Interneten        Fejér Megyei Hírlapon         
»  Hétvége

Sokoldalú ifjú tudósok
Megjelenés dátuma: 2009. július 11. 04:27
Szerző: Törő Bálint

Megpróbálunk eloszlatni egy tévhitet, amit a kutatótudósokkal szemben állítottak fel. Sokan azt gondolják, hogy ezeket az embereket a tudományon kívül más nem is érdekel. Hallottak már például gitározó fizikusról?

A tudósok végtelenül higgadt, és nyugodt emberek - vallja Szegedi Gábor, akivel egy tordasi vendéglátóhelyen találkoztunk, de a budapesti Eötvös József Gimnázium 11. osztályát kezdi meg szeptemberben. Gábor a húsz tehetséges fiatal között volt, akik részt vehettek egy izgalmas kalandban.

- Most voltam először az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének nyári kutatótáborában. Tavaly is jelentkeztem, de nem volt meg a megfelelő tudásom, vagyis legalább a 10. osztályos tananyagot ismernie kell annak, aki jelentkezik - folytatta.

- Már általános iskolában jó eredményeket értem el matekból és fizikából, valahogyan könnyen átlátom a feladványokat, képleteket - mesélte. Tanárai ezért ösztönözték, hogy induljon versenyeken.

Bejutott a Mikola Sándor országos tehetségkutató fizikaverseny elődöntőjébe, de több házi fizikaversenyt is megnyert. Osztálytársai ezért gyakran kérnek tőle segítséget. Fizikatanára javasolta Gábornak, hogy idén is pályázza meg a kutatóintézet egyhetes nyári táborát. - A súrlódási jelenségek vizsgálata, idegen szóval tribológia, ezt választottam, mert ezt a témát értem a legjobban - mesélte Gábor. A fiatalember állítása szerint a tribológia vizsgálata hasznosabb, mint érdekes. Egy hétköznapi példával élve még a saját lábunkon sem tudnánk megállni, ha nem lenne a talpunk és a talaj között elegendő súrlódás. - Bekerültem a húsz fiatal közé, de a táborban nem az volt a lényeg, hogy hatalmas dolgokat fedezzünk fel, hanem hogy megnézzünk és kipróbáljunk olyan eszközöket, mint a tribométer, az alagútmikroszkóp és az elektromikroszkóp. Ezeket az eszközket az ifjú tudósok eddig csak könyvekből ismerhették. Az egy hét alatt a foglalkozásokat a kutatóintézet munkatársai tartották. - Hatalmas élmény volt velük minden perc, de nem úgy kell elképzelni, hogy csak a tudományról szólt a nap. Az élet, a világ dolgairól, egyszóval mindenről lehetett velük beszélgetni - mondta mosolyogva Gábor, aki egy érdekes esetet is megosztott velünk:

- Az egyik nap, egy alkatrész beesett egy műszerbe, de nem kapkodott a kutató, nem lett ideges, hanem szép komótosan, megmagyarázva a helyzetet, kiszedte a darabkát. A kis csapat tagjai, mint a filmekben látható, részt vettek tisztalaborban történő vizsgálatokon is. Ilyenkor szkafanderbe és maszkba öltözve kutattak. A tudományos munka mellett budapesti kirándulásra is volt idejük, így összekovácsolódott a társaság.

- Nagyon jó csapat jött össze, a tábor végén telefonszámot cseréltünk és megegyeztünk, ha valamilyen vizsgálatban egyszer elakadnánk, segítünk egymásnak. Gábor rengeteget olvas. - Ha egy téma felkelti az érdeklődésemet, azonnal utánaolvasok. A nyári szünet alatt jut ideje a kikapcsolódásra, szórakozásra és a barátokra is. - A szakkönyvek mellett a sci-fiket kedvelem, illetve saját magamat képezve gitározi tanulok, s egy hetet töltök evezőstáborban is. Gábor már foglalkozik a továbbtanulással. - A villamosmérnöki szak, illetve az energetika is nagyon központi kérdés mostanában, de a tanítás is vonz - tette hozzá. Elmondása szerint a mai helyzetet látva a tudósoknak, kutatóknak nagyobb esélyük van külföldön, mint Magyarországon. - Ha kimennék, egy idő után mindenképpen visszajönnék, mert át szeretném adni a tudásom. Tapasztalható, hogy a természettudományos érdeklődés csökken, illetve külföldön végzik tudományos munkájukat a fiatalok, ami hátrányt jelent az országnak.
hirdetés

  Dossziék

Akció a parlagfű ellen
  Tematikus oldalaink
  Legyen a riporterünk
  PartyZóna
 FMH - Velencén a Dolly Roll és Zsédenyi Adrienn, Agárdon a Kormorán koncertezik, javában tart a Bonanza és Depeche tábor, de a house-kedvelők sem untakozhatnak ezen az éjszakán.

  Szavazzon Ön is!
Válassza ki a hét fotóját!

  Fórumok
  Archívum
Kéri Ágota levélben fordult szerkesztőségünkhöz húga, Kéri Vivien betegsége kapcsán. Levelét és Vivien történetét az alábbiakban közöljük

Globális felmelegedés - sokak szerint ez bolygónkon a jelen egyik, az emberi létet fenyegető vészjelzése a közeljövő számára. Jéghegyek olvadnak el, megemelkedik a tengerszint, városok kerülnek víz alá, míg máshol aszály pusztít - hallhatjuk és olvashatjuk a szakemberek előrejelzéseit nap mint nap a médiumokban.

  Címkefelhő© 2006-2008 Hírlap Press Kiadói Kft. - A Pannon Lapok Társasága tagja - | RSS | Add hozzá a Hírlapom.hu RSS olvasójához!