tisztelettel: kincseszoli (kzoli@csomavax.csoma.elte.hu)

1997. január 15. - szerda, 10 óra 14 perc
Az elmúlt hetek azzal örvendeztettek meg hogy észre vettem az új Matáv Home page-t , élve az interaktív lehetőségekkel rögtön egy kérdéssel fordultam feléjük : Tisztelt címzet ! Elöször is kellemes karácsonyi ünnepeket szeretnék kívánni önöknek meg , és kívánnék még az összes Internetező sorstársamnak is akik keserűen veszik tudomásul a jővő évi áremelés hírét.Jelenleg Datanet előfizető vagyok és átlagosan havi150 órát töltök ( o n line on ) a hálozaton . Én csupán hobbyból használom ai Internetet , tudásanyagom bővitése céljábul . Tanulmányaimat folytatni kívánom és ehez remek eszköz lehet egy fellelhető egy net-es webegylet.A lényeg : Ne higgyék hogyha tovább csökkentik is a kor látlan hozzáférés ( a piacon jelenleg a legolcsobb ) havi díjját , lesznek akik átmennek egy olyan , rosszul müködő , megbízhatatlan , elmaradott , és valoszínüleg tartom ;kellemetlen modorú ügyfélszolgálattal rendelkező domainhez mint amilyen a Matáv.hu ! Ellenben , lenne egy javaslatom ; emeljék fel a hozzáférés díjját akár havi 10-12 000 f t-ra , szabják feltételül egy új vonal telepítését természetesen annak díjjával , viszont legyen a domain szám zöld szám... Ez a matávnak semmibe nem kerül ráadásul ezt rajta kivül senki nem tudja megtenni , viszont bizton számíthat arra a jelenlegi körülbelül 8000-10000 előfizetőnek egy olyan rétegére amelyik jelenleg 6000-8000 ft-ot költ el előfizetésre , és kinjában fizet 5 -6000 ft telefonszámlát,az összesen akár 14000 ft, tehát ha csak 12000 ft-ot fizetne , azt mind a Matáv kapná és minden hónapban ez garantálná a havi 12000 ftos telefonszámlát , ami ha meggondoljuk nekünk is jó lenne .Ha belegondolok előre tudom hogy nem jönnék le a netről , egésznap e-mail képes lennék...de miért bűn ez , pazarlás , amikor az oceán másik oldalán ez talán a legtermészetesebb dolog , a müanyag flakonon kívül...:) Ezzel a lépéssel egyszeriben lesöpörnék a piacot és egy komoly verseny éleződne ki a havi 10-30 órát használó internetezőkért , de ez már nem a Matáv gondja lenne :) Ha javaslataim bármi féle segítséget jelenthetnek egy jővőbeli árcsökkenéshez azt Nagyon örömmel venném ... colmen@mail.datanet.hu Bevallom itt egy kicsit stréber voltam ..:( Erre a levelemre egyáltalán nem kaptam választ.... A második kérésem teljesen egyszerű kérdés volt , gondoltam csak összerázodott a csapat , van valaki aki villám gyorsan segít nekem...: Tisztelt címzet ! Csupán azt szeretném megtudni hogy mennyibe kerülne egy korlátlan idejű , digitálisvonalon valo hozzáférés két e-mail címmel ? Van -e lehetőség egy kapcsolodó web oldalra , aminek a havi díjja érdekelne ,és hogy milyen mennyiségű adat mennyiért helyezhető el rajta ?( max.33.6 kbs sebességgel) Köszönöm. colmen@mail.datanet.hu Erre ezt a tömör hozzáértő választ kaptam napok múlva... 4000 Ft/ho (28.8 kbps) Ormos Laszlo ______________________________________________________ Nem tudom hogy érdemes lenne e elküldenem -e azt az e-mailt amiben megakartam kérdezni hogy melyek az új telefon tarifák, de azt hiszem inkább megnézem máshol.Csupán arra szeretnék választ kapni hogy lehet hogy egy ilyen hatalmas cég elkölt ennyi pénzt ho me page szerkeztésére , "nyomul a neten", és közben ilyen szószátyár , informatikus "ügyfélszolgálatosokkal" bástyázza el magát.Ez az egész pont olyan mint a Matáv telefonos ügyfélszolgálata... Miért nem veszik komolyabban a "publis relationship" fogalmát ? Már nem várok választ , de remélem van aki szolidaritást vállal velem...:) KPBP ( colmen@mail.datanet.hu )

1997. január 15. - szerda, 9 óra 53 perc
Meg kellene valahogy talalni a modjat, az ilyen monopoliumok szetrombolasanak. Az USA-ban is csak azota vannak paradicsomi allapotok, amiota szetvertek az AT&T-t. Talan az uj alkotmanyba kellene rogziteni valamilyen alapjogban, hogy a monopolium veszelyezteti a polgari szabadsagot. Sajnos az alkotmanyozas ma szinten egy szuk posztkommunista elit kezebe kerult. A MATAV/MATAVNET ellen talan a leghatasosabb modszer a kabeltv halozatokon torteno adatatvitel fejlesztese lenne, persze ugyelni kellene arra, hogy ebbe ne tehessek be a mocskos labukat. Tovabbi otlet: talan vannak jogaszok a vonalban, akik megvizsgalhatnak, hogy ez az aremeles aranyban all-e a szolgaltatas minosegenek a javulasaval, es az M1-ELMKA ugyeben inditott probaperhez hasonloval lehetne probalkozni. -- S.I.

1997. január 15. - szerda, 8 óra 33 perc
@lexnek az én számlámon több ezer forintott tett ki azilyen soha nem volt kapcsolatért történő számlázás.panaszt tettem. Az ellenőr elismerte.Aztán megkaptam alevelet, hogy aközpont nem. Újságban enm lehet róla meírni az igazat, mert olyan okos a matáv, hogy mind enütt hírdet. Ki akar ilyet elveszteni. Az ügyvédek nem vállaják a pert. Éljenek a monopóliumok, meg mi, aki ezt akartuk! Keszi Ingrid

1997. január 15. - szerda, 5 óra 28 perc
Cool

1997. január 15. - szerda, 0 óra 49 perc
Tisztelt Straub Úr, Tisztekt MATÁV Birodalom! Ha Önök egy monopolhelyzetben lévő cég, akkor miért reklámoznak drága pénzekért és miért támogatnak mindenféle dolgokat a MI pénzünkből? Többen jelezték már azt is, hogy újabban a MATÁV azokat a hívásokat is számlázza, melyek sikertelenek voltak (vagy nem vették fel, vagy nem csöngött ki, vagy foglalt volt). Ez nem tisztességtelen? Ha már annyi pénzt költenek a fejlesztésre, akkor nem lehetne kivenni a szélvihart az állítólag digitális vonalamból? Ha állítólag 24 órán belül megkezdik a hiba kijavítását, akkor miért kell háromszor betelefonálnom, hogy 72 óra után valaki ki is jöjjön búgóhangot csalni a telefonomba? Ja, és én sem vagyok fejőstehén... Üdvözlettel: Nyitrai Tamás (defiant) kényszer MATÁV előfizető

1997. január 15. - szerda, 0 óra 29 perc
Néhány gondolat a Matáv érdekes árpolitikájáról: A 20%-os emelésről: nem tartom korrekt dolognak, hogy a különböző távolságú beszélgetések díjainak emelését átlagolták, mivel -szerintem- az emberek legtöbbje helyi beszélgetést folytat (pl. a BBS és az Internet használók legtöbbje is), ezért súlyozva kel lett volna az átlagot számolni, így sokkal nagyobb arány jött volna ki!(Az Usa-ban a helyi beszélgetés ingyenes (pedig ők jobban is keresnek), igaz az alapdíj magasabb, de nem lehetne nálunk is egy hasonlót bevezetni vagy választhatóvá tenni?). Más: az egyik magyar GSM szolgáltató 14%-kal emelte az árait, ráadásul 3 szolgáltatást ingyenessé tett (amiért a Matáv pénzt kér), tehát ha íg y haladunk akkor a Matáv előbb-utóbb utoléri a GSM szolgáltatók árait... Ezek az árak csak hátráltatják az információs társadalom fejlődését, pedig a kereslett ellensúlyozná, ha az árak alacsonyabbak lennének (ezt bizonyítják az egyre alacsonyabb modemárak). Fellner Ferenc

1997. január 14. - kedd, 22 óra 45 perc
Straub ur! Csak azt sajnálom, hogy ennyien pazaroljuk Önre a most már drága internetes időnket. Simon

1997. január 14. - kedd, 22 óra 36 perc
Kedves Straub ur, Nem csak arra kellett az aremeles, hogy ujabb 700 kFt-al noveljek a mar amugy is 5,5 milleres fizeteset? craft@cryogen.com

1997. január 14. - kedd, 22 óra 33 perc
Straub úr maga egy csúcs, de nem manager. Majd tíz év múlva rájön, hogy mire gondoltam és hogy a döntése milyen következményekkel járt. Pióca

1997. január 14. - kedd, 22 óra 32 perc
Straub úr! 1. Meg meri-e nekünk szegény internet használóknak mondani az E-mail címét? Legalább nem unatkozna. 2. Véletlenül nem példaképe önnek Bill Gates ? Resmerk

1997. január 14. - kedd, 22 óra 25 perc
Hello Elek! Tudod, hogy magyarorszagon is van call-back service? Te vegtelenitett kartyat hasznalsz vagy ingyen van a telefonod? Fly

1997. január 14. - kedd, 22 óra 21 perc
T. Straub Úr ! Nem tud ajánlani egy távközlési szolgáltatót? Mondom SZOLGÁLTATÓT ? izmerk

1997. január 14. - kedd, 22 óra 20 perc
Hy! Megjegyeznem, hogy az utcarol valo telefonalas kepes volt meg a 72%-on is messze tultenni. Kartyaval a helyi hivas "csak" 104%-al emelkedett, de ha valaki penzzel fizet, az mar atlagosan 139%-al fizet tobbet. Ezek a szamok elegge felette vannak szerintem minden inflacionak es egyeb emelkedesnek. Arrol nem is beszelve, hogy meg Kelet-Europaban is itt a legmagasabb a telefondij, kb. 2-3x annyi, mint a szomszedos orszagokban. Erdekes. Nagyon kivancsi vagyok, hogy mi indokolta ezt a kulonosen magas aremelest. Ja, es ugy tudom, hogy a radiotelefonok perc
dijabol is egy jelentos resz (otode?) a Matav zsebebe megy. Nekem ez az osszeg aranytalanul soknak tunt, igy a Matav mar (szinte?) jobban jar a radiotelefonos hivassal, mint egy helyi hivassal, tobb et keres rajta. Meg ugye azt sem ertem, hogy miert nem lehet varoson belulre (pl. Bp) konferenciabeszelgetest ill. R-hivast kerni. j0

1997. január 14. - kedd, 22 óra 20 perc
Szopatjatok a fogyasztot, de a magyar ember meg benneteket szopat. Megerdemlitek.

1997. január 14. - kedd, 22 óra 14 perc
Straub Ur, a kerdeseim a kovetkezok: 1., Nem bantja, hogy ennyien utaljuk a ceget? nem fordul ki a gyomra is attol, amennyi rossz, beteges dolog a cegehez kapcsolodik? Hogy birja? minden panaszos levelet elolvas? (tenyleg erdekel) 2., Mi, emberek, szeretunk telefonalni. a telefon jo dolog. Ezert igen sokat tettunk: folyamatosan finanszirozzuk a telefonszamlan befizetette osszegeinkkel a ceget. Jol mondta valaki, mashol ezt reszvenynek hivjak. Mikor kapunk cserebe valamit? Mondjuk, most, hogy kevesebb kell a fejlesztesre, engedhetnenek arakat. novelhetnek a kedvezmenyeket. Ehelyett emelnek, koszonjuk. 3., Mi a strategiai terve a cegnek az EPTvel? kizsigereli, megfojtja azutan visszaadja nekunk, vagy tud ajanlani valami uzletet is? 4., Ez az 61%(en annyinak szamoltam) bunko egy dolog. Mivel indokolja? Megis, a felttes hatosaguknak hany szazalekot valottak be? 18-at? 5., milyen strategiai elkepzelesuk van a felsootatassal valo kapcsolataikrol, azon kivul, hogy ki akarjak fosztani az egyetemeket?(nuku kedvezmeny) 6., Igaz az, hogy emiatt vitaba keveredett a kulfodi tulajdonos kepviseloivel? Igaz az, hogy a kulfoldi tulajdonosok jobb kapcsoltra torekenenek a felsooktatassal, akar bevet el-kieses aran is? ha igen, akkor miert nincs ez igy? Levay Akos

1997. január 14. - kedd, 21 óra 41 perc
Isten áldjon Straub Elek, többé itthon nem net-elek ! Ede ede@mail.matav.hu

1997. január 14. - kedd, 21 óra 14 perc
Tisztelt K.Á.! - Itt a véleménynyílvánítók többsége nem újságíró, részükre nem kötelezô az objektivitás. - Mocskolódásokkal én sem értek egyet, de az akkor is lenne, ha minden kommentár nélkül csak a Matáv lenne a téma. - Kiváncsi lennék, ha mondjuk jó szándékkal mellette próbálták volna a hangulatot szítani, az jelentett-e volna lényegi változást a véleményekben? - Úgy tűnik, tényként kezelhetô, hogy alig akad a MATÁVVAL elégedett magánember. Ez és egy áremelés után milyen legyen a hangulat? - Nem vagyok telekom-szakértô, éppúgy mint a lakosság nagy része. Személyesen érint viszont a Matáv tevékenysége, mint a lakosság nagy részét. Miért várja el bárki is, hogy megértsem a gazdasági, szervezeti vagy technikai problémáit? Elég szép összeget fo gok fizetni ahhoz, hogy elég szép szolgáltatást kapjak érte. A többi nem rám tartozik. - És ha már azt szeretnék, hogy ne csak félig-meddig értett hírek alapján ítéljem meg, tájékoztassanak, de ne olyan stílusban, mint a régi jó hatósági idôkben! - Nem a nagysággal van a bajom, hanem azzal, amit megtestesítenek, meg a nyegle hozzáállásukkal. A mobiltársaságok miért tudnak készségesebbek, ügyfélcentrikusabbak lenni? (A kedvezményes akciókról nem is szólva.) Itt miért működik a verseny, miért ne műk ödhetne több vezetékes társaság esetén is? MuzX

1997. január 14. - kedd, 17 óra 40 perc
Tisztelt kollégák! Mielőtt feltennék egy-két kérdést, hadd üzenjem meg: elég silány újságírói trükk egy ilyen ankétot úgy felvezetni, hogy előbb jól behergeljül a kérdezőket a válaszadó ellen. Az újságírónak, ha tisztességes, még akkor is törekednie kell a tárgyilagosságra, ha úgy egyébként tele van indulattal a riportalanyával szemben. Már Új Péter kérdése sem volt kérdeés, hanem mocskolódás (kapásból = jelet tesz Straub Elek és Horn Gyula közé), ráadásul politikai felhanggal. Meg is van a megfelelő hatás: a beküldött anya gok nem tartalmaznak kérdést, hanem helyenként műveletlen mocskolódást. A műveletlenség itt arra utal, hogy félig-meddig megértett és hallott hírek alapján mocskolódnak. A Matáv olyan, amilyen egy ekkora cég lehet. Azonban mi erre a megoldás? Verjük szét? Adjuk az országos telefonhálózat fenntartását több cégnek, akik szükségképpen egymás ellen fordulnak, és majd nem lehet a szomszéd városba sem telefonálni? Vagy legyen két-három országos hálózat? Profi interntes mocskolódók ezt a kérdéssorozatot is politikai véleményük kifejtésére használják, alkalmas is rá, de az a döbbenetes, hogy előjelsemlegesen. A Matáv alkalmas a kormány és az ellenzék lebarmolására, a szocializmus visszakívánására és ugyan akkor szidására is. Kérdések: 1. Köztudomású, hogy amíg van nemdigitális központ, a díjszámítás csak az impulzusszámlálással lehetségek. Ergo: meddig lesz még akár egyetlen nemdigitális központ is. 2. Feltételezem, hogy az éjszakai tarifaemelés nem igazán az internetezők miatt született, hanem az adattranszfer miatt. Nem lehetne ezt differenciálni, és az Internetet valahogy kedvezményezni? 3. A sajtóból az derül ki, hogy alakul a konkurrencia, legalábbis az Internet terén. Hallani a MÁV és a Vízügy gerincvonalainak ilyen irányú felhasználásáról. Hogy viszonyul ehhez a Matáv. 4.Januárban az adminisztratív rendszer csődöt mondott. A dolgozók képzetlenségére fogta a sajtó. Láttam a rendszert (OSS). Elképesztően elavult és embertelen rendszer. Úgy hallottam, a külföldi tulajdonosok oktrojálták rá a Matávra. Muszáj? K.Á.

1997. január 14. - kedd, 16 óra 46 perc
Isten nem ver Matávval! Gerjon

1997. január 14. - kedd, 16 óra 33 perc
Nem az a fo baj, amirol itt legtobben beszeltek, hogy egy csomo orszagban ingyenes a helyi hivas, hogy nekunk 22 evet kellett varnunk a telefonra, hogy teljes a kaosz a Matavnal, hogy leszarjak az embert az ugyfelszolgalatnal, vagy ha nem, akkor masnap ma st hazudnak ugyanarra a kerdesre, hogy a Matav A VILAG LEGDRAGABB TELEFONTARSASAGA!, hogy korrupcio van, hogy szar a szolgaltatas es nem hajlandok visszafizetni a kimaradt napokert az elofizetesi dij harmadat!, csak mellebeszelnek, hogy a lengyel Matav in gyen ad internet-hozzaferest, EZ MIND NEM BAJ. AZ A BAJ, HOGY NEM VALASZTHATUNK MASIKAT. Ezert volt a Matav a terseg legnagyobb uzlete. Addig szivjak a verunket, ameddig csak akarjak. Ennel jobb uzlet nincs! Ovek azorszag, azt csinalnak, amit akarnak, mert telefonalni kell. Az ok az, hogy nincs konkur rencia. En legszivesebben szemelyesen herelnem ki azokat, akik elosegitettek a Matav monopol helyzetbe keruleset. AMI MAGYARORSZAGON TELEFONUGYBEN VAN, AZ ... Nem talalok szavakat. Na erre reagaljon valaki. (Szerintem Straub Elek nem fog. :)) Csacsacsa

1997. január 14. - kedd, 16 óra 9 perc
Halo Andysoft! Ha tudnad, mekkora itt a rumli! Amugy erdekes ez a vonallal szivatosdi, mert pl. nekem 1/2 sem kellett varnom a vonalra, pedig akkor meg nem is dolgoztam a a matavnal. Sz'al szerencse kerdese. meg annak, hogy a matav nalunk egy helyi telefonszolgaltatoi p robalkozast dozerolt el, es ha mar az a probalkozast kinyirta, muszalyvolt alkotni valamit. Masik meg az, hogy Bp van a leglehanyagoltabb allapotban. Persze nevetek, hova a nagy budapest kozpontusag, videken szerintem majd mindenhol jobb a helyzet, mint a fovarosban :-) Ave, Saabi.

1997. január 14. - kedd, 16 óra 6 perc
Tisztelt Straub ur! Mit tenne a MATAV, ha egyik naprol a masikra a magyar intezmenyek, vallatok a nyugatiakhoz, tavol-keletiekhez hasonloan szigoritanak a munkaidoben torteno magan-jellegu telefonalast. Ugy erzem ugyanis, jelenleg a MATAV ill. koncesszios tarsai arpolitikajukban erre epitenek, hogy lehet emelni, mert a polgar kevesebbet telefonal ugyan, de a cegek szamlaja fixen hozza az emelest. Mi lesz, ha nem hozza? es globalisan csokken majd a telefonalasok szama es ideje? Van-e erre strategiajuk? Koszonom, Kokas Karoly

1997. január 14. - kedd, 15 óra 41 perc
"... Ezzel a 72%-al az ejszakai interneteseket akarjuk lekaszalni jol. A net fuggo egyedek ugysem birjak ki, igy a gatyajukat is a tele- fonra fizetik ki. A termeszetes szelekciot szeret- nenk szimulalni ezzel a lepesunkkel, ti. aki nem birja kihal. Ezaltal a halozat a kivaltsagosok eszkoze lesz. Igy jarulunk hozza mi, a CEG ahhoz, hogy ne kelljen tartani a bedugulasoktol es a felhasznalo minosegi romlasatol..." Straub Elek MattAV

1997. január 14. - kedd, 15 óra 35 perc
Igen nem tisztelt starun elek! Mikeppen lehetseges egy onok szerint vilagszinvonalu cegnel olyan esete megtortente, mint az enyem? 94 marciusaban beadtam a telefon iranti igenyemet, 96 februarjaban kaptamegy csekket amiben kernek, hogy fizessek be 12500 penzt, es igerik, hogy 96 dece mber 31.-ig kezhez kapom a szerzodesemet. 96 augusztusban kapok egy olyan levelet, hogy toroltek, mert nem erkezett meg az elolegem, pedig en azt majusban befizettem, mert csak akkor jottem haza kulfoldrol. Ezek utan oktober elso heteben jott ket szerelo es felszereltek az aljzatot. 96 november 15.-en ujabb levelet kaptam, amiben kozlik, hogy toroltek, mert nem erkezett meg a befizetett elolegem, pedig en arrol vittem egy csekket augusztusban amit le is fenymasoltak. Novemberben betelefonalok, hogy akkor most toroltek vagy sem, kedves ugyfelszolgalatos kozli, hogy minden rendben, valoszinuleg kapom majd a szerzodest. Januar 3.-an , immar 97-ben bementem, hogy na akkor miert nem kaptam meg a szerzodesemet, erre kozoltek, hogy nem is tudja a Matav, hogy nek em egyaltalan ki kuldtek volna valaha is eloleg befizetesere felszolito csekket. Szoval nagy rend lehet ott benn, es most meg en rendezzem a postaval, hogy hol a penzem, amit a Matav nem hisz el, meg az eredeti csekk befizetoszelvenyevel a kezemben sem :( (((((((((( Mindenesetre szomoru, en a fold ala bujnek szegyenemben, de hat tudjuk, hogy vannak a magyar gazdasagi es politikai eletben olyan egyedek es cegek vannak, akikben annyi tisztesseg sincs, mint egy gilisztaban...:( andysoft@freeside.elte.hu ui: Sanya Kanadabol legyszi irjal nekem egy emil cimet, majd elmondom miert, koszi

1997. január 14. - kedd, 15 óra 6 perc
Sziasztok! MuzX: Ha jól tudom, a Westel 50%-ban a Matávé. Lehet, hogy ott tanulják meg az emberi hangnemet?! ;-) Amúgy nem sok értelmét látom annak, hogy "ott szivassuk a MATÁVot, ahol lehet". Tudniillik úgyis mi fizetjük meg. Amúgy érdekes, az én családom is kapott egy fenyegető levelet egy olyan osszeg kapcsán, amit már régen leemeltek a folyószámlánkról. A késede lemért járó kötbért bezzeg nem fizetik ki ilyen lendületesen. Tisztelt Straub Úr! Ön szerint min múlik az, hogy ilyen leveleket kell olvasnia, azaz miért ilyen az Ön cége által nyújtott szolgáltatás? Üdv: MaCS

1997. január 14. - kedd, 13 óra 58 perc
Sziasztok! Igen, szerintem a MATÁV lassan pici állam az államban, amit ő sugall a legjobban. Különösen akkor érezhetjük ezt, amikor úgy tesz, mintha hatóság lenne, mégpedig a legrosszabb, posztsztalinista fajtából. Azt, hogy milyen a szolgáltatás minősége, nem az én asztalom eldönteni. Nekem általában jól működik, bár a felszerelés után majdnem három hét kellett ahhoz, hogy ilyen legyen, bár erről speciel a MATÁV alvállalkozója tehet. (Az már megint más kérdés, hogy a MATÁVnak kutya kötelessége lenne odafigyelni az alvállakozóira, mivel felelős értük.) Ami viszont rettentően bosszant: az elmúlt évben munkámnál fogva háromszor kerültem szembe a CÉGgel. Mindhárom esetben teljesen triviális és a MATÁV számára is nyilvánvaló volt, hogy nekünk van igazunk. Ennek ellenére összesen több, mint húsz órát kellett sorban állnom, és mindháromszor úgy állították be a dolgot, mintha valami kegy lenne részükről az, hogy igazat adnak annak, akinek igaza van. (Néhány valóban kedves, de facto áldozati helyzetben levő ügyintézőtők elnézét kérek, nem az ő hibájuk.) Ha az újságokból származó emlékeim nem csalnak, anno 93-ban a MagyarCom a legmagasabb privatizációs összegért vette meg a CÉG közel egyharmadát, majd később a másik harmadát. Nem értem, hogy a Deutsche Telekom és az Ameritech, aki otthon csakis a fogyaszt óknak megfelelő szolgáltatást merhet nyújtani, Magyarországon hogyan tűrheti a fennálló helyzetet, illetve nem vagyok abban sem biztos, hogy azokat az ígéreteiket, amiket még a privatizáláskor tettek, beváltották-e. Azt sem értem, hogy ha a MATÁV annyira elkötelezett élharcosa az integrált informatikai / adatátviteli rendszerek elterjesztésének, akkor miért nem támogatja ezt a fogyasztók szintjén. Vagy csak a nagyok számítanak, az egyéni előfizető akassza fel magát? Nem értem azt sem, hogy mit jelent a következő mondat, amit néhány hónapja hallottam a rádióban valami MATÁV vezírtől: "Időbeli lemaradásunk előnnyé változott, mivel így a legkorszerűbb szolgáltatást és technikát nyújthatjuk..." (Vagy valami ilyesmi.) Az nem tiszta, hogy amikor Ausztriában havi 400 Schilling átalányért korlátlan ISDN Internetet kapsz, és eleve az új vonalad ISDN, amire a régit is bármikor gyakorlatikag ingyen lecserélik, akkor hol vagyunk mi technikailag előnyben? Végül pedig felháborít, hogy a MATÁV semmit sem tesz a vonallopások ellen. A MEGFELELŐ TECHNIKA LÉTEZIK, és állítom, hogy még az előfizetők is szívesen fizetnének érte (mert megfizethető), csak éppen túl nagy üzlet kifizettetni a felpörgetett számlákat. A rról nem is beszélve, hogy szerintem a MATÁVnak kellene bizonyítania kétséges esetben azt, hogy valóban az előfizető beszélőkéje szaladt meg, mivel ők nem gondoskodnak a vonalak biztonságáról! Nem hiszem, hogy jó nekünk ez a monopólium, de a pumpa akkor szalad igazán föl bennem, mikor azokat az édes-mézes MATÁV reklámokat hallom. Üdv: MaCS

1997. január 14. - kedd, 13 óra 47 perc
Kedves öt szaloncukor! ÉN IS KAPTAM!!!!!!!! Juhééééééééé! (egyébként nagyon kedves kis társaság a MatÁv innen belülről. Telefonálni meg nem kell! A civilizáció nagy átka! Pláne az internet! Pfúj! Helyette egy kis személyes beszélgetés szeretteinkel! Direkt jól jött az emelés! Több idő marad az éjszakai hancúrra! csabika

1997. január 14. - kedd, 13 óra 11 perc
Miert van az hogy legjobb esteben is egy evet kell varni a telefon bekotesere, amikor ott van a lakasban a vonal, mert hat az elozo lakonak is volt telefonja. Ezt mar masodszorra jatszak el velem, es kezdem unni! Persze van aki orul ennek, mert hat nem ke ll azt az oriasi telefonszamlat fizetni. Hogy mert jo ez a Matavnak? Juli

1997. január 14. - kedd, 13 óra 11 perc
En nemtom ki dont a sorsunk felol, de ezt is jol elszurta ! Legba

1997. január 14. - kedd, 13 óra 0 perc
Tisztelt Straub úr! Nekem úgy tűnik, a MATÁV még mindig inkább kvázi-monopolhelyzetében lustán dagonyázó behemót, mint versenyhelyzetben lévô ügyfélcentrikus szolgáltató. Egészen az ôszi részletfizetési akcióig számomra nem érte meg cége ügyfelévé válni, ugyanakkor csaknem e gy éve mindkét GSM szolgáltatóval van szerzôdésem. Az ok pedig, hogy az általuk idôrôl-idôre bevezetett akciók során a MATÁV belépési díjjal közel egyezô áron jutottam mobilkészülékhez és vonalhoz, azonnal. Tény, hogy a használata drágább - bár a mostani áremelések után az Önöké sem olcsó -, de rengeteg többletszolgáltatás van ingyenesen (hangposta, átirányítás stb.). Mivel még nem kötötték be a vonalamat, az MATÁVNet-rôl nincs véleményem, de nem hinném, hogy a netezôk egyre népesebb táborának újévi üdvöz letként küldött, gesztusértékű 72%-os éjszakai-tarifa emelés után pont cégüknél csatlakoznék az Internetre. A fentiekhez kapcsolódó kérdéseim, bár nyilván a konkrét esetek nem az Ön magas pozíciójának "nagyságrendjéhez" mértek, de jócskán jelzésértékűek lehetnek : 1. Mint említettem, még a vonalat sem kötötték be, csak szerzôdésem van befizetve, de máris egy indokolatlan, hibás fizetési felszólítással leptek meg pár napja. A mobiltelefonos cégek viszont eddig -egyszeri 200 Ft-os tévedéstôl eltekintve- teljesen korr ekten számláztak, nem voltak vitáink. Nem túl biztató kezdés, nem gondolja? 2. Mindkét GSM cég 24 órás ügyfélszolgálatot üzemeltet. Az Önök munkaidôben üzemelô csepeli ügyfélszolgálatát napokok keresztül (tavaly és idén is!), több számon hívva, munkaidôben nem lehetett elérni, ugyanis hosszú perc
eken át, többszöri pró bálkozásra sem_vették fel_a_telefont! A központi számon a telefonos csak kb. 5 perc
nyi várakozás után, és többszöri határozott kérésemre, a negyediknek kapcsolt melléken talált valakit, aki végre felvette. Megengedheti-e ezt egy magát európai színvonalúnak tartó telekommunikációs cég? MuzX

1997. január 14. - kedd, 12 óra 55 perc
Tisztelt Straub Úr! Úgyis monopolhelyzetben vannak, fölösleges pénzkidobás reklámra költeniük. Fejlesszenek abból a pénzből. (nem kevés) bajszika@mail.datanet.hu

1997. január 14. - kedd, 12 óra 36 perc
Kedves Elek!!! Mezei Internet-felhasználó vagyok, nem lógok egész nap a hálón, így csak 20,000 forint szokott lenni az a része a telefonszámlámnak, ami a - főleg éjszakai, helyi hívás - hálózathoz köthető. Ez az összeg január elsejétől várhatóan 30,000 forint lesz, ugya nakkor korlátlan Internet-kapcsolatom értéke marad 6,000 Ft. Feketén-fehéren: az Internetért kifizetett pénz kevesebb, mint 20 százaléka megy az ISP-m zsebébe, 83 százaléka a MATÁV-é lesz. Az az első kérdésem, hogy ez egy jó arány-e? Ennyivel többet tud a Datanet, hogy ötödannyi pénzért is profitot tud rajtam terme lni? Nekem ebből egy dolog kiordít: ISP-konkurrencia van, telefon-konkurrencia nincs. Ha a Matávnak lenne egy Datanet-szerű ellenfele a telefon-fronton is, a fenti aránynak 50-50 % körülinek kéne lennie. Tudjuk, nincs ellenfél. Geréb János a TIPP hasábjain nemrég kifejtette, hogy a MATÁV-nak nagyon sok pénzt kell befektetnie az új szolgáltatás indításához. Ma, amikor a dialupos felhasználók száma csekély, de robbanás előtt áll, üzleti szempontból szenzációs húzásnak látszik az ő kapcsolatuk díját felemelni, mert most még kicsi a hangjuk, év végére meg lehetnek akár százezren is, az éjszakai tarifa akkor már status quo. Így a MATÁV függetlenítheti magát az ISP-versenytől - hiszen mindenki legalább akkora adót fizet neki az Intern et-kapcsolat után ezentúl, mint a saját ISP-jének!!! Sőt, én pl. ötször annyit. Nem buta a MATÁV, csak geci. Blumi

1997. január 14. - kedd, 12 óra 36 perc
Tisztelt Straub Ur, Hogyan kepzeli el a versenyt a MATAV amikor a call-back szolgaltatasok hasznalatat tiltja? Nem teljesen mindegy, hogy Rozsi neni hiv fel engem Texasbol, vagy egy call-back szolgaltato teszi ugyanazt es osszekapcsol Rozsi nenivel? Mint azt mindenki tudja a nemzetkozi vonalak dijszabasa Europaban asatag megallapodasokra epul es csak a telefontarsasagok erdekeit tartjak szem elott. Ma egy perc
transz-atlanti osszekottetes realis ara 4-6 cent/perc
. Ehelyett alt alaban kb. 1 dollar/perc
tarifat szamolnak Europabol kifele, es a call-back szolgaltato talan 60%-kal kevesebbet ellenkezo iranyba es meg igy is bosegesen keres. Daniaban, ahol elofizeto vagyok es call-back hasznalo a magas nemzetkozi tarifak miatt, a helyi "MATAV" nem tiltja ezt a szolgaltatast, legfeljebb elkezdte az arait csokkenteni - egyes iranyokba 3 alatt a felere - es szivja a fogat es meg mindig zsirosra keresi magat. Az itteni "Matav" arra is rajott, hogy az Internet egy aranybanya es ne'mi vagdalkozas utan az ejszakai tarifat a hosszu idotartamu beszelgetesekre megfelezte. Ezenkivul szinte mindenutt van kapcsolasi pont, ahol helyi tarifaval lehet hivni fe'laron az o ¨ Internetjuket es o¨k lettek a legjobb I-net szolgaltatok. 96-ban kb HUF 2 milliardnak megfelelo osszeget kassziroztak be az Internetesdivel. 97 folyaman bevezetik azt, hogy dupla elofizetesert nem szamlaljak havonta az elso 50 ora helyi hivast ejjel es vasrnapokon 6 db. un. Favorit-szamra, mely lehet az elofizeto I-net szolgaltatoja. Székács András ags@et.dtu.dk

1997. január 14. - kedd, 12 óra 34 perc
Tisztelt Straub úr! 1. Éredkes módon az otthoni részletes számla tele van 0:06 ... 0:11 mp. es hívásokkal.. csak nem számlázzák véletlenül a sikertelen hívásokat is?? 2. Az újágban úgy olvastam, hogy 19,5% os az áremelés.. a nappali tarifánál 1 mp. re számítva 1.33333 -as szorzó jött ki kereken.. és ez nem az éjszakai tarifa... 3. De végül is nem negy baj, mert a matávnetre este 1/2 9 tôl hajnali 2 ig úgyse lehet rálépni, mert foglalt (hétvégeken napközben is nehéz) Megértek mindenkit, aki kijátsza a MATA`VOT, hisz a cég is azt csinálja mindenkivel.....

1997. január 14. - kedd, 12 óra 20 perc
Hogy lehet, hogy egy Magyarország-Német -ország vonalas összeköttetés - amit a MATÁV csinál - drágább, mint ha Németországban rendelem meg egy ottani szolgáltatótól? A MATÁV birodaromról meg annyit, hogy a gyerekek már a Szovjetunióra sem emlékeznek.

1997. január 14. - kedd, 12 óra 17 perc
Tisztelt Straub úr! Miért volt szükség a II és a III díjkörzet távhívás díjainak összevonására? Ön szerint nem nevetséges kicsit, hogy az I-es díjkörzet díjtételeinek közel háromszorosa az összevont II-III-as díjkörzet díja? BZS

1997. január 14. - kedd, 11 óra 43 perc
Tisztelt Straub Ur ! Mi a véleménye amikor privát hívásaira más jelentkezik mint akit Ön tárcsázott ill; mit gondol, a Matáv célja a szolgáltatás vagy öncélú érdekek kielégítése. GT

1997. január 14. - kedd, 10 óra 56 perc
Kövezzetek meg, de én nem szídom a matávot. 1. Én is a MATÁVNET-et használom. Nem mondom, hogy nem fordul elő, amire sokan panaszkodnak, hogy nem jön össze a csatlakozás, de ez nálam olyan 30-40-ből egyszer fordul elő. Ha pedig létrejött, akkor nem szakadt meg még soha (na jó, 1000-ből 1x), úgyhogy akivel ilyen történik, ott talán valami régebbi központ lehet. Na de ahhoz, hogy azt lecseréljék, rengeteg pénz kell. 2. Ott, ahol minden 100 forint vállalkozói bevételből 80-90 forint elmegy TB-re, adóra, egyéb közteherre, ott még milyen lehetősége van egy vállalkozásnak, hogy életben maradjon, netalán fejlesszen ? NEm ez mindannyiunk alapvető baja, így a MATÁV-é is? Va gyis nem az állami monopóliumnál kell keresni a bajt, hanem még feljebb, magánál az államnál. 3. Az 1-2. pontot azért is írtam, mert elég nehéz lenne bojkottálni a MATÁV-ot (illetve szívatni, ahogy egyesek ajánlják), mivel nekem, mint vállalkozónak olyan létkérdés a telefon, hogy jobb , ha kussolok, különben engem szívatnak meg, de nagyon. Szerintem, Trixie

1997. január 14. - kedd, 9 óra 2 perc
sziasztok ! Kerdesem a kovetkezo: Hogy van az, hogy lakas tulajdonosvaltasa eseten addig nem kotik at az uj tulajdonos regi telefonjat az uj lakasba, amig az elozo tulajdonos regi telefonszamlait nem rendezi ?? Mit kepzel a MATAV ? Nem az O dolga lenne a zokkenomentes atallas biztositasa ? A vetlen fogyasztoval akarja elvegeztetni azt amire O keptelen ? Ha nem tudja O elerni, hogy a regi tulaj rendezze hatralekat, miert varja ezt az egyszeru allampolgartol ? //asoka@bankinf.banki.hu

1997. január 14. - kedd, 8 óra 59 perc
A Matáv amilyen nagy olyan tehetetlen. Hónapokba telik, mire a kisebb koncessziós területekkel bármi megállapodást tud kötni (bérelt vonal). Hát ez elég ciki. Osi

1997. január 14. - kedd, 8 óra 8 perc
A szaloncukros konegának üzenem, hogy a Fanándi legalább megpróbálta.. széllel szemben...háromszor is, bár lehet hogy tudott valamit a tervezett tarifaemelésről ? papa@bmk.hu

1997. január 14. - kedd, 7 óra 21 perc
Kedves Straub ur! Nagyon fifikas otlet igy megszivatni minket, de van 1 otletem, hogyan lehetne megtobb penzt kiszedni belolunk: minden nap csucsidoben egy sajat honlapon (Straubpresszo) megjelenhetne szemelyesen 1-2 orara (de egy titkarno is megteszi... ugysem derul ki). Ez jo nehany tuti netezot jelentene csucsidoben, es szerintem par evig nem fogynank ki a szep szavakbol... Egyebkent bizom Onben, hogy mindent szepen kimagyaraz, minden ertunk van, meg hasonlok, nehany kozhely a nehez gazd. helyzetrol, aztan gyorsan haza. Itt mar ilyen interjuk nem segitenek, ide szerintem mar egy Deneverember is keves lenne... Fery devil@elender.hu

1997. január 14. - kedd, 4 óra 19 perc
Részletezett telefonszámlát kértem. Kaptam. Volt olyan kísérletsorozat, hogy 1 perc
alatt 4-szer számolt impulzust a MATAV a saját Internet szolgáltatását célzó kisérletekért. Szolgáltatás nem történt - ez nyilvánvaló - számlázás igen. Levél Ü gyfélszolgálatnak. Választ fél éve várom... Talán most. Emelt áron. @llexx

1997. január 14. - kedd, 3 óra 24 perc
Szerintem Matav RuLeZ !!! a MatavNET-ert aprilis ,a telefonhasznalatert majus ota nem fizetek egy fillert se ,s lam meg mindig itt vagyok a NET-en ... lehet hogy egy kicsit kaosz van ott benn ? Na mindegy .. en szeretlek MATAV ! :) Megerdemlik hogy a mostanaban "forgalomba kerulo" hackolt telefonkartyakkal 5-os dijkorzetbe ,mondjuk Hong-Kong ba telefonalgassanak az emberek orakat. Ha egyszer ennyire hulyek ... SZIVASD A MATAVOT AHOL ERED !!!

1997. január 14. - kedd, 2 óra 5 perc
Sziasztok! Azt meg elfelejtettem irni, hogy itt Kanadaban a diakoknak otthonra is kedvezmenyes az internet-hozzaferes, es az elso ora minden honapban ingyenes. Utana ha jol emlekszem 50Ft/h. Mindezt kicsit nagyobb fizetesbol kell fedezni. Sziasztok! Sanya

1997. január 14. - kedd, 1 óra 45 perc
Tisztelt Straub ur, szerintem neha nezzen be a #magyar irc csatira, es mondja a kovetkezot: "En a matavtol jottem" (de ne mondja, hogy en kuldtem)

1997. január 14. - kedd, 1 óra 24 perc
Nagyon remélem hogy a Matáv csak az "állam kegyeltje " -ként képes ilyen horribilis díjjakat szedni , és ráadásul pénzt kérni a telepítésért...Remélem , a jővőben egy megújjult kormánynak "sikerül" uninstallálni a Matávot , és olyan befektetők kezébe kerü lne akik élve nagyszerű monopolitásával támogatnák legalább a hazai internet hozzáférés SOKKAL olcsobb lehetőségét . Jó lenne az is ha itt a XXI.század elején a kis vidéki iskoláinknak nem kellene fényévekre lemaradniuk az europai iskolák felkészültségétő l,gondolok itt az általános iskolákra , ahol kötve hiszem hogy képes lennének internetről tanítani gyerekeket , ha még a telefonszámlát sem tudnák kifizetni...Közben a másik oldalon ahol nem ilyen OSTOBÁK egyesek ; Al Gore és Clinton "telepít" - saját kezüleg huzzák be a telefonkábeleket (min.ISDN-t,v.T1...) Kinek áll érdekében , hogy nem enged versenyt a telefonsz olgáltatóknak ? Miért nincs Matáv.hu zöldszám ? (nekik olyan olcso lenne , megemelhetnék az Internet hozzáférés díjját is akár,vagy új vonal telepítési kötelezettség...én még úgy is jobbnak tartanám ha zöld szám lenne !) Miért késnek a vonalak digitalizás ával , nincs pénzük rá :-) , akkor szedjenek telepítési díjjat !,legalább 30000.-Ft-ot :(( Köszönöm KPBP (néha CA.,)

1997. január 14. - kedd, 0 óra 9 perc
Szerintem a Matav nagyon jol meg akar elni belolunk! Ne hagyjuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!! rjuhasz@usa.net

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 58 perc
Itt remultem meg, majd atugrottam a Matav home-page-ere, megegyszer megremultem, aztan gyorsan (hiszen 72 %-kal dragabb az ido) nekiultem levelet irni, miutan kis papiron kiszamoltam, hogy jelenleg amerikaban levo baratom pontosan harmadat fizeti egy embe ri (100 oras) internetert, mint en. (Fizetese persze nem a harmada az enyemnek.) Az arany tovabb romlik, ha beleveszem, hogy ott tenyleg mukodik a halo es egy helyi kapcsolas. A Matav mentsegere legyen modva, hogy ott nincs ejszakai tarifa: zold szamok v annak. :) Ha valami informaciot tudna adni az ISDN hozzaferesrol (esetleg valaki mas), akkor azt szivesen vennem, minket aprilis ota hitegetnek (kiprobalas alatt, teszteljuk, keszulnek az arak [ez utobbit latjuk], stb.) de meg nem tudjuk a vonalunkat teljesen kihas znalni. (Igaz igy ket-haromszor annyi igeig toltunk le, szoval valoszinuleg megeri. Nekik.) (Mindezek ellenere) Tisztelettel: pek@step.hu

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 42 perc
Ez csak egy ujabb modszer, hogy megjobban megszedje magat a MATAV..amugy is este 10 utan inkabb a tanulok hasznaljak az Internetet.

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 35 perc
Ez bunkóság, nemcsak az, hogy 72%-al emelte a díjakat, de fôként, az, de az hogy beigéri hogy 96 végéig lecserélik digitálisra a vonalat, ehezképest júniusra fogják... tulajdonképpen olcsóbb, ha odamegyek valakihez, és megbeszélem szóban...

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 27 perc
Mr. Straub, MI keszteti a tegnaptavot arra, hogy 72%al emelje az ejszakai dijakat??? Nappal nem telefonalnak? Ja es az impulzus szamlalaszt nem lehet az ertelmesebb (es sajnos olcsobb) valosideju szamlalasra lecserelni??? Vagy ki kell meg szaz evig fizetni ha a Matav hibas modeme nem kepes kacsolatot letrehozni (mar amikor felveszi, es nem foglalt) es csak belebrekeg a vonalba? logikus: 10 masodperc
el fizess annyit mint 10 perc
ert... Altalaban mire vki este 10 korol bejelentkezik a matavnetre addigra ilyenekre kb 50-60Ftot fizet... Esetleg ingyenes lessz a helyi beszelgetes mondjuk 3000ben??? 1 matavnet elofizeto (mayerj@mail.matav.hu)

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 26 perc
Kedves Zsófi, mán találkoztunk, így nem egészen tisszességtelen LEtegeznünk egymást. Mint a MATAV-ot kisé belülről is ismerő emberke, no meg valami közgazdasági vénával is megáldott csodabogár azt furcsállom - de nagyon - hogy tulajdonképpen a MATÁV mindíg is nyeresége s volt, eltartotta a Postát. Utána az áremelések semmi mást nem céloztak, csak a fejlesztések forrásának megteremtését. Máshol ezt RÉSZVÉNY-nek hívják. Ezt a módszert alkalmazza már a Csatornázási Művek (nem hittem a fülemnek, a MR-ban élő egyenesben KIMO NDTÁK, hogy a díj ... %-a a fejlesztésre kell. De hát van itt más is. Üdv @llexx azaz Dr. Pósvári Sándor alexpos@mail.matav.hu

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 20 perc
Cuki dolog, hogy az ember szepen elkezdi hivogatni a Matavnetet, majd tuloldalrol beszol egy jo kis 'rekedt' modem - 1 egyseg elment. Na ez eljatszodik 3-4 esetben. Utana meg ha kap az ember gyereke egy normalis kapcsolatot, az meg kb 20 kb atvitele utan lebont. Igy egy pechesebb esten 6-8 egyseg is elmegy arra, hogy egyaltalan tudjon az ember valamit csinalni. A kiserleti idoszakrol meg annyit, hogy ezek a 'hibak' mar honapok ota nem oldodtak meg. Vagy lehet hogy nem is kell megoldani, jol johet egy kis plussz jovedelem. :-) enos@neptunenet.com

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 14 perc
Remélem, hogy aki nem a MATÁVNet-nél vagy mi a túrónál fizetett elő az Internet-re annak még jobban meg emelik a telefon díját. Mert szerintem túl olcsó a telefonálás. Biztos azért emelték meg ennyire mert túl sokat telefonáltunk. Kicsit mocsok ez a Matáv . Ja és matekból biztos nem mentek át a vizsgákon, mert számolni nem tudnak az biztos. Már csak azért sem mert a kártya árát is 50%-kal emelték és rövidítették az impulzust. Üdv mindenkinek. (Matáv kivétel) Defekt

1997. január 13. - hétfő, 23 óra 9 perc
En nem olvastam el meg semmit, de egy dolgot anelkul is elmondhatok: elgondolkodtato, hogy itt Kanadaban, ahol osztondijas vagyok kb. 1000Ft-nyi CAD havi leszurkolasa utan helybe annyit lehet telefonalni ingyen, amennyit csak akar az ember (ez komoly, aka r napi 24 orat is megallas nelkul). A tavolsagi hivasok dija se magasabb sokkal, a nemzetkozieke meg olcsobb is. A telefontarsasagok megis vaskosan nyeresegesek. Es ebbe meg kedvezmenyes akciok is belefernek. Tovabba a telefon jelzi nem csak a hivo szama t, de az elofizeto szemelyet is (ez telefonbetyarok stb. ellen kitono) es ho elejen hivasra-idore-hivott felre lebontott szamla jon. Ez nem csak azert jo, mert a telefontarsasag igy nem tud visszaelni, de amikor pl. otthon volt alberlonk szep kis szamlat csinalt, bar bevasaltuk rajta, de nem volt konnyu megallapitani a pontos osszeget, amit o telefonalt. Ugy emlekszem 200Ft-ert voltak csak hajlandoak kiprintelni. Ez egyszeruen felhaborito! Ugyhogy lehet a Matavnak kulfoldi tulajdonosa, a csucsszinvonaltol fenyevnyire van!!!!!!! Udv mindenkinek Sanya

1997. január 13. - hétfő, 21 óra 49 perc
Kemény csapás a kispénzű nyugdíjasokra és tanulókra az éjszakai díjszabás szemérmetlen növelése. Mi erről Straub úr véleménye? Ne Internetezzünk mi, kispénzűek? Tisztelettel Ruzsinszky Zsolt nyugdíjas mérnök

1997. január 13. - hétfő, 21 óra 20 perc
... Mintha Straub Elek ur az IBM-nel is betoltott volna valami magas tisztseget, vagy rosszul emlekszem? O mar biztos akkor is latta, hogy a szamitogep nem akkora uzlet, mint a telefon... De akkor o az utolso mohikan, aki szerint ez a ket dolog kulon kezelheto egymastol... De vigasztalodjunk, hogy a MATAV alkalmazotti tarifakedvezmeny is dragult es igy neki is tobbet kell fizetni a dial-up-ert. tsimora@empros.com tsimora@mm.com

1997. január 13. - hétfő, 21 óra 15 perc
A.) Kikérte-e a Matáv a Versenyhivatal véleményét a Matáv-Com alapítása elött? Ez ugyanis nem koncessziós terület (alközpontok) és a reklámjaik szerint a terület 70%-a kerül a kezükbe. B.) Miért kell egy vállalkozásnak sokkal több belépési összeget fizetni egy telefonvonalért, mint egy magánszemélynek? Azért mert átlag 5-ször annyi telefonál rajta? A Matáv ezek szerint veszít azon ha valaki többet telefonál.

1997. január 13. - hétfő, 20 óra 44 perc
Örülünk,hogy a sikertelen Fa Nándort támogatta a MATÁV és még egy-két "nincstelent". A MATÁV dolgozóit ki támogatja? Jelige:öt szaloncukor.... (no comment)

1997. január 13. - hétfő, 19 óra 32 perc
Mikor lesz olcsóbb a telefon? iskardos@mail.matav.hu

1997. január 13. - hétfő, 18 óra 11 perc
Miert kell honapokig varni egy berelt vonalra? Nem lenne jo, hogyha perkalnank a jo sok penzt minden honapban? Pedig befolyasosak is vagyunk, oda is szoltunk:) lanczi@emc.elte.hu

1997. január 13. - hétfő, 17 óra 57 perc
Ezt most hallom, először. 72%-os éjjeli tarifaemelés? Ez egyszerüen SZEMÉTSÉG! Rosszabb, mint Bill Gates (This is the best browser today...MSIE 3.0)... Tisztességes piacgazdaságban keményen büntetik a monopolhelyzetre való törekvést...de itt nem az van. Sajnos. gyps@different.hu

1997. január 13. - hétfő, 17 óra 52 perc
Javaslom a nappali telefontarifa hasonló százalékarányú megemelését is. Igy nem lesz olyan igazságtalan a két tarifaszint hasonlósága. Én meg úgyis a cégtöl telcsizek... Miskakancsó

1997. január 13. - hétfő, 16 óra 56 perc
Kérünk engedélyt a MATÁV-ot dicsőítő hősi énekek és himnuszok költésére. Sir Robin kobzosai

1997. január 13. - hétfő, 16 óra 11 perc
Aaaarrrggghhhh...

1997. január 13. - hétfő, 16 óra 5 perc
a Matav most jol betett maganak.Megszerezhette volna a majdnem monopol helyzetet -mint szolgaltato es vonalmogul-, de ez ugy latszik keves neki.Rogton profitot is akart? Vagy elfelejtette Maria Terezia hires mondasat a birkakrol?Esetleg a kulfoldi befekte tok szoltak, felven az Internettelefon elterjedesetol???? TG

1997. január 13. - hétfő, 16 óra 0 perc
a Matav most jol betett maganak.Megszerezhette volna a majdnem monopol helyzetet -mint szolgaltato es vonalmogul-, de ez ugy latszik keves neki.Rogton profitot is akart? Vagy elfelejtette Maria Terezia hires mondasat a birkakrol?Esetleg a kulfoldi befekte tok szoltak, felven az Internettelefon elterjedesetol???? TG

1997. január 13. - hétfő, 16 óra 0 perc
Kedves Új Péter! Jelentem másnapos az szoktam lenni, de büdös soha. Különben meg imádom a dialup-os anglomán stílusát. Hódoló

1997. január 13. - hétfő, 16 óra 0 perc
Nekem sose sikerül elsőnek lennem... Egy kárvallott

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 56 perc
Akinek van kedve, kukkantson bele egy kozgazdasagi temaju konyvbe "A monopolium haszna" cimszonal, es nehany perc
mulva vilagos lesz miert olyan 'jo' dolog monopol vallalatnak lenni. (Persze sokaknak ez konyv nelkul is be fog ugrani.) Egyebkent ha a kormany oly nagy hevvel tamogatja az informacios forradalom elterjedeset (pl:Magyar Balint:bekotunk minden iskolat...), akkor miert nem tud a kormany kommunikalni a Matavval, hogy ne emeljek tulzottan azoknak a szolgaltatasoknak az arait, a mik az Internet hasznalataval kapcsolatosak? Rob

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 52 perc
Csak így tovább, de azért jobban meg kellene szívatni ezeket a nyomorult előfizetőket.

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 36 perc
Van-e édesanyja a MATÁV-nak? Ha igen, szokott-e csuklani? Géza

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 34 perc
Kedves Straub úr! Csak így tovább. Ezenkívül be kéne vezetni a telefontalansági adót, ami kiterjedne mindazokra, akik telefonnal nem rendelkeznek és még csak nem is akarnak telefonálni. A postagalambokra vonatkozó vadászati tilalmat pedig azonnali hatállyal fel kell függes zteni !!! Hüség a Néphez, Hüség a MATÁV-hoz.

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 15 perc
Kik azok a britek? És mi az a MATÁV? Dennis

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 9 perc
Javaslom, hogy a megfigyelőket megfigyelő megfigyelőket is figyeljék meg. Ezen tevé- kenységet a megfigyeltekre bíznám, ezáltal ők is megfigyelőkké, a megfigyelők pedig megfigyeltekké lépnének elő. Amennyiben valaki nincs megelégedve az őt megfigyelő megfigyelő megfigyelési tevékenységével, úgy terjeszthessen be iránta bizalmatlan- sági idítványt. Úgy a megfigyelés, mint a megfigyeltetett- ség a személyi jövedelemadóra vonatkozó szabályok szerint adózzon. Budapesti Mü- és Nőkedvelő Megfigyelők Szövetsége

1997. január 13. - hétfő, 15 óra 3 perc
A MATÁV arrogánsan mittomén milyen kapcsolatait felhasználva terjeszkedett Budapest környékén; a falunkba azért vezették be később a talafont, mert néhány falu saját telefontársaságot akart csinálni, a Matáv meg megfúrta. Miért utálja mindeki a cégét Straub úr? Van -e Önnek végtelenített telefonkártyája? Zoli

1997. január 13. - hétfő, 14 óra 43 perc
Egy céget általában a konkurrencia késztet a tisztességes üzleti magatartásra. A MATÁVot úgy tűnik semmi. A monopolhelyzet internet téren szintén tuti bukás. De hát kell a lóvé, mert a góré házat épít és a lánya is két hete rágja a fülét egy rádiótelefoné rt...Különben majd mások átkozzák, én itt nem. Ahogy a nagy költő mondja: Van ilyen, hogy Boney M. -Villanypásztor- U.I.:A kommunizmus is fasizmus.

1997. január 13. - hétfő, 14 óra 14 perc
Kedves Straub Elek ! A MATÁV rengeteget szponzorál, szinte minden sporteseményen olvasható a cég neve. Ugyanakkor áremelésre kényszerül!? Én nem szponzorálnék, amíg jelentős bevételeim nem lennének, ha pedig vannak, akkor miért kell árat emelni? Apropo, mikor lehet magánszemélynek ISDN végpontot előfizetni? toth@elte.hu

1997. január 13. - hétfő, 13 óra 41 perc
Tisztelt Straub Úr ! Miért kell a felhasználónak 2 hónapig várni, mire a MATÁV Internet és MAIL szolgáltató a Mail címeket és szolgáltatásokat megfelelően bedefiniálja. A szolgáltatás megfelelő beállítása a felhasználónak 2 hónap idegeskedésbe , a MATÁVNAK időközben két rendszergazdába került. Mikor lesz a szolgáltatások teljesz1tése gyorsabb ? Papaya@int.matav.hu

1997. január 13. - hétfő, 13 óra 36 perc
Van Matáv birodalom. Hogy miért ilyen? Pár szóval meg lehet magyarázni: - mert monopólhelyzetben van - mert magyar.

1997. január 13. - hétfő, 13 óra 24 perc
Az a helyzet,hogy a matav arai azert magasak, mert a fejlesztes koltsegeit is tartalmazzak. Ez utan azert lesznek magasak,mert vett fel hiteleket,es ekkor a kamatvisszafizetest is tartalmazzak. Az utan a hiteleket kell visszafizetni,ezt is az elofizetok fizetik. Ez utan pedig mint orszagos monopolium,csak magas tarifakat fog alkalmazni. Megoldas:nemsokara jon a muholdas interneteleres, ami gyorsabb,bar az arait meg nem tudni,lehet azt is valasztani.Ha jol tudom valami Bill Gates nevu ember keze is benne van... he-he-he

1997. január 13. - hétfő, 12 óra 10 perc
A matávhoz nem szólnék hozzá (az iskolánk fizeti az üvegszálas kábel átalánydíját, :-)), de javasolnám, hogy a múlt heti kérdéseket tegyétek elérhető helyre, sőt jó lenne egyfajta politikai vitaplatformot biztosítani ezen a helyen a különböző nézetek ütkö ztetésére. (Mint ahogyan az a múlt héten remekül beindult.)Köszönöm. Kincses László Kincses@tancsics.mvkkvar.hu

1997. január 13. - hétfő, 11 óra 7 perc
dögöljön meg a MATÁV mar megbocsássssatok x

1997. január 13. - hétfő, 10 óra 37 perc
Lesz külön Internet tarifa ? Ha igen, akkor az drágább lesz mint a helyi hívás ? Ha lesz, az csak a Matáv internetező ügyfeleire vonatkozik majd ? Marad a kék számos módszer ? Igaz-e, hogy a többi szolgáltatóhoz képest a Matáv emelése a legkisebb mértékű ?

1997. január 13. - hétfő, 10 óra 16 perc
T. Straub úr ! Hogyan látja az Informatika szerepét a MATÁV-on belül ? Nem tartja vérlázítónak, hogy milliárdokat ölnek egy több mint 20 éves, skandináv "komplex vállalat irányítási" software megvételére, és átírására. Az, hogy ez mennyire nem megy, mindannyian tapasztalhatjuk a telefosszámlánkon, ill. más szolgáltatásokon i s. Az OSS-be beleölt pénzből, már három ennél különb és müködő rendszert lehetett volna írni, azonban mára eljutottak oda, hogy szinte teljesen megszünt a belső fejlesztés. Nem felelőtlenség ez ? Egy ex-MATÁV informatikus

1997. január 13. - hétfő, 9 óra 30 perc
Kedves "hehe, megint..." 1. nincs 2. nem, egyszer talán (úgy a jövő század közepén) csökkentenek. Addig itt van nekünk az évi 72%. Persze plusszban. Egyébként mit akarhat ezzel az emeléssel a Matáv? Csak nem a (le)rohadó ISDN hálózatát igyekszik fejleszteni? Vagy a TB-emelést próbálják kompenzálni. Lesznek jogai valaha az előfizetőknek? Emberek: Telefonblokád! A taxisoknak is sikerült, nem?

1997. január 13. - hétfő, 9 óra 21 perc
Nincs eselye annak, hogy egyszer arcsokkenesekrol halljunk a hirmusorokban? Valaki azt mondta nekem, hogy minden telefonszolgaltatonak, (westel, pannon, es matav is) nehany even belul csokkentenie kell a tarifait. Nagyon hulyesegeket beszelt az illeto? (hehe, megint en voltam az elso!) :)

1997. január 13. - hétfő, 8 óra 48 perc