"A magyar kormány érdekes módon fogékony az orosz utasításokra és valószínűleg a pénzügyi ösztönzőkre, ezért a Nabuccóval kapcsolatos álláspontja károkat okoz."
Zbigniew Brzezinski
fórum
Gyurcsány Ferenc szerint csalás Gyurcsány Ferenc szerint csalás
Gyurcsány Ferenc szerint csalás a Fidesz áfacsökkentő javaslata, mert az mintegy háromszázmilliárd forinttal rövidítené meg a költségvetést.
önök írták
több
Ez a '89-es fiatalember tudta, hogy legalább 20 év kell ahhoz, hogy az akkori mélypontról valahová eljussunk.
ajánlott oldalak

Pálinkás: Magyarországon is érdemes természettudományi pályát választani
Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA) által szervezett nyári tábor olyasfajta láthatóságot, publicitást ad a természettudományoknak, ami meggyőzheti a fiatalokat arról, hogy Magyarországon is érdemes ezt a pályát választani - mondta Pálinkás József hétfőn.
Utoljára frissítve: 2008. június 23., 14:39
nyomtat küld

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke annak kapcsán nyilatkozott, hogy az MFA Tanuljunk egymástól! című programja keretében 16-18 év közötti középiskolások betekintést nyerhessenek a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok eredményeit integráló multidiszciplináris kutatásokba. Ennek megfelelően a diákok június 23-27 között az intézet kutatóinak irányításával gyakorlatot szerezhetnek az intézet laboratóriumaiban, ahol saját ötleteiket is megvalósíthatják.

"A nyári táborba az ország összes középiskolájából jelentkezhettek fiatalok. Több mint 60 pályázat érkezett, végül tizenhat diák kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedjen az intézetben folyó kutatásokkal. Itt egyebek közt megismerhetik, hogy egy felületet hogyan lehet bevonni néhány atomnyi más felülettel, s ennek hatására hogyan változnak meg a tulajdonságai, vagy megtapasztalhatják, hogy a napelemekkel kapcsolatos kutatások eredményei mit is jelentenek a mindennapokban" - sorolta a kezdeményezés előnyeit Pálinkás József, hozzátéve, hogy "semmi nem informatívabb, mint amikor valaki ténylegesen részt vesz a kísérletekben".

A diákoknak az előadás közbeni reagálásából, a kérdésekre adott válaszaik arról győzték meg az MTA elnökét, hogy nagyon értelmes, nagyon ambiciózus, érdeklődő fiatalok gyűltek össze. A velük való érintkezés egyébként a kutatók számára is fontos tapasztalatot jelent, hiszen közérthetően kell ismertetniük kísérleteiket, mivel a fiatalok még nem ismerik a szakzsargont.

Mindkét fél számára "inspiráló lehet ez a hét. Nagyon ügyes, jó kezdeményezés ez a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet részéről. A többi intézet igazgatóját is erre ösztönzöm" - hangsúlyozta Pálinkás József.

Mint rámutatott, az itt felfedezett fiatalok nagy értéket jelentenek, olyan értéket, amelyet feltétlenül támogatnia kell a Magyar Tudományos Akadémiának, ahogy segítenie és elismernie kell a diákok tanárait is.

"Azt ajánlottam fel, hogy az ilyen táborokon keresztül kiválasztott fiatalok tanulmányaihoz a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjjal járul hozzá. Ennek részleteit a későbbiekben kell kidolgozni" - mondta Pálinkás.

(MTI)

kiemelt
események
több
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
médianaptár
Soltész Miklós
Echo Tv
Napi aktuális
Pesti Imre
Hír Tv
Rájátszás
Tállai András
Hír Tv
Rájátszás
Pesti Imre
Duna Tv
Híróra
szervezet kereső
Keresse meg irányítószáma alapján az Önhöz legközelebb működő Fidesz csoportokat!
szavazás
több

Hírek Önkormányzat Zöld Európai Unió Sajtószemle Mit kell tudni? Mondatok Hírlevelek Hírarchívum
Interjú Publicisztika Fórum Önök írták