Igazgató: Prof. BÁRSONY István DSc, H-1525 Budapest, Konkoly-Thege M. út 29-33, Tel.:+361-3922225, Fax:+361-3922226

MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak

A jelentkezéssel kapcsolatos információk ITT.

KOVÁCS Boglárka #11F - JELÖLÉSMENTES BIOSZENZORIKAI MÉRÉSEK - fehérjék és baktériumok vizsgálata, csoport HONLAP
Témavezető: KOVÁCS Boglárka, Tel.:392-2222-1232, Épület:26, Szoba:205, E-mail:kovacsb@mfa.kfki.hu, GEarth:(KFKI_26)

Napjainkban a patogén baktériumok kimutatását célzó szenzor-rendszerek iránt megnőtt az érdeklődés. Főként az élelmiszerbiztonság, az orvosi diagnosztika és a biológiai hadviselés területén. Ez azzal magyarázható, hogy a baktériumok által okozott megbetegedések száma évről évre növekszik. Az évi 50 millió haláleset több mint 40%-át okozzák világszerte! A baktériumok meglehetősen piciny mérete (1-5 mikron) és szaporodásuk gyorsasága megnehezíti az érzékelésüket (1. ábra).

Salmonella baktériumok
1. ábra. Fluoreszkáló Salmonella baktériumok mikroszkópos képe.

A multi-rezisztens kórokozók megjelenésével különösen nagy a jelentősége az idejében történő felismerésnek. Sőt, rendkívül fontos, hogy olyan érzékeny technikával rendelkezzünk, mely már a testi tünetek megjelenése előtt kimutathatóvá teszi az adott betegséget, hiszen közhelyszerűen tudott; a minél korábbi diagnosztika hatványozottan könnyebbé és olcsóbbá teszi nemcsak a megelőzést, hanem a gyógyítást is. Ennek nemzetgazdasági hozadéka is van, hiszen kevesebb lesz a beteg és ők is előbb tudnak munkába állni, kevesebb időt töltenek el betegszabadságon.

A bioszenzorika története, hasonlóan sok modern tudományhoz a XX. században kezdődött. A múlt század második felének közepéig a különböző jelölő anyagokat (festék molekulák, radioaktív anyagok) felhasználó módszerek egyeduralkodóak voltak. Ezen eljárások legjelentősebb képviselője az ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbeet Assay) teszt, mely immunanyagok és jelölő molekulák felhasználásával működik. Érzékenysége rendkívül nagy, akár egyetlen molekulát is ki lehet vele mutatni, de sajnos a jelölő anyag hatását a célmolekulára nem tudjuk megjósolni, ezért érdemes a jelölésmentes módszerek felé fordulni.

Az egyik legáltalánosabban elterjedt optikai dielektromos hullámvezetőket alkalmazó módszer az OWLS (Optical Waveguide Lightmode Spectroscopy) optikai hullámvezető fénymódus spektroszkópia (2. ábra).
Ennél a technikánál a felület-közeli törésmutató vizsgálata szögmérésre van visszavezetve oly módon, hogy a minta által a rács felett okozott törésmutató-változás kiváltja a becsatolási szög megváltozását is. A műszer lelke a hullámvezető optikai csip, valamint a csipet a rács hosszanti tengelye körül forgató goniométer.

Woollam M2000DI spektroszkópiai ellipszométer
2. ábra. Az OWLS szenzor fő alkotórészei és működési elve.


TERVEZETT PROGRAM:
  • Megismerkedni a jelölésmentes bioszenzorika gyakorlati és elméleti alapjaival.
  • OWLS szenzort felhasználva fehérjebevonatot kialakítani hullámvezető felületen.
  • A kialakított fehérje rétegen baktériumok kitapadását megvizsgálni jelölésmentes optikai bioszenzor segítségével.
  • ELÉRHETŐSÉGEK:
    Témavezető: KOVÁCS Boglárka, Tel.:392-2222-1232, Bp. XII. Konkoly-Thege M. út 29-33, Épület:26, Szoba:205, E-mail:kovacsb@mfa.kfki.hu, GEarth:(KFKI_26)

    Utolsó frissítés: Thu, 05 May 2016 19:44:05 GMT, Számláló: