Hvg Magyar Nemzet Népszabadság Heti válasz    
Ma 2008. július 8. kedd,    
Ellák napja van.    
Látogatók száma : 52152    
NB-CORP Bt.

Bluecast Kft.

Zala Megyéből egyedül Horváth Balázs a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja vehetett részt és kiemelkedő sikerrel végezte el a kutatási feladatát az MFA vezető kutatói segítségével a nanoszerkezetek előállítása és tulajdonságainak vizsgálata témában.

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) saját finanszírozásából egyedülálló lehetőséget biztosított 16 középiskolás számára 2008. június 23-27 között. A széles körben meghirdetett „Tanuljunk egymástól!” programra internetes pályázaton az ország minden részéből több mint ötven diák jelentkezett. A kezdeményezés nem titkolt célja a kritikus szint alá csökkent hazai természettudományos érdeklődés felélénkítése volt. A szerencsés diákok ezen a héten bepillantást nyertek az MFA kutatásaiba, a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok boszorkánykonyhájába és próbára tehették tehetségüket, ötleteiket, pályaválasztási segítséget is kaphattak.


A diákok olyan területeken szerezhettek első kézből laboratóriumi tapasztalatokat, mint például vékonyréteg-megmunkálás, nanoszerkezetek készítése, a transzmissziós és pásztázó elektromikroszkópos anyagvizsgálatok, tapintás és gázérzékelő szenzorok készítése és bevizsgálása.

Zala Megyéből egyedül Horváth Balázs a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium diákja vehetett részt és kiemelkedő sikerrel végezte el a kutatási feladatát az MFA vezető kutatói segítségével a nanoszerkezetek előállítása és tulajdonságainak vizsgálata témában.

A diákok munkájukról pénteken Dr. Kroó Norbert, akadémikus, az MTA alelnöke, az MFA Tudományos Tanácsa valamint tanáraik előtt adtak számot.

Dr. Kroó Norbert beszédében elmondta, hogy fantasztikus kezdeményezésnek tartja ezt a hetet az MFA részéről, igyekszik a többi kutatóintézetet is a későbbiekben ehhez hasonló rendezvények szervezésére rávenni, hiszen a Rocard-jelentés is rámutatott arra hogy Magyarországon a felsőoktatásban végzettek közül a természet-tudományos és mérnöki hallgatók száma az európai átlagnak csak fele, ezen változtatni kell. Hangsúlyozta, hogy nagy öröm számára ennyi tehetséges fiatalt látni, hiszen „a kutatás szépségét csak akkor lehet meglátni, ha már benne van az ember”. Ehhez csak a középiskolai fizika oktatás kevés, hiszen a fiatalok azon felül is „kihívást, izgalmas feladatot várnak amit itt megkaphattak”.

Az ünnepélyes oklevélátadáson Dr. Bársony István igazgató elmondta, hogy az esemény mottójához híven a kutatók is sokat tanultak, a fiatalok életet hoztak az intézetbe és a program minden kollegát megmozgatott. Gratulált a diákoknak a sikeres munkához és emlékeztette őket, hogy Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke nyitónapján tett ígéretéhez híven, az itt végzett munkáról készült legjobb dolgozatokat díjazni fogja. A diákok ezt követően átvették a díszoklevelet, és egy az ATOMKI által felajánlott könyvjutalmat. Ezen kívül hazavihették a saját maguk által az ország egyetlen mikrotechnológiai tisztalaboratóriumában vékonyréteg-technikával készített egyedi MFA-logot is Si szeleten.2008-06-30 08:54:18