Igazgató: Prof. PÉCZ Béla D.Sc., H-1525 Budapest, Konkoly-Thege M. út 29-33, Tel.:+361-3922225, Fax:+361-3922226
MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak

Vissza
A FIGYELMETEKBE AJÁNLJUK!

Ezen a helyen rendszeresen emlékeztetünk titeket más természettudományos lehetőségekre. Egy részük kapcsolatos velünk (MFA), de nem mind. Főleg azoknak ajánljuk az áttanulmányozását, akik nem fértek be az MFA Nyári Iskola létszám keretébe, de azoknak is, akik egyszer már voltak nálunk, és ezért csak elenyésző eséllyel pályázhatnának újra.

A sokféle program és pályázat közül kivált azokra figyeljetek, amelyek megfelelnek közelebbi kíváncsiságotoknak! (Mert "Ha az ember lelke növény, akkor a virágzásához a kíváncsiságunknak megfelelő vízzel kell locsolgatni...")


(
URL)

MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet
Intézetünk 2011-ben pályázatot hirdetett nanotechnológia iránt érdeklődő személyeknek (iskolásoktól dolgozókig), "NanoDemo" címen. Olyan ötleteket, javaslatokat vártunk, amelyek (megfelelő kidolgozás után) bárkinek segíthetnek megérteni egyes nanotechnológiai jelenségeket. A pályázat összdíjazása 750 ezer Ft volt, és a rendelkezésre álló igen rövid idő ellenére is érdemes volt elgondolkodni rajta. A pályázati anyag max. 5 oldal lehetett, és egy-egy témában max. 3-an indulhattak. (De több témával is szabad volt próbálkozni.) A később külső segítséggel megvalósított pályaműveket a Csodák Palotájában és egy mozgó interaktív nanotechnológiai (buszos) kiállításon mutatjuk be. A pályázatokat SZAKOLCZAI Krisztinának kellett elküldeni E-mail-ben (szakolczai@mfa.kfki.hu), 2011. február 11., 14h00-ig. A pályázati kiírás szövegét itt tekinthetitek meg: NanoDemo2011_MFA_palyazat.pdf
A pályázatról a Klub Rádióban is hallhattatok interjút: (mp3, 6.7MB)
Bár ez a pályázat már lezajlott, alighanem később is lesz, úgyhogy tartsátok észben! (Ezúttal is 2 egykori nyári iskolás fiatal nyert 50-50 eFt-os díjat: Ferenc Kata és Hábel Ervin)(
URL)

Magyar Innovációs Szövetség - Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny
A szövetség már nagyon régóta szervez nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú versenyt fiataloknak, kreativitásukat kibontakoztatandó. Komoly munkához komoly támogatást is nyújtanak (anyagit és szellemit egyaránt, már a munka elvégzéséhez is!), így akik készek arra, hogy újítóvá/feltalálóvá váljanak, azok ne habozzanak, hanem vágjanak bele! Már eddig is születtek nagyon szép eredményeink: Böröczki Zoltán István révén 2010-ben I. díj, továbbá Hábel Ervin és Janosov Milán révén pedig 1-1 kiemelt dícséret. Korábban Nickl István és Simon Dávid Szabolcs révén egy-egy II. díj! A legelső MFA Nyári Iskola egyik "öreg diákja", Simon Dávid Szabolcs már szinte tapasztalt feltalálónak mondhatja magát, ugyanis a nemzetközi INTEL ISEF 2010 versenyen Sugár Krisztinával közösen ugyancsak II. dijat nyertek! A 2011/2012-es versenyen Vámi Tamás Álmos egy dícséretet és egy kiemelt dícséretet ért el (több témával is érdemes indulni!), Hollós Ádám pedig elhozta az egyik I. díjat ("Optikai szeizmográf"). 2013-ban Mérő László II. díjas lett ("Neurális háló alapú helyesírás-ellenőrző rendszer"). A sikersorozat 2014-ben is folytatódott, ugyanis két 2013-as nyári iskolás diákunk is I. díjban, egy további pedig III. díjban részesült: B. Kiss Bálint ("Apa Board ARM mikroprocesszor kísérletező és tanulási eszköz"), Németh Péter ("Elektromágneses vezérlésű, lebegő kisautó"), Genda Attila ("A Mandelbrot-halmaz tanulmányozása"). (Nem árt ha tudjátok, a díjazottak egy kisebb fizetésnyi ösztöndíjat is kapnak a verseny után még egy évig, a további munkájuk támogatása céljából!) A következő évi pályázati kiírás mindig november 15. körül várható.


(
URL)

AKI kíváncsi kémikus
Az MTA KK - Anyag és Környezetkémiai Intézet az elsők között csatlakozott 2008-ban indított kezdeményezésünkhöz, és 2009-től szervezik meg saját tudományos kutatótáborukat, általában közvetlenül a miénket követő héten, ezért az ügyesebb diákok akár mindkét táborban részt vehetnek! A feltételek és a körülmények nagyjából hasonlóak, a felvett létszám kissé magasabb, a témák pedig kissé "kémiaibbak".


(
URL)

Eötvös Természettudományos Tábor
Az ELTE Eötvös József Collegiuma és az ELTE Természettudományi Kara ebben az évben (2015) negyedszer rendezi meg az Eötvös Természettudományos Tábort, július 20. és 26. között Budapesten, az idén még nem végzős természettudományos érdeklődésű középiskolások számára. Az egy hetes táborozásnak többnyire van egy minimális költsége (jelenleg egyeztetés alatt). A táborban való résztvétel igazi feltétele, hogy írni kell egy rövid esszét a kihirdetett témák valamelyikéből (íme a témák). A dolog különlegessége, hogy a legjobb esszék alkotói mentesülnek a részvételi díj fizetése alól! Jelentkezni pedig még bőven van idő, ugyanis a határidő június 21 éjfél.!


(
URL)

Nyári Egyetem Középiskolásoknak
Ha 15-18 év közötti, a műszaki és/vagy a természettudományok iránt érdeklődő középiskolás diák vagy, akkor jelentkezhetsz a Pannon Egyetem mérnöki karának nyári egyetemére is, mégpedig a következő időszakokra: 2011. június 27-július 2. (ez sajnos egybeeski az MFA Nyári Iskolával), és 2011. július 25-30. Letölthető plakátjuk is van: PDF. (A részvétel nem ingyenes (29eFt/fő/turnus), de az étkezés és a szállás költségeit már tartalmazza.) A jelentkezési határidő 2011. május 25. volt.


(
URL)

Millenium Youth Camp
A miénkhez többé-kevésbé hasonló nemzetközi természettudományos táborozás Finnországban, angol nyelven. 2009. óta szervezik meg, sok-sok diákkal a világ minden részéről, és ez sem kerül egy filléretekbe sem - már ha bekerültök! Felejthetetlen élmény bárkinek! A 2012-es táborozásra a határidő 2011. december 18. volt.
Megjegyzés: eddig nem túl sok magyar diák jutott be, elsősorban az angol nyelv szerényebb ismerete miatt (már nemzetközi összehasonlításban). Csak javasolni tudom, hogy gondoljátok át (ANGOLUL!), mi mindennel szeretnétek a táborban foglalkozni, milyen kérdésekre számítotok (a felvételiztetőktől és a többi diáktól), mi mindent szeretnétek elmesélni magatokról, családotokról, Magyarországról. Ha valamiben tudunk segíteni, azonnal írjatok!


(
URL)

Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK)
A TIT Kossuth Klub Egyesület, a TIT Stúdió és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány általában az év elején hirdeti meg pályázatát jellemzően a középiskolás korosztály számára. Ez a pályázat különösen azok számára lehet érdekes, akik a művészetek és a tudományok között egyensúlyoznak! Minimális nevezési díj (1000 Ft) mellett értékes jutalmak és további lehetőségek kecsegtetnek. 2012-ben egy korábbi nyári iskolás diákunk (Hábel Ervin) 5 napos franciaországi tanulmányutat nyert műszerével. Hogy mikor jelenik meg a következő pályázat, azt még nem tudjuk, tartsátok nyitva a szemeteket! (Ez volt a 2012-es kiírás dokumentuma és meghirdetése.)


(
URL)

Nanotechnológia az otthonomban 2010
A "The International NanoScience Community - TINC" által kimondottan középiskolások számára kiírt esszé pályázat, melynek beadási határideje november 1. volt. 2009-ben egyik diákunk (Hábel Ervin) nagyszerűen szerepelve elhozta a (megosztott) első díjat! Úgyhogy akik nálunk nanotechnológiai témát műveltek, azok érezzék magukat inspirálva :-)! (A dolog egyébként fordítva is működött, mert a másik megosztott első díjas fiatal (Simon András) pedig idén csatlakozhatott hozzánk, az MFA Nyári Iskolához!)


(
URL)

Kutatók Éjszakája
Ez a programsorozat rendszeresen kínál fotó és videó (kisfilm) pályázatokat is, amelyeken érdemes elindulni, ha valaki a tudomány mellett a művészeteket, vagy az ismeretterjesztést is kedveli. Tavaly 2 diákunk (Hábel Ervin és Janosov Milán) is nagyszerűen szerepelt, tekintve hogy elhozták az első és a különdíjat is!


(
URL)

ELTE Matematikai Intézet - Modellalkotási Pályázat
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézete 2009. őszén egy Modellalkotási Pályázatot írt ki kifejezetten középiskolások számára, ahol egyik korábbi diákunk (Janosov Milán) nagyon szép eredményt ért el. A pályázatot vélhetően idén ősszel is ki fogják írni, de a pontos címet sajnos még nem tudjuk, úgyhogy résen kell lennetek!


(
URL)

SzTE: Bolyai Pályázat Matematikából
A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete minden évben meghirdeti középiskolások számára matematikai pályázatát. A 2011-es évre kiírt téma: "Középiskolai matematikához kapcsolódó problémák, érdekességek". Pályázni általában egy max. 10 oldalas dolgozattal, egyénileg, vagy 2-3 fős csapatban lehet. A díjazottak könyv, oklevél és pénzjutalomban is részesülnek, felkészítő tanárukat is beleértve. A legjobb dolgozatok a Polygon c. folyóiratban nyomtatásban is megjelenhetnek! A 2011-es beküldési határidő szeptember 31. volt. Ezen a versenyen is szépen szoktak szerepelni volt nyári iskolás diákjaink :-)! 2009-ben Janosov Milán (3. díj), 2011-ben KÚSZ Ágnes (1. díj és interdiszciplináris különdíj!), HOKSZA Zsolt Tibor (2. díj). Az idei verseny eredményhiredetése: 2011. november 12-én lesz. Matematikai vénájúaknak érdemes figyelni a következő évi versenyre!


(
URL)

SZTE: Pályázat kísérleti fizikából
A Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizika Tanszéke rendszeresen meghirdeti középiskolások számára a kísérleti fizikai pályázatát. Erre az évre a kiírt téma: "Építsünk hőerőgépet, hőszivattyút vagy hűtőgépet!" Komoly díjakat lehet nyerni, és akár 2 fős csapatokban is lehet indulni. A beküldési határidő: október 15. (Tavaly ezen a versenyen is szép sikert ért el egyik diákunk (Janosov Milán, 2. díj), noha egyedül versenyzett párosokkal szemben...)


(
URL)

Miskolci Egyetem: II. ANYAGTUDOMÁNYI VERSENY - NAPENERGIA
A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara 2. alkalommal hirdeti meg középiskolások számára anyagtudományi versenyét, ezúttal a napenergia hasznosítására koncentrálva. A verseny többfordulós, elsősorban elméleti jellegű és csapatverseny! Kedvenc tanárotokat is bevonhatjátok! Jelentkezési határidő október 17. volt.


(
URL)

DE OEC - Sántha Kálmán Szakkollégium
2009-ben a Debreceni Egyetem Sántha Kálmán Szakkollégiuma is szervezett egy 2 hetes tudományos tábort döntően orvosi érdeklődésű debreceni gimnazisták számára. Az Alföld TV "Klinika" c. műsora és tavalyi internetes híradások szerint a programot folytatni kívánták, Nyíregyházára is kiterjesztve. Sajnos további infókat nem tudtunk kideríteni - nektek talán sikerül...


(
URL)

Szilárd Leó Nukleáris Szaktábor
A Magyar Nukleáris Társaság idén is megszervezte a magfizika (leendő?) szerelmeseinek nukleáris szaktáborát. A tábor fizetős és valószínűleg jövőre is lesz, úgyhogy akit érdekel, időnként pillantson el a honlapukra!


(
URL)

MCSE Észlelési pályázat: Galilei 1610-2010
Ennek a csillagászati jellegű pályázatnak a határideje ugyan már lejárt, de bizonyára akad majd hasonló ezután is, úgyhogy nézzetek körül!


(
URL)

PROMÉTHEUSZ 2014
A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kukatóközpontja az "Ég és Föld vonzásában - a természet titkai" című pályázat támogatásával versenyt hirdet középiskolai tanulók és felsőoktatási intézmények hallgatóinak távcsöves megfigyelés elvégzésére.
A pályázat leírása megtalálható az Élet és Tudomány 2014/23-as számában (2014. június 6.), a 726-727 oldalakon (lásd a fenti linkről letölthető PDF-et). A pályázat beadási határideje: 2014. június 30. 23:59, további információ kérhető E-mail-ben: diakverseny2014@csfk.mta.hu, a pályázathoz egy adatlapot is ki kell tölteni, amely letölthető innen: http://tinyurl.com/lj34p3n.


(
URL)

Kutató Diákok Mozgalma
A Kutató Diákok honlapján rendszeresen felbukkannak olyan versenyek és rendezvények, amelyeken érdemes lehet elindulni, vagy részt venni.


(
URL)

Diákverseny.linkcenter.hu
Ezen a honlapon elég sok versenyt találni, köztük szép számú matematikai és természettudományos vonatkozásút.


(
URL)

Színpadon a természettudomány
Természettudomány-tanítási fesztivált ajánlunk a figyelmetekbe, számos érdekesebbnél érdekesebb bemutatandó kísérlettel a Csodák Palotájában (Budapest, Millenáris Park), október 2-án. Az eseményre a tanároknak pályázniuk kellett, nektek csak egy osztálykirándulást kell nyélbe ütni :-)!
Utolsó frissítés: Sat, 20 May 2017 20:07:33 GMT, Számláló: Tovább