KFKI DVD Users
Home KFKI DVD felhasználók Klubja Search Page

Általánosságban a DVD-ről, VHS, MPEG1, Zenei CD, Mozi, MPEG4, Vásárlás, A DVD-hez kell, DVD Olvasó (drive), sVGA kártya, Processzor, Hangkártya, Dekóder kártya, Asztali DVD, Lejátszó program,

E-mail a KFKI DVD Klub tagjainak:
Daróczi Csaba (DcsabaS), Nemeth Csaba (CsabA), Gosztonyi László, Osváth Zoltán, Selmeci Béla,

Magyar cím Eredeti cím
6. érzék The Sixth Sense
12 Majom Twelve Monkeys
A fal Pink Floyd The Wall
Amadeus Amadeus
A mélység titka The Abyss
A nyolcadik utas: a halál Alien
A vörös bolygó Red Planet
Az ördög ügyvédje The Devil's Advocate
Az ötödik elem The Fifth Element
Bigyó felügyelő Inspector Gadged
Briliáns csapda Entrapment
Csak Te! Only You
Csinibaba Csinibaba
Csinibaba (2. példány) Csinibaba
Dűne Dune
Elfújta a szél Gone with the Wind
Erin Brockovich, zűrös természet Erin Brockovich
Excalibur Excalibur
Flash Gordon Flash Gordon
Játékháború 2. Toy Story 2
Jézus Krisztus Szupersztár Jesus Christ Superstar
Kérem a következőt! Kérem a következöt!
Lord of the Dance Lord of the Dance
Macskák Cats
Mátrix The Matrix
Misztikus utazás Magical Mystery Tour
Roxanne Roxanne
Sárga tengeralattjáró Yellow Submarine
Sötét zsaruk Men in Black, MIB
Szárnyas fejvadász Blade Runner
Szellemírtók Ghostbusters
Szelíd motorosok Easy Rider
Sztárom a párom Notting Hill
Taxi Taxi
Taxi (2. példány) Taxi
Taxi 2 Taxi 2
Támad a Mars! Mars Attacks!
Terminátor The Terminator
Tök alsó Deuce Bigalow: Male Gigolo
Whitney: The Greatest Hits Whitney: The Greatest Hits
X Akták The X Files Movie
Zorro álarca The Mask of Zorro
Total MOVIE 2001/1 Total MOVIE 2001/1
PCFormat 2000/15 December PCFormat 2000/15 December (2)
Házimozi 2000/6 DVD Demo Házimozi 2000/6 DVD Demo


Általánosságban a DVD-ről:

A régió 2-es DVD-k (Digital Versatile Disk) felbontása 720x576 pixel (25 fps), ami jól megfelel a PAL formátumú videó (és TV) kép megjelenítéséhez. Sőt, minthogy nem kell trükközni a színsegédvivő jelekkel és a sávszélességgel, a kép minősége még jobb is lehet. Persze a DVD-nél használt MPEG-2 kódolás is jár minőségromlással, de az összkép még így is kedvező. Eredőben azt mondhatjuk, hogy a DVD ún. "broadcast" minőségű, azaz megfelel a legkiválóbb TV képnek (stúdióból, műholdon át). A VHS videó minőségét lényegesen meghaladja a színek, a részletesség és képi zaj szempontjából.)
Az előbbi előnyökhöz jön még a mozi minőségű (4-6 csatornás) hang, különböző nyelvű szinkronok és aláírások, valamint különféle érdekes kiegészítések (mozi előzetesek, riportok, kiegészítő filmek ("hogyan készült"), stb.).

A DVD filmek ára (5000-8000 eFt) átlagban 2-3-szorosa a megfelelő VHS kazettás kiadásnak (2500-3000 Ft). Utóbbi előnye, hogy gyakrabban van rajta magyar szinkron, de figyelembe véve a minőségben és a szolgáltatásokban tapasztalható nagy különbséget, műsoros VHS kazettát manapság már csak akkor érdemes venni, ha azt kedvezményesen (max. 1000 Ft-ért) kínálják, illetve ha semmiképp sem tudjuk megoldani a DVD-zést.

A hagyományos Video CD-hez (MPEG-1 formátum, max. 352x288-as felbontással) képest a DVD kb. 4-szer annyi adatot tartalmaz, ráadásul a tömörítés hatékonysága is nagyobb. Míg a Video CD csak egy gyenge (átmásolt) VHS minőségének felel meg, addig a DVD a stúdiókban használt professzionális videómagnókénál is jobb (felbontás, színek, zaj és hang szempontjából egyaránt).

A DVD a hagyományos zenei CD-nél is sokkal kedvezőbb vételt jelent, ugyanis amíg annál 2x16 bit sztereó, 44100 Hz-en digitalizált felvételek vannak, addig DVD-n akár 4-6 db hangcsatorna is lehet, 48 kHz-en (vagy még följebb) digitalizálva, esetleg 16-bit-nél is nagyobb felbontással. Mindezekhez sokkal hosszabb játékidő társul, akár 2-3 óra is, a videókkal együtt! Ha még azt is figyelembe vesszük, hogy a DVD-s verzió esetleg csak 1000 Ft-tal drágább a zenei CD-nél (mondjuk 6000 Ft az 5000 Ft-tal szemben), hát az is ..., aki ezek után zenei CD-t vesz...

A DVD a moziba járásnál akkor válik kedvezőbbé, ha a moziba az egész családot vinnénk, és a film van annyira jó, hogy esetleg többször is megnéznénk (illetve, ha olyan filmről van szó, amit a mozik már nem vetítenek). Ugyanis egy mozijegy ára átlagosan az 1/10-e egy DVD lemezének, tehát akkor lennénk "egyensúlyban", ha az 5 fős család nem a moziban nézi meg kétszer az adott filmet, hanem inkább megveszi DVD-n.
A DVD hangminősége eléri a moziban tapasztalhatót, a képi minősége pedig megközelíti azt. Ez utóbbi tulajdonképpen meglepő, hiszen a filmre sokkal jobb képet is lehetne rögzíteni, mint amit általában láthatunk. A tökéletlen mozikép többnyire úgy keletkezik, hogy amikor készítik a feliratos, vagy szinkronizált kópiákat, nem eléggé pontosan állítják be a fókuszt (:-(((. A végeredmény mindenesetre az, hogy ha a DVD felbontása a jelenlegi kétszerese lenne (ez pár éven belül várható!), akkor nemcsak hogy elérné, de meg is haladná a mozik átlagos képminőségét! (A DVD-k készítésénél az eredeti filmet digitalizálják!)

Feljövőben van egy még újabb digitális formátum is, mégpedig az MPEG4. Ez a DVD-hez használt MPEG-2-nél is hatékonyabb mintegy 3-5-szörös faktorral(!), ami azt eredményezi, hogy MPEG-4 formátumban egy közönséges ún. 90 perces (800 MByte-os) írható CD-re is rátehetünk egy komplett filmet, a DVD-hez hasonló, de legalábbis a VHS-nél egyértelműen jobb minőségben! Tehát MPEG4 formátumban egy DVD lemezen akár HDTV felbontásban is elférhetne egy-egy mozifilm, ami tökéletes minőségű otthoni mozizást tenne lehetővé! (Sajnos az MPEG-4 formátum kezelése (a lejátszás) rendkívül processzor igényes, minthogy nincsenek még azt gyorsító grafikus kártyák.)

Hogy hol lehet beszerezni DVD lemezeket? Ma már szinte mindenhol, ahol műsoros VHS kazettákat. Van néhány nagyobb hely is, amit időnként feltétlenül érdemes felkeresni:
Automex 2000 Kft., 1077 Budapest, Wesselényi u. 21., Tel.:461-5720, Fax:351-2351, E-mail:ax2000@automex.hu
CD Galaxis Kft. (a volt Bartók mozi mögött), 1114 Budapest, Vásárhelyi Pál u. 8., Tel.:361-4061, Fax:, E-mail:cdgalaxis@cdgalaxis.hu (törzsvásárlói kedvezmény!)
CD-k, Kazetták (Mammut üzletközpont), 1026 Budapest, Lövőház u. 2-6., Tel.:345-8020, Fax:, E-mail:mammut@mail.datanet.hu (vásárolnak is DVD-t!)
DVD Video és Audio Kft., 1026 Budapest, Lövőház u. 2-6., Tel.:, Fax:318-5372, E-mail:sales@dvd.hu
DVD Center (MEDIABÁZIS), 1117 Budapest, Fehérvári út 87, II.em., Tel.:204-2400, Fax:, E-mail:info@dvdcenter.hu (csak infók és letöltések)
MediaMarkt (Westend CityCenter), 1069 Budapest, Váci út 1-3., Tel.:238-7555, Fax:238-7556, E-mail:
NetPiac (Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft.), 2038 Sóskút, Damjanich u. 5., Tel.:, Fax:, E-mail:info@netpiac.hu
Depo Online piac, Budapest, Tel.:367-2787, Fax:, E-mail:support@depo.hu

És ha valami Magyarországon még/már nem volna elérhető, akkor ingyenes postai küldéssel egyenesen az UK-ból:
BlackStar - the UK's biggest video store

Daróczi Csaba Sándor, (daroczi@mfa.kfki.hu) 26. épület, 115. szoba, Telefon:1607
AMADEUS, (Amadeus) 1984, iMDB:8.2, 158', reg.2
Rendező: Milos Forman, Író: Peter Shaffer, Zene: Wolfgang Amadeus Mozart és Antonio Salieri, Sztárok: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Simon Callow, Roy Dotrice,
8 Oscar-díjjal kitüntetett Milos Forman klasszikus, a zseni és a középszerűek drámai összeütközéséről, sok-sok gyönyörű zenével, maradandó élményt nyújtva. Olyan film, amit nem szabad kihagyni.
AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJE, (The Devil's Advocate) 1997, iMDB:7.0, 138', reg.2
Rendező: Taylor Hackford, Író: Andrew Neiderman, Sztárok: Keanu Reeves, Al Pacino, Charlize Theron,
Kedvenc "ördögös" filmem, amely talán a legjobb a maga nemében. Az ördög itt nem buta és primitív, tetteit nem valami hirtelen jött bosszúvágy motiválja. Az ő szándéka az ember megkísértésére soha ki nem alvó lánggal ég, és olyan mesteri módon figyel és manipulál, hogy jószerivel semmit sem tudunk rábizonyítani. Annak dacára, hogy közben az emberi akarat szabad marad. A főhős (Keanu Reeves) életútját ebben az erőtérben látjuk kibontakozni és ...
BRILIÁNS CSAPDA, (Entrapment) 1999, iMDB:6.2, 108', reg.2
Rendező: Jon Amiel, Sztárok: Catherine Zeta-Jones, Sean Connery, Ving Rhames, Will Patton,
Romantikus high-tech krimi, amelyben a gyönyörű és akrobatikus Gin (Catherine Zeta-Jones) biztosítási ügynökként csapdát állít Mac-nek (Sean Connery), aki a műkincstolvajok koronáztlan királya. (De ez csak a hivatalos verzió, mert hogy a valóságban éppen hogy...) A film érdekessége, hogy az izgalmas jelenetek ellenére az egész filmben senkit sem ölnek meg!
CSINIBABA, (Csinibaba) 1997, iMDB:8.1, 100', reg.2
Rendező: Tímár Péter, Sztárok: Gálvölgyi János, Reviczky Gábor, Andorai Péter, Nagy Natália, Igó Éva, Pogány Judit, Dolák-Saly Róbert,
Zenés magyar filmvígjáték az első magyarországi "Ki Mit Tud" és a Világ Ifjúsági Találkozó koráról. Nem rossz, bár lehetett volna sokkal jobb is (ha a korabeli zenéket hűen átveszik, technikailag feljavítva).
CSAK TE!, (Only You) 1994, iMDB:6.2, 104', reg.2
Rendező: Norman Jewison, Író: Diane Drake, Zene: Rachel Portman, Sztárok: Marisa Tomei, Robert Downey Jr.,
Olaszországban játszódó (a táj és a városok szépségeit is bemutató!) sodró lendületű, nagyon aranyos vígjáték arról, hogy hogyan keresi meg élete párját egy kissé (khmm...) babonás nőszemély, akit az Oscar-díjas Marisa Tomei alakít. (A lemezen az angol mellett német, spanyol, olasz és francia szinkron is van, így nyelvgyakorláshoz sem utolsó.)
ELFÚJTA A SZÉL, (Gone with the Wind) 1939, iMDB:8.1, 224', reg.2
Rendező: Victor Fleming, Író: Margaret Mitchell (I), Zene: Max Steiner, Sztárok: Vivien Leigh, Clark Gable, Leslie Howard, Olivia de Havilland,
10 Oscar-díjjal kitüntetett hatalmas romantikus hollywoodi klasszikus, az amerikai polgárháború idejéből. A film különlegessége, hogy bár 1939-ben készült, képminősége mai szemmel nézve is fantasztikusan jó. A kétoldalas lemezre a TV-re szánt (1:1.33-as) verzió került, noha eredetileg a film szélesvásznú.
ERIN BROCKOVICH, zűrös természet, (Erin Brockovich) 2000, iMDB:7.6, 126', reg.2
Rendező: Steven Soderbergh, Író: Susannah Grant, Zene: Thomas Newman, Sztárok: Julia Roberts, Albert Finney, Aaron Eckhart, Erin Brockovich-Ellis,
Megtörtént esetet feldolgozó dráma-vígjáték, melynek főszerepéért Julia Roberts megkapta az Oscar-díjat. A film érdekessége, hogy szerepel benne (felszolgáló nőként) az igazi Erin Brockovich is! A DVD-n találhatunk a mozifilmből kihagyott jeleneteket, egy rövidfilmet az igazi Erin Brockovichról, egy rövidfilmet a film készítéséről, stb.
JÁTÉKHÁBORÚ 2, (Toy Story 2) 1999, iMDB:8.5, 89', reg.2
Rendező: Ash Brannon, Író: John Lasseter, Zene: Randy Newman, Sztárok (hangjai): Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusack, Kelsey Grammer, MAGYAR SZINKRON!
Gyerekek körében rendkívül népszerű, de szülőknek is szórakoztató animációs film, TV-n kellemes képaránnyal (1:1.77), extrákkal (kisfilm a szereplők bemutatásával, mozi előzetes, bakiparádé, stb.).
SÖTÉT ZSARUK, (Man In Black (MIB)) 1997, iMDB:6.8, 98', reg.2
Rendező: Barry Sonnenfeld, Író: Lowell Cunningham, Zene: Will Smith, Sztárok: Will Smith, Tommy Lee Jones, Linda Fiorentino,
Nagyon jópofa és látványos sci-fi akció-vígjáték, különös "Alien"-ekkel, eredeti ötletekkel és remek zenével. E DVD kiadás 2 lemezes. Az első lemez "A" oldalán a film szélesvásznú (1:2.35), a másikon pedig a TV-re szánt (1:1.33) verziója található. A 2. lemezen mindenféle extrák, azaz a mozielőzetes, videóklip, a filmből kihagyott jelenetek, életrajzok, és hasonlók vannak.
SZTÁROM A PÁROM, (Notting Hill) 1999, iMDB:7.2, 119', reg.2
Rendező: Roger Michell, Író: Richard Curtis (I), Zene: Trevor Jonesh, Sztárok: Julia Roberts, Hugh Grant, Rhys Ifans, James Dreyfus, Richard McCabe, MAGYAR SZINKRON!
Klasszikus Julia Roberts romantikus vígjáték, amely az egyik legjobb az újabbak sorában (Álljon meg a nászmenet, Erin Brockovich, The Runaway Bride, stb.). Remek szórakozást kínál a műfaj, illetve Julia, vagy Hugh Grant kedvelőinek!
TÁMAD A MARS!, (Mars Attacks!) 1996, iMDB:6.0, 106', reg.2
Rendező: Tim Burton, Sztárok: Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan, Annette Bening, Tom Jones (I), Natalie Portman, Michael J. Fox, Danny DeVito,
Nagyon jópofa és látványos sci-fi paródia (elsősorban az ID4-re kihegyezve), parádés szereposztással! Bár a film csupán paródia, eredetibb ötletek és meglátások vannak benne, mint sok "komoly" sci-fi-ben!
WHITNEY, (The Greatest Hits) 2000, reg.2
Énekel: Whitney Houston,
E válogatás tartalmaz mintegy 2 zenei CD-nyi dalt (videóklippek formájában!), továbbá különleges előadásokat és interjúkat (Whitney legeslegelső TVs fellépését is!), és egy elég hosszú felvételt a DVD-vel kapcsolatos fotózásról (egyik kedvencem).
ZORRÓ ÁLARCA, (The Mask of Zorro) 1998, iMDB:7, 136', reg.2
Rendező: Martin Campbell, Sztárok: Antonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones,
Az 1998-as év legszórakoztatóbb kalandfilmje! Kitűnő rendezés, zene, cselekmény, humor és romantika jellemzi, remek színészi játékkal fűszerezve. A film specialitása, hogy e filmmel robbant be a ragyogó Catherine Zeta-Jones, aki valósággal megkoronázza az egyébként is nagyszerű filmet!
Total MOVIE DVD, Dec/Jan 2001, reg.1
Kisfilmek és mozielőzetesek: O Brother, Where Art Thou?; Cast Away; Men of Honor; Crounching Tiger, Hidden Dragon; The Emperor's New Groove; Vertical Limit; The 6th Day; Charlie's Angels; The Grinch; Shadow of the Vampire; Traffic; Hannibal; My 5 Wives; Get Carter; Red Planet; The Second Comeback, Bridge on the River Kwai; Heavy Metal 2000; Man in Black; The Patriot; Terminator 2; Fight Club; X-Men; The Perfect Storm; The Matrix; Scary Movie; Mission to Mars; Big Momma's House; From Dusk Till Dawn Trilogy; The Nightmare before Christmas; The Ultimate Scream Collection and many more...
PCFormat, 2000/15 December, reg.2
Kisfilmek és mozielőzetesek: Shaft; A Sejt (A Cella); A Bájkeverő; Dínó; Hulla, hó, telizsák; Fantázia 2000; A Kis Hableány 2; A Mars Mentőakció; Irány Eldorado; The Grinch
Teljes programok: Evidence Eliminator 3.1; Hemera Photo Object; HotDog 5.5; PC-Enciklodédia; TurboCad 2D 6.5; Ulead Photoimpact 3.02; Xara 3D, és még sok-sok más program...
Házimozi, 2000/6 November, DVD Video Demo, reg.2
Kisfilmek és mozielőzetesek: 28 Nap; Állj, vagy jövök; Álom Afrikáról; Bad Boys; Cápa; A csontember, Derék Dudley; Egy kapcsolat vége; Az elveszett világ; Erin Brockovich; Észvesztő; Fergeteges forgatás; A hazafi; Hook; Jeanne D'arc; Jumanji; Jurassic park; A kétszáz éves ember; A múmia; Navarone ágyúi; Női vonalak; A pálya csúcsán; Stuart little, kisegér; Szellemírtók; Zorro álarca; Zuhanás; Men in Black


Németh Csaba, (nemeth@iserv.iki.kfki.hu) XXI/A épület, 2. em. 205. szoba, Telefon:3533
AZ ÖTÖDIK ELEM, (The Fifth Element) 1997, iMDB:7.0, 121', reg.2
Rendező: Luc Besson, Sztárok: Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman, Ian Holm, MAGYAR SZINKRON!
Népszerű sci-fi bohózat, Bruce Willis főszereplésével, eredeti alapötlettel. (Ha nem derülne ki időnek előtte, hogy ki is az ötödik elem, a történet sokkal izgalmasabb is lehetne.)
6. ÉRZÉK, (The Sixth Sense) 1999, iMDB:8.4, 106', reg.2
Rendező: M. Night Shyamalan, Sztárok: Bruce Willis, Haley Joel Osment, Olivia Williams, MAGYAR SZINKRON!
Pszichotriller, Bruce Willis főszereplésével és egy eredeti alapötlettel.
12 Majom, (Twelve Monkeys) 1995, iMDB:7.8, 129', reg.2
Rendező: Terry Gilliam, Sztárok: Bruce Willis, Madeleine Stowe, Brad Pitt,
Klasszikussá vált sci-fi/fantasy Bruce Willis és Madeleine Stowe főszereplésével. Akinek tetszett a Brazil (1985), vagy a Nineteen Eighty-Four (1984), az ki ne hagyja!
A DVD-n 87 perces(!) "így készült" és audiókommentár is van!
A MÉLYSÉG TITKA, (The Abyss) 1989, iMDB:7.3, 145/171', reg.2
Rendező: James Cameron, Író: James Cameron, Sztárok: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio,
A valaha készített legnagyobb sci-fi klasszikusok egyike (Oscar-díjas). Lenyűgöző vizuális effektek, roppant izgalmas (és tudományos szempontból is megfelelő!) cselekmény, valószerű karakterek jellemzik. Aki szereti a sci-fi-t, annak számára a megtekintése kötelező!
A NYOLCADIK UTAS: A HALÁL, (Alien) 1979, iMDB:8.2, 112', reg.2
Rendező: Ridley Scott, Író: Dan O'Bannon, Ronald Shusett, Zene: Jerry Goldsmith, Sztárok: Sigourney Weaver, Ian Holm,
A legnagyszerűbb sci-fi-horror sorozat nyitánya (Oscar-díjas). Lenyűgöző és valósághű vizuális effektek, okosan megírt történet és félelmetes cselekmény jellemzik. Külön műfajt teremtett! Eleddig 3 folytatás készült belőle (a 4. most alakul!). Az eltelt több, mint 2 évtized egy csöppet sem tette porossá. Aki szereti a sci-fi-t, annak tilos kihagynia!
A VÖRÖS BOLYGÓ, (Red Planet) 2000, iMDB:5.5, 103', reg.2
Rendező: Antony Hoffman, Író: Chuck Pfarrer, Sztárok: Val Kilmer, Carrie-Anne Moss, Benjamin Bratt, Tom Sizemore,
Marsutazásról szóló sci-fi, amely klasszikusoktól (pl. 2001 Űrodüsszea) merít (szépen fogalmazva), de lopottakat (khm.) meglehetősen banális formába önti. Tulajdonképpen csak a látványt dícsérhetjük (helyenként).
CSINIBABA, (Csinibaba) 1997, iMDB:8.1, 100', reg.2
Rendező: Tímár Péter, Sztárok: Gálvölgyi János, Reviczky Gábor, Andorai Péter, Nagy Natália, Igó Éva, Pogány Judit, Dolák-Saly Róbert, MAGYAR HANG!
Zenés magyar filmvígjáték az első magyarországi "Ki Mit Tud" és a Világ Ifjúsági Találkozó koráról. Nem rossz, bár lehetett volna sokkal jobb is (ha a korabeli zenéket hűen átveszik, technikailag feljavítva).
DŰNE, (Dune) 1984, iMDB:6.1, 137/190', reg.1
Rendező: David Lynch, Sztárok: Kyle MacLachlan, Sean Young, Sting, Kenneth McMillan, Francesca Annis,
Egy klasszikus sci-fi, amely a mozikban (különösen az USA-ban) nem aratott akkora sikert, mint megérdemelte volna. De szerencsére DVD-n megtekinthető! (A lemez régió 1-es, ezért magyar aláírás nincs rajta.)
EXCALIBUR, (Excalibur) 1981, iMDB:7.4, 119/140', reg.2
Rendező: John Boorman, Sztárok: Nigel Terry, Helen Mirren, Nicholas Clay (I), Liam Neeson,
Az egyik legjobban sikerült feldolgozása Arthur király és a Kerek Asztal lovagjai történetének.
FLASH GORDON, (Flash Gordon) 1980, iMDB:5.6, 110', reg.2
Rendező: Mike Hodges (I), Zene: QUEEN, Sztárok: Sam J. Jones, Timothy Dalton, Ornella Muti,
A film különlegessége, hogy a legendás Queen együttes adta hozzá a zenét!
JÉZUS KRISZTUS SZUPERSZTÁR, (Jesus Christ Superstar) 2000, reg.2
Rendező: Gale Edwards, Zene: Andrew Lloyd Webber, Szöveg: Tim Rice, Sztárok: Glenn Carter, Rik Myall,
Ez nem a mozi film verzió, hanem egy West End produkció (New Stage Production)!
KÉREM A KÖVETKEZŐT!, (Kérem a következöt!) 1974, reg.2
Rendező: Nepp József, Béla Ternovszky, Zene: , Szöveg: Romhányi József, Nepp József,
Rajzfilm, a következő részekkel: 1. Most kezdődik a bál, 2. Miért nyúl a nyúl, 3. Egy király ne ugráljon, 4. Krokodil könnyek, 5. Minden jó, ha rossz a vége, 6. Hol vagyunk, erdőben?, 7. Új élet új gondokkal, 8. A türelem birkát terem
MACSKÁK, (Cats) 1998, iMDB:7.9, 120', reg.2
Rendező: David Mallet, Zene: Andrew Lloyd Webber, Szöveg: T.S. Eliot, Sztárok: , Elaine Paige, John Mills (I), Ken Page (I), Rosemarie Ford, Michael Gruber (I), John Partridge, Aeva May, Geoffrey Garratt, James Barron (I), Jo Gibb, Drew Varley, Susie McKenna, Jacob Brent, Susan Jane Tanner, Phyllida Crowley Smith
A klasszikus Webber musical színpadi verziója, sajnos minden feliratozás nélkül!
MÁTRIX, (The Matrix) 1999, iMDB:8.5, 136', reg.2
Rendező: Andy Wachowski és Larry Wachowski, Sztárok: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving,
1999 legkiválóbb sci-fi-je, amely egycsapásra klasszikussá vált, és a műfajban merőben szokatlan módon 4 Oscar-díjat is besöpört! Elgondolkodtató, látványos, izgalmas, sodró lendületű alapmű, a megtekintése kötelező.
MISZTIKUS UTAZÁS, (Magical Mystery Tour) 1967, iMDB:5.0, 50'?, reg.2
Rendező: The Beatles, Zene: The Beatles, Sztárok: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr,
A film a legendás Beatles együttes zenéjével és főszereplésével készült.
PINK FLOYD: A FAL, (Pink Floyd The Wall) 1984, iMDB:7.2, 95', reg.2
Rendező: Alan Parker, Zene: Pink Floyd, Sztárok: Bob Geldof,
Sokkoló hatású, videóklip-szerű szürreális film az embereket körülvevő mindenféle falakról, a legendás Pink Floyd együttes zenéjével. Úgyszólván kötelező megnézni (de csak erősebb idegzetűek bírják).
SÁRGA TENGERALATTJÁRÓ, (Yellow Submarine) 1968, iMDB:6.9, 90', reg.2
Rendező: George Dunning (II), Zene: The Beatles, Sztárok: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr,
Jópofa rajzfilmszerű zenés film a legendás Beatles együttes zenéjével és főszereplésével.
SZÁRNYAS FEJVADÁSZ, (Blade Runner) 1982, iMDB:8.3, 117', reg.2
Rendező: Ridley Scott, Sztárok: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young,
Sajátos hangulatú sci-fi kultuszfilm a zseniális rendező Ridley (Alien) Scott kezeiből. A lemezen a rendezői váltzat található, sajnos extrák nélkül.
SZELÍD MOTOROSOK, (Easy Rider) 1969, iMDB:7.1, 94', reg.2
Rendező: Dennis Hopper, Zene: Mars Bonfire és Hoyt Axton, Operatőr: Kovács László, Sztárok: , Peter Fonda, Jack Nicholson, Dennis Hopper,
Gyönyörűen fotózott kultuszfilm Amerikáról, a motorozásról és a szabadságról - tragikus véggel.
TAXI, (Taxi) 1998, iMDB:6.7, 90', reg.2
Rendező: Gérard Pircs, Író: Luc Besson, Zene: IAM, Sztárok: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, Emma Sjöberg, MAGYAR SZINKRON!
Az autós üldözéses filmek szerelmeseinek egy kötelező darab. De aki a lövöldözésekért, vagy a sajátos francia humorért vannak oda, azok se hagyják ki!
TERMINÁTOR, (The Terminator) 1984, iMDB:7.8, 103', reg.2
Rendező: James Cameron, Író: James Cameron, Zene: Brad Fiedel, Sztárok: Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn, Linda Hamilton, MAGYAR SZINKRON!
Klasszikussá vált James Cameron akció sci-fi, amely jelentősen újragondol(tat)ja az ember és a gép kapcsolatát. Keretét a III. Világháború és egy időutazás adja. A filmben Arnold Schwarzenegger egyik legjellegzetesebb alkotását nyújtja. (Dupla DVD és extrák!)
X AKTÁK, (The X Files Movie) 1998, iMDB:6.7, 118', reg.2
Rendező: Rob Bowman (I), Író: Chris Carter, Zene: Mark Snow, Sztárok: David Duchovny, Gillian Anderson,
Aki szereti a misztikus témájú filmeket, és akinek a hasonló című TV sorozat is tetszett, annak bizonyára kedves lesz ez is.
PCFormat, 2000/15 December, reg.2
Kisfilmek és mozielőzetesek: Shaft; A Sejt (A Cella); A Bájkeverő; Dínó; Hulla, hó, telizsák; Fantázia 2000; A Kis Hableány 2; A Mars Mentőakció; Irány Eldorado; The Grinch
Teljes programok: Evidence Eliminator 3.1; Hemera Photo Object; HotDog 5.5; PC-Enciklodédia; TurboCad 2D 6.5; Ulead Photoimpact 3.02; Xara 3D, és még sok-sok más program...


Selmeci Béla, (selm@szfki.hu) I épület, 1. em. 117C. szoba, Telefon:1758
ROXANNE, (Roxanne) 1987, iMDB:6.9, 107', reg.2
Rendező: Fred Schepisi, Író: Steve Martin, Sztárok: Steve Martin, Daryl Hannah,
Az egyik legjobb modern kori Cyrano feldolgozás, melyben Steve Martin valósággal remekel. (A sztori: A kisvárosi tűzoltó, C.D., őrülten beleszeret a nemrég a városba költöző lányba, egy gyönyörű csillagászba, Roxanne-ba. De van egy óriási probléma: C.D.-nek elképesztően nagy orra van, és meg van győződve róla, hogy egy olyan gyönyörű lány, mint Roxanne, soha nem szeretne bele egy ilyen hatalmas 'tartozékkal' megáldott férfiba. Roxanne igazolni látszik félelmét, mikor beleszeret Chrisbe, a kelet-európai, jóképű segédmunkás tűzoltóba. Az önmarcangolást csak tetézi, hogy C.D. elvállalja, hogy szerelmes levelet ír Roxanne-nak Chris nevében, melyben kiönti saját titkos érzelmeit. A Cyrano de Bergerac eme modern feldolgozásában C.D. orra (és Chris teste) áll Ő és az igaz szerelem közé.)
SZELLEMÍRTÓK, (Ghostbusters) 1984, iMDB:7.3, 107', reg.2
Rendező: Ivan Reitman, Író: Dan Aykroyd, Harold Ramis, Sztárok: Bill Murray, Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis, Rick Moranis, William Atherton,
Remek humorú sci-fi filmvígjáték, jó zenével és fordulatokkal...
TAXI, (Taxi) 1998, iMDB:6.7, 90', reg.2
Rendező: Gérard Pircs, Író: Luc Besson, Zene: IAM, Sztárok: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Manuela Gourary, Emma Sjöberg, MAGYAR SZINKRON!
Az autós üldözéses filmek szerelmeseinek egy kötelező darab. De aki a lövöldözésekért, vagy a sajátos francia humorért vannak oda, azok se hagyják ki!
TAXI 2, (Taxi) 2000, iMDB:6.5, 82', reg.2
Rendező: Gérard Krawczyk, Író: Luc Besson, Zene: Al Khemya, Sztárok: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Marion Cotillard, Emma Sjöberg, MAGYAR SZINKRON!
Az autós üldözéses filmek szerelmeseinek egy sorozat immár második darabja.
TÖK ALSÓ, (Deuce Bigalow: Male Gigolo) 1999, iMDB:5.5, 88', reg.2
Rendező: Mike Mitchell (VI), Író: Harris Goldberg és Rob Schneider Sztárok: Rob Schneider, William Forsythe, Eddie Griffin, Arija Bareikis, Oded Fehr,
Sokak szerint az 1999-es év legjobb filmvígjátéka.
BIGYÓ FELÜGYELŐ, (Inspector Gadget) 1999, iMDB:4.1, 78', reg.2
Rendező: David Kellogg, Író: Andy Heyward és Jean Chalopin Sztárok: Matthew Broderick, Rupert Everett, MAGYAR SZINKRON!
Meglehetősen lepontozott, ámde jópofa számítógépes animációkkal telitűzdelt vígjáték/mese.


Osváth Zoltán, (osvath@mfa.kfki.hu) 26. épület, f.sz. I. szoba, Telefon:1157
LORD OF THE DANCE, (Lord of the Dance) 1997, iMDB:5.7, 90', reg.2
Rendező: David Mallet, Koreográfia: Michael Flatley, Zene: Ronan Hardiman, Karmester: Anne Dudley, Sztárok: Michael Flatley, Bernadette Flynn, Daire Nolan, Gillian Norris, Helen Egan, Anne Buckley, Mairead Nesbitt, Cora Smyth,
Akik szeretik a nagyszerű ír népzenét és táncot, Michael Flatley bravúros produkcióit, (valamint a szerfelett csinos és eleven hölgyeket...) azoknak tetszhet ez a DVD. Sajnos extrák nincsenek rajta.


A DVD filmek számítógépen való visszajátszásához szükséges:

1.) DVD olvasó, amely külsőleg ugyanolyan, mint a közönséges CD-ROM drive-ok (kompatibilis is vele), csak éppen a DVD lemezeket is képes olvasni. Ezek általában kb. 2-3-szor kerülnek többe, mint egy hagyományos, jó minőségű CD drive. Érdemes olyan olvasót vennünk, amely képes olvasni a legnagyobb kapacitású (800 MByte, 90') írható CD-ket is. Ilyenek pl. az ASUS, és a Toshiba drive-ok, szemben pl. az egyébként népszerű Pioneer-rel, mert az ilyen szempontból nem ajánlható.

2.) Megfelelő sVGA kártya. A kártyának támogatnia kell az ún. "Motion Compensation"-t, különben csak igen erős proci mellett lesz folyamatos a lejátszás. MC-t támogató sVGA kártyák pl. a Savage3D, Savage4, a GeForce sorozat, a Rage Pro, Rage 128, Rage 128 Pro és a Radeon. (Az nVIDIA kártyák a TNT2-ig bezárólag, a Matrox G200/G400/450, és a 3Dfx kártyái nem, mert ezek csak a DirectDraw-t támogatják!) Az újabb ATi kártyák (Rage 128, Rage 128 Pro és a Radeon) ún. iDCT-re (inverz diszkrét koszinusz transzformációra) is képesek, ami még sokkal tovább csökkenti a processzor terhelését, ha az ATi DVD lejátszó programját használjuk. (Az egyébként méltán népszerű PowerDVD program csak a DirectDraw-t és az MC-t használja ki a grafikus kártya adottságai közül!) Leszámítva ez utóbbi (iDCT-s) kategóriát, az ún. software-es lejátszók nem tudják elvégezni az eredetileg interlaced felvételek (pl. videó klippek) deinterlace-elését, ezért azok megjelenítése a monitoron nem lesz tökéletes.

3.) Elegendően gyors processzor. Ha az sVGA kártyánk az MC-t és az iDCT-t egyaránt támogatja (tehát Rage 128, vagy Radeon), akkor egy 200 MHz-es Pentium is elég a jó minőségű visszajátszáshoz. Ha csak az MC-t támogatja, akkor minimum egy 500-600 MHz-es processzort kell megcéloznunk. (A manapság nagyon kedvező áron vehető Duron 600 MHz pl. teljesen megfelelő.)

4.) Szükségünk van egy normális (tehát legalább 2x16 bit/48 kHz-et tudó) hangkártyára is. A 4 db, vagy még több csatornát tudó hangkártya nem létkérdés, de persze nagyon előnyös, hiszen a DVD-ken mozi minőségű hang van!

5.) Különálló DVD dekóder kártyára manapság már nincs feltétlenül szükség, sem pedig asztali DVD lejátszóra. Míg a dekóder kártya kedvező árú lehet (10-20 eFt), az asztali DVD kissé drágább (50-150 eFt), de mindkettő fogyatékossága a hardware-es régió kód kezelés.
Ha egy DVD filmet mindenáron hagyományos TV-n szeretnénk megnézni, akkor ún. videó kimenetes sVGA kártyát kell vennünk. Ekkor számíthatunk arra, hogy a képminőség általában rosszabb lesz, mint a számítógép monitorán! (Kivéve az interlaced felvételeket.) Szóval talán előnyösebb nagyobb monitort beszerezni.)

6.) Természetesen lejátszó szoftver is kell. Tulajdonképpen a Windows 98 DVD Player-e (125 kB) is képes alap szintű DVD lejátszásra, de kezelhetőség és szolgáltatások szempontjából fölötte van a PowerDVD program, amely sokfajta sVGA és hangkártyát is támogat és shareware-ként is hozzáférhető. ATi kártyáknál az iDCT funkció kihasználásához szükségünk van az ATi DVD lejátszó programjára, amelyet néha (de nem mindig) mellékelnek az ATi sVGA kártyához. Szerencsére CD-n külön is megvásárolható, pl. az Automex Kft-nél. (A Budapesti számítástechnikai boltok címeiről részletes lista található itt.)

Keresés film, DVD, VHS, előadó, színész, stb. után:
AltaVista Find this:   

E-mail to DcsabaS E-mail # Last Mod: Fri, 06 May 2011 09:38:53 GMT Hungary Balaton Budapest iNDEX MTA KFKI MFA Alag3