nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Kutatótábor a természettudományos képzés népszerűsítésére

A diákoknak és Magyarországnak ugyanarra van szüksége: az előbbinek biztos megélhetési forrás, hazánknak stratégiai kitörési pontok lehetnek az innováció alapját adó természettudományok. A reálszakok népszerűsítése végett a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) a harmadik alkalommal ezen a nyáron rendezi meg hagyományos táborát. A kiválasztott 10. és 11. évfolyamos diákok az intézetben folyó huszonhárom, nemzetközi színvonalú kutatás valamelyikében vehetnek részt.


A középiskolások nyári tudományos táborának célja, hogy ezzel is ösztönözze a diákok természettudományos pályaválasztását. A jelentkezők közül kiválasztott 20 hallgató a program szerint egy teljes munkahéten át bekapcsolódhat a multidiszciplináris intézetben folyó kutatások valamelyikébe, mérnöki ötleteket csenhet el az élővilágból a lepkék színképzését tanulmányozva, vagy éppen napelemes méréseket végezhet napszimulátoron.

Az MFA által szervezett tudományos tábor különlegessége, hogy a diákok nem száraz rutinfeladatokat kapnak, hanem valódi kutatási eszközökkel, létező tudományos témákba kapcsolódhatnak be. Ezáltal megismerhetik, mi fán  terem a kutatói munka, miért érdemes ezt a pályát választaniuk.

„A természettudományok népszerűtlensége egyre aggasztóbb méreteket ölt, jóllehet ezek a szakmák kecsegtetnek a legjobb anyagi és elhelyezkedési lehetőségekkel, Magyarországnak pedig stratégiai kitörési pontok lehetnének az innovációban – fogalmazott dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója. – Intézetünk immár harmadik éve igyekszik alternatív módon, izgalmas kutatási lehetőségek bemutatásával felkelteni a 16–18 évesek érdeklődését a téma iránt. Hiszen az MTA MFA által koordinált Integrált Mikro/Nanorendszerek Technológiai Platform (IMNTP) 2009-i stratégiája szerint is a mérnök- és természettudományos képzést kell alapjaiban megreformálni, népszerűsítését már a középiskolában el kell kezdeni.”

A június 21–25. között sorra kerülő nyári táborban az idén még nem érettségiző diákok huszonhárom kutatási téma közül választhatnak. A jelentkezéskor a tanulóknak először is ezeket kell áttanulmányozniuk, majd pályázatukban megfogalmazni, hogy kedvenc témáikban mi ragadta meg őket leginkább, mi mindent szeretnének kipróbálni, milyen fejlesztési ötleteik kerekedtek. Az MTA MFA bíráló bizottsága által így kiválasztott 20 fiatal a mentorok segítségével ismerkedhet meg a kutatási területekkel. Számukra az intézet ingyenes utazást, ellátást és szállást is ad az intézmény területén.

A „Tanuljunk egymástól!” táborba internetes pályázat útján jelentkezhetnek az érdeklődők május 31-ig, az ország, valamint a Kárpát-medence bármelyik, magyar nyelvű gimnáziumából. A felkínált kutatási területek részletes tematikája itt olvasható.

Forrás: Infovilág
Hasznosnak találta ezt a cikket?
(0)
(0)
nagyobb betű kisebb betű comment e-mailben elküld nyomtatás
Hozzászólások (0)
Ehhez a cikkhez még senki nem írt hozzászólást.
Magyarország: népszámlálás jövőre – mérhető fejlődés Izraelben

A legutóbbi izraeli népszámlálás statisztikai adatai szerint a 21. század első évtizedében jelentősen nőtt a diplomások és digitális írástudók száma az országban, igaz a korábbi felmérésekben kimutatott társadalmi egyenlőtlenségek továbbra sem tűntek el.

Gyermeknap az Esterházy-birodalomban – Kismarton, Fraknó, Lakompak

Május 30-án, vasárnap gyermeknapi programokkal vár mindenkit a kismartoni/eisenstadti Esterházy-kastély, a fraknói vár és a lackenbachi kastély Ausztriában. Bármelyik gyerek részese lehet egy izgalmas időutazásnak ahol megmutatják neki, milyen volt az élet 400 évvel ezelőtt az Esterházy-uradalombant – írja Döbrösi-Kovacsics Katalin Kismartonból. A programokról dióhéjban:

Szabályozási rés a társasházi törvényben – eladósodás bejegyzés előtt

Szakértők szerint egyre sürgetőbb a társasházi bejegyzést megelőző időszak szabályozása. A sokszor évekig elhúzódó eljárás alatt az üzemeltetéssel és működtetéssel megbízott „kvázi” képviselet eszköztelen a nem fizetőkkel szemben, ezért az új építésű társasházak negyede már a megalakulás előtt eladósodik. Ráadásul az újlakás-vásárlók nincsenek tisztában azzal, hogy a válság hatásai miatt nehéz helyzetbe jutott beruházók a birtokba lépés pillanatától, akár teljes mértékben rájuk terhelhetik a még eladatlan lakásokra eső közösköltség-hányadot is, ezzel a  szokásos összeg többszörösére növelve a már beköltözött lakók rezsikiadásait.

Az Oracle bejelentette a MySQL Enterprise legújabb verziójának megjelenésétAz új verzió tartalmazza a MySQL Enterprise Monitor 2.2. változatát, ami a lekérdezési teljesítmény ellenőrzéséreszolgáló Advanced Query Performance Monitoring révén hozzájárul a költségcsökkentéshez és az informatikaihatékonyság növeléséhez.

Olajozottan folyik a világtengerek olajszennyezése

Egy hónap leforgása alatt több olajkatasztrófa is érte a világtengereket. A balesetek ismételten ráirányítják a figyelmet a környezetvédelem egy eleddig csupán kárelhárításban megnyilvánuló, a megelőzést háttérbe helyező részletére.

Egészségváros Győrött – ingyenes csontsűrűség-mérés és urológiai vizsgálat

Magyarországon csaknem egymillióan szenvednek csontritkulásban, a prosztatarák pedig a férfiak daganatos halálozásának egyik leggyakoribb oka. Az idejekorán felismert tünetek révén azonban a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segít a Richter Egészségváros Program azoknak, akik május 29-én ellátogatnak Győrbe, a Megyeháza térre.

Grammy-gála: díjeső a nőknek – Beyoncé a listavezető A szokásos felhajtással adták át (közép-európai idő szerint) hétfőre virradóra, sorrendben az 52. alkalommal a Grammy-díjakat A versenyfutást a legrangosabb zenei díjakért  Beyoncé Knowles (a képen), a több műfajban is rendkívül sikeres amerikai énekesnő nyerte.
Unterwegs in Ungarn: Zalakaros, die Hauptstadt des Kis-Balaton

Eingebettet in die Hügellandschaft von Zala in Südwestungarn erwartet eine der kleinsten Städte Ungarns ihre Gäste: Zalakaros, mit ca. 800 Einwohnern, 1254 erstmals urkundlich erwähnt, allerdings erst seit 1997 Stadt.