2008. július. 06., vasárnap Csaba, Romola napja

Az MTA népszerűsíti a tudományokat

2008-06-19 10:14:00
EduCafe.hu

Az MTA a természet- és műszaki tudományok népszerűsítése érdekében pályázatot hirdetett középiskolás diákoknak. A pályázat eredményeként 16 diákot lát vendégül az MTA június 23. és 27. között, akik betekinthetnek a tudományos munkákba.

A "Tanuljunk egymástól!" program Magyarországon eddig egyedülálló kezdeményezés. Az intézet célja a természettudományos pályák iránti érdeklődés élénkítése, a tudományos kutatói pálya népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében.

A széles körben meghirdetett lehetőségre internetes pályázaton az ország minden szegletéből ötven diák jelentkezett. Közülük az MTA MFA saját költségén tizenhat tehetséges, 16-18 éves középiskolás tanulót fogad 2008. június 23-27. között. A rangos szakmai zsűri által kiválasztott diákok nemzetközileg ismert és elismert kutatók támogatásával kaphatnak ízelítőt a természettudományos kutatómunkából.

A "Tanuljunk egymástól" nyári tábor célja hogy a fizika, kémia, biológia és mérnöki tudományok eredményeit integráló ún. multidiszciplináris kutatásokba betekintést nyerhessenek a diákok. Kutatók segítségével néhány napos gyakorlatot szereznek a laboratóriumokban, ahol akár saját ötleteiket is megvalósíthatják.

A diákok többféle téma közül választottak, egyebek között:
• Mikrotechnológia:
Magyarországon - sajnos egyedülálló módon - az MTA MFA rendelkezik komplett szilícium mikrotechnológiai megmunkáló sorral. Itt képesek vagyunk szinte valamennyi fontos műveletet végrehajtani, amely Si mikroáramkörök készítéséhez szükséges. A berendezések úgynevezett "tisztatérben" működnek, ahol biztosítani tudjuk azt a rendkívül pormentes környezetet, amely feltétlenül szükséges a megfelelően hibamentesen működő chipek gyártásához.
A laborban a diákok kísérletet végezhetnek Si szeletekkel, vékonyréteg szerkezetekkel, nagy felületű napelemekkel, nanométeres oxidációval, vagy akár az itt kifejlesztett tapintásérzékelővel, amelyért kutatója 2007-ben Junior Prima Primissima díjat kapott
• Evolúciós modellek, játékelmélet:
Az emberi társadalmakban a növekvő mértékű munkamegosztás (szakosodás) biztosítja az átlagosan emelkedő életszínvonalat. Ám ezzel a helyzettel visszaél(het)nek a "lógósok" és "potyázók", de még azok is, akik csak nem tanulták meg saját szakmájuk összes csínját-bínját elég alaposan, és ezért a munkájukat nem kifogástalanul végzik. Az ilyen több szereplős (játékosos) rendszereket és a játékosok különféle lehetséges viselkedésmódjait (stratégiáit) vizsgáló matematikai tudomány a játékelmélet, melynek megalapítója Neumann János.
A diákok megismerhetnek egy olyan evolúciós játékelméleti modellt, amelyben játékosainknak a jövedelme saját maguk, illetve a közvetlen szomszédaik magatartásától függ. 3 féle magatartás valamelyikét - a jó, a rossz és a sheriff- követhetik (egyszerre csak egyiket), de időnként lehetőségük nyílik arra, hogy átvegyék a sikeresebb szomszédjuk stratégiáját.
• Nanoszerkezetek előállítása:
Tudományos értelemben a "nano" kifejezés a 10-9 méteres nagyságrendbe eső dolgok általános megjelölésére szolgál. A "nanotechnológiát" már a középkorban is művelték: a régi katedrálisok színes üvegei sokszor nano-méretű arany szemcséknek köszönhetően tündököltek olyan szépen. A mai, modern nanotudományok modern előfutára a kolloidika tudománya, amit - bár sokan nem tudnak róla - Magyarországon világszínvonalon műveltek! A különböző, nanorészecskékből felépített struktúrák már napelemek készítésénél, emulziók esetében és orvosbiológia alkalmazásoknál is bizonyítottak
A laborban a diákok megtekinthetik és saját maguk el is készíthetnek egyes érdekes, színes szerkezetek nanorészecskékből, vagy akár molekulákból. Szabad szemmel is látható majd mi történik az anyaggal, még akkor is ha annyira pici, amikor már szinte nincs is. A diákok kísérletezhetnek kerámiával is, kipróbálhatják miként lesz speciális tulajdonságú, nanotechnológia hatására.


Küldje el a cikket ismerősének!

Oktatás

Budapesten és Pécsett tárgyal a török kulturális miniszter

Budapesten és Pécsett tárgyal a török kulturális miniszter

Ma délután érkezik Budapestre Ertugrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszter Hiller István OKM miniszter meghívására. A miniszterek a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősítéséről, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2010 program kapcsán Pécs és Isztambul együttműködéséről tárgyalnak.

Oktatás

6. Microsoft Imagine Cup: magyarok a döntőben

6. Microsoft Imagine Cup: magyarok a döntőben

Ma veszi kezdetét Párizsban a 6. Microsoft Imagine Cup döntője, amelyben magyar diákok is versenyeznek a 240.000 dolláros fődíjért.

Oktatás

Kornis Mihály mesterkurzusa

Kornis Mihály mesterkurzusa

A Magyar Író Akadémia útnak indítja Kornis Mihály előadássorozatát az írásról. Kornis az előadásokkal útmutatást kíván adni azoknak, akiknek fontos, hogy tudatosabban éljenek. Az előadásokkal az Író Akadémia hagyományt kíván teremteni az alkotásnak és a gondolkodásnak.

Oktatás

Pannon e-Oktatási Klaszter a Pannon Egyetemen

Pannon e-Oktatási Klaszter a Pannon Egyetemen

Regionális klasztert alapítottak az e-oktatás elkötelezettjei Veszprémben televíziós szakemberek és a Pannon Egyetem együttműködésének gyümölcseként július elsején.

Oktatás

Földön és vízen is hódít a GE hibrid technológiája

Földön és vízen is hódít a GE hibrid technológiája

Az EvolutionR hibrid meghajtású mozdony prototípusa után egy üzemanyagcellás busz, egy terepjáró dömper, valamint egy vontatóhajó-motor is csatlakozik a GE hibrid járműkínálatához.

Oktatás

Idén 125 ezren tettek érettségi vizsgát

Idén 125 ezren tettek érettségi vizsgát

Június 27-én befejeződtek az idei érettségi vizsgák, idén 125 ezer diák maturált a középiskolákban. Idén kevesebben választották emelt szintű vizsgákat, de azok, akik továbbtanulni akartak jelentős részük ezt a vizsgát választotta.

Oktatás

Az SZTE az EU legjobb egyetemi között

Az SZTE az EU legjobb egyetemi között

Megjelent az Európai Bizottság ERASMUS European Success Stories 2008 című kiadványa, melyben az oktatói mobilitásban és az intenzív programok megvalósításában legjobban teljesítő 10 legjobb felsőoktatási intézményt mutatják be. Ebbe a kiadványba került bele az SZTE.

Oktatás

Végeztek a Corvinus Egyetem első településmérnökei

Végeztek  a Corvinus Egyetem első településmérnökei

Június 26-án a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti karán tartott ünnepi tanévzáró tanácsülésén közel száz záróvizsgát tett hallgató vette át diplomáját. Közülük huszonöten okleveles településmérnökök. Először osztottak ilyen diplomát a Corvinus Egyetemen.

A rovat további cikkei:
Európai Fiatal Újságíró Díj: a győztesek utaznak
Diplomaátadók a Széchenyi Egyetemen
Újraindul az EU-s iskolai program
Pólusvárosok együttműködése
Egyezség a pedagógusok megbecsüléséért
Svájci vendégek látogattak a Kodolányira
Magyar Rektori Konferencia: tisztújítás
Megállapították a 2009/10-es tanév felsőoktatási keretszámait
Új helyen a PEHÖK
World Cyber Games 2008
Megnyílt a Mobileum kiállítás
Diplomaosztó volt a Széchenyi Egyetemen
100 fős diák kórus utazik Szlovákiába
Jótékonysági koncert 2 ösztöndíjasért
Technikai probléma a tegnapi érettségin
Archívum
Adnetwork
hirdetés
hirdetés