Igazgató: Prof. PÉCZ Béla D.Sc., H-1525 Budapest, Konkoly-Thege M. út 29-33, Tel.:+361-3922225, Fax:+361-3922226
MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak

Vissza
KÉRDÉSEK és VÁLASZOK


Az MFA Nyári Iskola olyan mint egy tipikus középiskola?

Dehogy! Az MTA EK MFA egy tudományos kutatóintézet. Kutatói munkánkba kínálunk betekintést egyes kiválasztott kíváncsi és tehetséges középiskolásoknak. Szerintünk nagyon érdekes és hasznos elfoglaltság lehet 1 hét a mi tudományos táborunkban. Még mi is tanulhatunk belőle :-)! (Mottónk: "Tanuljunk egymástól!") (Amúgy rossz jegyet sem adunk, csak egy szép oklevelet annak, aki nagyon szorgalmas volt.)

Van-e jelentkezési űrlap?

Nincs! Azt gondoljuk ugyanis, hogy többet elárul rólatok, ha szabadon írhatjátok le gondolataitokat magatokról és a választott témákról. (Szempontokat persze adunk, a "Jelentkezés" menüpont alatt.) Ugyanakkor a személyi adatok megadásához felhasználhatjátok ezt a file-t: Adatok_2018.doc

Kik jelentkezhetnek?

A természettudományok iránt érdeklődő, idén még NEM VÉGZETT középiskolások (vagyis akik szeptembertől még visszetérnek iskolájukba). Jelentkezhettek Budapestről és vidékről, akár Magyarország legtávolabbi falujából is, sőt, még a szomszédos országok magyarlakta területéről is!

Idén érettségizők miért nem jelentkezhetnek?

Nyiltan bevallott törekvésünk, hogy szeretnénk befolyásolni pályaválasztási szándékaitokat. Akik az idén érettségiznek, azok már valószínűleg régen döntöttek. (Ha természettudományos irányban tanulnak tovább, akkor TDK, diplomamunka és szakdolgozat kapcsán bármikor fordulhatnak hozzánk.) Ezenkívül, aki idén még nem végzős, az könnyebben tarthat majd középiskolás társainak élménybeszámolót!

Hol és hogyan lehet jelentkezni?

A "Jelentkezés" menüpont alatt erre megtaláljátok a részletes választ. A rövid válasz: E-mail-ben: nyariiskola@mfa.kfki.hu

Szülői, szaktanári támogatás szükséges-e?

Szüleiteknek természetesen tudniuk kell arról, hogy hozzánk jelentkeztek és bele is kell egyezniük! Szaktanári ajánlás is előnyös, bár ez utóbbi nem kötelező. Az ajánlást beleszerkeszthetitek a jelentkező leveletekbe, de külön file-ban is elküldhetitek.

Csak kitűnő tanulók jelentkezhetnek?

Egy csudát! Mi jobban díjazzuk a szorgalmat és az eredeti, kreatív gondolkodást. (De azért a tanulás is fontos, higgyétek el!)

Aki jelentkezett, az már automatikusan jöhet is?

Sajnos NEM! Összesen legfeljebb csupán max. 20-23 diákot tudunk fogadni. A döntésről időben értesítünk mindenkit.

Szerveznek máshol is hasonló tábort?

Előfordul! Tavalyelőtt az egyik tábor közvetlenül előttünk, a másik pedig után volt, így az igazán kíváncsiak (és szerencsések), akár mindhárom táboron részt vehettek! A megelőző tábor tavaly előttről (remélhetőleg idén is lesz, náluk érdeklődjetek!):
-->június 18-22 (2012): "Élő Fizika Nyári Tábor" (Debrecen). A Debreceni Egyetem Fizikai Intézete és az ATOMKI laborjainak munkájába lehetett bekapcsolódni. Főleg az Északalföldi régióból vártak jelentkezőket.
-->június 26-30: "MFA Nyári Iskola Középiskolásoknak" (Csillebérc, Budapest). Ezek vagyunk mi :-)! Nálunk mindenféle tudományt lehet művelni (fizika, kémia, biológia, matematika, stb.), kivált egyszerre, tekintve hogy kutatási területeink mindezek ötvözetei (félvezető mikrotechnológia, szenzorika, nanotechnológia, grafén és nanocsövek, kvantumfizika, számítógépes modellezések (játékelmélet), optika, holográfia, mágneses jelenségek, kerámiák és nanokompozitok, stb.). Az egész Kárpát-medencéből várunk fiatalokat!
-->június 26-július 1?: "AKI Kíváncsi Kémikus" nyári kutatótábor (Budapest), az MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézetének szervezésében. Ők csatlakoztak leghamarább kezdeményezésünkhoz! A témáik némileg "kémiaibbak", de azért szintén nagyon változatosak.

Jöhet-e tanár vagy szülő?

Tanárok és szülők számára sajnos nem tudunk sem szállást, sem anyagi támogatást biztosítani. De ha önerőből meg tudják oldani, akkor örömmel látjuk őket is majd az utolsó "munkanapunkra", vagyis péntekre (június 29.), amikor is egy "mini konferencia" keretében beszámoltok egymásnak és nekünk is az elvégzett munkátokról, tapasztalataitokról.
(Annak természetesen a világon semmi akadálya, hogy a szülők elkísérjenek benneteket a táborba való beérkezésre.)

Meddig lehet jelentkezni?

Az utolsó hivatalos időpont, amikor még BIZTOSAN befogadjuk az új jelentkezők pályázatát, az 2018. június 1-én (péntek) 24h00 óra. Az ehhez képest késve beérkező pályázatok elbírálása azon múlik, hogy a Bíráló Bizottság pontosan mikor ül össze. Minthogy szeretnénk időt biztosítani a táborra való felkészülésre is, az eredményről E-mail értesítést tervezünk küldeni legkésőbb június 15-én (de ha lehet előbb). Ezután már biztosan nem tudunk fogadni új jelentkezőket.

Van-e más alkalom, amikor több tanár és diák együtt meglátogathatja az MTA EK MFA-t?

De még mennyire! Évente legalább egyszer szervezünk ún. MFA Nyílt Napot, amikor teljes iskolai osztályok is meglátogathatnak minket, megismerkedve az érdekesebb laborokban folyó munkákkal, berendezésekkel, illetve találkozhatnak kutatókkal is. Az MFA Nyílt Nap többnyire egybeesik a KFKI Nyílt Nappal, így nemcsak minket, de a kampusz területén található más kutatóintézetek laborjait is meg lehet látogatni (részecske gyorsítótól az atomreaktorig!).

Ki dönti el, hogy ki jöhet?

A jelentkező talpraesettsége, meg egy neves magyar tudósokból álló 5 fős bizottság. (Lásd a fenti menüben!)

Mikor lesz az iskola?

A tudományos program 2018. június 25. és 29. között lesz. A szállás már előző naptól biztosított egészen június 30-ig (budapestieknek is FELTÉTLENÜL ajánljuk a vasárnap délutáni beköltözést!), szóval akik vidékről érkeznek, induljanak el már vasárnap (azaz 24-én), hogy a szálláshelyre kényelmesen beérkezhessenek és a másnapi kezdésre kipihenhessék magukat! (Hazautazásnál pedig nem kell pénteken kapkodni, mert elég csak szombaton (30-án) hazautazni, a közösen kiválasztott szabadidős programok után!)

Hol lesz az iskola?

Az MTA EK MFA megfelelő laborjaiban, a KFKI kampusz területén (Csillebérc, Budapest XII, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.)

Hol lesz az szálláshely?

Hűvösvölgyben, a Grand Ifjúsági Szállóban.

A szálláshelyen lesz-e felnőtt felügyelete, segítsége, ha kellene?

Természetesen. A szabadidő központ ilyen feladatokra szakosodott professzionális intézmény, ahol kisiskolásoktól felnőttekig tudnak fogadni személyeket. De a mi részünkről is ott lesz valaki!

Kaphat-e szállást budapesti diák?

De még mennyire! A szállás a budapesti diákok számára is biztosított, és tekintettel a délutáni és az esti programokra, rendkívül ajánljuk, hogy az iskola idejére ők is költözzenek be!

Hogyan lehet eljutni a szálláshelyre és az MTA EK MFA-hoz?

A "Helyszín" menüpont alatt lehet erről tájékozódni, de akiknek a jelentkezését elfogadjuk, azok kapnak egy részletesen pontokba szedett megközelítési tervet is, úgyhogy lehetetlen lesz eltévedni :-).

Hol lesz az étkezés?

Munkaidőben a KFKI telephelyen található éttermek valamelyikében, ahol a számlát mi álljuk. Munkaidőn túl a környéken található boltokban is lehet élelmet vásárolni - bár erre még nem volt szükség! (Akik vasárnap érkeznek - AMIT MINDENKINEK NAGYON AJÁNLUNK - (azaz június 24-én), azok a szálláshelyre jöjjenek!)

Mennyibe kerül az iskola?

Nekünk sokba, de nektek semmibe! Az utazási költségeiteket megtérítjük (utólag, az MFA címére kiállított Áfás számla ellenében), a szállást mindenkinek biztosítjük, az étkezések költségeit mi fizetjük.

Elfogadták a jelentkezésemet, de sajnos nem tudom kifizetni előre a vonatjegyet. Mit tegyek?

Írj nekünk (levélben vagy E-mail-ben) és majd kitalálunk valamit!

Mi mindent hozzak magammal?

Semmi különöset nem kell hozni. De könnyebb laptopot érdemes, a sportos ruházat mellett. (Gondoljatok arra, hogy lesz majd alkalom a környékünkön és a fővárosban kirándulni!)
Megjegyzés: aki vasárnap érkezik, az az útra hozzon magával valamennyi ételt és italt!

Ha bármilyen további kérdésem van, hová fordulhatok?

Levélben: MFA Nyári Iskola, MTA EK MFA, H-1525 Budapest, Pf.49., vagy
E-mail-ben: nyariiskola@mfa.kfki.hu (tárgy: "MFA Nyari Iskola")Utolsó frissítés: Wed, 02 May 2018 23:44:16 GMT, Számláló: Tovább