Inforblog.hu

A legfrissebb informatikai hírek napilapja - fotókkal, politikai és művészeti hírekkel.

2008-06-17 07:40 Kedd

Az Inforblog a szerkesztőtől független okok miatt 2008. június 17-étől itt működik tovább. Üdvözlöm a Kedves Olvasót!2008-07-05 16:38 szombat #

Kutatók éjszakája, 2008. szeptember 26.


Kapcsolódó pályázat - bekuldési határidő szeptember 12.

Programok

2008-07-04 15:56 péntek #

Fesziválról fesztiválra a T-Mobile-lal


Idén júliusban három, a T-Mobile támogatta fesztivál, a jelenleg már zajló VOLT Fesztivál, a Campus Fesztivál és a Balaton Sound kínál kellemes nyári kikapcsolódási lehetőséget. Az eseményeneken a színvonalas programok mellett a mobilszolgáltató kényelmes terasszal, kávézóval gondoskodik a látogatók felüdüléséről, ahol a T-Mobile szélessávnak köszönhetően természetesen internetezni is lehet.

Idén 16. alkalommal nyitotta meg kapuit a VOLT Fesztivál, mely 1993 óta a legkedveltebb vidéki ifjúsági-kulturális fesztivállá nőtte ki magát. A rendezvényre idén július 2. és 5. között kerül sor a soproni Lővér Kemping területén. A négynapos program a műfajok széles választékát kínálva számos világsztárt lát vendégül, valamint a hazai zenei élet legjelentősebb képviselőit vonultatja fel.

250 zenekar és előadó szórakoztatja az érdeklődőket, és ez alkalommal a VOLT fesztivál keretei túlmutatnak a rendezvény területén. A VOLT-hoz kapcsolódó programokkal Sopron belvárosában is találkozhat a nagyközönség, a Reneszánsz Év 2008 keretében önálló színházi fesztivál is kapcsolódik a rendezvényhez.

A nyár legvizesebb, legnaposabb és legelektronikusabb fesztiválja, a Balaton Sound idén július 10-én nyitja meg kapuit a Balaton-part legszebb részén, Zamárdi szabadstrandján.

A négynapos rendezvény számos színpadán többek között fellép majd Fatboy Slim, itt lesz többek a Massive Attack és a világ első számú DJ-i közül Richie Hawtin, Jose Padilla és James Holden is. A fesztiválok közül kimagaslóan nívós szolgáltatásokat keretében idén is igényes éttermek, koktélbárok, valamint egyedi kialakítású programhelyszínek várják majd a fesztiválozókat, ahol az elektronikus zenétől a világzenén át a jazzig a legkülönbözőbb zenei műfajok közül csemegézhetnek.

Július 23-án startol a keleti régió egyik legnagyobb szabadtéri eseménye a Campus Fesztivál, ahol a zenerajongók a bejáratott programok mellett számtalan újdonsággal találkozhatnak.

Az előző években megszokott vekeri-tavi fesztiválhelyszín az idén nyáron jelentősen átalakul. A fesztivál területén a zenei programok mellett fontos szerepet kap a sport, a mozi, a tudomány és a művészet is.

A zenei kínálat változatlanul első osztályú, a teljes hazai élvonal mellett angol, holland és német fellépők is lesznek. A Campus Fesztiválon a stand up comedy, az abszolút humor és a paródia műfajának legjobbjai is képviseltetik magukat. A több, mint 20 hektáros helyszínen a szórakozni vágyók találnak majd kalandparkot izgalmas játékokkal, extrém és kevésbé extrém sportlehetőségeket, a pódium-sátrakban pedig találkozhatnak majd közélet és bulvár szereplőivel. Az infokommunikáció iránt érdeklődők a Telekom Parkban tölthetik el hasznosan az idejüket.

A legnagyobb hazai mobilszolgáltató támogatta fesztiválokon minden helyszínen az igazi felüdülés élményét kínálja a pihenni vágyó fesztiválozóknak. A T-Mobile gondoskodik arról is, hogy bulizók telefonja se merüljön le, és akik a nagy forgatagban egy kis csendre vágynak, vagy zajmentes helyről szeretnének telefonálni, azoknak érdemes kihasználniuk a "mobiltelefon-fülkék" kínálta lehetőséget. A szórakozás során sem kell lemondani az internetről, e-mailről vagy csetelésről, a T-Mobile szélessávnak köszönhetően a világhálón bárki ingyenesen megnézheti a legfrissebb híreket, vagy elküldheti élménybeszámolóját barátainak e-mailben.

2008-07-04 15:19 péntek #

Kizárólag a T-Mobile számára készült Nokia GPS-es telefon 50 ezer forintért!


A mai naptól, július 4-étől Magyarországon is megvásárolható a kizárólag a T-Mobile számára készült Nokia 6650.

A készülék a HSDPA-nak köszönhetően szélessávú internetezésre, a beépített GPS-vevővel navigációra is alkalmas, a 2 megapixeles kamerával pedig fotózni is lehet. Emellett a Nokia 6650-nel lejátszhatók a videofelvételek és zeneszámok, valamint a mobil FM-rádióként használható. A telefon 2 éves előfizetéssel 49980 forintért kapható, és már 19980 forintos kezdőrészlettel is elvihető.

2008-07-03 16:53 csütörtök #

Magyar csapat a Microsoft Imagine Cup döntőjében


Idén is megrendezik a többéves hagyományokra visszatekintő Microsoft Imagine Cup világversenyt, melyen főiskolás és egyetemista diákok mérhetik össze erejüket, s kreativitásuk segítségével olyan technológiai megoldásokat alkothatnak, amelyek segítenek a világ legnagyobb társadalmi kihívásainak kezelésében.

Az idén hatodik évébe lépett Imagine Cup versenysorozat arra ösztönzi a diákokat, hogy képzeljenek el egy jobb világot, amelyet saját tehetségük vált valóra, valamint hogy közvetlenül is hozzájáruljanak a technológia, a szoftverek és a számítástechnika fejlődéséhez. A csapatok olyan innovatív technológiai és digitálismédia-projekteken dolgoznak, amelyek valós megoldásokat kínálnak létező problémákra.

Az Imagine Cup 2008 világdöntőjében összesen 61 ország és régió 124 csapata, 370 diák versenyez a 240000 dolláros fődíjért. A versenyzők a következő kilenc kategóriában mérik össze erejüket: szoftvertervezés, beágyazott fejlesztés, játékfejlesztés, "Hoshimi Projekt" (programozási csata), informatikai kihívás, algoritmusok, fotográfia, rövidfilm-készítés és felhasználói felület-tervezés.

A diákcsapatok most elérkeztek a mintegy egyéves verseny utolsó szakaszához, ahol kategóriától függően technológiai, illetve digitális médiához kapcsolódó feladatsorokat kapnak. A nyertesek nevét július 8-án, kedden hirdetik ki, az Imagine Cup világfesztivál záróünnepségének keretében.

Idén a diákok versenyfeladata, hogy a világ környezetvédelmi problémáinak kezelésére keressenek megoldásokat. A 2008-as Imagine Cup jelmondata: "Képzelj el olyan világot, ahol a technológia révén fenntarthatóvá válik a környezet."

Idén is van magyar résztvevő a mától Párizsban zajló döntőben; a DigitalMania nevű csapatban Zöld László, Orosz Gergely, Orosz Bálint és Kapui Ákos képviseli Magyarországot. A DigitalMania az idei témát "Green Watering" nevű projektjével dolgozta fel.

Fő céljuk, hogy minimalizálják a mezőgazdasági és magáncélú öntözéshez kapcsolódó vízfelhasználást. Napjainkban a vízhiány az egyik legnagyobb globális probléma, hiszen 1,1 milliárd ember nem jut elegendő vízhez, és a vízválság tovább mélyül. A csapat felismerte, hogy a vízfelhasználás 70%-a mezőgazdasági célú, ezért ezen a területen próbáljuk csökkenteni a vízfogyasztást.

Méretezhető komplexitású rendszert fejlesztettek ki, így azt mezőgazdasági üzemek és háztartások egyaránt használhatják. Rendszerük rendkívül könnyen telepíthető, és a talajnedvesség-figyelő funkcióval, a könnyen érthető és módosítható szabályozó-rendszerrel, az internetről letöltött további időjárási adatokkal 15-50%-kal csökkenthető a vízfelhasználás (függően attól, hogy korábban milyen mértékben használtak fejlett vízrendszert.)

A diákok a következő technológiákat és szoftvereket használták fel projektjük kidolgozásához: Microprocessor PIK, Assembler, talajnedvesség-figyelés, Visual Studio 2008, Team System 2008, .NET Framework 3.5, MS SQL SERVER 2005, ASP.NET, Microsoft Expression Blend 2, Microsoft Expression Design 2, Windows Presentation Foundation, .NET Compact Framework 3.5 és WEB SERVICES.

2008-06-28 13:07 szombat #

A felkapott Hanti-Manszijszk


Csütörtökön és pénteken a Hanti-Manysi Autonóm Körzet fővárosában tartották az aktuális EU-Oroszország csúcstalálkozót - mely az EU-Oroszország csúcstalálkozók sorában az első volt, ahol már Dmitrij Medvegyev képviselte államfőként Moszkvát.

Mától pedig három napon át az olimpiák éveiben megrendezett finnugor világkongresszus idei színhelye lesz a a mintegy 68 ezres lakosú Hanti-Manszijszk.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter Sólyom László köztársasági elnök úr delegációjának tagjaként részt vesz az V. Finnugor Világkongresszuson.

A Finnugor Népek Világkongresszusa (FNVK) 1992-ben Göncz Árpád közreműködésével alakult meg. Célja az Oroszországon belül és kívül élő nyelvrokon népek közötti kulturális, gazdasági és politikai kapcsolatok erősítése.

Az eddigi kongresszusokat 1992-ben Sziktivkarban (Komi Köztársaság, Oroszország), 1996-ban Budapesten, 2000-ben Helsinkiben (Finnország), legutóbb pedig 2004-ben Tallinnban (Észtország) tartották.

2008-06-26 19:10 csütörtök #

Az adatvesztés megakadályozásáról olvashatják a Symantec tájékoztatását


Az adatvesztés megelőzését jelentő DLP (data loss prevention) hamar a rejtelmes rövidítéseiről ismert iparág legelkoptatottabb és emellett legfélreértettebb rövidítésévé vált. Az adatvesztés megelőzésének népszerű elnevezése a védelmi termékek zavarba ejtő sokaságán jelenik meg, hozzájárulva a zűrzavarhoz és a túlzó népszerűsítéshez.

Az információrendszerek vezetőinek viszont a létfontosságú adatok elvesztését megakadályozó megoldásokat szigorúan meg kell vizsgálniuk - hiszen ők felelnek a cég információiért, és azok elvesztésének megakadályozásáért. Az információrendszer vezetőjének tehát meg kell ismernie azon eszközöket, amelyek lehetővé teszik számára az adatvesztés kockázatát lényegesen mérséklő program stratégiai megtervezését és hatékony kivitelezését.

Közben tovább tart a vita arról, hogy hová kell telepíteni az adatvesztést megakadályozó megoldást: a hálózatra, vagy a végpontra? Mi lesz a tárolt adatokkal? Számít-e, hogy az adatvesztés elleni védelmet önálló megoldásként vagy egy bővebb termékrendszer részeként telepítik?

A válaszok megtalálásához a szervezeteknek először is tisztában kell lenniük a DLP fogalmával, és azzal, hogy miért fontos és hogyan működik.


___ Mi a DLP?

A DLP megoldások az információrendszerek és az információvédelmi rendszerek vezetőit három igazán alapvető kérdés megválaszolásában segítik:

_ Hol a bizalmas információm?

_ Hogyan használják ezeket az adatokat?

_ Hogyan akadályozhatom meg ezek elvesztését?


A DLP három alapvető dolgot tesz:

(1) alaposan megvizsgálja a tartalmat,

(2) önműködően védi a végponton, a hálózatban és a tárolórendszerben a kényes adatokat,

(3) a hibajavításhoz biztosítja a váratlan események kezelésének folyamatát.

A DLP-vel láthatóvá válik, melyik adatbázisban, fájlszerveren, hordozható vagy asztali gépen van kényes adat. Tájékoztat, ha valaki e-mailben forráskódot küld, vagy ügyféllistát másol USB-memóriára. A bizalmas adatot tartalmazó hálózati átvitel meggátlásával, az adatok USB-memóriára, iPodra vagy hasonló eszközre másolásának megakadályozásával, más szabályok automatikus betartatásával (a küldő értesítése, az e-mailek titkosításra irányítása, a kényes adatok védtelenül maradásának megakadályozása a fájlrendszerben) lehetővé teszi a szabályok betartatását.


___ Miért kell a DLP?

A korlátlan internethozzáférés és a példátlan mobilitás megváltoztatta világunk képét. Ez új, tágra nyílt világban az információkat bármikor, bárhol könnyen megoszthatják és elérhetik az alkalmazottak, a partnerek, a tanácsadók, az alvállalkozók és mások.

A lakásokban ott a szélessávú internet, amellyel nagy mennyiségű adatot lehet cserélni a munkahellyel. A mobil eszközök kisebbek és hatékonyabbak, mint valaha. Az összes amerikai állampolgár személyes adatát fel lehet másolni egy iPodra, és még marad hely a zenének is. Kényes adatokat lehet küldeni védtelen webes e-mailen át. Bizalmas fájlok kerülhetnek ki egy megosztott szerveren, vagy átmásolhatók egy hordozható gépre, amit otthon vagy útközben megszerezhetnek.

Ha ez bekövetkezik, az adatvesztés tönkreteheti a céget. A Ponemon Institute 2007-es tanulmánya szerint az adatsértés átlagos költsége adatbejegyzéseként majdnem 200 dollár. Ha figyelembe vesszük, hogy a Privacy Rights Clearinghouse adatai szerint 2005 óta a védelem sérülése következtében az amerikai állampolgárok közel 219 millió adatbejegyzése került napvilágra, az üzleti világot sújtó költség elképesztő.

A DLP az ilyen katasztrófák elhárítására készült. Akárhol is legyen az adat - éppen úton van a hálózatban, a tárban pihen, vagy a végponton használják - a DLP jelentősen csökkenti elvesztésének esélyeit. Mi több, a legfejlettebb DLP-megoldások az információ védelmén túl segítenek a veszély megismerésében, a szabályok és eljárások megalkotásában, a felhasználók képzésében, valamint a védelmi módszerek és az ellenőrzések integrálásában.


___ Hogyan működik a DLP?

Könnyen belátható, hogy az alkalmazottak internethozzáférése adatvesztéshez vezethet, így sok szervezetnél a DLP hálózatra történő telepítésével kezdenek. Így szabályokat alkothatnak, ellenőrizhetik a hálózati forgalmat, pontosan felderíthetik a nem várt eseményeket, és megakadályozhatják a nem helyénvaló adatátvitelt. A hálózatra telepített DLP segítségével ezek a szervezetek azonnal csökkenthetik a továbbítás alatti adatvesztés kockázatát.

A cégek a belső rendszereiken is fel akarják mérni a veszélyeztetettséget, hogy javíthassanak a hozzáférés felügyeletén és megfelelhessenek a követelményeknek. A hálózaton is használt szabályokkal a DLP-megoldások tárak sokaságán kereshetik a bárhol tárolt bizalmas adatokat, hogy felleljék például a vezetők illetményeit, a személyes fájlokat, a szerződéseket és az ügyleti feljegyzéseket. Ha ilyen nyugalomban levő adatra bukkannak, azt a szabályoknak megfelelően önműködően biztonságos helyre tehetik át, vagy titkosíthatják.

A hálózat- és tárközpontú DLP-megoldások jelentősen csökkentik az adatvesztések 95 százalékát kitevő, a hanyag alkalmazottak, illetve a megszakadt üzleti folyamatok következtében beálló adatvesztés kockázatát. A cégek ezután gyakran a rossz szándékú belső ember által okozott, az adatsértések kis hányadát kitevő eseményekre is felfigyelnek. A DLP képességeit kibővítik az adatok szabályok megsértése révén valamilyen kivehető eszközre történő másolásának vagy szerverekről történő letöltésének megakadályozásával. A végponti DLP-vel lehetségessé válik a hordozható vagy asztali gépeken levő kényes információ felismerése, és annak USB-memóriára, iPodra vagy CD-re, illetve DVD-re történő másolásának megakadályozása. A végponti DLP-vel a szervezetek csökkenthetik a használatban levő adatok elvesztésének veszélyét.

A mai legfejlettebb DLP-k a végponti és a hálózati szoftvert kombináló, a bizalmas tárolt vagy éppen használt adatokat azok pillanatnyi fellelhetőségi helyétől függetlenül megóvó, integrált megoldásként kaphatók. E megoldások közös alapon nyugszanak, a hálózatban, a tárakon és a végponti rendszerekben közös a szabálykezelés, az észlelés, a rendkívüli események kezelésére szolgáló folyamat és a jelentéskészítés. A szabályok betartatásának ezzel az egységes megközelítésével a szervezeteknek csak egyszer kell megírniuk a szabályzatot, amit aztán önműködően be lehet tartatni az egész vállalatban.


___ A szabályok önműködő betartatása és az emberi tényező

A szabályok önműködő betartatásának lehetősége adja a DLP egyik fő értékét. A szabályok alapján lehetővé válik például az e-mailek önműködő átirányítása a titkosító kapura, vagy a korábban a fájlrendszerben veszélynek kitett, kényes adatokat tartalmazó, de már elavult fájlok átmozgatása.

A DLP egyik gyakran figyelmen kívül hagyott előnye a közismerten leggyengébb láncszem, az ember okozta kockázat csökkentése. Gyakorlatilag minden adatsértésben benne vannak az emberek, és az információ kezelésében általuk követett, vagy éppen nem követett eljárások. Az adatsértések túlnyomó többségét az emberek okozzák, akik vagy semmibe veszik a szabályokat, vagy nem biztonságos üzleti módszer szerint dolgoznak.

A DLP mindkét esetben a szabályok szerint védi az adatokat, és megakadályozza azok elvesztését. Ezen túl is megy egy óriási lépéssel, mivel a zavar enyhítése céljából azonnal figyelmezteti hibájára az alkalmazottat, és javaslatot tesz a hiba kijavítására. Az ilyen azonnali javítás nemcsak az adott alkalmazott viselkedésén változtat, de pozitívan hat mindazokra, akikkel az alkalmazott beszél erről.

Az egyik Fortune 100-ba tartozó cégnél mindössze 10 nappal azután, hogy a DLP-ben bekapcsolták a felhasználók önműködő értesítését, 90 százalékkal csökkent az adatvesztéssel járó események száma.


___ Önálló program vagy funkció

Az adatvesztés megelőzésére egyre több cég fordít figyelmet. Közülük sokan kérdezték, hogy a DLP önálló megoldásként vagy egy védelmi termékrendszer részeként hatékonyabb-e. A válasz: kétszeres igen. Továbbra is lesz piaca az önálló DLP-nek, mivel az adatvesztés olyan nyomasztó probléma, amelyet célzottan kell leküzdeni, olyan megoldással, amely közös alapon nyugszik, a hálózatban, a tárakon és a végponti rendszereken közös szabálykezeléssel, észleléssel, a rendkívüli események kezelésére szolgáló közös folyamattal és jelentéskészítéssel.

Ugyanakkor az egységesített, integrált DLP-megoldások valószínűleg létfontosságú részévé válnak az információközpontú védelem szélesebb körű termékkészletének. Egy információközpontú védelmi programhoz hozzátartozik a rossz dolgok távoltartása, úgyhogy továbbra is szükséges a hagyományos védelmi megoldásokra (pl. vírusirtókra és levélszemét-elhárítókra) építő mélységi védelmi stratégia. Az információközpontú védelem a jó dolgok benntartásáról is szól! Ez azt jelenti, hogy az információt nyugalmi helyzetében, mozgása és használata közben egyaránt meg kell tudni védeni. Ehhez a védelmi és tárolómegoldásoknak kéz a kézben kell tudniuk működni. A DLP a lelke az információközpontú védelem megvalósításának.

Nyilvánvaló, hogy a DLP számos ellenállhatatlan előnyt biztosít a szervezeteknek - ezért aztán folyamatosan nő a piaca. A végpontokat, a hálózatot és a tárrendszereket átfogó, egységesített DLP-megoldást használó szervezetek jobb ismeretekkel rendelkeznek arról, hol vannak érzékeny információik, hogyan használják azokat, és hogyan lehet legjobban megakadályozni elvesztésüket. A DLP önműködő munkafolyamat-irányító és helyrehozó képességei segítik a dolgozókat az adatvesztés elleni szabályok megismerésében. Ez napjaink tágra nyílt világában az információbiztonság megőrzésének fontos tényezője.

2008-06-25 19:53 szerda #

Ablakok - Tűzróka


___ Közel 40%-on a Firefox, egyeduralkodó a Windows

Az Adverticum elkészítette az idei évi második nagy felmérését a felhasználók alapvető szoftverhasználatáról.

A kutatás az Adverticum AdServer hirdetéskiszolgáló segítségével történt. A több, mint három millió hazai felhasználónál a reklámmegjelenések segítségével mért adatokból kiderült, hogy mára a Firefox* böngészőt használók száma majdnem eléri a 40%-ot, miközben a felhasználók 99 százaléka a Microsoft valamelyik operációs rendszerét használja.

A felhasználók közel egyharmada, 31,7 százaléka még a kevésbé biztonságos Internet Explorer 6.0-t használja, de már 29% a
7-es verzióra állt át.

Weboldal-tervezők, kampánykészítők számára fontos adatok, hogy a mérés alapján a számítógépek több, mint felének 1024x768 pixeles felbontása van; az ennél alacsonyabb felbontás aránya mindössze 6,3%.

Az Adverticum legutóbb 2 hónappal ezelőtt készített hasonló felmérést, így a trendeket is megfigyelhetjük. Ezek alapján elmondható, hogy Firefox részesedése jelentősen növekedett, és az is, hogy a felhasználók fokozatosan fejlesztik a számítógépparkot: növekednek a felbontások, valamint egyre újabb programokat használunk.


* A júniusi mérés a Firefox 3.0 hivatalos megjelenése előtt zárult.

2008-06-24 19:54 kedd #


A Logitech első Mac-kompatiblis webkamerája


Carl Zeiss objektívvel és élességautomatikával


A Logitech vállalat (tőzsdei jele az SWX-en: LOGN, tőzsdei jele a Nasdaq-on: LOGI), a világ vezető webkamera-gyártója ma bemutatta első, Mac számítógépekhez készült webkameráját, a Carl Zeiss objektívvel és kiváló élesség-automatikával felszerelt Logitech QuickCam Vision Pro webkamerát. Az új Logitech kamera tökéletesen tiszta és részletgazdag képeket közvetít, ami kivételesen jó minőségű videóhívásokat tesz lehetővé az iChat és a Skype programokkal.- Ez az új, Mac gépekhez készült webkameránk a legfejlettebb videotechnikai megoldásainkat ötvözve eggyel magasabb szintre emeli a videotelefonálás fogalmát - mondta Kőszegi Mihály, a Logitech country menedzsere. - A kiváló objektív, az élességállító automatika, az érzékelőlapka és a fényerőszabályzó szoftver együttműködése részletgazdag és tiszta képeket eredményez. Felhasználóink akár a beépített, akár a külön vásárolható webkamerákhoz voltak eddig hozzászokva, az új Logitech kamera kínálta minőségbeli javulás így is, úgy is leveszi majd őket a lábukról.

A legapróbb részleteket is tisztán visszaadó Logitech QuickCam Vision Pro webkamera a Carl Zeiss minőségi objektívjeit és a Logitech méltán népszerű élességautomatikáját alkalmazza. Az új Logitech webkamera autofókusz rendszerében a szokásos léptetőmotor helyett tekercselt motort használ. Ennek köszönhető, hogy az élességállítás mindig gyors és folyamatos, és az automatika akár a kamera objektívje előtt 10 centiméterre tartott tárgyakról is kristálytiszta képet produkál.

A Logitech élességállító rendszere érzékeli a felvett képen belül az élek elmosódottságát, és kevesebb, mint három másodperc alatt alkalmazkodik a változásokhoz. A Logitech és a Carl Zeiss kizárólagos együttműködésének eredményeképpen a webkamera objektívje megfelel a világszerte elismert Zeiss minőségi követelményeknek mind a formatervezés, mind pedig a kivitelezés terén. A szigorú minőségellenőrzésnek köszönhető, hogy a pillekönnyű és kisméretű üveglencsék felülmúlhatatlanul éles képeket rajzolnak ki.

A 2 megapixeles érzékelőlapkával ellátott Logitech QuickCam Vision Pro igazán nagy felbontású képeket rögzít. Ebben segítségére van a Logitech saját fejlesztésű RightLight2 műszaki megoldása is, ami intelligens módon alkalmazkodni tud a gyéren vagy erős ellenfénnyel megvilágított témákhoz, és a webkamera beállításait ennek megfelelően módosítja.


___ Kifejezetten Mac felhasználóknak

Ha mi is és szeretteink is ezt az új Logitech webkamerát használjuk iChat vagy Skype videóhívásainkhoz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy másodpercenként akár 30 képkockányi VGA minőségű videóképen láthatjuk egymást. Ez négyszer olyan tiszta és kétszer olyan folyamatos, mint bármilyen más videotelefon megoldás, és nem is kerül többe.

Az új Logitech webkamerát elég a számítógéphez csatlakoztatni, és máris üzemkész, így a doboz kicsomagolása után akár rögtön kezdeményezhetünk is egy videóhívást, nem kell előtte semmilyen szoftvert telepítenünk. Ha a merevlemezre akarunk videót rögzíteni, hogy azt később továbbküldjük ismerőseinknek, akkor a QuickCam Vision Pro webkamerával akár 720p HD felbontású (960 x 720 képpontos) kisfilmeket is felvehetünk.

Az új webkamera a Mac stílusához illő fekete-ezüst külsőt kapott, amin jól látható az ezüst színű beépített mikrofon.


___ Ár és elérhetőség

A Logitech QuickCam Vision Pro for Mac webkamera várhatóan júliustól lesz kapható az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. Javasolt fogyasztói ára Európában 129,99 euró.


___ A Logitech vállalatról

A Logitech világelső a számítógépes perifériák, PC-s navigációs eszközök, internetes kommunikáció, digitális zene, házimozi távirányítás, elektronikus játékvezérlők és vezeték nélküli készülékek piacán. Az 1981-ben alapított Logitech International svájci részvénytársaság, melynek részvényeit a svájci részvénytőzsdén a LOGN szimbólum alatt, az amerikai nemzeti Nasdaq tőzsdén pedig a LOGI szimbólum alatt forgalmazzák.

2008-06-23 18:18 hétfő #


A híres görög ékszertervező, Iosif, új kollekciójához néhány Logitech termék formatervéből merített ihletet
Athén, Görögország - Mi köze lehet az irodai környezetnek egy tizenkilencedik századi budoárhoz? Sokkal több, mint gondolnánk!Két évszázaddal előttünk a nők privát öltözködőszobája volt életterük legintimebb része, telis-tele ízlésüket és eleganciájukat tükröző személyes tárgyaikkal, ruhákkal és ékszerekkel. Olyan hely volt ez, ahol a nő szívesen töltötte az időt. Személyes szféránkat még ma is igyekszünk stílusunknak megfelelően és kényelmesen kialakítani. Manapság azonban sokkal több időt kell munkával töltenünk, mint akkoriban. Bizonyos értelemben az iroda egyfajta "budoárrá" változott, a modern, dolgozó nő életterének részévé. Hasonlóan a hálószobánkhoz, ezt is személyes tárgyakkal töltjük meg, hogy a lehető legjobban érezhessük magunkat benne.Iosif Iosifidis, a görög ékszertervező új ékszerkollekciójának elkészítéséhez a Logitech számítógépes perifériáinak stílusos és személyes formaterveiből merített ihletet. A Logitech olyan számítógépes egereket, billentyűzeteket, webkamerákat és hangszórókat tervez és gyárt, amik életre keltik munkahelyi környezetünket.Iosif munkáját - amit a modern és a hagyományos elemeket ötvöző, komplex ezüst- és aranytárgyak jellemeznek - a görög és a nemzetközi piacokon is sokan elismerik. Legújabb kollekcióját az athéni San George Lysabettus Hotelben megrendezett különleges eseményen mutatta be.Iosif szerint "a Logitech perifériák olyan személyes tárgyak, melyek a divat és az elegancia érzését ügyesen emelik át a jellemzően tompa, irodai környezetbe. Ezt a tulajdonságukat próbáltam megragadni. Az ékszereket az ember régóta használja arra, hogy életet vigyen a hálószobák vagy öltözőszobák feminin részlegébe. Számomra a Logitech termékei valami hasonló dolgot tesznek a munkahelyekkel".A Logitech perifériáinak tervezésénél mindig a felhasználó az elsődleges szempont. A teljesítmény és a szépség olyan kombinációi ezek, melyek célja nemcsak a számítógép hatékony irányítása, a zenehallgatás természetessé és kényelmessé varázsolása, de ezzel egyidejűleg jól is kell kinézniük.Iosif számára inspirációt jelentett a Logitech termékei közül a Cordless Desktop Wave - egy maximális kényelmet biztosító billentyűzet-egér kombináció -, a QuickCam Sphere AF webkamera, a diNovo Mini és diNovo Edge billentyűzetek, a Z10 interaktív hangszórórendszer és az MX Air vezeték nélküli légi-egér, ami az asztalon és a levegőben tartva is használható. Iosif formatervei mellett ezek mindegyikét kiállították az athéni bemutatón. Az új ékszereket eleinte néhány görögországi boltban lehet majd megvásárolni.
2008-06-23 17:48 hétfő #

Új T-Mobile: jelentős roaming adatdíjcsökkentés


Az EU-n belül és három további országban legalább a felére, esetenként pedig hatodára csökkenti a külföldi mobilinternetezés díjait a T-Mobile!

A T-Mobile lakossági és vállalati ügyfelei egyaránt olcsóbban internetezhetnek és e-mailezhetnek az Európai Unióban és további három országban, köszönhetően annak, hogy a szolgáltató július 1-jével jelentősen csökkenti az adatroaming díját.

A T-Mobile a vonzó belföldi mobilinternetes ajánlatokon túl arra törekszik, hogy ügyfelei külföldön is kedvezőbb díjakkal internetezhessenek, ezért július 1-jével meghatározott országok esetén csökkenti adatroaming-díjait. Az európai kontinensen az EU 26 államában, valamint Norvégiában, Liechtensteinben és Izlandon minden partnerhálózaton olcsóbb lesz a WAP-ozás, az internetezés vagy az e-mailezés. Ezekben az országokban a lakossági és vállalati előfizetők adatforgalomi díja az eddigi 120, 180 és 300 Ft/100 kB helyett egységesen bruttó 50 Ft/100 kB* lesz!

Az új díjszabás minden T-Mobile-os előfizetéssel rendelkező ügyfél esetén július 1-jétől automatikusan életbe lép, arra nem szükséges regisztrálni. Természetesen a külföldi mobilinternetezéshez Domino kártya esetén továbbra is szükséges a roamingszolgáltatás bekapcsolása és elengedhetetlenek a megfelelő internet- vagy WAP-beállítások. Domino kártyás ügyfeleknek a roaming során változatlanul legalább 1125 Ft-nyi egyenleggel is rendelkezniük kell.

A kedvezőbb díjak a következő országokban, az európai kontinensen vehetők igénybe (a külbirtokok esetén az új díj nem érvényes): Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

* Minden megkezdett egység díjköteles, és a számlázási egységek folyamatos kapcsolódáson belül érvényesek, új kapcsolódáskor a számlázás újrakezdődik.

2008-06-22 19:03 vasárnap #

Hétfőn nyílik a Tanuljunk egymástól


A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet - MTA MFA 2008. június 23-án 10:00-kor nyitja meg a "Tanuljunk egymástól!" mottóval középiskolásoknak szervezett nyári programot, s a megnyitó után intézetlátogatást szervez.

Köszöntőt mond: Dr. Pálinkás József akadémikus, az MTA elnöke.

A "Tanuljunk egymástól!" program Magyarországon eddig egyedülálló kezdeményezés. Az intézet célja a természettudományos pályák iránti érdeklődés élénkítése, a tudományos kutatói pálya népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében.

A széles körben meghirdetett lehetőségre internetes pályázaton az ország minden szegletéből ötven diák jelentkezett. Közülük az MTA MFA saját költségén tizenhat tehetséges, 16-18 éves középiskolás tanulót fogad 2008. június 23-27. között. A rangos szakmai zsűri által kiválasztott diákok nemzetközileg ismert és elismert kutatók támogatásával kaphatnak ízelítőt a természettudományos kutatómunkából.


A megnyitó programja:

10:00 - 10:10 __ Megnyitó, bemutatkozás - Dr. Bársony István, az MTA MFA igazgatója

10:10 - 10:20 __ Köszöntő - Dr. Pálinkás József akadémikus, az MTA elnöke

10:20 - 11:00 __ A középiskolás diákok rövid bemutatkozása

11:00 - 11:20 __ A vendéglátó intézmény ismertetése, a kezdeményezésben szereplő témák és résztvevő kutatók bemutatása - Dr. Bársony István, az MTA MFA igazgatója

11:20 - 11:45 __ A heti program, szervezési tudnivalók - Dr. Daróczi Csaba Sándor, szervező

11:45 - Laboratóriumok megtekintése helyszíni tájékoztatóval

___ Napelem labor - dr. Lábadi Zoltán

___ Nanotechnológiai eljárások - dr. Volk János, dr. Deák András

___ Mikrotechnológia, félvezető tisztalabor - dr. Battistig Gábor

___ Elektromikroszkópia labor - Dr. Pécz Béla

2008-06-22 18:48 vasárnap #Siemens Home and Office Communication Devices


Egyedülálló hangminőség kedvező áron - új Siemens Gigaset C380 és C385 vezeték nélküli otthoni telefonok


A Siemens Home and Office Communication Devices (SHC) bemutatta új Gigaset C380 és C385 vezeték nélküli otthoni telefonjait, melyek üzenetrögzítővel, gazdag funkcionálitással rendelkeznek.

Az SHC a két telefonnal a technológia-igényes és egyben árérzékeny fogyasztókat igyekszik kiszolgálni. A Gigaset C380/385 telefonok hosszú beszélgetési és készenléti időt, ECO DECT energiatakarékos működést, kristálytiszta hangot, színes kijelzőt, megvilágított billentyűzetet és headsettel való telefon-beszélgetést kínálnak. A telefonok SMS küldésre és fogadásra is alkalmasak.
A Siemens Gigaset C380 és C385 telefonok fekete és ezüstszínű háza, egyszerű kialakítása könnyed használatot tesz lehetővé. A készülékek akkumulátor-kezelési technológiájának és energia-takarékosságának köszönhetően a telefonok hagyományos akkumulátorral 25 óra beszélgetési időt és 240 óra készenléti időt biztosítanak újratöltés nélkül. A telefonkönyvben 150 nevet és címet tárolhatunk, és a headsettel úgy telefonálhatunk, hogy a hagyományos headsetet a telefon jack csatlakozójába helyezzük.

Ha nincs időnk hosszú telefonbeszélgetésekre, küldhetünk és fogadhatunk SMS-t is. A Gigaset C385 üzenetrögzítővel rendelkezik, mely akár 25 perces üzenetet is képes tárolni, így egyetlen hívásról és üzenetről sem maradunk le.

Az ECO DECT technológiának köszönhetően a Gigaset C380 és C385 60%-kal csökkenti az energiafogyasztást a hagyományos telefonokhoz képest. Szinte nullára csökkenti ugyanis az energiafelvételt, ha a telefon feltöltött, vagy éppen nem használjuk.

A Gigaset C380 július közepétől lesz kapható hazánkban 13000 Ft-os bruttó fogyasztói áron. Az üzenetrögzítővel is rendelkező C385 ára 15000 Ft körül várható. A termékekről további információk: http://www.gigaset.siemens.com/ oldalon.

A Siemens Home and Office Communication Devices GmbH & Co KG a Siemens AG leányvállalata. A müncheni székhelyű vállalat Siemens Gigaset márkanév alatt forgalmazza saját tervezésű, fejlesztésű és gyártású kiváló minőségű termékeit, melyek között otthoni vezeték nélküli telefonok, hálózati telefonok, VoIP eszközök, routerek, átjárók és szoftvermegoldások találhatók.

A vállalat portfoliója egyben WiMAX megoldásokat és multimédiás eszközöket is tartalmaz. Termékei világszerte kaphatók. Elsőszámú gyártóüzeme Bocholtban, Németországban található. Itt fejlesztik, és gyártják a Gigaset termékeket a legszigorúbb minőségi és környezetvédelmi szabványoknak megfelelően.

2008-06-20 21:37 péntek #


BenQ - G2000WD és G2400WD LCD monitorok


A BenQ a mai napon jelentette be G2000WD és G2400WD LCD monitorait, melyek a gyártó G sorozatának legújabb tagjai.

A BenQ G sorozat megbízható monitorok széles választékát kínálja a hagyományos 17" 4:3 képaránytól a 24" 16:10 képarányú széles képernyős monitorokig.

A G sorozat nagy teljesítményű monitorai számos hasznos szolgáltatást kínálnak elérhető áron. A nagy formátumú széles képernyők vállalati és pénzügyi alkalmazásokhoz, notebook csatlakoztatásra is ideálisak.

Kiemelkedő jellemzőjük a Dynamic Contrast Ratio technológia alkalmazása, és a G sorozat már hagyományosnak mondható jellemzői, az 5 ms-es válaszidő, a Senseye+Photo Human Vision Technológia, a Windows Vista minősítés és környezet-, felhasználóbarát tervezés és kialakítás.

2008-06-20 20:42 péntek #


Az Interoute új központja


Az Interoute, Európa legnagyobb újgenerációs hálózatának tulajdonosa bejelentette, hogy új forgalomkicserélő központot nyitott Krakkóban. Ennek segítségével további szolgáltatásokat, azaz nagy kapacitású Ethernet hálózatot, VPN-t (virtuális magánhálózatot) és VOIP-telefonálást kínálhat majd akár 10 Gbps sávszélességen a Malopolska-régió vállalatainak.

A 2000 és 2007 között 208%-kal megugró lengyelországi internet-használat igényeinek kielégítését fogja segíteni az új központ. Az országban az üzleti életben széles körben használják az internetet, és a háztartások jelentős részében is megtalálható már. Az e-kereskedelem elterjedtsége viszont hagyományosan nagyon alacsony - részben a rossz minőségű vezetékes telefonhálózatok, valamint a drága internetelérés következtében. Mára az üzleti szféra és a kormány elkötelezett híve az e-kereskedelem növekedése előtt álló akadályok lebontásának.

Jelenleg hozzávetőleg tízezer kereskedelmi célú weboldal létezik az országban, és a lengyel vállalatok 80%-a napi szinten használja az internetet. 57%-uk saját weboldallal is rendelkezik, 320 vállalat pedig értékesítést is folytat a hálózaton.

Jan Louwes, az Interoute értékesítési és marketingtevékenységéért felelős alelnöke így nyilatkozott:

- Lengyelország, akárcsak a többi kelet-európai ország, gyorsan növekvő piac, ahol, úgy látjuk, egyre növekszik az igény csúcsminőségű telekommunikációs szolgáltatások iránt. Az új krakkói forgalomkicserélő központ az Európában elérhető legfejlettebb hálózati szolgáltatásokat fogja nyújtani a régió cégeinek. Ez nagyon fontos és alapvető tulajdonságokkal ruházza fel az ezen az erős és dinamikusan fejlődő piacon működő vállalkozásokat.

A már működő forgalomkicserélő központ első ügyfelei közé tartozik az ATM S.A., az egyik legtapasztaltabb lengyel rendszerintegrátor cég.

- Az Interoute krakkói forgalomkicserélő központjának megnyitása lehetővé tette számunkra, hogy a 10Gbps-es szélessávú adatátviteli sebességnek köszönhetően befejezzük ATMAN gerinchálózatunk építését - nyilatkozta Janusz Nowakowski, az ATM S.A telekommunikációs osztályának szolgáltatói kapcsolatokért felelős igazgatója. - Azért választottuk az Interoute-ot, mert nagyon erős a pozíciója a nemzetközi telekommunikációs szolgáltatások piacán, emellett sok tapasztalattal rendelkezik nagy adatátviteli projektek lebonyolításában. Úgy éreztük, hogy az Interoute tudja a legjobban kielégíteni igényeinket, ráadásul magas színvonalú szolgáltatási garanciákat kínál.

Az Interoute eddig is nagy hangsúlyt fektetett Lengyelországra és más fejlődő piacokra. A krakkói forgalomkicserélő központ sikerét az Interoute másik lengyelországi, Varsóban működő központjára fogja alapozni.

Kelet-Közép Európában a közelmúltban igen aktív volt az Interoute, hisz csak nemrég jelentette be, hogy Ethernet Clear szolgáltatásán keresztül 100 gigabit sávszélességet nyújt a Telekom Srbija részére.


___ Az Interoute-ról

Az Interoute Európa leggyorsabban fejlődő távközlési szolgáltatója, valamint Európa legfejlettebb és legsűrűbben átszőtt, 54000 km hosszú hang- és adathálózatának tulajdonosa.

Teljeskörű szolgáltatást nyújtó újgenerációs hálózata több, mint 12000 ügyfelet szolgál ki a kiskereskedelemtől a pénzügyi szektorig, közöttük megtalálhatjuk Európa e területeken legfontosabb vállalatait csakúgy, mint Észak-Amerika, Dél- és Kelet-Ázsia legnagyobb szolgáltatóit, kormányokat, egyetemeket és kutatóközpontokat. Ezek a szervezetek az Interoute-ot találták az ideális partnernek tartalmaik tárolására, nagykereskedelmi tranzitszolgáltatások igénybevételére, nagyvállalati hálózatokhoz való hozzáférés kialakítására vagy új szolgáltatások létrehozására.

Európában, Észak-Amerikában és Dubaiban található irodáin keresztül az Interoute birtokosa és üzemeltetője Európa legnagyobb üzleti központjaiban található sűrűn összekapcsolt városi hálózatoknak. Több, mint 1 milliárd euró értékű e-kereskedelmi tranzakció folyik át adatközpontjain minden nap, így az Interoute kulcsfontosságú része Európa digitális ellátási láncának.

2008-06-20 18:47 péntek #


A Balatonnál is egyre több településen internetezhetnek szélessávon a T-Mobile ügyfelei


A T-Mobile tovább bővítette szélessávú 3G/HSDPA-hálózatát, amely jelenleg 173 településen, a lakosság 57%-a számára biztosít gyors mobilinternetet.

A legutóbb lefedett Balaton-parti települések között van Ábrahámhegy és Balatonlelle, így a nyaralás során már összesen 21 tóparti városban és községben élvezhetik a kényelmes böngészés és e-mailezés előnyeit a T-Mobile-osok.

Balatonfüreden, Balatonszemesen, Balatonszéplakon, Balatonszentgyörgyön, Balatonmáriafürdőn, Balatonfenyvesen, Balatonvilágoson, Balatonaligán, Badacsonytomajban és Tihanyban arra alkalmas telefonnal vagy modemmel a névleges 7,2 Mbps-os adatátvitel is elérhető, amely a gyakorlatban jellemzően 1,6 Mbps és 3,1 Mbps közötti letöltési, illetve 1,44 Mbps névleges feltöltési sebességet biztosít. Azaz az érintett településeken a 7,2-es HSDPA-nak, illetve a HSUPA-nak köszönhetően az internetezés, a letöltés, a fájlok és e-mailek küldése is sokkal gyorsabb.

2008-06-18 20:21 szerda #

A miniszterelnök közleménye az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyének Budapestre helyezéséről


A ma megszületett brüsszeli döntés értelmében a magyar főváros ad otthont az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyének. Az EIT az európai innováció középpontja lesz: feladata az Unió tudományos életének irányítása, a kutatás-fejlesztés, az oktatás és az innováció összefogása. A koordinációs központ működése valószínűleg jelentős vonzerőt jelent majd a kutatásban és fejlesztésben érdekelt tőke számára, a hozzáadott érték arányának növelésével erősíti majd Magyarország versenyképességét, és működésével még tovább élénkülhet a hazai konferencia-turizmus. Az uniós intézmény székhelyének elnyerése jelentős szakmai és diplomáciai siker a magyar kormány és az egész nemzet számára.

A pályázat győzelme a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Büszkeséggel tölt el, hogy a döntés egy példátlan nemzeti összefogás eredményeképpen született.

Az elmúlt évben rendkívül intenzív lobbitevékenységet folytattunk a magyar pályázat sikeréért. Külön köszönöm a segítséget Kákosy Csaba és Bajnai Gordon gazdasági minisztereknek, Göncz Kinga miniszter asszonynak, a Magyar Tudományos Akadémia nemrég leköszönt és most megválasztott elnökeinek, Vizy E. Szilveszter és Pálinkás József elnök uraknak, Budapest városvezetésének, valamint a magyar tudományos élet és az üzleti szféra több magas rangú képviselőjének. Törekvéseinket pártállástól függetlenül támogatták az Európai Parlament magyar képviselői is.

Hálával és köszönettel tartozom nekik az aktív támogatásért, az újabb magyar sikernek így mindannyian részesei lettünk.

A közös munka eredményeképpen az Európai Innovációs és Technológiai Intézet közvetlenül segíti majd a hazai oktatói-, kutatói-vállalkozói közösségek részvételét az uniós tudásközösségekben. Az első kézből származó információk, a szorosabb személyes kapcsolatok jelentősen hozzájárulhatnak az európai és a magyarországi kutatóhelyek és vállalatok további fejlődéséhez. A központ megkönnyítheti csatlakozásunkat a jelentősebb európai kutatási, ipari projektekhez, és javítja esélyeinket a kutatást és fejlesztést igénylő beruházások elnyerésében is.

A brüsszeli döntéssel hatalmas lépést tettünk közös nemzeti célunk elérése, a tudásalapú társadalom és a fejlett Magyarország megteremtése felé.Gyurcsány Ferenc

a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

2008-06-17 21:08 kedd #


Uniós források - Minek kell elkészülnie december 31-ig?


Az Új Magyarország Fejlesztési Terv forrásaiból valósul meg a hazánk elektronikus közigazgatási fejlesztéseit egységesítő keretrendszer. A kiemelt projekt fejlesztéseit 897 millió forint Európai Uniós és hazai társfinanszírozásban hajtják végre. A fejlesztés kedvezményezettje a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Államtitkársága.

A hazai közigazgatási informatikát jelenleg különálló, szigetszerű, együttműködésre alig alkalmas alrendszerek, valamint alacsony szinten elektronizált back-office folyamatok jellemzik. Az elindított közigazgatási reform akkor érheti el célját, ha a központi, regionális, kistérségi és helyi e-közigazgatási fejlesztések közös alapokra épülnek, ügyfélcentrikus fejlesztések valósulnak meg korszerű, rugalmas architektúra kialakításával, és hatékony technológiai eszközök alkalmazásával.

Az Államreform Operatív Program Elektronikus közigazgatási keretrendszer kialakítása kiemelt projektjének feladata elsősorban a technikai interoperabilitási (különböző rendszerek együttműködő-képessége) szabványok kidolgozása, továbbá a szemantikai és a szervezeti interoperabilitás követelményeinek meghatározása. A kidolgozott szabványok egy minden fejlesztő által elérhető szabványtárban kerülnek közzétételre.

Az eredmény 20 új szabvány, 100 új publikáció, és az ezek alapján felálló egységes keretrendszer lesz. A projekt eredményeképpen készülő szabványok, eljárásrendek és követelmények alkalmazása a központi közigazgatás mintegy 140 intézménye számára kötelezővé válhat az e-közigazgatási fejlesztéseik során (további döntést követően), és iránymutatóul szolgálnak majd legalább 2000 önkormányzat számára is.

Mivel a későbbi projektek résztvevőinek alkalmazniuk kell az e-közigazgatási keretrendszer előírásait, ezért a projektmenedzsment módszertan és a szakmai monitoring rendszer kialakítása is a projekt részét képezi.

A kiemelt projekt szakmai megvalósítására az eddig kiírt nyílt közbeszerzési eljárást nettó 641 millió forint értékben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Központja által vezetett konzorcium nyerte. A konzorcium tagja még a szabványtárat elkészítő CompLex Kiadó Kft., a projektvezetésért és a minőségbiztosításért felelős Hendra Kft., a biztonsági előírásokat kidolgozó HunGuard Kft., a projektmenedzsment módszertant kidolgozó, valamint a tesztkörnyezetet biztosító Kopint-Datorg Zrt., továbbá az interoperabilitási és biztonsági követelményeket elkészítő Stratis Kft. A projekt befejezésének határideje 2008. december 31.

2008-06-17 20:58 kedd #

Outsourcing - szövetségben


Négy napja tartotta tisztújító közgyűlését a Magyar Outsourcing Szövetség (HOA). A tagság három évre választott vezetőséget. Megerősítette elnöki tisztségében Suhajda Attilát és négy korábbi elnökségi tagját. Az elnökség létszámát pedig - tekintettel a jelentősen megnövekedett tagsággal járó feladatokra - az eddigi ötről nyolc főre emelte.

___ Az új elnökség tagjai:

1. Gárdus Zsuzsa, ügyvezető ig. - ADECCO Kft.

2. Kapi Éva, ügyvezető igazgató - IBM ISSC Kft.

3. Kézdi Katalin, ügyvezető igazgató - Rodin Kft.

4. Bukovszki Attila, ügyvezető igazgató - Citigroup SSC Kft.

5. Matlák Tamás, vezérigazgató helyettes - Grepton zrt.

6. Németh György, ügyvezető igazgató - OCÉ Hungária Kft.

7. Kónya László, ügyvezető igazgató - VT-Soft Kft.

A Magyar Outsourcing Szövetség 2005-ben alakult, ma már 70 fős tagsággal rendelkezik. Céljuk az outsourcing mint a vállalati hatékonyságot növelő módszer népszerűsítése és szakmai támogatása.

Emellett aktív szerepük van a rugalmas foglakoztatási formák elterjedésének és jogi kedvező szabályozásáért folytatott lobbitevékenységben, valamint a kiszervezett tevékenységek közbeszerzése szabályozási környezetének kidolgozásában.

Tekintettel arra, hogy a kiszervezett tevékenységek nagy része a szolgáltatóiparban jelenik meg, kiemelt figyelmet fordítanak erre az ágazatra. Meggyőződésük, hogy figyelembe véve az ország adottságait a magyar gazdaság elsődleges kitörési pontja a szolgáltatóipar, amely világszerte is a gazdaság legdinamikusabban fejlődő ágazata. Az itt dolgozók részaránya már most is 60% körüli, itthon is és folyamatosan növekszik. Sajnos, a magyar vállalkozások csak kis részben tudják az ágazat dinamikáját kihasználni és a szolgáltatás-exportba bekapcsolódni.

A múlt évben indították el a szolgáltatástudományi és a szolgáltatóipari alapképzések bevezetését a hazai képzési rendszerbem 6 felsőoktatási intézménnyel, valamint vezető vállalatokkal együttműködve.

"Azzal, hogy egyre nagyobb számban tanulják meg magyar szakemberek, mit jelent a szolgáltatóipari innováció, hogyan kell egy nemzetközi szinten is versenyképes szolgáltató vállalatot működtetni, kialakulhat egy exportképes hazai szolgáltatási ágazat is. Ezen a bázison rövidesen meg fognak jelenni a magas hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatóipari befektetések is. Célunk az, hogy ezt a folyamatot elősegítsük mind a kedvező munkaerőpiaci szabályozás, mind pedig a szolgáltatási szektornak megfelelő tudással rendelkező szakemberek képzése terén" - mondta Suhajda Attila.

2008-06-17 09:32 kedd #

Sweex LCD TV beépített DVD lejátszóval


A Sweex, a felhasználóbarát, stílusos kialakítású digitális és multimédiás megoldásokat kínáló gyártó újabb taggal bővítette kompakt és ötletes megoldásainak sorát.

A Sweex 19" LCD TV ugyanis beépített DVD lejátszóval rendelkezik, a vékony LCD panel oldalán csúsztathatjuk be a CD vagy DVD lemezt. Az LCD TV fekete fényes háza elegáns külsőt sugároz, a kompakt kivitelnek köszönhetően bárhova praktikusan elhelyezhető.

A 19" képernyővel rendelkező LCD TV-t azon felhasználók számára tervezték, akik kevés szabadidővel rendelkeznek, nincs szükségük komplett házimozi rendszerre otthonukban, csupán egy televízióra, melyen megnézhetik kedvenc esti műsorukat, a hideg téli estéken pedig szívesen nézik meg kedvenc filmjüket DVD-n. Praktikus megoldás lehet kisebb csoportok részére olyan helyeken is, ahol komplex prezentációs rendszer kiépítésére nincs lehetőség. Az LCD TV beépített DVD lejátszója ugyanis nem csupán filmnézésre, de zenehallgatásra és képnézegetésre is kiváló.

A CD és DVD lemezeket ötletesen az LCD panel oldalán található résen csúsztathatjuk be. A kompakt formának köszönhetően így az LCD TV kis helyet foglal, bármilyen berendezésű helységben könnyen elhelyezhető, fényes fekete háza minden környezetben jól mutat. A DVD lejátszó MP3, WMA, AVI, MPG, VCD, SVCD, MPEG1, MPEG2, AVI, DivX formátumokat támogat. Az eszköz S-Video, 3.5 jack, VGA,SCART, CATBV bemenettel rendelkezik.


A termék magyarországi disztribútora az Alphasonic Kft.

A termékről további információt talál a http://www.sweex.com/ vagy a http://www.alphasonic.hu/ oldalon.


___ A Sweex-ről:

A tajvani központú Sweex az európai felhasználói piacra specializálódott átgondolt megoldásaival. Hollandiai központja látja el Európát, Észak-Afrikát és a Közel-Keletet, a tajvani központ a K+F feladatokért és a globális irányításért felel.

A Sweex sokkal inkább a felhasználók technológiai és szolgáltatás igényeire fókuszál, mint magára a technológiára. A gyártó célkitűzése, hogy a mindennapi számítástechnikában használatos, könnyen kezelhető, modern kialakítású és kedvező árfekvésű eszközökkel lássa el az egyéni felhasználókat, akik a Sweex megoldásait otthonukban és munkahelyükön egyaránt használhatják. A Sweex több, mint 200 terméket kínál jelenleg, melyet folyamatosan bővít, így a felhasználók egyre jobban hasznosíthatják PC-jük kapacitását a perifériáknak és kiegészítőknek köszönhetően. A gyártó 1 év garanciát vállal minden termékére.