Öntisztuló lótuszlevél és holografika az MTA MFA nyári iskolájában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ELEKTROnet Online   
2010. június 30. szerda, 09:21
Ferenc Katalin és a csontba történő szövetbarát beültetésre kiválóan alkalmas hidroxiapatit

Mérnöki eszközök segítségével a természet találmányait is leutánozhatták azok a kiválasztott diákok, akik a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA ) harmadik alkalommal is sikerrel megrendezett rendhagyó nyári táborán vettek részt.

A huszonegy középiskolás hallgató számos "éles" tudományos téma kutatása mellett mesterséges vízlepergető lótuszlevelet és opált vagy biokeramikus anyagokból készített csontimplantátumot is előállíthatott, de az érdeklődők akár a holografika alapjaival is megismerkedhettek

Kovács Noémi mikorelektronikai szeletkötések tanulmányozása közben
A hét végén zárult le az MTA MFA hagyományos, immár harmadszorra megrendezett nyári tábora, melynek célja a fiatalok természettudományos érdeklődésének felkeltése volt. A nyári iskolában a fiatalok egy teljes munkahéten keresztül élhették át a kutatás szépségét és bonyolultságát, többek között a sportszergyártásban is alkalmazott vízlepergető lótuszleveleket, csontimplantátumot, mesterséges opált készíthettek, de olyan újszerű eljárásokkal is megismerkedhettek, mint az átlátszó felületeken vagy a levegőben adattartalmakat megjeleníteni képes holografika.
"Intézetünk immár harmadik éve próbál nem hagyományos rutinfeladatokkal, hanem érdekes kutatási témákkal szolgálni annak érdekében, hogy a fiatalok kedve megjöjjön a természettudományokhoz. Nemcsak azért, mert kutatóintézetünk sem működhet utánpótlás nélkül, de amiatt is, mert hazánknak olyan művelt főkre van szüksége, akik  a költséges kutasási eredményeket innovációval  társadalmi hasznora váltják"- fogalmazott Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója.
mta_mfa_tabor_3Az intézet 150 dolgozójából közel ötvenen egy hétig segítették, mentorálták a diákokat annak érdekében, hogy a hallgatók a lehető legpozitívabb benyomással térjenek haza és később kellő elszántságot érezzenek a természettudományos pályák iránt. A középiskolások kiválasztását végző bizottság elnöke, Gyulai József akadémikus szerint nagyon élvezetes volt együtt dolgozni a fiatalokkal, és nagy siker számukra, hogy a diákok kiválóan elsajátították a fizikai, kémiai, műszaki szakkifejezések használatát is, ami rendkívül fontos, hiszen így a megszerzett szakmai tudásuk mellett ismereteik átadása, kommunikálása sem ütközik akadályba.
Az idei évi táborban 21 előzetesen kiválasztott diák vett részt. A nyári iskola sikerét példázza, hogy idén már megnőtt a lányok száma a résztvevők között, valamint, hogy egy visszatérő hallgató is részt vett az eseményen, folytatta tavaly megkezdett kutatásait. A hagyományokhoz híven az MFA nemcsak Budapestről és vidékről, de a határon túlról is fogadott középiskolásokat, így az intézmény 5 erdélyi fiatalt is vendégül látott.
A gyerekek teljes ellátásról saját költségén gondoskodó nemzetközi hírű intézet - amelyben olyan világszerte jegyzett kutatások és fejlesztések folynak, mint például a nanoelektronikai alapanyagként perspektívikus nanométeres grafénrétegek előállítása és vizsgálata, vagy a robottechnológiai tapintásérzékelés - tervei szerint jövőre is folytatja a sikeres kezdeményezését.

Az MTA MFA-ról és a nyári iskoláról bővebben
 
ESET20110306
inczédy 2011_03
TMS NET 2010-11
© Heiling Média Kft.