Az egészségügy...


Rövid leszek: nem tudok értelmesen kérdezni az egészségügyrõl. Azon területek közé tartozik, amelyeket bármennyire is szeretnék, nem látok át: a vele kapcsolatos hírek számomra értelmezhetetlenek, nem tudok valamennyire is valósághû kontextust teremteni köréjük, mert nincs ilyen a fejemben. Mondhatom tehát, hogy fogalmam sincs, mi történik az Egészségbiztosítónál, nem értem, mibõl áll össze évrõl évre az a fergetes hiány, amelyet produkálni szoktak, fogalmam sincs mi történik a minisztériumban, nem tudom, kinek van igaza a kórházak bezárása, a kórházi ágyak leépítése ügyében, nem tudom, miért jut ennyire kevés pénz a költségvetésbõl és valóban kevés jut-e az egészségügyre, hogy miért vannak ennyire lepusztult állapotban a kórházak, miért keresnek keveset az egészségügyben dolgozók, bár sokszor azt sem tudom, hogy valóban keveset keresnek-e, és ha igen, ez feljogosíthatja-e bármelyiküket is rá, hogy a rémtörténetekben megénekelt módon viselkedjen a betegekkel, nem igazodom el a hálapénz dolgában, szóval jószerivel csak a látványon-hallomáson alapuló zsigeri felháborodásomnak adhatnék hangot, azt meg valahogy kevesellném. Ha ti sem láttok nálam világosabban, és ha nektek sincs merszetek olyasmirõl érdemben nyilatkozni, amirõl nem tudtok részleteiben megalapozott véleményt mondani, javaslom, történjen az, amit Nyirõ András már elkezdett a hírlevélben: beszéljetek a tapasztalataitokról (nekem az sincs). Gondolom, szép kis összeállítást küldhetnénk el a jövõ hét elején a népjóléti miniszternek. Csak egy dolgot kérek: az euthanáziát ne most beszéljétek meg. Azt külön kérdésnek szánom. Majd.
Egy biztos: szerdán kettõtõl háromig a szerkesztõségben ül majd Kökény Mihály, népjóléti miniszter. Ez lesz az az interjú, amelyik teljesen rátok lesz bízva: kizárólag a ti kérdéseitekre épül. És persze, elõre is feltehettek kérdéseket itt a rovatban. Ha meg nem kérdeztek - vagy nem szembesítitek õt a tapasztalataitokon alapuló véleményetekkel -, akkor legfeljebb szomorú és csúfos kávézásba fullad majd a szerdai találkozó. :(((((

És aki a hírlevélben nem látta: http://www.mkogy.hu/kepviselo/elet/k247.htm.
Ez Kökény Mihály életrajza.

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


A válaszok:HC-től kérdezem

Látom, te közelről ismered az over témát.
Hallom, olvasom, hogy megy-megyeget, de úgy érzem a megyei rendszer (ez pc-s, klipperes??) már régebb óta megy , és a vezetés ezt elfogadja, ezt támogatja és bele akarja építeni az overbe.
Szerinted az over teljes egészében kiváltja az egészet, vagy össze kell patkolni (a vezetés szerint) a kettőt?
Hogyan látszik belülről ?
Ki fog győzni szerinted?

bela


1997. május 26. - hétfõ, 7 óra 12 perc
D.Minor!
Igazad van, csak túl finoman fejezted ki magad.

Tesszalosz


1997. május 25. - vasárnap, 20 óra 11 perc
Új hír: Csak a független igazságügyi szakértő szerint megy, au OEP szerint nem megy.... Valakinek nincs igaza, és az nem a független szakértő.
Kökény úrtól kéredezném - amellett hogy roppantul érdekel, mikor tart fogadóórát -, hogy erre e helyzetre miként készültek fel?
Lépesméz


1997. május 25. - vasárnap, 20 óra 8 perc
MEGY AZ OVER!!!!!!!
Most majd valaki szíveskedjék beperkálni az elszalasztott milliárdokat a kasszába......
Szerintetek ezt a TB hiányt is rajtunk vasalják be???????????????
Lépesméz


1997. május 25. - vasárnap, 15 óra 47 perc
Mi az mindenki nyaral?
D.


1997. május 25. - vasárnap, 14 óra 59 perc
A miniszter a kormány elnökének, illetve a parlamentnek felelős. Szolgája pedig saját mániáinak és vágyainak lehet.
D.Minor


1997. május 25. - vasárnap, 11 óra 52 perc
Nem akarok senkit elkeseríteni, meg strébernek sem látszani, de jó ha tudjátok, hogy a miniszter - a szolga, nem a Ti szolgátok, hanem a királyé. Jelen estben a köztársasági elnöké. Egyébként egyetértek.

Tresszalosz


1997. május 24. - szombat, 20 óra 0 perc
PGabor,
Nem tudom hogy, hol élsz és mit csinálsz. Azt tudom, hogy ilyen keresetnél te 30%-ot, de még 20%-ot sem fizetsz. Mint magánvállalkozó viszont több száz költséglevonás lehetséges. ( lakás, autó, anyag, stb...)
Azt tudom, hogy az átlag a fizetése 30%-át költi laksra. Ebbe nem csak a lakbér van benne hanem az u.n. utility ( viz, csatorna, stb. )is.
Azt is tudom, hogy havi $34-ért lehet Delta Dental Plan-t venni ami 80%-ot fizet, kivéve a protézist (50%) és a kozmetikai fogászatot (0%). Másutt pedig vehetsz biztositást a deductible részre.
( Sajnos a héten voltam fogorvosnál: 4 tömés, tisztitás, egy pótlás $700. Én nekem $160-ba került. )
Azt is tudom, hogy $650 egy egyszobás "lakótelepi"
lakásért Minneapolis, MN környékén sok ( $485 ), hacsak nem egy luxus penthouse.
Tehát a helyzeted egy amerikai "financial edvisor" szemével: Keveset keresel, erödön felül laksz, a fogorvos pedig becsapott.
Még valamit: Az amerikai nem keresi a fizetésit, hanem csinálja, s hogy mennyit azt senkinek soha nem mondja el.

Humor; Az európai ismertetö jelei:
1. Ha megkérdezed mennyit keres akkor csatolja az adóbevallást,
2. Az európai vizit után köszön és marad, az amerikai köszönés nélkül távozik,
3. Az európai a "How are you?"-ra részletesen beszámol az amerikai ha agymütét után van akkor is azt mondja, hogy " Fine, Thank you".
4. Ahogy Mikes mondja: A


1997. május 24. - szombat, 15 óra 29 perc
Találtam valamit. http://www.meh.hu/egyeb/kvtv/1996/10melltv.htm
Lehet, hogy igazatok van, és ennél többre nem számíthatunk. Kár (lenne...).

Trebitsch


1997. május 24. - szombat, 14 óra 26 perc
Samu
Azt hiszem félreértetted a Macit. Én arra gondoltam, hogy elindult a hír és utána még két napig buzgón álltak sorba a polgárok bármit is mondott a Kis Herceg. Úgy könnyen lehet befolyásolni a közvéleményt, ha csak az egyik fél tud hozzászólni, de az folyamatosan jó pozicióból bombázza a sajtót. Az OEP hetente tart gyűlést, amire hivatalosak a firkászok - utána kaja, pia (a Te pénzedből!!). Más esetleg ez idő alatt dolgozik és nincs abban a helyzetben, hogy naponta kétszer megvendégelje a sisirehadat!!
Bocs, körünkben lévő tollnokoktól, de ismerem belülről is ezt a világot és tiszteletem a kevés kivételnek, de ez már egy másik 7kérdés téma lehetne.
hc


1997. május 24. - szombat, 12 óra 40 perc
Kedves Samu,

két dolog is van itt, az egyik: hogy úgyse hinnénk el egy elszámolást. Alighanem egyet kell értenem veled ebben, már csak azért is, mert nekem is van könyvelőm.
De: költségelszámolást tőlem is, tőled is követel az APEH. Alapadatokkal, és ott igyexik megcsípni, ahol csak tud. Megfordul a bizonyítási kényszer, és neked kell vért izzadni, hogy ne büntethessenek meg.
Ezt szeretném elérni, mármint azt, hogy ne nekünk kelljen folyton gyanakodni, bizalmatlankodni, és esetleg bebizonyítani, hogy itt kéremszépen már megin lopnak, mint egy szarkacsapat. Izzadjon csak a bizonyítás kényszere alatt a mindenkori kormány. Nyilvánosan, itt, mert annak végképp nem látom értelmét, hogy ugyanezt az elszámolást _csak_ a kiválasztottak láthassák. Én miért ne, hát mégiscsak az én pénzem! És hidd el, lesz, aki megérti, és olyan is, aki megtalálja benne a simlit, ha van.

A másik a kényszerítés, nem is vagyok (pillanatnyilag) biztos benne, hogy szükség van rá. Kökény teljesen önként és dalolva, két kérés után megígérte. Tulajdonképpen szerintem ez a közpénzek kezelőjének ugyanúgy érdeke. Bármilyen gyanúsítgatásra egyszerűen megad egy URL-t, és kész. Azért valahogy mégiscsak szeretném emlékeztetni az ígéretére...

Üdv:Trebitsch


1997. május 24. - szombat, 11 óra 47 perc
Trebitsch

Az utánad szóló Piritóssal inkább egyet értek. Sajna, zsigerből. Én se igen hinnék el egy közzétett elszámolást. Nekem is van könyvelőm, én is csináltatok olyan költségelszámolást, amilyet szinte csak akarok.
Az meg, hogy az elszámolás milyen alapadotka épül, (has, fal, ...) azt úgyse lehetne ellenőrizni. Nem lenne aki átlátná. (Ők se)
Ezért a kényszerítésnek semmi alapja nincs, mert annak nyögés a vége. Továbbra is azt állítom, hogy ha majd maguktól akarnak elszámolni, azt már elhiszem.
Amúgy meg azért a mo-i internethasználók tábora elég kicsi a népességhez viszonyítva. Igy jobb szeretném, ha inkább valamelyik újságban tennék közzé, az nagyobb nyílvánosságot jelentene.

hc.
A Postabank Maci felemlegetése ellentmondásban van a válaszod első részével. Ott ugyanis a Kis Herceget nem csak, hogy el lehetett érni, hanem sűrűn el is mesélte, -azt ami azért igen hamar bebizonyosodott- hogy nincs ok amiatti aggodalomra, hogy nem fog a bankja fizetni.
Azért ez ugye más, mint a Rózsahegyi esete????
(Már megint a szezon meg a fazon)
Amúgy meg azt gondolom, hogy az újságíró olyan állatfaj, aki arra repül, ahol téma van. És ha kap információt, akkor többnyire korrekten informál (azért van kivétel, a zugsajtó az is más téma!), ha meg nam kap semmit, akkor persze találgat, nátha ezzel valakit kiugraszt a bokorból. Ez még pár ezer mérfölddel nyugatabbra is így van. Ott mégse mondja senki, hogy a befolyásolható sajtó. Ott az hatalom. Itt nem lehetne?? (Hmm. Jó lenne ez nekünk? )

Dénes
Előre bocsátom, nem kötözködésnek szánom a mondandómat. De, a $526/hó itthon úgy fest, hogy ha ma valki itthon 150eFtot kap havonta bruttó, ami ugye nettó 80 körül van, akkor utána a munkáltatója, havi 83eFt-ot fizet, ami $430. Es ezért a havi nettó fizetése még csak $450 a többi adó. És ezért azt a paraszolvenciás orvosi ellátást kapja, ahol hónapokat vár esetleg egy CT, vagy MR vizsgálatra. Az ar'nyok azt hiszem jól látszanak. Mégha állami adó nem is lenne, akkor is csak havi $900 körüli bér mellé fizetnénk ugyanannyi EÜ járulékot mint Te, aki sokallod a jó ellátásért ezt az összeget.
A havi 150 bruttó, az ma ugyan nem az átlag, de ma már nem is elvadultan nagy összeg. Az utóbbi időben több egyetemet elvégzett ifjú titán is kezdő fizetésként majd' ennyit jelölt meg igénynek.
Egyébként nem volt rossz, egy ilyen összefoglaló.

PGabor
Ha ilyen jól tudsz magyarul, és ilyen rosszul keresel mint vállalkozó kint, akkor gyere próbáld meg itthon, itt se rosszabb. Igyekszünk neked valami jó állást keríteni. Annyi biztos marad, mint ami most. ;))

Samu.

Ps: Jó sok időm volt, máskor nem terhelem meg ennyire a cache-eteket. Bocsika.


1997. május 24. - szombat, 9 óra 15 perc
Sziasztok!
Mintegy négy éve volt szerencsém egy TEMPUS kurzuson meglehetősen alaposan tanulmányozni az EU minden országának a TB-jét. A jelzett kurzuson az EU legelismertebb szakértői adtak elő és vizsgáztattak. A magyar TB-t már akkor social insecurity néven emlegették, és az utóbbi 2,5 év fejleményeit hallva azóta is meglévő levelezőpartnereim egyszerűen nem hisznek a szemüknek. Azt kérdezik, hogy miért nem fogjuk fel, hogy egy törvényszerűen beteg, improduktív, öregedő társadalmat nevelünk, ami pár évtizeden belül összeomlik.
A jelzett kurzuson gyakori téma volt az amerikai rendszer is, néhány itt-ott felbukkanó amerikai diákkal/szakértővel megspékelve. A konklúzió: a Jó Isten óvjon meg minden, de főképp magyarországszerű európai államot az amerikai modelltől, legyen szó akár nyugdíjról, akár egészségügyről!
Most már sajnos nem vagyok olyan mélyen benne a témában, de akkor nagyon tsztán láttam a részleteket is. Amerika addig jó hely (???), amíg egészséges vagy. Rossz esetben egy egyszerű vakbélgyulladás is romokba döntheti egy család tízéves költségvetését!
Bocs, hogy csak utalgatok, de ez van. Talán Denes és PGabor többet tud mondani.

Üdv: MaCS


1997. május 23. - péntek, 23 óra 11 perc
PGabor!
Szerintem (ismerosok, hallomas) az $1200 havi az atlag alatt van, viszont az 50000 Ft az atlag felett (legalabbis az ismeroseim/barataim/rokonaim) koret figyelembe veve)
A minisztertol szivem szerint egyet kerdeznek (bar ezt tobb allami vezetotol megkerdeznem): meg tudna elni egy magyar atlagkeresetbol? Maskent: meddig tomik a zsebuket? Nem eleg mar? Mikor eleg? (Hany szaz millio Ft-nal?) En mar akkor is boldog lennek, ha egy nem tul oreg nyugati kocsit venni/fenntartani tudnek!
Hat ennyi.
isu


1997. május 23. - péntek, 22 óra 7 perc
@pISTI,

azt mind, amit leírtál, addig lehet megtenni, ameddig hagyjuk. Jó, lehet hogy nem érünk el semmit.
De én legalább megpróbálom. Hátha mégis sikerül.
És hátha nem mindenki olyan fásult és kiábrándult, mint te. Mert akkor biztosan nem fog.

Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 21 óra 23 perc
10telt közönség

Naivak&naivák
Kedden midőn elölvastam a 7? témáját, gondolkodóba estem, aztán kissé elborult elmével belékiáltottam a fajanszba (BOA) és inkább nem irtam, most elolvastam a hozzászolásokat (naggyábó) és nem értem mi a cél.
Samuval ellentétben én nem várok nagy durranást az ominózus elszámolástól.
Egy minisztérium, lazán irogat el néhány száz milliót, uram bocsá, pár milliárdocskát.
Most mit vártok tik itten ?
Igaz a többség, ha jól láttam semmit.
Olvastam itt olyat, hogy ha már meg lopta a magáét majd tesz is valamit, aki ezt mondta még biztosan nem hallotta , hogy evés közben jön meg az étvágy.
Fura ,nektek még nem tünt fel , hogy az egészségügy aranybánya?
Vettem az anyámnak egy vérnyomás mérőt/12000ft/, ajánlotta az OMKER-es eladó, hogy vegyek egy adaptert is, mert az elemek hamar lemerülnek azt mondta van is potom 3900-ért, és azzal mutatott egy vásári vacak 500ft-os trafót és még pislogott is szemérmesen.
Ez gusztustalan, de az is, hogy a gyógyászattal kapcsolatos termékeknek mindíg magasabb ára van, mint amibe tisztességes haszonkulcsok alkalmazása mellett kerülhetnének.
Mind1.
A lényeg:
Szerény(telen) véleményem szerint az egészségügyben burjánzó visszaélések, megoldása semmi képpen nem lesz demokratikus , ha egyszer megoldódnak egyáltalán.
Amíg ebben az országban (meg a világon úgy általában) titkosítani lehet önkényesen iratokat,dokumentumokat államtitok cimszóval, addig azt tesznek az érdekeltek amit akarnak, elkell ismerni nem tudok /pillanat olyan személyeket fejből, akik ne ezt tennék, ha tehetnék és kitesznek egy komplett kormányt ( magamon és saját aparátusomon kívűl természetesen :-)) ).

Kedves Gurban

Rendkívül megendítő amit leirtál, és a legszomorúbb az , hogy nem is hihetetlen

Most ennyi mert mennem kell.

@pISTI


1997. május 23. - péntek, 20 óra 58 perc
Egyebkent vitatkozni azt en sem akarok. Az elobbi szamo adofizetes elottre vonatkoznak. Mint maganvallakozo ebbol meg lejon az adom ami 20-30% kozott szokott lenni.
PGabor


1997. május 23. - péntek, 20 óra 38 perc
En havi 1200 dollart keresek rosszabb honapokban, jobbakban 1500-t. Ebbol 650 lakberre megy (egyszobas lakotelepi). biztositas, telefon, villany, viz ugy meg 200.

Szoval ha MO-n az atlag kereset 50000 Ft. es egy gyokerkezeles 15000 akkor az a havi atlagfizetes kevesebb, mint 30 %-a.

Ha en $1200-t keresek es egy gyokerkezeles $900 akkor az egy havi kereset 75%-a. Jo, en lehet, hogy az atlag alatt keresek egy kicsit.

PGabor


1997. május 23. - péntek, 20 óra 33 perc
PGabor!
Nem akarok vitatkozni veled, mert minden átszámítás sántít, de nálunk ötvenezer forint körüli az átlagkereset. És nálatok?
GLászló


1997. május 23. - péntek, 19 óra 46 perc
Hahoóó! Van ott valaki?
Kérdeztem a Tisztelt Igazgatóságtól, hogy lehet-e tudni valamit a miniszter úr által ígért elszámolásról. Hogy tudniillik mikor és hol lesz olvasható?
Trebitschnek igaza van!
F.G.


1997. május 23. - péntek, 19 óra 44 perc
Mar megint Amerika, California.

Felesegemnek gyokerkezelni kellett a fogat. osszesen $900-ba kerult, koronaval. (=150000 Forint) Ha jol emlekszem pesten ez nem tobb 10-15000 nel. Ha lett volna kulon fog biztositasunk havi 30-40 dollarert, akkor 10-20 %-t fizetett volna a biztosito.
PGabor


1997. május 23. - péntek, 18 óra 14 perc
k.istyu,
Nemrégen beszéltem egy kanadai ismerössel aki nagyon dícsérte az ö rendszerüket, ami egy részvállalásos szisztéma. Majd késöbb kiderült, hogy mint egyetemi tanár állami alkalmazott. Köztudott ez a legjobb insurance. Meg az is, hogy egy speciális vizsgálathoz 4 hónapot kell várnia egy olyan müszerre amiböl Kanadában összesen 3 van, itt Minneapolisban viszont 9 és a várakozási idö nulla. Amikor életröl és halálról van szó ez nem elhanyagolható.
Üdv,
Denes.


1997. május 23. - péntek, 18 óra 11 perc
Kedves Dénes!

Örülök hogy leírtad, mi van amerikában. Tényleg nem tudtam. Legfeljebb a Vészhelyzet c. (eredeti cím ER) amerikai szappanoperából van nekem, s még tízmilliónak rálátása az ottani dolgokra. Az a baj, hogy amerika gazdag ország, és megengedheti magának a pazarlást, sajnos Mo. szegény, és neki, nekünk valami olyan rendszer kellene, amely hosszútávon működik, és megfelelô ellátást biztosít mindenkinek. Azért kösz az infót.

k.istyu


1997. május 23. - péntek, 17 óra 12 perc
Mogorva,

nagyon köszönöm, ha ezzel tudsz segíteni, örömmel fogadom, de azt hiszem, valahogy úgy kéne szót emelni, hogy legalább tízmillióan meghallják...
Még nem látom, hogy hogyan.

Pirítós,

nehogy azt hidd, hogy ilyen könnyen szabadulsz, bár azt most és mindenkihez szólóan szeretném leszögezni, hogy kizárólag a saját farkammal verem a csalánt, ha muszáj. De csak nem...
És ha hiszünk K.-nak, ha nem, azért én szeretném bevasalni az ígéretét. A többi majd jön utána...
Mindenesetre ha jól emlékszem, a te szakmai tapasztalatod talán segíthetne abban, hogy valahogy föl lehessen hívni erre az interjúra, és a Kökény ígéretére az offline sajtó figyelmét.
Nincsenek ötleteid? Én egyelőre tapogatom a sötétet. Benn van a fejemben.

Üdv: Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 17 óra 10 perc
Mogorva,

nagyon köszönöm, ha ezzel tudsz segíteni, örömmel fogadom, de azt hiszem, valahogy úgy kéne szót emelni, hogy legalább tízmillióan meghallják...
Még nem látom, hogy hogyan.

Pirítós,

nehogy azt hidd, hogy ilyen könnyen szabadulsz, bár azt most és mindenkihez szólóan szeretném leszögezni, hogy kizárólag a saját farkammal verem a csalánt, ha muszáj. De csak nem...
És ha hiszünk K.-nak, ha nem, azért én szeretném bevasalni az ígéretét. A többi majd jön utána...
Mindenesetre ha jól emlékszem, a te szakmai tapasztalatod talán segíthetne abban, hogy valahogy föl lehessen hívni erre az interjúra, és a Kökény ígéretére az offline sajtó figyelmét.
Nincsenek ötleteid? Én egyelőre tapogatom a sötétet. Benn van a fejemben.

Üdv: Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 17 óra 1 perc
k.istyu,
Mielött az amerikai egészségügyröl bár mit mondanék, meg kell mondanom, hogy ismereteim korlátoltak. Csak a mediákból olvasottakról, személyes és barátaim tapasztalatairól tudok néhány szót mondani.
Talán a legjellemzóbb, hogy ma már az egészségügy, idetartozik a gyógyitás is, tökéletesen kicsuszott az orvosok kezéböl. Ugyan olyan alkalmazottak lettek mint az ápolónök, mütösök és takaritó személyzet. A nagy játékosok a biztositók és a "szolgáltató organizációk" mint HMO, Alina, stb.
Minden üzleti alapon müködik s a betegböl vásárló lett. A szinvonalat - ami igen magas - egyenlöre az organizációk közötti verseny tartja fenn. Az árak viszont csillagászatiak s mivel nincs egyetemes biztositási rendszer, igy a biztositási költségek is. Ha egy munkahely beletartozik valamelyik "provider" organizációba akkor mint csoport kedvezöbb biztositási feltételeket kaphat, ami persze több megkötöttséggel ( orvos választás, limitek, stb. ) jár.
Az én esetemben: Saját válalkozásom van, tehát a magam munkakadója vagyok. Havi!!! $526-ért 2 före
tudok egy csoportos biztositást venni egy szakmai egyesülésen keresztül. Szabad orvos és kórház vállasztással 20% részvállalással boldog vagyok, hogy lehetöségem van mint maszek biztositást venni.
A szegények az más. Ha nincs biztositás a qualified személy bár hova bemehet, kötelesek ellátni, s vagy az állam ( Minnesota ) megtériti, vagy a "provider" az én és a hozzám hasonlók számláihoz adja a költségét.
Végül kilukadunk a költségekhez. A biztositók nem adnak kitöltetlen csekket a "providerek" kezébe. Kisebb esetektól eltekintve minden procedurára elözetes engedélyre van szükség. Ebböl adódik, hogy komoly esetekben nem az orvos dönti el, hogy milyen gyógymódot lehet használni, hanem egy - esetleg - több ezer kilóméterre egy iróasztalnál ülö adminisztrátor. S ez a szervezeti baklövés inditott el egy olyan folyamatot, ami a végén a teljes amerikai e.ü. ujraszervezéséhez kell, hogy vezessen. Hogy mikor az még talány.
Más: A paraszolvenciát nem ismerik.
Lakásra nem jönnek ki csak a mentök.
Betegálomány - az otthoni értelemben - nem létezik. Van u.n. sick day minden hónapban, fizu nélkül. Hosszabb betegség esetén a biztositó fizet. ( Ha fizet.)
Ha benne vagy a szisztémában akkor a szinvonal a konkurencia miatt igen magas. Igy az árak is. Pl.:
Barátom teniszezésnél elszakitott egy izmot a vádlijában. Dagadt és fájt igy bevittem az emergency-re. Mivel nem mentö hozta a legfontiosabb annak a tisztázása volt, hogy van e biztositása. Ez után az orvos megnyomogatta, adott neki fájdalom csillapitót és mankót és azt mondta, hogy nem tud semmit csinálni. Számlát kapott a kórháztól az emergency szobáért, az orvostól a vizsgálatért, a növértöl az aszisztálásért és mit tudom én honnan a mankóért. Végösszeg $2600. szerencsére jó biztositása volt és az egész cilibuli $150-be került neki.
Térd operáció, 4 nap kórházzal $23,000.

Senkit nem akarok sem eltájolni, sem férevezetni. Ezek az én tapasztalataim. Ahány ház annyi szokás.
Ha valakinek van egy nem túl jól fizetö állami állása, teljes medical biztositással, havi $1 névleges prémiumért gondtalanul mindent megkap.
Másik véglet, hogy valaki jól keres, borravalós munkán ( pincér, kozmetikus. stb.. )s nem hajlandó megvenni a biztositást, s használja az álamilag dotált szervizeket. ( Jól valagba rúgnám.)Még egy példa: segélyen lévö munkanélküli taxival megy a rendelöbe ingyen Aszpirinért. ( Szocializmus? ) Csak azt akarom ecsetelni, hogy nincs tipikus eset. Ez is Amerika. A bor évek óta forr. Mindenki tudja, hogy ez igy nem mehet tovább, csak senki nem tudja egyenlöre, hogy mit és hogyan kellene csinálni.
Sorry, hogy ilyen hosszü lett.
Denes.


1997. május 23. - péntek, 16 óra 32 perc
Samu
Az újságíró is emberből van tehát befolyásolható, és ha sokáig csak az egyik fél hallatja a szavát, ráadásul a másikról azt állítja, hogy elérhetetlen, akkor könnyen elbillentheti a mérleget az egyik oldalra, onnan pedig a tömeghangulatot elég nehéz visszabillenteni, gondolj például a Postabank Maci hanyattdöntésére.
A program egyébként köszöni jól van egyenlőre csak ennyit róla, a többit a hétfői újságokból remélem megtudod.
hc


1997. május 23. - péntek, 16 óra 14 perc
Trebitsch!
Bocsáss meg, hogy blazírtan fogadtam Kökemény Mihály ígéretét. Sajna nem tudok lelkesedni, mert azt sem hiszem el ha horkol.
Még akkor is csak nehezen hinném el a nettre tett elszámolást, ha az Arthur Andersen hitelesítené. Az egyetlen amit elhinnék tőle/tőlük, ha elhúznának a francba. Ennyire azonban nem veszik komolyan kormányzati felelősséget. Meg aztán ott van a Szonda Ipsos is, amely rendületlenül gyártja a hitelesnél hitelesebb népszerűségi indexeit, amelyek szerint belénk magyarokba nemcsak hogy bele lehet és kell rúgni, de egyenesen kérjük, követeljük, hogy valaki végre ragadja meg a farkunkat és verje bele a legközelebbi 100 holdas csalánba.

k.istyu!
Nem mintha az MDF kormányt szerettem volna, de érdeklődnék, hogy vajon pártszimpátiádon kívül mire alapozva állítod azt, hogy a Horn kormány jobb, mint az MDF kormány volt?
Pirítós

P.s.: Nagyon a nyelvemen van az, hogy sose élj jobb kormány alatt, mint a Horn kormány; de mégse kívánom, mert
ad 1: nem vagyok ennyire gonosz
ad 2: magammal csesznék ki, ha meghallaná a Lyótündér.


1997. május 23. - péntek, 16 óra 4 perc
Tisztelt Kökény Úr!

Amennyiben van Önben emberi méltóság és egy parányi tisztesség, abban az esetben elvárom, mint az Ön egyik munkáltatója ( ne feledje, a miniszter szó eredendően szolgálót jelent) felszólítom, sőt követelem, hogy Gurban
1997. május 23. - péntek, 9 óra 32 perc-kor kelt levelére minimum e-mailben, választ próbáljon adni.
Arra nem kérem, csak elvárom, hogy mindez nyilvánossan is jelenjék meg.

Ez Önnek nem miniszteri, hanem emberi kötelessége. (lenne)
Ugyanígy érdeklődéssel olvasnánk Lépesméz történetével kapcsolatos gondolatait. A hülyegyerekeknek szóló interjúit és válaszait tartsa meg a sajtótájékoztatókra. Erre reagáljon, ha van magában egy kis jóérzés, ne csak hivatali Mercedesében pöffeszkedjen, és beszéljen baromságokat a híradóban és egyéb helyeken.

Trebitsh, nem sokat tudok tenni az ügy érdekében, de ha kell aláírásom és szavam melletted áll! Ennél többet meg úgyse tudunk tenni, az utcára hiába megyünk, maximum kiröhögnek vagy lesz*rnak nagy ívben. Sajnos Samunak qrvára igaza van. majd tudják Ők, hogy mit tudjunk mi. Pofán meg mégse vághatjuk Őket, ez is a demokrácia.

Zs!
Kérlek továbbítsd ezeket a véleményeket Kökény úrnak, bár szerintem a fáradságot sem fogja venni, hogy elolvassa őket. Ő részéről a következő ciklusig letudta a dolgát, nem fog mindenféle "ütödött emberek" hülyeségére válaszolgatni. Fontosabb dolga is van, most éppen tévétársaságot vásárol, mert szerinte jó befektetés egy szerintem nem nyereséges vállalkozást támogatni. Őszintén, az ismeretségi körötökben ki szokta nézni, a Szív TV egészségügyi műsorait? Maximum a filmeket, de azok is csapnivalóak általában, és az adásminőség is borzasztó. Nem mondom, hogy én jobb műsort tudnék készíteni, de az nem is kerülne a TB-nek egy fillérjébe sem.
Ennyit a betegségmegelőzésről Szív TV módra.
Kikérem magamnak, hogy az Én általam befizetett évi több tízezer forintot erre a baromságra fordítsák!!

Üdv:

Mogorva

Kökény Úr, ha akar válaszolni itt az e-mail címem:

mailto:peterib@mail.datanet.hu


1997. május 23. - péntek, 15 óra 18 perc
Kérdésem: mikor láthatjuk a miniszter úr által megígért elszámolást a neten?
Az ígéret szép szó?
F.G.


1997. május 23. - péntek, 14 óra 28 perc
Samu,

üzeneted második részével egyetértek: ez is egy módszer, persze. Azért túráztatom most magam ennyire -azon kívül, hogy ajándék módjára az ölembe pottyant egy kis szabadidő-, mert nem győztél meg arról, hogy nincs eszköz. A pofázás szabadsága persze nagyon fontos, híve vagyok, ha lesz borjú, ha nem.
De az internet szerintem kiváló eszköze lehet a közpénzek ellenőrzésének.
Csak ki kell verekedni! És a hosszú idő lerövidíthető, nem csak snail-mail létezik, mint száz éve, miért ne élnénk az új technikákkal. Most adódott egy alkalom, amiben én látok fantáziát, és te sem tudtál -általános pesszimizmusodon túl- érveket felhozni ellene.
Még mindig nem látom be, hogy ha elérjük azt, hogy internet-oldalon olvasható legyen a Népj. Min. elszámolása, az ne lenne eszköz. Tudom én is, hogy rengeteg a buktató, könyvelő bármit bármiként kimutat, de azért ezt mindenki olvashatná. Én pl., ha oktató lennék a Közgázon,(nem vagyok), kiadnám a végzős hallgatóknak: hölgyeim és uraim, ott a N. M. weblapja, tessék egy-egy fejezetet átnézni, elemezni, megkritizálni.
Azt pedig vállalom, és mindig is vállaltam, hogy holdkórosnak, szélmalomharcosnak, naívnak, meg mindenfélének nézzenek. Nem bánom, tulajdonképpen egyetértek: az vagyok. (talán a mindenfélét kivéve, az túl tág...)
Szóval: én azért ugrálok, hogy _legyen eszköz_!
És látok esélyt a sikerre. Nem sokat, de látok.
Például nemsokára választások. Én speciel arra fogok szavazni, aki azt mondja, hogy _az interneten_ elszámol a rábízott pénzzel az utolsó vasig. És ha ezt a dolgot sikerül becsempészni a választási cirkuszba, (vissza)nyertünk 2-300 évet. Gondold át, szerintem nem lehetetlen, és jó lenne.

Üdv: Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 14 óra 19 perc
hc.

Nagyon hiányolom a bizonygatásod, amiben leírnád, hogy a lefizetett, félrevezetett.... sajtó hogy lett csőbe húzva.
Érdekelne a véleményed, ami szerint mennyire, és amennyire jó az amcsi program. Csak azért jó mert ott működik? Ha működik?
Azért ott olyan dolog is elmegy, hogy egy leadott csekk 4-5 nap allatt kerül kifizetésre, egy hitelkártyaterhelés 1-2 hét is lehet, de az egy nagy ország, sok "kis" állammal. Mi szerintem beleőrülnénk egy olyan bankrendszerbe. Itt ez gördülékenyebb, mert újabb. És ez így is van rendjén. Pedig az a bankrendszer mindenki szemében a kánaán. Csak ott bíznak benned, és te is bízol a bankban, és nem állsz sorba a pénzedért éjt nappallá téve. ( Elfelejtve a garanciákat.)

Vitafolytatás indítónak ennyi.

Samu.


1997. május 23. - péntek, 12 óra 54 perc
Trebitsch

Hát ez az, eszköz az nincs. A demokrácia, jóformán az egész világon csak a pofázás szabadságát jelenti, de attól egyik tehénnek se lesz borja. Ahol meg van némi ellenőrzés az állami illetve inkább köz pénzek elherdálásában, az igen hosszú idő alatt alakult ki.
Szegény Don Quiote is hiába állt ki a szélmalommal.

Viszont, egyszer majd fontos lesz nekik, hogy mindenki fizessen TB-t, akkor előtte ki kell tárni a bukszát, megmutatni azt ami nincs, és könyörögni, hogy ha adtok bele, akkor tételesen elszámolunk inkább vele.
A mi oldalunkon csak a polgári engedetlenség van. Ha tudjuk, minimalizálni kell a befizetéseket, az orvosoknak meg mindenki -sajnos- úgyis fizet. És ami még nagyobb baj, hogy mindenki rá akar licitálni a többiekre. Ezt kb. ugyanúgy meg kellene reformálni, mint az egészet. De legalább legyen annyi önmegtartóztatási képességünk, hogy egy 2-3 órás műtétért ne akarjunk egy mai (mondjuk nem kiemelkedő) áltlagkeresetnek megfelelő kenőpénzt adni. (Gondolni kellene azokra is, akik még ezt is alig-alig tudják megfizetni, de azért vágynak, és áldozni is szeretnének a jobb ellátásukért.) Ráadásul ennek ellenére többnyire le se tojják az embert.
Az üdítő kivételek egyedül a professzori rangot el nem ért, de már nem kezdő orvosok jelentik. Ők még foglalkoznak a beteggel. A prof -konkrét tapasztalat- a mandulaműtét után hányó, lázas gyerekhez csak egy ápolót küldött, míg az említett még nem prof szintre jutott kiváló orvos a műtét után semmilyen panasszal nem rendelkező gyereket 2 nap alatt 4* látogatta meg. ( És nem a kezét tartva ) A végén még rossz érzésem is volt, hogy az Ő "díja" csak fele a profénak.

Persze ez most idealizmus, de erről meg ez a véleményem.

Ezt kapd ki Trebitsch. Ez az igazi. Amúgy meg ha ennyit túráztatod magad ezen, akkor megismerheted még a dolgot közelről is. De ne a profot válaszd!!

Samu.


1997. május 23. - péntek, 12 óra 46 perc
Lépesméz,

miért sajnálod, ha el kell számolniuk a pénzzel a minisztériumoknak? Nem értelek! Én csak a saját soraimra gondoltam. Azok között nincs semmi, csak bennük. Szerinted rossz ötlet volt?

Samu,

ne csak az utolsót olvasd el, hanem a többit is, de főleg az interjút. Itt van a kereten. Pesszimista semmittevésből meg soha nem lesz semmi.
Magától a büdös életbe egyik kormánypárt se fog soha elszámolni. Keresgélhetsz a végtelenségig.
Bármelyik van hatalmon, minden létező eszközzel el kell számoltatni, folyamatosan, az utolsó fillérig. Eszköznek itt az internet, hadd ne részletezzem a lehetőségeit. Ennél nagyobb nyilvánosságot nem ismerek, és ki akarom ide rángatni az összes nagyfejűt, aki a sajátjaként bánik a pénzemmel. És hiszek abban, hogy sikerülhet, mert lépéselőnyben vagyunk. Nem tekintik egyelőre igazi veszélynek, a Kökény is csak tudatlanságból ment bele abba, hogy kirakja ide a könyvelését. De nem tudom, hogy milyen eszközöket tudunk igénybe venni, hogy ország-világ előtt leégjen, ha nem teszi. Segítsetek!

Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 11 óra 52 perc
Trebitsch

Bocsika, most olvastam a Samu le*szasa előtti utolsó hozzászólásodat.
A véleményem: Pesszimista.
Nem hiszem, hogy ha miniszterelnök úr a Gyulakicsi nem számoltatja el, akkor mi mindannyian bármit is tehetnénk. Ő meg nem fogja, mert a választást finanszírozni kellene valamiből.
Az egyetlen megoldás, hogy addig kell újnál újabb kormánypártot keresni, amíg valaki hajlandó elszámolni. Bár ez ügyben is inkább csak pesszimista lennék. (Hiszen nekik is lesz újraválasztási kampányuk. És így tovább.) :(((

Kiút egyedül az "anarchoszindikalista közösség megvalósítása lehet, ahol évről évre mindíg más gyakorolja a végrehajtó hatalmat." :))

Ismét utalnék a tegnapi Fridire, (És ez alapján úgy tűnik, hogy állandó lelkes nézője vagyok pedig áááá dehogy) ahol is amikor megkérdezte a Gyulakicsi a Friditől, hogy mi van ha valaki hibázik a produkció résztvevői közül, akkor azt válaszolta: fizumegvonás. Majd visszakérdezett, hogy és a kormánytagok közül ha valaki hibázik, annak vannak-e anyagi vonzatai, a miniszterelnök úr MOSOLYOGVA azt válaszolta, hogy NEEEEM!!!!
:((((((

Samu.


1997. május 23. - péntek, 11 óra 31 perc
k.istyu,

olvasd el, amiket írtam, kérlek! És reagálj rá!!

Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 10 óra 50 perc
Trebitsch, az igazi (?)
Jpbban látom mint gondolnád.
Hozzáteszem: legnagyobb sajnálatomra.
Lépesméz


1997. május 23. - péntek, 10 óra 45 perc
Samu,

egyen meg a fene téged is. Miért nem reagálsz a kérdésemre?

Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 10 óra 0 perc
Az én szememben a kis kökény egy szakmai nulla, része az orvosi maffiának, amelynek köszönhetően kislányom meghalt a kórházban ahol Ő alkalmazásban van/volt(?). Hiába kérdeztem én lakossági fórumon a Kardiológián történő disznóságokról, a kérdéseimet továbbpasszolta az u.n. orvosi "szakértő"-inek, akik a választ elmaszatolták. A "Népjóléti Miniszter" másodszori megkeresésemre már nem is válaszolt. Igérhet ez az alak akármit csak azt nem hogy tisztességes választ ad a Neki feltett kérdésekre. Nekem volt is, van is egynehány kérdésem. Szimplák, egyszerűek csak borzasztóan kellemetlenek. Szószerint idézem valamennyi kérdést, ahogy én is feltettem Neki pontokba szedve.

1. Felelősnek tart-e Ön bárkit azért, hogy szívműtétre váró gyerekek fertőző gyerekek közé vannak
zárva.
2. Az az orvos csak a felelős, aki ilyen gyereket az állományba felvett vagy azok is felelősek akik
tudnak ilyen gyerek jelenlétéről és nem különítik el a többi gyerektől.
3. Lehetségesnek tartja-e, hogy Tamara a vele egy kórterembe zárt gyerektől fertőződött meg,
amely fertőzés tünetei, gondolok itt a 39 C fokos lázra, az augusztus 1-i operáció után a
lappangási időszak elteltével jelentek meg, miután szervezete olyan mértékben legyengült, hogy
nem bírt ellenállni a kórokozóknak.
4. Szükségesnek tart Ön olyan állapot mesterséges kialakítását, hogy egy szívműtéten átesett gyerek
a felgyógyulás tartama alatt további betegséggel is megküzdjön.
5. Nem tartja-e inkább a halál okának azt, hogy két betegség túl sok egy lábadozó gyereknek, akkor
ha mindkét betegség rendkívül súlyos és az egyik elkerülhető lett volna.
6. Szükségesnek és elkerülhetetlennek tartja-e Ön azt, hogy a június 18 és június 25-e közötti
időszakban, miután a szívsebészeti osztály betelt (hetedik emelet), onnan az alig egy hónapja
megműtött gyereket a vezetőorvos az egyik fertőző gyerek közvetlen közelében kivánta
elhelyezni? Erre a lépésre végülis nem került sor, mert az a nővér, aki ezt a határozott utasítást
kapta, az orvos távoztával, annak utasítását felülbírálta és máshol helyezte el a lábadozó frissen
műtött gyereket.
7. Lehet-e azt állítani, hogy életmentő műtétek nem maradnak el ebben az országban, ha ebben a
kórházban is leállnak a műtétekkel egy hónapra (tavalyelőtt két hónapos leállás volt) és ezen
idő alatt gyerekek halnak meg, mert nem tudják kivárni betegségükből kifolyólag a hónap
végét.
8. Miben halt meg az a gyerek július 22-én a gyermekosztályon, amikor tudvalevőleg nem voltak
műtétek.
9. Hány gyerek halt meg ezen időszak alatt.
10. A július 31-én megműtött kislánynak és Tamarának nem sikerült a gyermekosztályon végzett
előaltatás. Mindketten teljesen éber állapotban, vagy inkább azt mondanám, hogy
sokkosállapotban kerültek a műtőbe. Az előző nap megműtött kislány zokogva került a műtőbe.
Tamara felém nyujtva a két karját könyörgött, hogy védjem meg (én a lift mellett álltam) a
számára idegenektől és így került a műtőbe. A kérdésem a következő: Nem befolyásolja Ön
szerint a műtét sikeres lefolyását az ha a páciensek sokkos állapotban kerülnek a műtőbe? A
véleményem szerint ugyanis minden olyan gyerek, amelyik nagyon kötödik az anyjához vagy
más hozzátartozójához annál a gyereknél ez elsődleges szempont.
11. Nem befolyásolja-e a műtét kimenetelét az ha a műtét időbeli elkezdése érdekében a nem kellő
körültekintéssel végzett előaltatás (sikertelen előaltatás) után a pácienseket "túlaltatják"? Nem
kerülhet-e ilyenkor a beteg kómás vagy közel kómaszerű állapotba?
12. Augusztus 5-én elmaradt egy kisfiú életmentő műtéte, a kezelőorvosa szerint a gyerek
operációra alkalmatlan volt, mivel nem fogad el senkitől semmilyen ételt vagy italt és ezért
műthetetlen. Ennek a kisfiúnak is megmenthető lett volna az élete, mivel a kisfiú eddig is evett
és ivott és a korházban amikor az édesanyját a közelébe engedték akkor mindent elfogadott. Az
édesanyja mellesleg egész idő alatt a kórházban tartózkodott és véleményem szerint mindent
megtett volna a kisfiáért, még etetni is hajlandó lett volna. Egyedi szubjektív véleményem
szerint az ilyen kezelőorvos mind szakmailag, mind emberileg méltatlan a doktori címre.
Ebben az esetben csak az orvosnak volt döntési joga, a betegnek semmilyen u.n. betegjoga nem
volt.
13. Augusztus 17 és 20 között tudomásom szerint hat gyerek halt meg, miben haltak meg.
14. Július 31 -én megműtött gyerek, agyhalottá vált a műtét alatt, hogyan volt merészségük másnap
ilyen körülmények között ismét operálni? Mitől esett a gyerek kómába és vált agyhalottá?
15. Ugyaneznap egy kétszeresen műtött gyerek is meghalt később, mivel a hetedik emeleti osztályon
nyoma veszett. Mi volt a halál oka?
16. Befolyásolhatta-e Tamara műtétjének kedvezőtlen lefolyását az, hogy az altatáshoz telefonon
kért információk nem feleltek meg a valós adatoknak, mivel tévedésből a júniusi (egy hónappal
korábbi) adatokat adta meg a gyermekosztály, amely adatok egy növésben lévő gyereknél 10
%-os eltérést jelentenek. A júniusi adatok szerint Tamara súlya 9.70 kg, magassága 82 cm. A
július végi adatok szerint viszont súlya 10.70 kg és magassága 87 cm volt.
17. Hogyan lehetséges, hogy csak néhány gyerek hagyta el élve a kórházat augusztus 22-ig, ha
majdnem mindennap kétszer műtenek és az Ön által említett halálozási arány 15 %.
18. Mi a valós halálozási arányszám ? Az én értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy a kórházba
betérő betegek számából levonjuk a kórházat élve a főbejáraton elhagyók számát és az így
kapott számot (a halottak száma) elosztjuk a kórházba betérő betegek számával és
megszorozzuk százzal. A magyarországi Országos Kardiológiai Intézet által kitalált 15 %-os
halálozási arány, ami mint később megtudtam, csak az első 48 órán belül meghalt betegekre
vonatkozik, megtéveszti a szülőket és az Ön által nemzetközi adatoknak nevezett értékekkel is
lehetetlenné teszi az összehasonlítást.
19. Ki a felelős azért, ha egy beteg gyerek nem kapja meg időben a szükséges kezelést. Szívsebészeti
problémák esetén az ügyeletes orvos, a kezelőorvos, a szívsebész ?
20. Ki a felelős abban az esetben, ha a beteg gyerek nem kapja meg a nem szívsebészeti problémák
esetén a kezelést. A fentebb említettek közül valamelyik vagy a külső kapcsolatok
fenntartásával is foglalkozó szervezési és módszertani osztály a felelelős, amely osztálynak Ön
is alkalmazásában van/volt.
21. Szervezési hiányosságok esetén hibáztatható ilyen esetekben külső kórház vagy ilyen esetekben
egyértelműen a Kardiológiai Intézet a felelős.
22. Tudatja-e a kórház a vele munkakapcsolatban álló Heim Pál-lal, hogy a bakteriológiai
tenyésztést válságos állapotban lévő gyerekek igénylik, tehát szükséges a soronkivüliség és nem
lehet várakozni a tenyésztés megkezdésével.
23. Szükségesnek találok egy kimutatást, amely tartalmazza, hogy augusztus 1 és augusztus 22
között, mely napokon és hány mütétet végeztek, hány beteg gyerek tartózkodott ekkor az
intenzív őrzőben, a szubintenzív osztályon, a játszó kórteremben és hány gyerek tartózkodott a
gyerekosztályon műtétre várva és milyen állapotban voltak ezek a gyerekek.
24. Tamarának a kezeléséről is szükségesnek találok egy naprakész kimutatást. Mikor, milyen
gyógyszert kapott és mekkora dózisban. Hogyan alakult az egészségi állapota.
25. Ön a lakossági fórum bevezető részében a kórházi ágyak 60 %-os kihasználtságáról beszélt.
Nem találja ellentmondásosnak, hogy éppen a legkritikusabb osztályok, az intenzív
osztályoknak kell ágyszámon felül produkálni. És mindazok az esetek, amelyeket
megemlítettem az éppen az Ön jelenlegi/volt munkaadójánál történtek, tehát még azt sem
állíthatja, hogy nem tud hasonló esetek előfordulásáról.
26. Mekkora ágykihasználtságot számolnak, akkor amikor a fertőző betegggé vált kislányom,
Tamara egy egész hatszemélyes intenzív osztályt, a szubintenzív kórtermet elfoglalt és ezzel a
további műtétek elvégzését is gátolta? 100 %-os vagy csupán 17 %-os ágykihasználtságot? Ha
ez utóbbival számolnak, akkor statisztikailag igazuk lehet, mert messze nem teljesül az előző
pontban is említett 60 %-os ágykihasználtság, de ha mint praktizáló orvos veszi számításba az
esetet, akkor a konkrét esetben az ágy kihasználtság mértéke 100 %-os. Miért nem lehetséges
ekkor a TB-től hat darab ágyra kérni támogatást?
27. Az Ön által említett kivizsgálást elégtelennek tartom azért is, mert az Ön által felsoroltak
valamennyien orvosok voltak és a bizalmam megrendült az orvosok igen jelentékeny
számában. Különbséget tettem mindig orvos és orvos között és ezt a megkülönböztetést a
továbbiakban is fennkivánom tartani. Számomra nem elégséges az orvosi szakvizsgák megléte,
ha nem vagyok meggyőződve a szakvizsgák mögött lévő tudás mértékéről is. Szükségesnek
tartom a személyes kapcsolat felvételt az Ön által említett bizottságokkal, mint azt a lakossági
fórumon megigérte nekem és én ezen igéretben bízva, akkor elfogadtam az Ön válaszát.

Gurban
gurban@mufi.hu


1997. május 23. - péntek, 9 óra 32 perc
Kedves Dénes!

Az MSZP azért jött vissza 1994-ben, mert elhitték, elhittük, elhitették, hogy jobbak lesznek mint azt MDF. És tényleg jobbak mint az MDF, csak nem sokkal. Annyival nem, hogy az országot rendbe tegyék. De valamit azért tettek. Én soha nem szeretnék egy MDF típusú kormány alatt élni, pedig T.GY. már itt van a kertek alatt.
Az egészségügyet úgy lehet rendbehozni (a TB-vel együtt), hogy fokozatosan üzleti alapokra kell helyezni.
Amerikában hogy csinálják?

k.istyu


1997. május 23. - péntek, 9 óra 19 perc
Zs.
Szerintem nem benned van a hiba, ha a tegnapi Fridi műsorra gondolok.
Más szóval, nem csak az on-line interjú hiányosságai, ha az alany nem mond semmi értelmeset.
Pl. a Fridi, tegnap a saját magának feltett költői kérdésekre sem válaszolt. Szerintem a Kökény úr se tudna a saját maga által feltett kérdésekre se válaszolni nyíltan.

Samu


1997. május 23. - péntek, 9 óra 4 perc
Csütörtök, 16 ó. 54 p.: Énis! Teis? Pirítós.
Csütörtök, 21 ó. 21 p.: Üdvözlöm a Pirítóst, és minden Felsőkutormány SC szurkolót. (Aláírás nélkül)
A két "üzenet" között pedig semmi. Aztán reggel 8 ó. 0 p. - ig 6 üzenet. Az érdeklődés óriási. Csak bírja a szerver ezt a rohamot. Hogy ezt mi okozhatja?
Egy véletlen látogató


1997. május 23. - péntek, 8 óra 46 perc
Lépesméz,

te sem látod, nem csak Dénes. A megoldás szerintem az, hogy el kell számoltatni a pénzzel a mindenkori kezelőit. (Amerikában adminisztrációnak mondják a kormányzatot, ha jól tudom.) Most éppen a Népjóléti Minisztériumot.
Kicsikartam az éppen aktuális minisztertől, K.M.-től egy ígéretet ebben az interjúban, hogy megteszi. Itt, az interneten. Én ugyan egy csillogó szemű, naív optimista vagyok, de azért annyira nem, hogy azt hinném, hogy ezt az ígéretet akkor is betartja, ha elsikkad, és semmi visszhangja. Egyszerűen elfelejtkezik róla, és kész. Viszont ha bármilyen formájú elszámolást ki lehet préselni belőle, az már precedens, onnantól már csak a részletességét és a valóságtartalmát kell górcső alá tenni. DE MEGTEHETED!!! OTTHONRÓL, KAROSSZÉKBŐL!!! Aztán jön a többi tárca.
Én egyedül olyan súlytalan vagyok, mint a lepkefing a szélben. Soxeretettel megkérem azt a rengeteg demokratát, aki ide ír, hogy legalább azt mondjátok meg, ha valami miatt ritka nagy baromságnak gondoljátok, amit csináltam.
Én azt hiszem, hogy a demokráciáról nemcsak pofázni kéne, hanem néha csinálni is, és tenni érte. Itt az alkalom. Mi van veletek? Megkukultatok?

ÉBRESZTŐ, NEM IGAZ, HOGY ILYENEK VAGYTOK!!!!!!!!!

Trebitsch


1997. május 23. - péntek, 8 óra 0 perc
Lépesméz,
Nincs válasz? ( szokás szerint )
Ezer bocs, hogy élek.
Denes.


1997. május 23. - péntek, 1 óra 41 perc
Déneském,
lehet, hogy csak Te nem látod a sorok között a megoldást (szokás szerint)?
Lépesméz


1997. május 23. - péntek, 0 óra 25 perc
Lehet, hogy naivak a kérdések:
Milyen kormány, milyen politika lenne ma jó Magyarországon. Személy szerint ki, vagy kik azok akik a többség bizalmát élveznék? Hogy lehet, hogy az MSZP-t hozták vissza az elözö választáson. Hogyan lehetne az egészségügyet rendbetenni? Amit az elmúlt napokban itt látok az elkeseredés és méreg, de senki nem jön elö egy általános megoldással. Kössz minden választ.
Denes.


1997. május 22. - csütörtök, 23 óra 48 perc
A cinizmus csúcsa "népjólétinek" nevezni ma Magyarországon egy minisztériumot.
Ebben az országban minden fordítva van mintha nem normális emberek vezetnék. Vagy lehet hogy csak gonoszak ?

Molnár György

Molnár György


1997. május 22. - csütörtök, 22 óra 49 perc
Tényleg senkit nem érdekel, hogy végre el lehet majd számoltatni (egyszer, talán, ha eleget ordibálunk itt a neten) a Népjóléti Minisztériumot? És megtudhatjuk, ha elég erőszakosak vagyunk, hova lesz a TB-járulék? Meg az összes többi pénz?

Egyedül biztosan nem fog menni. Se nekem, se másnak. Ha itt is, ti is ilyen közönnyel fogadjátok azt, hogy a Kökény megígérte, hogy elszámol a rábízott pénzzel, az Interneten, akkor nincs értelme az egész dolognak. A kutyát nem érdekli, hogy ki mit csinál a pénzünkkel, az a lényeg, hogy sértődötten lehessen fikázni.
Így mulat egy magyar úr.
Egyedül nem megy... egyedül nem megy... trallallala.

Trebitsch :(


1997. május 22. - csütörtök, 21 óra 47 perc
Üdvözlöm a Piritóst, és minden Felsôkutormány SC. szurkolót

1997. május 22. - csütörtök, 21 óra 21 perc
Énis!
Teis?
Pirítós


1997. május 22. - csütörtök, 16 óra 54 perc
(Mogorva)
Szerintem a Kökény elvtársnak is igenis vannak jogai és a többi miniszter uraknak is és már alig várom hogy én is miniszter lehessek eccer.

Okoska törp1997. május 22. - csütörtök, 16 óra 15 perc
A Kokeny mennyit fizetett az interjuert?
Vagy mennyit kert erte?
En is szeretnek vele egy 'elo' interjut a weblapomban.

Valaszukat elore is koszonom!

(MSZP PR osztaly)


1997. május 22. - csütörtök, 15 óra 16 perc
Zsofi! Amit k.istyunak valaszoltal, hogy "a miniszternek is joga van", azt Te komolyan gondoltad? A "miniszter" szo valahol a szolgalat, szolgal eredetibol indult ki (vo. ministrans) es hat azert, mert a nagysagos miniszter urak ezt nem tudjak, Te meg tudhatnad. Vagy valaki "beszponzoralta" a velemenyedet? Az interjubol is mintha ez csengene ki... Nekem most szinten kialakult egy velemenyem, de nem akarok feltetlen ebben megmaradni. (Mogorva)

1997. május 22. - csütörtök, 15 óra 8 perc
A kis kokeny eletrajza sokat valtozott.
Aprilis 16-an 17.00-kor meg az Orszagos Kardiologiai Intezet Szervezesi es Modszertani
Osztalyanak foorvosa volt kb. 18.00-ig amig en
a Kardiologiai Intezeten beluli disznosagokrol nem
kerdeztem. Akkor, abban a pillanatban megszunt az Intezeten beluli munkaviszonya is. Orulok, hogy ennek a modosult eletrajznak mar megjelent az irasbeli valtozata is.

Gurban


1997. május 22. - csütörtök, 13 óra 21 perc
Sziasztok!

Nekem úgy tűnik, hogy megiscsak, idezek: "legfeljebb szomorú és csúfos kávézásba fullad majd a szerdai találkozó. :(((((", csúfos kávézásba fulladt az interjú.
Azért ne keseredj el Zs., mi veled vagyunk. Csak igy tovább. Lehet, hogy jósdát is nyitnod kellene. :)

Cső: Serilady


1997. május 22. - csütörtök, 10 óra 29 perc

Úgy látom, még ti is elsiklottatok felette, úgyhogy vagy olyat kértem, ami már van, vagy valami egyéb miatt csináltam hülét magamból. Az mondjuk nem megy nekem túl nehezen, de most hátha mégse...
Mindenesetre idéznék innen a keretről: "Kökény Mihály
A Népjóléti Minisztérium a rendelkezésére álló adatokat az 1996. évi költségvetésről
zárszámadás elkészítésekor feltesszük az Internetre."
Eddig is elszámolt a pénzzel itt a Neten ez a minisztérium? Ha igen, csak hiába foglaltam a sávszélességet. Ha nem: azért itt vannak lehetőségek...

Trebitsch


1997. május 21. - szerda, 23 óra 41 perc
Jobbulást kösz Piritós, de értetlenül állok problémád előtt.
Kökény ott volt. Legérdekesebb kérdés: mikor van fogaddóóra.
Tehát: nem sokat vesztettél.
Egyébként 7 óra már elmúlt, sehol semmi.
Kár.
Lépesméz


1997. május 21. - szerda, 22 óra 51 perc
Hello Magyarok !

Már háromszor hívni engem Mr. Been, de én hívni magamat Mr. Bean.
Szóval Bean úgy mint Jeans.

Mr. Bean

P.S. Én szerintem én nem is hasonlítani Önkény Mihályhoz (Sorry, Kökény Mihályhoz)1997. május 21. - szerda, 22 óra 12 perc
Hoppá! Mi történt itt? Már vagy ezer éve nem voltam itt, most benézek és mindenki anyázik...
Majd visszajövök, ha minden szép és jó lesz...

BMN
http://www.geocities.com/televisioncity/2018/


1997. május 21. - szerda, 21 óra 47 perc
Piritós
Ne izgulj, nem vagy béna, csak hüje, de az nagyon. Az a szerencséd, hogy jól áll neked.
Énis


1997. május 21. - szerda, 21 óra 2 perc
No Lépesméz!
Akkor én nem csak hüje vagyok, de béna is!
A főlapon? Ott is voltam, de csak a főlapot találtam, meg azt, hogy "Szerda délután 2-3 között Kökény Mihály válaszol olvasóink kérdéseire."
Elnéztem az órát? Nincs is órám! Vagy lehet hogy éppen ez a baj?
Ezexerint lecsúsztam. Szerinted meg semmiről se.
De nem aggódom, majd 7 óra után fogom a keretről nem elolvasni.
Egyébként pedig jobbulást kívánok.
Pirítós


1997. május 21. - szerda, 20 óra 37 perc
Na, most hüjeség vagy hülyeség? DönCSük már el! EZ NEM MINDEGY!

Énis


1997. május 21. - szerda, 20 óra 28 perc
Lépesméz! Te idegen tollakkal ékeskedsz! Csak a választ írd, értjük mi azt!
Kemény szavak? Kemény szavak = sok torokhang + sok mély magánhangzó.... volt.
Alapjában, Neked igazad van, de ezt mindig csak a végén vallod be. Magánklinikák! Na ez az. No, de ott sem a fôorvos a dolgok nyitja, hanem a könyvelô, aki komoly szakértôi díjakat számol el költségként. Ezeket a díjakat pedig abból a nyereségbôl biztosítják, amit a minôségELLENÔRZÉS hiányán spórolnak meg. Ha nincs nyereség - mint a közalkalmazotti szférában - akkor nincs mit spórolni, nincs szakértô, nincs legálisan és illegálisan magánosított közpénz, ezért az ember már unalmában is inkább a metodikai levél alapján végzi a betegellátást. Természetesen nem lehet ezt a véletlenre bízni, meg kell szervezni a szektorsemleges minôségbiztosítás rendszerét, és akkor lehet vállalkozni, ha még van az uraknak kedvük.
No én csak ezt szerettem volna 10 órával ezelôtt mondani, de szerintem a címzett pontosan értette mire gondolok.

Thesszalosz


1997. május 21. - szerda, 20 óra 23 perc
Nálam 3/4 8. sehol semmi.
Sajnálom, ennek így nincs értelme. Felteszünk 1000 éles, izgalmas kérdést, erre mit látok: Kökény úr mikor tart fogadóórát. Na neeeee.. Zs ezt Te hogy gondoltad? Az Internettóban 5000 embert az érdekel, hogy a 24 órája élesben kérdezők megtudhassák Kökény fogadóórását? meg hogy mennyire láthja rózsásnak a jövőt?
Ha ezek voltak az egészségügy TB-vel kpcsolatos legfontosabb kérdések, meg lehetünk nyugodva. Azonban félek, nem ezek voltak a legfontosabbak. És csak remélem, kis országunk nem szenvedi kárát, hogy Mr. Been kökemény másfél órán át mellébeszélt. Az ő szavaival élve: lakossági fórumokon is így tesz. Valakinek azért kellet volna mondania, hogy ez nem az a kimondott lakossági fórum.
Lépesméz, a csalódott

Pirítós, nem tudom miről beszélsz, de biztosan igazad van. A főlapon volt interjú. De el kellene dönteni: csak on line lehet kérdezni - ez tiszta ügy - vagy csak előre feltett kérdések lesznek.
Senki nem gondolhatja komolyan, hogy az 1 órából 30 percig az on-line kérdéseket olvassátok, utána a maradék 30 percben az on-line 20 kérdésre és a napközben bejött 160-ra érdemi válasz jöhet. Ennek így semmi értelme, tényszerű kérdések tucatja maradt ki, ugyanakkor "fogadóóra" meg hasonlók bejöttek. Ezt nem könnyű megemészteni.
Lépesméz
PS.: Nem a saját "40" kérdésemre gondolok elsősorban.


1997. május 21. - szerda, 19 óra 55 perc
Zsófi!
Nem először, nem is utoljára.
DE! Arról volt szó, hogy "szerdán kettőtől háromig a szerkesztőségben ül majd Kökény Mihály", meg "Interjú szokás szerint a címlapon."
Na most. Ha kettő és három között se a szerkesztőségben, se a címlapon nincsen Kökény, viszont 17.12-ig nem kapunk semmiféle tájékoztatást a történtekről, bizony könnyen mást gondolhatunk, mint ami van. Nemde, ez érthető?
Tsók
Pirítós


1997. május 21. - szerda, 18 óra 0 perc
Az interjút hét óra után olvashatjátok itt a kereten.

A kimaradt (mai élő és a konzerv) kérdéseket már elküldtük Kökény Mihálynak.

Pirítós,
Hülyeséget beszélsz, de mindegy.

Trex,
Komolyan betegállományba? És lásd be, hogy nem lehet egy ember tíz kérdésével eltölteni húsz percet a nyolcvanból, mert akkor mindenki mást, aki kérdezni szeretne, megüt a guta.

k.istyu,
Miért ne mutattam volna meg? Csak a népnek van joga szidni egy minisztert, egy miniszternek nincs joga kialakítani a saját véleményét a népről?

zs.


1997. május 21. - szerda, 17 óra 12 perc
Hüjék!
Na tessék! Most elcsesztétek az interjút! Hát lehet úgy érdemben és értelmesen beszélgetni, ha folyton csak kérdeztek és kérdeztek??? Nem értetek ti ehhez! Maraggyatok is magatoknak, a hüje, roszzindulatú kérdéseitekkel.
Pirítós

P.s.: Kedves szerkesztőség!
Ha a mai előadás elmaradt, akkor mikor megy legközelebb "A csinovnyik halála"?


1997. május 21. - szerda, 16 óra 47 perc
hc

Azért, hogy nem értek veled egyet a felelös vállalkozói magatartást illetöen, még én is értem mire célzol. Abban is biztos vagyok, hogy a TBben se csupa angyal ül, söt. De azért kicsit gyanút foghatnál, ha látod, hogy egy projekt bukását, csak az egyik félre próbálják löcsölni. Föleg ha az a MEGRENDELÖ, akinek illenék, hogy mindíg igaza legyen.

Másrészt, míg a program elavult voltát, bizonyítani is lehet (bár aligha szükséges), meg is tették azt, addig a
másik oldal szándékos ellenérdekeltségét, akadályozását eddig senkinek sem sikerült hitelt érdemlöen bizonyítani.

Harmadrészt, a Rózsahegyi miután nyíltan bevallotta, hogy neki a hozzáférhetö adatokban van a nyeresége a bulin, ilyen felelötlen magatartás mellett én is igen félnék neki bármi adatot odaadni. Söt, tiltakoznék, ha az én orvossághasználati szokásaimat, ebböl következö betegségeimet felelötlen emberek kezébe adnák, akár teszt jelleggel is. Ez a személyiségjogom sárba tiprása.

Samu.


1997. május 21. - szerda, 16 óra 45 perc
többeknek:
Nehogy lomondassátok a miniszter urat!! Maradjon még sokáig ő is meg a kormány is, mert ha ők már eléggé megszedték magukat, akkor egy-egy falat jut nekünk kisembereknek is. Ha pedig újak jönnek, akkor azok kezdik előlről a harácsot, méghozzá nagyütemben, mert tudják, hogy legjobb esetben is max. 4 évük van arra, hogy megalapozzák unokáik biztos jövőjét is!!
Arthur


1997. május 21. - szerda, 15 óra 45 perc
Nem látom az interjút!
Hol keressem?


1997. május 21. - szerda, 15 óra 32 perc
Kökény úr válaszait a következő határidővel várjátok:
SOHANAPJÁN
@llexx
PS.: volt értelme? (A matav-nak persze igen...)


1997. május 21. - szerda, 15 óra 4 perc
Amúgy nem volt az 26...
???

TREX


1997. május 21. - szerda, 14 óra 49 perc
zs.!
Köszi.
Most megyeg betegállományba.

TREX


1997. május 21. - szerda, 14 óra 48 perc
Ne bántsátok Kökény Mihályt ! Ő szakemberként és nem politikusként került a minisztérium élére. A kardiológiai intézetbe dolgozott. Igaz, hogy előtte a Minisztériumba Csehák idején. De végül is szakembernek mondható. Manyi

1997. május 21. - szerda, 14 óra 41 perc
Tudtam, hogy így lesz.
: (

TREX


1997. május 21. - szerda, 14 óra 28 perc
Aztat szeretnem megkerdezni, hogy milyota
tetccik bajuszot viseni?
Azt is megkerdeznem, hogy on most
Nacagín Bagabandi vagy Kokeny Mihaly?
Mikor mejig nevet hasznalja?

Nacagín Bagabandi


1997. május 21. - szerda, 14 óra 25 perc
Tisztelt Miniszter úr!
Igaz-e a szóbeszéd, hogy Önnek közvetlen érdekeltségei vannak a Gamma cégnél, és ha igen, akkor az általam nem teljesen ismert mai gyakorlat szerint nem jelent-e ez összeférhetetlenséget az Ön poziciójával.
Thesszalosz


1997. május 21. - szerda, 14 óra 12 perc
Nalam 14:10 van. Mi megy itt eloben???
Se kep hang! Ebreszto!!!!
Vagy a miniszter elvtars csak az elore benyujtott kerdesekre valszol?

Ja, ha ezt irjatok be a browser location ablakaba:
http://www.idg.hu/internetto/index.felmeres.html
akkor nem jon fel az az undorito kerdoiv!

Oreg Oleg


1997. május 21. - szerda, 14 óra 11 perc
Thesszalosz:
>Nem használok Veled szemben többet kemény szavakat.
Volt ilyen?
>Tudod Te, hogy mit miért tudsz.
Ez valami nagy igazság lehet.

>A vita tárgya most már csak az, hogy az a >20.000 sajnos nem elég. Nekem egy kellene.
Mire? Mikorra? Hova?

> Azt az egyet viszont a magyar valóságból kell >indítani. Nem feltétlenül az a jó, ami sok, vagy >az, amit valahol már csinálnak.
Teljesen egyetértek. Nincs átlag ember, nincs átlag egészségügy. Bár egyesek azt hiszik.

>.. de ezt adaptálni kell az adott folyamatra, ami >viszont lehet egyedi, speciális, máshol még >nem kitalált, népies, ..... Röviden: meg kell >alkotni és el kell fogadtatni.
Teljesen egyetértek Veled. És itt megint bökkenő van. Mert ahhoz, hogy egy ilyen rendszer beinduljon, miként Te is említetted: el kell fogadni. Továbbmegyek: akarni kell. Nem akarják. Vagy nem hagyják akarni. Majd a magánklinikák!!!!

Bingó: megfogtad a lényeget: az egészségügy egészségügy lenne és nem üzlet. Márpedig az, mint ahogy a maszek patikák, a Sopronba települt fogorvosok, stb.
További hiba, hogy a betegségek 80 %-a lelki okokra vezethető vissza. Ezt az orvosok is tudják, csak ritkán vallják be. Ezeket a lelki tényezőket pedig mások - pénzsóvár, hozá nem értő személyek és társadalmi folyamatok egyaránt - váltják ki.
A kígyó a saját farkába harapott.
Lépesméz


1997. május 21. - szerda, 13 óra 57 perc
Sziasztok,
Interjú szokás szerint a címlapon.
Ha minden igaz, fél kettőkor kezdünk az eddig feltett kérdésekkel. Mindenkiét kigyűjtöttem, senki se sértődjön meg, ha az övére nem kerül sor, mert kettőtől inkább az élőben érkező kérdéseké a terep.
zs.


1997. május 21. - szerda, 13 óra 17 perc
Kedves Lépesméz!

Nem használok Veled szemben többet kemény szavakat. Tudod Te, hogy mit miért tudsz. A vita tárgya most már csak az, hogy az a 20.000 sajnos nem elég. Nekem egy kellene. Azt az egyet viszont a magyar valóságból kell indítani. Nem feltétlenül az a jó, ami sok, vagy az, amit valahol már csinálnak. Ez a helyzet ezzel a HBCS rendszerrel is, ami alapján a kórházakat finanszírozzák. Az amerikai rendszer csúfosan megbukott (esetleg még nyilvánisan nem bevallottan), aminek csak az az oka, hogy Magyarország nem Amerika - had ne részletezzem. Egy minôségbiztositási rendszer kidolgozásánál természetesen figyelembe kell venni a nemzetközi szabványok ajánlásait (triviálisan az ISO 9000-et), de ezt adaptálni kell az adott folyamatra, ami viszont lehet egyedi, speciális, máshol még nem kitalált, népies, sokaknak tetszô, az etnikai, földrajzi, meteorológiai szempontokat is figyelembe vevô, hagyománytisztelô, a korábbi struktúrát csak fokozatosan átformáló, az alkotmányhoz, az egészsgügyi törvényhez, a banki szokásokhoz, a társadalombiztosítási szisztémához alkalmazkodó és nem utolsó sorban a rendelkezésreálló erôforrásokat figyelembe vevô. Röviden: meg kell alkotni és el kell fogadtatni.
A lényeg pedig valóban ott van ahol mondod, de ez a lényeg nem az ôskövület. Mindenki - beteg, orvos nôvér, takarító megszenvedi az ôskövületeket, de az ezek által okozott kár eltörpül a finanszírozási rendszerbe beépült és folyamatosan beépülô virusok és svábbogarak mellett. A vizenyôs talajba folyamatosan elszivárgó milliók mellet a kiépített atombiztos csatornákon ömlô milliárdok, a rendszertelen káoszban erôszakolt, rohanó privatizáció, ami az utolsó lehetôséget is megszünteti az ellenôrzésre, az átláthatóságra. Ez a lényeg. Mert, ha a dolgok a normális úton haladnának, akkor elôször meg kell alkotni a játékszabályokat és azután játszani. Csakhogy ez így nem üzlet, esetleg csak egészségügy lenne, az meg kit érdekel.

Thesszalosz


1997. május 21. - szerda, 14 óra 59 perc
Hat ahogy elolvasom a hozzaszolasokat - ma is 'technikai' problema miatt fog elmaradni a
talalkozo....

Oreg Oleg


1997. május 21. - szerda, 14 óra 32 perc
Thesszalosz,
nem keverem. Sőt.
>A minôségbiztosítás és minôségellenôrzés >egymás mellett létezô dolog.
Tévedés. Amíg a minőségBIZTOSÍTÁS-ban benne van a FOLYAMATOS minőségellenőrzés, a minőségellenőrzés önmagában NEM biztosítja a minőséget. Gondolom így OK.

>Hogy mit kellene biztosítani, azt minden >egészségügyben dolgozó pontosan tudja, csak >lehetetlen végrehajtani, mert nincs hozzá >rendszer: a minôségbiztosítási rendszer.
Véleményem szerint van. Kidolgozott metodikája van, nézz utána az AltaVista biztosan kihoz 20.000-et.

>1) nincs hozzá megfelelô szakember, aki kidolgozná,
Lásd fentebb.

2) nem érdeke az egészségpolitikusoknak és az egészségügy irányítóinak,

ITT a lényeg. A legképzettebb szakorvos is felmossa a WC-t, ha az őskövület - esetenként ökörpörkölt - főorvos ezt parancsolja. Az őskövületeknek pedig nem érdekük hogy a felelősséget és a hatáskört egymás mellé rendeljék. Netán sokkal kevesebb esély lenne az orvosi műhibák eltussolására. Ettől rinyálnak legjobban az orvosok (már aki, csak a java, az még mindíg őskövület).
Tudod, amikor bemutatták a Chicago-i kórházat, amelynek magasabb a költségvetése mint a mi TB-nké, akkor elgondolkodtam azon a 30 millió forintot érő ágyon. Oda, annak a minőségnek megfelelő orvosok is kellenek. És sajna, a mi orvosaink sem technikában sem oktatásban nem kaphatják meg azt. És ez nem CSAK anyagi kérdés. Lásd az ÉV EMBERÉ-nek választott száműzött szívsebészt!!!!! Mai orvosi hierachián csonttá merevedett, a tudás nem hatalom. Elnyomattatik. És soha nem tudja meg - mint ahogy Te sem -, hogy a TB költségvetéséből hány % a saját fenntartás költsége?
Lépesméz
PS.: Olvassátok el a mai Népszabadság 9. oldalán Köbli Anikó jegyzetét: Jogtanácsos tolókocsiban cím alatt.


1997. május 21. - szerda, 13 óra 51 perc
Tisztelt Miniszter úr!
1. Mikorra várható az Over ügyről hiteles tájékoztatás?
2. Önnek mekkora lehetősége van beavatkozni a Simsa-Cser vitába?


1997. május 21. - szerda, 13 óra 43 perc
Azt szeretném kérdezni a miniszter úrtól, hogy miért siet még mindig az Internetto órája?

1997. május 21. - szerda, 13 óra 37 perc
Egy kérdés: Mennyi az elévülési ideje a népirtás nevű bűncselekménynek?
Kincses László
u.i.: Örülnék, ha a helyesírásra is ügyelnétek. A kisiskolás szintű hibáitokkal nemcsak magatokat jellemzitek.


1997. május 21. - szerda, 13 óra 29 perc
TREX!!
Te vagy az év embere! Zseniálisak a kérdések. Úgy döntöttem: cserélj helyet a Kökénnyel.

Énis


1997. május 21. - szerda, 13 óra 18 perc
Véleménye szerint mikorra várható az egészségügyi dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülésének javulása?

vio


1997. május 21. - szerda, 13 óra 4 perc
Az a tény, hogy az orvosok 24 órás ügyelet után tovább dolgoznak, ellentétben más 24 órás szolgálatot adó szakmák képviselőitől (vasutas, rendőr, éjjeliőr), nem veszélezteti-e a betegellátás szinvonalát tekintettel az orvos esetleges kimerültségére?

vio


1997. május 21. - szerda, 13 óra 1 perc
Ön szerint a kórházi ágyszám és orvoslétszám csökkentés meghozta-e a várt gazdasági eredményeket, és nem rontotta-e a betegellátás szinvonalát?

vio


1997. május 21. - szerda, 12 óra 59 perc
Kaméleon:
Azt hiszem Te már látod az OVER problémáját. A lényeg nem az, hogy jó a program vagy sem, legkevésbé, hogy mennyibe került és ki, honnan, hogyan szerezte, hanem az, hogy ennek a programnak az esetleges működésének lehetősége is komoly anyagi veszteséget jelent egyeseknek.
Elég belegondolni a 10 millió állampolgár 12-14 millió ÉRVÉNYES TB-kártyájába. És ez csak egy lehetőség a sok közül!
hc


1997. május 21. - szerda, 12 óra 48 perc
Lépestméz! (Nem vagy Te rokona Lépes Péter helyettes államtitkárnak?)
Nem akarlak elkeseríteni, de Te kevered a szezont a fazonnal. A minôségbiztosítás és minôségellenôrzés egymás mellett létezô dolog. Egyik nincs a másik nélkül, de a fô tévedésed nem ebben van hanem abban, hogy természetesen nem ezt a minôséget kell biztosítani, mert most nincs minôség. Hogy mit kellene biztosítani, azt minden egészségügyben dolgozó pontosan tudja, csak lehetetlen végrehajtani, mert nincs hozzá rendszer: a minôségbiztosítási rendszer. Ez a dolog rákfenéje. És mit gondolsz miért nincs rendszer? Biztos felesleges mondanom: két oka van, amibôl a második az igaz. 1) nincs hozzá megfelelô szakember, aki kidolgozná, 2) nem érdeke az egészségpolitikusoknak és az egészségügy irányítóinak, mert különben mit mondana a Kökény az Internetto-ban. Ha rend van, akkor nem lehet magyarázkodni, így viszont jókat lehet halászgatni.

Thesszalosz


1997. május 21. - szerda, 12 óra 47 perc
Kerdesem a tisztelt Miniszter Urhoz:
Mit gondol meddig marad miniszter?
Pier@WAU.NL


1997. május 21. - szerda, 12 óra 42 perc
Kedves Lépesméz!

Jó kis horrort írtál le. Nekem "csak" egy 5 éves baktériumfertôzésem van, és nem tudnak vele mit kezdeni (ennek is hasonló a kórtörténete a tiedével), miközben lassan az AIDS-nek is lesz védôoltása. Szegény Kökény úr (Mr. Been elvtárs, nagyon jó, ha-ha-ha) nem sok köze van a dologhoz. Sajnos be kell látni, hogy a XX. század végén CT-vel MRI-vel és PET-tel felvértezve sem tudjuk, mi van a gerinc mélyén. Nekem volt 1990-ben egy csigolyatörésem (L1), és el kellet fogadnom, hogy alapvetôen a jóistenen (párttitkár) múlt a dolog.
A középkorban az orvosoknak alapvetôen lelki vigaszt kellett nyújtani a betegnek, a véres dolgokat ráhagyták a borbélyokra (kérek egy hajvágást és egy ér vágást).
Surján doktorra jobban ráillene a hullarabló, mert ô kórboncnok volt. Persze ô sem volt hullarabló.

Kedves zs!
Azért ne mutasd meg ezt a listát Kökény úrnak. S remélhetôleg nincs internete sem. Szar dolog, amikor így beszélnek egy emberrel. Végül is egy országot nem csak a miniszterei, hanem a lakói is minôsítik.

k.istyu


1997. május 21. - szerda, 12 óra 30 perc
Az utobbi par hozzaszolas alapjan gondolkodtam el azon, hogy a politikusok miert hergelik az embereket? Hogy hogyan allitjak majd le, ha egyszer sikerul tenyleg bevaditani oket? (Bozse Moly)

1997. május 21. - szerda, 12 óra 25 perc
Samu

Valoban figyelmetlenul olvastalak, boccs.

Bali


1997. május 21. - szerda, 12 óra 20 perc
Samu,
nem értek egyet veled. OK, van aki etet, meg van aki megeszi. Ha az OVER pocsék és megvették - ne a Rózsahegyit hibáztasd. Ha ennyiért megvették - ő örül. MÁS KÉRDÉS az, hogy kik, és milyen szakértői vélemények alapján DÖNTÖTTEK az OVER mellett.

Gyanítom: a TB apparátusánál 3-ból 2 szobát nyugisan ki lehetne lakoltatni, a kutya észre nem venné évekig. Esetleg több pénz jutna gyógyszertámogatásra.

Persze lenne megoldás: Nem miniszoknyás 20 éves kislányokat és volt FOXIMAXI doktorátussal rendelkezőket beültetni felelős székekbe. Nem az MSZOSZ elnökét ültetni a TB élére - vajon miért is állt fel? -, hanem esetleg hozzáértő szakembereket alkalmazni. Amíg van.
Mert aki tehette, már az Óperenciás Tengeren is túl van, aki meg maradt - éhenhal a privatizáció végnapjaiban egyre hevesebben markolászó ügyeletes zsenik mögött.

Ő és AZ: hangneme nem igazán teccik. De el kell ismernem, van egy pont, ahol belép a mindenmindegy. Lehet, hgy erre játszanak rá azok, akiknek ez érdekük?

Az egyik legfontosabb nagy elosztórendszer a TB és az Egészségügy. Lám, mi történt? Végigolvastam minden eddigi levelet. Remélem Kökény úr is megteszi. NINCS egyetlen elégedett hang. Ebből levontam a következtetéseket. Vajon Kökény úr-elvtárs mit tesz? Persze ha elolvassa.....

Minden nagyrabecsülésem Kökény úré, hogy elmerészkedik az Internetto stúdióba. Még nagyobb lenne a megbecsülés, ha most szépen nyugodtan fogna 2 kis papírt (Zs: legyen kéznél!!!). Az egyikre azt írná: Sofőr, ezt vidd el a Miniszterelnöknek. A másikra: Lemondok. Utána felülne a villamosra, metróra, buszra, az emberek közé, a szemükbe nézne. Hosszú az út hazáig.
Kaméleon


1997. május 21. - szerda, 12 óra 17 perc
Mi kell ahhoz, hogy működhessen az egészségügy?
Na lássuk!
Előszőr is pénz. Ezt az egyszerűség kedvéért nevezzük gazdasági tőkének. : )
A gazdasági tőkét sok helyre lehet befektetni; most leginkább kettő jut az eszembe:
1. technika,
2. társadalmi tőke.
A technikát remélem nem kell magyaráznom. (Azt hiszem ezen a téren jócskán van mit behoznunk.)
A társadalmi tőke többféle lehet:
1. Lehet szellemi tőke. Ezt oktatással lehet bővíteni és javítani - ha jól emlékszem. (Milyen is az oktatás helyzete?) Előszőr is szükség van arra, hogy az emberek egészséges életmódot folytassanak. Ha ez már ma így lenne, akkor jócskán jobb lenne az egészségügy helyzete. Ezt nem lehet máshogy elérni, csakis felvilágosítással, szép szóval és - egye fene - reklámmal. Azután fontos, hogy megfelelő egészségügyi szakembereket, orvosokat képezzünk, és azokat utána meg is fizessük. (Mert ugye az orvosi múhibákból adódó perek költségeit is simán meg lehet így spórólni? - törvény ide vagy oda. : \) Lényeges még, hogy miféle orvosi kutatásokat is végzünk mi itt, szűk hazánk keretein belül. Azt hiszem, hogy a szellemi tőkébe sokkalta többet kellene invesztálni, mint most, ha azt akarjuk, hogy nyugodtan beszélhessünk egészségügyről.
2. Lehet erkölcsi tőke. Na ez az, amibe minnél többet invesztálnak (borítékolva), annál pocsékabbá válik. Az emberek hozzáállását kellene megváltoztatni az egészségüggyel kapcsolatban. Itt egyszerre gondolok betegekre és orvosokra. Továbbá a konzervatív, "arisztoteliánus" orvosi szemléletre.
Mi hiányzik mindebből? A pénz, a technika vagy a társadalmi tőke? Esetleg mindegyik?

Kérdéseim Kökény Mihály miniszterhez a következőek:

1. Hanyadik a mindenkori magyar kormány értékrendszerében az OECD társadalmi mutatói közül az EGÉSZSÉG?
2. Ön szerint kielégítő-e jelenleg a magyar egészségügy helyzete? Ha igen, akkor miért? Ha nem, akkor mikorra és miként válik majd azzá?
3. Mit szól a pénzügyminiszter azon kijelentéséhez, miszerint a tb hiánya miatt lesz deficites az államháztartás?
4. Hogyan lehet a hiányos tb-ből biztosítani a nyugdíjak 3%-os reálérték emelkedését, amelyet ön 1998-ra ígért?
5. Mikor lesz az államháztartás szuficites a tb többlete révén?
6. Kívánják-e tb hiányát egyéb gazdasági tőkékkel kipótólni? (Mert ugye néhány millió állampolgár tb járuléka nem bizonyul elegendőnek.)
7. Ha igen, akkor miféle egyéb gazdasági tőkékkel?
8. Az erre szánt összes gazdasági tőkét milyen arányban oosztják el a következőek között (esetleg más itt fel nem sorolt tényezők között):
a, egészségügyi technika, felszereltség fenntartás és fejlesztés,
b, egészséges életmód és megelőzés propaganda, közoktatás,
c, célirányos orvos képzés, oktatás,
d, egészségügyi kutatás, fejlesztés,
e, közvetett és közvetlen hozzájárulások (ingyenes kezelés, gyógyszerártámogatás stb...).
9. Milyen indokok alapján ilyen arányú az elosztás?
10. Mennyi az egészségügyre szánt összes gazdasági tőke?
11. Mit szól az Egészségbiztosítási Önkormányzat "csődjéhez"?
12. Mi az a népjólét?
12+1. Szereti-e ön kisérteni a szerencsét? Mit tenne, ha ötöse lenne a lottón?

A miniszter úr mind emberileg, mind társadalmilag elfogadható válaszait - mert remélem ilyenek lesznek - előre is köszönöm.

TREX
gyuro@elender.hu


1997. május 21. - szerda, 11 óra 59 perc
Tisztelt Miniszter úr!
Önök a nadrágszíjamat folyton folyvást a TB hiányra panaszkodva huzogatták (azért a múlt idő, mert a lyukak elfogytak).

Honnan a TB "fiktív" Önök által NYILVÁNTARTOTT hiánya?
Nos Miniszter úr, gondolom a Pártfőiskolám a Marxizmus mellett számtan is volt. Néhány hónappal ezelőtt a TB 40.000 vállalkozáshoz, beismerten tévesen juttatott el 20.000 Ft befizetésére szóló felszólítást. Merthogy ők (Önök) ezt nyilvántartották. Beismerték: tévesen.

Kökény úr, amikor Önt még Misikének, Misinek szólították, tán már akkor ki tudta számolni, mennyi 40.000x20.000. Nálam 800 millió. Talált pénz, csökkentettem a hiányt. Kaphatnék percentet? Nem kell annyi mint a Tocsiknak, csak annyi, hogy a zaciba tett mindenünket kivehessem. Meg egy kis pénzt arra, hogy a maszek patikákban az Ön által "támogatásra érdemesnek" ítélt méregdrága gyógyszerekből a minimumot, amire anyámnak szüksége van, megvehessem.
Még egy kérdés: Miniszter úr, reggelente ha bemegy (viszik) dolgozni, és ránéz a táblára, nem gondolja hogy kissé frivol az Ön minisztériumát Népjóléti-nek hívni?

Thesszalosz:
tévedsz, szerintem a TB költségvetése nem 200 hanem 600 milliárd. Igaz, az ugyanúgy eltapsolható. Mindenesetre egy nyugdíjas vállalkozó - bevétel híján - nyugdíjából fizeti az 1800-at havonta, amre a Simsa nagyképűen belemondta a vállalkozók képébe: Örüljenek, mert 7200-ról indult. OK, a nyugdíjas vállalkozó fizethet a nyugdíjból. De miből fizessen a többi?

Indok: mert a vállalkozók lényegesen kevesebb TB-t fizetnek mint az állami alkalmazottak.
Miniszter úr, Ön mennyit invesztált saját zsebből munkahelyének megteremtésére? Vett már ceruzát, radírt, számítógépet a saját irodájába? Esetleg a miniszteri széket Ön vette?
Merthogy a vállalkozónak ezt mind ADÓZOTT keresetből kell megelőlegeznie. Ennek viszont meg kell elébb térülnie, ugyi??? Hát ezért nincs keresete, mert közben fizeti a - ki tudja miért - garantált nyereséget a privatizált szolgáltatóknak, a MATAV koncessziója miatt alaposan megemelt, 2002-ig nem csökkenthető tarifáit stb.
Tudja ezt Ön?
Válasz:
Igen / Nem (Nem kívánt rész törlendő)
Némo Kapitány


1997. május 21. - szerda, 11 óra 13 perc
Tisztelt Miniszter úr!
Ön mosz a szelekció avagy a kontraszelekció terméke (Ön szerint persze)?
Jól alszik?
Boldog?
Mint volt függetlenített KISZ majd MSZMP titkár miként tett szert orvosi ismeretekre? Mondja, az a doktor, aki annak idején szerencsétlen miniszterelnökünk fejét beállványozta most hol van? Nem Pestre tart "véletlenül"? Nem kételkedve kvalitásávan Varga Péter Pál úrnak megkérdezem: a szakma őt miért nem kezdte ki, mint a szívsebész ÉV EMBERÉ-t?
Mi van itt, ha ilyenek történnek? És ezt Ön vezeti?
Meddig1997. május 21. - szerda, 7 óra 51 perc
Thesszalosz,
NE keverd a szezont a fazonnal!!! A minőségbiztosítás és a minőség ellenőrzés két külön dolog, előbbit azért találták ki, hogy utóbbira (végellenőrzés) ne legyen szükség.

RÁADÁSUL: a minőségbiztosítás a KONSTANS, ÁLLANDÓ MINŐSÉG-et garantálja (ha az ISO 9000-re gondoltál).

Te az egészségügyben ezt a minőséget akarod biztosítani? Mennyi időre?
Lépestméz
PS.: Annyiban igazad van, hogy akkor legalább a tendencia nem folytatódna. Mármint a romlás, ami persze mindíg relatív. Csak amikor a teljesen abszurd intézkedéseket a saját bőrödön érzed, menten megtudod kell-e EZT a minőséget biztosítani?


1997. május 21. - szerda, 7 óra 45 perc
Mindennek a sok telhetetlen pénzéhes felcser az oka. Ne adjatok.
H.K.


1997. május 21. - szerda, 4 óra 57 perc
Igen tisztel Miniszter Úr!

Ön még nem volt miniszter, amikor - valamikor tavaj novemberben egy szombati napon - hezitálás nélkül felhívta a rádiót, hogy hevesen cáfolja Simsa Péter nyilatkozatát, miszerint nincs meg az anyagi fedezete az egészségügyi dolgozók beigért 17%-os béremelésére. Ön akkor nem csak cáfolta Simsa Pétert, hanem hasonló hevességgel rendre utasította, mi több a nyilvánosság elé nem feltétlenül tartozó módon vonta kétségben alkalmasságát arra, hogy egyáltalán ebben a kérdésben nyilatkozzon. Nos az idô Simsa Péternek dolgozott. Mi például nem kaptuk egy vassal sem többet, annál inkább kevesebbet. Ilyenkor mit kell tennie egy népjóléti miniszternek? Netán le kell mondani? Vagy esetleg bocsánatot kérni hasonló nyilvánossággal Simsa Pétertôl? Vagy tôlünk? Vagy mi van? Semmi?
Ön tisztelt miniszter úr hasonló hevességgel cáfolta a minap, hogy a kormánynak lenne valamiféle titkos igérete a nyugat felé, hogy az ország lakosságát 6.5 millió alá szorítanák. Lehet, hogy, ha meg akarunk bizonyosodni valami felöl, akkor csak arra kell figyelni, hogy mit cáfolt éppen a Kökény?

Énis


1997. május 21. - szerda, 3 óra 42 perc
Kicsit brutális, de higgye el tisztelt miniszter úr nem szórványos vélemény az "Ô ÉS AZ"-é. Ami ebben a dologban engem érint az csak az, hogy ki kérem magamnak! Nem vagyok hajlandó elvinni az egészségpoltikusok helyett a balhét. Kedves Ô ÉS AZ! Az emberek különbözôek. Önnek lehet pechhe, hogy éppen olyan orvosokkal találkozik, de képzelje el mi lenne itt, ha az eluralkodott piaci rendszernek megfelelôen az egészségügyiek valóban csak annyit és úgy dolgoznának, amennyit fizetnek érte. Szerencsére van még egy két - a mai értékrend szerint - hülye közöttünk, de rohamosan csökken a számuk. Ez lehet örömteli, hisz állítólag sok az orvos. A redukciónak viszont valószínűleg nem ez a megfelelô módja, mert aki legelôször elhagyja az orvosi hivatását, az egyáltalán nem az akit Ön, tisztelt Ö ÉS AZ megismert, hanem az az okos és ügyes, aki nem hülye orvosnak sem, de szintén nem hülye feleslegesen agyon dolgozni magát - tudja kedves miniszterem. Ez a kontraszelekció nagyon szépen érezhetô már ma is.

Thesszalosz


1997. május 21. - szerda, 3 óra 27 perc
Ez életem első e-mail levele, most még inkább nem kérdeznék semmit.
NBali


1997. május 21. - szerda, 2 óra 43 perc
Igazán jól lett feltéve a 7? , igaz hazai realitása kissé akademikus.

Szerintem, magyarországon ma ez a fogalom már csak az ügy, értelmezési szinten létezik, a szolgáltatási oldalt emlitésre méltatlanná tették , poziciójukra méltatlan, lelki ismeretlen, embertelen, hazug, és kielégíthetetlenül kapzsi politikusok.

Most pénteken fogjuk temetni a család egy közeli barátját, könyvelőként dolgozott, az 56-os politikai események és az azt követő koncepciós perek, egyszer már ketté törték az életét, és most hála a politikának és a korházi ágyak leépítésének, a politikai koncepciók a halálához vezettek.
A magyar egészségügy HALOTT !
És tisztelt Kökény úr, ön és nagyrabecsült elv(munka)társai a HULLARABLÓK.
Nem folyok bele a kérdés körbe különösebben, de ne feledjék, van egy pont ahonnan már minden mindegy,nem számítanak a paragrafusok csak akik meghalnak.....
Csak azok számítanak.
Ők, akik maguk miatt halnak meg.
Reggel, ha belenéz a tükörbe, látnia kellene, azt a számot a homlokán, amit azoknak a vére fest vörösre akik a maga és a magához hasonló felelős "személyek" "5éves" terveibe haltak és halnak bele.
Ezt most befelyezem.
Be kell felyeznem mert elfog a keserűség, ha arra gondolok, mi mindent teszek nap mint nap azért , hogy a cégemnél dolgozó emberekbe lelket öntsek, és akkor jön egy kéz vagy lábtörés és az embernek lassan attól kell félnie, ha kórházba kerül, mert manapság egyre inkább terjed , hogy oda meghalni járnak az emberek.
Kökény úr !
Maga is egy kocka sajtot reggelizik egy- szerencsés esetben -két zsemlével?
Ha az ön családtagjait egy esetleges autó baleset után, szintén egy leirtak, intezív kórtermébe(tudja milyen az ahol csak az elhullás és a jajgatások az intenzívek az ellátás a minimumra van redukálva ,kárbeléjük alapon, ugye nem allítja , hogy nincs ilyen) irányítanák a hely hiány miatt milyen véleménnyel lenne a saját "munkásságával" kapcsolatban?
A barátnőmmel ez meg tötént és ha nem tudom kifizetni azt a 220ezer schillinget az Ausztriába szállitásáért és kezeléséért, ma nem élne , de a felelősök sem azt garantálom(Egy úrlovas nagyon brutális tud lenni, ha durva, és én még csak nem is vagyok az úrlovas).
Nem ártana elgondolkodniuk azon milyen sors vár a nemzet pusztítóira hosszú távon, ne legyenek illúzióik a nép nem hülye annyira mint szeretnék, viszont sokkal brutálisabb mint hinnék, és mikor már az egészség ügy nem gyógyitja meg őket, mondja meg önszerint mi veszteni valójuk lehet ami miatt kimélni fogják önöket.


Ő ÉS AZ


1997. május 21. - szerda, 2 óra 33 perc
Állítsátok már be az órát! Nem tudom, hogy a Kökény úr (akirôl elôször, amikor megláttam a TV-ben azt hittem, hogy a Mr Been) most a középeurópai vagy az internetto szeinti kettôtôl háromig lesz a szerkesztôségben.

Énis


1997. május 21. - szerda, 1 óra 49 perc
Kedves MuzX és Többiek!
Egész értelmes gyerekeknek néztek ki, most mégis butaságokat kérdeztek. A TB, pontosabban az OEP évi költségvetése több, mint 200 milliárd. Gondolod, hogy az ezt kezelôk lemondanának errôl, csak azért, hogy nektek olcsóbb legyen ...?
Olyan gyönyörű magyarázatot fogtok kapni holnap a miniszter úrtól a "szolidaritás elvű" biztosításról, hogy csak bírjatok a könnyeitekkel.
A paraszolvenciát pedig ne szidja senki. Azt nem az orvosok találták ki. Ez egy újabb TB járulék, csak, hogy nehogy azt gondoljátok, hogy ilyen olcsón megússzátok. Nem is tudom mi lenne, ha egyszer szigorúan betiltanák a parát - összeomlana az államháztartás, mert helyettetek nekik kellene eltartani a 35 ezer orvost és néhány százezer további egészségügyi dolgozót. Nagyon jól ki van ez találva!

Én inkább azt kérdezném meg a miniszter úrtól, hogy hogyan látja biztosítva a már nagyon régóta várva várt minôségellenôrzés és minôségbiztosítás kérdésének megoldását (mert, hogy ez lenne az igazi, hosszútávú gyógyír a Ti problémátokra is). Én egyenlôre csak a politikai és egyéni gazdasági érdekek miatt kicsinált, legalább is kedvevesztett szakembereket látom, akikben már kihunyt az utolsó pislákoló tenniakarás is. Nem kellene most már egy kicsit az egészségüggyel is foglalkozni?

Thesszalosz


1997. május 21. - szerda, 1 óra 39 perc
H.Klára:
Aha. Vagy nem is foglalkoznak veled. Jó kis gittegylet. Szerintem eccer mán vizsgálni kéne a korrelációt a magyar orvosok mentalitása és a lakosság egészségi állapota között. Konvergál a nullához? Vagy az 1 hez?
Öveges


1997. május 21. - szerda, 1 óra 34 perc
Kóka Jánosnak:
Világbanki hitelből megy, 2000-ig tart. Lásd lejjebb.
Lépesméz


1997. május 21. - szerda, 1 óra 18 perc
A paraszolvenciát ( hálapénz, borravaló ) be kell tiltani. Megalázó a betegnek is meg az orvosnak is. Akinek nem tetszik menjen bányába.
Vannak intézmények ahol csak nyugati valutában fogadják el a borcsit. Ezt sem értem.
H. Klára


1997. május 21. - szerda, 1 óra 6 perc
Tisztelt Miniszter úr,

Milyen hosszú távú szerepet szán az Internetnek és az Internetre épülő adatkommunikációs lehetőségeknek a Népjóléti Minisztérium egészség- gazdasági, koordinációs és szociálpolitikai tevékenységében, valamint a Minisztérium kommunikációs stratégiájában?

Kóka János
kjanos@elender.hu


1997. május 21. - szerda, 1 óra 2 perc
Tisztelt Uram!

Ezuton (is) erdeklodom , vajon hogyan kepzelheto el on szerint hogy a julius elsejevel idulo fogaszati teljesitmeny finanszirozasrol jelen pillanatig semmi fele hivatalos informacio nem erheto el.
Nem illik errol ertesiteni a gyakorlo fogorvosokat?
Valaszat varva
Tisztelettel : Dr Konig Janos
konig@moha.szikszi.hu


1997. május 20. - kedd, 23 óra 57 perc
Nem aktualis ugyan, de a regebbi temakhoz kapcsolodik (a MH mai szt-i mellekletebol):
- a Xerox kifejlesztett egy "Digital Property Rights Language" (digitalis tulajdonjog-nyelv) nevu dolgot, amivel a Web-re foltett alkotasok felhasznalasat lehet szabalyozni (http://www.parc.xerox.com/);
- egy David Shenk nevu (gondolom, amerikai) ur (az Adatsmog c. konyv szerzoje) velemenye az iskolak "behalozasarol" (meg a szemetrol?):
"... ne felejtsuk el, hogy az oktatas es az informacioszerzes nem ugyanaz. ... Az oktatas valojaban az informaciok valogatasat jelenti. ... Minden ora egy epitoko a gyerekek ismereteinek boviteseben.... Legyunk nagyon szkeptikusak, amikor egyesek ... arrol beszelnek, hogy ez forradalmasitja az oktatast. Szerintem ez csak duma."

Nobelius

Az ekezetek miatt bocs, a Linuxot meg nem allitottam be magyarra.


1997. május 20. - kedd, 23 óra 45 perc
Tisztelettel kérdem, meg fog-e jelenni az egy órával ezelőtt Kökény Mihálynak küldött kérdésem? Ha igen, akkor ezt az érdeklődést tekintsék tárgytalannak.
Rezső


1997. május 20. - kedd, 23 óra 9 perc
Tisztelt Miniszter Úr !

Három kérdésem van Önhöz:
1. Ön szerint mi az ideális családmodell ?
2. A Népjóléti Tárca (nem a pártja) mit tesz a kifejezetten családcentrikus népjólét kialakítása érdekében ? Adózás, stb.
3. Ha Ön reálisan gondolkodik, mikorra lehet a TB reformot mint "jól elvégzettet" befelyezetté nyilvánítani ?
GT


1997. május 20. - kedd, 22 óra 21 perc
Kökény elvtárs. Kényszervállalkozó vagyok, és egy filléremet sem tudom feketén megkeresni. Így csak valamivel keresek kevesebbet, mintha ugyanezt a munkát alkalmazottként végezném. (50-60 000 brutto) Tehát a TB járulékot én fizetem. Illetve csak fizetném, mert a keresetemet általában megesszük a családommal, és a maradékból kifizetem a rezsimet. Körülbelül 100 000 forinttal tartozom. Rajtam ezt akkor is behajtják, ha visszaadom a vállalkozói igazolványomat. A nagy adósoknak meg elengedik. Illetve leírják veszteségként, mint a Co-nexus esetében.
Mit tegyek? Ehetünk továbbra is, vagy a simsáskodásokat meg az ágyszámjátékaikat finanszírozzam? Most éppen egy magántévét kell megmenteni 750 millióért. Mondja meg a kollegájának, hogy tudok egy olcsóbbat...
Rezsőkényszeredett


1997. május 20. - kedd, 22 óra 20 perc
Kréta King!
Hidd el, a smukkokkal díszített orvos nem az átlaghoz tartozik. Csak az ilyen jobban szemet szúr (főleg ha szemsebész). Én például nem merem megmondani a testvéremnek (radiológus) és a sógoromnak (traumatológus), hogy mennyit keresek. Leég a bőr a pofámról!
A testvérem egyáltalán nem kap paraszolvenciát, a sógorom is csak keveset (mire magához tér a balesetes, átszállítják más osztályra). De ha az a kevés sem lenne, a szó legszarosabb értelmében NYOMOROGNÁNAK a három gyerekükkel.

Nem sajnálom az orvosoktól a paraszolvenciát. Nevetséges, hogy egy vicik-vacak termékmenedzser többet keres egy multinál, mint például az Országos Kardiológiai Intézet vezető orvosai. Persze, lehet azt mondani, hogy rossz a hasonlat, mert az egyik állami, a másik versenyszektor. De én nem akarom elfogadni ezt a reflex magyarázatot, mert számomra kizárólag tevékenységük hasznossága a mérce.
Mennyit ér az emberi élet? Ha a befizetendő társadalombiztosítási járulékot nézzük: nagyon sokat! Ha az orvosaink anyagi elismerését: SZART SE!
Én nem azért adok paraszolvenciát, mert akkor talán rendesebben kezelnek, hanem azért, mert úgy érzem, hogy az az ember, akin ad absurdum az életem múlik, megérdemli, hogy a kevés szabadidejében gondtalanul éljen.
Pirítós

Kérdés K.M.-hez:
Mennyi a OEB likvid eszközökben lévő vagyona?
Pirítós


1997. május 20. - kedd, 21 óra 54 perc
MuzX
A kérdésed a magánbiztosításokra vonatkozóan jogos, egyébként ezt már most is megteheted. Nem válthatod viszont ki ezzel a kötelező egészségbiztosítási járulékot. Ennek nagyon egyszerű oka van: a nettó leadók (mint pld. te vagy én) szépen átmennének a magánbiztosítókhoz, a nettó felvevők (mint pld. a szüleink, nagyszüleink) meg néznének a lyukon, mert nem (vagy csak drágán) vennék át őket az egészségbiztosítók, az állami egészségbiztosítás pedig szépen összerogyna a mi befizetéseink nélkül. És ehhez még egy over sem kell.

hc
Nem látok be az OEP belső hatalmi harcaiba, de nem kéne kis különbséget tenni Cser Ágnes és Simsa Péter között? Vagy ez már átvezet a "az én maffiám jobb, mint a te a maffiád"-kérdéskörbe?

Kréta King
A bruttó bérköltséged több, mint a felét elvonja a magyar állam, ám ennek csak a töredéke kerül az egészségbiztosítóhoz. A zöme SZJA, nyugdíjjárulék, ilyen-olyan hozzájárulás. Ebből a pénzből pedig nem jut neked egy egész ember. És ha jutna is, nem lenne pénze sztetoszkópra.

A helyedben meg nem irigyelném annyira az orvosoktól a jobbnál-jobb kocsikat, hátha megdolgoztak értük. És különben is: az orvosi szakmán belül is változik, hogy ki mennyit kaszál.

Kérdéseim Kökény Mihályhoz:
1. Mi vezetett az egészségbiztosító ilyen drasztikus méretű hiányához?
2. Azonosíthatóak-e a felelősök, és ha igen, Ön szerint felelősségre vonhatóak-e?
3. Milyen forrásból fogja pótolni a kormány az idei hiányt?
4. Még egy kérdésem lenne, ez a háziorvosi rendszert érinti. Mivel ritkán megyek orvoshoz, nem tudom eldönteni, hogy a körzetemben rendelő 5-6 közül melyik lenne nekem a legjobb. Felteszem, hogy mindegyik ugyanolyan lelkiismeretesen és alaposan el tud látni, tehát teljesen esetleges a választásom. Mennyiben számít bele a körzeti orvosok javadalmazásába, hogy hány beteget látnak el?

/debug


1997. május 20. - kedd, 20 óra 57 perc
ESETTANULMÁNY, VALÓDI NEVEKKEL

Diagnosis: discus hernia V-VI (1995 június BM Kórház és 1997 január 14 Lipótmező), Polydiscopathia (1996 október, Debrecen)

Előzmények:

1994 szeptemberében gépkocsibalesetet szenvedtem. Piros lámpánál, álló helyzetben hátulról belém futott fékezés nélkül egy Zastava. Gépkocsimban fejtámasz nem volt.

1994 októberétől bal kezem folyamatosan fájt. Ekkor - körzeti orvosommal együtt - arra a következtetésre jutottunk, hogy a sok vezetés lehet az oka (50-60.000 km/év). Ennek megfelelően az akkor vadonatúj hivatali autóban az 5000 km szerviz keretében a bal első ajtó szigetelését lecseréltettem. (a karambol után kaptam "hivatali" kocsit.

1995 tavaszáig a fájdalom nem múlt el, áprilistól bal karom zsibbadni kezdett, ami nem múlt el. Májusban jeleztem körzeti orvosomnak, aki azonnal a reumatológiára utalt a Hermina útra. Itt egy Dr. Jurij Mamontov nevű úr az ott elkészített röntgen alapján sérvre gyanakodott, de ezt megállapítani a röntgen alapján nem lehetett. Viszont közölte: nyakat nem operálunk, tanuljak meg együtt élni vele. Eredmény: non pot, azaz táppénz.

Az ellátást és a javallatot elégtelennek találván a BM kórházban CT vizsgálatot "intéztem" el, ami discus hernia-t igazolt. (CT-t normál esetben 2 hónap múlva kap a mezei nincstelen). Ekkor átkerültem a XIV. kerületi reumatológiára Dr. Kövecs úrhoz, aki a Széchenyi Nappali Kórházba utalt. Szeptembertől 3 hétig álltam kezelés alatt, amit Dr. Kollát Piroska folytatott. Theraphya: egyéni gerinctorna, valamilyen injekció (6 db-ot kellett vennem és 3-at adott be), úszás, fürdőzés, elektromos kezelés és ritex-pakolás.
Mivel a kezelés hatására a fájdalmak csak enyhültek (ennek a pihenés volt a fő oka), decembertől ismételten a Széchenyi-be utaltak. Hasonló theraphya mellett a fájdalmak tovább enyhültek, azonban Dr. Kollát Piroska időközben elkerült a Széchenyiből, zárójelentésemet Dr. Szathmáry Katalin írta. Ebben néhány hét pihenés után felülvizsgálatra rendelt vissza. Ez idő alatt részben Dr. Kövecs, részben körzeti orvosom injekciózott. Próbálkoztam az MRI-s vizsgálattal is az International Medical Centre-ben, azonban annak ellenére, hogy az éjjel fél 2-re kitűzött vizsgálaton megjelentem, arra nem kerülhetett sor, mivel éjjel 1-kor az MRI berendezés elromlott.
Szorgalmasan jártam - saját pénzemen - a Széchenyibe, fájdalmaim valamennyire csökkentek, így 1996 június 16-tól táppénzem "lejárta" után munkába álltam.

1996 októberében karom ismét zsibbadni kezdett, azonban most már a bal lábamba is kisugárzott. Olyan eset is előfordult - nem egyszer - hogy hirtelen lemerevedett a bal lábam, és percekig nem tudtam mozdulni. Eltérő fájdalmat éreztem ekkor a karomban, mert most a bal kézfejemben a gyűrűs és a kis-ujjam zsibbadt (korábban a másik három).

FIGYELEM: mindeddig a diagnosztikán kívül alig történt valami GYÓGYÍTÁS!

Idegorvosi vizsgálaton Dr. Fehérvári Éva főorvos ismételten discus hernia-ra gyanakodott, és a bal kar renyheségét is megállapítva ismételten balneológiai kezelést és táppénzes állományt javasolt. Ekkor már a derekam is fájt, lumbális fájdalmam a bal combcsont nyakának belső része felé sugárzott ki.

MRI vizsgálatot ezúttal Debrecenben tudtam soron kívül elintézni, ahol lumbális és koponya (?) felvételek készültek, annak ellenére, hogy gerincsérvem a NYAKAM-nál jelzett. A professzor úr értékelésében szintén balneológiát és pihenést javallt, műtétet semmiképpen. Nyaki felvételeket nem készítettek, mivel azonos időpontban mindössze 2 felvétel készíthető és beutalóm derékra és koponyára szólt…..

Eddig az időpontig cca. 200.000 parát szolvenciáltam, gyógyulás persze nyista.

Ekkor háziorvosi beutalóval a kezemben telefonon jelentkeztem be a Széchenyi-be, ahol Dr. Horváth Remény főorvos fogadott (Dr. Szathmáry Katalin sem dolgozott már ott). Mivel csak az ünnepek alatt tudott volna helyet biztosítani - ami a kezelési ciklus többszöri megszakításával járt volna - ezért januárra osztott be, ami alkalmat adott a nyaki gerinc pótlólagos MRI-s vizsgálatára, amire az International Medical Centre MRI berendezésének karbantartása miatt ezúttal éppen a Lipótmezőn, 1997 január 14-én került sor. Dr. Stangl főorvos diagnosysában discus hernia V-VI-ot állapított meg (ismét, és még mindíg!)

1997 január 17-től február 12-ig ismételten a Széchenyiben kezeltek, ezúttal Dr. Horváth Remény főorvos kezei alatt.
A theraphya lumbális és nyaki elektromos kezeléssel, tangentorral, szénsavas és normál fürdővel, csoportos vízi és száraz tornával, masszázzsal és ritex kezeléssel indult.
Derekamban az elektromos kezelés hatására a fájdalmak hirtelen és nagyon felerősödtek, így ezt interferencia kezelésre változtatta a főorvos asszony, majd teljesen leállította.
A tangentoros kezelés (hasonfekve, kádban, hátraszorított fejjel) elviselhetetlen kínokat okozott, ezért ezt is leállította a főorvos asszony. Tangentor azt jelenti, hogy hason fekszel egy kádban és valaki slaggal locsol….
A csoportos torna szintén rendkívüli fájdalmakat okozott (különösen a nyakam, a bal vállam és a jobb combom nyaki része - terpesznél - fájt), ezért egyéni tornára lettem átirányítva.
Sajnálatosan úszásra, mint theraphya-ra már nem kerülhetett sor, mert a TB ezt nem finanszírozza……
A lumbális és combcsont fájdalmak miatt a főorvosasszony csípő-röntgenre utalt. A röntgenorvos szerint eltérés nem tapasztalható, azonban a főorvosasszony szerint - a laikus szemlélő számára is megállapítható módon - a bal combcsont végén lévő bunkó nagyobb (ill. relatíve a jobb oldali bunkó kisebb).

A zárójelentés gépíró-kapacitás problémák miatt cca. 2 hét alatt készült el. Cca. február 20-a körül kaptam kézhez azzal, hogy mivel jogszabályaink "szerencsés" változtatgatása miatt a kezelés hosszabbítására nem volt mód, valamilyen jegyeket kapok a thermal-fürdőbe, azonban bizonyos hírek szerint onnan át lehet lógni valami pincén keresztül, és lehet úszni is (ami csak háton javallt).
A Széchenyiből ismét a háziorvosi táppénzes-állományba kerültem vissza, melynek következményeként egyszercsak "felülvizsgálatra" rendeltek be este 7-re (!).

A felülvizsgálat abból állt, hogy egy Dr. Horváth nevű főorvos, mondván hogy a TB "bekeményített", tetőtől-talpig megvizsgált előlről (nincs lúdtalpam, gerincsérvem viszont HÁTUL a nyakam V-VI között van, lumbális problémáimról nem beszélve), majd átirányított a szakrendelésre - a herniával a Hermina útra.

A szakrendelés 3 hete alatt Dr. Pávich Anna 1 esetben nézte meg a gerincemet - az első napon - majd kiszámolta, mikor kell valamilyen bizottság elé mennem. Ezt követően a már rég esedékes idegorvosi vizsgálaton vettem részt (átlag 2,5-3 órát kell állni, vagy a szörnyű kényelmetlen székeken gubbasztani hogy bejusson az ember. Ugyanez jellemzi a heti egy vagy két alkalommal látogatott "szakrendelést" is), ahol EMG vizsgálatot írt elő Dr. Fehérvári Éva főorvos.

Időközben a szakrendelésről Dr. Pávich - vélhetően fáradékonyságom, a napi többszöri fekvési kényszer miatt - EKG-ra, vér- és vizeletvizsgálatra utalt, ahol kiderítették, hogy vérképem tökéletes, azonban a fehérvérsejt szám 14.000, azaz sok. Ezt meg kellett ismételni, ekkor 16.100 sikeredett. Időközben a kórházi zárójelentésből "megtudtam", hogy állapotom a 3 hét alatt "javult" - jó hogy szóltak. Sajnálatosan azt is megtudtam, hogy - ki tudja miért? - a korábban igen eredményes fürdőzést (úszást) a TB a továbbiakban nem támogatja, így fürdőjegyet sem kaphatok, mivel csak 15 esetben szabad azt éves szinten igénybevennem. A TB ezt a gerincemmel elfelejtette közölni.

A zárójelentés javallataiból sem a reumathológiai gondozás, sem a balneotherápia nem valósult meg ezidáig, a gerinckimélet pedig kimondottan ellentétesen, egy intenzív terhelésben öltött testet azáltal, hogy igencsak feleslegesen - de folyamatosan - sorbanállásokra, sorbanülésekre kényszerítettek, melyeket követően minden esetben azonnal több órát kellett feküdnöm.

Dr. Pávich a magas fehérvérsejt szám miatt azonnal visszaküldött a háziorvosomhoz (a gerincsérv szakszerű kezelése, balneotherápia helyett). Értetlenségemet kinyilatkoztatván a szakrendelés "szak"-jellegét illetően háziorvosom visszavett magához táppénzes állományba, ilymódon mentesítve a klf. - gerincemet egyáltalán nem érintő - vizsgálatokat spékelő, teljesen felesleges és értelmetlen heti egy-két szakrendelői sorbanállástól-sorbanüléstől.

A háziorvosi vizit semmi rendelleneset nem tárt fel, ennek alapján bakteriális fertőzés volt vélelmezhető, ill. az erre visszavezethető magas fehérvérsejt szám. Ennek pontosítása érdekében újabb beutalókat kaptam a gégészetre, fogászatra, vér-vizsgálatra (ismét). Gerincsérvemet továbbra sem kezelték. Miután az ismételt Labor-vizsgálat a fehérvérsejtszám megnyugtató csökkenését mutatta ki, további kezelést "gerincemre" nem kaptam.

Az EMG vizsgálat eredményeként megállapítást nyert, hogy a "m.opponens polliciben nyugalmi aktivitás nincs, max. akaratlagos innervatiokor redukált aktivitás, polyphasisos potenciálok észlelhetők". Orvosi vélemény: "A bo.-i m.opp.poll.-ban perif. neurogen laesio EMG képe látható". Azaz valami ideg-elhalás irreverzibilisen megtörtént. Igaz, a fehérvérsejtszám csökkent és bizonyítást nyert, hogy nincs lúdtalpam.
Időközben már a jobb vállam is be-bevillantott egy-egy időszakos fájdalommal.


Jelenlegi állapotom leírása:

Általánosan jellemző, hogy nem bírom a tartós ülést, állást, közlekedést. Különösen nem bírom a rázkódást buszon, villamoson. Mivel kocsimat éppen ellopták, ezért szinte mozgásképtelen vagyok.
Napközben 3-4 óránként 1-1 órára le kell feküdnöm pihenni, mert nyaki és lumbális fájdalmaim vannak. Ugyanez történik kisebb, hétvégi-hétközi bevásárlások után is, mivel egy szokásos szatyor hazavitele után szinte azonnal le kell feküdnöm.

Feküdni elsősorban a bal oldalamon tudok, esetleg háton. A napi többszöri lefekvés miatt néha elalszom - vélhetően az Ibuprofen hatására is. Ezzel azonban bioritmusom lassan felborul, esténként, különösen a fájdalmak miatt egyre többször kell alkalmaznom a korábbi szakaszban felírt Rivotril-t (fél tabletta este). Ez kiváltandó Tagretol-t szedek, napi 2-3x1 szemet.

A nyakam a kezelések és az úszás elmaradása óta egyre többször fáj, bal karom gyengül, gyakorlatilag már az asztalra sem tudok támaszkodni bal karommal, emelni, magát a karomat is nehezen tudom.
A kar vékonyodása szemmel látható, azonban a kézszorítás erősségének különbségét a bal és jobb csuklóm között illendőségből, hölgy orvosok esetében lehetetlen vizsgálni, mivel több évtizede sportolok, így a teljes erőből történő kézszorítás hölgyekkel szemben nem alkalmazható vizsgálati módszer.
Számítógéppel úgy tudok írni, hogy bal karom könyöknél és csuklónál alá van támasztva.
Derekam folyamatosan fáj, sugárzó fájdalommal a bal combcsont nyaki bunkója felé.
Bal lábamra a fájdalom egyre jobban kisugárzik, különösen a pihenés (lefekvés) ill. a gyógyszer (Tagretol) elmaradása esetén.
Fájdalmaim repertoárja a kezelések közben bővült: a lumbális fájdalom feljebb is jelentkezett, a hátam közepétől lefele számított első vagy második csigolyánál olyan formában, mintha éles forró késsel vagdosnák.
A "szakrendelés" eredményeként gerincem - főként nyakban és derékban - annyira fáj, mint még soha, nem ritka, hogy derékból ccs. 10-15°- os szögben megdőlve megmerevedek, lebénulok. Derekam egyre jobban fáj, nyakam, vállam, karom szintén. Kezelést nem kapok, rendszeres magán-kezelésre nincs lehetőségem. A minap, a buszon utazván bal kézzel kapaszkodtam. Fékezés, bal kar gyenge - elestem.

Lépesméz, aki most már rokkantnyugdíjas, de nincs lúdtalpa és neve Dr. Pósvári Sándor

PS.: És hány ilyen eset van....


1997. május 20. - kedd, 20 óra 51 perc
Tisztelt Miniszter úr,
miként értékeli Ön azt a tendenciát, hogy a volt Nógrád Megye-i párttitkár szétverte a TB-t, most Ön - szintén volt párttitkár - nekilátott az egészségügynek.
Sajnos érintette vagyok, és amennyiben nem hurrognak le a többiek, ma este felteszek ide egy cca. 3 oldalas esettanulmányt. Okulásul, tényeket, megtörtént láncszerű eseményeket. Hofi sehol nincs.

Semmi logikát nem látok abban, ahogy szerencsétlen orvos-igazgatókat "gazdálkodásra" ösztönzik, nekik talán a gyógyítás lenne a feladatuk.

Ön, Dr. Kökény úr hozzájárult az ágyszámcsökkentéshez. A jól kozmetikázott anyagok is sejtetni engedik, mekkora a bukta.

Ön, elviseli ezt az új recept-machinációt. Igaz az, hogy egyik minisztertársa feleségének nyomdája nyerte el a tendert?

Ön, miniszter úr elviseli, hogy a gyógyítás helyett 40 %-ban adminisztrációval foglalkozzanak az orvosok.

Ön Uram lehetetlenné teszi az egyre gyakoribb mozgásszervi rokkantak kezelését, közvetve állapotuk rosszabbodását idézi elő azzal, hogy éves szinten 15 db-ban maximálták a fürdőjegyek számát. Helyette ajánlanak 4-500 eFt-os műtéteket. Orvosi esküjének szövegére emlékszik még?

Ön Miniszter úr a Szív TV-be fektetteti a TB 750 milkóját, ahelyett, hogy nonprofit gyógyszertárakat állítana fel, ahol nem a legdrágább nyugati gyógyszerek eladásában lennének érdekeltek az eladók.

Ön Uram a patikaprivatizációval (is) elérte azt, hogy sokan nem tudják kiváltani létfontosságú gyógyszereiket.

Ön, Miniszter úr bizonyos benne, hogy alkalmas Miniszternek? Avagy csak a Párt hívta és Ön ment?

Ön Uram mélyen hallgat arról, hogy Világbanki hitelből megkezdődött egy komlex kórházi informatikai fejlesztés. 2000-ig tart. Vajon a koncepciót melyik állapotokra dolgozták ki? 1996-ra, avagy 2000-re? És miből fizetjük vissza a hitelt, milyen kondíciókkal?

Ön Uram lágyan tűrte, hogy a kártyabotrányt elmossák. Nem véletlenül ez a Tocsik/2?

Utolsó kérdésem: ma, vagy holnap mond le?
Lépesméz


1997. május 20. - kedd, 20 óra 23 perc
Tisztelt Miniszter Úr!

Kérdés:
Miért van az, hogy ha az ember meg akar gyógyulni (és van pénze), akkor maszekhoz megy?
Én válaszom:
Mert van benne valami hátsó gondolat, hogy talán a pénzéért, tényleg meggyógyítják, de legalábbis udvariasak vele, és mindent megtesznek érte.

Ön válasza: ...

k.istyu


1997. május 20. - kedd, 18 óra 46 perc
Figyelj Trebitsch!
Ne kérj ilyet, mert még ezt is letitkosítják 80 évre.

k.i


1997. május 20. - kedd, 18 óra 40 perc
Hc.

A CSAK 8400 -as eleg fura hozzáállás, mert az a "csak", ma az elismerten legnagyobb teljesítményü közforgalmú sz.gép. Ha jól tudom, nem igen kapsz a piacon nagyobbat. Az mar csak eleg kellene legyen bármilyen normálisan megírt rendszerhez is. (Még nagy is, persze a Dbase bármit kinö, és még az is kicsi neki. :))
A hc nevedböl ugy gondolom Neked is van némi közöd az ottani dolgokhoz, csak kicsit feljebb kellett volna kerülnöd még idejében, akkor talán Te is utazhattál volna a többiekkel, -állami pénzen. :((

Vagy netán a szegény szerencsétlen vállalkozó Rózsahegyi úr téged is magával vitt Londonba, vagy Te most a felszámolást irányítod, hogy ennyire meg vagy gyözödve az ártatlanságáról?

Egyébként még a botrány ki sem tört, szakmai körökben már mindenki a HC KFT-n röhögött, hogy mi felett bábáskodik. Persze anyagilag nem rossz az ilyen üzlet sem. (Egyszer biztosan bejön, és lehet -biztos?-, hogy élete végéig jól él belöle.)

Bali.

A szezon, meg a fazon az nem ugyanazon dolog, csak hasonlít egymásra. Nem mindegy, hogy sir mellet szar valaki, vagy szar mellett sír. :)))

Szóval:
"Egyszer azt írod, hogy Rozsahegyi ur egy szar rendszert adott el a TB-nek,
utana pedig azt, hogy felelos uzletember nem ad penzt olyanra ami eleve
bukasra van itelve. Ez most hogy is van akkor ?"

pontosan igy hangzott:
" Pedig felelös üzletember
NEM AD olyan témára -még irdatlan nagy pénzért sem- AJÁNLATOT, ami eleve
látszik, hogy müködésképtelen lesz, mégha -állítása szerint- azt preferálja is
valaki. " 1997. május 20. - kedd, 15 óra 2 perc

Ugye hogy nem mindegy?

Másként az a hozzászólás, hogy "Uzleti szempontbol pedig jobban jarsz ha azt adod a vevonek
amit ker mintha ucsorogsz a nagy tudomanyoddal es nem vesz toled semmit." elég veszélyes, mert a következö alkalommal, már tudják majd rólad, hogy se az ajánlatod nem komoly se te nem vagy megbízható. A másik tudatlanságát támogatni PÉNZÉRT , és ezáltal bevinni a málnásba erkölcstelen, még ha Te úgy gondolod is, hogy megérdemli.
Sajnos nem csak Te gondolkodsz így, emiatt járja manapság az a szóbeszéd, hogy ha valahol lassítani akarod az ügymenetet, számítógépre kell vinni.

Szóval lehet, hogy jobban járok, ha mindenkinek minden szart eladok, de rosszul járok borotválkozáskor, mert össze-vissza kaszabolom magam, mert nem bírok a tükörbe nézni. Emberi gyengeség...

Samu.


1997. május 20. - kedd, 18 óra 10 perc
Most várok és majd késöbb nyilatkozom.
Jó vitát.
Robi.


1997. május 20. - kedd, 17 óra 15 perc
Bocs, már az elején ideges lettem. A 'nemakaromkitölteni'-vel kellett volna kezdeni.
jusztseíromalá


1997. május 20. - kedd, 16 óra 59 perc
Engem egy liderces alom kisert, ahanyszor csak az
egeszsegugyrol (foleg magyarrol) hallok:
csunya uzletemberek sugdoloznak felig ittas politikusok fulibe, hogy sok az oreg, sok penz megy el rajuk, ugyan gyengitsuk mar kicsit azt a
csudajo ellatast, merthogy... Nahat, hogy fiatalok is pusztulnak, hat hadd hulljon a fergese! Fajnemesitesi szempontbol tiszta haszon (mindig ez a regi duma koszon vissza, ha valaki penzugyileg szemlel valamit, merthogy a munkaszolgalat is jo uzlet volt egyeseknek). Nyugtatnak engem itten, hogy nem is olyan _barna_ a magyar allam, mint amilyennek mutatja magat, csak egyszeruen hulye, velejeig hulye, meg az apukaktol orokolte meg, akik ugyan atkosak voltak, meg telenyomtak kornyezetszennyezessel az egesz Karpatia-medencet (amitol most vagyunk betegek, hat pech), de akkor meg legalabb olcso volt a gyogyszer. Meg azt se ertem, hogy akkor minden olcso volt, a hiany meg most van, amikor Darius kincset is nyomtalanul el tudjak vonni... Na, ha ez nem lesz kicenzurazva, akkor erdekelne, miert nem bir soha elszamolni az a ki[CENSORED] allamapparatus? Nekunk, szegeny egyszeri valasztoknak. Az egyszerit lehet fenyegeteskent is felfogni. Meg szerencse, hogy egyes orvosokban van hivatastudat, pedig nagyon nevelik am le oket rola...

Kokeny urhoz pediglen megegy kerdes: Nem ciki, hogy a pantlikazott statisztikak szerint is hullanak az orszagban az emberek, mint osszel a legyek? Hogy afrikai orszagok nyomaban loholunk?
Es vajon miert mi volnank ezert a hibasak, akikbol Onok elnek, varhatoan hosszabb ideig, mint mi?
Na, 3 kerdes lett, de egy a lenyege. Kulonben ugyse fog ra valaszolni, csak mellebeszel. Igerem, nem fogunk rajta meglepodni.

Zsofinak kivanom, hogy a ka've' jo legyen!

Bozse Moly


1997. május 20. - kedd, 16 óra 59 perc
hol van itt nepjolet?

1997. május 20. - kedd, 16 óra 53 perc
Jusztseírodalá!
Még jó, hogy tudod fejből :)
De a kérdőíven ott van legalul, hogy nem akarod kitölteni. Válaszd azt, és akkor szabad vagy!
zs.
Ui: Bocs a kitérőért.


1997. május 20. - kedd, 16 óra 51 perc
Ez a kérdôívesdi egy kicsit undorító. Ha nem tudnám fejbôl, hogy 'http://www.idg.hu/internetto/friss/hetker/', egy hétig ide se bagóznék. Nem mintha ezzel sokat veszítenétek, de akkor is.
Juszt se írom alá.


1997. május 20. - kedd, 16 óra 47 perc
Samu!
A TV-ben látottakról csak annyit, hogy az operatőrt egy ilyen riport alatt a látvány érdekli és nem a valóság!! Hiába mutatná órákon át a legjobb procit, azon semmi sem látszik. A laikusoknak pedig bőven megfelel ilusztrációként egy Norton Help is (lásd Kisváros). Egyébiránt a poszter jogos, mert a futtatáshoz vásárolt DEC 10000-es helyett csak egy 8400-as van az OEP-ben, aminek a kapacitását javarészt egy DOOM nevű 'adatfeldolgozó' rendszer foglalja le.
hc


1997. május 20. - kedd, 16 óra 19 perc
Szerintem a magyar egészségügynek ugyanaz a baja, mint sok más szervezetnek. Túl sokat örökölt az elmúlt évtizedekből. Csak hallomásból tudom, hogy az egészségügy felső köreiben az elveket, döntéshozatali láncokat bebetonozták, kőkemény érdekcsoportok működnek. Minden változtatás sérti a megszokott, "jól" bevált gyakorlatot. Egy orvos ismerősöm szerint egy magasabb vezetői állásban levő idős orvosnál
merevebb, begyepesedettebb embert nem lehet találni. Nemcsak szakmailag, emberileg is ilyenek. Válogatás nélkül "egyszerűnek" néznek mindenkit, aki nem ért az emberi szerkezethez, lehet akármilyen szakember más területen. Az egészségügyet nem lehet kiporolni, mint egy koszos szőnyeget. Minden változtatást csak jól szervezetten, nagy körültekintéssel szabad végezni, mert az erőltetett fejlesztés túl nagy áldozatot követel az emberek nagy többségétől, akik nehezen alkalmazkodnak. Ez a körültekintés, odafigyelés számomra még nem szembetűnő.
jeno.harnos@bbraun.com


1997. május 20. - kedd, 16 óra 9 perc
Kérdés Kökény úrhoz:
Várható-e a kormány részéről némi ejnye-bejnye az OEP felé, ha bebizonyosodik az OVER-rendszer működőképessége??? Ha az elmúlt évben üzembehelyezték volna már néhény milliárdot meg lehetett volna takarítani!! Ezt esetleg megfizettethetnék a felelősökkel!!
hc


1997. május 20. - kedd, 15 óra 54 perc
Kedves Samu !

Egyszer azt írod, hogy Rozsahegyi ur egy szar rendszert adott el a TB-nek, utana pedig azt, hogy felelos uzletember nem ad penzt olyanra ami eleve bukasra van itelve. Ez most hogy is van akkor ?
Tudomasom szerint a TB ragaszkodott ehhez a programhoz es vagy ezt adtak neki vagy semmit. Uzleti szempontbol pedig jobban jarsz ha azt adod a vevonek amit ker mintha ucsorogsz a nagy tudomanyoddal es nem vesz toled semmit.

bali


1997. május 20. - kedd, 15 óra 24 perc
Azért egy kérdésem lenne, így első nekifutásra:

Tisztelt miniszter úr!

Hajlandó lenne-e az egészségügy teljes, részletes és tételes elszámolását (az utolsó fecskendőig és fillérig lebontva, bevételek-kiadások) feltenni az internetre?
A hajlandóságtól már nincs is olyan messze a megvalósítás, és szeretnék egy ígéretet kicsikarni Öntől erre nézve.

Tisztelettel: Trebitsch (100301.1510@compuserve.com)


1997. május 20. - kedd, 15 óra 21 perc
Samu!

Az egyetlen baj, hogy Te is elhitted amit a lefizetett és félrevezetett sajtó az OEP hazugságai alapján a saját antiszakértő agykezdeményével kiagyalt. Egyszerűbb egy vállalkozót besározni, mint az egész apparátusról beismerni, mint felelős vezető, hogy az elsődleges cél a saját zsebünk megtömése. Azt elhiszem, hogy a Rózsahegyit sem lehetne szentté avatni, de a Cser Ágnesék mellet csak ipari tanuló lehetne!!!
hc


1997. május 20. - kedd, 15 óra 12 perc
Vélemény:
Az egészségügy pénze ott van, ahol az összes állam által kézben tartott szolgáltatásé, pl a nyugdíjé is. El vagyon herdálva.
Sajna, az informatikára költött milliók is az ebek 30 adjára jutottak. Lsd Rózsahegyi úr, és barátai. Akik fennen hírdetik, hogy ök mindent megtettek. Csak épp elfelelejtették figyelmeztetni a TB-t, hogy a megvásárolni óhajtott program egyetlen jó, és korszerü tulajdonsága, hogy Kaliforniába lehet miatta utazni. Amúgy elég sz*r, és öreg, mint az országút.
Nem tudom ki látta a híradóban, amikor a bemutatott képsorokon, a háttérben mintegy poszterként egy 10000-es Alpha elött, DBF fileokat tartalmazó lemezek voltak láthatóak, és Dbase felület a PC terminálokon. Csak nem az Alpha volt a Dbase szerver???? Ez aztán a hozzáértés. És még volt pofájuk azt mondani, hogy ez egy müködöképes rendszer lehetne, ha hagyMák. :O :))
Szóval azt a pénzt is az egészségügyön kell megspórolni, meg rajtunk, meg a kórházakon.
A sok bal*sz TB teamtagot meg meg kell tartani, mert azok a hozzáértök.
És ráadásul a Rózsahegyinek van pofája, mindezt a londoni irodájából bizonygatni, miközben épp felszámolja az itthoni cégét. Pedig felelös üzletember nem ad olyan témára -még irdatlan nagy pénzért sem- ajánlatot, ami eleve látszik, hogy müködésképtelen lesz, mégha -állítása szerint- azt preferálja is valaki. Hisz neki lenne a dolga, mint szaGembernek(?) figyelmeztetni, a rossz döntésre.
És valószínüleg ez csak a jéghegy csúcsa. Ha az.
Lehet hogy emiatt nincs pénz kórházfinanszírozásra?

Samu.


1997. május 20. - kedd, 15 óra 2 perc
Kréta King!

Ha nem is tételesen, de olvashatod, hogy három hónap alatt sikerült túlteljesíteni az éves hiányt, tehát a fizetésed Rád eső részét is elküldhetnéd a TB-nek, azt is nyomtalanul el tudnák verni!!
hc


1997. május 20. - kedd, 15 óra 1 perc
Nem értem:

Kb. annyit mint a fizetésem kifizetnek a tb.-nek akkor miért nincs egy olyan emberke aki csak értem felelős.

A "szegény", kisfizetésből "tengődő" orvosok miből járnak jobbnál jobb autoval és miért vannak tele arannyal???

Általában: A befizetett adóról hol van egy elszámolás ami tételesen meg mutatja, hogy mire ment el az a sok pénz?

Üdv: Kréta King

Ui: Egyébként csatlakozom MuzX -hoz.


1997. május 20. - kedd, 14 óra 54 perc
Kedves ga!
Hiába a tőke, a kiépített rendszert sem tudják és/vagy akarják használni!!! Egy komplett hálózaton a legtöbb amire egy egész kórház jutott, hogy shortcut-ból indult a www.playboy.com!!!
De jó néhányan halásznak a zavarosban és igyekezni még jobban felkavarni az iszapot, hogy nehogy kiderüljön, hogy mennyit tesznek zsebre akik a tűz körül ülnek. De Te csak fizesd a tébét és ha megbetegszel dögölj meg nyugodtan!!!
hc


1997. május 20. - kedd, 14 óra 36 perc
Hálapénz ügyben.
1990-ben betettek némi fémet a gerincembe: ortopéd sebész 2.000, idegsebész 2.000 HUF.
1992-ben kivették: ortopédsebész 4.000 HUF (idegsebészre már nem volt szükség)
1996-ban ínszallag műtét (közben javultak anyagi viszonyaim) ortopéd sebész 20.000 HUF, + volt a kórháznak valami alapítványa, oda is 20.000 HUF csekken.

k.istyu hipochonder


1997. május 20. - kedd, 14 óra 12 perc
Hmmm.
Mindenki befizette már a pénzt, amit még anyukák napján ígért a beteg gyerekek hatákonyabb gyógyítása érdekében?
(Ez ugye nem K.M.-hez szólt.)

TREX


1997. május 20. - kedd, 13 óra 53 perc
Sajnos ez egy olyan terület amit mindenki valószínűleg csak szidni tud, és fog is, ha hozzászól.
Én fôleg azt nem értem, hogy mi a lófüttynek kötelezô kifizetni azt az irdatlan tb-hányadot a bérbôl, ha egyszer én nem akarom igénybe venni az állami egészségügyi intézményeket.
Miért ne tehetném azt egy magánpénztárba, biztosítóba, ahol jobban megforgatják, és korrektebb ellátást kaphatok érte.
Ha meg úgy adódik, hogy mégis muszáj állami segítséget igénybe vennem (pl. baleseti elsôsegély), szépen számlázzák ki és hajtsák be az értejáró pénzt a biztosítón, akinek fizetek.
De így? Nem számoltam még ki, évente hányszázezer forintomat nyelik le, és vajon ezért én mekkora értékű szolgáltatásban részesülök, ha nagy ritkán (na jó, most egy kicsit rossz idôszakom volt ebben az évben :) ), muszájból orvoshoz megyek. Azért kíváncsi lennék az egyenlegre.

MuzX


1997. május 20. - kedd, 13 óra 49 perc
Halapenz ugyben szerencsere nem vagyok jaratos, de jo lenne ha a miniszterium kiadna egy korrekt listat arrol, hogy az orvosoknak, novereknek, apoloknak, betegszallitoknak, mentosoknek stb. mennyit "illik" adni a kulonbozo amugy ingyenes szolgalatukert nehogy keves penzzel betegedjek meg egyszer.

bali


1997. május 20. - kedd, 13 óra 15 perc
11:10-kor hogy olvashatok 12:44-es hozzaszolast ??
Be kellene allitani az oratokat !

bali1997. május 20. - kedd, 13 óra 8 perc
Hát kétszer csenget.
ga


1997. május 20. - kedd, 12 óra 44 perc
Ha már kapok pólót, hozzá is szólok.
Egy ideig foglalkoztam kórházi informatikával. Nos , azt bizton állíthatom, hogy arra nincs pénzük a kórházaknak, legalábbis nem egyszerre. Hiába látják be, hogy informatikai beruházással hatékonyabbak lehetnének (tényleg!), nem tudják kifizetni. Kivéve ha egy tôekerôs cég megfelelô fizetési kondíciókat tud kínálni. ( Nem tudom, azóta kiírták-e a várva várt világbanki tendert?)

ga


1997. május 20. - kedd, 12 óra 42 perc
Hát csakis! Különben hogy talál meg a postás a pólóval?
zs.


1997. május 20. - kedd, 12 óra 41 perc
Nem én még kezdô vagyok. Mit kell írnom andrea@pirx.idg.hu - nak? A címemet ? (Hű, de izgalmas!)

ga


1997. május 20. - kedd, 12 óra 29 perc
Nyertél.
andrea@pirx.idg.hu
Vagy már te is fejből tudod?
zs.


1997. május 20. - kedd, 12 óra 23 perc
nyertem?

ga


1997. május 20. - kedd, 12 óra 18 perc