Leancenter

Eseménynaptár

Július 2008 Augusztus 2008
Mo Tu We Th Fr Sa Su
Week 27 1 2 3 4 5 6
Week 28 7 8 9 10 11 12 13
Week 29 14 15 16 17 18 19 20
Week 30 21 22 23 24 25 26 27
Week 31 28 29 30 31
Post New Event Post New Event

Login






Lost Password?
No account yet? Register
2008. július 7., hétfő - Appolónia

Syndication from this page



Beküldött linkek

Lean101 - Online Course
Szakmai oldalak
2008-07-05
Understanding lean - The movie
Szakmai oldalak
2008-07-04
enna.com
Szakmai oldalak
2008-07-02
Lean Manufacturing Coaching
Szakmai oldalak
2008-07-01
Villanova University
Szakmai oldalak
2008-07-01

Poll

Mikor találkoztál először a lean-el?
 


Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés



Hirdetés

Hirdetés



Home arrow Hírek arrow Mikro- és nanotechnológiai platform alakult
Mikro- és nanotechnológiai platform alakult PDF Print E-mail

A hazai mikro és nanotechnológiai oktatás, kutatás-fejlesztés és innováció elősegítésére hatvankét magyarországi kutatóintézet, egyetem és cég összefogásával csütörtökön Budapesten megalakult az integrált mikro- és nanorendszerek technológiai platformja (IMNTP).

A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Technológiai Hivatal (NKTH) által 36,7 millió forinttal támogatott kétéves projektet az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA), a hazai mikro- és nanotechnológiai integráció központja koordinálja. A platformprojekt vezetője Bársony István, az MTA MFA igazgatója.

Hegedűs Éva, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet K+F pályázati iroda vezetőjének magyarázata szerint a platformok az azonos profilú tevékenységet folytató szervezetekkel alkotnak konzorciumot, s az úgynevezett tudásháromszög (kutatás, felsőoktatás, vállalkozások) együttműködése alapján állnak össze. Így valósul meg a teljes innovációs lánc, amely az alapkutatások eredményeitől az alkalmazott kutatásokon és fejlesztéseken át elvezet a kész termékig.

"Magyarországon az NKTH most hirdetett első ízben platformpályázatot. Elképzelése szerint az európai uniós mintára létrehozott platformok segítségével serkenteni lehet az innovációt, és könnyebben mérhető fel, hogy az ország gazdasága mely területekre számít kitörési pontokra". Hegedűs Éva ismertetése alapján az NKTH eredeti elképzeléseiben országos szinten tíz platform létrehozása szerepelt, végül tizenegy nyert el támogatást. Ezek egyike az integrált mikro- és nanorendszerek technológiai platformja, de van közöttük gyógyszeripari, informatikai, nyelv- és beszédtechnológiai, biotechnológiai platform is.

Az IMNTP két területre koncentrál: a hazai mikro- és nanoelektronikai, valamint a napelem-technológiára. A platformnak összesen hatvankét résztvevője van: az érdekelt vállalkozásokon kívül több akadémiai kutatóintézet, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Szegedi Egyetem a tagja.

A pályázati iroda vezetője kitért arra, hogy a platform feladata stratégiai kutatási tervek készítése, amelyhez felmérik az igényeket, valamint a lehetőségeket, hogy országos szinten összehozzák a potenciális partnereket: a kutatóintézeteket, egyetemeket és vállalatokat. Mindez reményeik szerint serkenti a hazai innovációt, elősegíti a gazdasági növekedést és technológiai transzfert. A tudásháromszög hazai szereplőinek összefogása az európai uniós platformokba történő bekapcsolódás egyik fontos eszköze is.

A platform alakulásával egyidőben a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet "Tanuljunk egymástól!" mottóval meghirdeti a középiskolás diákoknak szóló egyhetes nyári táborát, melyben tíz-tizenkét fő részére biztosítja a betekintést az akadémiai intézetben jelenleg folyó elméleti és gyakorlati kutatások hátterébe, várva és felkarolva a fiatalok ötleteit.

"Felmérések szerint Magyarországon csökken az érdeklődés a műszaki, mérnöki pályák iránt, a diákok elsősorban a humán szakokat kedvelik, ezért a divatosnak számító médiaszakra, jogi, vagy közgazdasági egyetemre jelentkeznek. Hegedűs szerint e trend megfordításához szükséges megszólítani a középiskolásokat, fel kell kelteni az érdeklődést a műszaki tudományok iránt".

Forrás: Origo


 


Quote this article on your site

Be first to comment this article
RSS comments

Write Comment
  • Please keep the topic of messages relevant to the subject of the article.
  • Personal verbal attacks will be deleted.
  • Please don't use comments to plug your web site. Such material will be removed.
  • Just ensure to *Refresh* your browser for a new security code to be displayed prior to clicking on the 'Send' button.
  • Keep in mind that the above process only applies if you simply entered the wrong security code.
Name:
E-mail
Homepage
Title:
BBCode: Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Comment:

Code:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.3

 
< Prev   Next >