Igazgató: Prof. BÁRSONY István DSc, H-1525 Budapest, Konkoly-Thege M. út 29-33, Tel.:+361-3922225, Fax:+361-3922226

MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak

NANOSZERKEZETEK ELŐÁLLÍTÁSA és TULAJDONSÁGAI
(MTA MFA, Kerámiák és Nanokompozitok osztály)

A jelentkezéssel kapcsolatos információk ITT.dr. DEÁK András NANOSZERKEZETEK ELŐÁLLÍTÁSA és TULAJDONSÁGAI (1-2 napos téma!)
Témavezető: dr. DEÁK András, Tel.:392-2602, Épület:26, Szoba:224, E-mail:deak@mfa.kfki.hu, GEarth:(KFKI_26)

nanorészecskék diffraktáló rétege
1. ábra. kb. 350 nm-es nanorészecskék diffraktáló rétege.

A divatos "nano-tudományokban" a nano szócska a görög "νανος" (nanosz), azaz "törpe" szóból ered. Tudományos értelemben a "nano" kifejezés a 10-9 méteres nagyságrendbe eső dolgok általános megjelölésére szolgál. Összehasonlításként, a baktériumok általában néhány mikrométeresek, azaz mintegy 1000-szer nagyobbak. Manapság igazán divatosak a nanotudományok, de tulajdonképpen már a középkorban is művelték a nanotechnológiát, csak akkor még nem tudták :-). Ugyanis a régi katedrálisok színes üvegei sokszor nano-méretű arany szemcséknek köszönhetően tündököltek olyan szépen... A mai, moder nanotudományok modern előfutára a kolloidika tudománya, amit - bár sokan nem tudnak róla - Magyarországon világszínvonalon műveltek!

nanorészecske réteg elektronmikroszkópos képe
2. ábra. A nanorészecske réteg elektronmikroszkópos képe 16.000× nagyításban.

A modern alkalmazások szempontjából nagyon érdekesek az olyan szerkezetek, amelyek nano-léptékben mutatnak valamilyen különkeges tulajdonságot. A legtöbbször bonyolult és igen költséges, az anyag "farigcsálásán" alapuló fizikai módszerekkel szemben a nanoszerkezetek alulról történő felépítését teszik lehetővé az ún. nedveskémiai módszerek. Ezekkel - a fizikai eljárásokkal szemben - jóval egyszerűbben állíthatóak elő nanorészecskék, illetve nanorészecskéknek speciális rendszerei. A különböző, nanorészecskékből felépített struktúrák már számtalan területen bizonyítottak (pl. emulziók stabilizálása, napelemek, orvosbiológia alkalmazások), s így a velük való foglalkozás egy rendkívül színes, változatos és érdekes világra nyit ablakot.

A laborban többek között megtekinthetőek, sőt, készíthetőek lesznek különféle érdekes, színes szerkezetek nanorészecskékből, vagy akár molekulákból. Szabad szemmel is láthatjuk majd mi történik az anyaggal, ha annyira pici, amikor már szinte nincs is :-). Megtudhatjuk azt is, miért lesz egy kerámia speciális tulajdonságú, ha megfűszerezzük egy kis "nano"-val...
ELÉRHETŐSÉGEK:
Témavezető: dr. DEÁK András, Tel.:392-2602, Bp. XII. Konkoly-Thege M. út 29-33, Épület:26, Szoba:224, E-mail:
deak@mfa.kfki.hu, GEarth:(KFKI_26)

Utolsó frissítés: Wed, 29 Apr 2009 17:22:46 GMT, Számláló: