index.hu
Hotel, Bptérkép, Digicam, Biztosítás, Larkinor, 24óra, Velvet, Gyalogló Chat, Totalcar, Prohardver, FOTEXnet, DVD
Felvételi Információs Szolgálat
Magyar Író Akadémia Érettségiző On-Line kvízjáték Országos Középiskolai Próbaérettségi Verseny Képzéslista - a magyarországi képzések hivatalos keresőoldala Ki Kicsoda könyvek Könyvonline On-Line könyváruház FISZ Médiacsoport - egyenes út a 14-21 éves korosztályhoz
Jelentkezés Megrendelés Vélemény Kapcsolat Középiskola Hirdetők Sajtó Partnereink


Pályaválasztás
Pontszámítás 2008
PONTHATÁR FÓRUM
BEMUTATKOZUNK
Felsőoktatási felvételi
Nyelvvizsga
Hogyan készüljek fel?
Kétszintű érettségi
Korábban érettségiztem
Országos kutatások
Hasznos linkek
Képregény
Galéria

fisz google
"Tanuljunk egymástól" program
2-4. évfolyamos diákokat vár az Anyagtudományi Kutatóintézet (2008-06-20 09:40:00)
 

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) rendhagyó programmal várja a jövő tehetségeit: a középiskolások nem csak bepillantást nyernek a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok boszorkánykonyhájába, de akár saját ötleteiket is kipróbálhatják. A „Tanuljunk egymástól” program célja többek között a kritikus szint alá csökkent hazai természettudományos érdeklődés felélénkítése.   

Eleve csökkenő hazai gyereklétszám mellett relatíve is folyamatosan zuhan a természettudományok iránti érdeklődés Magyarországon, amit a tudományos élet és a versenyszféra szereplői már hosszabb ideje saját bőrükön is érzékelnek. Az Európában szinte mindenhol gondot okozó tendencia nálunk kritikus szintűvé vált.

„Szívesen felfedezzük a jövő Nobel-díjasait, de annak is örülünk, ha legalább néhány tehetséggel enyhíteni tudunk a fojtogató hazai helyzeten.”- fogalmazott Dr Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, majd hozzáfűzte: „A tudásalapú társadalomhoz kutatók, tudományos eredmények kellenek, a tudományos eredményekhez pedig érdeklődő fiatalok.”

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet (MTA MFA) több tudományág (fizika, kémia, biológia, mérnöki tudományok) eredményeit integráló, ún. multidiszciplináris kutatóintézet. Laboratóriumaiban egy hetes valódi gyakorlatot hirdetett diákoknak, akik az ott folyó kutatómunkát saját eredeti ötleteikkel is hajlandóak támogatni. A „Tanuljunk egymástól!” programra az internetes pályázaton az ország minden szegletéből mintegy ötven diák jelentkezett. Közülük az MTA MFA saját költségén tizenhat tehetséges, 16-18 éves középiskolás tanulót fogad 2008. június 23-27. között. A rangos szakmai zsűri által kiválasztott diákok nemzetközileg ismert és elismert kutatók támogatásával kapnak ízelítőt a természettudományos kutatómunkából.

A Magyarországon eddig egyedülálló kezdeményezéssel az intézet célja a természettudományos pályák iránti érdeklődés élénkítése, a tudományos kutatói pálya népszerűsítése a pályaválasztás előtt álló fiatalok körében.

 

A nyári programról:

 

A diákok többféle téma közül választhattak, egyebek között:

  • Mikrotechnológia
  • Evolúciós modellek, játékelmélet
  • Nanoszerkezetek előállítása

 

A többi témáról és a programról bővebb információ a http://www.mfa.kfki.hu/tanuljunkegymastol/  oldalon található, és a szervezőtől, Dr. Daróczi Csabától kapható  : Telefon: (1) 392 2222 / 1607, nyariiskola@mfa.kfki.hu

 

 

Az MTA MFA-ról bővebben: http://www.mfa.kfki.hu/

 

Könyvajánló
Új témakörök az érettségin - MATEMATIKA

Analízis, kombinatorika, valószínűség-számítás, gráfok témakörében: tételek, definícióik, bizonyítások, feladatok és megoldásaik.

Enveco Free Stat
Impresszum Ajánlom az ismerősömnek Kedvenceim közé teszem