Keresés:

 
 

Elfelejtette jelszavát?

IT | Tudomány

Gyüjtobe vele! Mi van a jövő tudósaival?

Kritikus szint alatt a magyarok természettudományos érdeklődése

2008. június 19. 12:18 | Utolsó módosítás:2008. június 19. 12:22

Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) rendhagyó programmal várja a jövő tehetségeit: a középiskolások nemcsak bepillantást nyernek a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok boszorkánykonyhájába, de akár saját ötleteiket is kipróbálhatják. A „Tanuljunk egymástól” program célja többek között a kritikus szint alá csökkent hazai természettudományos érdeklődés felélénkítése.

Mik között választhattak a diákok?

Mikrotechnológia
Magyarországon - sajnos egyedülálló módon - az MTA MFA rendelkezik komplett szilícium mikrotechnológiai megmunkáló sorral. Itt képesek vagyunk szinte valamennyi fontos műveletet végrehajtani, amely Si mikroáramkörök készítéséhez szükséges. A berendezések úgynevezett „tisztatérben” működnek, ahol biztosítani tudjuk azt a rendkívül pormentes környezetet, amely feltétlenül szükséges a megfelelően hibamentesen működő chipek gyártásához.

A laborban a diákok kísérletet végezhetnek Si szeletekkel, vékonyréteg szerkezetekkel, nagy felületű napelemekkel, nanométeres oxidációval, vagy akár az itt kifejlesztett tapintásérzékelővel, amelyért kutatója 2007-ben Junior Prima Primissima díjat kapott.

Evolúciós modellek, játékelmélet
Az emberi társadalmakban a növekvő mértékű munkamegosztás (szakosodás) biztosítja az átlagosan emelkedő életszínvonalat. Ám ezzel a helyzettel visszaél(het)nek a "lógósok" és "potyázók", de még azok is, akik csak nem tanulták meg saját szakmájuk összes csínját-bínját elég alaposan, és ezért a munkájukat nem kifogástalanul végzik. Az ilyen több szereplős (játékosos) rendszereket és a játékosok különféle lehetséges viselkedésmódjait (stratégiáit) vizsgáló matematikai tudomány a játékelmélet, melynek megalapítója Neumann János.

A diákok megismerhetnek egy olyan evolúciós játékelméleti modellt, amelyben játékosainknak a jövedelme saját maguk, illetve a közvetlen szomszédaik magatartásától függ. 3 féle magatartás valamelyikét – a jó, a rossz és a sheriff-  követhetik (egyszerre csak egyiket), de időnként lehetőségük nyílik arra, hogy átvegyék a sikeresebb szomszédjuk stratégiáját.

Nanoszerkezetek előállítása
Tudományos értelemben a "nano" kifejezés a 10-9 méteres nagyságrendbe eső dolgok általános megjelölésére szolgál. A „nanotechnológiát” már a középkorban is művelték: a régi katedrálisok színes üvegei sokszor nano-méretű arany szemcséknek köszönhetően tündököltek olyan szépen. A mai, modern nanotudományok modern előfutára a kolloidika tudománya, amit - bár sokan nem tudnak róla - Magyarországon világszínvonalon műveltek! A különböző, nanorészecskékből felépített struktúrák már napelemek készítésénél, emulziók esetében és orvosbiológia alkalmazásoknál is bizonyítottak.

A laborban a diákok megtekinthetik és saját maguk el is készíthetnek egyes érdekes, színes szerkezetek nanorészecskékből, vagy akár molekulákból. Szabad szemmel is látható majd mi történik az anyaggal, még akkor is, amikor annyira pici, hogy már szinte nincs is. A diákok kísérletezhetnek kerámiával is, kipróbálhatják miként lesz speciális tulajdonságú, nanotechnológia hatására.


hvg.hu


Az internet rövid története Gyüjtobe vele!
Az internet ma már nagyjából olyan, mint a telefon-, a villany- vagy, a vízszolgáltatás. Azaz közmű. Elmondjuk, hogyan vált azzá.
Részletek