[origo] címlaphírcentrumvásárlás[freemail]videaiWiW

Bankfiók kereső  Befizetős ATM

Budapest kerületei


Belépés


hirdetés


hirdetés

Vállalkozói Világ

2008-05-16 09:11 Küldés e-mailben Nyomtatás Betűméret növelés Betűméret csökkentés

Mikro- és nanotechnológiai platform alakult

A hazai mikro és nanotechnológiai oktatás, kutatás-fejlesztés és innováció elősegítésére hatvankét magyarországi kutatóintézet, egyetem és cég összefogásával csütörtökön Budapesten megalakult az Integrált Mikro- és Nanorendszerek Technológiai Platformja (IMNTP).

A Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Technológiai Hivatal (NKTH) által 36,7 millió forinttal támogatott kétéves projektet az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA), a hazai mikro- és nanotechnológiai integráció központja koordinálja. A platformprojekt vezetője Bársony István, az MTA MFA igazgatója.

Forrás: MTI

Bársony István átveszi a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét Vizi E. Szilvesztertől

Hegedűs Éva, a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet K+F pályázati irodavezetőjének magyarázata szerint a platformok azonos jellegű tevékenységet folytató szervezetekkel alkotnak konzorciumot, s az úgynevezett tudásháromszög (kutatás, felsőoktatás, vállalkozások) együttműködése révén állnak össze. Így teljes innovációs lánc jön létre, amely az alapkutatások eredményeitől az alkalmazott kutatásokon és fejlesztéseken át a kész termékig vezet .

"Magyarországon az NKTH első ízben hirdetett platformpályázatot. Elképzelése szerint az európai uniós mintára létrehozott platformok segítségével serkenthető az innováció, könnyebben mérhető fel, hogy az ország gazdasága mely területeken számít kitörési pontokra". Hegedűs Éva ismertetése alapján az NKTH eredeti elképzeléseiben országos szinten tíz platform létrehozása szerepelt, végül tizenegy nyert el támogatást. Ezek egyike az integrált mikro- és nanorendszerek technológiai platformja, de van közöttük gyógyszeripari, informatikai, nyelv- és beszédtechnológiai, biotechnológiai platform is.

Az IMNTP két területre koncentrál: a hazai mikro- és nanoelektronikai, valamint a napelem-technológiára. A platformnak összesen hatvankét résztvevője van: az érdekelt vállalkozásokon kívül több akadémiai kutatóintézet, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Szegedi Egyetem is tagja.

Forrás: MTI

Napelemgyártás MagyarországonA pályázati iroda vezetője szerint a platform feladata stratégiai kutatási tervek készítése. Ehhez felmérik az igényeket, lehetőségeket, hogy országos szinten hozzák össze potenciális partnereiket: kutatóintézeteket, egyetemeket és vállalatokat. Mindez reményeik szerint serkenti a hazai innovációt, elősegíti a gazdasági növekedést és technológiai transzfert. A tudásháromszög hazai szereplőinek összefogása az európai uniós platformokhoz történő kapcsolódás fontos eszköze is.

Hegedűs szerint meg kell szólítani a középiskolásokat, fel kell kelteni érdeklődésüket a műszaki tudományok iránt. A platform alakulásával egyidőben a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet "Tanuljunk egymástól!" mottóval hirdette meg középiskolás diákoknak szóló, egyhetes nyári táborát. Enne keretében tíz-tizenkét fő nyerhet betekintést az akadémiai intézetben jelenleg folyó elméleti és gyakorlati kutatásokba.  Ígéret szerint várják és felkarolják a fiatalok ötleteit.

 

Forrás: MTI

Korábban:

Gazdaságfejlesztési pályázatok várhatóak

Indul a technológiai cégek versenye

Hazánk uniós K+F központ lehet

Biotechnológiai kiállítás: esély a kkv-knak


    Küldés e-mailben Nyomtatás Betűméret növelés Betűméret csökkentés

Mondja el a véleményét Ön is!

A hozzászóláshoz be kell lépnie. Amennyiben regisztrálni szeretne klikkeljen ide.

Kérdezze szakértőinket

Bognár Mihály

Bognár Mihály

pályázati szakértő
Matics Pál

Matics Pál

K&H Csoport agrár szakértő
Dr. Egerszegi Tamás

Dr. Egerszegi Tamás

Gazdasági jogász
Kalmár Zoltán

Kalmár Zoltán

Iroda.hu Kft. ügyvezetője
Dr. Papp Erika

Dr. Papp Erika

Közbeszerzési tanácsadó

Keresés

Hírlevél

Iratkozzon fel heti nagyon hasznos hírlevelünkre...


 
 

hirdetés

Tudta-e Ön?

...hogy minden második osztrák kisvállalkozó évente akár ötszáz eurót is kiad reklámra?

Címketár

kkv (197), fejlesztés (165), vállalkozó (152), adó (134), magyar (122), pályázat (119), támogatás (106), pénz (95), vállalkozás (83), ellenőrzés (78)