A kivándorlásró


Hát akkor az elsõ javaslatsorozatotok gyõztes kérdése:

"Ki miért vándorolna ki és ki miért vándorolna vissza. Azt hiszem, ezt nem kell jobban kifejteni. Gandalf (Dublin)"

A kérdéshez csak annyit, hogy a mai napi statisztika szerint e pillanatig a következõ országokból nézték meg az iNteRNeTTót: USA, Kanada, Szlovákia, Anglia, Finnország, Svédország, Hollandia, Németország, Spanyolország, Japán, Belgium, Ausztria, Svájc, Norvégia, Új Zéland. Ez egyben gyakorisági sorrend is, a nagy "felhasználóké". Vannak persze kisebbek is, mint Dél-Korea, Costa Rica, Mexikó vagy Peru.
Miután feltételezem, hogy ezekbõl az országokból nem csupa magyarul tanuló helybéli lakos nézegeti az újságot, de nem is csupa magyar áttelepült, engem az is érdekelne, ki miért dönt úgy, hogy mondjuk rövidebb ideig próbál meg külföldön élni, azaz dolgozni vagy tanulni. És az õ esetükben talán még érdekesebb az a kérdés, hogy miért jönnek vissza.
És aki nem megy, miért nem?

Mihancsik Zsófia
zsofi@mail.datanet.hu


A válaszok:Fura, miert csak az USA-beliek irnak ide. Hol vannak a franciak, nemetek, osztrakok, svedek ???
oda nem mentek magyarok ??
1 ismerosom (56-os) meselte, mikor kiment, evekig csak a franciat tanulta, mert mindig "kivandorlo" volt a franciak szemeben, es meg a magyarok tarsasagat is kerulte, nehogy kideruljon magyarsaga. Persze miutan eltelt 10 ev, es mar nehezen lehetett kideriteni, hogy nem francia, akkor mar johettek az ismerosok.
Ez a ciki. Most mar nem is az ismerosom.

fanTom


1997. november 24. - hétfõ, 11 óra 21 perc
Ki "vándorlás" csak is Pénz,pénz,pénz,pénz,pénz miatt - egy időre.
Aztán amilyen gyorsan csak lehet vissza....

Mégis csak ez az otthonom.

Mawerick


1997. november 24. - hétfõ, 10 óra 17 perc
DcsabaS!
Talan igazad van mert meg nem talalkoztam olyan dicso NagyMagyar honfival aki-ha a tema elokerult-
ne buzinemetangoloroszzsidobarkimas-ozott volna.
En ugy gondolom ezert ,hogy nem preferalok egyetlen foldrajzilag v. etnikailag korulhatarolhato egyseget sem.
Szeretem az egesz foldet!
A tobbit meg nem...

Udv: HaliPali a foldid


1997. november 24. - hétfõ, 10 óra 1 perc
Samu
Kar, hogy nem az uj kerdeshez esett be a leveled, mert akkor nyissz, kivagtak volna.
Tipikusan "Ha nem szoltal volna, bolcs maradtal volna" eset vagy.
fanTom
PS: Nem triko, hanem zako jar Neked :))


1997. november 24. - hétfõ, 8 óra 36 perc
Kedves Denes (USA)
[1997. november 20. - csütörtök, 19 óra 28 perc]

Jaj, ez olyan szép volt, hogy több -eddig óvatos, gyanakvó- olvasóját is e népszerű oldalnak, sikerült zsebkendőbe temetned. Bevallom én is majd elsírtam magam. Nehéz gyerekkor, állandó belső konfliktusok, (nem csoda, hisz papi iskola a kommunizmus alatt) állandó kivettség érzése (fotós az MTInél, a szocializmus legerősebb információadagoló bázisánál) hát ez tényleg nem tartható. Még mielőtt igazgatót csinálnak az emberből (igaz, csak szoci igazgatót!!) azelőtt ideológiai alapon disszidálni kell. Én is így gondolom. (???)

Szóval nem sámli, ahogy az emberek bedőlnek, egy jó kis szívszorító történetnek. Persze én is bedőltem, mert most írok rá valamit. De a véleményem, hogy az egész előadásból a "disszidáltam" az igaz, a többi TURÓ.

A témáról, ha már nem sikerült csendben maradnom csak annyit, hogy jobb világpolgárnak lenni, mint disszidensnek. Más szavakkal, ha valaki elmegy, csak akkor tegye, ha bármikor vissza is jöhet, ha a másik nem tetszik. Ha rosszul megy, az itthon baratok között még mindíg elviselhetőbb, mint idegenben.
Persze azok, akiknek nem jött be más országokban, azok most nem lehetnek itt, mert jó, ha élnek, nem hogy internetezgetnek.

Kedves Break.
Hát ezért kár volt kimenni, ha itthon ennyit dolgozol (dolgoztál volna), és értesz is a szakmádhoz, akkor azért nem a létminimumot keresnéd havi 300 órában. Kiszámoltad-e már, hogy a $12 óradíjad igy csak $6 körüli, ami ha jól vagyok informálva kvázi 60 cenntel haladja meg, a hivatalos minimál óradíjat. Szerintem itthon nem a hivatalosan megállapított minimálbért (kb.13000 forintot) keresnéd és még 300 órát se kellene dolgoznod hetente. Mondd, szoktál aludni????
Bocsika a megjegyzésért, de nem állhattam meg.

Samu.

PS. És mivel hét eleje van, ha netán ez már nem a régi, hanem az új kérdéshez esik be, akkor ide a pólót is.


1997. november 24. - hétfõ, 7 óra 4 perc
Montrealban 1972ilyent hallotam- Mindenki aki elhagyta orszagat valami komoly baja volt elvalt nemjutotelore esetleg lopot tulsokszereto megsertodot majdkint megmutatom volt benzin kutas sirt [Majdnem ongyilkos lett]kulkereskedo mind egy kis kutya sirt mit csi naltam otthol milimos voltam NORMALIS EMBER NEM VANDOL mostmar en is tudom

1997. november 24. - hétfõ, 3 óra 51 perc
Ahogy elnézem az egyetlen "érték" amit szinte mindenki említ, a haza (akár időleges) elhagyása esetén a pénz, az anyagiak. Ugyanakkor Pirítós megkapta a magáét, mert ezt elítélte.
Közben kiderült, hogy gyereklányok ölni képesek azért, hogy legyen pénzük mozira, hogy felvághassanak a többiek előtt kocsijukkal. A jövendő gyermekek anyái gondolkodnak így. Mert csak a pénz az érték.
Íme korunk legkonzekvensebb hősei. Ők már csak erre hallgatnak. Nektek is ez tetszik ugye?

üdv rezső


1997. november 23. - vasárnap, 20 óra 10 perc
Kedves Zsófi!
Szerinted itt annyira jó! Közröhej, hogy itt csak az él meg, aki vagy lop és hazudik, vagy hülyére dolgozza magát.
Németh Ervin Szeged


1997. november 23. - vasárnap, 19 óra 31 perc
Kijöttem, mert két-három év után vehetek magamnak és a családomnak egy olyan kuckót, amilyen után különben egész életemben ácsingóznék. Most legyen lelkiismeretfurdalásom??

Tapasztalataim szerint azok "nem tudnák ezt csinálni", akiknek nincs rá lehetőségük. Nekik könnyű, nem kell dönteniük.

b.


1997. november 23. - vasárnap, 16 óra 49 perc
J.H.H.

Ha te az USA-ban kivülálló maradsz akkor a hiba a te készülékedben van. Gondoltál már erre?
Ösztöndijat nem ajánlanak fel, azt megkapod. Micsoda külömbség.
Denes.

Zolika,
Én értem, hogy miért fordultak el töled a magyarok. Van egy ötletem, ne levelezzünk.
First you have to grow up.
Csövike
Denes.

Mások,
Nincs új a nap alatt.
Jöhet az új 7?.

D.

Denes


1997. november 23. - vasárnap, 16 óra 2 perc
Dénes!
Köszönöm, hogy leírtad. Már tényleg régen kíváncsi voltam a storydra. Nem semmi hullámvasutazás. Remélem, hogy tényleg elmondod, megmutatod egyszer a srácaidnak is.
Pirítós


1997. november 23. - vasárnap, 15 óra 54 perc
Tsao!

Tényleg a kupleráj hiányzot, vagy csak a *ák?

DcsabaS


1997. november 23. - vasárnap, 11 óra 18 perc
Szevasztok!
Eloszor is szeretnek egy uj (a fenti felsorolasbol kimaradt) orszagbol feliratkozni hozzatok.Ausztraliabol irom most soraimat.Nagyon tetszenek ezek a forumok itt az Internetto-n.A kivandorlasrol csak annyit, en speciel marha jol erzem itt magam.Persze ismertem magyarokat akik hazatelepultek vagy jelenleg is szandekukban all hazakoltozni. En biztos hogy meg maradok. Foleg amig az otthoni "fizetesnek" csufolt segelyezes osszege meg nem valtozik.Szerintem sokan csak akkor dobbennek ra hogy otthon alamizsnaert dolgoznak amikor munkakapcsolatba kerulnek valahol mashol egy fejlettebb orszagban.Talan nem tulzas ha azt allitom hogy a magyarorszagi arak mellett kb.egy 3-400 ezer forintos havi fizetes lenne az ami az embereknek egy kielegito eletszinvonalat jelenthetne.Addig azonban csak egy osregi szoval lehetne jellemezni az otthoni viszonyokat; kizsakmanyolas Ettol fuggetlenul en bizom benne hogy az orszag talpra fog allni, de ez nagyon soka (15-20 ev) es nagyon nehez lesz. Addig is csatlakozom " T "-hez (november 21. 22ora 53p) aki hasonloan fogalmazta meg.
OTT VAGY OTTHON, AHOL MEG TUDSZ ELNI !!!
Udvozlettel
Egy masik " T " HAJRA MAGYAROK!!


1997. november 23. - vasárnap, 9 óra 51 perc
Sziasztok!

Elolvastam a sok-sok velemenyt. Ujra megerosodott bennem, amiben eddig is biztos voltam, hogy Magyarorszagon kivul osszesen nincs annyi okos ember, mint otthon. Nagyon sok a szamomra hajmereszto kijelento mondat, a mindentudas magabiztossaga, megfuszerzve nemi odamondogatassal, hol durvabb, hol finomabb formaban. Ez nem tetszik. Amig ki nem jottem, azt hittem, hogy csak igy lehet eszmet cserelni, vitatkozni. Allitgatni dolgokat, amirol nem sokat tudunk, csak javareszt kepzelunk. Egyszeruen mindenki ert mindenhez.
Az amcsik ehhez kepest hot hulyek, es csak a sajat dolgaikkal foglalkoznak, annyira, hogy neha tenyleg faj. Az ujsagok is tenyszerubbek errefele, talan goldolkodasbeli kulonbseg ez.
En mindenestre szeretek magyarnak lenni, megha a dologhoz nem is volt sok kozom.
Furcsa jelentestartalma lett a kozmopolitanak otthon, mint valami szitokszo. En annak vallom magam, meg europainak, olyan nyilvanvalo ez itt, meg magyarnak, az is nyilvanvalo. Nincs ezzel semmi gond.
Az emberek pedig azert mennek ki mert ki akarnak. En a magam reszerol nem gondolom azt, hogy kivandoroltam, csak azt, hogy mashol vagyok, mint Mo. Lehet, majd letelepedem otthon, lehet korbemegyek mindenfele, lehet itt elem le az eletem.
Sok dolog itt jobb, sok dolog otthon. Mindig hianyzik, ami nincs, es tetszik.
Nem kellenek se lehulyezni, se hulyenek nezni a masikat.
Az teny szerintem, hogy az emberiseg egysegesules fele halad, az is, hogy lassan, generaciokon at. Meg egy jo ideig megmaradnak a nemzeti kulturak, es nem is biztos, hogy valaha eltunnek. Lehet barki hazaszereto, vagy foldlako is, szerencsere mindketto is.
Annak viszont nagyon orulok, hogy most mar senki sem kenyszeritheti kozvetlenul a sajat hulyeseget a masikra. Ez a szabadsag, meg a demokracia. Neha kozonynek tunik. Kevesbe bantjak talan az emberek egymast, ha tiszteletben tatrjak a masikat, es nem gondoljak, hogy joguk van itelkezni masok cselekedetein, amit ki tudja miert csinalnak, ha az a tobbi embernek nem art. Ha meg igen, akkor a birosag dolga.
Persze velemenye mindenkinek van (ez nagyon jo otthon) csak banjon vele megfontoltan.
Sokszor egyszeruen hely, es hosszab magyarazat hianya miatt erthetjuk felre egymast.

A kivandorlas mara szerintem csak vandorlas. Az emberek jonnek-mennek. Eddig 14 vagy mennyi korul lehet tenylegesen magyar nagyobbreszt a karpatmedenceben elt, es mindig is ott volt. Most jelentos reszuk el-elmegy teljesen mashova hoszabb-rovidebb idore. A tobbi nemzetbol is ugyanezt teszik.
Ez van.
Magyarorszag olyan, mint a csaladi otthon. Hazamegy bele az ember, ha magyar. Ezert mennek vissza. Ezer s egy oka lehet, ha csak latogatoba.

Az en tapasztalataim szerint a magyarok osszetartanak kulfoldon. Persze minel kevesebben vannak egy adott helyen, annal inkabb. Legkevesbe otthon persze. Ez termeszetesnek tunik, persze kivetelek mindig vannak, ahogy udvariatlan emberek is.
Az a jo az internetben, hogy olyan, mintha otthon lennek, olvashatom a kedvenc napilapom, hallgathatom a radiokat. Megirhatom az erdeklodoknek a velemenyem, mikozben legalabb elgondolkodom rola. Minel tobbfele vannak a magyarokbol, annal tobbet tudhat meg barki a vilagrol, hisz elso kezbol lehet megtudni dolgokat, ha odafigyelunk azokra, akik mar eltek odakinnt. Ebbol a szempontbol jo mindenkepp. Nem otthon adoznak. Talan nem is keresnenek annyit Mo-n. Amugy igazabol csak a hozzatartozok, baratok sajnalhatjak, azt hogy nincs otthon, az aki kiment. Egyszeruen nem lehet leulni egy jot beszelgetni szemelyesen. A tobbiek, dontse el mindenki maga, hogy mit tesz, hogy mit szeretne, es mire van lehetosege.

Remelem legalabb volt valaki aki talalt valami ertekeset kesze kusza gondolataim kozt.
Zsolt


1997. november 23. - vasárnap, 7 óra 13 perc
Pirítós!
Nekem csak annyi a bajom veled, hogy nagyobb a füstöd, mint a lángod. Jó ember lennél te, ha az energiáidat nem a koszos kozmopoliták becsmérlésére fordítanád, hanem az amúgy jó íráskészséged kiaknázására. Azt hittem, hogy ebben a rovatban különböző nézetű emberek szabadon vitatkoznak egymással, te meg úgy reagálsz, mintha elvették volna a legódat. Én nem vitatom el tőled a nemzeti büszkeségedet, te viszont ne tekintsd hazaárulónak a kozmopolitákat, mert az a kölcsönös hülyeség netovábbja lenne. Lazíts egy kicsit, ez az ország nemzeti büszkeség és kozmopolitizmus nélkül is lakható hely, ezek ugyanis marginális dolgok. Te sem attól vagy az, ami, mert büszke vagy a nemzeti identitásodra, és én sem azért, mert más dolgokra vagyok büszke. Ne szívj mindent azonnal mellre. :)

Csaó

Diolen Mobi


1997. november 23. - vasárnap, 2 óra 35 perc
Azért mentem ki, mert már elegem volt ebből a kuplerájból és azért jöttem vissza, mert hianyzott ez a kupleráj.

Ennyi.

Tsao

/Zsofi hianyzol/


1997. november 23. - vasárnap, 0 óra 10 perc
Miert mentem ki? More money, less bullshit. Miert maradok? More money, less bullshit. Tibor

1997. november 22. - szombat, 23 óra 6 perc
Miert mentem ki?
- kalandvagy: Egy uj kornyezetben megtalalni a helyed kicsit olyan mint amikor a regenyekben a kalandor belecsoppen valami uj helyre, legyen az egy masik bolygo vagy egy deltengeri sziget bennszulottekkel. Meg kell ertened, hogy ok hogyan csinaljak a dolgokat es meg kell talaljad, hogy hol csapoljak a legjobb sort.
- szakmai elomenetel es megelegedes: Nem vagyok olyan aki a "szocialista osszekotteteseket" jol ki tudja hasznalni, valoszinuleg nem is igen mentem volna semmire otthon.
- nagyon utalom ha hulyenek neznek: Hott ideg lettem ahanyszor csak az ujsagokbol egy ujabb pofatlan lopasrol olvastam, vagy a hazudozast hallottam a TV-ben.


Miert maradok?
- szakmai siker: Diploma utan olyan 4 evig egy igen jonevu kutatointezetben dolgoztam, kulonosebb siker/penz/elismeres nelkul. A rendszervaltas utan 5 evet dolgoztam nemet megrendelesre, hol itthon hol Nemetorszagban. Nagyon kenyelmesen megeltem, de fogalmam sem volt, hogy oregkoromban mit fogok enni. (a nyugdijrendszer addigra boven csodben lesz) Ket eve vagyok az USA ban. Egy ev utan csopvez lettem, tobb penzt kerestem mint ezelott osszesen. Ha a dolgok jol mennek (ceg nem megy tonkre, nincs tozsdekrach) 5-6 ev es abbahagyhatom a melot. (40 eves korban nem rossz...) Onnantol mondjuk vitorlazgatok, konyvet irok vagy valami.
- kornyezet: Na az sokkal szebb es egeszsegesebb. Budapesten elni mostanaban kesz ongyilkossag (bocsi de en szeretek neha levegot venni).
- moka: egy csomo dolgot tudok csinalni, amit otthon nem engedhettem meg magamnak: ejtoernyo, etc.


Miert mennek vissza?
- A szuleim es a baratok hianyoznak. Ugyan hazarepulok minden nyaron es telefonalok minden heten, de ez azert nem az igazi.


Gondolkoztam mar korabban is ezen a dolgon. Amikor volt alt.isk osztalytarsakat latogatok meg vagy ilyesmi idonkent nagyon furcsa erzesekkel tavozom. "Ez a pacak olyan ertelmesnek tunt, annak idejen. Meg mindig ugyanott lakik, ugyanazt a rosszul fizeto melot csinalja mint 10 eve. Miert nem ment semmire? Semmi nem tortenik vele azon kivul, hogy oregszik."
A kovetkeztetes amit magamnak levontam: Vannak emberek akikben van valami hajtoero, probalkoznak valamivel, akarnak valamit. Aztan vannak akik nem akarnak mast csak nyugton ulni a TV elott, enni egy jo vacsorat es meginni egy sort. Van aki az egyiket akarja, van aki a masikat. Minden ember mas.

Zed


1997. november 22. - szombat, 21 óra 52 perc
Földi Ember! Mondhatnám: földim!

A hazaszeretet nem egyenlő a nacionalizmussal! Aki szereti azt a kis "zsebkendonyit", az még igenis szeretheti az egészet is. Miért gondolod, hogy kizáró viszonyban vannak? Talán azért, mert már találkoztál olyan emberekkel, akik hazaszeretetnek álcázták idegengyűlöletüket? Sajnos, tényleg vannak ilyenek. De ha ezért lenézzük azokat is, akik az értékeket védik, akkor különbek leszünk?

Szerintem nyugodtan keresse a boldogulását mindenki ott, ahol tudja. Ebben a keresésben csak segítségére lehet, ha lelkében ott mocorog népe kultúrájának rá eső darabkája. Ha több népé is, többszörös öröm. A hazaszeretet nem foszt meg semmitől. Ha meg a hazaszeretők korlátoznák a "szándékosan hontalanokat", az csak azért van, amiért a jó anya sem hagyja kicsiny gyermekét a késsel játszani. Ahhoz ugyanis előbb fel kell nőni.

DcsabaS


1997. november 22. - szombat, 19 óra 40 perc
Csövike!
Olvasgattam egy-kettőtök véleményét. Szó ami szó eléggé össze-vissza gondolkodtok a témáról.
Én a magam részéről úgymond még csak "piskóta " vagyok. Épp a 25. évemet taposom, s az egyetemem befejezésén melózom. Az Ősök már kivannak, hogy mi az, miért nem dolgozom még. Erre azt válaszolom, hogy jobb lenne ha nettó 24.500-ért már két hónapja melóznék? Az egyik legjobb barátomnak tuti állása van (ő most végzett), nekem is kb. ilyesmi lehetne, ő keres ennyit. Ja igaz, hogy nekem nincs protkóm-itt ugyanis mindenhez erre van szükség.
Szóval erre a most 30. éves munkaviszonyban lévő 3 diplomás tanár anyám is egyetért velem, az ő 32.000-es nettójával.
Na nem vagyok én olyan nagy lóginya szó se róla, csak egy évet csúsztattam, az is "nyelvtanulásra" forditódott, de mondjuk inkább, hogy elmentem kicsit világot látni.
Ha minden O.K., akkor jövő ilyenkor már lediplomáztam, s jön a sűrűje.
Más!!!!!!
Minden más odakint! Nincs még egy olyan nép, mint a magyar. Szinte minden nemzet jellemzője, hogy idegen környezetben összetartanak, segitik egymást. A magyarokról nagy-nagy jóindulattal is nehéz ezt mondani.
( Itt egy példa: Mondhatom nekem a tizből háromszor sikerült pozitiv tapasztalatra szert tennem. Nem koldulni. pénzt kérni mentem én ne értsetek félre. Egyszerű útbaigazitás, eltévedtem egy fene nagy reptéren, s kisfiús zavaromban próbálok kikecmeregni a bajból, vállamon volt válogatott útitáska(szóval tiszta ügy, hogy magyar vagyok...), s mikor végre magyar beszédet hallok, s próbálok közeledni, hogy segitséget kérjek, akkor hirtelen angolul elutasitanak, hogy ők nem tudnak semmit, különben is sietnek. )
Ez a mi nagy bajunk, hogy nem tartunk össze sem itthon, sem külföldön, minden apró egyéni érdekünk fontosabb a másik életbevágó gondjánál is.
Keresném Dénest és Adit az USA-ból egy kis komolyabb eszmecserére! Irjatok vissza!!!
Csákó
Zolika


1997. november 22. - szombat, 18 óra 16 perc
Jellemző a kedves társaságra, hogy én, aki mindössze az mertem állítani, hogy a hazaszeretet nem egy rossz dolog, most teli tüdőből reagál OLYAN DOLGOKRA, AMELYEKET NEM MONDTAM ÉS NEM GONDOLTAM.
Amelyek csak és kizárólag az ő dehonesztáló hazaszeretet sztereotípiáikban létezik.

Viszont azokra a felvetésekre nem reagál, amelyeket mondtam. Lyó.

Skorpió!
" Egy jól muködo gazdaságban az elsorendu értékméro a pénz."
Erre csak azt tudom mondani, amivel annak idején John F. Kennedy kezdte a beiktatási beszédét:
"Drága honfitársaim! Ne azt kérdezzétek mit tesz értetek a hazátok, hanem azt, hogy Ti mit tesztek a hazátokért."

Egyébiránt pedig egyáltalán nem érdekel, hogy te(!) álszentnek, hazugnak stb.-nek minősítesz, valamint hogy úgy érzed semmivel sem tartozol ennek az országnak. Ki mint él úgy ítél.

Végül némi történelemóra, mert látom rádfér: Árpád nem megélhetési gondok miatt, "gazdasági menekültként" érkezett a Kárpát medencébe. Tolták a mögötte jövő igen barátságtalan népek.
Pirítós


fanTom!
Pontosan tudom, hogy az, akinek az a gondja, hogy mi kerül este az asztalra, nem tud, nem ér rá olyan magasröptű dolgokkal foglalkozni mint a "hazaszeretet".
Ám az itt a kivándorlás mellett és a ragszkodás ellen(!) megnyilvánulók döntő többsége nem elbocsátott ózdi kohász. Ugye ebben azért egyetérthetünk.Valamint azt ugye láttad, hogy azt írtam, hogy minden sors külön elbírálást érdemel. Egy éhező ózdi kohászra senki nem vet követ, ha Németországban keres és talál munkát.
Éppen ezért most ismét elmondom, talán másodszorra elolvassa valaki: soha senkit nem szóltam meg azért mert elment, elmegy.
Nem*a*kivándorlókkal*van*bajom. Azokkal van, akik mostanában, itt is egymással versenyengve kiáltanak kígyót-békát azokra, akikben él még valami ragaszkodás ehhez az országhoz, akik magukénak érzik ennek az országnak a történelmét, sorsát.
Vajon mi ezeknek az embereknek a baja velem???
Pirítós


MuzX!
Abból amit leírsz nem csak az derül ki, hogy nincs identitástudatod, de az is, hogy egyáltalán nem érted ezt az egész identitás-marhaságot.

Kérdés #1:
Ki írta azt, hogy magyarnak születni*különleges*dolog?
Kérdés #2:
Ki írta azt, hogy ezzel*folyton*büszkélkedni kell?
Kérem a bekopizott, dátummal jelölt idézeteket!

Az hogy nem vagy büszke a magyarság nagy alakjaira, a Te dolgod. Semmi közük hozzád? Legyen. Véletlen, hogy magyarnak születtél? Igen, véletlen (jelzem: pontosan olyan véletlen, mint az, hogy szüleid a szüleid). A világon mindenki véletlenül születik bele bármely nemzetbe. Ebből azonban még véletlenül sem egyenes és nyilvánvaló az a következtetés, hogy nem is ragaszkodnak anyanemzetükhöz. Jobb, ha körülnézel: a Föld jelenlegi lakosságának elsöprő többsége(!) nem közömbös nemzete iránt, azzal az okoskodással, hogy hiszen csak "véletlenül" vált a tagjává. Az ember társas, szociális lény. Keresi a magához hasonlók társaságát, akikkel tud kommunikálni. Így kötödnek egymáshoz térben, időben és nyelvben az azonos nemzethez tartozók. Mint egy nagyobb család.
Természetesen az amerikaiak sem büszkék George Washingtonra, az angolok sem Sir Francis Drake-re, a hollandok sem Orániai Vilmosra, a lengyelek sem az első nem olasz pápára, az hinduk sem Mahatma Ghandira, a brazilok sem Pelére, és az oroszok sem Puskinra. Hiszen semmi közük hozzájuk.
Te most mindössze a nemzet jelentősségét tagadod. Ezzel éppen csak egy kultúrális és történelmi alapon szerveződő közösség létjogosultságát kérdőjelezed meg. Biztos nagyon lyó lesz mindenkinek, ha közösségeiket ilyen alapon szétverik. Ha mindenki úgy fogja gondolni ahogy Te, az lesz ám a szép új világ. Nagyon régi a mondás: Ha meg akarsz semmisíteni egy nemzetet, először semmisítsd meg a történelmét. Nem kell túl sok ész hozzá, hogy lássuk: az elmetszett gyökerű fa kiszárad. És onnantól kezdve már csak gyújtósnak jó.

De egyelőre nem ez a helyzet. Te most azt mondod, nekem, hogy miért is lennél büszke egy Széchenyi Istvánra, hiszen rád nézve semmit sem jelent. Ha Széchenyi nincs, nincs MTA, nincsenek olyan kiművelt emberfők, akik segítettek megőrizni a magyar nyelvet, akik jónevű és jóhírű egyetemek tucatjait építették fel ebben az országban.
Én bizony a magaménak érzem Széchenyi Istvánt, akinek szellemi öröksége még most is az ország javára szolgál. Vér a véremből, boldog ősöm, rokonom, mert magyar és a magyarságért cselekedett lemondva saját, egyéni érdekeiről. Épp úgy büszke vagyok rá, mint apámra, ha műszaki újítást tett, mint a nővéremre és a sőgoromra, mert 3 gyermeket nevelnek Magyarországon szörnyű kicsi orvosi fizetésekből.

Szóval. Senki nem akar semmit sem rádkényszeríteni. Nem én írok elnagyolt karakterábrázolású példapárokat a "tipikus" melldöngető, másokat leárulózó igénytelen, sivár magyarra és a "külsöségek nélkül" értékes, hasznos, ám magyarságtudat nélküli jóemberre. Nem én folyásolok befele a szélsőséges "liberális" média "felvilágosultan" pejoratív frazeológiájával, amely a legkisebb magyarságtudatot jelző megnyilvánulást csípőből egy melldöngető, demagóg Torgyánhoz hasonlít.

Csakhogy
1. Itt éppen nem melldöngető sivár bunkó magyarkodók hangjától zeng a felület. Itt a "csendes", "hasznos" emberkék, nevezik hazugnak, álszentnek, meg még mittudomén miféle Istennyilának azokat, akik mindössze azt merték kijelenteni, hogy jelentősséget tulajdonítanak magyarságuknak. Nem a nemzeti érzelműek gyalázkodnak, hanem a "toleráns" kozmopoliták. Akiknek marhára fáj, hogy itt még van nemzeti érzésen alapuló összetartás.
2. Ezek az emberek volnának "külsöség nélküliek"? Hát nem. Belsőség nélüliek.
És ez a valódi bibi, amit előlem nem tudnak eltakarni.

Én éppen az általad idézett szereotípiákat tagadtam az előbbi írásomban. Te viszont, bármennyire is tiltakozom ellene, akkor is így akarod látni.
És ha már megkérdezted, hogy ki a jó magyar, hát elmondom: nem tudom, de az biztos nem, aki "külsőségek nélkül" teli tüdőből tojik ennek az országnak a múltjára és jövőjére.
Mert viselkedésével, az esetleg tanulságokat szolgáltató történelmünk tagadásával, jelentősségének elbagatellizálásával rombolja nemzeti kultúránkat. És nem csak Magyarországra érvényes, bármely már országban is így van. Ezért nem kedvelik sehol a kozmopolitákat és az emberiséget egyenlő szürke tömegként kezelő kommunistákat.

Úgyhogy én továbbra is büszke vagyok Széchenyi Istvánra és Deák Ferencre és "régi" magyar nevű Klebelsberg Kúnóra, mert úgy érzem, hogy az ő munkásságuk nélkül nem lehetnék az, ami vagyok. Példát mutatnak arra, hogy nemzetüket féltve, az iránt felelősséget érezve bármilyen nehéz helyzetben is lehet maradandót alkotni, ezzel elindulni egy felfelé vezető úton. Örülök a véletlennek, hogy honfitársuk lehetek, hogy testvérként gondolhatok rájuk.
Pirítós

zozo!
Köszönöm Szaddám Huszeint.
Mivel nem voltam 100%-ig biztos a hazai írásamódban, hát inkább az angolt használtam, mint egy esetleg rossz magyart.
Ezt biztos Te is felismerted, hiszen Te is a szakmában mozogsz.
Tsókpuszi.
Pirítós


1997. november 22. - szombat, 18 óra 6 perc

Szerintem
az a baj a mostani 7kérdéssel, hogy nincsenek igazán nézetkülönbségek. Általában ugyanazokért a dolgokért vándorolnak vagy vándorolnának ki az emberek, és hasonló okok miatt maradnak, illetve maradtak otthon.

Tamási Áron
Ábel trilógiájának utolsó kötetében, midön Ábel kivándorol Amerikába, és az élet értelmét keresi, egy "gonosztól" megszabadított néger arra a kérdésre, hogy "miért vagyunk a világon" azt válaszolja: "azért, hogy valahol otthon legyünk benne". Régebben ezt nem értettem, nem tartottam fontosnak, illetve keveselltem. Ma már kezdem sejteni a szavak mögöttes értelmét. Ábel is rájött, hogy neki többet jelentenek a hargitai hegyek mint egy amerikai öntőde, és visszatért a fenyvesek közé.
Ahhoz, hogy valaki otthon érezhesse magát, el kell tudnia dönteni, hogy mik a számára legfontosabb dolgok, és azokat hol találja meg leginkább.

Én magyarnak vallom magam, mivelhogy magyarul gondolkodom. És ez - azaz a gondolataim - sokat jelentenek számomra. Amikor valaki kimegy külföldre, és rövid úton-módon elfelejti a magyar nyelvet, az azt jelenti, hogy az illetőnek nem is voltak igazán saját gondolatai.
Velem is előfordult már - húzamosabb ideig történő külföldi tartózkodás során, hogy idegen nyelvi környezetben egy-két egyszerű gondolat (pl. éhes vagyok, szomjas vagyok...) már egyből "külföldiül" jutott az eszembe (megspórolván ezáltal a fordítást). Szerencsére eddig még mindig megtaláltam a módját, hogy a magyar nyelv hiányával járó elvonási tüneteket pl. egy kiadós telefonbeszélgetéssel enyhítsem.

Bár magyar vagyok, van egy-két furcsasága a magyaroknak, amit nem tudok egykönnyen befogadni.
Annak idején, amikor Árpád atyánk elvezette a magyarokat ide, Európa kellős közepére, a magyarok nagyszerűen tudtak lovagolni és nyílazni. Akkoriban felkészületlenül érte az itteni népek többségét ez az újfajta harcmodor, és nem tudtak megfelelően védekezni ellene. Ki is használták ezt a magyarok, és kalandozásaikkal, portyázásaikkal rettegésben tartották az egész Nyugat-Európát, és a mai napig is nagyon büszkék vagyunk erre. Aztán a germánok az orrunkra koppintottak, midön egy kicsit lehiggadtunk. Pár száz évre rá, amikor a tatárok is eljutottak idáig, már az ázsiai harcmodort is elfeledtük, és csak az imádkozás mentett meg. A XV. században még egy rövid ideig magunkra találtunk, aztán jöttek a törökök, később pedig az osztrákok, végül pedig a XX. században a nagyhatalmak, akik ellen már az Isten sem segített. Namármost számomra nem teljesen világos ez a tudathasadásos történelemszemlélet, hogy büszkék vagyunk arra amit mi tettünk más nemzetekkel, ugyanakkor pedig sorscsapásnak tekintjük, amikor más nemzetek ugyanazt tették velünk.

Nem értem, hogy miért síránkozunk annyit azon, ami már megtörtént, és amin nem lehet már változtatni, ahelyett, hogy levonnánk a tanulságot és azon gondolkoznánk, hogy mit csinálhatnánk jobban az elkövetkezőkben.
Nem értem, hogy miért kell oly sokszor felidézni az "Aranycsapatot", akik még csak nem is nyertek VB-t. A németek mintegy 3-4 szer nyertek VB-t, és körülbelül ugyanennyiszer voltak másodikok, mégis az foglalkoztatja őket leginkább, hogy mint nyerhetnék meg a következőt.

Kevés itt a fizetés... Hát ez van. Ennyi pénz van a térségben, illetve ennyi pénzért hajlandók a külföldi cégek idejönni. Ezen lehet síránkozni, de lehet javítani is rajta. Persze rontani is lehet. Úgy kell rontani rajta, hogy megpróbálunk kitolni a szomszédainkkal - románokkal, szlovákokkal, szerbekkel... - és ők is ugyanazt teszik velünk.
Meg lehetne próbálni legalább ezt a kevés pénzt igazságosabban elosztani. A jelenlegi elv, a "ki hogy kapja, úgy marja" nem túl szerencsés.
Meg tudom érteni azt, amikor valaki úgy dönt, hogy az adott körülmények között jobban tudna boldogulni más országban, de azt nem tudom elfogadni, amikor valaki a saját országát, vagy a saját nemzetét becsmérli (amint ez jó néhány "hozzászólásban" történt).

Megfigyeléseim szerint a mindenkori nagyhatalmaknak (pl Római Birodalom az ókorban, vagy az USA mostanság) van egy közös jellemzője: igen fejlett jogrendszer. Természetesen nem gondolom, hogy Magyarország előléphetne nagyhatalommá, de azt gondolom, hogy igazságos és méltányos törvénykezéssel jelentőset léphetnénk előre.


Dajcs1997. november 22. - szombat, 17 óra 57 perc
Kedves Zs.
Koszonet a riportjaiert, igy utolag.
Mas.
Engem ugy neveltek, hogy ne nyulj hozza nem a tied. Ezzel az orokseggel jelenleg M.o-on boldogulni nem lehet. Otven fele az ember mar nem valtozik, mivel felelos vagyok harom gyerekemert
ezert az iden vegleg kivandoroltunk. Mi soha senkitol, semmilyen intezmenytol semmilyen segitseget nem kaptunk. "ki kerte meg magukat, hogy gyerekeik legyenek" /1977 XIII. keruleti Tanacs, Lakasosztaly/. Evekig dolgoztam kinn,ugy
hogy egy orai munkaberem naponta,amit nyugati ceg fizetett az enyem lehetett, a tobbit elnyelte a magyar allam. Igy tudtunk egy lakast letrehozni, es kecmeregtunk ki a 10 es fel negyzetmeteres nyomorunkbol. Ez volt az atkos. Valtas utan cegeinket a szo-szoros ertelmeben elloptak. Az mar csak a hab volt a sacher tortan, hogy egy nagyon regi "baratunk" kirabolt es foldon-futova tett bennunket. Az itteni fizetesembol fapadosan, de megelünk ugy, hogy a ket kicsit magan gimnaziumba jaratom, a nagy harmadeves egyetemista. Egyedul keresek. Tamogatni tudjuk nyugdijas (diplomas) szuleinket.
Nekem mindig az volt az erzesem. hogy otthon reank nincs szükseg. Tudomasul vettük.
Egy kerdes. Ez a kerdes miert csak a szegenyekkel kapcsolatban merül fel?? Bunkofonos, makkos cipos, zizegos gazdagek miert nem emigralnak??
Nem akarom, hogy gyermekeim olyan orszagban eljenek, ahol uton-utfelen le parasztozzak/urambatyamek oroksege/, le ciganyozzak, le zsidozzak egymast az emberek(?). Ahol eselyuk van az emberi letre. Az egyetlen dolog amit otthonrol elhoztunk az a nyelv es a 10000 kötetes könytarunk. TV-enk nem volt, de a gyerekeink kis korukban mindig mondtak, veszunk kenyeret, tejet es konyvet.
Kivanok meg sok sikert a munkajaban.
Tisztelettel:
Abulafia1997. november 22. - szombat, 12 óra 45 perc
Eletszinvonal, politikai es vallasi szabadsag.

1997. november 22. - szombat, 8 óra 51 perc
Hali mindenkinek!
Egy érdekes szösszenetre bukkantam, és szerintem a témához jó adalék lenne:
Nem másolom át, mivel nyomtatva 26 oldal,
de szerintem érdemes kinyomtatni.
Helye:
www.portocom.hu
Címe:
Merre, hogyan tovább, Magyarország?
Polló László billentyüiből
Zs! mit szólsz hozzá? Jobb mint egy vitaindító, nem?!

Üdv. mindenkinek
CsegeBiga


1997. november 22. - szombat, 8 óra 46 perc
> Zsófikám,
> Még annnyit, hogy a kollégáidnak mondd meg, ne > égessék magukat
> azzal a kérdéssel, hogy lesz e Öböl-háború, mert > az Öböl-háború az Irán-Irak háború
> volt, nem a kKuwaittal kapcsolatos Operation > Desert Storm.
> Csók

Tévedsz. Olvass többet.

GG


1997. november 22. - szombat, 7 óra 49 perc
Pirítós!
Szaddám Huszein!
csókpuszi:
zozo, aki szintén abból él...


1997. november 22. - szombat, 1 óra 2 perc
Részvétem, ha ennyi marhaságot végigolvastál. Javaslom a VALIUMot, az biztos segit jelenlegi állapotodon. Ja. Meg egy feles. Igy tuti. Pá.
McQ


1997. november 22. - szombat, 0 óra 49 perc
No. Én mint 50 felé közelgó vén fütyi (csak a 7?-re reagálva, egy sor választ még nem olvastam) a kövcsit bírom elôadni. 2 db gyerekem van, nagy lovak már, gimisek, és mindkettônek azt bírtam mondani, hogy ugyan magyarok ôk, és most már azok is maradnak, de ha tehetik – és persze én mindent megteszek azért, hogy tehessék –, húzzanak el ebbôl a gyönyörű, rónaságokkal ékes virányos pántlikás hazából némi fejlett demokrácijába, ottan találják ki magukat, és eccercsak úgyis jön valami akármi (egy ilyen érzés a szívtájékon), ami majd jól hazahúzza ôket. És azzal a szemmel, amit odakívül megszereztek, talán jobban fognak majd itt tájékozódni, mindannyiunk örömére és hasznára.
Hogy én miért nem? Volt egy este... egy éjjel, amikor felhívtam szívbéli barátomat, Prépost mestert, hogyaszongya: Most akkor azonnal diszidáljunk! Én ezt itt nem bírom tovább! Erre barátom, 1/2 3 lévén: Most inkább talán aludjunk, Saszla, majd holnap disszidálunk. És ez így maradt. Na jó, most elolvasom, mit írt a többi. A szebb jóvôre!
zozo


1997. november 22. - szombat, 0 óra 21 perc
Miert kellene barkinek is kivandorolnia ?
En bejartam a vilagot keresztul kasul, mindenhol ugyanez a szar van.
Aki egy kicsit is szereti ezt az Orszagot az maradjon itt.

SHADOW


1997. november 21. - péntek, 23 óra 8 perc
Sziasztok!

Ket eve elek a csaladommal tavol a hazamtol.
Miert?
Talan azert mert havi 40.000 ft-bol amit a felesegemmel ketten kerestunk keptelenek voltunk eltartani magunkat es ket gyermekunket.
De lehet, hogy csak mi csinaltuk rosszul es nem osztottuk be jol a penzt?
Ha jol belegondolok igaz. Miert is nem ettunk minden nap zsiros kenyeret vizzel koritve, miert fizettunk ki erkezo szamlat idoben, miert nem loptunk, csaltunk , sikkasztottunk, mint ahogy ez most odahaza nagy divat.
Miert is? Talan azert mert joapam , joanyam nem erre nevelt. Az eletre neveltek, arra, hogy legjobb tudasom szerint eljek es a fenti fogalmak valahogy nem tartoznak a tanitasaik koze!

Tobben irtatok, hogy nincs gazdasagi oka , hogy valaki kivandorol. Akkor en most mi vagyok? Turista csak ittragadtam?
Gondolom aki nem osztja a a gazdasagi okot az nem abbol a retegbol szarmazik ahol minden fillernek helye van, sot lenne meg hely ha volna mit belerakni.

Csak egy kerdes. Mit gondoltok felemelo erzes magyar helyett angol, portugal, spanyol, kinai, olasz, lengyel es mindenfele keverek nyelvet hallgatni a nap 24 orajaban?

Igen kivandorultunk, mert odahaza a munkambol nem lehet megelni. Itt ha nem is duskalunk, de atlagemberkent elunk. Nekunk eleg es buszkek vagyunk arra, hogy normalisan tudjuk nevelni a gyerekeinket. Eleg volt a nelkulozesbol abbol, hogy " nem erted, nincs!"
Sajnos azt kell mondjam az az orszag nem erdemel meg egyetlen ottelo allampolgart sem.

Honvagy? Van neha, de elmulik amikor azt olvasom a neten , hogy egy tojas 24 ft a piacon, es tomegevel zarnak ki embereket a vizfogyasztasbol.

Van egy mondas ami nagyon talalo:" Mindegy hol el az ember, ha jol erzi magat."
Abszolut igaz.

T.


1997. november 21. - péntek, 22 óra 53 perc
zsofikám
tanár vagyok szegeden napi 5 órám van.ezután be-
ülök az autómba és 10 órát taxizom vele.hétvégén
az éjszakákat végig dolgozom!szerintem ennyi
munkával egy nyugati országban nemlennének meg-
élhetési gondjaim! mert itt ezek ellenére vannak!
ha volna lehetőségem én szivesen próbálkoznák
külföldi munkával!
tisztelettel: németh ervin


1997. november 21. - péntek, 20 óra 38 perc
roma vagyok itt is maradok
sok magyar lánynak ha kell benyalok


1997. november 21. - péntek, 20 óra 19 perc
Zsófikám,
Még annnyit, hogy a kollégáidnak mondd meg, ne égessék magukat
azzal a kérdéssel, hogy lesz e Öböl-háború, mert az Öböl-háború az Irán-Irak háború volt, nem a kKuwaittal kapcsolatos Operation Desert Storm.
Csók


1997. november 21. - péntek, 19 óra 44 perc
Zsófikám!
Hollandiából azért mennek vissza, mert nem lehet olyan helyen normálisan élni, ahol az emberek nem használják az agyukat.
Otthon viszont használják, de be vannak szűkülve a kelet-európaiságukba.
És a pasik itt jobbak. Úgyhogy egyelőre maradunk.


1997. november 21. - péntek, 19 óra 37 perc
Van itt egy csomo szo gazdasagi menekulstegrol, meg arakrol, meg osszehasonlitasrol. Meg, hogy itt (USA) tobbszor annyi t lehet keresni mint Mo.-n. Habar ez igaz, de onmagaban ez az adat felrevezeto. Szeretnem ezt sajat szamaimmal alatamasztani. En utoljara 90-korul dolgoztam Mo-n, ejszakai szallodaportas voltam vendeglatoipari foiskolai vegzettseggel. Havi 35-40 ezer korulkerestem ujonckent, mikozben angol nyelvtanar edesanyam havi 25-30 ezerert gurizett.

Aztan eljottem. Most Amerikaban webmesterkedem. Magyar szarmazasu felesegem foiskolajara jar itt, gyakorlatilag alig keres mellette penzt. Kettonknek, ahhoz, hogy lakni es enni tudjunk havi 1400 dollarra van szuksegunk, es akkor nem mentunk sehova, nem vettunk ruhat, konyvet, CD-t, es nem tettunk felre penzt utazasra, oregkorra. Ahhoz, hogy $1400 netto legyen, $1900-t brutto kell csinalnom. Altalaban $12/ora-t kerek a klienseimtol. Igy elvileg csak 159 orat kell dolgoznom a megelheteshez. Gyakorlatilag viszont a kliensek megszerezese legalabb fele annyi idot vesz igenybe, mint a munka veluk, nekik. Es ahhoz, hogy versenykepes maradjak allandoan fejlesztenem kell magamat es a sajat website-omat, amivel legalabb meg egy szer annyi idot eltoltok. Szoval 320 orat biztos dolgozom a sima megelhestert. Ha felre is akarok tenni akkor pedig tobbet. A het hat napjabol rikan van olyan, hogy 12-13 oranal kevesebbet dolgoznek. (A hetediken, sabatkor, megpihenek.)

Szoval ha Pesten azt mondom valakinek, hogy havi $1900-t keresek azaz majdnem 370 ezer forintot akkor az nem hangzik rosszul, csak nem sok koze van a penz ertekehez.

Ez nem panaszkodas, mert tisztaban vagyok vele, hogyan sokan ennel tobbet dolgoznak, mind Amerikaban, mind Mo.-n. Viszont valaki alant azt allitotta, hogy Amerikaban lehet lazsalani es az embernek olebe hull a penz. Ez nem igaz, az itteni munkamoral sokkal kemenyebb, mint barmi amit Magyarorszagon tapasztaltam.

Break.

P.s. A fent irtak elenere ne sajnaljon senki engem, mert amikor neha nekem bejon egy jo kliens akkor napi $500 kerek tole es meg is kapom.


1997. november 21. - péntek, 19 óra 26 perc
G.R.
Gratulalok a sztereotipia gyujtemenyhez. Tudod ez pont olyan mint a csikos-gulyas Mo.
Egyebkent en mar negyedik eve Amerikaban tanulok, ugyhogy elso kezbol tudom hogy az elet itt sem olyan egyszeru es nagyszeru. Persze aki Magyarorszagrol jon nagyon is ertekeli a joletet meg a szabadsagot, amit a helybeliek tobbnyire teljesen termeszetesnek vesznek. Sot altalaban meg keveslik is.
Az en indokom nagyon egyszeru. Felajanlottak egy teljes osztondijat egy egyetemre, is ezt nem lehetett elszalasztani, es nagyon orulok hogy igy dontottem. Mazlista vagyok es hihetetlenul ertekes tapasztalatokat szerzek magamrol, az emberekrol, es kozben meg okitanak is.
Persze egy percig sem volt ketsegem afelol hogy diploma utan hazamegyek, es nem hiszem hogy ez a kovetkezo masfel evben megvaltozna.
En ugy erzem hogy oda (Magyarorszagra) tartozom, ott van a csaladom, a barataim, es az az amit ismerek. Azt hiszem minden sorstarsam alatamaszthatja hogy mindegy hogy mennyi idot toltesz kulfoldon, milyen jol beszeled a nyelvet, ismered a szokasokat, stb., mindig kivulallo maradsz. Mert te nem fogod tudni hogy ki is az a Captain Cangoroo, es ok nem ertik hogy ki az a Lolka es a Bolka.

J. H. H.


1997. november 21. - péntek, 18 óra 40 perc
Tallózgatok,olvasgatok,önéletrajzokat,véleményeket,benyomásokatigazi érveket.Úgy gondolom,hogy mindenkinek igaza van.Mert mindenkinek joga kell,hogy legyen ott élni ahol tud és szeret.Ennek a kérdésnek arról kellene szólni,hogy mit,hogyan csináljunk ebben az országban,hogy végre kecmeregjünk ki ebből a lehetetlen helyzetből amibe ez az ország keveredett.Ez mindenkinek az érdeke lakjon akár hol.Ezt pedig csakis az itthon maradottak életszinvonalának emelkedése biztosítaná.Ez az ország és a politikussal szemben elvárt követelmény.Amit sajnos csak mi! az ország választópolgárai veszünk tudomásul.
Tony


1997. november 21. - péntek, 15 óra 29 perc
Ez a szep emberek hogy ennyire sokszinuek vagyunk mi magyarok, mert mindenki magyar aki annak erzi magat. Na de hogy magamrol is irjak, egyetemista vagyok sttuttgartban, Becsben elnek a szuleim es erdely-bol szarmazom. Anyam ketszeri idegosszeomlasa utan apam nagyon kozelkerult meg ceausescu idejeben az alkoholizmushoz. Anyam azt mondta, ha nem megyunk el innen ngyilkos lessz.Igy joapam nyakaba vette a bagyut es elhuzott Becsbe. Mi harom ev mulva kovettuk. Engem es a tesomat nem akartak felvenni gimnaziumba annak ellenere, hogy otthon a Szekely miko gimnazium matekosztajaba jartam, ami eleg kemenny dolog erdelyben. Egyszeruen vasutast akartak csinalni belollem. Igy kerultem ki nemetorszagba a Kastli magyar gimnaziunba es tettem le a nemet erettsegit. Azt megmondhatom mindenkinek hogy a nemet erettsegi egy kutyafitty a magyarhoz kepest. Negy evig nem tanultam semmit, es az erdelyi tudasommal leeretsegiztem osztaly harmadikkent. Es nem akartak felvenni gimibe mert az ottani tanitasi rendszer nem eleg eros.Utanna elmentem egyetemre Stuttgartba ahol a lustasagom miatt egy kicsivel lassaban haladok mint az evfolyamtarsaim de megy.
Itt csak magyar barataim vannak akik othoni viszonyban is barataim a tobbiek csak ismerosok. Es az igazat megvalva a torokok jobb fejek mint a nemetek, annak ellenere,hogy nagy a pofajuk.
Eggyet biztosan tudok, hogy vissza fogok menni magyarorszagra hogy megkapjam a magyar allampolgarsagot es utanna visszahuzok erdelybe. Nem akarom szidni az ittenieket, nem tehetnek rolla hogy ilyenek,igy nevelik oket. Ebben az orszagban birkak kellenek,es nem csak itt hanem az egessz EU-ban.Ne gondolkozz mert akkor veszelyes vagy szamukra.A legtobb ember itt rabszolga es utalja az embertarsait.Es az itteni alig tudni Matyar-ok csak addig nagypofajuak amig jol megy nekuk. Szoval ugyanaz a tarsasag mint a mai magyar kormany. Menyjetek el a Muncheni Magyar balra es elegetek lessz azokbol a magyarokbol akik itt jol erzik magukat. En csak annyit mondhatok, hogy megeri megprobalni, mas vilagokat ismersz meg mas nezopontokat,tagul a latokorod es megtanulomegbecsulni a magyarsagodat, ha a penzen kivul mas is erdekel. Es a kozmopolitaknak annyit hogy talan magyarorszagon vagytok a legtobben, es ti fogtok a legtobbet artani Magyarorszagnak,mert elottetek nincsen szent dolog,es kulfoldon eddig ha kozmopolitaval talalkoztam az is magyar volt. A patkanyabb fajtabol. Ti penzert eladjatok Magyarorszagot mert nektek nem hazatok. Az ilyenek miatt volt Tranon I es II, az ilyenek miatt tudott egyaltalan a komunizmus magyarorszagon, mert az is egy kozmopolita elv. A Kozmopolitak ha elhagyjak Magyarorszagot az csak jo. Tehat aki nem erzi jol magat az menjen, ha becsuletes magyar ugyis vissza fog menni.
Udv mindenkinek, meg a kozmopolitaknak is
Macalaca


1997. november 21. - péntek, 14 óra 45 perc
Aki külföldön él bizonyos okok, érdekek miatt van kinn. Ha megszűnik az ok vagy az érdek, akkor hazatér. Szerintem ez ilyen egyszerűen működik./Vinc/

1997. november 21. - péntek, 14 óra 7 perc
En spec. Foldi Embernek -(FE)- tartom magam. Szamomra nem leteznek hatarok, orszagok ezen a kis bolygon...
Es mint FE Rogton ideges vagyok, ha hazaszeretetrol ,nacionalizmusrol, vagy effele badarsagokrol hallok.
Szeresd az egeszet, ne csak azt a kis "zsebkendonyit" ahol meglattad a napot.
Vagy megvarod amig mindent a "kivulrol jottek" diktalnak?!
Mar elkezdtek...

HaliPali


1997. november 21. - péntek, 13 óra 34 perc
Kedves G.R. !

A csizma és a kalap maradhatna, a többitol eltekintenék. A félreértés elkerülése érdekében: én csak azt próbáltam mondani. hogy ez egy tendencia. Együtt kell ezzel élni, vagy ki lehet vonulni ebbol a nyugati típusú kultúrából. (Ami nem biztos hogy rossz döntés.) Viszont az nem megy, hogy az elonyét élvezzük, a hátrányait meg nem viseljük el.
Igazából, amit errol a témáról elszerettem volna mondani, csak annyi, hogy mindenki ott boldoguljon, ahol tud. Ne tartsa vissza valami idealista felfogás a hazaszeretrol, ne legyen lekiismeretfurdalása néhány álszent vélemény miatt.

Üdvözlettel : Skorpió


1997. november 21. - péntek, 13 óra 17 perc
Kedves Skorpió!
Te tényleg olyan jól éreznéd magad Stetson kalapban, ködvágó csizmában, lufik, papírgirlandok, rózsaszín tüllös M. Monroe frizurás wooooowwwwww-ozó banyák között, a kötelező hamburgersütő kerti baromságon? Vagy kötelességtudóan ülnél naphosszat a kirakatnak berendezett lakásodban a TV-t bámulva, (mint az állatkerti új majomházban) ahogy a hollandok? Stb, stb.
Akkor inkább a kutyaszaros Pest.
Üdv G.R.


1997. november 21. - péntek, 12 óra 27 perc
Bruce (06:03),
többet kellene értened a világ dolgaiból. Hogy éled meg, ha valaki fütyül a bunkóságodra?

harnjehu


1997. november 21. - péntek, 9 óra 43 perc
Hol volt, holnem volt volt egyszer egy ország. Kicsi volt, nyersanyagban, ásványi kincsekben szegény. Lakosainak csak a kultúrájuk és hagyományaik voltak, amelyekbe kapaszkodhattak. Belekeveredett egy nagy-nagy háborúba. Sajnos rossz oldalon. Porig tiporták, megalázták, de kitartottak a végsőkig. Aztán kezdték a nulláról. Kitartással, hozzáértéssel, akarattal újraépítették az országot. Nem emigrálgattak ide-oda. Nem sírtak, hogy milyen szegények. Dolgoztak. Akkor nem, de ma már mindenki őket irígyeli. Lassan ők lesznek a világ urai. A kicsiny ország neve Japán.
Hogy a sztori végén miért nem az áll, hogy Magyarország? Mert a MENTALITÁS más.
Egyeseknek könnyebb feladni a küzdelmet és elmenni a mások által megteremtett jóba. Tegyék. Joguk ban áll. Lehetek még én is olyan helyzetben, hogy ezt tegyem.
Kis hazánk vezető helyen van. Az öngyilkosságok, alkoholizmus, válás, szívinfarktus, dohányzás tekintetében. Könnyen feladjuk. Ez a baj.
Ilyenek vagyunk.

u.i.: Az ember nem tehet róla, ha rossz családba születik. De attól még nősülhet jól.
Ugye értitek....

Taky - egy picinyke országól, Európa szívében.


1997. november 21. - péntek, 9 óra 17 perc
Piritós !

Egy jól muködo gazdaságban az elsorendu értékméro a pénz. Ha valaki jól dolgozik, akkor jól keres, ha rosszul akkor nem. Ha jól keres, akkor jól él. Ez a jutalma. Nálunk ez még nemigazán muködik. Miért baj, ha valaki a teljesítményéért elvárja, hogy megfizessék. Ha ez más országban adódik, miért ne menne oda ?
Az az eszmefuttatásod, miszerint aki szereti a pénzt, az rablógyilkos, eléggé elgondolkodtató. Ezen még eltöprengek egy kicsit. Azt hiszem, hogy viszonyod a pénzhez kissé álszent.

Egyetlenem ! Bizony jártam néhány helyen, de nemcsak külföldön, hanem itthon is. Ha identitástudatról lehet beszéni, azt inkább az azonos foglalkozás, az azonos életvitel határozza meg. Jobban megértem magam egy londoni, sysdney-i, new york-i szakmabelivel, mint pl. egy magyar szövonovel, miközben minden tiszteletem az ové. Valószínüleg több a közös benned egy sváci irodalomtörténésszel, mint egy pécsi uránbányásszal. És ez nem minosités.(Mellesleg az utóbbit többre becsülöm.) Egy magyar parasztbácsi jobban eldiskurál egy erdélyi vagy holland paraszttal, mint egy pest managerrel. Akkor hol a közös nemzeti tudat ?
Egyébként számomre a kozmopolitizmus azt jelenti, valaki jól érzi magát más kultúrában, gazdaságban, eltéro szociologiai kornyezetben. Tud alkalmazkodni, érvényesülni és toleráns. Ami nem hátrány. Ha nem akarjuk, akkor is kozmopolitizálodunk. Ugyanazt a filmet nézzük itt, mint amit New York ban vetitenek, ugyant a hamburgert esszuk mint Tokioban. Lehet ez ellen berzenkedni, de minek. A határok átjárhatok, mindenki hozza viszi a saját értékrendjét ami bépül az adott kultúrába. Valószínüleg ez a világ rendje.

A hazaszereted miben nyilvánul ez meg, ha wishky-t iszol a fütyülos barack helyett, ír zenet hallgatsz a csárdás helyett, pozitiv az életfelfogásod ahelyett,hogy sirva vigadnál, francia sajtot eszel pálpusztai helyett. A sörröl nem is beszélve.
Az autod német, a TV-d japan, a PC-d taiwani, a cipod olasz, a farmered Levis -tiszta magyar életforma,
a moziban megnézed a legújabb Bruce Willis filmet, utana a CNN-en tájékozodsz stb ...Szóval mitol vagy Te magyar ? Csak nem attol, hogy mar.15-én kituzöd a kokoárdát ?

Mélységes demegógia az, hogy valaki tartozik a hazájának, mert hogy pl, diplomat szerzet. Ha valaki tartozik, akkor valaki hitelez .Csak nem azok akik alt.isk. 5-bol kimaradtak ?

Az pedig, hogy ahhoz kell bátorság, hogy valaki otthon maradjon, egyszerüen hazugság. A dolog fordítva igaz. Azok mondjk, akik elmennének, de nincs hozza bátorságuk.

(És akkor még mindig nem tudom, hogy Árpád apánk bátor volt-e, vagy csak a könnyebb ellenállás irányába haladt ?)

Skorpió1997. november 21. - péntek, 9 óra 16 perc
Pirítós!
Irod: "Szerintem ez a közhangulat szándékosan
gerjesztett (akár törvényi szinten is), mert sehol sem lehet olyan kellemesen halászgatni a zavarosban, mint elkeseredetten legyintő emberek társaságában." Sokáig hasonlóan vélekedtem én is a törvényhozókról és a minisztériumokról, amíg néhányszor lehetőségem nem nyílt részt venni néhány rendeletalkotási/érdekegyeztetési vitában. Értek nagy meglepetések. Képzeld, rájöttem, hogy az asztal másik oldalán sem csak elvtelen zavarosban halászók és érzéketlen szadisták ülnek. A törvényalkotás - most nagyot fogok kinyilatkoztatni - húzósabb kérdés annál, hogy egy társadalmi érdekcsoport (pld. egy szakma) egymaga el tudja dönteni. És még a legszarabb törvény is jobb, mint a törvény hiánya. A közhangulatot különben is a média és a politikusok gerjesztik, a törvénytervezetek többségét viszont a minisztériumi szakapparátusok állítják össze.

Diolen Mobi


1997. november 21. - péntek, 8 óra 30 perc
Faszi-baszi Gaborka!
Apuci kihozott a szarból, te meg visszakéredszkedsz? De csak akkor, ha a munka jól fizet. Nem is baj ha nem kell dolgozni, csak jól fizessen.
Gyere, gyerek javitsd az átlagot.
Puszillak.
Bruce.


1997. november 21. - péntek, 6 óra 3 perc
Ha egy svájci veszi a kalapját és a kabátját és a 8.10-es géppel Genfböl San Francisco-ba repül és 25 évig nem jelenkik meg a reggeli sorakozónál, az senkit nem érdekel. Ha egy magyar 2-3 évre eladja magát Dallasba, hogy utánna otthon felépítse a nyaralóját, sokan ezt a világ végének veszik. Hova lett a nagy szabadság utáni vágy? Miért gond az elmenés és miért a hazajövés? Hazafiságból nem lehet megélni, az csak a lusták vesszöparipája. Ma már nincs vasfüggöny, van utlevél, a kapu nyitva. Erre vártunk 45 évig. Senkinek semmi köze, hogy ki mikor megy vagy jön. Szabad otthon maradni és szabad elmenni. És a lényeg az, hogy SZABAD.
A téma ezzel számomra kimerült.
4 nap mulva harmadszor megyek az USA-ba. Kétszer 2 évig megtaláltam a számításomat, s most is úgy néz ki, hogy ez lesz a kép. Uraim, dolgozni megyek, mert itthon csak munkanélküliségig vittem.
Van ez ellen valakinek valami kifogása?
Hazafi urak, ti meg csak rijjatok szegény hazátok nyomorán. Könnyel sem lehet tojást festeni.
Egy vasszobrásznak heggesztem a figuráit. Élvezem és jól fizetnek. Boldog vagyok, hogy mehetek megint.
Fel sem merült bennem, hogy vissza sem jövök, hiszen ennek ma nincs jelentösége. Szabad ember vagyok.
R. Tibor


1997. november 21. - péntek, 5 óra 55 perc
En mar het eve itt lakom New Yorkban,de most azt mondom hogy ha talalnek Magyarorszagon rendesen fizeto munkat,akkor el tudnam kepzelni hogy megint ott lakjak.Mondjuk en soha nem is akartam idejonni,a szuleim dontottek igy 90-ben,mivelhogy zsidok vagyunk,es akkor ugy gondoltak hogy az uj rendszerben ezzel nagyobb gondok lesznek.-Azt eszrevettem hogy Magyarorszagon ezt nem illik bevallani,de ezt nem bevallottam,ez teny!-
Szerintem gazdasagilag is helyre fog az orszag jonni,bar sajnos mindig lesz egy reteg aki szegeny marad.Ez mar a kapitalista rendszerrel jar!
Mindenkit udvozlok innen,sziasztok!
Gabor


1997. november 21. - péntek, 2 óra 12 perc
kösz Pirítós. Ha ajánlhatok, keresd meg Jókai Mór, Vándoroljatok ki című írását.

üdv rezsőideszületett


1997. november 21. - péntek, 1 óra 12 perc
Holnap örökre elhagyom az országot a gennyes HAME miatt. Nem akarok ilyenekkel egy fedél alatt kukoricázni.
Puccer.


1997. november 21. - péntek, 0 óra 32 perc
Piritos
Vajon elmennel valahova, mondjuk keletmagyarorszagra lakni, peldaul ... nem akarok senkit megserteni, es ott is vajon olyan nagy magyar lennel , ami nem baj, csak nem ertem, miert kene mindenkinek annak lennie. Gazdasagi okokbol megertem a kimenetelt. Hiszen elni kell, es nem mindegy, milyen szinvonalon.

A csaladosokra gondolva, azt hiszem nem annyira a lokalpatriotizmus a fontos, hisz azert nem adnak semmit a boltban. Nekem,( miskolci vagyok,) mar budapest is a lehetosegek orszaga. Nem ertem, miert van mindenkinek csak arra peldaja, hogy kiment, visszajott. Aposom '66 ota 1x volt itthon. Esze agaban sincs hazajonni. Tobb ismerosom '88-89-ben mentek ki. Egyik sem akar hazajonni. Miert tennek. Hiszen nem kifizetodo itthon kinlodni. Politikai okbol mar en is inkabb elitelem. Miert nem harcol, amivel nem ert egyet ? Elmenni vagy maradni ? Mindenki sajat ugye.

Nagy magyar csak addig lehetsz, emig el nem tipornak. Peldaul a szegenyseg, a megalazottsag.
Ahol az ember nem kap munkat evekig, mert minden 10 emberbol 3-4 munkanelkuli, nem hiszem, hogy merlegel, es azt mondja : De en magyar vagyok !
Es akkor mi van ? Megyunk nyugatra. Mint ahogy jonnel a romanok, meg torokok. Egyebkent ha nem lenne torok nemetorszagban, eleg koszos egy orszag lenne. Ez igaz franciaorszagra is.
Szoval en mennek. Mert szeretnek jobban elni. Es ez nem fugg ossze a magyarsagtudatommal. Attol meg az marad, aki megy, es az is, aki marad.

fanTom


1997. november 21. - péntek, 0 óra 21 perc
Denes (USA )19:28,
korábban többnyire nem tetszett, amit írtál, mostanában inkább egyetértek veled. Most kiderült számomra, hogy valószínűleg jó fickó vagy.
Szerintem is lassan világpolgárok lehetünk, de nem hiszem, hogy mindenkinek egyformán adatik meg a lehetőség. Te biztosan jobban érzed, hogy azonos körülmények között mennyire mást érnek el az egyes emberek. Az egyiknek tálcán kínálják a lehetőséget és nem akarja, a másik pedig a sárból is kikotorja, amit el akar érni.
Emiatt nem gondolom, hogy néhány évtized alatt a világ "jóra fordul". Főleg nem a jelenleg hozzánk képest is elmaradott országokban. Mindannyian meg fogunk kínlódni a "világpolgárságért". Így helyes, nincs más út.
Talán csak vicceltél...
Üdvözlettel:

harnjehu


1997. november 21. - péntek, 0 óra 14 perc
Jó estét mindnekinek.
Olvasgatom az itt megjelenő írásokat, és nem tudom azok helyébe képzelni magam, akik akár az elmenés, akár a maradás mellett érvelnek. Gyakorlatilag senkiébe, de azt hiszem, nem azért, mert nem értem, amiről szólnak.
Én úgy gondolom, nem is az a fontos, hogy éppen magyarok vagyunk, hanem ha már valami számít ezügyben, akkor az, hogy olyan monarchiásan kelet-európaiak. Ebben persze benn van sok minden, még egyfajta extra önbecsülés is, ami nem biztos hogy kellene, de hol olvasnak Konrádot, Kunderát stb. hallgatnak Cseh Tamást és Strauss-keringőt? Úgy gondolom viszont, hogy ha mész, ha maradsz, a leglényegesebb kérdésekben (például boldogság) ugyanolyan nehéz válaszutak vagy problémák előtt állsz, akármilyen nyelven beszélsz és akármilyen a fizetésed. Ezt ne demagógiának vegyétek, régebben én sem így gondoltam, de mára már megértem szegénységet és (viszonylagos) jólétet is, magányt meg boldogságot, sikert és kudarcot is. Vannak közeli, külföldi és jó barátaim - mert azt még nem mondtam, én itthon vagyok - és amikor igazán fontos dolgokról beszélünk, azt találjuk, nyelvtől és mindentől függetlenül ugyanazokkal az egyetemes problémákkal állunk szemben. (Lét értelme, munkánk értelme, emberi kapcsolataink, hibáink és tévedéseink, mit érnek a sikereink, és még sok minden.)
Ezért azt is gondolom, senki nem menekülhet a sorsa elől (szélsőséges eseteket, mint háború, nácizmus, holocaust most nem érintve). Egyúttal nagyon szeretném, és még mindig bízom benne, hoyg afelé halad a világ, amikor mindenki ott él és oda megy ahol és ahova szíve viszi anélkül, hogy az olyan súlyú döntés kellene legyen, mint ma vagy a közelmúltban. És persze azon a nyelven olvas verset, amelyik az ő szíve közepén van.

Borsó


1997. november 20. - csütörtök, 23 óra 46 perc
Szerintem az angolt a profit tette világnyelvvé úgy járt mint a VHS kazetta .BÁBEL uralkodik Kazinczyn , az eszperantón. Az értelem nem erőszakos, de erőteljessé kéne válnia.Nem az uralkodás hanem a szeretet elsöségéért. HAHÓ!?

1997. november 20. - csütörtök, 23 óra 44 perc
Sziasztok,

hogy miert vandoroltam ki?:
mert a ferjem itt lakik Silicon Valleyben es azert
az kellemesebb mint a nyolc.ker 0:)

Azert nagyon hianyzik a csalad meg a barataim es
bizony jo lenne, ha tobb magyar lakna erre.

Jo, hogy van az Internet(to) es duhos vagyok a Petofi radiora, hogy nem jon be a Kabarecsutortok a Neten mar honapok ota.

Udv, az eppen esos Californiabol

Ja, es szia Ale ha olvasod!


1997. november 20. - csütörtök, 23 óra 21 perc
Sajnalom sok esetben, hogy CSAK magyarnak szulettem. Most is dolgozom azon, hogy ha lehet sikeruljon egy masik allapolgarsagot is szerezzek, mert egy biztos: Magyarorszagon semmikeppen sem jo magyarnak lenni. Itthon kulfoldikent kell elni. Az ado es sok sok egyeb elmeteg szabalyozassal mindent elkovetnek azert, hogy az ember ne erezze itthon otthon magat.

Magyarnak lenni egy eletforma. Kulfoldon is lehet valaki magyar, mikent van olyan hazankfia, aki par het kulhoni tarozkodas utan torni kicst a magyat. Azaz csak es kizarolag az embertol fugg, mennyire orzi meg anyanyelvet, magyarsagat.

A dolgok allasa szerint az emberek egy resze azt hiszi, hogy a magyar es a magyarsag kiveteles allapot. Mas nemyetek fiai magukat valljak emberek es nemyetek felett alloknak. Nos az ilyenek ezek a "kis nacionalizmusok" azok, melyek az embereket elvalasztjak. Amennyiben ezekkel az emberek nem torodnek, akkor lehetnek egyszerre emberek es magyarok s szo eredeti ertelmeben. Az ember vilagpolgarnak szuletik, csak a kornyete teszi olyanna, mint amilyen. Ezen pedig a vilag nzugalma erdekeben valtoztatni kell. Eppen Magyarorszag a jo pelda, ahol a kinaiak nem erzik szukseget annak, hogy zart csomoba tomoruljenek. S ez jellemzo sok esetben a mangyarao kulhoni csoportjaira. Nem vagyunk jobbak sem rosszabbak, masok vagyunk. Bar itthon otthon erezhetnenk magunkat. Nem mas emberek zavarnak. Sajat kormanyunk, vezetoink. Akikeet elvben mi valasztottunk...

enigma


1997. november 20. - csütörtök, 19 óra 47 perc
Érdekes.
Továbbra sem értem, miért volna az valami különleges állapot, hogy magyarnak születtem. Miért kellene erre büszkélkedni és fennen hangoztatni folyton?
Vagy legyek büszke a magyarság eddigi kiemelkedô alakjaira? De miért, énrám nézve ez semmit, de semmit nem jelent, hiszen nem az én érdemem, hogy ôket elismerik, én csak puszta véletlen folytán kerültem ebbe a halmazba, amit magyarként ismernek.
Ezen az alapon lehetek büszke arra is, hogy milyen színű a hajam, vagy a szemem, nyilván sok kiemelkedô szerepű barna hajú ember volt a történelemben :)))))
De hát ha valaki így érzi, legyen csak rá büszke, az ô dolga, csak ne akarja rámkényszeríteni, hogy csak az ér valamit, aki szintén ilyen!
És egyáltalán mi az, hogy "jó magyar"?
Talán az a jó magyar, aki rendszeresen és hangosan kinyilvánítja hazafias érzelmeit, és leárulózza azt, aki nem így tesz, mellesleg mondjuk egy igénytelen, sivár érzelmi világú, beszűkült nulla, vagy esetleg az, aki ezen külsôségek nélkül valami értékes, hasznos tevékenységet végez, de nem köti ezt feltétlenül nemzethez, éppúgy megtenné máshol is, ahol jól érzi magát, viszont magyarnak születvén éppen itt nyílik rá alkalma.

Van emberek és dolgok Magyarországon, akit-amit szeretek. De ha pl. franciának, indonéznek vagy épp bolíviainak születtem volna, ott is nyilván úgyanígy lennének barátaim, kedveseim, kedvenc tájaim, helyek, ahol elkap valami nagyon jó hangulat. Persze az, hogy 31 évet éppen itt éltem le, erôsen determinálja az életstílusom, a megszokásaim.
Van egy barátom, aki az évnek legalább a felét mindig külföldön tölti. Bejárta a fél világot már, és szerintem be fogja az egészet járni, mert egyszerűen nincs maradása huzamosabb ideig itt. Mindig visszatér, és mindig újra elindul. Nem tudom, hogy irigyeljem vagy sajnáljam érte.
Ami még visszatart attól, hogy inkább máshol keressem a boldogulásom, az a tendencia, hogy sok országban - hozzánk hasonlóan- egyre erôsödik az "idegenek" kirekesztése, és nem szeretnék ilyen helyen "idegen" lenni.

Piritós!
Arról, hogy a tudomány és kultúra elôrevivôi közül ki minôsül menekülônek és ki a kitartó, lehetne vitatkozni.
Azt hiszem elég, ha Liszt, Bartók, Neumann, Wigner, Kármán, Teller nevét említem, akik elmentek innét, vagy életük jó részét nem Magyarországon élték le.

Másrészt aki gazdasági okokra hivatkozva megy el, nem azonosítható a pénzhajhászással.
Lehetnek olyan célok, amik értelmesek és értékesek, de a hazai lehetôségek közt nem megvalósíthatóak, többek között a pénzhiány - vagy ami szorosan idekapcsolható -, a szabadidô és a biztos megélhetés hiánya miatt.
Nem látom be, miért kellene egy elvont büszkeségérzet miatt küszködnie, hogy aztán mondjuk ötvenegynéhányévesen a temetésén elmondhassák: igazi magyar hazafi volt, nem menekült el a gondok elôl...

MuzX


1997. november 20. - csütörtök, 19 óra 30 perc
Piritós,

Hogy miden világos legyen le kellene írnom az egész életemet. Inkább ott kezdem, hogy
tölünk 50-ben mindent elvettek. Házat, üzletet. Apám óriási karriert csinált a
kommunizmusban, nagykerskedöböl segédmunkás lett. Soha a légynek sem ártott, a
családjának és az üzletnek élt. Kikiáltották kizsákmányolónak. Igy aztán nem sok
kommunizmus utáni szimpátiát szívtam otthon magamba. Szerencsére csak tülélök voltunk,
igy belölem sem lett forradalmár.
Az általános iskolából csak azért nem küldtek haza, mert kötelezö volt az oktatás. Igy
gimníziumba "csak" a papokhoz mehettem. 2 év a Piaristáknál, 2 év a Ferenceseknél.
Mikor onnan eljöttem nem tudtam, hogy mi a helyzet a világban. Elsö évben onnan senkit
nem vettek fel az egyetemrekre. Filmoperatör akartam lenni. Következö évben felvettek,
majd közölték, hogy nem indul évfolyam. 56-ban fiatal voltam és nem mertem eljönni. Úgy
magyaráztam, hogy nem akartam a szüleimet otthon hagyni. Nem lötem, náha rámlötek, de
sosem találtak el. Mondom nem voltam akkor sem forradalmár. Az MTI következett ahol 2
évig fotós szakmát tanultam. Itt senki nem akarta elhinni, hogy papi érettségivel és
protekció nélkül kerültem be. Majd ahhoz a céghez mentem (60) ahonnan 73-ban eljöttem.
Itt kezdödött az életem.
Amig ki nem emeltek nem volt semmi bajom. Kialakult egy reakciós baráti kör, de tudtuk,
hogy széllel szemben nem lehet, igy hamar megtanultuk, hogy ki elött nem szabad pofázni.
Szerettem csinálni amit csináltam. Szerettem fotózni, utazni. Boldog voltam. Egy szép
napon kiderült, hogy túl sok a cégnél a suszter, meg a kalapos. A müszaki vezetö fodrász
volt, akit 68-ban titanizáltak, kellett mellé egy szakember. Elválaltam, helyettes lettem.
Élvezettel csináltam ezt is.
Közben 70-ben kint jártam az USA-ban. Hazafelé, Frankfurt és BP. között, becsíptem a
repülön. Pofáztam. Az éjszakát a Ferihegyen töltöttem. Másnap már a cégnél tudták. A
közértben meg elsírtam magam. Nem bántottak. Kellett a szakember, igy úgy döntöttek,
hogy kommunistát nevelnek belölem. Szóltak, hogy háláljam meg a magasabb beosztást,
amit a Párttól kaptam, lépjek be a Pártba. Azt mondtam, hogy azt hittem azért vagyok itt
mert kellett a szakember és majd ha kommunista leszek belépek. Nem tetszett nekik.
Beirattak Marxista egyetemre. Felfelé buktattak. Egy jólfelszerelt 50 fös rekláfoto studió
mindenható ura lettem. Szabad kézzel. Csakhogy közben megbukott az új gazdasági
mehanizmus. A vezetök, úgy harácsoltak mint soha, hogy aztán nyugijba menjenek. Ha
volt bennem egy kicsi szimptia a rendszer iránt az is elillant. Lépj be a Pártba, majd te
leszel az igazgató. Nem.
Persze közben megnösültem. Hamar 2 srácunk lett. Társam is fotós volt, a reális ábrázolás
nagy hive. Néhány nagyon jó riportjáért majdnem kirúgták. " Elvtársnö, ilyen nincs." Azt
mondta "Meséljék ezt az optikának".
A 70-es oltás meg csak érett. Gyültek a felhök, visszafelé ment a vonat. 73-ra elég lett.
Lemondtam minden tisztségemröl, vezetö beosztásról, funkcióról. Úgy éreztem, ha nem
teszem segítséget adok azoknak akik már nem elvböl kommunisták, hanem a lehetöségért.
Nem azért unszoltak a Pártba, mert kellettek a jó elvtársak, hanem ,hogy befogják a
számat. Egy darabot kináltak a lopott holmiból. Nem kellett.
Persze sok-sok más apróbb összetevöje is akadna ennek a dolognak. Harmadszorra, 73
végére megjött az útlevél, ott állt a lehetöség.
Éltünk vele.
Hogy nehéz volt-e? Az nem kérdés.
Hogy megismételném-e? Nem tudom lenne-e rá elég eröm.
Miért megyek haza? 82-ben kalandvágyból, ma meg keresem a fiatalságom.
Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy emigránsnak lenni az egy betegség.
Helyesbíteném, inkább állapot.
Természetesen nem lehet kaptafát húzni, sem a bevándorló egyénre, sem a befogadó
országra.
Mi a szerencsésebbek közé tartozunk.
Hogy mind ezt miért írom le itt és most?
Már régen le akartam írni, a gyerekeimnek ( az angolon kívül beszélnek magyarul, de
spanyolul és németül is ), most majd pofozgatom, csiszolgatom.
Vegyed ezt vázlatnak.
Kössz, hogy kérdeztél.
Denes (USA )


1997. november 20. - csütörtök, 19 óra 28 perc
HÖLGYEK, URAK!

Állati jó ötlet szüttyôgni arról, hogy milyen jó lenne Amiban, mert ott ötször, tízszer annyit lehet keresni, itt nincsenek lehetôségek! Szerintem köcsög dolog gazdasági menekülnek menni. Ez snassz. Ha már nincs lé, legalább legyünk urak.

De, kérdem én, mit szólnátok egy izmos Szudáni, Togoi, vagy Libériai, vagy Iraki tömeges gazdasági menekült tömegnek? Ezek szerint jöjjenek! Akkor valószínű a sírva vígadó szegény liberális értelmiség kattanna ki igazán. Mész, vagy jöjjenek?
Maradjunk ITT-HON?

Pirítós!
Hazaszereterôl. 5*. Kösz!


Vadkan


1997. november 20. - csütörtök, 19 óra 5 perc
sokan mondják, hogy Magyarországról előbb el kell menni, ahhoz, hogy visszatérve jól érezd magad.

1997. november 20. - csütörtök, 18 óra 14 perc
Végre felébredttetek.
Kösz minden kritikát.

Skorpió


1997. november 20. - csütörtök, 17 óra 8 perc
Taky MAGYARORSZÁG!
Az a valaki nem határok nékül képzelte el - hiszen határok néküli nacionalizmus az u.a mint szüzkúrva.
Nem ártana, ha a gyerekeid azért a magyar mellett megtanulnának angolul is. Tudod, ahány nyelv annyi ember. Ettöl még jó magyarok is lehetnek.

Pirítós,
Ha valóban érdekel "kintfelejtkezésem" majd leirom. Félek kicsit hosszü lesz.

Denes


1997. november 20. - csütörtök, 16 óra 41 perc
En Franciaorszagban tanulok. Kijottem mert erdekesnek, izgalmasnak talaltam ezt az orszagot. De tudom hogy visszamegyek Magyarorszagra, mert az meg erdekesebb es izgalmasabb. Kulonben is mindenki var mar otthon.
Niki


1997. november 20. - csütörtök, 16 óra 31 perc
Piritos

tok igazad van

sosperec


1997. november 20. - csütörtök, 16 óra 0 perc
Skorpió :
Kösz a könyvet, igérem elolvasom, de az biztos, hogy :
- a törökök eleve vendégmunkásként mentek ki, tehát nem volt szó végleges letelepedésröl,
- munkájukért megkapták a rendes bérüket,
- valószinüleg soha nem olvadnak be a német társadalomba, olyan nagy a külömbség köztük,
- a németek utálják öket,
- s vajon hogy állnak a hazaszerettel ?
Egyébként ajánlom figyelmedbe a Piritós irását !
Én, amellet, hogy leirtam a véleményemet, nem itélek el senkit, akár kiment, akár maradt, mert nem szabad általánositani, minden embert egyedileg lehet csak megitélni !

Joe


1997. november 20. - csütörtök, 15 óra 51 perc
Főleg Dénes!
Szóval, ha mindenki angolul beszél és nincsenek határok, mindenki boldog lesz?
Valaki már próbálkozott nemrég ilyennel, csak az németül akarta megtanítani a világot, határok nélkül. Nacionalistának tartották. Persze jó dumának hallatszik ez a angolosodás, de ez nem más mint hódítás XXI. századi módra!
ÉN, ragaszkodom ahhoz, hogy gyermekeim a magyart tartsák anyanyelvüknek, ezt az országot hazájuknak és ezt a népet vigyék előbbre, ne mást. Az emberi kultúra alapvető talpköve, hogy az ember fenntartsa apja, nagyapja, ükapja stb emlékét, az ő tetteik vannak kihatással a mi életünkre, a mi életünk pedig az utókorra. Egy nemzet épp olyan közösség - csak nagyban - mint egy család. Ahonnan mennek el családtagok, jönnek újak de összetartanak a génjeink, a kapcsolataink, kultúránk. Mindenhol vannak gondok, de mindenképp jobb olyan környezetben élni, ahol OTTHON érezheted magad.
A havasi gyopár is szép, mégse nő a trópusokon!

Taky - MAGYARORSZÁG


1997. november 20. - csütörtök, 15 óra 32 perc
Skorpió!
És még valami.
A "beleül a jóba" kifejezés, csak a szűklátókörű értelmezés szerint jelenti azt, hogy a kivándorlónak semmi dolga nincsen és máris jómódű lesz. De aki kimegy nem így "ül bele a jóba".
Esetleg próbáld meg úgy is értelmezni, hogy egy olyan országba távozik, amelynek jelenlegi vívmányait és lehetőségeit mások alakították ki évszázadok alatt, mások küzdöttek meg azért, hogy jó legyen. Pl vállalkozásbarát kormányzati szemlélet, valódi versenypiac, szólás- és gondolati szabadság stb. Ami jó. És amibe szintén bele lehet ülni.
Magyarországon most éppen ezt a "jót" kellene kialakítani. Persze távozni is lehet, ha valakinek nincs kedve ezzel szarakodni.
Pirítós


1997. november 20. - csütörtök, 15 óra 19 perc
Skorpió!
"Nem elitélendo, ha valaki csak a pénzért megy el, hiszen az is az értékmérés egy
formája."
Hát ez meg miféle okosság? Azért ne ítéljem el, mert ez is egy értékrend???
"Premisszád" szerint semmi sem ítélhető el, amennyiben értékrendnek minősül.(:-o
Kedves Skorpió, az, hogy ez egy "értékrend", önmagában még nem pozitív. Ugyanis értékrend *tartalma* az, amit pozitívnak, avagy negatívnak lehet minősíteni.
Az én agyamban a pénzhajhászás, a pénz mindenek fölé emelése -> negatív értékrend. Ebből a gondolkodásból születik a korrupció, kalmárszellem, az elidegenedés, az emberi szolidaritás és együttérzés hiánya, sőt a rablógyilkosok értékrendje is ez, hiszen nekik jó és elfogadható üzlet kioltani egy emberi életet néhány rongyos bankjegyért. Úgyhogy bőven elítélhető az, aki számára a pénz olyan kiemelkedő jelentősségű, hogy minden mást sutba dob érte. Ha másért nem, hát azért, mert egy lelketlen, rideg és számító világot épít a gyermekeinek.

Más.
"A hazaszeretet idejétmúlt fogalom."
Igen, sokan szeretnék ezt sugallni, sokan szeretnék úgy beállítani, hogy a hazaszeretetnek el kell tűnnie a modern, és józan kozmopolitizmus térhódítása nyomán.
Mintha valami fekete-fehér világban élnénk, ahol az, aki esetleg kiemelten szereti a hazáját, az feltétlenül gyűlölne mindent, ami máshonnan származik. Pedig frászt. Imádom a skót whisky-t, az ír népzenét, a francia sajtot, az amerikaiak pozitív, innovatív szellemét, a brazil és portugál focit, a hollandok takarékosságát, a szlovák sört, és mindettől még bőven lehet bennem méretes nemzeti érzés. A kozmopolita nem az arany középúton jár, ugyanolyan szélsőséges, mint a sovén nacionalista. Nem befogad, hanem elutasít: méghozzá a hazaszeretetet.
Méghogy a világ kozmopolitizálódik... Hol jártál báránykám? Amsterdamban? A londoni Sohoban? New Yorkban? Neked ennyi a világ? Mert maximum a vegyes nemzetiségű nagyvárosok kozmopolitizálódnak, az ott nyavajgó "jajde-okos-és-felvilágosult-vagyok" entellektüelekkel az élen - mint évszázadok óta mindig.
De menjél le vidékre is egyszer némi látókör tágításra. Kérdezz meg egy walesit, egy írt, egy angolt, egy skótot: vajon britnek vallják-e magukat! Mondd azt egy hollandnak, hogy olyan a nyelve, mintha valaki egyszerre beszélne angolul és németül - nem fog szeretni. Mondd azt, egy amerikainak, hogy az USA is csak olyan mint bármely más fejlett ország a világon. Vagy mondd azt egy franciának, hogy 10-20 év és Franciaország gyakorlatilag beleolvad az Európai Únióba - majd megnézheted, mit kapsz. Mondd egy flamandnak, hogy vallon, - ezt inkább ne mondd, nem biztos, hogy túlélnéd...
A fejlett nyugat egyáltalán nem a nemzeti - elsősorban kultúrális - sajátosságok elmosása felé halad. Szóval a kozmopoliták - bármennyire is szeretnék - egyelőre egyáltalán nincsenek többségben. És belterjességük miatt nem is lesznek egyhamar.

Más.
"A "ha belepusztulok, de akkor is itt maradok" elv egyszeruen szánalmas. Azok vallják, akiknek nincs bátorságuk váltani."
Kedves Skorpió! A világ sohasem azokat nevezte bátornak, akik a kisebb ellenállás irányába mozdultak. Hogy miért? Mert soha nem a "menekülők", hanem a "kitartók" viszik előre a világot. És ez olyan generális elv, amely nem ragad le a kivándorlás kérdéskörénel, érvenyes a tudomány világára, a businessre, társadalmi kapcsolatainkra stb.
(Például - IMHO - ez az, amellyel bármely kivándorlónak bármely befogadó országban meg kell küzdenie. Menekülőként érkezik a potenciális "kitartók" világába.)
Ezt a megítélést, úgy tűnik kizárólag az tompítja, ha politikai okokból, esetleg az élete védelme érdekében hagyta el a default országot. Ezt mindenhol megértik. De a gazdasági menekülteket, hívatlan(sic!) vendégmunkásokat sehol sem szeretik.

A jelenlegi Magyarországról_elmenni_könnyebb, mint itt maradni és kialakítani azt a környezetet, amelyből aztán nem akarnak elmenni az emberek.
Nehogy már összetéveszd a mai kivándorlókat egy Jelky Andrással, egy Benyovszky Móriccal (ha tudod, hogy kik voltak ezek), akiknek valóban szükségük volt bátorságra, hiszen járt utat hagytak el a járatlanért. De kérdem én: ki az, aki ma úgy hagyja el az országot, hogy nincs levarrva a kinti állása, kapcsolata? Elenyésző.
Ma Magyarország a járatlan és baromi rögös út. Persze, hogy állandóan hasraesünk. Ha valakinek ez nem tetszik, hát kimegy egy magasabb létbiztonságot és életminőséget garantáló országba. Szíve joga.
Nincs_is_semmi_ bajom_vele.
Pusztán_azért,_mert_elment,_még_soha_nem_szóltam_meg_senkit.
Mindaddig, amíg nem veszi magának a "bátorságot", hogy bazi nagy önigazolási kényszerében lefikázza azokat, akik szándékkal, vagy kényszerűségből helyben maradnak és itt állnak helyt minden nehézség ellenére.
Pirítós

P.s.: És még valami azoknak, akiknek semmit sem jelent hazájuk és csak a pénzügyi kérdésekkel tudnak foglalkozni - esetleg azt állítják, hogy semmit sem kaptak ettől az országtól!
Nem tudom mekkorára puffadna fel a fejük, ha egy kivándorlás esetén az ország benyújtaná a számlát nekik, mondjuk csak az az oktatásukra fordított összegről. (Mert ugye sem ők, sem szüleik nem fizették ki az oktatás valódi költségét.) És ugye a magyar adófizetők pénzéből támogatott képzésük során megszerzett tudásukat egy más ország hasznára fogják kamatoztatni.
Tehát fizessenek, aztán menjenek Isten hírével - a számla rendezve, a továbbiakban semmi közünk egymáshoz.


Dénes!
Teljesen egyetértek: minden sors különbözik. Csak azért mert valaki elment, még nem lehet követ vetni rá. Viszont leírhatnád, mi történt 73-ban, hogy elmentél. Már csak azért is, hogy összevethető legyen a Te motívumod azokéval, akik most akarnak távozni. Ugyanis el tudom képzelni azt, hogy akkoriban, még reménye sem lehetett az embernek arra, hogy megváltozzon a sorsa, mi több, hogy a maga kezébe vegye sorsa irányítását. Ma én minden nehézség ellenére sem gondolom azt, hogy számomra az egyetlen megoldás az emigrálás. (Már csak azért sem, mert a munkám kifejezetten a magyar nyelvhez köt.) Sőt, kifejezetten úgy gondolom, hogy a jelenlegi "reménytelen" helyzet egyáltalán nem véletlenül reménytelen. Szerintem ez a közhangulat szándékosan gerjesztett (akár törvényi szinten is), mert sehol sem lehet olyan kellemesen halászgatni a zavarosban, mint elkeseredetten legyintő emberek társaságában.
Jóslataid egy részét azonban túlzottan derülátónak vélem.
Afrika, Dél-Amerika és a Kelet jelen, helyi konfliktusok hegyeivel terhes állapotát tekintve nehéz elképzelnem azt, hogy bármilyen belátható időn belül megszűnik az éhínség és hogy mindenki boldog lesz.
Valamint. Ha mindenki boldog, nem lehet jóízűen háborúzni. Csak az elégedetleneket lehet odáig uszítani, hogy tömegesen fegyvert fogjanak mások ellen.
Éppen ezért a háború viszont stimmel. Jönni fog valaki, aki a jelen és a jövő feszültségeiből akar majd profitálni. Jelentkező máris akad: pl. Saddam Hussein.
Pirítós


1997. november 20. - csütörtök, 15 óra 4 perc
Van egy barátom, 56-os. 15 évesen jött el, s a maga erejéböl lett orvos. Minden vágya az, hogy ha nyugdijas lesz, hazamegy és vesz egy tanyát. Fö problémája az, hogy itt nincs társadalmi elismerése egy orvosnak. Úgy képzeli, hogy otthon majd ül az udvarháza tornácán, arra jön az öreg paraszt, aki levett kalappal üdvözli, hogy alázatos szolgája doktor úr. Nyugtatjuk, hogy bilibe lóg a keze.
Fura világ. Az egyik jön, hogy tanyát szerezzen, a másik megy, hogy tanyája legyen.
Tanyaless.


1997. november 20. - csütörtök, 14 óra 48 perc
Magyarországért nagyon sokat tettek és ma is tesznek azok a "koszos " kivándorlók.
Lásd: Bartók, Szentgyörgyi, Solti, Teller, Ormándy, Brauer, Molnár, Kertész, Fridnan ( R. Capa ), Csallany, Fisch R., stb... stb...
Nélkülük azt sem tudnák, hogy van-e M.O.
Nekünk itt emigránsoknak az a kötelességünk, hogy jó munkánkkal M.O. jóhírét keltsük. Hogy ez otthon egyeseknek nem tetszik az nem érdekes.
Denes (USA)


1997. november 20. - csütörtök, 14 óra 20 perc
Hazára, társadalomra csak a tehetségtelen embereknek van szüksége. A tehetségesek csinálják a hazát, meg a társadalmat. A többi parazita.
Viza.1997. november 20. - csütörtök, 14 óra 18 perc
Akinek nem tetszik az menjen, akinek tetszik az maradjon. Ha nem tetszik ott kint jöjjön vissza, ha meg tetszik maradjon ott.
Kinek mi köze hozzá.
A szarember, az itt is ott is szarember.
Palkó.


1997. november 20. - csütörtök, 14 óra 5 perc
A legpiszkossabbnak azt tartom, ha valaki kivádorol és nem úgy jön be neki ahogy elképzelte akkor a befogadó országot köpködi.
10 éve érkezett a városomba Erdélyból egy csoport. Mindenféle eberek. Itt akkor nagy divat volt a Csaucseszku, meg az emberi jogok, stb... Megpróbáltunk nekik segíteni. Nyelvtanfolyam, lakás, munka. Ime néhány sors:
Andor:
Minden vágya az volt, hogy legyen egy tanyája, sok sok állattal.
Ma Andornak szép háza van, 10 acres erdövel, lámától a páváig, disznótol a tehénig, lótól a kutyáig. 2 aranyos gyerek, amerikai feleség, perfekt angol. Andor állandó éjszakás és boldog. Mindent a maga erejéböl hozott össze.
Tamás:
Gyögypedagógusnak tanult. Itt masször lett. Saját stúdiója van. Jó megy neki. Erdélyiekkel nem tart kapcsolatot.

Béla:
Állítólag francia tanár volt. 3 elönávvel érkezett, amit itt nem értékelnek. Csapkodta a bokáját, s vezetö lett egy nonprofit egyesületben. Kegyelemböl lakott valakinél akivel késöbb összeveszett. Elvált, iszik. A gyerekei eltávolodtak töle. Ha beszélsz vele szidja az amerikaiakat. Alkalmi munkából és szoc. juttatásból ( az amerikaiaktól ) él. Otthon az ilyet renszerellenesnek titulálták. Itt megmosolyogják. Hazalátogat, hogy eljátsza a yenkit.

Ibi:
Magyarul szídja amerikát, mert egy szót nem tudott megtanulni angolul. Ö is sorban áll minden héten.

Ilyenek vagyunk.

Rozsdatemetö.


1997. november 20. - csütörtök, 14 óra 2 perc
Adi:
Nagyon szeretnélek sajnálni, de nem megy.

Taky:
Madarat tolláról....

Joe:
Jól értem: "... nem szabad engedni...", ilyen már volt és sokan azért dobbantottak.

Zoltánka:
Nem biológia az kis barátom, hanem pszihológia.

Skorpió:
Right on.

Csak definiálom a véleményemet:
Mi a jobb? Az állatkert vagy a vadon?

Denes ( USAVADON )

P/S.: Aki a zoot szereti arra sem szabad haragudni. Jog a menésre tartalmazza a jogot a maradásra. Itt be is lehetne felyezni.


1997. november 20. - csütörtök, 13 óra 34 perc
A gazdasági kivándorlást maximálisan el tudom fogadni, a politikait viszont kevésbé.Miért ? Első esetben az egyén a saját boldogulását keresi, míg a második esetben a többieket hagyja a matériában.
Nekem is vannak ismerőseim, akik kint élnek nyugaton (kb 18-20). Eddig egy nyugdíjjas koru jött vissza az édesanyjához. A többiek igen jól megvannak kint. Van aki 1980-ban ment ki, azóta sem jött haza, és nem is akar. Mások időnként hazalátogatnak. Visszatelepülni viszont nincs szándékukban. Valakinek van honvágya, van akinek nincs. Nem vagyunk egyformák. Valami képmutató hazafias elv alapján erkölcsileg elitélni azt aki máshol próbál boldogulni, az emberi gyengeség jele.
De felteszem másként is a kérdést. Jogomban van-e itt maradni, ha 20-szoros fizetést jánlanak
ugyanazért a munkáért nyugaton, mint amit itt végzek ? Nem kötelességem megadni a családomnak mindazt ami tőlem tellik, mégha el is kell hagynom az általam oly szeretett dagonyát.

Joe !
A németek belefulladttak volna a saját mocskukba, ha nincsenek ott a törökök. (ajánlom figyelmedbe : Günter Wallraf : Legalul c. könyvét). Mi van azokkal a törökökkel akik már kint születtek ? Ott nöttek fel, azt a kultúrát szívták magukba. Ja, és német állampolgárok.
Az hogy valaki kint beül a jóba, erős csúsztatás. Ha pl. az USA-nak megéri, hogy zöld kártyát adjon, és ott dolgozhass, akkor miért ne ? Kölcsönös az érdek.

Egyébként, miért nem volt jó nekünk Etelközben ?

Skorpió


1997. november 20. - csütörtök, 12 óra 53 perc
Skorpio,
Te vagy a szánalmas.


1997. november 20. - csütörtök, 12 óra 48 perc
Túl sokat nem tudnék hozzátenni a témához, de Adi és Dénes írásai miatt megérte benézni.
F.G.


1997. november 20. - csütörtök, 12 óra 19 perc
Na vegre, valaki mar kozel jar. (Joe)
Szakszoval imprinting. (gy.k. bevesodes) Arrol szol az egesz, ha szarban nosz fel es nincs mit enned, akkor elkivankozol egy jobb elet remenyeben, amirol ugy gondolod, hogy jobb, de utana nem tehetsz rola, hogy hazavagysz. Mert ez biologiailag van igy. Mert hiaba furdesz a joletben, belul mindig ott motoszkal a honvagy. Nezzetek magatokba tavolba szakadtak! Nem faj fizikailag a bevesodott kornyezet hianya?! Miert jottok vissza minden evben? Azt mondjatok rokonlatogatasra; haverokhoz, stb. DE: Ha minden ismerosotok kimenne, akkor is visszavagynatok mindannyian. Sajnos ez a helyzet. En is imadok utazni, foglalkoztam komolyan a lelepes gondolataval, de eddig ket honap volt a legtobb, amit kibirtam kinn. Miutan hazajottem, egyfolytaban szidtam az orszagot mindenert, de nincs az a penz amiert huzamosabb idore dobbantanek.
Masik: szerintem annal nagyobb hiba nincs, mint elvenni/hozzamenni egy kulfoldihez. Probalja ki aki nem hiszi, es tiz ev mulva szamoljon be rola, hogy erzi magat. (lasd Adi)
Egyszoval javaslatom: maradjatok itthon, itt is egyre jobb lesz (pl. egy etiopnak ez maga a Kanaan), hazasodjatok magyarral, es utazzatok korbe a vilagot szabadsagotok alatt.

udv
Zoltanka


1997. november 20. - csütörtök, 9 óra 46 perc
- A gazdasági okokból történö kivándorlást nem tudom elfogadni! Túl az érzelmeken, könnyü belátni, hogy káoszhoz vezetne, ha mindenki gazdag országba települne át. A németországi törököknek például nincs semmi alapjuk arra, hogy ott maradjanak. S lényegében élösködés az, amikor beülök egy mások által létrehozott jólétbe.
- Az elvi okokból történö kivándorlás már inkább elfogadható, de ma Magyarországon semmi sem indokolja a kivándorlást ! Egyszerüen nem szabad engedni, hogy az éppen uralmon levö kormány akkora hatással legyen ránk, hogy emiatt elhagyjuk hazánkat.
Az erdélyi magyar értelmiség kivándorlása például nagyon szomorú esemény.
Én már 80-tól sokat utaztam külföldre, nagyon tetszett a nyugati országok rendje, nyugalma, tisztasága, de néhány hét múlva mindig örömmel jöttem vissza a kis piszkos hazámba, soha nem cserélném el másikkal, nem érezném magamat otthon. S nyugaton sem sok világpolgár van, ott is él a hazaszeretet, a lokálpatriotizmus...
- Valószinüleg az ember génjeiben van benne az otthon iránti vágy - az állatok egyik legerösebb ösztöne is az élettér védelme -, s a többi nagy igazsághoz hasonlóan (ne lopj, ne ölj, tiszteld atyádat és anyádat...) ez is független eszméktöl, helytöl, idötöl, ezért válhatott a hazaszeretet örök értékké.

Joe


1997. november 20. - csütörtök, 9 óra 1 perc
Vam néhány ismerősöm, akik elhagyták szép hazánkat. Érdekes módon ( vagy talán nem is véletlenül ) mindegyik más és más módon áll a kérdéshez.
- az egyik azért, mert a szülei kivitték. Azóta is hazavágyik, ha teheti itthon van. Kint jól élnek, még ottani viszonylatban is, de ott csak egy idegennek érzi magát.
- az egyik dolgozni ment ki. Előtte sportos, egészséges életet élt. Kint elkapta a 'gépszíj', az egész fickó megváltozott. Hazajött, de már nem az a régi jó haver.
- a harmadik tanulni, dolgozni, kalandvágyból. Egy év után azt mondta: 'Nem beszélni igazán jól magyar, kicsit elszokni tőle. De azért vagytok hiányozni nekem.' Én meg kifejtettem hova és miért mehet el, nagy ívben.
- a következő egyetemi tanulmányit hagyta ott egy kinti állás miatt. Bébi csősz lett. Frankón megtanulta ugyan a nyelvet, de miután hazajött -mert hazajött!- csak teng leng. Iskolája nincs, csak a nyelvtanításból él.
- van aki családot hagyott itt, kint újat 'alapított'. Aztán hazajött. Két család bánja kalandvágyát.

Lehet, hogy én látom rosszul sorsukat, lehet, hogy ők mást mondanának, de ezek után bennem meg sem fordul a távozás gondolata.
- ha valaki magára ismer bocsika -

Taky


1997. november 20. - csütörtök, 8 óra 43 perc
Szerbusztok!

Én jól éreztem magam otthon, nem is mentem volna el, engem vittek (férjhez mentem egy amerikai sráchoz). Nagyon boldog vagyok a párommal, a világ legjobb dolga ô, soha nem hittem volna, hogy bárki képes lesz engem elviselni mint feleség. De ez a kiköltözés ide San Francisco-ba nagyon nehéz. Két éve érkeztünk, és másfél évig totál magam alatt voltam. NAGYON hiányoznak a barátok (itt is van egykettô már, de hülyeség lenne arra gondolni, hogy fel lehet váltani tíz-tizenötéves, sokat átvészelô barátságokat). Munka van, de nem ismer senki, otthon meg a fél világ tudta, ki vagyok, és ez nagyon jó volt.
Elég jól élünk itt, de nem jobban, mint otthon, úgyhogy anyagi szempontból abszolút nem éri meg, a budapesti repülôjegy ráadásul nagyon sokba kerül. Én bizony minden évben otthon vagyok pár hónapot, és olyankor sétafikálok a Dunaparton, a Gellérthegyen, bulik után a Halászbástyán nézem meg a napfelkeltét, a Moszkva téren találkozom az összes barátommal, stb, stb. Ilyeneket nem tud pótolni egyetlen Golden Gate híd sem, higgyétek el. Szóval honvágyam van, de nagyon. Annak ellenére, hogy elég jól bejönnek a dolgaim mostanában, pl. szombaton Japánba utazom egy tánccsoportal, a csoport fônökeként. És nem kell minden mozzanatra figyelnem, hogy mikor ki csap be, hanem az ügynököm a legutolsó lépésig mindent pontosan megszervez és a szánkba rág. Az én dolgom a csoportfônökségen kívül "csak" annyi, hogy a lehetô legjobbat nyújtsam a színpadon, amit ilyen szervezés mellett abszolút nem nehéz megvalósítani. Meg itt az ember úgy érzi, hogy mindenbe belevághat, majdcsak lesz belôle valami, ha meg nem, hát nagy ügy, majd kieszelünk valami mást. Mert ez egy ilyen ország. Meg a nyugdíjasok élnek, mint Marci Hevesen, utazgatnak, csinosak, és tele vannak életörömmel. Teljesen más világ ez itt, de tudom, hogy világéletemben kívülállóként fogom szemlélni, sosem leszek otthon. (Ha tudnátok már mennyi turistát szereztem Budapestnek! It rajongok mindenkinek, hogy az egy tök jó hely, mesélek egy-két sztorit, mutatok egy-két képet, már mennek is.)

Persze, van egy csomó jó dolog, de számomra annyira más az értékrend, hogy én azt nem is nagyon akarom átvenni. Most ebbe nem is akarok belemenni részletesen, mert rohannom kell valahova, és nincs idôm leírni mindent.

Szóval summa summárum, nekem most ez van, itt leszek egy darabig, állandóan repülôjegyre spórolok (már lassan bérletet vehetnék), aztán majd ha meggyôzöm a páromat, hazaköltözünk. Ki tudja meddig, persze, mert én úgy tapasztaltam, hogy ha valaki elkezd költözködni, akkor már sehol nem fogja találni a helyét. Hát majd meglátjuk. Mindenesetre az tény, hogy rengeteget tanultam az emberekrôl, a férjemrôl, saját magamról, és az életrôl úgy általában, úgyhogy végülis megérte. De nagyon szeretnék hazamenni. Lehet, hogy szilveszterre megyek is. :))

Minden jót mindenkinek.

Adi (San FRancisco)


1997. november 20. - csütörtök, 4 óra 18 perc
Aki kaptafára akarja húzni ezt a kérdést az téved.
Minden sors más.
Tisztelem, becsülöm aki otthon maradt, sok jó barátom van, itt is, ott is. Viszont akik velem együtt kijöttek ( diszidáltak, emigráltak, leléptek, eljöttek, leléceltek, kintfelejtkeztek, stb...) ha végighallgatom a sztorijaikat mindegyiket megértem. Ök is engem.
Karriert és lakást hagytam ott. Nekem 73-ban úgy tünt, hogy otthon minden megfeneklett. Hát ezért...
Nem kívánok részletekbe menni, mert hamar megkapom a magamét. Én nem bántam meg. Most már ide tartozom, de anyám nyelve az megmaradt. De igy lenne akkor is, ha az a nyelv kirgiz, olasz, vagy valami más. Igy azt hiszem, hogy véletlenül lett magyar aki magyar.
Amit jósolok:
A határok jelentösége hamarosan megszünik,
Az angol nyelv még jobban teret hódít,
A nacionalizmust a következö generáció már nem fogja ismerni,
A nemzetközi közlekedés még könyebb lesz,
A kommunikácó és a médiák legalább ilyen sebességel fognak terjedni,
Nem lesz szükség eszmékre,
Nem lesz éhinség,
Mindenki, függetlenül attól, hogy hol született, oda megy és ott él ahol megtalálja a számítását,
Mindenki boldog lesz.
És akkor megint jön egy örült, akinek sok-sok marha bedöl és tönkre tesz mindent, vagy fizikailag is szátcseszi az egész Világot.
Igy aztán a fennti kérdés úgy is hangozhatna, hogy : " Hol lakik a Jóisten".
Most el.
Denes (USA)1997. november 20. - csütörtök, 1 óra 3 perc
Szoval MuzX a gondolataimat irta meg.
Sajna en mar lemaradtam a lehetosegrol, leven 37 evesen nehez lenne, bar probalkozok. Elegem van abbol, hogy sajna rossz szakmat valasztottam. Mert nem eleg a Stupid Userekkel bajlodni, de sajna itt e honban, aki le tud utni 3 billentyut, mar programozo is, es ebbol nem lehet megelni. Nem fizetik meg ezt a munkat. Epp a TV-ben lattam ma, nem is tudom kitol, de igaz. Az elmult rendszerben a jelszo : "A software nem ertek". Szoval pl egy atlag USA programozo az atlag USA ember fizetesenek a 3-5 szoroset keresi. Abbol lehet elni. En meg az atlag USA 1/10-et keresem. Szoval ezert mennek. A gyerekeimet arra fogom nevelni, hogy menjenek, ha lesz ra lehetoseguk. Ki a franc akar nyomorban elni, ha lehetne jobb is. A felesegem egeszsegugyi foiskolat vegzett. Van ismerosom, aki u.a. vegzettseggel egy magansebeszeten 90.000 $ keres. (nev, cim nalam).
Itt meg epp a Mo.-i atlagot, bar nem a szakmajaban, mert ott csak a felet keresne. Na ennyit a sirasrol.

fanTom

Ps: Rohej, hogy 10-20 eHUF-ert mar "programot" lehet kapni. Clipperben.


1997. november 19. - szerda, 22 óra 23 perc
hali,

furcsa, mielott eljottem, pont ugy ereztem, mint razzia cattani koma. az orszag szar, a helyzet silany, es mennyivel jobb lesz nekem angliaban, hisz imadom es minden. es majd jo munkam lesz es sok penzem es kulonben is, ott minden mennyivel jobb. gyakorlatilag semmifele magyarsagtudatom nincs. nem tekintem magyarorszagot olyan ertelemben hazamnak, ahogy azt altalaban szoktak erteni.
erdekes modon, mielott eljottem, elmentem setalni egy jo nagyot pesten, es fura, lehet, h. csak a szep ido miatt, de vhogy az volt az erzesem, h. nem is - kezd feleledni es magahoz terni a varos. az orszag tobbi reszerol nem sokat tudok, de abban a pillanatba ugy ereztem, h. budapest nem remenytelen. mi tobb, gyonyoru es nagyon is potolhatatlan.
most hianyzik. pedig jol erzem magam nyugat-londonban. meg akkor is, ha az en mercemmel az angolok fagyosak es baratsagtalanok a rendkivul udvarias burok mogott. meg akkor, ha mindegyik bezarkozik a Nyugaton annyira nagyon tisztelt individuumaba. meg akkor is, ha eppen ezert nem valoszinu, h. valaha lesznek itt jo cimboraim. meg akkor is,ha ez a mentalitas engem, aki rendkivul nagypofaju, gyakran nagyon zavar. es meg sorolhatnam.. es MINDEZEKERT hianyzik magyarorszag.
figyelmebe ajanlom ezt mindenkinek, aki most ugy erez mint en, mielott eljottem. nagyon-nagyon masak a dolgok egy mas nezopontbol. de persze tanulsagos.

Zaphy


1997. november 19. - szerda, 21 óra 11 perc
Amint jobban fogok tudni nyelveket, és szert teszek néhány külföldi ismerôsre, akik segíthetnek az ottani elsô lépésekben, azt hiszem úgy elhúznék ebbôl az országból, mint a turisták most Egyiptomból. Persze akkor, ha az adott ország befogadna hivatalosan is.

Volt szerencsém tapasztalni, hogy hasonló munkakörben, hasonló képességgel, fejlettebb országokban jóval kevésbé kell agyonhajtania magát az ottani kollégának ahhoz, hogy az én jövedelmem sokszorosát keresse, és hasonló életkorban már messze magasabb életnívót érjen el. Ha csak a felét kapom, akkor is messze az itteni fölött lenne, és nem abszolútértékben, hanem vásárlóerôben számolva.
És nem azért, mert nem szeretnék értelmes, alkotó tevékenységet végezni...
Csak mire itt elérem, hogy kicsit több idôm és anyagi lehetôségem lenne azokra a számomra fontos dolgokra, amik a munkán kívül esnek, addigra gyomorfekélyes, kopasz, pocakos, kiégett, megfáradt, agyonstresszelt középkorú pasi, leszek, nagy eséllyel az infarktusra, és dehogy lesz már nekem kedvem, energiám, hogy azzal foglalkozzam, amiért addig hajszoltam magam.

Arról nem is szólva, hogy rengeteg bosszantó jelenség van itthon, ami ezekben az országokban talán kevésbé észlelhetô.

Ami visszatartana: van néhány ember (nem túl sok), aki nagyon kedves nekem, és fájna, ha alig-alig találkozhatnánk ezután, nehezen viselném el...
Van néhány olyan táj, helyszín, amit kiváltképp szeretek, és hiányoznának....

De amúgy azt, hogy magyar vagyok, nem én választottam, csak egy külsô tényezô, állapot, amit kénytelen vagyok tudomásul venni, függetlenül attól, tetszik-e vagy sem. Hát, nem vagyok meggyôzve, hogy ez a legjobb......

Itt is meglehetôsen magam(nakvaló?) vagyok, szerintem más országban se lenne igazán rosszabb a helyzetem ebbôl a szempontból.

MuzX


1997. november 19. - szerda, 19 óra 40 perc
Én a Dénesre vagyok kíváncsi.
Ô miért?


1997. november 19. - szerda, 18 óra 5 perc
Megszoktam, nehéz változtatni. Nagyon társasági embernek meg könnyen barátkozósnak kell annak lenni,aki nem csak munkát hanem új baráti kapcsolatokat is tud külföldön szerezni. Mert anélkül semmit nem ér az egész.

Mojzi


1997. november 19. - szerda, 17 óra 56 perc
Azért szeretnék kivándorolni esetleg valami déltengeri szigetre, mert utálom ezt a hideg időjárást!

Kecskemét, Éjszakai Pillangók a GAMF-ról + Cefre


1997. november 19. - szerda, 16 óra 57 perc
Nosztalgiázok !
Kb.1900/as évek 'AMERIKA' heje huja.
Csak a főnökök előtte nem pirosban játszottak!
heje hujak


1997. november 19. - szerda, 16 óra 23 perc
csak! (ijnye de okos valasz mi?)

1997. november 19. - szerda, 14 óra 17 perc
Korábban sokat törtem a fejem, melyik országban lenne jobb. Aztán úgy döntöttem, itthon szeretnék jobban élni. Arra törekszem, hogy minél többet tanuljak, dolgozzak, a családomnak minél jobb körülményeket teremtsek - itthon. Lassan, de alakul. Ahogy az ország is.

harnjehu


1997. november 19. - szerda, 10 óra 49 perc
Én amellett vagyok, hogy mindenki ott boldoguljon, ahol tud. Nem hiszem, hogy van olyan ország, amely biztosítja, hogy mindenki a maximumot hozza ki magából. Viszont ha valaki talál olyan környezet (országot), ahol igen, miért ne menne oda ? Tudjuk, hogy kis hazánkban kevés pénzt fordítanak a tudományos kutatásokra, fejlesztésekre. Annak a sok tehetséges fiatalnak - akik
képesek felvenni egy más ország által diktált iramot - saját magukkal szembeni
kötelessségük, hogy ott érvényesüljenek, ahol erre lehetoségük van.
Vajon hány Nobel díjjasunk lenne, ha nem emigráltak volna ?
Nem elitélendo, ha valaki csak a pénzért megy el, hiszen az is az értékmérés egy formája.

A hazaszeretet számomra már idejétmúlt fogalom. Mi közöm van a szabolcsi putrikhoz,
a havi többtiz, vagy esetleg száz milliókat kereső rétegekhez ? A szűkebb lokálpatriótizmusnak még látom értelmét. De emiatt maradjak Magyarországon ?
A világ kozmopolitizálódik. Lehet ezt nem szeretni, de aki nem veszi tudomásul, az a múltban él.
A "ha belepusztulok, de akkor is itt maradok" elv egyszeruen szánalmas. Azok vallják, akiknek nincs bátorságuk váltani.

Skorpió


1997. november 19. - szerda, 10 óra 43 perc
En azert mentem el, mert itt sotet, kopott, kicsi, kicsinyes, budos. Ott pedig vilagos, fenyes, tiszta, nagyvonalu, illatos. Miert jottem vissza? Hianyzott a sotet, kopott, kicsi,foleg a budos.

Mazo


1997. november 19. - szerda, 9 óra 27 perc
Hali!

En Kanadaban tanulok 3 evig. Miert? Mert ki akartam probalni, milyen mashol elni egy kicsit. Nem volt nagy protekciom, gazdag szuloi haterrel sem rendelkezem, megis sikerult, elnyertem egy osztondijat. 99%-osan ugy gondolom, hogy hazamegyek. Hogy miert? Mert csalad, haverok tobbsege otthon van, es mert az otthoni viszonyokat szoktam meg. Kulfoldon latja az ember, hog ha ez a kis orszag nem lenne olyan csoro, eleg jo kis hely lenne...
Masik meg az, hogy 100% csak a gyerekeid tudnak beintegralodni, meg ha van is sok baratod (mint itt nekem) egy ponton tul nem lephetsz, kicsit azert mindig csak egy kulfoldi maradsz a szemukben.
Sanya


1997. november 19. - szerda, 3 óra 31 perc
ja nem is tudom...

szerintem jo csóka ez a .hu de leginkább a baratok kedvenc utcák terek balatonok hiányoznának...
asszem viin fasz vagyok én már ahhoz hogy idegen helyen bejáccam magam másik emberek közé és elfogadtassam magamat/engem. talán leginkább a galériám hiányozna, mer asztatat nem vihetném magammal, és már +szoktam hogy kemény és nyomja a hátamat.

a piiz meg csak annyi hogy valószinüleg 2x annyi cédét vehetnék magamnak na bumm... egy idő után azokat is megunnám...

de ténleg sok keserü sztori csusszant már arror hogy kinn valaki erösebb lóvéban, de a talaj nem olyan mint itthon volt, ugy van a semmibe, még a helyi torgyánokat sem érzi igazán magáénak...

kaviat magmam vónék rondaemberbácsi


1997. november 19. - szerda, 3 óra 4 perc
Én egyértelmüen a penz miatt mennék ki, na es persze a nyelvgyakorlas sem hatrany! De hogy ott is maradjak azt mar nem. Itt nem tudok annyit keresni, hogy abból rendesen megeljek, viszon szeretem a haazámat. Ennyi.
BOrsi


1997. november 18. - kedd, 22 óra 46 perc
Állítólag a magyar lakosság 1/3-a létminimum alatt él.
Nyomós ok.
(mondaná a Pritty Women szálloda igazgatója.)
Pár éve ezeknek a fele még felette élt.
Még nyomósabb ok.
Olvassátok el Lewin fiú levelét (Elégia a bankárok lakásproblémáiról) valami ebben is lehet.
Mindamellett el lehetne gondolkodni azon, vajon Magyarország hány százalékos magyar tulajdonban van e.
Pl. ha 51% a külföldi tulajdon, akkor lehet, hogy már nem lehet az eredeti értelmében kivándorlásról beszélni, csak egy hontalan bolyongásáról a részvényes (új szóval : anya) államokban.
Félretéve a rossz viccet, még rosszabb, hogy mondjuk az 56-ban kivándoroltak közül (200.000) alig jöttek haza, pedig sokan szerettek volna, de azon kívül, hogy a szívük haza húzta őket, más (amit itt rendszerváltás címszó alatt tettünk) nem igen.
Majd 35 év múlva esetleg visszajönnének (110-120 évesen), ha eltűnik a 1960-89 közötti 30-50 évesek elfolyósodott gerincű generációja, szlepje is a hatalomból. Ha lesz szabad sajtó, jogállam, közbiztonság, demokrácia stb.

homoród
/Budapest/


1997. november 18. - kedd, 20 óra 5 perc
Nem hiszem, hogy a visszafelé szóló repülőjegy garancia a visszatérésre. Aki kimegy, vagy úgy megy ki, hogy "ottmaradok", vagy úgy megy ki, hogy "visszajövök". Szerintem, csak úgy nem ragad kint senki, kivéve persze azt az esetet, ha "marasztalják" (értsd: kénytelen kint maradni). Aki dolgozni vagy tanulni megy ki, az azért teszi, mert kint ideiglenesen jobb lehetőségei vannak, nem pedig azért, mert utál kis hazánkban tartózkodni. Az ilyeneket mindig várja itthon valaki.
Gábor


1997. november 18. - kedd, 16 óra 27 perc
Miért jönnek vissza? Nem is maradhatnának Európa "műveltebb" országaiban? Az amszterdami repülőtéren a külföldieknek az útlevél mellett be kell mutatni a visszafelé szóló jegyet is. És az egy laza hely a londonihoz képest, ahol akár órákig szarakodnak a kedves "keleti" utassal a bevándorlási hivatalnokok. Stb, stb. Ugyan már!

H(uman) R(ights)


1997. november 18. - kedd, 15 óra 48 perc
Nicsak, nicsak, mi ez a némaság?
Amikor a külföldieknek kelet a kánaán, a befektetések netovábbja, amikor a földünk, gyáraink, szellemi kapacitásunk a megszerzendő csecsebecse a tőkések trófea gyűjteményébe, amikor istenként kezeljük a dollárral, márkával érkező pocakos milliomosokat.( Élő monopoly szemtanúi lehetünk.) Akkor mi arról értekezünk, hogy miért is lenne jobb odakint? Itt, helyben kell megtalálnunk megélhetésünk. Akinek itt nem megy, annak máshol sem fog! Mindegy, hol lottózol, a nyerési esélyek mindehol ugyanazok, esetleg a játékszabályok mások.

Taky - harmadszor


1997. november 18. - kedd, 15 óra 26 perc
ahogy a költö mondja "itt élned, s halnod kell"

1997. november 18. - kedd, 13 óra 51 perc
Az igazi magyar sose vándorol ki. Ha mégis, akkor szíve örökké visszahúzza.
notoler


1997. november 18. - kedd, 12 óra 48 perc
Muz!
Miért NEM? Bár én már a földkérdésnél sem értettelek...
Kitta


1997. november 18. - kedd, 11 óra 40 perc
Nem kell szidni a kivandorlokat, sracok!!! Talan megprobaljak kulfoldon azt, ami itt nem megy: megelni, es megbecsulest szerezni szakmai teren. Az mar egy mas kerdes, hogy boldogulnak-e, es hogy melyik orszagot tekintik hazajuknak.

szagika@hotmail.com


1997. november 18. - kedd, 10 óra 41 perc
Megall az ido
az egen nema allo csillagok
a Foldon csak te vagy es en vagyok
hallgatsz es hallgatok
szerelmes szo sem csendul mar

Vamosi Janos


1997. november 17. - hétfõ, 21 óra 59 perc
Ha mar itt "meg all az ido"-ztok:

Az egen apro csillagok
en rad nezek
's te ram ragyogsz.

Mellesleg persze a Megall az ido c. film ( az egyik legismertebb magyar film kulfodon) is kivandorlasba (is) fujt.

S meg hadd idezzek a 80as evekbol:

SS20 Keleten,
neutron Nyugaton
Szovjet atom is atom
A totalitast nem birom ...
(Cpg)

Break.


1997. november 17. - hétfõ, 21 óra 6 perc
Én azért vándorolnék ki innen, mert nem tetszik az ország éghajlata. Le délre, Barcelonába vagy Splitbe... Itt nincs se meleg, se hideg, se hó, se tenger, csak latyak, aszály, szemerkélő eső, ide még a tornádó is csak tévedésből keveredik. Erről a Beautiful South - aminek már a neve is szimpatikus, és a tagjai valószínűleg mélyen átérzik a nyomoromat, mert ők egy még a miénknél is hervasztóbb éghajlatú országban (Anglia) laknak - így danol:

I'm going where the sun keeps shining
Thru' the pouring rain
Going where the wheather suits my clothes
Backing off of the North East wind and
Sailing on summer breeze
And skipping over the ocean like a stone...

Aki viszont politikai vagy gazdasági okokból hagyná itt ezt az országot, az egyszerűen élhetetlen, tehát máshol sem tudna megélni.

Razzia!
Dúdold velem:
"Az idő soha-soha meg nem áll,
Az órák róják szüntelen az útjukat,
A pillanat úgy illan, tovaszáll,
Mint gyors folyón suhanó hab: annyi csak..."

Diolen Mobi


1997. november 17. - hétfõ, 19 óra 42 perc
Nokkérem: a kérdés jó! Most csak annyit: még nem települtem ki, sem vissza. Azaz tapasztalásom nincs a kérdésben. De. Néhány éve úgy fogalmazódott meg bennem a válasz, hogy a boldogságomat (boldogulásomat) nem külső dolgokban kell keresni, hanem rajtam múlik a dolog. Hiába költözöm akár a világ végére is, a problémáim akkor is megmaradnak, csak a környezet változik. Amúgy szerintem ma már zömmel egzisztenciális kérdések miatt vándorolnak ki emberek (agyelszívás), meg kishazánk az az ország, ahol nagyon keresztbe tudnak tenni a tehetséges embereknek. Abban bízom hogy már változóban van a dolog.

Heves Jeges


1997. november 17. - hétfõ, 19 óra 33 perc
Záróra ?

1997. november 17. - hétfõ, 19 óra 4 perc
Csak megvárom a rendszerváltást.!!!!!!
Itt sokkal könyebb a pálya.!!!!
Megvárom amig ez a szakértő kormány marad!!!!!

üdv röhej


1997. november 17. - hétfõ, 18 óra 36 perc
ket 80 as evekbeli vicc:

Miert marad itthon a magyar ertelmiseg fele?
Kalandvagybol.

Mi a magyar ertelmiseg ket utja?
Az egyik az alkoholizmus, a masik jarhatatlan.
--------
En nem tartom magam kivandoroltnak. Sot, szerintem a kivandorlas szo mar nem eleg annak a leirasara ami tortenik. Rengeteg ismerosom van aki kijon 1 evre, kettore tanulni dolgozni, aztan viszzamegy. Majd megint kijon, majd megint visszamegy. Egyszeruen egyre tobb magyarnak adatik meg az a lehetoseg, hogy vilagpolgar lehessen a szo nemes ertelmeben. Es ott eljen ahol es amikor akar. Legtobb embernek penzt kell keresnie ahhoz, hogy fenttartsa magat. A magyarok kozott altalaban eleg sok a jofeju aki meg tudna elni barhol barmilyen orszagban. (Szidhatjatok amenyyit akarjatok a magyar alapoktatast akkor is nagysagrendekkel jobb, mint az itteni, USAbeli.)


1990-ben, lediplomazasom masnapjan, hagytam el Magyarorszagot, ugy hogy azota minden evben voltam otthon legalabb 3-4 hetet. Sokfele megfordultam, 2 es fel eve viszont az USA-ban vagyok. 2001-2 korul tervezek huzamosabban visszamenni Mo-ra. Addigra talan a gazdasagi helyzet normalizalodik annyira, hogy azert a munkaert amit csinalok ugyanannyira megfizetnek, mint itt.
---------

Meg egy idezet, az 56-s disszidensek szinte himnusza volt, amit 81 ota a Kontroll csoport is sokszor jatszott:

Ott ahol elt anyam,
ott van az en hazam
ott lennek boldog csupan.

Holdfenyes majusok, muskatlis ablakok....
---------
Killemall

>Nem tudnék hová kivándorolni. Mindenhol Coca Cola...

Milyen elvarasaid lennenek egy idealis orszaggal szemben? Mint mondjuk a langyos 80as evek MO-a, vagy a forrongo afrikai diktaturak, vagy mi....
-------

Break.


1997. november 17. - hétfõ, 17 óra 31 perc
BIRKA NEP!!!

1997. november 17. - hétfõ, 17 óra 8 perc
En peldaul januarban huzom el a belem innen, London, min. 1 evre, de azon fogok munkalkodni, hogy az 1 ev meg 1 legyen, meg plusz1, meg plusz1 meg.....

hazaarulo


1997. november 17. - hétfõ, 15 óra 39 perc
Egyre kevesebb oka lehet szerintem bárkinek is kivándorolni. Ha nem számítjuk a kevés számú zsenit, akik kint tényleg hozzájutnak a megfelelő eszközökhöz, hogy kutathassanak, szóval ha őket nem számítjuk, akkor inkább a kalandvágy marad. Meg az az érzés, hogy amit itt nem, az ott hátha. Mindenesetre van egy megfigyelésem, a külfölddel kapcsolatban. Régebben, mikor még én is mindenféle ösztöndíjakkal próbálkoztam (egy British Council ösztöndíjat kaptam egy tíz hónaposra tervezett kutatásra, két hónapot, havi 390 font zsebpénzzel. A legolcsóbb diákszálló az LSE-n napi 10 font volt. BC sux)ha valaki megcsípett egy jó zsírosat, mondjuk egy év a Columbián, vagy a Stanfordon, akkor az kész kutató volt. Megismert mindenkit, aki a szakmában publikált, elolvasott egy pár olyan könyvet, amiről itthon még nem is hallottak, hazajött, letette félkézzel a kandidátusiját és beült a tutiba. Az itthoni bunkók meg csak néztek, hogy mik nem vannak. Ma ha valaki kimegy ennyi időre, könnyen azt veheti észre, hogy az itthonmaradottak elhúznak. Mire hazajön, azok többet keresnek, jobb állásokban vannak, stb. Nem véletlen, hogy a végzősök közül kevesen akarnak kölföldre menni tanulni. Az itthon működtetett és karbantartott kapcsolati tőke rulez.
Egy ismerősöm a nyolcvanas évek legelején pattant meg a Külker Banktól. Akkor mindenki irigyelte a Fa szappan meg a TicTac miatt (sokat keresett vele). Ma mindenki, akivel akkor egy szobában ültek, bankigazgató, és ellentétben vele, akinek az a legfőbb gondja, hogy a 6 éves autót le lehetne cserélni 3 évesre, az itthon maradottak azzal foglalkoznak, hogy 100 vagy 150 milliós házat vegyenek-e.

Lewinfiú


1997. november 17. - hétfõ, 15 óra 28 perc
Mar soxor guggolt amolyan " elfele innen mer megpusztulok " gondolat csekely eszmemben.
Ha mindannyiszor komolyan vettem volna, mar tobbszor csomagoltam volna, mint a harlem globetrotters.
Komolyan, ez nem orszag, hanem hangulatfuggo...

Wallur K.T.


1997. november 17. - hétfõ, 15 óra 10 perc
Birka Nep - rendszeresen megjelenik a belvarosi falakon, aztan meg eltunik (talan Pufi Gyuszi vakarja le sajatkezuleg?), de sajnos nagyon igaz!
Az elso alkalommal lelepnek, ha volna mibol es hova. Sajna a napi gondok jobban idekotnek, mint hogy fogjam a taskamat es irany a messzeseg...
Ez nem megy. Talan egy tizenevesnek...
De ez az orszag /pillanat egy totalis csod. Arcatlan feher- es feketegalleros rablok jatektere, itt a becsuletes atlagembernek annyi joga sincs, hogy legalabb ne a szeme elott lopnak el az orszagot. Vegig is kell neznie, es ez szegyen.

Tenyleg elmennek a p..ba innen. Ennyi.

NrB


1997. november 17. - hétfõ, 14 óra 2 perc
MuzX!

Akkor mondd azt a néhányat,kiváncsi vagyok rá.

H.A.


1997. november 17. - hétfõ, 14 óra 0 perc
Elnézést kérek Tőletek, amiért ide érkezett az előző levelem; esküszöm, hogy mikor elkezdtem írni, akkor még a fegyvertartásról volt szó...

Imre Z.


1997. november 17. - hétfõ, 13 óra 39 perc
Egyszer már kivándoroltam. Én Újpesten születtem, és három évet töltöttem a távoli, egzotikus Pestlőrincen, mert ott sikerült első önálló lakásomhoz jutnom.
De már fél év után honvágyam volt (ez tök komoly), úgyhogy visszaköltöztem.
Azóta megvagyok, utazgatok néha, (bár Európán kívül még nem jártam), és mindenhonnan jó érzés hazamenni.
Amúgy rengeteteg, jobbnál jobb érvet tudok, hogy miért jobb pl. a Rózsadombon, vagy Kaliforniában, de hát én nem érzem jól magam sokáig máshol, legyen az a Kánaán, akkor se. Földhözragadt vagyok, mit csináljak...

Trebitsch


1997. november 17. - hétfõ, 13 óra 20 perc
Szerintem inkább azt kéne kérdezni, miért NEM vándorlok ki...azt rövidebben el tudom mondani, mert kevesebb oka van :))))

MuzX


1997. november 17. - hétfõ, 13 óra 19 perc
Kedves DcsabaS, Imre Zoltán és jodge,
A múlt heti kérdés a múlt héten volt kérdés, teljes hét napig, és mind ez idáig nem volt szokás folytatni a vitát az új kérdés felkerülése után még órákkal is, ezért vettem ki az üzeneteteket. A szabályokon persze lehet változtatni, és meg lehet kísérelni, hogy megy-e az, egyszerre két dologról beszélgetni, miközben többen azon panaszkodnak, hogy pár nap után már így sem áttekinthető a véleménymennyiség. De ez nem az én döntésem lesz, hanem a tiétek.
zs.


1997. november 17. - hétfő, 12 óra 39 perc
A válasz egy szakállas vicc. Két vakond baktat a föld alatti járatokban és egyszer csak véletlenül kibukkannak a föld alól. Körülnéznek és a szavuk is eláll a csodálkozástól, körülöttük dús, selymes fű, illatos virágok, pillangók, tarka csiripelő madarak, és mindezek fölött a felhökkel fodrozott kék égen a ragyogó nap. Nagysokára megszólal az egyik: -miért élünk mi ott lenn a sötét, nyirkos, büdös oduban, amikor egy-két lépésre tőlünk itt van ez a csodás világ? A másik egy kicsit töpreng, aztán azt mondja: - mert ez a hazánk.

1997. november 17. - hétfõ, 12 óra 22 perc
Időnként elgondolkozom, hogy vannak olyanok, akiknek a kifele pont mi vagyunk. Most vagy mi vagyunk finnyásak, vagy azok tudnak valamit, esetleg rosszul. De mindenesetre jönnek. Nem is kevesen. Elgondolkoztató....

Ismét

Taky


1997. november 17. - hétfõ, 12 óra 15 perc
Nem tudnék hová kivándorolni. Mindenhol Coca Cola, meg Donalds meg minden. Talán új államot kéne alapítani vagy mi.

Killemall


1997. november 17. - hétfõ, 12 óra 6 perc
Különböző kategóriákba sorolhatóak a kivándorlási okok:
1., Gazdasági. Nincs munka, a szomszéd fiának az ismerőse látott olyat, aki hallott róla, hogy ott kint ezresből van a tojalettpapír. Család arj-zve, lakás uninstall, irány ki. Aztán rövid időn belül vissza. Mert: szákmának megfelelő állás nincs, megfelelő állás nincs, állás nincs. Meg én amúgy se kellek nekik, mert nem tudom hogyan lehet atombombát csinálni.
2. Gazdasági II. Kicsalnak, mert tudok atombombát csinálni.
3. Politikai. Nem értik itthon, hogy miért utálom a ..... pártot. De kint tárt karokkal várnak az elvtársak, hogy mutogathassanak, mint szegény elnyomott kisebbséget.
4. Politikai II. Lőnek a seggembe. Én meg ezt nem szeretem, visszalőni meg nem akarok.
5. Pollitikai III. Jobb lesz innen eltünni, mert a zsernyákok már a sarkamban lihegnek.

A többiek maradnak.

Taky


1997. november 17. - hétfõ, 11 óra 40 perc
Izé...
Nem jut eszembe semmi, amiért hirtelen kivándorolnék.

TREX


1997. november 17. - hétfõ, 11 óra 39 perc
Pólót Razziának! :)))
zs.


1997. november 17. - hétfõ, 10 óra 58 perc
Szerintem pl.az hagyja el dicső honunkat, akinek már valaki miatt nem elég dicső. Sajna az utóbbi időben sem elég dicső de nem e hon, hanem honfiak.

Életet újra kezdeni csak az tud,aki a régivel már minden szempontból leszámolt.

Sráckoromban '60-'70 körül, után, alatt (megívántt dörlendö) felnéztem arra aki ezt megtette. De az okosabbja Svájcba ment, volt haverom, ki ifj. válogatott öttusázó létére majd' negyvenévesen húzott ki San -ba és ott elvett egy amcsi csajt feleseggül. A pénzt mindíg imádta, csak az vezérelte az életét. Most csodálkozzak, vagy sajnáljam, vagy ..........

Aki elmegy annak van valami indoka, nekem különösebb nincs, bár se gazdag, sem túl sikeres nem valék. Jó nekem itthon is (de főleg itthon az).

Jártam több helyen külföldön, elájulva az élettől sehol sem voltam. Igaz itthon sem vagyok.

Napá

Tonó


1997. november 17. - hétfõ, 10 óra 55 perc
Én például azért, mert néha totálisan kilátástalannak látom a helyzetet. Nincs kiút. Megállt az idő, és erről ez az ország tehet. Aki marad tönkreteszi magát, és szerintem ennyit nem ér meg. Néha.

Razzia Cattani


1997. november 17. - hétfõ, 10 óra 52 perc