Hvg Magyar Nemzet Népszabadság Heti válasz    
Ma 2008. július 8. kedd,    
Ellák napja van.    
Látogatók száma : 52152    
NB-CORP Bt.

Bluecast Kft.

  Erdős Gábor nyerte el a Beke Manó-díjat


A 2008. évi Beke Manó Emlékdíj bizottság körültekintő mérlegelés után a Beke Manó díj második fokozatában részesítette Erdős Gábort, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola tanárát.

Erdős Gábor 1990-ben végzett az ELTE-n matematika-fizika-számítástechnika szakon. 1993-tól a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola tanára, majd 2005 nyara óta az iskola egyik igazgatóhelyettese.

Kiváló szakmai felkészültségű kolléga, aki jó pedagógiai érzékkel is rendelkezik. A sokrétű matematikai tehetséggondozó munkát magas színvonalon végzi. Részt vesz a Nemzetközi Kenguru Matematika Verseny lebonyolításában: a feladatsorok magyar változatát ő készíti, évről-évre a feladatsorok megoldó füzeteit összeállítja. Tanít a nyolcosztályos gimnáziumi osztályban, iskolai szakkört, olimpiai szakkört vezet. Részt vállal az Erdős Pál Tehetséggondozó Iskola munkájában, megalakulása óta rendszeresen tanít Veszprémben. Előadásokat tart pedagógus továbbképzéseken, a Rátz László Vándorgyűlésen, Gyulán ő bonyolította le a tanárversenyt. Rendszeres előadója a Nagy Károly Matematikai Diáktalálkozónak Rév-Komáromban, Balatonberényben az Országos Matematikai Verseny-Tréningen, s különböző nyári diáktáborokban. A Bolyai János Matematikai Társulat Zala Megyei Tagozatának titkára.

Elmélyült, sokrétű tudásával, rendszeres, céltudatos órai és órán kívüli munkájával nagyban hozzájárul a diákok sikeres versenyzéséhez. Volt már Kalmár László, Varga Tamás és Arany Dániel versenyen is díjazott tanítványa, az eddigi szép eredmények megkoronázásaként 2006-ban diákja (Németh Zsolt) első helyezett lett az OKTV II. kategóriájában. Két évtizedes odaadó, magas színvonalú szakmai munkája alapján méltó a Beke Manó díjra.2008-07-07 17:34:20


  Diplomaátadás

Hatvanhárom végzős vette át diplomáját a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszán megtartott diplomaátadó ünnepségen.
Az intézmény B Oktatási épületében a megjelenteket Birkner Zoltán oktatási igazgató köszöntötte, majd Marton István polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a végzős hallgatókat. Ünnepi beszédet Dr. Rédey Ákos, a Pannon Egyetem rektora, és Dr. Jancsik András, a Gazdaságtudományi Kar dékánja mondott. Az ünnepségen műszaki informatika, műszaki informatikai mérnökasszisztens, idegenforgalom és szálloda, logisztikai műszaki menedzserasszisztens, és projektmenedzser szakon végzett hallgatók vették át oklevelüket.


  Sikeres kutatási hetet zártak a középiskolás diákok

Zala Megyéből egyedül Horváth Balázs a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja vehetett részt és kiemelkedő sikerrel végezte el a kutatási feladatát az MFA vezető kutatói segítségével a nanoszerkezetek előállítása és tulajdonságainak vizsgálata témában.

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) saját finanszírozásából egyedülálló lehetőséget biztosított 16 középiskolás számára 2008. június 23-27 között. A széles körben meghirdetett „Tanuljunk egymástól!” programra internetes pályázaton az ország minden részéből több mint ötven diák jelentkezett. A kezdeményezés nem titkolt célja a kritikus szint alá csökkent hazai természettudományos érdeklődés felélénkítése volt. A szerencsés diákok ezen a héten bepillantást nyertek az MFA kutatásaiba, a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok boszorkánykonyhájába és próbára tehették tehetségüket, ötleteiket, pályaválasztási segítséget is kaphattak.


  Anita játszóház

A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 2008. június 26-án 14 órai kezdettel Játszóházat rendezett a Thúry téri játszótéren.

A Játszóház – melynek célja, hogy a nyár folyamán, az azonos környéken élő gyermekekben formálja a közösségi szellemet és rámutasson az együtt játszás örömére – előre láthatóan kéthetente kerül megrendezésre a különböző városrészek játszóterein, ahol minden alkalommal kreatív foglalkozásokkal (pl.: lufihajtogatás, gyöngyfűzés, aszfaltrajz verseny, origami, rajzolás, festés, sorverseny stb.) várjuk az érdeklődő gyerekeket. A helyszínekről és az aktuális programokról a lakótömbök lépcsőházaiban kihelyezett plakátokról, valamint intézményünkben tájékozódhatnak.


  Matematika versenysiker a Batthyányban még nyáron is!

A Kalmár László Országos Matematikaversenyen a Batthyány Lajos Gimnázium két kisgimnazista tanulója szép eredményt ért el: 6. Treppes Beatrix (5.A), 18. Porgányi Márk (5.A); tanáruk :Lábodi Gyöngyi.


  Zalai Gyermekekért Közösségi Díj a Hevesi Iskolának

A Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány a gyermekekért végzett áldozatkész kiemelkedő munkája elismeréseként Zalai Gyermekekért Közösségi Díjban részesítette a Hevesi Sándor Általános Iskola Diákönkormányzatát.

A pályázati felhíváshoz mellékelt fényképek olyan beszédesek voltak, hogy toronymagasan „verték” a többi résztvevő által beadott pályázati anyagot. Az iskolába 612 gyermek jár, a rendezvényeiket a szabadidő szervezővel közösen bonyolítják le. Osztályonként két tanuló tagja a diákönkormányzatnak, akik bevonják osztálytársaikat is a közösségi megmozdulásokba. Szinte hetente vesznek részt városi rendezvényen, foglalkoznak az érdekképviselettel, az iskolai házirendet is közösen vitatták meg, Népszerű az ötletládájuk, amibe bárki bedobhatja újabbnál újabb ötletét. Ilyen volt például a sikeres kabalapályázat kiírása. Sokrétű, gazdag tevékenységet végeznek, a hevesisek mindenhol ott vannak a városban – összegezte Táborfiné Szabó Ilona, a DÖK-öt segítő pedagógus. A díjat és a vele járó százötvenezer forintot a Zalai Művészeti találkozón adták át ünnepélyes keretek között Zalaegerszegen.


  Családsegítő és Gyermekjóléti Központ kirándulása

Több mint tíz éves hagyománnyal rendelkezik a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ által rendezett kirándulás. Az ez évi program közé tartozott a Szigligeti vár és a Tihanyi Apátság megtekintése, ahová június 21-én reggel indult a busz 13 gyermekkel és 12 felnőttel.

Kiemelkedő szereppel bír, hogy az intézmény közvetlen bizalmi kapcsolatot tudjon kialakítani a családokkal, hiszen a munka alapja a bizalom és a hitelesség, amit az oldott hangulat, esetenként a környezetváltozás segít elő.