Címlap Honlaptérkép Levélküldés Magyar English
Címlap
utolsó frissítés: 2008-06-24
Hírlevél 13. szám
2008. június 24.


Hírek
Magyar Innovációs Szövetség
Magyar Fiatal Tudósok Társasága
Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ
Oktatási és Kulturális Minisztérium
Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Magyar Szabadalmi Hivatal
Szakirodalom-figyelő
Új tagok
Sajtószemle
Várható események
Pályázati felhívások
Hírleveleink pdf-ben
2008 | 2007 | 2006 | 2005


Hírlevél 2008/13
(PDF, 985 KB)
Hírlevél 2008/12
(PDF, 980 KB)
Hírlevél 2008/11
(PDF, 695 KB)
Hírlevél 2008/10
(PDF, 845 KB)
Hírlevél 2008/9
(PDF, 546 KB)
Hírlevél 2008/8
(PDF, 788 KB)
Hírlevél 2008/7
(PDF, 925 KB)
Hírlevél 2008/6
(PDF, 980 KB)
Hírlevél 2008/5
(PDF, 984 KB)
Hírlevél 2008/4
(PDF, 833 KB)
Hírlevél 2008/3
(PDF, 833 KB)
Hírlevél 2008/2
(PDF, 504 KB)
Hírlevél 2008/1
(PDF, 1.18 MB)
Hírlevél 13. szám

Hírek

Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele a nyári időszakban, a szabadságok miatt ritkábban jelenik meg.
A következő megjelenés időpontja: 2008. július 22.

17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepsége

Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, számos protokoll vendég, érdeklődő és a sajtó képviselőinek jelenlétében került sor a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjátadási ünnepségére 2008. június 11-én, a budapesti Millenáris Park, Jövő Háza Központ ban, a „Klikk 3.0 A digitális játszótér” kiállítás keretében.
A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke nyitotta meg, aki szerint a középiskolás korosztály újító hajlama reményt ad rá, hogy ez a generáció a felnőttkorba lépve is a magyar innováció motorja maradjon.

Az ünnepségen Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke mondott köszöntőt. Beszédében céltudatosságra és kemény munkára biztatta az ifjú tehetségeket. Majd azt kívánta, hogy a következő generációk olyan örök találmányokat készítsenek, hogy néhány évtized múlva az ő neveik, és fotóik sokaságát őrizze meg az utókor akár egy olyan eseményen, mint a „Klikk 3.0 A digitális játszótér” c. kiállítás.

A köszöntőt követően, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke, Prof. Ormos Pál, akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Központ Biofizikai Intézet igazgatója hívta fel a figyelmet a tehetséggondozásra. Beszámolt arról, hogy bár idén kevesebb résztvevő indult, mint az utóbbi években, ám a munkák hihetetlen ötletességről és érdeklődésről tanúskodtak. Ismertette, hogy a január 4-i határidőre 56 pályázat érkezett Szövetségünk titkárságára, amelyből végül felelős mérlegelés alapján - amit az is alátámaszt, hogy minden zsűritag minden pályázatot elolvasott, és arról érdemi döntést hozott - 45-öt juttattak tovább a második fordulóba. A 45-ből 34 pályázat került kidolgozva májusban a zsűri elé.

A dicséretben részesített és kiállított pályamunka készítőit, valamint a díjakban részesült fiatalok neveit, ill. pályázataikat Pomezanski György, a Duna Televízió alelnöke ismertette.

Különdíjban részesült:
- Környezetnevelési hiányosságok korrigálása játékkal (pályázó: Takáts Mónika)

III. díjban részesült:
- Az immobilizációs stressz hatása a tanulással és az Alzheimer-kórral kapcsolatos gének kifejeződésére patkány agyban (pályázó: Kálmán Sára).
- A degresszív adópolitika lehetséges hatásai Magyarország gazdaságára (pályázók: Laki Balázs és Lám István).
- Hatékony adatszerkezet sztringek halmazának tárolására (pályázó: Homolya Miklós). A díjazott a legjobb határontúli pályázatért járó, a Magyar Innovációs Szövetség megosztott díját is megkapta dr. Pakucs Jánostól, a MISZ tiszteletbeli elnökétől.
- EFC (Energy Free Comfort) párna és matrac (pályázó: Kovács Krisztián).

A díjakat Dr. Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, szervezőbizottsági elnök és Prof. Ormos Pál, a zsűri elnöke adta át.

II. díjban részesült:
- Térbeli szelenográfia - Holdfelszín-diorámák (pályázó: Rőmer Péter). A nyertesnek Dr. Kőhalmi Zsolt, a díjat felajánló Puskás Tivadar Közalapítvány ügyvezető igazgatója adta át az oklevelet.
- Új glükózalapú citotoxikus molekulák szintézise és tesztelése in vitro és in vivo rendszerekben (pályázó: Schulcz Ákos). A díjat Dr. Gordos Géza, a díjat felajánló MTESZ elnöke adta át.
- A nagygombák termesztésében alkalmazható új komposztálási technológiák és alapanyagok (pályázó: Gleszer Erik). A díjat Dr. Gordos Géza, a díjat felajánló MTESZ elnöke adta át. A díj átadása mellett egyidejűleg átadásra kerül a Magyar Innovációs Szövetség által a legjobb határontúli pályázatért járó megosztott díj is, melyet Dr. Szabó Gábor, a MISZ elnöke adott át.

Az I. díjban részesült pályázók Dr. Pálinkás József, az MTA elnökétől, valamint Prof. Ormos Pál, zsűrielnöktől vették át az okleveleket, úgymint:
- Látásvizsgáló készülék (pályázók: Gács Gergő és Sarkadi-Nagy Balázs). A díjazottaknak Posteinerné Toldi Márta, elnökhelyettes a díjat felajánló MSZH képviseletében is gratulált.
- EPRIC (pályázó: Éger Ferenc). A díjazottnak Monszpart Zsolt, vezérigazgató-helyettes, a díjat felajánló Ericsson Magyarország Kft. képviseletében is gratulált. Továbbá a pályázó mint legfiatalabb díjazott Gergely Csabától megkapta a Siemens Zrt. által felajánlott Siemens Junior Díjat is.
- Magas specifitású biokatalizátorok - Egy lépéssel a gyógyszeripar előtt (pályázó: Spohn Márton). A pályázónak dr. Simig Gyula, kutatási igazgató a díjat felajánló Egis Gyógyszergyár Nyrt. képviseletében is gratulált.
- A Citadella-kristálybarlang geológiai-geomorfológiai vizsgálata (pályázók: Leél-Őssy Csaba és Márta Zsolt).
A bírálóbizottság döntése értelmében, az idei esztendőben az I. és II. díjban részesült pályázók által megjelölt egy-egy tanár vagy konzulens (Gyenese László, Éger Imre, Kondrák Mihály, Dr. Leél-Őssy Szabolcs, ill. Juhász Jenőné, Dr. Vincze Zoltán és Kormányos Róbert) egyszeri, 100 000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

Az ünnepség végén Dr. Lippényi Tivadar, az NKTH mint főtámogató elnökhelyettese köszöntötte a díjazottakat. A 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny végeredményét az előző 12. számú Hírlevelünkhöz mellékeltük, ill. innovációs portálunkról (www.innovacio.hu) is letölthető.

Összevont elnökségi és választmányi ülés

A Magyar Innovációs Szövetség összevont elnökségi és választmányi ülést tartott 2008. június 18-án, Budapesten, az Ericsson Magyarország Kft. székhelyén.

A napirendi pontok előtt Éry Gábor, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgatója röviden bemutatta az ülésnek helyszínt biztosító épületet, s ismertette az Ericsson Magyarország Kft. tevékenységét. Elmondta, hogy a vállalat 17 éve van jelen a magyar piacon, és azóta egyre bővíti mind a termékeit, mind a szolgáltatásait. Jelenleg a magyarországi GSM piac 40%-át birtokolják, főként a T-Mobile, illetve a Pannon telefonszolgáltatók kal való együttműködés eredményeként. A multimédia területén történő piaci részesedés növekedése most az egyik legfontosabb feladat. A vállalat kiemelten fontosnak tartja az innováció és a K+F kérdését, jelenleg az Infoparkban egy 550 főt foglalkoztató kutatói bázis tevékenykedik. Két nagyobb egyetemmel, az ELTE-vel és a BME-vel szoros együttműködést alakítottak ki, így a kiemelkedő képességű hallgatók már tanulmányaik befejezése előtt bekapcsolódhatnak a cég életébe. A vállalat ösztöndíj felajánlásával támogatta többek között a MISZ által rendezett 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt is.

1. Első napirendi pontként Dr. Molnár Károly, az újonnan kinevezett kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter tartott előadást. Hangsúlyozta, hogy kutatás-fejlesztési miniszterként egy innovatív Magyarország megteremtésén fog dolgozni a gazdasági versenyképesség növelése érdekében. Az EU minden évben felmérést készít a tagállamok innovációs teljesítményéről, s ezek alapján az országokat négy csoportba sorolják. Magyarország a legutóbbi, 2007-es adatok alapján, sajnálatos módon továbbra is a legutolsóba, a felzárkózó országok közé tartozik, bár az EU egészének innovációs teljesítménye növekvő, Magyarország teljesítménye pedig közelít az EU átlaghoz. Ehhez a teljesítményhez nagyban hozzájárul, hogy kedvezőtlen a finanszírozás szerkezete mind a regionális megoszlás, mind a finanszírozó szektor tekintetében. A K+F ráfordítások túlnyomó része a Közép-Magyarországi régióban realizálódik. Az innovációs rendszer hiányosságai, illetve az műszaki és természettudományos végzettségű friss diplomások alacsony száma tovább rontják a versenyképességet. Kicsi a tudásközpontok munkájába bevont vállalkozói szféra aránya, bár például a BME-n ez az arány szerencsére 50-50%.

Az új, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri poszt létrehozásával egy integrált kormányzati szerep alakult ki, a miniszter a Kormány tudománypolitikájáért, kutatás-fejlesztésért és technológiai innovációért felelős vezetője lett. Az NKTH, az MSZH, illetve a BZAKK tartoznak az irányítása és felügyelete alá, a tudománypolitika koordinálását pedig az MTA-val és az egyetemekkel együttműködésben kívánja végezni. Feladatai ellátását egy hatékony és költségtakarékos integrált intézményrendszer működtetésén keresztül tervezi megvalósítani.

Prezentációjában kitért a hazai K+F szférának jutó pályázati forrásokra is. Feladatai között szerepel a hatékony támogatási rendszer megteremtése, a szellemi alkotások eredményes védelme és hasznosítása. A célok és a feladatok azonban nem fognak eredményt hozni, ha nem változik a területen uralkodó szemléletmód és kultúra. Ezen feladatok megvalósítása érdekében, szoros együttműködést kíván kialakítani a tudományos és kutatási életben érdekelt szakmai szervezetekkel, s zövetségünk partnerségére pedig kiemelten számít, mint a legnagyobb, az innováció területén működő szakmai szervezetre.
Egy fontos bejelentéssel egészítette ki a miniszter az előadását, mely szerint döntés született Brüsszelben arról, hogy az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelye Budapesten lesz.

Az előadás után a résztvevők közül többen is (Dr. Szabó Gábor, dr. Pakucs János, Dr. Hudecz Ferenc, Deme Gábor, Kazi Károly, Polgárné Májer Ildikó és Bolyky János Antal) hozzászóltak az előadáshoz, illetve kérdéseket tettek fel.

2. Dr. Szabó Gábor, elnök a Magyar Innovációs Szövetség 2007. december 5-i választmányi ülése óta elvégzett munkájáról szóló előterjesztéshez kért hozzászólásokat. Dr. Hudecz Ferenc elismerését fejezte ki az elvégzett munkáról.

Határozat: A Választmány egyhangúlag elfogadta az elmúlt időszakról készült beszámolót.

3. Dr. Szabó Gábor felkérésére Deme Gábor, elnökségi tag beszámolt arról a konferenciáról, amelyen 2008. június 17-én képviselte Szövetségünket. A konferencia célja a kínai-magyar kapcsolatok erősítése volt. A részt vevő távol-keleti vállalatok székhelye Shenzen (Hongkonggal határos), amely 1970 óta a világ legdinamikusabban fejlődő városa. A rendezvény bizonyította, hogy a kínai partnereknek komoly befektetési szándékuk van hazánkban. Dr. Hudecz Ferenc, az ELTE rektora felajánlotta segítségét a résztvevőknek, mivel az ELTE-n működik az úgynevezett Konfuciusz Intézetet, ahol a kínai kultúráról tudhatnak meg minél többet az érdeklődők, valamint nyelvi képzés is folyik. Siposs István hozzászólásában egy magyar kisvállalkozásnak a kínai piacra történő sikeres belépéséről számolt be.

Ezt követően dr. Pakucs János, az EBN (European Business Innovation Network) ez évi budapesti nemzetközi konferenciájára hívta fel a figyelmet, majd meghívta a résztvevőket a június 25-i ünnepélyes megnyitóra az Országházba.

Fórum a magyar-kínai high-tech lehetőségekről

Közel kétszáz résztvevővel 2008. június 17-én, Budapesten volt az ITD Hungary és a Kínai Hi-tech Transzferközpont (China Hi-Tech Transfer Center) közös rendezvénye, a Magyar-Kínai Hi-tech Fórum és Üzletember-találkozó. A rendezvény célja a tudásalapú ágazatokban, így elsősorban az infokommunikációs szektorban, az elektronikában és a biotechnológiában rejlő magyar és kínai lehetőségek feltérképezése volt.

A fórum lezárásaként az ITD Hungary és a Kínai Hi-tech Transzferközpont együttműködési megállapodást írt alá, amelyben konkrét akciótervet fogalmaztak meg a magyar és kínai cégek kooperációs lehetőségeinek felkutatására és kiaknázására.

A rendezvényen a kínai vállalatok a magyar befektetési, üzleti és innovációs környezettel ismerkedhettek meg, részletesen hallhattak hazánk kutatás-fejlesztési stratégiájáról és konkrét lehetőségekről. A fórum előadója volt Molnár Károly, kutatás-fejlesztési tárca nélküli miniszter, Dr. Vass Ilona, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese és Deme Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja.

Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója előadásában a magyar-kínai high-tech együttműködés lehetséges területei között elsősorban az elektronikát, a telekommunikációt és infokommunikációt, ez utóbbin belül a szoftverfejlesztést emelte ki.
Külön felhívta a vállalatok figyelmét az ITD Hungary által a high-tech két ázsiai fellegvárában, Shenzhenben és Hong kongban működtetett irodá kra.

Az ELTE Konfuciusz Intézete

2006-ban nyílt meg az ELTE Konfuciusz Intézet (EKI), Kína hivatalos magyarországi nyelvi és kulturális intézete. Az EKI egy több mint kétszáz intézményből álló világméretű hálózat része, melynek célja, hogy segítsen a kínai nyelv és kultúra megismertetésében, a kínai kulturális kapcsolatok fejlesztésében.

Az EKI - anyanyelvi tanárok részvételével - egyrészt különböző szintű és típusú kínai nyelvtanfolyamokat és kurzusokat szervez, másrészt különféle kulturális eseményeket, filmvetítéseket, koncerteket, előadásokat rendez. Az intézet saját könyvtárral rendelkezik több ezer kínai és nyugati nyelvű könyvvel, emellett az EKI-n belül most van kiépülőben a Modern Kína-kutatási központ, amely a mai Kínával kapcsolatos tudományos tevékenység egyik fő bázisa kíván lenni. Az EKI Budapest belvárosában, az ELTE Múzeum körúti épületegyüttesében működik.

További információ az intézetről: http://www.konfuciuszintezet.hu/

THE - OTDT együttműködés

2008. június 11-én Bartók Marcell, a THE Program vezetője Dr. Szendrő Péterrel, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) elnökével tárgyalt a THE Program és az OTDT jövőbeni együttműködéséről.

Az előzetes egyeztetés során kijelölték az együttműködés elvi kereteit és irányvonalait, és megállapodtak az együttműködésről abból a célból, hogy a tudományos ismeretterjesztés bázisát növeljék, a tudományos diákköri munkát széles körben megismertessék és a szakmai műhelyek között infokommunikációs technológiát használó kapcsolattartást alakítsanak ki, valamint a tehetséges TDK-kutatómunkát végző diákokat adatbázisba rendezzék és összekapcsolják a K+F-ben érdekelt vállalatokkal, intézményekkel.

Fiatal Vállalkozók Hete

2008. november 17-23. között kerül sor a világ minden országában a Fiatal Vállalkozók Hetére. Idén Magyarország is csatlakozik a rendezvénysorozathoz, az Innostart és a Magyar Innovációs Szövetség THE Programja vállalta magára az esemény főszervezését, együttműködve az ITD Hungary-vel, a Seed Alapítvánnyal és a Magyar Spin-off Vállalkozások Szövetségével.
Fő célként azt tűzték ki, hogy széles körben felhívják a figyelmet a tudományok és az innováció jelentőségére a felnövekvő generációk körében. Ennek érdekében a tervek között szerepel egy tudományos találkozó megszervezése a középiskolások számára, ahol a tizenévesek betekintést nyerhetnek az egyes egyetemek kutatási és tudományos tevékenységébe, illetve egy verseny keretében összemérhetik egymással tudásukat és kreativitásukat. A rendezvény fővédnökének dr. Pálinkás Józsefet, az MTA elnökét kérték fel.

Új British Council iroda Budapesten

A British Council új irodát nyitott Budapesten. A 2008. június 20-i megnyitóünnepségen részt vett többek között Bogyay Katalin, nemzetközi szakállamtitkár, Oktatási és Kulturális Minisztérium és Cathy Stephens, a British Council vezetőségi tagja. Szövetségünket dr. Antos László, ügyvezető igazgató képviselte. Az új iroda címe: British Council, Madách Trade Center, 1075 Budapest, Madách Imre út 13-14., B épület, 4. emelet

Tudománykommunikációs és kutatásmenedzser képzés az MTA-n

2008. június 11-én az MTA Székházában Németh Tamás, főtitkár köszöntőjét követően huszonnyolc kutató vehette át az akadémiai tudománykommunikációs és kutatásmenedzsment képzés oklevelét. A képzés az MTA 2007. májusi közgyűlésének döntése alapján tavaly ősszel indult először, majd a sikerre való tekintettel idén tavasszal - a gyakorlatok hatékonysága érdekében korlátozott keretszámmal - újabb tanfolyam zajlott le.

A tanfolyam keretében általános kommunikációs és menedzsment tantárgyakat, valamint speciális médiagyakorlatot, tudománypolitikai és gazdálkodási ismereteket sajátíthattak el az érdeklődők.

Az oktatás és a mögötte álló nemzetközi beágyazódású szakmai munka folytatódik: rövidesen jelentkezni lehet az őszi szemeszterre. Ekkorra egy vállalkozási k+f modullal egészül ki a tanfolyam, együttműködésben az Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallal (NKTH). A képzés tartalmára építve indult el az a kezdeményezés, amit a Magyar Akkreditációs Bizottság már elfogadott és így Tudománykommunikáció-Természettudományos Msc képzés indulhat a jövőben a magyar egyetemeken. Mindebben vezető egyesült államokbeli és brit tudománykommunikációs tanszékekkel működnek együtt a szervezők.

Részteles információk: www.tudastars.hu,
Fábri György: fabrigy@office.mta.hu, 30-639-5266.

Tanuljunk egymástól!
Tagintézményünk, a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete pályázatot hirdetett „Tanuljunk egymástól!” mottóval a természettudományos érdeklődésű, 2-4. évfolyamos középiskolások számára tíz tématerületen, azért, hogy élénkítse az érdeklődést a természettudományos és mérnöki szakmák és a kutatói pálya iránt.

A pályázatra az ország minden részéről 50 diák jelentkezett. Közülük az MTA MFA 16 tehetséges, 16-18 éves középiskolás tanulót fogad 2008. június 23-27. között. A program ünnepélyes megnyitója 2008. június 23-án volt a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetben. A megnyitón részt vett és köszöntőt mondott Pálinkás József, az MTA elnöke.

További információ a kezdeményezésről:
http://www.mfa.kfki.hu/tanuljunkegymastol/

Dél-dunántúli MISZ-tagok látogatása Kaposváron

A Magyar Innovációs Szövetség dél-dunántúli szervezetének tagjai látogatást tettek Dr. Szita Károly meghívására a kaposvári önkormányzatnál. A polgármester ismertette a város fejlesztési elképzeléseit.

A városházán tett látogatás után a résztvevők egy kellemes baráti vacsorán tájékoztatták egymást részint Kaposvár életéről, fejlesztési elképzeléseiről, innovációs szándékairól, illetve a szövetség tagjai mondták el saját tapasztalatukat a régióról. Megállapodtak abban, hogy a MISZ Dél-dunántúli szervezete és Dr. Szita Károly, polgármester a jövőben rendszeresen fognak találkozni.

A találkozón Dr. Szita Károly, polgármesteren és Higi Gyula, MISZ regionális igazgatón kívül részt vettek a következő tagintézményi vezetőink: Brányi Endre (Pécsi Ipari Park), Nyirati István (Pécsi Vizmű Zrt.), Lustyik György (SOFT Flow Kft.), Kiss Tibor (Biokom Kft.), Gasz Zoltán (Pécsi Távfűtő), Keresnyei János (Pécs TV), Jerezánovics Ferenc (HP Lineár Kft.), Hirth Ferenc (Kontakt Kft.), Dr. Sánta Imre (Pécsi Tudományegyetem), Varga József (Kaposvári Villamossági Gyár Kft.), Balogh Pál (Creamotív Kft.).

Europe INNOVA hálózat éves partnertalálkozó

2008. június 1-3. között került sor Budapesten „Building innovation platforms today to meet tomorrow's challenges” címmel az Europe INNOVA hálózatának éves partnertalálkozójára. A találkozó Magyarország és az EU innovatív szakembereinek, vállalkozásainak, klasztereinek és kulcsszereplőinek részvételével került megrendezésre.

Az Europe INNOVA az Európai Bizottság Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatósága által létrehozott kezdeményezés. Célja tájékoztatni, segíteni és hálózatba szervezni a vállalkozói innováció kulcsszereplőit. A rendezvényen részt vett többek között Völgyiné Nadabán Márta, a MISZ választmányi tagja, Dr. Lippényi Tivadar, az NKTH elnökhelyettese, Dr. Nikodémus Antal, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese és Dr. Mogyorósi Péter, a MISZ Dél-Alföldi Regionális Képviseletének igazgatója.

A partnertalálkozó eseményeinek részletes kivonata az Europe INNOVA alábbi internetes oldalán található meg: http://www.europe-innova.org/index.jsp?type=page&cid=9606&lg=en

Millennium Technology Prize

Átadták a Millennium Technology Prize nevű díjat 2008. június 11-én, Helsinkiben. A díj a világ legjelentősebb technológiai díja, melyet kétévente ítél oda a Millennium Prize Alapítvány, egy független alap, melyet a finn ipar és a finn állam képviselői közösen hoztak létre.

Idén az elismerést Dr. Robert Langer kapta meg az intelligens hatóanyag kibocsátású gyógyszerek kifejlesztéséért és a szövetregeneráció terén elért eredményeiért.

Magyar Fiatal Tudósok Társasága

A Magyar Innovációs Szövetség mint a Stockholm International Youth Science Seminar (SIYSS) magyarországi képviselője 2002 óta egy magyar fiatal kutatót jelölhet minden évben a Nobel-díj átadási ünnepségén való részvételre, és az azt megelőző egyhetes stockholmi tudományos fórumra.

2008. június 10-én került sor az idei kiválasztásra, a Jövő Háza Kiállítás B Épületében. Nyolc fiatalt meghallgatva, a MISZ által felkért négyfős zsűri
- dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke
- dr. Csermely Péter, a SOTE professzora
- Spohn Márton, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, a 2007. évi SIYSS magyar résztvevője
- Gilyén András, az ELTE hallgatója, a 2007. évi SIYSS magyar résztvevője
döntött a részvételről.

Ennek értelmében a 2008. decemberében rendezendő 33. Stockholm International Youth Science Seminar magyar résztvevője Laki Balázs, a váci Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium tanulója lesz, a 16. és a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottja.

19. Nemzetközi Élővilág Kutatási Hét

A 2008. június 29. és július 5. között, a svájci Alpokban megrendezésre kerülő 19. Nemzetközi Élővilág Kutatási Hétre Spohn Márton, MAFITUD-tagot delegálta a Magyar Innovációs Szövetség. Az egyhetes rendezvényen a magyar fiatal 25 másik európai fiatallal fog együttdolgozni. Az egy hét alatt egy-egy kisebb kutatási projektet kell kidolgozniuk a kezdetektől (a megfelelő tudományos kérdés megtalálása) a végéig (egy tudományos beszámoló írásáig).

Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

Megalakult az Üzleti és Innovációs Központok Magyarországi Hálózata

Az üzleti és innovációs központok mint hídképző szervezetek stratégiájának középpontjában az innovatív vállalkozások létrehozása, versenyképes működésük elősegítése áll. Magyarországon jelenleg a mintegy 700 ezer működő vállalkozás közül 600-700 az innovatív vállalkozások száma, ami arányait tekintve messze az EU átlaga alatt marad.

Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ, a Magyarországon 1994 óta működő hídképző szervezet fő célkitűzése, hogy jelentős mértékben növelje, megduplázza a magyar innovatív vállalkozások számát és gazdasági erejét. Ennek érdekében pályázta meg és nyerte el az INNOSTART az European Business Network (EBN) éves kongresszusának budapesti megszervezését, illetve kezdeményezte a négy magyarországi BIC minősítéssel rendelkező innovációs központ együttműködésének erősítése érdekében az Üzleti és Innovációs Központok Magyarországi Hálózatának létrehozását.

Az EBN fogja össze azon szervezeteket, amelyek üzleti és innovációs központként (BIC minősítéssel) tevékenykednek az Európai Unió országaiban és kiemelkedő eredményeket ért el az európai innovatív vállalkozások számának és teljesítményének növelésében.

A 2008. június 12-én, sajtókonferencián aláírt együttműködési megállapodásban a Bács-Kiskun Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, az INNOSTART, a Székesfehérvári Vállalkozói Központ Közalapítvány és a ValDeal Innovációs Zrt. azt a célt tűzi ki, hogy tevékenységük, szolgáltatásaik összehangolásával hatékonyabban vegyenek részt a magyar vállalkozói szektor fejlesztésében, javítsák annak üzleti környezetét és innovációs kapacitását, különös tekintettel a mikro- és kisvállalkozásokra. Automatikusan tagja lehet az Üzleti és Innovációs Központok Magyarországi Hálózatának az a hazai szervezet, mely rendelkezik uniós BIC minősítéssel.

Secure-Force projekttalálkozó

2008. június 5-6-án került sor a Secure-Force projekt féléves találkozójára. A partnerek a projekt előrehaladása mellett megvitatták azokat a tevékenységeket, amelyeket a célkitűzésekkel összhangban a vállalkozások támogatására dolgoztak ki. Ennek tükrében a nemzetközi konzorcium elsődleges feladata ebben az évben, hogy segítséget nyújtsanak az érdeklődő cégeknek, szervezeteknek az Európai Unió 7. Keretprogramja ICT (Információs és Kommunikációs Technológia) biztonság és Biztonság témakörökben meghirdetett pályázati felhívásaiban való részvételre. Ehhez várják mindazon vállalkozások, szervezetek, kutatócsoportok, egyetemek jelentkezését, akik vagy saját projektötletükhöz szeretnének megfelelő pályázati felhívást és/vagy külföldi partnereket találni, vagy más szervezet által létrehozandó pályázati konzorciumhoz szeretnének csatlakozni.

Az aktuális pályázati felhívásokat a program honlapján (http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html) lehet megtalálni. Az érdeklődőknek az INNOSTART munkatársai segítséget nyújtanak pályázati ötletük kiértékelésében, megfelelő pályázati lehetőségek, illetve egyéb források beazonosításában, partnerkeresésben, pályázati anyagok összeállításában és benyújtásában. Kérjük, amennyiben további információkra lenne szüksége, érdeklődjenek Jónás Dénes, projektmenedzsernél a denes.jonas@innostart.hu e-mail címen.

Innovációs Menedzserképzés a kkv-k versenyképességének növelése érdekében

2008. június 4-én befejeződött az INNOSTART által szervezett „Innovációs Menedzserképzés a kkv-k versenyképességének növelése érdekében” témájú 4 napos képzés, melyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatott a KKC-2007-V pályázat keretében.

Első alkalommal Budapesten került sor a tréningre 2008. május 27-28. és június 3-4-én, ahol 45 fő aktív részvételével az előadások során megszerzett ismereteket egy mintaprojekt kapcsán elvégzendő kiscsoportos gyakorlatokon alkalmazhatták a résztvevők. A tréning interaktív jellege növelni tudta a kitűzött célok hatékonyságát, vagyis olyan elméleti és gyakorlati tudás megszerzését, készségek elsajátítását, melyek elengedhetetlenül szükségesek egy innovatív ötlet piaci termékké történő megvalósításának folyamatában. A tréning iránt komoly érdeklődés mutatkozott, így a tervezett résztvevői létszámot szinte a duplájára növelte az INNOSTART. A résztvevők a képzés végén oklevelet vehettek át.

Ősszel (szeptember-novemberben) folyatatódnak a képzések további 2 helyszínen - Békéscsabán, illetve Nyíregyházán - szintén 2x2 napos időtartamban, melyeket a két régió vállalkozásai vehetnek igénybe.

Biobusiness projekt találkozó

2008. május 29-30-án került sor a finnországi Tamperében arra a Biobusiness projekt találkozóra, melyben az Innostart is tagként tevékenykedik. Az INNOSTART-ot Tamperében Oláh Zsanett képviselte.
A projekt a biomassza szektorban működő vállalkozások létrehozását és növekedésük elősegítését tűzte ki célul, amely az érintett régiók, köztük a legelmaradottabb vidéki területek, gazdasági fejlődésének lehet az egyik alapköve. A Biobusiness keretében felmérés készül a regionális biomassza erőforrásokról, a technológia-transzfer és egyéb piaci lehetőségekről, a szektort érintő jogi és törvényi szabályozásokról, valamint a biomassza szektorban tevékenykedő vállalkozásokról. Ezek a felmérések fogják az alapját képezni egy, a döntéshozók számára készítendő, javaslattételi dokumentumnak.

A projekt utolsó harmada felé közeledve most ért el abba fázisba, amikor már tényleges eredményekről lehet majd beszélni. A fent említett, hamarosan elkészülő javaslattételi dokumentumot az INNOSTART eljuttatja majd a magyar, főként a regionális és helyi szinten tevékenykedő döntéshozók kezébe is, bízva abban, hogy az öt európai országból összegyűjtött tapasztalat hasznára válik majd a magyar megújuló energiaiparágnak is.

Az INNOREG RIÜ Khe. tagjaként az INNOSTART az alábbi információkat teszi közzé leendő pályázók részére az új pályázati lehetőségekről:

-Vállalkozások innovációjának támogatása a régiókban - INNOCSEKK PLUSZ (pályázati tervezet)
Kiírásra került az INNOCSEKK PLUSZ pályázat tervezete, mely a régiókban jelenlévő innovációs ötletek termékké történő megvalósítási folyamatának jelentősebb tevékenységeit kívánja támogatni.
A támogatás közvetlen célja a kisvállalkozások innovációs kezdeményezéseinek támogatása és az innovációs szolgáltatások keresleti oldalának ösztönzése, kiemelten a tudásközpontok és a kisvállalkozások közötti tudástranszfer ösztönzése.
Az INNOCSEKK Plusz program keretében nyújtható támogatásokra leköthető forrás a pályázat meghirdetését követő 3 éves időszakra évi 4 milliárd Ft, összesen 12 milliárd Ft. A támogatásban projektek várható száma: 600.
A tervezett támogatható tevékenységek:
1. a projektötlet minősítése témakörben:
- műszaki megvalósíthatósági tanulmány,
- szabadalmi kutatási szolgáltatások igénybevétele,
- ipar- és szerzőijog-védelmi tanácsadás igénybevétele,
- hazai szabadalmi, védjegy-, használati- és formatervezési mintaoltalmi bejelentések.

2. termékfejlesztés témakörben:
- inkubációs szolgáltatás igénybevétele,
- K+F szolgáltatás igénybevétele,
- műszaki segítség igénybevétele,
- szabadalmi kutatási szolgáltatások igénybevétele,
- ipar- és szerzőijog-védelmi tanácsadás igénybevétele,
- hazai szabadalmi, védjegy-, használati- és formatervezési mintaoltalmi bejelentések.

3. az eljárási innováció témakörben:
- technológiai tanácsadás igénybevétele,
- szabadalmi kutatási szolgáltatások igénybevétele,
- ipar- és szerzőijog-védelmi tanácsadás igénybevétele,
- hazai szabadalmi, védjegy-, használati- és formatervezési mintaoltalmi bejelentések.

4. a szervezési innováció témakörben:
- termelékenységi tanácsadás igénybevétele,
- marketingterv készítése,
- szabadalmi kutatási szolgáltatások igénybevétele,
- ipar- és szerzőijog-védelmi tanácsadás igénybevétele,
- hazai szabadalmi, védjegy-, használati- és formatervezési mintaoltalmi bejelentések;

Vállalati kutatás-fejlesztési kapacitás erősítése GOP-2008-1.3.2. KMOP-2008-1.1.5
A konstrukció célja a vállalati K+F kapacitások regionálisan kiegyensúlyozott ösztönzése. A magyar gazdasági versenyképesség szempontjából különösen az alábbi szakmai területeken nyerhető támogatás: humán orvostudományok, állatorvos tudományok, gyógyszerészeti tudományok és gyógyszeripar, biotechnológia, agrártudományok, egészségtudományok, energetika, közlekedés, elektronika, méréstechnika, irányítástechnika, hulladékkezelés, környezetvédelem, szennyvízkezelés, környezetbiztonság, vegyészet, számítógépes hardver, adatbázis kezelés, digitális rendszerek, számítógépes programozás, hírközlés, távközlés, anyag technikák, gépészet, finommechanika, nanotechnológia, gyártástechnológia.
Pályázók köre: jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak, feltéve, hogy kettős könyvvitelt vezetnek és nem tartoznak az EVA hatálya alá. Jelen pályázati konstrukcióra nonprofit gazdasági társaságok nem pályázhatnak.
Támogatható tevékenységek: alapkutatás, alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés.
Támogatás összege: min. 200 millió Ft, max. 1 500 millió Ft, de maximum a meghatározott támogatási mértéknek megfelelő arányban.
Benyújtási határidő: 2008. augusztus 15-től 2008. december 1-jéig.
Bővebb információ: http://www.nfu.hu/doc/4

Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése, megerősítése GOP-2008-1.1.2. KMOP- 2008-1.1.2
A konstrukció a K+F tevékenységet végző szervezetek (felsőoktatási intézmények, költségvetési és közhasznú kutatóintézetek) már létező, eredményeket felmutatni képes, a vállalati együttműködés előmozdítására kialakított K+F központjaiból (KKK-k és RET-ek) alakított gazdasági társaságok megerősítését tűzi ki célul. Az anyaintézmény résztulajdonában maradó gazdasági társaság az alábbi három célt együttesen teljesíti:
- a vállalati szektor számára magas színvonalú kutatási szolgáltatásokat nyújt és
- közreműködik nemzetközi értelemben is innovatív, üzletileg hasznosítható termékek, szolgáltatások és technológiák kifejlesztésében és
- az oktatást segíti (elsősorban a kutatócsere, PhD-képzés területén).
28 szakmai területeken nyerhető el támogatás.
Pályázók köre: gazdasági társaságok, feltéve, hogy kettős könyvvitelt vezetnek és nem tartoznak az EVA hatálya alá
Támogatható tevékenységek: alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés, KKV-k iparjogvédelmi tevékenysége: a szellemi alkotások jogi védelmére irányuló tevékenységek összessége, valamint marketing: azon tevékenységek összessége, amelyek a K+F központ piacon történő megjelenését szolgálják.
Támogatás mértéke: KKV-k esetén max. az összes elszámolható költség 50%-a, nagyvállalat esetén max. az összes elszámolható költség 40%-a.
Támogatás összege: Min. 400 millió Ft, max. 1 milliárd Ft.

Vállalati innováció támogatása GOP-2008-1.3.1 és KMOP-2008-1.1.4
A konstrukció célja olyan azon vállalkozások innovációs tevékenységeinek támogatása, amelyek meglévő K+F eredményre (prototípus vagy termék) új vagy jelentősen javított, korszerű, magas értéket képviselő, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák kidolgozását, piaci bevezetését vállalják.
Pályázók köre: gazdasági társaságok (kivéve nonprofit gazdasági társaságok), szövetkezetek, feltéve, hogy kettős könyvvitelt vezetnek és nem tartoznak az EVA hatálya alá.
Támogatható tevékenységek köre: kísérleti fejlesztés, KKV-k iparjogvédelmi tevékenysége, valamint marketing (Kizárólag a termék-, technológia-, szolgáltatásfejlesztésig tartó marketing tevékenység támogatható).
Támogatás mértéke: K+F projekttámogatásra elszámolható költség 25%-a, kisvállalkozás esetén a támogatás mértéke 20%-al, középvállalkozásnál 10%-al növekszik.
Támogatás összege: Min. 25 millió Ft, max. 250 millió Ft.
Benyújtási határidő: 2008. augusztus 15-től 2008. szeptember 30-ig.
Bővebb információ: http://www.nfu.hu/doc/4

Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása GOP-2008-1.1.1 és KMOP-2008-1.1.1
A pályázat célja: olyan K+F projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas értéket képviselő prototípusok létrejöttét eredményezik. Segítse elő a K+F iránti vállalati kereslet kutatóhelyek számára történő visszacsatolását, illetve a technológiatranszfer előmozdítására alkalmas egyetemek/kutatóintézetek és vállalatok közötti együttműködések hangsúlyosabb jelenlétének támogatását a K+F és innováció rendszerében. A projektek a vállalkozások közvetlen igényein alapulnak, ezért pályázatot csak vállalkozás nyújthat be.
Pályázók köre: gazdasági társaságok, szövetkezetek, feltéve, hogy kettős könyvvitelt vezetnek és nem tartoznak az EVA hatálya alá. Nonprofit gazdasági társaságok nem pályázhatnak.
Támogatható tevékenységek: alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés (a kereskedelmi felhasználásra nem kerülő prototípus elkészítése), KKV-k iparjogvédelmi tevékenysége: a szellemi alkotások jogi védelmére irányuló tevékenységek összessége.
Támogatás összege: min. 50 millió Ft, max. 300 millió Ft, de maximum a meghatározott támogatási mértéknek megfelelő arányban.
Előlegigény: A mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő pályázók részére a jelen pályázati konstrukció keretében indokolt esetben előleg nyújtható az alábbiak szerint:
- 50 000 000 Ft támogatás alatt a támogatás 25%-a erejéig,
- 50 000 000 Ft-ot meghaladó részére a támogatás 10%-a erejéig.
Benyújtási határidő: 2008. július 25-től 2008. szeptember 1-ig lehetséges.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatósága (NFÜ ROP IH) a KMOP-2008-1.2.1/A „Mikro- és kisvállalkozások technológia fejlesztése” c. pályázat esetében - a 2008. évre rendelkezésre álló források kimerülésére való tekintettel - a pályázatok benyújtási lehetőségét 2008. június 20-ai hatállyal felfüggeszti.

Oktatási és Kulturális Minisztérium

A MAB Tanácsadó Testület alakuló ülése

Bazsa György, a MAB elnöke üdvözölte a MAB Magyar Tanácsadó Testület tagjait és megköszönte, hogy elfogadták a felkérést. Tájékoztatott a MAB létrejöttéről, működéséről, feladatairól, stratégiai tervéről. A Testület véleményét a MAB a jövőben rendszeresen kérni fogja. Greiner István, bizottsági elnök tájékoztatott a MAB „Felhasználói Bizottságának” tevékenységéről, tapasztalatairól.

A 2008. június 19-én, a MAB székhelyén megalakult Tanácsadó Testület az alábbi kérdésekről tárgyalt:
- a bolognai folyamat következményeiről, hatásairól a munkaerőpiacra, az elhelyezkedés lehetőségeiről, elsősorban a Bsc-t most végzetteket illetően;
- az európai standardok érvényesüléséről a magyar felsőoktatásban (minőséghitelesítés, monitoring, az oktatás kimenetének, a végzett hallgatók minőségének követése). A Tanács tagjai javaslatokat tettek olyan módszerekre, amelyekkel ez a kimenet vizsgálható, elsősorban a felhasználók általános és specifikus elvárásairól a Bsc-t, illetve Msc-t végzettektől.
Egyhangúan egyetértettek abban, hogy a felsőoktatás egyfajta szolgáltatás, amelynek elsősorban a piaci igényeknek kell megfelelnie.

A MAB Magyar Tanácsadó Testület tagjai:
- Dr. Bakonyi Tibor, vezérigazgató, Fővárosi Gázművek;
- Balogh Csaba, elnök, KITE Nádudvar;
- Fodor István, elnök, Ericsson Hungary;
- Dr. Inotai András, igazgató, MTA Világgazdasági Kutatóintézet;
- Dr. Kovács Árpád, elnök, Állami Számvevőszék;
- Lepsényi István, vezérigazgató, Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.;
- Dr. Makara B. Gábor, MTA r. tagja, MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet;
- Dr. Pakucs János, ügyvezető igazgató, Olajterv Holding;
- Dr. Parragh László, elnök, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara;
- Dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, igazgató, Richter Gedeon Nyrt. EEI;
- Dr. Salamon Károly, elnök-vezérigazgató, Allianz-Hungária Biztosító Zrt.;
- Sipos János, igazgató, Német Nemzetiségi Általános Művelődési Központ Pedagógiai Központ;
- Dr. Tolnay Lajos, elnök, Magyar Alumínium Rt. Bányászati és Kohászati Egyesület;
- Dr. Varga-Sabján László, törzskari igazgató, Paksi Atomerőmű Zrt.

A Nemzeti Bolognai Bizottság ülése

Ülést tartott 2008. június 19-én, Budapesten a Nemzeti Bolognai Bizottság. A találkozón többek között tájékoztató hangzott el a 2010-ben megrendezésre kerülő osztrák-magyar közös rendezésű miniszteri találkozóról, a 2009-es leuveni miniszteri találkozóra készülő országjelentésről, valamint a bolognai aktualitásokról (BFUG és BFUG board ülések). Az ülésen Szövetségünket Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviselte.

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal

KuTIT elektronikus véleményezés

1, A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap várható 2007. évi éves költségvetési beszámolója
A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap kezeléséről és felhasználásáról szóló 133/2004 (IV.29.) Korm. rendelet 9.§ bekezdése és a gazdasági és közlekedési miniszter 11/2008 (II.25) GKM utasítása II. fejezet 6.2.5. pontja alapján mellékelten a Tanács elé terjesztjük az Alap 2007. évi éves költségvetési beszámolóját.
Határozat:
A Tanács a Kutatási és Technológiai Innovációs költségvetési Alap 2007. évi éves beszámolóját előzetesen véleményezte.
2, Az NKTH nemzetközi tudományos és technológiai (TéT) együttműködési stratégiája - Kétoldalú TéT együttműködési stratégia
2007. március 28-án fogadta el a Kormány a Magyar Köztársaság tudomány-, technológia- és innováció-politikai középtávú stratégiáját a gazdasági versenyképesség ösztönzésére. A Kormány (K+F+I) stratégiájának nemzetközi dimenziójaként jelen dokumentum felvázolja a kétoldalú programokkal és kezdeményezésekkel kapcsolatos középtávú célokat.
A kétoldalú együttműködések célja, hogy a nemzetközi erőforrások bevonásával járuljon hozzá a Kormány K+F+I törekvéseinek megvalósításához. Fő célkitűzésünk, hogy olyan konkrét, operatív partnerségekhez vezető nemzetközi nagyprojektek induljanak, amelyeknek gazdasági-társadalmi eredményei rövid- és középtávon Magyarországon hasznosulnak.
A kétoldalú TéT stratégia kidolgozása és aktualizálása Magyarország mindenkori külkapcsolati stratégiájával összhangban kell, hogy történjen.

Határozat:
A KuTIT „Az NKTH nemzetközi tudományos és technológiai (TéT) együttműködési stratégiája - Kétoldalú TéT együttműködési stratégia” c. előterjesztést előzetesen véleményezte.

Június 11-i KuTIT-ülés

A Kutatási és Technológiai és Innovációs Tanács (KuTIT) 2008. június 11-én ülést tartott Budapesten, és többek között a következő témában fogadott el határozatot:
1, Javaslat a Nemzeti Technológia Program c. pályázat 2008. évi támogatási keretösszegének emelésére
A 2008. évi Nemzeti Technológia Program tavaszi kiírására 135 db pályázat érkezett be, mintegy 63,6 milliárd Ft-ot meghaladó támogatási igénnyel. Az innovációs járulék tervezetett meghaladó, időarányos teljesítési adatai alapján javasoljuk az eredeti 18 Mrd Ft-os keret 28 Mrd Ft-ra történő emelését. Célszerűnek tartjuk, hogy a tervezett keretösszegből támogatást nem nyert, azonban az Irányító Testületek által támogatásra javasolt pályaművek „várólista” rangsorának megfelelően, amennyiben az Alap gazdálkodási helyzete az év utolsó negyedévében lehetővé teszi további pályázatok részesüljenek támogatásban. Az együttes keretösszeg max 40 Mrd Ft lehet.
Határozatok:
1. A Tanács megtárgyalta és egyetértett azzal a javaslattal, hogy a 2008. évi Nemzeti Technológia Program pályázati program támogatási kerete 28 milliárd Ft-ra emelkedjen.
2. A 2008. évi bevételek ill. kötelezettségvállalások megvalósulása következtében esetlegesen felszabaduló források terhére további pályázati döntés hozható. A támogatás keretösszege max. 40 Mrd Ft-ra emelkedhet.

2, Módosító javaslat az NKTH-OTKA együttműködés stratégiájához
A Tanács 2008. május 23-i ülésén tárgyalta és jóváhagyta „Az NKTH-OTKA együttműködés stratégiája 2008-2010” c. előterjesztést. Az ülésen elhangzott javaslatok figyelembe vételével és az OTKA Iroda bevonásával elkezdődött a pályázati felhívás és útmutató elkészítése. Az OTKA Iroda szeretné a saját hatáskörében meghirdetésre kerülő alapkutatást támogató pályázattal egyidőben nyilvánosságra hozni a két intézmény együttműködésében kialakított „Gazdaságban hasznosuló innovációt megalapozó alapkutatás támogatása” c. (OTKA-A08) pályázatot.
A pályázati útmutató kidolgozása során olyan új szempontok merültek fel, amelyek csak a jóváhagyott stratégia módosítását követően érvényesíthetők. Ennek kezdeményezésére Dr. Makara B. Gábor, az OTKA Bizottság elnöke azzal a kéréssel fordult a Hivatalhoz, hogy a mellékletben csatolt módisító javaslatait terjessze elő a bizottság soron következő ülésén.
Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetértett a „Gazdaságban hasznosuló innovációt megalapozó alapkutatás támogatása” c. (OTKA-A08) pályázat stratégiájának az előterjesztésben foglaltaknak megfelelő módosításával.

3, Stratégiai javaslat a CORNET ERA-NET nemzetközi pályázat keretében nyertes magyar résztvevők támogatására
Magyarországon a KKV-k érdekérvényesítése gyenge, sokszor azonos fejlesztési problémákkal küszködnek, amelyekre többnyire egymástól függetlenül próbálnak megoldást találni. A stratégiai javaslat célja, hogy az Európai Bizottság 7. Keretprogram CORNET ERA-NET programjához csatlakozva, annak keretén belül olyan kis- és közepes vállalkozásokat tömörítő hazai szakmai szövetségek számára nyújtson támogatást, amelyek közösen végzett (kollektív) kutatás-fejlesztési megbízásokon keresztül saját KKV tagságuk komplex problémáira, K+F igényeire kívánnak hatékony megoldást találni. A program révén a magyar kis- és közepes vállalkozások erősödése, nemzetközi versenyképességének és innovációs kapacitásának növekedése várható. Jelen előterjesztés a CORNET pályázat keretében résztvevő magyar pályázók támogatását szolgálja.
Határozatok:
1. A Tanács megtárgyalta és egyetértett a CORNET ERA-NET nemzetközi projekt keretében résztvevő magyar partnerek támogatására kialakított program stratégiájával.
2. A Tanács megtárgyalta és egyetértett azzal a javaslattal, hogy a CORNET nemzetközi projektben résztvevő magyar partnerek támogatására teszt jelleggel az első felhívásra összesen 100 millió Ft keretösszeg kerüljön elkülönítésre.
3. A Tanács az első felhívás értékelését követően dönt a pályázati cél további támogatásáról.

4, A „Pályázat EU K+F Kapcsolati Iroda brüsszeli kialakítására és működtetésére” c. pályázat stratégiájának módosítása
A Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács 2007. április 5-i ülésén tárgyalta az EU K+F Kapcsolati Iroda Brüsszeli kialakítását és működtetését támogató pályázati stratégiát, amelynek forrásigénye a három éves időszakra 250 millió Ft volt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére. A Tanács a pályázati stratégiát és a három évre szóló 250 milliós Ft-os kötelezettségvállalást azzal a kiegészítő javaslattal hagyta jóvá, hogy a három évre szóló 220 millió Ft pályázati forráson felül, évi összesen 10 M Ft-os teljesítmény-prémium legyen adható.
A pályázati anyag részletes kidolgozása során fény derült arra, hogy a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból nyújtott állami támogatások szabályairól szóló (146/2007. (VI.26.) Korm. rendelet logikája nem egyeztethető minden szempontból össze a KuTIT által javasolt, gazdasági tevékenységek után nyújtott teljesítmény-prémiummal, mivel utóbbi olyan eredményes tevékenységeket kíván támogatni, amelyek piaci szempontból jövedelmezőek és ezért állami támogatásuk nem indokolható.
Határozatok:
1. A Tanács megtárgyalta és egyetértett azzal, hogy „Pályázat EU K+F Kapcsolati Iroda brüsszeli kialakítására és működtetésére” c. pályázat stratégiája a teljesítményprémiummal kapcsolatos megkötést kivéve az eredeti feltételekkel kerüljön meghirdetésre.
2. A Tanács megtárgyalta és egyetértett azzal, hogy a 2008-2010 között meghirdetett pályázat keretösszege összesen 250 millió forint legyen három évre.
3. A Tanács kéri, hogy az NKTH a pályázati felhívásban szigorú feltételekkel biztosítsa a stratégiában megfogalmazott célok teljesülését.
4. A Tanács kéri, hogy a pályázati felhívást annak meghirdetését megelőzően, a következő tanácsülésen az NKTH terjessze a KuTIT elé véleményezésre.

5, Javaslat a Nemzeti Technológia Program 2008. A1, D1, D2 Irányító Testületi taglistájának kiegészítése
A KuTIT 2008. május 15-i ülésén megtárgyalta és véleményezte a Nemzeti Technológia Program 2008 tavaszi fordulójában az egyes szakmai Irányító Testületek (IT) úgynevezett hosszú listáját. A Tanács által jóváhagyott IT listán szereplő szakemberek közül, ahogy a bírálati folyamat során kiderült néhányan közvetetten érintettek, mert a beérkezett pályaművek konzorciumi tagjaival szakmai kapcsolatban állnak.
Ezen túlmenően a nyári szabadságok megkezdődése, valamint egyéb szakmai elfoglaltságok (vizsgáztatás, külföldi út, stb.) miatt olyan sok egyébként kiváló és alkalmas szakember volt kénytelen visszamondani a részvételt a tervezett időintervallumban, hogy szükségessé válik a listák kiegészítése.
Határozat:
A Tanács megtárgyalta és egyetért a TECHNOLÓGIA 2008 Program Szakmai Irányító Testületének - az előterjesztésben javasolt tagokkal - való kiegészítésével.

6, NKTH-MAG együttműködés
Az NKTH-MAG együttműködés - részben a KPI egyidejű megszűnésének következménye miatt - nehézségek leküzdésével, de megindult.
Az időközben a pályázatok ügyvitelében jelentkező csúszások miatt felgyülemlett elmaradások miatt a kifizetések jogi akadályba is ütköztek. Ezek elhárítása magas prioritású az NKTH-n belül.
Az együttműködés nem minden területen tekinthető költséghatékonynak, ezt az intézmények közötti szerződés módosításával lenne célszerű megoldani. Emberi erőforrás tekintetében az NKTH alultervezett, így a kollegák nem győzik a feladatok ellátását.
A további pályázatok kiírása fokozni fogja rövid és középtávon a kifizetésekben jelentkező csúszásokat.
Határozatok:
1. A Tanács megtárgyalta az előterjesztést és egyetértett annak tartalmával.
2. A Tanács egyetért azzal, hogy az NKTH dolgozzon ki egy rövid távú válságtervet a helyzet kezelésére, a határidők módosítására.
3. Az NKTH és a MAG között megkötött megállapodást szükséges a jelenlegi helyzetben felülvizsgálni és módosítani az eljárásrendi kérdéseket a pályázatok tükrében.
4. A Tanács egyetért a pályázatok kezelésének költséghatékonnyá tételében.
5. A Tanács kéri a Kutatás-fejlesztésért felelős Miniszter urat, hogy az NKTH új Szervezeti és Működési Szabályzata, valamint a kifizetéseket akadályozó kormányrendeletek mielőbbi elfogadásához szükséges intézkedések meghozataláról mielőbb intézkedni szíveskedjen.
6. A Tanács kéri az NKTH-t humánerőforrás helyzetének és ügyviteli rendszerének mielőbbi javítására. A Tanács kéri, hogy ezzel kapcsolatban következő ülésére kapjon beszámolót az NKTH-tól.

A KuTIT ülésein Szövetségünket dr. Pakucs János, tiszteletbeli elnök képviseli. A Tanács következő ülését 2008. július 10-én tartja.
További információ: http://www.nkth.gov.hu/main.php?folderID=3673

A COTEC (olasz technológiai innovációs alapítvány) jelentése

Kiegyensúlyozottan erősödő tendenciát mutat az olasz vállalkozások innovációs készsége - ez áll fő megállapításként a COTEC (olasz technológiai innovációs alapítvány) 2008. évi összefoglaló jelentésében, melyet a napokban hoztak nyilvánosságra.
A kedvező tendenciát mutató adatok szerint 2000 és 2005 között 6%-kal nőtt az olasz vállalkozási szektor K+F-költése, így az olasz K+F beruházások több mint fele már az üzleti szektorból származik. A nemzetgazdaság domináns részét képviselő KKV-k (98% feletti részesedéssel) is egyre nyitottabbak az innovációra, ez megjelenik a termék- és a folyamat-innovációban, a növekvő beruházási kedvben az innovációs és kommunikációs technológia eszközeinek alkalmazásában. A régiónkénti különbségek azonban továbbra is jelentősek: az innovatív északi tartományok közül kiemelkedő Lombardia tartomány vezető szerepe a K+F beruházások terén (1,8%-os GDP arányos ráfordítással), míg Calabriában ez a mutató 0,37%.

A COTEC-jelentés bemutatására 2008. június 10-én került sor Rómában az Első Nemzeti Innovációs Nap keretében. A program fő szervezői a Közigazgatási és Innovációs Minisztérium, a COTEC Alapítvány, a CONFINDUSTRIA (olaszországi Iparosok Szövetsége) és a Római Kereskedelmi Kamara voltak.

A COTEC-jelentés olvasható: http://www.aster.it/cotec_annual_report_2008.pdf
Dr. Hagymási Tünde, TéT-attasé

Magyar Szabadalmi Hivatal

Új partnerek - új lehetőségek a szellemitulajdon-védelmi együttműködés területén

Június 11-12-én, immár hatodik alkalommal került sor a magyar és a román szabadalmi hivatalok és a velük együttműködő regionális információs centrumok munkatársainak hagyományos kétoldalú találkozójára, amelynek ezúttal a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központja adott otthont. A tanácskozás az „Új partnerek - új lehetőségek a szellemitulajdon-védelmi együttműködés területén” címet viselte.

A tanácskozást köszöntötte Nagy Sándor, Szeged város alpolgármestere és Dr. Kiricsi Imre, a Szegedi Tudományegyetem kutatás-fejlesztési és innovációs rektorhelyettese. A tanácskozás munkájában végig részt vett Dr. Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke és Varga Gábor, a Román Állami Találmányi és Védjegy Hivatal (OSIM) főigazgatója. A szakmai munka a két hivatalvezető nagyívű, átfogó áttekintést biztosító előadásával indult meg.

Ezután a résztvevők „Hídképző szervezetek szerepe az innovatív vállalkozások fejlesztésében” címmel Pongorné Dr. Csákvári Mariannának, az INNOSTART igazgatójának, „A VALDEAL innovációs szerepének rövid ismertetése” címmel pedig Barna Tamásnak, a ValDeal Innovációs Zrt. inkubációs igazgatójának összefoglalóját hallgathatták meg.

Florin Popa és Liliana Kleininger, az OSIM munkatársai hivataluk és a regionális központok hálózatának nemzetközi programjait, Bakos Éva, az MSZH Iparjogvédelmi Tájékoztatási és Oktatási Központjának igazgatója pedig a VIVACE+ programot - a Tudományos és Technológiai Intézkedési Terv programját mutatták be. Ezek után került sor a különböző román és magyar regionális információs centrumok, illetve PATLIB-központok munkatársainak előadásaira, akik beszámoltak arról, hogyan próbálnak egyre újabb partnereket bevonni a szellemi tulajdonvédelmi információk terjesztésébe.

A szakmai előadásokat Haszonits Andrásnak, az MSZH osztályvezetőjének az EU projektek tapasztalatait feldolgozó, a gyakorlati munkához hasznos útmutatásokat adó előadása zárta. A résztvevők ezután megtekintették a Szegedi Tudományegyetem Könyvtárát, ami a találkozónak helyet adó épületben található, és ellátogattak az MTA Szeged Biológiai Központjába, ahol Dr. Dudits Dénes, főigazgató vázolta az intézmény tevékenységét.
A vendégek ízelítőt kaptak Szeged kulturális életéből is: megtekintették a táblakép-festészeti biennálét és kamarahangversenyt hallgattak a csodálatosan felújított Reök Palotában, megnézték a Szent István téri víztornyot, valamint a Pick Múzeum kiállítását.

Együttműködési keretmegállapodást kötött a Károly Róbert Főiskola és a Magyar Szabadalmi Hivatal

Együttműködési keretmegállapodást kötött a Károly Róbert Főiskola és a Magyar Szabadalmi Hivatal 2008. június 13-án, a gazdaság-tudományi felsőfokú oktatás és a keretei között folytatott kutatási-fejlesztési tevékenység szellemi tulajdonvédelmi támogatása tárgyában. A megállapodás részesei pályázatszervezési és infrastrukturális fejlesztéseket valósítanak meg a főiskola oktatói és hallgatói közösségének iparjogvédelmi és szerzői jogi szakértelmének és jártasságának növelése érdekében.

A szerződés kiterjed a főiskola intézményi keretei között kifejlesztett innovációs eredmények jogvédelmének erősítésére és a gazdaság-tudományi szakemberképzés választékának szellemi tulajdonvédelmi irányú hazai, regionális és nemzetközi bővítésére. A keretmegállapodás szerint az MSZH közreműködik a szellemi tulajdonvédelmi alapismeretek oktatásában, és segíti az iparjogvédelmi modulokra alapított távoktatást.

A Főiskola és az MSZH szakdolgozati-, ill. kutatási pályázatok közös kiírásával, továbbá oktatói és hallgatói ösztöndíj-alapító együttműködéssel szolgálja a főiskolai gazdasági képzésben érdekeltek szellemi tulajdonvédelmi tudatosságának megerősítését. Egyeztetett tárgykörök, tantárgyak vonatkozásában oktatói, illetve hallgatói ösztöndíjakat alapíthatnak.

Az együttműködési keretmegállapodást az MSZH képviseletében Dr. Bendzsel Miklós, elnök, a Károly Róbert Főiskola képviseletében pedig Dr. Magda Sándor, rektor látta el kézjegyével.

Szakirodalom-figyelő

Lynda Gratton: Hot Spots - Why some companies buzz with energy and innovation - and others don't (Gyémántkohók - Minek köszönhető, hogy bizonyos cégek pezsegnek az energiától és az innovációtól, míg mások nem) - Financial Times / Prentice Hall, 2007
Dr. Osman Péter ismertetése

A főcím e téma és e könyv számára sajátos jelentéssel felruházott kifejezés, magyar szavunk nincs rá. A jelenség, amelynek a gazdasági szerepéről, és a kiaknázásának lehetőségéről a könyv szól, dióhéjban abban összegezhető, hogy bizonyos cégeknél, azok munkájában olykor kialakulnak nagy gazdasági jelentőségű eredmények eléréséhez vezető energiakoncentrálódások, amelyeket a szerző az egyebek közt feszültséggóc jelentésű Hot Spots kifejezéssel jelöl. Mi a szerepüket plasztikusan kifejező Gyémántkohónak nevezzük őket.

Grattonról érdemes tudni, hogy a London Business School, azaz a világ egyik vezető egyetemi és posztgraduális szintű gazdasági iskolája menedzsment gyakorlatot tanító professzora, a vállalati vezetők programjának irányítója, több évtizedes szakmai gyakorlattal. Számos kiemelkedő szakmai elismerést kapott, 2005-ben a London Times a világ 50 legjobb gondolkodója egyikének választotta.

„Cégek tündökölnek, ha rendkívüli energia duzzasztja őket, és elfonnyadnak, ha ez az energia elenyészik. A Gyémántkohók energiája innovációt táplálhat, ami gyorsan a központi képességükké válik a siker elérésében, és biztosítja, hogy a cég tartósan az élvonalban tud maradni. Ez az energia képes arra, hogy új gondolkodásmódokat indítson el régi problémák megoldására, újjáalakítsa a cégnél honos gyakorlatot és folyamatokat, és ezzel a versenyképesebb szolgáltatásokkal és termékekkel tudjon előállni. Például, a cég költséggazdálkodásának új átgondolását táplálhatja, és innovációkra vezető felismeréseket hozhat létre abban. Rávezethet arra is, hogy újraalkossuk a gondolkodásmódunkat az emberek vezetéséről, vagy a teljesítménymenedzsmentben alkalmazott módszereinkről.” Gratton ezzel indítja e kötet nyitó fejezetét, amelynek címe kitűnően összegzi e mű lényegét: „Rendkívüli energiák létrehozása”. A továbbiakban vállalati példákon is részletesen bemutatja a Gyémántkohók működésének kedvező hatásait, s hogy olyan cégek, mint pl. a British Petrol, a Linux, a Goldman Sachs (a világ egyik legnagyobb befektetési bankja), a Nokia hogyan alakítottak ki alapvető szervezeti és működési eljárásokat annak érdekében, hogy a versenyképességüket a Gyémántkohók segítségével is növeljék.

A nagy kérdés ezúttal is az, hogyan tudják a vezetők előmozdítani, hogy cégüknél mindinkább létrejöjjenek ezek a különlegesen termékeny formációk, és erőteljesen növeljék annak eredményességét. Gratton kiemeli, hogy létrehozni őket nem lehet, viszont sokat és hathatósan lehet tenni azért, hogy elősegítsük a létrejöttüket és a működésüket. Ehhez kínál koncepciót, valamint nagyon sok elvi és gyakorlati tudnivalót, útmutatást, vezetési eszközöket - elvégre a humán erőforrás menedzsment kiemelkedő szakértője.

Látjuk itt, hogy a Gyémántkohók az emberek közötti különlegesen jó együttműködésekből születnek, az azokban létrejövő kölcsönös ösztönzésekből, s fő üzemanyaguk a különféle területekről jött emberek ismereteinek, tapasztalatainak és törekvéseinek azok révén megvalósuló, szinergikus többlethatásokat teremtő ötvözései. Keletkezésük és működésük alapfeltételeit igen egyszerű képlet összegzi: az együttműködési készség, a határok tágítását, átlépését célzó törekvések, az erőteljesen buzdító cél, valamint a termékeny kiaknázást lehetővé tevő adottságok együttállása. A könyv fejezetei alapos elemzést adnak ezek mindegyikéről, szintúgy arról, hogyan segíthető elő, hogy ezek, és általuk a Gyémántkohók a céget erősítsék.

Joe Esterhas: Ördögi kulcs Hollywoodhoz - Miért ISTEN a forgatókönyvíró? - JLX Kiadó, 2007
Dr. Osman Péter ismertetése

Módfelett sajátos mű. Kőkemény, kíméletlen, cinikus botránykönyv, amelynek szerzője teljesen biztos lehet abban, hogy a benne szereplők túlnyomó részét magára haragította vele. Márpedig nagyon is sokan szerepelnek benne azok közül, akik igazán számítanak Hollywood jelenében és félmúltjában.

Olyanokról beszél itt, akik egy sajátos alkotótevékenységet végeznek, amely a modern korban különösen nagy hatású, és gyorsan növekvő gazdasági jelentőségű terméket állít elő, s akiket a nagy hollywoodi mozi-csinálókként csodál és irigyel a nagyközönség. Ha e művének stílusába illeszkedően akarjuk visszaadni a mondanivalóját, akkor az úgy összegezhető, hogy az emberi kapcsolatok vonatkozásában Hollywood (bocsáttassék meg a szóhasználat, ilyet amúgy sohasem tennénk) egy kiba…..ttan k…va nagy trágyadomb. Ő pedig aztán ezt igazán tudja, hiszen egyike az ottani nagymenőknek. Azt sem mondhatni róla, hogy a sárga irigység vezetné a tollát és a hangoztatott véleményét, hiszen napjaink egyik legsikeresebb forgatókönyvírója - maga mondja el, hogy mindenki másnál több millió dollárt kapott a forgatókönyveiért. Ebből már az is valószínűnek tűnik, hogy ezt a könyvet nem azért írta ilyen extravagánsra, hogy sok pénzt keressen vele - feltehetően a maga "minden tabut gátlástalanul szétrúgó, fékezhetetlen fenegyerek" imázsát akarta öregbíteni általa. Ez igencsak sikerült is.

Esterhast idézve: „Ebben a könyvben az olvasható, amit én tanultam meg harmincegy év alatt a forgatókönyvírásból”. Műve a maga sajátos módján a sokat próbált, győzedelmes, bölcs mester tanácsai az új nemzedéknek. No igen, mondhatnók, ám akkor minek olvassuk mi, többiek, akik nem igyekszünk forgatókönyvíróvá válni Hollywoodban, s egyáltalán mi tette ezt a kötetet (amint a címlapján szerepel) világsikerré? Természetesen az, hogy az emberek nagy hányada szeret bekukucskálni a színfalak mögé, szereti azt hinni, hogy megmutatják neki a leplezetlen igazságot.

Valóban ez lenne az igazság, vagy Esterhas némi szenzáció érdekében túlélezett képet mutat? Természetesen nem tudhatjuk. Ha viszont igazat szól, akkor a régi mondás mellé, miszerint jobb nekünk nem tudnunk, hogyan készül a párizsi, meg a törvény, jó okkal fűzzük hozzá, hogy a filmkészítés visszáját se akarjuk megismerni. Merthogy ez a könyv nagyrészt a hollywoodi dolgoknak eme visszájáról beszél, metsző őszinteséggel, és teljesen gátlástalan szóhasználattal.

Szerkesztése szerint is ilyen tanácsokra fűzi fel az egész szöveget. Közvetlenségét, gyakorlatiasságát igen jól jellemzi a következő: „Ha seggfejet csinálsz magadból, ne tetézd azzal, hogy még nagyobb seggfejet csinálsz magadból”. Világos beszéd, nemde? És „Rettentően romlott emberekkel van dolgod: Egyszer száz vörös rózsát küldtem Sharon Stone-nak. Ő küldött egy kártyát, megköszönte. Küldtem neki egy arany karperecet. Telefonált, és vacsorázni hívott.”

Maga a könyv olyan, mint egy hipermodern/nek látszani akaró/ film: rengeteg apró snitt, jó részük durvábbnál durvább, s nem mindegyiknek világos az értelme. A szerkezete valójában csak látszólagos, bárhol beleolvashatunk, csípős, fanyar, gyakran gyilkos megjegyzések, történetek, jellemzések állnak elénk.

Jagdish N. Sheth: The Self-destructive Habits of Good Companies …And How to Break Them (Jó cégek önpusztító szokásai …És hogyan törhetők meg) - Pearson / Wharton School Publishing, 2007
Dr. Osman Péter ismertetése

Bölcs tanítással szolgáló, az üzleti üdvözülés igaz útját kínáló menedzsment szakkönyvből annyi van ugyebár, mint ígéretből választások idején. Az igazán jó menedzsment könyv viszont majdnem olyan ritka, mint a megtartott ígéret. Ez nem is csoda. Azóta, hogy Szun-ce két és félezer éve megírta a stratégia első ismert alapművét (A hadviselés tudománya), azon át, hogy az utóbbi évtizedekben erőteljesen terebélyesedő üzletággá vált a menedzsment tudományok árusítása, főként tanácsadási szolgáltatások révén, de szakirodalomként is, már mindent sokszorosan leírtak, ami általánosságokban jól használható útmutatással szolgálhat a cégvezetéshez. A „hogyan hajózzunk sikeresen viharban” címezetű általános útmutatásokat tehát már bőven kimerítették, beleértve az ilyen bölcsességek új köntösbe csomagolását is.

Ez a könyv azonban tényleg megérdemli a figyelmet, mert a tanulságokat, amelyeket kínál, olyan, a gazdasági élet gyakorlatából vett példákból vonja le a számunkra, amelyek azokat valóban hitelessé és meggyőzővé teszik. Főként azzal, hogy túlnyomó részben olyan jeles cégek példáit, tanulságait tárja elénk, amelyekről tudjuk, hogy képesek voltak az élvonalban kiemelkedően erős pozíciókat szerezni, így nagyon is tanulságos, hogy milyen stratégiai hibákat követtek el, amelyekkel igen számottevő, némelyiküknél végzetes bajba sodorták magukat. Ennél még tanulságosabb az, hogyan lehet elkerülni ezeket a hibákat. Ezekről szól ez a könyv.

A szerzőről a fülszöveg elmondja, hogy világszerte elismert szaktekintélye a témakörnek - a Pearsonnak pedig hihetünk, a világ egyik legnevesebb gazdasági szakkönyvkiadója. Seth az előszavában vázolja, hogy kutatásokat végzett annak feltárására, vajon mi okozhatta a bukását vagy mélyrepülését cégeknek, amelyek kiemelkedően nagyok és sikeresek voltak a fénykorukban. Ez világos megállapításra vezette: a jó cégek akkor kerülnek bajba, midőn képtelenek lesznek együtt változni a külső környezetük jelentős változásaival, vagy - különös módon - nem hajlandóak erre. Ennek okaként azt találta, hogy olyan szokásokat engedtek meggyökerezni maguknál a csúcson, és olykor már az oda vezető úton, amelyek lerombolták a változtatási képességüket és/vagy hajlandóságukat.

A kötet arról a hét önpusztító szokásról ad alapos bemutatást, amelyeket a legfontosabb elkerülni. Seth kiemeli, hogy szerinte a legtöbb cég örökre fenn tud maradni, ha képes felismerni és kivédeni az ilyen szokásait, s még inkább, ha megfelelő eszközökkel meg tudja előzni azok kialakulását - ezeket pedig meg lehet valósítani.

Ebben létfontosságú, hogy kiemelkedően jó vezetője legyen, aki mozgósító erejű jövőképet ad a cégnek, ugyanakkor józanul számol az azt fenyegető veszélyekkel, a környezet állandó változásaival, s aki módszeresen védi az önpusztító szokásoktól. Ezek megtöréséhez viszont olykor az szükséges, hogy kívülről hozzanak új vezetőt.

A hét önpusztító szokás mindegyike meglehetősen bonyolult üzleti viselkedést jelent, s többségük egy-két szóval meg sem nevezhető. A kötet mindegyikről bemutatja, hogy • Milyen tényezők vezetnek azok kialakulásához, • Melyek a figyelmeztető jelek, amelyek jelzik azok eluralkodását, • Hogyan tudjuk megtörni a veszedelmes szokást. Az utolsó fejezet pedig ismét sorra veszi azokat, s mindegyiket illetően abban igyekszik hasznos útmutatást adni, hogyan lehet megelőzni azok kialakulását.

Új tagok

Tagsorszám 559. | Atlantis Press
Székhely | 1026 Budapest, Gábor Áron u. 68/a
Vezető | Takács Júlia
Telefon | 352-0957
Fax | 352-0957
E-mail | julia@atlantispress.hu

Az Atlantis Press fő profilja a cr /Corporate Responsibility/ köré koncentrálódik:
- CSR Hungary konferencia és díj,
- Cégeknek belső cr vezetői képzés,
- Ehhez a témához kapcsolódó kiadványok,
- CSR Mátrix-stakeholder menedzsment és kommunikáció.

Tagsorszám 560. | Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.
Székhely | 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 113.
Kapcsolat | Debreceni Gábor
Telefon | 20/667-5560
E-mail | gdebreceni@kdriu.hu
Vezető | Szépvölgyi Ákos PhD
Telefon | 20/384-4472
E-mail | szepvol@kdriu.hu

A KDRIÜ a tevékenységét öt fő tématerület köré csoportosítva kívánja végezni. Ezek a következők:
- regionális innovációs tervezési rendszer,
- regionális innovációs projektcsatorna rendszer,
- regionális innovációs szolgáltató rendszer,
- regionális innovációs marketing rendszer,
- hálózatmenedzsment.

A KDRIÜ alapfilozófiája szerint a fenti tevékenységek mindegyikét folyamatosan formálja, az innováció keresleti és kínálati oldalán lévő szereplők igényeihez igazítva. Mindezzel arra törekszik, hogy a régió fejlődését a lehető leghatékonyabban segítse.

Tagsorszám 561. | P.P.T Tanácsadó Kft.
Székhely | 1024 Budapest, Fény u. 15.
Kapcsolat | Wikonkál Éva
E-mail | eva.wikonkal@ppt-consulting.net
Vezető | Bődi Gábor
Telefon | 769-1154
E-mail | gabor.boedi@ppt-consulting.net

A cég legfontosabb tevékenysége a tanácsadás és az innovációs projektek menedzsmentje. Több saját innovációval is rendelkeznek, főképp az informatikán alapuló szolgáltatások területén.

Tagsorszám 562. | Gyulavári Consulting Kft.
Székhely | 1051 Budapest, Nádor u. 8.
Vezető | Gyulavári Imre
Telefon | 30/240-7662
Fax | 23/370-488
E-mail | gyulavari@t-online.hu

A cég tevékenységét főleg tudományos kutatás-fejlesztés, tervezési tevékenység, környezetvédelem - főleg a szennyvíztisztítás területén - alkotja. Referenciákkal rendelkezik 10 országban, valamint 4 USA-szabadalommal is.

Teljeskörű sajtószemle

(Az idézetek csak a figyelem felkeltését szolgálják, a cikkek teljes szövege Titkárságunkon rendelkezésre áll!) A sajtószemle tagvállalatunk, a Hír-Adás Sajtóügynökség és Médiafigyelő Kft. segítségével készült.

www.pafi.hu - Pályázati Figyelő
NOVATech.Com 3.0 - Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny

Élelmiszer, 2008. május 31., 78. oldal
Agrár Innovációs Díj, dunántúli mintabolt
„…Tavaly a Hungerit kapta a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár Innovációs Díját, a múlt év őszén üzembe helyezett világszínvonalú csirkefel dolgozó berendezésért, amelynek lényege, hogy a csirkéből anatómiai precizitású darabolással lehet előállítani a különböző termékeket…”

Mérnök Újság, 2008. június, 15. oldal
Magyar Műszaki Értelmiség Napja
Az értékteremtés a háttérbe szorul a megosztó jogászkodással szemben
Tudás, alkotás, érték - Tudomány és mérnökség a XX. Században
„…Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint ez a nap lehetőséget biztosít a magyar műszaki értelmiség alkotásainak felmutatására. A társadalmat ugyanakkor fel kell készíteni arra, hogy értően tudjon közelíteni a műszaki alkotásokhoz, s kultúrája részeként kezelje azokat. Az Innovációs Szövetség álláspontját idézve kijelentette: nincs stabil gazdasági fejlődés innováció nélkül, nincs innováció emberi erőforrás nélkül, emberi erőforrás nincs természettudományos képzettség nélkül Az egyetem már nem pótolhatja a közoktatásban a természettudomány számára elveszett diákokat…”

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2008. június, 4. oldal
Koncentrált egyetemek, kutatóközpontok kellenek
„Lefogyott” a magyar szürkeállomány
„…Magyarország azt szeretné elérni, hogy Európa új csúcstechnológiai berendezése, a neutronforrás Debrecenben épüljön meg, és hogy hozzánk települjön az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Arról azonban elfeledkezünk, hogy hazánk - a mostani helyzetben - a kutatás-fejlesztés terén egyre jobban lemarad. A nemzeti össztermék alig egy százaléka jut a területre, az európai uniós átlag fele. Legfeljebb jövőre lehet érzékelhető eredménye annak, hogy a kormány önálló államigazgatási szervezetet: tárca nélküli minisztériumot hozott létre a kutatás-fejlesztés és az innovációs koordinálására, kibontakoztatására…
…Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint is meglehetősen rossza a magyar innovációs helyzet, amit egyebek mellett a 2007-es Európai Innovációs Eredményjelző, illetve az OECD 2007/2008-as országjelentése egyértelműen alátámaszt…
…A MISZ fontosnak tartotta, hogy a kormány 2007 tavaszán elfogadta Magyarország középtávú kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját. A probléma az, hogy a végrehajtásban már egy év után jelentős lemaradás mutatkozik…”

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2008. június, 7. oldal
Interjú Molnár Ferenc K+F tárca nélküli miniszterrel
Marasztalhatják a kutatókat az ipari megbízások

Gazdasági Tükörkép Magazin, 2008. június, 13. oldal
Híd a kormány, a tudomány és a gazdálkodók között
Agrárökonómia, tárgyilagosan
„…Az Agrárgazdasági Kutató Intézet, Magyarország legjelentősebb agrárökonómiai szellemi bázisa információkat gyűjt és elemez, tudományos kutatásokat végez, és ezek eredményeit kiadványaiban közreadja…”

Kisalföld, 2008. június 7., szombat, 12. oldal
Diákfeltalálók legjobbjai
„…A Magyar Innovációs Szövetség fiataloknak kiírt pályázatára tavaly is elküldték látásvizsgálóra vonatkozó terveiket, de akkor még csak dicsérő oklevelet kaptak, mert nem tudták befejezni a munkát. Azóta tovább dolgoztak az ötleten és idén első helyezést értek el a több százas országos mezőnyben …”

Magyar Hírlap, 2008. június 10., kedd, 8. oldal
Központ Debrecenben
Kutatás-fejlesztés

„…A Debreceni Egyetem és informatikai vállalkozások részvételével Informatikai Kutató-fejlesztő Központ alakult Debrecenben. A kutató-fejlesztő központ kétmilliárd forintot nyert a gazdaságfejlesztési operatív program keretében…”

Világgazdaság, 2008. június 10., kedd, 2. oldal
Budapestre jönnek az innovátorok

„…Az európai BIC (üzleti innovációs központok) hálózat június 25-27. között Budapesten tartja éves kongresszusát. Az eseményhez kapcsolódóan szakmai előadások és kapcsolatépítő találkozók is lesznek. Ez alkalommal osztják ki az EuroLeaders-, valamint az EBN-UNDP-díjakat is…”

Echo TV, 2008. június 10., kedd
Interjú dr. Antos Lászlóval az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről


Heti Válasz, 2008. június 11., szerda, 45. oldal
Milliárdok innovációra
Új pályázatok a vállalkozásoknak

„…Kutatás-fejlesztés, innovációs és technológiai fejlesztési célokra több mint negyvenmilliárd forintnyi forráshoz juthatnak a hazai vállalkozások az Új Magyarország fejlesztési terv keretében…”
Magyar Demokrata, 2008. június 11., szerda, 50-51. oldal
Adóvita Debrecenben

„…Az uniós joggal összeegyeztethetetlennek tartják a hatóságok, hogy Debrecen egy éve akár 80 százalékos kedvezményt ad az iparűzési adóból azoknak a társaságoknak, amelyek kutatás-fejlesztési tevékenységet folytatnak…”

Duna TV Híradó, 2008. június 11., szerda
„…Környezettudatosságára nevelő társasjáték, önműködő robot, látásjavító szerkezet. Csak néhány azokból a munkákból, amelyek a 17. Ifjúsági és Innovációs Tehetségkutató Versenyre készültek. Kilencen a határon túlról jelentkeztek, közülük egy harmadik, egy pedig második díjban részesült. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke céltudatosságra és kemény munkára biztatta az ifjú tehetségeket…”

Napi Gazdaság, 2008. június 12., csütörtök, 10. oldal
A Világbank az innováció erősítését ajánlja a régiónak

Világgazdaság, 2008. június 12., csütörtök, 1+2. oldal
Megfelel az uniónak a k+f szabály

„…Magyarország az év elején úgy módosította a k+f tevékenység után érvényesíthető adókedvezményekről szóló szabályozását, hogy az immár megfelel az uniós elvárásoknak…”

Világgazdaság, 2008. június 12., csütörtök, 5. oldal
Jönnek a svájci pénzek
Az első pályázati kiírásokat júliusban hirdetik meg Magyarországon


Világgazdaság, 2008. június 12., csütörtök, 9. oldal
Az Enterprise Europe Network hazai felelőse, az ITD Hungary kiemelten kezeli a k+f tevékenységet

„…Az utóbbi hetekben-hónapokban a közvélemény figyelmének középpontjába került a kutatásfejlesztés- innováció kérdésköre, miután Budapestnek kiváló az esélye arra, hogy elnyerje az Európai Innovációs és Technológiai Hivatal (EITI) központjának színhelyéért folyó versenyt…”

Magyar Hírlap, 2008. június 12., csütörtök, 6. oldal
Fiatal tudósjelölteket díjaztak

„…Tizenhetedszer adták át tegnap az ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny díjait a Millenáris Park Jövő Házában. A legjobbak közül hárman vehetnek részt a fiatal tudósok szeptemberi koppenhágai versenyén…”

Magyar Hírlap, 2008. június 12., csütörtök, 8. oldal
Több uniós pályázat lesz elérhető júliustól innováció támogatására

„…A nyáron több mint negyvenmilliárd forint uniós pályázati forrás nyílik meg a vállalkozások előtt kutatás-fejlesztési és innovációs célokra az Új Magyarország fejlesztési terv keretében.
A vállalati innováció támogatására 2008. augusztus 15. és szeptember 30. között lehet beadni a pályázatokat…”

Népszava, 2008. június 12., csütörtök, 5. oldal
Kevesebb idén az innovatív diák

„…Az idei innovációs verseny zsűrijének egyik szeme sír, a másik nevet. Ugyanis kevesebb résztvevő indult idén, mint az utóbbi években, ám a munkák hihetetlen ötletességről és az érdeklődésről tanúskodtak…”

Metro, 2008. június 12., csütörtök, 21. oldal
Pályázati sorozat…

Metro, 2008. június 12., csütörtök, 21. oldal
Interjú
Pongorné dr. Csákvári Marianna igazgató, Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ

„…Mi közhasznú társaságként működünk. Stratégiai célunk, hogy az innovatív cégeket, fejlesztéseket, találmányokat segítsük át a megvalósítás nehéz szakaszain. Elsősorban mikro vagy kisvállalkozások jönnek hozzánk, egy gyors átvilágítás után befogadjuk őket, ha megfelelnek…”

Metro, 2008. június 12., csütörtök, 21. oldal
Inkubátor új cégeknek
A hazai vállalkozásokat segítő hálózat már átlépte a határt is


Metro, 2008. június 12., csütörtök, 21. oldal
Segítség újszülött vállalkozásoknak

„…A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (2004-2006) keretében összesen 1,4 milliárd forint értékben valósultak meg ipari parkok/inkubátorház-fejlesztések…”

Metro, 2008. június 12., csütörtök, 21. oldal
Biotechnikai innovációs központ indul

Metro, 2008. június 12., csütörtök, 21. oldal
Budapest Corvin Tudáspark

„…Létrehozói szerint a kutatás-fejlesztés, az innováció egyik hazai központjává válhat a Corvin sétányon épülő tudáspark…”

Piac és Profit.hu, 2008. június 12., csütörtök
Megdupláznák az innovatív cégek számát

„…Az üzleti és innovációs központok, mint hídképző szervezetek stratégiájának középpontjában az innovatív vállalkozások létrehozása, versenyképes működésük elősegítése áll. Magyarországon jelenleg a mintegy 700 ezer működő vállalkozás közül 600-700 az innovatív vállalkozások száma, ami arányait tekintve messze az EU átlaga alatt marad.
Az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ, a Magyarországon 1994 óta működő hídképző szervezet fő célkitűzése, hogy jelentős mértékben növelje, megduplázza a magyar innovatív vállalkozások számát és gazdasági erejét…”

168 Óra, 2008. június 12., 14-17. oldal
Büntetőválasztás

„…Pár hete fölényesen, mintegy száz szavazat plusszal, már az első fordulóban elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztját Pálinkás József. A Fidesz korábbi oktatási miniszterének győzelme kapcsán egyesek a jobboldal akadémiai térhódításáról beszélnek, míg mások a koalíció „tudományos" szerencsétlenkedésének tudják be a változást Mi az igazság?…”

vg.hu, 2008. június 12., csütörtök
Az első pályázati kiírásokat júliusban hirdetik meg Magyarországon
Jönnek a svájci pénzek


vg.hu, 2008. június 12., csütörtök
Már megfelel a közösségi irányelvnek a magyar társasági adótörvény
Jogszabályok akadályozzák a k+f támogatását


vg.hu, 2008. június 12., csütörtök
K+f támogatások - Debrecen, a "bezzegváros"

„…A k+f tevékenységek támogatására hivatott magyar adójogszabály év elején hatályba lépett módosítása már megfelel a közösségi elvárásoknak - ez szerepel abban a válaszban, amelyet a magyar kormány nemrég juttatott el az Európai Bizottsághoz…”

ma.hu, 2008. június 12., csütörtök
Kutatók Éjszakája 2008
600 kutató, 15 város, 1 éjszaka


hir6.hu, 2008. június 12., csütörtök
Kevés az innovációval foglalkozó cég Magyarországon

„…Messze alulmúlja az uniós átlagot a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek aránya a magyarországi vállalkozások között - hangzott el az Európai Üzleti Hálózat (EBN) budapesti konferenciáját bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön…”

metro.hu, 2008. június 12., csütörtök
Kevés az innovációval foglalkozó cég Magyarországon

„…Messze alulmúlja az uniós átlagot a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek aránya a magyarországi vállalkozások között - hangzott el az Európai Üzleti Hálózat (EBN) budapesti konferenciáján.
Magyarországon csupán 600-700 innovatív vállalkozás működik, ami még akkor is rendkívül alacsony, alig 2 százalékos arány, ha csak a legalább 10 főt foglalkoztató cégek 40 ezres számához viszonyítunk, a 12-15 százalékos uniós átlaghoz képest pedig még inkább riasztó ez a mutató - mondta Pakucs János, az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ elnöke. A szervezet rendezi az EBN 2008. évi konferenciáját, a kétnapos tanácskozás június 26-án kezdődik Budapesten…”

www.hirszerzo.hu, 2008. június 12., csütörtök
Idén ezek nyerték az ifjúsági innovációs díjakat
„…Látásvizsgáló berendezés, egy újonnan felfedezett barlang átfogó feltérképezése, egy sokoldalú felhasználást biztosító integrált áramkör és egy, a gyógyszeripar számára használható biokatalizátor-tanulmány - ezek nyerték el szerdán a XVII. Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjait.
A Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint egyre több fiatal tudós menne külföldre dolgozni, de ezt a kutatás-fejlesztés kormányzati támogatásával meg lehetne akadályozni…”

Origo - oktatás, 2008. július 12., csütörtök
Feltaláló fiatalok versenye
„…A stressz hatása az Alzheimer-kórra, önjavító áramkör és a Citadella-kristálybarlang geomorfológiája - többek között ezekkel a témákkal foglalkozott az a negyvenöt fiatal, akik indultak a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen. Az európai döntőn a három első helyezett képviseli majd hazánkat.
A Magyar Innovációs Szövetség tegnap hirdette ki a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny eredményeit, a Millenáris Parkban…”

HírExtra, 2008. június 12., csütörtök
Indul az innovációs technológiai verseny
„…A Magyar Innovációs Szövetség meghirdeti a NOVATech.Com 3.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyt, az "Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program részeként…”

www.lanchidradio.hu, 2008. július 12., csütörtök
Látásvizsgáló, csodamatrac - tehetséges magyar ifjakat díjaztak
„…Látásvizsgáló berendezés, egy újonnan felfedezett barlang átfogó feltérképezése, egy sokoldalú felhasználást biztosító integrált áramkör és egy, a gyógyszeripar számára használható biokatalizátor-tanulmány - ezek nyerték el szerdán a XVII. Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny első díjait. A Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint egyre több fiatal tudós menne külföldre dolgozni, de ezt a kutatásfejlesztés kormányzati támogatásával meg lehetne akadályozni…”

Infovilág, 2008. július 12., csütörtök
Megkettőzik az innovatív vállalkozások számát - értékes ötletből jó üzlet lehet
„…Miként az Infovilág - a hiteles hírportál megírta, június 25-27-e között Budapesten rendezik meg az EBN, az European Business Network XVII. éves kongresszusát az INNOSTART szervezésében. Az esemény kitüntetés és nagy nemzetközi elismerés hazánk számára - jelentette ki ma délben dr. Pakucs János, az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ kuratóriumának elnöke újságírók előtt…
…A hálózat kiemelkedő eredményeket ért el az európai innovatív vállalkozások számának és teljesítményének növelésében. A mostani, budapesti kongresszus célja az új, tehetséges innovatív vállalkozások növekedésének a segítése, a határokon átnyúló együttműködésének erősítése, valamint a kelet-európai országokkal való szorosabb kapcsolat kialakítása - hangoztatta a magyarországi innovációs mozgalom tekintélyes személyisége, dr. Pakucs János villamosmérnök, közgazdasági doktor, a Magyar Innovációs Szövetség alapító elnöke…”

Rádió17, 2008. július 12., csütörtök
Interjú dr. Antos Lászlóval az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyről

Figyelő, 2008. június 12-18., 49-51. oldal
Beletaposnak
Hazai fejlesztésű autók
„…Főképp a tervezők lelkesedésének köszönhetően több magyar fejlesztésű, alternatív meghajtású autó is született, a gyártás beindítása azonban már nehézkes…”

Magyar Hírlap, 2008. június 13., péntek, 10. oldal
Lemaradás innovációban
Magyar vállalkozások
„…Messze elmarad az európai uniós 12-15 százalékos átlagtól a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek aránya a magyarországi vállalkozások között - hangzott el egy csütörtöki fórumon. Magyarországon mintegy hatszáz-hétszáz innovatív vállalkozás működik, ez alig kétszázalékos arány a legalább tíz embert foglalkoztató cégek negyvenezres számához viszonyítva…”

Magyar Nemzet, 2008. június 13., péntek, 11. oldal
Kevés innovatív hazai cég van
„…Messze alulmúlja az uniós átlagot a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek aránya a magyarországi vállalkozások között - hangzott el az Európai Üzleti Hálózat budapesti konferenciáján…”

Népszabadság, 2008. június 16., hétfő, 17. oldal
Szerdán eldőlhet az uniós kutatóintézet helye

Népszabadság, 2008. június 16., 22. oldal
Innovációk, nem középiskolás fokon

„…Két informatikai megoldás és egy geológiai kutatási projekt képviseli Magyarországot Koppenhágában, az ifjú tudósok idei Európa-bajnokságán…
…Mint a Magyar Innovációs Szövetség múlt heti díjkiosztóján elhangzott, a középiskolás korosztály újító hajlama reményt ad rá, hogy ez a generáció a felnőttkorba lépve is a magyar innováció motorja marad…”
Világgazdaság, 2008. június 16., hétfő, 2. oldal
Közös harcban Debrecenért
Az ESS elnyeréséért lobbizik a politika, a tudományos élet


Népszava, 2008. június 16., hétfő, 5. oldal
Szerdán eldől, lesz-e innovációs intézet
Piac és Profit.hu, 2008. június 16., hétfő
Jeremie: Kockázati tőke program indul

„…A magyar cégnyilvántartásban immár kilencre emelkedett a kockázati tőkealap-kezelő társaságok száma. Közülük hét az elmúlt egy évben jött létre, feltételezhetően a hamarosan induló, az európai uniós Jeremie forrásból finanszírozott Új Magyarország Kockázati Tőke Programba történő bekapcsolódás céljából…”
Tőzsdefórum, 2008. június 16., hétfő
Innovációs központ Budapesten
„…2008. június 12-13-án Mariborban rendezték meg a BusinessEurope vezetőinek éves találkozóját, melyen hazánkat az MGYOSZ képviselte. A találkozó legfontosabb hazai vonatkozása az Európai Innovációs és Technológiai Központ Budapestre telepítéséről folyó megbeszélés volt…”

vg.hu, 2008. június 16., hétfő
Tízmilliárdokat mozgathat meg az új fejlesztői platform

„…Több tízmilliárd forintnyi iparági és uniós kutatási pénzeket mozgathat meg az a fejlesztői platform, amelyet a napokban alakítottak meg Magyarországon - fejtette ki a VGO kérdésére Pukler Gábor, a Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platform (MMPlatform) elnöke…”

vg.hu, 2008. június 16., hétfő
A lengyelek megvétózták a budapesti központot

„…2008. június 12-13-án Mariborban rendezték meg a BusinessEurope vezetőinek éves találkozóját, melyen hazánkat az MGYOSZ képviselte. A találkozó legfontosabb hazai vonatkozása az Európai Innovációs és Technológiai Központ Budapestre telepítéséről folyó megbeszélés volt…”

SG.hu, 2008. június 16., hétfő
Budapesten lesz az Európai Unió technológiai központja
A hét közepén döntenek az EU-ban arról, hogy az uniós innovációs intézet székhelye a magyar fővárosban legyen.

Privátbankár, 2008. június 16., hétfő
Százmilliók a 70 éves magyar szabadalomból

„…A világ első számú golyóstollgyártó cége, a francia Bic közölte, hogy tavaly forgalma 8 millió euróval 1,456 milliárd euróra, eredménye 3 millió euróval 173 millióra javult, és az eladásokból napi 24 millió darabbal részesedtek az íróeszközök, 15 millióval a golyóstoll, amelyből még mindig növekvő eladásokról lehet beszámolni…”

metro.hu, 2008. június 16., hétfő
Mobilitás és multimédia platform - 36,7 milliós NKTH-támogatás

„…Mintegy 40 infokommunikációs kutató-fejlesztő társaság, illetve szervezet létrehozta a Mobilitás és Multimédia Nemzeti Technológiai Platformot, amit a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 36,7 millió forinttal támogat…”

Napi Gazdaság, 2008. június 17., kedd, 12. oldal
Kutatás-fejlesztés fejlesztési pénzből

„…Több mint negyvenmilliárd forint uniós támogatásra pályázhatnak a közeljövőben azok a hazai vállalkozások, amelyek kutatás-fejlesztési és innovációs fejlesztéseket terveznek…
…A vállalati innováció támogatását célzó pályázatok mellett az NFÜ a k+f eredmények piaci bevezetését is támogatja…”

Világgazdaság, 2008. június 17., kedd, 5. oldal
Jön az újabb k+f-es kiírás
A pályázat a pólusvárosok innovációs és technológiai parkjainak ígér támogatást


Világgazdaság, 2008. június 17., kedd, 7. oldal
Kutatók éjszakája Magyarországon

Világgazdaság, 2008. június 17., kedd, 9. oldal
Azonos k+f platformon
Megalakult a magyarországi infokommunikációs iparág technológiai társulása


www.eduport.hu, 2008. június 17., kedd
Nemzetközi technológiai-üzleti versenyt rendeznek

HírTV Online, 2008. június 17., kedd
Nemzetközi technológiai-üzleti versenyt rendeznek

www.klikk.hu, 2008. június 17., kedd
NOVATech.Com 3.0 - Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny

Edupress.hu, 2008. június 17., kedd
Nemzetközi technológiai-üzleti versenyt rendeznek

Napi Gazdaság, 2008. június 18., szerda, 12. oldal
Milliárdok kutatás-fejlesztésre

„…Nyár elejétől újra elérhetőek kutatás-fejlesztési tevékenységeket támogató pályázati kiírások a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében. A most megjelent öt pályázati lehetőség elsősorban a vállalkozások piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenységét, a vállalati innovációt, a kutatás-fejlesztési kapacitás és a k+f központok fejlesztését támogatják…”

Világgazdaság, 2008. június 18., szerda, 1+2. oldal
Budapest a legesélyesebb
EITI: a presztízs mellett tovagyűrűző hatásai miatt is fontos elnyerni a projektet


Magyar Nemzet, 2008. június 18., szerda, 13. oldal
Üzletemberek egyeztetnek az államfővel

„…Ma a pártok vezetőivel lezajlott találkozók után a köztársasági elnökkel egyeztetnek a Megállapodást a jövőnkért! című kiáltványt aláíró szervezetek képviselői…”

Magyar Nemzet Online, 2008. június 18., szerda
Sólyom az együttműködést látja az egyetlen kiútnak
„…A kutatás-fejlesztés, innováció, mint a gazdaság kitörési pontja is témája volt a fórumnak. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke az innováció és a gazdasági növekedés közötti szoros összefüggésre hívta fel a figyelmet…”

Népszabadság, 2008. június 18., szerda, 5. oldal
Innovációs és technológiai parkok támogatása

„…Több, mint 13 milliárd forintnyi újabb forrás nyílik meg a pólusvárosok előtt az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a K+F tevékenységhez szükséges infrastruktúra kiépítésének és fejlesztésének támogatására…”
Metro, 2008. június 18., szerda, 13. oldal
Innovációs és technológiai parkok támogatása

„…Több, mint 13 milliárd forintnyi újabb forrás nyílik meg a pólusvárosok előtt az Új Magyarország Fejlesztési Tervben a K+F tevékenységhez szükséges infrastruktúra kiépítésének és fejlesztésének támogatására…”

Heti Válasz, 2008. június 18., szerda, 44. oldal
Kevés az innovatív cég
„…Messze alulmúlja az uniós átlagot a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek aránya a magyarországi vállalkozások között hangzott el az Európai Üzleti Hálózat (EBN) budapesti konferenciáját bemutató sajtótájékoztatón…”

Lánchíd Rádió, 2008. június 18., szerda
Sólyom: Hitelesség nélkül nincs kiút
„…A gazdasági fórumon előadást tart többek között Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke és Vahl Tamás, a Német - Magyar Kamara elnöke…”

Csaba Rádió, 2008. június 18., szerda
Pakucs János, tiszteletbeli elnök, Magyar Innovációs Szövetség

EduCafe.hu, 2008. június 18., szerda
Az ELTE és a THE Program együttműködése
„…Június 17-én az ELTE-n együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Tudományos Hasznos Emberi (THE) Program védnöke, Bartók Marcell a THE Program vezetője és Dr. Hudecz Ferenc az ELTE rektora…”

Prim Online, 2008. június 18., szerda
Magyar-kínai high-tech fórum és üzletember-találkozó Budapesten
„…A fórum előadója volt - többek között - Molnár Károly, kutatás-fejlesztési tárca nélküli miniszter, Vass Ilona, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese és Deme Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja…”

Zoom.hu, 2008. június 18., szerda
Sólyom: azonnali adóreform kell
„…A fejlettebb uniós országokban a gazdasági növekedés 70 százaléka az innovációból származik, míg Magyarországon ez az arány alig haladja meg a 40 százalékot - mondta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Egy uniós felmérés szerint kutatás-fejlesztés területén a 35 vizsgált országból Magyarország a 28. helyen áll. Ez pedig a leszakadó országok közé sorolja hazánkat - közölte Pakucs János…”

Business Online, 2008. június 18., szerda
Magyar-kínai high-tech fórum és üzletember-találkozó Budapesten
„…A fórum előadója volt - többek között - Molnár Károly, kutatás-fejlesztési tárca nélküli miniszter, Vass Ilona, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese és Deme Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja…”

Delmagyar.hu, 2008. június 18., szerda
A gazdasági élet képviselőivel találkozik Sólyom László
„…A gazdasági fórumon előadást tart többek között Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Bienerth Gusztáv, az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke, Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke és Vahl Tamás, a Német - Magyar Kamara elnöke...”

Napi Gazdaság, 2008. június 19., csütörtök, 2. oldal
Budapest adhat otthont az unió kutatási intézetének

„…Budapest nyert az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) székhelyéért folyó küzdelemben…”

Világgazdaság, 2008. június 19., csütörtök, 3. oldal
Magyarország besöpörte a technológia intézetet is

„…Magyarország óriási lehetőséghez jutott, de ezzel élni is kell tudni - fejtette ki a Világgazdaságnak Bajnai Gordon, fejlesztési és gazdasági miniszter…”

Világgazdaság, 2008. június 19., csütörtök, 3. oldal
Együtt a tehetséges fiatalokért

„…Együttműködési megállapodást írt alá Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Tudományos hasznos emberi program (THE) védnöke, Bartók Marcell, a THE program vezetője és Hudecz Ferenc, az ELTE rektora. A felek igyekeznek felkelteni a fiatalok érdeklődését a műszaki és a természettudományok iránt…”

Magyar Hírlap, 2008. június 19., csütörtök, 11. oldal
Magyarországon lesz az EU kutatás-fejlesztési központja

„…Budapest lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek (EIT). Szerdán egyhangúlag támogatták hazánkat Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei…”

Magyar Hírlap Online, 2008. június 19., csütörtök
Magyarországon lesz az EU kutatás-fejlesztési központja


Magyar Nemzet, 2008. június 19., csütörtök, 11. oldal
Két éve nem történik semmi
A gazdasági szereplők Sólyom Lászlót tájékoztatták a szükséges változtatásokról

„…Az innováció és a gazdasági növekedés közötti szoros kapcsolatra hívta fel a figyelmet Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke…”

Népszabadság, 2008. június 19., csütörtök, 1+18. oldal
Budapest lesz az EU innovációs fővárosa

Népszava, 2008. június 19., csütörtök, 1+11. oldal
Budapestre jön az EU innovációs központja

„…Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek - erről egyhangúlag döntöttek szerdán Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei…”

Népszava, 2008. június 19., csütörtök, 11. oldal
Befektetőket vonzhat az új intézet

Magyar Nemzet, 2008. június 19., csütörtök, 4. oldal
A tudomány ne legyen szolgálóleány
Elfogadhatatlan, hogy a kormányok csak a számukra kedves kutatóintézeteket finanszírozzák


Metro, 2008. június 19., csütörtök, 1+2+4. oldal
Budapesten lesz Európa agya

Metro, 2008. június 19., csütörtök, 19. oldal
Pályázati sorozat…

„…a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával Tudásvilág rovatunk a hazai és uniós innováció eredményeinek és aktuális gondjainak ismertetésével hívja fel olvasóink figyelmét arra, hogy a kutatás-fejlesztés az ország versenyképességének alapvető feltétele…”

Metro, 2008. június 19., csütörtök, 19. oldal
Kevés, mert túl sok…

„…Dvorszki László, a BME tudományos igazgatója szerint túl sok, hogy az országban van 17 Kooperációs Kutató Központ és további 17 Tudásközpont. Ezek mindegyike hosszabb távon nem bizonyulhat működőképesnek. Az erőket koncentrálni kellene! - vallja…”

Metro, 2008. június 19., csütörtök, 19. oldal
Magyar elmaradás

„…Az Eurostat adatai szerint itthon a K+F ráfordítása jelentős növekedést mutatott az 1999-2002 időszakban, hiszen az 1999. évi 0,69%-ról elértük a GDP 1,02%-át, amely közelített az akkori uniós átlaghoz (1,93%). Ez a lendület tört meg a 2003-2006 közötti időszakban, a ráfordítás mértéke a 2002-2004 időszakban a GDP 1,02%-ról 0,89%-ra zuhant vissza…”

Metro, 2008. június 19., csütörtök, 19. oldal
Kevés itthon az innovatív vállalkozás

„…Június 26-án kezdődik az EBN (European Business Network), az Európai Üzleti Hálózat 2008. évi konferenciája Budapesten. Az esemény kapcsán Pakucs János, az Innostart Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ elnöke kifejtette: - Magyarországon csupán 600-700 innovatív vállalkozás működik…”

Metro, 2008. június 19., csütörtök, 19. oldal
Szakmai stratégiai tervek

„…Tavaly meghirdették a magyar kormányzati K+F stratégiát, és elfogadták annak első végrehajtási tervét. Mindez jelentős előrelépés - állítja Kátai Szabolcs az Informatikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke, egyben a szervezet Innovációs Programjának vezetője…”

M1 - Az Este, 2008. június 19., péntek
Interjú Dr. Szabó Gáborral az Európai Innovációs és Technológiai Intézetről

Inforádió, 2008. június 19., csütörtök
Magyarország 35 évvel lemaradt az innovációban

„…A nyilatkozatok és az ígéretek ellenére az elmúlt években semmilyen érdemi előrelépés nem történt a kutatás-fejlesztés, az innováció területén - mondta a Magyar Innovációs Szövetség elnöke, amikor előadást tartott a köztársasági elnök által kezdeményezett gazdasági fórumon. Pakucs János arról számolt be, hogy egy, az innovációt alapul vevő európai felmérés alapján Magyarországot a térség államai mögé, a leszakadt országok közé sorolták…”

RádioQ, 2008. június 19., csütörtök
Interjú dr. Antos Lászlóval a Novatech 3.0 versenyről

Index, 2008. június 19., csütörtök
A budapesti EIT Európa válasza a MIT-re

„…Európa fel akart zárkózni az Egyesült Államokhoz innovációban, de egy csúcsegyetemet aligha lehetett volna létrehozni a tagállamok csatája nélkül. Így inkább hálózatba szervezik a legjobb kutatóműhelyeket…”

Tőzsdefórum, 2008. június 19., csütörtök
Európa agya az Infoparkban

„…Budapesten, az Inforparkban kap helyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT). Erről szerdán döntöttek Brüsszelben az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei. Magyarország mellett versenyben volt Lengyelország is…”

Tőzsdefórum, 2008. június 19., csütörtök
Kevés a pénzünk az innovációra…

„…Jelenleg az innovációra fordított költségvetési pénzeket tekintve Magyarország az Európai Unió sereghajtói közé tartozik- közölte Polgárné Májer Ildikó a Versenyképes Mikro-Kis- és Középvállalatok Magyarországi Egyesületének elnöke…”

vg.hu, 2008. június 19., csütörtök
Együtt a tehetséges fiatalokért

„…Együttműködési megállapodást írt alá Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Tudományos hasznos emberi program (THE) védnöke, Bartók Marcell, a THE program vezetője és Hudecz Ferenc, az ELTE rektora. A felek igyekeznek felkelteni a fiatalok érdeklődését a műszaki és a természettudományok iránt…”

vg.hu, 2008. június 19.,csütörtök
Magyarország besöpörte a technológiai intézetet is

vg.hu, 2008. június 19., csütörtök
Gazdagok vagyunk szellemi termékekben - Ki kell bányászni
Ki kell használni a lehetőséget, az innovációs vállalatok nagyobb állami szerepvállalást várnak

Hír6.hu, 2008. június 19., csütörtök
Az EIT integrálja majd az oktatást, a gazdaságot és a kutatás-fejlesztést

„…A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) fő missziója, hogy integrálja az oktatást, a gazdaságot és a kutatás-fejlesztést - mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön a kormányszóvivői sajtótájékoztatón…”

Privátbankár, 2008. június 19., csütörtök
Magyar Bálint lesz az uniós kutatóközpont egyik vezetője

„…A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) fő missziója, hogy integrálja az oktatást, a gazdaságot és a kutatás-fejlesztést - mondta Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a kormányszóvivői sajtótájékoztatón…”

metro.hu, 2008. június 19., csütörtök
K+F: civilek a pályán

„…Kutatás-fejlesztésre évente több mint 200 milliárd forintot fordít az állam. Ma még azonban kevés civil tűnik fel a pályán, helyesebben a pálya szélén, holott kulcsfontosságú lenne szerepük, például a pályázatok elbírálásakor, azok ellenőrzésében…”

Híradó.hu, 2008. június 19.,csütörtök
Magyar Bálint lehet az EIT egyik vezetője
Az Európai Innovációs és Technológiai Intézetben a jövő év tavaszán kezdődnek a kutatások

HírTv Online, 2008. június 19., csütörtök

Együttműködik az ELTE és a THE Program a tudásalapú Magyarországért
„…Az ELTE-n együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Tudományos Hasznos Emberi (THE) Program védnöke, Bartók Marcell a THE Program vezetője és Dr. Hudecz Ferenc az ELTE rektora június 17-én…”

Tranzit.hu, 2008. június 19., csütörtök
Magyar Kínai Fórum és Üzletember-találkozó

„…A fórum előadója volt Molnár Károly, kutatás-fejlesztési tárca nélküli miniszter, Dr. Vass Ilona, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese és Deme Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnökségi tagja…”

Educatio Press, 2008. június 19., csütörtök
Együttműködik az ELTE és a THE Program a tudásalapú Magyarországért

„…Az ELTE-n együttműködési megállapodást írt alá Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Tudományos Hasznos Emberi (THE) Program védnöke, Bartók Marcell a THE Program vezetője és Dr. Hudecz Ferenc az ELTE rektora június 17-én...”

Népszabadság, 2008. június 20., péntek, 4. oldal
Nehezen átlátható innovációs támogatások

„…Az Állami Számvevőszék elítélően nyilatkozott a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap működéséről, amit idén vizsgáltak először átfogóan…”

Népszava, 2008. június 20., péntek, 4. oldal
Vállalkozókra éhes a felsőoktatás
Nem nőnek a jövőben az egyetemek oktatásból származó bevételei - vélik a szakemberek

„…A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint az a jó, ha a felsőoktatás irányait alapvetően a gazdaságpolitika, a munkaerő-kereslet határozza meg. Nálunk egyelőre nem így van. Szakemberek szerint pedig az egyetemeknek hozzá kell szokniuk, hogy a jövőben nem nőnek az oktatásból származó bevételeik…”

Népszava, 2008. június 20., péntek, 9. oldal
Újabb siker küszöbén

„…Negyven évre négyezer kutatónak adhatna munkát az Európai Neutronkutató Központ (European Spallation Source - ESS), amelynek megépítésére nagy eséllyel pályázik Debrecen városa…”

Világgazdaság, 2008. június 20., péntek, 2. oldal
Innováció: alacsony hatékonyság

„…A vezetésben bekövetkezett folyamatos változások és átalakítások nem biztosították a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap racionális és folyamatos működését - áll az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében…”

Világgazdaság, 2008. június 20., péntek, 2. oldal
Összefogásra épül a neutronkutató

Világgazdaság, 2008. június 20., péntek, 2. oldal
Itthon is szívják a magyar agyat
Tíz k+f beruházás - 52 milliárd forint befektetés, 1200 új munkahely

„…A kutatás-fejlesztési kapacitások bővülésére, újabb ilyen célú külföldi befektetésekre számít Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter annak a brüsszeli döntésnek a folyományaként, hogy Budapesten jöhet létre az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI)…”

Világgazdaság, 2008. június 20., péntek, 5. oldal
Erős kohéziót 2013 után is!
A többség az innovációt, az oktatást-képzést és a vállalkozásokat támogatná az EU-pénzekből


Világgazdaság, 2008. június 20., péntek, 6. oldal
Tehetségvadászatra induló cégek
Az SAP, a Mol és a Magyar Szabadalmi Hivatal is szorosabban együttműködik a hazai felsőoktatással


Metro, 2008. június 20., péntek, 6. oldal
Az EIT-be Magyar Bálintot delegáljuk

Napi Gazdaság, 2008. június 20., péntek, Napi Informatika 6. oldal
Az Ericsson átadta az ország első komplex hardvertervező laboratóriumát

„…Az Ericsson a napokban adta át az ország első komplex hardvertervező laboratóriumát a BME Elektronikus Eszközök Tanszékén…”

Napi Gazdaság, 2008. június 20., péntek, Napi Informatika 8. oldal
Magyarország lehet a régió oktatási és fejlesztési központja
Konszenzusra jutottak az elektronikai cégek

„…Az elektronikai ipar olyan nagyágyúi, mint például az Intel és az Ericsson közös nevezőre jutottak abban, hogy hogyan válhatna Magyarország az ágazat regionális központjává. A világgazdaság mintegy harmadában közreműködő terület képviselői nemrég erről is szót ejtettek az idén Budapesten rendezett European Workshop on Microelectronics Education (EWME) konferencián, ahol szó esett a régió szakmai bázisaként szolgáló Elektronikai Tervező Kompetencia Központ létrehozásáról…”

Magyar Katolikus Rádió - Tallér, 2008. június 20., péntek
Interjú dr. Antos Lászlóval a Novatech 3.0 versenyről

InfoRádió, 2008. június 20., péntek
Interjú dr. Antos Lászlóval a Novatech 3.0 versenyről


FigyelőNet, 2008. június 20., péntek
Mi "oszthatjuk az észt" az uniónak
„…Az EIT esetében mégsem beszélhetünk a teljes európai tudományos élet központjáról - pontosít Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Mint lapunknak elmondta, egyrészt nem olyan csúcsintézmény, mint például az MIT (Massachusetts Institute of Technology), inkább annak egy "virtuális" változata, amely földrajzilag különálló egységek munkáját hangolja össze…”

Hírszerző, 2008. június 20., péntek
"Szakmai alapon": Magyar Bálintból megint lesz valami
„…A Magyar Innovációs szövetség elnöke, Szabó Gábor lapunkkal közölte: voltak olyan elképzelések is, melyek a világhírű amerikai egyetemhez, az MIT-hoz hasonló intézményt eredményeztek volna. Azonban Brüsszelben rájöttek: jóval drágább megoldás lenne egy "csúcs-kutatóközpont" alapítása, inkább a meglévő infrastruktúrát és tudást kellene hatékonyabban koordinálni - így született meg az EITI…”

MTV magazin, 2008. június 20., péntek
Budapestre költözik Európa agya
„…R.: - A Magyar Innovációs Szövetség elnöke szerint is nagy siker a döntés, de közvetlen haszna az ország számára kevesebb.
Szabó Gábor, elnök, Magyar Innovációs Szövetség: - Hogy hogyan keletkeznek átütő, új eredmények és ezek hogyan kerülnek nagyon gyorsan gyakorlati alkalmazásba, lényegében véve erről szólna az egész intézménynek a működése, hogy ezt kellene elősegíteni, stratégiák felállításával és hasonló eszközökkel. Ha ez beindul, akkor megint van valami, amihez Magyarországon a magyarországi vállalatok tudnak igazodni…”

Nonprofit.hu, 2008. június 20., péntek
K+F: civilek a pályán
„…A pályázati stratégiák alakításában a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács a főszereplő. A KUTIT tagjai között megtalálhatók a szaktárcák delegáltjai mellett több civilszervezet is, egyebek mellett a Magyar Innovációs Szövetség és az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) képviselői is…”

Danubius Rádió, 2008. június 21., szombat
Interjú Dr. Szabó Gáborral a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyről


HírTV, 2008. június 23., hétfő
Interjú dr. Antos Lászlóval a Novatech 3.0 versenyről

Népszabadság Online, 2008. június 23., hétfő
Uniós központ csekély innovációval?
„…-Ne várja senki, hogy a brüsszeli döntésnek közvetlen hatása lesz a hazai kutatás-fejlesztésre. Nem segélyt kaptunk, hanem egy lehetőséget a kitörésre ezen a területen - figyelmeztet Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke. Közvetett haszna természetesen lehet, ha kellően intelligensen használjuk ki az ebből adódó lehetőségeket. A munkatársak közé például akkor kerülhetnek magyarok, ha megfelelnek a kőkemény uniós szabályoknak…”

Várható események

Intelligens közlekedési rendszerek keretei Magyarországon

2008. június 24-én, 15 órától, Budapesten a Makadám Mérnök Klubban (Budapest II., Lövőház u. 37.) tartják a „Közös dolgaink - beszélgetések a szakmáról” című programsorozat következő rendezvényét, melynek témája „Intelligens közlekedési rendszerek keretei Magyarországon - Az európai ITS keretszerkezet hazánkban” lesz. A bevezető előadást Dr. habil Lindenbach Ágnes (egyetemi magántanár, ITS Hungary Egyesület) tartja, az előadó Hladon Andrea (Cowi Magyarország Kft.). A programsorozatot a Magyar Mérnöki Kamara Közlekedési Tagozat és a Közlekedéstudományi Egyesület és a Magyar Útügyi Társaság szervezi.

További információ: Makadám Mérnök Klub, tel: 336-0228, makadam@makadamklub.hu

A földrajzi árujelzők útvesztője

A Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület 2008. június 25-én, 15 órai kezdettel "A földrajzi árujelzők útvesztője: nemzeti, nemzetközi és közösségi oltalom az iparjogvédelem mostohagyermekének" címmel szakmai délutánt rendez. Az előadók Dr. Jókuti András, tanácsos, Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, Dr. Gonda Imre, osztályvezető, Magyar Szabadalmi Hivatal és Zobor Enikő, tanácsos, a Magyar Eredetvédelmi Tanács titkára, Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium lesznek.

A rendezvény helyszíne: Magyar Szabadalmi Hivatal földszinti konferenciaterme (1054 Budapest, Garibaldi u. 2.).

További információ: www.mie.org.hu

Pályázati felhívások

CSR Hungary Díj 2008

Idén először került kiírásra a CSR Hungary Díj, mely több kategóriában is meghirdetésre került: C(s)R Menedzsment Díj külön nagyvállatok és külön KKV-ék számára, Közös felelősség-stakeholder megoldások, valamint személy részére (médium, civilszervezet, közintézmény, cég vezetője) a CR Excellent.

A Díjat a CSR Hungary konferencia szervezője, az Atlantis Press alapította. Az idei konferencia (2008. október 30.) és díj fővédnöke Sólyom László, köztársasági elnök. Ma már a konferencia az év legnagyobb c(s)r fóruma, ahol cégvezető, kommunikációs vezető, kutató, hallgató cserélheti ki tapasztalatait.

A CSR Hungary Díjra azért van szükség, mert itt az ideje, hogy a mennyiségi, jól propagálható mutatók helyett a minőségi mutatók kerüljenek előtérbe, azaz a médiában való szereplések, ”kényszer” jelentések és a marketing fogások helyett a cr (corpotate responsibility) mérték az érték legyen. A díj célja széleskörű publicitást adni a kiemelkedő egyéni és céges C(S)R (vállalati (társadalmi) felelősségvállalás) teljesítménynek, amely növeli a cég reputációját és ezáltal üzleti értékét is nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is, példát mutatva nemcsak a mostani, hanem a leendő gazdasági döntéshozók felé is. A díjjal idővel olyan érték- és normarendszert szeretnének teremteni Magyarországon, mely a kultúránk részévé válhat.  A Corporate Responsibility a cégek esetében menedzsment rendszert jelent, nem leszűkítve a kommunikációra a fogalmat.

A (térítésmentes) pályázatokat bíráló Bizottságban a gyakorlati üzleti életben, menedzsment rendszerben is jártas tekintélyes szakemberek sora található: Dr. Angyal Ádám, egyetemi tanár, Dr. Futó Péter, a MGYOSZ elnöke, Dr. Kupa Mihály, közgazdász, a MOL Felügyelő Bizottságának elnöke, egykori pénzügyminiszter, Marschall Miklós, a Transparency International Ázsia és Közép-Európa regionális igazgatója, Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, Pallaghy Orsolya, Fenntartható Fejlődés szakértő, Dr. Szegvári Péter, területfejlesztési szakértő és címzetes egyetemi docens, Takács János, a Menedzser Szövetség elnöke, Vincze Miklós, a VAM Design Center ügyvezető igazgatója.

További információ: www.csrhungary.eu
CSR Hungary - Atlantis Press, Tel/fax: 061/352-0957, e-mail: media@csrhungary.eu

Cybergeneráció - Informatikai ötletverseny

2008. június 30-ig van lehetőség benyújtani a pályázatot az NKTH „Cybergeneráció - Informatikai ötletverseny˝ című pályázatára. Pályázhat minden általános és középiskolás tanuló a 7-12. osztályig, egyénileg vagy akár 4 fős csapatban is. Díjazásban 300 pályázat részesül, a díj csapatonként (1-4 fő részére): 300 000 Ft.

Témakörök: interaktív média és internet, informatikai eszközök az oktatásban, informatikai eszközök az idősek szolgálatában, informatikai eszközök a fogyatékkal élők szolgálatában, számítógépes játékok, mobil eszközök és szolgáltatások, grafika, dizájn, egyéb informatikai megoldások.

A pályázati felhívás és a témakörök részletes leírása megtalálható a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal honlapján www.nkth.gov.hu/cybergeneracio címen.

Innovációs és technológiai parkok támogatása - GOP-2008-1.2.2, KMOP-2008-1.1.3/B

A támogatást pólusvárosokban tevékenykedő vállalkozások vehetik igénybe üzleti alapon működő kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltató központok, ún, „science parkok” kialakításához.

A támogatás a GOP-2008-1.2.2 estében az összes elszámolható költségnek legfeljebb 50%-a, a KMOP-2008.-1.1.3/B esetében legfeljebb 30%-a lehet. A támogatás összege a GOP-2008-1.2.2 keretében legalább 1, de legfeljebb 5 milliárd, a KMOP-2008-.1.1.3/B keretében legalább 500 millió, de legfeljebb 3 milliárd forint lehet.

A pályázatok benyújtása 2008. augusztus 15-től 2008. december 1-ig lehetséges.

A pályázó olyan gazdasági társaság lehet, amelyben egy pólusváros önkormányzata, vagy a pólusváros önkormányzatának kizárólagos tulajdonát képező gazdasági társasága és/vagy állami felsőoktatási intézménye mint tag, illetve részvényes legalább 5%-os részesedéssel, vagy legalább a szavazatok 5%-ával rendelkezik.

További információ a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján (www.nfu.gov.hu), a Pályázatok menüpont alatt olvasható.

NOVATech.Com 3.0
Innovációs Technológiai Üzleti Terv Verseny
az „Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge”
program része


Témakörök
- félvezetők, gyártás, hardware
- mobil és wireless
- digitális otthon és fogyasztói elektronika
- kiskereskedelmi és fogyasztói szoftverek
- vállalati szoftverek és IT
- energia- és áram-előállítás
- nanotechnológia
- biotechnológia

Határidők 2008-ban
Jún. 30.: 2 oldalas összefoglaló beadása (elektronikusan, angolul)
Júl. 18.: továbbjutók közzététele
Aug. 18.: üzleti tervek beadása (angolul)
Okt. 1.: regionális döntő Belgrádban a két legjobb hazai csapat számára (2-2 fő részvételét a szervezők fizetik.)
Nov.: világdöntő Berkeley-ben (USA), a két legjobb regionális csapat számára

Díjak
Hazai döntő:
1. hely: 600 000Ft
2. hely: 400 000 Ft

Regionális döntő:
1. hely: 20 000 USD
2. hely: 10 000 USD
3. hely: 2 500 USD
Világdöntő:
Intel és más, kockázatitőke-befektetés

Jelentkezés
Magyar Innovációs Szövetség
e-posta: innovacio@innovacio.hu
telefon: 1-453-6572
jelentkezési lap, útmutató és értékelés: www.innovacio.hu/3d_hu.php
példák: www.bimtbg.com/competition/samples.html

A 2-4 fős csapatban legalább egy főnek felsőfokú képzésben kell részt vennie.
A pályázók üzleti tervükhöz fűzödő minden joga fennmarad.

Konzultáció
Magyar Innovációs Szövetség (innovacio.hu)
Innostart Alapítvány (innostart.hu)
Főiskolás és Egyetemista Vállalkozók Országos Szövetsége (fevosz.hu)

Támogatók
Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium
Nemzeti Kutatási és Technolgiai Hivatal (NKTH)
INTEL Co.
Bolgár Menedzsment és Technológiai Intézet

A regionális döntőn 2. helyezett magyar csapat, 2007-ben.
Készítette: VISUALIA