netrádió
0620-4636-958
> dosszié
2008.07.07. 19:00
Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora
> magazin
112
Ön milyen egészségügyi szolgáltatásért lenne hajlandó fizetni?
rss
> szótár

Milyen nyelvről:

Milyen nyelvre:

Add a Startlaphoz
belföld

"Időnként a kutatóknak is el kell engedni a fantáziájukat"

2008. június 24., kedd 7:42     InfoRádió
Elkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének egy hetes nyári programja, amelynek keretében a diákok különböző tudományágakkal ismerkedhetnek meg péntekig. A Tanuljunk egymástól nevű táborban a középiskolások laboratóriumi gyakorlatot szerezhetnek, és megismerkedhetnek a kutatói munkával.
 

1

A nyári táborba az ország összes középiskolájából jelentkezhettek fiatalok. A több mint 60 pályázó közül tizenhat diák kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedjen az intézetben folyó kutatásokkal.

Daróczi Csaba, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének munkatársa az InfoRádiónak elmondta, hogy a diákok választhatnak, mely szakterület érdekli őket leginkább, és a héten megismerhetik az adott laboratóriumokban folyó szakmai munkát.

"A diákok szakosodni fognak egy-egy általuk választott témára De úgy gondoltuk, megengedjük, hogy bepillantást nyerjenek a többi intézetben kutatott érdekes témára, amely mondhat valamit egy középiskolásnak is" - tette hozzá.


A tanulók a többi között megismerhetik az atomok világát, megtapasztalhatják, hogy a napelemekkel kapcsolatos kutatások eredményei mit jelentenek a hétköznapokban. Daróczi Csaba beszélt arról is, hogy a fiatalok komoly szakmai munkát végezhetnek, ötleteikkel segíthetik a kutatók munkáját.

"Azt még nem tudjuk, hogy mennyit tudnak segíteni nekünk, de az ötleteikkel biztosan. Ezeknek egy része persze nyilván futurisztikus, sci-fibe illő, de időnként a kutatóknak is el kell engedni a fantáziájukat, mert az igazán nagy, jövőbemutató ötletek csak bátor gondolkodás eredményeként bukkanhatnak fel" - fejtette ki.

Daróczi Csaba a heti programmal kapcsolatban azt mondta, hogy az érdeklődő fiatalok péntekig minél több labor munkájába nyerhetnek bepillantást, és az elmúlt egy hét munkáját értékelve beszámolóban összegzik a tapasztalataikat.
Szabó S. Gergő


időjárás
most: 23ºC,
derült
  
Keresés a joganyagok között
Keresés a cégadatok között
CompLex JOGI ADATBANK