Szabad-e játszani a nyilvánossággal


Többen látták néhány évre a tévében Geszti Péternek azt az interjúját, amelyet az elsõ és egyetlen leszbikus magyar falu polgármesterével és néhány lakójával készített, gondosan ügyelve rá, hogy a falu nevét, de még az ország részét is, amelyben található, sûrû homály fedje. De volt aki nem sokkal késõbb azt a mûsort is látta, amelyben Geszti beismerte, hogy õ találta ki az egészet: a falu polgármesterének szerepét például a saját mamájával játsszatta el.

A cseh tévé bemutatott egy dokumentumfilmet az olajfaló nevû új állatfajtáról, amely a nagy olajkutak környékén jelent meg, és eltakarítja a környezetre veszélyes olajmaradványokat. A filmet hamarosan bemutatta a Magyar Televízió, immár a hír cáfolatával együtt: a cseh dokumentumfilmesek csak játszottak.

Néhány hete egy svéd homepage-n filmes beszámoló jelent meg arról, hogy Pol Pot, a kambodzsai tömeggyilkos diktátor Svédországba érkezett. A hírt átvette a Reuter hírügynökség is, mire a svédek sürgõsen kiadtak egy nyilatkozatot, mondván, hogy az ominózus homepage-n pusztán egy mûvészi projekt bemutatása folyt.

A példák sorolhatók (esetleg ti is soroljátok õket). A kérdés azonban az, miért termeli álhírek sorát a média, s ha már termeli, miért cáfolja õket (ha cáfolja, de mi van akkor, ha nem?). Más szempontból: miért van az, hogy ha játékos kedvû egyéneknek eszébe jut ordítóan józan ész ellenes híreket és eseményeket kreálni, az aktusból csak a hír jön át, a játékos elem nem. Megintcsak más szempontból: a mai hírközlés hatékonyságának ismeretében nem felelõtlenség-e népszórakoztatás, mûvészi projekt vagy bármilyen címszó alatt valótlanságokat közzétenni nagy nyilvánosság elõtt.

1. sz. utóirat. A múltheti Narancsban megjelent egy hirdetés: „Az egyetlen lányfaluban leszbikus gazdáit várja az utolsó szabad ház" (társkeresõ rovat). Namármost, ezt a hirdetést a fent elmondottak tükrében mire vélitek?

2. sz. utóirat, amelyet részben a T. Szerk. kérésére közlök, másrészt mentségként a 7 kérdés késésére. A heti álhír, hogy a T. Szerk. kollektíve Fonyódon nyaral. Tudja-e valaki cáfolni a hírt?

3. sz. utóirat. A nyári lazaság tiszteletére a 7 kérdés pályázatot hirdet „a legjobb álhír" kategóriájában. A pályázatokat itt a rovatban kell benyújtani, a szokásos módon (beírni az ablakba, esetleg annyit írjatok fölé, hogy „Pályázat"). A legjobb álhírgyártó természetesen a szokásos pólójutalomban részesül.

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


A válaszok:Az alhirek akkor alhirek, ha tokeletesen hitelesnek tunnek!

..... :)

Csnorbi


1997. július 21. - hétfõ, 11 óra 29 perc
Tisztelt Palyazok!

A palyazatok elbiralasara osszeultek nagyon nehez helyzetben vannak, mert jonehany kivalo "alhir" erkezett be, es nincs ennyi polonk sajnos. A nyertesek nevsorat delutan 4 ora korul tudjuk csak lodni. Elnezest elore is.

Mindjart jon az ujabb 7kerdes.

Sziasztok: ZsoFi


1997. július 21. - hétfõ, 11 óra 28 perc
Na bumm!

Akkor viccelődj a halállal, ha a tieidről van szó.
Nem hozok példákat, gondolkodj el rajtuk, hátha megy. Kicsit kétlem. És írd alá, sunyi disznó.

Trebitsch


1997. július 21. - hétfõ, 11 óra 25 perc
Tisztelt Nettó-társadalom !

Ezúton jelentem ki, hogy a kb. 1 hete itt irogató ZOKNI nevű levelező nem azonos azzal a zoknival, aki két.három hónapja "agyilag zokni", majd "zokni" néven irogatott.

Az illetőt nem tekintem jogutódomnak.

orig zokni, aki a jövőben
teljesen levetkőzi önmagát, és lábat mos.


1997. július 21. - hétfõ, 11 óra 5 perc
Az igazi Mao, az olajfalo, meg a hasonloak mind azt bizonyitjak hogy a kozvelemeny a mediakon keresztul mennyire befolyasolhato!

Az igazi Mao szerintem a legjobb. Elveztem a kozepetol hogy egy fel oran keresztul atvagtak mint szart a palankon!!!


1997. július 21. - hétfõ, 11 óra 0 perc
Trebics mi a bajod?
Dunakeszin találták meg a gránátot, Harasztin pedig a két tűzszerész maradványait.
Na és , akkor most mi van. Repültek.
Sajnos nem a tördellő szerkesztő, hogy tördellnék le a kezeit!

Na bumm!


1997. július 21. - hétfõ, 10 óra 53 perc

1.
A rendszerváltozás óta nehezebbé vált a pályakezdő diplomások dolga, mivel már nem az állam helyezi el a végzetteket! (Népszabadság, 1997.VII.19., Hétvégi Melléklete -Bonifer M. nyomán)

2.
A MOL 1997.VII.25 -től átlagosan 11.5 % -kal emeli a motorbenzinek árát, mivel a kőolaj világpiaci ára tartós csökkenést mutat.


1997. július 21. - hétfõ, 10 óra 31 perc
Talan mingyart Elvisz Preszli nem? Te gyoker!

1997. július 21. - hétfõ, 9 óra 44 perc
Sziasztok!
Új kérdés és eredményhirdetés dél és egy közt.
zs.


1997. július 21. - hétfõ, 9 óra 24 perc
MATÁV-üldözöttek,

miután megnéztétek a cikket a mai Népszadi 21. oldalán, kicsit lejjebb: "Tűzszerészek halála Dunakeszin (Munkatársunktól) ", ez a cikk címe. Úgy kezdődik, hogy "Két tűzszerész meghalt vasárnap délután Dunaharaszti belterületén, amikor..."
Szégyellje magát a szerkesztőség. Ekkora selejtet gyakran gyártanak ugyan, de most kimondottan fölháborodtam rajta. Ezek nem tudnak olvasni, vagy teljesen hülyék. Írni tudnak, sajnos.
Két ember meghalt munka közben. Ennyi biztos.

Trebitsch


1997. július 21. - hétfõ, 9 óra 23 perc
Elvis Presli-t megtalálták Amerikában, a sztár él és virul!

1997. július 21. - hétfõ, 8 óra 54 perc
RTL!

Nem álhír, ma reggel a TV-ben ô is ezt mondta.

exempli gratia


1997. július 21. - hétfõ, 8 óra 53 perc
TREX!
Kár, hogy visszadobtad, de sebaj veszek Igazi Maoszigonyt a Haramia Íjászboltban és magam fogom ki a Visztulából, nemsokára ideér a víz.
PD.


1997. július 21. - hétfõ, 8 óra 42 perc
A RAJONGÓ szive csücske a MATÁV. Kérlek ne bántsátok, fiatal még....

1997. július 21. - hétfõ, 8 óra 36 perc
MATÁV üldözöttei!

Nézzétek meg a mai Népszabit!

Geoffrey


1997. július 21. - hétfõ, 8 óra 34 perc
hír:
A MUOSZ úgy döntött, hogy sajtómanipulációs eszközökkel mindent megtesz, hogy a jobb-közép, konzervatív pártok megnyerjék a választásokat,és eltakarítsák ezt a libero-bolsevista hatalmi struktúrát. Céljuk elérése sok gondot okoz majd nekik, mert még sohasem éltek a manipuláció adta lehetőségek felhasználásával céljuk elérése. végett.
Üdvözlet mindenkinek:
RAJONGÓ (no nem a hazai sajtóé)


1997. július 21. - hétfõ, 8 óra 30 perc
hjeno,
a hejzet az jó de nem reménytelen
Lépesméz


1997. július 21. - hétfõ, 6 óra 21 perc
Lépesméz,
az első kalandom két éve volt a MATÁV-val.
Cégünk egyik telefonvonalát éjszakánként lenyúlták. Sajnos észre kellett vennünk, mert modemes adatforgalom ment volna rajta automatikusan. Bizonyítani semmit sem lehetett. Erre megbíztunk egy független céget, akik éjszakánként ellenőrizték a vonalat. Akkor leszálltak róla. Szerintem egyesek sportot űznek abból, hogy vonalakat nyúlnak le - általában közületekét - és maszekban használják.
A másik történet kb. fél éve kezdődött. A MATÁV átszervezte a számlázási rendjét - Pécsre tették át a számlázó irodát - és egy bérelt vonalunk számláját a régi és az új helyről is havonta gondosan kiküldték. CSak az egyik helyre fizettünk természetesen, hiába maceráltak a kollégák, hogy fizessük ki havonta mindkét számlát, reklamáljunk és majd visszatérítik. A 3. hónap után is hiába küldtük el az átutalást igazoló bizonylatot, a válasz egy fizetési meghagyás volt, némi cégbíróságra vonatkozó fenyegetéssel fűszerezve.
Ekkor a cég ügyvédje célzást tett a helytelen viselkedésre a MATÁV-nál, utána nem sokkal később levélben elnézést kértek. :-)

hjeno


1997. július 21. - hétfõ, 1 óra 53 perc
Alhirnek szamit-e az, hogy a Nepszavaban ez all TGM-rol:
"Ugy veli, hogy .... az MSZP es a Fidesz koaliciora lepese pedig kesz teny. Szerinte ennek elokeszitese folyik, mar osztjak a poziciokat."
holott az eredeti cikkben ez all:
"az utodparti baloldal es a nacionalista jobboldal jovore esedekes osszefogasa kesz teny..."

RTL


1997. július 21. - hétfõ, 0 óra 21 perc
Hontalan! Ezennel elnyerted az 1997. évi Gadó György-díjat. Jutalmadat bármelyik MIÉP-irodában átveheted.
z-okni


1997. július 20. - vasárnap, 23 óra 36 perc
Rezső!
Igazad van. Olyan avult elmékkel, mint Zokni, nem kell törődni. A Gy.P. szerintem az, amit kérdezel.
Hontalan

Trebitsch
Mit gondolsz, Zokni a metélést is bevállalja?
Hontalan1997. július 20. - vasárnap, 22 óra 17 perc
A sajtóról:
Kezembe került egy újságnak nevezett propaganda nyomtatvány. "Nyugati Magyarság" Fejlécén még "A demokratikus és nemzeti szellemü nyugati magyarság lapja". Nem kivánok a tartalommal foglalkozni mert nem éri meg. Megjegyzem, hogy a szabad sajtó égisze alatt ezek a szálsöjobboldali kreatúrák egyáltalán nem öregbitik a sajtó hitelét. Továbbá azt kivánom bejelenteni, hogy annak dacára, hogy a nyugati magyarsághoz tartozom a kiadvány semmiben sem képviseli a véleményemet.
Denes.


1997. július 20. - vasárnap, 18 óra 16 perc

A lengyolországi esôzések és áradások csupa álhír.

Gomolytalan Felhôk


1997. július 20. - vasárnap, 12 óra 54 perc
Mindenki!

Az 1997. július 20. - vasárnap, 6 óra 2 perc szólt Hölgy/Úr ugyan nem én voltam, hanem egy ÁlMogorva, ettől eltekintve teljesmértékben egyetértek az elhangzottakkal. Sajnos.

Üdv.: Mogorva

Pályázaton kívül!


1997. július 20. - vasárnap, 12 óra 37 perc
Zokni,

itt találsz néhány kibucot, meg térképet...:)

http://lazarus.elte.hu/hun/dolgozo/zentail/ut/izr96/indul.htm

Majd mesélj. Gyönyörű, történelmi tájak, jó levegő, napfény... Amúgy tudsz egyáltalán kapálni? Nem olyan könnyű az, mint hírlik!

Trebitsch


1997. július 20. - vasárnap, 11 óra 33 perc
Sziasztok,

Talaltam egy UJ biztonsagi rest a Windows alatt futo bongeszokben. A hianyossag gyakorlatilag az osszes ilyen browser-ben megtalalhato, a legujabbakban is!

Megtekintesehez egy kis alkalmazast kell
letolteni (kb. 250kB :) a kov. cimrol:
http://www.datanet.hu/BusinessNet/sniffer.zip

A hiba leirasa:
http://www.datanet.hu/BusinessNet/index.html

Mit kell ilyenkor tenni? Kinek irjak eloszor?
NS,MS,CNN,CERT,CaboComm... :)))

Suc

Emilio: mailto:makeyour@mail.datanet.hu, incomer@usa.net

ui: Meg mielott azt talalna mondani valaki, hogy mas tollaval ekeskedem, kijelentem, hogy a homepage az enyem! Csak mert ilyenre is volt mar pelda... :(((


1997. július 20. - vasárnap, 11 óra 3 perc
Megnyílt a z új 7? melynek első kérsése, hogy zok-ni visszajön-e a kibucból?
Másodikkérdés: Rezső miért lett Mihancsik Zsófia, aki eldönti, mi fér bele és mi nem. (később majd megírja hova is fér belefele és mi az ami belefér ?).
Még később, rezsőmindígösszevissza megírja, hogy amit megírt, azt az OlvIr-ba, a 7?-be, az Új Magyr Fórumba, vagy az új 7?-be írta meg.
Később Kicslyányt felhívja Alyr (hosszasan beszélgetnek).
Ugyanekkor a Matav közli velem, hogy egyirányúsított telefonomról folytatott beszélgetéseim "R" beszélgetések voltak, Dénes fizeti. Egyben elmagyarázza, hogyan is kell használni a DIGIFON szolgáltatást, amiről ugyan fogalmam sincs, mégis fizetnem kell!!???

Nem kéne valahogy témát váltani?????????

Lépesméz


1997. július 20. - vasárnap, 7 óra 50 perc
Rezső,
az Új Magyar Fórum nem teccik? folyt.köv.
Lépesméz


1997. július 20. - vasárnap, 7 óra 28 perc
Úgy lehet szebb jövöt, meg új országot épiteni, hogy jobban lopunk, csalunk meg hazudunk mint valaha. Aztán ha valaki szól azt lekúrjuk mint a pengös malacot.
Mogorva


1997. július 20. - vasárnap, 6 óra 2 perc
Nem szabad, de megis mindenki jatszik. Mer' ilyen az elet. Megszoktuk. Mar evezredek ota. A kerdes
mindig csak a tudatossag, meg az eredmeny.


1997. július 20. - vasárnap, 1 óra 53 perc
Hontalan, akkor jól gondoltam, de van modernebb feldolgozás is Eötvösnél. A zoknival meg ne törődj. Istenem művelődni akar. Biztos ráfér. De mi az a gy. pe.? Gyógypedagógia?
üdv rezső


1997. július 20. - vasárnap, 1 óra 32 perc
Hontalan! El kéne olvasni azt a könyvet, de nem azzal a szemüveggel, amivel a kisegítő iskolában tanítottak meg olvasni! Ha csak egy milligramm antiszemitizmust is fel tudsz mutatni Bari József könyvéből (amelyet a közismert honi véleménynyilvánitási szabadság alapján az átlag magyar olvasó még csak hírből sem ismerhet, nem úgy az Eötvös vagy Krúdy-félét), elmegyek egy kibucba szőlőt kapálni.

Zokni


1997. július 20. - vasárnap, 1 óra 23 perc
A Zokni által reklamált könyv a tiszaeszlári vérvád antiszemita feldolgozása. Tömény, ocsmány antiszemitizmus. Rezső gondolom Eötvös Károlyt ajánlotta volna. Kétlem, hogy erről Zokni nem tudott. Elég viccesnek tartom a kirekesztés kirekesztését is kirekesztésnek titulálni.
Az ezután megszólaló hősnek bizonyára igaza van, én egy gy.p.-s vagyok. (Ez a kisegítő iskolák színvonala ma Magyarországon.
Hontalan


1997. július 19. - szombat, 23 óra 12 perc
Mogorva panaszaitól megrettenve hétfötöl ingyenes lesz az összes MATÁV szolgáltatás. Nem kell fizetni ezen kivül a benzinért. Elbocsájtják az élelmiszerboltok pénztárosait is. Kilóra és ingyen mérik a gyószert a patikákban. Nem kell jelentkezni hétfötöl a munkahelyeken sem. A kiosztott ingyen computereken mindenki éjjel nappal pofázhat az Internettón. A kutyatulajdonosok a veszetsségi oltás igazolása ellenében hetenkát kétszer dijmentesen kapnak borjuhúst. Nem kell vámot fizetni a behozott szajréért és papirok nélkül vihetök ki a lopott autók. Napi 20 üveg buzasör jár minden munkanélkülinek. Szabad padlóra köpni, antiszemita kijelentáseket tenni. Ujra szabad lesz a vöröscsillag, horogkereszt és a nyilas karszalag viseláse. Kis változással visszaállitják a Trianon elötti határokat. Miénk lesz az Alpok, a Pireneusok és kapunk egy darabot a Grand Kanyonból is.
Ingyen szállit utasokat a KLM, Lufthanza, United. Nem kell vizum az USA-ba. Minden magyart Bill Clinton és az IFOR-NÁTO énekkar vár a Kennedy-n. Mindenkinek minden tartozást elengednek, aki betöltötte a másfeledik évét nem kell fizetni a közuti jármüveken. A második elemi elvégzése után minden magyar állampolgárnak jár egy 600 Mercedes.
11 numeráig ingyenesek lesznek a kupik is. Visszakapjuk a Fülöpszigeteket. Bill Gates személyesen kér majd bocsánatot és magyarositja a nevét Mogorva II-re.
A magyar sajtó pedig szabad lesz. Szabad lesz nem elhinni amit a sok egoista firkász felelötlenül odaröfög.
Jó hír még, hogy a diliházban dollárban fizetnek órabért a betegeknek. Valamint a jóvöben négyújasak lesznek a kényszerzubbonyok, hogy minden álat beleférjen.
D.


1997. július 19. - szombat, 20 óra 23 perc
Mogorva panaszaitól megrettenve hétfötöl ingyenes lesz az összes MATÁV szolgáltatás. Nem kell fizetni ezen kivül a benzinért. Elbocsájtják az élelmiszerboltok pénztárosait is. Kilóra és ingyen mérik a gyószert a patikákban. Nem kell jelentkezni hétfötöl a munkahelyeken sem. A kiosztott ingyen computereken mindenki éjjel nappal pofázhat az Internettón. A kutyatulajdonosok a veszetsségi oltás igazolása ellenében hetenkát kétszer dijmentesen kapnak borjuhúst. Nem kell vámot fizetni a behozott szajréért és papirok nélkül vihetök ki a lopott autók. Napi 20 üveg buzasör jár minden munkanélkülinek. Szabad padlóra köpni, antiszemita kijelentáseket tenni. Ujra szabad lesz a vöröscsillag, horogkereszt és a nyilas karszalag viseláse. Kis változással visszaállitják a Trianon elötti határokat. Miénk lesz az Alpok, a Pireneusok és kapunk egy darabot a Grand Kanyonból is.
Ingyen szállit utasokat a KLM, Lufthanza, United. Nem kell vizum az USA-ba. Minden magyart Bill Clinton és az IFOR-NÁTO énekkar vár a Kennedy-n. Mindenkinek minden tartozást elengednek, aki betöltötte a másfeledik évét nem kell fizetni a közuti jármüveken. A második elemi elvégzése után minden magyar állampolgárnak jár egy 600 Mercedes.
11 numeráig ingyenesek lesznek a kupik is. Visszakapjuk a Fülöpszigeteket. Bill Gates személyesen kér majd bocsánatot és magyarositja a nevét Mogorva II-re.
A magyar sajtó pedig szabad lesz. Szabad lesz nem elhinni amit a sok egoista firkász felelötlenül odaröfög.
Jó hír m%


1997. július 19. - szombat, 20 óra 1 perc
zok-ni
csak azt ne hidd, hogy a saradat lemossa a lúliusi eső: azt kőkemény kamattal fogod visszafizetni, méghozzá igen hamar. Plusz fizeted az új vonal kiépítését.
Nem lehet itt senki nyerő addig, amíg... széllel szemben ugyanis....
Lépesméz


1997. július 19. - szombat, 19 óra 3 perc
Lépesméz meg Mogorva!
Matávilag nemrég kénytelen voltam kiokosodni, szintén egyirányusítás végett. Ha a sarad túllépi a harmincezret, akkor jön a trükk, hogy már csak téged tudnak hívni. Ha továbbra sem fizetsz, akkor jön a teljes némaság. Egy megoldás van: kérsz egy új vonalat, már ha van a környéken, persze nem ugyanarra névre, mint akijén a saras telefon van. (Amíg ezt a pár sort leírtam, háromszor kellett újrakapcsolódnom, Köszike, matávka!)
zok-ni


1997. július 19. - szombat, 16 óra 2 perc
A pályázathoz:

Befejezéséhez közeledik a magyar privatizáció. Egy igazi sikertörténetnek voltunk tanúi az elmúlt években. Hála a kormánypártok felelősségteljes politikájának a privatizált termelőerők 95 %-magyar vállalkozók kezébe került, a fennmaradó 5%-ra az országba áramlott külföldi tőke az államadósságot az európai átlagra csökkentette, miközben az életszínvonalat is kismértékben emelni tudta.
A privatizációs sikert a kormánypártok a következő alapelveknek tulajdonítják:

- amit lehetett az eredeti tulajdonosoknak adtak vissza, abból kiindulva, hogy saját(nem lopott) tulajdonát mindenki féltő gonddal kezeli.
- az államosítás után keletkezett tulajdont a dolgozók között részvények formájában osztották ki
mondván a dolgozó és menedzsment csapat együtt kifogja alakítani a tulajdon legmegfelelőbb működtetését
- fenti rendszer garancia a legkisebb mérvű korrupcióra, társadalmi és jogi igazságossága is a legjobb
- viszonylag alacsony költséggel jár
- a sikerhez hozzájárult az adók alacsony szinten tartása és a magyarországi áruk és befektetések adó kedvezményekkel, vámokkal történő védelme
- persze a jogrendszer átláthatósága és hézagmentessége is hozzá járult a sikerhez, ill. az hogy a szórványos korrupciós eseteket a nyilvánosság legszélesebb bevonásával a bíróságok általában gyorsított eljárással féléven belűl keményen megtorolták. Ezt csak a személyiség-jogok védelmének olyan szabályozásával tudták elérni, hogy ne lehessen segítségükkel takarózni
- a parlamenti képviselők, felelős állami alkalmazottak gyors átvilágítása a hatékony, manipulálás, zsarolás mentes törvényhozási és kormányzási munka záloga volt
- meggyőző volt ebből a szempontból Nikolits tárca nélküli miniszter szerepe, aki szívós munkával töredékére csökkentette az államtitok alá eső ügyek számát

- a kormányszóvivő a külföldi újságíróknak szokatlan szóval "nemzetinek" nevezte a kormány politikáját

homoród
(Budapest)


1997. július 19. - szombat, 15 óra 24 perc
Lépesméz!

1997. július 18. - péntek, 8 óra 3 perc

Mondd, nem maradt az egyirányúsítás előtt átirányítva a vonal, mondjuk egy mobilfonra?
Nekem ugyanis ez történt, annyi esze a matávéknak már nem volt, hogy ha egyirányúsítanak, akkor legalább az átirányítást is szüntessék meg. Kurva jó mert én, mivel a készülék a kért szolgáltatásra nem jogosult, már a kappanhangú operátorszöveg szerint, ezért meg sem tudom szüntetni az átirányítást. A számla meg ketyeg, ha hívnak.
Mérgemben döntöttem, leszarom a matávot, ha ennyire barmok be sem fizetem az elmaradt díjat. Az ezután keletkező hívásokat pedig nem számlázhatja mert a készülék deklaráltan egyirányú üzemmódban volt.
Jó kis számlát hagyok rájuk. Bár ettől a Straub csávó még jó kis fizetést, meg prémiumot akaszt.
Hogy kőtené telefonszámlára!

Üdv.: Mogorva


1997. július 19. - szombat, 14 óra 41 perc
Újabb processzor hiba!
N.B. banki alkalmazott újabb processzor hibára derített fényt. Az MNB szuperszámítógépein végzett műveleteknél megfigyelte, hogy ha a végeredmény egy bizonyos - milliárdos nagyságrendű - szám, akkor elôjel bit téves.
A hiba a korábbi hasonló jellegű processzor pontatlanságokkal ellentétben jelentôs eltéréseket generál, melyeknek messzeható következményei lehetnek. Így például kimutatták, hogy egy 24 évvel ezelôtti Magyarország és USA közötti elszámolás mérlegfôösszegében a komputer tévesen azt jelezte, hogy USA követelése Magyarországgal szemben 22,4 milliár dollár, holott a valóság ennek fordítottja volt. Mint ismeretes a hiba napjainkig rejtve maradt, és Magyarország évrôl-évre súlyos dollármilliárdokat utalt át a tengeren túlra kamat és törlesztés címén.
Elôzetes számítások szerint a tévedés helyrehozatala mintegy 200 milliárd dollárba kerül az amerikai kormánynak. A költségvetési deficittel küszködô Clinton adminisztráció nem tudja magára vállalni ezt a pénzügyi terhet, és egyes meg nem erôsített jelentések szerint felmerült az amerikai hadsereg áruba bocsájtásának a gondolata.
Természetesen szó sincs arról, hogy az amerikai hadi támaszpontokat Magyarországra telepítenénk - nyilatkozta lapunk tudósítójának Keleti György - csupán a felsô vezetésben következne be egy szerkezeti váltás, és az egységek irányítása átkerülne Magyarországra.
A hír hatására a környezô országok mindegyike jelezte, hogy szívesen egyesülne Magyarországgal, és az Európai Unió is jelezte társulási szándékat a Magyar Unióval.
Ugyanakkor az Európai Unióban hivatalos nyelvének megszavazták a magyart, és ezzel egy megoldódott több évtizedes probléma. Franciaország és Anglia jelezte, hogy még ebben az évben kötelezô érettségi tétel lesz a magyar nyelv, a többi nyugat-európai országban - állításuk szerint - ezt már évek óta bevezették.
A köztársasági elnök N.B-t Elôjel érdemrenddel tüntette ki, és átadta a vele járó 1000 Ft-os vásárlási utalványt is.

Dajcs


1997. július 19. - szombat, 12 óra 53 perc
szerintem hONTALAN KIMONDOTAN GY-PEs

1997. július 19. - szombat, 9 óra 13 perc
K. Hontalan!
Ritkán kölcsönzök magamnak könyveket. Kirekesztő megjegyzésedet mellesleg illene indokolnod.
Üdv: zokni


1997. július 19. - szombat, 1 óra 47 perc
Zokni! Hm. Melyik perre gondolsz. Nem ismerem a "művet", de ha jól kódolom Hontalan utalását, akkor erről a perről tudnék jobbat is ajánlani.
Vagy te az álhír helyett a rém(es)hír kategóriában indulsz?
rezsőmorcos


1997. július 19. - szombat, 1 óra 24 perc
Ha az ál- és rémhírekről olvasnátok:
http://www.cnn.com/rumour

zsoo


1997. július 19. - szombat, 0 óra 49 perc
Kedves Hontalan! Válaszom az olvirban lesz, mert nem akarok ide napi politikát hozni, és válaszomat most enélkül nem tudtam megírni.
üdv rezső


1997. július 19. - szombat, 0 óra 36 perc
Tenleg igaz hogy az UjMao az csak egy alhir?
vagy tenleg csikagoban a gengszterek csinaljak?
BuBuha nem irom ide hogy pajazat, akkor nem er?1997. július 19. - szombat, 0 óra 31 perc
Zokni!
Azt a könyvet nyilván te tudod kölcsönösni. De jobb lenne, ha te nem írnál ide.
Hontalan


1997. július 19. - szombat, 0 óra 24 perc
Felhívás!
A nyilvánosság kérdéséhez jól illik az indexre tett könyvek sorsa. Nagyon szeretnék egy jól olvasható – fénymásolható – példányt Bari József: A per című könyvéből. Ki tudna ilyet kölcsönözni?
Ide írjatok!
Előre is köszöni:
Zokni.


1997. július 19. - szombat, 0 óra 4 perc
Kedves Rezső!
Nem volnál kedves kis ismertetőt adni a nemlibárlis sajtó nemtrükkjeirol? Vagy vegyük mutatványnak a nyugdíjtörvénnyel kapcsolatos fejtegetésedet?
Hontalan


1997. július 18. - péntek, 22 óra 34 perc
Elcenzeztek volna egy nagyon fontos üzenetemet?
Nem létezik.
D.
Pedig ez most fontos lett volna.


1997. július 18. - péntek, 20 óra 42 perc
Pályázat - álhírre:

Az idén még további áremelkedések várhatók - jelentette ki Horn Gyula. A kormányfő arról is szólt, hogy fontosnak tartja az társadalomra nehezedő terhek megosztásának igazságosabbá tételét. Kérdésünkre válaszolva Horn megengedhetetlennek tartaná, ha tehetséges diákok anyagi okok miatt szorulnának ki az ország főiskoláiról és egyetemeiről.

- RS -


1997. július 18. - péntek, 18 óra 30 perc
Kedves Skorpió! Az előbbi üzenetemet on line pötyögtem és nem vettem észre beírásod, csak később, amikor az elmentett anyagot olvasgattam. Süt leveledből a cikiző ellenérzés, és már többször megfogadtam korábbi internettós kudarcaim miatt, hogy az ilyenekre nem válaszolok. Nem azért jutottam erre a következtetésre, mert különösebben hiú lennék (annyira természetesen vagyok, mint az átlag) és azt gondolom, hogy személyemhez nem érhet fel a kritika, hanem azért jutottam erre a következtetésre, mert a tapasztalatom azt mutatta, hogyha valaki ilyen túlzásokkal, ennyire erősen képvisel egy előítéletet (nem pontos a megfogalmazás, mert valójában az előítélet ejti rabul őt), hogy olyanokat is beleképzel írásomba, ami nincs benne (hogy ezzel a feltételezéssel mintegy igazolva lássa saját attitűdjét) akkor a szinte a tudatalattija irányítja és hiába válaszolok konkrét érvekkel, nem is veszi figyelembe őket. Lepereg róla. Amiért mégis válaszolok neked, az azért van, mert éppen ez a tulajdonsága az embereknek (és a félreértések elkerülése okából: én sem vagyok mentes ettől) ami miatt úgy hat(hat) a média, ahogyan most nálunk.
De a konkrét felvetéseidre.
1. nem beszélek naponta a Balsaival. Csak azért kerestem, mert a Matávval foglalkozott és szövetségest láttam benne. De fogom még keresni, hisz ő is folytatni kívánja a harcot. Matávval kapcsolatos sajtótájékoztatójáról egyébként két magyar politikai napilap nem számolt be: a Népszava és a Népszabadság. Talán nem véletlenül... Mint ahogy az sem véletlen, hogy legnagyobb terjedelemben az Új Magyarország tette ezt, utána pedig nem a Nemzet, hanem a Hírlap következett.
2. Nem nézem le a „tömegeket" az olvasókat. Persze ezt vagy hiszed nekem, vagy nem. De ha így is lenne, kétlem, hogy abból a néhány mondatból amire reagáltál, ez kihámozható lenne. (Esetleg más írásomra gondolhattál, de nem hivatkozol rá, tehát így megjegyzésed egyszerűen rágalom.) De, hogy bizonyítsam, hogy bennem is munkálkodik előítélet, el kell mondanom, hogy elmorfondíroztam a „tömegek" szón, írásodban. Valamikor ez a szocialista politikai szlogengyűjtemény kitüntetett helyén állt ez a szó. Mostanában ritkábban használják. Bár a régi szocik most is gyakorta úgy beszélnek, mint korábban, hiszen a rögzült beszédstílust nehezebb cserélni, mint a politikai célokat. Ezért beszélnek még ma is sokan például a kapitalizmus felépítéséről... Ha viszont jogos a szóhasználatodból eredő (előítéletes) feltételezésem, már érthető is a személyemmel és véleményemmel kapcsolatos ellenérzésed.
3. Semmiféle hatalmat nem tulajdonítok magamnak. Talán a kutyáim... De ők nem olvasnak újságot. A sajtónak viszont tényleg nagyon nagy hatalmat tulajdonítok. De nincs ebben semmi eredeti. Csupán azért vélem így, mert tapasztalataim azt igazolták, hogy igazuk van azoknak, akik ezt már előttem is így gondolták és le is írták véleményüket.
4. Nem írtam, hogy bármit elérhet a sajtó, és nem is gondolom így. A nagy hatalom, nem teljhatalom, de még azzal sem érhető el minden. Talán az Isten tudna e kérdésben felvilágosítással szolgálni neked, ha beszélő viszonyban vagytok....
5. Tényleg nem hülyék az emberek - de ezt nem is állítottam. Azt viszont igen, hogy ahhoz nem elég okosak, hogy mindenen átlássanak. Már csak azért sem, mert ehhez is kell némi képzettség. Miután elolvastam néhány amerikában született tanulmányt az ottani „liberális sajtó" működéséről, trükkjeiről, csak utána döbbentem rá, hogy nálunk néhány dolgot szó szerint lemásoltak. E nélkül soha fel nem ismerhettem volna például azt, hogy volt olyan napilapunk, amelyik tudatosan az úgynevezett „véleménygazdák" meggyőzésére, „megszerzésére" törekedett. Valószínűleg a magyar újságolvasók kilencven százaléka még csak nem is hallotta ezt a kifejezést.
6. Be kell vallanom, hogy ismertem, ismerek olyan embereket, akik nem tudták, hogy „mi az ábra". Például nekem is idő kellett, amíg rájöttem a hirdetett elvek, és a gyakorlat közötti szakadékra. Egyedül lettem volna?
7. És most hányan tudják, hogy mi az ábra? És ha nem tudják, mennyi abban a sajtó szerepe?
8. Sorok között most is kell tudni olvasni, mert sajnos most sem lehet nyíltan írni. Több oka van ennek. Az első, hogy sokszor meg sem jelenhetne. De az is oka, hogy arról is hírt kell adni, amit alaposan gyanít az ember, de nem tud bizonyítani. Valahogy jelezni kell. Egy példa. A nyugdíjtörvénnyel valószínűleg azért sietett a koalíció, mert addig amíg ők vannak kormányon, a létrejövő nyugdíjpénztárak zsíros állásaiba saját klientúrájuk, családjuk kerülhet - tartják néhányan. Valószínű? Véleményem szerint igen. Lehet bizonyítani előre? Nem . Utólag meg lehet ugyan írni, ha kiderül kik kerültek oda, de akkor már semmi sem történik, történhet. Legfeljebb majd beperelik azt az újságírót, amelyik le merészeli írni, hogy miért kellett siettetni a törvényt anno....
8. Kovács Andrásra vonatkozó kérdésed tedd fel a Népszabadságnak. Egyébként szerintem fontos a személye is, meg az a poszt is. Az már más kérdés, hogy milyen aktuálpolitikai kavarásra használta azt a téves hírt a Népszabi - ha ugyan nem ártatlan tévedésről volt szó...
9. Köszönöm javaslatod. A művet még 1983-ban olvastam jugoszláviai magyar nyelvű kiadásban, mert a Kossuth-könyvesboltban nem kaptam meg. De ha Te is ismered, akkor min csodálkozol? A helyzet azóta természetesen alaposan megváltozott. A Kossuth könyvesbolt helyén már bankfiók van. Szép új világ - , hogy egy másik alapmű címével zárjam.

Üdv rezsőskorpiócsíptedemárlohad

Ps.hjeno! Még nem írtam semmit az olvirban. A mondatom jvő időben volt megfogalmazva.


1997. július 18. - péntek, 16 óra 29 perc
rezső,
most átnézek az olvirba, utána csak ma este jutok legközelebb géphez.

hjeno


1997. július 18. - péntek, 15 óra 39 perc
Komolyan:
Tegyétek át a fennti "vitaindítót" a végére. Borzasztó unalmas, hogy mindig le kell tölteni, várni és ujra olvasni, ha akarom, ha nem. Mielött meg jön az uj 7? valami összefoglalót kell csinálni. Ezt már egyszer javasoltam, de ott fennt
nem méltóztatnak hallani.
Olyan mintha az egészet szivességból csinálnák.
( Lehet, hogy igy van?)
Deneszsjelzöiazarhivban (USAerreugrotok)


1997. július 18. - péntek, 15 óra 39 perc
Komolyan:
Tegyétek át a fennti "vitaindítót" a végére. Borzasztó unalmas, hogy mindig le kell tölteni, várni és ujra olvasni, ha akarom, ha nem. Mielött meg jön az uj 7? valami összefoglalót kell csinálni. Ezt már egyszer javasoltam, de ott fennt
nem méltóztatnak hallani.
Olyan mintha az egészet szivességból csinálnák.
( Lehet, hogy igy van?)
Deneszsjelzöiazarhivban (USAerreugrotok)


1997. július 18. - péntek, 15 óra 37 perc
DcsabaS, hjeno többiek. A téma most kezd érdekes lenni, de szokás szerint vége 7kérdésnek és hétfőn jön a következő. Ajánlom folytassuk a beszélgetést az olvirban, mert azt nem szabdalják szét a hétfők. Ott fogok válaszolni nektek.
üdv rezső


1997. július 18. - péntek, 14 óra 24 perc
Kedves rezső!

Sajnos, legutóbbi véleményeddel (péntek, 11 óra 57 perc) szintén egyet kell értenem.
Különösen fontosnak tartom a művelt emberekre vonatkozó célzásodat. Magam is megfigyeltem, hogy az értelmiségiekre sokkal inkább hatnak különféle elméletek, izmusok, ideológiák és a propaganda, mint pl. az egyszerű parasztemberekre. Azok - ha semmi egyebet nem is - azt pontosan tudják, hogy az úri ficsúrok csak becsapni akarják őket, amiért is nem hisznek el nekik semmit. (Ez persze megnehezíti a velük való együttműködést azon kivételes esetekben, amikor véletlenül nincs szó becsapásról.)

Ami a sajtó ténylegesen nagy hatalmát illeti, abban is egyetértünk. De hogy a sajtónak (írott és elektronikus) ekkora befolyása van, azt én olyan realitásnak tartom, amit nem letagadni, vagy felszámolni, hanem korrekt feltételekkel párosítani kell. (Egyébként jön a maffia.) Korrekt feltételeken pl. olyasmiket értek, amiről pár hónapja már írtam is egyszer, hogy pl. a televíziót el kell ismerni egy hatalmi ágazatnak, az ezzel együttjáró függőségekkel és függetlenségekkel (pl. függetlenség a miniszterelnöktől, de függőség a lakosságtól.)

Van viszont egy érdekes kommunikációs probléma. Az általam korábban leírtak (péntek, 8 óra 12 perc) szerint a híreket kerekíteni kell, ha azt szeretnénk, hogy ne nagyon sérüljenek az infóátvitelkor. A kerekítéssel egyáltalán nem az a célunk, hogy igaz hírek keletkezzenek, hanem csak annyi, hogy könnyen (pontosan) megjegyezhető (ál?)hírek. Ha a kerekítés (moduláció) valami invertálható operáció volt, akkor az infóátvitel után visszaállíthatjuk (demodulálással) az eredeti híreket. Ezt a technikát rendkívül széles körben használják az elektronika szinte minden területén.

A kérdésem / problémám ezek után az, hogy hogyan lehetne az emberi nyelvre is használni a fenti technikát, annak érdekében, hogy többszörös átvitel után se nagyon sérüljenek a hírek? (Vagyis hogy pontosabban helyre lehessen állítani az eredeti hírt.) Valami olyasmire gondolok, hogy egy megtanulható és könnyen használható algoritmussal úgy kellene kerekítenünk a nem kerek gondolatokat, hogy a kerekítést majd később fel tudjuk ismerni és vissza is tudjuk csinálni.
Picit talán a versekre / dalokra is igaz, hogy a ritmus, a rímek és a dallam kerekíti (egységbe foglalja) a sorokat.

DcsabaS


1997. július 18. - péntek, 13 óra 59 perc
A sajtónak sokan elhisznek mindent (ld. Postabank botrány), ebből aztán mindenfelé - gyakran - akár országos méretű felfordulás keletkezik. Oké. Tehát nincs fejetlenség, ha a sajtónak nem hiszünk. De akkor azt sem fogjuk elhinni, ami tényleg igaz. Az álhírek, vagy feltupírozott igazságok leközlése nagy veszélyt rejt magában, szerintem. Ha kiderül, hogy egy álhírek miatt lett egy országos botrány, akkor az emberek bizalmatlanná válnak a sajtóval szemben. Ez nem jó, hiszen a tööbség csak a sajtó révén (ide minden hírközlési formát értek) által tud tájékozódni rohanó világunk részleteiről. És akkor mi a végeredmény?! Szerintem meg kell tanulnunk a sorok között olvasni, és a kósza hülyeségeket kiszűrni az igazságból. Vagy fordítva?!

Csuty@hotmail.com


1997. július 18. - péntek, 13 óra 38 perc
Pályázat!!!!
Az Internetto Szerkesztősége az Uj Magyar Fórum
rovat nevét Nyelvi Fórumra változtatta.
Nisa


1997. július 18. - péntek, 13 óra 19 perc
rezső (11:57),

a média nagyhatalom, nagyon sok embert át lehet vágni, de nem mindenkit.
A politikusok álma, hogy kényük-kedvük szerint manipulálják a tömegeket. Többnyire sikerül is. Mégis minden átkosban van egy réteg, akit nem tudnak becsapni és ezeket az embereket megpróbálják eltaposni vagy legalábbis elhallgattatni. A hazai szoc. rendszer is alulfizette az értelmiséget, többek között a történészeket is, nehogy a befolyásolhatatlan véleményük mellett még stabil anyagi hátterük is legyen.

hjeno


1997. július 18. - péntek, 13 óra 14 perc
Zugfirkász !
(-aki történész és naponta beszél Balsaival)

Ugyan már, ne nézd le a tömeget ill. az olvasókat, és ne tulajdoníts magadnak avagy a sajtónak olyan nagy hatalmat. Nem igaz, hogy bármit elérhet a sajtó. Az emberek nem hülyék, és tudnak a sorok között olvasni. Lásd az elmúlt 40 év. Minden arról szólt, hogy a szoc. milyen jó, mégis mindenki tudta, hogy mi az ábra.

P.S. Kit érdekel, hogy Kovács A. lemondott-e vagy sem ?
P.S.2 : A forráskutatásról : ajálom figyelmedbe az 1984. című könyvet.

Skorpió


1997. július 18. - péntek, 12 óra 42 perc
Talán többeknek érdekes lesz, mesélek egy bemutatóról.
Sok éve a TV-ben demonstrálta valaki, hogyan torzul az információ a legnagyobb jóindulat mellett is. Egy képet mutattak valakinek, ami egy L-alakú helyiséget ábrázolt néhány berendezési tárggyal, növényekkel, tehát nem volt unalmas de nem is túl bonyolult. A látottakat aztán tovább mesélte az illető a következőnek, aztán ő is tovább, összesen 10-en voltak. A 3. verzióban már olyat is hallottunk, aminek a képhez semmi köze nem volt. A 6. felé már csak vigyorogni lehetett az egészen. A 10. ártatlanul elmesélte a hallottakat egy rajzolónak (persze ő is a saját torzításával). Az eredetit és a rajzot aztán mindenki megnézte, képzelhetitek a meglepetést. A legjobban persze a nézők szórakoztak, mert folyamatában láttuk az egészet.

hjeno


1997. július 18. - péntek, 12 óra 29 perc
TREX tegnap pecázott a Visztulában. Újabban, mintha magas lenne a vízállása. Na mindegy. Szóval kimentett két fuldokló csukát, majd kifogott egy a magyar kormány által küldött szivattyút és az Igazi Maót, de ez utóbbi kettőt visszadobta, mivel méreten alulinak bizonyultak.
Csak később jutott eszébe, hogy PD. minden vágya egy Igazi Maó. Sorry.

TREX


1997. július 18. - péntek, 12 óra 9 perc
DcsabaS! Írod: ki kell egészítenünk a
kiegészítést is, mégpedig az ellenőrzéssel!
Eredetileg történész lennék. Valami ilyesmit hívnak forráskritikának. De mondandóm fontosabb része az volt, hogy a társadalom (és még az olyan művelt része sem, mint ti) nem képes erre, még csak nem is gyanakszik. Ezért lehet átverni.
Ha a magyar sajtó egy része neki állna, három hónap alatt bebizonyítaná nektek, hogy a monnyon le Józsinál korrektebb, műveltebb, igazságosabb politikus nincs senki a világon.
De akár téged is meg lehetne választatni köztársasági elnöknek. Csak technika és némi idő kérdése.
üdv rezső1997. július 18. - péntek, 11 óra 57 perc
R.!

Felôlem....Ha neked ez öröm, gondold azt.

MuzX


1997. július 18. - péntek, 8 óra 50 perc
rezsőzugfirkász!

Egyetértek legutóbbi (péntek, 3 óra 26 perc) fejtegetéseddel. Szerintem is egyszerű félreértéssel keletkezik a legtöbb álhír. Az ember tudatalattija (de nemcsak az) a hiányos, vagy hiányosnak tűnő információkat folytonosan kiegészíti valami értelmesnek tűnő egésszé, valamivé, amit könnyebben tud modellezni, amiről könnyebben alkothat fogalmat. Ez _szükségszerű_ tulajdonsága minden intelligenciával, vagy mesterséges intelligenciával operáló rendszernek. Ezért nem hibáztatnunk kell az előbbi kikerekítést, hanem ki kell egészítenünk a kiegészítést is, mégpedig az ellenőrzéssel! Minden olyan információtöredék, amely kikerekítéssel került beépítésre, _külön_ ellenőrzésre szorul. (Ugyanis sokszor van úgy, hogy nemcsak egyféleképpen lehet értelmezni a dolgokat - ráadásul maximális korrektség mellett.)

Néhány példa nem emberi természetű kikerekítésre:

- a frekvenciamodulációs információátvitel a nem kívánt frekvenciájú (és általában kisebb amplitudójú) zavarjeleket aránytalanul csillapítja (éppen ezért jó a technika!);
- Lock-In átvitelnél csakis egyetlen-egy, rögzített frekvenciájú jelet viszünk át, az összes többit elnyomjuk;
- digitális átvitelnél minden analóg jelet a legközelebbi digitális értékre kerekítünk, ezáltal viszont kissé "félreértjük" az eredeti jelet. Szerencsére a szabályosra kikerekített információ már sokkal jobban állja a sarat a torzító hatásokkal szemben;

Legkönnyebben talán a digitalizálás példájából érthetjük meg, hogy elsősorban a _töredékes információ_ hajlamos torzulni. Viszont ha kerek híreket adunk tovább, azok sokkal tovább megmaradnak eredeti formájukban.

Mikor és mitől töredékes egy hír? Hogyan lehet felismerni egy hír töredékességét? A választ teljes általánosságban _nem tudjuk_ megadni, ugyanis nem tudjuk előállítani az összes lehetséges és nem-lehetséges hírek halmazát (további vizsgálatainkhoz). Létezik viszont egy eléggé általános probléma, amit mégis megnevezhetünk. Az információátadás folyamata általában tartalmaz egy kódolás / dekódolás párt is. Erre viszont teljesen általánosan kijelenthető, hogy egy kódolt "információ" addig nem információ, amíg nincs hozzá megfelelő _dekódoló_ eljárás. Az információ (a hír) tehát akkor kerek, ha a dekódoló eljárás is adott. (Létezik többszörös kódolás is, ilyenkor természetesen a dekódolás is több lépéses.)
Pl. egy népszabis újságcikk megértéséhez előbb dekódoljuk az egyes betűket (az ABC alapján) majd a magyar nyelv segítségével dekódoljuk a szöveg tartalmát. Ha a cikkíró kreatívan, (speciálisan) használja a magyar nyelvet (pl. hazudós), akkor csak azok fogják tudni helyesen értelmezni a cikket, akik ismerik a cikkíró által használt "speciális magyart".

Hogyan lehet "adott" a dekódoló eljárás? Az általánosan (megállapodásosan) használandó kódoló / dekódoló eljárás ott lehet minden ember "keze ügyében", de ha mégsincs, akkor a legegyszerűbb azt is továbbadni. Ha pl. speciális font-ot használunk szövegszerkesztéskor, akkor a szöveg továbbadásakor biztonságosabb nemcsak a használt font nevére hivatkozni, hanem magát a font-ot is továbbadni. (Erre az ún. dinamikus fontkezelésre képes pl. a Netscape Communicator 4.0 is, amiből kifolyólag akár japán, vagy kínai betűkkel elkészített weblapokat is megcsodálhatunk, az eredeti karakterkészlettel! Hogy a Microsoft miért nem volt képes ezt bevezetni már sokkal korábban a WinWord-öknél, azt most ne firtassuk.)

Mi történik, ha a dekódoló eljárás nem egyértelműen, nem pontosan adott? Akkor nem az eredeti információt fogjuk megérteni, hanem valami mást. Ez kivételesen lehet akár sokkal izgalmasabb is, mint a tulajdonképpeni szöveg (lásd költészet).

Példa hírtorzulásra:
- Szia T.J.! Hallom, nyertél a lottón egy tocsikot!
- Sajnálom, de ki kell igazítsalak néhány kérdésben: nem a lottón hanem a parlamentben, nem egy tocsikot, hanem csak 100 percet és nem nyertem, hanem beszéltem...

DcsabaS


1997. július 18. - péntek, 8 óra 12 perc
Matav:
Történt, hogy egyik telefonvonalamat letiltották, mert hatalmas hátralékom keletkezett. Vitáztunk, de hát széllel szemben... No jó, fizetek. Megtettem, de csak a felit. Telefonom továbbra is egyirányú.
Bár nincs se név-, se születésnapom, tegnap a Matav meglepetésként küldött egy 7000 Ft-os számlát arra a vonalra, amiről NEM LEHET telefonálni.....
Talán ez a magyarázata, a korábbi hatalmas számlának is. Ugyanis kiderül, hogy letiltott telefonomról még DIGIFON szolgáltatást is igénybe veszek.
Meg tudná mondani valaki, hogy az meg micsoda?
Lépesméz


1997. július 18. - péntek, 8 óra 3 perc
TREX!

Rendes Tőled, hogy a Visztulából is írsz, majd meséld el milyen a víz.
Egyébként komolyan, szívesen megnézném az Igazi Maót, még úgyis, hogy tudom, hogy mi az ábra (Bestia, Bestia látlak).
Sajna, amikor a TV-ben ment a film, később értem haza, és már csak arról értesültem, hogy kacsa az egész.
PD.


1997. július 18. - péntek, 7 óra 35 perc
NyA,
azt hiszem, pont a nyilvánosságot keresem, kerestem. Nem a cenzúrát, tehát ha Lipták - Lipták, ha MZ/X - MZ/X, ha Lépesméz - jön a medve, ha Nyírő Adnrás, akkor Nyírő András.
Mindenki írhat, mondhat véleményt. Igat, ha Te ezt agresszívnek találod - lelked rajta. A bevezetőt nem én írtam, már rég levenném, átalakítanám, de hát valamiből élni is kell, az meg ottan non-prfit, hát várhat picikét. A pályázat meg arra vonatkozott, hogy ne teljesen saját zsebre kelljen a telefonszámlát fizetnem, akkor talán a módosításokra is több erőm, időm és pénzem lenne.

Ha jól láttam, ott a blue ribbon valahol a /friss elején jobbra fönn. Én úgy vélem, ez komoly dolog. Persze ha csak véletlenül maradt ott, az más.
Ha szabad javasolnom 1 sorban kérd meg a LB-át, és soha többé nem küld Neked "kéretlen" levelet (avagy DEL), ott ugyanis - ha jól tudom - valami automatizmus működik, ami egy címlistát kezel, az küldi ki a leveleket.
Üdv
Lépesméz
PS.:További jó nyaralást.


1997. július 18. - péntek, 7 óra 7 perc
Pályázat

helyett írom. Már csak azért is, nehogy azt gondolják a pályázó hölgyek és urak, hogy valami rettenetes dolog az álhírek közlése. Naponta találkoznak ugyanis vele a magyar sajtóban. És most nem a csúsztatásokra, manipulációkra gondolok. Nem olyanra például, hogy a Híradó a napirend előtti felszólalások valódi sorrendje helyett más sorrendben idéz egy-egy mondatot, hogy a kormányé - lehetőleg a Gyuláé - legyen a megsemmisítő riposzt. Hanem olyanra, ami ténylegesen hamis tényeket tartalmaz. Ennek oka természetesen különféle lehet. (Nem akarok találgatni. Ezt rátok bízom.) Példát pedig a legjobbnak tartott - méghozzá joggal - Népszabadságból hoznék. „Kedvencem" az a félkolumnás riport, amelyik néhány éve jelent meg. (Valahová félre tettem, de most nem találom.) Nem sokkal azután készítették hogy elkezdődött a Dohány-utcai zsinagóga felújítása. Valójában erről szólt a riport, de azt is leírták benne, hogy a hitközség eladja az épületet. Fennakadt a szemem amikor olvastam, de annyi hihetetlen dolog történt akkortájt a világban, hogy nem is jártam utána a dolognak. Néhány nap múltán olvastam a helyreigazítást, egy kis lapalji megjegyzésben. Emlékezetem szerint a „legkedveltebb" arra hivatkozott, hogy egy külsős munkatárs készítette az anyagot. No de hol voltak a szerkesztők?
Másik két példám tavaly szeptemberi. Akkor írták a lapban, hogy az SZDSZ nem állít jelöltet a politikai államtitkár tisztségére a lemondott Sós Károly Attila helyére Suchman Tamás miniszter mellé, illetve Kovács András, a Magyar Televízió kuratóriumának elnöke elküldte lemondólevelét Gál Zoltánnak az Országgyűlés elnökének. Az első hírt az SZDSZ elnöke, Pető Iván, a másodikat pedig maga a levélíró Kovács András cáfolta.
Biztos lenne ilyen példa az elmúlt hónapból is, de mostanában nem figyelem. Illetőleg ilyen aspektusból - közöl-e hamis híreket - sohasem vizsgáltam egyetlen újságot sem. Ezeket a fenti példákat is azért jegyeztem fel magamnak, mert olyan témákkal foglalkoztam, hogy kénytelen voltam alaposan belebújni a Népszabiba is, és beléjük botlottam.
De hallottam újságíróktól is, hogy rengeteg a fals hír a Népszabiban. Valószínűleg a „hírverseny" miatt és talán azért, mert mindig a legjobban értesült pózában kíván tetszelegni a lap és ezért az állandó rohanásban és időhiányban eléggé nem ellenőrzi forrásait. Szeret(ne) ugyanis mindig elsőként lehozni mindent.
A Magyar Nemzetben viszont általában nem szokás a szenzáció kergetése okából félértesüléseket feltupírozni, tehát kicsi az újság tartalmának "hírértéke" és sokak szerint unalmasan komótos.

Az utolsó példám tegnapi, és én követtem el az olvirban Azt írtam, hogy Balsai István azért esett neki a Matávnak, mert az ő telefonját is kikapcsolták. Ráadásul még moralizáltam is a dolgon és valószínűleg mindenki elhitte, hisz senki sem kötött bele, ami pedig nagyon jellemző ránk. (vagy csak rátok?) Az információ magától Balsaitól származik, mégis hamis. Ugyanis néhány perccel a sajtótájékoztatója előtt hívtam fel, de nem újságíróként, és viccelődött velem amikor ezt a kikapcsolást mondta. Ma megint beszéltem vele, és kiderült, hogy más volt az indítéka. Bár túlszámlázás nála is előfordult. (de Straub Eleken kívül kinél nem?)
Ezt csak azért meséltem el ilyen részletesen, hogy megértessem: nem kell mindig eleve csibészséget feltételezni minden, később hamisnak bizonyult hír közlésével kapcsolatban. A hamis híreket akár selejtnek is felfoghatjuk, ami ugye minden szakmában előfordul. És bocsánatos dolog.
A nyilvánosság alakítóival szemben mégis kíméletlen kritikusok vagyunk, és igazunk is van. Ugyanis az itteni hiba nem azonosítható egy esztergályos hibás munkájával. Erre is vonatkozott zs. kérdése, de erre nem reagált senki, a sommás elítélésen kívül. Miért? Ennyire nem érdekel benneteket, vagy ennyire nem értetek hozzá? Az utóbbira tippelek. Nem is értem miért csodálkozom el nap, mint nap, hogy a médiának a hazai értelmiséget olyan könnyen az orránál fogva lehet vezetni.

Üdv rezsőzugfirkász


1997. július 18. - péntek, 3 óra 26 perc
Mulan-MuzX!
Hát akkor igazam lett.
R.


1997. július 18. - péntek, 1 óra 24 perc
Hát nem...., igen ...., nem mindegy? Volt már olyan is hogy nem játszottak?
Ál hír: volt már olyan is hogy nem játszottak.


1997. július 18. - péntek, 1 óra 10 perc
Lepsemez,

egesz pontosan kertel tolem tamogato faxot egy palyazathoz. Megmutattad a homepagedet, meg is neztem, es ebbol nekem nem derult ki, hogy mire is akarsz palyazni. Az oldalon elsosorban az derul ki, hogy ki mindenki lehet neked halas azert, mert ez az oldal letrejott. Aztan meg talalkoztam Liptak Bela nevevel, aki mar hosszabb ideje elaraszt keretlen korleveleivel. Pontosan az az aggresszivitas sugarzik mindebbol, mint ahogy itt most felelossegre vonsz egy olyan igeretert, amit en nem tettem. Mindezt leirhattam volna levelben is, de azota nem nagyon jutottam hozza az Internethez.

Nyiro Andras


1997. július 17. - csütörtök, 13 óra 51 perc
Szerintem nem...

1997. július 17. - csütörtök, 13 óra 47 perc
Az álhírterjesztés és a nyilvánossággal való "játszadozás" különbözik. Mint ahogy a rémhír sem ugyanaz.
Itt mindössze arról van szó, hogy mivel az ember alapvetően hiszékeny, kiváncsi és fél, az erre való tudatos félrevezetés lényege nem más, mint a manipuláció.
Tömegeket lehet álhírrel, félrevezetéssel mozgósítani. És az már -kis túlzással- hatalom.
GT

ja, a pályázat:
Jövő héttől az archívum köcsög mellet végre látható lesz a "mi legyen a 7?" postaláda is. Ez most már tényleg komoly. Hisz' megírta a Népszabi is.


1997. július 17. - csütörtök, 13 óra 46 perc
TaTTiBoo!
Láttam. Szerintem is. Sőt: a játék megcsúfolása.
Mulan

R.
Neked nincs!
Lásd még MuzX 9:31
Mulan

Új Magyar Fórum mongyon le! Bármelyik megjelent javaslat jobb!
(Ja, hogy ez ottmaradt a vágólapon? Na bumm.)


1997. július 17. - csütörtök, 13 óra 14 perc
PD.
Ha tudod, hogy az egesz hülyeség, lehet, hogy nem annyira jó!
De legjobb!
TREX


1997. július 17. - csütörtök, 12 óra 15 perc
Az Igazi Mao című film alkotói, nem tudják ugyan, de a valóságot filmesítették meg. Valójában szóról szóra minden úgy történt, ahogy a filmben ábrázolták.
Egyébként őszinte sajnálatomra, a filmet nem volt szerencsém megtekinteni, de a lényegen ez nem változtat.
Végezetül, ha valakinek megvan a film, szívesen átvenném, vagy megnézném. (Előre is köszi).
PD.


1997. július 17. - csütörtök, 12 óra 4 perc
Kedden írtam, hogy nincs élet a halál után, meg azt is, hogy van élet a halál után.
Nos időközben elpatkoltam, de még mindig nem tudom, mi a helyzet. Itt olyan, mintha lenne is, meg nem is.
PD.


1997. július 17. - csütörtök, 11 óra 58 perc
A NATO 2000-re befejezi a csatlakozast a Magyar honvedseghez. .

1997. július 17. - csütörtök, 11 óra 16 perc
Pályázat:
"Aranyszáj" néven egyesületet alapított jószándékú emberek egy csoportja. Alakuló ülésükön
elhatározták, hogy eddigi szokásuktól eltérően az iNteRNeTTo című világújság 7kérdés-rovatába többé nem írnak személyeskedő, másokat becsmérlő hozzászólásokat. Szavaikat a magyar szópocsék helyett a szókincsből válogatják.

hjeno Távirati Iroda (HTI)


1997. július 17. - csütörtök, 10 óra 51 perc
!!! PÁLYÁZAT !!!
TREX tegnap reggel elutazott Lengyelországba üdölni, és azóta már a Visztulában pancsikol, meg pecázik 1000rel :)

...
(vagy mérgsem?)

TREX
ui. Ide a rozsdás bökőt, hogy mindenki bevette.


1997. július 17. - csütörtök, 10 óra 24 perc
R., ha tesztelni akarod a reakciókat ezekre a kis piszkálódásaidra, ám legyen, tessék.

Nem tudsz te játszani, csak b****gatni másokat.

MuzX


1997. július 17. - csütörtök, 9 óra 31 perc
Ami a Gyorshírekből kimaradt:

Tisztázódtak a félreértések a KDNP-nél.
Azonnali hatályyal megszűntették a pártból és a frakcióból történt kizárásokat, miután kiderült, hogy a párt székházának falán olvasható "Hüje Gici" feliratot mégsem Isépy Tamás követte el, hanem a portás kilenc éves unokája.

PrecomPress


1997. július 17. - csütörtök, 9 óra 21 perc
A nyilvánosságról jut eszembe: láttátok tegnap a 40 éves az MTV című vetélkedőt ?
És V. Tamás bácsit ? Nos, amit ő művelt, az szerintem kimeríti a nyilvánossággal való szórakozás fogalmát. Mi a véleményetek ?

TaTTiBoo


1997. július 17. - csütörtök, 9 óra 4 perc
Gyorshírek:

Karakószörcsögön utolsó fordulójához érkezett az időközi önkormányzati választás.
A legesélyesebb polgármester-jelölt, Trepni Aladár gyors- és gépkocsivezető választási beszédében a környezetvédelmi programját ismertetve fűt, fát ígért, majd, miközben hallgatóságának héliummal töltött léggömböket osztogatott, mindenkit biztosított arról, hogy jelenleg is, erejéhez mérten, mindent megtesz a falu lakosságának felemelkedéséért.


Súlyos közlekedési balesetet szenvedett Horn Gyula magyar miniszterelnök.
A rendőrség tájékoztatója szerint a miniszterelnök lepusztult Trabant tipusú gékocsijával Bükkbikkmakkfalva irányából Bükkszentcsillag felé közlekedett padlógázzal, a rendkívül rosszminőségű, kanyargós úton, amikor az egyik hajtűkanyart kiegyenesítve a szakadékba zuhant.
Csodával határos módon, miközben az autó és vezetője ripityára tört, a kocsiban utazó, idegen akcentussal beszélő személy néhány karcolással megúszta az esetet.
Az illető, aki a sajtó munkatársainak nem kívánta megnevezni magát, elmondta, hogy a baleset bekövetkezte előtt közvetlenül erősen alkudoztak az autó árára.
A minszterelnököt a Miskolci Kórház Baleseti Sebészetére szállították.
Egyes, meg nem erősített kórházi hírek szerint, miután magához tért, azt mondta, hogy ámokfutását Magyarország EU csatlakozására való felkészülésnek szánta.
Az osztályvezető főorvos szerint még sokkos állapotban van.

Szenzáció!
Családfakutatók megállapították, hogy Vladimir Meciar szlovák miniszterelnök anyai nagyapja magyar volt!
A szlovák miniszterelnök közismert magyarellenessége állítólag akkor alakult ki, amikor a szigorú nagyapa kancsikával kényszerítette a kis Vladimírt egy tányér gulyásleves elfogyasztására.


PrecomPress

U.i.: Hoppá, ez megint egy pályázat!


1997. július 17. - csütörtök, 8 óra 58 perc
Kedves MaCs (szerda, 17:14)!

Nem Téged lehet látni egy bizonyos újság 6. oldalán Sz.Z. és T.B urak társaságában ? Ha igen, gratulálok, ha nem, bocs (akkor ez is álhír volt :-))) !

TaTTiBoo


1997. július 17. - csütörtök, 8 óra 8 perc
Az én nyilvánosságommal akkor és ott játszom ahol én akarok. Ti meg játszatok a magatokéval.
Humor nincs?
R.


1997. július 17. - csütörtök, 1 óra 39 perc
Az igazi kérdés az, hogy Bicska Maxi hol késel az éji homályban? Vagy az, hogy: Bácsi kérem, hol lehet itt froclizni? Vagy hogy ki látta utoljára Gyulainé édesnyámat?

Fuszek Lipót


1997. július 16. - szerda, 23 óra 42 perc
Hontalan,

te autogám viselkedésre biztatsz minket. Azért az már túlzás...:)
Például ha nőnemű, csinos játékos játszik az én nyilvánosságommal, az nem baj. Sőt...
Ámbár én monogám vagyok. Leginkább.

Trebitsch (press :)

ui.: Egyszer említettél egy intelligens, öntanuló cenzorprogramot. Esélye nincs nekije. És ez részemről nem a program lebecsülése, hanem a magyar nyelv hajlékonyságának csodálata...


1997. július 16. - szerda, 22 óra 50 perc
A nyelvi fórumon olvasott felvetésekre azért reagálok itt, mert ide illik. Nem szabad a nyilvánossággal játszani. Azzal játssz, ami a tiéd. A nyilvánosság - az másé.
Hontalan


1997. július 16. - szerda, 21 óra 41 perc
Pályázat

Kökény Mihály népjóléti miniszter, ígéretének megfelelően az Internet segítségével nyilvánosságra hozta a minisztériuma rendelkezésére álló összes költségvetési adatot.
http://www.eumin.hu/hovalett/aza/sok/penz
Az Interneten rengeteg közgazdász és könyvelő máris elemzi a megadott, iszonyú mennyiségű adatot. Várjuk az eredményeket... Lesznek!!!

Trebitsch Press


1997. július 16. - szerda, 21 óra 35 perc
Pályázat:

Megtalálták az első Windows '95 verziót ami hibátlanul működik. A csoda egy apró hiba miatt történt. A Microsoft New Yorki központjában a takarítónő 3 éves kisfia véletlenül a NC editorral (ami mint utólag kiderült illegális példány volt) a forráskódból kitörölte a neki nem tetsző sorokat, majd lefordította az egészet és elindította. Az egészre sohasem derült volna fény,
hogyha a gépen dolgozó programozónak nem tűnt volna fel, hogy már 2 napja nem kelett újrainstalálni a Win'95-öt. Rosszat sejtve visszanézték a videoszalagot ami rögzítette az egész folyamatot amit a kisfiú csinált. Ezek után sajnos Billi kirugta és a takarítónőnek fizetésemelést adott.
Minket csak egy zavar: Csak nem egy újabb Billi születik?

Kacsa Maca Nyújorki tudósítónk jelentette.

Zso

zsoltr@mail.datanet.hu


1997. július 16. - szerda, 19 óra 10 perc
Nyaralási cáfolat: alábbi levelem átolvasás után felkerült a táblára. Tehát a Szerkesztőség DOLGOZIK, NEM NYARAL.
Jöhet a póló, migyá kettő is, a következőnél a postaköltséget megspóroltátok.
Lépesméz


1997. július 16. - szerda, 18 óra 34 perc
Mongya a Trebitsch (az igazi) tegnap, valami pályázat van a 7 kérdésben. Ál-hír pályázat. Ímhol gyüvök (merhogy nyelvelők el), erre már meg is nyerték.
Pedig nyerhettem volna én is... na mindegy. Pólóügyben én már nem szólok, ahol a póló felmerül, ott én lemerülök (Rendeltem 3-at még 750-ért, nem jött azóta se. Elmentem, nem találtam a megadott címen I.netto üzletet- csak csak bruttó KleBau üzletek vannak ott).
Álhír: Nyírő András nagy lelkesedéssel ELŐREmegigérte, hogy méltóképpen támogattya az általam xxx minisztériumba beadott pályázatot, csak adnám meg az URL-t, had lássa, mit is támogat (egy page-ről van szó, amiről nem mondhatom meg, hogy a www.euroastra.com/GREENPOINT alatt található, ezért nem is mondom meg)
Megadtam a Nyírőnek. Azóta?
A Szerkesztőség Fonyódon nyaral.... Ahha. Vagy a Marson. One Way Ticket nyerteseként. Ezért a pályázatot Nyírő András nem támogattya. Vagy a Marson keresi lazacszín felhők között a GREENPOINT-ot....
Ezt meg most a t. Szerkesztőség cáfolja meg (ha van Szerkesztőség. Az, hogy kiírják - nem jelent semmit. Írtak itt már ki mindenfélét, pályázatot, póló-butik címet, postai rendelhetőséget).
Na pá. Ma pocsék kedvem van, de azért szeretettel köszöntök újra Mindenkit. Nyelvészek kalitkában. KI NE GYERTEK!!!! Rezsőamatőr, nehogy elkezgyed megint!!!! Már látom, megint dugdosod befele a fejedet. Írjá cikkeket, dógozz, ne internetezz annyit.
Lépesméz


1997. július 16. - szerda, 18 óra 32 perc
"No nem baj, gyerekek, homokozzatok tovabb" (szerda, 15 óra 56 perc)

Általában azok a legbüszkébbek a tudományukra, akik a legnehezebben jutottak hozzá.

DcsabaS


1997. július 16. - szerda, 18 óra 20 perc
*Ismét csökken a gravitáció*

Megdöbbentő felfedezésről adott hírt a UPI hírügynökség. Az UCLA kutatói immár bizonyítottnak állítják a 'változó gravitáció' elméletét, miután érthetetlennek tűnő jelenségek sorozatát észlelték ismét egy már-már feledésbe merülő középkori téveszme tanulmányozásakor.
A klasszikus kisérleti fizika egyik bájos melléfogásaként volt ismeretes ugyanis A. S. Löwenhauser (IV Lipót udvari csillagásza) bizonyitása a különböző sebességgel zuhanó testek eltérő gravitációs tulajdonságáról. Most azonban a neves amerikai kutatócsoport egy addig ismeretlen módszerrel reprodukálni tudta Löwenhauser kísérletét, és így - nagy meglepetésre - mérhetővé vált a földi gravitáció időbeli változása.

A tudóscsoport a felfedezés gyakorlati hasznosítási lehetőségeit még csak most tanulmányozza, azonban a bejelentés máris lázbahozta az üzleti világot is: a New Yorki tőzsdén két nap alatt több mint 20 százalékkal emelkedtek a légiközlekedésben érdekelt cégek részvényei. A kutatócsoport előrejelzése szerint ugyanis az elkövetkezendő időszakban átlag 19 naponként várható 'gravitációs mélypont' melyet ésszerűen kihasználva jelentős üzemanyagmegtakarítás érhető el.

(km6311@hotmail.com)


1997. július 16. - szerda, 18 óra 11 perc
Tisztelt Ügyfelünk,

Hivatalos kötelességemmel élve örömmel értesítem, hogy ügyfélszolgálati osztályunkhoz f. hó 12.-én benyújtott panaszát kivizsgáltuk és a sérelmezett túlszámlázás megszüntetéséről haladéktalanul intézkedtünk.

Szíves tájékoztatására közlöm, hogy cégünk és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat között fennálló jóvátételi egyezmény keretében ön a túlszámlázott összeg erejéig jogosult az MMSZ Budafoki úti átmeneti szállójának szolgáltatásait igénybevenni.

Üdvözlettel
MATÁV Északbudai Igazgatóság

(km6311@hotmail.com)


1997. július 16. - szerda, 17 óra 38 perc
15:56 bezzeg nem bunkó...
Gratula neki.
MaCS


1997. július 16. - szerda, 17 óra 14 perc
Exempli gratianak
te is bunko vagy, meg aki kuldte az emailt neked az is. (Angol nyelvujitas temakorben) Sajnos a dolgot egy Mark Twain nevu ismeretlen amerikai iro irta 130 evvel ezelott.
No nem baj, gyerekek, homokozzatok tovabb


1997. július 16. - szerda, 15 óra 56 perc
Ne játsszatok a nyilvánossággal, mert elverem a kezeteket.

TaTTiBoo


1997. július 16. - szerda, 15 óra 50 perc
Princz új neve: Dodóka.
Po.


1997. július 16. - szerda, 14 óra 35 perc
Kapcsoljátok be a TV-t. Lemondott Bill Clinton.
Ez komoly.
Po.


1997. július 16. - szerda, 14 óra 33 perc
Dr. Torgyán terhes. Kimélendö.
Po.


1997. július 16. - szerda, 14 óra 31 perc
Vegyetek Postabank részvényt.
Po.


1997. július 16. - szerda, 14 óra 30 perc
KÖZLEMÉNY!
Mint az a napi sajtóban már megjelent a T. Igazgatóság ez úton is bejelenti, hogy f. hó 18.-án 0 órától az Internetto összes tevékenységét ideiglenesen FELFÜGGESZTI.
Az esetleges újrainditásról szintén a napi sajtóban adunk felvilágosítást.
Mihacsik Zsódfia
zsodi@zarora.alhirnet.hu1997. július 16. - szerda, 14 óra 21 perc
A Posnyabank tényleg bajban van.

Ui.: Ezt egy olyan embertől tudom, aki hétfőtől
nem a PB-be jár dolgozni, hanem ide hozzánk.
Szóval nem álhír.


1997. július 16. - szerda, 13 óra 25 perc
"...én meg felraktam a táblára a sakkfigurákat. Megtömtem a pipám, dísszemlét tartottam a figurák fölött, meg vannak-e borotválva, nem lóg-e a gomb a zubbonyukon, majd végigjátszottam Gorcsakov és Menyikin bajnoki mérkőzését, hetvenkét húzás döntetlenig, valódi díszpéldány, az ellenállhatatlan erő találkozása a mozdulatlan tárggyal, harc, fegyver nélkül, háború, vérontás nélkül, az emberi intelligencia olyan aprólékos elvesztegetése, amit aligha találsz másutt, legföljebb még a reklámügynökségeken."

R. Chandler, Elkéstél Terry! (The long good-bye)
XXIV. Fejezet, Albatrosz könyvek, Budapest, 1973.

Gy. (a szélsőséges)


1997. július 16. - szerda, 12 óra 38 perc
Pályázat

Cáfolják azt a hírt mely szerint a magyar közszolgálati televzió neves, elhunyt magyar színésznők digitális újrafeldolgozásával leforgatná a Jurassic Park 3. részét.
A társaság állítása szerint a filmet ugyanis még élő színésznőkkel forgatják.


DAX1 solti.peter@mail.datanet.hu


1997. július 16. - szerda, 12 óra 35 perc
pályázat
Microsoft hirek
Bill Gates a New-Yorkban tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy cégét nem a felesége nevezte el a nászészakán. Családi ügyekben egyébként szokatlanul bőbeszédűen nyilatkozot. Megtudhattuk, hogy hamarosan bekövetkező válása után a második leghíresebb Billy lányát a szépséget Chealse-t készül az oltár elé vezetni. Már igy is régóta állnak bensőséges kapcsolatban a Microsoft Networkön keresztül. Akkor ismerkedtek meg amikor Chealsenek már 15.-ször fagyott le a Windowsa egy nap, és a Fehér Házban egy Windowszos tech. help. telefonszámát kérte egy alkalmazottól. Másnap már díszcsomagban küldte el Bill a Win95 100 oldalas hibajegyzékét. Ez a hölgyet annyira meghatotta, hogy meghívta Gatest a macskája szülinapi parijára ahol már együtt installálták újra háromszor a Windowst. Kérdésünkre Bill Clinton elmondta, hogy örül a kapcsolatnak és már többször beszélt leendő vejével az internet cenzúrájáról. A két Bill megállapodott arról is, hogy ezentúl minden eladott Microsoft szoftver után egy BSA bérencet is mellékelnek a felhasználóknak. A beszélgetés kissé kellemetlenül zárult, ugyanis Gates szóvá tette az illegális Passziánsz játékot Clinton gépén, de végül Gates Chealse-ra tekintettel eltenkintett a feljelentéstől. Ez a hír a hozzáértőket is meglepte, ugyanis Bill Gates a legnagyobb fogtechnikus hírében áll és nem szokott lemondani a legkisebb bevételről sem.
^tommyboy
irc, undernet
ps: gyk fogtecnikus: fogához veri a garast


1997. július 16. - szerda, 11 óra 10 perc
rezsőderégnemhallottamrólad!

Írjál bizony, én majd elovasom! (Nem vagyok a szerkesztőség)
A 7kérdéshez:
A közvéleménnyel nem szabad játszani, de azért ezután is fognak. Viszont arról, hogy minden kitalált dolog, nevezze bár magát művészetnek, be kell tiltani, az a véleményem, hogy akkor a Kiberiádát azonnal be kell tiltani! Álhír! Kacsa!
Mulan


1997. július 16. - szerda, 11 óra 5 perc
Kicsit leült a dolog és csak a vicces álhírekkel foglalkoztok. Azt a "profik" úgy is jobban csinálják, legfeljebb kevesebb a humorérzékük. Szeretném, ha az alapkérdés felé kanyarodnánk ismét vissza. Kedves zs! Hozzászólhatok-e akkor, ha a téma jellege - és saját monomániáim miatt - nem tudom belőle a "politikai" felhangokat kihagyni? Ha nem, akkor is minden oké, csak nem akarom magam feleslegesen strapálni, olyanért, ami nem jelenhet meg.

üdv rezsőamatőr


1997. július 16. - szerda, 10 óra 7 perc
Álhír pályázat eredményhirdetés:

Mivel tényleg nyaralni megyünk ezért az eddigi, bőséges termés alapján a legálhírebb álhírért a pólót a szigorú, ámde igazságos zsüri a polót egyhangúan hc-nek itélte!!


Zsófi

Ez csak egy pályázat egyébként hellló mindenkinek, újra a fedélzeten:

hc


1997. július 16. - szerda, 9 óra 46 perc
Z.A. belgiumi illetöségü egyánt kábitöszer élvezet miatt letartoztaták. A magyar származású uriember ugyanis rendszeresen lófingot szagolt.

1997. július 15. - kedd, 21 óra 47 perc
A kanadai Kakabaka Fals nevü falucskában árpádkorileleteket találtak. A Magyar Tudományos Akadámia Honfoglalási Föosztályvezetöje dr. Abóczky László állami dotációból a Francia Concord gépével 6 órán belül a helyszinre sietett. Megállapitotta, hogy a sirmaradványok hitelesek. A valóság kderitésére Kanadai-Magyar különbizotság jött látre. ABH- USA

1997. július 15. - kedd, 21 óra 44 perc
Magyarorszagon betiltottak az internet hasznalatat, mert a varakozasokkal ellentetben a tanulas es muvelodes helyett az alvilag celjait szolgalta akik a mobil telefonok utan ujabb hatekony eszkozt kaptak a kezukbe.

1997. július 15. - kedd, 21 óra 42 perc
Pályázat
Rendőrségi hírek.
A jövő héten immár harmadszor áll bíróság elé F.Péter gyorshajtó, aki a Budapesti Temetkezési vállalat Mercedes gyártmányú, kegyeletei célokra használt járművével 78 km/h sebességgel haladt a Farkasréti temetőben. A feltűnően sebesen haladó gyászmenetet a Temetó kapujában álló, sebességméróvel ellátott forgalomfigyelő járőr mérte be és - rövid üldözés után - állította meg. F.Péter hiába hivatkozott a gyászában megrendült család különleges kívánságára (gyors temetés), gépjárművezetói engedélyét azonnal bevonták.
Az immáron második fellebbezés indoka, hogy F.Péter védője szerint a temetőre nem értelmezhető az 50 km/h-ás sebességkorlátozás, mivel
nem minősül lakott területnek.
PirítósPress


1997. július 15. - kedd, 21 óra 20 perc
Ja!
Az előzőt pályázaton és magamon kívül írtam.
Pirítós


1997. július 15. - kedd, 21 óra 7 perc
Apukám aszt monta, hogya nyilvánossággal nemszabad jáccani, mert eltörik és nem lehet megragasztani.
Ezért nálunk apu a nyilvánosságot fent tartya a szekrény tetején, ahonnan nem tudom levenni csak akkor, ha felálok az ebédlőaztalra.
Sajnos a múltkor leejtettem, mert nagyon nehéz, de Apu még nem vette észre.
Persze ha észreveszi, bisztos én leszek a hibás és nagyon megharagudni fog rám.
Még az is lehet hogy odaadja Lóriéknak és nem vesz másikat és akkor nem lesz nyilvánosságom és mehetek át Lóriékhoz minden este.
Pirítós


1997. július 15. - kedd, 21 óra 1 perc
Pályázat:

Magyarországon megtörtént az amit az Európai Unió számos tagországában és a világon egyre több Országban (többek között az USA-ban és Japánban) még csak terveznek. Magyarországon betiltották a Windows'95 használatát. Ugyanis a Magyar Állami Költségvetéstől egyre nagyobb pénzösszegeket vont el a TB. Ugyanis a Windows'95 felhasználói között egyre több emberen észlelhetőek az ún.: antimikroszoftendvindosz kór. A kór nem fertőző,de rendkívül veszélyes. A kezelés elég hosszadalmas és költséges. Ugyanis minden károsultnak legelősször egy Machintos vagy egy Commodore Amiga tipusú gépet kell vásárolni , mellyen a páciens tapasztalhatja ,hogy léteznek üzembiztos operációs rendszerek is a világon (csak nem elég elterjedtek) ettől némileg megnyugszanak ,majd a kezelést folytatni kell. Nagyon kell vigyázni ,hogy a betegek előtt a Microsoft,Windows vagy a reinstall,install szókat ne ejtsük ki. Ez a betegből dührohamot válthat ki ami sajnos súlyosbítja a beteg állapotát. Egyébként a Microsoft elzárkozott a Magyar Állam anyagi segítésétől.

Ja tökmindegy, hogy mi mit mondunk,hogy lehet-e vagy nem, úgyis ugyanúgy, mint eddig tele fognak tömni minket álhírekkel. Nem? Szerintem igen.

Egyébként meg a hazugság és gyarlóság alapvető emberi tulajdonságok. Nem? Úgyhogy erről ennyit.

Ja a T.szerk. nem nyaral,mer aszondja nekem mindíg ,hogy köszönjük válaszát, átolvasás után felkerül...

Sziasztok.

zsoltr@mail.datanet.hu


1997. július 15. - kedd, 20 óra 52 perc
A valóság baromi unalmas.

Razzia Cattani


1997. július 15. - kedd, 18 óra 45 perc
Professzionalis politikai al es rem hireit terjessze professzionalis modon:

http://www.disinfo.com/

Viszont ha bizonyitottan igaz bizarr hireit kivanja neve felett latni kuldje oket ide:

http://www.forteantimes.co.uk/

PGabor


1997. július 15. - kedd, 18 óra 43 perc
MuzX pajtás!
Van olyan pénz, amit nem lehet hamisítani.
A Csendes Óceán szigetvilágában vannak szigetek, ahol fizetőeszközként hatalmas kőtömböket használnak, amelyek egy-egy család birtokában vannak. Ezek akkorák, hogy senkinek esze ágába se jut elmozdítani őket, évszázadok - ha nem évezredek - óta ugyanazon a helyen vannak. Apáról fiúra szállnak - persze képletesen. Vásrláskor pedig egy-egy kőtömb szépen átvándorol egyik család tulajdonából a másikéba.Jó, mi? Ez a legősibb Credit-rendszer, amiről én tudok.Szerintem ez eléggé hamisíthatatlan, nem? Aztán ott vannak más szigetek, ahol például kagylóval fizetnek. Kinek jutna eszébe kőből kagylót farigcsálni, amikor szépen lemehet a tengerpartra, és összeszed egy bevásárlásravalót?
Na hali, és bocs, hogy bele...
Precom


Barika!
Nem tudom, szoktál-e még erre járni, de küldtem Neked egy választ az Emiledre. Remélem sikeres volt, mert utána "Netscape fatal error" vagy valami ilyesmi jött, de nekem úgy tűnt, elment az üzenet.
Kedves szerkesztőség!
Azért üzenek Barikának itt, mert az olvirban nem találkoztam Vele.Egyébként GG jól van?
Hali!
Precom


1997. július 15. - kedd, 18 óra 25 perc
Hali mindenkinek!
Szóval:
Attól függ, mit értünk az alatt, hogy játszani. A nyilvánosság erejét pro és kontra elég sokan kihasználják. Az is fontos lehet, milyen érdek áll - ha áll - az álhír, kacsa vagy kiszsines mögött. A politika sajnos elég korán felismerte a nyilvánosan elkövetett álhírben rejlő erőt - nem zörög tarack, ugye -, és elég, ha csak a legutóbbi, Dr.TJ körül kialakult kis cécóra gondolunk. Egyébként érdekes, hogy a "nem találtunk semmit" milyen csekély hírértékkel bír.
Aztán itt van a reklám. Hol van az a világ, háztartás, háziasszony, stb.,amit a reklám sugall? Ugye nem kell tovább ragozni.
Tehát én is had kérdezzek: a médián keresztül önös érdekből (politikai, anyagi,informális)elkövetett manipuláció az: játék a nyilvánossággal?
Mert ha igen, akkor a feltett kérdésre a válaszom: NEM.
Azon viszont én is jót röhögtem, akarom mondani mosolyogtam a bajúszom alatt, amikor a Stern-nek eladták az állítólagos Hitler-naplókat.Erről született is egy remek filmszatíra, valamikor a tavasszal a TV1-en vetítették. Persze a Stern-nél - gondolom - nem találták ilyen mulatságosnak a dolgot. Tudomisén hányszázezer márkáért vették meg a hamisítványokat.De ez tényleg jó volt. Ha ez a játék a nyilvánossággal, akkor a válaszom: IGEN. Mert színesíti az életet, és a média-cézárokat is, nomeg a nagyközönséget is egy kicsit helyrezökkenti.

Apropó:
Média-manipulációs indikátorok nagy választékban kaphatók a www.precom.hu/homsoping/kamu virtuális kiskereskedésben. Szabadon választhatod az ellenőrizni kívánt média-orgánumot, színt, méretet, stb. 90 napos visszafizetési garancia! Ha nem vagy elégedett, három napon belül visszafizetjük a készülék árát! További részletek a: www.precom.hu/homsoping/kamu virtuális kiskereskedésben! RENDELD MEG MOST!

Precom

U.i.: Csak nem pályáztam ?


1997. július 15. - kedd, 18 óra 9 perc
DCsabas!

A pénzgyártáshoz elég jónéhány különbözô, speciális szaktudású ember és különbözô, de meglehetôsen magas költségű, és nem könnyen beszerezhetô technika együttműködése kell.
Magyarán le kéne fizetni a fél Pénzjegynyomdát...plusz a nyersanyagok, a kísérletezés a próbákkal, a rizikó, hogy ennyibôl csak egy elszólja magát....
Így már aligha éri meg!

MuzX


1997. július 15. - kedd, 17 óra 56 perc
Palyazat

A Microsoft nyilvanossagra hozta legujabb fejlesztes alatt allo projectjet : megprobaljak kikuszobolni a processzor meghibasodasa miatti rendszerleallasokat . A win95 oprendszertol felfele , egy szoftver fogja figyelni a processzor es mehibasodas eseten elindit egy PROCESSZOR EMULATOR szoftvert ami atveszi a processzor feladatait , igy ezutan ezen az "emulalt processzoron " fog futni az oprendszer , es a felhasznaloi programok .
Az Intel es a nagyobb processzorgyartok a bejelentes utan azonnal tiltakoztak , hiszen felo , hogy ha a szoftvert tovabbfejlesztik akkor akar processzr sem kell majd az uj gepekbe .

Mr42
zs.surtya@richter.hu


1997. július 15. - kedd, 17 óra 43 perc
Pályázat
A minap kaptam e-mailben, angol, de szerintem remek. Angolul nem tudóknak: az anyag arról szól, hogyan fogják az angol helyesírást "egyszerűsíteni".

The European Union commissioners have announced that agreement has been reached to adopt English as the preferred language for European communications, rather than German, which was the other possibility.
As part of the negotiations, Her Majesty's Government conceded that English spelling had some room for improvement and has accepted a
five-year phased plan for what will be known as EuroEnglish (Euro for short).

In the first year, "s" will be used instead of the soft "c". Sertainly, sivil servants will reseive this news with joy. Also, the hard "c" will be replaced with "k". Not only will this klear up konfusion, but typewriters kan have one less letter.

There will be growing publik enthusiasm in the sekond year, when the troublesome "ph" will be replaced by "f". This will make words like "fotograf" 20 per sent shorter.

In the third year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted to reach the stage where more komplikated changes are possible.
Governments will enkorage the removal of double letters, which have always been a deterent to akurate speling. Also, al wil agre that the
horible mess of silent "e"s in the languag is disgrasful, and they would go.

By the fourth year, peopl wil be reseptiv to steps such as replasing "th" by z" and "w" by " v".

During ze fifz year, ze unesesary "o" kan be dropd from vords kontaining "ou", and similar changes vud of kors be aplid to ozer kombinations of leters.

After zis fifz yer, ve vil hav a reli sensibl riten styl. Zer vil be no mor trubls or difikultis and evrivun vil find it ezi tu
understand ech ozer.

Ze drem vil finali kum tru.

exempli gratia


1997. július 15. - kedd, 16 óra 52 perc
k.istyu és MuziX!

Tételezzük fel, hogy maga a pénzgyártási technológia olyan kifinomult, hogy semmilyen más technológiával nem lehet hasonló pénzt készíteni. De mi akadályozza meg a bűnözőket abban, hogy az eredeti technológiát (az eredeti papírt, stb.) használják fel?

Ez olyan, mint a titkosítás. Titkosítani lehet 64, 128, 256, 512, 1024, ... bit mélységű algoritmusokkal, de egy bizonyos ponton túl ezzel nem növekszik a biztonság, hiszen a dekódoló személy, eszköz és eljárás a kódolás bonyolultságától függetlenül is megkaparintható.

DcsabaS


1997. július 15. - kedd, 16 óra 45 perc
Kedves NoRbErT, Trebitsch és --Zsolt!

Flash EPROM BIOS és Plug-and-Play alaplap esetén minden boot-oláskor automatikusan újraíródik a BIOS egy része. Ezért a Plug-and-Play alaplapok úgy vannak kialakítva, hogy az EPROM-ba való írás mindig engedélyezett (nagy tápfesz esete).
Elvben vírus is írhat az EPROM-ba. Ezt csak az nehezíti, hogy az EPROM-ban a kód tömörített formában van jelen, vagyis a vírusnak ismernie kell a tömörítő algoritmust. Pillanatnyilag nem tudok BIOS-ba fészkelődő vírusról, de ennek semmi különösebb akadálya nincs. Az ilyen vírus ráadásul azt tesz amit akar, és a szokásos víruskeresőkkel sem írtható ki. Továbbá egy "BIOS"-vírus tényleg tönkreteheti a BIOS-t, ugyanis a Flash EPROM-ok újraírhatóságának száma korlátozott. (A vírus pedig végrehajthat sok-sok felesleges írási műveletet rajta.)

DcsabaS
U.I. A fentiekkel nem a pályázaton indultam...


1997. július 15. - kedd, 16 óra 20 perc
Palyazat:

nagyon jok a palyazatok!!!!!!!

(na ezt bogozzatok ki.)

gusthy


1997. július 15. - kedd, 15 óra 49 perc
palyazat
forward, ezert felajanlom valami nemes celra, ha nyerek:
[NipponPress/DePress/MVP BOA] Julius 13-an hajnali 5:30-kor a japan
rendorseg orizetbe vette es letartoztatta Otakushi Hatzuka kyoto-i lakost.
A 23 eves fiatalemberre a hatosagok figyelmet a szomszedok es munkatarsak
hivtak fel, akik tobb izben hallottak Otakusi lakasabol, ill. zarhato
iroasztal-fiokjabol hosszas es elkeseredett tamagochi-csipogast
kiszurodni. A lakasba behatolo rendoroket ijeszto latvany fogadta: az
apartment teljes falfelulete szadomazochista anime-kepekkel,
horogkeresztekkel es Windows 95 logokkal volt kitapetazva, a haloszobaban
2 lecsupaszitott, es a jelek szerint vekony Ethernet-kabellel sulyosan
bantalmazott SPARC Ultra-n Macintosh emulator futott, a furdoszobaban
pedig Linus Torvalds kepe fuggott, melyre verrel es mogyorovajkremmel a
"Gates forever" szavak voltak pingalva.

A legborzasztobb felfedezesre azonban a kamraban kerult sor, ahol egy
csotanyoktol hemzsego burgonyasslada melyen 14 darab tamagochit talaltak,
Faramutzi felugyelo szavaival elve "tapasztalt rendoroket is alaposan
probara tevo, lesulyto allapotban". A tamagochikat azonnal korhazba
szallitottak, melyekbol harom a gondos apolas ellenere egy napon belul
elpusztult, tovabbi negy pedig irreverzibilis karosodasokat szenvedett.

Otakusira a fougyesz a buncselekmenyek kulonosen kegyetlen termeszete
miatt a legsulyosabb buntetes kiszabasat javasolta, mely a jelenleg
ervenyben levo jogszabalyok szerint 20 ev munkatabor a Microsoft Tech
Support sziberiai irodajaban.

lovag


1997. július 15. - kedd, 15 óra 31 perc
http://www.mti.hu/mti_demo/hirekhu.htm

Magyar vonatkozású hírek

Az Európai Uniónak nincs vesztegetni való ideje a csatlakozási tárgyalások megkezdéséig -
jelentette ki Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, Horn Gyula magyar
kormányfővel tartott találkozója után. Az EU soros elnöksége arra törekszik, hogy a jövő
év elején rögtön megkezdődjenek a belépési tárgyalások a tagjelöltekkel. Horn Gyula ezzel
kapcsolatban bejelentette, hogy Magyarország a szükséges kormánydöntés megszületése és
a tárgyalási mandátum parlamenti jóváhagyása után januárra készen fog állni a
megbeszélések megkezdésére. Egynapos luxemburgi munkalátogatásán a magyar
kormányfő a hagyományoknak megfelelően átadta azt a dokumentumot kollégájának, amely
a soros elnökséggel szemben támasztott magyar kívánságokat tartalmazza. Ezen túlmenően
Magyarország Lengyelországgal és Csehországgal együtt javasolja, hogy az EU maradjon
intenzív kapcsolatban azokkal az államokkal, amelyek a bővítés első köréből kimaradnak.

Külföldi hírek

1.) Karl Stix burgenlandi tartományi főnök értesülése szerint 2006 előtt nem kerül sor az
EU keleti bővítésére. "Megnyugodtam, mert arra rendezkedhetünk be, hogy 2006 előtt nem
lépnek be új tagok az Európai Unióba" - jelentette ki a főleg Magyarország gyors
EU-csatlakozása elleni fellépéseiről ismert osztrák politikus a Kurier című osztrák
bulvárlapnak. Stix azért is nyugodt, mert a brüsszeli Bizottságnál tett látogatása során
megtudta: az "érzékeny területeken", mint például a szabad személyforgalom és
szolgáltatások, legalább 5-7 éves átmeneti időszak után léptetik életbe az általános
EU-rendelkezéseket.

Lehet választani.

tomix@rocketmail.com


1997. július 15. - kedd, 15 óra 29 perc
k.istyu!

Bocs, hogy kötözködök, de: olyan pénz nem létezik, amit ne lehetne hamisítani. Csupán megfelelô technika és szaktudás kérdése, na meg megcélzott felvevôterületé. Ezenkívül rengeteg szintje van a hamisításnak, kezdve a piacon elsózható durva másolattól, a fejlett nyomdai módszerekkel készült, csak szakember által megkülönböztethetô hamisítványig.
Az új 10000 forintos azért elég jó, többszintű védelemmel rendelkezik (átnézeti effektus, vízjel, rejtett kép, mikroírás, UV-festékek, biztonsági szálak, hologramszerű-fólia, stb.). De az egyik legkönnyebben megállapítható, hogy a valódi pénzeket szinte mindig mélynyomással (is) készítik, ahol kb. 70 tonna préseli bele a festéket a papírba, ezért kézzel tapinthatóan recés lesz a sötét és világos vonalak váltakozásánál, a metszeteknél például. Ilyen nyomdagépbôl pedig jobbára csak a kimondottan pénzjegyeket és egyéb értékpapírokat elôállító cégeknek van.
Ezt egy hagyományos ofszetnyomással nem tudják utánozni, még ha a többi részét élethűen le is másolják. De azért az se olyan egyszerű...

MuzX


1997. július 15. - kedd, 15 óra 27 perc
Kedves hjeno!

Az általam megadott link
(http://www.baudtown.com/daylight/microsoft_church.html) egy álhírre mutat, amely remekül parodizálja a Microsoft szoftverpolitikáját és érvrendszerét. A paródia olyan stílusosra sikeredett, hogy ha a Microsoft kedvet kap hozzá, bármikor meg is valósíthatja. Nem tudom, hogy megvan-e valakinek magyarul, mindenesetre érdemes lenne lefordítani. Adok egy másik címet is, további álhírekkel:
http://www-bigbang.stanford.edu/~parkb/useless/

DcsabaS


1997. július 15. - kedd, 14 óra 12 perc
A FlashRom irasahoz eloszor egy jumpert (dzsampert) at kell allitani iras-engedelyezesbe, nem?
En igy emlekszem.

Vagy tenyleg irhato simaban sw-bol?

(megyek es kikapcsolom a gepet, az a biztos...)

NoRbErT


1997. július 15. - kedd, 13 óra 37 perc
Kérdés: Szabad-e játszani a nyilvánossággal?
Válasz egy: nem!
Válasz kettô: nem!

Konklúzió: és ha igen, akkor miért nem.

Na jöjjenek az álhírek:

Éjszaka ismeretlen tettesek kiszívták az amerikai first lady nyakát.

Horn Gyulát egy lakossági nyugdíjas fórum után feljelentették szexuális zaklatás miatt.

Megnyertem a lottó ötöst. (hurrá)

A METESZ vezetôi szerint a traktoros tüntetéseket az üzemanyag árak emelésével akarják visszaszorítani.

A feleségem válni akar. (hurrá)

Az Internetto 7?-e a legsikeresebb magyarországi internetes fórum.

Torgyán doktor felesége beismerte, hogy régebben Szatmáriné néven lépett fel Szegeden.

Bilgéc szegényen fog meghalni.

Magyarországot felveszik az Európai Unióba.

Meciar EU nyomásra elismerte, hogy szereti a magyarokat.

Az SFOR elfogta a két legismertebb délszláv háborús bűnöst.

Az ENSZ foglalkozik a gondolattal, hogy a békefenntartók kötelékét a létszámhiány miatt kényszersorozással töltse fel.

A NASA-nál fontolgatják, hogy a legközelebbi Mars-kutató szondát a költségek csökkentése miatt LEGO-ból építik.

Névtelen bejelentés nyomán a szoftverrendôrség házkutatás tartott Bilgéc lakásán, s ott egy illegális Norton Commandert foglalt le a nevezett személy Mackintosh számítógépén.

Az új magyar 10000 forintost nem lehet hamisítani.

10000 forintos nyomóklisék olcsón eladók.

Borisz Jelcin többen józanul látták a Kremlben.

Pécsi Ildikó lefogyott.

Torgyán József kérésére Horn Gyula lemondott.

Szekeres Imrének tényleg kinôtt a haja.

k.istyu vagyok


1997. július 15. - kedd, 12 óra 59 perc
DcsabaS (06:36),
miről szól a címen található tudósítás? Sajnos a szükségesnél gyengébb vagyok angolból. A tartalmát sejtem, de a lényeget nem. Vagy magyarázva olyan, mint a vicc?

Pályázat:
A festékek új generációját fejlesztették ki a Mű Egyetem Vegyesmérnöki Karán. A Bevonatkitalálási Tanszéken érdeklődtünk a termék előnyeiről:
- Új festékeink sokkal praktikusabbak az előzőeknél. Bevonatuk belül nem szines, kívül nem ragad. Emiatt egyrészt könnyebben, gyorsabban, biztonságosabban használhatóak, másrészt feleannyiba kerülnek, hiszen előállításukkor a szín és a ragasztó fele megtakarítható - kaptuk a szakszerű magyarázatot Szinte Lenke témavezetőtől.
További információk a www.haha.kamu.hu lapon vagy a jeno.harnos@bbraun.com Emil-címen.

hjeno


1997. július 15. - kedd, 6 óra 36 perc


1997. július 15. - kedd, 12 óra 47 perc
PáLYáZAT

Szerintem az lenne a legjobb állhír:

Horn Gyula nem akar indulni az 1998-as választáson


1997. július 15. - kedd, 12 óra 32 perc
Pályázat:

A Microsoft hamarosan bemutatja a SFU (Software Friendly User) 1.0 béta-változatát, melyet géntechnológiai fejlesztôrészlegükön a cég legújabb operációs rendszerének, a Win 2000 VOS (Virtual Operating System) használatához fejlesztettek ki. A piacvezetô óriáscég elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az új User a tesztek szerint problémamentesen működik minden Microsoft alkalmazással, de nem tudják garantálni az eddigi User-ekkel és más cégek szoftvereivel való teljes kompatíbilitást.

MuzX


1997. július 15. - kedd, 11 óra 40 perc
Szerntem csak aztlehet a közönséggel jatszani..., a rém ill. az állhírek terjedési egysége a futótűz, szal inennetől kezdve...:).

A legjobb az volt amikor a MNB bejelentette, hogy a régi kétforintosok között egy eredeti aranyból készült van, amit egyedinek terveztek. Na erre az egész ország azt kereste. Mint a híreket később a Hjradó is megerősitette, és az utac emberet arról kérdezték, hogy szerinte...?

Ez jó lesz pályázatnak? :)))

Attila from newtown

attila@dunanet.hu


1997. július 15. - kedd, 11 óra 36 perc
Legjobb példa erre a híres-hírhedt Világok harca rádiójáték esete, amikor a hiradások formájában elôadott sci-fi tömegpánikot keltett az USA-ban...

MuzX


1997. július 15. - kedd, 11 óra 36 perc
Na jó.
A pályázatok tetszenek :)
De nekem a kedvencem akkor is az az áldokumentumfilm, amit a közszolgálati Magyar Televízió 1-es csatornája szombaton vagy vasárnap nyomott le főműsoridőben, és kínai kedvencünkről szólt, aki a film szerint chicagoi maffiavezérként kezdte pályafutását. Emlékszik még rá valaki? Az olajfalókat nem vettem be, de erre a marhaságra nyitottnak bizonyultam. Utána meg jól megmondták, hogy ez csak egy marhaság volt. Remek - gondoltam - én pedig egy palimadár vagyok, aki, ha a felénél otthagyja a filmet, akkor örökre hülye is marad.
Na mindegy.
Sajnos egyetlen pályázati téma sem jut most az eszembe. Annál is kevésbé, mivel szeretnék búcsút inteni. Holnap regel utazom Lengyelországba, két hétre, bizony. És egyetlen güzű számítógáp sem lesz a közvetlen környezetemben. :-P Mindenesetre ne rosszalkodjatok sokat a távollétemben, mert ha később rájövök, akkor dádá lesz. :) Hogy másképp fogalmazzak: "Jók legyetek gyerekek, ne egyetek legyeket! Ha legyeket ennétek, mindet ki is köpjétek!"
Sziasztok!

Mindenkit üdvözöl:
TREX


1997. július 15. - kedd, 11 óra 24 perc
Nekem az Igazi Mao című film tetszett legjobban ebben a műfajban, még én is elhittem, annyira hitelesnek tűntek a bizonyítékai. Az egésszel az a probléma hogy ez jó játék volt a filmesek részéről, de komoly visszaélésekre is lehetőséget ad és ezt már nem szabad hagyni.

B.


1997. július 15. - kedd, 11 óra 24 perc
Trebitsch
Csak a teljesség kedvéért, bár nem tartozik ide: igenis ki lehet törölni egy gépben az EPROM-ot. Pl. az én gépemben is FLASH BIOS van, és az egészet tutin át lehet írni programból, és akkor koampóó.

Az olajfaló különben meg nem hülyeség. Nekünk is volt egy régen. Egy tank benzinhez megevett egy kiló olajat... :)
--Zsolt


1997. július 15. - kedd, 10 óra 16 perc
Pályázat II. /kampányhír/
Horn Gyula ma reggel a Köztársaság téri kazamatákban kirúgta egy kisgazda fogát.

--Zsolt


1997. július 15. - kedd, 10 óra 10 perc
Pályázat
Michael Jordan, a világhírű kosárlabdázó és fogkefegyáros bejelentette visszavonulását a profi kosárlabda ligából. Mint a bejelentés során elhangzott, Jordan nem fordít teljesen hátat a sportnak, és - a korábbi feltételezésekkel ellentétben, miszerint a profi baseball ligába igazolna - további pályafutását a főleg japánban népszerű sumó birkózással folytatja. "Igaz, testfelépítésem még elmarad a legjobbakétól, de már hónapok óta rendszeresen edzek, és remélem, hogy ebben a sportágban is hamarosan az élvonalba kerülök" - nyilatkozta a kitűnő sportoló.

--Zsolt


1997. július 15. - kedd, 10 óra 9 perc
Pájászat

Van élet a halál után!


1997. július 15. - kedd, 9 óra 14 perc
Pájászat

Nincs élet a halál után!


1997. július 15. - kedd, 9 óra 14 perc
Az olajfalók a világ legaranyosabb állatai ! Olyan édes pofikájuk van ! Kár, hogy nem léteznek.
Egyébként a legnagyobb blöff az egész X-akták sorozat, mikor bejelentették, hogy ezek megtörtént események (amúgy szeretem az X-aktákat)
Ráadásul nem tudom, láttátok-e nemrég a Magyar Televízió 2-es csatornáján azt a dokumentumfilmet, amely hitelesen ábrázolta a széndioxid gyógyító hatását. Öregembereket tettek ki az utcára a budapesti szmogba, mondván, hogy ez elősegíti az asztmás megbetegedések gyógyítását. Olyannyira hiteles volt, hogy amíg a végén nem mondták be, hogy ez csak etetés, addig majdnem elhittük.
Április elsején pedig a pécsi Dunántúli Napló című újság megírta a címoldalon, hogy Madonna délután a pécsi Nemzeti Színház előtt koncertezik az Evita dalaiból.
Másnap megjelent az újságban a fotó, hogy több ezer hülye pécsi odasereglett. Na látjátok, ezt már nem lenne szabad megengedni.

Judit, Timi, Melinda, Judit2

Ui.: Tavaly Michael Jackson "jött" Pécsre.


1997. július 15. - kedd, 9 óra 9 perc
"...miért van az, hogy ha játékos kedvű egyéneknek eszébe jut ordítóan józan ész ellenes híreket és eseményeket kreálni, az aktusból csak a hír jön át, a játékos elem nem." Ugyanaz lehet helyzet, mint azokkal a műsorszámokkal, amelyek nagyon mókásak egy baráti körben, a nagyközönség számára pedig csupán az eszetlenkedés jön át - nem valók oda.

exempli gratia


1997. július 15. - kedd, 8 óra 46 perc
"Pályázat"
A legfrissebb belső információk szerint, az utóbbi időben rendkívül sikeres magyar Internetes kiadvány, az iNteRNeTTo bevezetésre kerül az ugyancsak fantasztikus mutatókat produkáló Budapesti Értéktőzsdére. A kibocsátási árfolyamról még nem született végső döntés, de annyi már bizonyos, hogy a MOL-os és a Richter-es kibocsátás során tapasztalt sorban állási káosz elkerülése érdekében a jegyzéseket kizárólag az Interneten lehet megtenni. Az előző kibocsátások során a rendet biztosító ORFK örömmel fogadta a hírt, bár nehezményezte, hogy jelenleg egyetlen egy kollégája sem fért még be a rendőrségi számítógép Floppy meghajtójának résén, hogy a rendet - az újítás ellenére - személyesen felügyelhesse. A vizsgálatok még folynak.


1997. július 15. - kedd, 8 óra 1 perc
Microsoft Church
--------------------- Az én kedvencem:
http://www.baudtown.com/daylight/microsoft_church.html

DcsabaS


1997. július 15. - kedd, 6 óra 36 perc
Pályázat:
A kezdeti hivatalos Microsoft cáfolatokkal szemben a turkui egyetem diákjai azonosítottak egy kódrészletet a Microsoft cég Windows95 nevű, közkedvelt operációs rendszerében, amely az Internetre csatlakozás után a gyártó cég részére elküldi a gazdaszámítógépen futó alkalmazások listáját. A listán a programok neve, sorozatszáma, telepítésük ideje és a felhasználóra vonatkozó, az Internetkapcsolat és egyéb programok "névjegyeiből" kiolvasott adatok szerepelnek.
A finn egyetemisták felfedezésével egybevág az az MTI hír, mely szerint a Microsoft és a közkeletűen csak szoftverrendőrségként ismert, a szoftverkalózkodás visszaszorítására alapult BSA nevű szervezet több nyugat-európai országban valamint Cseh- és Lengyelországban több tízezer vállalati és magánfelhasználó ellen tett hatósági feljelentést illegális szoftverfelhasználás vádjával.
A BSA hazánkban is működik, illetékes vezetője azonban nem kívánt válaszolni kérdésünkre, melyben afelől érdeklődtünk, hogy a BSA Magyarországon is tervez-e hasonló akciót. Elmondta azonban, hogy hazánkban a felhasznált szoftverek több mint 80%-a a súlyos büntetőjogi szankciók ellenére is illegális, ami a BSA-t létrehozó szofvercégeknek évről évre sokmilliárd forintos kárt okoz. A vezető hangsúlyozta, hogy a jelenséggel feltétlenül fel kell venni a harcot, ám mivel az eddig alkalmzott "puha" módszerek, mint a meggyőzés és kedvezményes akciók meghirdetése nem jártak kellő sikerrel, hamarosan hatékonyabb, a Btk. rendelkezéseinek érvényesülését ténylegesen lehetővé tevő lépések válnak elkerülhetetlenné.

Üdv: MaCS


1997. július 15. - kedd, 0 óra 24 perc
CsA
A lemondást béke követi.

Krisna
Ja, és szarízű szójabogyók eladók ugyanott. aggyatok, aggyatok.
(Leninfiú)


1997. július 15. - kedd, 0 óra 8 perc
Trebitsch!

:))))

Diolen Mobi


1997. július 14. - hétfõ, 23 óra 54 perc
Hú, most látom, milyen genya vagyok.
Sebaj. Úgysevesztekkomolyan. Már apu miatt sem.

Leninfiú


1997. július 14. - hétfõ, 23 óra 49 perc
Monnyon le a leninfiu!

CsA


1997. július 14. - hétfõ, 21 óra 51 perc
Palyazat
Billgec magyarorszagi latogatasa alkalmaval a Hilton Casinoban is jart, es annyi penzt veszitett, hogy a ha nem returjegyet valtott volna, ma is itt ulne. Azota Magyarorszag kulfoldi devizatartozasat jocskan sikerult csokkentni. Az APEH cafolja, hogy a vezetoseg tobb tagja mostanaban uj luxusvillakat vasarolt volna nagy tetelben.

isu@mail.elender.hu


1997. július 14. - hétfõ, 21 óra 45 perc
Trebitsch a népszabadság irt más hülyeséget is.
pl: hogy a semleges a 0 Ph, és a savas, és a lúgos 7 Ph :-/
lovag


1997. július 14. - hétfõ, 21 óra 2 perc
Játszani egyébként szerintem mindennel szabad.
A játékos kedvű egyének meg már annyi hülyeséget közöltek, hogy amikor viccolnak, a franc se bírja megkülönböztetni a komoly hírektől... De nem is fontos.
Ez az olajfaló, (= olajból faragott trójai alkotmány az északi sarkon, mer ott nagyon hideg van, és mekkdermed :), ez teljesen hihető volt, közvetlen a híradó 3. kiadása után ment... Ahhoz képest!
A józan ésszel ordítóan ellentétes például ez az öngyilkos szekta. Meg a többi. Álhírek? Nem tudom.
Azt se akartam elhinni, amikor annakidején betiltották a pótféklámpát, mer az veszélyes, és ugyanabban a rendeletben engedélyezték a kocsiba az ablakfüggönyt. Mer az meg jó. Azt mégis igaz vót.

Kedves Diolen Mobi,

tényleg ne haragudj meg érte, nem akarok kötözködni, de egyszerűen nem bírom megállni:
"Szóval a leszbi-falu álhír volt, én meg jól benyaltam."
Mi köze a két dolognak egymáshoz???? :)
A frajdzsigán kívül...

Trebitsch


1997. július 14. - hétfõ, 20 óra 44 perc
Juj de ámátőr itten mindenki máma. Hát az elmúl átkos? csak így nyomtalanul? És ami itten van, hogy a dzsörnaliszt az voltaképp píár menedzser? Hát alényeg hölgyek urak, hogy adunk magunkra. Az álhír nem lehet egyszerűen kacsa. Az álhír ennél sokkal több.
mert: A legjobb álhír az igaz.
Kacsa: a külügyminiszter nyilas volt.
Pl álhír: nem igaz, hogy a külügyminiszter nyilas volt.
Tegyük közzé, és lássunk csodát.
Így működik a média.

Leninfiú


1997. július 14. - hétfõ, 20 óra 40 perc
zs.
Szóval a leszbi-falu álhír volt, én meg jól benyaltam. A Narancs-hidetést egyébként arra vélem, hogy ezt a hétkérdést már hetekkel ezelőtt eltervezted, és te adtad fel a hirdetést, hogy írhass egy 1. sz. utóiratot :-).

A 2. sz. utóiratot tételesen meg tudom cáfolni: nyaralnak a fenét, ugyanúgy dolgoznak, mint eddig (lógatják a lábukat és hideg sört isznak :-))).

Na jó, itt az ideje, hogy bőrt húzzak a fogamra (Skal!)

Szóval az álhír működésének a következő kritériumait látom (anélkül, hogy elvenném DCsabaS kenyerét): a hír alapjául szolgáló esemény legyen kitalált, a hír legyen megdöbbentő és érje készületlenül a népet, a tálalás pedig legyen hiteles.

Kedvencem ebben a műfajban a Földi űrutazás c. film, amelyben a NASA, hogy megspórolja egy Hold-program költségeit, stúdióban, díszletek előtt játszatja el az űrhajósokkal az egész utat, az orránál fogva vezetve a médiát. De általában azért fordítva történik, vagyis a médiaszereplők találnak ki álhíreket.

Megint visszakanyarodnék a leszbi-faluhoz. Biztos, hogy tényleg nincs ilyen? Hátha nagyon is van és Geszti a lakók védelmében találta ki a cáfolatot (ezt is el tudnám hinni). Máskülönben nem tudom hova tenni a Narancs-hirdetést.

Hű, de csapongok.

Diolen Mobi


1997. július 14. - hétfõ, 19 óra 16 perc
A média számolatlanul ontja az álhíreket, de ritkán tudatosan. A mai Népszabiban példul azt írta az Uj Péter, hogy elméletileg tönkretehető számítógép-vírussal a gép EPROM-ja...
Zsófi, adjatok neki egy pólót, jó? :)

Trebitsch


1997. július 14. - hétfõ, 19 óra 12 perc
Mi van, most ez az álhíres izé lett a divat?

Nézem a CNN Mars oldalait, ott is arról van szó, hogy az egész Pathfinder egy jól agyusztált blöff, nem is repült semmi sehova.

Még a legjózanabbak fejében is megfordul a gyanú, ha azt látják, hogy másfél napja semmi új nincs a net-en, a NASA hivatalos oldalai változatlanok.

CsA


1997. július 14. - hétfõ, 17 óra 40 perc
Butasagok kozlesevel igazoljuk az emberi hiszekenyseget

1997. július 14. - hétfõ, 15 óra 7 perc
Az álhír több forrásból származhat:
* Média: nincs elegendő érdekes téma, kitalálnak egyet. Célja a példányszám/nézettség/hallgatottság emelése. Veszélyes is lehet. Biztosan sokan ismeritek a történetet, amikor az USA-ban egy riportműsornak álcázott fantasztikus novellát sugároztak a rádióban a földönkívüliek Föld elleni támadásáról. Az országban pánik tört ki, sokan megszakították szabadságukat, hogy a válságos időkben fontos posztjukon segítsék az ellenállást.
* Politikusok: tesztelik a megcélzott tömeg reagálását. Göbbels szerint a hírnek nem kell igaznak lennie, elég ha sokszor jut el az emberekhez, el fogják hinni. Hatékony propagandát fejlesztett ki.

Zsófi,
a pályázatokat rögtön közzéteszed? Mert akkor érdekesebb lenne a műsor, egymást túllicitálnánk, de az igazi ötleteket mindenki a végén akarná elsütni. Tényleg, mi a határidő?

Kérés: könnyebb lenne írni, ha a "Szerintem:"-ablak szélesebb és mélyebb lenne, pl. olyan széles ahogy majd megjelenik. Megoldható?

hjeno


1997. július 14. - hétfõ, 14 óra 19 perc
Pályázat.
A bal oldali képen Nyírő András fiatalkori képe látható az Internetto új - "feleséget keres" fényképes rovatában.
-libegő-


1997. július 14. - hétfõ, 14 óra 19 perc
Most is azt teszem :)
TREX


1997. július 14. - hétfõ, 14 óra 11 perc
A hiszékenység egyetlen gyógyszere az átveretés.

DcsabaS


1997. július 14. - hétfõ, 14 óra 3 perc
Póló?

Turkáló


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 40 perc
PALYAZAT:

Alhirek?? Ki mondta, hogy letezik ilyen? Hazudik!!!

csnorbert@mail.stardust.hu


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 39 perc
Álhírre fel!

hjeno


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 39 perc
Leszbi Cool!

1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 37 perc
Nem tom,de mi lessz az e heti kérdéssel???
Mikor fogod feldobni?


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 36 perc
Semmiképp sem!!

Mr.Zax


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 35 perc
Mielőtt válaszolnék, tudni szeretném melyik a helyes hétker. (egy hetig nem voltam drót közelbe)
"Honnan az ember szépségvágya?" vagy "Szabad-e játszani a nyilvánossággal?" (és különben is hol az arhívumos bödön?)
TJ
ps.: egy


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 29 perc
Egyébként közeledik a nyári uborkaszezon
lehet nemsokára jo kis kamuhíreket látni..
pl: lezuhant a csecsemő a 3-4 es a pelenkája felfogta a zuhanást .
bár ez régi ..


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 28 perc
A tutti: GUMINO !!!!!

/gumiboj/


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 23 perc
lassan lett kesz a mostani lovag1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 23 perc
huh elso ?


1997. július 14. - hétfõ, 13 óra 22 perc