Hirlapom

Piac & Profit Konferenciák

2009. szeptember 17.:
LEGJOBB DÖNTÉS: A FEJLESZTÉS Költségoptimalizálás, fejlesztés infokommunikációs technológiákkal, megoldásokkal - workshop /Budapest/
2009. szeptember 24.:
ITT A PÉNZ, HOL A PÉNZ? Kedvezményes források válság idején Túléles, de hogyan? /Észak-Magyarországi Régió, Miskolc/
2009. október 29.:
ITT A PÉNZ, HOL A PÉNZ? Kedvezményes források válság idején Túlélés, de hogyan? /Dél-Dunántúli Régió, Kaposvár/
2009. november 19-20.:
E-Magyarország, e-kormányzat 2009 Kétnapos konferencia és kiállítás /Hotel Azúr, Siófok/
2009. november 26.:
ITT A PÉNZ, HOL A PÉNZ? Kedvezményes források válság idején Túlélés, de hogyan? /Közép-Magyarországi Régió, Budapest/

Szavazás

Mit szól az EP-választások eredményéhez?

Örülök, győzött a Fidesz.
Nem örülök, vesztett az MSZP.
Örülök, három képviselője lesz a Jobbiknak.
Nem örülök, három képviselője lesz a Jobbiknak.
Hajrá Bokros!
Milyen választás?
Szavazás

Társadalom

2009. Május 27. 06:30 | piacprofit.hu

Nyári tábor a természettudományok szerelmeseinek

Biztos állás, válságban is prosperáló ágazat és egy kicsi, nyersanyagkincsekben szegény ország számára is reális jövőkép: ez a tudásalapú gazdaság. Ennek megvalósulása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) immár másodszor rendez rendhagyó nyári tábort, nyitott kapukkal várva a 2. és 3. évfolyamos tehetséges középiskolás fiatalokat, akik még közel egy héten át jelentkezhetnek a különleges programra.

Idén is vendégül látja laborjaiban a kísérletező kedvű diákokat az MTA MFA, hogy ezzel is serkentse a természettudományok iránti csökkenő érdeklődést Magyarországon. A nemzetközi hírű kutatóintézet közreműködésével olyan világszerte jegyzett fejlesztések folynak, mint például a csillagorrú vakond tapintórendszerének reprodukálásával kifejlesztett robottechnológiai érzékelés, vagy a gázérzékelő mesterséges orr.

„A tudásalapú gazdaság nem alakul ki magától, ahhoz a társadalom együttes szándékára van szükség. Intézetünk azonban minden lehetséges lépést megtesz, hogy erre az útra segítse az országot, és ehhez az érdeklődő fiatalok jelentik a kulcsot." - fogalmazott Dr Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója, aki szerint a természettudományos képzés elősegítése azért az egyik legjobb befektetés, mert erre a tudásra tipikusan a világgazdaság válságálló ágazataiban van szükség, ami nem csak az egyén, de egész Magyarország számára hosszú távú jövőt biztosíthat.

A 2009. június 22. és 26. között megrendezett „Tanuljunk egymástól!" című nyári tábor a beérkezett pályázatok alapján húsz diák számára nyújt térítésmentes lehetőséget a programban való részvételre. A jövő generációját vendégül látó MTA MFA több tudományág - a fizika, kémia, biológia és a mérnöki tudományok - eredményeit magába foglaló ún. multidiszciplináris kutatóintézetének laboratóriumában az egyhetes kutatómunka során a gyerekek olyan aktuális kérdésekre kaphatnak választ, mint például hogyan készül egy chip, vagy akár arra, miként működik a napelem. A kísérletezések és kutatások valódi gyakorlatot biztosítanak, melyekbe akár egyéni, eredeti ötletek is bevonhatók, így ösztönözve a diákok kíváncsiságát, felderítő kedvét. A 16-18 éves diákok internetes pályázat útján jelentkezhetnek 2009. június 1-jéig. A tábor minden érdeklődő, tehetséges fiatal jelentkezésére számít a Kárpát-medence valamennyi magyar nyelvű középiskolából határon innen és túl, a régió jövőbeni versenyképessége megteremtésének reményében.

Kapcsolódó anyagok

Piac és Profit Kiadó Kft. © 2008 Minden jog fenntartva

  • Impresszum
  • Online médiaajánlat
  • Print médiaajánlat
  • Kiadói komplex médiaajánlat
  •