Peking 2008:
  Online zenehallgatás
  Pont FM 88.1
  Abszolút Rádió 97.3
  Hangos sporthírek
  Radiovan
  Rockvan
  További linkek
  Autópálya
  Utazóna
  4x4 Terepjáró
  Technikai sportok
  Humor
  Zene
  Retro. A Trendetlen
  Kedvezménykártya
  Időjárás
  Szavazás
Ön kinek a kocsiját öntené le kromofággal?
A melegfelvonuláson megrongált rendőrautót
Az egri kórház valamelyik orvosáét
A kormány 4,2 millióért átfestett Audiját
A BKV 20 milliós luxus Passatját
Orbán Viktor 1.4-es Golfját
  Belépés - Regisztráció
  Hirdetések

Tudomány

Érdemes természettudománnyal tovább tanulni
2008. 06. 23. 14.32 Hírextra
Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MFA) által szervezett nyári tábor olyasfajta láthatóságot, publicitást ad a természettudományoknak, ami meggyőzheti a fiatalokat arról, hogy Magyarországon is érdemes ezt a pályát választani - mondta Pálinkás József hétfőn az MTI-nek.


A Magyar Tudományos Akadémia elnöke annak kapcsán nyilatkozott, hogy az MFA Tanuljunk egymástól! című programja keretében 16-18 év közötti középiskolások betekintést nyerhessenek a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok eredményeit integráló multidiszciplináris kutatásokba. Ennek megfelelően a diákok június 23-27 között az intézet kutatóinak irányításával gyakorlatot szerezhetnek az intézet laboratóriumaiban, ahol saját ötleteiket is megvalósíthatják.


"A nyári táborba az ország összes középiskolájából jelentkezhettek fiatalok. Több mint 60 pályázat érkezett, végül tizenhat diák kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedjen az intézetben folyó kutatásokkal. Itt egyebek közt megismerhetik, hogy egy felületet hogyan lehet bevonni néhány atomnyi más felülettel, s ennek hatására hogyan változnak meg a tulajdonságai, vagy megtapasztalhatják, hogy a napelemekkel kapcsolatos kutatások eredményei mit is jelentenek a mindennapokban" - sorolta a kezdeményezés előnyeit Pálinkás József, hozzátéve, hogy "semmi nem informatívabb, mint amikor valaki ténylegesen részt vesz a kísérletekben".


A diákoknak az előadás közbeni reagálásából, a kérdésekre adott válaszaik arról győzték meg az MTA elnökét, hogy nagyon értelmes, nagyon ambiciózus, érdeklődő fiatalok gyűltek össze. A velük való érintkezés egyébként a kutatók számára is fontos tapasztalatot jelent, hiszen közérthetően kell ismertetniük kísérleteiket, mivel a fiatalok még nem ismerik a szakzsargont.


Mindkét fél számára "inspiráló lehet ez a hét. Nagyon ügyes, jó kezdeményezés ez a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet részéről. A többi intézet igazgatóját is erre ösztönzöm" - hangsúlyozta Pálinkás József.
Mint rámutatott, az itt felfedezett fiatalok nagy értéket jelentenek, olyan értéket, amelyet feltétlenül támogatnia kell a Magyar Tudományos Akadémiának, ahogy segítenie és elismernie kell a diákok tanárait is.
"Azt ajánlottam fel, hogy az ilyen táborokon keresztül kiválasztott fiatalok tanulmányaihoz a Magyar Tudományos Akadémia ösztöndíjjal járul hozzá. Ennek részleteit a későbbiekben kell kidolgozni" - mondta Pálinkás.

Forrás: MTI

 
IMPRESSZUM   MÉDIAAJÁNLAT   KAPCSOLAT   JOGNYILATKOZAT   ADATKEZELÉSI NYILATKOZAT
További partnereink
hírek személyre szabva
Hirdetések