Hit és üzlet - a Microsof


Szerdán 2 órakor Reisz Attila, a Microsoft magyarországi fõnöke lesz a szerdai élõinterjú-vendégünk. Nyírõ András és Turi László azonban már a heti vitaindítót is vele készítette el. Így foglalták össze a Reisznél tett látogatásuk során szerzett benyomásaikat, és magát a beszélgetést:


"Deák tér, péntek délután. Adunk magunknak egy fél órát, hogy egyeztessük a kérdéseinket: a Microsoft magyarországi fõnökéhez megyünk, illendõnek érezzük, hogy felkészüljünk. Aggesszív koldusok és szelíd galambok között bolyongunk a téren, igen, a téma a Microsoft médiapoltikája lesz, terjeszkednek, vásárolnak, ma egy WebTV, tegnap az MSNBC, a híreinkben szinte csak errõl van szó. Megállapodunk abban, hogy mintha nagy lenne a Microsoftnak az a cipõ, amibe bele akar bújni, ez jó dumának tûnik, elindulunk a Madách tér felé.

A teret valamikor úgy tervezték, hogy a Deák teret összekösse a Nagykörúttal, de aztán elfogyott a pénz. Most a magyar Wall Streetet álmodták ide, a modern kor építészeinek kése belehasított már a régi gettóba, a romos, lepusztult Gozsdu udvar peremén már áll az elsõ üvegpalota. Az épület belülrõl akár az Orion ûrhajó díszleteinek is megfelelne, a lift egyik oldala tiszta tükör, a negyedikig csendben elgondolkozhatunk azon, hogy miért is nem vettünk nyakkendõt, ha ilyen elegáns helyre kívánkoztunk.

A liftajtóból kilépve Reiszbe botlunk, két kolleganõjével cigizget, barátságosan mosolyog, és számonkéri rajtunk, hogy hölgyet is ígértünk. Háát… nem sikerült Zsófival összeegyeztetnünk az idõpontokat, de majd szerdán!. Reisz farmerben-pulóverben van, építkezik, mondja, de nem hiszünk neki, látszik rajta, hogy a sportosabb szerkóban jobban érzi magát, mint nyakkendõben, elegánsan. A hosszú folyosókon beterel az irodájába, és közben szabadkozik: Bill Gatesnek kisebb irodája van, tudja, hogy ez ciki, de ilyen az épület. Rákérdezünk, még nem járt a nagyfõnök szentélyében. A szobában félkörben ablakok (Windows, haha), a Gozsdu udvar jótékonyan eltakarva. Bill fényképe jóságos mosollyal veszi tudomásul, hogy az interjúnk nem akar szabályosan kezdõdni: Attila már mondja is megállíthatatlanul, hogy az Office termékcsaládnál perspektivikusabb, ha az ember nemcsak a szoftvert veszi meg, de hozzá a megoldást is egy Microsoft solution providertõl, 15 000 forintért.

Marilyn Monroe érdeklõdik, hogy mit kérünk, Reisz visszautasítja a kávét, ma még akar aludni. Végre kirukkolhatunk a nagy kérdéssel, mit tud a Microsoft médiaterveirõl. Nem sokat, mondja, és már kanyarodna is vissza az Office ügyeihez, de a kávétól felfrissülve nem hagyjuk magunkat. Gyorsan elismeri, hogy annyira messze vannak itt, a Gozsdu udvar fölött Redmondtól, hogy a médiafejlesztési tervek hidegen hagyják õket. Nekik itt a szoftvereladás az üzlet, sok a lopott program, bõvíthetõ a piac. Azt szeretné, ha az átlagmagyar ugyanolyan biztonsággal használná a számítógépet, mint a mosógépét. Saját mosógépének hét gombjából háromról tudja, hogy mire jó, és ezzel a tudással elboldogul.

Reisz az elsõ emilre örömmel vállalta az iNteRNeTTo-szerpelést, az elõdje nagyon ritkán adott interjút. Tudatosan nyitottabbá tette a médiakapcsolataikat, társaságba jár, lobbizik, szerepel. Az Interneten azonban kevés látszik ebbõl a munkából, aki csak a hálón tájékozódik, az könnyen azt hiheti, hogy Bill Gates az ördög személyes cimborája. Reisz szerint ez magyar jelenség, az elsõket itt divat szidni, az amerikai utca embere viszont elismeri a sikereket. Büszkén teszi fel a találós kérdést: - Tudjátok ki ma a legnagyobb szoftver-gyártó? - Beugrunk a csapdába, amikor az IBM-mel rukkolunk ki. Volt nagy öröm a kis szobában! Megtudjuk, hogy ebben a negyedévben a Microsoft megelõzte a kék óriást, és irdatlan összegeket fordít fejlesztésre, többet, mint a Boeing.
Nem izgatja túlságosan, hogy mit gondol róluk a hangos kisebbség: lemondott arról, hogy a HIX Guru közönségével hitvitát folytasson, nem akar nagyszabású image-kampányt indítani, inkább arra koncentrálnak, hogy a végfelhasználó asztalára mûködõ terméket tegyenek. Megnyugtatjuk, hogy mi Bill Gatest azért tiszteljük, mert abban a pillanatban, amikor minden jól megtermett szervezet hajlamos lenne a meszesedésre és arra, hogy megadja magát a parkinsoni törvényeknek, akkor a Microsoft képes volt arra, hogy megújuljon, nyilvánosan elismerje az Internet jelentõségét, hátat fordítson a korábbi elutasító politikájának, és kemény versenyben küzdjön meg a vezetõ pozícióért. Reisz szerint ez az idõ még nem jött el nálunk:

- Magyarország zászlójára még nincs feltûzve az, hogy Internet. Ahol egy tízmilliós országban van huszonnéhányezer fizetõ Internet-használó és 50-60 ezer nem fizetõ, ott még nem mondhatjuk, hogy az Internet a nagy üzlet. Kezdõdik, de Magyarország az Internet-boom elõtt van.
- Mikor fog ez megváltozni?
- Sajnos lassan. Az iskolákkal radikálisan meg fog ugrani a felhasználó-szám, de ez még mindig az akadémiai szféra. De nem azt akarom mondani, hogy nincs fejlõdés, látom, hogy van: nagyon sok partnerünk rááll a webszerkesztésre. Ez beindul. Azonban ami Amerikában történt, az egy exponenciális görbe. Magyarországon ez közelebb van a lineárishoz.
- Nyilván azért rossz a fogadtatásotok a hálón, mert nem áll össze egységes koncepcióvá a támogatási tevékenységetek.
- Valóban, bár néhány koncepciónk van. Alapvetõen iskolákat, oktatási szervezeteket támogatunk. Ezenkívül ad-hoc jelleggel multimédiás fejlesztéseket. Például Posta Pál csapatának minden harmadik kiadványát. - Fürgén felpattan, a szekrényhez robog, kotorászik egy kicsit, és a kezünkbe nyomja a Multimédia Opera címû lemezt, amit elégedetten csomagolunk el majd a beszélgetés végén.
- Támogatásra összesen mennyit költ a Microsoft évente?
- Tízmilliókat. De jelen pillanatban nincs rá keretünk, hogy egységesebb legyen a támogatási koncepciónk. Ez a marketing keret terhére megy, és az meghatározott.

A hazai Internet-piacon egyébként relatíve rosszul állnak - 30% az MS Internet Explorer-használók aránya, Csehországban 70%, Lengyelországban is 60-70%. Ezt azzal magyarázza, hogy nálunk sokkal korábban kezdtek számítógépezni - nevetünk egyet az egymillió forintért árult 286-osokon. Kiderül, hogy a szomszédok régi elmaradottsága most elõny lett: gyorsabb, újabb gépekbõl tevõdik össze az ottani számítógép-állomány.
Nemrég mi is közöltük, hogy a hazai képviselet a Microsoft bevételeinek fél százalékát állítja elõ. Ez jelzi Reiszék súlyát egy-egy redmondi döntésben, de õ azzal finomítja a képet, hogy a müncheni központban, ahová régiónk országai tartoznak, jó a pozíciójuk. Münchenben angolul beszélnek, Reisz annyira tud csak németül, amennyire az egyetem alatti sörtúrák alatt meg lehetett tanulni.
A jövõrõl faggatjuk. Redmondban azt mondják, hogy a tartalom mindennek a kulcsa, tehát a szoftver kevésbé érdekes. Az Explorert ingyen adják. Mi lesz tíz év múlva? Ki támogatja majd a BSA-t? Reisz a jövõbe pillant:

- Tíz év múlva egyik szoftvergyártó sem fogja támogatni a BSA-t, hiszen egészen másképp történik majd a szoftver-licencelés. Nem tudom, hogy mi lesz tíz év múlva ezen a területen, de hiszen azt se tudjuk, mi lesz tíz év múlva a hardverekkel. Lehet, hogy az lesz a kérdés, hogy kinek a hangján beszéljen hozzám a gép, Bárdi Györgyén vagy Claudia Schifferén? De ez még nagyon messze van.
- Ha már a jövõ: mit csináltál tíz éve és hogyan látod a jövõdet tíz év múlva?
- 31 múltam. Tíz évvel ezelõtt az egyetemen voltam és tök happy. BME Villamosmérnöki Kar, Mikroelektronikai Technológia szak. Volt egy Spectrumom, és voltak olyan programjaim, amire fel volt írva, hogy „Microsoft", - de ekkor még nem nagyon törõdtem vele. Az egyetemi évek alatt megvolt az összes Microsoft-program, ami elérhetõ volt. Bocsánatos bûn… késõbb én voltam a BSA elsõ elnöke Magyarországon. De azóta csak jogtiszta programjaim vannak, shareware-bõl is. Csak egy olyan ismerõsöm van itthon, aki a shareware programjai után regisztrációs díjat fizet. Késõbb elkezdtem dolgozni a mûegyetemi diákközpontban, kiadványt szerkesztettem, Novell rendszergazda voltam. Az egyes Windows-t nem láttam, a másodikat már igen, és nagyon tetszett. És persze egybõl elkezdtem szidni: milyen jó lenne, ha átlapoldónának az ablakok...
- Unix-szal soha nem volt kapcsolatod?
- Nem, valahogy nem kerültem a közelébe. Nem is hiányolom, bár nem is örülök neki, hogy kimaradt, hiszen biztosan tudtam volna tanulni belõle. A diplomamunkámat VAX-on írtam, de nem érdekelt az op.rendszer, csak azt a három utasítást tanultam meg, amire szükségem volt. Csak az alkalmazás érdekelt. Nem próbáltam betörni se Unixba, se NT-be. Kiderült, hogy abból a szakmából, amit tanultam, évente csak két ember kell, és mi 27-en voltunk. Rendszergazda voltam, Microsoft szoftvert fordítottam. Varga Gabi barátommal terveztük, hogy megcsináljuk a magyar Microsoft-képviseletet, ez persze nem jött össze. Viszont aztán mégis megjelent itt a Microsoft, tõlünk függetlenül, és én ide kerültem dolgozni. Amerikai álom: azt mondtam, hogy középvezetõ pozícióba szeretnék kerülni a Microsoftnál. Elértem. Hogy most mit szeretnék? (Számol az ujjain) Szeretném, ha a Microsoftnak jól menne Magyarországon, szeretném, ha kiegyensúlyozott családi életem lenne, és szeretném, ha le tudnék tenni valamit az ország asztalára. Nem adományról beszélek, hanem olyasmirõl, amit a Microsoft segítségével megvalósíthatunk.
- Mit fogsz csinálni 2007-ben?
- Nem akarok külföldre menni, ezt megmondtam. Ha már úgy érzem, hogy itt már nem tudok mit csinálni, lehet, hogy kimegyek az iparba és microsoftos megoldásokat fogok szállítani. Nagyon sok ötletem van, remek információs rendszereket tudnék csinálni, de nincs rá idõm. Egyébként a ciklusom 6 és 9 év között van, vagyis ennyi ideig tudom jól érezni magam egy helyen. Bár még nem sok ilyen ciklusom volt, ez igaz.
- Még nincs gyermeked, ha jól tudom.
- Még nincs. December 12.
- Gratulálunk. Lehet már tudni, hogy fiú vagy lány?
- Lehetne tudni, de elég sok mindent ki tudok számítani az életemben, kell néha egy kis meglepetés. Ott leszek a szülésnél. A gyerek fejlõdése végigkísérhetõ az Interneten: http://www.geocities.com/NapaValley/2008 Életem párja tartja karban az oldalt.

Még megbeszéljük a szerdai interjú részleteit, rövid, gyors válaszokat kérünk tõle, bólogat, persze, igyekszik. Kezet fogunk vele, kikísér minket a nemdohányzómentes övezetig, és rágyújt egy cigire".


Hogy az Internet ma Magyaroszágon üzlet-e vagy sem; hogy valóban hátrány-e, felszereltségünket tekintve, hogy korábban kezdtünk a szomszédainknál; hogy tétel vagyunk-e üzleti szempontból és egyáltalán a világban - többek közt errõl várjuk a véleményeteket, és persze mindenrõl, ami a Microsoft kapcsán eszetekbe jut. Nem utolsósorban arról, hogy ti hitvitának tekintitek-e a Microsoft-termékekrõl folyó eszmecserét.
És én javasolnék még valamit, Reisz Attila személyének apropóján, de hangsúlyozom, hogy tõle függetlenül: milyennek látjátok - ki közelebbrõl, ki távolabbról, értelemszerûen attól függõen, hogy személyes kapcsolataitok is vannak, vagy csak hallomásaitok és benyomásaitok - a mai magyar üzletember-réteget? Ambíció, felkészültség, szakértelem, alkat, magatartás, mentalitás, életmód szempontjából - megmondom õszintén, engem ez érdekelne legjobban, de hát én amatõr vagyok a heti kérdés egyéb vonatkozásait illetõen.

Egyébként ha már most kérdésetek van Reisz Attilához, a szokásos menetrend szerint már most feltehetitek a rovatban.

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


A válaszok:Sax

1997. október 13. - hétfõ, 12 óra 22 perc
Jó volt ez a kérdés, de már unom.
Mikor jön az új 7? ?

Sax


1997. október 13. - hétfõ, 12 óra 21 perc
A 40. 7? kétszer is benne van az archívumban.
A 41. 7? pedig sehol?

Pucros Mackó


1997. október 13. - hétfõ, 12 óra 3 perc
Hell o *.*,

Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy érdemes lenne megvizsgálni a M$-t gyűlölők és "elviselők" stílusát. Akkor ki is hordja a "fejében" a cigányszkafandert és a makkoscipőt fehér zoknival?

Gandalf (Dublin)


1997. október 13. - hétfõ, 11 óra 35 perc
Na figyejje' zyx fiam!

En meg megismerem a lamereket a nagy pofajukrol, amivel megprobaljak elrejteni sajat tudatlansagukat.

no.1 : A taskbar ott van ahol akar. Az also sor a default helye, mar a "dumb terminal" korszak ota.
Ezert kerult oda a w95-ben es az Nt-ben is.
Egy titkarnot nem erdekel, hogy mijjen oprendszer
van a wordje alatt, csak menjen !!
Ha egyszer egy oprendszert valaki felrakott (mindegy ki, a ceg csodaguruja, vagy a jol kepzett user), akkor annak mennie kell !!! Ne fagyjon ki havonta, ne legyen inkompatibilis ugyanannak a cegnek a korabbi termekeivel, stb. Egy usernek nem kell ertenie a rendszerhez, ezert mindegy hol a taskbar. Raadasul a w95 lamereknek lett tervezve, nem olyan "nagyon-nagyon hozzaerto profi desktop operatoroknak", mint te vagy...

no.2 : Ha kiprovokalod, akkor persze, hogy csesztetnek. Ezek utan ne csodalkozz, ha nem felejtenek el...
Akiket itt gagyizol valoszinuleg sokkal jobban ertenek a szamitastechnikahoz, mint te.

I'M


1997. október 13. - hétfõ, 11 óra 13 perc
Dajcs!

Csak az érdekesség kedvéért: Linux létezik 386 alatti processzorokra is.

TNA


1997. október 13. - hétfõ, 7 óra 57 perc
Bocs meg 1x
Tehat a Win95 felhasznalok programja, nem a szamitastechnikai problemak megoldasanak platformja. Pl Word, Excel, PowerPoint, stb.
A UNIX, VMS, IBM megoldasok a nagy hibaturo rendszerek, es halozatos problemak megoldasara jok.
A Mac meg munltimediara, DTP-re.
Szerintem.

Tisztelt Reisz ur.

Nem olvastam cafolatot, miert olyan gyenge minosegu az MS HotLine.
Sok sorral lejebb mar irtam egy peldat, es az sajnos igaz volt. Miert tolem tudja meg a Hotline, hogy mi az az ODBC ??? Igaz, hogy amit nem tudnak, azt a nemetektol kerdezik meg ?
Az IBM -rol is van velemenyem, de ott kapasbol tudtak eddig az OS/2 kerdeseimre valaszolni.
Miert nem tamogatjak Onok a NEM kereskedelmi forgalomban kapott termekeket a HotLine-n. Pl kiallitason kapott prg. Pl Internetrol letoltott prg.

fanTom


1997. október 13. - hétfõ, 0 óra 0 perc
Miért kell levenni a márkajelzést az öltönyujjról?? Tényleg érdekel. Tehát kell, vagy nem kell? Esetleg csak illik?

Buci


1997. október 12. - vasárnap, 23 óra 33 perc
Sokaknak

En eloszor is Linux parti vagyok, mert a amit meg akarok oldani, azt azzal tudom. (Mail, Web, DNS, IP Masquerade, Proxy server, Firewall -ezek a maszek dolgaim )

Jatekokat a Win95-on futtatom, a munkahelyemen meg az OS/2-re eskuszok. Mac 1x volt a kezemben, tehat mem igazan van tapasztalatom vele, de ha jol tudom a vilag web-helyeinek 60 %-a Mac-en keszul. Tehat minden rendszeren van egy _kis_ tapasztalatom.
Tetszik a Linux szabadsaga, es az, hogy komoly rendszerre kezd valni. Nekem tetszik !
Nem tetszik az M$ arroganciaja,viszont teny, hogy tejed,mint a pestis. Jo marketing. Gyulank kapott is Win95-ot. (Jogtiszta ???), Nem tetszik, hogy az igazi szamitastechnikat elrejti. Aki window-on no fel, vajon mihez fog erteni ? Drap & Drop, meg PnP ? Igazi alkalmazasra nem hasznalnhato. Mily rendszer az, ami hetente csak 1x de akkor tuti elszall ?? NT4. Viszont tenyleg jo vele jatszani, es jol fut rajta a Word 2 is. En erre hasznalom.
Tetszik a Mac felhasznaloi felulete. 1x lattam, de megfogott.
Egyebkent meg dolgozok VAX VMS-en is, es az se rossz, bar eljart felette az ido. Marmint a VMS-en.

fanTom


1997. október 12. - vasárnap, 23 óra 28 perc
Mulofelben a makkoscipos-feher zoknis padlizsanlila alpakka-filing;talan-talan valami alakul,mar akadnak felkeszult,munkajukhoz erto,(javareszt fiatal)uzletemberek,de boven el vagyunk latva businessmanekkel is,akik megtanultak mara,hogyan kell ugy tenni,ugy nezni ki,mintha-...Ettol meg nem mukodik semmi.Gyokertelen a yuppie-sag is,de turelem,idovel rendezodik ez is.Kar,hogy meg mindig nem all egyenes aranyban a szellemi kapacitas a penzzel es a "megfelelo" kapcsolatokkal,de jo,hogy mar akad mutatoban egy-ket jo pelda is.De a Mai Magyar Uzletember:- meg mindig sok penzt akar,es gyorsan,-'urambatyam'kapcsolatokra es nem tenyleges szakmai tudasra epit,-leveszi a markajelzest az oltonyujjrol,de lerohanja a svedasztalt es leeszi az inget,teniszezik,lehetoleg nem dohanyzik,salatat eszik munkaebedkor,berletet valt az Operaba,es olykor konyveket vasarol,mert meg homalyos elotte,hogy mifele modellt kell kovetnie...Fogalmam sincs,hogy ekozben hogy erzi magat.


1997. október 12. - vasárnap, 20 óra 13 perc
Én sem vagyok MS párti.
Amúgy általában, semmilyen párti nem vagyok.
Csak a tapasztalataimat közöltem.

zyx


1997. október 12. - vasárnap, 14 óra 24 perc
fanTom:

En is csinaltam win95 alatt color kiadvanyokat, es akar hiszed akar nem jok voltak.
Nem vagyok MS parti, de legyunk igazsagosak.
(A vallasom OS/2)

ig


1997. október 12. - vasárnap, 6 óra 23 perc
@ndrew:

Azert az nem teljesen igaz hogy a Linux minden szar vason fut, illetve nem egeszen zokkenomentesen. Pl: AMD-K5 proci, az installnal lehetnek problemak.
De amugy igazat szoltal.

ig


1997. október 12. - vasárnap, 6 óra 13 perc
Mér van az, hogy a linux bármilyen szar vason is fut? Csak a wendoz kényes erre...
A támogatottságról csak annyit, hogy a linux listákon vagy IRC-en kb. 5 perc alatt választ kapok bármilyen bajomra, a M$ hotline-ról meg már írtatok... Ezér' fizessek pénzt? Ez lenne a nagy érv a M$ mellett?
Fantom:
A Linux nem csak mail, hanem bármilyen szervernek (is) jó.


@ndrew

Ui.: De hogy itt a sok nagyszájú lamer mennyi baromságot tud pofázni olyan dologról amit még nem is látott...


1997. október 12. - vasárnap, 3 óra 25 perc
A megoldás egyszerű:
Használjatok Solaris oprencert SUN -on
:)
yiyik


1997. október 11. - szombat, 22 óra 52 perc
fanTom!

Légy üdvözölve igaz MakkOSlovag! Itt az idô
hogy az igaz LinuxLovag-okkal legyôzzétek a gaz,
gonosz Microsoft (poénosabban: M$. hehe!!!)
Sárkányt!

Ui.:

Szorólapot asszem csak kétszer csináltam idáig.
Inkább színes kiadványokat, katalógusokat,
prospektusokat és könyvet (600 oldal XPressben,
40 megás file, egyszer se fagytam le vele, s ez
mind PC-n). Egyébként az elhíresült MakkOS prog-
ramok szintén léteznek, és használhatóak PC-n:
Photoshop, Illustrator, PageMaker, FreeHand,
XPress stb. S ráadásul az államányaik kompati-
bilisek egymással...

zyx


1997. október 11. - szombat, 22 óra 23 perc
fanTom:

igen, igaz, a Windows NT mint *munkaállomás* és nem mint *hálózat* kapta
meg a C2-es minősítést. C2-es minősítésből kétfajta van, és soha nem
program, hanem berendezés -- hardver és szoftver együtt -- kapja, tehát pl.
WinNT egy Compaq Deskprón.
Azon viszont már el lehet töprengeni, hogy mit ér, és ér-e egyáltalán valamit a
C2 minősítés (ha érdekel, hosszabbat róla mailben).

- sabolc -


1997. október 11. - szombat, 16 óra 24 perc
sch.old,

Trebitsch dettó... :)


1997. október 11. - szombat, 11 óra 59 perc
zyx
Nehogy ma Win95-on DTP-z?
Esetleg valami szorolapot gyartasz ? Esetleg az M$-nek ? Mert komolyabbra nem jo.
DTP-re ott a Mac. Erre talaltak ki.
Mindent a maga rendszerevel.
fanTom
PS: a Mac zenelni is a legjobb.
( na most M$, vagy UN*X, vagy Mac ??? )


1997. október 11. - szombat, 9 óra 38 perc
Halloo
Itten mindenki szidja az MS ?
Akkor kerdem en miert jo nekunk ??
Szoval azert, hogy "szakembernek" modott emberek 1-2 ev tavalyelotti ablak hasznalata utan elfelejtsek az olyan alapveto dolgokat, hogy "copy", meg "dir". Ez tuti tapasztalat. Ha nincs IPX ket gep kozott, megall az elet.
Halistennek, az elobb emlitett ablakbol is ki lehet lepni a DOS-hoz. Tehet az nem op.rendszer, hanem csak egy program. Igy ujra hasznalhatom a jo oreg NC-t, meg stb. Egyebkent az NC miert akasztja ki 100 %-ra az NT 4.0-at ???
LinuxM$
Hagyjuk mar.
1. A Linux op.rendzser, meg ha ingyenes is. ( Ha akarja valaki az SCO-t is meg lehet ingyen venni !!!!!!!)
Halozatra termett. WWW, tuzfal, stb, stb.
2 M$ "Csak" 1 program.
Otthon a gyereknek azt teszem fel, (persze Linux melle), mert szep, mert csicsas, mert meg csak 10 eves, es meg kb 2 evig az O szinvonala. Utana johet a szamitastechnika. Tehat az MS$ helye otthon van, ahol mulimediara hasznalhato. DE SEMMI MASRA!
Cegunk, ( tobb ezer felhasznalo,-2000), kiprobalta az M$-t. De megbizhatatlan. Az OS/2 az megy kb 1 eve kritikus helyeken, es meg nem volt vele gond. A Linux helye a mail server.
M$ hotline. :((
Regisztralt felhasznalo vagyok, megkerdeztem, hol talalok VAX RDB-hoz ODBC drivert Win95-re?
Csak 3 dolgot nem ertettek :
1 Mi az a VAX ?
2 Mi az az RDB ?
3 MI az az ODBC ?
Hat ennyi.

fanTom

PS1: Ha jol tudom a Creditalstalt teljes egeszeben OS/2.
PS2: Nem lattam valaszt a C2 vedelemre. Tehat igaz ???


1997. október 11. - szombat, 9 óra 14 perc
Dajcs:

>lettem sokkal okosabb, hogy mire jó
>még a Linux. Az igaz ugyan, hogy nagyszerjűen >kihasználja az erőforrásokat, de milyen
>alkalmazásokban?
Barmiben. Van ala mindenfele program. Egyedul jatekprogambol es kereskedelmi programokbol van meg keves, de ez is valtozik mar.

>386-os proci. Namármost a PC-knek
>nem volt mindig 386-os procijuk. Tehát most azért >lehet Linux-ot futtatni a PC-ken,
A Linuxnak azert kell minimum 386-os, mert csak onnantol kezdve van megoldva a memoriavedelem, es egyeb dolgok, amik egy operaciosrendszernek alapveto reszei.
A Windowsnal is volt real mode/enhanced(386) mode.

Es a Linux nem csak 3/4/586-oson megy, hanem DEC Alphan, Motorola 68XXX alapu gepeken (Amiga, Macintosh), PowerPC alapu gepeken, Sun Sparc-okon, stb. Ezt hivjak multiplatformnak, nem azt, hogy a Windows NT fut PC-n meg Alphan (meg talan meg egy harmadik rendszeren). Raadasul ha valaki Alphat hasznal, akkor megnehezebb lesz beszereznie a programokat.

j0


1997. október 11. - szombat, 1 óra 13 perc
Na jol van Bill, rajottunk, irhatsz ujra a neveden, nem kell ez a hulye xyz dolog.

(Amugy nem hittem, Billy, hogy ENNYIRE korlatolt vagy. :-))

/grin1997. október 11. - szombat, 0 óra 49 perc
Gyanitom, hogy a vita meddo, megis, hadd dobjak egy pici kovet az allo vizbe (itt váltok ékezetesre).
10 éve játszadozom a pályán, és garantálom nektek, hogy az elso - miért nem ír o"-t - operációs rendszerben, amit használtam nem volt ablak. Oszcilloszkópon nehéz lett volna.
Nos, itten amatorok és buherátorok vitája zajlik, én látszatdühösen csak annyit tudok mondani, hogy ha a pici puha nem csinálna ennyi szemetet már rég éhen haltam volna. Kenyéradó gazdám o - Sydney lehet, szídják is elegen, aztán fizetnek. Perverz világ!
Na, miért nem ír o"-t?

sch.old


1997. október 10. - péntek, 23 óra 40 perc
dajcs:

mire valo a linux? elismerjuk, hogy:

nem arra, h. galacsinokat reptessen?
nem arra, h. jatsz rajta (tulnyomoreszt)
nem arra, h. hogy lefagyassza az ember gepet (sokaknak nem, de sokaknak IGEN, kar vitazni, es ezt kulonben is csak gonoszsagbol mondtam ;)

hanem:
arra, h. halozatokat menedzseljen, akar main serverkent, akar a legutolso news kiszolgalokent, akar firewallkent.
ercsd meg, (es ez minden linuxot fitymalonak szol), a linux NEM ARRA VALO, h. megirjak vele ket levelet naponta, kis gifeket agyazzak bele, es a konyhapenzt vezessem rajta excellel vagy miszar. ez egy UNIX. egy halozati operacios rendszer, fejlesztesre, rendszeruzemelesre valo, es akik hasznaljak, azokat nem az erdekli, h. kis pofas lofaszok repkednek a kepernyodon, zabalva a memoriat es a cpu idot (sok kicsi sokra megy, stb), hanem az hogy 100%-an stabil es megbizhato legyen.
bocs, h. egy kicsit off-topic voltam, de zavar, h. az ms tema kapcsan felmerult ez, es sokan hulyesegeket beszelnek rola.
udv,

Zaphy

ja es punk, a randa hippikrol szolo beszolasod folosleges es primitiv volt. raadasul nem is igaz.
EXPLOITED!!!!!!!!!


1997. október 10. - péntek, 23 óra 15 perc
Linux.
"onkentes", "ossznepi", "nonprofit mozgalom".
Randa hippik

Punk


1997. október 10. - péntek, 23 óra 26 perc
>zyx
>
>Ui.: most már felejtsetek el végre
>(a Linux-osok is!!!)
ok! de te is tegyél meg nekünk egy szivességet:
az üzeneted elküldése _előtt_ jól nyomd meg a "Töröl" gombot - kösz: péter.


1997. október 10. - péntek, 18 óra 1 perc
Hell o *.*,

Nekem úgy tűnik a terminus technicusból, hogy az IE4-gyel bajlódó úriember a beta1 verziót telepítette a gépre, és biztos vagyok benne, hogy semmiféle readme.txt, info.txt stb állományt nem olvasott el. Ezekben ugyanis szerepel, hogy többnyelvű környezet esetén NE telepítse a Web Integrated Desktop (Új nevén Windows Desktop Update - Windows-felület frissítése) lehetőséget. Ezenkívül - mivel ez egy Beta termék volt - érdemes lett volna előtte egy teljes backup-ot (biztonsági másolatot) készíteni, ahogy azt minden hasonló esetben másoknak is ajánlom.

Gandalf (Dublin)


1997. október 10. - péntek, 17 óra 10 perc
TNA alias MacroHard,
én azt allitottam, hogy a Linux-ról ezt hallottam. Elolvasván irásodat (elnézést a rövid i-kért, de nem találom a hosszút), még mindig nem lettem sokkal okosabb, hogy mire jó még a Linux. Az igaz ugyan, hogy nagyszerjűen kihasználja az erőforrásokat, de milyen alkalmazásokban?
Úgy hallottam, hogy a Linux-nak kell legalább 386-os proci. Namármost a PC-knek nem volt mindig 386-os procijuk. Tehát most azért lehet Linux-ot futtatni a PC-ken, mert valamikor szükség volt felfejleszteni a gépeket 8086-os prociról 286-osra, utána pedig 386-osra. Szegény Bill barátunk pedig kellett őrizze a kompatibilitást, ezért olyan a 3.1-es Windows amilyen. Ugyanakkor meg csinált egy jó Windowst is - az NT-t (amit szintén nem ismerek).

Szerintem egy papirgalacsin röptetése az erőforrás max. 2-3 %-át foglalja le egy Pentiumos gépnek - és ugyanakkor szép. Azt szeretném, ha az elkövetkezendő operációs rendszereknél a művészi szempontok legalább olyan fontosak volnának mint az erőforrás kihasználása és a biztonság.

Az szerintem is nagyon idegesitő, hogy a 32 bites alkalmazás fut W95-ön, NT-n pedig nem, de biztos vagyok benne, hogy azt az alkalmazást nem a Microsoft követte el. Ha egy alkalmazás nem fut egy operációs rendszeren, akkor nem mindig az operációs rendszer a hibás.

Tervezem, hogy valamikor majd én is felteszem a Linux-ot a gépemre - ha lesz elég időm és ismeretem hozzá - és akkor sokkal tisztábban fogom látni a kérdést, hogy mennyi miden másra jó még a Linux.

ig
nem vettem egy kalap alá a pentiumos PC-t és az RS/6000-et. Azt mondtam, hogy ezt már anyagi okokból kifolyólag sem engedhetem meg magamnak.

Dajcs


1997. október 10. - péntek, 15 óra 31 perc
Bocsánat!

A _Névtelen Lamernek_:
Igazad van! Tényleg Excel és nem Excell
(Egy scenemembernek volt ez a handleja,
én meg havonta 5 percet használom az
Excel-t...)
Powerpoint helyett Outlook-ot mondtam.

És az _Ugatós Sándornak_:

Majd ha tízszer annyi fölösleges pénzem
lesz havonta, mint a Windows 95, akkor
megveszem.

zsele:

Nem figyelté' eccsém!
Én beszéltem a software ellátotságról.
Leszarom az oprendszert, nem vagyok a
bu..ja, mint a Linux-osok a magukénak.
Nekem csak jó, müködô software-k
kellenek rá, és ezek megvannak.
Engem nem érdekel, hogy kinek, hogy
fagynak a titkárnôi alkalmazásai
(Word, Excel), mert egy oprendszert
nem tudnak használni.

zyx

Ui.: most már felejtsetek el végre
(a Linux-osok is!!!)

Mostanában abszolut nem akar ez az oldal
normális sebességel letöltödni, ellentétben a
többi Internetto oldallal, ami normálisan lejön.


1997. október 10. - péntek, 14 óra 42 perc
Azt hiszem, hogy néhányan rosszul viszonyulnak az MS termékeit. Ki gondolja azt komolyan, hogy huszonezer Ft.-ért OPERÁCIÓS RENDSZER-t kap ? (Vegyünk autót ezer Ft.-ért !) Amit az MS gyárt az a kommersz kategóriába tartozik. Szép, de kissé giccses, többet mond magáról mint ami, jól mutat a vitrinben, elfér nippek között. Ne kérjük számon azt a WIN akámitől, amit pl. egy valódi op.rendszernek kell tudnia, nem az a kategória.

Skorpió


1997. október 10. - péntek, 14 óra 9 perc
Hali
Steve Jobs szerint :

"A Microsoft olyan, mint az idojaras.
Jo szidni, de nem erdemes."

fanTom1997. október 10. - péntek, 13 óra 14 perc
Muszáj beleugatnom:
zxc!
>Tucc ennél jobbat?
>(Az már más kérdés, hogy egyik programom se
>legális ;)
Igen. Vedd meg, ha már pénzt keresel vele!!!
Becsület?!
És ne szidj olyan op.rendszert és alkalmazásokat,
amik _ingyen_ vannak, mégha kevesebbet is tudnak
szerinted...
Sandor


1997. október 10. - péntek, 12 óra 14 perc
Kedves Dajcs!

Nagyon egyszerűen leminősitetted a Linux-ot egy oktatóprogram szintjére, ami biztos hizlalja a máját az MS hívőknek, csakhát a helyzet az, -s gondolom ezt Te is érzed- hogy aki nem ismer valamit, azt nagyon könnyen ledegradálja. A Linux valójában egy kitűnő op.rendszer PC-re, talán az egyetlen, amely igazán kihasználja a gép erőforrásait, s nemcsak hogy kihasználja, hanem nem pazarolja olyan hülyeségekre mint hogy papirlapokat röptet ballisztikus pályán filemásolás közben, vagy egy felkiáltójel csóválja a farkát a help elején. Ezek mind nagyon jópofa dolgok, csak egy bajuk van: feleslegesek és erőforrásigényesek. Ezzel nagyon magára tudják vonni az IGAZI számítástechnikusok gyűlöletét. Sajnos ilyen felesleges dolgokból áll össze az egész op.rendszer, alkalmazások, és MS filozófia. A filozófiájuk másik alkotó eleme a hazugság, olyan dolgok állítása, amivel nagyszerűen félre lehet vezeni az átlag felhasználót, még a profit is addig, amig pontosabban meg nem ismeri az adott állítást (C2 biztonági szint NT-n stb.)
Igazából nem értem miért tetszik az neked, hogy az NT inkompatibilis a többi termékükkel. Az NT felhasználókat az kimondottan bosszantja, ha egy 32 bites alkalmazás fut W95-ön, viszont NT-n nem. Ezután felteszik a nagy kérdést : miért? Legalább lefelé lehetne kompatibilis!
Azért a PC forgalmazók örülnek az olyan embereknek, mint amilyen Te is vagy, hogy szivesen áldozol kemény tizezreket azért, hogy a galacsinjaid gyorsabban repkedjenek.
Igazad van, így is nézhetjük a fejlődést, bár nekem ez egy kicsit visszás!

TNA alias MacroHard :-)


1997. október 10. - péntek, 11 óra 24 perc
Reisz Attila, mint ígérte, utánanéz azoknak a kérdéseknek, amelyekre nem tudott az interjúban válaszolni.

Pincér
kérdésére
"Elnézést, hogy a csapos közbeszól, meg tudja-e erősíteni, hogy a MS megvette a Visual Objects-et a CAtol, ha igen, mi lesz ezzel a termékkel, nyilvánvaló Foxpro konkurrensként?
1997.10.08 - 14:38:39"

a válasz:
"Nem vette meg a Microsoft a Visual Objects-et a CA-tól." R. A.

zs.


1997. október 10. - péntek, 11 óra 4 perc
Remélem, Reisz úr érzékeli, hogy itt most (a mellékzöngéket leszámitva) a számitástechnikai szakma hördült fel, és mondta el jogos kritikáját a Microsofttal kapcsolatban !
A szakmai kérdések mellett én mégegyszer megemlitem, hogy : az eröszakos, amerikai stilusu marketing itt ellenállást vált ki, nagyon zavaró, hogy nincs választási lehetőségünk sok helyzetben, a szoftverek nagyon drágák.

Ami az üzletembereket illeti : az utóbbi idöben találkoztam több nagy szoftvergyártó cég magyarországi leányvállalata vezetöjével, s ezek a fiatal magyar menedzserek tetszenek, mert ügyesek, okosak, jól dolgoznak - nem kell szégyenkeznünk a külföld előtt -, de a háttérben mindig ott van egy aprócska zavaró körülmény, mégpedig az, hogy ezek a remek szakemberek egy idegen érdeket képviselnek, kis csavarok a nagy gépezetben, a magyar piac érdekeit nemigen tudják képviselni.

Joe1997. október 10. - péntek, 9 óra 39 perc
zyx: Mi az az "Excell 95" ?
Talán az "Excel" ?
(Ki is a lamer?)


1997. október 10. - péntek, 7 óra 53 perc
Dajcs

Ne vegyuk egy kalap ala a win95-ot futtato pentiumot es a Unix-ot futtato RS/6000-et!
Nem egeszen ugyanarra valok!

ig


1997. október 10. - péntek, 7 óra 50 perc
Szerintem Billy a legutálatosabb fajta. Semmi köze a számítástechnikához (csak az ámítástechnikához). Ő kiváló "menedzser" típus, de ha használná is amit az MS előállít, szerintem már csődbe ment volna. Oké, van néhány jó húzásuk, (Excel, Word, Access), de az elsődleges szempont nem a minőség hanem a bevétel. Nem az számít, hogy használható terméket állítsanak elő. (A Win95 csak egy példa. Nálunk mindenki kidobta és átállt NT-re. Igen, az is az MS műve. Csakhogy az működik! Mégis a Win95-öt nyomatják!)
A Microsoft Billyvel az élen hatalmasat kaszálhatna ha sokkal stabilabb programokat/rendszereket tudnának fejleszteni, ugyanis ha egy rendszer tényleg jó (és elterjed) akkor az a folyamat megállíthatatlan. Így viszont lefelé megyünk a lejtőn. Egyszer azonban nem lesz tovább!
B. András


1997. október 10. - péntek, 7 óra 48 perc
Nekem teccik
Billy. Az o helyében én is ugyanazt tenném - ha tudnám.
Érti ám a csíziót. Csodálatosan időzít, vakmerően kockáztat, és mindig nyer. Gyarapodó dollármilliárdjai nem befolyásolják hátrányosan ítélőképességét. Kiválóan koppint - érdekes, hogy a Microsoftnak nincs semmilyen forradalmi újítása - mindig a konkurrencia ötleteit lesték el. Mondotta is Bill, hogy csak attól fél, nehogy valaki előtte koppintson, mert akkor hoppon marad.
Most, hogy megnyerte a PC-k oprendszer háborúját, új területek után néz: a teljes információs társadalom kellene neki. Kíváncsi vagyok, hogy mire jut majd. Szerintem ezúttal nem ismétlődik meg a sikersztori, már csak azért sem, mert ezúttal mindenki figyel.

Amikor valaki nagyon sikeres az élet valamilyen területén, akkor rögtön megjelennek olyan erők, amelyek minden áron szeretnék kipenderíteni az illetőt a megszerzett poziciójából, még akkor is, ha nem tudnak más életképes alternatívát felajánlani. Ennek bizonyára nagyon mély társadalompszichológiai okai vannak. Különösen veszélyes, amikor ez a sikeres valaki annyira a fejünk fölé nő, hogy úgy érezzük, hogy olyan függőségi viszonyba kerültünk, amiből minden áron ki kell szabadulni.
Az erős és a gyenge közötti harcban a gyengét szoktuk istápolni, mivel az a tudat, hogy valakiről gondoskodunk, valakit védelmezünk bennünket is megerősít.
Én azonban ebből a szempontból (is:) fordítva működök: általában azt szeretném, ha győzne a jobbik.

A Linux-ot nem ismerem. Annyit tudok róla, hogy azért jó, mert általa meg lehet ismerni a Unix-ot.
A Unix-ot sem ismerem, de úgy hallottam, hogy a Unix-ot futtató gépek ára milliós nagyságrendű, és így valószínüleg nem is fogom megismerni a közeljövőben. Csak azt nem értem, hogy ezek után hogy lehet a Win95-re ráhúzni, hogy hardverigényes. Igaz ugyan, hogy a Microsoft programjai egyre nagyobb teljesítőképességű számítógépeket igényelnek, de ezt úgy is fel lehet fogni, hogy Bill Gates-nek jelentős szerepe van a PC-k teljesítőképességének állandó növekedésében.
Nagyszerű ötlet volt Bill részéről, hogy operációs rendszerének fejlesztése két külön ágon fut: egy kompatibilis (DOS-win3.1-win95) és egy professzionális (WindowsNT) vonalon, amelyek idővel egymásba konvergálnak.

Nekem idehaza Pentiumos gépem van Win95-el elegyítve. A windows az eredeti US verzio, és sosem fagy le. A páneurópai verzióval voltak kissebb gondok, a magyart ki sem próbáltam, Az US verziónak is meg lehet adni másodlagos billentyűzetnek a magyart, és az igazság az, hogy megszoktam már az angol számítógépes kifejezéseket. Az összes régi programomat tudom futtatni, csak a 600 kB körüli memóriaigényű - főleg nosztalgikus okokból őrizgetett - játékprogramjaimmal akadtak gondok. Ezt úgy oldottam meg, hogy az MsDos.sys fájlban a BootGUI változót átírtam 0-ra, amitől DOS-ban indul a gép a config.sys és az autoexec.bat szerinti konfigurációban. Ide be lehet tenni a szükséges egér-, CD- és hangkártya meghajtókat, le lehet futtatni a memmaker.exe-t és máris működnek a játékok - igaz nem multitaskingban.

Igaz-e, hogy a Unix azért nem terjedt el szélesebb körben, mert akkoriban a Pentagon hadititoknak nyilvánította? Vajon kit szidnánk ma, ha mindez nem így történik?

Dajcs


1997. október 10. - péntek, 3 óra 28 perc
zyx

de primitiv vagy, ocsem.. az alapjan minositunk egy operacios rendszert, h. milyen rajta _egy_ alkalmazas? fogadok h. eletedbe nem hasznaltad, egyebkent, ha mar itt tartunk...
egyebkent sem tartozik ide a GIMP minosege.

zsele


1997. október 9. - csütörtök, 22 óra 54 perc
I'M!

Auuu!!

Ez fájt

A taskbar lennt, és autohide-ban valo tartása
alapjan megismerem a lamereket...
Es tuti, hogy ezeknek száll el naponta a
Windows, s ezek installálják újra hetente.

Piritos!

Hát látod, ez itt a baj, nem tudod mi az a
QWERTZ, meg autohide.

Használható szoftverek: (MS, csakis US English!)

1, Windows 95
2, Word 95
3, Excell 95
+1, PowerToy

A többit felejtsétek el, van helyette más
cégektôl jobb is. Pl.:

FrontPage-> Adobe PageMill
Outlook-> Adobe Persuasion
Internet Explorer-> Netscape Navigator

Ezek nem reklámok, hanem tények...

Nem fizet nekem Bill Gates, se az Adobe és én
se nekik. De már ki van a .... ettôl a sok
nyávogástól, hogy képtelenek használni a népek
a Win95-öt.
DTP-vel foglalkozom (P100, 64M RAM)
Szoktam dolgozni nagy állományokkal, s több
taskkal is, de a lefagyás elég ritka nálam
(havi 2-3). Ennek ellenére, én meg vagyok
elégedve a Win95-tel (ár/teljesítmény/minôség/
/sw-ellátotság). Tucc ennél jobbat?
(Az már más kérdés, hogy egyik programom se
legális ;)

zyx


1997. október 9. - csütörtök, 19 óra 11 perc
Kedves Mulan,

összevetettem őket, és mondom. Ajánlok egy próbát:
Keress egy működő (fogsz találni... :) akármilyen commanderes gépet, amin van W95 is, Filekezelőstül. Aztán másold át egy könyvtár *.in* file-jait egy másik drive egy könyvtárába, mindkét módszerrel. (Természetesen úgy, hogy mindkettőt automatikusan használod, bocs a feltételsorért...)
Fele-negyede idő alatt megvagy a commanderrel,
és sokkal egyszerűbb dolgokat csinálsz közben. Próbáltál már telefonon át irányítani egy felhasználót, hogy ne kelljen 2-3 órát autóznod, mert elkuribinálta a rendszert a drága? Karakteres üzemmódban könnyedén megy, grafikus felületen inkább kínszenvedés.
(Most mit látsz...????)
Ámbár valamennyire ez is, mint minden, megszokás és ízlés dolga. Az előítélet viszont programokkal szemben se helyes, azt hiszem... :) Inkább azt a bizonyos kollégádat ne nagyon engedd install-lemezek közelébe. =:-))

Trebitsch


1997. október 9. - csütörtök, 18 óra 14 perc
Kedves Trebitsch!

Vesd össze a Win3.x filekezelőjét (még inkább a Win95 intézőjét) a NortonCommanderrel, és mondd, hogy nem kényelmesebb!
A WinCommandert nem ismerem, az az igazság, hogy már a Commander névtől libabőrös leszek (noha a Filekezelő is az) - de direkt Win95 alá gyártott NC-hez már volt szerencsém: valakinek a kollégáim közül kezébe került, azonnal, habozás nélkül és boldogan felinstallálta egy hordozható gépre: na attól kellett újrainstallálni, FDISK-től: hiába uninstall, vagy amit akarsz, a rendszer többé nem ismerte fel a "nincs a házában" konfigurációt, hordozható gépként nem működött többé.

Nem állítom, hogy nincs forgalomban esetleg kényelmesebb file-kezelő, de, ha most megint egy titkárnő igényeiben gondolkozom: kielégítő a rendszerrel szállított.

Mulan1997. október 9. - csütörtök, 15 óra 57 perc
Ez a sok értelmetlen hasfájás már nagyon unalmas. Ha MS panaszkönyvet csináltok a 7?-böl sokan hamarosan elmennek Szolitari-ba, vagy kutyát sétáltatni, mint én.
Képzeljétek el ezeket a panaszkodó urakat egy étteremben, ök a pincér kedvencei. Ha az asszony terhes lesz, a patikába mennek panaszra, ahol kiderül, hogy a fejükre húzták a gumit.
Szóval ez igy unalmas.
Az olvirban, meg földosztás van.
A presszo infantilis.
Sajnos, hogy Én ilyen tökéletes vagyok.
A viccek viszont jók.
Na megyek összeszedem a kutyaszart az udvaron, annak van értelme.
Csö
G.F. ;-)


1997. október 9. - csütörtök, 15 óra 6 perc
Üdv mindenkinek!

Szerény kérdésemre, melyben a jogtiszta szoftverek
arányának esetleges lavina-szerű növekedésének hatásairól érdeklődtem, részben az alábbi választ kaptam:

Reisz Attila:

" Az árakat egy piacgazdaságban a verseny és a felhasználó határozza meg, azaz hogy egy adott szolgáltatásért mennyit hajlandó fizetni. Ha a versenytársak arra kényszerítik a MS-t, hogy
csökkentse az árakat a versenyképesség megtartása érdekében, akkor meg fogja tenni."

Ha ezt komolyan veszem (csak úgy viccbő..), az azt
jelentené, hogy szegény Explorer-ért a neccen azzal duhajkodók nem fizetnének 1 Ft-ot sem.
Bár én nem azt használom, de azért ilyen sz*r
csak nem lehet.Vagy igen?! :)

Ppeti


1997. október 9. - csütörtök, 14 óra 32 perc
Na most megszólal a Júzer!
Eddig lyól befogtam a számat, mert én csak ámulni, meg bámulni tudok mindazon a szakértsen amit összehordatok itt.

Viszont nem tudom szó nélkül hagyni Reisz úrnak azt a mondatát, hogy
"Sajnos előfordul, hogy a felhasználók részéről annyira negatív és gyakran alaptalan vélemények jönnek vissza, amivel kiprovokálják az esetlegesen nem tetsző
válaszokat."

Hát ez a baj! Rosszol kezelik a "provokációt". A szentségit! Én meg rosszul kezelem a Win95 lefagyásait, összeakadásait! Számomra ez volt az interjuh leginkább beszédes mondata.
Ez az ember még azt az alaptörvényt sem tudja, amelyiket minden marketing ovi kapujára nagy betűkkel szokás kiírni: A vevőnek mindig igaza van! Hogy miben van igaza? Abban, hogy nem azért vette meg a software-t, hogy guruvá váljon, hanem azért, hogy használja. Ennyit a felhasználóbarát fejlesztési és üzleti filozófiáról, amely - ez alapján is - úgy tűnik, nem más mint jól hangzó, ám üres szlogen.

Mindenek előtt szeretném leszögezni, hogy én arra akarom használni a szuemélyi számítógépet, amire_kitalálták: fő profilként írok rajta, aztán pedig játszok, új és új programokkal ismerkedek meg stb. Vagyis pontosan azt csinálom, amitől a szakértők általában szívszélhűdést kapnak. (Pedig én már tudok egy két tilalmat, amit be is tartok.) De! Nem kellene elfelejteni, hogy a gép alapvetően ESZKÖZ és nem CÉL. Azt sem kellene elfelejteni, hogy a magamfajta júzerek vannak többségben; az egész fejlesztői gárda, rendszergazda csoport, az összes hard- és software cég azért van, hogy KISZOLGÁLJA a júzert, aki_EZÉRT_ FIZET_kemény_pénzeket, nem pedig a beavatottak lenéző dumáiért.

Ehhez képest a számítógép piac inkább valami elitista önképzőkörre hasonlít. Felháborítónak tartom, hogy leírásaitok alapján félprofesszionális szakértőnek kellene lennem ahhoz, hogy egy nyamvadt PC-t üzembiztosan használjak.
Leginkább zyx listájától mentem a falnak. Nem tudom, mi az a QWERTZ, az Auto hide üzemmód, fingom sincs mi az a Cleensweep. Nem is érdekel. Valamint azért használok magyar nyelvű felhasználói programokat, mert még magyarul is csak nehezen foghatók és értelmezhetők a kevéssé magyaros számítógépes zsargonban leírt menüpontok alpontjaiban található opciók. Amiket viszont használnom kell.

A francba. Egy teljes katalánul írt Révait tesz ki a "szabad-nem szabad"-ok gyűjteménye. És felháborítónak tartom, hogy újra meg újra lekaszálnak, mert az új szoftverek csak az új hardvereket támogatják kielégítően - és viszont. Jelenleg pont a számítógép iparban érzem a telhetetlen és mértéktelen fogyasztás leggusztustalanabb kierőszakolását.
Pirítós


1997. október 9. - csütörtök, 14 óra 2 perc
zyx, te akkora f@sz vagy, hogy ket kezzel kell verni...

Komolyan gondolod, hogy ha nem tartanak lenn a taskbart autohajdban, akkor nem fagyna le ?!?!

Egyebkent pedig mifele feaure az, ami fagyasztja a rendszert ?! Akko' ne legyen !

I'M


1997. október 9. - csütörtök, 13 óra 53 perc
Kinek az érdeke, hogy ennyit összeírkáljatok az MS-ről? Vagy ez itt a reklám helye?
Kilóg a lóláb szerintem...

Lewinfiú -
- aki olyan síkhülye felhasználó, hogy minden igaz róla, amit zyx írt, csak nem gyűjti a screensavereket és képes volt PÉNZT adni a Office 97-ért, amit a Drága Nő, a Hitves, ki naphosszat otthon tanulmányokat ír, "vagy az új rettenetes Office-od megyen, vagy én" felkiáltással uninstallált. Szóval, ha eladó Office97 érdekel, írjatok.(bgy.007@mail.datanet.hu)Az öreg Reiszführert meg a Billg*cit csókoltatom, és tisztelettel kérem, hogy service szakembereit képezzék ki arra, hogy ne az legyen az első válasz a problémára, hogy installáljam újra az egészet, de legjobb, ha a vincsivel kezdem. Az Outlook folyton leáll MAPI hiba miatt. Egyszerűen nem tudták ott bent, mi a szar az a MAPI.

pá, tschüssz
Lewinfiú


1997. október 9. - csütörtök, 10 óra 14 perc
zyx,
Linust hiába hívnánk ide, tuti nem jönne, ui. ő oprencert épít, nem imidzst.
Sajnálom, hogy nem érted, mi a szép a LINUX-ban. Persze, munkaeszköznek nem alkalmas, (nem mindenre, még :) viszont egy nagy, össznépi, világméretű, önkéntes és nonprofit mozgalom. Ez a 7? egyik felére, mármint a hitre a válasz.
Ne szóld le a hívőket. Az üzletembereket leszólhatod nyugodtan, azokat úgyse érdekli... :)

Trebitsch


1997. október 9. - csütörtök, 10 óra 7 perc
http://www.zdnet.com/zdnn/special/sun.html


1997. október 9. - csütörtök, 9 óra 40 perc
Drágáim !

Nagyon jók ezek az angol idézetek de én sajnos németet tanultam és így nem tudom elolvasni építő jellegű hozzászólásaitokat.

MAGYARUL PLEASE
1997. október 9. - csütörtök, 8 óra 49 perc
ZS.
Lehet, hogy én egy zsák vagyok, de akkor mi volt a 7?-e?
Bocsika a csunyácska szavakért, máskor majd a gyerekszobából irok. Máris kúrvájul szájon csesszintettem magam.
Csak mérges vagytam.
G.F.


1997. október 9. - csütörtök, 3 óra 13 perc
Gorcsô!!

Valami baj van? Fáj az igazság?

zyx


1997. október 9. - csütörtök, 1 óra 23 perc
zyx
Ez már primitív... Nem a programokról volt szó.
Egyébként Linus Torvalds, ha jól emlékszem.
(Most nincs kint a képe a falon. Kitettem B.G-ét, mert rákaptam a darts-ra :))) (Ez télleg csak vitz. D. E. Knuth van :)))

Gorcsev


1997. október 8. - szerda, 23 óra 43 perc
Nezzetek el a MIR -re !!!!

NO COMMENT alatt van egy realvideo stream

EZ AZ A SZAMITOGEP< AMI OLYAN SOKSZOR ROMLOTT EL !!!! EBBEN BIZTOS VAGYOK !!!


I'M


1997. október 8. - szerda, 23 óra 32 perc
MaCs
Kösz! Én nem akartam ennyire leszólni öket, próbáltam egy kicsit körülírni a dolgot, de max. egyetértek.

D. Mobi
Ne is haragudj, de azt kell mondanom, legközelebb inkább szólj egy szakembernek :))
(A config.sys-ben legfeljebb 10-15 sort kell -érdemes- piszkálni, van hozzá részletes magyar leírás, egy-két óra alatt meg lehet csinálni. A swap-nak meg két paramétere van: az induló méret és a min. szabad hely. Mi a gond?) És mi az, amit nem tudsz megcsinálni? (Persze, van egy-két dolog, sajnos, csak az _nekem_ nem munka.)

GreenEarl
Az nyilvánvaló, hogy válogatott hardveren minden rendszer stabilabb. De az miért van, hogy a Win-ek _átlagos_, nem bóvli vason is bizonytalanok?

Gorcsev


1997. október 8. - szerda, 23 óra 30 perc
Egyszer feltettem az Ie 4.0-t Nt 4.0 Ws -re (de jol hangzik..)
Custom setup, nem, nem akarom az aktiv desktop.
Nem, nem akarom a smooth scroll sem.
Ehez kepest a smooth scrollt nem lehetett semmivel
sem eltavolitani, az aktiv desktop pedig valahogy
megiscsak fenn csucsult a gepen...
Masik...
Office 97 install. Nem akarok templateket.
De nini, vannak !!! Tele van veluk a wincsi.
Es mit tartalmaznak a konyvtarak ?!? Na mit ?
MSCREATE.DIR, 0 byte hosszu fileokat, 37 darabot.
Erdemes megneznetek, nalatok is lesz, es READ ONLY flag is van rajt'.
Ugyebar a disken egy filebejegyzes egy clustert megeszik, nalam ez pont 32 kB clusterenkent.
Lehet szorozni.

Ezek utan nem csoda, hogy a Picipuha tamogatja az
eros hardwaret...
Es miert nem csinalja azt a programjuk, amit mondok neki ? Erre nem vonatkozik a szavatossag?!?
Bill Gates lesz0p6.

I'M.


1997. október 8. - szerda, 23 óra 25 perc
Kiknek fagy a win95?
Összegzem:

1, Gépet vesznek magyar billentyűzettel
ld. QWERTZ
2, Imádják a magyar nyelvű _felhasználói_
programokat.
Mert azt hiszik, hogy ettôl, még ér-
teni, és kezelni fogják a számítógé-
pet
3, A Taskbart lent tartják
4, Ráadásul Auto hide üzemmódban.
5, Explorer alatt másolnak, large icon
módban
6, Minden lejjeb lévô új folderhez, új
ablakot nyitnak
7, Gyűjtik a Screensaver-eket
8, Gyűjtik a shareware szarokat
9, Nem ismerik, vagy nem használják a
Cleensweep-et.
+ egy bonusz:

10, Minden szart Word-del, vagy Corel-
DRAW!-val akarnak megoldani.

Még egy üzenet a Linuxosoknak:

Nektek olyan dolog a Star Office meg a
GIMP, mint a tudatlan bennszülöteknek
a fésű és az üveg. Ha egy Photoshop-on
nevelkedett, tapasztalt DTP operátor
leüll egy GIMP elé, szarrá röhögi magát,
hogy ezen mit tudtok élvezni. (Egy
rossz Photoshop kopintás...)

A következô 7?-be hívjátok meg Linus
Thornvald-ot (jólírtam?)

zyx


1997. október 8. - szerda, 23 óra 17 perc
Vessetek egy pillantast az alabbi cimre:
http://athena.asms.state.k12.al.us/~mlyohe/dosix/

Vajon kamu az egesz? Remelem nem.

pmp


1997. október 8. - szerda, 21 óra 40 perc

Egy vegtelenul tipikus rovid tortenet egy gyanutlan M$ felhasznalotol. Amit mellesleg minden
IE4 felhasznalonak celszeru elolvasni...

"IE4 ate my User Profile!!

I made the mistake last night of adding the desktop "enhancement" to IE4, only to discover than in NT4, it deletes your current profile. The profile contains such important data as your personal files created with Office 97, software registry settings (including registration information for Quakespy etc) and in my case, EVERY bit of email for the last two years. I called in a priority support incident with Microsoft, who informed me that there was
nothing they could do."

No comment.
I strongly caution against installing the Integrated Desktop. Microsoft told me it also deletes profiles under Win '95. I will be spending HOURS fixing this crap. GOD DAMN MICROSOFT TO THE LOWEST REGIONS OF HELL!!


1997. október 8. - szerda, 17 óra 8 perc
Microsoft és megbízhatóság? Én azt hiszem a kérdést nem így kell feltenni. Inkább: napjaink általános marketingpolitikája kontra megbízhatóság. Ez utóbbi összefüggésre most nem térnék ki.
Két munkahelyem közül az egyiken csak Microsoftos termékeket használok (WinNt, MsSQL Server), a másikon - igaz Pc/Win95-ön keresztül - Egy Vax Vms-hez kapcsolódok (Dec emulátorral). Ez utóbbinál szinte soha nem volt stabilitási problémám, kimunkáltságával teljes csodálatomat vívta ki. A Ms-os környezetről ez egyáltalán nem mondhatom el. De: szerintem az Ms szoftverek megbízhatósága nagyságrendekkel javul, ha megfelelő minőségű hardvert tesznek alá. Tudom, hogy ez drága és indokolatlanul "erőmű", de mit csináljunk, ez van. Akármilyen összebarkácsolt noname gépen nemcsak a Ms instabil, de bármilyen más szoftver is. Viszont a Compaq gépemet hetek óta nem kapcsoltam ki, és boot sem kellett (Win95).
De a magánvéleményem: igazán komoly munkákra nem alkalmasak a Ms által kínált eszközök. Lehet, hogy pár év múlva ez nem így lesz, hiszen a Ms által gyártott szoftverek minősége fokról fokra javul. Ki tudja, mit hoz a jövő? Ennyit a szakmai oldalról.
A Ms marketingpolitikája előtt viszont le a kalappal. Tudnak valamit, ha csillogó szalaggal átkötve még a sz*rt is el tudják adni, így szerezve lendületet a minőség javítására.

GreenEarl


1997. október 8. - szerda, 16 óra 43 perc
G.F.,
Nincs igazad: a heti kérdés így _is_ szólt. Talán majd most...

zs.
Ici-picit csúnyán beszélsz, nem gondolod? :))


1997. október 8. - szerda, 15 óra 24 perc
Hat akkor itt folytatom.
Reisz ur mondott nekunk jo nagy semmit, kisse pokhendinek tuntek a "valaszok".

Toszo


1997. október 8. - szerda, 15 óra 16 perc
Barbárok,
Faszurak!
A 7? igy szól:"... milyennek
látjátok - ki közelebbről, ki távolabbról, értelemszerűen attól
függően, hogy személyes kapcsolataitok is vannak, vagy
csak hallomásaitok és benyomásaitok - a mai magyar
üzletember-réteget?"
Ennyi sötét szakbarommal csak Budapesten lehet találkozni. Pedig lehetett volna a heti kérdés - kivételesen - fun is.
De ti elbasztátok.
G.F.


1997. október 8. - szerda, 14 óra 31 perc
Dear TNA!
I think your brain syrum had been left out from your head.
Or you was not attending this conference just dreaming about.
Microsoft was PUSHING Java as programming language, - do not forget, J++ is extremely good, and successfull.
Nem igazán tudom, minek köszönhetjük az angol nyelvű kommentárt, ettől a hazugság hazugság marad.
Nemherceg


1997. október 8. - szerda, 14 óra 11 perc
A beszélgetés elkezdődött Reisz Attilával, a címlapon, mint rendesen.

keki


1997. október 8. - szerda, 13 óra 57 perc
Sziasztok! Hosszú leszek, de talán nem nagy baj…
A Microsofttal a legfőbb probléma szerintem nem a termékek minősége, hanem a cégből sugárzó gőg és arrogancia, ami kis hazánkban szerintem az előző menedzsment "vívmánya". (Remélem, és hiszem, hogy Reisz Úr ezen változtatni tud, és fog.) Én is tudom, hogy tökéletes program nincs, és szerintem pld. a Win95 legtöbb hibáját készséggel elnéznénk, ha közben nem árasztana el minket a MS tökéletességéről szóló öntömjénezés.
Nem tudom, hogy külföldön milyen a helyzet. Az viszont tény, hogy Magyarországon mások az anyagi viszonyok, és más az életérzés, mint mondjuk Amerikában. Az MS ennek ellenére - sok külföldi céggel egyetemben -a megvalósult fogyasztói társadalomban bevált, sőt, direkte Amerikára szabott stílust erőlteti, ami persze sokakat irritál, és ennek fényében már egy GPF is sokkal fájóbb tud lenni.
Egy olyan piacon, mint ez itt nálunk, ha valaki eredményeket akar elérni, annak igenis a fogyasztók elébe kell mennie. Azt nem tartom pld. valami komoly csábításnak, ha egy 80e forintos progi mellé kapok egy 500 forintos pólót. Amint azt már lentebb is írtam, a vásárlást a kispénzű felhasználó (pld. magánszemély, kezdő vállalkozó) számára ténylegesen megkönnyítő lépésekre van szükség, mint pld. részletfizetési lehetőség és korlátozott, de kedvezményes árú licenszek bevezetése (nem csak egyes szűk rétegek számára!!!). Ezek pontosan azért nem jelentenének komoly feladatot a MS Hungary számára, mert szoftver esetében nem a műpéldány, hanem a hozzá kapcsolódó jogok képezik az értéket, azok meg ugye könnyedén kezelhetőek. A MS ennek ellenére mereven elzárkózik az ilyen lépésektől, helyette viszont keményen panaszkodik az illegális szoftverfelhasználás miatt. A magam részéről ugyan elítélem a kalózkodást, de éppen ennyire etikátlannak tartom a MS jelzett viselkedését is.
Valaki már írta, és én csatlakoznék a méltatlankodásához: miért tesz a MS a vevők között olyan hátrányos megkülönböztetést, hogy pld. aki teljes áron vesz, vagy bármi módon régebben vett Win95-öt, annak egy nagy fityiszt legyen OSR2-je! Sárguljon csak az irigységtől, vagy vegyen új gépet, és fizesse ki újra a terméket, update-et nem adunk, külön szoftvert dettó! Ez éppen olyan megmagyarázhatatlan semmibe vétele a fogyasztónak, mint pld. az, hogy W95-ről nem lehet NT-re upgrade-elni. 95-ben még sokan azért vettek pld. a vállalkozásuk számára Win95-öt és nem NT-t, mert a Win95-nek volt elfogadható felülete. Kijött az NT4.0, ami természetesen sok tekintetben - különösen irodai használatra - jobb, mint a Win95. Aki tehát át akar állni, az dobja ki a régit, és vegyen teljes áron újat! Nesze neked, fogyasztóbarátság! A vevőt nem érdekli, hogy más termékvonal, ő csak azt látja, hogy ugyan az a cég, ugyan az a termék funkciója - és ebben szerintem maximálisan igaza is van!
A másik fő gond a szoftver minősége. Mint írtam, a tényleges minőségnél sokkal rosszabb a termékeknek a beharangozott, és emiatt jogosan elvárt minőséghez mért relatív minősége. Én még egyszer nem hallottam sem nyilvános nyilatkozat, sem közvetlen beszélgetés során olyat, hogy MS alkalmazott akár csak a legkisebb fennálló hibát is beismerte volna. AZ MS SZERINT MINDIG A FELHASZNÁLÓ A HIBÁS!!! Az MS szerint hibák csak a múltban léteztek, esetleg, kivételes esetben, de a service pack már megszüntette őket. Szerintem nagyon sokat javítana a cégről kialakult képen, ha nem hirdetné magát tévedhetetlennek, sőt, nyilvánosan deklaráltan meghallgatná a kritikát. Én bétatesztelője voltam a Win95-nek, és jelentettem is az általam tapasztaltakat. Még csak egy automata köszönetet sem kaptam.
Számomra - jogász lévén - különösen fájó pont az, ahogyan a MS a felhasználói engedélyeket kezeli. JO lentebbi, idevágó kérdésére válaszom: de igen, a szoftverre is vonatkozik a szavatosság! Nem zárható ki, és kártérítési vonzata is van! (Ptk. 305-311. §§, +314. §!, valamint a Belkereskedelmi törvény 32 § (3) bekezdése). Sajnálatos tény, hogy szoftvervásárláskor egészen elemi fogyasztói jogok is sérülnek akár a Ptk., akár a Belker Tv. alapján járnának. Hol lehet pld. egy programot vásárlás előtt legalább minta alapján kipróbálni vagy legalább megnézni? (Belker tv. 25. §, esetleg 22. §) Még kiemelt MS forgalmazóknál sem! A boltok természetesen nem a MS boltjai, de ha a MS egyszer már a nevét adja, hogy legyen nagy betűkkel kiírva ez a kiemelt státusz, akkor joggal várnánk el, hogy erre is ügyeljen!

Tisztelt Reisz Úr! Kívánom, hogy munkájával sikerüljön a MS Hungary-t egy barátságos, a fogyasztók érdekeit szem előtt tartó és közmegelégedésre virágzó céggé tennie!

Üdvözlettel: MaCS (mcs@mail.matav.hu)


1997. október 8. - szerda, 13 óra 5 perc
Ez a fejlesztői konferencia duma hülyeség, 1199-en tudjuk cáfolni. Én ott voltam, nem történt semmi hasonló. BTW a MS abszulút támogatja a JAVA programnyelvet, a Visual J++ a legnépszerűbb Java tool (még a SUN Mo. egyik munkatársa is azt mondta, hogy ez a legjobb!). A JAVA OS-t nem támogatja a MS, de azt szinte már senki, hiszen pl. a Corel is leállt a Java alapú Office fejlesztésével.

1997. október 8. - szerda, 12 óra 41 perc
Osszegzes : A microsoft bekaphatja.

Killemall


1997. október 8. - szerda, 12 óra 3 perc
Ha EDU termeket veszek arra miert nem adtok supportot ?? Picit ideges lettem amikor ezt kozoltetek a shit hotline vonalatokon !

Killemall


1997. október 8. - szerda, 12 óra 0 perc
Mellekelek egy kis szosszenetet, amely a Microsoft egyik fejlesztoi
konferenciajarol szol. Roppant erdemes elolvasni.

Nagyjabol arrol szol, hogy 1200 fejleszto gyult ossze a konferenciara, hogy
meghallgassa a Microsoft-ot, aztan mikor az ratert "kielemezni, hogy
mennyire is rossz nekunk a Java", kiderult jol belevalasztottak a
kozonsegbe, mert a 75%-uk hasznalt mar java-t, 30%-uknak pedig kesz
termekuk is volt Java-ban, ami egy kifejezetten jo arany, marmint a Java
szempontjabol. Ezert aztan az 1200 fos kozonseg egyszeruen kifutyulte az
MS-t, felallt, elment, es a vegere csak 50 ember maradt.


---------------------------
-----------------------------------------------------------------------
Reported by one of the French PS team - MS having a little trouble, the
brainwash syrum must have been left out of the pre-show coffee ?


I was at the Microsoft developer conference in Paris. The
attendance at the beginning was a solid 1200 developer, at
the end a mere 50! here is what happened;

During the 4 hours show they spent 2 hours presenting IE4.0
and after the break started with "A word on Java".

First the french director of marketing asked "how many of
you have used java" and about 75% of the room raised their
hands he then asked "and of those, how many do have
something out in production" a mere 30% raised their hands
(wich i though was good enough!) and then proceded to bash
java for all its weakenesses. For his grand finale he talked


about Mocha and Wingdis saying that this is what happened
with the byte-code, that anybody could decompile and read
those precious lines you had sweated so much to code, bla
bla bla.... and showed on a wide screen the decompilated
code.

You would not believe it but the crowd started booing and
hissing, granted that it wasn't a smart thing to do, and
then silence again even on a bewildered stage, until
somebody yelled "GO JAVA!" (which in french soun like:
"Allez Java!") and the whole room started cheering and
applauding... the guys on stage physically stepped back and
were obviously stunned that it would backfire like that.

it was beautiful.

and then the people started leaving the room, at first one
by one and then massively over the course of an hour. The
guy on stage could not believe his eyes and the poor devil
couldn't find his words, he was actually pathetic when he
squirmished a "I have to finish this..." as people were
leaving right under his nose.

The funniest part was the end. After 1 more hour of a
bleeding Microsoft audience, and of people randomly
applauding and yelling "Java!", and a presentation they had
to stop short due to the speaker weak state, marketing had
prepared a game where they would give gifts to people
randomly chosen... of course it wasn't until the 7th name or
so that the guy was actually still present in the room and
it was a guy from Oracle. No comment.
With merely 50 people left in the room, the very brief
Question and Answer session started and guess what?

they had 4 questions on portability ;-)

like i said ... it was beautiful!


On a more serious level, i was surprised by their lack of
"network" or Internet vision. Webification of applications
is surely in their products but they did not talk about it
in that way, and the philosophy and way of presenting things
was surprinsingly desktop centric, even for distributed
software.
Their vision must be "the desktop is the computer"

TNA


1997. október 8. - szerda, 11 óra 30 perc
Reisz úr,
jómagam jogtiszta MS szoftverekkel dolgozom, és dolgoztam akkor is, mikor ez még nem volt "főfoglalkozásom".
Két dolgot említenék meg, ami kissé nyomaszt:

1. Az Önök munkatársai - úgy tűnik elérhetetlenek, s ha ez mégis sikerül, nem minden esetben tudnak hasznos tanácsokkal szolgálni, esetenként tovább irányítanak külföldre. Ez nem is lenne baj, de mi a ménkűt csináljon az ember, ha mint MatávNet előfizető kap egy MS ajándéklemezt ami aztán úgy hazavágja a PC-t ahogy csak egy szándékos behatoló teheti. Az azon található Internet Explorer installálása életveszély. Tesztelte azt valaki?

2. Nem érzem magam hivatottnak az Önök üzletpolitikáját kritizálni, de nagyon szeretném megtudni, hogy ha már cca. 40.000 pénzért megvásároltam a FP97-et, miért nem kapom meg a PC-s változathoz a Mac-es változatot ingyen? A FP97 egyik nagy előnye, hogy klf. browserekkel és klf. felbontásban ellenőrizhetem az alkotást. A Mac-es változat ezt a szolgáltatást bővítené, esetleg a párhuzamos fejlesztéseket segítené (pl. a párom a saját Mac-jén IS dolgozhatna itt mellettem kis újságunk szerkesztésén).
Én nem hinném, hogy ez tönkretenné a Microsoft-ot.

Lépesméz
boss@euroastra.com
PS.: Hónapokkal ezelőtt on-line regisztrálás mellett megrendeltem a MS IE 4.0-át. Azóta se kép, se hang. Remélhetek?


1997. október 8. - szerda, 11 óra 26 perc
Kedves DcsabaS!

Mondta a fene, hogy könnyű :) azt mondtam: "ennyi". Azt meg nem taglaltam, hogy mennyi az ennyi :)

TREX


1997. október 8. - szerda, 11 óra 21 perc
T. Reisz Ur!

Nem volt egeszen vilagos az osszefugges abban, hogy azert csak 30% az IE reszesedes ma bongeszok kozott mert nalunk hamarabb kezdtek elterjedni a PC-k mint Cseh- vagy Lengyelorszagban. +aztan ebbol hogy kovetkezik az, hogy nalunk kevesbe fejlett a geppark.
Egyebkent a HIX Guru taboranak fitymalasa helyett jo volna ha neha segitseget nyujtananak az ott elhangzott kerdesekre (mar ha tudnak), mert sokan eppen azert fordulnak oda, mert az MS ugyfelszolgalatanal semmi erdemi infoval nem tudtak szolgalni. (A hitvitak is csillapodnanak, ha kiderulne hogy az MS nem csak elad ilyen-olyan minosegu termekeket, hanem valoban nyujt supportot)

TNA


1997. október 8. - szerda, 9 óra 16 perc
HoD!

Jól szóltál (szerda, 0 óra 24 perc)! Az általad felvetett problémák valóban léteznek és nagyon sok bosszúságot (no meg kárt) okoznak. Hogy elkerülhetők-e? Ehhez tudnunk kell, hogy miért lépnek fel újabb problémák minduntalan. A nyilvánvaló válasz: a temérdek sok hasznos és haszontalan új funkció beépítése miatt, amelyeknek még a régiekkel is összhangban kell lenniük - legalábbis amikor az üzleti érdeknek nem mond mást.

A Plug-and-Play-hez pl. BIOS szintű módosítás kellett, ami azzal a kellemetlen következménnyel járt, hogy a rendszerek biztonsága erősen csökkent. Pl. egy vírus is módosíthatja a BIOS-t, mi több, elvben akár teljes egészében is beírhatja magát oda. Idő kérdése. Továbbá akár egy meghülyült program (pl. Win95) is garázdálkodhat a BIOS felségterületén, ami játszi könnyedséggel vezethet az MBR átírásához. Továbbá tekinthetjük a csak állitólag P'n'P kompatibilis eszközök időnkénti konfliktusait, amit úgyszólván csak az érintett kártyák cseréjével tudunk megszüntetni.

A Microsoft elkötelezte magát a P'n'P mellett. Tulajdonképpen igaza is van, hiszen az egyre bonyolultabb programokat csak akkor lehet eladni az átlagos felhasználónak, ha a kezelésben (gép és program egyaránt) komoly egyszerűsítéseket viszünk végbe. Így viszont kialakult a következő helyzet: vagy Win95-öt használjon az ember - teljesen P'n'P kompatibilis géppel, vagy ha nem teljesen P'n'P a hardware (486!), akkor nem tanácsos P'n'P operációs rendszert és ahhoz kifejlesztett kártyákat használni (már ha tud másmilyet beszerezni).
Egyébként a Windows NT 4.0 csak 1 fokkal jobb a Deákné vásznánál (Win95), mert hogy abba is be van építve a P'n'P, csak gyárilag inaktiválva van (biztonsági okokból). (Ez olyan, mint amikor a kecskét beépítjük a káposztás kertbe, aztán inaktiváljuk: "Ülje le kecske és ne egyél a káposztából!")

Két erősen különböző fejlesztési filozófia is létezik:
1.) nem kockáztatni ott, ahol nem muszáj, vagy
2.) "kicsire nem adunk" alapon bátran kísérletezni és a mindig félkész állapotú termékeinkkel elárasztani a piacot, gyakorlatilag mindenkit béta tesztelővé léptetve elő.

Erősen úgy néz ki, hogy a második filozófia eredményezi a gyorsabb technológiai fejlődést, dacára a kellemetlenül megnövekedett kockázatnak.

Hogy mit lehetne tenni a nagyobb biztonság érdekében? Talán csak a mesterséges intelligencia adja majd meg a választ. A lassan kipipálható multimédiát követően ugyanis valószínűleg ez lesz a fejlesztés fő húzóereje. (Teljesen számítógépesített háztartás, melynek egyes elemei már ma is léteznek: karakter-, grafika- és szövegfelismerés, beszédszintézis, tolmácsolás, számítógép vezérlésű TV, videó, mosógép, kaputelefon, klíma, mikrosütő, gépkocsi, kerti öntöző, stb.)

De mert éppen az intelligencia dolgában a legveszélyesebbek a tévedések, biztosak lehetünk benne, hogy a helyzet egy darabig (minden igyekezetünk ellenére) csak romlani fog.

DcsabaS


1997. október 8. - szerda, 8 óra 22 perc
New York, Connecticut, California and Minnesota have joined
an antitrust investigation into Microsoft started late last
year by Massachusetts and Texas. Meanwhile, consumer
advocate Ralph Nader has challenged Microsoft CEO Bill Gates
to speak at an upcoming conference that is decidedly
anti-Microsoft in nature.
http://cwlive.cw.com:8080/home/online9697.nsf/All/971007nader18D42


1997. október 8. - szerda, 7 óra 46 perc
En jovok. Egyesek nem akarjak elfogadni, hogy a Microsoft termekekre szukseg van. Ezek a termekek egyertelmuek hulyeknek keszultek, olyanok, mint egy mosolygo, baratsagos doktor bacsi, aki megnyugtatoan simogatja a gyagya gyereket mikor harmadjara is a palcikat kezdi nyalni a nyalokabol. Es bizony a vilag nagy resze huly... ize... szamitogepes analfabetakbol all, es ha eldontottuk hogy SZAMITOGEPET MIDNENKINEK! akkor szukseg van ilyesmikre.
Emellett az a vegtelen igenytelenseg amivel ezek a termemek keszulnek ("nem keresgeljuk a hibakat mert ugyis jon a kovetkezo verzio jovo honapban, es amugy is fejlesztunk ezerrel") ijeszto. En meg emlekszem mikor a 30-100k programok dolgoztak a kezem alatt... jah, orexem.
Aztan illik megemliteni a micro$oft marketingjet, vagy nevezzuk inkabb uzleti arrogancianak, hiszen a kis cegeket tonkreteszik, a nagyobbakat beolvasztjak... Ahogy hallottam mar a Parlamentre is van arajanlat hogy Office666 bemutatoterem legyen belole (de legalabbis bizots, ami biztos megvettek nehany honatyat).
Na igen, be kell vallanom, nem tartom magam hulyenek, szamitogepekkel dolgozom, es utalom a homokorakat. Nem szeretem Vedelem Generalis Faliorajat, meg az ismeretlen-hiba-es-bezarom dolgokat, stb stb... es ezert - tessek figyelni - NEM DOLGOZOM [es nem is jatszom] micro$oft termekekkel. Ugyhogy mas tamadasi felulet utan kell nezni. :)
Jah, talan a jopofizassal sikerul a tobbseggel(...) elfeledtetni a problemakat?


(os2 es linux)


1997. október 8. - szerda, 1 óra 19 perc
Gorcsev!

Nem hallotátok az új hírt!
Tönkrement a Microsoft!!!
Hogy miért?
Mert mindenki Linuxot használ!!!
És miért?
1, Mert ingyenes!
2, Mert megbízható!!
3, És nem kell hozzá gigakonfiget venni!!!

zyx


1997. október 8. - szerda, 0 óra 58 perc
j0!

C2? de csak akkor hogyha táp sincs a gépben, és a proci helyére is egy kiflivéget installáltak :-))

Pinkula Vixi


1997. október 8. - szerda, 0 óra 47 perc
Ámulok-bámulok, mert ma megtudtam, hogy ha a w95 végleg meghal, és a gép kiírja a c:-re hogy non-system-disk pls replace, és 7 órán át nyomulsz adatmentéssel és utána formázni akarod C:-t, nincs semmi gond, ha a format kiírja, hogy nem lehet system diskre formázni, és ezekután a scandisk szerint bad block az 1., hiszen a w95 kavart..
Fdisk, és mehet a móka tovább.. ? Biztos. Hááát, meg vadjok szeppenve.

De azért a hüjeuser kérdezi:
- Miért kell egyáltalán tudomást szereznem arról, hogyan menthető meg a recyclingtól (itt a grüne Punkt értelemben!) 1 winyó, aminek (tetsz)halálát a w95 okozta? Sokkal eccerűbb lenne pl, ha a w95 határozottan harcolna a meghalás ellen. Ezt úgy képzelem, hogy ijjenkor megjelenne a képernyőn 1 animált viking, amint kardozik. Nagyon küzdene, és a darabosság ellen az erőforrások 80%-a megjelenítésének tökéletességére fordítódna, a maradék 20% + játszva megoldaná a problémát 10mp alatt. Ilyenkor büszkén lélegezhetnénk fel, hogy dicsőséges katonánk ismét győzedelmeskedett, és utána taps is szólna, meg fanfárok, talán egy könnyed kis AVI, hogy ujjongó nép tódul le az uccákra. Esetleg a magyar verzióban Petőfi Sándor szobra intene a vonatnak, de ez nem olyan fontos. Dramatizálás a titka mindennek :)
- Miért kell új gépet vennem (486dx4 120Mhz 32Mb ram helyett) ahhoz, hogy megbízható, kellő SW-ellátottsággal rendelkező oprencerem legyen (NT4.0), mivel a w95 instabil? (Ez tény számomra, mivel a párhuzamos univerzumokról keveset tudok) Miért nem tudtak 1 stabil dolgot összehozni a no network kategóriára?
HoD


1997. október 8. - szerda, 0 óra 24 perc
Gorcsev!
Az itthonit én, a bentit az IBM-esek. Same shit. Egyébként is, semmi kedvem hónapokig vacakolni a swapfile belövésével, meg a faltól-falig érő config.sys összes paraméterének kiismerésével. Én dolgozni akarok. Nem tudok, adios Warp.

Diolen Mobi


1997. október 8. - szerda, 0 óra 18 perc
Lenne meg egy kerdesem:

Ugy tudom, hogy az WinNT C2-es biztonsagi minositest kapott.
1. Mit jelent ez?
2. Allitolag ez csak akkor igaz, ha a gepben nincs se floppy, se halozatba nincs kotve!
Mi az igazsag?

j0


1997. október 7. - kedd, 23 óra 49 perc
Hello !

1. Telepites utan kerdezi az MS szoftver, hogy
akarok-e modemen regisztraltatni. Persze, hogy akarok (van modem, nem kell postara menni)
Hivom a magyar szamot es hallom a modem hangszorojaban, hogy ezen a szamon elofizeto nem kapcsolhato. Az ugyfelszolgalat kozli, hogy valamikor volt ilyen, de mar nincs.
Magyarorszag annyira rossz piac, hogy nem erdemes
egy telefonszamot fenntartani a modemes regisztraciora ?

2. Tetszenek a Home sorozat egyes tagjai.
Szetneztem az Interneten ezek utan. Talaltam egy jo kis CD -t. A neve: Encarta Virtual Globe 98
Ahogy atolvasom a bemutatasat, rajovok, hogy ez
fogja felvaltani a jelenlegi Worldmap 97 -et.
Az ugyfelszolgalat kozli velem, hogy ilyen nincs
Magyarorszagon. (igaz en az Eszak-amerikai site-on
nezelodtem)(ott mar szeptemberben megjelent)
(meg a Neten is meg lehet rendelni)(USA-Canada)
A Microsoft strategiaja az, hogy a regi termekeket
itt Europaban/Magyarorszagon adja el ?
(Ott mar Az egesz Encarta csomag 98 -as jelzesu)
Mikor fogjuk elerni azt, hogy egyszerre adjak ki az uj termekeket minden orszagban ?
Nalunk kulonosen fontos kerdes ez, mert itt biztos
nincs minden evben penze az atlagpolgarnak arra, hogy megvegye az eppen aktualis verziot.
Kulonosen igy megy el az ember kedve a vasarlastol, hogy tudja amit vesz az egy elavult cucc es mar van ujabb is.

3. Magyar Home sorozat mikor lesz ?

4. Az OSR2 -rol lehet majd upgradelni a win98-ra, vagy az NT 5.0 -ra ?

blue@mail.matav.hu


1997. október 7. - kedd, 23 óra 47 perc
Hali,

ez egy kerdes, hallottam. igaz-e, h. az NT workstation meg az NT server tokugyanaz, csak uzleti megfontolasokbol lett ujra, mas dobozban kiadva?

zsele, aki rohan debijaaant installalni, mert a geptermi SPARCok lassuak :)


1997. október 7. - kedd, 23 óra 38 perc
Reisz Ur!

A licensz szerint, ha jol ertelmeztem, onok semennyire nem felelnek a programuk altal esetleg okozott karokert.
Tehat ha pl. egy Windows termek egy esetleges hibaja miatt elveszik pl. az OSSZES szovegem, adatom, amit eddig csinaltam, akkor EGY Ft karteritest SE kovetelhetek onokon.
Tenyleg igy van ez? Ez nem jogtalan magyarorszagon?
Tovabblepve, sokszor pont azt hozzak fel ervkent az MS termekek mellett, hogy van garancia az MS termekekre (mig onok pl. a Linuxra nincs ilyen).
Tehat megkerdeznem en, hogy mi a garancia arra, hogy egy MS termek azt teszi, amit elvarnak tole, ill. ha nem teszi, akkor mit nyujt a garancia.

J0


1997. október 7. - kedd, 23 óra 25 perc
Mi az a mosógép?
Bill Gates


1997. október 7. - kedd, 23 óra 2 perc
DcsabaS
Érdekes, nálam megy a TrueColor... (igaz, ez már a Merlin)
(Megj.: a Novell nem Nowell :))

zyx
Óriási tévedésben vagy. A Linux nem azért divatos, amit írtál, hanem azért, mert :
1. ingyen van,
2. jól dokumentált,
3. forrásban is elérhetö,
4. stabil (pontosabban tudhatod, hogy mi stabil benne, és mi az, ami nem feltétlenül),
5. sokkal kisebb az eröforrásigénye, mint a hasonló képességü rendszereknek,
6. mindezekkel együtt (vagy ezek ellenére?) még gyors is.
Összességében: _rendkívül_ alkalmas pl. önképzésre, gyakorlásra (föleg diákoknak, a viszonylag kis hardverigény miatt), sok területen költségmegtakarításra, stb, stb.
Amúgy (pl. szövegszerkesztöknél) azért használják az emberek az újabb verziókat, mert _van_ bennük _néhány_ _hasznos_ új funkció is a sok fölösleges mellett.

Mulan
A titkárnönek szerintem a magyar _Word_ kell, és nem a Win. Az pedig még gyorsabb is Warp alatt :)))

D.Mobi
Ki rakta föl a Warpodat? A hentes, vagy a szabód :))) ? Nálam több, mint két éve megy (több gépen is), és a _legrosszabb_ jelenség az volt, hogy lefagyott, újraindítás után csinált egy checkdisk-et, közölte, milyen állományokban javította a hosszat, vagy ilyesmi (eltávolítani csak mostanában kellett -asszem kettöt-, mer' véletlenül beleírtam a partíciójába :((( ), de ilyen durva eset is csak 2*-3* fordult elö. A többi "lefagyásnál" az op.rendszer még képes arra, hogy egy C-A-D-re korrektül lezárja magát, és hibátlanul induljon. Egyébként az esetek kb. 98 %-ában ez a Netscape büne.
Pedig aztán én is csesztetem ám össze-vissza, programok föl-le, beállítások össze-vissza, stb.
Az IBM marketingje ügyében viszont egyetértünk :(((. '95-ben letarolhatták volna a piacot...
Ja, és az NT (mint írtam is), más tészta: az már legalább tényleg op.rencer...

Gorcsev


1997. október 7. - kedd, 22 óra 57 perc
zyx,

szándékosan írtam WinCommandert, mert még az is sokkal praktikusabb, mint a vindózos módszerek.
FAR persze hogy jobb, de ez ebből a szempontból mindegy.
Azzal egyetértek, hogy minden munkához a lehető legjobb eszközzel kell(ene) nekilátni.
A LINUX-ot, LINUX használókat meg ha rám hallgatsz, békén hagyod, mert dzsihád lesz. :)
(Na jó, flame, de az se kéne... :)
WORD-legfrissebbet pedig azért használnak az emberek, az EXCEL-legfrissebbel együtt, mert Billgéc kínos alapossággal ügyel arra, hogy az aktuális verzió állományait ne lehessen elolvasni az előzővel. A kettes winworddel élete végéig boldogan ellenne az összes titkárnő, pár kiegészítő fonttal, de mikor már a tizedik levelet kapja WinWord 6 formátumban, és nem megy... Na, akkor ő is átáll. (Én is tudom, te is tudod, hogy lehet megoldani, de azt a 10 levelet másik titkárnők írják, és ők nem tudják. _Ezt_ tudja zseniálisan a Bili.)
Meg azt, hogy az emberek (többnyire)nem is akarják tudni, mi hogy működik.
excel/win95:
menj 95 sor A oszlopba, jelöld ki a teljes sort, TAB-bal B oszlop, hívd elő a súgóból a névjegyet, aztán bal ALT-SHFT-CTRL nyomd le egyszerre, tartsd lenyomva és a bal egérgombbal clickelj a támogatásra.
Aranyos. Tényleg. De azért, miközben nézegeted, gondolkodj el azon, mér akkora az excel (is), amekkora...

Trebitsch

ui.:"aki csak a hálón tájékozódik, az könnyen azt hiheti, hogy Bill Gates az ördög személyes cimborája." Na, ez nem így van.
Felvilágosult ember nem babonás, minden irányból tájékozódik, és Dec. 13-án elmegy a templomba, egy sámliról átnéz egy lyukas fakanálon, a billgéc fényképére. Tisztán látszik, hogy patája van, bojtos farka (hátul!!!), és kis szarvai. Jobb orrúak enyhe kénkőszagot éreznek.


1997. október 7. - kedd, 22 óra 11 perc
T. Reisz úr!

A jogosulatlan szoftver-használat, mint tudjuk több kárt okoz cégének, mint 3 országos jégeső.
A cég (tudtommal) ennek ellenére meglehetősen
nyereséges.

Kérdésem:
Érdekelne cége stratégiája, amennyiben valamilyen csoda, terror, stb. folytán lényegesen emelkedne a jogtiszta szoftverek aránya, annak cége szempontjából mi lenne a
következménye: - ennél is nagyobb nyereség
- jobb szoftverek
- lényegesen alacsonyabb árak
- egyéb ?

Üdvözlettel: Ppeti


1997. október 7. - kedd, 21 óra 51 perc
Nem unjátok még ezt az idétlen Linux nyavajgást.Aki úgy odavan érte, használja egészséggel, én nem fogom érte sajnálni. Nem gyötröm őket,hogy jól konfigurált hardveren (s ezen elsősorban a minőséget értem,nem a marha menő,HX,TX,"586"-os alaplapos,majd mi összerakjuk,installáljuk gépeket) profi adminisztrátorral milyen jól használható az NT. Aki szerint meg az a lényeg, hogy a Linux-on kivül dögöljön meg minden egyéb ( egy az Isten ) alapitsanak szektát, én az egy százalékomat nekik fogom utalni,csak költsék nyugtatókra.

Üdv
Ede
ede@mail.datanet.hu


1997. október 7. - kedd, 21 óra 20 perc
T. Picipuha Magyaroszág Vezérképviselet és Bemutató Mintabolt!

Talán a gusztustalan árukapcsolások (lásd Explorer-Mail, a két szalámi iker) és a felhasználói (személyes) adatok rafinált gyűjtögetése helyett próbáljuk Kapuk Aput, az Ablakok Urát rávenni arra, hogy mielőtt meg sem fogant álmainkat kitalálná, valós igényeink és hardvereink bamba képességeit szem előtt tartó progik fejlesztésével fáradozzon két PR jótékonysági akció között.

Sajnos az ilyen MicroSaurus összefonódások (Software - hardware - iridium telcsi rendszer - net szolgáltatás egy kézben) veszélye az, hogy előbb utóbb a gatyánkat is a mágus kasszájában hagyjuk!

Több fejlesztést, kevesebb marketing bullshit-et.
Fogadatlan Prókátor HELYETT:

a Fogatlan Provokátor


1997. október 7. - kedd, 18 óra 39 perc
Levendula!
Microsoft = Valami, ami kicsi és puha!
Azaz nem egy Leányálom!
Pirítós


1997. október 7. - kedd, 18 óra 34 perc
Trébiccs!

A vindóz kommander az biza sux!
Dogoztá má far manager-rel?

Egyébként nem idegenkedem a parancssoroktól,
de ha Photoshopot szeretném használni, akkor
nem kezdek nekiállni Visual C++-ben programozni.
Ha szöveget akarok szerkeszteni, akkor nem
csinálok ilyen hülyeségeket, hogy /bold,
hogy attól a laikusok nagy embernek nézzenek.
(Mostanában csak emiatt divatos a Linux...)
Amúgy meg tudom mit csinál a Windows95, ha egy
állományt ráhuzok egy alkalmazásra: betölti az
állományt, a meghívott alkalmazásba. Nekem elég
ennyi, tökéletesen működik és nem vagyok
kiváncsi a folyamatokra (hát még a forráskódra)
Akinek meg az a baja, hogy miért ilyen bazi nagy
a Word97 és miért tud ennyit, amikor a nagy
többség csak a program tudásának a 10%-át
használja ki, akkor az miért nem használ
Word 2.0-át?

Hajrá Linux vallás! De én csatlakozom inkább a
Debian szektához... Mert a Red Hat szekta egy...

zyx


1997. október 7. - kedd, 17 óra 54 perc
Jó. Jó. De mi az a Microsoft?

Levendula


1997. október 7. - kedd, 16 óra 50 perc
TREX!

Azt írod:
"... jó időben, jó helyen, jó dolgot csinált amikor kezdte, így beütött neki a siker. Ennyi, de semmi több."
Eszem ágában sincs Bill Gatest mennybe meneszteni, de szerintem két helyen sántikál legtöbb bírálójának érvelése. Az egyik az, amit Te is "ennyi, de semmi több"-ként fogalmaztál meg. Szerintem jó időben, jó helyen, jó dolgot csinálni egyáltalán nem is olyan egyszerű, de legalábbis az emberek döntő többségének ez valamiért nem sikerül. Persze, bárki hibáztathatja az időt, a helyet és a körülményeket (tesszük is), de sokkal őszintébbek vagyunk, ha beismerjük, hogy az idők szavát megérteni, vagyis felfedezni a nagy lehetőségeket, ahhoz bizony tehetség is kell. E téren pedig Bill Gates nem egyszer, de többször is bizonyított.

Sokan hoztak/hoznak fel példákat olyan programokra, amelyek (önmagukban) jobbak a megfelelő M$ terméknél. Igazuk van. De ha leragadunk itt, akkor bizony nem látjuk a fától az erdőt. Ugyanis e programok jósága legtöbbször azon alapul, hogy mellőzik a korábbi (problémás) módszerekkel való kompatibilitást. Ez pedig túl nagy ár!
Konkrét példa: A 6.0-és MS DOS-szal nagyjából egy időben hozta ki a Novell (a DR. DOS-t továbbfejlesztve) a saját 7.0-ás DOS-át. Sok jót hallottam róla (hálózat, jobb memória-kezelés, stabilitás), ezért gondoltam kipróbálom (7 eFt). Annál is inkább, mert az MS DOS 6.0 kimondottan selejtes volt. Azután elszörnyedve kellett tapasztalnom, hogy a Nowell DOS COMMAND.COM-ja a BATch file-okat lényegesen másképp interpretálja, amiből kifolyólag át kellett volna írnom az összes .BAT file-omat. (Voltak vagy 100-an, a legnagyobbak 30 kByte fölött!) Máig sem értem, hogyan képzelte ezt a Nowell?!?!? Persze azonnal visszatértem az MS DOS-ra és kivártam a 6.22-es (elég stabil) verziót. A Nowell DOS-ból pedig egyetlenegy programot emeltem át, a DPMS.EXE memória kezelőt.
Vagy vegyük az OS/2 esetét. Szintén megvettem (valami 15 eFt volt), de az sem érte meg, hogy 1 hétig használjam. Ugyanis max. 64 ezer színt támogatott az sVGA kártyáimmal (S3 Vision968 és ET4000), másokat pedig csak 256 színben tudott használni. Mindezt akkor, amikor már DOS-ban is 16.7 millió színben pompáztak a különféle JPG kép nézegetők, a Windows-ról meg nem is beszélve. Ismét a kérdés, hogy hogyan képzelték ezt a fejlesztők?!?!? Ilyen súlyos technológiai visszalépéssel nem lehet rávenni az embereket az "upgrade"-re! (Legfeljebb beugratni egy időre.)

A példákat hosszan lehetne sorolni, de talán elég annyit megfogalmazni: a Microsoft és Bill Gates sokkal jobb érzékkel választotta ki, hogy mi lehet fontos a felhasználóknak, mint a legtöbb konkurens cég.

Egy másik szokásos vád Bill Gates-szel szemben, hogy kizárólag a minél nagyobb profit érdekli. Ezt egy kissé alaptalan érvelésnek tartom. Kb. úgy hangzik, mint az éhező emberek azon hite, hogy aki gazdag, az biztosan éjjel-nappal zabál. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a maga ideológiája mentén tényleg boldogítani akarja a népet, amihez igen nagy befolyásra is szert tett. Csöppet sem csodálkoznék, ha indulna az elnökválasztáson is. Jobb lesz még időben felkötni a gatyát...

DcsabaS


1997. október 7. - kedd, 16 óra 40 perc
Hiába szídjuk a MS-ot, attól még van. Valahogy úgy kellene, szídni, hogy attól ne legyen.
Bill Doors


1997. október 7. - kedd, 15 óra 35 perc
Csak hogy ne tűnjön úgy, hogy kizárólag a MS szidása a cél:
Nemrég egy Silicon Graphics installálása során tapasztalták kollégáim - egy napos kínlódás és hosszas telefonos supportálás után -, rájöttek, hogy az oprendszer egy patch-e szabályosan legyilkolja bizonyos körülmények között az oprendszert, végül sikerült meglelni, melyik az, ezek után annak a számát már fejbôl tudják, hogy azt NEM SZABAD installáláskor feltenni....
Pedig elvileg hozzátartozik....

Na tessék, Unix, IRIX,...ez se az igazi! :))))

MuzX


1997. október 7. - kedd, 15 óra 11 perc
Kedves Mulan,

mindennel egyetértek, amit írtál, kivéve:
kényelmes file-kezelô, a Windows-ban?????????
Nehommá, mutasd már meg szegény usereknek pl. a Windows Commandert... :)

Trebitsch


1997. október 7. - kedd, 14 óra 58 perc
GG!

Rendben, biztos igazad van, te vagy a szakember, én csak a saját userként szerzett benyomásaimat említettem.
De azért azt ugye nem akarod elhitetni velem, hogy a Win 3.0 vagy 3.1 valóban multitasking oprendszer?

MuzX


1997. október 7. - kedd, 14 óra 51 perc
zyx,
a LINUX-ot tűzfalnak használom itt-ott. A dolog természetesen hit kérdése, mert ez azért vallási ügy, legfôképpen.
A tűzfalat persze kizárólag hithű rendszergazdák piszkálják, ôk általában nem idegenkednek a parancssoroktól, viszont szeretik tudni, hogy mi történik.
Én meg úgy vagyok ezzel, mint a postás, aki kihordja a leveleket, aztán este kocog még egy keveset, levezetésképpen.
És közben nem felejtem el az írásbeliséget, meg a parancsokat, meg a számítógépet, mint olyant.

Trebitsch


1997. október 7. - kedd, 14 óra 42 perc
MuzX, GEM:

Az nem haszontalan csicsamicsa, hogy a Windows-nak jól olvasható rendszerbetűtípusa van, például; a GEM-nek ilyen nem volt. De írtam megfoghatót is: multitaszk. Abban az idôben, mikor a GEM eltűnt, ez már mindennapos volt, a GEM pedig gyakorlatilag nem volt multitaszkos. De ez a vita szerintem nem olyan fontos, vágjuk is el gyorsan.

GG


1997. október 7. - kedd, 14 óra 20 perc
Döme! Miért?
Van verselő döme is? :)))
Az olyasmi lehet, mint Billy G., amint épp felkopik neki az, amit soha sem szokott leejteni, nem? :)

Más:
1. "szabadkozik: Bill Gatesnek kisebb irodája van, tudja, hogy ez ciki, de ilyen az épület. Rákérdezünk, még nem járt a nagyfőnök szentélyében... Bill fényképe jóságos mosollyal veszi tudomásul, hogy az interjúnk nem akar szabályosan kezdődni" Erre mit mondjak? Talán ideje lenne, ha mostantól nem a kábakő felé fordulva imádkoznának a mohamedánok! :( Az istenit, azért, mert elsőre működött az első BASIC interpretere, amit írt, még nem egy isten, és nincs szentélye, kedves riporterek. Szerintem ez ocsmány, ne is haragudjatok - Billy gazdag, nagy befolyással bír, jó időben, jó helyen, jó dolgot csinált amikor kezdte, így beütött neki a siker. Ennyi, de semmi több.
2. "Azt szeretné, ha az átlagmagyar ugyanolyan biztonsággal használná a számítógépet, mint a mosógépét. Saját mosógépének hét gombjából háromról tudja, hogy mire jó, és ezzel a tudással elboldogul." Ez remek. Végül is, nem muszáj mindenkinek tudni, mi rejlik belül. Csakhogy ahhoz, hogy azt a három gombot meg lehessen nyomni, annak a mosógépnek működnie is kell ám. Nem vagyok meggyőződve róla, hogy a jelenlegi szoftvergyártó cégek (nem csupán az MS) a programok megbízhatóságát, állóképességét tartják elsődlegesnek.
3. "Tudatosan nyitottabbá tette a médiakapcsolataikat, társaságba jár, lobbizik, szerepel" PR tevékenységet folytat, ahogy azt egy jó cég-gurunak tennie kell. Így a vásárlók könnyebben hajlandók elhinni, hogy minden értük van :) A többi maszlag.
4. "aki csak a hálón tájékozódik, az könnyen azt hiheti, hogy Bill Gates az ördög személyes cimborája" Az ellenreklámnak is van pozitív reklámértéke, mivel erős ellenkezést vált ki az emberekből. Szerintem ez a dolog nagyon megéri Billynek. :) De komolyan.
3. "Reisz szerint ez magyar jelenség, az elsőket itt divat szidni, az amerikai utca embere viszont elismeri a sikereket" Ebben lehet valami. Csakhogy: a más látásmódnak más gondolkodásmód az oka. (Mi sosem telefonálunk be tömegesen a filmgyártó válalathoz, hogy mért nem jött ki a III. Richard első két része :))) Mi szeretnénk belelátni a dolgok hátterébe. Az amicsik csak az eredményt látják, az oda vezető út nem érdekli őket. Mi most úgy érezzük, hogy Billy drága és sok erőforrást igénylő software-jeivel (ami mellé persze hardware-t is kell majd vennünk), amelyek kevéssel nyújtanak többet az átlagember számára, mint az azokat megelőzőek, egyszerűen röhögve átgyalogol rajtunk: "Eszitek, mert nincs más!" És ez így is van. De azt sem szabad elfelejtenünk, hogy ha Billy nem írja meg azt, amit a haverjával együtt, még diák korában megírt, akkor talán a személyi számítógép még mindig csupán egy kapcsolótábla lenne, képernyő, billentyűzet, egér meg miegyebek nélkül. Akkor aztán nem is lehetne kit szídni :)
4. "irdatlan összegeket fordít fejlesztésre, többet, mint a Boeing." Remek. Remélem mihamarabb látni fogom az eredményét :)

Végül pedig - "A gyerek fejlődése végigkísérhető az Interneten: http://www.geocities.com/NapaValley/2008" Egy megállapítás... (nem is!) inkább egy kérdés ezzel kapcsolatban Reisz úrhoz:
Kedves uram,
nem akarom önt ezzel megsérteni (és gratulálok a közelgő gyermekáldáshoz), de meggyőződésem, hogy az Internet felhasználók körében az ilyen - az emberek többsége számára hasztalan - információk miatt elterjedt az a nézet, miszerint az Internet nem más, mint értéktelen zagyvaságok amorf halmaza. Ön erről mit gondol? Vagy ez is csupán PR tevékenység az ön részéről, és az MS dolgozóinak (és vevőinek) illik minden hónapban letölteni ezt az oldalt, és kollektívan örülni a szaporodás csodájának?
(Ezt a kérdést tényleg nem sértésnek szánom. Tudom, hogy ön számára születendő gyermeke mindennél fontosabb.)

Üdvözöl mindenkit:
TREX


1997. október 7. - kedd, 14 óra 7 perc
MuxX és Dcsabas már nagyjából leírták a hozzászólásaimat, alig van hozzátennivalóm. (Azért van).

Én 72 óta foglalkozom számítógépekkel, a nagygépes op. rendszerekből sem eggyel dolgoztam, és szintén az első megjelent (még 8 bites) gépek korában kezdtem a PC-k használatát. Ja, és én guruskodom is, de laikus végfelhasználókat szolgálok ki. És bizony az MS programok is kiszolgálják őket. Qtya nehéz lenne a titkárnőmet rábeszélni, hogy a magyar Win helyett használjon inkább unixot vagy OS/2-t... és minek is?

Az inter(intra)net serverek nálunk is Linuxban mennek, de a cégnél üzemelő ~2000 PC felhasználói közül max. 30-nak van többre szüksége, mint kényelmes file-kezelőre, szövegszerkesztőre és táblázatkezelőre. (Utóbbiak lehetőségeiből is töredéknyit használnak.) Ezt viszont igenis nyújtja a Windows. A másik nálunk általánosan használt rendszer a Novell - hálózatban az MS még nem nyerő, itt, a az inf. fejlesztésen és az SZT üzemben működik néhány NT server, de tömegesen egyenlőre maradunk a Novellnél) - de Novellék még mindig csak ígérgetik a magyar végfelhasználói felületet (adminisztrátornak nem kell, az adminisztrátor tudjon annyit angolul).

Összeomlás, elszállás: Az én gépemen (senkitnemengedekhozzányúlni-különösenmásgurutnem) eddig csak akkor kellett újrainstallálni a Win95-t (ami szerintem sem op. rendszer - az NT már az), amikor más hangkártyát próbáltam rajta, és azt valahogy nem szerette, pedig én is kipróbálok mindenfélét (játékot alig), amit aztán letörlök - igaz viszont, hogy a legtöbb .dll-ről tudom micsoda, az .ini-k belsejében is boldogulok, és nem bízom programra az config ill. az autoexec bütykölését.

Az egyetlen rendszeresen elszálló programom a Netscape, de akkor is jobban szeretem, mint az Explorert, és engem - a más szakmájú végfelhasználókkal ellentétben - nem zavar, hogy nincs magyarítva.

Fentiekkel nem azt akartam mondani, hogy tökéletesnek tartom az emlgetett programokat és rendszereket, szidom is eleget, meg az unixot is szidom, a hardware-gyártókat is, meg a kormányt, meg... Legtöbbet az EAS-t és az SAP-t és az áramszolgáltatókat.

Mulan

Kedves hétfő 19:31! (Ha már név szeint hozzám)

Csak leszögeztem egy tényt, nem minősítettem. Főleg nem negatívan, mivel inkább pozitívnak tartom.

Viszont huzamos fennállásom óta először szólított valaki Úrnak... szokatlan érzés.

Mulan néni


1997. október 7. - kedd, 13 óra 25 perc
Tisztelt Cs. Laci!

Hat nem is tudom mit gorcsoltok. Vegyetek UNIX-ot, azok ara igencsak konvergal a PC-kehez.
Jovore kapsz pl. PC arban levo SUN-t, Solarissal. Azon a ProEng jop erzi magat.

Zoltan


1997. október 7. - kedd, 12 óra 24 perc
Hell o *.*,
Hell o Cs. Laci, javaslom rakd fel az AMD javítást (patch) és láss csodát.
Én egy Gateway 2000 gépen _dolgozom_, az elmúlt fél évben egyszer kellett újratelepítsem, akkor is a saját hülyeségem miatt. Az otthoni gépemen (régebben) minden lemezmelléklet kipróbálása után.

Gandalf (Dublin)


1997. október 7. - kedd, 11 óra 41 perc
GG!

"GEM minden tekintetben kevesebbet tudott" ez így elég megfoghatatlan.

Én azt vettem észre, hogy ugyanazon a gépen, amin vígan futott a GEM, és arra a feladatra, amire én akartam használni nagyon jó volt, a Windows szart se ért, mert vagy nem ment, vagy túl lassan, és akkor is kb. 4x gyakrabban szállt el.
Az viszont tény, hogy kevesebb haszontalan csicsamicsa volt benne...

MuzX


1997. október 7. - kedd, 11 óra 19 perc
Hello !

Csak gyorsan irok par szot a M$ programok stabilitasarol. Nalunk itt teljesen jogtiszta programok futnak, nincs sem uninstall, sem pedig jatek, egyeb gyanus eredetu prg, megis annyiszor szallnak el a gepek, hogy az mar bosszanto. Windows NT 3.51 Server + 8 munkallomas 64Mbyte RAM, Pentium vagy AMD K100 proci. AutoCADR13 futtatasa mellett 2-3 orankent fagy le, ProEng. alatt, egy bonyolultabb, szamitasigenyes modellnel az eddigi rekord 5 azaz OT PERC :-(.
Es allitolag az NT stabil rendszer (UNIX platformon a ProEng csont nelkul visz el minden problemat)
Tud valaki magyarazatot adni arra, hogy miert van ez? Szerintem olyan hibasan van megirva az op. rendszer, hogy arra nincs szo. Erre kellene inkabb penz forditani, nem pedig a marketingre!

Kerdesem tehat Reisz Attilahoz: Mi a fontosabb: egy stabil szoftver megalkotasa, vagy egy kevesbe stabil, de csicsas programe, aminek a hibait, pontosabban a hibak miatti negativ visszhangot reklammal elnyomhato?

Cs. Laci1997. október 7. - kedd, 11 óra 0 perc
Hirdetés!(X;)

A mult héten vin95-öm 7db scannert ismert fel a gépemen. 6-ot ebből most eladok! Jelentkezni a 7kér-ben lehet!

Egy vicces kedvü felhasználó


1997. október 7. - kedd, 10 óra 37 perc
Jó napot, jó bootolást!

Az alant mexólalókkal maximálisan egyetértve azt kérdezném nagytiszteletű Reisz úrtól, hogy az új Exchange miért vette elő újra a POP3 hozzáférést?

Netán mégiscsak jobb az öreg bevált, mint a saját fejlesztésű és roppant erőforrásigényes EXCH kliens?

Mit gondol az Office 97 szolgáltatásaiból hányat használ egy átlag (titkárnő) felhasználó?

Ha egy új felhasználót leültetünk egy Office 97 elé, mennyi időt kell a kiképzésére szánni (Word, Excel, esetpeg Powerpoint)? Ez még plusz költsége a felhasználó szervezetnek !

Nem-e lehetne-e egyszerűbbet is ? Ragaszkodjunk a pilótavizsgához?

Részemről - és én már szofisztikétid felhasználó vagyok- kb 10%-át használom ki a Word 97 szolgáltatásainak. Viszont vehetek P6-os gépet, ha netán a levelezőt is benn akarom tartani a memóriában.

Ahogy egy vicces MSoft Hungary alkalmazott szokta volt idézgetni "a Microsoft támogatja az erős hardvert".
Kérdésem: meddig?

papaja


1997. október 7. - kedd, 10 óra 34 perc
Hali!

Ez itt bizony hitvita lett! A Linux nem jo arra, amire a Winfos, es forditva..
Szoval a titkarnok asztalara szep gombsorral ellatott szovegszerkeszto es tablazatkezelo kell es pont. Nem tobb, nem kevesebb. Az, hogy idonkent kifagy, elszall, stb... mar egy igen nagy hanyagsag eredmenye, es felhaborito. Regebben (Spectrum idokben, aggghhh...) ha egy program EGYSZER is kiakadt, mar toroltuk is lefele a szalagol, mondvan "Ez szar, b+.., vidd innen.." azaz nem is elt tovabb a HIBAS szoftver.
Manapsag ha naponta csak egyszer-ketszer fagy le, meg szinte orulunk. Nem is tudom, hol rontotta el a vilag: talan a felhasznalok voltak tulsagosan elnezok kezdetben, mikor jottek a szinesnel szinesebb programok es Winfosok. A PC-sek irigykedtek az elerhetetlen Mac-re, es a feljatek Amigara, ahol eleve grafikus oprendszer volt.
Latva ezt a szoftverfejlesztok, ugy gondoltak, le van sz@rva a tucatnyi hiba, ki kell dobni a leges-legujabb verziot, mert a szemet masik ceg ket heten belul kesz az o verziojaval... Majd kiadunk patch-eket, meg download-supportot, meg miegymast...
Billgec(i): a jo idoben a jo helyen volt, es azon tul, hogy ugyes is volt, szerencset is kapott - no nem az istentol, hanem pl. az IBM-tol.
A szomoru az, hogy MOST mar, hogy a legnagyobbak egyike, tenyleg torodhetne jobban a szoftverek hibamentessegevel. De o csak epiti a fellegekig a hatalmat, ami egyreszt undorito monopoliumma valt, masreszt tovabbra is a mennyisegre es nem a minosege torekszik. Szerintem a nagy le elvette a n®malis eszet egyszeruen. lattunk mi mar ilyet kisebb osszegek eseteben is...
A Linux a masik oldal: itt a minoseg paratlan es pedaerteku, viszont azt azert ne mondja senki, hogy okos otlet lenne egy pl. 6-8 munkahelyes irodat CSAK LINUXRA epitve ellatni szovegszerkesztovel, tablazatkezelovel, adatbazis-programokkal, szamlazo-raktarnyilvantartoprogramokkal, cimkezessel, berszabfejtessel, konyvelessel, stb...
Mert a cegek nagyreszenek EZ KELL, es nem mas.
Termeszetesen kommunikacios szervernek es hasonlokr (WEB, mail, TCP-kapcsolatok, stb..) kituno es ajanlott operacios rendszer, de azert ne fussunk kisgatyaban Sziberiaba!...
Mindezek mellett a Linux a jovoben meg sok mas teruletet is hodithat meg, es remelem igy is lesz. A kulcskerdes a tamogatottsag bosegessege es az egyseges fejlesztes, es persze a szinvonal. Az egysegesseg volt a kulcsa a Mac elterjedesenek is, es nem veletlenul szinte kizarolag a nyomdaiparban! Ott menni kell az eletnek, nincs ido installalgatni es konvertalgatni ketnaponkent.
Szoval ha mar van (mert van) Winfos, akkor legalabb legyen stabil, es tenyleg jo. Megszuntetni, betiltani mar ugysem lehet, hat akkor inkabb probaljuk meg elviselhetobbe tenni.

De azert a Linux tenyleg muxik!

NrB


1997. október 7. - kedd, 9 óra 57 perc
Sziasztok

Magam részéről abban a szerencsés helyzetben vagyok , hogy jogtiszta szoftwereket használok mind munkahelyemen mind othon . Nem vagyok burzsuj , a munkahelyem kivánta mindezt .
Eddig a munkahelyemen nem tapasztaltam osszomlást . Pedig napi 12 - 14 orát nyüstöljük . Az othoni gépem havonta legalább egyszer . Ugyanaz a gép , alapsoftwerek is ugyanazok . Mi a hiba oka ? Vélhetőleg az , hogy mig mukahelyemen dolgozás van , semmi próbálkozás , shareware , játék , stb. . Természetesen az ilyenek hiányában az uninstal is elmaradhat . Mig othon , ami belefér . Ami instalálható az instalálva is van , természetesen ezzel a stilussal a világ winchester kapacitása is kevés lenne . Igy amit csak lehet unistall . Itt van a baly , mégpedig a közös file -al . Ha leszedsz valamit ami az aktuális programod szerves része akkor korántsem biztos ,hogy az a nnak hiányában is tökéletes marad . Csak az a kérdés mikor történik meg az összeomlás .
Százszónak is egy a vége , nem biztos , hogy az M$ a bűnös minden esteben . Lehet , hogy a saját stilusunk a rossz . A hibát pedig jobb másban keresni , mint magunkban .
Én végigdolgoztam a MS-DOS skálát , emberközeliség 0 -a . Sokan a mai napig dicsőitik . Részemröl ez is OK , de a windows nagyságrendekkel emberközelibb és minden ellenkező hiresztelés mellett lehet vele dolgozni .
Otthon volt alkalmam megtapasztalni az AMIGA Workbench rendszerét , véleményem szerint ez a legjobb op.rnedszer amivel eddig találkoztam . Természetesen ez is GURU -zik .
Most tapasztalom a LINUX -ot . Véleményem szerint ez is egy op.rendszer . Jó , mindenki stabilnak itéli , de egy egyszerű felhasználó mit csináljon a hálózati moduljaival / ami nagy erősége a UNIX-nak és LINUX-nak / . Azonkivül nem hasonló softwerekre van szükség hanem azonosakra . Hiába van nekem egy stabil LINUX-om ha MS-DOS ra irt clipper célsoftwerem van / konverterek kiméljenek , dolgozni akarok nem varázsolni mindenből mindent / .
Per pillanat M$ alapsofwerek alá van a legtöbb célsoftwer irva . Ha tetszik ha nem ezekkel kel dolgozni . Azt lehet mondani , hogy szabvánnyá vált az M$ . Ezt ahhoz lehetne hasonlitani , hogy az életben az angol nyelv válik világnyelvé . Pedig nagyságrendekkel van jobb nyelv is / eszperantó / .

Laca


1997. október 7. - kedd, 9 óra 56 perc
MuzX:

A GEM minden tekintetben kevesebbet tudott, mikor kihalt, mint a Windows akkor aktuális változata; ha említeni kell valamit, legyen az a multitaszk...

GG


1997. október 7. - kedd, 9 óra 43 perc
Kedves AblaxTavajelőtt rajongók!

Nézzetek be a Sz.Gy.T. Panaszládájába! Érdemes! Jobb mint bármelyik vicclap! Innen tudam meg, hogy az excel a 1,40737488355328-t 0.6-ra kerekíti!!!!
Lehet, hogy ritkán fordul elő, de ha nekem _pont_ ez a szám kell, akkor mi van? Hozsánna néked M$ megbízhatóság. Egy közös ismerősünk után szabadon: Én is megbízható vagyok, csak másképp!

-Veréb-
zorro_scott@hotmail.com


1997. október 7. - kedd, 9 óra 36 perc
Milyen biztonsági minősítést kapott az NT server?
Peter


1997. október 7. - kedd, 8 óra 43 perc
Re-Boot és Re-Install
===========================
Néhány ökölszabály - problémákkal küszködőknek:

1.) A hardware hibák 90 %-a csupán kontakt hiba!

2.) A Win95 instabilitásainak 90 %-a a Plug-and-Play BIOS-szal való ütközés miatt lép fel. (Win95-ös gépbe ne tegyünk nem teljesen P'n'P kompatibilis kártyát!)

3.) Ahogy Laci is észrevette (hétfő, 23 óra 2 perc), a WINDOWS és a WINDOWS\SYSTEM könyvtárakban idővel mérhetetlenül sok szemét halmozódhat fel (akár több ezer file is), ami nagyon lelassítja a hozzáféréseket, következésképp az egész rendszer működését. (Szükségtelen TrueType Fontok installálása különösen kártékony.)

4.) SoftWare-es problémákat csak a _legritkább_ esetben tudunk megoldani Re(rá)-installálással. Ellenben könnyen keletkezhetnek újabb problémák, pl. 0 méretű file-ok, amiket a setup/install program nem ír felül (hacsak előzőleg nem töröljük őket).

5.) Ha sikerült egy jól működő rendszert felépítenünk, akkor a rendszert konfiguráló file-okat feltétlenül mentsük el! Ugyanis tetszőleges hardware/software elem installálása a padlóra küldheti a Windows-unkat. És akkor nem fog segíteni semmi más, csak az utolsó még jól működő rendszer konfigurációs file-jainak visszatöltése (az esetek több, mint 90 %-ában)!
Az érintett file-ok:
WINDOWS\*.GRP,
WINDOWS\*.INI
WINDOWS\SYSTEM\*.INF
Egy nagy és mégis jól működő Windows-os rendszerhez pl. úgy juthatunk, hogy minden egyes újonnan installált program után alaposan leellenőrizzük a rendszer hibátlan működését. Ha a rendszer jó, akkor elmentjük az új konfigurációs file-okat. Ha nem, akkor pedig visszatöltjük az előzőket, majd Re-Boot után az installálást megismételjük, de valamit módosítunk a feltételeken (pl. Kártya, Slot, DMA, IRQ, I/O, Drive, Directory, stb.)

6.) Installálásnál célszerű kerülni az Automatikus/Default opciót, helyette válasszuk a CUSTOM-ot, ahol módosíthatunk is a beállításokon, pl. rövidíthetünk a Directory-k/Folder-ek nevein. Ez különösen Win95 alatt lehet hasznos, mert így megszabadulhatunk a hosszú (régebbi programjainkkal nem mindig kompatibilis) nevektől. (Továbbá a max. 127 Byte hosszú PATH-t sem töltjük fel pillanatok alatt.)

7.) Az Install/Setup programok úgy állnak a multikonfigurációs CONFIG.SYS és AUTOEXEC.BAT file-ok előtt, mint borjú az új kapu előtt. Az esetleges változtatásokat MINDIG vizsgáljuk felül, és szükség esetén módosítsuk.

DcsabaS


1997. október 7. - kedd, 8 óra 24 perc
Vigyázat!!!!! döme (hétfő 16ó 9)itt nem a verselő Döme!!!! Egyébként nem is értem mit habog
össze-vissza.
Döme


1997. október 7. - kedd, 8 óra 19 perc
Tisztelt Reisz Úr!
A MS Hungary működésével kapcsolatos észrevételeim/kérdéseim:
Kb. fél éve vásároltam a cégem részére egy Schedule+ programot. Meglepetéssel tapasztaltam, hogy az annak ellenére csak angol nyelven kapható, hogy az Office95-ben magyarul is benne volt, - és szemben a kereskedelmi jogszabályokkal magyar nyelvű leírást sem adtak hozzá. Amikor közvetlenül a vásárlás után felhívtam az ügyfélszolgálatot, és hosszas procedúra után végre a "szoftverszakemberrel" beszéltem, ő nem volt képes megérteni, hogy a programot regisztráltatni még nem volt alkalmam, telepíteni viszont azonnal szeretném, és a segítségére már csak azért is számítanék, mert a cég még egy magyar termékleírásra sem tartotta méltónak az egyszeri vásárlót, akinek "csak" 16e+ÁFÁ-ja lévén nem futotta teljes magyar Office-ra.
Az idén egy számítástechnikai kiállításon történt: a lánglelkű MS előadó egy hatalmas kivetítő előtt az Internetről beszélt - nem kis pátosszal. Közben ilyen megállapításokat tett: az ikonokat a Microsoft találta fel, az IE a világ legjobb böngészője, mivel 1997-ben végleg megelőzte a Netscape-et, és végül egy gyöngyszem: "… a Windows 95 és az Office 97 otthonra is olcsó megoldást jelent…". Az előadás után az úrnak elmondtam, hogy szerintem mik azok a problémák, amik miatt az IE számomra nem egyenértékű a Netscape-pel. Teljesen kultúráltan, konstruktívan, jobbító szándéktól duzzadva beszéltem hozzá. Elmondtam, hogy konkréten mi nem tetszik, és hogy szerintem hogyan lenne jobb. Erre kb. 3 méter magasról közölte velem, hogy ezek a tipikus amatőr problémái, és hogy én nem látom a lényeget. Ezzel balra el.
Egy másik kiállításon az MS egyik marketingesével akartam arról beszélgetni, hogy ha már az a cél, hogy minél több szoftvert adjanak el, miért nem mennek egy kicsit azoknak a vásárlóiknak is elébe, akik számára a mai árakon gyakorlatilag lehetetlen a szoftvervásárlás, viszont szívesen kitörnének a "kalózlétből", ha kedvezőbbek lennének a lehetőségeik. Megkérdeztem, hogy miért nincsenek olcsóbb "home license"-ek, illetve miért nem lehet részletre vásárolni. Fölényes, sőt goromba elutasítás volt a válasz.
Egy konferencián arról kérdeztem egy "nemhivatalos" MS képviselőt, hogy ha már egyszer olyan hangosan követelik a törvényességet, akkor a szoftverekhez adott "szerződésekben" (???) miért szegik meg azt maguk is. Az úr szerint a Microsoft nemzetközi szerződési feltételei a Ptk. felett állnak. (!!!)
Konkrét kérdéseim tehát:
- Miért nem lehet részletre szoftvert vásárolni? Miért nincsenek a szélesebb privát szféra számára elérhető csökkentett "license"-ek?
- A Microsoft Hungary miért nem dolgoz ki a mai jogszabályi feltételeknek maradéktalanul megfelelő vásárlási/felhasználási feltételeket? (A szavatosság pld. nem zárható ki!!!!!!!!)
- Miért nem javítanak legalább egy kicsit a nyilvánosság elé álló, de arra gyakran alkalmatlan munkatársaik modorán? (Ebbe a körbe Reisz Úr nem tartozik bele)
- Miért nem rendelkeznek megfelelő tudással az ügyfélszolgálat egyes munkatársai (nem mind)?

Üdvözlettel: MaCS (mcs@mail.matav.hu)


1997. október 7. - kedd, 2 óra 11 perc
Trébiccs!!!

Na má megint az a Linux.
Mire használod aztat? Csak nem webszerverre?
A Linux így, a Linux úgy...
A programozói hôskorszak már elmúlt.
(azok a szép 60as évek...)

De azé' Debian, Slackware meg Red Hat...
Hajrá fíjjúk! És gratulálok!

zyx, aki = xFan


1997. október 7. - kedd, 1 óra 45 perc
Az -informókus fogta meg itten legjobban már hétfő derekán az eheti 7?-t. Úgy derékon kapta, hogy szerintem kéne neki adni legalább egy Microsoft(R) egérpadot, vagy ilyesmit. Mert ennél jobban már nem lehet megfogni. Csak ezt az alpkérdést lehet tovább színezgetni, ragozgatni vagy partikuláris dumákba ragadni.

Kedves zs., és/vagy NyiróTúri urak, mindenki csomagolhat erre a hétre, roló le, be lehet csukni a 7?-t. Minden le van futva, a kedd-péntek már dög unalmas lesz.

Hiszen még a csecsszopók is tisztában vannak vele: az egész buli nem arra van kihegyezve, hogy nekünk, felhasználóknak legyen jó (legolcsóbban, legegyszerűbben a legjobbat kapjuk). Hanem hogy a MS és hasonszőrűek - mert a többiek sem jobbak a deákné_vászna-nál - minél jobban kaszálhassanak. Ez itten a célfüggvény. Az újszülött számára is a napnál világosabb: a széditő trendek nem csak a gyakorta felsorolt szép számokban jelennek meg, hanem ugyanennyire az erőforrás pocsékolásban is. A ma született gyermek is nap-mint-nap észleli, ahogy a fatware-ek elterjedésében csúcsok dőlnek folyvást hűvös halomba. És ebben is feszt a MS jár az élen! Felpörgetni, gerjeszteni az igényeket messze az ésszerűn túl. Kidobni a piacra az átlagnál alig jobb terméket fülsiketítő csinnadrattával. Belekényszeríteni mindenkit a MS saját utcájába, és ha nem pisilünk a cipőnkbe azonnal az élvezettől a termékek láttán - netán ennek még hangot is adunk - akkor elnevezni bennünket hangos törpe minoritásnak. Jaj, de ismerős...

if User(MSlove)<0 than
rename User LoudMinority ;vagy ilyesmi

Ez olyan 1x1, hogy már alig fontos, mit mond rá a Reiss úr. Ilyen kérdésekre nem lehet frappáns, dinamikus 30_éves_manager válaszokat adni. Ezért kell hétfőig mindenkinek szabira menni a 7?-ből.

Kedves zs., jövő hétre valami kiegyensúlyozottabb 7? kellene. Ahol inkább szóródhatnak a vélemények. Olyan nagy ugyanis az emberiség erkölcsi fölénye az MS által eddig rajta vett erőszak okán, hogy ilyen csevegésben nem egyenlő erők állnak szemben.

(CsA)k felhúztam magam, pedig nem akartam. Érdemes még egyáltalán?


1997. október 7. - kedd, 0 óra 40 perc
Fogadatlan Prókátor!!!

Bizony, a szart is el lehet adni hosszú idôn át, ha nincs más helyette.

Kb. ez volt a helyzet az MS-DOS-sal is. Jó, volt még DR-DOS, meg késôbb Novell, esetleg kihagytam valamit, de a lényeg: az eredeti gépek annak idején ezzel az oprendszerrel jöttek ki, erre fejlesztették az alkalmazói szoftvereket, ha netán akadt valami igéretes alternatíva, a MS igyekezett minél elôbb elfojtani az ilyesmit, és nem volt nehéz dolga...
Hiszen az ô kezében volt, van, lesz a piac túlnyomó része által használt oprendszer fejlesztése. Ki ismerhetné jobban a sajátosságait, trükkjeit, hibáit, mint ôk?


A fejlesztôk nem mertek máshová fejleszteni, mert kicsi volt az esély, hogy eladható az MS ellenében.
Én dolgoztam annak idején a Windows 3.0-val, ugyanakkor, amikor a GEM is létezett még a PC-re. Ha valaki nem ismerné, a GEM egy windows-hoz hasonló grafikus héj volt, pl. a Ventura, a W.E. (W.E.=Windows elôtt, az új idôszámítás-technika :)) ) a GEM futtatórendszerét használta. Amíg a Win 3.0 akkoriban igazán minimum 386-os gépen kezdett el mocorogni, addig a GEM akár XT-n is elfutott, és lényegesen kisebb erôforrásigénye, ugyanakkor gyorsabb és megbízhatóbb működése volt.(mellesleg az Atari ST-nek helybôl ez volt az oprendszere)
Mi lett vele vajon...?

Ja, és szerintem a nyilvánvaló hiányosságok elismerését jelentette, ahogy éveken át foltozgatták a DOS-t (memóriakezelés, stb). Végül is egészen az NT-ig nem volt megbízható, modern oprendszerük.....

És ne higgye senki, hogy kizárólag a MS-ot akarom szapulni, csak épp most ôróla szól a kérdés. Én már két éve Mac-et használok ugyan, de ez is elég gyakran el tud szállni, pedig a Mac OS-t nem a MS írta....

Nem állíthatom, hogy minden termékük szar. De ahhoz képest, hogy ôk a piacvezetô világcég, sok termékük szerintem szükségtelenül túldimenzionált, ugyanakkor - talán épp ezért - megbízhatatlan és lassú, képtelenül erôforrásigényes.

És hogy a nagy cégek miért választják mégis?
Szerintem a következô szempontok miatt: kompatibilitás, elterjedtség - és emiatt jópár szinte de facto "szabvánnyá" vált.
Mit látsz ma egy álláshirdetésben irodai munkához?
Word, Excel ismeret feltétel....
Egyszerűen öngerjesztô a folyamat, minél többen veszik, annál kevésbé éri meg másoknak ettôl eltérôt használni, mert bonyolódik az adatcsere, a betanítás, stb.

MuzX


1997. október 7. - kedd, 0 óra 3 perc
Kincses Zoli:
Tied a Metallica-homepage?

a többieknek hajrá, csak így tovább
Ti mit tudtok csinálni bazinagyra növekedett
Windows-könyvtáratokkal? (az ujra installalason
kivul...)Nekem ugyanis jár a PCX, és szinte az összes shareware bepakol valamit a Windowsba, és aztán nem veszi ki onnan uninstallal se.Én meg a hüje fejemmel nem tudom megállapítani, hogy mellik file hova tartozik.
Laci


1997. október 6. - hétfõ, 23 óra 2 perc
Kedves Reisz Úr!
Bejegyzett "törvényes" MS szoftverfelhasználó vagyok. Kaptam régebben egy CD-t postán, ingyen az MS Magyarországtól, rajta az MS Internetes magyarításaival.
Hisz-e Ön abban, hogy a közeljövőben megjelenő MS IE magyar változatát CD-n megkapom postán, mint bejegyzett "törvényes" felhasználó?
Vagy az csak egy egyszeri, "Volt egyszer Budán kutyavásár" akció volt?
Mert nekem tetszene, hogy nem kellene a Net-ről órákig töltögetnem.

licium@mail.datanet.hu


1997. október 6. - hétfõ, 22 óra 59 perc
A MS-t fôleg az a pokoli szerencse tette naggyá, hogy annak idején az IBM PC-t orrba-szájba klónozni kezdték, elárasztva a piacot a személyi számítógépekkel, és az IBM akkoriban éppen a MS-DOS-t tette meg az operációs rendszernek. Szerintem, ha mondjuk a Digital Research vagy valamelyik másik cég kapta volna meg ezt a lehetôséget (talán jobban is járt volna a világ, ki tudja? ), a MS ma szintén csak egy a rengeteg szoftvergyártó közül. Nem tudom, hogy mennyi volt ebben Bill ügyességének szerepe, nyilván sok múlt ezen is.
Mellesleg úgy tudom, hogy a DOS-t eredetelieg nem is ôk készítették, úgy vették meg egy másik cégtôl, csak apróbb módosításokat végeztek rajta.

Ja, egyébként 82 óta foglalkozom számítástechnikával, és a HT-1080z-vel kezdve végcsináltam a Spectrum, Primo, VT, C-64, Atari ST, PC XT, AT, VAX, Macintosh, Silicon Graphics sort, szóval van némi tapasztalatom oprendszer és szoftver ügyben, bár sose leszek guru, de alkalmazóként rengeteg mindent kipróbáltam már.

Hibátlan szoftver nincs, csak olyan, amiben még eddig nem találták meg a hibát. Én inkább azon csodálkozom, hogy képesek vagyunk elviselni és természetesnek venni azt a magas hibaszázalákot, amivel a számítástechnika működik (illetve nem működik). És most nem pont a MS szoftverekrôl beszélek csak!
Naponta egyszer-kétszer elszáll a program? Érthetetlen hibaüzeneteket küld az oprendszer?
Hát istenem, elôfordul, majd újrainstalláljuk.
Kíváncsi lennék, van-e a világon olyan szakember, support engineer, vagy mittudomén, aki valóban hatékonyan tudna megoldani egy olyan problémát, hogy valamelyik alkalmazásom miért nem csinálja azt, és úgy, amit kellene neki.
Egy mai gép annyira komplex, annyi különbözô gyártótól származó elemnek kell benne együttműködni, hogy a legjobb szakemberek is csak néhány részletét láthatják át. Ugyanez áll a szoftverre is, talán még fokozottabban. Na, ennek a kettônek az együttes hatásáról már ne is beszéljünk...
Szerintem a jelenlegi bonyolultsági fokon nem is képzelhetô el hibátlanul működô rendszer. Persze a tűréshatárban lehetnek különbségek (pl. az NT úgy tűnik egész jól bevált).
De ha egy hiba elôjön, mindenki igyekszik másra kenni az okát...

Csak abban bízom, hogy a repülôgépeken, orvosi berendezésekben, a hadigépezetekben és más olyan helyen, ahol az életem függhet tôle remélhetôleg nagyságrenddel magasabb a számítástechnikai rendszerek biztonsági faktora.
Utaznátok olyan repülôgéppel, amiben mondjuk MS szoftver alatt fut a vezérlés (abszurd példa, tudom..) ??

De a trenden érdemes elgondolkodni: a szoftverek egyre nagyobb erôforrásokat igényelnek, egyre többet tudnak, (aminek az átlagfelhasználó legfeljebb a tizedét ismeri és használja), egyre kevésbé lehet ôket igazán megismerni, ugyanakkor az én felhasználói szemszögembôl nézve a működési biztonság semmit sem javul, sôt....
Talán inkább erre kéne több erôforrást fordítani, összehangolni a gyártók közti együttműködést (sajnos, ez ritkán érdekük).

MuzX


1997. október 6. - hétfõ, 22 óra 38 perc
Miért nincs a Microsoft Magyarországnak hazai Web szervere????????
Ede
ede@mail.datanet.hu


1997. október 6. - hétfõ, 22 óra 30 perc
BEN: A SUN-nak semmi köze nem volt az NT-het, annál töb bizonyos Dave Kottlernek, aki viszont a VMS-t írta.
Egy dolgot ne felejtsünk. Mi itt (szinte) mindannyian évek óta számítástechnikával foglalkozunk, ergo az átleagembernél sokkal jobban értünk informatikai rendszerekhez. Keverünk-kavarunk, próbálgatunk, installálunk shareware szarokat mindenféle CD-ről, ezer boot particiónk van, keverünk nyelvi változatokat etc. Persze, hogy összeomlik, lefagy, +adja magát. Nézzetek meg egy olyan vállalati felasználót, aki olyan gépet használ, ami rajta van a hardware kompatibilitási listán, úgy használja a PC-jét ahogy egy hozzáértő szakember a kezébe adta és betanította. Neki miért nem fagy el? Én ilyen rendszereket adminisztrálok és tiszta 32 bites (vegyes NT és W95) környezetben gondjaim nem nevezhetőek az átlagosnál nagyobbnak, a userek happyk. Képzeljétek el ha Linuxot használnának...
Komplett, egységes vállalati számítástechnikai rendszert csak nagyon kevés cég tud szállítani, talán csak az IBM és a Microsoft. Ebből én az utóbbit választottam, mert megfizethető és az IBM-nél tényleg egyszerűbb kezelni.
Hogy ettől Bill Gates gazdagabb lesz, és a MS részvények az égbe nőnek engem nem különösebben izgat. ha tényleg veszélyes lesz a cég mérete, úgy is szétszedik ahogy az AT&T.
Egyébként nem hiszek a monopolista dumákban. Mindenki azt használ amit akar. Ki tiktja meg, hogy Linuxot használj ha neked az élvezet. Az más kérdés, ha normális helyen akarsz munkát kapni, akkor értened kell a MS-hoz hiszen (főleg itthon) ez a standard. És nem azért mert aljas módon beeték magukat a MS emberei mindenhová, hanme azért mert
a, op. rendszer és alkalmazás magyarul van
b, a szervertermékek pedig jók

Egy költői kérdés:
Ha olyan szarok a MS termékek, akkor miért van az, hogy világméretű, komoly cégek használják több száz szerveres, több tízezer gépes hálózatban? Megetették a világ legnagyobb cégeinek informatikusait marketinggel...?
Szart nem lehet sokáig marketinggel árulni, emlékezzetek csak a bomberdzsekire, a sztatikus szőrkefére meg a sok szar fogyasztószerre. Pár hónap után kikopnak a piacról. A Microsoft több mint 20 éve árulja azt amit oly sokan kalap szarnak tartatok, ami az informatikában nagyon hosszú idő.

Na most tessék köpködni...

- Fogadatlan prókátor -


1997. október 6. - hétfõ, 21 óra 31 perc
Mi is volt a kérdés? Ja, igen.
Hit és üzlet: LINUX és M$.
Német brikett és dorogi barnaszén: ég és föld.
A Billgéc úgyis megvesz minket kilóra, WEB-TV-vel, de főleg pénzzel... Ámbár az Internetbe eddig beletört a bugylija. (Még ma csatlakozzon a Microsoft Network-hoz!)
Én azért inkább... LINUX RULEZ!!!!!! Az erősebbet meg dicsérje a Knézy Jenő. (Jó estét, jó szurkolást!) Megyek Debiant installálni, aszongyák a srácok, valami csoda. És olyat még nem ettem.

Trebitsch


1997. október 6. - hétfõ, 20 óra 24 perc
Salut, Gorcsev!
Te tudod, hogy én is nagy Warp-rajongó vagyok. Az itthoni gépemen azonban a Warp mellett (más partícióban) W95-öt is használok, lassan két éve. És, a fene enné meg, a W95 a kezdeti billegések után stabilizálódott, most emberi sebességgel megy és "csak" havonta egyszer fagy le. A Warp viszont lassú és 5 indításból 3-szor eldől (nem is emlékszem, mikor boot-oltam utoljára OS/2-ről).

A munkahelyi gépemen hasonló a helyzet, annyival nehezítve, hogy a küldetéskritikus OLTP alkalmazásainkhoz AS/400-asokat használunk, amiket a PC-kről Client Access/400-zal érünk el. A CA/400 for Windows működik, a CA/400 for OS/2 viszont nem (az IBM Magyarország ügyfélszolgálata egyébként suxx). Ráadásul az elmúlt két évben nem találtunk igazán használható OA alkalmazásokat Warp-hoz - Windows-hoz viszont igen.

Ezért kénytelen voltam félretenni minden érzelmi kötődésemet és javasoltam, hogy tegyük lapátra az OS/2-t és az irodai alkalmazások körében térjünk át egységesen az NT-re. Sajnos ez így megy a vállalati felhasználók között: mellékes a tökéletes op.rendszer koncepció, ha a "gagyi" mutatkozik használhatónak a napi munkában. Nincs idő elalélni a valódi multi-taskingtól. A vállalatoknak azonnali megoldásokra van szükségük, akkor is, ha azok nem száz százalékig biztosak.

Én egyébként az IBM marketing és fejlesztési politikáját tartom elhibázottnak, mert mindig holnapra igérik a tökéletes megoldásokat, de mire kijönnek valamivel, a MS már előkészítette olyan új igényeknek a terepet, amelyeknek más szoftvergyártók nem tudnak megfelelni. Gates helyesen látja, hogy a felhasználók nem a minőségért és a biztonságért, hanem a funkciókért fizetnek, mert azon múlik a versenyképességük. Ezt a tendenciát ugyan életveszélyesnek tartom, de nem igazán látok alternatívát. Sajnos.

Diolen Mobi


1997. október 6. - hétfõ, 20 óra 15 perc
Mulan úrtól kérdezném, hogy miért baj, ha egy cég minden törvényes eszközzel (tehát akár óriási marketinggel)arra törekszik, hogy nyereséges legyen akár jó akár rossz termékei vannak? Elvégre minden cégnek egy célja lehet: feltornászni a részvényárfolyamokat. Aki azt hiszi, hogy nem így van, az minimum nagyon naív...


1997. október 6. - hétfõ, 19 óra 31 perc
Kedves Informókus!

Nagyon tetszik a mosógépes hozzászólása. Jót mulattam rajta.

A feleség.


1997. október 6. - hétfõ, 19 óra 29 perc
Microsoft! Hat Akkor Sajnos most Ostorozlak Mert Megerdemled

En meg kell vallanom microsoft termeket hasznelok, de csak azert mert mas igazan nincs,
ha azt vesszuk, hogy neha hetente ketszer installalom ujra a win95-ot akkor megkerdojelezem a minoseget. Ha a neten vagyok NT-vel hajtott gepnel ulok es az jo, de hat meg egy ovodas is tudja, hogy az NT-t a SUN fejlesztette ki nem az M$. Egy masik oldalrol megkozelitve a temat, ha Billy es minden M$- kepviselet azt szeretne, hogy ne legyen illegalis szoftver a felhasznaloknal akkor miert nem csokkenti az arait, hiszen a magyar atlagfelhasznalonak nincs arra penze, hogy
Tiszta prg vegyen. Na jo es ha vesz draga penzert M$ termeket es az allandoan kiirja, hogy baj van akkor azthiszem elashatja magat .
Sajnos Billy uzletpoitikajaban nem tudok hinni,
mar meguntam a sorozatos ujra installalast, elegem van A microsoftbol, legalabbis addig amig nem kepes egy rendes MUKODO programot eloallitani.
En a netcapaban bizom mert az mukodik, milyen erdekes, hogy a Windows-al nem turik meg egymast.

Na Pa
BEN voltam (Let's Kill...)


1997. október 6. - hétfõ, 19 óra 27 perc
Szerintem nem - csak - azzal kellene törődni, hogy mekkorákat harap a Microsoft a piacból, hanem azzal is, hogy végre a Win95 és társai használhatóak legyenek.

Egy Win95 felhasználó :-|


1997. október 6. - hétfõ, 19 óra 20 perc
Lesznek magyar nyelvű MS-Home szoftverek?
ffellner@usa.net


1997. október 6. - hétfõ, 19 óra 14 perc
Idézek egy nekem írt levelet:

"HI!

Nem az explorer-t utalom, hanem ugy a Microsoft marketing-et, s az egesz
prg.-t
igaz,hogy van win95, de mivel nincsmas, ezt kell hasznalnom

ViC"

A kérdésem az volt, hogy miért utálja annyira a Microsoft-ot. Ugyanis az illető site-ján igen trágárul volt áthúzva az Explorer logó, és ezerrel aláhúzva, hogy Netscape-et kell használni. Szóval a fenti válasz igen agyalágyult, sznob, stb, ám felettébb általános. Nem kellene a Microsoft-nak valamit csinálnia a hazai PR-ral? Mert üzletileg rossz, ha az emberek hitkérdést csinálnak a szoftverhasználatból nem?

"Elfogulatlanok egyesuljetek!"


1997. október 6. - hétfõ, 19 óra 13 perc
kincses zoli!

Bizonyára hasznos volna, ha Reisz Attila valamilyen szinten ismerné az összes valaha használt operációs rendszert, különös tekinettel az általad is említett fontosabbakra. De gondolod hogy ez feltétlenül _szükséges_? (Pláne az üzleti életben, ahol többre becsülik a manipulációt, mint az igazi érveket...)

DcsabaS


1997. október 6. - hétfõ, 18 óra 58 perc
Mulan
Belém akarsz kötni ? :)))
Komolyabbra fordítva: szidjuk, szidjuk, és csak akkor használjuk, ha _nagyon_ muszáj: remekül futnak a progik Warp alatt :))).
Ennek nagyon egyszerü oka van (és ez nem hitvita, hanem tény): a Winxx, mint op.r. _nem_ elég stabil rendes munkához (arról nem is beszélve, hogy még mindig nem op.r., kivéve az NT-t).
R.A. urat nem ismerem, a "nagyobbakat" is csak a médiából, nem is velük van bajom.
Az a bajom a M$ céggel, hogy -nemcsak az én megítélésem szerint- nem minöségi termékekkel, hanem agresszív marketinggel jutottak oda, ahol vannak. (A marketingrészleg biztos q@&> jó, ezt el kell ismerni!) Na most ez még nem is lenne akkora baj, de egy lépéssel ezelött -a Win95 bevezetésénél, ill. fejlesztésénél- szerintem nagyot hibáztak. Egy ilyen váltásnál meg kellett volna oldani egy csomó problémát, ami az elözö verziókban is nagyon jól látható volt (memóriakezelési gondok, install-uninstall-keveredések, stb.). Ez nem történt meg -tudtommal a mai napig sem-, ehelyett -egyre gyorsuló ütemben- tovább folyik a "parasztvakítás", az újabbnál újabb funkciók halmozása, amikre a felhasználók 98 %-ának semmi szüksége. (Miért nem lehet megoldani ezt pl. választható modulok v. programverziók formájában?) Ebböl aztán -az állandó kapkodás miatt- adódnak az ismert problémahegyek. Ehhez képest mikor jöttek ki az elsö javítások? Az IBM legalább elismeri, ha vmit elszabott -ami ekkora rendszereknél elkerülhetetlen-, és javítja.

Gorcsev


1997. október 6. - hétfõ, 18 óra 28 perc
Ha a MS valóban ennyit költ (K+F)-re, akkor - az eredmények ismeretében - a hatékonysága igencsak alacsony szintü.

Kérdés : Igaz-e, hogy a MS könyvelését eddig
IBM AS400-okon (OS400 op.rendszerel) végezték Redmontban?

Skorpió


1997. október 6. - hétfõ, 17 óra 15 perc
A magyar és külföldi szaklapokban össze-vissza
írogatnak a Microsoft termékek könnyű kezelhe-
tôségérôl, de egy kukkot sem írnak a megbízható-
ságukról. Jó lenne, ha errôl is szó volna a
nyilvános sajtóban.
Kedves Attila, voltak már neked problémáid a
Win95 megbízhatóságával?
És milyen oprendszert használ Bill Gates otthon?
Válaszaidat elôre is köszönöm.

zyx


1997. október 6. - hétfõ, 16 óra 37 perc
Jozsó!
Már hogy szidhatná Bill Windows-t olyan, aki nem futtat MS progit? Hallomásból?
Emlékezz a költő szavára:
"Ismertlek, ámde nem szeretlek..."
Pirítós


1997. október 6. - hétfõ, 16 óra 27 perc
Aziránt érdeklődnék, h. a Microsoft Magyarország tervez-e hasonló akciót a PEDAGÓGUSOK részére, mint volt a június 30-án bezárult "Student Lic.".
Ezirányú tanfórum-lista levelemet szerettem volna elforwardolni a microsoft.hu-nak is, azonban ott csak egy HTTP-felület volt, ami továbblökött az USA-beli cimre.
((Szerintem PR-szempontbol sem lenne mindegy, h. az adott címen az MS elérhető legyen.))

A "MS-termékek kontra *.*" szerintem _hitvita_.

Addig, amíg az OKJ-s szakképesítéseknél NEM op.r. van, hanem MS-DOS, NEM "szövszerk.", hanem "Word", addig bizony ezen is látható, h. a MS mennyire sikeresen "beágyazódott" a magyar számítástechnikába.

rip@moha.szikszi.hu


1997. október 6. - hétfõ, 16 óra 23 perc
Lehet hinni abban amit csinál az emberfia, sőt kell is. De csak mértékkel, úgy, hogy azért az ellenségre is kell figyelmet és tiszteletet szentelni. Ki mondja ki végső bírálatot ? Ki mondja ki majd az eredményt ? Bill Gates, hogy na de jók vagyunk gyerekek. Vagy esetleg a felhasználók ?
Azért nyugodtan körbe lehetne nézni. Addig is várjuk a javító csomag x.y változatát. Nevetséges, nyilván op. rendszert írni, olyat amire az NT is vállalkozik nem könnyű. Dehát a MS rengetek pénzt és tudást áldoz a fejlesztésre. Hol akkor a hiba ? A felhasználók akarnak kacifántos dolgokat a gépükkel, vagy rossz a hardver, vagy hibás a szoftver ? Vagy erősen kell hinnünk a Rendszerük működőképességében. (dobok egy huszast valamelyik szentnek hazafelé)

döme


1997. október 6. - hétfõ, 16 óra 9 perc
Kedves Reis ur?

Nem gondolja, hogy blama az ha egy cég kiad egy programot és másnap már letölthető a service pack?
Továbbá csúnya dolog olyasmit állítani rekálmokban ami nem igaz. De azthiszem ez Önöket nem igazán érdekli. A lényeg hogy minnél jobban pumpolják a népet! Más cég már kidöglött volna a piacról...

-Veréb-
zorro_scott@hotmail.com


1997. október 6. - hétfõ, 15 óra 51 perc
Szerintem aki 39 billiót össze tud vakarni az tud valamit. Aki irigy csinálja utánna.
A magyar üzletember nem különbözik a világ bármely más üzletemberétöl. Nem egy tipus. Van közöttük Rollexes és van közöttük farmernadrágos.
Csak sztorival tudom illusztrálni:
Az egyik kártyabody-m Erélyböl ideszabadult mérnök. 3 évvel ezelött beindult az üzlete, azóta kacsalábon forog náluk minden. Vacsora elött - minden alkalommal - felemeli a tányérját, megforditja, megkopogtatja és azt mondja "Rózentál". A testvére - gyógyszer vegyész - tele szabadalmakkal 10x annyit ér. Neki nincs szüksége Rózentált kopogtatni.
Csak azt akartam mondani, hogy ez alkat kérdése.
Bill Gates-t meg nagyon becsülöm. Óriási taktikus, ami nélkül nincs üzlet.
DD.


1997. október 6. - hétfõ, 15 óra 9 perc
Én jobbat találtam ki, mint névtelen barátom és remélem harcostársam:
hit = Reisz = üzlet
notolerantuszT


1997. október 6. - hétfõ, 14 óra 56 perc
Nem kellene a hotlajnhoz (267-46-36) nehany olyan szakember is, aki latott mar szamitogepet? A mostaniak ugyan klasszul felveszik az adataimat (jol lebuktam volna, ha bunko szoftverkaloz lennek) es a harmadik mar a kerdesemet is vegighallgatja de mondani mar nem tud ra semmit. (Bocs, de egyszer tolem tudtak meg, mi a kulonbseg a H es CE fontok kozott, maskor pedig azt hogy a MS meg arul Macword 5-ot, marmint Amerikaban.) Vagy marad nekunk a tiszta pedagogiai elvezet?
Minden jot! -geha-


1997. október 6. - hétfõ, 14 óra 46 perc
Kérdéseim:

1) Szeretne ön (vagy felesége) olyan mosógépet használni, ami igen esztétikus, mosás közben kedvenc dalait énekli, viszont 3-szor annyi energiát fogyaszt, mint amennyi indokolt, és tízből egyszer eltépi a nadrágját?

2) A változatosság gyönyörködtet. Miért jó kizárólagosságra törekedni?

-informókus


1997. október 6. - hétfõ, 14 óra 5 perc
Kérdés Reisz Attilához:

Miért nem kaphatja meg az összes regisztrált Win95 user a javított, Service Release 2 változatot? Miért csak új vásárlók, OEM, új géppel????
Az lenne a természetes, hogy minden regisztrált felhasználó ingyen, vagy adathordozó-áron megkapja, a megfelelő figyelmeztetésekkel körítve.
(FAT32, Microsoft inside, vagy ilyesmi.)


Trebitsch


1997. október 6. - hétfõ, 13 óra 59 perc
Kedves Attila,

1. melyik az a harom utasitas, amit VAX-on kellett
alkalmazni a szakdoli irasa kozben?

2. hogyan lehet hitelesen ervelni egy oprendszer
mellett, ha az ember nem ismer mas nagyobbat
(Unix, OS/2, MacOS, VMS!)? nem hatrany ez a tajekozatlansag az uzelti eletben?

3. mennyire el vissza monopolhelyzetevel a M$?
(kulhonban es itthon)

koszonettel,

kincses zoli a Ludens-rol (VAX 9000...)


1997. október 6. - hétfõ, 13 óra 8 perc
Az Ms miért nem képes működő softwaret letenni a végfelhasználó asztalára ?

Gw


1997. október 6. - hétfõ, 12 óra 39 perc
Zsófi!
Tárgyaltam már Reisz úrral és meg tudom erősíteni Nyírőék minden sorát. Számomra nagy élmény volt egy olyan vezetővel beszélni, aki felkészült, pontosan tudja, hogy mit akar és meddig mehet el, döntésképes és azonnal dönt is, mindezt fesztelen és oldott légkörben, szinte csak a lényegről beszélve. Ráadásul anélkül, hogy megtudtam volna hol csináltatta és mennnyiért az öltönyét, hány lova van, milyen a legújabb autója és mennyit ér, hol járt a világban az elmúlt héten és mennyibe került az új órája. Mindezt azért mondom - mert egyáltalán nem jellemző. Tárgyalópartnereim gyakrabban tartoznak abba a kategóriába, akik a karrierjüket tartják életcélnak és nem a munkájukat, mutatják és dicsekszenek a gazdagságukkal, miközben lenéznek és megvetnek mindenkit aki nem a pénzben látja élete értelmét. Beszélgettem milliárdossal, akit semmi más nem érdekel, mint a hatalma és a tulajdonához fűződő szerelmes birtokviszony.
Reisz Attila típusú vezető nagyon kevés van, - én bevallom, nem is találkoztam mással.
A mai vezető réteget persze nem a két szélsőség jellemzi, a többség rosszkedvű, feszült és agyonhajszolt, gazdagságát pedig képtelen arra használni, amire való - tudniillik egy minőségi életre - hanem halmoz és dicsekszik, vagy halmoz és titkolódzik.
F.G.


1997. október 6. - hétfõ, 12 óra 33 perc
Kedves Hozzászólók!

Arra kérném a csapatot, hogy ne a személyeskedés, hanem az építő jellegű kérdések jellemezzék ezt és minden ezt követő 7kérdést.
Csak azért mondom ezt, mert a HIX listát is csak azért mondtam le, mert személyeskednek rajta.
Szerintem többet ártunk mint használunk, ha nem a témára összpontosítunk.

Köszi, és bocs az atyai dumáért:
Dani


1997. október 6. - hétfõ, 12 óra 17 perc
Hit és üzlet... jó. Hát az nem u.a.?

1997. október 6. - hétfõ, 11 óra 52 perc
Szidjuk, szidjuk, de azért használjuk.

Komolyabbra fordítva: úgy vélem, itt és most az MS szolgálja ki leginkább a _tömeges felhasználást_, (a laikus felhasználót, akinek édesmindegy, van e fizikai különbség a folder és a directory között)- és ehhez a marketing is elég rámenős.

Nem lehet arról sem elfeledkezni, hogy az MS termékek ilyen mértékű elterjedésében bizonyosan lényeges tényező az anyanyelvi felhasználói felület (bár magyarításban az Office97 valamicskét visszalépett az előző verzióhoz képest).

Mulan


1997. október 6. - hétfõ, 11 óra 22 perc
Gandalf

Add nekem a pólót, legalább amiatt nem utálnak ;-)

+1 dolog. Szerintem a héten csak az írhasson be pocskondiázó szavakat a Microsoftra, akinek 1etlen ilyen software sem fut sem az otthoni, sem a mhelyi gépén (sem legális, sem illegális)

Jozsó


1997. október 6. - hétfõ, 11 óra 21 perc
Akkor most nem_szabad, szabad, vagy kell szidni a M$-ot?
Mi a koncepcio fijugg? Egyeztessuk az orakat...
- Palcika, palcika, kisszek, hoember.

NrB


1997. október 6. - hétfõ, 11 óra 18 perc
Hell o *.*,
Mennyien fognak most engem gyűlölni.. 1. póló, 2. MS alkalmazott vagyok:-)).
Gandalf (Dublin)


1997. október 6. - hétfõ, 11 óra 5 perc
Húha, Dublini Gandalf, látom, hogy Andreának (andrea@pirx.idg.hu) most messzire kell küldenie azt a pólót :)))
zs.


1997. október 6. - hétfõ, 10 óra 56 perc
Microsoft rulez!

Jozsó


1997. október 6. - hétfõ, 10 óra 54 perc
Hurrá

G (D)


1997. október 6. - hétfõ, 10 óra 48 perc