Biztos állás, válságban is prosperáló ágazat és egy kicsi, nyersanyagkincsekben szegény ország számára is reális jövőkép: ez a tudásalapú gazdaság. Megvalósulása céljából a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA)  másodszor rendez rendhagyó nyári tábort, nyitott kapukkal várva a 2. és 3. évfolyamos  középiskolás fiatalokat, akik ezen a héten még jelentkezhetnek a különleges programra.

 

Az idén is vendégül látja laborjaiban a kísérletező kedvű diákokat az MTA MFA, hogy ezzel is fölkeltse a természettudományok iránti (sajnos, csökkenő) érdeklődést Magyarországon. A nemzetközi hírű kutatóintézet közreműködésével olyan világszerte jegyzett fejlesztések folynak, mint például a csillagorrú vakond tapintórendszerének reprodukálásával kifejlesztett robottechnológiai érzékelés, vagy a gázérzékelő mesterséges orr.

Bársony István professzor.Bársony István professzor.
„A tudásalapú gazdaság nem alakul ki magától, ahhoz a társadalom együttes szándékára van szükség. Intézetünk azonban minden lehetséges lépést megtesz, hogy erre az útra segítse az országot, és ehhez az érdeklődő fiatalok jelentik a kulcsot” – fogalmazott Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, aki szerint a természettudományos képzés segítése azért az egyik legjobb befektetés, mert erre a tudásra tipikusan a világgazdaság válságálló ágazataiban van szükség, ami nemcsak az egyén, de egész Magyarország számára hosszú távú jövőt biztosíthat.   

A június 22–26. között sorra kerülő „Tanuljunk egymástól!” című nyári tábor a beérkezett pályázatok alapján húsz diák számára nyújt ingyenes lehetőséget a programban való részvételre. A jövő generációját vendégül látó MTA MFA több tudományág (a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok) eredményeit magába foglaló multidiszciplináris kutatóintézetének laboratóriumában az egyhetes kutatómunka alatt a fiatgalok olyan aktuális kérdésekre kaphatnak választ, mint például hogyan készül a chip, vagy arra, hogy miként működik a napelem. A kísérletezések és kutatások valódi gyakorlatot kínálnak, melyekbe akár egyéni, eredeti ötletek is bevonhatók, így ösztönözve a diákok kíváncsiságát, felderítő kedvét. A 16–18 évesek internetes pályázat útján jelentkezhetnek június 1-jéig. A tábor minden érdeklődő, tehetséges fiatal jelentkezésére számít a Kárpát-medence valamennyi magyar nyelvű középiskolából határon innen és túl, a régió jövőbeni versenyképessége megteremtésének reményében.