Milyen fõvárost szeretnénk


Üdvözletem mindenkinek.
A fõvárosról szóló kérdés nem azért került erre a hétre, mert Budapest fõpolgármestere, Demszky Gábor a múlt héten bejelentette, hogy nem kíván a választásokon pártja (SZDSZ) listavezetõjeként indulni a miniszterelnöki székért, ellenben szeretne még további négy évig fõpolgármester maradni; nem is azért, mert szombaton körúti bulival zárta a fõváros a Nagykörút négy éve tartó felújítási munkáinak befejezését (tényleg: milyen volt? sajnos nem voltam Budapesten), hanem azért, mert még nyár elején ezt az idõpontot jelölte meg arra, hogy a szokásos szerdai élõ interjú keretében válaszoljon a kérdéseitekre. Ennyit az aktualitásról.
Viszont bízom benne, hogy nemcsak a fõvárosban lakó hétkérdésezõket érdekli Budapest ezer problémája és visszássága (bár szerintem a "vízfejre" vonatkozó panaszok egyre kevésbé létjogosultak - szerencsére); véleményük azoknak is van, illetve kellene hogy legyen a fõváros mûködésérõl, terveirõl és élhetõségérõl, akik csak vendégként, ügyintézési célból vagy átutazóban fordulnak meg itt. Már csak azért is, mert azt olvasom a Fõpolgármesteri Hivatal honlapján, hogy:

"A központi költségvetésbõl mûködési célra, címzett és céltámogatásként összesen 18,89 milliárd forintot kap a fõváros... (ez) jóval kevesebb a tavalyinál. 1996-ban a Fõváros 100 forintjából 14 mûködési célú állami forrásból vagy címzett és céltámogatásból származott, idén csak 11 forintot biztosít a központi költségvetés. A központilag szabályozott forrás összességében közel 7 milliárd forinttal lett kevesebb. Leglényegesebb változás a tömegközlekedés 2 milliárd forint összegû támogatási keretének a megszüntetése." http://www.fph.hu/bphome/varosh/onkorm/sajto/1997/kozgy/03/kolts97.html

Vagyis, ha nem is túl sokat, de valamennyiünk adójából kap Budapest a központi költségvetésen keresztül.

Javaslom, hogy nézzétek meg a Fõpolgármesteri Hivatal honlapját (egyébként készítõi szívesen fogadnak ötleteket és igényeket, vagyis hogy mi mindent szeretnétek ott látni a már meglévõkön kívül).
Ha van kedvetek, olvassátok el azt az interjút, amelyet még tavasszal készítettem Demszky Gáborral, és a Kritika címû folyóiratban jelent meg.
Akirõl szó van, itt látható a kereten, és olvasható az önéletrajza is.

A kérdéseiteket, véleményeteket, megjegyzéseiteket a szokásos módon össze fogom gyûjteni, és szerdán két órakor - az élõben feltett kérdésekkel egyetemben - Demszky Gábor elé tálalom.

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu

(Egyéb közlendõim)


A válaszok:12:06
??

Pepinke


1997. szeptember 22. - hétfõ, 12 óra 3 perc
Gratulálok srácok!

A kutyaszar és szinonimái kb. 35x szerepelnek.
Ennyire szarban lennénk?
Én eddigi életem során max. 5x léptem ilyesmibe.
Az az évi 0,25 kutyaszarbalépés pedig nem olyan nagy katasztrófa.
Sokkal jobban utálom amikor rágóba lépek. Azt még lemosni sem lehet. Vakargathatom a mások gusztustalan, nyálas, bacilusos dolgait a cipőtalpam recéi közül.
Az egyéb, emberek álltal a járdára bocsájtott váladékokról már nem is beszélve.
Mindezek ellenére támogatom a kutyatartókra kirótt büntetések ötletét, ha nem tartják be a szabályokat.

Depri (még mindig állatvédő)


1997. szeptember 22. - hétfõ, 11 óra 43 perc
Polot !!
fanTom1997. szeptember 22. - hétfõ, 11 óra 42 perc
Uj kerdes?

1997. szeptember 22. - hétfõ, 11 óra 34 perc
Polot, polot, polot...

NrB


1997. szeptember 22. - hétfõ, 11 óra 23 perc
Csak Budapestből áll az ország???????
Tibike


1997. szeptember 22. - hétfõ, 10 óra 20 perc
Polot!

NrB


1997. szeptember 22. - hétfõ, 9 óra 53 perc
Itt valami hibádzik! Vasárnap 23.50-es az utolsó hozzászólás, pedig már hétfő 9.50 van.

Remélem azért lesz új 7?.


MáTé


1997. szeptember 22. - hétfõ, 9 óra 52 perc
Tisztelt Illetekesek!

Tenyleg nem ertem, Ez az Erik Ghint nevu bunko es sotetsege miert jelenik meg egyaltalan az uzenetek kozott?! Mar szamtalan jelet adta, hogy semmi hely sincs itt!
Szedjek mar ki vegre! Ha mar az en ciganyozasom kiszedtek (amit azota abbahagytam).

NrB


1997. szeptember 22. - hétfõ, 9 óra 3 perc
Hkuti
Te tenyleg paranoias vagy. Engem meg egyszer sem zaklattak a rendorok, kiveve ha gyorsan mentem, atmentem a piroson, meg elutottem egy gyalogost.
fanTom
fanTom


1997. szeptember 22. - hétfõ, 8 óra 51 perc
Egy téma mindíg előjött ezért javaslom hogy a következő 7kérdés az alábbiakról szóljon:

1. Van-e cigánykérdés magyarországon?

2. Ha van hogyan lehetne megoldani ? (lángszóró, aknavető kizárva)

3. Valósak -e azok a félelmek miszerint kb.
2030 körül a cigányok lesznek többségben?

4. Ha igen jó lesz -e nekünk ?

5. Ha nem jó mit lehetne ellen kezdeni ? (lángszórós megoldás kizárva)

Ez valószínüleg rengeteg embert fog érdekelni és nem csak BP-n.
LA


1997. szeptember 22. - hétfõ, 7 óra 48 perc
Lewinfiú vasárnap15ó45:
higyjük az _higgyük_, mert kivétel
egyébként +/-
magyar Ulez


1997. szeptember 22. - hétfõ, 5 óra 57 perc
Poló?

1997. szeptember 22. - hétfõ, 4 óra 37 perc
Helló fiúk-lányok!
Trebitsch, kösz a választ.
Akkor javaslom, hogy ha megcsinalják a peronrádiót, bojkottáljuk a BKV-t! Járjunk gyalog (az autósok is, velünk szolidaritásból). Mit szóltok?
Zs, megszervezed?

Maxi


1997. szeptember 21. - vasárnap, 23 óra 50 perc
fanTom
> A rendszer ugy van kitalalva, hogy meg veletlenul sem kap a rendorseg belole ...

Kösz a kiigazítást, tényleg nem tudtam. Ha ennyire járatos vagy a témában, megköszönném, ha meg tudnád mondani, hogy akkor a "fejpénz" is csak rémhír?

Egyébként ez a lényegen sajnos akkor sem változtat. Lehet hogy csak én vagyok paranoiás, de nekem tényleg úgy tűnik, mintha a rendőrök "utaznának ránk". Tudod, mint a régi szép időkben a Nagy Testvérnél, ahol előre meg volt adva, hogy hány politikait kell lesittelni az éves tervteljesítéshez. Vagy csak azért nem tudnak előzékenyek, segítőkészek - sőt piszlicsáré ügyekben elnézőek, kényszerhelyzetekben megértőek - lennni, mert ha már nekik nem jó, másnak se legyen az?
Hkuti


1997. szeptember 21. - vasárnap, 23 óra 39 perc
Kutya tema: Vagy tul sok a kutya vagy mi szarunk ra hogy a kutyaink hova szarnak.

Cigany problema: Munkalehetoseget nekik, tiszteletet es ha az nem dolgozik, akkor van problema. Addig is az egyetlen problema az hogy ez nincs biztositva.

Korrupcio: Valaki valahol valamikor ezt mondta "vezetoinket mi valasszuk es pont ugyan olyanok mint mi". Majdha mi valtozunk es az elvarasaink masok lesznek akkor vezetoinket is a szerint fogjuk valasztani.

Legszennyezodes: Ez egy nehez kerdes. De ha nem allitjuk le a polluciot mindnyajan megdoglunk.

Egyebkent milyen fovarost szeretnek?

Olyant mint Budapest, ha nem nepesitenek be nagyra vagyo, irigykedo, fajgyulolo es korrupt parazitak. Es ahol az van kiirva a VC-re, hogy "Nok" vagy "Ferfiak" es nem "Ladies" and "Gentlemen" vagy "Donne" es Uomini" vagy ... vettetek a lapot.

Egyszeru!1997. szeptember 21. - vasárnap, 23 óra 32 perc
Mivel latom, hogy itt mindenki mindenrol irhat:
NrB!!
Leleplezted magad, te a Bahnhofba jarsz. Akinek bejon az a hely, az inkabb ne kapjon beleszolast abba, hogy milyen legyen ez a varos.

Erik Bud Ghint


1997. szeptember 21. - vasárnap, 23 óra 7 perc
Javaslom, hogy a BKV legyen az utasokért és
ne az utasok a BKV-ért.
És bocsásson meg a buszsofőr ha véletlenül az
érvényes jegyemmel felszállok az Ö buszára.


1997. szeptember 21. - vasárnap, 23 óra 7 perc
Spaniel

Nem a kutya a hibas, mert mind a ketto vegen van rajta lyuk, es hasznalja is. De a gazdin is, es mint ahogy Te irtad, hasznal angol WC-, hat a gazdi, -mivel a kutyus nem tud-, vigyazzon ra, ha mar 1x kijott, ami bement, es tegye a megfelelo helyre. Pl a kukaba, vagy tegyen ra pelenkat, mit tudom en, de legyen mar vegre _rend_, es tisztasag. Egyebek irant pedig nem irtam semmi olyat, hogy valakit le kene loni !
fanTom


1997. szeptember 21. - vasárnap, 22 óra 40 perc
Parkolóházak.
Cigányok-kurvák-közbiztonság kérdése. Sajnos a három összefügg.
Kevesebb bevásárlóközpont.
Még nagyobb tisztaság.

AP


1997. szeptember 21. - vasárnap, 19 óra 31 perc
Kutyaszarosok!

Nézzétek meg a Divatdiktátorok című filmet.
Egyébként imádom a kutyákat, de az igénytelen gazdájukat kevésbé. (Akik oda kakiltatnak a kutyájukkal ahova nem kellene)

Gyps


1997. szeptember 21. - vasárnap, 16 óra 39 perc
Aranybogár ez a Demszky gyerek!
Nem néz nagyon hülyének, nem ám! Csak annyira, mintha a Monyonle Józsira szavaztam volna.
Szerinte csak akkor észlelhető a korrupció, ha konkrétan rajtakapnak valakit, amint mondjuk 10 millió forintot átad az önkormányzat müszaki osztályvezetőjének? Gyerkek, hurrá, itt van a kánoán, ebben az országban nincs is korrupció, ha a Demszky Aranybogárnak igaza van. Hiszen így még az "itt-a-piros-hol-a-pirost" játszó kölköket sem lehet rajtakapni. Amit nem látok az nincs is. Hurrá, ezt a krapekot meg kell választani még egy pár évre, mert ha véletlenül, olyan kerül a helyébe aki hasonlóan gyengeelméjűnek nézi a polgárokat, még a maradék szemünket is kilopják. Azért én mindíg meglepődöm, hogy bírnak Kiss Jánosok megmaradni egy ilyen pártban, ahol ennyire szarba veszik a logikát, az érvelési kultúrát, valamint a liberális eszméket. Gondolok itt a közpénzek körül történő dolgok nyilvánosságára. Higyjük el az Aranybogárnak, hogy a Vízműveket a legjobb jelentkezőnek adták oda, aki nem fog árat emelni (azaz nem termeli ki a vételár+profitot), és szakmailag megkérdőjelezhetetlen. Higyjük el barátaim, mert más lehetőségünk nincs. Beletekinteni iratokba, dokumentumokba? Majd kapol a pofádra, hülye állampolgár, beleszólni olyasmibe, amihez nem értesz! Kádár még csak 9 éve halott. És íme, jönnek az új Kádárok.

Lewinfiú


1997. szeptember 21. - vasárnap, 15 óra 45 perc
Nagyon szeretek Budapesten elni.
Alapvetoleg meg az onkormanyzat munkajaval is meg vagyok elegedve, bar az ugyintezes helyenkent lehetne gyorsabb is akar, es a kozbiztonsagon is van javitanivalo.
En csak sok szerencset kivanok ehhez DG-nek.
Csak azt szeretnem tudni, hogy varhatoan melyik fontosabb korutat, sugarutat turjak fol legkozelebb?
Az ilyesmit jobb elore tudni, hogy ne keson erjek az embert a meglepetesek.

Hali
kaszi


1997. szeptember 21. - vasárnap, 10 óra 11 perc
fanTom

A kutyák - talán - előbb voltak bolygónk lakói mint Te. Jogunk van élni. Az emberek se olyan régen használnak angolWC-t, és most sem mindíg.

Amibe a gyerek belelépett, tőlem származik. Ijedtemben csináltam, mert rámpottyantott egy gólya. Tudod, amelyik a gyereket hozta.

Lőjük le a gólyákat? Rigókat?
És a macskákkal mi lesz?

Spaniel


1997. szeptember 21. - vasárnap, 8 óra 44 perc
kavi,
sajnálom: én itt lakom a Ligetnél, naponta járok arra. Lehet, nem akkor, amikor a Te vonatod érkezik/indul.
Lépesméz


1997. szeptember 20. - szombat, 19 óra 6 perc
T. Hkuti.
Nem vagy elegge tajekozott. A rendorok altal beszedett birsag nem a rendorsege, hanem abbol fizetik a tanarokat, esetleg orvosokat, meg a miniszteriumban takarito noket, stb. Na persze nem _csak_ ebbol, de ebbol is. A rendszer ugy van kitalalva, hogy meg veletlenul sem kap a rendorseg belole.
Egyebkent a kutyatemahoz csak annyit.
A 10 eves gyerekem most jott fel a jatszoterrol, es a cipoje CSUPA KUTYASZ@R !!!!
A felesegem orjong !!! Radasul a gyerek a mocskos evolucio soran 2 labat novesztett, tehat mind a 2 cipoje AZ !!!

fanTom


1997. szeptember 20. - szombat, 15 óra 14 perc
Megint kérem tisztelettel, hogy arra reagáljatok amit írtam, és ne arra, amit bele képzeltek.
Először is nem azt ajánlottam, hogy itt és most vitassuk meg a bevásárló központok (rövidítve: bk.) témáját, hanem külön kérdésként, és ehhez vetettem fel egy szempontot.
Tehát nem vagyok én úgy általában a bk. ellen, csak a mennyiséggel és a mértékkel van problémám.

DD. A 10 család csak a közvetlen környezetemben (3-5 utca) látható eredmény. A budaörsi Metro vonzáskörzete ennél sokkal, de sokkal nagyobb. Például fél Dél-Buda. Sajnos, nálunk minden olyan disznóságot elkövetnek a multik, amit Nyugaton nem mernének. (Nem tudom saját ötletükből, vagy a magyar alkalmazottak veszik rá őket.) Példaként: a most napvilágot látott hírek szerint Győrben a multik - amelyek kezdetben sokkal több bért fizettek, mint a magyar cégek, vagy a magyar közalkalmazottak kaptak - a „beetetés" után „fizetési kartellbe" tömörültek és az újonnan jelentkezőknek már semmivel se fizetnek többet.

Van persze a dolognak másik vonzata is. Három éve települt a METRO a Csíki-hegy tövébe. Akkor még tele volt fenyőfával a hegy, és meglehetősen burjánzó aljnövényzet volt, sőt őzek és vaddisznók is gyakoriak voltak. Most nézzétek meg. A hegy METRO felőli oldala kopár, már csak néhány fa erőlködik, de az életben maradási esélyük nulla. Az emlősökről, meg a madarakról már rég nem lehet beszélni.

Einstein! Mivel nem mindenki olyan fantáziadús, mint a te hentesed, sőt kétlem, hogy fantáziával hosszútávon ellensúlyozni lehetne a multik hatalmát, plusz a nekik kedvező állami szabályozást. Nem tudom észevetted-e, hogy a Polus Center és társai működése megkezdésének „másnapján" már kiadta a rendeletet a kormány a piacokon történő húsárusítás (házi csirke stb.) feltételeinek teljesíthetetlen megszigorításáról. A tavaszi tiltakozás hullám után vonták csak vissza. De semmi kétség, hogy bármikor elővehetik...
„feltéve, ha van neki"- teszed hozzá. De honnan lenne? Tanulta? Az elmúlt ötven évben a kisvállalkozást gyakorolta? Te tengert soha nem látott alföldi embereket tennél lélekvesztőkbe, hogy menjenek át az óceánon, ráadásul tengerjáró luxusjachtokkal versenyezteted őket. De amíg a valódi tengeren a nagy hajó felveszi bajba jutott hajótörötteket, nálunk el szokta gázolni őket. Nem egyszer a központi irányítás segítségével...
Szerintem a politika lényege éppen az érdekek kiegyensúlyozása lenne. Illetőleg a társadalom alapjának, a családnak a védelme. De ha szerinted a hazai társadalom alapja a bk., akkor bizony megint nem értjük egymást. Mert bizony nekem nem teszik, hogy sokan olyan könnyedén beletörődnek, hogy az „erkölcstelenségé a jövő".

Üdv rezső


1997. szeptember 20. - szombat, 14 óra 28 perc
Hali!

Nem tudom, mindenki tudja-e, de ha mar bevasarlo-kozpontok, akkor:
A Nyugati Pu. mellett/mogott is egy Polus Center epul rovidesen. Azaz good-bye Bahnhof....

NrB

A Skala Metro suxxolgat majd jo nagyokat. De nem kar erte, ugyis egy kalap szart er.


1997. szeptember 20. - szombat, 14 óra 26 perc
aManó

Mindenkinek ajánlom, nézze meg hozzászólásodat (péntek, 19:09) - még szerencse, hogy nem tudtad megállni. Végre arról is szót ejtett valaki, ami tetszik. Néhányan okulhatnának a stílusodból is!


Kutyaügy - Kezd helyére kerülni a téma. Ne kérdezzünk meg egy állatpszichológust is?

Nemzeti színház: nem tetszik - főleg az a megalomániás, mondvacsinált funkciójú, baromi primitív oszlopsor - sok másik pályázat jobb volt. Tán még nem késő, próbáljuk meg leszavazni! Legalább az oszlopsort!

Parkolóautomaták - szerintem beváltak. Még fejleszthetők: Tenerifén pl. a bírság is rendezhető vele.

Biciklizés - megoldható, csak akarni is kell.(nem EGY(!) ismerősöm évek óta naponta biciklivel jár Adyligetről a várba dolgozni.

Más. Volt egy rövid, mintegy másfél éves boldog időszak, amikor a rendőrök egycsapásra rájöttek, hogy miért vannak: a rendszerváltás körüli megszeppenés tájékán. A várost azonnal kedvesebbnek, lakhatóbbnak éreztem. Sajnos ez már elmúlt, ismét úgy érzik, hogy mindenkinek van valami vaj a fején. Mintha csak az lenne a dolguk hogy rájöjjenek, hogy miért lehetne megbírságolni.

Könyörgöm, ezt a paranoiás viselkedést nem lehetne visszacserélni a régire? Az ember úgy érzi magát a városban, mint az űzött vad, csoda, hogy annyi a rosszkedvű pofa az utcákon? Valakik összetévesztik a rendőrséget egy pénzbegyűjtő szervezettel. Szükség van a pénzbírságolásra is, de ésszerűbb lenne, ha a rendőrség NEM LENNE ÉRDEKELT abban, hogy mennyit gyűjt be.

A finanszírozásuk működésük eredményességével, presztízsük emlekedésével legyen összhangban, ezzel a város presztízsét újra magasabbra emelhetnék. Van erre ráhatása a polgármesteri hivatalnak? Végül is a mi városunkat teszik tönkre ezzel a viselkedéssel!!!
Hkuti


1997. szeptember 20. - szombat, 10 óra 21 perc
Rezso! Megin beled kell kotnom...sajnos. A vilagon mindenhol szaporodnak a bevasarlokozpontok. Az mas kerdes, hogy erkolcstelen eszkozokkel tudjak olcsobb araikat biztositani. Pl. nem egy hetre, hanem 3 honapra fizetnek, stb. De akkor is ez a jovo, ha tetszik, ha nem. A kis szatocsboltoknak befellegzett...hacsak nem tudnak valami extrat nyujtani. Lakohelyem kozeleben pl. van egy kis bolt, amelyik fantasztikus minosegu, valodi hazi jellegu hentesarut forgalmaz, nem olcson. Na mostan bevasarlokozpontok ide, vagy oda, az uzlet elott kigyozo sor all minden nap. Mi kellett ehhez? Fantazia, kemeny munka. Mert azt mindenki meg tudja csinalni, hogy elmegy a nagykerbe, megveszi a lisztet, ratesz 5 forintot, es arulja. Aztan meglepodik, hogy nem megy a bolt. Fantazia, kedves Rezso, kreativitas, ez az a ket dolog, amiben a kisvallakozasokat nem lehet megverni. Felteve, ha van nekik.
udv Einstein


1997. szeptember 20. - szombat, 10 óra 20 perc
Rezsôközgazdász!

A Metro-ban 80-nál is több ember kapott munkát...

GG


1997. szeptember 20. - szombat, 8 óra 31 perc
Parasztország nyolcmillió lakoval

budai


1997. szeptember 20. - szombat, 2 óra 59 perc
Rezsö!
A price fixing - ár unió - a legnagyobb bün az USA-ban.
DD.


1997. szeptember 20. - szombat, 0 óra 57 perc
Ave DD.
Mar szerdan megmondtam, UNCSI a kutya kaki.
Mikor lesz mar hetfo ???
fanTom
PS: Demszky valaszolt legalabb a kutya problemara ???


1997. szeptember 20. - szombat, 0 óra 31 perc
Javaslom a Toncsi által feltett kérdést (amelyhez gratulálok) külön 7kérdésnek feltenni, immár országosan kitágítva, mert az egy településre, illetőleg a százezer emberre eső bevásárlóközpontok tekintében lassan világelsők leszünk. Miért. Én is a METRO-ba járok időnként, de egyre drágul, (a benzin is) és Budakeszin az elmúlt két évben a fele helyi kis bolt tönkre ment. Az kb 10 család, 40-80 ember. Melyik a drágább nekem, nekünk? Az adóm(nk)ból újabb munkanélkülieket "eltartani", vagy esetenként öt forinttal többet fizetni egy üdítőért? Pesten ez még nagyobb probléma lehet, hiszen ha az piacok és a kisboltok megszűnnek, a bevásárló központok árkartellba tömörülve monopolisztikus élelmiszer árakat diktálhatnak.

üdv rezső


1997. szeptember 20. - szombat, 0 óra 30 perc
Minden Hétkérdés szerdára, csütörtökre kileheli a lelkét. Eklatáns példa, hogy ma már nem Bp-röl irogatnak, hanem a kutyák kreativitásáról. ( Meg, hogy kimerül a téma :) ). Tekintetbe véve az ide levelezök számát ez nem is csoda. A Hétkérdés közeli megreformálásakor nem lehetne ezt a kérdést is figyelembe venni?
Ugye most nem bántottam meg senkit?
DD.


1997. szeptember 19. - péntek, 21 óra 52 perc
Öreg Bence!
Attól, hogy Londonban vannak gettók, nem lehet célunk, hogy Budapesten is legyenek, sőt. A gettósodás, sajnos eléggé nehezen elkerülhetető folyamat. Világszerte tapasztalt jelenség ugyanis, hogy ha egy városrészbe "idegenek" (puerto rico-iak, arabok, pakisztániak, kínaiak, cigányok, akárki, aki nem tartozik a fehér őslakossághoz) kezdenek beköltözni, akkor az ingatlanárak leesnek, ez még vonzóbbá teszi a környéket a rossz anyagi helyzetben lévő betelepülőknek, csökken az önkormányzat bevétele, nőnek a szociális kiadásai, magyarul beindul egy önmagát gerjesztő folyamat, aminek a vége: gettó. Tehát a folyamat spontán létezik külső beavatkozás nélkül is.

A gettókkal nem az a baj, hogy a rendszer spontán törekszik etnikailag homogén, egymástól elszeparálódott egységekre, hanem az, hogy ennek egyenes következménye a nyomor és a társadalmi feszültségek folyamatos újratermelődése.

Nem mintha tudnék kész megoldást a problémára (ha tudnék, jelöltetném magam polgármesternek), csak szomorúan konstatálom, hogy egy bezárkózó társadalom felé haladunk. De legalább ne siettessük, ha szabad kérnem!

Diolen Mobi


1997. szeptember 19. - péntek, 20 óra 37 perc
Kedves Mindenki!

Ha már így a kutyakérdésről ejtünk szót, illetve amit a kutya ejt. :-)
Egyszer - Budapesten - láttam valahol egy kifejezetten kutyasétáltatásra (futtatásra) szolgáló bekerített, füves területet. Szerintem a kutyák is szívesebben pottyantanának ilyen helyre. Ha homokkal lenne beterítve, könnyebben lehetne takarítani. Azért itt is illemszabály lenne felszedni amit a kutya kakkantott. Nem volt egy rossz próbálkozás a kutya WC-k felfestése a járda melletti víznyelők mellé. Olcsó megoldás, de nem működik. Én még egyszer sem láttam volna, hogy egy kutya valaha is beletalált volna. Másrészt az úttesten van, az autósok ráparkolnak, vagy a kutya egyszerűen fél lemenni az útról. Ilyet is láttam már. Én a kutyafuttatót üdvözölném, mert vélhetően mindenki szívesebben vinné bekerített terepre a blökit. Arról nem is beszélve, hogy a kutya oda szeret pottyantani, ahol inger van. Ha nem lenne inger, nem lenne a járdán kaka. Működne? Nem kell félni, hogy leszalad az útról, megharap valakit. Jó, a szájkosár kötelező. Azt hiszem.
Ha már vannak olyan emberek, akik annyira elvakultan - és önzően - szeretik a kutyákat, hogy a bűzös és szűkös belvárosban képesek tartani - hízlalni - szegény jószágot, legalább legyen hová vinniük.

Mert bekerített játszótér van, ahova csak a kutyák nem tehetik be a mancsukat, lehetne olyan bekerített kutyajátszótér, ahová a gyerekek nem tehetnék be a lábukat. Csak ha sétáltatnak.

Csak nem bírtam megállni, hogy hozzá ne szóljak.

Nemzeti Színház: Szerintem inkább a színházat kellene Kelenföldre építeni. Nem kellene kivágni a fákat, maradna a parkoló, viszont a buszvégállomás tényleg mehetne máshová. Így lenne még több park.

De szerintem már késő. Kíváncsian várom, hogy mennyi lesz a színházjegy, és melyik színház a következő, amit felújítanak.

És például ha már fizetni kell a parkolásért mindenhol, kifejezetten örülnék, ha föld alatti garázsok is épülnének. Szebb, helytakarékosabb, mint a toronyház.
Ja, és a parkolóautomata nem csapkod és káromkodik, ha nem adok neki borravalót.

Én is szeretnék eltévedni a metróhálózatban. És szeretném, ha térkép kellene, hogy közlekedni tudjak.

Nagyon tetszik a kisföldalatti.

Jók a körutak.

Ugye az Erzsébet híd nem marad szürke, hanem a korrózióvédelem után újra fehér lesz?

Épül szépül a város, de ehhez idő kell. Még mindig büdös, egyre több az autó. Ezért nem jár senki a belvárosi bicikliutakon. Én is szeretnék biciklivel munkába járni. Vagy robogóval. Ha nem löknének le az útról.

Mostmár lelövöm magam.

aManó


1997. szeptember 19. - péntek, 17 óra 9 perc
kire gondolsz valamelyik dajcs? a 88-ra, vagy a 77-re? Esetleg a 66-ra?

1997


1997. szeptember 19. - péntek, 16 óra 29 perc
Az utóbbi időben nagyon elterjedt az azonos név használata. Igaz kutya bajom tőle.
qtya


1997. szeptember 19. - péntek, 15 óra 55 perc
Öreg Bence!
Gettó. Arró álmodsz valóságban, mi?
VII ker a zsidóké
VIII ker a cigányoké
adjuk a IX-et a kinaiaknak
X-et az ukránoknak
a IV-et az araboknak,
stb...
Mi meg költözzünk fel a Várba.
Ilyent már álmodott elötted valaki. Késöbb fekhúzták a rohadtat.
Tapogasd a nyakad néha.
Dajcs Š


1997. szeptember 19. - péntek, 14 óra 37 perc
DajcsŽ
Te nem regisztrálhatsz egy védett Š nevet.
Az igazi én vagyok.
Dajcs Š 1997 All right reserved.


1997. szeptember 19. - péntek, 14 óra 27 perc

Szeretném,
ha nem haragudnának egymásra a kutyás és kutyátlan emberek. Számomra nem központi probléma a kutyaszar megléte, és bevallom öszintén, hogy nekem eddig fel sem tünt (biztos azért mert mindig a fellegekbe járok :)
Egészséges lelkületű kutya ha választhat a járda és a zöld között, valószínűleg az utóbbit választja ügyes-bajos dolgainak elintézésére.
Most azonban, hogy felvetődött a probléma valóban rémlik mintha láttam volna már imitt amott egy-két kutyakakát a földön heverni. Szerintem kell is annyi, mert így legalább tudja az ember, hogy mikor vegyen lottószelvényt :)

Szeretném,
ha nem bántanák a kurvákat. Amikor szép kurvát látok, ugyanúgy megcsodálom, mint amikor szép (nem kurva) nőt látok. Kár lenne elzárni őket.
Az a nézet járja, hogy az örömlányokkal mindig együtt jár a bűnözés is. Szerintem ez nem egészen így van. A kurvákkal a stricik járnak együtt, a bűnözésért pedig a stricik a felelősek. Elegendő volna meggyőzni a striciket, hogy nézzenek más foglalkozás után, és megoldódna ez a kérdés is. Amúgy is nagyon igazságtalannak és felháborítónak tartom, hogy a stricik megverik a kurvákat, majd elveszik minden pénzüket.

Szeretném,
ha többet mosolyognának az emberek, ha nem mindig kilátástalan és reményvesztett arcokkal találkoznák. Kínában 1,2 milliárd ember gyönyörüen mosolyog, pedig higgyétek el semmivel sincs több okuk rá :):):)
Az lenne az igazi, ha a budapesti karnevál híresebb lenne mint a Rio de Janeiro-i. Így minden évben volna legalább egy hét az emberek életében, amikor elfelejtenek minden bút, bánatot és élveznék az élet örömeit. Az év többi részében pedig fel lehet eleveníteni az elmúlt karneválok történeteit, illetve lehet várni a következőt.

Szeretném,
ha a 6-os éjszakai körbe járna karikába, és az is jó lenne, ha éjszaka is járna a metró és a HÉV, legalább óránként egyszer. Kifejezetten örülnék annak, ha el lehetne tévedni Budapest metróhálózatában.
Akkor lesz majd igazán jó, amikor csak elektromos autók közlekedhetnek majd Budapest utcáin.

Szeretném,
ha minden útat fák szegélyeznének, madarak csivitelnének, és parkok hátán parkok lennének. Kellene még sok terasz, kiülős hely, barátságos kiszolgálás.

Nem szeretem
azt, amikor kekeckednek velem a rendőrök. Sajnos nem bírják felérni ésszel (tisztelet a kivételnek), hogy a törvények bizonyos szellemben íródtak, és sokkal jobb volna arra ügyelni, hogy a törvény szellemén ne essen csorba, semmint szó szerint ragaszkodni a leírtakhoz (ami amúgy is állandóan változik, úgysem tudják az összeset szó szerint idézni). Öröm az ürömben az a rengeteg rendőrvicc. Csak azért nem tudok szívből nevetni rajtuk, mert érzem, hogy mennyire igazak.

A közbiztonság -
- összehasonlítva más hasonló kaliberű és hasonló gazdasági helyzetben levő fővárossal - nem is olyan vészes.
A koldusok és lejmolók bizony engem is mindig próbára tesznek. Szintén összehasonlításképpen Tokyo az egyedüli hely, ahol nem kéregetnek a koldusok és hajléktalanok. Szép színes kartondobozokban laknak, általában állomások környékén, és napi munkákból tartják el magukat. A párizsi kéregetők harmonikusan illeszkednek a város légkörébe. Nem fitogtatják a nyomoruságukat, hanem különböző csalafintaságokat alkalmaznak, amikbe mindig benne van a valamit valamiért.

DajcsŽ

u.i.
ismét bonyodalmak támadtak a nevem körül - csütörtök 3 óra 19 perc nem én voltam, ezért "regisztráltattam" :) a nevem


1997. szeptember 19. - péntek, 13 óra 1 perc
NyZ.
Tenyleg. Fulig Jimmy csak ket aprobb szigetrol volt kitiltva, ugymint Afrika es Amerika.
Viking!
Mivel pentek van, szerintem ne nyavalyogj.

Erik Ghint


1997. szeptember 19. - péntek, 12 óra 58 perc
No!
Kőfal, meg szögesdrót marhaság. A csizma, meg a géppisztoly főleg.
Londonban járva egészen természetes, hogy a Soho-beli emberek átsétálhatnak ugyan az út túloldalán lévő, sorompóvan, őrrel biztosított negyedbe, de nem verhetnek ott tanyát. A kínai negyedbe, vagy az ortodox zsidók közé sem illik beköltözni. Ezt kellene valahogy a nagy liberalizmusból eltanulni!
Képzeljék Kegyedék magukat a következő helyzetbe: Vesznek egy házat X összegért valahol. A szomszédos házakat másmilyen neveltetésű családok veszik meg. Egy év múlva eladnák a házat, hát csak 3/4X-et ad bárki is érte. Kellemetlen. Tudna örülni a népművelési intézet programjainak:)))
Öreg Bence


1997. szeptember 19. - péntek, 12 óra 22 perc

„Demszky nem Kökény" jeligére!

Köszönöm a további válaszok lehetőségét, tehát megpróbálok visszakérdezni a gyorsan adott válaszokat pontosítandó, mintha tényleges interjút készíthettünk volna.

1. Szociális lakásépítés: A válasz kicsit önkritikus volt, de abban a kötetben, amire hivatkozom, és az egész újraválasztási reklámkampányban nem arról volt szó, hogy a főpolgármester mit nem tud megtenni a kormány és a kerületek ellenében, netán segítségük hiányában, hanem ennek az ellenkezőjéről. A kötet és a kampány ugyanis arról szólt, hogy _én Demszky Gábor_ teremtem meg a lakáshoz jutás lehetőségeit, ha újjáválasztanak. Nem arról, hogy _én Demszky Gábor_ magyarázom meg miért nem oldottam (oldottuk) meg a problémát. Pedig példa lett volna az országban, például Kaposvár, amely város már 1990-94 között sokat tett ez ügyben. (Tehát nem kellett volna még az ígérettel sem annyit várni.) Ehhez kapcsolódó kérdés, hogy mi a vélemény Demszky Gábornak arról a sajtóról, amelyik nemhogy nem kéri számon ígéreteit, de még ehhez hasonló kényelmetlen kérdéseket sem tesz fel a személyével foglalkozó PR-cikkeiben?

2. Tudom, hogy a Történeti Hivatal hosszú átfutási idő után megmutat néhány iratot. De ez vadonatúj lehetőség, és tapasztalatból tudom, hogy a személyekre vonatkozó megfigyeléseknek a másolatát nem adják oda. Sőt bizonyos anyagokat még most is, folyamatosan semmisítenek meg. (Például az átvilágítás végén a képviselők sem kapták meg a iratokat, sőt nem láthatták azokat, csak egy bírói végzést kaptak arról, hogy szerepel-e nevük bizonyos nyilvántartásokban, vagy nem.)
De Ön már korábban megkapta és otthon tarthatta ezeket a dokumentumokat. Tehát mikor és kitől kapta meg őket, és milyen törvényre, rendeletre, belső utasításra adhatták oda ezeket? Az Antall-kormány ismert visszaélései közé tartozik ez is? Vagy mégis volt jogszabályi alapja ennek? De akkor mások miért nem kapták meg a rájuk vonatkozó iratokat?

3. Budapest közéletében részt venni Önnek munkaköri kötelessége. Én nem a hivatali, hanem a polgári típusú magatartás sine qua non-járól kérdeztem.

Köszönettel várom immár kimerítő válaszait
üdv rezső


1997. szeptember 19. - péntek, 11 óra 39 perc
Mivel ma van péntek, ismét megkérdezem:
Erik Ghint mocskosszájú nácizó üzenetei miért nincsenek leszedve, kérdem én.

Erik a Viking


1997. szeptember 19. - péntek, 11 óra 22 perc
Hat en mar aludtam, megfordultam Pestrol, oszt' meg mindeg
csak a tegnap esti dolgokat latni... Hogy van ez?
Apropo, Pest! Q... sokat kene fizetni ahhoz, hogy odamenjek
lakni... Havi 200 netto alatt gondukodni se kezdenek...

Gorcsev


1997. szeptember 19. - péntek, 10 óra 55 perc
Erik Ghint!

Nem tudok most utánanézni, de szinte biztos, hogy Senki Alfonz, Elátkozott part eleje!

Üdv
NyZ


1997. szeptember 19. - péntek, 10 óra 27 perc
Tisztelt Szerkesztőség !
A tegnapi /18/ Magyar Hirlapban megjelent a net-es Demszky interjúval kapcsolatban egy elég piszkálódó hangú cikk.Ami engem meglepett az az volt, hogy olyan információkat is közölt ami a mellékelt interjúban NEM szerepel. Ez a B.K. nevű valaki a helyszínen volt? Vagy nem minden szerepel a szövegben ami elhangzott? Kérem szépen magyarázzák meg !
Egyébként sajnálom, hogy ilyen hangú a tudósítás, ettől az újságtól nem ezt várom, bár egy ideje már ezt kapom. No mindegy ez nem ide való.

Egyébként Demszkytől is többet vártam, a kérdésekre kissé kampányízüek voltak a válaszok.

Zsófinak (az elkésett névnapi köszöntéssel együtt) köszönöm, hogy a feltett kérdéseket továbbította, igyekezett ragaszkodni az eredeti témákhoz.
Kíváncsian várom ki lesz a következő közéleti ember akit darabokra szedhetünk.

St. Paul


1997. szeptember 19. - péntek, 7 óra 25 perc
Hihetetlen sok otletem van, persze nem csak nekem, de ezeket igy vagy ugy meg lehetne valositani, csak az a kerdes ki fog vele foglalkozni, mert olymerteku fejlesztesekkel, amikre en gondoltam, a Fovarosi Polgarmesteri Hivatal nem fog foglalkozni, s a kozeljovoben nem lesz olyan hivatal vagy szerv, amit erre a celra jelolnek ki, vagy allitanak fel. Tehat egyenlore minden marad a regiben. Majd talan egyszer... ...de addig is lassan de nem biztos, hogy biztosan fejlesztik a fovarost. T-man.

1997. szeptember 18. - csütörtök, 22 óra 50 perc
Barackvirag!

Asszem nem olvastad tovabb a mondandom, hat kiemeltem az altalad emlegetett utan kovetkezot: "Legyen az feher, fekete, barna, sarga, kek/zold, szurke ufonauta vagy akarki..."

No. Asszem ertheto. MOST aztan igazan NEM ciganyoztam.

NrB


1997. szeptember 18. - csütörtök, 22 óra 45 perc
Drákói szigorral rendbe lehetne hozni Bp.-t.

Kutyaszaratás közterületen egy havi fizetés.
Mindenkit a keresete arányában büntetnék. Ha egy munkanélküli szemetel megvonnám a segélyt. Mert az u. a. mintha egy koldus a küszöbre köp. Meg aztán nekik van idejük felszedni a szemetjüket. Kicsit kevesebb jut a kocsmára.
Aki akar az dolgozik.
Nemdolgozni és szemetelni könnyü.

Bevezetném a szingapúri törvényeket. A tolvaj majd félkézzel gondolkozhat.

Meg aztán gondoltatok e arra, hogy a csirkfogók mindig a rendesember kárára bünöznek.

Ó!
A politikusok és az újságírók büntetése automatikusan 3x-os.

Lehet, hogy indulok a polgármester választáson.

Demszky Lehel ( Öcsi )


1997. szeptember 18. - csütörtök, 22 óra 39 perc
NyZ.
Asszem Fulig Jimmyre gondoltal.

Erik Ghint


1997. szeptember 18. - csütörtök, 22 óra 37 perc
Öreg Bence!
Tudok jobbat. Elég lenne Bp. bizonyos kerületeit (Várnegyed, Rózsadomb, Belváros stb.) kőfallal elkeríteni, felrántani néhány őrtornyot reflektorral meg golyószóróval, és nem engedni be senkit, akinek a vagyoni helyzete nem ér el egy bizonyos szintet, nem tölt be magas állami-, vagy pártfunkciót, vagy nincs legalább Kossuth-díja. A bentiek a kőfal tetejéről köpködhetnének a kintiekre, a kintiek pedig szó nélkül letörölhetnék. Valahányszor kihajt egy nagy, elsötétített limuzin a kapun (mert a bentieknek ez a születés jogán járna), a rohamrendőrök plexipajzzsal hátrébbszoríthatnák a lebzselő söpredéket, akik persze, szintén a születés jogán, benzines palackokat dobálhatnának, amíg be nem gyömöszölik őket egy rácsos mikrobuszba. Esténként platós teherautón járhatnák a várost az Önkéntes Árja Védegylet tagjai és begyűjthetnének mindenkit, aki feltűnően munka nélkül lebzsel, mondjuk, otthon az ágyában, aztán kivihetnék őket a város határán kívülre és egy csizmaorral tolmácsolt jó tanáccsal visszazavarhatnák őket, ahová valók, az anyukájukba leginkább.

Te egy ilyen városban a csizmaorr melyik végén állnál, Öreg Bence?

Diolen Mobi


1997. szeptember 18. - csütörtök, 20 óra 37 perc
Öreg Bence
Te nagyon bunkó vagy, és az a baj, hogy a Pestiek általában ilyenek -tisztelet a nem ilyeneknek, AKIK nem írnak ilyen bunkóságokat-
macika


1997. szeptember 18. - csütörtök, 20 óra 0 perc
Lépesméz /szerda, 13 óra 52 perc/!

Bocsesz de azt a bicigliutat bizony elég sokan használják, magam is arra szoktam kerekezni ha megyek a vonathoz bringával, és igenis dicséretes dolog az egyre több bringa út ami épülget. :-)

Gyerekek!

nem is tudtam hogy bérkoldus a fele :-( Hogy van ez ?

/rég jártam erre.../

kavi


1997. szeptember 18. - csütörtök, 18 óra 39 perc
tavirati stilusban

demszky mentest. stop.
1000-es ugyvedi iroda mentest. stop.
vasarcsarnok panama mentest. stop.
kocsisor mentest. stop.
sargadarus /demszkyne kft. ? /mentest. stop.
parkolo helyest, le nem festett, korabban meg
parkolast engedo tablakkal.stop.
maffiamentest. stop.
idomitott, egyen-koldus mentest. stop.

belfegor.stop.hu


1997. szeptember 18. - csütörtök, 18 óra 17 perc
Budapest jo igy, ahogy van, az egyetlen dolog, ami zavar, az emberek kicsinyessege. Meg az, hogy savon belul elozik a robogomat. :)

Moonchild


1997. szeptember 18. - csütörtök, 17 óra 0 perc
A város : büdös, mocskos, zajos, embertelen, igénytelen, zsúfolt, nyomasztó.

Az emberek :idegesek, ingerültek, frusztráltak, nagyképüek, arrogánsak, intoleránsak.

Minden város olyan, amilyet a lakói megérdemelnek.

Összeségében sajnálatraméltó az egész, úgy ahogy van.

Skorpió


1997. szeptember 18. - csütörtök, 16 óra 17 perc
Lemaradtam :(((
De ha utolag is valaszolnak, akkor megkerdezem.
Hogy lehet az, hogy azokat a nagy aruhazakat, amelyeket a vilag minden reszen a kulteruletekre (meg az autopalyak melle) telepitenek, Bp-en berakjak a varos kozponti reszeibe? A Delinel az egyik, a Szena teren a masik (a Mammut! meg sohase lattam kulfoldon BELVAROSBAN!)... Es pont a Margit korut meg az Alkotas utca, amelyik mar igy se birja a forgalmat. Ha fel Bp. oda jar vasarolni, az eldugult varos megjobban eldugul majd.
Ki engedelyezte ezeket az epitkezeseket ott, es miert? Ha bevezetnek valamit Mo-on (mint a Mammut), miert nem szoktatjak ra az embereket, hogy ha olcsobban akarnak vasarolni, vegyek a faradsagot, es menjenek ki a mezore? A vilagon ez mindenutt igy van, nyilvan nem veletlenul.

Toncsi


1997. szeptember 18. - csütörtök, 16 óra 7 perc
Én csak olyan várost szeretnék, amelynek IX. kerületi focicsapata képes megnyerni egy meccset...
g


1997. szeptember 18. - csütörtök, 15 óra 26 perc
Ez az Öreg Bence egy akkora... akkora..., nem találok hirtelen megfelelő eufémizmust rá! Talán bunkóság?! Ha pedig simán provokálni akar, akkor ez legyen életében a legnagyobb élvezet! Oda jutunk, mint Spatakon? Csak ha mindenhol hoznak ilyen törvényeket, akkor oda jutunk, mint Rejtő Senki Alfonza, aki évek óta már csak illegálisan tartózkodik a Földön! Persze ennyi szót is kár volt rá pazarolni!

NyZ


1997. szeptember 18. - csütörtök, 15 óra 23 perc
Ó, ez jó, ez az első ránézésre 15 év fegyház.
NrB! Neked általában azok a csajok tetszenek, akik a haverjaidnak? Na ugye, hogy nem. Hát a rendőrök is így vannak ezzel. Biztos lenne olyan rossz ízlésű köztük, aki szerint neked nem is 15, hanem 20 járna. Akkor aztán futkoshatnál az ügyvédhez, hogy a jog védjen meg Akkor bezzeg mindjárt te is úgy gondolnád, hogy nem jó, ha pofára (meg bőrszínre - "kreol") megy a dolog.
Barackvirág


1997. szeptember 18. - csütörtök, 15 óra 12 perc
Na most mar lehet ciganyozni? Engem meg kicenzuraztak? Ez biz' diszkriminacio.

:))

Ez a kaucio tenyleg nagy marhasag. Jo, hogy rogton vizum nem kell a Pesten kivulieknek ahhoz, hogy eljojjenek ezert vagy azert.
Nincs ilyenre szukseg, az is megtenne, ha az "elso ranezesre 15 ev fegyhazat neki..." tipusu embereket folyamatosan cseszegtetne a rendorseg, es ha valami nem stimmel, akkor bevinni a vigyorgoba. Legyen az feher, fekete, barna, sarga, kek/zold, szurke ufonauta vagy akarki...

NrB


1997. szeptember 18. - csütörtök, 14 óra 10 perc
Az ÖregBence félék miatt is tarják a Budapestieket bunkónak. Javaslom a fordítottját meggondolni: minden pesti fizessen kauciót, aki a városon kívül akar lakni!

77!


1997. szeptember 18. - csütörtök, 12 óra 49 perc
Kedves Joe,

A város már legalább száz éve gyönyörű, és ez sajnálatos ugyan, de nem D.G. érdeme.
A kutyaszarról, meg a többiről viszont igenis tehet. De ez nem érdekli. Az érdekli, hogy a következő évezredben is megválasszák főhalljakendnek. Ő tudja miért.

bela


1997. szeptember 18. - csütörtök, 12 óra 27 perc
{Dájcs},
akárhogyis számolom, a H nem a 8. betű. Még a német ABC-ben sem. 1.a 2.ä (Umlaut) 3.b ...
+ Most minek belemagyarázni és hogy jön ez ide ?
Tamás


1997. szeptember 18. - csütörtök, 11 óra 59 perc
En egy olyan Budapestet szeretnek, ahol az emberek nem hiszik azt, hogy Budapest az egyetlen varos az orszagban. Egy videki

1997. szeptember 18. - csütörtök, 11 óra 12 perc
Akinek van szeme, azért láthatja, hogy az utóbbi idöben sokat fejlödött a föváros, Demszky ebben igenis jól muzsikál.
Ha egy külföldi jön ide, általában teljesen odavan város szépségétöl. Aztán ha bemegy a sürüjébe, elretten a zsúfoltságtól, a kutyaszartól, a sok arabtól, a sok cigánytól. Az emberek idegesek, eröszakosak, rendetlenek, lökdösödnek. Ezeken csak közösen lehet javitani !

Joe


1997. szeptember 18. - csütörtök, 9 óra 38 perc
Kedves én! 14h 21'
tisztázzuk ki az én, mert szerintem én vagyok én 15h 52'. Ha Te vagy én, akkor én nem lehetek én. Viszont én tudom, hogy én én vagyok, tehát légyszi csinálj valamit. Köszi
én


1997. szeptember 18. - csütörtök, 7 óra 49 perc
Rezsöbácsi!
Hol van CS a német ABC-ben?
Dajcs.


1997. szeptember 18. - csütörtök, 3 óra 19 perc
Akárhogy is számolom, nekem más eredmény következik az ábc-ből.
1.A
2.Á
3.B
4.C
5.CS
6.D
7.E
8.É
De ha elfogadjuk a logikát, ki az az É.É.?
És ennek a témának mi köze Budapesthez, vagy a főpolgármesterhez?
üdv rezső


1997. szeptember 18. - csütörtök, 0 óra 16 perc
Akkoris Pécs a legjobb!Nem kell megfulladni mint Pesten.

1997. szeptember 17. - szerda, 23 óra 16 perc
Zs!
Nem a te hibad, de ne felejtsd el ezentul kiszedni a "88" alairasu uzeneteket, merthogy ez Heil Hilert jelent ( a H az abece nyolcadik betuje ).
En leginkabb egy olyan fovarost szeretnek, ahol egy no a polgarmester. Ok ugyanis haztartas-specialistak.

Erik Ghint


1997. szeptember 17. - szerda, 22 óra 57 perc
Öreg Bence:

Sarkitasz. Nem csak söpredék jön.
Saját tapasztalatból: aki vidéken nem akar dolgozni, jogosan sírhat, hogy nincs munka. Mert sok helyen tényleg nincs. Budapesten, aki tényleg akar dolgozni, az talál rá lehetőséget. És ezért érdemes feljönni.
A kauciódnál nagyobb marhaságot meg már régen hallottam.

Pepinke


1997. szeptember 17. - szerda, 20 óra 41 perc
Olyat, mint most hétvégén !

Petke


1997. szeptember 17. - szerda, 20 óra 37 perc
No!
Budapest elég szép, csak kicsit sok itt a söpredék. Nemigen lehet szelektálni, mivel a sok
alja nép csinálja ezt a nagy szemetet. A vidékiek
sokszor lármáznak, hogy vízfej, különpénz a kormánytól, stb. Amikor aztán kezdeni akarnak valamit magukkal, csak-csak idejönnek. Be kellene vezetni, hogy csak tanulni, kutatni, meg miniszternek jöhet videki Bp-re ingyen. Aki másért jön, az tegyen le kauciót! Persze nem az alkalmi látogatásokra gondolok, hanem azokra akik lakni jönnek. Meggondolná a söpredék, hogy hová megy lebzselni! Otthon a faluban menne inkább dolgozni, minthogy álló héten téblábol, lop.
Bp. most egy kicsit nagy. Egy ekkora országhoz kisebb főváros is elég lenne, de nézzék meg azt a sok elszakított magyart, románt, szlovákot akik a Parlamenttel a hátuk mögött fényképezkedik! Nagyobb országa van Bp-nek a lelkekben...
Öreg Bence


1997. szeptember 17. - szerda, 18 óra 8 perc
Két fajta budapesti ember létezik:

1. Aki Budán lakik,
2. Aki Budán szeretne lakni :))

Egy budai (nem a DJ!)


1997. szeptember 17. - szerda, 17 óra 40 perc
hol olvasható a 14:20 - 15:00?

1997. szeptember 17. - szerda, 17 óra 10 perc
En pecsi vagyok, csinaljatok a Bp-tekkel amit akartok, de csondben. Olyan lesz a villanyujsagotok lassan, mint a Danubiusban a kozlekedesi hirek...
hihi


1997. szeptember 17. - szerda, 16 óra 10 perc
Trebitsch!
Jaj, dehogy labdarúgás! Feláll a szőr tőle az arcomon, rengeteg, pontosan nem is tudom hányinger kerülget. Illetve pontosítanom kell, ez a tünetegyüttes csak és speciálisan a _magyar_labdarúgás hatására jelenik meg. Úgyhogy lehetőség szerint ignorálom. De szurkolok a fradista kosaras és kézilabdás csajoknak és még néhány más szakosztálynak.
Honvágy. Van nekem is. De csak Budapest iránt, amit míg élek csodálni fogok a szépségéért. Jellemzően ma sem tudok úgy átmenni egy hídon, hogy ne essen le az állam a város fekvésén, látképén. Mióta élek itt lakom, de nem tudok napirendre térni felette.
Bármennyire fáj (mert fáj) szűkebb hazám, Zugló irányában nem igazán fog el a honvágy. Na persze, én lakótelepen töltöttem a gyerekkoromat. Amely broilerember-farmok, mindenre alkalmasak, csak normális emberi életre, normális emberi közösségek és kapcsolatok kialakítására nem. Betonba nem lehet gyökereket ereszteni.
Ezért ismeretlenül is honvágyam van minden olyan hely iránt, ahol az emberek személyesen ismerik a szomszédjaikat, köszönnek egymásnak az utcán, ismerik a környékbeli házakat, tudják a történetüket,
Nemrégiben például Békéscsabán jártam a Kedvesem szüleinél. A testvéréék egy közeli faluban, tanyán laknak.
Apró adalék a szerintem egy kis nyitottsággal könnyedén kezelhető fővárosi-vidéki ellentéthez: mint utóbb megtudtam, kész stresszben voltak, hogy miről fognak beszélgetni egy pesti, elméletben(sic!) értelmiséginek minősülő alakkal. Persze azt nem tudhatták, hogy gyerek korom óta megőrülök a tanyákért; minden érdekel, ami ott zajlik. Én rettenetesen jól éreztem magam és - ahogy aztán megtudtam - ők is: kellemes csalódást okoztam.
Pirítós

Zsófi!
Isten éltessen!
Pirítós


1997. szeptember 17. - szerda, 16 óra 9 perc
Vége? Mehet mint régen?
Akkor jó. Hálistennek.
Mi lesz vajon az új kérdés? Minek kell ellentmondani? Mire kell a
legmeghökkentőbb és tőlünk legtávolabb álló, minden alapot nélkülöző választ
adni? Úgy izgulok.
én


1997. szeptember 17. - szerda, 15 óra 52 perc
Most látom, itt zsűriznek? Ejnye-ejnye, akkor az egész nem ér semmit. Tudod, mit Zsofi, elkapom a folyosón és megkérdezem Tőle személyesen....Kovi

1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 23 perc
Kedves Zsófi! Kérdezd meg a Fph-tól, miért verte szét az útfelügyeletet? Most az bont ott ahol akar, aki akar. Érthetőbben. A főútvonal főváros kezelésében van, a mellék pedig kerületi. Van egy élő jogszabály, miszerint hogyan, mi módon kell az úton végzett munkákat jelölni, elkeríteni. Ez teljesen megszünt, miota DG. van a város élén. Az a veszélyhelyzet, mit ezzel teremtett igencsak indokolná, hogy egyszer valaki beperelje a Fővárost, ja meg is nyerné...Igaz, a Budakeszi útvonalat naponta többször is meglátogatja a Főkefe rt. Üdv. Én

1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 21 perc
Jaj, jaj, jaj...
Polcokat letürülni, vécét kipucolni, fiókokat rendberakni, pornóujságot kidobni.
Jön a Demszky!!!!!!!!
Jobbra ( balra? ) át.
Viza.

Itt van.


1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 15 perc
Kedves DG. hol van? Azt írták, itt lesz és válaszol a kérdésekre? Ha itt van jelezze? Köszi, H.Kovi

1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 15 perc
Hogy milyen fôváros szeretnék? Hát olyat, ahol nem rabolnak ki az arabok délután ötkor a Budafoki úton. Ahol a rendôrök a bűnözôkkel vannak elfoglalva és nem a gumik (esetleg nem kielégítô) profilmélysége miatt baszogatnak. Ahol nem kell 3/4 óráig tekeregni hogy parkolóhelyet találjak. Ahol nem akarnak naponta tízszer lelejmolni. Ahol az emberek nem úgy csinálnak helyet az autójuknak, hogy az enyémet fél méterrel odébb lökdösik. Ahol önvédelmi fegyver nélkül is nyugodtan bemehetek a Népszínház utcába. Ahol nézelôdhetek a busz ablakából és nem arra kell figyelnem, hogy mikor pakolják ki a táskámat. Ahol a hetes busz a M.ZS. Körtértôl a Ferenciek teréig nem 1 óra alatt bír elvergôdni. Ahol eltölthetek egy napot a belvárosban anélkül, hogy utána 3 hétig kezeltetnem kellene a tüdômet. Ahol a munkahelyemre beérve nem az az elsô dolgom, hogy a szart pucolom le a cipômrôl.
Tudnék még, de minek...
26 évig éltem Budapesten, 1 éve lakom Tatabányán. És minél tovább lakom Tatabányán annál jobban UTÁLOM BUDAPESTET!!!
Ja, és még valami. Örülnék, ha ez az fórum nem arra szolgálna, hogy a kurvák megírják a nekrológjukat.

S.P.R.


1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 14 perc
es mikor kezdunk?

1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 6 perc
14,03 perc semmit sem látok a címlapon.1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 2 perc
nunuke vagyok.
bunozes,csalas,lopas ez a fovaros!


1997. szeptember 17. - szerda, 14 óra 2 perc
Gábor,
7 évvel ezelőtt beszéltünk utoljára. Akkor mögöttem ültél a Nemzeti Sportcsarnok lépcsőjén, farmerben. Szimpi, normális srác voltál.
Azóta képtelenség KÖZÜGYBEN beszélni Veled telefonon. Arrogáns, pökhendi környezeted - megítélésem szerint kissé túllő a célon - meggyőződésem, hogy Neked sem tetsző - sztárolási allűröket csillogtatva.

Ennek - hangsúlyozom: NEM EGYETLEN - példája a Városligeti, nagy csindadrattával felavatott bicigliút, ami ugye az M3 bevezető szakasza. Van is 2 sáv helyett 1 sáv a kocsiknak, a nemlétező biciglistáknak meg másik kettő. Két éve figyelem, szinte naponta: egyszer láttam kerékpáros, amint a hosszú-hosszú kocsisort előzte - ez viszont motor-kerékpáros volt.
Ugyanakkor a ritka növények kertje, a Botanikus kert meghalt.
Te viszont villoghattál a bicigliút átadásánál.
Ezt és így akartad? Csak azt ne mongyad, hogy a Közgyűlés kényszerített rá, mert akkor megkérdem: minek is a Főpolgármester?
Lépesméz


1997. szeptember 17. - szerda, 13 óra 52 perc
Még egyszer, mert el szoktátok felejteni:
az interjú a CIMLAPON lesz.
zs.


1997. szeptember 17. - szerda, 13 óra 37 perc
Nyam-nyam.
Megint itt egy téma, aminek egyszer már a csontjait is elropogtattuk, de hát... legyen.
Szóval: Kutyakaka.
Főként esztétikai problémák vannak vele - és bár gyorsan bomlik, higiéniásak is. A kedves kutyatartók takarítsák el amit a kutyák csinálnak? Ilyenre nemhogy nem kötelezhetőek szerencsétlen ebtartók, de nem is szabad ilyet tenniük! Mivel: a kommunális hulladékba ürülék elhelyezése - legyen az állati, vagy emberi eredetű - TILOS! Itt van meglőve a dolog.
Továbbá felhívnám a figyelmet két sokkalta nagyobb, de kevésbé feltünő problémára:
1. A kommunális és egyéb, EMBERI EREDETŰ hulladékok. (A szeméttelepek mellett ez is elég látványos - csak azt kevesebbszer látjuk, így kevésbé derogál, igaz-e? Kicsi struccok :) Ezen hulladékok sokkalta több kárt okoznak, mint a kutyakaka, és bomlási idejük is sokkal magasabb (átlagosan).
2. Mit gondoltok, hová tűnik a ti ürüléketek, ha lehúzzátok a WC-t? ha már nem látjátok, akkor nincs is, mi? Megint csak: Kicsi struccok :)

Na ne legyünk már bambák - a környezetünk nem a kutyák miatt olyan koszos, mint amilyen, hanem miattunk, emberek miatt.
Én is utálok szarba lépni (rágóba is). Az én szépérzékemet és orromat is zavarja - és így rontja a kedélyállapotomat, tehát: kevésbé szeretek itt lakni. Elismerem: megoldásra van szükség. De nem a kutyák rovására, mivel őket őseink szelídítették, és hagyták ránk örökül. Felelősséget kell értük vállalnunk.
De ezt ne most beszéljük meg.

TREX


1997. szeptember 17. - szerda, 13 óra 34 perc
A Budapest jövője - lakásprogram 2000-ig című lakáskoncepciót maga a főpolgármester, Demszky Gábor jegyezte szerzőként 1995-ben a választási kampányban. Szép volt tőle, ha az előző négy évben nem is tett szinte semmit a főváros a lakásprobléma megoldásáért, de főpolgármesterként legalább kidolgozott egy ilyen vaskos kötetben közzé adott programot.
Kérdéseim:
1. Hol tart most - időarányosan - a program megvalósítása. Tudniillik az újraválasztása előtt ez volt a propaganda alapja. Azóta meg nem hallani róla.

2.
Mint Budakeszi lakos kérdem, hogy miért nem bújik elő néha erdőből, és miért nem vesz részt lakóhelye közéletében? Ez a lakóhelyi politizálás ugyanis a civil magatartás sine qua non-ja. Szegény budakesziek kénytelenek is voltak MDF-es polgármestert választani.

3.
Hogyan kaphatta meg az önre vonatkozó III/III-as iratokat? Más is megkaphatja ugyanígy?

üdv. és zsófinak (a bölcsnek) névnapi köszöntés rezső


1997. szeptember 17. - szerda, 13 óra 2 perc
Ezt a kérdést nem itt kellett volna felvetni, hanem egy külön rovatban, fórumban. Az ország 4/5-de meg dögöljön meg, mi?
Üdv.: Gyps


1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 51 perc
Jövöre melyik körút lesz felbontva?

1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 41 perc
Udvozlet minden elottem es utanam szolonak.
Velemeny1: Kutya
Elorebocsajtom, hogy nagy allatbarat vagyok, epp ezert nem tartok kutyat. Inkabb egy nyulat. A Deak ternel lakok (nem mondok ujat azzal, hogy a CENTRUM-ban) egy hatszintes berhazban szerencses helyen (a korulmenyekhez kepest) - 6.szint, 20nm balkon, es ugy velem nyulnal nagyobb allatot felelotlenseg tartani a belvarosban. Meg ot is csak a teraszi elhelyezes miatt tudom tartani, el sem tudnam kepzelni, hogy a lakasban tartsam. Pedig nagyon tiszta allat, egy sarokba csinal, amit parnaponta kiontok a WC-be, nincs szukseg az utcara. Szerintem a kutyasok tobbsege csak sz**ni viszi le a kutyajat - szo sincs "setaltatasrol"
Szo nincs rola, hogy nem szeretem a kutyakat, de szerintem ez allakinzas (mar reg tartanek egyet, persze csak a nyul mellett, ha nem ez lenne a velemenyem, de nem vagyok annyira onzo, hogy az allat rovasara eljem ki termeszetigenyemet).
Velemeny Ketto: Uj Nemzeti Szinhaz.
Nagyszeru, a szinhazak fenntartasara nincs penz, de ujat epiteni van. Raadasul a tervezet kivulrol megfelel egy uzletkozpontnak/irodahaznak, de nem egy szinhaznak (csupa uveg+beton). Raadasul mivel egyik kozeli rokonom a Duna Plazaban dolgozik, van rola fogalmam, hogy mennyibe kerul csupan a takaritasa (megint csak a sok uveg) - havonta millios nagysagrendu - ezt ki fogja kifizetni? A szinhazak meg a sajat fenntartasukat sem tudjak kitermelni, nemhogy egy ilyen plussz uveghazet. Csak flancolas az egesz, egy posztszoc/posztkommunista kormany kirakatpolitikaja, hogy mi minden lett az o negy eve alatt (lasd meg sulinet, bar ez enelkul is aktualis kellett volna, hogy legyen).
Masik problemam a szinhaz helye. Nem lett volna jo a varnegyed, ahol esetleg egyetlen fa kivagasa nelkul meg lehetett volna oldani, az amugy is csunya romok helyen egy _stilusban_odaillo_ szinhaz felepiteset? Jo a belvaros, az amugy is zsufolt parkolohelyek megszuntetese, a kb 20 ev probalkozas utan nagy nehezen novesnek indult fak kivagasa, es egy nem kicsi park es jatszoter (igen, en ott nottem fel, tanultam meg biciklizni....stb) elpusztitasa, amikben szintugy duskalunk.
Na ennyit a siramaimrol, kosz, hogy vegigolvastal.

Tulywa


1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 30 perc
Ne felejtsétek el, hogy ay interjú ma kettőkor nem itt a rovatban lesz, hanem

A CÍMLAPON

zs.


1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 21 perc
Kedves Zs.
Miert kellett kirekeszteni az orszag 4/5-et ebbol a forumbol ?? Mar a kutyasz*r es levegobuz uncsi. Valaszoljon mar a Demszky, es felejtsuk el az egez dolgot. Vagy a jovo het kerdese "Milyen Debrecent szeretnenk ?" lesz ? Mert akkor kivarom amig az en varosom lesz, de addig UNCSI ! Se kutyam, bar 1-et ertek az antikutyasokkal, a levego meg nalunk egesz jo.

fanTom


1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 15 perc
Tisztelet a Kivételnek!

Tavaly novembertől fél évig Pécsen dolgoztam, és ott is laktam. Tudni kell, hogy BP-n születtem, és itt is nőttem fel.
Túlzottnak találom azt a felvetést, hogy minden BP körül forog:
Amikor Pécsen hallgattam a rádiót, mindig felfigyeltem benne a Pécsre vonatkozó hírekre. Meg kell mondjam minden nap többször is hallottam, hogy Pécsen itt, meg ott útszűkület, beszakadt akna fedő... Meg ilyen rendezvény a POTE-n, olyan a JPTE-n. (pl.: Charlie koncert POTE aula) Természetesen többet foglalkoztak BP-tel, mert a rádió amit hallgattam Budapest közponú. Ugyanakkor megvolt a lehetőségem, hogy hallgassam a regionális rádiót is.(csak sajnos az nagyon amatőrnek tünt)

A másik dolog egy konkrét példa:
A cég ahol dolgoztam szeretett volna ISDN kapcsolatot ('97 március), de sajnos a MATÁV-nak csak Pesten volt ISDN központja így nem jött össze. Ha jól tudom, áprilistól, vagy májustól lehetne Pécsen is ISDN vonalat rendelni.
Úgy érzem, ha valamire van kereslet vidéken is, az előbb utóbb oda kerül. A másik, hogy azért BP-en indul el a legtöbb újdonság, mert nagy tömegnek lehet viszonylag kis területen teríteni a "portékát". Meg kell érteni, hogy BP-en 2millióan vannak, ezért nagyobbat tudnak "szakítani" a cégek mint vidéken.

Azt azért magam is belátom, hogy az úthálózatunk csapnivaló. Ha Pécsre el akarok jutni általában az M7-es felé megyek, a hatos utat kikerülendő. Az M7-es sem egy leányálom....

Meg kell érteni, hogy mindenre nincs pénz. Látni kell, hogy fejlődik az ország, de óriási lemaradással küzdünk. Mindenhez idő kell. Van aki több, van aki kevesebb türelemmel bírja...

Sok türelmet kívánok mindenkinek:
Dani
webmaster@unichip.pote.hu
1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 15 perc
Hát láttyátok feleim! Olvassátok Barikát (10:2), s talán lesz sejtésetek, hogy a sok irigy vidékinek (tisztelet a kivételnek) miért olyan a véleménye a bp-iekről, amilyen!

Üdv
NyZ


1997. szeptember 17. - szerda, 12 óra 1 perc
Nekem a szemétszállítással van gondom. Reggelente rendszerint kifogok egy szűk utcában ráérősen pöfékelő kukásautót. Miért nem lehet éjszaka szemetet szállítani? Mert többet kell fizetni a munkásoknak?
Jó ötletnek tartom a németországi megoldást: a szállítás díját a szemeteszsák árába építették, aki nem veszi meg a zsákot és nem abba rakja pakol, nem viszik el a szemetet.
Vajon működne-ez nálunk is?

Mi van a szelektív szemétgyűjtéssel? Én szívesen gyűjteném külön ami nem egybe való. Nem csak az üveget és a szerves hulladékot, de a fémet is. Szívesen cserélném le a házi szemetesem.

aManó


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 53 perc
NrB:

alapjában tetszik, amit a kutyáról írtál, de szerintem kihagytál pár szempontot, ami a tartását indokolhatja: "egy darab természet", a
magány enyhítése, játék a gyereknek meg mittudomén.
az egyik gond, hogy a kutya sokkal jobban tud emberül, mint az ember kutyául, így a kommunikáció elég egyoldalú.
másrészt az ember - tisztelet a kivételnek - nemigen tesz olyat,
ami pénzbe, fáradságba kerül, és nem hajtják be rajta = a kutyaszar eltakarítása. hát ez nem nagyon illik a hétkérdésbe...

üdv: péter


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 49 perc
Ha a peronradiot bevezetik, en leszek az elso aki lerugja a hangszorokat. Hallgassa Demszky a sok baromsagot. Lepjen o allandoan kutyaszarba, raboljak le ot minden nap a zsebesek, szentsegeljen orakat a dugoban, a kocsijat meg torjek fel es lopjak el. Es allitsak meg minden 100 meteren a rendorok, es pakoltassak ki a kocsijat. Lenduletben a varos? Inkabb a labam lendul rugasra. DG regnalasa alatt lett ekkora mocsok kaosz ebben a varosban, de nem o a hibas, hanem aki megvalasztotta.

egy olvaso


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 22 perc
TREX, NrB, Névtelen, Döme
Köszönöm :)))
zs.


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 21 perc
- Mit tesznek és milyen ütemben a légszennyezettség okozta problémák
javítására. (buszok, kétütemű trabant és wartburg szgk., teherautók...)

- A városi közlekedés kicsit nehézkes, és úgy veszem észre, hogy egyre rosszabb autóval közlekedni a városban. Mit tesznek, vagy terveznek ez ügyben?

Üdvözlettel:
Kövesdán Gyula
MicroOffice Kft.
Mail To: gyulak@microoffice.hu


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 14 perc
Sorry, gépelési hiba:
Várlak = Várlakó
+s = És
Várlakó


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 11 perc
Tisztelt Demszky Gábor!
Egy TV műsorban ragadta meg a figyelmemet, hogy a egy időben történő felujitás-dömpingnek az egyik oka a finanszirozás éves periódusában rejlik, vagyis az év elején elkülönitett összeget hónapok után tudják csak oditálni. Igy a M.o.-gi viszonyokban a felujitások lehetséges elvégzési ideje jun.júl.-szept.okt.-re szűkül.
Kérdés: Lehet-e tenni valamit már az előző évben történő pénzelkülönités érdekében? Igy több
idő jutna az éves felujitásokra, nem egy időben bénulna meg a város.
Köszönettel :

Nagy Cs


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 3 perc
Budapest mediterrán hangulatú város lehetne, sok sétálóutcával, most ültetendő - és majdan megnövő - fákkal, kevés autóval, sok busszal...

Sok szemetest kellene telepíteni, külön "kutyarekesszel". Így több kutyás lenne hajlandó feltakarítani a kedvenc melléktermékeit.

Budapest egy szeretni való város. Ki kellene takarítani belőle az olyan figurákat, akik miatt sokan már nem szeretnek az utcáin járni.

Tulajdonképpen a Demszky-féle önkormányzat elért látványos eredményeket a városszervező munkában, de ez főleg ideiglenes hangulati elemekben nyilvánul meg: a Budapesti Búcsú és hasonló rendezvények formájában. Jó lenne tudni, hogy az alapfunkciókra - közlekedés, köztisztaság, közbiztonság - vajon arányosan milyen energiák fordítódnak, itt ugyanis nemcsak a látványos eredmények hiányoznak, de annak a szívós munkának az érzése is, amelyen keresztül legalább szinten lehetne tartani ezeket.

Gorka_Botond@compuserve.com


1997. szeptember 17. - szerda, 11 óra 3 perc
Kedves Főpolgármester Úr!

Valahol (talán a Magyar Pavilonban) azt olvastam, hogy a várnegyednek "multikulturális jellege" van.
Ön szerint ez a jelleg miben inkarnálódik ill. manifesztálódik explicit vagy implicit, látens ámde mégis inherens, szubsztanciális módon?

Várlak
P.S.: +s mennyi?


1997. szeptember 17. - szerda, 10 óra 58 perc
Kedves Gabor,

tegyuk felre a formalitasokat, es egy kicsit maganemberkent nem panaszkodna nekunk, hogy:

1. kit szeretne megfurni, aki allandoan akadalyozza terveinek megvalosulasat, vagy legalabbis nehezsegeket es tobbletgondot okoz?

2. kivel szeretne egyutt dolgozni, akit eddig nem tudott ravenni erre?

3. milyen vadak esnek a legrosszabbul, es milyen dicsereteket ertekel a legjobban?

4. ha gyermekei kozul majd valamelyik kikerne az on velemenyet, hogy induljon-e fopolgarmesteri szekert, akkor mit valaszolna es tanacsolna neki?

egy biztos, hogy az eddig felsorolt gondok nagy reszet nem D.G. ovobacsi feladata megoldani, hisz
a legtobb gond orvosolhato lenne, ha az emberek
EMBERKENT viselkednenek...

a naci emberkekrol pedig csak annyit, hogy ha valakinek az e-mail cimet harom ember keri, akkor tessek megadni (volt ra pelda, hogy valaki bunko volt a hix-en a netuddki segitsegevel, es megirta Jozsi a cimet!!!)
igy mar rogton nem lennenek olyan nagy fiuk!

kz
kzoli@c3.hu


1997. szeptember 17. - szerda, 10 óra 55 perc
Prince Charles alias BEN:

A kávézóról jut eszembe, nagyon jó szivvel (ez itt a reklám helye, de Zs. ugyis kiszedi, ha nem idevaló :-) ) ajánlom Neked és mindenki másnak a kedvenc helyemet a Mócárt cukrászdát a Király utca és a Wesselényi utca közt. Nagyon hangulatos (télen-nyáron) és nemis csillagászati. Tök jó ücsörögni kint (a benzinszagban ami estére azért elviselhetővé csökken) és nézegetni az embereket. (Ezis Budapest..)

:-) Barika


1997. szeptember 17. - szerda, 10 óra 54 perc
zozo
>Antikutyisták: hova a kib%ˆˆ& francba szarassák a kutyások...
ahová eddig, de utána kislapát, kissöprű, nejlonzacskó és
az egészet a kukába.
egyébként szerintem egy jó fej kutya jobb fej, mint egy "átlagember"..

péter.


1997. szeptember 17. - szerda, 10 óra 44 perc
Hali Mindenkinek!

Elég régen jártam már erre, de ez a téma nagyon érdekel. (sicc! én is Bp-i vagyok). Elkezdtem végigrágni magam de végülis túlnyomó részben három csoportra oszlanak a vélemények:

1. A budapestiek, akik itt élnek mérgesek vagy snem, de mindenképpen szeretik és szeretnének JAVITANI a közbiztonságon, a kutyák-, a galambok-, és egyéb "álatfajok" teremtette áldatlan állapoton.

2. A vidékiek, akik (bocsánat, a kivételnek) irigyen figyelik, hogy már megint mi történik a fővárosban.

3. Az idegenbe szakadt hazánkfiai akik úgy próbálják legyőzni a honvágyukat, hogy igyekeznek magukat meggyőzni, hogy miért NEM szép, jó stb. Budapest.

ÉN értékelem Demszky Gábornak a próbálkozásait, hogy megoldja a lehetetlent. Megszüntesse a közlekedést gátló tilosban parkoló autókat, kitiltja - jobb hiján - a mindenféle árusokat szerte az aljuljárókból és az egyéb terekről. Vár még rá jónéhány eddig megoldatlan probléma, úgymint hajléktalanok, kéregetők, örömlányhad, közbiztonság, madár-, kutyapiszok stb. De ugy gondolom, talán nem kellene nekünk lakosoknak sem elmenni közömbösen egy-két dolog mellett. Valamelyikőtök irta, hogy a parkolóőr nem foglalkozik azzal ha szemetelnek mellette. Talán nem kellene szemetelnünk, talán be lehetne vezetni-vezettetni-szoktatni itthon is azt a bizonyos dogi-bag-ot ami több külföldi városban már megszokott, talán nekünk kutyatulajdonosoknak is kellene lépni, elsősorban a saját házunk-kutyánk táján. És akkor talán lassan-lassan mindenki figyelni fog, hogy ne dobja el a szemetét, hogy összeszedje a kutyája után ott hagyott piszkot. Addig is talán egy kicsit parkositani kellene (nem tudom ki jár az V. kerületben a Honvéd utca környékén, és ki látta azt a szépen kialakitott és karbantartot játszóteret, ahol külön rész van a kutyusoknak is, de érdemes megnézni) ahol lehetséges és tudom, hogy nem egy gyönyörű látvány egy parkolóház, de talán megkönnyitené a parkolást.

Addig is próbáljunk meg mi is segiteni abban, hogy ne csak a szép látnivalók miatt legyen jó itt élni.

Barika


1997. szeptember 17. - szerda, 10 óra 2 perc
Tisztelt Demszky Gábor!
Volna még egy kérdésem, ami minden budapestit érint. Nekem nem sikerült semmilyen logikus magyarázatot találni arra, hogy a kontinens egyik legrégebbi és legtisztább vizét szolgáltató, jól szervezett ( a szakirodalom legalábbis így tartotta számon) vízmüvét, a Fővárosi Vízműveket, mi a fenének kell eladni olyan befektetőknek, akik a szakmához sokkal kevesebbet értenek, mint a magyar kollegák (idevágó bizonyítékok tömkelegét sokan publikálták már szakmai berkekben), anélkül vették meg a Vízműveket, hogy a szolgáltatás pontos tartalmát megfogalmazták volna (mi minősül elégséges szolgáltatásnak? ha iható a víz, vagy ha éppen lemegy a kaka a WC-n?), végül csupán egyetlen konkrétumot ígéthettek a szolgáltatással kapcsolatosan a külföldiek: drágább lesz (hiszen ki kell termelni a vételárat+profitot. A szembeszökő korrupción kívül mi indokolja ezt?(A korrupciótt a tömegével alakult "alvállalkozó Kft,-k" minden szemlélő számára világosan bizonyítják - úgy értem, egyszerűen maga a jelenség, hogy az eddig fővárosi keretek között folyó tevékenység átszivárog a magánszférába, bizonyíték a korrupcióra, mert az ellenőrzés gyengül, ha nem válik lehetetlenné, viszont egy csomó ember a "csókosok" meggazdagszanak, jóllehet ugyanazt csinálják, mint eddig, csak rosszabb színvonalon)
Szóval miért? Vagy akkor ha csak a zsozsó számít, akkor ezt, hogy lehet arccal, meg gyomorral bírni? Tudom, a butikban könnyebb volt.

Lewinfiú


1997. szeptember 17. - szerda, 10 óra 0 perc
Tisztelt Demszky Úr!

Mivel indokolható, hogy Budapesten nem egy vagy kettő (Budai és Pesti) hanem rengeteg (szerintem sokszor ellenérdekelt) önkormányzat tevékenykedik.

Levus


1997. szeptember 17. - szerda, 9 óra 27 perc
Kollar Laszlo :
A metron nem lehet nyugodtan utazni, mert a zsebesek allandoan ott vannak.
Szerintem mar latasbol mindenki ismeri oket, de ezek csak mosolyognak es szemtelenek. Azt mondjak jo a kozbiztonsag, ha otthon maradunk!


1997. szeptember 17. - szerda, 9 óra 26 perc
T. FŐPOLGÁRMESTER ÚR!
Okos dolognak tartottam, hogy az autópiacot kitelepítették a Nagykőrösi útra de megfelejtkeztek
a parkolók építéséről. Hétköznapokon állandóan ellenőrzik a közterületesek ezt a helyet mert mindenhol ott a megállni tilos tábla. Szombat, vasárnap pedig halgatólagosan engedélyezik az út
padkán a parkolást. Sokszor kaotikus állapotok uralkodnak itt. A kérdésem: rendezik e ezt a területet
parkolók építésével?


1997. szeptember 17. - szerda, 9 óra 12 perc
Maxi,
peronrádió: a BKV-nek az a véleménye, hogy túl nagy a csend a buszon, villamoson, metrón, és ezen változtatni kell. Ezért azt tervezik, hogy hangszórókat szerelnek föl a járművekre, megállókba, afranctuggyahovamég, és nyomatják rajta a kokodzsambót reggel től estig. Kevés reklámmal. (=szerintem 60%) Ez a BKV utas-elriasztó kampányának része, legutóbb ugye autót nyerhetett, aki éves bérletet vett... :)

Pirítós,
a focit aszt haggyuk, tegnap is fölgyújtotta a stadiont a horda... Amúgy: én is budapesti vónék persze, de elsősorban újpesti. Nem tudom, mi az oka, de innen nemigen költöznek el az emberek. Csak ritkán. 5 évet laktam Lőrincen, és honvágyam volt... :)

zyx,
ahogy Rezső helyesen leírta, (Köszönöm, Rezső!) gróf Károlyi Istvánnak, és nem K. Mihálynak állítottak szobrot. Az István útról nyílik az István tér, és ott a szobor, a városháza mellett... Mihály út az nincs.
Viszont nem melléütés volt, hanem súlyos agyvelőgyengeség a részemről - mindenkitől elnézést kérek. Nem tudom, miért írtam Mihályt, asszem kezeltetnem kell magamat. Az meg, hogy a Mihály gennyláda lenne... Nem tudom. Szerintem azért ez nem ilyen egyszerű, de ezt majd talán máskor. Mégegyszer sorry.

Trebitsch


1997. szeptember 17. - szerda, 8 óra 44 perc
Zozo!

A kutya szarik, mint ahogy a biologia istene ezzel megaldotta. Nem ez a baj.
Az a legfobb gond, hogy az emberek (nem igazan tudom mibol kiindulva) keptelenek megerteni, hogy egy BARMEKKORA lakasban tacskonal nagyobb kutyat tartani ALLATKINZAS. Aki a belvarosban nagyobb kutyat tart, az maga egy allat.
Elnezest, ha eros ez a kijelentes, de igaz. Egy kutyanak a szaladgalas, ugralas, jatek, fa tovebe hugyozas es egyebek alapveto viselkedesi szuksegletei. Ezeket lecsokkenteni napi 2x10 percre, SEMMI!
Ne jojjon senki sem a betorok elleni vedelemmel, mert egy kutya az elszant betorovel szart sem er! Lefujja, pajszerral leuti, vagy ralo gazpisztollyal, es annyi.
Ugyhogy aki az utcan szarat egy kutyat, az buntetest erdemelne. Na persze egesz Budapest lakossagat nem lehet buntetgetni...

Kertes hazba a szegeny kutyakat, emberek! Otthonra valami kicsit max! Szeretgetni kicsi allatokat is lehet. No persze annyira nem nezik meg, mint a nagy marha rotweilert... a kutyatartas is olyan statuszbaromsag lett, mint a GSM telefon meg a hasonlok. Csak epp a kutyat is jo lenne meghallgatni: jo-e az neki, hogy estig egyedul nyuszit a lakasban...

NrB


1997. szeptember 17. - szerda, 8 óra 42 perc
Csók mindnekinek!
Hát visszanéztem. Alakul.

Te Margó, te egy aranybánya vagy! Egy Krúdy veszett el benned! Mesélj még, hogy volt régen? Én csak azt látom, amikor a József utca környékén járok, hogy szebbnél szebb lányok ácsorognak ott ledérebbnél ledérebb öltözékekben. Sokkal otthonosabb és emberszabásúbb, mint az amszterdami kirakatnegyed, de talán a lányoknak is jobb lenne (az ott lakókról nem is beszélve), ha emberibb körülmények közt keresnék meg a pénzüket - ami nem egy irigylésreméltó pénz.
Te is utcai voltál, vagy még "lámpásházas"?

Barackvirág

(Szia Pecér :)))


1997. szeptember 17. - szerda, 1 óra 57 perc
Én nem vagyok budapesti, de szeretem a fővárost, mert sok szép hely van benne, ami akár tetszik egyeseknek, akár nem, a történelmünk és kultúránk része. Évente néhányszor "felmegyek" körülnézni (tényleg! miért "fel" ? És miért "le" jön valaki, ha a fővárosból jön?), mindig megnézem a Dunát, ami tényleg elég mocskos szegény, de azért a mi Dunánk, ha tehetem, átmegyek Budára és jókat szoktam tekeregni a hegyekben.

Gyerekkoromban rengeteg időt töltöttem Pesten, ezért elég jól ismerem is, emlékszem, milyen volt és látom, milyen ma. Rengeteget változott, van, amiben előnyére és van, ami jobb lett volna, ha nem változik. Rengeteg szép új épület van (jó, ne firtassuk most, hogy miből), és a külső kerületekben is egyre több a szép ház. Például.

Jó lenne azért, ha tisztább lenne, egyetértek mindazokkal, akik a koszt emlegetik. Azért jó lenne, ha senki nem felejtené el, hogy az egyes embereken is múlik a tisztaság, nem csak a takarítóbrigádokon. Nem hiszem, hogy külön kutyagumi-brigádok kellenének, ha a gazdik vennék a fáradságot (tisztelet a kevés kivételnek, persze) és a kutyus után igenis felszednék a terméket, máris valamivel jobb lenne a helyzet. Jobb helyeken ezt így csinálják.

-- Egy vidéki, aki kicsit Pesten is otthon van

Egy kis morgás utóirat gyanánt:

Ami a vidékiek úgynevezett kisebbrendűségi érzését (és a pestiek állítólagos felsőbbrendűségi képzetét) illeti: hülyeség. Ugyanis budapestinek lenni (vagy vidékinek) nem érdem, nem bűn, hanem állapot. De azért sok emberben benne van ez a felfogás, és ezen nem is kell csodálkozni, főleg ha a média is besegít. Például nem tetszik az, hogy az egyik legnépszerűbb (?) tévés vetélkedő műsorvezetője (Dr. V.István) ilyesmiket mond:

- Hol található a millenniumi emlékmű?
- A Hősök terén...
- Látják, Zsuzsa és Sándor, pedig Irén nem is budapesti...

Vagy bármilyen más variációban, amelyeknek az a lényege, hogy jéééééé, ez nem is budapesti és mégis van bármilyen halvány fogalma arról, hogy mi van itt (ott), nahááááááát....

Egyszer az egyik okos riporter ezt mondta a bal oldalon látható személyről: "D.G. magyar főpolgármester". Na, na, na! Igaz, hogy Magyarországon ő az egyetlen főpolgármester, de azért nem az egész országé.

Miért kell nekem Budapesttől 200 kilométerre az esti fél nyolcas tévéhíradóból megtudni, hogy valamelyik budapesti aluljárót elöntötte a víz? Érdekel ez engem? Azt sem láttam még a híradóban, hogy ebben meg ebben a városban az ilyen meg ilyen utca fél szélességben le van zárva, ez is csak a fővárosi utcáknak jár.

E.V.


1997. szeptember 17. - szerda, 1 óra 21 perc
Tisztelt Fo"polgarmester ur

En szeretek itt elni mert itt szulettem. Budai vagyok tehat igazan a kozbiztonsaggal sincs gondom, bar egyetertek az elottem szolokkal sok mindenben, a kutykakaban nem egeszen.
Nekem egyik szivfajdalmam a Bp.-i rendorok viselkedese. En egy honapot Stockholmban toltottem, de a varosom hianyzott. Tudom nem osszehasonlithato az eletszinvonal (bar Stockholm sokkal mocskosabb mint Budapest),vagy barmi mas ,de ott legalabb nem feltem az utcan a rendoroktol. Szeretnek egy kicsivel tobb setaloutcat ne csak a vacit mert az korantsem eleg , szeretnem ha tobb kavehaz nyilhatna, ahova az ember beulhet a barataival. Ezeket a kavezokat nyilt teraszos utcai kavezoknak kepzelem el. Szeretnem tovabba megkerni Demszky urat arra ,hogy rendezze a Budapest hajlektalanok eletet valamennyire meg a tel elott mert igazan nem szeretnek megfagyott emberekrol hallani. Ezen kivul szeretnem ha felhivna a BUDAPEST-i rendorok figyelmet arra ,hogyha ok a kissebbsegekkel rosszul bannak (bantalmazas , veres , szitkozodas )akkor az nem a rendoroknek lesz rossz kozbiztonsagilag hanem a lakossagnak . Mert mint tudjuk az eroszak eroszakot szul.

Remelem 5 even belul Varosunk, a vilag egyik legszebb, legtisztabb, legbiztonsagosabb varosa lesz.

Prince Charles alias BEN


1997. szeptember 17. - szerda, 1 óra 12 perc
Bocs Zsófi, de mire elolvastam szóváltásodat D.Mobival, már megírtam a háttérben ezt, ami nem ön, de azért életrajz. Viszont úgy érzem illik ide, ha már felvetették.

zyx!
Trebitsch valószínűleg véletlenül melléütött. Szóval Károlyi István grófról (Kaplony 1797-Fót 1881) lehet szó (én nem láttam a szobrot), akinek fóti uradalmán terült el Káposztásmegyer puszta, mint az egyetlen lakott hely a mai Újpest területén a múlt század elején. Károlyi István azáltal „alapította" Újpestet a harmincas években, hogy az un. István hegyet bérbe adta telepeseknek szőlőtermelés céljára. A hegyközség Újmegyer néven alakult meg.
A gróf egyébként az MTA tagja volt és 1849-ben Pest megye főispánjának választották meg. (A megye főispáni tisztségét addig hagyományosan a nádor töltötte be. József nádor - akinek szobrát a belvárosból ismerhetjük, és Pest nagy kiépítője, fejlesztője volt - 1847 januárjában halt meg. Helyére fiát István főherceget választotta meg nádorrá az országgyűlés, de a forradalom idején nem volt képes családjával szemben a magyarok mellé állni, és a Jellasich támadás után elmenekült az országból és lemondott nádori címéről. Helyére nádort nem, de a megyében főispánt választani kellett.) Károlyi saját pénzén megszervezte a Károlyi-huszárezredet. A szabadságharc után letartóztatták. 1860 ban és ‘67-ben ismét főispánná választották. Az Újpest és Kálvin tér között meginduló (1866) lóvasút főrészvényese is ő volt, valamit ismertek fóti építkezései.

Üdv rezső1997. szeptember 17. - szerda, 0 óra 17 perc
Drága Margó, az emlékezeted már nem a régi. A Schmidt-kastélynál a tilinkó (furulya, szopszafon, csulák, cumi, csára) volt a műsor, mert gyorsan le lehetett zavarni. Kúrni bementünk a Kálváriába.
Egy Kundschaft.


1997. szeptember 17. - szerda, 0 óra 14 perc
Bocsánat mindenkitôl, de most olvastam el az egészet, és kissé hosszúra sikeredett a rejakcijóm. Aki nem csípi a túltengést, haggyon ki.

DD. (USA?!? - kérdô- meg felkijáltójel, merhogy komoly kutyaszaratási pesti tapasztalataid vannak, bár nem értem, a macskaszart miért diszpreferálod. Nincs esetleg egy dobermannod, és nem a belsô Légszesz uccában lakol? Na, higgyük el, hogy messzirôl lököd. Tehát):
1. Budapesten, kisfiam, hajnali 5-kor - a legszebb látványt ilyenkor nyújtja a város minden szerelmesének - a mindenféle magyar (meg egyéb itt levô) mászkál a szemét között hazafelé vagy egy másik (újabb) kocsmába, és ha igazi, "tôsgyökeres magyar" Coca Colás, Sprite-os vagy Red Bullos konzervet talál a lába, Puskás Öcsi-s mozdulattal odébb rúgja.
2. És akkor, lécci, mesélj a NY-i öblök tisztasági viszonyairól, kedves barátom!
3. Te, mondd, nálatok nem is keresik már a lopott autókat? Bírom csípni a gazdagságotokat.
4. A Qa... na nem, a kvalitásversenyrôl meg csak annyit: nem kell verseny, megvan itt az a kvalitás, amit ott a tengerentúlon csak irigyelni szoktak mint európait. Attól tartok, hogy a kis aranyos idepofázásod is errôl szól csupán. Tessék hazajönni, csak innen jogos a fröcsögés!
5. A metró meg, ha még ezt senki nem bírta neked elmesélni, annyira Rákosi-féle, mint amennyire a NY-i metro eisenhoweri.
6. S végül hadd engedem meg magamnak ezt a - szintén Amerikából vett, a sok szupermozi miatt, ugye... - stílusfordulatot: te nem naiv vagy, hanem: f*sz (a cock, if it means anything to you, you mothafucka hunky!).

Pecer: te is hiányzol...

Viza: te még nem jártál Amszterdamban, Bulgáriáról, úgy, ahogy van, ne is beszéljünk. Bár... ezeket is meg lehet szeretni. Télleg!

MaCs: te frankó gyerök vagy, áldjon meg a Zisten, a Presszóba is téged csíplek fôképpen. Éljen BP!!

St Paul: OK, de Rio a második!

HM: persze hogy nehéz BP-en élni, ha Kiskunbürgözdröl jársz be. A dzsip se fog segíteni. Gyere ide, vagy a fatornyosban találd ki magad.

Békés polgár: barom!

Tünde: na, így ír helyesen magyarul egy (nem feltétlenül pesti) ember. Ha nem is értek egyet minden szavaddal, ritka szép magyar nyelven írtad le. Kösz!

Antikutyisták: hova a kib%ˆˆ& francba szarassák a kutyások a szerencsétlen kedvencüket? (Apropó: ki nem huggyantott még egy görbe éjszaka után hazafelé menet egy fa tövébe? Ha mégse, majd fog.)

K.U.K.: ha nem sértelek meg, csókold meg a s***em. A te kicsi jenki (nem y-nal!) életkéd ugye olyan biztonságos. Na, akkor játsszuk le: LA-ben vagy BP-en vagy hajlandó egyórás belvárosi gyalogtúrát tenni? Ja, és én meg tudod, milyen K.U.K.-t szeretnék? Bizony, semmilyet. Pusszancs.

Pepike: nem centíroztatsz, centríroztatsz. Ha ez nem megy, mindegy, hogy b**nak ki veled. Végy nyelvtankönyvet.

Pirítós: te lenni egy tündér!

zs: részvétem; vagy mindent, vagy semmit húzol. Semmiképp nem öröm, de te ebbôl bizonyára épülsz. Mint ez a kib***ott BP is. Kézicsók.

zozo


1997. szeptember 17. - szerda, 0 óra 9 perc
Tisztelt Főpolgármester Úr!
Tudom, hogy Ön nem a BKV....
De kérdésem azért ezzel kapcsolatban is lenne:
Miért nem kapcsolnak egyes lácszerűen kapcsolódó villamosvonalakat ténylegesen össze? (Pl: 18/56, neaggyisten 4-6/61, esetleg az 1-es is lejöhetne a Margit-hídig) Ha nem is minden szerelvény, de a sűrűbb szakaszról bizonyos arányban továbbmehetnének kocsik.
Üdvözlettel: MaCS


1997. szeptember 16. - kedd, 23 óra 42 perc
Bocsássatok meg, de ez most nem tartozik a 7?-hez.

Zsófi!

Szerinted csinált valami jót Károlyi?
Tudod mi folyik ma itt? Az igazi hôsöket
lejáratják, a gazembereket meg felmagasztalják
(pl.: Kun Béla)

zyx


1997. szeptember 16. - kedd, 23 óra 28 perc
demckimenteset!

Pater Pio


1997. szeptember 16. - kedd, 23 óra 13 perc
Cincogo
Igazsagtalan
Gusztustalan
Allnok
Nyamvadt
Yoghurt

Killer


1997. szeptember 16. - kedd, 22 óra 56 perc
Szoval meg mindig kutyasz@r.
Nem ertem a dolgot. Hiszen kutyak nem csak Bp.-n vannak, tehet miert nem a 7?-e a fenn emlitett budos kupac.
Zs.
Vettem az adast, majd penteken. De akkor legyen is vita a vitarol.

Szoval mint mondtam volt mar(hetfo 14:45), tul nagy a monopoliuma Bp.-nek, es ha megis mennem kell Bp.-re, utalom, hogy a keleti-tol a hajogyarig kb 10-en akarnak lelejmolni. Ez fovarosi sajatossag.
A szemet viszon megint nem csak a fovarost erinti. Tan meg a "Gazdalkodj okosan" cimu jatekban is volt olyan, hogy "Szemeteltel, fizess 10 Ft-ot". Talan be kene vezetni.

fanTom


1997. szeptember 16. - kedd, 22 óra 34 perc
Elem-ér,
Felvilágosítanálak, hogy a kutyák mozgásának is megvannak a maguk szabályszerűségei. Ugyanígy megvan annak, hogy én milyen üzenetet veszek ki. Téged például nem vehettelek ki, mert te csak egyszerű környezetszennyező vagy (bár e minőségedben súlyos jellemzést állítasz ki magadról), és az ilyen esetekre nincs szabályunk. Mint ahogy azt se tudtam volna megindokolni, miért is veszem ki a Trebitschnek szóló "gennyláda Károlyi"-kérdést, tehát bent hagytam. A magyar történelem ismeretének hiánya, még akkor is, ha kiáltó, nem kizáró ok a hétkérdésben.
De azt a dr. Martens aláírású üzenetet ismételten kivettem, amelyben egy bomlott elméjű egyén hosszú és elképesztő fejtegetést eresztett meg a budapesti csótányokról - természetesen a cigányokat értve alatta.

Azt hiszem, beszüntetem azt a gyakorlatot, hogy a kivett üzenetekről beszámoljak. Kár őket akár ezen a szinten is reprodukálni. Aki meg nem hiszi, hogy tartom magam a szabályokhoz, azt ezzel sem győzőm meg.

Diolen Mobi,
Értékelem, hogy vissza akarod telepíteni Rezső önéletrajzi sorozatát a hétkérdésbe. De továbbra is ellenzem, ugyanis április óta, amikor ezt a vitát már lefolytattuk, e tekintetben sem változott a rovat jellege. Kérlek, a kérdésednek ezzel a részével fáradj vissza az olvirba. Rezső nyilván ott is boldogan válaszol rá.

zs.


1997. szeptember 16. - kedd, 22 óra 24 perc
Ja elfelejtetem
Demszki Ur, lyó lenne ha néha a szegény kurvákra is gondolnának. Ök a Pesti Idegenforgalom gyöngyszemei.
Ugyan az a Margo.

Köszönöm.


1997. szeptember 16. - kedd, 21 óra 57 perc
Lyártok még kúrni a Schmidt Kastéjhoz?
Nekem ott mindig sáros let a szoknyám.
Kiserdöbe mórázni, én aztat a Budapestet kívánom vissza.
Ha azok a József ucai kapualjak ha beszélni tudnának, meg lehetne filmesíteni a mondókájukat. A kuka tetelyén az volt az igazi. De ma már mindenkinek kulcsa van és a kapuk meg zárva.
Én meg lassan szögre akasztom, mint Puskáöcsi.
Meg a derekam is fály utána.
Híjába na megy az idö.
Budapest a legszeb város.
Margo.


1997. szeptember 16. - kedd, 21 óra 54 perc
Tisztábbat. Be kellene itt is vezetni a súlyos pénzbírságot a szemetelésért. Tessék megnézni egy busz, vagy villamosmegállót. Csikkhalmok. Ocsmány.
CIVILIZÁLTABB kutyatartókat. Szedjék fel kedvencük után a végterméket, ne engedjék szabadon azon a kevés zöldterületen kedvenceiket, és szájkosárban sétáltassák. Ha rájuk szól az ember még nekik áll feljebb. Nekem is van kutyám, nem vagyok kutyaellenes, mielőtt megkapnám.
Jobb tömegközlekedést. A jelenlegi katasztrofális.
Jobb közbiztonságot. Ilyet nekem ne szóljon senki, hogy együtt kell élni a bűnözéssel. (Ide passzol az, amit kivett a T. censor.)
A vendéglátóipari egységeket illetően valami szabályzást, legyen már végre vége a külföldiek elriasztásának, kirablásának. Így csak égetjük magunkat, a mai állapotok közelebb vannak a Balkánhoz, mint az annyit emlegetett Európához. Az USA-ról már nem is szólva. Nem csodálom, ha leszól minket, aki rossz emlékkel távozik innen.
Ezeknek a java része nem feltétlenül pénzkérdés, csak el kellene már végre kezdeni.

Talán ezt nem szeditek ki, vagy már ez is durva?
88!


1997. szeptember 16. - kedd, 21 óra 44 perc
MOST KIVESZEM, MOST BENNTHAGYOM, MOST KIVESZEM, MOST BENNTHAGYOM.
OLYAN EZ MINT A BUDAPESTI KUTYÁK TAVASSZAL.

AMERIKAI MAGYAROK!!!!!
NE MENJETEK BP.-RE MERT LASSAN LEKÖPIK A FORINERT. MENJETEK BUKARESTBE, MEG BRATISZLAVÁBA OTT FÉNYESRE NYALIZZÁK A POPOTOKAT.
A DOLCSI MEG KURVA JÓ. NÖK PRIMÁK. KAJA OK.
BUDAPEST SZTINKSZ.
ELEM-ÉR.

HAZUDNAK RENDÜLETLENÜL.


1997. szeptember 16. - kedd, 21 óra 39 perc
Miért kellenek a kerületek, polgármesterrel, meg anyámkinjával együtt? New York City egy kicsit nagobb és elég nekik egy Dzsuliáni :).
Bp.-en minden 100.000 emberre jut egy polgármester, meg a hóbelevanca.
Csocsóka.


1997. szeptember 16. - kedd, 21 óra 17 perc
Még szerencse hogy +van még a városliget gyerekkorom kedvenc szánkóhelye!! yool yött most a holdfogyi miatt :-))))

kaviat


1997. szeptember 16. - kedd, 21 óra 8 perc
Trebitsch!

Hogy lehet ma Magyarorszagon/Budapesten szobrot
allitani egy olyan diplomaciai benanak/ /gennyladanak, mint Karolyi Mihaly!?!?!?

zyx


1997. szeptember 16. - kedd, 19 óra 52 perc
Demszky úr!
1. Mit tudna tenni a főváros azért, hogy a Liszt Ferenc térből egy kellemes, kiülős, terasz-hátán-terasz piazza legyen? Valami spontán elindult, de ez kevés, kevés, kevés!

2. Hogyan támogatja a főváros a VIII. kerületet az utcai prostitúció konszolidálásában? Nekem innen, a Mátyás téri ablakomból úgy tűnik, mintha csak Csécsei Béla és a kerületi kapitány (+ a stábjuk) próbálnának tenni valamit...

3. Irreális ötletnek tartaná-e a rakpartok tehermentesítését valamilyen dunai tömegközlekedési eszközzel (vizibusz, vatever)?

4. Mennyi most a főváros adóssága? Hogy viszonyul ez más világvárosok adósságához? Milyen középtávú adósságpolitikát terveznek? Van-e Budapestnek nemzetközi adósminősítése, és ha igen, milyen?


Rezsőpatrióta!
Véleményedet osztom és szorzom, csak egy dolgot mondj még meg: mi volt a második kezdeményezés, aminek alapító atyja lettél?

Mindenkinek, aki Demszky szemére hányja, hogy nem Budapesten lakik!
Felhívnám a figyelmeteket arra, hogy a lakóhelyünk megválasztása magánügyünk, még akkor is, ha közfunkciót töltünk be. Analógia: attól még, hogy mondjuk a MOL-nál dolgozom, tankolhatok Shell-kútnál is, nemdebár?

zs.
Gib Nazis keine Chance. :)

Diolen Mobi


1997. szeptember 16. - kedd, 19 óra 9 perc
Demszky Úrnak!
- Érdeklődnék, hogy ki volt az a nagyeszű, aki azt találta ki, hogy Budapest néhány legforgalmasabb felüljáróját egyszerre kell tatarozni, hogy csak kettőt említsek, a Szentendrei-úton és az M3-as városligeti csomópontján, amely kettővel sikeresen kiütötték a Róbert Károly és Hungária körutakat, amilyeknek éppen az Óbuda felől érkező napi forgalomtól kellene mentesíteniük a belvárost.
- Valamint még arra lennék kíváncsi - bár ez nem közvetlenül Demszky úr asztala - hogy van-e rá valami távlati kormány, vagy szakmai terv, elképzelés, program vagy bármi, hogy hogyan csökkentsék Budapest egészségtelen túlsúlyát az országban, hogyan kerüljék el, hogy Budapest elérje a "kritikus tömeget".
Köszönettel
Pirítós

Más. Megáll az eszem. Hogy egy emberformájú lény oly primitív legyen, hogy egy bejelentkezésen belül nagy "toleránsan" cenzúrát követeljen, mert valaki dehonesztáló megjegyzést tett a cigányságra, ugyanakkor azzal gyalázattal zárja sorait, hogy a "Vidékiek, kapják be!" Szégyellem magam emiatt az állat miatt.
Pirítós (tősgyökeres budapesti)

Trebitsch!
Zuglóban születtem, most Angyalföldön élek, a Ferencvárosnak szurkolok és egyetértek abban, hogy Újpest rulez. Hiába no, budapesti vagyok.
Hali
Pirítós


1997. szeptember 16. - kedd, 18 óra 0 perc
NrB, Jozsó, fanTom, TREX, Viking Erik,
Remélem, nem veszitek rossz néven, ha azt javaslom, pénteken beszéljünk a stílusra és a módszerekre vonatkozó kérdésekről. A heti kérdés nem erről szól.
Kíváncsi,
Természetesen kivettem a nekem szóló üzenetedet. A minősítéseidet tudomásul vettem, a szitokszavaidat is. Azt hiszem, más megbeszélnivalónk nincs.

Ja, igen, és azt is tudomásul vettem, névtelen, hogy GG jobban csinálta. Örülök neki, ha így van.
zs.
Trebitsch, NyZ, sziasztok :))))


1997. szeptember 16. - kedd, 16 óra 36 perc
Mi történt itt 12 óra 29 perctől? Azóta senki nem érdeklődik? (Most 15 óra 55 p. van!) Hol van a reggel 8 óra 30 körül elküldött szelíd dorgálásom, mely Zs. - nek szólt, és a két kérdésem? Nem volt rasszista, durva stb. Miért nincs itt?
Kiváncsi


1997. szeptember 16. - kedd, 15 óra 55 perc
Gondolkodtam. Nem értettétek meg a kitörést!
Megfogalmazom másképp.
Tisztelt Polgármester úr!
Szeretném, ha Bp.-en olyan rendőrség és biróság lenne, amely elfogná és elitélné azokat, akik csoportosan v. egyénileg kirabolnak, megbecstelenitenek embereket, akik szegénységüket fitogtatva koldulnak, vagy erőszakosan árulnak, vagy lemossák a gépkocsi szélvédőket stb.
Szeretném, ha a hatalom lecsapna azokra is, akik az üzleti életben galád és aljas (de nem biztos, hogy törvényellenes) módon, kihasználva mások tapasztalatlanságát, pénztelenségét, rászorultságát (pl. uzsora), rossz időjárást stb. nagy vagyonokat halmoznak föl. Ezeket elszámoltatná, pl. milyen energia befektetéssel szerezték a vagyont stb. A bizonyitottan bűnözők nem védekezhetnének szabadlábon és büntetésük letöltése során nem távozhatnának el a börtönből.
Á... kár folytatni. még rám mondják, hogy egy naiv barom vagyok. Csarlsz Bronzon kell ide, de nem egy, hanem 100000. Csakugyan... voltak is itt, igaz, hogy majd félmillióan!
notolerantuszt


1997. szeptember 16. - kedd, 15 óra 54 perc

Tisztelt Demszky úr !!!!!!!

Megkérdezném , hogy őn kocsival jár dolgozni, mert én igen , és hetente
viszem centiroztatni a kocsimat , olyan
tőkéletes a főváros úthálózata !!!!!!!!!!!!!!
Talán vegyek egy tankot ?????????

Üdv
PEPIKE


1997. szeptember 16. - kedd, 15 óra 33 perc
A fôpolgármester Úr szereti a látványos dolgokat, nagyon utálja az autósokat, csak azt nem mondaná meg fôpolgármester Úr, hogy aki mondjuk 10 km-re lakik a munkahelytol, az hogyan jusson el oda? Autoval 20 perc, tomegkozlekedessel 1-1.5 ora. Tehat ha nem lehet a tomegkozlekedest a regi szinten tartani, be kell vallani es segiteni az autos kozlekedest es nem minden eszkozzel gatolni.

1997. szeptember 16. - kedd, 15 óra 27 perc
Főpolgármester Úr!

Ingyen felkínálom hasznosításra Önnek egyszerű, mégis hasznos kis találmányomat a Belváros karbantartására.

Képzeljen el egy kerti traktor méretű járgányt, amely a belvárosi járdákon közlekedve egy időben három feladatot végez:

1. Az oldalára felszerelt marha nagy körfűrész levágja a "túl mélyen" parkoló autók orrát;

2. a tetejére szerelt elmés kis szerkezet leveri/átfesti a ronda, helyesírási hibákkal teli reklámtáblákat és cégéreket;

3. az alján működő berendezés kefével összegyűjti a kutyapiszkot és apart, steril, átlátszó kis csomagokat készít belőle a kutyatulajdonosok számára való karácsonyi kipostázás céljából.

Barátaimmal már dolgozunk egy hasonlóan elmés és demokratikus, az utcalányokkal, stricikkel és egyéb bűnözőkkel foglalkozó masina tervén.

TiSzTeLeTeL:

Laren Dorr

Ui.: Körút RuleZ, 1000kösz!


1997. szeptember 16. - kedd, 15 óra 25 perc
Bájos kis társaság verődött össze...:)
Nekem ez a Netapest is tetszik, bár érdekes, hogy tartja magát a nézet, hogy Demszky G. nem budapesti; pedig TÉNYLEG a városhatáron belül lakik :)

No de témára fel: én egy olyan Budapesten szeretnék élni, ahol a polgárok nem az egyébként általuk választott főpolgármestert, hanem szemetelő, kutyavécéztető, stb. polgártársaikat zrikálják. Mindenki vérmérséklete szerint. Azt hiszem, hogy a "mintavárosok" szerte a világban nem elsősorban a polgármestereiktől működnek jól.

Főpolgár egy van, mi meg kétmillióan.

Eldée


1997. szeptember 16. - kedd, 15 óra 9 perc
Budapest
piszkos,
izgága,
udvariatlan,
sötét,
büsös,
kopott,
kellemetlen,
rosszindulatú,
udvariatlan,
füstös.
A közbiztonság csapnivalóan rossz.
2 hét alatt 2x törták fel az autónkat. A földalattin a feleságem táskájából kiszedték a pénztárcát. A rendórség fél év mulva a budapesti cimemre küldött egy levelet, melyben egy mondatban bejelenti, hogy a feljelentésem alapján folytatott nyomozást bezárta.
Lófasz van ott nem infrastuktúra. A lopott kreditkártyámmal a lopás után 2 héttel, amikor én már history voltam, valaki a Gyámántház nevü esztéblismentben 3600 dollárért volt képes "apróságokat" vásárolni. Ez csak belsö segítséggel lehetséges.
Hazavittam a 13 éves lányomat, a 16 éves fiamat, a jenki feleségemet. Azt hitték - elöadásom alapján - hogy a menyországba megünk. Lett belöle egy dizaszter.
Nem beszélek a pénzéhes pincérekröl, portásokról, akik azt hiszik az a dolguk, hogy a markukat tartsák. Ehhez jönnek az elhízott rondaszájú közértpénztárosok. (ha ezt Meinli papa tudná )
Eddig nosztalgiából mentem Budapestre. Az idö és távolság mindent széppé tesz. A realitás az más.
Tudom, hogy néhányatoknak nem fogok hiányozni, de addig amig nem lesz közbisztonság nem megyek az ország környékére sem.
Itt nincs vége.
Barátaim, ismeröseim, kollegáim között nem fogok titkot csinálni az otthoni tapasztalataimból. Igy aztán várhatóan Budapest megmarad nektek - meg egy pár soccer liberaltúristának - olyan amilyen.
Tudjátok milyen Budapaestet szeretnék?
Semmilyent.
K.u.K.
Üdv:


1997. szeptember 16. - kedd, 14 óra 58 perc
Látom még mindig féloldalas vagy. A világitó feled SZDSZ a sötétebbik nem tudom micsoda. Ott sir a szád vagy ott egy nagy zárójel nyit van? Azt sem látom mi van a markodban , amit úgy szorongatsz. Netán a hatalom? Ha az, akkor Budapestről seperd ki a kurvákat, lagalább az ukránokat. Nem mondom, hogy a cigánylányokat is mert még zs. cézésnek veszi. Azok maradhatnak, meg a magyarok is. De be velük a kupikba. Oda még én is elmenegetnék!
egy átlőtt oldalu éhező


1997. szeptember 16. - kedd, 14 óra 56 perc
Teljesen egyetértek az Újpesti levelezővel! Így lehet jól vezetni egy kerületet, mint Dercze úr teszi. Valaki azt írta, hogy az emberek rengeteg szemetet eldobnak a városban, nem úgy, mint a saját lakásukban! Erre sajnos egy ellenpéldát tudok, mert a mi társasházunkban önkormányzati tulajdonban levő lakásban él egy család, aki teljesen lepusztította a lakását, árad a büz az ajtajuk előtt. De nem csak a lakást, hanem az egész házat is szennyezik. Három kutyájuk üvöltve rohangál a házban be sincsenek oltva! A közös képviselő hiába szólt, megfenyegetik. Írtunk a lakásfenntartónak másfél éve, még csak nem is válaszoltak! Kérdésem Demszky úrhoz: Úgy tudom, hogy az önkormányzatoknak a hozzájuk intézett iktatott levelekre kötelező válaszolni egy hónapon belül, vagy nem? A levelet már kétr éve írtuk a XI. ker önkormányzatnak. Úgy tudom csak a lakók hozzájárulásával szabad egy társasházban kutyát tartani, és a kutyákat évente be kell oltani, vagy nem? Ez kissé személyesre sikeredett, de szerintem, ahhoz, hogy az ember jól érezze magát egy városban, ahhoz az is hozzátartozik, hogy ilyen dolgok ne történhessenek a többség kárára. Az önkormányzat pedig jobban vigyázhatna a vagyonára arra a kevés lakásra, amije még megmaradt, mert akik megvették a lepusztult lakásokat saját pénzükön felújították azokat és sokan a házat is. Az ilyen renitens lakók ellen pedig igenis fel kellene lépni.Vidéken ez biztos nem történne meg.
Üdv. Georgi


1997. szeptember 16. - kedd, 14 óra 28 perc
Amikor par eve New York City rendorfonoke rendet
teremtett a varosban, ugy kezdte: a kis bunokert is elkapott mindenkit: metron blicceles, grafitti,
kutyaszaratas. Erdekes modon, ezek kozott nagy szamban akadt komolyabb bunozo. A bunozok utaljak,
ha zaklatjak oket. Tessek bevinni naponta haromszor a kurvakat meg a striciket az orsre,
az arab penzvaltokat naponta otszor ellenorizni stb.
Rend lesz itt, meglatjatok.

De elsorban: HALAL mindenkire aki az utcara
viszi a tetves kutyajat SZARNI!

Ha ezt az egyet megoldjak, felolem ezer evig lehet fopolgarmester a Demszky.

Max


1997. szeptember 16. - kedd, 14 óra 22 perc
Ghint !
Tudok a riói favelákról, és emlékszem még a Józse A. ltp szélén még nem is olyan régen létező Mária Valéria telepre is.
Amire célozta az a fekvés, a természeti adottság. Nyilván mindenki látott már szép fekvésű, jó adottságokkal rendelkező várost. Ilyen pl. Prága.
De azon is múlik egy város (vezető) eredménye, hogy mit hoz ki az adott városból.
Legalább azon ne rontsunk, ami már van!
Igazat adok a városvédő Rádainak, aki elsősorban a régi dolgok megóvását tűzte ki célul, de néha ő is átesik a ló túlsó oldalára és az új hátrányára favorizálja a régi dolgokat.
Minden városnak van nyomornegyede, Budapestnek is.
Viszont nem szeretném a deák téri aluljáróban ott látni.
Londonban pl. a koldusok ki vannak tiltva, ill. olyan táblákkal járnak, hogy "fizzess, ha nem akarsz bennünket látni" !
Lehet, hogy le leszek fasisztázva, de engem zavar, hogy nem tudok végigmenni a belvároson, vagy lemenni a metróba, hogy ne ugorjon rám 3 koldus, öt cédulaosztogató és két kérdezőbiztos.
Szeretnék nyugodtan sétálni a városban, szeretném a kocsimat biztos helyen hagyni (free)!
Szeretnék büszke lenni erre a városra!

St. Paul


1997. szeptember 16. - kedd, 14 óra 12 perc
A Körút gyönyörű, világváros, meg minden, az avatáskor meghatódva - de tényleg - láttam, hogy budapesti polgárok LEVETTÉK A CIPŐJÜKET!! és úgy álltak fel a frissen festett padokra. Csöndben reménykedem, hogy nam csak egy estére - hétre - hónapra - órára szólt ez. Nálunk, a XII. ker. Krisztinaváros és Németvölgy határán büdös van. Kutya és galambpotyadék bűzlik. Az egy - két éve szépen és költségesen felújított közterületek, játszóterek néhány hét alatt romhalmazzá rongyolódnak. "Békés polgár" idézete sokszor nekem is eszembe jut. Más megoldás nincs?
P.I.V.


1997. szeptember 16. - kedd, 13 óra 39 perc
Bocsanatot szeretnek kerni a minositesekert. Komolyan.

Deezacsavokeremszepenakkorisciganyodzik,na!!!!!
J! (akit en tejtestveremnek tekintek es a bal karomat odaadnam erte) Kepzeld, talalkoztam mar etnikummal, tenyleg mindegyik koszos, budos es sunyi volt, de ettol meg nem kezdek el altalanositani. Zsidozni is fog itt valaki az az en erzesem.
Bekes polgar. A konzervativizmus biztosan rendet csinalna, mi.
Kimontta itten aztat hogymiszerint en bunko dolgokat irrogallok itten . Irrogaalok, irrogallok, neha egy jot irrigallok.

Majmok!

Erik Ghint1997. szeptember 16. - kedd, 13 óra 38 perc
Sziasztok!

Én szeretem Budapestet, így ahogy van. Bár jobban is tudnám szeretni, ha tisztább és biztonságosabb lenne. (De ezt már mások is írták előttem) A kutyasz*r valóban probléma, de szerintem ez nem a kutyák hibája, hanem a gazdáiké. Nekem is volt már kutyám, és sosem jutott az eszembe, hogy a játszótérre vagy a járdára vigyem a dolgát elintézni...
Egyébként 10 éve vagyok csak fővárosi lakos, előtte vidéken éltem, és az utóbbi tíz évből is ötöt főleg Miskolcon töltöttem, mert ott jártam egyetemre. Gimibe még Szegeden jártam, és már akkor is feltűnt, hogy vidék és vidék között is hatalmas eltérés van. Szeged egy hatalmas világváros volt nekem a 30 km-re lévő Makóhoz képest.
Az egyetem alatt viszont többen is közölték velem, hogy én nem is vagyok olyan, mint a pestiek. És nekem ez eléggé jól esett. És voltak ott olyan "pestiek" is, akiknek a stílusát még én is nehezen viseltem el, bár már pár éve pesti lakos voltam. Az viszont nagyon zavart Miskolcon, hogy színház után nem volt egy hely, ahová be lehetett volna ülni beszélgetni egy pohár ital mellett, úgy, hogy ne lógjunk ki a közönségből az elegáns színházbajáró ruhánkkal. És este sötétedés után nem szívesen mászkáltam egyedül Miskolc belvárosában sem, mert nem igazán éreztem magam biztonságban. Szóval, a közbiztonsággal nem csak Pesten vannak/voltak gondok. Persze, az élményeim nem teljesen frissek, lehet hogy azóta már javult a helyzet, akkor bocs...
Azt hiszem, hogy tényleg az embereknek kéne megváltozniuk először ahhoz, hogy a város is kellemesebb legyen. És ezt semmilyen polgármester nem írhatja elő, legfeljebb egy-egy közösségben magától indulhat el - ahogy erről Trebitsch mesélt, szuper lehet ilyen környezetben élni egy nagyvárosban, sárgulok is az irigységtől :) !!!
De talán majd az én gyerekeim már valami ilyen szellemben fognak felnőni és nekik ez a viselkedés lesz a normális - vagyis nem fognak szemetelni, eltakarítják a házuk elől a havat meg a szemetet, nem a járdán pisiltetik a kutyájukat, stb., és a körülöttük élő emberek is így fognak élni. Persze lehet hogy túl naiv vagyok... De álmodozni azért lehet, vagy nem ?! :)

Tünde
1997. szeptember 16. - kedd, 13 óra 8 perc
Kedves "Egy frissebb levegőre vágyó"

Nem is tudtam, hogy a kutyaszarok a levegőben röpködnek, és ezzel szennyezik a levegőt!

Egy frissebb levegőre vágyó felesége


1997. szeptember 16. - kedd, 13 óra 2 perc
a bp.-i rendörökröl..

eddig 2szer allitottak meg. Elöször telen,Ferihegyröl jövet, egy berelt autoban mert a para miatt nem latott be az ablakon. Igaza volt, en sem lattam ki...
Masodszor ejfel utan a Rakoczi ut közepen többedmagammal (6-an),igaz ök 1-el kevsebben egy ugyanolyan golfban. Felrealltunk, körbe alltak,papirok...
De_lattak_hogy_"joszandeku_videkiek"_vagyunk, ugy hogy az ilyenkor szokasos helyszini birsag helyet abban egyeztünk meg,hogy a közeli barban rendörök egeszsegere iszunk egyet. Revans-kent meghivtuk öket, jött is kettö a müszak letelte utan (ekkor mar hajnali 4-5 ora volt).
Egy jot beszelgettünk,+ kaptunk egy kis bepillantast a bp-i rendörök eletebe.

Itt csatlakozom fanTom-hoz 10ora 15 perc
kape


1997. szeptember 16. - kedd, 12 óra 53 perc
Erik Ghint mocskosszájú nácizó üzenetei miért nincsenek leszedve, kérdem én.

Erik a Viking


1997. szeptember 16. - kedd, 12 óra 50 perc
Punto
Amit irtam, azert irtam, mert a polgarok sem szebbek, es okosabbak, csak nekik nincs semmi a kezukben, mint nekunk pl az iNteRNeTTo.
Errol CSAK ennyi.

fanTom


1997. szeptember 16. - kedd, 12 óra 29 perc
Olyan fővárost akarok, amelyikben vaskézzel rendet
csinálnak: eltakarítják a bűnözőket, (a fehérgallérosokat is ) de nem vidékre, hanem fegyházba. És zárják közéjük azokat a törvényhozókat is, akik bűnös liberalizmussal
és-vagy anyagi érdekből előidézték a mostani helyzetet! Nekem ne mondják azt, hogy éljek együtt a bűnözéssel! ( .uncze )
"A kutyaszart vissza a kutyákba, a kutyákat be az autókba, az autókat ki a városokból!"
Békés polgár.


1997. szeptember 16. - kedd, 12 óra 27 perc
Trebitsch! Mi az a peronrádió????

Maxi


1997. szeptember 16. - kedd, 12 óra 9 perc
Tisztelt Demszky Ur,

kerdeseim bp.-i turistaelmenyeimböl fakadnak:

Mit tesz a varos azert, hogy a (nyugati) latogato retteges nelkül mehessen a dolga utan (ABC-be szinhazba,varba stb.), abban a tudatban, hogy az autojanak mar nem masok örülnek?
A telen nemet cegtarsammal együtt csodalkoztunk,hogy mennyire nem takaritjak a havat,jeget a belvaros jardain (sem). Ez a varos, vagy a hazmesterek,üzlettulajdonosok dolga volna? Ha az utobbiake, van e olyan törveny, hogy a jeges jardan balesetet szenvedök karteritest igenyelhetnek ezektöl?
Megbüntetheti-e egy közbizt. alkamazott a kutyatulajdonost? (l.lennt kutyaszar)
Vannak-e Bp.-en mobil ellenörök, akik az autok kipufugogazat helyszinen merni tudjak, vagy ha nem, kötelezheti-e a rendör az autotulajt a meres megismetlesere (a BKV-Buszokkal kezdenem :)?

Ennyit 1*re
kape


1997. szeptember 16. - kedd, 12 óra 8 perc
fanTom!
Én egy szót se szóltam a rendőrök körülményeiről meg a személyükről. Én egy polgárszívató rendőrSÉGI politikáról beszéltem.
Azért aki vitatkozni akar, annak ennyi különbségtételre képesnek kéne lenni, mielőtt "tollat" ragad.

Punto


1997. szeptember 16. - kedd, 11 óra 49 perc
Kedves Demszky úr!

Jöjjön ide lakni, ha egyszer ennek a városnak a főpolgármestere.Próbáljon meg a kutyaszaros Belvárosban élni.

Szeretettel várjuk.

Egy frissebb levegőre vágyó


1997. szeptember 16. - kedd, 11 óra 16 perc
Tisztelt Demszky Úr !

Ön mint Budapest Főpolgármestere nem Budapesten lakik. Az Ön által korábban említett családi problémákat ismerem. Mit gondolna Ön arról, ha Göncz Árpád családi okokból Ausztriában telepedne le ?
Másrészről Ön miként vélekedik arról, hogy az Ön személyi jövedelamadójának x %-t nem Budapest kapja, hanem az illető település ahol Ön lakik ? Milyen jogon érez Ön így beleszólást Budapest pénzügyeibe ?
GT


1997. szeptember 16. - kedd, 10 óra 55 perc
Nono kedves Zsófi!

Úgy látom gyakorolni kell még ezt az ollózást :)
Az én reakcióm elég könnyen eltávolítható volt - de szerintem Erik (me)Ghint megnyílvánulása az enyémnél sokkal keményebbre sikeredett. Én csak rákérdeztem, ő minősít.
Miért nem lehet az ilyen tartalmú üzeneteket teljesen eltávolítani? Beszéljék meg e-mailban, vagy személyesen.
Tégy valamit! Ha már egyszer nekikezdtél :)

Más:
Komlóska keletre van :)
Korántsem savanyú a szőlő. Inkább mintha a lég-tér lenne büdös (Moszkva tér, Gellért tér stb...)
Ismétlem: tapasztalataim szerint, amikor vidékre utaztam, ott - mielőtt kinyithattam volna a számat - már eleve úgy beszéltek velem, mintha addig valami ocsmány módon felsőbbrendűként viselkedtem volna. Pedig még nem is volt lehetőségem semmilyen viselkedésre. Ez engem igencsak zavarba hoz(ott). Nem értem az okát. Ellenben azt el tudom képzelni - emberi gyarlóság -, hogyha sokáig ilyen környezetben vagyok, akkor valóban el kezdek lefitymálóan bánni a körülöttem lévőkkel. Miért ne? Hiszen pont ezt várják el tőlem. (...?)

A kérdés az, hogy milyen Budapestet szeretnék. Volt alkalmam kitapasztalni a város jó és árnyas oldalait. Elég jól ismerem a Terézvárost és Kispestet is, mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Kispestet tisztábbnak szeretném - sokkal -, Terézvárost pedig világosabbnak és kissé ápoltabbnak a púder alatt.
Különben nem panaszkodhatok. 4 évig éltem a Benczúr utcában. Nem egy rossz hely. A liget is közel ;)

TREX


1997. szeptember 16. - kedd, 10 óra 43 perc
Budapest Vidék

Amióta az eszemet tudom vidéken mindig kellett fizetni a szemétszállításért. Pesten amikor bevezették felháborodtak az emberek. A vízdíj miért volt vidéken magasabb? Miért jár Bp-en ugyanazon munkakörért kb 4-5x fizu?
Arról, hogy milyen szemetes Bp. , csak a fővárosiak tehetnek. Vidéken, legalábbis nálunk, a közterület - felügyelők megbüntetik azt, akinek a háza előtt nincs rend.

erikghint:
Találkoztál te már az etnikummal? Egyébként kapd be!

J.


1997. szeptember 16. - kedd, 10 óra 36 perc
Zs!
Erik Ghint primitiv uzenetei miert nem esnek a cenzura aldozataul? Lehetne normalisan is vitatkozni, es egyebkent sem a rasszizmus a tema...

Egy olvaso


1997. szeptember 16. - kedd, 10 óra 16 perc
Punto
Menj el 1 honapra rendornek.
Nem vagyok az, de van rokonom. Azutan ha megtapasztaltad, akkor mondj velemenyt. Akkor is rendor a rendor, amikor lekopik, meg megverik, ha egyedul van.
fanTom


1997. szeptember 16. - kedd, 10 óra 15 perc
A rendőrről jut eszembe:
Kedves Demszky úr!
Miért engedi meg a főváros, hogy a rendőrök folyton b*assák az autós polgárait? Egyetlen európai városban sem találkoztam azzal, amivel a "cucilista maradvány" Budapesten, hogy lépten-nyomon leállít és igazoltat a rendőr. Állítólag azt nézi, hogy nem loptam-e az autót. De nem azt nézi. A tartalékégő készletemet. Az egészségügyi csomagomat. A háromszögemet. Piszkál. Szívat. Megpróbálja újra előhívni belőlem az alattvalót, aki jobb, ha tudja, hogy állandóan figyelve van.
Kedves Demszky úr!
Ez is az Ön városában lakók közérzetének része. Talán megbeszélhetné a dolgot a bp-i rendőrfőkapitánnyal. Manapság már nem így szokás az autótolvajokat lefülelni.

Punto


1997. szeptember 16. - kedd, 9 óra 53 perc
NrB.
Megosztanad velunk azt a "jo okot" ami teged feljogosit a ciganyozasra. Persze ilyenkor mindenki eloszed valami kishugmegeroszakolasrol szolo sztorit. Hulye naci.
St. Paul.
Rioban a favelakat is lattad vagy csak ahova elvitt az IBUSZ, a Copacabanat meg a Krisztustol a kilatast.
London rullez, de en azert ezt is szeretem.

Erik (me)Ghint


1997. szeptember 16. - kedd, 9 óra 48 perc
Kedves Zs.
Hova tunt a levelem. Nem c*nyoztam, a legrondabb szo a szar volt. Mar az is cenzura ala esik ?
Avagy erik ghint-et veded, aki (hetfo 22:21 "Videkiek...")

fanTom


1997. szeptember 16. - kedd, 9 óra 48 perc
Igaza van erik ghint-nek.
Unalamas ez a tema. Jo hogy bp.en mar csak a kutyaszar a problema.
hetfo 22:21 erik ghint.
Szar lehet fejedben ennyi szarral maszkalni, es most mar kopj le.
Remelem 1x mar teged is kicenzuraznak innen, mert te is csak oda valo vagy.

fanTom


1997. szeptember 16. - kedd, 9 óra 47 perc
Budapesten elni? Nagyon nehez. Foleg, ha azt vesszuk, hogy mennyi idot vesz el az utazas. Ha
Nem kene mindennap az Egyetemre bejarni, hogy masrol ne is beszeljek, minden nap kb2 oraval tobbet csinalhatnek mast. A levego elviselhetetlen, a tomeg, a kosz...
Ezen kivul nem ertem, miert nincs itt kutya ado?
Engem nem a kutyak zavarnak,meg szeretem is oket, de v.hogy egyik gazdinak sem jut eszebe, hogy nem csak setaltatni kell a kutyust...
Az utak allapotarol mar nem is szolok, inkabb veszek en s egy dzsipet, akkor a rendor sem mer megallitani.
Egyebkent tenyleg szep belvarosunk van, es is szivesen idelatogatnak ket hetre, aztan a hazautra vennek egy uj autot.
HM


1997. szeptember 16. - kedd, 9 óra 30 perc
Demszky úr!

Mit kíván tenni a "mérhetetlen korrupció" ellen (ami "már a bankároknak is feltűnik.") ?

Önnek mennyi az ára ?
Mennyit kell Önnek ígérni, hogy elbizonytalanodjon és mennyit, hogy ne legyen bizonytalan ?

Z.B
zergeb@mail.datanet.hu


1997. szeptember 16. - kedd, 9 óra 11 perc
Hello

Én nagyon szeretem Budapestet. Igaz, Albertfalván lakom (XI. ker) és ott semmilyen olyan probléma nincsen amit lentebb felsoroltatok (tisztaság, jó a közbiztonság, jó a közlekedés).

Régebben állandóan idegeskedtem a BKV miatt (miért nem jön már az a #@!$# villamos). Mostanában autóval járok és nyugodt vagyok. Igaz, azért nem vagyok hajlandó fizetni, hogy leparkolhassak, ugyanis szerintem ez kizsákmányolás.

Egyetértek Trebitsch-sel. 1szerűen akkora hülyeséget, minthogy 5 lelkes kutyasétáltató miatt nem lehetett az eredeti útvonalon levezetni a Lágymányosi híd forgalmát én még nem hallot-tam. Most a helyett az 5 helyett szívnek vagy 5 ezren. Iszonyú pénzekkel lehetett ott az meg-bundázva. Erre mindenképpen feleljen Demszky úr (lécci). SZDSZ rulez!

zs.
Technikailag nem értem a dolgot, hogyan vagy képes minden nemkívánatos üzenetet kivenni. Te nem alszol? Vagy éjszaka nem jelennek meg az üzenetek? Vagy belőled több van? Ez nem provokáció, csak kíváncsiság.

Jozsó


1997. szeptember 16. - kedd, 8 óra 29 perc
MaCs,
jó helyen kapisgálsz. Gyere Újpestre, én itt születtem, és pont az az emberléptékű, kisvárosi szellem tart itt 37 éve, amit te keresel.
Mindenkit ismerek (na jó, a felét...:), a sarki boltos bármit félretesz, néha ideszól, hogy nagyon jó a pulykasonka. A szomszédok átjárnak egymáshoz permetezni, metszeni, (10 éve kipusztult egy barackfám, mert rosszul metszettem, azóta azzal cikiznek), meg esténként beszégetni, vagy egy kicsit sörözni a diófa alatt. (Az egy kiváló hely arra.) Kertvárosi rész, betörés az mégsenincs, mert az öregeknek azonnal föltűnik az idegen.
Viszont ha valaki itt egyszer lejáratja magát, szívós, kemény munkával (máshogy nem lehet), az jobb, ha elköltözik, mert 30-40 év kell az új renoméhoz. A Monnyonle pl. elköltözött...
A mi polgármesterünk, a Dercze, volt az egyetlen, aki nem fizetett senkinek a tocsikolásból kifolyólag, hanem szólt egy jogásznak meg egy adminisztrátornak, és azok 2 hét alatt elintézték az ügyet. Ingyen, pontosabban a fizetésükért.
Most meg elkészült a főtér, díszburkolattal, egyebekkel, Károlyi Mihály szobrával, amit mi, újpestiek választottunk ki, a makettekből.
A szabadnépben volt egyszer egy riport, ahol azt emelte ki az újságíró (sajnos nem emlékszem, ki), hogy egy újpestivel ment valahova, kocsival, aki menet közben folyamatosan mesélt neki a látnivalókról, egyebekről, aztán egyszer csak elhallgatott. "Most már ne nézd, ez már Angyalföld...:)" És ezen, valami érthetetlen okból, csodálkozott!

Trebitsch

ui.: Lakótelepre ne menj, az nem Újpest.
ui2.: Demszky úr, rosszul van elosztva a főváros pénze. Legalább a felét Újpestnek kéne adni!!!! :)


1997. szeptember 16. - kedd, 8 óra 28 perc
Helló Zsófi, légy üdvöz újra a fedélzeten (mint ahogy az Olvirban már elsütöttem: jólesik újra látni a hangod)! Mintha újra 2 db 7? lenne, 1. ami fentebb van, 2. az elveid :))))) Én egyetértek Veled, vannak olyan vélemények, amiket akkor sem szeretek olvasni, ha az általuk kiváltott reakciók miatt szinte majdnem megéri, hogy elhangzanak!

Budapest! Én NrB -vel (hétfő 10:25) szemben úgy szoktam fogalmazni, hogy az ország népességének 4/5-e NEM Budapesten él. Azért ennek kellene vmit jelentenie. Hogy miért érzik úgy mégis az emberek, hogy túlsúlyos? Csak hallgass meg egy rádióműsort (kivéve talán hétköznap du. 17-18 között a Kossuth). Aki Bp. él, annak talán nem tűnik fel, hogy nagyrészt Bp-ről van szó, bp-i emberek véleménye hangzik el, stb. Aztán ugyanolyan munkakörökben Bp-en magasabbak a bérek, miközben a város olcsóbb, részben mert tényleg olcsóbb, részben mert több a válogatási lehetőség (amit természetesen igazol, hogy a nagyobb népesség jobban el tudja tartani ezeket a kereskedőket is).
Bp szépségeiről nincs mit vitatkozni, a külföldiek ezirányú véleménye is közismert. Hogy milyen ott élni, azt az ott lakók jobban tudják, bár kérdés, hogy ilyenkor mit kell Bp alatt érteni? A belvárost? Csepelt? Kelenföldet?

TREX (hétfő, 15:32)

Mikor katona voltam, akkor voltam együtt huzamosabb ideig bp-iekkel. Hogy fölényesek voltak-e valóban azt nem tudom, de mindenesetre a többiekben ezt az érzést keltették. (Meg sem merem mondani, hogy milyen régen volt, lehet azóta változott a kép!) Rajtuk kívül is sok ismerősöm van, akinek szinte az egyetlen "érdeme", hogy oda született és ott él. Még vidéki nagyvárosi ismerőseim között sem szembetűnő, az un. jólértesültség, s az ebből fakadó mindent jobban tudás, mint bp-i ismerőseim körében. Máshol nem találkoztam hogy ennyire a központi téma lenne közismert emberekről szóló "hírek" megbeszélése. Mintha az, hogy ezen emberek jórésze Bp-en él, az emelné az ilyen pletykálkodók értékét, stb.
Persze nem reprezentatív mintáról beszélek, csak az általam ismert emberekről (s az ismerőseit sem tudja mindig megválogatni az ember :))) - mint ahogy a bérek-árak is ugyanebből a körből szerzett iformációk.
Kérdenék vmit: itt egy név: Baross. Anélkül, hogy utánanéznétek mi jut eszetekbe róla - ezt a bp-iektől kérdem.

Egyenlőre ennyi
Üdv
NyZ


1997. szeptember 16. - kedd, 8 óra 21 perc
Erik Ghint!

Komam te ne dumalj! Azert ciganyozok, mert jo okom van ra.
Zsofi: az elozomet is kiszedted, hat ezt is ki fogod varhatoan. Pedig ezzel semmi mast nem csinalsz, mint meghamisitod a kozvelemeny-kepet. Edig nem csapott at fajgyulolo szintre a dolog, de a tiltas hatasara igenis ez varhato. Hogy miert? Mert Bo.-en ez NAGYON tema es problema.

NrB


1997. szeptember 16. - kedd, 8 óra 12 perc
Valaki visszaélt a nevemmel, igaz egy t-t biggyesztett utána.
Én (notolerantusz) nem vagyok rasszista. Első szerelmem egy gyönyörű zsidó kislány volt. A házam építésénél igen szorgalmas cigány emberek segítettek és mai munkatársaim között is nagyon rendes, dolgos zsidószármazású emberek vannak.
Ergo olyan Budapestet szeretnék, ahol mindenfajta származású ember boldogan és főleg biztonságban
élhet. Üdvözlöm a mind nagyobb számban felbukkanó kinaiakat is. Remélem nálunk is lesz egyszer Chinatown.
notolerantusz aki csak azt nem tolerálja, ha valaki valamit nem tolerál!


1997. szeptember 16. - kedd, 7 óra 45 perc
Demszky úrnak
címzem üzenetem,remélem az egész anyagot megkapja és elolvassa. A teljes massza hűen jellemzi a pesti "polgárokat".
Bízom benne, lesz türelme átrágni magát ezen, de olyan fiatal még...

Szóval én úgy tekintek rá, mint egy botcsinálta polgármesterre, aki belejött a dolgokba. /Nem hiszem, hogy több kárt csinált volna mint boldogult emlékezetű Stadinger elvtárs./

Ha megválasztanák ismét, és miért ne, akkor most már hosszabb távra kellene terveznie, és hosszabb távú koncepciókat lenne jó megvalósítania.

Én érzem törekvését a mindent elöntő autóáradat kiszorítására, és egyet is értek vele. De nem elég táblákkal megoldani, az autósok célját kellene megváltoztatni.
Miért a belvároson át közlekedik mindenki? Miért a város közepébe akar járni dolgozni?
Támogatni kell a külvárosokban letelepedő cégeket, és nem kiárusítani az amúgy is szük helyen lévő telkeket. Jó (rossz)példa erre a Király Plaza/Center.
Kérdem én milyen forgalom lesz a Király u-ban, ha ott egy Plaza épül? Ugyanez vonatkozik a Moszkva téri tervekre is.
Nem tudom, hogy a Nyugati Pu környéki tervekből mi valósul meg, de ha az autóforgalom nem lesz megoldva, akkor nem ér semmit az egész.
Kérem, hogy álljon a sarkára, és a lakók tiltakozása ellenére is építtesse meg a szükséges be és elvezető körutakat, mert akinek szüksége van rá, az sosem fog mellete tüntetni. Sajnos a környezetvédők néha túllőnek a célon, és hosszabb távon rossz megoldásokat javasolnak.
Ki kellene alakítani városközpontokat (nem alvócentrumokat) és az odáig vezető, és azokat összekötő utakat többsávosra és zajvédetten elkészíteni. Bízom benne, hogy az M0-ás is egyszer befejeződik, de nem lesz olyan kanyargós, mint a tervekben szerepel. Az M0 Nagytéténynél katasztrofális. Jobb lett volna autóut minősítésű utat építeni !
Nekem tetszik, ahogy kiáll egyes javaslatok mellett, további kitartást és sok sikert kívánik neki!
A hibákról később írok !

St Paul
A várost szeretem és Rió után a második legszebbnek tartom a világon! :-))))


1997. szeptember 16. - kedd, 7 óra 29 perc
Ujabb szurke ,hetkoznapi, senkit-sem-erdekel-igazan kerdes, mi?
Ketsegtelen: piszkos meg tele van gyanus alakokkal
naes? Hat ez a varos...mit vartok tole?
Mar jo oreg, mennyi is? 1000 talan tobb.
Demszky? Egy okos tojas, ma o van holnap jon egy masik, elvegre kell hogy legyen "polgarmester" vagy megse? Idegenforgalom? Na az van dogivel
legalabb azok hoznak penzt. Kutyasz.r? Nekik is kell valahova, jo persze nem az utcara ahogy szoktak, inkabb a gazdik a felelosek.
Csak azokon fugg a varos ugyes-bajos dolga AKIK BENNE ELNEK! Nem tetszik : tessek megjavitani..


1997. szeptember 16. - kedd, 5 óra 29 perc
Vallomás következik: Közel húsz éven keresztül voltam idegenvezető és kijelenthetem, hogy döbbenetest hatást tesz Budapest a külföldiekre. Szinte mindenki meglepődött, mert még annál is jobban lenyűgözte, mint amit hallott, mint amire számított. Magam, meg egyszerűen rajongok érte és csodálom. (Persze vannak más, általam ismert városok is - például Isztambul, Krakkó, Szabadka, Szeged - amelyeket szintén nagyon szeretek, de nem úgy, mint Budapestet.) Nemcsak a kinézetéért szeretem, hanem hangulatáért, az emberekért, a sajátos fanyar humoráért, a megjegyzésekért a villamoson... Sőt még a rendőreit is kedvelem.
Néhányan arról szóltak alant, hogy az emberek, miként hatnak a városra. De a város, a környezet, a „genius loci" is hat az emberekre. Legjellemzőbbnek a harmonikus keveredést tartom, illetve a keveredés harmóniáját. Nemcsak a szerencsés elhelyezkedés (hegyek, folyó, alföld kis helyen egymás mellett) sugallja ezt a harmóniát, hanem az építészeti emlékeken keresztül is megnyilvánuló kulturális keveredés is. Van a világon nem egy helyen sokkal szebb, sokkal jelentősebb római kori emlékegyüttes, vannak jelentősebb és szebb maradványai az európai középkor építészetének, és a középkori török építészetnek is. De ez a három, így egymás mellett, a világon csak itt található meg. Nem is beszélve a későbbi korok harmonikusan az előbbi emlékek köré épült házairól, templomairól Hol van még a világon ilyen és ennyi századfordulós eklektika? (Csak a házgyárak produktumait tudnám feledni.)

De ez a sokféleség megnyilvánul (hajdani és mai) lakóiban is. Éppen ezért dőreség Budapesttel kapcsolatban a cigányokról bármi rosszat mondani. Az ő teljesítményük is beépült a város köveibe. (Például kőfaragóként.) De szinte minden minket körülvevő és velünk együtt élő nációé. A múlt századi forradalom idején nemcsak Ofen, de még Pest is német többségű volt. De éltek itt - többé kevésbé, és a kor szokásainak megfelelően elkülönülve - elég nagy számban szerbek, szlovákok, zsidók. De olyan kisebb nemzeti „kolóniák" is voltak és vannak, mint a görögök, bolgárok vagy a lengyelek.
Budapest nemcsak csodálatos város, nemcsak magyar főváros, hanem szerintem Közép-Európa kvinteszenciája.
Örülhetünk neki, büszkék lehetünk rá. És érdemes védenünk is. Két - többé kevésbé politikai jellegű - társadalmi kezdeményezésnek lettem az elmúlt időszakban alapító tagja. Az első a Budapesti Városvédő Egyesület volt. Aztán Stadinger et. be, és én ki. Most már sajnálom, mert ez a város többet érdemel, minthogy politikai csatározásnak rendeljük alá. És ne tegyük ezt a várossal kapcsolatos érzelmeinkkel se.

üdv rezső
1997. szeptember 16. - kedd, 3 óra 2 perc
Kedves MaCS,
Kérdésedre (19:23) válaszolva: azért, mert te egy minősíthetetlen tartalmú és hangvételű üzenetet elsirattál, ahelyett, hogy azt követelted volna tőlem, azonnal vegyem ki, mert te olyan helyen nem vagy hajlandó beszélgetni, ahol ilyesfajta üzenetek megjelenhetnek. Természetesen nem jelenhetnek meg - ha meglesz az új rendszer, remélem, véletlenül sem, mint az ma történt.
Tudod, úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik embercsoportokat legéppuskázni akarnak, vagy kollektíve teszik őket felelőssé bármiért - a bűnözést pl. a cigányokkal azonosítják (apropó, NrB, a 23:23-as üzeneteddel megítélésem szerint te is jócskán túllőttél a célon, úgyhogy ne keresd) -, szóval ezek az emberek azért mernek szégyenkezés nélkül előállni gyilkos kedvű előítéleteikkel, mert te, meg az amúgy ép erkölcsi érzékű honpolgárok nem kéritek ki magatoknak hangosan ezt a gondolkodásmódot és stílust. A felháborodásotokkal nem alakítotok ki olyan közhangulatot és közmegítélést, ahol szégyellnie kell magát annak, aki nyilvánosan így mer beszélni. Ezért volt a válaszom tartalma és hangneme olyan, amilyen. Természetesen nem bántani akartalak, csak egyszerűen elképedve állok az áltolerancia minden megnyilvánulása előtt.

Ja, és nem kell ez a "hátha bennmarad"-szöveg. :))) Pontosan tudod, hogy sohasem volt kifogásom az ellen, ha normális irányokba mentetek el a tárgytól.

De ez a hét a fővárosé és Demszkyé (meg persze azoké is, akik úgy érzik, az életlehetőségeiktől fosztja meg őket a főváros túlsúlya), nem szeretném, ha a géppuskázók elvinnék előlük. Kérlek szépen, ne ezen vitatkozzunk most.
zs.


1997. szeptember 16. - kedd, 1 óra 56 perc
Sziasztok!
Érzéseim meglehetősen skizofrének. Budán igazán mesebeli helyen élek, rendezett anyagiak között, tisztességes jövedelemmel. A sötét helyeket félévente egyszer ha meg kell közelítenem, és akkor sem a legsötétebbeket. Nem szeretem a várost, ha le kell mennem a belvárosba, próbálok mielőbb szabadulni onnan. A hegyek között lakom, éjszakánként nagyokat sétálok -- gyakran hosszú órákat --, rendszeresen felmotorozom a hármashatár-hegyi tévétoronyhoz, és onnan csodálom a várost. Tetszik. Nagyon. Valahogy mégis szabadulnék. Az elmúlt években rendszeresen jártam Veszprémbe, igen élénk emlékeim vannak Zalaegerszegről, és ismerek még pár kisvárost. Szeretem őket. Élvezem, hogy nincsenek távolságok, nincsenek dugók, nincs tömegnyomor, meg aztán SOKKAL KEDVESEBBEK AZ EMBEREK. Előzékenyebb a boltban a kiszolgálás, és simán félretesznek valamit, vagy szólnak, ha valami érkezik, ha megkéred őket. Ugyanakkor általában egy mozi van, ahol azt nézed, amit adnak, választási lehetőség max. 2 film, és ha pld. valamilyen műszaki cikket akarsz venni, könnyen előfordulhat, hogy akár Pestig is el kell hatolnod. Mégis, összességét tekintve jobban tetszik az az élet. Az emberibb léptékek miatt (nem vagyok egy Woody Allen). Csakhát ott van a Pepinke-effektus, nagyon is!
Mint írtam, Budán, zöldövezetben lakom. Mégis, valahogy nyomaszt a város. Mintha a tömegvonzását érezném. Néhány barátom frissen építkezett Budatétényben a városhatáron, illetve Pilisszentivánon. Tetszik a dolog. Ki a városból - csakhát ehhez pénz kell, meg aztán a lehetőségek azért nem végtelenek. Nem lenne jó, ha Bp. beolvasztaná a környező falvakat. Budakeszi pld. ijesztően közel van. Viszont jó lenne a legalább a vízfejen belül decentralizálni, és akár vidékre kihelyezni a lakóövezeteket. Persze ésszel, lásd Pilisszentlászló (?) esete.
Olyan Budapestet szeretnék, ahol valami helyi szellem kialakulhat. Nem egyszerűen csak budapesti, hanem törökvészi, zuglói, újpesti, lipótvárosi stb. lehetnék. Ma ilyet kevés kivételtől eltekintve legfejjebb focicsapatok köré szerveződve látok, de ez nem az igazi. És talán, ha valamilyen lokálpatriotizmus kialakulhatna, akkor sok helyen kevesebb lenne a szemét, jobb a közbiztonság. Kicsit jobban figyelnénk egymásra is. Persze ez pontosan a sűrűn lakott helyeken nem működne. De talán valami ott is...
Hogy mindez hogyan valósulhatna meg? Nem igazán tudom. A dolog alulról kell, hogy épüljön, de feltétlenül kell némi lökés fentről is. Egy kicsi a Városház utcából, egy kicsi a helyi önkormányzati hivatalokból.
Na jó, már megint bilibe lóg a kezem.
Bocs, csak kicsit hangosan ábrándoztam...
Üdv: MaCS


1997. szeptember 16. - kedd, 1 óra 36 perc
Bp rulez:-)
Demszky rulez:-)

piszok, lopós emberek, kutyuskaki, büdös szagu bácsi a metrón nemrulez...

gyerekek azon hogy a Demszky profi-e értelmetlenség nyammogni, nem véletlenül polgármester ujra, és lesz megint az..

kaviat /majd még...


1997. szeptember 16. - kedd, 1 óra 32 perc
Sziasztok!
Nekem is kérdésem lenne a Főpolgármester Úrhoz. Bár nem magához a városhoz kapcsolódik, hátha bennmarad. (Meg aztán innen 15 centire a jobboldali szomszéd frémből jött az 5let.)
Amint olvastam, Önnek 1972-ben baloldali (!) szervezkedés miatt meglehetősen súlyos nézeteltérése támadt az ELTÉ-vel. Elég sok kósza hír terjeng erről, és Ön is meglehetősen lakonikusan említette csak meg.
Mi volt ez ténylegesen, és hogyan tudott visszakerülni, majd diplomázni az egyetemen?

Üdvözlettel: MaCS


1997. szeptember 16. - kedd, 1 óra 1 perc

Sziasztok!
Nem feltétlenül a KÜLFÖLDIEK-nek kell itt jól érezniükt magukat.Nem baj ha tetszik másnak is.
Talán elsősorban nekünk kellene jól lenni itt.
Üdv Tutyi


1997. szeptember 16. - kedd, 0 óra 27 perc
Tisztelt Demszky Ur,
Elôrebocsátom: egyetértek azzal, hogy 'lendületben a város' és kívánok önnek újabb négy esztendôt a város élén. Ellenben két hete kellett az autómban kicserélni mindkét kormanyösszekötô rudat (vagy mifenét onnan elölrôl-alulról), az ok: a Kôbányai úton közlekedem naponta munkába menet. Hogy a fenébe lehet hosszában félig megcsinálni a város egyik legfontosabb útvonalat (ezen közelítheti meg a belvárost uszkve három kerület lakossága)?
üdv
lsandor@pronet.hu


1997. szeptember 15. - hétfõ, 22 óra 34 perc
Nem Bp.-en lakom, ezért először nem akartam hozzászólni. De mégis van mondandóm. Miért nem lehet Bp. tisztább? Ebben teljesen egyetértek MaCS-csal (hétfő 16:08). Egy élmény: hazafelé jöttünk Angliából busszal. London, Párizs, München után Budapest. Ugyanolyan világváros (talán szebb), de miért ilyen szürke, koszos, bűzös azokhoz képest? Három évig itt tanultam, a végére nagyon megszerettem minden nyűgével együtt. Sajnáltam hazajönni. Ma már nem bánom. Itthon tisztább, nyugodtabb, csendesebb a környezet. A bp-i közbiztonságról nem beszélek, mert nem vagyok érintve, de a helybelieknek talán van véleményük... Ami meg a vonatközlekedést illeti: hát humoros, hogy a Dél-Dunántúlról az Alföldre Bp.-en keresztül a legegyszerűbb eljutni... (Tudom: nem a MÁV vezérigazgatója lesz a vendég :-))

Heves Jeges, a 7kérdésben először ezen a néven


1997. szeptember 15. - hétfõ, 22 óra 33 perc
Unalmas ez itten nagyon, meg az indulatok se szabadulhatnak el rendesen.
Enszerintem is jo ez itt ahogy van, bar persze mas itt a Budakeszi utnal mint a Garai teren.
Igazabol leszarom, hogy ki miert sir, Bpest kedves jellegzetessege, hogy akinek penze van, felul helyezheti magat minden norman ( pl. a Sz. Erzsebet fasoron a Caligula Night Club elott az egyik savot minden este elallo merdzsok ).
NrB egyfolytaban ciganyozo uzenetei me nincsenek leszedve, kerdem en.
Videkiek, kapjatok be.

Erik Ghint


1997. szeptember 15. - hétfõ, 22 óra 21 perc
Jön a tél aminek az a tulajdonsága, hogy hó esik. A hó jó mert ideig óráig mindent eltakar, s akkor olyan a város mint a mesében. Puha, selymes, fehér és tisztánaktünö. Vannak viszont a télnek olyan periódusai is amikor az idö megenyhül, a hó olvadni kezd. Ilyenkor kezdenek kikandikálni, kukucskálni a hó alól a kutyaszarcsücskök. Maga a kutyaszar még fagyott, de a hó már leolvad róla, s kórülötte. Ennek az az elónye, hogy ilyenkor már ki lehet kerülni öket, ha csak nem olyan sürü a telepítés, hogy egyiket átlépve beletoppansz a másikba.
Zutty.
Elöször csak a nagykutyák a müvei a nagykutyaszarok kerülnek elö, a kissebbeké még váratnak magukra, még ott lapulnak a hótakaró alatt. Ez viszont elég alattomos dolog. Ha az idó huzamosabban enyhébbre fordul ez az olvadási folyamat felgyorsul. Sárgásbarna kutyaszaros hólé kezd csörgedezni az uccán mindenütt. A csermelyból kis patak lesz ami aztán a szilárdabb, nem olvadó piszoktól eldugult csatornarácsok környékén háborgó tengerrá dagad.
Háborgó kutyaszartengerré.
Ezt itatnám meg minden kutyatulajdonossal aki az uccára viszi szarni a kutyáját.
Van még egy öletem.
Minnesotaban egyetlen szeletke papir kidobásáért a jobb helyeken $1000 büntetés jár. A gyengébb helyeken csak $700.
Meg kéne prószálni.
Élményemet 1997 koratavaszán gyüjtöttem a Bajza u. 1 elött.
DD.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 22 óra 2 perc
Miert baj az, ha neven nevezzuk azt az etnikai csoportot vagy emberek azon csoportjat, akik a budapesten elkovetett buncslekmenyek legnagyobb reszeben mint tettesek szerepelnek?
Kedves szerkesztok! Ez nem rasszizmus, hanem onvedelem!!
morika@hotmail.com


1997. szeptember 15. - hétfõ, 21 óra 25 perc
Szép nagy vízfejű fővárost szeretnék,
ahol 2millió kedves ember kucorog
rettegve az ukrán bombás bácsiktól.
pistike


1997. szeptember 15. - hétfõ, 20 óra 33 perc
Trixie!
Hát szóval a félműveltségre nincs bocsika.
Talált, alámerült.

Lewinfiú


1997. szeptember 15. - hétfõ, 20 óra 5 perc
Bicigliút: imádok kerékpározni, de nem használnám, ha teljesen ki lenn építve, akkor sem. Addig, amíg ilyen szennyezett a levegő, semmiképpen.
Más. Egyre elterjedtebbek vidéken a sétálóbelvárosok. Jó, itt is van, de ez, az arányokat is nézve, kicsi. Nagyon eszement ötlet, az hogy a nagykörútig legyen sétálóbelváros?
(Jó, tudom, rengeteg parkolóhelyre lenne szükség, meg egy kész Mnullára, de esetleg utána ...)
Még más. Bp. kontra vidék (esetleg kelet-nyugat). 32 év alatt több megyeszékhelyt(3), és falut is belaktam (jelenleg Bp). Nagy a különbség, olykor groteszkül nagy. Legutóbbi lakhelyemen (falu a Bakonyban) sem a faluban, sem a környező 90 (!) községben nem volt normális telefon (falunként 1 nyilvános tekerős, és 4-5 a prominenséknél), gáz persze sehol - még tervben sem. Feleségem Gyes után ment volna dolgozni, sorra járta a környékbeli gyárakat (elég kurrens felsőfokú számítástechnikai végzettséggel), bruttó harmincat kért, nem vették fel sehová. Miután az utolsó télen elcseréltük tüzelőre az autót, eljöttünk.
Ehhez képest itt szakmailag mindketten megtaláltuk a számításainkat, sőt, legnagyobb meglepetésemre a módosabb középosztályban találtuk magunkat. Pedig csak felköltöztünk.

Pepinke


1997. szeptember 15. - hétfõ, 19 óra 43 perc
Kedves Zsófi!
Amin kiakadtam, az az volt, hogy az üzenet már megjelent, és aztán tűnt el. Amikor erre a reakciómat megírtam, még nem láttam a magyarázatodat. Ha láttam volna, nem szóltam volna egy szót sem, és így is világosan jeleztem, hogy magával az üzenettel nem értek egyet. AZ VISZONT IGEN ROSSZINDULATÚ CSÚSZTATÁS A RÉSZEDRŐL, MISZERINT ÉN HA NEM IS LELKESEN, DE EGYETÉRTENÉK MÁSOK LEGÉPPUSKÁZÁSÁVAL. Azt hiszem, erre utaló vagy bármilyen módon intoleráns, esetleg rasszista megnyilvánulást részemről nem olvashattál (mint ahogy fennállásom 27 éve alatt senki sem hallhatott, vagy olvashatott), úgyhogy erősen megütköztem az általad használt hangnemen és üzeneted tartalmán. Különösen azért, mert válaszoddal ellentétben a jelzett rasszista üzenetet igenis itt a 7?-ben olvashattam. Természetesen mindenki tévedhet, amit Te be is láttál, sajnos azonban ezt az elnézéskérést a hozzám címzett kirohanásoddal erősen leértékelted. A kettőnk üzenete közt eltelt mintegy 3 percből és az üzenetem megfogalmazásából azonban kikövetkeztethetted volna, hogy én a megjegyzésemet akkor írtam, amikor még csak azt láttam, hogy egy üzenet eltűnt. Azt is nyilván láttad, hogy a kivett hozzászólással nem értek egyet, és egyáltalán nem ütöttem meg olyan hangot, amivel az Általad írt válaszra, annak tartalmára és hangnemére rászolgáltam volna. Akkor meg miért?!

A témához:
Pirítóssal maximálisan egyetértek! Gyakran előfordul velem, hogy az utcán egy-egy nagyobb szemétdarabot - feltéve, hogy nem csöpög, ragad, stb. - átcsoportosítok a számára kijelölt edénybe. Ilyenkor járókelőtársaim meglehetősen értetlenül szoktak rám nézni. :-(
Lewinfiú! Tény, hogy egy hely attól még lehet nagyon klassz, hogy esetleg szemetes. Sőt! Amikor külföldieknek mutogatom a budapesti panorámát a Citadelláról, az én májam is hízik, de rendesen! De csak jobb, ha nincs szemét, vagy pontos a metró?! Mennyivel jobb lenne, ha egy mellékutcában sétálva is hízhatna a májam! Hat évvel ezelőtt a hozzánk látogató külföldiek teljesen el voltak ájulva attól, hogy milyen szép tiszta a metró. Nagyon jól esett.
UI: A svájciak egy kicsit (?) merevek, különösen, ha valaki idegen akár csak távolról is megközelíti az intim szférájukat (pl. parkolóhely). Az elszállíttatás szerintem viszont még náluk is átlagon felüli reakció. A szomszéd lakótelepen viszont az egyik lakó betörte az újdonsült szomszédja kocsijának az ablakát, amikor az az amúgy közös parkolóban az ő megszokott helyére állt. Félek, hogy ez nálunk kevésbé átlagon felüli, mint az általad említett svájci bunkósága volt. Úgyhogy bizony a morálon is van mit változtatni (ld. Pirítós).

Üdv: MaCS
mcs@mail.matav.hu


1997. szeptember 15. - hétfõ, 19 óra 23 perc
Utálom a falfirkáló mocskokat, javaslatom:
- először karkificamítás,
- másodfokon törés,
- harmadfokon vágás.
Szerencse, hogy nem vagyok törvényhozó.

Trixie

Lewinfiú!
Szokásos nyelvi dörmögés:
B.P.E. nemigen lehetne major (őrnagy).
Legfeljebb mayor (polgármester), bocs.
(De inkább az se:-))


1997. szeptember 15. - hétfõ, 19 óra 20 perc
Kettőzött örömmel üdvözlöm Zsófit, és F.G.-t! Sziasztok! :) :)

Demszky Gábortól viszont kérdeznék, ha lehet, többet is:

1.) A Teréz körúton, közel az Oktogonhoz, egyszer látni véltem egy kutyagumi-eltakarító brigádot, kb. úgy néztek ki, mint a szellemirtók. (Kuka-tartály kerekeken, vastag gégecső, két muki kezeslábasban.) Azóta se láttam őket, pedig...
Tervez ön, mint főpolgármester valamilyen kutygum-takarító szolgálatot, vagy csak hallucináltam? Van kutyám, és az _erre fordítandó_ ebadó ötletét támogatnám.
(ui.: kutya7? már volt, aki flamelni akar, olvassa el előbb, aztán vassgab@mail.datanet.hu!)

2.) A másik nagy gond, (nem mondok újat, de akkor is), a közlekedés. Ezen belül:
a.) A Hamzsabégi úton kellene folytatni a Lágymányosi hidat, ahogy az a 30-as években ki lett találva, merhogy úgy lenne jó. Akkor nem volt pénz rá, ezért nem építették be a területet, csak fákat-bokrokat telepítettek, addig is...
Aztán az ott lakók a zölderületre való hivatkozással, egyebekkel meggátolták az útépítést. Azóta légszennyezés 10* annyi, bosszús ember 100* annyi. Bp főpolgármesterétől (bárki is legyen) elvárom, mint pesti polgár, hogy érvényesítse a nyilvánvaló közérdeket.
Kérdésem: tervez valamit ezügyben?
b.) A bicikli-utak jó dolgok, kellenek. Csak hát régi igazság, hogy mindent lehet jól is, meg rosszul is csinálni. A mostaniak életveszélyesek, a jobbra kanyarodó autók csak azt a biciklist nem ütik el, amelyik nagyon ügyes. A városligeti, M3-asra vezető bicikliút meg... Kicsit azért jobb, mint az Andrássy-úti. Ha lehet, úgy kéne a bicikliutat megépíteni, hogy legalább eleje legyen, ha már nem vezet át a városon, és ne kaland legyen használni. Lesz változás?
c.) A múlt rendszerben folyamatosan vártak (az ideológusok legalábbis) arra, hogy az emberek majd megváltoznak, javulnak. Nem jött be. Az a rendszer hálistennek megbukott. Arra várni, hogy a polgárok letegyék az autót, és gyalog járjanak, hiábavaló dolog. Ugyanis szeretünk autózni. (Ha a BKV-n beindul a peronrádió, akkor meg egyszerűen muszáj lesz... :) Sokunknak ráadásul munkaeszköz is az autó, nem hagyhatjuk otthon. Olyan érzésem van, hogy Demszky úr mesterségesen igyekszik visszaszorítani az autóforgalmat, és megváltoztatni engem (is). A teljes tiltást, adott körzetekben elfogadom, a terelőútvonalakat is megértem, de nagyon sok hely van a városban, ahol szemmel láthatóan azért van pl. kevesebb sáv, mert csak. Kirívó példa volt a Hungária körút, a virágládákkal elzárt sávokkal... El kellene fogadnia, hogy a Bp.- polgár bizony szeretne kényelmesebben autózni. A város lakhatóságához az is hozzátartozik... Újra csak: Lesz változás?

Trebitsch


1997. szeptember 15. - hétfõ, 18 óra 21 perc
Az egészség mindenekelőtt!

Ahogy csak lehet, le a légszennyezéssel! Gyerekeim vannak. Unokákat is akarok. És így tovább, mindörökké!

Pucros Mackó


1997. szeptember 15. - hétfõ, 17 óra 47 perc
Hell o *.*, Zsofi, köszönöm a sajnálatot. Laktál már az Üllői úton? Akkor én is sajnállak téged:-)), egyébként meg köszönöm szépen, hogy nem cenzúráztál ki.. Gandalf (akit már nem kell sajnálni)

1997. szeptember 15. - hétfõ, 17 óra 25 perc
Dublini Gandalf, sajnállak.

Pecér, szia :)
zs.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 17 óra 6 perc
Azért szar ez a város, mert szegények akik benne laknak.
--Zsolt


1997. szeptember 15. - hétfõ, 17 óra 0 perc
Csak büdös ne legyen!
A szart, piszkot, bünözést még ki tudom kerülni, de a büdöset nem.
Budapest egy büdös város.
Sajnos.
Viza.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 57 perc
Meghülyült a szerveretek.
Vagy az enyém.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 49 perc
MACS!
London a világ egyik legjobb helye. Olyan koszt mint én látam, a Piccadilly-től 1 percre Te még nem láttál Pesten. A híres subway-en 40 percig vártam, "next train: 10 minutes" felirat alatt. Bernben a szomszédok se szó se beszéd elszállíttatták a Daciánkat, mert - ugyan ezt semmi sem jelezte,- de véletlenül oda álltunk meg ahol ők szoktak állni. A városban és közterületen. A kilincsek pedig tényleg fényesek, csak az emberek rohadtak legbelül.

Lewinfiú


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 42 perc
Egy város olyan, mint a benne lakók. Ezért amikor arról gondolkodunk, hogy milyen Budapestet szeretnénk, arról kell gondolkodnunk, hogy milyen budapestieket szeretnénk.
Én olyan budapestieket szeretnék,
- akik nem viselik el a szemetelést. Akik számára az utcai szemetelés egyenrangú azzal, mintha a saját lakásukban szemetelnének.
- akiknek van fogalmuk róla, hogy minden kár, ami a várost éri, az ő saját, különbejáratú pénztárcájukból vesz ki pénzt.
- akik nem azt gondolják, hogy a köztulajdon mindenkié, hanem azt, hogy a köztulajdon az enyém is.
- akik összetartóbbak. Akik hatékony, a rendőrséget érdemben támogatni képes polgárőrséget, szomszédfigyelő, parkolóőrző szolgálatot szerveznének. Akik közül ad absurdum öt-hat fiatalabb férfi ugrana neki minden egyes rohadt zsebtolvajnak. Akik végre felfognák, hogy önző (vagy beszari) passzivitásuk távlata egy félelmetes, tiltott negyedekkel teli város és ország. Gyermekeink öröksége.
Én polgáriasan, adófizetői öntudattal gondolkodó budapestieket, magyarokat szeretnék. És akkor lenne egy lyó kis lokálpatriótákkal teli, tiszta, elviselhető fővárosunk, országunk.
Kár, hogy erre 44 év "kollektivista" agymosása, az azt követő nép-nemzeti baklövöldözés és a legutóbbi idők mácsó-liberális önzése után vajmi kevés az esély.
Ha nem lesz rend a fejekben, nem lesz rend az utcákon sem.
Pirítós


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 34 perc
Szoval megiscsak savanyu a szolo. Mennetek videkre, de senki sem megy, mert tudja, hogy ott a hanyatlas. Persze ez inkabb keletre igaz. Akkor mar inkabb a Bp-i kutyaszarba leptek, ha mar bele kell lepni.
TREX.
mond meg miert ne lehetne akar kisebbsegi erzesem ? Alabb felsoroltam okaimat. Cafolj meg.

fanTom


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 30 perc
Zsófi :)

Köszönöm.

TREX


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 29 perc
Előszöris: Helló Zsófi, én speciel örülök, hogy újra látlak.

Másodszor: Budapest: Én 30 évet húztam le Budapesten, pontosabban Budán, ott születtem, nőttem fel, laktam, tanultam, dolgoztam, szívtam mint a torkosborz, de imádtam, és most is szeretem.

Egy ideje külföldön élek, évente egyszer-kétszer jutok haza. Minden alkalommal van szerencsém összehasonlítani Budapest aktuális állapotát valamelyik általam közelről ismert nyugat-európai nagyvároséval. Legutóljára múlt héten jártam ott. Kibícnek tehát semmi se drága alapon néhány észrevételem:

1. Budapest látványosan romlik is meg javul is egyszerrre. Helyenként a mocsok redvás dzsuva minden eddigi elképzelésemet felülmúlja, de sok kellemes meglepetést is találtam: szépülő utcácskák, normálisabb atmoszféra, emberibb hangnem. Helyenként kifejezetten amerikai profizmus. Máshol északafrikai állapotok. Egy példa a kettősségre: tömegközlekedés. Isszonyatosan ciki, hogy az utolsó buszok-villamosok este fél tizenegy körül indulnak, olyan benyomást sugall, mintha azután már illegális lenne házon kívül tartózkodni. Deközben: Teljesen kifogástalan az éjszakai járatok hálózata, egész sűrűn járnak, és pl. a Belvárosból Óbudára eljutni többféle képpen is lehet. Viszont ember legyen a talpán, aki esetleg idegen létére kénytelen eligazodni akár nappal is.

2. Nagyon látszik az igyekezet. Meg az ellenállás is. Pl. felszereltek ilyen helyes kis üveg falú buszváró bódékat, másnap estére a görény bézbólsapkások már meg is rohasztották a legtöbbet. Egy hét múlva már nyoma sem volt.

3. Régebben Budapestnek volt kb 1 darab arca (a jól ismert sztereotípia a szocialista világvárosról). Ma viszont hihetetlenül sokszínű, egyszerre van benne jelen Montevideó és Amszerdam, Lemberg (Lvov) és Beverly Hills, Kairó, Havanna és Boston. Állítom, hogy az egyik legizgalmasabb hely Európában. Bár lehet, hogy ez a sokszínűség a bentlakók számára inkább idegesítő.

4. Szegénynek lenni Budapesten, ahogy elnézem, kibírhatatlan, közepesen jómódúnak lenni ugyanott valószínűleg az egyik legjobb buli a világon.

Konklúzió. Budapest eszméletlen ütemben vátozik, fejlődik, javul. Le a kalappal a város polgárai előtt, hogy ezt a saját bőrükön eltűrik. (különben is mi mást tehetnenek?) De ha még egy kicsit bírják, akkor egyszer csak azt veszik észre majd, hogy hirtelen baromi jó lett. Vagy baromi szar.

Nektek, akik ott laktok, vigasztalásul csak annyit, hogy hangulat, közérzet, életszínvonal stb. ügyekben sose a függvény számít, hanem a derivált. Nem a delta f(x) hanem a tangencs.

Azok neveben, akik meg (már-még) nem ott laknak: drukkolok, és hiányoztok.

pecer@hotmail.com


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 29 perc
F.G. rulez!!
Tényleg, szinte semmit sem lehet kibírni BP-ből, és aki itt született az nem bírja ki nélküle. Jutott már valakinek is eszébe, ha valamely külföldit elkalauzolván és körbemutatva letekintvén a Gellérthegyről, hogy kutyaszar, meg bűnözés? Baromira büszke olyankor mindenki aki itt most fikázza a várost. Mert azt látja a külföldi arcán amit lát. Hogy ez egy páratlanul jó hely. Amiatt, pedig, hogy nem lehet Pécsról Szegedre utazni, okolhatjátok Trianont. Előtte lehetett. Ez az ország egész jól meg volt tervezve, csak pechére a szárnyvonalak és az összekötő úthálózat stratégiai okokból a szomszédokhoz került.
Nézzétek meg a századfordulós térképeken, milyen fantasztikus alapossággal és előrelátással tervezték meg ezt a várost. Akkor jelölték ki a Hungária kőrutat, ami ma kétszer három sávos,+ villamos. Látták előre, hogy mi lesz? Nézzétek meg ennek a városnak a szerkezetét, és hasonlítsátok össze Béccsel, vagy Londonnal vagy Prágával. Ez át lett egyszer gondolva. Jól lett átgondolva. Szerintem, ha egy ekkora város ilyen minimál metro hálózattal müxik (jó, vacakul, de mégis), akkor a közlekedést tényleg viszonylag jól alakították ki eleink. Nekünk szinte nincs is más dolgunk, mint tartani az általuk kitalált struktúrát. Nem építeni toronyházakat, építeni viszont passzázsokat, korzókat, kis helyeket. Sok kis helyeket. Meg persze metrót és bicigli utakat.
Mindenkienk ajánlom, nézzétek meg egyszer Bp. egyik nevezetességét, amit alig ismer valaki: a Gázgyári lakótelep a III. kerületben. Koós Károly tervezte, nagyon ott van. Ha ide elmentek, olyat láttok ami csak ott van. Hic et nunc.

Demszky Gábort tisztelem, szerintem abban a szellemben cselekedett eddig, ahogyan a város tervezői is gondolkoztak. Nagyot koppannánk, ha valamely politikai népnemzeti főcudar (B.P.E.) lenne a major. Viszont, megkérdezném tőle (költőileg mintegy), hogy a francban lehet az, hogy az egyik barátom, aki az egyik legnagyobb hazai bankban dolgozik és a finanszírozásokkal foglalkozik (szállodák, bevásárlóközpontok, miegymás, néhány milliárdért), szóval azt állítja ez az ember, hogy mindenkivel lehet üzletet kötni (még a franciákkal is), csak az önkormányzatokkal lehetetlen, mert olyan mérhetetlen a korrupció, hogy az már a bankároknak is feltűnik. Azért ez nem semmi. Talán a körmükre lehetne nézni. Vagy lehetett volna.
Ceterum censeo: mi lesz a Kaleffal (Moszkva tér a gyengébbek kedvéért)? Ott lakom ugyanis, és az tutira nem így lett kitalálva régen. Meg kéne csinálni egyszer. Szerintem sokkal fontosabb, mint a Nemzeti Színház II.

Lewinfiú


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 29 perc
Hell o *.* CS. Laci: én mentem Pécsről Szegedre, fémvázas hátizsákkal, stoppal. 4 óra volt. Ugyanakkor jöttem volna Pécsről Budára, 12 óra volt Csepelig. F. G. Próbáld ki Dublint, nagyon hamar meg lehet szeretni (nekem elég volt fél év, pedig Szegedhez 5 is kevés volt:-)) Nem tudom, miért bántjátok Budapestet, ti vidékiek. Ez olyan lehet, mint a feministák péniszirigysége. Vagy nem? Én szerettem Budán lakni, ott kevesebb volt a cig@ny, a koldusoknak meg nem adtam pénzt a Moszkva téren, hiszen - ahogy itt mondják - ha pénzt adsz a kéregetőknek, azzal elszaporodásukat támogatod, ezeken kívül tényleg nem volt rossz. Itt viszont éjjel 2-kor is át merek menni egy kihalt mezőn, félelem nélkül. Gandalf (Dublin) Ui: ja, nem hiszem, hogy Demszky Gábort újra kellene választani. A MaSzop-SzaDesz koalícióbol ennyi _bőven_ elég volt..

1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 22 perc
MaCS,
A magánügyed, hogy lelkes vagy kevésbé lelkes egyetértéssel olvasol más emberek legéppuskázásáról szóló rasszista üzeneteket. Itt eddig sem olvastál, ezután sem fogsz.
Ez egy ilyen hely.
zs.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 18 perc
Cs.Laci:

Ezt a szitut egyszer én is megszívtam. Annyira felhúztam magam, hogy utánanéztem: korábban normális közlekedés volt Szeged és Pécs között, Szabadkán keresztül. Aztán ez valamiért megszünt.(Már nem emlékszem, miért.)
Azóta meg nem épült ki semmi.

Pepinke


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 18 perc
NrB. 11:37

Te kimennel osszeveretni magad havi max 30 bruttoert ???
De ez megint csak egy mas tema. Bocs.
fanTom


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 12 perc
Hoppá! Most látom csak, hogy mintha némi hozzászólás eltűnt volna az elmúlt egy óra folyamán :-((((((((. Nem mintha lelkesen egyetértenék vele, de akkor is...
MaCS


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 11 perc
Sziasztok!
Rettenetesen teccik az a vélemény, hogy minden úgy jó, ahogy van, szar és bűz rulez, ne is változtassunk rajta! Hiába, a Budapestről kialakult képhez tartozzon csak hozzá a mocsok és szemét, olyan jó visszajönni bele! Hurrá!!!
Sok nálam "nagyobb világot" látott barátommal egyetemben az a véleményem, hogy Budapest valóban páratlan a maga nemében, amit külföldi barátaim is megerősítettek. Ez nálam azt jelenti, hogy páratlan értékekkel rendelkezik mind földrajzi, mind pedig építészeti tekintetben (Citadella, Halászbástya, Vár, Lánchíd, Parlament, budai hegyek, stb. és az egész együtt).
DE!!! Miért kell a kosz? Miért nem lehet a járdákat az arra amúgy köteles ingatlantulajdonosokkal takaríttatni, a szemetelőket pedig példásan megbüntetni? (Aki látott már közterület-felügyelőt, aki parkolócédula-osztogatás közben a szemetelőkkel is foglalkozott volna - holott kötelessége lenne -, kérem, tegye fel a kezét.) Miért nem lehet valamit tenni a már mindent elárasztó importbérkoldus-áradat ellen? Miért nem lehet megszervezni, hogy a nem romlandó árukat éjjel szállítsák, és a teherautók ne állják el csúcsforgalomban tartósan a külső, esetenként az egyetlen létező sávokat (ha valaki látott már ilyen rendőrt…)? Miért nem lehet legalább a BKV buszainak a motorját tisztességesen beállítani (legyenek azok akár az új DAF-ok), és valami elfogadható és publikált menetrendet kreálni (mondjuk a szombati utcabál szponzorálása helyett)? A rendőrség miért nem bírságolja meg azokat a kreténeket, akik behajtanak a kereszteződésbe, mikor nem tudnak a túloldalon kihajtani? Miért nem lehet helyenként felülvizsgálni a közlekedési rendet, és tisztességesen összehangolni a villanyrendőröket (A nyáron beszéltem két külföldi szakemberrel, akik szerint a helytelen beállítás miatt pld. a Rákóczi út áteresztőképessége kb. 30%-kal alacsonyabb a lehetségesnél, de ha a fent említett gondokat is sikerülne megoldani, a főutak áteresztőképessége akár megduplázódhatna.)? Miért hunynak a rendőrök gyakran szemet az orruk előtt történő bűncselekmények fölött (lásd lentebb)?
Ezek olyan "apróságok", amiken különösebb befektetés nélkül lehetne változtatni, mégis jelentős javulást hozhatnának mind a város lakhatósága, mind pedig a megjelenése vonatkozásában. Persze tudom, hogy Budapest nagyváros, és ez elkerülhetetlen problémákat vet fel. Miért van mégis az az állandó érzésem, hogy a városatyák - szeretve tisztelt hős főpolgármesterünkkel az élen - általában csak a nagy, látványos és drága intézkedéseket erőltetik, de az utca szintjére le nem ereszkednének?
A nagyvárosokat amúgy általában nem szeretem, és bár Budapesten kimondottan nagyon szerencsés helyen lakom, néhány vidéki kisváros kifejezetten komoly csábítás lenne a számomra, ha a szakmai karrierem lehetősége nem lenne kizárólagosan Budapesthez kötve :-).
Üdv: MaCS


1997. szeptember 15. - hétfõ, 16 óra 8 perc
TREX és F.G,
notolerantust rasszista üzenetét kivettem, így a ti reagálásotokat is.

dr. Cs. elnézésedet kérem, amiért az említett üzenet, ha csak rövid időre is, kikerült a rovatba. Egy pillanatig nem figyeltem.

zs.


1997. szeptember 15. - hétfő, 16 óra 5 perc
Én pedig azt szeretném, ha a Bp-ieknek adnának vízumot,hogy kellő ideig élvezhessék azt, amit oly nagyon szeretnek tűrnek és igényelnek.A páncéltüdő ,az emberek embertelensége,és minden előnye.....
Egyébként nyugodtan csalogassanak a városhoz mindent előbb utóbb majd csak megfulladnak,bár ehhez még néhány fát azért a gyorsítás érdekében még ki kellene vágni.Én szurkolok.
Lala


1997. szeptember 15. - hétfõ, 15 óra 57 perc
Köszönettel vettük válaszát. Átolvasás után felkerül az Internettóba.
Internettó.

Kérem ez egy ígéret. Szó sincs arról, hogy ki lehet hagyni dolgokat. Átolvasás után ha tetszik az Internettonak, ha nem fel kell kerüljön.
Vagy, nem tartjátok be amit ígértetek.

Persze, ha újságírásban nincs demokrácia az más.

Budapestet pedig úgy szeretem ahogy van. Jó messziról. Ne változtassatok.

K.u.K.1997. szeptember 15. - hétfõ, 15 óra 52 perc
Kutyahugyszagmenteset.
Egy szélmentes augusztusi este nem a honvágytól, hanem a salétromtól lábadt könnybe a szemem.
Rottenburgban reggel 7-kor a polgár söpri a járdát,
Torontóban reggel 7-kor gépek söprik a járdát
Frankfurtban reggel 7-kor nincs mit összesöpörni, igy csak a rézgombokat fényesítik
New Yorkban sosem söprik az uccát, csak locsolják

Budapesten reggel 7-kor keresik a lopott autókat.
Amig a lakók nem tekintik magukénak a várost....

Csak ne lennétek olyan büszkék arra a koszos Dunára.

A Rákosi féle földalatti viszont tiszta, gyors, pontos.

Most akkor mi van?

DD. (USA)

Minneapolis ész Szt. Paul ugyan úgy ikerváros mint Buda és Pest. A föváros Szt.Paul, a nagyobb pedig Minneapolis. Egászséges verseny van a kettó között.
Miért nem lehet Buda a föváros, Pest az üzleti központ s verseny a kettó között a qualitásért.
Naiv vagyok?


1997. szeptember 15. - hétfõ, 15 óra 46 perc
Most jut eszembe:
Én pl. szívesen kiköltöznék Komlóskára.
Lehet, hogy egy csomó ideig eszmbe se jutna Pest (de Buda se). :)
Végül is...

Én budapesti vagyok, de nem érzem úgy, hogy Mo.=Bp., sőt! Mintha inkább a vidékiek rögeszméje lenne, hogy a budapestiek úgy gondolják, hogy Mo.=Bp. Pedig nem. Én a magam részéről, a saját nevemben ki merem jelenteni - mint budapesti lakos -, hogy én nem gondolom, nem érzem így.
Nem értem: a vidékieknek talán kisebbrendűségi érzésük van valami érthetetlen okból? Vagy egy szintúgy érthetetlen okból azt hiszik, hogy a fővárosban lakóknak van felsőbbrendűségi érzésük?
Semmi okuk erre... (Vagy van :-?)

TREX


1997. szeptember 15. - hétfő, 15 óra 32 perc
Nem, nem viccnek szántam. Csak szeretem Pestet, minden hibájával és bűnével együtt. Mikor az ember elmúlik 10 éves, már múltja van. Az én múltamhoz ez a város tartozik és így, ahogy van. Hogy nincs rendjén benne minden, azt én is tudom. Mit csináljunk, én magamat is úgy fogadom el, ahogy vagyok: kicsit pocakos, kicsit bűnös, keveset mozgó, egészségtelen életet élő, kicsit boldogtalan. És mert így fogadom el magam, ettől egy kicsit boldogabb is vagyok. Nem tudom a pesti rendőr baromságával, a pesti hivatalnok pipogyaságával, a pesti utcák bűzével feledtetni azt, hogy csakis itt vagyok otthon. Nem tudom azonosítani magam a politikusok szlogenjeivel és nem is akarom, hogy attól érezzem rosszul magam, mert egyik politikus a másikkal vívott harcában rossz közérzetet akar belém beszélni.
Szerintem ugyanis nyugodtan harcolhatunk a politikai meggyőződésünkért, az önkény ellen, a jobb közbiztonságért, a mosolygós rendőrért, az ügybuzgó hivatalokért, és sok minden másért anélkül, hogy megutálnánk azt a helyet, ahol élünk: ezt az országot, ezt a várost, ezt az utcát, ezt a nyomorult néhány négyzetmétert, amit otthonunknak nevezünk.
Ja, egyébként húsz éve egy kis városban lakom, de itt születtem és itt is dolgozom, naponta járok otthonról haza.
F.G.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 15 óra 28 perc
Látom csak röhögsz rajtunk itten a baloldalról. Szamizdadot irni bezzeg könnyebb volt. Sajnos egy nagy baj van, nem vagytok profik, csak magatokkal törődtök. Nyissatok több ingyen konyhát és kuplerájt is!
egy átlőtt oldalu éhező


1997. szeptember 15. - hétfõ, 15 óra 22 perc
Decentralizalt orszagot!
V


1997. szeptember 15. - hétfõ, 14 óra 56 perc
A kutya se szeretne olyan Budapestet, ahol az olvir szerkesztősége FENTTARTJA (fenntartja helyett) magának a jogot, hogy az írásokat csak átolvasás után teszi ki az oldalra.
qtya


1997. szeptember 15. - hétfõ, 14 óra 49 perc
Nem tudom, letezik-e meg 1 ilyen varos, mint Bp.
hiszen Mo.=Bp. Nekem ez _nagyon nem tetszik_ !
1. Mar megint 1 forum, ahol Bp. a tema. Miert nem a videk. Hisz megiscsak Ok vannak tobben.
2 Nem tetszik az abszolute monopolium.
2a, gazdasagi. Minden ceg kozpontja Bp-en van.
2b, kulturalis. Pavarotti, Casals, mas mufaj, AC/DC, stb, miert csak Bp.en lep fel ?
2c, penzugyi. Lasd 2a. Probalj meg elsozni egy uzletet egy Bp kozpontu cegnek.
2d, kozlekedesi. Csak nezz a terkepre.
2e, kiallitasi. BNV, stb, stb. nincs 1 jelentosebb videki, hisz ki megy le mondjuk olyan helyre, ahova meg autopalya sem vezet (Pl. Pecs, Miskolc, Debrecen, Szeged, stb).
3 politikai. Mindent politikai elet Bp-en folyik. Videkre tan evente 1 alkalommal tolja le a kepet 1-1 politikus, es akkor mar hir a TV-ben. De lehet hogy csak a balesetek miatt ??? ( Horn Gyula, Gal Zoltan,stb)

De erdekes modon,amikor az orosz allamadossagrol volt szo, akkor is csak Bp jott szoba. Halistennek nem lett metro. Plane vilagkiallitas.

Szoval pelda lenne, milyen fovaros kene Mo-nak.
Miert nem kovetjuk a nyugatot ebben is. Vagy ki latott pl Washington-ban gyarat ? Vagy New York-ban miniszteriumot ? esetleg lehet, hogy Bonn nemetorszag fovarosa, es miert Hannover a kiallitasi varos ? Mashol miert lehet kompromisszumot kotni ? Igen en videki vagyok. Mar egy paran ezert le is bunkoztak ( pedig ok azok ), de tele mar a bokam Bp-el. Hogy milyen szep, meg nagy, meg jo.Tudom, a videk most az elodeink miatt sziv, de nem kene mar ezen valtoztatni ???

fanTom


1997. szeptember 15. - hétfõ, 14 óra 45 perc
F.G. (12:48),
viccnek szánhattad, amit írtál. Szerintem sokan elviselnénk azt a békét és nyugalmat, amit megtapasztalhattunk szerencsésebb városokban. Sajnos az új társadalomnak ebben az átmeneti időszakában sokkal szögletesebben jelenik meg a szegénység, a mocsok és a bűnözés. Később majd kialakul egy kedvezőbb állapot, tőlünk is függ, hogyan.
Szerintem a közlekedés a főváros (és az ország) egyik tükre. Itt tör ki az a sok feszültség és agresszivitás az emberekből. Ezért olyan várost szeretnék, ahol többnyire betartják a közlekedési szabályokat, pl. a sebességkorlátozást.
Konkrétabban: 8ezret kellett befizetnem, amikor 50 helyett 75-tel mértek be. Egy ismerősömet 76-tal kapták el, 6ezer + jogsi két hónapra bevonva. Szóval azóta lassabban hajtok de a többi autóst vagy még nem macerálták vagy nem érdekli őket.
Más példa: naponta kétszer átmegyek a Flórián téren. Tömegek szórakozása, hogy a Pacsirtamező utcában nem sorolnak be jobbra az Árpád-híd felé, hanem maradnak a Szentendrére menő sávban és a kereszteződésbe érve mennek el jobbra. Emiatt bedugul a forgalom, mert más irányból alig tud bárki behajtani a kereszteződésbe.

hjeno


1997. szeptember 15. - hétfõ, 14 óra 5 perc
1et értek F.G.vel.
Büdös, koszos, zajos ideges, de ugyanakkor szorakoztató. ha már agyilag teljesen le vagyok pukkanva, és csak nézegetem az embereket akkor jókat lehet röhögni rajtuk. Máskor persze engem is halálba idegesítenek, de hát ez hangulat kérdése is.

Csak az tudom,hogy nyáron mikor hazajöttem a tengerpartról és láttam a koszos,ronda barna folyót, a sok ideges ember vigyorra húzoddott a szám, lehunytam szemem és olyan jól éreztem magam, hogy ITTHON VAGYOK! Újra.

Vissza kell jönnöm.
Mindig.

Roxanne


1997. szeptember 15. - hétfõ, 13 óra 45 perc
F.G.

Sajnallak, hogy neked ez igy tokeletesen megfelelo. Nekem NEM. Nekem vannak igenyeim. Nekem nem nosztalgikus a szarszag a belvaros szamos csatonafedele alol. Nekem nem szivderito a 6. keruleti jardanak a negyzetmeterenkenti 2-3 kutyaszar parametere.
Nekem nem poenos, ha c...ny kolkok poenbol lefujnak gazspray-vel (megtortent egy troli megalloban).
Sot, nekem meg az sem humoros, ha kb. 50 evesen tudorakban elpatkolok a legszennyezes miatt.

Biztos tul igenyes vagyok. Ennek ellenere szeretem Pestet, de talan vannak megoldando dolgok...

NrB


1997. szeptember 15. - hétfõ, 13 óra 35 perc
F.G.
Én azért el tudnék képzelni egy tisztább fővárost.
Talán még inkább hazavágynék, ha éppen haza kellene vágynom.

TREX


1997. szeptember 15. - hétfõ, 13 óra 20 perc
Budakeszire is elhallatszott a diáksziget?

Egy óbudai


1997. szeptember 15. - hétfõ, 13 óra 19 perc
Olyan Budapestet szeretnék, ahol utcabálok vannak.
Olyan fővárost szeretnék, ahol felvonulások vannak és utána ingyen sör és virsli.
Olyan nagyvárost szeretnék, ahol elhagyatott helyeken is lehet szerelmeskedni és nem mások húzzák le a nadrágomat és intézik el, amit nekem kellene. Különben Budapest csodálatos, a külföldiek rajonganak érte. Én sem mennék el innen sehová! Imádom ezt a várost, főleg a VIII. keületet, pedig az Erzsébeti dzsumbujból jöttem!
én
u.i.: Megijedtem! Elolvastam Zsófika közlendőit.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 13 óra 18 perc
Én ilyen Budapestet szeretnék. Ilyen kilátással, amilyen a Gellért-hegyről nyílik. Ilyen folyóval a közepén, ilyen hegyes parttal az egyik, ilyen síkkal a másik oldalán. Ilyen belvárossal, ahol otthon érzem magam és ilyen külvárosokkal, ahol 30 éve naponta átutazván a szagból érzem, hogy merre van a bőrgyár. Ilyen hetedik kerülettel, ahol a bérházakban körfolyosó van, olyan lakásokkal, ahol élni sem lehet. Ilyen bűnözési statisztikával, ennyi hajléktalannal, ennyi piszokkal. Ezekkel a füstös buszokkal, ezekkel a zajos villamosokkal. Ezekkel a türelmetlen, ingerült, nagyszájú, lökdösődő emberekkel. Ezekkel a viccekkel, amik itt születnek és ezekkel a padokon ücsörgő öregasszonyokkal, akik etetik a galambokat. Azokkal a galambokkal, "akik" összeszarnak mindent, akik fertőznek, és akik nélkül élettelen lenne a Lövölde-tér.
Tudjátok, szerintem egy ilyen városban nem lehet élni. És akik itt élnek két millióan és szidják, és szívják a bűzét és gyűlölik a mocskát - mégis képtelenek másutt elképzelni az életüket. Sok világvárosban éreztem jól magam, sok tetszett - de egy sem úgy, mint Budapest. Talán Prága - dehát hol van onnan a FOLYÓ. Talán Bécs, dehát hol vannak onnan a hegyek. Talán Tokió, talán Párizs. Ugyan már.
Szóval én ilyen fővárost képzelek, mert elviselni sem tudnám, ha tiszta lenne, csendes, jól fésült és éjszaka nyugodtan sétálhatnék a külső kerületekben. Akkor - mondjuk Torontóban érezném magam, és hazavágynék.
Pestre.
F.G.


1997. szeptember 15. - hétfõ, 12 óra 48 perc
Én azt szeretném, ha Budapestnek olyan főpolgármestere lenne, aki Budapesten lakik.
Meg azt is szeretném, ha ez a főpolgármester önmaga menedzselésén kívül egy picit a várossal is törődne.
Mert a sikerpropaganda (Lendületben a város...stb.) által lefestett kép és a valóság között hihetetlen szakadék tátong.

Géza


1997. szeptember 15. - hétfõ, 12 óra 35 perc
Nem szeretnek olyan fovarost, ahol munkanelkuliek es ciganyok arasztjak el a tereket es az aluljarokat. Ahol halmozottan hatranyos helyzetu anyak a gyerekeiket is elviszik koldulni. Ahol a kulonbozo cegek minden vacakkal ezereket forgatnak ki az emberek zsebebol. Regen miert nem volt ez ? Vagy ez volt, csak en nem lattam ?

Fuevo


1997. szeptember 15. - hétfõ, 12 óra 28 perc
Na jó.
Szép, tiszta, kellemes vidéket is szeretnék.

TREX


1997. szeptember 15. - hétfõ, 11 óra 52 perc
Hali!
No akkor egy konkret Pesti dolog - kozbiztonsag!
Meg konkretabban a zsebesek. (ez egyebkent tema par napja a Hix-Tippben)
Szoval azt nekem SENKI nem fogja tudni megmagyarazni, hogy nincs Bp.-en kb. 40-60 rendor-jaror (gyalogos! semmi benzin!!), akikkel azt a kb 20-30 igen hatarozottan megjelolheto zsebes-aluljarot pusztan a jelenletukkel ne lehetne rendbentartani! Ilyen nincs!
Csak ott allsz, es nezed, ahogy ramoljak ki az oregket a mocskos c....ok, es nem tehetsz semmit, mert az aluljaroban meg van 4-5 figyelo oldalt, akik azonnal neked esnek gazspray-vel es hasonlokkal...
Egyszer felhivtam a 07-et, hogy itt es itt allok, es epp azt nezem, hogy ramolnak a csavok...
- Rendor: "tesz hivatalos vallomast (nev, cim, stb..)?"
- En: NEM! En csak azt ajanlanam, hogy jojjon ide ket jaror, es ALLJON ITT. Akkor maris semmi gond!
- Rendor: Akkor sajnos semmisnek veszem a bejelentest..
- En: *&^*&%^%^^&!!!

Ja, kb. 3-4 oraval kesobb is arrajartam, es a csavok meg mindig ugyanazt csinaltak a nagy taskas nokkel es oregekkel.

HELYSZIN: BP. Ferenc Krt. metro aluljaro
IDO: du. 13 ora, 17 ora

No comment. Ilyen Budapestet NEM szeretnek!

NrB


1997. szeptember 15. - hétfõ, 11 óra 37 perc
Én olyan fővárost szeretnék, ahol nincsenek autók, nincsenek kutyák, nincsenek bérházak és nincsenek gyorsétkezdék. Nem szeretnék továbbá nagyvállalatokat és óriáscégeket látni, csak fákat füvet és fiatalokat.

Fűevő


1997. szeptember 15. - hétfõ, 11 óra 35 perc
Nem akarom a Budapest túlsúlyáról szóló panaszok elől elvenni a levegőt, de ezt a problémát legkevésbé Demszky Gábor fogja tudni megoldani. Szerintem pontosan ugyanazt gondolja, amit ti, már csak azért is, mert egy ésszerűbbre méretezett várossal a főváros igazgatásának is sokkal könnyebb dolga lenne.
zs.


1997. szeptember 15. - hétfő, 11 óra 10 perc
Ugy latom, nemcsak nekem, hanem mar az elottem szoloknak sem igen tetszik, h. Bp. ekkora behemottá nőtte ki magát. Baj, hogy a videk fejlesztese meg mindig valahol a hatterben lapul. (itt az infrastrukturara gondolok) Miert kell mindennek a fovarostol fuggnie, oda befutni. Ugymint kozlekedes, vallalat- es vallalkozasiranyitas, oktatas, ipartelepites... Ezek utan csodalkoznak, hogy még mindig tart a lakossag fovaros fele valo elmozdulasa, foleg az ertelmisegi korokben? Videken nem talalja meg a helyét, vagy csak nagy elszantsaggal. (hozza tartozik, h. gyakran talalkozom olyan mentalitasu emberekkel sajnos, akik szerint aki videki, az elmaradt nehany evvel (5-10) évvel a fejlodesben, es meg a nagyvárosokat -Szeged, Debrecen, Győr- is ide veve)

Egyszoval egy kisebb, emberibb fovaros kell, azokat a feladatokat, amelyek nincsenek vegkepp Bp-hez kotve, szetszorni az orszag egesz terulten.
Szerintem mindenkinek jobb lenne.

Ja, probalt mar valaki Szegedrol Pecsre utazni, ugy hogy ne erintse valamelyik pesti palyaudvart? Kivancsi lennek, mennyi idobe kerult ez neki.(Szerintem a Pecs-Zalaegerszeg sem jobb)

Cs.Laci


1997. szeptember 15. - hétfõ, 11 óra 4 perc
Én olyan fővárost szeretnék, ami jó távol van Budapesttől és a gazdasági élet más nagyobb központjaitól. Csak azért, hogy ha egy honi Dzsoki piszkoskodni akar valaki államigazgatási főemberrel, korrumpálni, ilyesmi, legalább sokat kelljen utaznia, és legalább ne minden este együtt rúgjanak be. Ha jól tudom, az USAban ez az elv, és talán nem rossz.

Pucros Mackó


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 58 perc
126
qtya


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 43 perc
Na ugye megmondtam...

NrB


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 37 perc
Minek mindent centralizálni? A Nagy Büdös Budapest
a saját szennyébe fog belefulladni! De tényleg az
a lényeg, hogy minden ott legyen??!!

TNA


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 29 perc
Hello!

Azert azzal vitatkoznek, hogy Magyarorszag viseli-e a vizfej-effektust. Mert meg mindig Budapest jelenti az alfat es omegat. De az is igaz, hogy vegulis az orszag 1/5-et jelenti, lakossagban legalabbis. Mindezek mellett a videkieket viszont allatira nem erdekli a Budapesti dolgok legnagyobb resze, mert egyszeruen nem erinti oket. Ha most jonehany videki tiltakozni kezdene, vagy egyszeruen kimarad a vitabol, nem csodalkozom majd...

NrB (ex videki, de mar Pesti)


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 25 perc
póló
Peter


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 20 perc
Polo?

1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 19 perc
polot!

NrB


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 16 perc
Szépet, tisztát, kellemeset.

TREX


1997. szeptember 15. - hétfõ, 10 óra 13 perc