Ugrás a tartalomhoz

Hírek


Tanuljunk egymástól

2008.11.19.

A Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) a jövő kutatóit keresve olyan tehetséges és szorgalmas középiskolások számára hirdetett pályázatot, akik élénken érdeklődnek a természettudományos és mérnöki pályák iránt. Ezt a célt szolgálta az az egyedülálló kezdeményezés, amelynek során az ország minden részéből érkező 16 nyertes diák 2008. június 23-27 között az MFA csillebérci telephelyén kialakított táborban tanulhatott.

Pálinkás József, az Akadémia elnöke kiemelt feladatnak tartja a fiatalok természettudományos műveltségének erősítését valamint a természettudományos és a kutatói pálya népszerűsítését, amelyet minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni kíván. 

 

A Tanuljunk egymástól mottót viselő nyári iskolában a fiatalok többféle téma (mint például a mikrotechnológia, az evolúciós modellek, játékelmélet, nanoszerkezetek előállítása) közül választhattak és saját ötleteiket is kipróbálhatták laboratóriumokban. A tábor célja az volt, hogy a fizika, kémia, biológia és mérnöki tudományok eredményeit integráló multidiszciplináris kutatásokba nyerhessenek betekintést a diákok.

A nyári iskola utolsó feladataként a tanulók az elsajátított ismereteket, tapasztalatokat egy tudományos dolgozatban összegezték, amelyeket egy fizikusokból, a kutatóintézet munkatársaiból álló bizottság bírált el.

Az esszékben a kutatási eredmények ismertetése mellett a táborra vonatkozó gondolatokat is találunk. "A minket körülvevő világ csodálatos, és ami még fontosabb, leírható és megérthető." - kezdi dolgozatát a csongrádi Jámbori Attila, a  tábor egyik díjazott résztvevője. "Óriási élmény volt nem iskolai körülmények között foglalkozni a fizikával. Köszönöm." - írja Kotormán Kata Debrecenből. Márkus Bence Gábor pedig így összegezte élményeit: "Csak ajánlani tudom minden fizika és kémia iránt érdeklődő diáktársam számára az MFA nyári iskoláját, remélem, hogy a továbbiakban is lesznek hasonló lehetőségek az MTA intézményeiben."

A legjobbnak értékelt dolgozatok szerzőit a Magyar Tudományos Akadémia pénzjutalommal és Simonyi Károly A fizika kultúrtörténete című művének CD kiadásával díjazta. Az elismerést Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át a diákoknak 2008. november 19-én.

Az MTA elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a tábor lehetőséget adott a diákoknak a felfedezés és megismerés nyújtotta örömre. A tudománytörténet tanúsága szerint a nagy felismerések a fiatalkori érdeklődéssel, kíváncsisággal kezdődnek. Nagyon fontos a fiatalok bevonása, hogy minél hamarabb felfedezhessék az alkotó munka örömét, hiszen csak ez teremt értéket - mondta Pálinkás József. 

1. helyezett: Bartók Róza -  Svetits Katolikus Gimnázium, Debrecen (50 000 Ft)

2. helyezett: Almády Balázs - Eötvös József Gimnázium, Tata (30 000 Ft)

3. helyezettek (3 fő): Bucz Gábor, Kleizer Eszter, Jámbori Attila (3 x 20 000 Ft)

A Nyári Iskola programjáról bővebb információ az intézet honlapján található.

 

<- vissza