Igazgató: Prof. BÁRSONY István DSc, H-1525 Budapest, Konkoly-Thege M. út 29-33, Tel.:+361-3922225, Fax:+361-3922226

MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak

A jelentkezéssel kapcsolatos információk ITT.

dr. MISJÁK Fanni #06g - KÖZÉPKORI NANOTECHNOLÓGIA - Aranyozott hímzőfonal vizsgálata elektronmikroszkóppal
Témavezető 1.: dr. MISJÁK Fanni, Tel.:392-2222,3924, Épület:26, Szoba: 124, E-mail:misjak@mfa.kfki.hu,misjak.fanni@ttk.mta.hu, GEarth:(KFKI_26)
BOKÁNYI Eszter #06g -
Témavezető 2.: BOKÁNYI Eszter, Tel.:, Épület:26, Szoba: 124, E-mail:e.bokanyi@gmail.com, GEarth:(KFKI_26)

Régi korok tárgyait, eszközeit ma már legtöbbször csak kultúrtörténeti érdekességként tekintjük meg: készítési módjukat, használatuk célját elavultnak tartjuk. Közelebbről megvizsgálva ezeket a tárgyakat azonban kiderül, hogy az adott kor módszereinek kihasználásában lenyűgöző lehetett a mesterek ügyessége, tudása. Gyakran el sem tudjuk képzelni, hogy a mostani technikai lehetőségek nélkül hogyan lehetett precíz, finom megmunkálást elérni, vagy éppen különleges festékrétegeket előállítani (1. ábra).

A régészet és társtudományai az ehhez hasonló kérdések megválaszolásához nemcsak az egykorú írásos forrásokat, hanem a legmodernebb mérési és kiértékelési eljárásokat is felhasználják: ilyen például a talaj vezetőképességének mérése, a különböző analitikai eljárások (röntgenfluoreszcencia-analízis, neutronaktivációs analízis), vagy éppen a híres radiokarbon kormeghatározási módszer, illetve a különböző mikroszkópos módszerek is.

kódex borító 1 kódex borító 2 kódex borító 3
1. ábra. Középkori kódexek díszes borítói.hímzőfonál
2. ábra. Középkori hímzőfonal pásztázó elektronmikroszkópos képe.

Ezek sorába illeszkedik a transzmissziós elektronmikroszkópia (TEM, Hun/ Eng) melynek segítségével a minta anyagának belső szerkezetébe nyerhetünk közeli bepillantást. A belső szerkezet főleg az anyag megmunkálásáról hordoz értékes információt, így a készítés módjára következtethetünk belőle. Egy érdekes problémakör például a hajdani aranyművesek munkamódszereinek megismerése TEM segítségével.

A középkori ruhák, kódexek (1. ábra) fontos díszítőeleme volt a hímzés, melynek anyaga, finomsága a tulajdonos vagyoni helyzetére utalt. Ezekben a hímzésekben olyan aranyozott szálak is fellelhetők, amelyek átmérője a pár-tíz mikrométeres tartományba esik, amely a ma elérhető legfinomabb hímzőfonalak vastagságának nagyságrendje (2. ábra). De vajon hogyan készítették ezeket a leheletfinom fémötvözet szálakat az akkori mesteremberek? Ha transzmissziós elektronmikroszkóppal megvizsgáljuk a szálat alkotó kristályszemcsék szerkezetét, összetételét, orientációját, akkor közelebb jutunk a kérdés megválaszolásához, és a lehetséges készítési technikák (mint például a 3. ábrán is látható dróthúzás, vagy a kalapálás) közüli választáshoz.

dróthúzás
3. ábra. A dróthúzó mester készíti a fémszálat.
A témába bekapcsolódó diák az első nap megismerkedik a transzmissziós elektronmikroszkópia és az elektrondiffrakció alapjaival, majd a második nap egy középkori kódexből származó aranyozott fonál keresztmetszeti mintájáról témavezetője segítségével felvételeket és diffrakciós képet készít. A harmadik nap a készült felvételeket kiértékeljük és a munkát összefoglaljuk.
Ajánlott TV műsor: Delta, 2012. május 05., Nemesfém fonalak FLV (21 MB)


ELÉRHETŐSÉGEK:
Témavezető 1.: dr. MISJÁK Fanni, Tel.:392-2222-3924, Bp. XII. Konkoly-Thege M. út 29-33, Épület:26, Szoba:124, E-mail:misjak@mfa.kfki.hu,misjak.fanni@ttk.mta.hu, GEarth:(KFKI_26)
Témavezető 2.: BOKÁNYI Eszter, Tel.:, Bp. XII. Konkoly-Thege M. út 29-33, Épület:26, Szoba:124, E-mail:e.bokanyi@gmail.com, GEarth:(KFKI_26)

Utolsó frissítés: Mon, 06 May 2013 22:34:39 GMT, Számláló: