Kell-e nekünk Macintosh

Most, hogy alulírott GG kaptam meg egy kicsi idõre a kérdezés lehetõségét, elsõként mindjárt egy olyan témával kezdem, amihez hasonló ehelyütt még nem szerepelt, dehát feleim, ki kell próbálni az új dolgokat is; reménykedjünk benne, hogy bejön...

Akik figyelemmel kísérik az iNteRNeTTo friss híreit vagy hírlevelét, bizonyára naprakészek az Apple-sztori legújabb fejezeteibõl is, akik pedig nem, azoknak röviden: a világ egyik legnagyobb számítógépgyártó cége, számos technikai újdonság feltalálója és bevezetõje, az iparágon belül néhány igen fontos részterület piacvezetõje, az Apple-birodalom rogyadozik. A cég az amerikai álom számítógépipari verziójának típusesete és egyik legjelentõsebb megjelenítõje: ahogy az a nagykönyvben meg van írva, két fiatalember alapította egy garázsban, néhány éven belül jelentõs forgalombõvülés, majd tõzsde, eközben technikai mérföldkövek: az elsõ sorozatban gyártott személyi számítógép a ma már meg szokott grafikus operációs rendszerrel, majd a Macintosh-család létrehozása, amely mára az egyetlen alternatívát jelenti az asztali gépek kategóriájában a PC-kkel szemben, plug-and-play bõvítési szisztéma, és még sokan mások. A társaság marketingje markáns arculatot fogalmaz meg: a célközönség azon felhasználók köre, akik számítástechnikailag képzetlenek, ám értékteremtõ munkát szeretnének gépük segítségével végezni, vagy csak egyszerûen egy megbízható és erõteljes számítógéppel szeretnének hobbijaiknak élni.

Néhány éve azonban repedezni kezdett az építmény: míg a konkurensek addig soha nem látott mennyiségû profitokat zsebeltek be negyedévrõl negyedévre, addig az Apple - szinte egyik pillanatról a másikra - veszteségbe csúszott át, piaca zsugorodni kezdett, aztán jöttek a botrányok, a fõvezér leváltása, példátlan méretû elbocsátások, üzletágak leépítése, az elszámolható üzleti ebédek korlátozása (!). A cég egyelõre megpróbálja állni az ütéseket, kérdés azonban, meddig bírhatja még az ostromállapotot; a folyamatos pénzügyi veszteségek mellett jelentõs veszteségek érik "humánportfólióját", értékes fejlesztõi gárdájukból lassan már hetente kapunk hírt egy-egy átigazolásról.

A legfontosabb kérdés azonban: jó-e mindez a felhasználóknak? A Mac-ek esetleges eltûnésével megvalósulhat az a szép új világ, ahol minden személyi számítógép kompatibilis lesz egymással, nem kell a szoftvervállalatoknak párhuzamos fejlesztéseket folytatniuk, mindez talán a szoftverek minõségének javulását is eredményezheti. A hardveroldalon azonban a versenyhelyzet teljesen megváltozhat, és nem biztos, hogy a fogyasztók javára. Mi hát a fontosabb? Kell-e nekünk Macintosh?

GG


A válaszok:Fityma!

Nem elég 'bent hallani', valahogy meg kell mutatni másoknak is. Ha már említetted Bethovent... Ő is zongorán írta müveit és csak utána jegyezte le tollal papíron. ( Nem szeretném anti-müveltségemet fitogtatni, de nem ismerek olyan Bethoven müvet, amit egy darab toll és egy papír segítségével elő lehetne adni... Kedves Fityma! Ha ismersz ilyet kérlek írd meg a címét vagy küld el a kottáját! Köszi. ) Zongorám sajnos nincs, de nem is látom sok értelmét annak, hogy vásároljak egyet. 1. a stúdióban úgy is MIDI-s rendszerekre építenek.
2. én nem vagyok zongorista, a kötelező dolgokon kívül nem sokat tudok, fő hangszeren a gitár. Dalok szerzésére is ezt használom.

( A rock, jazz bandák is MIDI-znek - szép magyar szó :) -, a népszerü kipp-kopp bojszról és társairól nem is beszélve. )
És ezeket a rendszereket Mac gépekhez kötik, akár tetszik, akár nem.

Koncerteken eddig egy Windows alatt futó programmal találkoztam - a fényekhez használták -, ott is főleg Mac gépek ketyegnek.

-Antal-

PS: Fityma! Ha nem hiszed, beszéljünk meg egy időpontot és beviszlek egy stúdióba, hogy a saját szemeddel is lásd. Addig is javaslom a szakirodalom tanulmányozását!


1997. június 30. - hétfõ, 8 óra 31 perc
Kicsit leegyszerűsítő GG bevezetője, mindenesetre tény, hogy bajok vannak az Apple-lel. Sokat várok viszont a Mac új operációs rendszerétől, a NextSteptől (OpenStep), ami megy majd Intel-chipen is. De ott a Linux is, a Sun-ok, az SGI-gépek.
Amit mondani akarok, hogy mindezek hatnak egymásra, ha versenyben nincsenek is, hisz igazából a hegemónia a megfelelő szó a micro$oft helyzetére. Ez a hatás pedig mindenképp fejlesztő. Én jobban szerettem a Mac-en dolgozni, aztán kihozták a Win95-öt és az NT-t, sokat vártam tőle, aztán csalódtam, de mégiscsak belekerült sok minden jó, ami eddig csak a Mac-et jellemezte. Jó, hogy volt Mac...
Most a Mac nem csupán felzárkózni, de túltenni akar az NT-n. Jön a unix-os NextStep. Ez valóban túllépése lesz az NT-nek. De remélem, lesz akkora ereje, hogy a Microsoft se maradhasson rest a Windows továbbfejlesztésében. Mert még van ereje a Mac-nek.

Ezért aztán kell nekünk a Macintosh meg a többi.

Gaba
lengabor@usa.net

PS. Mac-en dolgozom jó pár éve, de otthonra PC-t vettem. A mai napig szívesebben DTP-zek Mac-en. Ugyanaz a Photoshop, Illustrator valahogy sokkal jobban kézhez áll, nem tudom miért. Az OS pedig (nem technikailag, hanem logikailag) sokkal jobban végiggondolt, a Windows még mindig shell-felület-szerű.


1997. június 30. - hétfõ, 3 óra 6 perc
Nem.

1997. június 29. - vasárnap, 22 óra 53 perc
Trojan, vagy Sheepskin ez itt az igazi kérdés.
Pill vagy celibatus?
Szakbarom vagyok, ha idejárok.
Még megnézem a következö 7problémátokat aztán pápá.
Elmehettek a motherboard-ba.
FV100~„#™3658=xśßŘľ3747‰†Ľxƒ


1997. június 29. - vasárnap, 22 óra 34 perc
cyba_T!

">kb 5 éve dolgoztam egy Mac-en, Photoshoppal. Egy néni rúzsának a színét
>változtattam meg pirosról lilára. Ugyanezt a feladatot még ma is nehezebben
>végrehajthatónak találom a PC-s Photoshoppal. (v3.0.5)

Talán több memóriát kellett volna tenned a PC-be..."

Nem azt írtam, hogy _lassabb_ hanem azt, hogy nehezebbnek tűnik (nekem). Nem mindegy. 16M RAM pedig korrekt a Photoshopnak is.

Zolee


1997. június 29. - vasárnap, 22 óra 30 perc
Szerintem kell! (Változatosság gyönyörködtet!) Bár személy szerin én semmi pénzért nem használnám! Melóhelyen egy NT4-es masina döcög, több mint 6 hónapja megállás és lefagyás nélkül. És kapaszkodjatok meg DTP-zek rajta! Két héttel ezelőtt úgy hozta sors, hogy egy UMAX Pulsar MAC-clónon kellett dolgoznom szuper volt ! A nagybetüs oprenccer óra alatt 4-szer szált el mint a győzelmi zászló. Nos engem nem érdekel, hogy milyen fasza forradalmian új technológiát használ a MAC-OS, én stabilitást és sebességet várok, és ha éppen levilágít a picike akkor én még szeretnék mellette szkennelni és esetleg a ZIP-re másolgatni! A nádkunyhós PC-n ez megy az 1.5 milkós MAC-en nem!ű Ennyi a véleményem! U.i.: az AMIGA nagyságrendekkel jobb gép volt mint a Machintos valaha is lesz, és most hol van???? Bluebird..

1997. június 29. - vasárnap, 17 óra 50 perc
gg:
úgy látom ez a 7? nem igazán tetszik mindenkinek..
lehetne 1szerre több 7kérdése (úgyis elkalandozunk)?
vagy mintha arról is lett volna szó, hogy szavazhatunk
rá (hi! hi! demokráció!)
üdv fpéter.


1997. június 29. - vasárnap, 17 óra 13 perc
Kedves Vasárnap 15.34,
Robinak némileg igaza van.
Aki PC-re termett, adott esetben Mac-et sose látott, most miről vitatkozzon?
Maradnak a Mac-esek, akik "kényszerből" néha PC-znek, ill a tényleg belső szakmai kör. Akiket azért nem kéne - Robi!!! - az első futamban szakbarmoknak kikiáltani.
Az én válaszom: is.
A hozzáfűznivalóm: tényleg sok embert kirekeszt a kérdés: a hazai piac cca. 5 %-a Mac. Namost a többiek ehhez a kérdéshez csak azt tehetik hozzá: nekik ugyan nem hiányzik. Mármint az ilyen 7?
Lépesméz


1997. június 29. - vasárnap, 16 óra 45 perc
Robi,
szerinted mindenki szakbarom, aki Macet vagy PCt használ? Pl. Te is?


1997. június 29. - vasárnap, 15 óra 34 perc
Ez olyan hülye 7? mintha azt kérdezné valaki, hogy Saab vagy Volvo. Gyulai vagy Csabai?
Ezen kivül akik kifundálták ezt a buzi kérdést, megfelejtkeztek arról, hogy ez itt egy fórum és nem szakbarmok gyülekezete. Szabályosan leszoktatjátok az embereket, hogy idejöjjenek.
Na megyek.
Robi.


1997. június 29. - vasárnap, 14 óra 52 perc
"Ha bármilyen szoftver kell,
könnyebb beszerezni a Microsoft változatát, mint Apple verziót. Szakember
itthon szintén ritka, akár fejlesztő, akár üzemeltető kivitelben.."

A HungaryanDataSystem nel beszerezheto a szakemberek listaja.
A program rendeles a legegyszerubb van egy negyedevente mejeleno katalogus /mint a telefonkonyv/ amiben megtalalhato az vilag osszes
Mac software. Ennyi. A programiras is mukodik, pascal, C++, CodewWarrior. Barkit meg lehet kerdezni aki mar csinalta mennyivel egyszerubb Mac-re fejleszteni mint PC-re.
Nem beszelve, hogy nem kell hozza 1GHz-es PentinumPro. Raadasul, ha valaki fejleszteni akar
megveszi a feluletet /azert van egy par ingyenes is/ es az Apple minden segitseggel elhalmozza. / Fejlesztoi klubb. /
Vegul is az nem baj, ha nem minden hulye ir orba szajba programokat. Igy legalabb ami van, az biztosan es stabilan fut MINDEN tipusu Mac-en.
+dolog a Mac programokban tobbnyire kulon taroljak
a szoveges valtozokat, amit egy progival barki lefordithat barmilyen nyelvre.
Pl. japanban, japan rendszert hasznalnak kandzsi betukkel felulrol lefele irva. Erdekesseg az Apple-nek sikerult megoldania kinaban a szovegszerkesztest a tobb ezer szokep ellenere.

Bye : Adi


1997. június 29. - vasárnap, 14 óra 8 perc
Haho
Nem kellene elfeledkezni hogy a Mac az Hardware es software.
A hardware jeletos architekturalis ujjitasokat tartalmaz pl. alapban sourrund hangrendszer / es a gep nem csak az OP rendszer es a processzor sebessegetol gyors/
Atok kivul tobb nagy marka is gyartja a clonokat.
/UMAX, PowerComputing, DayStar, stb./
Szerintem a jobban felepitett egysegesebb HW jobban mukodik, mint az osszepakolt, ilyen olyan
kartyakbol allo. Persze mivel a Mac is PCI sines
akar PC-s kartyakkal is bovitheto.
Persze van olyan kartya is amin egy Pentinum proci van.... 100% kompatibilitas, ket gep egyben es az
architektura miat gyorsabb is.
Software.....
Van egy par dolog amit az MS oprendszerein meg nem lattam, es valoszinuleg egy jo darabig nem is fogok / VR mozi idotenyezovel kombinalva./
A gyorsasagrol meg annyit, hogy a rendszer Plug in
felepitesu alltalaban mindenki telerakja kulonbozo
nyunyikkel a rendszeret, de ki lehet kapcsolni a
szuksegtelen dolgokat, nem beszelve a font hegyekrol, es lass csodat... mint a raketa.
Persze azt mondanom sem kell, hogy SW-szinten is rengeteg dolog segiti az atallast PC-rol Mac-re.
/pl. alapban olvassa a gep a PC-s adathordozokat/
Ja....
Termeszetesen Mac-re is van UNIX, es az uj OP rendszert Intel processzorra is irjak.
Meg egy kis adalek, azokon a gepeken amiken nincs
Mac-re atirt MS program negyon keves a lefagyas, ha van egyatalan.
Az Unixos alapu NT-n kivul melyik az az MS program
ami kielegitoen es jol mukodik?
Tudtatok azt, hogy aki Mac-et vasarol legkozelebb
85% - ban ismet ezt a markat valasztja? Ez azert elgondolkoztato nem?
A technikat nem lehet megallitani csak azert, mert az emberek nem kompatibilisek egymassal. Persze mint irtam csak az egyik iranyban....

Adi from baumHaho
Nem kellene elfeledkezni hogy a Mac az Hardware es software.
A hardware jeletos architekturalis ujjitasokat tartalmaz pl. alapban sourrund hangrendszer / es a gep nem csak az OP rendszer es a processzor sebessegetol gyors/
Atok kivul tobb nagy marka is gyartja a clonokat.
/UMAX, PowerComputing, DayStar, stb./
Szerintem a jobban felepitett egysegesebb HW jobban mukodik, mint az osszepakolt, ilyen olyan
kartyakbol allo. Persze mivel a Mac is PCI sines
akar PC-s kartyakkal is bovitheto.
Persze van olyan kartya is amin egy Pentinum proci van.... 100% kompatibilitas, ket gep egyben es az
architektura miat gyorsabb is.
Software.....
Van egy par dolog amit az MS oprendszerein meg nem lattam, es valoszinuleg egy jo darabig nem is fogok / VR mozi idotenyezovel kombinalva./
A gyorsasagrol meg annyit, hogy a rendszer Plug in
felepitesu alltalaban mindenki telerakja kulonbozo
nyunyikkel a rendszeret, de ki lehet kapcsolni a
szuksegtelen dolgokat, nem beszelve a font hegyekrol, es lass csodat... mint a raketa.
Persze azt mondanom sem kell, hogy SW-szinten is rengeteg dolog segiti az atallast PC-rol Mac-re.
/pl. alapban olvassa a gep a PC-s adathordozokat/
Ja....
Termeszetesen Mac-re is van UNIX, es az uj OP rendszert Intel processzorra is irjak.
Meg egy kis adalek, azokon a gepeken amiken nincs
Mac-re atirt MS program negyon keves a lefagyas, ha van egyatalan.
Az Unixos alapu NT-n kivul melyik az az MS program
ami kielegitoen es jol mukodik?
Tudtatok azt, hogy aki Mac-et vasarol legkozelebb
85% - ban ismet ezt a markat valasztja? Ez azert elgondolkoztato nem?
A technikat nem lehet megallitani csak azert, mert az emberek nem kompatibilisek egymassal. Persze mint irtam csak az egyik iranyban....

Adi from baumHaho
Nem kellene elfeledkezni hogy a Mac az Hardware es software.
A hardware jeletos architekturalis ujjitasokat tartalmaz pl. alapban sourrund hangrendszer / es a gep nem csak az OP rendszer es a processzor sebessegetol gyors/
Atok kivul tobb nagy marka is gyartja a clonokat.
/UMAX, PowerComputing, DayStar, stb./
Szerintem a jobban felepitett egysegesebb HW jobban mukodik, mint az osszepakolt, ilyen olyan
kartyakbol allo. Persze mivel a Mac is PCI sines
akar PC-s kartyakkal is bovitheto.
Persze van olyan kartya is amin egy Pentinum proci van.... 100% kompatibilitas, ket gep egyben es az
architektura miat gyorsabb is.
Software.....
Van egy par dolog amit az MS oprendszerein meg nem lattam, es valoszinuleg egy jo darabig nem is fogok / VR mozi idotenyezovel kombinalva./
A gyorsasagrol meg annyit, hogy a rendszer Plug in
felepitesu alltalaban mindenki telerakja kulonbozo
nyunyikkel a rendszeret, de ki lehet kapcsolni a
szuksegtelen dolgokat, nem beszelve a font hegyekrol, es lass csodat... mint a raketa.
Persze azt mondanom sem kell, hogy SW-szinten is rengeteg dolog segiti az atallast PC-rol Mac-re.
/pl. alapban olvassa a gep a PC-s adathordozokat/
Ja....
Termeszetesen Mac-re is van UNIX, es az uj OP rendszert Intel processzorra is irjak.
Meg egy kis adalek, azokon a gepeken amiken nincs
Mac-re atirt MS program negyon keves a lefagyas, ha van egyatalan.
Az Unixos alapu NT-n kivul melyik az az MS program
ami kielegitoen es jol mukodik?
Tudtatok azt, hogy aki Mac-et vasarol legkozelebb
85% - ban ismet ezt a markat valasztja? Ez azert elgondolkoztato nem?
A technikat nem lehet megallitani csak azert, mert az emberek nem kompatibilisek egymassal. Persze mint irtam csak az egyik iranyban....

Adi from baum@hungary.net


1997. június 29. - vasárnap, 13 óra 47 perc
szerintem hülyék vagytok minden

1997. június 29. - vasárnap, 6 óra 22 perc
GG, nálad az Appple-nek már tavaly ilyenkor is befellegzett, az kis huncut mégsem akar megdögleni. :-))

Hogy itt mennyi micro$oftbuzi lamma beszél összevissza minden baromsagot! (hanyattmacival az élen)
Könyörgom, amiről fogalmatok sincsen, azt ne ócsároljátok már, mert nevetségesek lesztek.

Csacsacsa
andrew@csvmtkf.hu


1997. június 29. - vasárnap, 2 óra 32 perc
Abszolut röhely ami itt van.

1997. június 29. - vasárnap, 1 óra 3 perc
Az a baj, hogy szerintem ide csak olyanok irnak, akik nincsenek "raszorulva" hogy a gep vezesse a kezuket egy kifejezetten laikusoknak irt, es _jol_ megirt opredszerrel. Es ez a problema jelenleg a magyar netezokkel: sajnos szerintem a tomegek meg mindig azt hiszik hogy ez, es alataban a szamitogep valami olyan dolog, amit csak a hozzaertoknek valo. Es emiatt pl. a netet sem lehet hasznalni a mindennapi eletben (pl. tanar szulonek e-mail-t irna, vagy ugyanannyian vasarolnanak multimedia-CD-ket kikapcsolodasnak mint audio-CD-ket, stb), es ez persze elkezdi az egesz folyamatot elolrol. Hozzateszem hogy ezt lehet hogy csak en latom igy, es ez lehet hogy nem csak errefele gond, de azert abban biztos vagyok hogy nyugatabbra sokkal kevesbe jellemzo az, hogy azt hiszik ahhoz hogy hasznald a gepet ertened is kell hozza.

Cactus


1997. június 29. - vasárnap, 0 óra 40 perc
Korte:
köszönöm a megfejtést, ott szúrtam el, hogy azt
hittem magyarul van, pl.:
Ime MegHOztam a sört stb...peter


1997. június 28. - szombat, 19 óra 5 perc
IMHO: In My Honest Opinion
szabadon: Szereny velemenyem szerint
ASAP: As Soon As Possible
Amilyen hamar csak lehet

Korte


1997. június 28. - szombat, 17 óra 37 perc
halihó,
mondja már meg v.melyiktek, mi az hogy "IMHO"?
tudatlan f.péter (ASAP)


1997. június 28. - szombat, 16 óra 20 perc
FZsolt!

A felvetésedre, miszerint a win95-öt ingyen letölthetővé téve az használhatná aki akarja, csak annyit reagálnék, hogy:

1. Most sem kötelező senkinek.
2. Installáláskor kér egy termék-kódot. Amennyiben nem adsz meg neki semmit, két lehetőséged van.
Vagy újra, vagy TOVÁBB(!). Semmiféle védelme nincs. Az rakja föl aki csak akarja aki hozzá tud jutni az install anyaghoz. Ezt a kis kitérőt melegen ajánlanám a BSA figyelmébe is amikor nagyon lihegnek a szoftver-fejlesztők érdekeit védve.

Más, szerintetek Bill Gates a Mikrofasiszta Párt führere, a digitális Hitler?


1997. június 28. - szombat, 15 óra 44 perc
Antal,
Ha jól emlékszem Bethoven-nek sem ez sem az nem volt. Papir, tinta és ludtoll. Ha ott bennt nem hallod akár mit vehetsz.
Csók.
Fityma

A többieknek!
Ruszki masina kell nektek.
Mit jászátok meg magatokat?
F.


1997. június 28. - szombat, 14 óra 18 perc
Hello!

Úgy látom, nagyon népszerű dolog valamit KRITIZÁLNI. ALKOTNI valamit, TENNI valamit sokkal macerásabb. Kedves "I hate windows"-ok! Nosza, ott a klviatúra, szerezzetek (vagy mondjuk írjatok) egy használható fejlesztő rendszet, és neki lehet kezdeni OP rendszert írni. Szó sincs róla, hogy oda meg vissza lennék a Windows-okért, de szerintem jelenleg az NT4 a leg használhatóbb op.rendszer PC-re, sőt én azok közé tertozom, akinek a Win95-tel sem gyűlt még meg igazán a baja.

Ha annyira utálja valaki, akkor egész jó segédprogramok vannak merevlemez partíciók megszüntetésére, utána jöhet Linux, OS2 vagy ami szerinted jobb. Vagy írj jobbat!

IMHO

Compi


1997. június 28. - szombat, 14 óra 1 perc
Nekem jó lenne egy...

Sajnos naponat meg kell küzdeni az IBM gépemmel,
hogy munkára bírjam... Beleöltem egy csomó pénzt
és mégsem jó! Az ilyen-olyan kütyüktől már nem
tudom bezárni a házát... Ja, még nem mondtam,
zenéket írok. Hallottam már Mac-kel írt muzsikát,
ég és föld! A kezelhetőségről nem is beszélve.
Szerintem, ha legközelebb gépet vásárolok biztos,
hogy Mac lesz. Szeretném arra használni a gépet, amire való... Számomra ez a zene. Zenész vagyok és
nem müszerész! A PC-vel nem lehet anélkül dolgozni, hogy rá ne kényszerüljek, hogy csavarhúzó után nyúljak!

-Antal-

PS: Kedves PC-fan! Tudod milyen gépet használtak a stúdióban, hogy felvegyék azt a zenét, ami a walkmanedben most is szól...?

A Macfejtéseket várom a 71960440@salgo.pszf.hu cimre!


1997. június 28. - szombat, 12 óra 31 perc
Ez a nádkunyhózás amolyan jó magyar primitív geci dolog. Egyszerübb lenézni, mint jobban csinálni.
Na mindegy, én már kitöröltem veletek.
Fitty


1997. június 28. - szombat, 2 óra 40 perc
gvass!

Lemértem!
A bekapcsolástól számított elsô működô mouseclick-ig 57 másodperc telt el.
A Windows felállálása 38 másodpercbe tellik
Azt tudni kell, hogy IDE-s WD-im vannak (C:850K/D:1600), tehát nem ultra-
wide SCSI. Az összes alkalmazásom 300 megát foglal el, s ezek döntô
többsége a 'D' meghajtón van. Azt is még hozzá kell számolni, hogy fennt
van McCaffé Viruscan, ami bejelentkezéskor scan-nel.

Hát a tiéden mi van, hogy ilyen gyors, he?

C64-en kazettás egységet, az elôbb említetett okok miatt nem használtam.
De még így is sok ez a 20 másodperc nem?

cyba_T


1997. június 28. - szombat, 0 óra 54 perc
Csoodaszep dolog a Billrol meg a win95rol meg arrol olvasni, hogy az milyen tre. En is kethetente ujrainstallalom - kenytelen vagyok :( Ezzel egyutt kell a Mac vagy sem?
isu


1997. június 27. - péntek, 23 óra 53 perc
Lámák!!!

Mert egy gép bambuszkunyhóban készül lehet benne akár intel alaplap viking memoria ,plextor cd es quantum harddisk ! Nahát, de sz*rok a nádkunyhós dolgok (persze így is olcsó egy machoz vagy egy compaqhoz képest)
Nem kötelező w95 öt használni, mert ugye ott az nt és az nem igazaán akar lefagyni.

Azért az szokott póruljárni a bambuszkunyhóban, aki felült a bppiacot és megnézi ,hogy hol a legolcsobb a gép. 64.000.- plusz áfa hozzá monitor 25.990.-
Hat tenyleg fagyni fog a windows a gepeteken...

Lamak csak így tovább,
szidni es nem dolgozni (7:00 tól 19:00 ig)

$*


1997. június 27. - péntek, 22 óra 17 perc
isti!

Azt kérdezed:
"Tenyleg! Mi lenne most, ha nincs a billy boy?"

A kérdés nagyon jó, habár a történészek állítólag nem szeretik az ilyesfajta kérdezést. A matematika viszont ismeri rá a választ!

Egy picit elferdítve a sorbafejtési tételt, a következőt mondhatjuk:
Tetszőleges hülyeség sorbafejthető marhaságok végtelen sorozata szerint, a sorbafejtés konvergenciáját pedig csak javíthatja, ha bármilyen újabb marhaságot (ökörséget) is felhasználunk a rendszer kiépítéséhez. (Technikailag célszerű lineárisan független marhaságokból kiindulni, hogy egy viszonylag egyszerű bázissal dolgozhassunk.)

Megjegyzés:
Az, hogy valamit sorbafejtettünk egy választott rendszer szerint, még nem jelenti azt, hogy az a valami egyértelműen az általunk kiválasztott bázis-függvényekből állna. Ugyanis végtelenül sokfajta egyenértékű bázis képzelhető el.

Következmény:
Ha a bázist szűkítjük, az csak ronthat a konvergencián.

Más szóval, ha nem lett volna billy boy, semmivel sem lennénk előrébb. Viszont könnyen lehet, hogy még itt sem lennénk.

Hasonlóan, ha nem lett volna az Apple és a MAC, akkor sem járnánk előrébb, viszont valószínűleg hátrébb.

A nők dícséretére hadd mondjam el, hogy a nők (megfigyelésem szerint) csakis azt bánják meg, amit _nem_ tettek meg. És milyen igazuk van! (Hahó Judit,Timi, Melinda és Judit2, még nem kaptam meg a leveletek!)

DcsabaS


1997. június 27. - péntek, 16 óra 58 perc
Ablakocska!

"Ha nincs Billy szerinted
mennyi ido alatt tanultak volna meg az osszes dos-os parancsot????"

Ha nincs bilgec, akkor Neked sem kellett volna megtanulnod.. ;)) - ha 1altalan megtetted.

Tenyleg! Mi lenne most, ha nincs a billy boy? lett volna masik? az emberek tovabb elnenek?

isti


1997. június 27. - péntek, 15 óra 39 perc
turista:
hat a kozgazosok
naturista


1997. június 27. - péntek, 14 óra 52 perc
turista:
hat a kozgazosok
naturista


1997. június 27. - péntek, 14 óra 48 perc
Egyetértek TREX-szel, attól, hogy valami elterjedt, sôt a legnépszerűbb, még nem az a legjobb. Észak-Koreában az iskolás gyerekek sírtak amikor meghalt a Nagy Vezér, mert ôk úgy tudták, hogy ô az isten...

pl


1997. június 27. - péntek, 13 óra 54 perc
Szerintem a WinXX és a WordXX sokkal jobb mint a Robotron írógép volt, úgyhogy akár igénytelen vagyok akár nem én mégis Word-ben írom a leveleimet és egyéb irományaimat.


1997. június 27. - péntek, 13 óra 48 perc
MaCS !
Szeretettel üdvözlünk körünkben ! Várjuk tőled is az ajánlatokat, de ezúttal (közkívánatra) az OLVIR-ba ! Pirítóst és Ofélilyát szeretnénk megnyugtatni, hogy ez itt az utolsó levelünk, az OLVIR-ba írjatok (Pirítós és Ofélilya levelét is várjuk ám!)Írjatok!
Csóközön:

Judit,Timi, Melinda, Judit2


1997. június 27. - péntek, 13 óra 34 perc
Nagy orommel bongesztem a valaszok kozott. Hogy a jovo heten is tartani lehessen a szinvonalat, a kovetkezot javasolnam a het kerdesenek:
Kik a jobbak, a kozgazosok vagy a muegyetemistak?
(egy turista)


1997. június 27. - péntek, 13 óra 18 perc
Zizegtek guruk, pöcéztek. De lesz itt rend, móres és fogaknak csikorgatása, halljátok majd kacajomat ha Win97 szivat majd titeket!

bilgéc


1997. június 27. - péntek, 12 óra 32 perc
Ablakocska!
Ha nincs Billy, akkor sem maradt volna meg a DOS, a PC meg amúgysem a legjobb, sőt... Ha nincs Billy, akkor valószínűleg te most jobb, emberbarátibb, még a mostaniaknál is könnyebben kezelhető cuccokkal (hardware-rel és software-rel egyaránt) élvezkedhetnél.
De te igénytelen vagy, és téged ez nem zavar.
Nincs mit tenni.

Nem mondtam, hogy olyan nagyon okos vagyok. A számítástechnika területén főleg nem. Gőgről azért beszéltem, mert te egy szakma képviselőiről, azt állítottad, hogy olyasmire irígykednek - és itt a saját tudásodat említetted (Mi ez, ha nem oktalan gőg?) -, amire helyzetükből adódóan nem irígykedhetnek. Maximum jellemüktől függően: elnézően, cinikusan, esetleg barátságosan mosolyognak. Így: :)
Érted-e ezt most, itt és így?

TREX


1997. június 27. - péntek, 12 óra 25 perc
Ablakocska:
Ha tudnad, mi az, hogy ,,jo'', nem mondanad a sz*ra, hogy jo...!

sir G.


1997. június 27. - péntek, 12 óra 15 perc
Trex
Nem tudom miert beszelsz it TE gőgről amikor ez inkabb rolatoka a "hu de k**va okosokrol" mondhato el. Lehet, hogy igenytelen vagyok mert en csak egy konnyen kezelheto barati szamitogepet szerettem volna, amivel en mindent megcsinalhatok es nekem ez maximalisan eleg. En le se szarom, hogy ebbol Bill mennyi penzt csinal. Sot orulok neki, hogy mindenhol ugyanolyan "szep uj vilag" van mert igy siman word-be, excel-be kuldhetem a cuccot Amerikaba, Braziliaba oda ahova nekem kell. Ti csak itt sirankoztok, hogy hibas ez, lassu az, lefagy amaz.....
Szoval biztos igenytelen vagyok de nekem nagyon jo ez a szar is.... Sot nem csak nekem hanem tobb millio masik felhasznalonak is. Akiket nem erdekel (mert le se szarjuk) hogy meg lehetne e csinalni C-be v. mit tudom en mibe. MINKET EZ NEM ERDEKEL. Csak annyi, hogy jol mukodjon. Es ezt meg te sem tudod letagadni. Mert jol egyszeruen mukodik....
Sot oreg oseimet is megtanitottam kezelni kb. egy het alatt. Ha nincs Billy szerinted mennyi ido alatt tanultak volna meg az osszes dos-os parancsot????
szalljal magadba
Ablakocska

Gondolkozz el ezen


1997. június 27. - péntek, 11 óra 58 perc
Bocs, de azt hittem a link mukodik, igy kimaradt a cim:
http://www.hdsys.hu/macos_future.html

sir G.


1997. június 27. - péntek, 11 óra 18 perc
KELL-E NEKÜNK LINUX?

1997. június 27. - péntek, 10 óra 53 perc
GG:
Az igazsag lelohelye, itt elolvas6od, hogy eredetileg is akartak a kompatibilitast a Rhapsody es a regebbi MacOS illetve a NextStep felol 1arant :-)

TREXnek tokelesen igaza van (jun 27. 9ora53perc) Billyvel valoban nem az a baj, hogy sokat keres, hanem, hogy amivel sokat keres, az nem szoftver, hanem egy ocska takolmany, amiben nyoma sincs a profizmusnak (itt a programozasi fogasok nem ismeretere gondolok)! A gond az, hogy ezt a szinvonalat barki, aki megerti egy C programozasrol szolo konyv tartalmat, el tudja erni mindenfajta egyeb elokebzettseg nelkul is - na jo, ez egy kicsit tulzas, de nem nagyon...

sir G.


1997. június 27. - péntek, 10 óra 53 perc
Szasztok !
Nem tudom mér* vagytok a Mac-től kiakadva,
Én mindössze 3* találkoztam velük. 10 p után
bármit meg tudtam vele csinálni.Kapuk Viliről
csak annyi, h ha övé lenne a Mac, a Mac nem tartana itt. (Nemtom ki írta de) az ürge nagyon jól tud eladni, mind1 mit.

Hello !!! Hol vagytok miskolci Macadosok !
Hajrá Ba(ch)tmann Karesz !!!
Mac-esek ne adjátok föl| :() ))))


1997. június 27. - péntek, 10 óra 39 perc
TRex,
Tetszettek a hozzászólásaid :)))


1997. június 27. - péntek, 10 óra 21 perc
Szerintem kell a MAC, de a felhasználói területe még nem esik egybe a PC-ével. Tekintettel pedig arra, hogy a PC lassan (?) de biztosan elfoglalja a MAC felhasználói területét, a MAC-nek sok-sok gigaUSD-re lenne szüksége pozíciói megvédésére, esetleges ellenoffenzívára, de az esély még így is csekély. Ennek ellenére a MAC-ben felhalmozott filozófia és tudás nem szabad, hogy kárba vesszen, különösen nem úgy, hogy valami belső értékét tekintve alacsonyabb rendű lépjen a helyébe. (Mert a PC szerintem az.)
Nekem amúgy PC-m van otthon és a munkahelyemen is, alapvetően elégedett vagyok vele, szeretem építgetni, buherálgatni, de egy-két dolgot -- főleg hatékonyság -- irigylek a MAC-es haverktól.

A programok fejlődéséről: Én munkám 90%-át a WinWordön fejtem ki. A 2.0 óta igenis mindegyik (6.0, 7.0, 8.0) verzióban volt egy, max két olyan újdonság, ami naggggyon jól jött, és jelentősen megkönnyítette a munkámat. Egy hónapja használom a 8.0-át, de ordítanék a fájdalomtól, ha a 7.0-val kéne dolgoznom. A baj csak az, hogy ezek a program egészéhez mérten kicsi, programozói szempontból nem nagy horderejű változások, nem kéne hozzájuk új verzió, csak update. Így viszont tejelünk mint állat a sok csicsáért és meséért.

Lányok, én is Csaba vagyok!

Üdv: MaCS


1997. június 27. - péntek, 10 óra 16 perc
Ablakocska!
TE fiam mérhetetlen gőgödben úgy véled, hogy mindent tudsz már a számítástechnikáról, amit tudni érdemes, ráadásul azt hiszed, hogy mások, akik nálad e területen sokkal több ismerettel rendelkeznek (és mégis elégedetlenek: önmagukkal), még irigykednek is rád kevéske tudományod miatt. Ez bárhonnan is nézem: közröhely. De te úgysem fogod átérezni gondolkodásmódod önkomikumát.
Ami pedig azt illeti, hogy szídjuk a Billy fiút, mint a bokrot: Ez nem azért van, mert megteremti számodra a lehetőséget, és ezzel féltékenységet kelt bennünk. Piha. Hanem azért, mert egy szart nyom a TE orrod alá, és TE naívitásodban a szart még meg is köszönöd a szart neki, pedig kaphatnál annál sokkalta jobbat is. Csakhogy a Billy fiú nem hagyja, hogy TE a szarnál jobbat kapj.
Érted-e ezt kicsi bogárkám?

TREX, az egyik hű de féltékeny.

Ui.: Mega, a buta és irígy programozó csókoltat téged.


1997. június 27. - péntek, 9 óra 53 perc
Cyba_T!
Valami nagyon el van kefelve a rendszereden mert nekem iP100/32ram mellett 20 sec alatt felall a vindoz95 (virstoppal lassitva) , ugyhogy a 40 sec 64 megatol kicsit sok(k).Aztan ha meggondolod , hogy milyen klassz volt C64-en kazettarol toltogetni a jatekokat...
na csa
gvass a net-gunner
na csa
gvass


1997. június 27. - péntek, 9 óra 48 perc
fzsolt@nr.titech.ac.jp!

"..meddig lesz értelme cipelni a kompatibilitás igáját?"
Jó kérdés. Nem könnyű válaszolni. Ugyanis a kompatibilitás nem más, mint az időbeli fejlődés folytonossága. Ez bizonyos esetekben nagy úr. Mi történne pl., ha beiktatnánk az életünkbe egy olyan órácskát, amikor nem veszünk levegőt? Tudnánk-e tovább élni? - Pedig milyen jó lenne néha (rossz, vagy mérgezett levegőben) egyszerűen nem venni levegőt, majd pedig más helyen, tiszta körülmények között újra lélegezni. Ha tudunk is csinálni valami hasonlót, csakis úgy, hogy előtte tartalékokat gyűjtünk és nagyon összeszedjük magunkat. Egyszóval az újra való átállás drága és kockázatos játék, még ha műszakilag teljesen megalapozott is.

"A hardware fejlödését talán a fizika törvényei lassíthatják le."
Legalábbis a közeljövőben ez még nem várható. Sok új technológia toporog az előszobában (szupravezetős, holografikus, nanotechnológia, neurális, stb. memoriák és processzorok), amelyek mind azért nem tudnak ringbe szállni, mert a hagyományos Si félvezető technológia egyszerűen "nem akar" kifulladni. A legtovább még a III-V félvezetős (pl. Ga-As) konkurens technológia jutott (LED-ek, lézerek, műholdvevő erősítők, stb.) de még az is csak egy parányi szegmenset tudott megkaparintani.
Vonalvastagság dolgában a tömegtermelés immár 0.35 um-en folyik, ami maximum kb. 350 MHz-et tesz lehetővé. Az Intel, AMD és az IBM (Cyrix) egyaránt az idén próbálnak átállni a 0.28 um-es technológiára, 2000-ig pedig legalábbis 0.25 um-re. Az intel még 0.2 um alá is szeretne menni. Annyit tudunk, hogy kb. 0.15 um-ig biztos az út. Mit jelent pl. a 0.15 um? Az áramkörök területe négyzetesen csökken, a mostani érték 20%-ra. Ezért a kihozatal is az 5-szörösére emelkedhet, az árak pedig az 5-öd részükre eshetnek. Minthogy a parazita kapacitások is ilyen arányban csökkennek, a működési frekvencia az 5-szörösére nőhet.
Vagyis kb. 2000 után nem sokkal várhatóak olyan procik, amelyek mai értéken számolva pl. 15 eFt-ért egy 1000 MHz-es Pentium teljesítményét nyújtják. A legdögösebb procik pedig valahol 1500 MHz, 64(vagy 128)bit felé fognak járni, hasonló áron mint most vesszük a legdrágábbakat, de legalább 10-szeres teljesítménnyel. És ez nem jelenti azt, hogy majd akkor a Si technológia megáll. Csak annyit lehet tudni, hogy addig biztosan nem áll meg.

A Cache kártyákról. Az alaplapi vezérlők tényleg nagyon jók, mert biztosítják a szükséges driver-ek BIOS szintű feltöltését, még a SCSI driver-ek esetében is (pl. GA-586DX). A cache-eléssel meg az a helyzet, hogy ha lehetne azt konfigurálni, hogy mi minden legyen biztosan a cache memóriában, az lenne a szuper.
Egyébként a jó cache kártyák nagyobb átviteli sebességet tudnak biztosítani, és külön processzoruk is szokott lenni, ami sok-sok órajel ciklust takarít meg a fő processzor számára.
Példa jó vezérlőkre:
http://www.promise.com/

DcsabaS


1997. június 27. - péntek, 9 óra 45 perc
Dr pöttyös

Szóval egyedileg, meg otthon ez mehet, de próbáld ezt egy multinak beadni. Kiröhög!
Én tudom, hogy mit tud (partizánkodok én is, van amit suttyomban linuxxal oldunk meg üzemszerűen)

hanyattmaci


1997. június 27. - péntek, 9 óra 21 perc
Dear hanyattmaci,

Válasz a kérdéseidre:

Hol lehet venni Linux-ot?

Sehol! A Linux-ot csak letölteni lehet, mivel INGYEN van! Keress rá valamivel...
Más: A többi kérdésre nem igazán tudok válaszolni, de Qrva sokra mész a billi féle szupportoddal, meg garanciáddal...
Ja és linux alá is van X-Window és Office, ami ugyan azt tudja (ha nem többet) mint a MicroShit féle. Ja és az _egész ingyenbe_ kóstál, csak le kell töltögetni... A neccen minden van már Linux alá, csak körül kell nézni. De mondok egy példát:
A multkoriban szükségem volt egy Unix-os ytalkra. Szépen letöltöttem a forráskódot, és legorditottam a _saját oprendszerem alá_. És csodák csodája müx. Na ezt csinálja utánam az Ablax...

Dr Pontpontpont


1997. június 27. - péntek, 8 óra 51 perc
Zolee!

Tényleg nem az Intel találta ki a multimédiásított x86-os procikat! Ilyen irányú kutatásokat pl. az AMD-nél is végeztek (kevés sikerrel) és a Cyrix-nél is. Viszont az Intel tudott a leghamarább előrukkolni a végeredménnyel (MMX-es procik), bár ez is csak félig igaz. Ugyanis kb. ugyanakkor, amikor az Intel megjelent az MMX-es Pentiummal, a Cyrix meg kihozta az ún. MediaGX processzort, ami integráltan tartalmazza a VESA 2.1 kompatibilis sVGA funkciókat, egy korszerű 16-bites hangkártya áramköreit, valamint a hagyományos PCI/ISA vezérlőket és portokat (soros, párhuzamos, HDD, FDD).
http://www.cyrix.com/process/prodinfo/mediagx/gxovervw.htm
A tulajdonképpeni MediaGX processzor mellett még van egy társprocesszor is (Cx5510), de ezen kívül már csak a RAM-ra van szükség az alaplapon. Pl. az sVGA RAM is az operatív RAM-ban van kialakítva (UMA). Ezért az alaplap hihetetlenül egyszerű és olcsó. A proci jelenlegi leggyorsabb verziója 150 MHz, ami teljesítményben is kb. egy kultúrált 150 MHz-es Pentiumos gépnek felel meg.
Tudjátok mindez mibe kerül? 99 dollár!
Nincs tévedés. Tegyük még hozzá, hogy a gép stabilitását az is nagyon előnyösen befolyásolja, hogy alig vannak benne kontaktusok, IRQ és DMA konfliktus pedig egyszerűen lehetetlen, mert ezeket is tökéletesen felügyeli a processzor.
Az MMX-es verzió megjelenése is hamarosan várható. (A MediaGX-et tartalmazó komplett rendszerek ára 1000 dollár alatt van.)

Egyébként jellemző, hogy a Creative Technology, amely Sound Blaster kártyáiból él, annyira megijedt a MediaGX multimédiás erejétől, hogy azonnal be is perelte a Cyrix-et és le kívánta állíttatni annak gyártását, mondván a Windows95 jogtalanul ismeri fel a MediaGX-et Sound Blaster kártyát tartalmazó PC-ként. Időközben megszületett a bírósági döntés. Aki szereti a humoros (és tanulságos) fordulatokat, az kukkantson ide:
http://www.cyrix.com/corpor/press/1997/mgx-cl2.htm

A Creative kontra Cyrix viszony jellemzésére még egy adalék. A Creative Technology legújabb hangkártyájának, a Sound Blaster AWE64-nek a Wave Table üzemmódja egy darabig csakis Intel processzorokkal volt hajlandó működni. Amikor a Cyrix megjelent a MediaGX-szel, a Creative kiegyezett az AMD-vel és az AWE64 elkezdett működni az AMD chip-eken is. De nem a Cyrix-on.

Tanulság: vagy Cyrix, vagy AWE64. A kettő együtt nem megy. Vajon ki lesz a nyerő?

A MediaGX remélhetőleg nem csupán egy kaland lesz. Ugyanis használata problémamentes, teljesítménye megnyerő, olcsó és mindennek a tetejében teljesen x86 kompatibilis. Network Computer céljára is kiválóan felhasználható.

DcsabaS


1997. június 27. - péntek, 8 óra 36 perc
Kedves programozo_biciklista-kamionsofor!

Bocsánatot kérek töled és a többi programozótól, ha megbántottalak. Írásom célja nem ez volt, hanem hogy választ kapjak egy engem érdeklö kérdésre. Ha figyelmesen elolvasod, láthatod, hogy a programozók felelösségét én mint csak (kevésbé valószínü) lehetöséget vetettem fel.

fzsolt@nr.titech.ac.jp
aki _NEM_ Torgyán fia

DcsabaS!

Abban tökéletesen egyetértek, hogy a küzdelem az elsöségért folyik, a browserháború említésével magam is ilyesmire akartam célozni. Az is világos, hogy manapság a hardware fejlödése az igazi húzó tényezö. Itt viszont feltenném a kérdést, hogy ilyen mértékü fejlödés mellett meddig lesz értelme cipelni a kompatibilitás igáját? Nagyon szép, hogy P5-120-asomon Win95 alatt ugyanazzal az ös Tetrissel játszhatok, amit 7 évvel ezelött egy XT-röl másoltam át elsö 286-osomra, de ennek gyakorlati jelentösége elég csekély. A PPC példája meg az elvetélt nem MacOS kompatibilis Next oprencer mégis arra mutat, hogy a felhasználói oldalról erre nagyon komoly az igény, még ha müszakilag nem is indokolható. Kíváncsian varom, az Intel mikor próbálja majd "áttörni a hanghatárt" meg hogy ennek mi lesz a vége. (Szerintem ha az M$-t sikerül megnyerniük az ügynek, akkor majdnem biztos a siker, Bill akármilyen hülyeségre képes rábeszélni a népet.)
A hardware fejlödését talán a fizika törvényei lassíthatják le. Valami olyasmire gondolok, hogy az áramköri elemek összezsúfolásának határt szabna a fotografáláshoz használt sugárzás hullámhossza ( hol tartanak most, VUV, röntgen?) meg a határozatlansági raláció. (A homepage-edröl látom, hogy valószínüleg fizikus vagy, úgyhogy nyugodtan javís ki, ha hülyeségeket írok.) Persze talán ezek is megkerülhetök (találkoztam itt olyan fickóval, aki az 1bit=1 atom memóriát akarja kifejleszteni), vagy az eddigiektöl teljesen eltérö megoldások is születhetnek.
A Communicatort nem akartam én szidni, elismerem, hogy sok új funkció van, de nekem nem kell belöle Messenger, Composer, meg mittommégmi. Igazán berakhattak volna egy az Office-hoz hasonló Custom Install opciót (most éppen nagyon hepi vagyok, mert többszöri próbálkozás és az összes kuruszló, templát, PPoint kiirtása után sikerült a japán office97-et 60 megában felrakni)
A "kiswappelés" -röl szóló infót külön köszi, már kezdtem aggódni, hogy mi a fene tekergeti újabban ennyit a vinyót.
A cache kártyáról írtakat nem nagyon értem. Az rémlik, hogy régen volt ilyen, csak az akkori memóriaárak mellett ugye... De mióta van az alaplapon IDE csatlakozó, nem sok értelmét látom. Nem mindegy, ha a cachelésre szánt memóriát a többivel együtt az alaplapba dugom? Amúgy nekem régi álmom a swappelésmentes grafikus felület, de eddig még csak Linux alatt tudtam megvalósítani, de ott meg (egyenlöre) nem használok semmi nagyobb kaliberü programot.

MGabriel, ablakocska,

Nem sajnálom én Billtöl az pénzt (mint tudjuk, nem boldogít, de jó, ha van)! Még irigylem is a tehetségét, amivel ilyen zseniálisan tud eladni.
De ha nekem csak tizedannyi pénzt sikerülne keresnem, mint neki, akkor már kezdenék jobban törödni azzal a sok-sok felhasználóval, akiknek mindezt köszönhetem, és megpróbálnék végre minöséget is nyújtani nekik silány fércmüvek helyett. Ha ez nem menne, akkor meg inkább bezárnám a gyárkaput oszt elmennék valami melegebb éghajlatra süttetni a hasam életem végéig. Az Ablaxot meg kiraknám a netre, tölcse le aki akarja és legyen boldog vele... (Ez amúgy elég érdekes gondolatkísérlet lenne! Vajon hogyan befolyásolná a számítástechnika fejlödését, ha Bill így döntene?)

András, j0,

Nekem van Linuxom (igaz, csak egy hónapja és még csak tanulom, amire sajna nincs annyi idöm, mint szeretném), szeretem, tetszik. De tegyétek a kezetek a szívetekre: Szerintetek hányan vennék meg az Ablaxot, ha nekik maguknak kéne a kernelt fordítgatni?

Piritós,

>P.s.: Ott csesztük el, amikor beengettük a
>Neumannt az ÁPISZ-ba.
Nem értem, légyszi magyarázd meg!

fzsolt@nr.titech.ac.jp


1997. június 27. - péntek, 7 óra 39 perc
Kedves j0!

Hol lehet venni Linux-ot?
Ki vállal rá garanciát?
Ki supportálja?
Kí ír alá programot, azt felelősen supportálva?
Ki árul minősített programot LINUX alá?
Melyik hivatalos felhasználó használja tömegesen?
Van működő professzionális felhasználói rendszer LINUX-ra tervezve?

hanyattmaci


1997. június 27. - péntek, 7 óra 17 perc
Hozentroger, farmerek,
Eljenek a Mac-erek.


1997. június 27. - péntek, 7 óra 7 perc
...
Fitty-ma.


1997. június 27. - péntek, 5 óra 12 perc
*** A Macintosh-ok forgalmazóinak figyelmébe ***

Szívesen kipróbálom, utána adok egy független véleményt. ;-)

Mackó
ui: Zolee-hoz hasonlóan nekem is fent van a gépemen (Amd 5k86 133 MHz 32 MB) a Linux (RedHat), egyszerűen vágyok egy kis harcra. Az NT4.0 WS nem akar meglepetést okozni. :-) "Csak" munkaállomás és működik. A TCP/IP konfigurálása kb. 20 ms. Miért mondjátok, hogy a Mac-et könnyen meg lehet tanulni ? Pl.: szerencsétlen Dos felhasználóknak a sokak által logikusnak tartott UNIX rendszerek megértése lehetetlennek tűnő feladat !
1997. június 27. - péntek, 1 óra 9 perc
Nezzuk csak...

Mi is szol a Macintosh mellett?
- Konnyu kezelhetoseg, egy amator konnyen megtanulhatja
- Device-ok egyszeru installalasa (meg a Win**-nal is egyszerubb)
- Kifejlett Drag&drop, szinte minden program hasznalja, ez Mac-en mar egy reg bevett szokas
- Nagyon kenyelmes kezelni
- Hangot alapbol tud kiadni, nem kell hangkartya bele (ez 100x jobb mint a PC-s alap speaker)

Na es ellene?
- Draga (nem nagyon klonozzak, mivel vedett)
- Lefagyni lefagy az is
- Nehez ra programokat 'szerezni', mert nem eleg elterjedt ;)
- Ott is van olyan, hogy nagy hiba -> ujratelepites a megoldas

A Windows95/NT ellen viszont eleg sok erv szol. Amig nincs internetbe kapcsolva, addig meg egesz jol tudja kelteni a hamis biztonsag illuziojat, es neha meg mukodik is (az NT azert kicsit jobban a 95-nel) ;)
Na de milyen 'operacios rendszer' az, amit az internetrol barhonnan le lehet loni egy jol iranyzott TCP/IP csomaggal. Es ezt a hibat egyenlore csak az NT-n javitottak ki. De az NT biztonsagbol amugyis bukna, ha lenne ilyen vizsga.

Es akkor mi a megoldas?
Linux! ;)
Intel/Alpha/Sparc/Motorola alapu gepeken futo, _igazi_ operacios rendszer. Es ez aztan tenyleg nem nagyon fagy le (hardverhibara persze azert kenyes.)

Es meg1 erv a Linux mellett: egy 15 useres NT Server 200'000 Ft feletti osszegbe kerul.
A Linux INGYEN nyujt tobbet...

j01997. június 26. - csütörtök, 23 óra 44 perc
ok, PC-sek eleget irtatok mar a multiataskingrol. Igen Win 95 tudja mar ugyahogy. Vegyetek tudomasul, hogy MacOs System 8 is tudja ami 2 honapon belul kijon. A betaja most letoltheto mar.

1997. június 26. - csütörtök, 23 óra 35 perc
Zolee!

>kb 5 éve dolgoztam egy Mac-en, Photoshoppal. Egy néni rúzsának a színét
>változtattam meg pirosról lilára. Ugyanezt a feladatot még ma is nehezebben
>végrehajthatónak találom a PC-s Photoshoppal. (v3.0.5)

Talán több memóriát kellett volna tenned a PC-be...

cyba_T
bolla@mail.matav.hu


1997. június 26. - csütörtök, 23 óra 16 perc
PD

Tévedsz ember!

A C64 (Commodore 64)-en sose fagytak le dolgok csak úgy...
Ha valami lefagyott, az továbbra is lefagyott, mert:
1. A lemez meghibásodott v. megsérült, s ez károsan befo-
lyásolta az adatokat.
2. A program NTSC-re (USA, Japan) írodott ami 60 fps (frame per
sec) ellentétben az európai és az ausztrál 50 fps-mal.
Ez azért lehetett, mert a rutinokat a képernyôfrissítéshez
igazították, de ez a hiba is csak grafikában nyilvánult meg.
Élesen elkülönült egymástól a két scene (PAL - NTSC), de
csereprogramokban mindig is odaírták a szabványt a programok
mellé. Voltak az úgy nevezett fixerek (emberi egyedek), akik-
nek az volt a dolguk, hogy kompatibilisé tegyék a progra-
mokat e két eltérô rendszer között. Fagyás még lehetett
akkor is, ha az IRQ-töltést (pl. 1541) is az eltérô rend-
szerű képernyôfrissítéshez igazították...
3. A programot szalagon tároltak (a kazettás egységhez), s ez
nem a legbiztonságosabb (s egyben nem a leggyorsabb)...
4. Memóriahiány: kevés volt a 64K (akkartok látni 512 byte-os
demokat? Plazma, zene, scroller... ez mind Commodore 64-en)
Voltak ugyan bôvitôkártyás programok (128 v. 256K-s bôvitô)
de ez csak a programok 0,001%-ra volt jellemzô, tehát nem
is tekinthetô ténynek a memóriahiány.

Ha egy programozó elbaszott valamit, akkor az továbbra se mü-
ködött. Olyan nem volt, hogy egyszer müködik, egyszer nem.

Anno egy 95/96-os PC Worldben elemezték-összehasonlították a
mostani 32 bites oprendszereket (MacOS System 7, IBM OS/2,
Microsoft Windows 95/NT 3.5x). Megjegyezték, hogy az 1995-ben
megjelent Windows 95-ben van egy "Recycle Bin" nevű dolog, ami
hasonló müködési elvvel, már az 1984-ben debütáló MacOS-ban már
benne volt "Trash" néven. Ehhez két dolgot szeretnék hozzáfüzni:

1. Az 1984-es Impossible Mission (Copyright Epyx) c. játékban a
munkaasztalon, ahol a puzzle-kat rakod össze, ott volt
szintén egy Trash nevű dolog, ami a puzzle-k kidobására
szolgált

2. Az 1985-ben megjelent GEOS 1.x (Graphical Enviroment Operating
System), ami a Commodore 64-es grafikus oprendszere volt,
szintén lehetet találni a jobb alsó sarokban egy kukát...
A GEOS v3-at egyébként megtalálod NOKIA 3000 mobiltelefon-
kommunikátorában, mint oprendszer (i386)

A világ fejlödik... gigás vinyók, megányi RAMok, gyors procesz-
szorok... na persze fejlödö rutinok, programozók és programok.
Az ember azt várna el hogy a programok rövidebbek és gyorsabbak
lesznek... Ezzel szemben miért kell várnom kb. 35-40 másodpercet,
amíg a Windows95 feláll (a nagyokosok persze rávágják, hogy el-
lenôrzi a hardware-t meg önmagát, inicializál stb.) Ez a
Commodore 64-en 1-2 sec. volt...
Pentium 100-Windows95 mi a faszért nem tud teljes képernyôt szem-
rebbenés nélkül mozgatni? Ez a c64-en simán ment, s ráadásul a
256 byte-ba belefért a rutin...
Lehet venni MMX-et, de ez se segítene...

A Commodore 64 1990-ig jobb volt "multimédiában" mint a PC
(ekkor jelent meg kb. a VGA és az elsô hangkártya, aminél
a c64 digi hangja (PCM) is tisztább volt), s az ára is jobb
volt (na jó a akkori pc-kben volt 8Mhz prockó és 1-4 mega RAM)

Ennyi

cyba_T
bolla@mail.matav.hu

Ui.: mielôtt még valaki rákérdez miért jön fel nekem a Windows95
35-40 mp. alatt, csak nem szar-e a config-em, megnyugtatom:
850/1600 MB-s vinyók, 64 mega RAMmal, Hercules Dynamyte 128-as
videokártya. Szerintem ez elég már a Windows 95-höz, nem?
Remélem nem fognak megutálni, mint rohadt burzsujt...


1997. június 26. - csütörtök, 23 óra 13 perc
Valaki azt írja odalenn, Hogy az IBM nyomul az MMX technológiával. Hmm... Én úgy tudom, az az Intel. Vagy nem??
A PowerPC-t pedig az Apple, a Motorola és (nocsak) az IBM közös fejlesztéseként mutatták be.

Nekem speciel a Win95/NT4 felülete _sokkal_ igényesebbnek tűnik a System7-nél, tudom ízlés dolga, de azért mégis...
Aki pedig még nem próbálta (Macesek figyelem):
Nyisson meg két DOS ablakot (NT, 95 egykutya) az egyikben kezdjen el másolni a hajlékonylemezre, majd a másik ablakban (csodák-csodája) _közben_ olvashatja a hajlékonylemez tartalmát - ami már időközben rá lett másolva. Ja hogy közben megy a Netscape is?? (5x86, 160MHz)
Viszont: kb 5 éve dolgoztam egy Mac-en, Photoshoppal. Egy néni rúzsának a színét változtattam meg pirosról lilára. Ugyanezt a feladatot még ma is nehezebben végrehajthatónak találom a PC-s Photoshoppal. (v3.0.5) Ez van.
A Linux pedig: Nos, én csak arra használom, hogy ha esetleg egy UNIX gép elé ülök, tudjak vele mit kezdeni. PC-n egyszerűen a nyomába sem ér az OS/2-nek vagy a Win-nek. Nem is azért van. IMHO

A Mac ruhája szép. A Cyrix 6x86-é szebb. Ki tesz itt igazságot???

Üdv:

Zolee


1997. június 26. - csütörtök, 21 óra 31 perc
Judit, Timi, Melinda, Judit2!
Offélia lyól beszélt!
Tojjátok át a bringáitokat az OLVIRbe!
Ott aztán majd ojat beszélgetünk, hogy mind a sok NeciLaci a homlokbőrére suhantya a monikszot és úgy lyár kacsintalan szemekkel a tsudájára. Soká.
4x2 Pusz!
Pirítós


1997. június 26. - csütörtök, 19 óra 39 perc
Had hulljon a férgese !

A Dzsungellakó


1997. június 26. - csütörtök, 19 óra 29 perc
Kedves Judit, Timi, Melinda, Judit2!

Nagyon örülök hogy újra jelentkeztetek! (Az igazat megvallva, nekem is csak utólag esett le, hogy vannak még gyönyörű hölgyek és helyek Budapesten kívül is...) Feltétlenül írjatok! A mozi helyett kitalálunk majd valami mást!

Sok-sok puszi! DcsabaS

P.S.
Csakis a bátraké a szerencse.


1997. június 26. - csütörtök, 17 óra 55 perc
Fityma és Ablakocska!

Én ugyan nem fogalmaznék olyan "katonásan" mint Ti tettétek, de lényegében egyetértek veletek. A PC-k megjelenése előtti időkben a számítógép a kiváltságos kevesek vadászterülete volt. Ők aztán mindent el is követtek, hogy tudományuk minél nagyobbnak és komolyabbnak hasson. Vagyis az egész számítógépes közösséget átjárta az arisztokratikus gőg. Kiváltságos helyzetükből nem kiváltságos helyzetükre, hanem kivételes lángelméjükre következtettek. Ezzel ugyan párosult valamennyi szaktudás is, de semmi egetverő. Példálóztam már a Fritz nevű sakkprogram (90 MHz-es Pentiumon) és a Deep Blue nevű csodagép esetével (kedd, 1 óra 8 perc). Utóbbi a több száz beépített processzorával sem tudta maga alá gyűrni a PC-s Fritz-et. Lehet ezekután azt mondani, hogy milyen zseniális programot írtak a Deep Blue "szakértői"? Egy fenét.
A számítástechnika igazi forradalmát az hozta, hogy tömegek kezébe ment át a hardware is, meg a software is. Ebben a folyamatban tényleg nagy szerepe volt Bill Gates-nek. Ha politikus lenne (még lehet), akkor alighanem populistának neveznék ellenfelei. De mit tehet az ember, ha még mindig ő a kisebbik rossz (árfekvést is beleértve)?

DcsabaS


1997. június 26. - csütörtök, 17 óra 46 perc
Szerimten tejjesen mindegy.
Aszmonta az IBM-es ismerősöm (oktató), hogy 5 év múlva (sic!) itt a netvörk kompjúting, az meg betesz ennek a biliben viharzó PC-Macintosh csörtének.
Amúgy meg nemmind1? A kollegáim Macintoshon DTP-znek. Hálózatban. Pontosan ugyanannyiszor fagynak le, mint én a Word 6.0-át lódító mókusmeghajtású PéCémmel.
Szintén hálózatban.
Pirítós

P.s.: Ott csesztük el, amikor beengettük a Neumannt az ÁPISZ-ba.


1997. június 26. - csütörtök, 17 óra 33 perc
--Zsolt!

Amit az elavult PC-s FAT-rendszerről írtál, az igaz. Viszont a FAT-rendszer cseréje meg komoly kompatibilitási nehézségeket vet fel. Pedig a kompatibilitás nagyon fontos. Amit én javasoltam, az békén hagyja a FAT-rendszert és mégis gyorsabb Winchester-kezelést eredményezne.

DcsabaS


1997. június 26. - csütörtök, 17 óra 2 perc
Atyavilág!
Én itt tanulni akarok, tehát judittimimelindajudit2, tessék átalmenni az olvírba, djengébbek + a magam kedvéért "Az Olavsó ír" c. rovatba, de akkor gonosz vagyok magamhoz.....ott úgyis fognak Nektek örülni!!!

Ofélia de Pepita1997. június 26. - csütörtök, 16 óra 55 perc
Bocs, de mán megint.
Most láttam itten a véleményeket.
Erre föl:
Kell a MAC, de tapasztalataim szerint, nemcsak a PC, hanem a MAC, az ATARI, az AMIGA, de még a jó öreg C64 is lefagy, lefagyott és lefagyni lenni fog, sőt le lesz fagyva ni, stb.
Mindig, minden lefagyni le lesz fog, hardver, szoftver, stb miatt, mert ugyanolyan lüke Emberek
csinálják az összeset, de leginkább mert az ember már csak ilyen.
A hülye felhasználó miatt ugyanúgy lefagy, mint a hülye tervező, programozó, stb miatt, úgyhogy teljesen felesleges vitázni, hogy melyik gép a jobb, mert egyforma gagyik.
Egy kivételes eset létezik, amikor a számítógép nem fagylalt, de ebben az esetben nincs is rá szükség. Meg egyébként se.
Éljen a computer.
PD.


1997. június 26. - csütörtök, 16 óra 32 perc
Kell!
Jó sok!
Nekem mindenből három kell, Mac-ből is.
PD.


1997. június 26. - csütörtök, 16 óra 23 perc
Ezzel a vitával az a baj, hogy egy cég termékcsoportját, és egy kvázi szabvány architektúrát hasonlít össze. Olyan, mintha arról vitatkoznánk: mi a jobb a Mercedes, vagy az autó.

k.istyu


1997. június 26. - csütörtök, 16 óra 3 perc
DcsabaS!

Bocs, hogy nem mentünk veled moziba,de mi sajnos Pécsett lakunk, Te meg több mint valószínű, hogy Pesten.
De az ajánlat nagyon jól esett, szívesen leveleznénk veled, úgyhogy az E-mail címedre is írunk, ha nem bánod!
Egyébként mi nem takarítónők vagyunk ám, hanem a tudakozóban dolgozunk.Egész jól nézünk ki :a Timi és a Melinda hosszú vörös hajú; a két Judit pedig hosszú barna hajat visel(ha akarod, szőkét is szerezhetünk). Mind a négyen 20 és 22 év közöttiek vagyunk, és imádjuk a Csabákat!!!
Reméljük, reagálsz erre az irományra is!
Csók!

Judit, Timi, Melinda, Judit2


1997. június 26. - csütörtök, 15 óra 54 perc
Persze hogy KELL!
Miert letezik mas _szamitogep_ a Mac-en kivul???? :)

MacRulez


1997. június 26. - csütörtök, 15 óra 45 perc
Kedves sir G:

Alant írott iNtERNeTTo-kritikádban tökéletesen tévedsz. Amikor az Apple bejelentette, hogy a Next-társasággal új OS-t fejleszt, valóban úgy tervezték, hogy az új rendszer nem lesz kompatibilis a hagyományos Mac OS-szel. Ennek persze elég nagy felzúdulás lett az eredménye, ezért utólag döntöttek úgy, hogy mégiscsak megtartják a kompatibilitást.

GG


1997. június 26. - csütörtök, 14 óra 42 perc
Kurvaokosszámitógépesek!
Mit játszátok az okasat? Most kiderül, hogy csak szakmai féltékenység az egész. Bill megmutatta, hogy minden hülye tudja azt csinálni amire ti olyan titokzatosan büszkék voltatok. Csak ki lett veletek basszintva és most ehetitek a saját memóriátokat. Menjetek az USA-ba negyedárért rabszolga munkát végezni. De már ott sem kelletek. Váge a konjunkturának.
Fityma.

And-Riska!
1. Ne üzengess.
2. Nem is tudsz olvasni.
3. Billrulez
F.


1997. június 26. - csütörtök, 14 óra 30 perc
Nekem p120 van, NT 4,
itt fejlesztek VBbe meg VC meg minden, Internet,Gamek,office97 stb.
Hetfon bekapcsolom,pentek este ki.Napi tiz orat intenziven pufolom. Lefagyas,boot = 0
Ugyhogy menjen a p**ba az osszes huje az instabilitassal.

PC User


1997. június 26. - csütörtök, 14 óra 13 perc
Nisa Te egy angyal vagy!
Modták már?

Ofélia de Pepita (én meg akkor vírusos)


1997. június 26. - csütörtök, 14 óra 4 perc
Nevetséges a vélemény a remegő monitorokról, meg egerekről. ViewSonic 17Ps-t használok, meg Microsoft (fúj, fúj!!!) egeret. ;-))))
ÉS MŰXIK, és qrva jó. Na.
Dermedt Villám
Ja, és több év óta egyszer sem fagyott le az NT-m.
Ha hiszitek, ha nem...


1997. június 26. - csütörtök, 13 óra 39 perc
Szeretném felhívni a figyelmeteket arra, hogy
pár perce az Üzlet Tv-ben mondták, hogy
a legujabb Chip Magazin CD melléklete virusos.
Akinek van ne indítsa el, mert terjed, és
szeptember 8-án meg aktiválódik.
Jövő keddtől visszacserélik.
Bocs a szakszerűtlenségért, de hátha valakinek
fontos az információ ilyen laikustól is.
Szia! Nisa


1997. június 26. - csütörtök, 12 óra 46 perc
Én csak annyit üzenek minden elvakult szemellenzős
pöcösnek akik a 14" noname monitort nézve a noname egeret huzogatva jobbra,balra,fel,le miközben a meg nonameb alaplapot dícsérve szidják az összes többi gépet (jelen esetben MAC),hogy esetleg csak úgy próbából próbáljanak már ki egy MAC-et esetleg egy AMIGÁT vagy egy ATARIT.Ha sikerül nekik és még mindig pöcöt akarnak használni akkor tegyék azt idegeskedjenek,hogy na most a winfosXX ugyan el fog-e ma indulni vagy csak csökkentett módban fog elindulni,vagy akármicsoda.Idegeskedjétek magatokat halálra. Mi az elentábor tisztességben ideggörcsök nélkül fogunk megőszülni és röhőgörcsöt fogunk kapni amikor rátok
gondolunk!!!!!

Hát tényleg azt akarjátok???????????

biliboyt piszkosul nem érdekli,hogy veletek jót tegyen!Csak a pénz érdekli csak azt tudnám,hogy hova akar még ennél is több pénzt keresni.

Még csak annyit mondanék,hogy AMIGÁN volt a PageStream 2.0 egy egyszerű mezei kiadványszerkesztő volt,mint tudjátok az AMIGA 880Kb-os lemezeket használt nos ez a progi 6 db lemezből állt.Ja ebből 2 lemez volt a progi +4 lemez a fontoknak.Most néztem ezt a tetű wordot csak a főkönyvtára 8Mb (és ebbe még nincs 1 db font sem)és negyed annyit sem tud a PageStream. Bocs .Ennyit a pöcöről...(ja Amiga 500 volt 1MB rammal!!!!!ezt külön kiemelném :1MB RAMMAL!!!!)

Sziasztok.

zsoltr@mail.datanet.hu


1997. június 26. - csütörtök, 12 óra 34 perc
Persze, hogy kell. Kulonben min futtatnank az
MkLinuxot? :))

Adi


1997. június 26. - csütörtök, 12 óra 10 perc
sir G.
nekem egy eleg egyszeru bambuszkunyhos PC-m van sajat kezuleg osszetakolva. Fut rajta vin95, offisz97, frontpage 97 stb. es meg egy par dolog... nekem nem fagy le mentes elott se mentes utan sot kozbe sem.... Egyebkent meg nem vitatom azt amit mondasz 70-30 % csak akkor mutass nekem egy hasznathatobbat. A tanulmany jelzot meg kisse erosnek erzem azon a cimen...
Bill rulez
Ablakocska.


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 43 perc
ablakocska:

"...az Ablax-szal mar mindenki tud dolgozni es ez nem csak a ti "hu de k**va okos" szamitogepesek kivaltsaga."

Erre azt tudom mondani, hogy nekem naponta kell valamely felhasznalon segiteni, mert eppen nem azt csinalja a Billy windoza amit az illeto szeretne. Vagy eppen csak kiakadt es azt hiszik, hogy en tudok az ujrainditason kivul valami mast is kezdeni vele. Nem tudom mit csinalnanak az egyszeru felhasznalok, ha nem volna aki segitsen rajtuk, amikor a szuper, felhasznalobarat WIN31/WIN95 rosszalkodik!
En egyebkent most is egy pc-rol irok, mikozben a haverom FTP-zik ra egy jatekot, neha valaki megnezi a honlapomat, zenet tomorit az MPEG tomorito (software) es eppen nincs kedvem kozben lemezt formazni pedig semmibol sem telne. A gep egy P133 16MB RAM-mal, az op. rendszer pedig RedHat Linux 4.1, 2.0.30 as kernellel es meg vagyok elegedve a sebessegevel.
Errol jut eszembe: tegnap egesz delelott kernelt forditottam. Nagyon elveztem a dolgot! Nem is erdekelne a szamitogep, ha nem volnanak megoldando problemak. Tudom, hogy Mac-on is van Linux, es igy azzal is lehet jatszani, de mennyivel jobb egy Mac Linux-szal mint egy PC Linux-szal? A megbizhatosagrol annyit, hogy tavaly november ota hasznalom, es a mult heten sikerult eloszor lefagyasztani, egy CD-grabber proggival. Megjegyzem, szerintem a meghajto rosszalkodik, mert DOS alatt sem mukodik egyetlen CD-grabber sem vele. Tehat attol, hogy nem minden program mukodik jol, meg nem biztos, hogy a gep a szar. (kiveve ezt a CD-t, de ezt nem en valasztottam) Azt is irtad ablakocska, hogy "Nagyon sokat
koszonhet a vilag Billynek". Ez igaz. Nagyon sok gondot, de nagyon keves jot. Az utobbi idoben pedig egyre kevesebbet!

Fityma-nak es R.-nek uzenem:
Ha untkoztok, keressetek mas szorakozast. Eleg nagy az Internet. En sem szoktam az olyan 7kerdest olvasgatni, ami nem erdekel.

Andras


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 31 perc
Nem kell se a PC se a MAC...
BeBox kell ide. Meg NextStep, meg SGI, meg A\Box meg ...
Olyan intuitív erőmű ahol a fejlesztők kicsit _élvezik_ is amit csinálnak. Ha továbbra is depressziós túlhajszolt mérnőkök alkotják a hibákkal teli újab és újabb siettetett upgrade-eket, harcolva a piaci ritmussal.
És akkor is ronda dolog olyan terméket csinálni, ami kizárólag a nagypénz bezsebelésére törekszik, de a minőség, stabilitás egyre inkább háttérbe szorul. Nem csak a Micro$oft, de az Apple is erre rohan, meg a Netscape is csak nehezen bir magaval...
(Na tessek, most a Win95 egyszeruen nem hajlando visszakapcsolni magyar billentyukre..., stabil vagyok, jo vagyok, igeeeeen!)

Ha a Svedek nem lettek volna az allando emberelet biztonsag kiserleteikkel, mar reg kipusztult volna az emberiseg autobalesetben, mert a piacra kidolgozott auto kenyelmes, automata ablakemelos, puhabarsonyos, es a nagyobb haszon remenyeben cukrozott ostyabol keszult volna. A sok buta vezeto, meg elhitte volna a reklamszoveg csabito igeretet, miszerint ha tovig nyomja a pedalt, megleli a menyorszagot... (hat tenyleg, csak eppen a morbidabbik ertelemben)

Szoval arra varok, hogy kiemelkedjen a Szamitogepiparbol egy Volvo nevu orias, es eros legyen, hogy felnyissa a felhasznalok szemet, de legfokepp a konkurenciat teritse eszhez...

Na. Ha ez a perc eljon, boldog leszek...
Addig is vigyorogva hasznalom az Amigamat.

-DrC


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 30 perc
kedves ablakocska!
Billynek nem az informacios forradalmat koszonhetik a tomegek, hanem kb ugyanazt, amit annak a hoditonak az oslakosok, aki uveggyongyert vett aranyat, kontinest, hatalmat.
Mas:
A szaksajtorol csak annyit, hogy javareszt reklambevetelekbol elnek. Majd hulye lenne megharapni az ot taplalo kezet.

BZs


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 25 perc
Lehet, hogy vegre bejott a Free Software Foundationnak? Annak idejen bojkotot inditottak az Apple ellen, mert az beperelte Billgateseket, hogy masoljak az oprendszeruket.
Ilyen eros lenne Stallman :-)

pink@fsz.bme.hu


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 13 perc
DcsabaS!

Amit írsz, az pont amiatt van, hogy a vacak 15 évvel ezelőtti FAT file-rendszer, ami jó volt a 360-as floppyknál tökéletesen alkalmatlan arra, hogy 2GB-os partíciókat hozzon velük létre az ember. És ezen a FAT32 se segít, mert az ugyanaz pepitában.
NTFS (korábban HPFS) rulez.

ablakocska!
Irigykedni azért még lehet, hogy hogyan tudott egy ember ennyire harmadosztályú termékekkel ilyen ügyesen ennyi pénzt keresni, nem? (És főleg, ilyen rövid idő alatt...)

--Zsolt


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 12 perc
Béla bácsi,

Felnyitottad a szemem, talán van valami összefüggés a japánok Mac használata, meg aközött, hogy itt szinte minden kocsi automata...
(Amúgy meg Citroën rulez!!! (XM-el bezárólag, az újak már sajna csak olyanok mint a többi mezei ótó.))

Ha már az autós hasonlatnál tartunk,

a számítógépes és az autós hardver fejlödése össze se hasonlítható! Ha kinéztek az utcára, biztos elöbb-utóbb láttok VW bogarat (CV-2-t, Minit, stb). Ezek a járgányok ma is tökéletesen alkalmasak a közlekedésre, pedig fél évszázados konstrukciók. Hol vannak ma már az akkori számítógépek?!
A "bambuszkunyhó" PC-k talán inkább a volt szocialista autókhoz hasonlíthatók. Egy Ladával vagy Daciával is ugyanúgy lehet közlekedni, mint a drágább nyugati járgányokkal(=Mac), ha valaki jó példányt fogott ki, otthon befejezte az összeszerelést, aztán meg rendszeresen bütyköli.
Amúgy teljes mértékben egyetértek azokkal, akik szerint jó PC-t is lehet összerakni. Nekem egy Gateway2000-esem van, ami márka ugyan (itt a legolcsóbbak egyike), de szedtem már szét. Belülröl bambuszkunyhó ez is, mégis jól megy (reggel bekapcsolom, este meg ki, két kezemen meg tudnám számolni, hányszor fagyott az utóbbi egy évben, akkor is jórészt az én hülyeségem miatt), mert igényesen rakták össze, és alaposan kipróbálták.

Érdekes párhuzamok és különbségek figyelhetök meg a számítógépek, az autók, a hangtechnika, fényképezögépek, stb. fejlödésében. Feltünö és sajnálatos ahogyan a beépített elavulás és igénytelenség terjed.
A számítógépek és föleg a szoftverek kirívó peldát mutatnak. A mezei felhasználó szemében még mindig valamiféle miszticizmus lengi be öket, így nagyon könnyü elfogadtatni vele azt az ökörséget, hogy itt más a megbízhatóság mércéje
Szerencsére az autóknál nem lehet mindent sz*rból csinálni, hiszen a felhasználó életébe kerülhet a dolog (azért régebben voltak próbálkozások, pl. Ford Pinto.) A beépített elavulást viszont szépen kezdik megoldogatni, ha pedig a járgány mégis túlélné tervezett élettartamát, adminisztratív eszközökkel (emelt adó és biztosítás, sürített müszaki vizsga, stb) besegítenek.
Közös a "user serviceable parts" eltünése is. Egy húsz évvel ezelötti szintibe vagy erölködöbe még bele lehetett nyúlni, mert igazi alkatrészek voltak benne, nem pedig két IC (ma már inkább csak egy). Az új kocsikat se illik már saját kezöleg bütykölni, hanem irány a márkaszerviz... Mélységes tisztelettel nézek Robe-ra és a hozzá hasonló vasreszelökre, bár nem tudom, meddig reszelhetnek még. Lassan minden kis kártya, modul, fekete doboz lesz, és csak annyi választásunk marad, hogy bedugjuk-e vagy nem, de lehet, hogy még ez se.
A hangtechnikáról csak annyit, hogy mivel a hallgatnivalót már szinte teljesen géppel, digitálisan csinálják (a zeneszerzést talán még nem mind, de ami késik, nem múlik), így ugyanúgy szól a gagyi muzsikcenteren (természetesen minden egybeépített) mint a csatornánként félmilkás csöves erölködön.
Mindezek ellen felhozható érvként, hogy ez volt az ára annak, hogy a fent említett szerkezetek olyan teljesítményben és árban váltak széles tömegek számára hozzáférhetövé, amiröl eleink csak álmodtak. Ezt nem vitatom. Csak azt nem tudom, megérte-e?

fzsolt@nr.titech.ac.jp
A Muszáj Fogyasztó


1997. június 26. - csütörtök, 11 óra 5 perc
Ablakocska:
Egy-két dolgot ajánlanék a figyelmedbe:
- Az ablax rendszeresen lefagy mentés ELŐTT;
- Az ablax a gépidőnek kb. 70%-át fordítja saját magára és csak a maradék 30%-ot az alkalmazásokra (számold ki, hogy ugyanaz a program mennyivel gyorsabb lenne, ha nem kéne hozzá az Ablax);
Ehhez íme egy tanulmány címe:
http://wwwcab.u-szeged.hu/~h633232/egyeb/windows.txt
Azonkívül a legnagyobb baj az, hogy Bill papától már lassan mozdulni sem lehet. Csak egy (kissé személyeskedő, de idevágó) példa:
Itt az ITERNETTOban olvastam először, hogy az Apple új oprendszert fejleszt egy másik cég korábbi rendszere alapján, amely nem lesz kompatibilis a régi MAC OS-sel. Nos ezzel szemben az Apple magyarországi oldalán olvasható, hogy eleve úgy tervezték, hogy '98-ban a teljes rendszer olyan lesz, amely mindkét régi rendszerrel kompatibilis lesz. Ehhez tedd hozzá, hogy az INTERNETTO oldalain a legtöbször az M$ reklámaival találkozni a 7?-ben ezen a héten eddig szóba került cégek közül... Azt hiszem 1szerű az összefüggés: Bill papának nem jó, hogy van más cég is, ezért mindent elkövet, hogy a pártatlannak tűnő újságírókat a maga oldalára állítsa, hogy azok az ő szájaíze szerint ferdítsék el a híreket. Ezenkívül úgy reklámozza a termékeit, mintha azok lennének a világ legjobb termékei, holott épp ellenkezőleg; viszont a naív felhasználók beveszik. Na ezért van ilyen nagy sikere a Főgazembernek!

sir G.


1997. június 26. - csütörtök, 10 óra 51 perc
kell


1997. június 26. - csütörtök, 10 óra 27 perc
nem ertem ezt a hutoventillator vitat.
A modernebb procikban (intel, Cyrix, DEC, Motorola , AMD etc.) automatikus hovedelem van. Eznnek a Hurra, nem sult meg a proci dolognak az informaciotartalma ilymodon 0 athuzva azaz ures halmaz...


1997. június 26. - csütörtök, 10 óra 15 perc
Nesztek a kedvenc hibaüzenetem:
"Nyomtatók! Miközben megpróbálta a módosításokat menteni, a következő hiba történt:
A művelet sikeresen befejeződött."
Teccik?

TREX


1997. június 26. - csütörtök, 9 óra 56 perc
igen tisztelt irigyek!

En mar vagy harom napja olvasom a hozzaszolasaitokat de az a legfeltunobb, hogy mindenki csak szidja Billyt. Szerintem nektek csak az faj, hogy az Ablax-szal mar mindenki tud dolgozni es ez nem csak a ti "hu de k**va okos" szamitogepesek kivaltsaga. Most mar nem ugy neznek ratok mint a "iszonyu nagy titkok tudojara". Nagyon sokat koszonhet a vilag Billynek, nelkule soha nem lett volna ekkora informacios forradalom a tomeg szamara.. Az pedig, hogy ebbol o mennyi penzt csinalt, az az o sajat dolga. NEM KELL IRIGYKEDNI!!
Egy buta de fejlodokepes felhasznalo:

ablakocska


1997. június 26. - csütörtök, 9 óra 50 perc
Kedves fzsolt@nr.titech.ac.jp !

Érdekes dolgokat írtál (csütörtök, 7 óra 31 perc).
Én úgy látom, hogy a különféle programok minősége éppen azért nem javul, mert a hardware teljesítménye viszont nagyon is dinamikus ütemben növekszik. Ilyen körülmények között nem az a fejlesztő cég viszi el a pálmát, amelyik (sok időt igénylő munkával) remekül optimalizálja programját egy adott platformra, hanem amelyik hamarabb megjelentetei legújabb (tűrhető minőségű) verzióját a legújabb platformra.

Az ádáz küzdelem tehát nem a minőségért, hanem az elsőségért folyik. Ha a hardware fronton pár évre megnyugodna a helyzet, akkor a fejlesztő cégek (kényszerűségből) elkezdenének egyre jobb programokat írni. Ennek egyelőre nincs sok esélye, meg aztán az is kérdés, hogy tényleg jó lenne-e? Ugyanis, amint azt nagyon helyesen írtad, a hardware és a software együtt teszik a gépet, vagyis együttes teljesítményüket kell figyelemmel kísérni. Az együttes teljesítmény kialakításában pedig már évek óta a hardware a húzó tényező, különösen a PC esetében. A MAC kezdetben magasabb szintű és stabilabb (itt: lassan változó) hardware-re épült, ezért a fejlesztők jobban koncentrálhattak az OS minőségére. Ezt az előnyt viszont nem lehet megtartani változó hardware esetén (lásd pl. átmenet Motorola 68k-ról PPC-re), így az sem meglepő, hogy a MAC-PC minőség és teljesítménybeli olló fokozatosan csökken, mi több, mára több vonatkozásban meg is fordult.

Persze időnként én is álmodozom jobban megírt programokról. Hadd hozzak egyetlen példát arra, ami a Windows-ok és a Netscape teljesítményét nagyon komolyan visszafogja, legalábbis x86-os gépeken:
Ha valaki körülnézett már a WINDOWS\SYSTEM dyrectory-ban (folderben), vagy a Netscape ...\CACHE directory-jában, az elég sok beinstallált program, és rendszeres internetezés után akár ezerszámra is találhat file-okat bennük. Ez azzal jár, hogy valahányszor egy file-ra (.drv, .dll, .ttf, .htm, .gif, .jpg, stb.) szükség van, azt pl. ezer file közül kell kiválasztani. Ehhez viszont idő kell. Minél lassúbb és szegmentáltabb a Winchester, annál több. Tipikusan előfordulhatnak másodperc nagyságrendű idők is. Most képzeljük el, ha több file-t is be kell olvasni... Disk cache használata sem oldja meg teljesen a dolgot, ugyanis a ma használatos (PC-s) cache programok nem teszik lehetővé, hogy bizonyos directory-k tartalmát fixen a memóriában tartsuk. Pedig a megoldás viszonylag egyszerű volna. Azt a sok-sok file-t szépen el kellene osztani subdirectory-k között, mondjuk úgy, hogy csak 1/10 annyi jusson egybe-egybe. Már az is nagyon sokat segítene.

Ami a Communicator 4.0-t illeti, én nem szidnám. Sőt, a kb. 2.5-szörös mérete mellett számtalan rendkívül fontos szolgáltatással bővült, anélkül, hogy a hardware-re jobban rátelepedne, mint az előző (3.01-es) verzió. A 4.0 többet használ a Winchesterből és kevesebbet a memóriából. Azt is mondhatnám, hogy nem a Windows-ra bízza a nem használt memóriatartalom "kiswappelését", hanem elvégzi maga. Talán ezért van, hogy a stabilitása még egy picit javult is (lásd: szerda, 14 óra 44 perc).
Azzal a véleményeddel megint teljesen egyetértek, hogy a "szakfolyóiratoknak" nem egyszerűen reklámozni kellene az ilyen-olyan programokat, hanem konkrét bírálatot kellene közölniük, nem elhallgatva a hibákat és fogyatékosságokat sem.

DcsabaS


1997. június 26. - csütörtök, 9 óra 37 perc
fzsolt@nr.titech.ac.jp

Nem a Torgyan fia vagy?

Persze tudjuk, hogy mindenrol a kamionsoforok, biciklistak meg a programozok tehetnek....

- programozo_biciklista-kamionsofor -


1997. június 26. - csütörtök, 9 óra 0 perc
Szerintem aki kiadat magáról egy könyvet a "Hogyan lettem informatikai _ZSENIBÖL_ a világ leggazdagabb embere" az egy hülye állat, aki jódolgában nem tud mit csinálni. Túl azon, hogy a cím második felét "legnagyobb gazemberé"-re változtatnám...

Bill Gecc


1997. június 26. - csütörtök, 8 óra 37 perc
@pISTI!

Ha valaki hardware ügyben kívülálló és pl. nyomdai vagy CAD célra szeretne gépet venni, akkor tényleg jobban jár, ha MAC-et választ a PC-vel szemben, ugyanis a PC-k minősége _sokkal_ szélesebb skálán mozog - elsősorban lefelé. Abból, pedig hogy 50-50%-ot állapítottál meg (csütörtök, 1 óra 47 perc) 3 évvel ezelőtt, éppen arra gyanakszom, hogy eléggé "hasraütéssel" történt a döntés. Bezzeg ha a PC-ket áruló bolt körmére _tudtál volna_ nézni, akkor a gépek még mindig működnének. A korszerűség az egy másik kérdés, mint már említettem korábban, a PC-k esetében a generációváltás gyorsabb, átlag 1-1.5 év után esedékes egy upgrade. De ez nem baj, ez a gyors fejlődés következménye.

DcsabaS


1997. június 26. - csütörtök, 8 óra 36 perc
Szerintem kell. Ha megnézzük mit kóstál egy rendesen összerakott PC, akkor a MAC nem is olyan drága. Arról nem is beszélve, hogy a DOS egy turbo XT-t használ, a WIN95 nevü bakfitty 16 bites (kvázi AT), a 32 bites FAT-tel rendelkezö WIN 95-röl vagy jót, vagy semmit. (magam ez utóbbi mellett tenném le a voksot) Folytathatnám (NT, OS-2 stb.) Az álmoskönyv szerint a számítógép nem csak HW, hanem SW is. Nos a MAC valahogy ebben a konstellációban született. Kár lenne érte.

Üdv
Attila

Ui. Mintha ez a Billy gyerek lopott volna volna valami ötlete(k)et a MAC OS-böl? vagy csak deja-vu-m van? (majd kezeltetem)


1997. június 26. - csütörtök, 8 óra 6 perc
Kedves Judit (Timi. Melinda, Judit2 nem érdekes)!

Ha olyan tökös csaj vagy akkor miért ébredtél olyan álmosan reggel az ágyamban?
Moziba én is hívlak, igaz, hogy csak téged. Na csá!!!

SnyúlCS


1997. június 26. - csütörtök, 7 óra 55 perc
GG a bevezetöben azt írta: "... mindez talán a szoftverek minőségének javulását is eredményezheti". Én attól tartok, itt már csak romlás lesz, PC-n, Macen, egyremegy.
Én nem vagyok programozó, csak szegény júzer, de azért van némi elképzelésem, hogy készül egy program. Illetve arról nincs, hogy a maiak hogy készülnek, egyszerüen csak bámulom ezt a mega(lo)mániát. Tudom, hogy lerágott csont, de mégis leírom: a _legújabb Word vagy Communicator nem annyival jobb a néhai kettöpontvalahányas verzióknál, mint amennyivel több memória, diszkhely meg sebesség kell hozzá_. Egye fene, egy kettes szorzót még el tudnék fogadni, de itt már rég nem erröl van szó! Magyarázza már meg nekem valaki mitöl kutyultak így el a dolgok, mert én nem értem!
Van azér egy pár elméletem, de gözöm sincs, hogy melyik az igazi, pl:
- hülyébbek/lustábbak a mai programozók. Nem tanítják meg öket rendesen kódolni meg optimalizálni, különben is minek, elég gyors a gép, hogy az összefércelt kód is elfogadható sebességgel fusson (akinek nem inge, ne vegye magára, _nem azért írtam, hogy megsértsek bárkit_)
- sz*rok a fordítók, jobbat meg nem tudnak/akarnak csinálni (lásd az elözö pontot)
- annyira felgyorsult a verseny, hogy nincs idö tisztességes munkát végezni. Lásd pl. a browserháborút.
- direkt csinálják így, hogy mindig meg kelljen venni a legújabb verziót (hátha jobb lesz), meg a legújabb hardware-t. Erre TREX is rámutatott, és félek, neki van igaza.
Mindezek után én is feltenném a kérdést: lehet-e tenni valamit ez ellen, avagy tényleg teljesen ki vagyunk szolgáltatva? Most nem arra gondolok, hogy ne vegyünk új gépet, vagy bojkottáljuk a M$-t, hanem pl. arra, hogy a szaksajtó a sarkára állna, és keményen kritizálná, ami most folyik, hogy legalább a nép okosabbik fele ne vegyen meg minden sz*rt. (Jó, ez is naiv ábránd, ezzel maguk alatt vágnák a fát, lásd azt az esetet, amikor az Intel visszavonta a hirdetéseit azoktól, akiknek a tesztjei azt mutatták, hogy a konkurrens procik jobbak. De akkor is, van kiút?)
fzsolt@nr.titech.ac.jp


1997. június 26. - csütörtök, 7 óra 31 perc
Elnézést!
Mert voltaképpen laikus vagyok. De
1. Hány PC = 1 Mac, ugyanis én úgy látom, hogy 1 MAC árából kb. három azonos elvi paraméterű PC-t lehet venni. Ez egy iskolában +3 fő.
2. Mi az sw., ami Mac-on megy és PC-n nem (és fontos)?
3. Mi ez itt, futballmeccs, vagy hitvita?
Hontalan


1997. június 26. - csütörtök, 6 óra 46 perc
Ciao mindenki !

Nekem kell.
Három éve, hogy gépeket vettünk a cégnek biztos ami biztos 50%-os arányt állapítottam meg a Mac kontra Pc kérdésben.
Mi a tanulság?
Az öreg Mec-ek még ma is vígan futnak, a pc-ket meg már egy éve is késő lett volna lecserélni, olyan szarok voltak (ennyit az ájbijem- ről) meg arról, hogy a pc-k milyen kopatibilisek hát azokban nem sok lehetőség maradt a bővítésre mert csak önmagukkal és csak az akkori önmagukkal voltak kompatibilisek.
Mára kb 1 db pc maradt itthoni felhasználásra a cégnél csak Mac.kolunk.
A pc-s programok Mac-keléséről annyit , hogy Win NT szará veri a pc ket a Mac-jeinken, ez a power pc 604e tényleg csúcs..
Ha az Apple nagyon becsődöl akkor megveszi a Motorola vagy az Oracle, ahogy hallotam a Larry gyerek bármit megadna érte, hogy megkaparinthassa, csak még jobban utálják mint a Billy boyt ugyhogy kevés az esélye, de ez már mindegy .
A lényeg.
A Mac volt.
A Mac van.
A Mac lesz.
Mert-
A Mac kellett.
A Mac kell.
A Mac kelleni fog.
Ahogy azt mondják -Mac nélkül a gra-fikások korán őszülnek.

@pISTI

ui: Az IBM szerelők le se szartak ha problémám volt, az Apple-esek a seggünket is kinyalják pedig jóformán nincs is bajunk még az öregekkel sem, vagy ha van is csak pár óráig tart míg valamit kitalálnak vagy kicserélnek és nem napokig hetekig.


1997. június 26. - csütörtök, 1 óra 47 perc
Hi MGabriel !

Egyszer nekem is sikerült megállítanom a processzor-ventillátort
üzem közben éppen egy P133-nál Win95 alatt. 1-2 perc után a Win95
valami "Exception xxxx occurred, You must restart the computer" üzenetet küldött a semmiből. Szerencsére a procinak semmi baja sem lett.
Valószínűleg ez a processzorba beépített hőmérséklet-megszakítás lehet ami így vagy úgy de megállásra kényszeríti a Win95-t. Bár azt nem
írta ki a Win95, hogy a hőmérséklet megy felfelé, de azért tényleg megnyugtató, hogy nem a szagáról ismerszik meg az égő processzor Win95 alatt először.

Üdv,

NullProblemo


1997. június 26. - csütörtök, 1 óra 28 perc
1. Autohasonlat: regi mondas, hogy "gazdag ember Mercedest vesz, okos ember Citroent"
Ez nyilvan all a RR es az Opel esetere is.
2. Etteremhasonlat: tartok tole, hogy a Gundel helyett a Dreher csarda sokkal inkabb passzol a Machez.
3. Autoban nem mindenki rajong az automata valtoert. A kenyelemmel szemben tul sok a hatrany.
4. Valaki jobb multitasking-ot emlitett a Mac mellett. Probalt mar masolas/formazas kozben BARMI MAST IS csinalni a gepevel? A szoba tulso sarkabol is ordit, hogy a Mac OS egy single taskos rendszer foltozgatva. Raadasul minden vedelem nelkul, elszall vmi, mar ott is az egyetlen lelkesito lehetoseg, a restart. Fiuk, 97 van, ebreszto!
A Mac legnagyobb baja, hogy rault a kezdetben valoban jo termekere, elaludt - most mar kapkodik, de ha beledoglik, hat raszolgalt. Ott volt into jelkent az Amiga, de az Apple a maga karan akart tanulni. Egeszsegere!

Bela bacsi


1997. június 26. - csütörtök, 0 óra 16 perc
Zetor!

Én PC-n dolgozom a munkahelyemen, és otthon is azt használom (Windows95)
Nem arisztokratikus gôgböl néztem le a CorelDRAW!-t, hanem a FreeHand
imádatomból...
Amikor elkezdtem a DTP-vel foglalkozni PC-n, mindenüt azt halottam, hogy
szídják a CorelDRAW!-t.
Így esett a választásom akkoriban a FreeHand-re (v4), mivel az mindkét
platformon megvolt.
Ma az illusztrációs programok (FreeHand 7, Illustrator 7, Designer 7,
Canvas 5 és a CorelDRAW 7) közül a DRAW7-nek van a legnagyobb a tudása,
és a leggyorsabb (sajna ez így van Illustrator rajongók), de én meg-
maradtam a FreeHand-nél kevés helyigénye, szebb GUI-a, átláthatósága,
"pedagogiai felépítése", s hatékonysága miatt (fele akkora EPS-eket
exportál mint a DRAW!, s azok is megbízhatobbak. Kell ennél több?)
Egyébként ebbôl három programot (FreeHand, Illustrator & DRAW)
professzionális szinten ismerem, nem a levegôbe beszélek...
Két hete ismerkedtem meg az Illustrator 7-tel (Windows95), be kell
vallanom, nagy csalodás volt...

Egyébként tényleg jellemzô a Mac-esekre az arisztokratikus gôg...
Egyszer bejött egy fazon (mindig kijelentik: mi vagyunk a mekkesek!) és
látnottok kellett volna az arcát (mintha citromot nyelt volna), miközben
a következô jött ki a száján: PC? pffööö...

Egyébként rűhelem azokat a "lelkes amatöröket" akik forrásfile-ban (DRAW,
FreeHand-ben) hozzák az anyagot, mert nem tudnak PostScript-et írni (más-
képpen file-ba nyomtatni)

Ennyi.

cyba_T
bolla@mail.matav.hu


1997. június 25. - szerda, 23 óra 9 perc
Nem.

1997. június 25. - szerda, 22 óra 49 perc
Egy kis kiegeszites az elozohoz.

1. Bocs az ekezetek hianyaert.
2. A PC-t a modularis felepitese tartja eletben az
80-as evek eleje ota. Lehet hogy a kompatibiltas megorzese miatti ragaszkodas az elavult architekturahoz jelentosen visszafogja a teljesitmenyet a mai lehetosegekhez kepest, de enelkul megszunne a kompatibilitas. es akkor lottek a modularis felepitesnek is valahol.
Most az internetto olvasasa kozben elvitazgattunk a haverommal hogy hogyan is van ez.
Probalj meg macintoshban alaplapot cserelni, es mas tipusba valora. Nem hiszem hogy sikerulni fog, mert a gepek annyira dizajnosak, hogy talan bele se fer. Ha megis, akkor elnezest a tudatlansagomert.
A masik tenyezo: Nem kivanom senkinek, hogy megtapasztalja ugyanezt amit en, de egyszer figyelmetlensegbol elfelejtettem visszakotni a processzor hutoventilatorat. egy pentium 133-on.
es 5 perc mulva a windows 95-om lefagyott. es tovabbi 2-3 bootolas utan sem volt hajlando elindulni. Eloszor virusra gyanakodtam. Van regi DOS is a gepemen es ott futtattam egy viruskeresot. Nem talalt semmit. Gondoltam megprobalom egy masikkal. Es ekkor, amikor a masodik viruskereso teleszemetelte a kepernyot, es megallt mint katiban a gyerek, akkor ugrott be, hogy eg a procim.
Nem tudom hogy ez beepitett funkcio a win95-ben, vagy valami veletlen (ugyanis a hibauzenet szovege szerint NEM ENGEDTE elinditani a win 95-ot), de engem akkor is megkimelt (akkor meg) 40000 ft ujra kiadasatol.

Gondolom a guruk majd elmagyarazzak nekem hogy az igy-meg ugy volt es ezert es azert irta azt ki, a mac-esek meg orditani fognak hogy ott ez elo sem fordulhatott volna, de elore is elnezest kerek de ez engem nem erdekel valahol.

U.i Nem fagyok Bill Gates rajongo, es biztos vagyok benne, hogy van jobb operacios rendszer mint akar a win95 vagy a MacOs x.x. De nekem bejott.
Amugy meg Bill Gates-szel kapcsolatban meg egy gondolat: Akkor tudnam utalni, ha a helyeben nem azt tennem, amit o tesz. A faszi zsenialis abban amit csinal. Elad. Nem erdekli hogy mi az amit arul, csak el akarja adni. Es tole megveszik amit arul, az Apple-tol egyre kevesbe. Meg ha esetleg 'JOBB' is.

Na ennyi.

MGabriel


1997. június 25. - szerda, 22 óra 47 perc
Nem tudom kell-e, de néhány nem DTP-s bulit kérek listázni ide a védőktől :

Gyu


1997. június 25. - szerda, 22 óra 44 perc
Ki fizeti eszt a Bilgétsz vagy a Szonaipse?
Tök unalom.
Fityma.


1997. június 25. - szerda, 22 óra 36 perc
CC, GG, CG, GC vagy mi vagy. ( Nem találom az olvasomat )Csinálj hamar másik kérdést. lejár a szabim.
R.


1997. június 25. - szerda, 22 óra 35 perc
Mégsem kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 33 perc
Kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 32 perc
Kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 32 perc
Kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 32 perc
Nem kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 31 perc
Kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 31 perc
Nem kell

1997. június 25. - szerda, 22 óra 30 perc
Én úgy gondolom a 7? egy közérdeklödési fórum. Ha az e heti táma közérdek én nem tartozom a közhöz. Szerintem szándákosan leszabotálja valaki, vagy valakik a dolgokat. De lehet, hogy csak elbaszarintjátok.
Csö;
R.


1997. június 25. - szerda, 22 óra 30 perc
Uraim!

Ha tortenetesen Bill Gates az Apple fonoke lenne es az Apple-nek lenne akkora piaci reszesedese mint ma a microsoft-nak, akkor is ennyire utalnatok? A hasonlat eleve rossz, mert a microsoft nem gyart hardware-t, (eltekintve az egertol meg egypar masik cucctol.) az Apple viszont igen. De nem a Pc-k tehetnek Bill Gates-rol, hanem ennek inkabb az ellenkezoje az igaz.
Megmasabb. Nekem van egy pc-m. Amire hasznalom, arra tobbe-kevesbe jo. A tied (legyen barmi) mitol JOBB?

MGabriel


1997. június 25. - szerda, 22 óra 28 perc
Véleményem szerint KELL Macintosh. Én nem használtam, nem használok és ha a körülmények nem befolyásolnak, nem is kívánom. Mégis: 'a változatosság gyönyörködtet'.
Ahogy olvasgatom a leveleket úgy tűnik, hogy a többség túl- vagy alulértékeli mind a PC-t mind a Mac-kt. És hasonlítgatják egyéb nem ilyen kategóriába tartozó berendezésekhez. Hogy az autókhoz hasonlítsam én is: a PC és a Mac talán ha személyautónak megfelel (jelen példánál mindegy, hogy Trabant v. Opel v. Rojsz), de egy SGI v. IBM v. SUN v. akarmi (pl. egy Intel procis UNIX host) inkább egy teherautóhoz hasonlítható. Az egyes gépeket szerintem aszerint kellene értékelni, hogy mire készült. Való igaz, hogy a PC-t megbízhatatlannak tartják (a Mac-re nem nyilatkozom, mert se tapasztalatom, se információm), de ez nem a "PC" hibája, hanem a rengeteg alkatrészé, ami v. teljesen, v. részben, v. sehogy nem kompatibilis a processzorhoz. A másik gyenge láncszem a szoftver. Illetve a MS alapú szoftver (v. software). A munkahelyemen például egy Intel processzoros AT&T UNIX host a kiszolgáló. Ugyan az a processzor (1db Pentium 90 MHz) mint ami az otthoni PC-k ben ketyeg. És ez a gép megbízhatóan dolgozik nonstop, nem fagy le, stb. Igaz, hogy a szomszédos helységben az eggyel kisebb kategóriájú PC Windózzal felvértezve rendszeres boot ütemtervet követ.
Valamelyik levélíró jól jellemezte, hogy ebben a fenenagy versenyfutásban egy több 100E v. akár Mill. sorbol álló program 1/2 év alatt nem tesztelhető.
Igaza van. A véleményem szerint a fejlesztő cég nem is igazán törődik ezzel.
Tehát a PC nem vacak. Lehet hogy a maga kategóriájában jobb mint a Mac. De a Mac szintén egy alternatíva azoknak akik nem akarnak PC-t használni. Megint csak igazat kell adnom azoknak akik a marketinget okolják az egyik temék sikeréért, ill. a másik kudarcáért.


1997. június 25. - szerda, 22 óra 15 perc
Na macesek, ezt figyeljétek

p166 30e
ga_tx_512 atx 29e
64mb 36bit ram 50e
3.2gb Q hdd 45e
et6000 4mb 12e
atx miditower 7e
sb16 10e
1.44fdd 3e
8xCD Sony 13e
keyboard 4e
mouse 5e
33.6 usr s. 24e
17"sony oem 120e
NT works. oem 25e

az egész 377e

ha valaki nagyon akar az persze választhat bele
scsi kartyát meg még több memóriát.

Hat igen szép kis konfig, de mindent tud!
Ja es ne jöjjön senki ,hogy a sz@r pc le fog fagyni
meg a videókártya noname és az nem múködik jól,
mert pl. az en nt-m 1/2 év alatt csak egyszer fagyott le,
és az is az én hülyeségemből!

Amúgy a photoshop igen jól érzi magát rajta, és ha valami
nagyon nagy dolgot akarok akkor beletehetek még 64mb-t a
másik gépből.

Egy ilyen kategoriajú mac ugye 1millió fölött van (monitorral )

Persze nem elegáns a pc-m sőt, made in nádkunyhó, de azért
egy intel matrica került rá és a miditorony is jól néz ki.
Még bővítőhelyem is maradt. Én meg szeretek barkácsolni de
[sajnos:)] nincs mit.

made in nádkunyhó Rulez!

egy poweruser


1997. június 25. - szerda, 22 óra 5 perc
Na macesek, ezt figyeljétek

p166 30e
ga_tx_512 atx 29e
64mb 36bit ram 50e
3.2gb Q hdd 45e
et6000 4mb 12e
atx miditower 7e
sb16 10e
1.44fdd 3e
8xCD Sony 13e
keyboard 4e
mouse 5e
33.6 usr s. 24e
17"sony oem 120e
NT works. oem 25e

az egész 377e

ha valaki nagyon akar az persze választhat bele
scsi kartyát meg még több memóriát.

Hat igen szép kis konfig, de mindent tud!
Ja es ne jöjjön senki ,hogy a sz@r pc le fog fagyni
meg a videókártya noname és az nem múködik jól,
mert pl. az en nt-m 1/2 év alatt csak kétszer fagyott le,
és az is az én hülyeségemből!

Amúgy a photoshop igen jól érzi magát rajta, és ha valami
nagyon nagy dolgot akarok akkor beletehetek még 64mb-t a
másik gépből.

Egy ilyen kategoriajú mac ugye 1millió fölött van (monitorral )

Persze nem elegáns a pc-m sőt, made in nádkunyhó, de azért
egy intel matrica került rá és a miditorony is jól néz ki.
Még bővítőhelyem is maradt. Én meg szeretek barkácsolni de
[sajnos:)] nincs mit.

made in nádkunyhó Rulez!

egy poweruser


1997. június 25. - szerda, 22 óra 3 perc
Véleményem szerint KELL Macintosh. Én nem használtam, nem használok és ha a körülmények nem befolyásolnak, nem is kívánom. Mégis: 'a változatosság gyönyörködtet'.

1997. június 25. - szerda, 21 óra 29 perc
Hiaba jo a Mac, ha egyszer senki sem hasznalja.
Max


1997. június 25. - szerda, 21 óra 16 perc
No!!!
Elérkezett ím az ideje, hogy megvédjem szegény szerencsétlen PC-t a Mac-esek ártó szándékú rohamától... (Hmmm. Persze lehet, hogy nem sikerül ;)
1. előny: Minden PC kompatiblity korábbi kiadásával. (Ellenérvek: Persze ez nem igaz, de jól hangzik. Előny-e, a kompatibilitás iránti ilyen mérvű igény? Mintha kissé bizony visszavetné a fejlődést - jobban, mint amennyire serkenti.)
2. előny: a PC egy rulez technika, tökéletesen alkalmas a multi-user, de kiváltképp a multi-tasking kialakítására... Ja! Hogy ennek a reciproka igaz. Pardon.
3. előny: baráságosabb, mivel sokkal több jó, használható, emberbarát software rajongja körül. Nos ez némiképp igaz. A mennyiségi része feltétlenül. De vajon mivé lesz a minőség, ott ahol egy hardware és egy software fórum monopól helyzetbe kezdd kerülni. A fejlődési tendencia a következő: A hardware fejlődik, a software pedig egyre hardware-igényesebb lesz, mivel a hardware megvásárlására rá kell venni a pórnépet. Mit jelent az esetek többségében, hogy egy software nagy hardware igényt támaszt? Ilyenkor általában a hardware igény nem szükségeltetik valójában (persze vannak kivételek), csak vásárlásserkentő hatást fejt ki. Tehát mit jelent? Minőségi romlást - amelynek jelenleg is tanűi vagyunk.
4. előny: szebb. :))) Persze ez izlés dolga ;)

Nos mindegy, hogy mac, vagy nem mac - a lényeg, hogy ne legyünk valami fránya monopólium kényére kedvére kiszolgáltatva, mivel ez a számítástechnika fejlődésének visszaeséséhez, elkorcsosulásához, szükségtelen sajátosságokkal való megbélyegzéséhez és még egyéb hasonló aranyos furmányokhoz vezeethet.
Versenyhelyzetre van szükség. Méghozzá a PC-k piaci körében. (Makró- és célgépekről most nincs szó.)
Amit én látok: a versenyhelyzet lassanként megszűnik. Tehetetlenek vagyunk. Ez van. Azt esszük, amit készen kapunk.

TREX


1997. június 25. - szerda, 20 óra 50 perc
Persze, ha már itt vagyunk, lehetne az is kérdés, hogy mi lesz a Novell-el? Két év múlva eljön az a "szép új világ", ahol már csak NT szerverek lesznek és mindenki Netbios-t fog használni, mert azt már az ősember is szerette? :) (Még jó, hogy a microsoft nem az SNA-hoz tért vissza...) (Vicces, de az NT hálózati protkolljának a neve NT LM 0.12 Ez is azt mutatja, mennyire fejlett :)

--Zsolt


1997. június 25. - szerda, 18 óra 35 perc
Agnus!
Az Amiga (Atari detto) pont azért seggelt le, mint a Mac. Ahhoz túl drága volt, hogy az ember hobbiból vegye, ahhoz viszont nem volt eléggé támogatott, hogy az üzleti felhasználók ráharapjanak.
Ha a CBM annak idején megírt/megvett volna hozzá legalább 5-10 különböző kulcs irodai/üzleti szoftvert, akkor lehetett volna belőle valami. Nem tette, gyártotta a jobbnál jobb játékprogramokat, a ruppótlan kissrácok pedig csak sóhajtoztak a kirakatok előtt. Mind a két gép sikerét a marketing cseszte el és nem a mérnökök.
Animált ikonok és ki mit csinált először: a Macnél is hogy lelkendeztek a GUI-ról, meg az egértől, pedig az egészet a XEROX csinálta évekkel azelőtt. Mindez nem jelent semmit. Volt egy új oprendszer (Win95), ami új értéket képviselt egy széles közönségnek, olyan szolgáltatásokkal, amik addig a PC-re nem voltak, és ez a lényeg. Az animált ikonok inkább csak a cseresznye voltak a tortahabon. (Meg is kajálta mindenki.)

Scott!
És ki lesz a célközönsége ennek az A/BOX-nak? Ha nem tud elérni egy "kritikus tömeget", akkor ugyanúgy halálra van itélve. Noés hányan fognak vajon hozzá hardvert és szoftvert készíteni?
Nem akarok huhogni, de szerintem beszopnak vele, mint az Amiga x000-el. Ez egy ugyan olyan cult-gép lesz, mint az amiga, amit csak az igazi fan-ek fognak megvenni, azok pedig nem lehet megélni. Az öltönnyakkendősökből lehet. Ha tényleg 3000DM lesz az ára, akkor kb. egyzilliót kell eladni ahhoz, hogy a vázolt paraméterű gép rentábilis legyen és bejöjjenek a fejlesztési/előállítási költségek.
Ez a Custom Chip engem különben is kisértetiesen emlékeztet a ZX Spectrumra: minden alkatrész szabványos volt benne, ami minden trafikban kapható volt, kivéve egyet, az ULA-t, amit Sinclair bácsi készített, és tkp. egy szimpla PLA volt, de mégis, ha az ember külön meg akarta venni (pótalkatrész), akkor az ára kitette durván a gép árának a 2/3-át!
Mellesleg: PPC604 suxx.

--Zsolt


1997. június 25. - szerda, 18 óra 25 perc
Induljon a URL haboru:

http://www.macevangelist.com/
http://ogrady.com/
http://www.webintosh.com/
http://www.mymac.com/
http://devworld.apple.com/

PGabor


1997. június 25. - szerda, 17 óra 49 perc
Persze, hogy kell, a PC nem számítógép.

Skorpió


1997. június 25. - szerda, 16 óra 15 perc
Persze, hogy kell.

1997. június 25. - szerda, 16 óra 11 perc
Persze, hogy kell.

1997. június 25. - szerda, 16 óra 11 perc
Boccs az URL helyesen:
http://www.phase5.de/news/projectinfo/aboxinfoe.html

Scott


1997. június 25. - szerda, 16 óra 4 perc
Agnus!

Az AMIGA azért tart ott, ahol tart, mert a drágalátós commodore vezetői b**sztak folytatni azt, amit elkezdtek. De szerencsére, már készül az uj üdvöske. A\BOX a neve, és a Phase5 készíti. Bővebb info a "http://www.phase5.de/about/aboute.html" URL-en leledzik! Nézz ott körül. Egy-két érdekesség: 2db Motorola 604 power procko, 128biten 100M/s sávészélességü RAM kezelés, normális oprendszer, elérhető ár (3000DM)

Na csak ennyit

Scott


1997. június 25. - szerda, 16 óra 1 perc
Zsolti!
Igaz, hogy nem tartozik szervesen a kérdéshez,
de olyan jól elmagyaráztad a MAC helyzetét, hogy meg kell kérdeznem : az AMIGA miért
seggelt le?
Hiszen amikor mindenki extázisban égett a
Windows animált ikonjaitól nem is olyan régen,
akkor az AMIGĹN majdnem 10 éve volt már,
sôt a többi sok-sok mindenrôl ne is beszéljünk
amikkel MA is kenterbe veri a PC-t.(multitask, plug & play software development stb.)

Most ne az legyen, hogy drága volt ! Ami mellesleg igaz...

Agnus


1997. június 25. - szerda, 14 óra 59 perc
A veréb!

A Windows-ok lefagyásai alapvetően majd' minden esetben memória kezelési problémákra vezethetők vissza. Na most a Windows-ok is tudnak memóriát emulálni (a HDD rovására, lásd swap file), de értelemszerűen azt is rosszul teszik. Továbbá az is súlyosbítja a dolgot, hogy a lemezgyorsító program (pl. smartdrive) is hülye, ezért kevés memória esetén a Windows állandóan swappel, és hibát hibára halmoz.
Megoldás?
1. Cache vezérlő kártyát kell használni, amely akkor se fagy le, ha az OS igen (van E-IDE és SCSI kivitelben is), továbbá
2. sok RAM-mal elejét venni a Windows swappelési kényszerének.


Tomi!

A következőkért javasoltam 96 MByte RAM-ot a 18MB-os file-hoz. Ha 2-szeres undo-val megelégszünk, akkor 54 MB-ot kell RAM-ban tárolni. Ehhez jön még a Windows igénye, ami pl. 64 MB-ba még éppen beleférne, de mi van akkor, ha még egy további taszknak is kellene futni? Vagyis a 64 MB csak nagyon szűkösen elég.
A legjobb 2x32MB EDO-val bővíteni a gépet, de ehhez megfelelő alaplap is kell (természetesen).

DcsabaS


1997. június 25. - szerda, 14 óra 44 perc
A szep uj vilagrol:

Hat igen, Huxley eleg jol gondolkodott... de jusson eszunkbe a kovetkezo:

A Rioi kornyezetvedelmi vilagkonferencia a korny.vedelmi celok kozott az okologiai kornyezet sokszinuseget is felsorolja.

mas: Ha a macek eltunnenek, attol meg nem lenne minden szemelyi szamitogep kompatibilis egymassal. Pillanatnyilag az alabbi ezzel a jelzovel illetheto geptipusokat ismerem:

Psion series
HP palmtop series
IBM compatible
Apple es compatibles
DecPC compatibles
SGI Indy/Indigo/O2 series
SUN IPX es SS2 series
BeBox

A szoftverminosegrol pedig annyit, hogy ha _valoban_ letrejonne egy homogen architekturalis kornyezet (ami ellen ez ido szerint a WinTel vilag kuzd a leginkabb, a M$ az NT multiplatform probalkozasaival, az Intel a Merceddel, ami PA-RISC compatible lesz), az a szoftverek minosegenek vegletes elromlasahoz vezetne.

gusthy


1997. június 25. - szerda, 14 óra 1 perc
Mindenkepp kell. Meg is utalnam a szamitastechnikat, ha a Commodore utan a Mac is eltunik
Sabe


1997. június 25. - szerda, 13 óra 51 perc
igen

1997. június 25. - szerda, 12 óra 24 perc
DcsabaS!

96Mb RAM-tol nem fog fagyni az ablax?

A veréb


1997. június 25. - szerda, 12 óra 0 perc
Kb. 9 éve foglalkozom DTP-vel, Atarival keztük, majd két hónap után áttértünk a Mac-re.
PC-rôl nincs tapasztalatom, mert ahányszor megpróbáltam vele dolgozni 5 perc után megfájdul a szemem a monitoroktól. Mindenesetre érdekes hogy DcsabaS egy 18 MB-os fotóhoz 96 MB RAM-ot javasol. ;))))
A felbontásokról annyit, hogy nyomdai elôkészítésnél a bemeneti bontás optimálisan kétszerese a kimeneti bontásnak.
Mivel az óriásplakátok 80 vonal/cm felbontásban készülnek 1:10 köztes méretben így ki lehet számolni, hogy kb. 80 MB-ra jön ki.
Ennél sokkal nagyobb egy A/2-es plakát 300 ppi felbontással kb 135 MB.
Több olyan A/2-es plakátot csináltam, amelyiknek a workfile-ja kb 400 MB volt. (30-35 Photoshop layer) Mindezt _gond nélkül_ (80 MB RAM, 4 GB HD, PPC 8500/180)

Tomi
regard@mail.datanet.hu


1997. június 25. - szerda, 11 óra 59 perc
Kedves DcsabaS!
A hasonlat csak a Rolls - Opel eltúlzott hasonlat kisarkítása kívánt lenni. (Szép magyarság, bocs.)
Az ismerős ismerősének szagértelméről meg csak annyit, hogy anno az Orion nevű, annak idején nem rossz névvel bíró tzégnél az egyik atyja volt az ijjesmi dolgoknak. ;-)))) Nekem csak egy Sony-m van... Az sem volt sok időn keresztül, mert jó régen még stúdióztam, és nem voltam szar hangzáshoz szokva, ezért évekig nem vettem semmit. Aztán jött a kompromisszum. A mélyhangok meg úgysem férnének el a szobában ;-)))
Szerintem tökmindegy, ki milyen gépet használ, bármelyik fajtából lehet megbízható és nagyteljesítményű darabot találni. A kérdés gumicsont jellegű, mert 5 szilva meg 3 körte az hány barack?
Dermedt Villám


1997. június 25. - szerda, 10 óra 56 perc
Kicsit belefáradtam az olvasásba, annyi anyagot írtatok...
Kell-e Mac? Nekem kell! Úgyhogy ha valakinek kedve támadna megajándékozni egyel, nem tiltakoznék...
Én jelenleg pc-t vagyok kénytelen haszálni, de Mac-re vágyom. Hogy miért? Mert elegem van a Microsoft kritikán aluli színvonalú termékeiből. Az IBM is ott rontotta el, hogy Bill bácsi cégét kérte fel a PC első oprendszerének legyártására; azok meg összedobtak egy DOS-t, ami a felét tudta csak nyújtani, amit a hardver tudott volna. Azóta a dolog mégjobban elfajult... Most ez a helyzet: MecOS'86=Windows'95 - már ami a tudásszintet illeti.
Azért mert nálunk a PC forgalma a nagyobb még nem kell temetni a MAc-et.
Ami pedig az oktatást illeti, hogy tanítson egy tanár Mac-et, ha Bill papa elárasztja az ország iskoláit a semmire sem jó szoftvereivel,hogy azt legyenek kénytelenek megvenni, még ha a tanár, tudja, hogy is esetleg, hogy jobb lenne PC-n OS/2-t vagy Mac-et tanítani, hogy így legalább a jövő nemzedékbe igényességet lehessen nevelni; hogy azok, akik nmost járnak iskolába, a munkahelyükön nem elégedjenek meg az ablax aktuális felhasználóidegesítő változatával (a fene ebbe a Bill Gates-féle billentyűzetbe!)

sir G.


1997. június 25. - szerda, 10 óra 49 perc
Kicsit félrecsúszott a vita, azzal, hogy a Mac az Rolls Royce, és a PC az Opel.
A Rolls nem akar tömegtermék lenni, a MAC igen.
Abból ő is el szeretne adni nagyobb mennyiséget. Azt senki ne modja, hogy a MAC szándékosan tartja alacsonyan a darabszámot. Az egy másik , egyéb megfontolásból származó dolgog, hogy a technológiát nem szabadítja fel.

Szerintem nem olyan nagy a különbség köztük, mint az említett két autómárkánál.
Ja, és még valami. Ha már használni kell a vegyesen használt hálózat katasztrófa.
Lehetőleg homogén módon kellene használni. Itthon mindig van a másikból is 1-2 db, főleg a konvertálások miatt. Na akkor jönnek a problémák.

Ha az iskolák MAC-ot vennének, akkor felkeveredik itthon a piac, én nem javasolnám. Ha olcsóbb lenne mint a PC, akkor biztos vennének.

zokni


1997. június 25. - szerda, 10 óra 39 perc
Szerintem az a probléma az Apple-vel, hogy számos üzleti melléfogás és a piac igényeinek hibás feltérképezése után nem voltak képesek jól bevezetni a piacra egy (akkor) vitathatatlanul jobb terméket. Mert az vitathatatlan, hogy 198x-ben, amikor a Mac megjelent az XT/AT páros SEHOL nem volt, sem az alapszoftver, sem a hardver tekintetében, csakhogy a Mac-re nem voltak olyan alkalmazások, mint pl. a Lotus-1-2-3 vagy a wordperfect, úgyhogy a semmiért senki nem vett meg egy nyilvánvalóan szebb és barátságosabb gépet drágábban. Aztán a Mac nagy nehezen felfedezte azt a területet, ahol egyértelműen jobb volt, és elmozdult a grafikai alkalmazások, a DTP, animáció, stb. felé, ahol a PC még három éve se volt sehol és még mindig csak alulról súrol. Azonban - a társadalom tagozódását tekintve - csak pár százalék ember a grafikus/könyvkötő + a megszállottak -, így az összes többi téren a jobban alkalmazható PC-t használják, mivel ahhoz voltak meg azok a programok, amikkel PÉNZT lehet keresni. És ez volt a lényeg: az összes grafikus esküdhet a Mac-re, ha minden buzinesszmen Excelben számolgatja a táblázatait és vörddel írja a leveleit és *arik arra, hogy a windows lefagy meg, hogy most C-ben vagy Pascalban programozzon. A néhány guru persze vitatkozhat, hogy melyik a jobb, miközben a nép maradék 99%-a százasával veszi a PC-ket és nem az érdekli őket, hogy a Mac-re is van office, hanem, hogy a programok 90%-át PC-re írják. És ez alapvetően eldöntheti egy platform sorsát, hiszen - bár mindenhol növekszik az otthoni felhasználás - a vevők túlnyomó részét még mindig az üzleti célú vásárlók jelentik.
A Mac technikai lemaradása jórészt a Motorola és az IBM számlájára is írható, mert belekezdtek egy befuccsolt projectbe (powerPC), miközben a meglévő vonal fejlesztését elhanyagolták. (Mi lett a beigért 68060-as processzorral?) Csak ment a matatás, meg a teljes platformváltás, (amit különben sem szeretnek a t. felhasználók), miközben az Intel/Microsoft rettenetesbe kapcsolt, és már lehet kapni a kiváló Pentium II-vé fejlesztett 300 MHz-es XT architektúrát is, ami annak ellenére, hogy szar mégis rettenetesen gyors ahhoz, hogy az emberek elégedettek lehessenek vele. Különben nem véletlen, hogy az IBM is leállt a PowerPC-ről, és már eszükbe se jut az a bohó kezdeti ábrándjuk, hogy RISC processzoros asztali gépeket gyársanak a világnak $3000-ért olyan oprendszerrel, ami egyszerre futtatja a DOS/Windows/Mac/AIX/Taligent/OS2/STB alkalmazásokat. Inkább fogták az egészet és belerakták az RS/6000-be, (innentől aztán az is úgy szar ahogy van), és árulják jódrágán.
A pénz a PC bizniszben forog, és ez hihetetlen fejlődést tud és tudott indukálni, és lényegében emiatt van az az említett 6 hónapos (technikai) elavulás (ami azért inkább 18 hónap). Ez a fejlődés szerintem mára már jócskán öncélúvá vált, hiszen senki sincs (legalábbis aki nem hobbiból csinálja), aki szeretné fél évente kicserélni a processzort, a winchestert, az alaplapot, valamint kétszer akkora memóriát beszerelni, pusztán mert most a kétszer akkora teljesítményű darab is olcsóbb, mint amit fél éve használ. (Nem beszélve arról, hogy a gyors fejlődés egyértelműen a minőség rovására megy, mert ne mondja nekem senki, hogy egy ofisz97, ami csurig kitölt egy CD-t, az bitről-bitre le van tesztelve. Vagy itt van az, hogy az Intel most már sorozatban jön ki az újabb és újabb bug-halmazt reprezentáló processzoraival...)
Node visszatérve a Mac kérdésre: a valamikor technikai úttörő termék mára jócskán vesztett fényéből és a szakadék egyre szűkül a két platform között, úgy, hogy a legtöbb részletben a PC szélsebesen elviharzott a Mac mellett. Az Apple sajnos vakvágányra állt, ahonnan nem látszik kiút. Hacsak nem tudnak valami nagyon nagyot újítani az elkövetkező egy évben, úgy a sorsuk szerintem megpecsételődik, és eljön az a bizonyos "szép új világ." Kérdés az, hogy ez szomorú-e vagy sem. Ha azt nézem, hogy a kínálat szürkül, akkor igen, ha azt nézem, hogy egy leszakadó, megújulni nem képes zárt technológia haláláról van szó, akkor nem. A piaci verseny nem fog megállni akkor sem, hiszen elég valószinűtlennek gondolom, hogy a Mac megszűnésekor a világ összes PC gyártója összedörzsölné a tenyerét, cinkosan egymásra kacsintanának, "egyedül maradtunk, fiúk", majd a karosszékekben hátradőlve árakat emelnének. A verseny már régóta nem a PC és a Mac között folyik, hanem a PC és a PC között, a Mac már csak a B döntőbe jutott be.
A Mac feltámadásához két dolog kell: a Motorola lenyomja az Intelt, és kijöjjön egy olyan processzor-családdal, aminek a teteje übereli a PII-t (és persze olcsóbb) de a skála széles annyira, hogy a kisebb igényű vásárlókat is kielégíti, és az Apple tudjon olyan operációs rendszert írni, ami lenyomja az Windows 98-at és az NT 5.0-t (és persze olcsóbb). A harmadik dolog pedig: bírja rá az Apple a szoftverfejlesztőket, hogy fejlesszenek/adaptálák szoftvereiket Mac-re. Kinek kell egy gép, amin aztán mindenféle emulátorral futtatja a másik gépre írt dolgokat? Akkor inkább megveszi azt a másik gépet.
Mindehhez viszont rengeteg tőke kell, és az az Apple-nek nincs. Az IBM-nek lenne, de őket meg nem érdekli ez a szféra. (Ez persze érthető is: nem akarják a saját Intel architektúráikat kiszorítani a saját PowerPC architektúráikkal.)
Arról nem beszélve, hogy az NC/NetPC bizniszt is jócskán elhappolják majd előlük mások.

--Zsolt

ps: annyit még hozzá, hogy én is PC-használó lamer vagyok. Üss meg!
ps2: AppleTalk REAALY SUXXX


1997. június 25. - szerda, 10 óra 36 perc
Szóval akkor a ppc óta lett labibilis a macika?
Véletlenül nem a ppc volt a mac lépése a pc felé, csak pc-ék elfelejtették megtenni ezt a lépést ami remélem hiba volt részükről és kiheverik mac-ék, aztán majd megint megmutatják kőkorszaki picipuha architektúráéknak mi is az a személyi számítógép.


Én már láttam ilyen kis kék tortásdoboznak álcázott computereket (gyk.:Silicon Graphics) dolgozni. Nagyon csini kis grafikus felülettel (én nem tudnám elzongorázni a különbséget) ami pár lépéssel előrébb jár már, mint a mac v. a pc de egy wysiwyg html editorral és egy java fejlesztő környezettel együtt már 7 számjegyű összeg az ára, tehát nem látom értelmét az összehasonlításnak.

Na pá, %!/e gh(


1997. június 25. - szerda, 10 óra 15 perc
Dermedt Villám!

Nekem is vannak ismerőseim (3 is) akik csoda Hi-Fi erősítőket készítenek: trafóval, csővel, V-FET-tel, és jó drágán. Közös jellemzőjük, hogy igen rosszul tervezettek - a megfelelő szakértelem hiánya miatt. Amit nyernének a VÁM-on, azt többszörösen is elveszítik a RÉV-en. De nem hallgatnak a fülükre, és nem hisznek az oszcilloszkópnak sem. A vak hit vezeti őket. Érdekes, hogy időnként találnak (világtalan) vevőt is.

DcsabaS


1997. június 25. - szerda, 9 óra 36 perc
A veréb!

Nem rossz a konfigod amit fényképarchíválásra használsz (hasonlóval dolgoztam én is), de kicsi a RAM-od! Ha az alaplap új, és modern (pl. Giga-Byte GA586HX512), akkor bővítsd fel 96 MByte-ra (ez már nem olyan drága, kb. 50 eFt + Áfa) és csodát fogsz látni! (Ne felejtkezz el a TAG RAM-ról se!)

DcsabaS


1997. június 25. - szerda, 9 óra 27 perc
T. Pöcösök és Macisok !

Én vegyes környezetben dolgozok, van itt Pöcö is meg Maci is .
Pöcö oldalon tiszta COMPAQ ami márka, de ettől még nem kell hasra esni, mert ennek is meg vannak a maga bajai.
Maci : Bank vagyunk és irodaautomatizálásra használjuk. Mire jó ? Új titkárnő jön, gépet messziről látott eddig. Leülteted kb. fél/1 óra és
perfektül elboldogul ír/olvas/nyomtat kész főnyeremény.
Amíg nincs Macis-Pöcös anyag konverzió, mert akkor
már inkább használt volna mindenki egyformát.

A vitát majd eldönti a PIAC és az IDŐ !

Üdv :

Onry


1997. június 25. - szerda, 9 óra 17 perc
T. Pöcösök és Macisok !

Én vegyes környezetben dolgozok, van itt Pöcö is meg Maci is .
Pöcö oldalon tiszta COMPAQ ami márka, de ettől még nem kell hasra esni, mert ennek is meg vannak a maga bajai.
Maci : Bank vagyunk és irodaautomatizálásra használjuk. Mire jó ? Új titkárnő jön, gépet messziről látott eddig. Leülteted kb. fél/1 óra és
perfektül elboldogul ír/olvas/nyomtat kész főnyeremény.
Amíg nincs Macis-Pöcös anyag konverzió, mert akkor
már inkább használt volna mindenki egyformát.

A vitát majd eldönti a PIAC és az IDŐ !

Üdv :

Onry


1997. június 25. - szerda, 9 óra 16 perc
PGabor!

Az Apple tényleg elég gyorsan vált veszteségessé, nagyjából másfél évvel ezelőtt. Az egyes negyedévekre vonatkozó adatokat bárki kikeresheti a cég Web-szerverén, én itt most csak a legutóbbira adok linket. Tanulságos:
http://product.info.apple.com/pr/press.releases/1997/q3/970416.pr.rel.q297.html

Ami a veszteség forrását illeti, ez annak a következménye, hogy még az erősen lenyomott ár mellett is drámaian visszaestek az eladások. De gondoljunk csak bele, mi történt pl. a PC fronton? 1996 körül nagyjából 1 év alatt:
RAM árak 1/5-ére,
Proci árak: 1/2-ére,
Alaplap árak: 1/2-ére,
sVGA kártya árak: 1/3-ára,
HDD árak: 2/3-ára,
FaxModem árak: 1/2-ére,
Hangkártyák pedig: 1/2-ére zuhantak.
A monitorok ára nagyjából változatlan maradt.

Ez az elképesztő mértékű áresés hirtelen lehetővé tette kimondottan nagy teljesítményű PC-k beszerzését/összerakását is. Nagyon sok PCs cég is bedobta a törülközőt, míg mások talpon maradtak.
Az Intel is nagyot kockáztat, hiszen túl sok haszna nem volt a PentiumPro processzorból, a Pentium II-re pedig nem tudni, hány vevőt tud átcsalogatni, pontosan azért, mert a Pentium II (hardware-es szempontból) csak korlátozottan kompatibilis a régi x86 rendszerekkel!

Másrészt, a MAC-jellegű gépeknek éppen ez adhat egy kis túlélési esélyt. Ugyanis születhetne olyan MAC, amelyik rendelkezne egy a Slot1-hoz hasonló foglalattal _is_, amibe igény szerint bedugható volna a Pentium II processzor _is_. Ekkor a MAC igazi x86 teljesítményt _is_ fel tudna mutatni, következésképp lenne esélye új híveket szerezni. (Hardware-es szempontból a feladat viszonylag könnyen megoldható volna, mivel a Pentium II-t olyan lapocskára szerelik, amin már a külső cache és az azt vezérlő áramkörök is rajta vannak.)
Természetesen van egy nagy bibije a dolognak. Az Apple-nek az Intellel kell megállapodni, minthogy a Slot1 technológia szabadalmilag védett. Másrészt kis kockázata is van a dolognak, mert nem tudni, hogy ez a technológia mikor lesz nyereséges, nem tudni, hogy az Apple talpon tud-e maradni addig.

DcsabaS


1997. június 25. - szerda, 9 óra 12 perc
gvass a net-gunner!
a legmagvasabb gondolat a témával kapcsolatban, amit eddig olvastam. Ez a való IGAZSÁG!!!!!
sz


1997. június 25. - szerda, 9 óra 11 perc
Szabolcs-nak, akinek volt Amigaja, de most megis PC-je van!

Azt irod a CustomChip-nek Custom ára van. Igaz. De ha _csak_ az olcsoság a szempont akkor ne csodállkozz, ha sz*rt kapsz a pénzedért. A minőséget meg kell fizetni. És akkor kábé;) ugyanott vagy bármit is veszel....
Ja és még valalmi. A 060-as Amigák MIPS-ben ugyanott vannak, mit a Penya! Egy kicsit szerintem lemaradtál.

Más:
Én egy 133-as Penyán dolgozom, 32Mb-Ram-al, 4Gb-ás SCSII-winyóval, 4Mb-os SVGA-kártyával(sajna S3, és az suxx), 17"-os monitorral, 2600dpi-s filmscannerrel, CDíróval. Szoval nem sz*r config. Fényképarchiválással foglalkozom. Az "oprendszer" Ablax95. Ne tudd meg mit szenvedek. Ezt _komolyan_ mondtam. A 18Mb-os képek valahogy nem fexik billiboy csodájának, a jővő évszázad oprendszerének...


A veréb


1997. június 25. - szerda, 9 óra 5 perc
Tegnapi velemenyemet a Mac hasznalok arisztokratikus gogjerol csak alatamasztja nehany tegnapi reagalas:
>Habár ha az ember CorelDRAW!-t használ, s >20-adszorra ágyazza be az
>EPS-t, akkor elôfordulhatnak 100 megák...
>(de a DRAW! szerencsére elég ritka jelenség >Macintoshon-on)
mert oda ugye Freehand meg Illustrator valo.

A terkepesz szakma egy resze PC-n Corelezik, masik resze Mac-en hasznal Freehand-et. Pedig - ma mar - mindket program letezik mindket platformon.
Ki ehhez ert ki ahhoz, csak az szidja a masik programjat, aki nem ismeri. Aki ismeri az inkabb irigykedik nehany olyan dologra ami a masikban megvan. Ez igaz a szamitogepre is valoszinuleg.
Mindket platformon minden megvalosithato amire a terkepekhez szukseg van, mindket platformon ki-ki megkuzd az ottani hibakkal.

Csak egy kis dofes a Mac fele:
a file-ba nyomtatas nagyszeru intezmenye nem igazan elterjedt arrafele [nem most, kicsit regebben amikor meg tenyleg (?) jobb volt a MacOS], pedig DTP-nel ez minimum.
Hanyszor fordult elo, hogy a levilagitonkhoz idehoztak cartridge-en a teljes op.rendszert, Freehand-et, grafikat, hogy az itteni Mac csinalja meg, amit az o gepe is meg tudott volna tenni...

Azert a Mac/Powermac mint Rolls-Royce kicsit eros.
Draga gep a PC-k kozott is van.
En hasznalok Sun, ill. Silicon Graphics gepeket is (azok meg dragabbak, igaz ez mar nem a PC vilag), s bar a rendszer nagysagrendekkel stabilabb mint a Mac vagy a PC, de azert ott sem minden hibatlan.
Meg akkor sem, ha van van egy jo rendszergazdank (aki szernecsere nem en vagyok)

Zetor (meg mindig terkepesz)
zetor@ludens.elte.hu


1997. június 25. - szerda, 8 óra 47 perc
Hi Gvass!
Ezek szerint a Mac a számítástechnika Maserati-ja?
Tegnap mondta egy ismerősöm, hogy van egy ismerőse, aki egy év alatt gyárt egy darab erősítőt, csöveset, kompromisszumok nélkül, ára csatornánként fél milka. Egyébként az Ángliusoknál is lehet kapni hasonszőrű darabkát, az ára momentán 64.000,- (!nem tévedés!) angol Font.
Ennek dacára sok ember hallgatja (ha hallgatja egyáltalán) szedett-vedett kütyükön a zenéket.
Én, mint lentebb írtam, nem szeretem az Almát, mint számítógépet, de akinek ez kell, hát vegye, vigye, használja. Azt pedig végképp kétlem, hogy egy Mac bármilyen szempontból nagyobb teljesítményt nyújtana, vagy megbízhatóbb lenne, mint egy_tisztességes_alkatrészekből,_tisztességesen_összerakott PC.
Nnnnaa.
Dermedt Villám, Aki Kezd Felébredni, És Megy Kávézni


1997. június 25. - szerda, 8 óra 26 perc
Mi az a PowerPC? ;-))))))
Dermedt Villám,
Ma Véletlenül Jó Korán Kelő, Aranyat Nem Lelő


1997. június 25. - szerda, 8 óra 9 perc
Hali!
Szerintetek is jobb auto a Rolls-Royce mint az Opel? Valoszinuleg igen.Akkor vajon miert adnak el Opelbol 20 millioszor annyit?
Hat bizony , mert az olcsobb , es ugyanugy el lehet vele jutni egyik helyrol a masikra.
Ennek ellenere a Rolls is fenn fog maradni.
Ez a kis hasonlat jutott eszembe a Mac-IBM-Msoft-PC vitarol.
na csa
gvass a net-gunner


1997. június 25. - szerda, 7 óra 52 perc
"Néhány éve azonban repedezni kezdett az építmény: ... addig az Apple - szinte egyik pillanatról a másikra - veszteségbe csúszott át"

Hogy is van ez? Most hirtelen tortent vagy nem? GG fiam ezt tanitotta Laczko es Racz tanar ur neked? (Dejszen masko' meg te szoktad a logikai hibat megatala'ni)

PGabor


1997. június 25. - szerda, 1 óra 28 perc
aki dolgozott Macen annak nem kerdes?
persze, h nem: mac suxx.

havonta egy hetet dolgozok Macen, de rettegek tole, mert bootolassal telnek a napjaim.

alig varom, h visszakeruljek a kis osszelopdosott PC-mhez, ami gyorsabb es stabilabb, mint az uszkve huszszoros aru csodaMac.

peter tosh


1997. június 25. - szerda, 0 óra 36 perc
IMICOM deraga, hat a Maci azota zakozik hatalmasakat miota belement a PowerPC-kalandba. Azota labilisabbak a MAcek, lassabbak, a PCK-k ar/teljesitmeny aranyahoz kepest egyre romlanak.
Ez lenne a jovo?

reMac


1997. június 25. - szerda, 0 óra 31 perc
Én részemről Robe-bal értek egyet. Én is Pc használó vagyok, de az ár és a programokhoz való könnyebb hozzáférés miatt választottam ezt. Igaz, bevallom én is kalóz programokat használok. Visszatérve a témához, tényleg a szoftver teszi a gépet. Ha jól megnézzük a dolgokat, mindenki próbálja a vastól függetleníteni a op.rendszert. (Valami régi pcworldben volt szó a system 7 portolásáról, de az amigáéról is volt szó...)Véleményem szerint ez jelenti az Apple túlélésének is a zálogát, hiszen a felhasználók a régi, jól megszokott alkalmazásaikat akarják továbbra is futtatni...
Ha az OS tovább él, a Mac legfontosabb része fog továbbélni. Ha nem sikerül portolni, sajnos el fog tűnni előbb vagy utóbb. Én sajnálni fogom. Nem ettől lesz szép az ój világ, ettől inkább csak egyenszürke lesz..

Rozsomák


1997. június 24. - kedd, 20 óra 26 perc
Szerintem a jovo a Mac-et ‚s a PC-t egyesiteni
probalo PowerPc. Persze ez csak akkor lehet ha a
PC gyartok rajonnenek hogy amit most muvelnek, az
nem fog sokaig menni.
Ennyi IMICOM1997. június 24. - kedd, 18 óra 22 perc
Barmi a valasz, egy biztos, a Mac el fog tunni, ha tetszik, ha nem.
oldsas


1997. június 24. - kedd, 18 óra 8 perc
Barmi a valasz, egy biztos, a Mac el fog tunni, ha tetszik, ha nem.

1997. június 24. - kedd, 18 óra 7 perc
Én azt kérdezném van e szükség PC-re?
Ez mit jelent?csak nem a PC-re gondolsz? "ahol minden személyi számítógép kompatibilis lesz egymással"
Erről egy vicc jut eszembe:Két IBM kompaptibilis PC beszélget:Te tudtad,hogy mi kompaptibilisek vagyunk? Mire a másik: Mit mondasz???

Nekem is Amigám volt és a mai napig sajnálom,hogy megváltam tőle ezerszer jobb gép,mint a PC.
Egyébként igaza van Dermedt Villámnak ez egy örök téma lesz egésszen addig amíg valamelyik gép nem lesz majdnem egyeduralkodó.

Zso.


1997. június 24. - kedd, 17 óra 58 perc
GG,
tenyleg ha mar felmerult: mi a bajod NEKED (szemely szerint) a Mac-el? Azt mar olvastam, hogy nem megy a gepek osszerakasa...de azon kivul, hasznaltad mar valaha (vagy a kis esszedet csak ugy, hasrautve irtad?)

-k-


1997. június 24. - kedd, 16 óra 46 perc
Elmondom, hogy mi minden van abban a PC-ben, amin most is írom ezt a szöveget:

Standard alkatrészek:
AMD 5x86-133 proci, 16MB RAM, SPEA ShoTime Plus TV (PCI sVGA és TV) kártya,
1.2MB/1.44MB floppy-k, 2.5 GB Seagate Medalist Pro E-IDE HDD, PCI hálózati kártya.
Továbbá (nem annyira standard alkatrészek) :
NEC 4x4-es CD-ROM olvasó, Mozart-16 hangkártya, 14400-as FaxModemVoice kártya, Colorado Jumbo-250-es streamer, CyberBoy 3D LCD szemüveg, NCR-810 SCSI vezérlő és és egy CDU926S SCSI CD író, beüzemelés alatt.

A géppel jól lehet dolgozni. Ritka a megoldhatatlan probléma. Ugyan több vonatkozásban is lehetne gyorsabb (proci, CD-ROM, faxmodem, nagyobb RAM, stb.), de az semmiképpen sem igaz, hogy feltétlenül rászorulnék a nagyobb sebességre. Mit nyernék, ha lecserélném egy MAC-re?
Ahol nekem kevés a gép sebessége, az két dolog. Egyszer 3D labirintus játékok (mert én azokat is szeretem), mégpedig sVGA-ban és igazi 3D-ben (!). Ezügyben valószínűleg beruházok majd egy VooDoo 3Dfx-re. (Merthogy anélkül nem megy tökéletesen. A MAC-en se.)
A másik dolog a multimedia file-ok tömörítése. AVI, MOV, MPEG-1, MP3, VDO, stb. Na ebből a szempontból lehet hogy tényleg jobb lenne egy MAC, kérdés viszont, hogy mennyivel és hogy mennyiért. De ismétlem. Nem a lejátszásról beszélek, mert hogy a SPEA TV jóvoltából "full screen, full motion, full color" videóm van így is. Az MP3 tömörítésnél viszont pl. az a helyzet, hogy 1 percnyi hanganyag tümörítése (beállítástól is függően) átlag 30 percig tart. Ha ezt megcsinálná a MAC pl. 5 perc alatt, akkor MACemelném a kalapomat, és talán beruháznék egy MAC-re is.
Attól tartok viszont, hogy nincs ekkora különbség.


Judit, Timi, Melinda, Judit2!
Éppen moziba készülök. Tartsatok velem! (Mindannyian!) A vendégeim vagytok.
Este 7-ig várom jelentkezésetek: dcsabas@r1.atki.kfki.hu

DcsabaS


1997. június 24. - kedd, 16 óra 33 perc
Aki már dolgozott Mac-kel, annak nem kérdés. Olyan ez az egész, mint amit a MH-ban olvasni: egy osztrák faluban lomtalanítás van, és ellepik a magyarok, hogy ezt-azt öszeszedjenek. Így szedeget a Gatyás Bill csapata is, de a lomokból csak Win95-öt tudnak összerakni. Sajnálnám, ha megszűnne a Mac.

ZB


1997. június 24. - kedd, 16 óra 28 perc
Héhóhahó!
Félreéertés esett itten, én pécével dolgozom és nagyon utálom a megbízhatatlanságát, mac-et is láttam már testközelből és tetszett. Én is osztom azok véleményét akik szeretnék ha fennmaradna a verseny és a picipuha Gatyesz Willi vesztene piaci helyzetéből, de ennek egy (jó) lassú folyamatnak kell lennie. HADD SZENVEDJEN Bili!!!!!

Pá, FPeti


1997. június 24. - kedd, 16 óra 6 perc
Nos, Jomagam ugyvelem, a Microsoft, az Intel, es az IBM kozonseges gyorsbufet uzemeltetnek, akinek megfelel a mekdonaldsz, egyen ott.
Mely tiszteletem az olyan kompjuteres arisztokrataknak, akik a Macintosh-t kifejlesztettek, es az emberiseg kreativ reszet
megajandekoztak vele. Ugyanez vonatkozik a Silicon Graphics team-re es eszkozokre.
Szemelyes tapasztalataim negy even keresztul gyarapodtak peces teruleten, digitalis muvesz (nem hardware es software szakember) letemre kivaloan megtanultam konfliktusokat kikoszobulni, hardvert szetapolni, esatobbi, szoval rengeteg ido szallt el olyan feladatok megoldasaval, amelyekhez semmi kozom, ha HASZNALNI akarom a technologiat.
Sokevi hanyattatas es keserves kinlodas utan raszantam magam, hogy vasaroljak egy Macintosh-t,
s megtortent az, ami kisebb csoda szamba megy peces eszkozokon: nem tortent semmi konfliktus, azaz a gep folyamatosan mukodott!! es mukodik, szolgalja muveszi elkepzeleseimet, teszi amit mondok.
Ugyanakkor vegtelen halara koteleznek a levelem elejen emlitett tarsasagok, mivel terjedelmes, bar szamomra tokeletesen haszontalan tudashalmaz birtokosava tettek tokeletlen eszkozeikkel.
Az elvesztegetett ido, a felesleges bosszusagok okan megsemmisult potolhatatlan szurke agysejtjeim
anyagiakban kifejezett ertekenek karpotlasat emlitett peces fejlesztok es gyartok nem tervezik,
panasszal csak magamhoz fordulhatok.
Nem tudom kitoro lelkesedessel fogadni az Apple felol erkezo kellemetlen hireket, ugy latom itt szemleletek harca folyik.
Az Apple szimpatikus hozzaallasa valt fenyegetette, bar szerintem eltunni nem fog.
Az Apple es a Silicon altal kepviselt computer-arisztokratizmus helyes, a plebsz sanyargassa magat pecekkel, a szellemi luxust teremto, highkulturat epito lenyek pedig inspiraljak tovabb a vilagot inspirativ eszkozokkel.
A vajuhoz hadd ferjen oda mindenki, de en koszonom szepen, a Gundel-ben ebedelek.


Arany Sztaniol, digtalis muvesz,
sztaniol@mail.matav.hu


1997. június 24. - kedd, 15 óra 45 perc
Nekem spec. kéne most egy!

Egy fotós


1997. június 24. - kedd, 15 óra 31 perc
Már megbocsáss TLS, de én mackintosh-t csakis esőben veszek magamra. Akkor sem mindig. Ez tény. Most az a kérdés, hogy kell-e mac(k)hintos, vagy sem. Vagy tévednék? Akkor meg hol a probléma.
Egyébként: A pc (itt nem a személyi számítógép) egy szar, a hozzá írt szoftverek nem mutatnak túlontúl sokat... (A windowsok kifejezetten rosszak. Továbbá nem értem, hogy minek a multi-taskingot eröltetni, amikor arra a pc totálisan alkalmatlan.) a mac-et meg nem ismerem... úgyhogy gőzöm sincs.
Amúgy is lesúlytó a véleményem ;)

TREX


1997. június 24. - kedd, 15 óra 30 perc
Jó a frissítés!

1997. június 24. - kedd, 15 óra 10 perc
Judit, Timi, Melinda, Judit2:
Ha levelet akartok kapni, akkor irjatok címet is a levélre, ha pedig más témák érdekelnek, akkor qkkancsatok át az OLVIR-ba.

hc


1997. június 24. - kedd, 14 óra 51 perc
Itt Robe.
robe@ovlev1.mdche.u-szeged.hu

Eltelt egy kis ido, mig vegig birtam ragni itt magam, latom, a tema csoppet se nepszerutlen. Egy nap elteltevel mar kezdenek befutni a semlegesebb velemenyek is a sok szajtepes utan. De maradjunk a temanal: szerintem szukseg van az Apple gepeire is. Jomagam meg sose dolgoztam Macintosh-sal, vagy egyaltalan semmifele Apple termekkel, de valoszinuleg vannak olyan dolgok, amelyekre azok alkalmasabbak. Ami engem illet, az alkalmazasok kore nem nagyon tud izgatni, az oprendszerek stabilitasa se igazan, engem leginkabb a gep maga erdekel az egeszbol, mert nezetem szerint az uralja a gepet, aki a vassal banni tud. Marpedig en jobb szeretem, ha en mondom meg, hogy mit csinaljon a gep es nem forditva. Ebbol kovetkezik, hogy kedvenc felhasznaloi programjaim koze tartozik az assembler es a debug. Persze be kell vallanom, hogy ezen a teren elegge el vagyok maradva a tudomany es a technika fejlodesetol, de eredmenyt azert tudok felmutatni: az egyik XT alaplapom BIOS-aban mar talaltam hibakat. (Bar ezt nem azert emlitem, hogy lovat adjak a PC-t ellenzok ala.)

Kisse eltertem a targytol, de maris visszaterek. Szoval ha en valamit csinalok, azt leginkabb PC-n teszem, de nem azert, mert PC-rajongo vagyok, hanem mert az van. Ha lenne ra penzem, vennek Mac-et is, csak attol tartok, hogy a Mac eseteben nehezebb a vasrol informaciot szerezni. (Bar ez a PC-k eseten se mindig egyszeru, sok esetben a driverek visszafejtese a legjarhatobb ut.) Es legyunk arra is tekintettel, hogy a Mac eltunese aligha segitene elo azt, hogy a Windows-okkal kapcsolatos panaszok megoldodjanak (legalabbis a Microsoft altal).

Ami a vasat illeti, en nem akarom rangsorolni a gepeket, kulonosen azert, mert az Apple gepeihez meg nem volt szerencsem. (Persze bemutaton mar lattam ilyeneket, szepen villogtak meg beszeltek, de abbol semmit se tudtam meg roluk.) Meg arra se mondok semmit, hogy a RISC vagy a CISC processzorok a jobbak. De a helyzet az, hogy szerintem az eddig felszolalt emberek tulnyomo resze nem a vasat, hanem az elterjedt software-eket szidja vagy dicseri, mar csak azert is, mert a vasat kozvetlenul eleg kevesen hasznaljak. Ezert a kerdest szerintem ugy is meg lehetne fogalmazni, hogy kell-e nekunk Microsoft?
Robe, a vasreszelo

Kedves Judit, Timi, Melinda, Judit2!
Forduljatok hozzam bizalommal!
Robe, a nocsabasz


1997. június 24. - kedd, 14 óra 36 perc
> TREX

Kedves TREX (es tarsai)!
Legyszives inkabb a temaban irjal es valami ertelmeset is.

Koszi: TLS


1997. június 24. - kedd, 14 óra 17 perc
Szerintem egész egyszerűen nevetséges erről az egészről vitázni, így, ebben_a_formában, ahogy ez itt lentebb ment. Aki Mac-et használ, úgyis azt fogja dícsérni, aki PC-t, az meg azt. (Én is próbálkoztam annak idején egy Mac-cel, teljesen szubjektív véleményem volt, hogy baromira nem tetszett, valószínűleg a myagyarított oprendszer miatt. Lehet megkövezni.) De ettől függetlenül elismerem, hogy bizonyos alkalmazásokra, bizonyos körökben sokkal jobb lehet a Mac, akik használják és szeretik, használják és szeressék. De ne_akarják_ velem_is megszerettetni, ha én nem akarom.
A gépek teljesítménye egy más eset. Minden adott feladatra ki lehet és ki kell választani az optimális megoldást. Ami lehet Mac is, PC is. Akár vegyesen is.
A nagy monopólium pedig senkinek nem tenne jót, én úgy érzem.
Autóból például hányfélét gyártanak?
Ha lenne mondjuk összesen 10 fajta típus/kategória, mennyivel egyszerűbb volna minden, és_olcsóbb_lenne részint az autók alapára, részint az alkatrészek?
Rakjon össze valaki egy 6procis Pro-s gépet, tömje tele RAM-mal, aztán tegye egy "kategóriával feljebbi" típusú gép mellé, és nézze meg a teljesítménykülönbséget. Ha lesz. Meg tegye mellé a két gép árát is. Előre megmondom: a PC 35-40 %-on lesz árban, teljesítményben meg ugyanott..

Dermedt Villám, az öreg sziú törzsfőnök


1997. június 24. - kedd, 13 óra 43 perc
GG !

Ugye a jövő heti kérdés nem NT vagy Novell lesz ???

zokni-szaggató

Az e heti vélemények addig is ismertek voltak, aki makit használ az azt szereti, aki pöcöt az meg aztat dícséri.


1997. június 24. - kedd, 13 óra 6 perc
A_verebnek:

A costum chipek ketyegese nem a jovo. (Kulonben igen csak ketyegnek a PC-ben is ilyenek, nezzel meg barmilyen video kartyat, teljesitmenyben es tudasban igen csak verik szegen Paulat es Agnus-t)
(A mar-mar mar fillerekert vasarolhato 3D video kartyak bizony a fo CPU nelkul nyomatjak a takartel eltuntetest, a texture mappinget meg a Gouraud shadinget!)
Kulonben meg mit zavar, hogy mindent a proci csinal? Van hozza eleg ereje, nem? Az amiga abban tudott nagyot alkotni, hogy a gyenge procit kiegeszitette a koprocikkal. Manapsag vannak erosebb procik, amelyek megvannak ezek nelkul is.
A costum chipeknek van meg egy nagy hatranyuk: a costum aruk! Jo oreg Commodore Business Machnies is (tobbek kozt) abba doglott bele, hogy nem tudta (vagy akarta) az amiga korpociait upgradelni. 85-ben csucs volt az a grafika meg hang, de igen gyorsan a nyakara leptek a PC-k.
Az amiga emulacio pedig nem azert lassu a PC-n m ert billi oprencere, hanem mert az amigan nem kell a mac processzorat emulalni (u.i. mindkettonek motorola 68x00-e van, a power mac-rol most nem beszelek, gondolom ha azt kene emulalni, az amiga is nyogne)
A RISC CISC dolognak meg szerintem semmi ertelne. Nem az elnevezes szamit, hanem a teljesitmeny. Ja es ha megnezel egy legujabb pentiumot, bizony igencsak risc az belulrol.
Ennyit a flamekrol, vissza a temahoz:
Sajnos IMHO az apple ott rontotta el, hogy meg akkor is ugy viselkedett, mint a piac vezeto ereje, amikor mar reg nem volt az. A PC-k sikere a nyiltsagra epul, az apple azzal akarta vedeni helyzetet, hogy senkinek sem engedett at semmit. Pedig a vason ma mar nem lehet nagyon keresni, csak igen nagy tetelben. Jobban jart volna, ha nekiall jobban rakoncentralni a szoftverre.

Szabolcs, akinek volt Amigaja, de most megis PC-je van. Pedig az Amiga rulezott, de ennek sajnos vege.


1997. június 24. - kedd, 12 óra 55 perc
"Mi a f*sz bajod van neked a Mac-kel?" - kérdi macfan jeligéjű névtelen kedves olvasónk az ideiglenes rovatvezetôtôl privátban, amire még válaszolni is tudnék, de nem akarok. A hét kérdése ugyanis nem errôl, hanem arról szól, hogy jobb, könnyebb lenne-e az életünk az Apple feltételezett bukása esetén. Kérek ezért mindenkit az indulatok visszavételére, és barátságosabb stílusú írások beküldésére.

GG


1997. június 24. - kedd, 12 óra 47 perc
Cooper (ügynök?)!

Éppen ebédelni készülök, úgyhogy rövid leszek. Mérőszámot kérsz, mondván:
"Próbálj mondani egy mérôszámot arra, hogy mennyire szereted a csokifagyit...!"
Amióta a pénzt feltalálták, könnyű adni ilyen számot. Feltételezésem szerint Te pl. arra is tudnál mérőszámot adni, hogy mennyire szereted a Macit. Gondolom nagyobb számmal díjaznád, mint a Picit.

Azzal viszont egyetértek, hogy: "Amúgy egy szál ceruzával is lehetsz kreatív. Ha tudsz." Sőt, szerintem még a ceruza sem létkérdés.
Sokan csak lediktálják az életrajzuk...

DcsabaS


1997. június 24. - kedd, 12 óra 40 perc
Sziasztok !
Mi négy tök jó fej csaj vagyunk, és éppen a legnagyobb irodatakarítás közepette jutott eszünkbe, hogy megnézzük, mi hír a világban.
Szerintünk tökösen mindegy ez a Macintosh-probléma, egyszerűen csak be akartunk kerülni az Internetto-ba !
Szóval aki négy csajjal akar levelezni, az írjon nekünk bátran !
Sziasztok !

Judit, Timi, Melinda, Judit2


1997. június 24. - kedd, 12 óra 29 perc
Mackintosh csak esőben szükséges ;)

TREX
(vagy most nem erről van szó :-?)


1997. június 24. - kedd, 12 óra 26 perc
cyba_T!

Most jövök a városból. Megnéztem egy óriásplakátot közelebbről. Ennek alapján se gondolom, hogy a forrás kép felbontása jobb lenne, mint az általam emlegetett 3200x2400 pixel, 32 bit-en. (A nyomtatás felbontásáról se tudok jobbat feltételezni.)

DcsabaS


1997. június 24. - kedd, 12 óra 25 perc
Bitecskéim!

Megszaggattam a pizsim gombjait álmomoból ébredve...
Huhúú...
Picit! Macit! Picit! Macit! Nem! De!

Az úgy volt, hogy amikor még fű cirógatta az alfelemt, akkor volt mindenféle kütyü körülöttem (ZX, C64, Enterprise, sôt egy magyar csoda, a Primo is...), node akkor jöttek az XT-k, meg az AT-k. Én meg számba vettem a szívószálat, és nem találjátok ki, hogy mit csináltam...
Nyomtam DTP-t, animációt (Autodesk 3D), zenélgettem Cubase-el, és igen cifrán megtanultam káromkodni. Hát még amikor elkezdtem non-lineár editálni...
Teltek múltak az évek, míg egyszercsak "Mac"találtam egy Macit.
Elôször nekem sem tetszett. Mert még nem ismertem.
Most meg már baromi régen ezzel dolgozom. Meg néha Picivel is. Nem kell LisztFerinek lenni, hogy zongorázni tudjam a különbséget.

Akinek nem dzsalt az iomega Macin, az pöttyentse bele a megfelelô xtenzsönt a szisztyembe. Nougye?
Ja! Tápot adtál neki...? Mert olyan egyszerűen érthetô, és egyszerűen kezelhetô, hogy nem is értem, hogy nem érted...?

A kreativitásról annyit, hogy nem MB-ben mérik, sôt: nem is méricskélik. (Próbálj mondani egy mérôszámot arra, hogy mennyire szereted a csokifagyit...!) Amúgy egy szál ceruzával is lehetsz kreatív. Ha tudsz.

Elavulás területén pedig...hmmm: Itt van tôlem egy öles köpésre egy TwoCI Maci. Most már csak printerszerver, de nagyon frankón ketyeg. Piciimádók! Az elsô gépetek nem az ágylábat helyettesíti mostanában?

No, nem vagyok én szélsôséges elvakult, van amire a Pici jobb, komment csak annyi, hogy: ha éppen működik.

Mélyen ajánlom, hogy húzzátok magatok alá az ülôgumóitokat mondjuk egy 7300-as, vagy egy 8600-os PowerMaci elôtt...csak vigyetek magatokkal partedlit!

Mára ennyit, visszamegyek iconba, de ha hozzáfűznél, hát maradok tiszteletlen:

Cooper


1997. június 24. - kedd, 11 óra 55 perc
ZöPö:
Ünneprontó vagy! Nem illik egy 7?-ben már kedden elárulni a megfejtést. Mindenkinek van a saját igénye, megszokása, rigolyája, stb. Ez alapján akar dönteni életre halálra. Eddig is hülye volt akérdés, de ezután minden csak szakbarbárkodás a téma körül!!

Bye
hc


1997. június 24. - kedd, 11 óra 38 perc
De hár uraim!

Nem inkabb egy kis dögös Silicon Graphics O2 kellene minden lelkes fiatal asztalán? Na ugye!

RAJONGÓ, no de nem a PC-é ......


1997. június 24. - kedd, 11 óra 26 perc
Szerintem a Apple ott bukott el, hogy azt hitte, a néhány (10?) évvel ezelött megszerzett elismertség és pl. a DTP piacon megszerzett érdemeg kitartanak az élete végéig. Hát nem. Mig a PC piaconfolyamatosan zuhanó árak mellett rohamosan nött a teljesítmény é a rugalmasság, az APPLE makacsul kitartott néhány régi eszme mellett.

Talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, mint egy olyan autóversenyt, ami örökké fut, de az elsö nem veszi észre, hogy a mögötte autózókba olcsóbb, de gyorsabb motorok kerülnek, aztán értetlenül nézi, hogy száguldanak elmellette, mintha ö meg sem mozdulna. Sajnálom az Apple-t.

Így vagyok a Commodore/Amiga-val is.....


1997. június 24. - kedd, 10 óra 31 perc
c & DcsabaS

Emberek!

Az óriásplakátok nem 150-es ráccsal (lpi) készülnek, tehát felesleges
hely- s idôpazarlás 1.5 ill 2-szeres faktoru felbontással dolgozni
(225 v. 300 dpi).
Inkább menjetek közel egy plakáthoz, s nézétek meg a rácsot...
50 lpi-nél biztos nem több... (ami 75 vagy 100 dpi-t feltételez...)
Elég sok színes A2-s anyagot csináltam már, de még az életben nem
sikerült 100 megásnál nagyobb PostScript-et írnom...
Értelmesebb fajtája pixel alapú EPS esetén használja a JPEG tömörítést
(max. v. high quality). A vektor (illusztráció v. logó) alapú (pl.:
FreeHand v. Illustrator) EPS-ekre se az jellemzô, hogy 100 megákat
foglalnának el.
Habár ha az ember CorelDRAW!-t használ, s 20-adszorra ágyazza be az
EPS-t, akkor elôfordulhatnak 100 megák...
(de a DRAW! szerencsére elég ritka jelenség Macintoshon-on)
Meg még a QuarkXPress hibájának tudható be az is, hogy ha többször
használod ugyanazt a képet a dokumentumodban, akkor ugyanannyiszor
rakja bele a PS file-ba is (sux)...
De lehetôleg a montírozóprogramban (XPress, PageMaker) ne a 2-3szor
nagyobb képet rakjuk bele, hanem igyekezünk valós méretekkel dolgozni,
ráadásul a RIP software-k nem a legjobb interpoláló képességekkel ren-
delkeznek (legalább is, ami az ECRM/Linotronic párost illeti...)
Nagyfelbontású képek buherálására pedig a Live Picture-t kéne hasz-
nálni (jó lenne, ha kijönne PC-n, de ez nem biztos, mert nem a leg-
jobb, ha az ember anyaga elszállna, úgyhogy megértem, hogyha a
Live Picture csak Macintoshon létezik...)

cyba_T (bolla@mail.matav.hu)


1997. június 24. - kedd, 10 óra 31 perc
Nekem kell a Macintosh! Illetve kellene, ha volna. De nincs, eddig egyetlen helyen találkoztam vele. Pedig mindenképpen - már csak a kínálati paletta bővítése érdekében is - növelni kellene az importját. Persze tudom, hogy a hazai termelés védelme is fontos szempont, elvégre Magyarország mindig nagyhatalomnak számított az adott termékkategóriában. Valamint az is fontos, hogy az import fokozása elsősorban, az amúgy is hátrányos helyzetben lévő kelet-magyarországi gazdasági övezet túlélési esélyeit rontaná. De hát ez a piacgazdaság, ez a verseny.
Ezekkel az érvekkel az áll szemben - szerintem eléggé meggyőzően -, hogy a Macintosh semmiképpen sem jelentene igazi konkurenciát, hiszen - tengerentúli import jellegéből adódóan - jelentősen magasabb áron jelenhetne meg a piacon, mint a hazai áru. Azaz inkább a vagyonosabbak kedvence lenne, mint a széles néptömegeké.

Esetleg el kellene gondolkodni a Macintosh hazai termelésén. Így széles körben elterjedhetne, de nem tudok róla, hogy folynának ilyen irányú tárgyalások az amerikaiakkal.
Végül is az Idared is csak néhány éve jelent meg és mára elfogadta, megkedvelte a közönség. Megtalálta helyét az ismert és addig csaknem egyeduralkodó magyar áruk (Jonatán, Starking stb.) mellett.
Nem estem messze a pályától?
Pirítós


1997. június 24. - kedd, 10 óra 17 perc
re:1997. június 23. - hétfő, 23 óra 18 perc
Én azért inkább beleülök egy olyan autóba, amelyikkel 1000%, hogy célbaérek. Lehet, hogy nem kell majd útközben 5-ször megjavíttatnom vagy kicseréltetnem a légkondit inkább ha már úgysincs lehúzom az ablakot és repesztek ezerrel amíg te megkeresed az extráidhoz a kompatibilis alkatrészt.

Bocs, ha néhányan nem igazán értitek miről van szó, de akkor pgdn és keressétek meg a hozzáfűzést amire válaszoltam.

FPeti


1997. június 24. - kedd, 9 óra 55 perc
Nekem kell egy Macintosh
Inkább kettő


1997. június 24. - kedd, 9 óra 53 perc
Joo olvasni, hogy más sem eleegedett ezzel a stiluussal!(Ha egyáltalaan ez stiluusnak nevezhetoo)
-l-


1997. június 24. - kedd, 9 óra 50 perc
Hali

>Csináljanak egy hatékony C fordítót, egy Pascal
>fordítót,
? :) Feloszlott a Beatles!
>Egyébként nem látom semmi értelmét annak, hogy
>valaki márkás (Pl. IBM, Macintosh) gépet vegyen a
>mai világban..
Mert? Na jó, ha a Doom leakad, abból tényleg nincs nagy gond. Drága upgradelni, persze. Na most akkor mondja el nekem valaki, h milyen értelmes dologgal tud többet a word97 a word 2.0 -nál, és h mennyivel több vas kell hozzá.
Jó az a Mac, csak nem kell sok embernek, mert nincs szüksége arra amit tud.
Különben meg láttam tegnap a Hálozat csapdájábant Sandra Bullockkal, és azóta tudom, h Mac rulez.
Speter


1997. június 24. - kedd, 9 óra 42 perc
Csak néhány dolog jutott eszembe:

1. Azok szidják legjobban az örek MAC-et, akik mégcsak nem is láttak. Sőt Pöcén kivül más gépük még csak nem is volt. Nagy a szájuk, hogy az egyetemen is csak Pöce programozást tanitanak. Persze, mert a tanárok _képtelenek_ lennének egy kicsit másként gondolkozni. Ebbol adódik az, amikor a Silicon bemutanón láttam, hogy taszk fagyott és ujrainditották a gépet taszkzárás gelyett. Ugyeugye, az Ablax3.1-es és Ablax95-ös gyakorlat...

2. Ma a magyarországi PC-k tulnyomó többséga az a bizonyos "made-in bambuszkunyhó". Ami esetleg képes lenne müködni - ha ügyes vagy - csak egy hiányzik belőle: az igényesség... Mind HW mind SW területen. Ne mondjátok, hogy amt bill csinál az olyan cool. Az NT-hez már két 18 megás service pack is napvilágot látott, a hibák kiküszöbölése végett. No comment.

3. Lehet, hogy az ibm koncepciója üzletileg ok, de egyáltalán nem a jövő felé mutat! 1997-et irunk és a gépekbe még mindik CISC proci ketyeg! Igaz 200Mhz-en (kell is hozzá egy hütőház;). A MAC-ben és a 98-ban boltokba kerülő A/BOX névre keresztelt uj AMIGA-ban _RISC_ proci van. (nem is egy!!!).
A másik az egész HW felépítése. A PC-k egy procira épülnek. Például mondok egy példát;) A pöcében minden érdemi munkát a a fö proci számol, míg az AMIGA-ban a Custom Chip-ek, addig a a prockó mást csinál. Szerintem a jövő valahol itt van.

4. Kompatibilitás: A MAC OS alapban ismeri a PC-s lemezformátumot. Az Amiga OS a MAC-et is a PC-t is. A ShapeShifter emulálja a MAC-et elég szépen (sebesség adatok alapján állítom, egy 060-as procival 50Mhz-en gyorsabb, mint egy Quadra!) Ezzel szemben billi szuper oprendszere erre képtelen, az UAE Amigaemulátor 150-es Pentiumon sem éri el a 7Mhz-es A500-as teljesítményét! Na erröl ennyit!

Most bucsuzom:

MAC, AMIGA RULEZ!

A _veréb_


1997. június 24. - kedd, 9 óra 25 perc
Kell-e nekünk Macintosh? -- Naná! Különben most miről beszélnénk? :-)

Azt nem szeretem a vegetáriánusokban, hogy engem is folyton le akarnak beszélni a húsevésről... :-)) Emlékeztek '82 táján a Commodore64 kontra ZX Spectrum vitára? Tisztára az köszön most vissza! Sajnos, az összehasonlítás most sem fair. Az egyik ló hárommázsás zsokét cipel, a másikra meg ekét akasztottak. Sajnos, két ló _önmagában_ soha nem versenyez: futnak szépen egymás mellett. A pucér hardvert nem lehet összehasonlítani, legfeljebb a ház dizájnját, ha az érdekel valakit (a PC-k nagyon randák bírnak lenni, pl. ez az IBM True Power itt előttem) a szoftver pedig, az eltérő hardver és a mindkét platformhoz abszolút egyforma programozó hiánya miatt soha nem indul hendikep nélkül.

Kell-e nekünk Macintosh? IGEN! Mindenki használja azt, ami neki tetszik vagy jó.

ZöPö


1997. június 24. - kedd, 9 óra 24 perc
K K EEEE LL LL !!
K K E LL LL !!
KK EEEE LL LL !!
K K E LL LL
K K EEEE LLLLL LLLLL !!

95 októbere óta boldogítom a japánokat itten.
Rengetegen használják a Macet. A dolognak furcsamód politikai okai is vannak. Köztudott, hogy az USA és egyéb országok állandóan szekálják a japánokat a kereskedelmi többletük miatt. Egy idöben ezen úgy próbált segíteni a kormány, hogy az állami egyetemeket és vállalatokat külföldi berendezések vásárlására ösztönözték (minél drágábban, annál jobb). Így sok Mac került az egyetemekre. Másrészt a japán windows megjelenése elött a Mac volt az egyetlen grafikus felület, ahol a nyelvüket használhatták.
A japánok nélkül talán már kampec lenne az Apple-nek. Szerencsére sokan kitartanak mellette. Amikor idejöttem, még nagyjából egyforma volt a PC-k és a Macek ára. (söt, egyes Power Book-ok olcsóbbak voltak, mint egy hasonló teljesítményü PC notebook) Klónok nem voltak. Sajna azóta egyre több a gagyi PC itt is, a nagy nevek is csökkentették az árat, nyomul a japán Win95 és az NT.
Nekem eleinte nem tetszett a Mac. Mi ez a macskakaparás a képernyön? (Kanji Talk) Egygombos egér, egybites oprencer. Fuckintosh. Fanyalogtam.
Sokat sírtam, végül megszántak egy Pentium120-al, japán Windows95 preinstalled. Akkor láttam elöször Win95-öt. De valahogy mégis ismerös volt valahonnan... Afene afejetek, én nem PC-be oltott Macet akartam - mondám.
Aztán ahogy komolyabban dolgozni kezdtem, próbáltam összehasonlítani a két rendszert, és kezdtem rájönni, hogy nem olyan rossz kis gép az a Mac. Elgondolkoztam néhány dolgon, pl:
- zéró nyelvtudással is igen hamar megtanultam használni...
- van egy PowerBook a szomszédos íróasztalon, amit korábban én is használgattam. 40 megával ketyeg a procija, 8 mega RAM van benne. Mindezek mellett simán megy rajta a japán Talk 7.5.x (egyenértékü, ha nem jobb, mint a Win95), meg az Office...
- a PC lemezek kezelése benne van az oprencerben, nem kell külön programokat vennem/lopnom...
- a japán és az angol Talk jól elvannak egymás mellett, egy SystemSwitcher nevü programmal könnyen váltogathatók. Egy hétig tartó particionálgatás után tudtam a japán meg az angol Win95-öt egy gépre rakni, de még így is kell a Linux boot managere hozzá...
- van Macre egy IgorPro nevü program, amivel szépen és gyorsan ki tudom értékelni a mérési eredményeimet. Elöször persze Excellel próbáltam, de néhány két megás file létrehozása meg egy hét után feladtam. 3 nap kellett hogy az Igor használatát (makróírással együtt) megtanuljam, egy komplett méréssorozatot elment egy 100k-s fileba...
- tényleg szebb az egérkurzor...

Szóval: Ne vesszen ki a Mac, (de a PC-se). Kell a fenének a szép új egyenvilág (föleg ha M$Wor(l)d lesz...) A soxínüség élénkíti a versenyt, a fejlesztést, gondolkodást (ez utóbbiról úgyis keményen próbálják leszoktatni a népet manapság).
Talán csinálhatna valaki egy jó kis oprendszert, ami mindkét platformon elmegy. Úgy hallottam, az Apple meg az IBM tervezett is ilyesmit PinkOS néven, de aztán kútba esett a dolog. Node MkLinux már van, ha egyenlöre még nem is olyan izmos, mint a PC-s.

fzsolt@nr.titech.ac.jp

Ui.: Hazai Mac rajongók, én tényleg támogatnám az Apple-t egy gépvásárlás erejéig. Nem írná meg valamelyiktek (jó emailben is), hogy mennyibe kerülne otthon egy Mac (Power, mondjuk olyan Performa 6210 körüli, 30-40 mega RAM, egygigás vinyó, 15 vagy 17" trinitron monitor, esetleg PC kártya)? Gondolom, nem olcsó, de talán kevesebb, mint itt.


1997. június 24. - kedd, 9 óra 23 perc
Nekem nem (24 szakmai gyakorlat, elso 3 ev ODRA-n)
PTE


1997. június 24. - kedd, 8 óra 59 perc
szeepen beszeelgetünk! Nemde!

1997. június 24. - kedd, 8 óra 40 perc
Asszem hc-vel értek egyet!

Nem az a baj, hogy milyen nagy a különbség a PC és a MAC között, hanem ma a PC-k minősége (és részegységeinek) kompatibilitása csapnivaló.

Sajnos nem csak a fás sufnikban buherált PC-k megbízhatatlanok, de a komoly márkák is pl. Intel PC, Compaq PC. Ezektől többet várnék el. Nem is beszélve ezek szerver változatáról. 100 db-ból 2-3 tuti rossz, és további 2 3 hónapon belül valamiért elromlik. Ezek a PC-k már min 300eHUF a szerverek min 1.5 Mhuf-ba kerülnek. Szóval ha ennél megbízhatóbb a MAC, akkor nehéz lesz lesöpörni.

Kíváncsi lennék egyébként egy összehasonlítása, ma mennyi a két rendszer eladási aránya. USA-ban azt hiszem a MAC jobb arányban megy, mint Európában.

Aki idáig Mac-os hozzászólt, az nagyrészt DTP, és CAD-es.
Na de a piac nagyobbik részét NEM ők teszik ki!
Kár anyázni, lassan nézzenek körül a piacon !

bela


1997. június 24. - kedd, 8 óra 25 perc
Kb. 5 eve dolgozom mindket platformon (PC, Mac).
Ugy ereztem a Mac hasznalokat mindig is jellemezte egyfajta arisztokratikus gog (ennek alapja lehet a gep fogyasztoi ara), amelynek mara mar nincs alapja.
A Mac OS-szel, illetve magaval a gep filozofiajaval az a bajom, hogy az erdeklodo felhasznalo egy bizonyos ponton tul mar nem juthat el a gep mukodesenek megismereseben. Egy PC-s felhasznalo viszonylag konnyen juthat informaciohoz ha pl. az AUTOEXEC.BAT vagy a WIN.INI rejtelmeiben akar elmerulni. Erre persze ravagja a Mac user, hogy neki ilyesmire nincs is szuksege.
Tapasztalatom szerint semmivel nem jobb - ma mar - a Mac OS. Kb. ugyanannyiszor akad ki, mint egy PC.
Viszont PC-s kornyezetben (egy viszonylag gyakorlott felhasznalo) feltarhatja a hiba okat, mig a Mac eseteben erre nemigen van lehetosege, ill. ahhoz mar nagyon "power user"-nek kell lennie.
Velemenyemhez meg csak annyit: terkepesz vagyok szakmam szerint.

zetor@ludens.elte.hu


1997. június 24. - kedd, 8 óra 21 perc
Nekem nem


1997. június 24. - kedd, 8 óra 19 perc
Tehát a Macintosh személyi számítógép! És mibe kerül? A Mac-et is meg kell fizetni? mert Noname-t nem!
sz


1997. június 24. - kedd, 8 óra 15 perc
-c-

Holdutazás témakörben. A mai PC-n minden további nélkül el lehetne tervezni egy holdutazást. Semmivel sem lenne megbízhatatlanabb, mint volt annak idején (dacára a Pentium FPU-nak). Ez ugyanis nem annyira a gépen múlik, mint az emberen, aki a gépet használja.
Az ember szerinted mennyire megbízható működésű "eszköz"? És ügye mégis tud jó dolgokat csinálni, feltéve, hogy megtanulja hibáit észrevenni és kijavítani.

DcsabaS


1997. június 24. - kedd, 7 óra 51 perc
mi az a Macintosh?
sz


1997. június 24. - kedd, 7 óra 39 perc
-c-!

Ó, én azt egyáltalán nem állítottam, hogy PC-n jó, vagy pláne könnyű lenne programozni. Csak annyit, hogy muszály. Továbbá ha muszályból is, sok igazi tehetség gyűlt már össze.

Szerintem (ránézésre) nincs 250 MByte-nyi infó az óriásplakátokon. Jómagam dolgoztam már 3200x2400/32bit-es felbontású file-okkal, ezek csak kb. 1/10-ed akkorák. A monitoron ugyan csak 1600x1200/16-biten tudtam látni (vagy 1280x1024/24bit-en), de úgy is elég tetszetősek voltak. (Ami bajuk volt, az mind rajta volt a fényképeken is.)

A képet mozgatni nem kellett. A színeket, a kontrasztot és hasonlókat kellett kissé módosítani, 1-1 pöttyöt eltávolítani, stb. Úgy vettem észre, hogy a 32 MByte RAM egy ekkora file-hoz (többszörös undo mellett) már elég kevés. De távolról sem lehetetlen.


-k-

Megnyugtatásodul közlöm, hogy a power gombot elég ritkán nyomom meg. Ha nem tesztelek valamilyen új hardware-t, akkor csak hetente 2-3 alkalommal. Egyébként a gépem folyamatosan megy, rajta egy FTP server, egy WWW server, a NetScape (Communicator 4.0), a TV és általában még WinWord, Excel, vagy ilyesmi is. (Mindez egy pórias 5x86-on...)

A sakkozást pedig nem a kreativitásra hoztam példának, hanem arra, hogy a programok minőségét egyre jobban megszabja a programozók tehetsége, szemben a platformmal. Éppen ezért nem győzök csodálkozni pl. a Deep Blue programozóin, akik a kék óriás csodamasináján is alig jobbak (ha jobbak) a Pentiumon futo Fritz-nél.

DcsabaS

P.S.
Szívesen beszélgetnék a kreativitásról is, remélem lesz még az is egy 7?...


1997. június 24. - kedd, 7 óra 38 perc
>es miert nem tudok lemezt formazni 1997-ben mig mondjuk netcapazok macon?

Majd MacOS 8-on, ami augusztusban jon ki tudsz. Multitasking rulez. (De meg nem "pre-emptive")

PGabor


1997. június 24. - kedd, 5 óra 8 perc
Zaphy!

Ha mar valamelyiknek el kell tunnie javallom: a pc legyen az! :)

-k-


1997. június 24. - kedd, 4 óra 29 perc
Az Applenek elobb-utonn ugyis vege, akkor inkabb elobb, hogy vege legyen ennek a parhuzamos fejlesztes-dolognak. Tokmindegy, irjanak jot PC-re. Ha mar eccer el kell tunni vmelyiknek, inkabb elobb.

Zaphy


1997. június 24. - kedd, 3 óra 30 perc
mejik okor rakott egy gombot a mac egerre?
es miert nem tudok lemezt formazni 1997-ben mig mondjuk netcapazok macon?

...zephyr


1997. június 24. - kedd, 1 óra 50 perc
DcsabaS!

Nem feltétlenül azért programoz aránytalanul több ember PC-n mert az annyira jó, hanem mert annyira könnyű, és mint tudjuk minden(ki) a legkisebb ellenállás irányába mozdul el.De ha csak a programozók száma határozná meg egy géptipus minőségét, akkor még mindig csak az ágyut fabrikálnánk a holdutazáshoz, mert arra ugyan várhatunk hogy azt egy PC megtervezze ne adj isten még ki is számolja nekünk.

A 250 Mb-ot sem a kreativ munka feltételeként sem a mércéjeként nem jelöltem meg, de nézz meg egyszer egy oriásplakátot közelről amit ott egy pixelnek látsz azt én is egy pixelnek látom a monitoron(így talán már érthető a méret?).
Próbálj meg egy 6x2.5 m-es képet akár csak mozgatni PC-n.Persze megoldható a dolog de akkor már árban erősen közelítünk a Mac felé.

-c-


1997. június 24. - kedd, 1 óra 36 perc
DcsabaS!

Comment helyett: azert eleg sz_r dolog lehet reggelente a sotetben a gep hata mogott vagy a labad alatt kaparaszni a power-gombot, ahelyett, hogy megnyomnad a billentyuzeten... :)
Talan ezert van az, hogy mire a kreativitashoz ernel, mar csak a sakk jar az eszedben!

-k-


1997. június 24. - kedd, 1 óra 25 perc
Macintos = Macinsux
MacOS = makkos

Kell a sz**nak!
-k+c- tök igaza van:
Annyi pízirt 2-3szor gyorsabb PC-t rakok össze, csak szak-
tudás kell hozzá, s nem kell venni gagyi alkatrészeket,
akkor müködni is fog az gép...
Egyébként rohadt nagy bénaság kell ahoz, hogy valaki
250 megás EPS file-okat csináljon (csak nem A1-s fullcolour
posztereket csinálsz 300 dpi-vel? JPEG compression?)

Az egér té'leg szebben mozog a makkoson az biza.

- k -
A kompatibilitás nem teljesen igaz. Ezt csak késôbb rakták
bele a MacOS-ba, hogy tudja olvasni a PC-s (MS-DOS) leme-
zeket. Én tudok Windows95 alatt olvasni MacOS hordozót
(3.5, ZIP, CD-ROM), csak program kell hozzá: MacOpener v.
TransMac stb. Ezekkel a programokkal írhatod-olvashatod-
formázhatod a MacOS lemezeket. Ennyi, ilyen egyszerű...

MacOS grafikus felhasználói felülete (GUI) a maga idejében
modern volt, de ma már eljárt felette az idô.
A gusztustalan lekerekített sarkainál még a gigasz**
Windows 3.x is szebb (hát még a Windows 95!!!)
Drag'n'drop az oké, de szerintem Norton Commanderben sokkal
gyorsabban lehet a file-okat menedzselni, mint az egeredet
ide-oda ráncibálni.
Nagyon sok dologban elôbbre jár(t) mind a Windows (pl.:
QuickTime-VR, hosszú fájlnevek stb.).
Érdekes, én úgy halottam, hogy nagyon korlátozott a
MacOS multitaskja, és az NT-jé jobb.
Az USA iskoláiban a Macintosh egyebként alapvetô számítás-
technikai tanszer.
Hardware upgradet csak dealer csinálhat rajta.
Magyarországon 95%-ban kiadványszerkesztésre (DTP) használ-
ják, szerintem a maradék 5% meg a GraphiSoft ArciCAD-re.
Megbízhatóság: láttam már Macintosh-t is lefagyni... (csak
egy fontot akartam aktívizálni...)

Software-ek:
Mivel haldoklik a Macintosh, ezért a nagyobb cégek (Adobe,
Macromedia, Fractal Design, MetaTools stb.) egyre több
dolgot hoznak ki PC-re is.
Pl. a legújabb: Adobe Illustrator 7.
A programok egymás file-ait is faszán olvassák.
- k - : nem tudom mit példálozzol a Photoshop-pal, ugyan-
annyit tud a program mindkét platformon...
Egyébként mi az a BeOS? (azt tudom, hogy oprendszer és
Motorola alapú Macintosh-okon fut, de még életemben nem
láttam. Kompatibilitás?)
PC-n könnyebb is software-eket szerezni, az elterjedtsége
miatt.
Sokan a Macintosh felemelkedését várják a hamarosan meg-
jelenô oprendszerektôl (System 8 és a késôbbi Rhapsody).
Veszek makkost ha az olcsóbb lesz mint az összerakott
ping-pongi PC-k...

Egyébként tudok örülni azoknak a mekkes állományoknak
amelyekben egy rakás írásjel van, pl.:

Ez egy Szép, grafika! (R)#$ blabla 256 char fasza!

cyba_T (bolla@mail.matav.hu)

Ui.:

De ismeritek azt az írást, ahol az operációs rendszereket
repülôgéptársaságokhoz hasonlítják...


1997. június 24. - kedd, 1 óra 21 perc
-k+c-!

Élvezettel olvastam nyilván nagy nekibuzdulásban megírt hozzászólásod (hétfő, 21 óra 0 perc). Viszont az a benyomásom kerekedett, hogy valamiképp a PC-t hibáztatod a MAC héttérbe szorulása miatt. Ez azért furcsa, mert egyébként meg azt bizonygatod, hogy a PC sehol sincs a MAC-hez képest. Mármost én éppen ebből indulok ki, amikor azt mondom, hogy nem a PC volt a MAC legfőbb ellensége, hanem a MAC. A régi MAC-nek az új, az új MAC-nek a régi. Ezt hívják úgy, hogy inkompatibilitás. Hardware és software vonalon egyaránt. Nem az a baj, hogy a MAC a PC-vel nem kompatibilis, hanem hogy a korábbi MAC-ekkel sem. Ezért lassúbb és mégis drágább a generációváltás. Ez meg oka az átlag 7 évnyi használatnak.

Ami a HTZ-80-at és a 32 bites Motorola processzort illeti. Aki a távolabbi jövőt erőlteti (32 bit) egy kisebb igényű környezetben (8 bit) az is hasraeshet. A MAC megelőzte a korát. És ez nem feltétlenül jó.
Egyébként pedig nemcsak a processzor számít. Egy időben pl. számtalan (méregdrága) sakkszámítógépet készítettek, többnyire a Motorola 68000-es sorozat tagjaival. Ezek csak addig állták a versenyt, amíg nem kaptak kedvet a PC-sek is sakkprogramot írni. Vagy 2-3 éve a PC-kkel már csak a SzuperComputerek állják a versenyt (sok-sok processzorral felvértezve). Lásd: http://grsun1.ie.cuhk.hk/~chess95/latest.html
Mindez persze nem azért van, mert pl. a 90 MHz-es Pentium olyan nagyon jó proci volna. Hanem azért, mert aránytalanul több tehetséges ember programoz PC-n. Mondhatod, hogy a sakk is csak egy játék. Szerintem viszont a kiadványszerkesztés is csak játék - feltéve, hogy jól csinálják.

DcsabaS

P.S.
A kreativitásnak pedig se nem feltétele, se nem mércéje a 250 MByte.
Továbbá: tudnék én is gyönyörű verseket és regényeket fogalmazni, ha volna egy MAC-em! (Tényleg ezen múlna?!?)


1997. június 24. - kedd, 1 óra 8 perc
NullProblemo

A 840AV nem öt éve volt jó,hanem még most is az(ugyanúgy eltartott egy DTP stúdiót akkor mint most) és a PC-nek ennyi ideig tartott amig behozta, de legallábbis megközelitette.Ami a fejlődést illeti a Mac már jó pár évvel ezelött hardware-ből támogatta a grafikus software-eit,ha jól figyelem a piac alakulását az IBM is próbálkozik valami hasonlóval(MMX), talán még nem késő neki.

Ja a software-ek lehet, hogy tényleg nagyon olcsó,de ha egy kicsit figyelmesebben elolvasod a szerződést rájössz, hogy néhány jegyzőkönyv és esetleg egy diploma megirásánál többre nem igazán lehet használni(ezért árulják csak diákoknak), ha dolgozni akarsz ugyanugy teljes áron kell megvenned őket.

Ha esetleg meggyőztünk és komolyobban akarsz foglalkozni a Mac-ekkel akkor javaslom az LC-425-ös modellt kicsit öreg darab de gyakorolni kitünő...:-)

-c-


1997. június 24. - kedd, 0 óra 36 perc
Gyerekek! Fogtatok mar Mac-os egeret es lattatok, hogy szaladgal a keprenyon? Ehhez kepest ha grafitos vagy es leulsz egy PC ele elhanyod magad az egertol, olyan darabosan reszket a screenen, es gyorsan visszaulsz a mac ele, megha 3x lassab is a fotosop... de amugy nem kene mac

egy Amigas PC-s
zephyr


1997. június 24. - kedd, 0 óra 25 perc
> buzi Mac, nem kell
>
> 1997. június 23. - hétfő, 13 óra 59 perc

Nyald ki a leszbi PC-det!!!


1997. június 24. - kedd, 0 óra 22 perc
> KaeL es tarsai

Es miert nem?

Udv: TLS


1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 54 perc
DcsabaS

Elismerem, en meg maig nem lattam tokeletes forditot PPC-re, de ez nem az Apple, vagy a Macintosh-ok hibaja. Tovabba a PowerPC processzort
csak reszben az Apple fejlesztette, mellette ugyanugy benne volt (es van) a Motorola, mint a 68k sorozatban.
Udv: TLS> d_mobi.txt

Kedves d_mobi!
Ezekszerint Te meg annyit sem tudsz, hogy a Mac-ek, PC-k, meg satobbi kulonbozo karakterkiosztast hasznalnak. Attol, hogy valaki nem ir ekezeteket, inkabb elmondhato, hogy lojalis az Internetto kulfoldi (vagy esetleg rosszul konfiguralt browseru) olvasoival szemben. Most neztem meg ezt az oldalt CE Mac encoding-gal (Netcapa 301) es finoman szolva szornyu.
Mellesleg egy kis tortenelem: az Internet a TCP/IP kapcsolatra epul, immaron nagyon sok eve. Ez a kapcsolati mod eloszor profin a UNIX-onok volt elerheto, amik 7-bites gondolkodasuak. Persze megoldhato immaron az un. "MIME compliant quoted printable" modszerrel (nem tudom, errol hallottal mar-e<) a dolog, de nem tiszta, hogy ez a beszelgetes hogy megy. Ha egy cgi csinalja, semmi gond, hasznalja mindenki egeszseggel az ekezeteket. Ez nem a Mac hibaja. Lásd, íme egy ilyen sz&oum;lveg. Ez midnenfele kiosztasban ugyanugy olvashato.
Es veul egy keres: ha lehet, ne ilyen indulatosan. Termeszetes, hogy mindenki a sajat gepet vedi. Tortenetesen ismerem "-k-"-t es O is PC-n kezdte. Ma valahogy inkabb Mac-en dolgozgat. Mellesleg van az altalad emlitett (8+3) dos-hoz _elsore_ hasonlo OS, a Linux es a UNIX-ok, de Te errol meg ugysem hallottal :)))

Udvozlettel: TLS

ps.: Dolgoztal valaha fel oranal tovabb egy rendesen felkonfiguralt (=nem gany) Mac-en??? Talan probald ki valahol es utana Te is gyujtogetheted a zsebpenzed.


1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 40 perc
-k+c-:
"Az , hogy egy Mac-et 6 honapig lehet hasznalni ezt betudom a te oruletes zuzokedvednek (figyu, a gepet nem kalapaccsal kell atalakitani!). Milyen furcsa, hogy a Wallstreet Journal szerint is a Mac-ek elettartama atlag 7 ev..."

Úgy látom nagyon érzékenyen érintett a véleményem, mert nagyon hevesen reagálsz :))
A Mac élettartama lehet 7 év, de 6 hónap alatt akkor is elavul - persze nem a Macintosh fejlődése miatt, hanem mert megjelenik egy gyorsabb PC. Persze ezt így nehéz összehasonlítani, mert Te gondolom inkább csak a következő Macintoshra vársz ami meg nem olyan szapora ( 7 évenként egy fejlesztés ? :)) )

Mint azt DcsabaS helyesen megfogalmazta, ha valaki egész életében csak egyetlen programot használ, és ahhoz jó a már meglévő computere, akkor semmi értelme upgradelni. Igy akár egy PC is jó lehet 7 évig. De akinek a leggyorsabb computer is lassú, annak bizony haladni kell a korral amennyire tud, ha nem akar lemaradni. Erre pedig a szolídabb árú "eszkábált" PC-k a legalkalmasabbak.

"Az olcso szoftverekrol annyit, hogy ha be akarsz szerezni egy korrekt (nem illegalis!!!) programcsokrot a pc-dre, akkor az nem dragabb, mint barmilyen mas gepre."

Ezzel egyetértek. De szerintem olcsóbb mint a
Macintoshra. Tudod-e azt pl., hogy a Microsoft minden abrakadabra programját (Win 95, NT, Office...) együtt megvehették az egyetemisták mindössze kb. 25ezer FT-ért ? Ez bizony olcsó.

"A pascal-t csak a hatulgombolos flipperzsokek hasznaljak, az IGAZI PROGRAMOZOK csak C-t hasznalnak ami ugyanugy nez ki a MAC-en is - de ezt majd az ovodaban ugyis megtanulod..."

Azok a programozók pedig akik tudják mi az, hogy számítógép meg compiler meg gépi kód, azok tudják, hogy minden út Rómába vezet, és ma már a C kontra Pascal vitának semmi értelme
pl. PC esetén. Ha valaki olyan platformon dolgozik ahol csak félbéna Pascal fordító van, az persze jobban teszi, ha ráállítja ujjait a kapcsoszárójelekre. Egy profinak azért érdemes C-t tanulni inkább, mert több helyen tudja használni.
Én már kijártam az óvodát. Te még nem ?

Ja ! A 40MHz-es géppel kapcsolatban. Attól, hogy egy gép jó, attól még nem lesz jobb. A FEJLŐDÉS az ami miatt elavultak lesznek a gépek. Ha egy Cray-t veszel, azt később fogja lekerülni a PC, ha meg egy Macintosht, azt meg hamarabb...

Üdv,

NullProblemo1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 34 perc
d_mobi.txt! (még mindig csak itt tartotok?)

A Mac már legalább közelit az Ono-Sendai CyberSpace 7-eshez, de a te Pc-d Maximum csak Hosaka lehet mellette.

-k-

Nesze az ékezetek, mosógépszelidítô!


1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 23 perc
Hali!
Szerény véleményem szerint ebben a kérdésben a kegyetlen és könyörtelen PIAC dönt. A piac pedig mi vagyunk. Mi számítógép vásárlók. Ha a fogyasztó olyan szolgáltatást kap az Apple-től, ami összhangban van igényeivel, és az Apple olyan árat tud ajánlani, ami a fogyasztónak is és a cégnek is megfelel, akkor minden O.K. De lehet akármilyen jó egy Mac, ha ócska a marketingje, elhibázott a stratégiája és elavult a cég szervezeti felépítése -nos a piac az ilyen cégeket elmossa, úgy , hogy nyoma se marad. Gondolom mindenki felfigyelt arra, hogy egy szót se szóltam a Macről, hanem a céget és politikáját szidom.
És hogy jó-e nekünk, (tehát ugyanannak a piacnak, "aki" lemossa a nem hatékony vállalkozásokat) ha a PC-Intel-Microsoft már 10 éves monopóliuma teljessé válik (csak megjegyzésképpen a gazdaságirányításban a monopólium akár 30%-os piaci részesedést is jelenthet)?
Nem, egyáltalán nem jó. Általában a túlzott monopólium csökkenti az újító kedvet és ellustítja a céget, aminek a levét a fogyasztó issza meg.
De, ha egy iparágban szabad a belépés, nincsenek adminisztratív korlátozások és magasak a profit várakozások, akkor oda újjabb cégek fognak belépni, így növelik a versenyt és (több áttételen keresztül a társadalmi összhasznosságot).
De a számítógéppiac (szerintem) természetes monópólium helyzetében van. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a fogyasztók (és a társadalom) számára kedvezőbb, ha egyféle rendszer van a picon. Az egy másik ügy , hogy ezt az egyféle rendszert nem kell feltétlenül, hogy egy cég gyártsa. Példa erre az Intel-AMD-Cyrix harc.

Üdv Zsolt
bertazsolt@hotmail.com


1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 19 perc
A MAC az egy olyan számítógép, amelyet kb. úgy lehet elképzelni mint a következő autót: tágas belső, gyors és erős motor, kis fogyasztás, jó úttartás, de jaj annak aki szeretne valami extrát bele, vagy netán egy új alkatrészre van szüksége hozzá. Egy kereskedő sem tud raktárról adni, csak rendelésre, ha egyátalán még a gyár addig működik.

1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 18 perc
-k-

Mit tudsz te az én 8+3 karakteres agyamról, te elfuserált konzolcowboy? Te lehet, hogy szívesen aláfekszel a gépnek, engem viszont nem érdekel a belseje. A ZX81-ről állították a korabeli (mára már tisztességben megsárgult fogú) műszakiak, hogy mind az architektúra, mind a rendszer olyan hajmeresztő megoldásokat tartalmazott, hogy annak nem is lett volna szabad működnie. Működött? Működött. Lehetett komoly dolgokra használni? Nem. De kit érdekel? Barátom, én a saját PC-mmel nem akarok műholdat pályára állítani, és egy buznyákot sem vagyok hajlandó adni olyan fícsörért, ami ilyesmit igér. Engem - a szakmámnál fogva - az üzleti alkalmazások érdekelnek, és abban a Mac sehol sincs. Gyűjtsd csak tovább a zsebpénzedet. Csók.

d_mobi.txt

P.S. Hát az ékezeteid hol vannak?


1997. június 23. - hétfõ, 23 óra 4 perc
Hát nekem aztán nem!
KáeL


1997. június 23. - hétfõ, 22 óra 25 perc
hp

>Azonban vanank olyan emberek, akik nem akarnak mélyebben megismerkedni a számítógéppel, és akik készek ezért tobbet is fizetni. Az o bajuk.

Igen viszont egyre tobben vannak akik nema szamitogeppel akarnak megismerkedni csak ugy onceluan, hanem hasznalni akarjak valamire. Azoknak meg mindig jobb, a Mac GUI.

epitesz

>Nalunk a CAD vilagaban pedig klasszisokkal. Nekunk biztosan kell a Mac.

Taln bizony meg SGI-al is tudnal tervezni nem? Azert CAD-ra az mef a Mac-nel is jobb, gyorsabb...

DcsabaS

>PC-ből nagyon jót és nagyon rosszat is össze lehet rakni.

Pontosan, ezrt a kerdest kett eklene valasztni OS (operacios rendsze) es hardware. Ha a hardware-t nezzuk, akkor nem is lehet PC-rol beszelni, hiszen tobb ezer gyarto van nem tudom hany ezer fajta geppel., Mig Mac-bol is van mar vagy 4-5 klonozo osszesen vagy 35-40 modellel.

Ha meg az OS-t nezzuk akkor mit mivel kellene osszahsonlitani, talan Windoze 95 -t MacOS 7.6-tal? Lehet erre vagy arra tekereni, de azert a vegen megis a Mac kerul ki gyoztesen.

GG

>Iomega SCSI-meghajtóm...

En nekem is van, es en meg Mac-t hasznalok altalaban. Azt ne tudd meg hany ezer problemam volta, amikor PC-hez akartam kapcsolni.

TLS

> eddig meg nem lattam olyan html editort PC-n, mint a BBEdit, vagy a GoLive.

Az lehet, viszont a NetObjects Fusion 2.0 elobb jott ki PC-re mint Mac-re vagy fel evvel! Es azert ez a legtobbet nyujto Website menedszelo software. Csak iszonyu lassu a a Mac-en. Mellesleg BBEdit ($100) helyett en inkabb Pagespinner-t ($25) hasznalok, kevesebbet tud, de gyorsabb, egyszerubb kezelni es ez is bovitheto.

PGabor


1997. június 23. - hétfõ, 21 óra 42 perc
Na ez egy olyan téma, amihez abszolúte nem értek, csak annyit, hogy az összes levelezőlistán, amin megfordultam, legyen az angol nyelvészet, popzene, vallás, irc csatik, mindig elérkezik egy időpont, amikor a Mac-esek nekiesnek a PC-seknek (és/vagy vice versa) és kitör a nagy virtuális III. VH.
Ekkor kb. egy hétig megy az anyázás, majd senki nem nyer és lassan elhal.
Úgyhogy várom a fejleményeket, mint semleges PC-s:-)))

Ennyit erről, Trixie


1997. június 23. - hétfõ, 21 óra 40 perc
Diolen OS/2 Mobi!

Amikor a kis pc-windows paros kezenfogva a dos-bacsival 8+3 karakterbe szoritotta pici agyad, akkor mar a mac-es nepseg szepen, cirkalmasan fogalmazta meg az allomanyait es a foldereit (ja, neked: konyvtarait). Oly jo volt nezni titeket a xygtezrl.txt alllomanyaitokkal...
Ugyhogy szeretnem, ha halabol szannal egy kis penzt te is az Apple megsegitesere, ha mar ugysem kellett gondolkodnotok mas helyett - hiszen ki volt talalva (es orulnel neki, hogy a pc vegre rajott, hogy megis hol kezdodik a "felhasznalobaratsag") ...

-k-


1997. június 23. - hétfõ, 21 óra 7 perc
Nullproblemo!
Istenem, vannak meg csodak es "jo" minosegu gagyi bozotrago alkatreszek! S szerencses emberek is, akik kifogjak a jot...milyen kar, hogy oly kevesen talanak csak ra az igazira. A tobbiek meg szivhatnak!
Nem tudom hogy vagy vele, de en nem bizom magamat a veletlenre es a kamu-shoppingok altal kinal t ocskasagokra. Szeretem, ha az ami van a gepembe mukodik es tudom, hogy mukodni is fog.
Az , hogy egy Mac-et 6 honapig lehet hasznalni ezt betudom a te oruletes zuzokedvednek (figyu, a gepet nem kalapaccsal kell atalakitani!). Milyen furcsa, hogy a Wallstreet Journal szerint is a Mac-ek elettartama atlag 7 ev...
Kivancsi vagyok mit kezdesz ma egy 7 evvel ezelotti pc-vel (talan kavet tudsz meg vele fozni!)?!
Az olcso szoftverekrol annyit, hogy ha be akarsz szerezni egy korrekt (nem illegalis!!!) programcsokrot a pc-dre, akkor az nem dragabb, mint barmilyen mas gepre...bar lehet, hogy te az illegalis szoftverek hasznalatara biztatsz es utalsz most?! Nem lenne tul etikus. A procirol meg annyit, hogy a pici kis 840-es quadra (1990-es modell, ha az emlekezetem nem csal) a 40 MHz-es kis ketyegojevel 250 Mb-os EPS fajlok kezeleset emberi sebesseggel vegzi - hat ez bizony igen szomoru (akkor hol is tartott a pc-proci??).
Nem tudom, hogy a te edes kis kezeid teremtettek e mar kepeket vagy kiadvanyokat, de mintha a vilag minden tajan elismert (es a leginkabb hasznalt) Adobe termekek Mac-en jelentek volna meg eloszor (bar lehet, hogy te akkor meg a Paintbrush-nal tartottal kepszerkesztes cimszo alatt...).
A pascal-t csak a hatulgombolos flipperzsokek hasznaljak, az IGAZI PROGRAMOZOK csak C-t hasznalnak ami ugyanugy nez ki a MAC-en is - de ezt majd az ovodaban ugyis megtanulod...

DcsabaS!

Ami a multat illeti a Pro200 meg mindig azon tunningolt XT architekturan ketyeg ami csak szegenyes koppintasa a Motorolla 68000-es szeriajanak. Ezert nem csodalkozom, hogy oly surun emlegeted a multat, hiszen a pc-d nem mas, mint egy felretuningolt mosogep.
Ha visszaemlekszel az elso idokre amikor meg a PC-t HTZ-80-nak hivtak es 64Kb hattertara volt!!!(1985-korul) akkor mar a Motorolla mar 32-bit-en nyomult ...sajatsagos.
Az az igazsag, hogy vannak akik nem csak potyoresznek es idiota jatekokkal jatszanak a gepeken (s talan nem is csak ezert vesznek gepet hogy kielegitsek gepszereloi es programozoi kejes vagyaikat, hanem alkotni szertnenek, (tenyleg vettel mar kezedbe ujsagot, olvastal mar konyvet, lattal mar plakatokat es hirdeteseket...?).
Ahogy mondtad: "Speciális feladatokra mindig lehet a PC-nél alkalmasabb gépet lelni. "

TLS RULEZ, PRECOMBINATOR RULEZ!
-k+c-


1997. június 23. - hétfõ, 21 óra 0 perc
Sz. Laci!

Ha a MAC eltűnik, az nem Bill Gates miatt lesz. Ő ugyanis mindenkinél többet törődik azzal, hogy nehogy má' szülessen egy igazán jó oprendszer a PC-re. A MAC baja, hogy nem tudta átlépni a saját árnyékát. Hogy nem sokkal előbb jelentek meg a TLS által is emlegetett x86 emulátorai. És hogy amik megjelentek, azok nem állják meg a helyüket még a máskülönben agyongyalázott PC-vel szemben sem. Ennyi.


TLS!

Ugye azért nem vonod kétségbe, hogy manapság a programok többségét először, vagy elsősorban PC-re írják?
Íme egy érdekes adalék. Pár éve a jórészt magyar tulajdonú Graphisoft cég elhatározta, hogy a méltán világhírű ArchiCAD nevű programját átnyergeli a régi MAC-ről (Motorola) az újra (PPC). Fontolgatták PC-n is a megjelenést. Mit hozott az élet? A PC-s verzió előbb született meg, mint a PPC-s verzió, ugyanis PPC-n nem találtak (akkor) elfogadható stabilitású C-fordítót! Helyette a PPC-s verziót is PC-n (x86) készítették el!

DcsabaS


1997. június 23. - hétfõ, 20 óra 39 perc
Mac-fan-ek!

Dobjátok össze azt a kis pénzt, amivel meg lehet menteni az Apple-t. :))

Diolen OS/2 Mobi


1997. június 23. - hétfõ, 19 óra 45 perc
Hi !

FPeti:
"Én úgy hallottam, hogy van neki nagyon kafa basic interpretere és még VB3,4,5 sem kő hozzája!!!"

És mi a frászt csináljak a basic interpreterrel ?
Csináljanak egy hatékony C fordítót, egy Pascal fordítót, meg tegyenek a Mac gépekbe egy olyan hatékony processzort mint a P200 (Persze nem drágábban mint 60000Ft) aztán lehet talán beszélni arról, hogy Macintosht használok.

Egyébként nem látom semmi értelmét annak, hogy valaki márkás (Pl. IBM, Macintosh) gépet vegyen a mai világban dupla áron, amikor a gépek 6 hónap alatt teljesen elavulnak, mert sokkal nagyobb teljesítményű alkatrészek jelennek meg azonos áron. Persze ez lehet, hogy nem igaz a Mac-re.
Teljesen megbízható PC-k építhetők fel féláron a márkás PC-khez képest, mely olcsó PC-ket könnyű és olcsó upgradelni.
A Macintosh legnagyobb bája és előnye szerintem a rája írt felhasználói szoftverekben rejlik. De egy Macintosh gép egy fikarcnyival sem ér többet mint a rajta lévő programok összessége, amíg a felhasználó számára nem ad olyan szabadságot mint a sokat szidott, de átláthatósága és egyszerűsége miatt a tudományban még mindig preferált DOS és a rája írt milliónyi könnyen, és olcsón beszerezhető többnyire transzparens program.

Ha a Windows és a rajta futó programok elérnék a Mac-es programok szintjét, akkor szerintem a Mac-nek vége lenne. De sajnos úgy tűnik, hogy a Microsoftnak nem igazán nívós a programozó gárdája a Mac-éhez képest.

Üdv,

NullProblemo
(PC-ről)


1997. június 23. - hétfõ, 19 óra 25 perc
1985 óta használom a Mac-et, teljes megelégedéssel, és szeretném még legalább ennyi ideig használni. Vagyis elfogult vagyok, és nagyon sajnálnám ha eltűnne az Apple cég Bill Gates csizmája alatt.

Sz. Laci


1997. június 23. - hétfõ, 19 óra 0 perc
-k-!

Bocs. Helyesen:
A kompatibilitás pedig nem úgy keletkezik, hogy a nagy igazodik a kicsihez, a múlt pedig a jövőhöz, hanem fordítva.

DcsabaS


1997. június 23. - hétfõ, 18 óra 42 perc
-k-!

A kompatibilitás természetesen semmit nem fog javulni attól, hogy a MAC-ek eltűnnek (mert eltűnnek). Ha egy szellemet kieresztünk a palackból, az kint lesz, még ha a dugót vissza is zárjuk. Minthogy volt (és még most is van) MAC,
jogos a probléma, hogy vajon be lehet-e majd olvasni a MAC-es floppy-kat PC-n? De ez persze főleg a MAC tulajdonosok problémája. Ha több MAC volna, akkor a PC-t alkalmassá tették volna a feladatra. Hiába, nem a farok csóválja a kutyát. A kompatibilitás pedig nem úgy keletkezik, hogy a nagy igazodik a kicsihez, a jövő pedig a múlthoz, hanem fordítva. A MAC persze jó úton jár, csak lassan és megkésve.


epitesz!

Speciális feladatokra mindig lehet a PC-nél alkalmasabb gépet lelni. A CAD szerű tervezőrendszerek pl. pont ilyenek. (Jut eszembe, próbáltatok-e már az Alpha-t?) Azt azonban kétlem, hogy túl sokfajta software-rel lenne dolgotok (irodai alkalmazásokra céloztál).
Érdekesség képpen elmesélem, hogy kb. másfél éve láttam egy riport-műsort egy családról. A feleség otthon dolgozott egy Silicon Graphics-on, minthogy történetesen ő volt a Jurassic Park c. film egyik fő animátora. A férj szintén otthon dolgozott, mégpedig egy MAC-en. Faxmodemen küldözgette munkáit a munkahelyére és viszont. Mindketten nagyon elégedettek voltak gépeikkel. Aztán - kissé szégyenkezve - bevallották, hogy egy PC is van otthon, hogy a lányuk játszani tudjon (a PC ezen szerepe közismert), továbbá azért is, mert csak PC-re tudtak olyan _könyvelő programot_ beszerezni, amellyel nyomon követhetik a családi költségvetést...
Ebben van a PC ereje. Ezért fejlődik minden más platformnál fürgébben.

DcsabaS

P.S. Máskülönben pedig az a véleményem, hogy akinek MAC-je van, az használja egészséggel. Amíg tudja.


1997. június 23. - hétfõ, 17 óra 54 perc
Háj, k.istyu !
A betamax azért nem veszett ki a stúdió technikából.Éppen azért, mert jobb. Egyébként ez a Sony fejlesztése.
Üdv,
Precombinator


1997. június 23. - hétfõ, 17 óra 46 perc
Helló mindenkinek !

Nekem volt szerencsém forgalmazni néhány évvel ezelőtt a Mac-et is és a PC-ket is. Ez még a Win 3.0-t felváltó Win 3.1 megjelenésének időszaka volt. A Mac ekkor tartott a System 7 operációs rendszernél. Hát nemigen lehetett őket egy lapon emlegetni. A Windows nagyon gagyi kis programocskának tűnt a System 7 mellett, mind a szolgáltatások, mind az egyéb jellemzők tekintetében. Ez ( a System 7)már akkor egy valódi 32 bites, multiuser, multitasking op.rendszer, közvetlenül címzi az operatív tárat 256 MB-ig, a háttértár TB-ig címezhető közvetlenül
(van még, aki emlékszik, a DOS 5.0 volt az első megbízható MS-op.rendszer, ahol a vinyót nem kellett partícionálgatni 32 MB-nál),stb. Azok a szolgáltatások, amik csak a Win95-nél jönnek be (kuka, ikonok lehúzása a munkalapra, on-line help, stb.) a Mac világában már unalomig ismert volt. És a hardver. Láttam már IBM-et, Compaq-ot is belülről, az IBM PC-i - mondjuk a PS/1 család- egy jottányival sem külömbek a kicsit igényesebb csing-csang-csung-oknál. Ott is gyártják őket.Viszont a Mac, az egy más világ. Látszik, hogy a kialakításnál a hardveresek a szervíz mérnökök szempontjait is figyelembe vették. Egységes koncepció. Én csak dícsérni tudom.
Sajnálnám, ha eltűnne a színről. Kár lenne, ha a tili-tolvaj bilgéc-é lenne a világ. Én nem tanánám oljan szépnek.
Üdv,
Precombinator


1997. június 23. - hétfõ, 17 óra 37 perc
Kedves Minden Mac-hater (es nem Mac-hater)!
Azon tenyek ismereteben irom ezen sorokat, hogy magam is Mac-et, Win-t, WinNT-t es Linuxot hasznalok. Kezdem:
Szerintem itt nem azoknak kene irniuk, akik meg eletukben nem lattak Mac-et, vagy nem birtak rendesen felkonfiguralni, mert a ruszu DOS-os, vagy egyeb "vackokhoz" vannak szokva. Egyetertek azzal, hogy a Mac nem a profi szamitastechnikusoknak keszult, amde minden egyeb teren levo profi szakember tudja hasznalni (erdekes, nem?). En hangmontirozast, DTP-t es fejlesztest csinalok a kis 7100/80-asomon es tokeletesen meg vagyok vele elegedve. Eddig meg soha nem volt PC es Mac kompatibilitasi problemam. Eloszor is: az egy dolog, hogy a Mac tudja olvasni az egyeb lemezeket. Emellett van ra Word, meg egyeb M$ ipari szabvanynak megfelelo dolgokat. De Word es Excel _elobb_volt_Mac-re,_mintPC-re_!!! Emellett a PC-s programok tokeletsen futtathatok a SoftWin... nevu prg-vel, emellett most jott ki par napja egy uj emulator, ami nem a Win95 OS-t emulalja, hanem teljese egeszeben egy virtualis gepet (Pentiumot). Ezen minden (probaltam): NT, Dos, Linux fut (persze a Linuxhoz nem is kene ez, hiszen van Mac-re.
Sokan mondjak az ar hatranyat. Ezen embereknek javaslom, hasonlitsak mar ossze egy azonos kategoriaju ill. profi (markas???) PC arat. Ugye igy mar nem is olyan nagy a kulonbseg.
A fejlesztesre kivaloan alkalmas, pl. a CodeWarrior feljesztorendszerrel, mely a megirt programot mindjat le tudja forditani MacOS-re, Win95-re, WinNT-re es BeOS-re.
A kartyak berakasarol: a PCI-s kartyak (PC-sek) igenis belerakhatoak Mac-be (legrosszabb esetben egy piti kis ROM-cserevel). A SIMM ram igenis megy Mac-kel, csak ebbe nem-paritasos, 72 bites SIMM kell, illetve 168-pines DIMM.
Ha nem tettszik a MacOS, ott van ra a BeOS, vagy a Linux, ill. a NeXTStep alapu Rhapsody kodnevu 8-as rendszer is elkeszul par honapon belul.
Az Appletalk halozati protokoll tenyleg nem egy aldas, de a lamereknek javaslom, idonkent nezzenek el mondjuk a www.apple.com-ra. Ugyanis letezik (es a MacOS-ben benne van) az OpenTransport nevu protokoll, ez tokeletesen kompatibilis az AppleTalk-kal, de lenyegesen gyorsabb.
Habkent a tortara ha megnezed a WarCraft II-t Mac-en a halozati jatekoknal az osszes mezo tele van (TCP/IP, IPX, TCP/IP-n IPX: Kali, stb.).
Arra is gondoljatok, a Mac nem egeszen arra keszult, mint a PC. Aki neg nem latta halozatban szerverkent nezzen el a www.starkingnet.hu-ra, vagy a ftp.starkingnet.hu-ra. Mac-es szervereket hasznalnak. Emellett tokeletesen alkalmas sima file ill. nyomtatoszervernek.
Meg egy erdekesseg: nemely program (pl. Cubase) elobb keszul el Mac-re, mint PC-re. Arrol ne is beszeljunk, hogy eddig meg nem lattam olyan html editort PC-n, mint a BBEdit, vagy a GoLive.
Ugy velem ezek utan erdemes elgondolkozni azon, vajon nemely nagyobb ceg (pl. Digidesign) nem a PC-s kenyszer hatsa alatt kezdett-e PC-re fejleszteni Mac-es dolgait.
Kerek mindenkit, gondolkozzon el egy kicsit.
Koszonettel:
TLS


1997. június 23. - hétfõ, 17 óra 36 perc
Végre egy normális téma!

Válaszom: nem! De megmagyarázom.

A zárt rendszerek nem működnek hosszútávon. Az IBM PS2, PS1 sorozata is befuccsolt, igaz ettôl az óriásvállalat nem ment tönkre. Az IBM PC (a klónok) annyival olcsóbbak, annyival gyorsabban fejlôdnek, annyival több perifériát, programot, miegyebet gyártanak hozzájuk, hogy ezt képtelen egyetlen vállalat zárt terméke überelni. Ha nem jön létre az IBM PC, és az IBM egyik gyenge pillanatában nem hagyja levédettlenül az architektúrát (mentségére legyen mondva, annyira alábecsülte, ennek a gépkategóriának a lehetséges népszerűségét, szívja is a fogát most már), akkor most a Mac lenne a király, de hát hála istennek nem ez történt. Ettôl vált ilyen gyorsan ilyen olcsóvá a hardver; tudta megvenni sok ember, ettôl még olcsóbb lett, egyre több és több programot vettek hozzá, ezért az is egyre olcsóbb lett. Hát így megy ez. Egyszer a történelemben végre nem a kapitalisták híztak.
Amúgy a Apple, azzal, hogy személyi számítógépen elôször alkalmazott grafikus felületű op. rendszert, példát mutatott, és a PC-t is intenzívebb fejlôdésre kényszerítette.
Mondok egy másik példát, a hetvenes évek végén három otthoni videó formátum volt: a Grundig féle video2000, a Sony féle beta és a mittudoménmiféle VHS. Melyik gyôzött? Amelyiket a japánok elkezdték tömegben gyártani, a VHS-t, pedig a leggagyibb volt a három közül. Annyit mondok: a video2000 kazettáját meg lehetett fordítani, mint az audió kazettát.

k.istyu


1997. június 23. - hétfõ, 17 óra 9 perc
Itt az ideiglenes rovatvezetô, személyes megtámadtatás címén. -k- írja: "aki ezt irta az még nem dugott soha egy megveszekedett lemezt sem mac-be. A mac pl.
felismeri, kezelni tudja a pc-s vackokat, meg ha pc-re van formazva is az a nyunyi lemez."

Hát bizony dugtam :), épp azért írtam ezeket a sorokat. Van ugyanis nekem egy hordozható Iomega SCSI-meghajtóm, amit PC-s környezetekben probléma nélkül használok, míg Mac-kel eddig háromféle tapasztalatom volt: 1. a gép nem ismerte fel a meghajtót, 2. a meghajtót felismerte, de a benne lévô lemezt nem olvasta, 3. az én meghajtómat nem látta, de egy ugyanolyan típusú másik meghajtót meglátott, amiben már az én lemezemet is olvasta.

Ezen túl -k- figyelmét elkerülhette a bekezdés második fele, amibôl kiderülhet, hogy nemcsak adat-, hanem programkompatibilitásra is gondoltam.

rezsô: az iNteRNeTTo cyberkulturális jellegű lap, amibe ez a téma is beleférhet. És a hozzászólások is egész szépen érkezgetnek...

B. jeligéjű kedves olvasónk pedig írjon Andreának (andrea@pirx.idg.hu), a póló ügyében...

GG


1997. június 23. - hétfõ, 17 óra 0 perc
hc és _Veréb_!

A "dél-pingpongi gépek"-kel és "Csingcsangcsung PC"-kel kapcsolatban:
Nem minden rossz, ami olcsó és nem minden jó, ami drága.

Ha valaki egy MAC-et szeretne bővíteni és létezik MAC-re az a beépítendő valami, akkor tényleg jobb esélye van, hogy egyből működjön, mintha PC-je lenne. Ez az architektúrális egyszerűség pozitív következménye. Viszont arra is nagyon jó esélye van, hogy egyáltalán ne tudjon bővíteni, mert az elképzelt eszköznek nincs és nem is lesz MAC-es verziója!
PC-hez van minden. Továbbá PC-be (türelemmel és hozzáértéssel) szinte bármit be lehet építeni, legyen az akár hardware, akár software.

A MAC-ek újabban tényleg nem nagyon drágábbak egy PC-nél. Ehhez azonban az is szükséges volt, hogy lassan már csak a processzor és az alaplap kivételével a MAC-ekbe is csupa a PC-khez kifejlesztett alkatrészt szereljenek.

A nyomdákban és néhány egyéb helyen azért is használnak MAC-et, mert:
- 2-3 éve még perspektívikus, jó választásnak tűnt
- kevesen ismerték/ismerik a mai PC-k erejét és lehetőségeit
- több volt a pénz és az eleganciát választották valamely profi tanácsadóra hallgatva

Visszatérve a keleti származású gépekre és alkatrészekre. Egyre jellemzőbb, hogy a nagy cégek is keleten gyárttatnak, majd az alkatrészt beszerelik egy márkás PC-be (esetleg MAC-be!).
A RAM-ot pl. szinte mindenki keletről veszi. Európában is van egy kis gyártás (Simens), de ez elenyésző. A legújabb lézeres pozícionálású LS-120-as drive-ot (120 MByte-os floppy!), amit eredetileg a 3M fejlesztett ki a Compaq részére, máris nagyobb részben gyártják keleten. Vagy. Európához (plána az USA-hoz) képest mi szintén kelet vagyunk. Székesfehérváron (a volt Videoton területén és szakembereinek egy részével) működik az IBM és egyúttal Európa legnagyobb Winchester gyára(!).

Az előbbieket összefoglalva. PC-ből nagyon jót és nagyon rosszat is össze lehet rakni.
Ez _NEM_ a sufnin múlik. Nagyon sokan kezdték sufniban. (Még a MAC-et is.) A minőség a lehetőségeken, a hozzáértésen és az elkötelezettségen múlik.

A jó minőség műszaki lehetőségei immár teljes mértékben adottak. Viszont a cégek (Magyarországon) _nem_ elkötelezettek. Sőt, ha valaki elmegy pl. 300 eFt-tal egy PCs üzletbe egy komplett gépet venni, akkor jó esélye van arra, hogy a bolt minden ócska, elfekvő alkatrészét beszereljék a gépébe, azt leplombálják majd pedig csak a komplett gépre adjanak 1 év garanciát, holott az minden alkatrészre járna, külön-külön. Ha több pénzt visz, több sz*rt építenek bele.

Van-e kiút? Van. Pontosan meg kell mondani minden egyes alkatrészről, hogy milyen legyen. Ehhez persze érteni kell(ene). Tanácsért csak olyan ismerűsünkhöz forduljunk, akinek szuperül megy a gépe...

DcsabaS


1997. június 23. - hétfõ, 16 óra 47 perc
Nalunk az iroda egyik fele Mac-kel, a masik PC-vel dolgozik. A PC-k is teljesen prifi modon felepitett, markas darabok, gyari asszisztenciaval.
Ennek ellenere meg az egykori legvadabb PC hivok is szivesen atallnanak mar a Mac-re, mivel latjak, hogy mennyivel hatekonyabb a munka veluk. Csak hat ez az iroda szintjen sok megahuf.
Mint mindket rendszer ismeroje allithatom: meg irodai alkalmazasban is jobb a Mac. Nalunk a CAD vilagaban pedig klasszisokkal. Nekunk biztosan kell a Mac.
Sziasztok: egy epitesz


1997. június 23. - hétfõ, 15 óra 46 perc
Végre megint egy, a magyar társadalmat foglalkoztató, lényegbevágó kérdés. De mintha lenne már - az Internettóban és a többi internetes folyóíratban - számítógépes szakmai kérdésekkel foglalkozó rovat, méghozzá szépszámmal. Szerintem inkább ott kellene ezt megtárgyalni.
Néhány éve láttam machintost, és dolgoztam is veles. nekem tetszett. De nálunk már mindet elfoglalt az IBM és a Microsbilgec. Nem mindegy nekem, hogy mit tud a maki, a alakalmazkodnom kell a többséghez?
üdv rezső


1997. június 23. - hétfõ, 15 óra 39 perc
KELL!
"A Mac-ek esetleges
eltűnésével megvalósulhat az a szép új világ, ahol minden személyi számítógép
kompatibilis lesz egymással" - aki ezt irta az még nem dugott soha egy megveszekedett lemezt sem mac-be. A mac pl. felismeri, kezelni tudja a pc-s vackokat, meg ha pc-re van formazva is az a nyunyi lemez. A pc viszont...na errol inkabb ne beszeljunk (inkabb probaljon vki egy mac-es lemezt pc-be dugni). Jé, milyen erdekes...nem ismeri fel. Na, kedves nagyokos tojas - mi a helyzet a kompatiibilitasal?

Ja, s kedves Pc-s baratunk, szerintem meg eleteben nem csinalt egyetlen grafikat sem - vagy ha csinalt, akkor jobb ha nem latja senki, s eldugja a ruszu pc-s photoshopjat jo melyre.
A b. Microsoftos programok pedig jol jellemzik az osszebuheralt gagyi pc-ket - ugyanannyit ernek. Mely sajnalatom azoknak, akik meg szeretnek sz.-ral dolgozni es elviselik, hogy kretennek nezik oket.
MAC RULEZ, AMIGA RULEZ!!!

-k-


1997. június 23. - hétfõ, 15 óra 32 perc
Vannak, akik időnként teljesen új életet akarnak kezdeni. Összekuszált, agyonbonyolított életüket egyszerűen lecserélni egy másikra. Egy olyanra, ahol minden szép és logikus, ahol pontosan és kényelmesen lehet _programozni_ (a jó teljesítmény biztos reményében), ahol nem kötnek minket a már régen meghaladott korlátok. A dolgok viszont nagyon szeretnek bonyolódni, így egyre gyakrabban kezdhetünk új életet.

Megfigyelésem szerint a MAC fejlesztői és hívei is valahogy így gondolkodnak. Nem az adott helyzetből indulnak ki, hanem az általuk megkívánt jövőből. Nem érzik szükségesnek a meghaladott technológiával való kompatibilitást, nem érzik veszteségnek a régi dolgok válogatás nélküli elhajítását.

A MAC-es programok jók. Tiszta alapra építették őket. Viszont ugyanezért a MAC-es programozók _nagyon rosszak_, mihelyt PC-re kell programot fejleszteniük (egyre gyakrabban fordul elő). Itt ugyanis nem ideális feltételekből kell kiindulni, hanem abból ami történelmileg kialakult.

A PC (x86) csak azért emelkedhetett ki a többi hasonszőrű gépcsalád közül, mert univerzális és kompatibilis a régivel, a megszokottal.
Nem kényszeríti a felhasználót arra, hogy mindig mindenből csakis a legújabbat használja. Vagyis sokkal takarékosabb az erőforrásokkal.

A MAC története - ha csak a végét tekintjük - nem egy sikertörténet. De bíztathatom a MAC-eseket, mindig lesz olyan új platform, amire alapozva a régi elhajítása mellett lehet érvelni...

DcsabaS

P.S. Egyébként kapcsolt az Apple is. Az új Mac-ekbe lehet már tenni E-IDE Winchester-t, PCI-os sVGA kártyát, PC-be való SIMM RAM modult, stb. De nem túl későn?


1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 45 perc
Nekem nem kell. Azonban vanank olyan emberek, akik nem akarnak mélyebben megismerkedni a számítógéppel, és akik készek ezért tobbet is fizetni. Az o bajuk.

hp


1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 40 perc
Javaslom a kovetkezo 7kerdesnek: Kell-e nekunk iNteRNeTTo polo, vagy sem? cimmel a polovadaszat pszichologiajanak elemzeset.

kukacz@hotmail.com


1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 37 perc
Na mi van dilettánsok, ennyire telik?
Még nem nagyon érkezett értelmes hozzászólás.

FPeti


1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 25 perc
Nekem meg igen! Ha meg tudnám fizetni. Egy két érv mellette:
1.Ha bármilyen Apple gépet veszel, és késöbb böviteni szertnéd, akkor tuti, hogy müködni is fog. Pl. nem veszik össze saját magával, mint a jól ismert made-in-bambuszkunyhó PC-k.
2.Nem drágább. Ha összehasonlítod egy Compaq vagy IBM géppel árban ugyan ott vagy!
3.Ugymond "szakemberek" hiába fikázzák, azért nyomdákban vagy DTP studiókban ritka madár a Pöce.

Szerinetm az Apple piaci visszaesésének az oka, hogy nem engedték a gépeiket klónozni, mint az IBM. Szegények azt hitték megdönthetik az "Amig losz*r van, van veréb is" törvényt. És tessék! A többség asztalán ott duruzsol a Csingcsangcsung PC.

Üdv,

Egy _Veréb_ a sok közül,


1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 17 perc
NullProblemo!

Ezt kifejtenéd bővebben?
(Én úgy hallottam, hogy van neki nagyon kafa basic interpretere és még VB3,4,5 sem kő hozzája!!!)

FPeti


1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 2 perc
ez nem en voltam am! szerintem a Mac egy nagyon lyo szamgep, csak az Intel based szamgepek lyobbak.

1997. június 23. - hétfõ, 14 óra 0 perc
buzi Mac, nem kell

1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 59 perc
Én nem javasoltam még itthon sehova!

A hálózati támogatása gyenge, a kezdeti hálózat helyett most már ugyan megy szabványos rendszerben is. Az Appletalk nem az a kimondott mindenre alkalmas hál. protokoll.
Profi rendszereknél (kivéve a szerkesztőségeket), nagyobb hálózatoknál nem is találkoztam vele.

Magam részéről örülök, hogy itthon nem olyan népszerű, csak a gond-választékot bővítené.

Hasonló a véleményem mint az OS/2-ről:
Még az is lehet, hogy jobb mint a DOS/Windows, de nem mi fogjuk a piacot befolyásolni, és mi ugye követjük a piac fő csapását.Ha bármilyen szoftver kell, könnyebb beszerezni a Microsoft változatát, mint Apple verziót. Szakember itthon szintén ritka, akár fejlesztő, akár üzemeltető kivitelben.

Egyébként a kérdést nem értem, itt ma Magyarországon ez nem kérdés. Aki még használja az ragaszkodik hozzá, de új felhasználói tömegek nem várhatók IMHO.

bela


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 59 perc
Kell. A széles rétegeknek jobb. A programozóknak pedig készüljön alternatíva. Kecske is, káposzta is. Hmmm....?
Cooper


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 44 perc
Szerintem:Nekünk nem nagyon kell. A magyar piacon ugyan eléldegél a Mac képviselete, de sem neki sem a többi nagynevűnek nem terem egyenlőre túl sok babér. A hazai piac többségét az olcsó dél-pingpongi gépek tartják lázban, amit aztán a fássufniban lehet tovább buzerálni. Az igényes rendszereket még nem érzik szükségesnek és a gyenge klónokból vonják le a lesújtó következtetést is a számítástechnikáról. A fejlődés csak egy lassú folyamat eredménye lehet, ugyanúgy, mint a software-piacon is.
hc


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 36 perc
Nekem póló is kell...
zsbiro@ccsmtp.tii.matav.hu


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 34 perc
Nem.


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 32 perc
Na erről alaposan lemaradttam :)))

TREX


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 18 perc
MacintosH?? Inkább egy póló!!

hc


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 10 perc

Nekem Nem. De valami igazán jó Oprendszer elkelne a PC-re. Meg egy igazán jó fejlesztői környezet is. A PC-s programok többsége kritikán aluli. Felhasználói szoftverek szempontjából a Macintosh sokkal jobb, de ami az előnye az a hátránya is, ti. nem támogatja, hogy a felhasználó maga is tudjon programokat eszkábálni saját külön használatra.

Üdv,

NullProblemo


1997. június 23. - hétfõ, 13 óra 7 perc
Kell!
Kell!
Kell!
Póló kell 1000rel!!!

TREX


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 54 perc
Ki a #1 ?

LO


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 52 perc
Biztos jó a Mac is.
Sorszámom?
Molnár István


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 37 perc
veszitettem ?


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 32 perc
nyertem ?
agyalabagyala
lovag@sch.bme.hu


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 31 perc
Én vagyok az elsö?
hoczy@post.hem.hu


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 31 perc
Igen kell!

1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 30 perc
1. vagyok?

bazsi


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 29 perc
Az nem igaz, hogy én vagyok az első...

Engels


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 26 perc
Persze, hogy kell!
De így elsöre (?) egy pólóban is kiegyezek.
zsbiro@ccsmtp.tii.matav.hu


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 26 perc
nekem nem

B.


1997. június 23. - hétfõ, 12 óra 26 perc